Skip to content

Δεν ξεχνώ

Posted by (Author) on January 27th, 2012 - 89 Comments
avatar

Στις 3 Φεβρουαρίου 2012, στην πανεπιστημιούπολη, σε τελετή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφιας θα θέσει το θεμέλιο λίθο του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου».  Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν προσκληθεί στην τελετή και τη δεξίωση που θα ακολουθήσει. 

Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, λυπούμαι, αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόσκληση.  Κατανοώ τη συμβολική αναγκαιότητα της τελετής, είμαι ευγνώμων στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης, και τιμώ το κορυφαίο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Γνωρίζω ότι, τόσο η ιδιότητα του καθηγητή δημόσιου πανεπιστημίου, όσο και η ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν στο μέτρο που υπάρχει συντεταγμένη πολιτική κοινότητα.  Τόσο ο πολίτης όσο και ο δημόσιος λειτουργός, οφείλουν την ύπαρξή τους στους θεσμούς της «πόλεως».  Η «πόλις» είναι το σπίτι μας.

 

Ακριβώς γι αυτό, έχουμε χρέος όλοι, άρχοντες και αρχόμενοι, να μεριμνούμε ενεργά για την καλή λειτουργία των θεσμών της πολιτείας στην οποία μετέχουμε.  Όταν οι θεσμοί της «πόλεως» ευτελίζονται από τους ηγέτες που είναι κατ’ εξοχήν επιφορτισμένοι με την καλή λειτουργία τους, τότε, ως ενεργοί πολίτες, έχουμε υποχρέωση, αφενός μεν να διαχωρίσουμε το αξίωμα από τον αξιωματούχο, αφετέρου δε να εκφράσουμε έλλογα την αντίθεσή μας σε πρακτικές των ηγετών που απαξιώνουν το αξίωμα, μειώνοντας το κύρος και το σεβασμό που πρέπει να το περιβάλλουν.

 

Ως Πρόεδρος, ο κ. Χριστόφιας διαθέτει, βεβαίως, την πολιτική νομιμοποίηση να κυβερνά.  Μετά, όμως, τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11/7/2011, έχει απολέσει την ηθική νομιμοποίηση να ηγείται.  Η κρίση αυτή δεν είναι αυθαίρετη, αλλά προκύπτει από την κοινή λογική.

 

Σύμφωνα με το Πόρισμα της συσταθείσης με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου «Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για τη Διεξαγωγή Έρευνας Σχετικά με την Έκρηξη που Επισυνέβη την 11η Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί», ο κ. Χριστόφιας «έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με […] την τραγωδία που ακολούθησε». Το Πόρισμα συμπεραίνει: «Οι ευθύνες του προέδρου για την τραγωδία είναι άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες. […] Η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα, βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» (σ. 459).

Με άλλα λόγια, το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θεωρεί ουσιαστικά τον κ. Χριστόφια ως τον κύριο ύποπτο ηθικής αυτουργίας στην τραγωδία του Μαρί, στην οποία, θυμίζω, δεκατρείς συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.  Το Πόρισμα αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε κείμενο γνώμης, αλλά συνιστά την πλέον έγκυρη γνώση που διαθέτουμε ως οργανωμένη πολιτική κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα.  Σε ένα συντεταγμένο κράτος δικαίου, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η διαδικασία παραγωγής του Πορίσματος προσδίδει εγκυρότητα στα συμπεράσματά του, τα οποία αυτονοήτως οφείλουν να γίνονται εξίσου σεβαστά με τις αποφάσεις των οργάνων της έννομης τάξης.  Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που, στο διάγγελμά του την 14η Ιουλίου 2011, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο.  Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν».

Παρά τη ρητή δέσμευσή του, ο κ. Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά το Πόρισμα. Με άλλα λόγια, για λόγους ιδιοτελείς, αφού το Πόρισμα τον χαρακτηρίζει ως τον φέροντα την κύρια προσωπική και θεσμική ευθύνη για την τραγωδία, ο κ. Χριστόφιας έθεσε τον εαυτό του υπεράνω της «πόλεως», πέρα από κάθε κριτική που του ασκούν τα συντεταγμένα όργανά της.  Αρνούμενος τα συμπεράσματα του Πορίσματος και παραβιάζοντας την ίδια τη ρητή του δέσμευση, ο κ. Χριστόφιας δεν σέβεται τις διαδικασίες του κράτους δικαίου, αρνείται να υπαγάγει τον εαυτό του στους κανόνες που χαρακτηρίζουν το ήθος της Δημοκρατίας, και καθίσταται, ως εκ τούτου, αναξιόπιστος.  Ενεργώντας ως «ιδιώτης», θέτει το ίδιον συμφέρον πάνω από το δημόσιο,·αποξενώνεται από τον «κοινόν λόγον» της «πόλεως» και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.  Προσκολλημένος στην εξουσία, ο κ. Χριστόφιας ευτελίζει το υψηλό αξίωμά του και διαπαιδαγωγεί μια ολόκληρη κοινωνία στην ανευθυνότητα.  Αντί με τις πράξεις του να επιβεβαιώνει και να ενισχύει το κύρος τους αξιώματός του, του αφαιρεί το συμβολικό κεφάλαιο, χωρίς το οποίο ο εκλεγμένος ηγέτης στερείται πειθούς.  Η δύναμη του ηγέτη είναι συνάρτηση του προσωπικού του κύρους.  Μετά την επίσημη απόδοση και μη ανάληψη εκ μέρους του των κολοσσιαίων ευθυνών του για την τραγωδία στο Μαρί, ο κ. Χριστόφιας έχει υπονομεύσει το προσωπικό του κύρος, απαξιώνοντας, κατά συνέπεια, το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τους ανωτέρω λόγους, αρνούμαι να παραστώ στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου.  Σέβομαι απεριόριστα το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν τρέφω τα ίδια αισθήματα για έναν Πρόεδρο που φέρνει το υψηλό αξίωμά του στα μέτρα του δικού του ηγετικού αναστήματος.  Αρνούμαι να επιπλώσω το μιντιακό σκηνικό των δημοσίων σχέσεων του κύριου ύποπτου ηθικής αυτουργίας σε μια εθνική τραγωδία.  Αρνούμαι να τιμήσω με τη φυσική μου παρουσία τον ηγέτη που δεν τιμά το αξίωμά του.  Αρνούμαι να σφίξω το χέρι του κορυφαίου αξιωματούχου που, ανερυθρίαστα, θέτει το ίδιον συμφέρον πάνω από την καλή λειτουργία των θεσμών.  Αρνούμαι να σβήσω από τη μνήμη μου τους δεκατρείς νεκρούς του Μαρί.  Αρνούμαι να ξεχάσω τον γοερό θρήνο των γονιών, των συζύγων, των παιδιών.  Αρνούμαι να είμαι πολίτης με αμνησία.  Δεν ξεχνώ – και πράττω αναλόγως.

Χαρίδημος Κ. Τσούκας

Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης,

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Categories → Οικονομία

89 Comments
 1. avatar
  Στέλιος Νίκολσον on January 27, 2012 - (permalink)

  Συγχαρητήρια για την επιλογή σας.
  Ο Πλάτωνας παραμένει πάντα διαχρονικός.
  Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι, αλλά τω αρχομένω.
  [Πολιτεία 347d]. Ή, μεταφράζοντας
  Ο αληθινός άρχοντας δεν γεννήθηκε για να στοχεύει στο δικό του συμφέρον αλλά στο συμφέρον αυτού τον οποίο κυβερνά

  • avatar
   Akis Petrou on January 31, 2012 - (permalink)

   ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ. ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ «Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ» ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΡΗΣΗ.

 2. avatar
  Anonymous on January 27, 2012 - (permalink)

  ETHNIKI TRAGODIA TO ATYXHMA STO MARI?

  ETHNIKI TRAGODIA EINAI TO 1974 KAI TO 1922.

  SOSTA KYRIE KATHIGITI?

  • avatar
   αθηνα on January 28, 2012 - (permalink)

   Κατανοώ πλήρως την προσπάθεια του Ανώνυμου να μειώσει το μέγεθος της τραγωδίας στο Μαρί.Γιατί το υποσεινήδητό του, αρνείται απεγνωσμένα να παραδεχθεί ότι ο πρόεδρος της επιλογής του,δεν φάνηκε αντάξιος των περιστάσεων.Και ελλείψει επιχειρημάτων στα συγκλονιστικά λόγια του κ.Τσούκα,το έρριξε στο… μέγεθος της τραγωδίας.Εγώ θα δεχθώ ότι από άποψη εμβέλειας,η τραγωδία στο Μαρί δεν συγκρίνεται με το 1974 ή το 1922.Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα κύριε Ανώνυμε; Mα αν προτιμάς,θα μπορούσε να μην λέγεται καν τραγωδία,το κακό που μας βρήκε,αλλά …κωμωδία,γιατί η αντίδρασή μας δεν ξέρω αν είναι γιά γέλια ή γιά κλάματα.

   • avatar
    Tom on January 28, 2012 - (permalink)

    “Κυρια” Αθηνα αυτο site δεν ειναι για προεκλογικες εκστρατιες και για να εκφραζει ο κεθενας τα πολιτικα του πιστευω. Λυπαμε για σας. Ουτε εγω ψιφησα τον Προεδρο αλλα οφειλω να τον σεβομε οπως θα απαιτω και τους αλλους να σεβονται τον προεδρο της δικης μου επιλογης. Λυπαμε για σας……..

   • avatar
    Παρατηρητής on January 30, 2012 - (permalink)

    Αθηνά μου,
    περί κωμωδίας πρόκειται σίγουρα αλλά μαύρης, κατάμαυρης!!

 3. avatar
  Michael Olympios on January 27, 2012 - (permalink)

  Συμφωνώ κ. Τσούκα. Είναι αναγκαίο οι πολίτες, όπως έχετε πει, “να μεριμνούμε ενεργά για την καλή λειτουργία των θεσμών της πολιτείας στην οποία μετέχουμε”. Δυστυχώς δεν έχουμε κουλτούρα ανάλυψης ευθύνης, παρά μόνο απόδωσης και αυτή είναι η τραγωδία μας ως έθνος. Είναι ελπιδοφόρο όμως ότι οι άνθρωποι του πνεύματος κάνουν τη δική τους επανάσταση.

 4. avatar
  ... on January 27, 2012 - (permalink)

  Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο, με επιχειρηματολογία που σπάει κόκκαλα και με τη γνωστή παρησσία του κ. Τσούκα.

  Υπάρχει όμως μια αντίφαση μεταξύ της έμφασης στους ανθρώπους και τα λάθη τους και της εμμονής στους θεσμούς.

  Τι θεσμικές λύσεις προτείνετε πέραν της παραίτησης Χριστόφια; Ή μήπως το πρόβλημα είναι μόνο ο Χριστόφιας;

 5. avatar
  YiannisP on January 27, 2012 - (permalink)

  Συγχαρητήρια κύριε καθηγητα. Θέλουμε καθηγητές που τολμούν και σηκώνουν το ανάστημα τους, να διδάσκουν τη νεολαία μας. Μόνο έτσι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

 6. avatar
  αθηνα on January 28, 2012 - (permalink)

  Εύγε κ.καθηγητή.Δεν θα πω μεγάλα λόγια,ότι δηλαδή η στάση σας θα αλλάξει τα καταθλιπτικά δεδομένα του ωχαδελφισμού.Δυστυχώς ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Ανοιξη. Σημασία όμως έχει,να τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας,ανεξάρτητα από πιθανό προσωπικό κόστος.Και εσείς αυτό κάνατε,απλά και σεμνά.

 7. avatar
  Tom on January 28, 2012 - (permalink)

  Λυπούμε πραγματικά που υπάρχουν ανθρώποι του δικού σας κύρους Κύριε Τσούκκα που αντί να χρησιμόποιουν τις γνώσεις τους για το καλό του τόπου τους και να κρατούν τα ΔΙΚΑ τους πιστεύω για τον ευατό τους, αντι για αυτό, κάνουν εμμεσα προεκλογικη εκστρατία και μειωνουν την θεση τους. Λυπαμε πραγματικα για ολους εσας εκει εξω που εχετε την δυναμη να βοηθησετε, αντι γι′αυτο, κανετε το αντιθετο. ΛΥΠΑΜΕ…..

  • avatar
   ex-pat on January 28, 2012 - (permalink)

   The guy simply summarised the facts that lead to the RATIONAL conclusion that the president of the republic has SOME if not FULL responsibility for what happened. The rest is IRRELEVANT. I do not care if Tsoukas is a professor, a priest, a homeless, or even a human being.

  • avatar
   YiannisP on January 28, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Τομ,
   Είναι αδιανόητο να ζητούμε απο οποιδήποτε και ειδικά απο ένα ακαδημαικό να κρατά τις σκέψεις και τα πιστεύω του για τον εαυτό του. Αυτό συνέβαινε το μεσαίωνα και συμβαίνει τις μέρες μας μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σε όλο τον άλλο κόσμο το σύνολο των πολιτών επιδιώκουν να ακούνε την άποψη του κάθε ακαδημαικού, ακόμα και αν δεν συμφωνούν μαζί του,

  • avatar
   Παρατηρητής on January 30, 2012 - (permalink)

   Τομ, καλό είναι να μάθεις και λίγη ορθογραφία, τουλάχιστον των λέξεων που χρησιμοποιείς συχνά. Το λυπάμΕ π.χ είναι λυπάμΑΙ και ειλικρινά λυπάμαι που λυπάσαι άδικα των αδίκων γιατί δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ασκούμε κριτική στον μεγάλο ηγέτη σου.

 8. avatar
  Επαμεινώνδας on January 28, 2012 - (permalink)

  Να κρατούν τα δικά τους πιστεύω για τον εαυτό τους;

  Μα τι λες αγαπητέ Τομ; Μόνο στη Βόρειο Κορέα γίνονται αυτά πλέον. Προς μεγάλη σου απογοήτευση προφανώς.

  Αν είναι δυνατόν….

 9. avatar
  KAI on January 29, 2012 - (permalink)

  Exi kathe dikeoma o kirios kathigitis na min parasti stin en logo sigedrosi tou panepistimiou, tou idrimatos diladi pou ton ergodoti. Ke gia na ime pkio safis tou idrimatos apo to opio kerdizi ta pros to zin. Proti asevia…
  Me ti logiki tou kiriou kathigiti prepi osi diafonoun me tis praksis tou proedrou na katafevgoun se energies pou stoxo exoun tin iponomefsi drastiriotiton pou aptode tis politikis zois stis opies simmetexi o proedros ite genikotera allon kinonikon drastiriotiton. Me alla logia se paralisi tou kratous. Ke evloga dierotome: Den exoume dimokratiko kratos sto opio o kathenas exi to dikeoma na ekfrasi ti voulisi tou meso eklogon? O kathenas apo emas exi to dikeoma na mavrisi ton proedro stis prosexis ekloges. Kanis omos den exi to dikeoma na prokali dislitourgia tou kratous pou parapembi se alles skotines meres tis istorias tis Kiprou. Idikotera an aftes i energies proerxode apo kathigites tou anotatou ekpedeftiriou tou topou. Afto ke an apoteli asevia pros ton topo ston opio zoume. Asevia defteri….

 10. avatar
  Anonymous on January 29, 2012 - (permalink)

  Συγχαρητήρια για την πολύ καλή χρήση της γλώσσας μας. Όμως το νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές και εσείς βλέπετε μόνο τη μία. Ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν πρέπει να είναι τόσο υποκειμενικός. Ίσως να μη νομιμοποιείστε εσείς να παρευρεθείτε στην τελετή.

 11. avatar
  Eleni on January 29, 2012 - (permalink)

  “Δεν ξεχνώ” το άρθρο του κου Καθηγητή. Όμως και εγώ με τη σειρά μου δεν ξεχνώ ότι το όνομα του κου Καθηγητή το έχω συναντήσει και στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Warwick…Άρα κύριε Καθηγητά να υποθέσω ότι είστε διπλοθεσίτης; Μια εξήγηση μόνο θέλω και άλλη φορά πραγματικά να μην ξεχνάτε τις υποχρεώσεις σας.

 12. avatar
  Ανδρέας on January 30, 2012 - (permalink)

  Ο κος Τσούκας κατέθεσε μια άποψη. Με την οποία ασφαλώς ο καθένας θα μπορούσε να διαφωνήσει. Θα μπορούσε να διαφωνήσει για τις ευθύνες του προέδρου, ή για το ύφος του.

  Διαβάζοντας όμως τις αντιδράσεις, πραγματικά τρομάζω. Κάποιος ανώνυμος αμφισβήτησε κατά πόσον η έκρηξη ήταν εθνική τραγωδία. Ο Tom μας είπε ότι άνθρωποι με κύρος πρέπει να κρατούν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους. Ο ΚΑΙ μίλησε για υπονόμευση του κράτους – μόνο που δεν αποκάλεσε τον κο Τσούκα πραξικοπηματία. Η δε Ελένη προσπαθεί να πλήξει τον αγγιελαφόρο.

  Υποθέτω ότι όλοι οι πιο πάνω είναι αριστεροί. Μα η αριστερά δεν είναι η παράταξη που έχει ως βασικό της στοιχείο την αμφισβήτηση της εξουσίας; Αυτό ισχύει μόνο όταν η εξουσία ανήκει στους άλλους; Όταν η εξουσία είναι αριστερή τότε όποιος την αμφισβητεί είναι πραξικοπηματίας;

  Αν αυτός είναι ο τρόπος σκέψης της αριστερά μας, πραγματικά τρομάζω.

  • avatar

   Δεν τρομάζει φίλες Αντρέα. Ας μην γελιόμαστε μεταξύ μας. Απλά γνωρίζει ότι η Αριστερά έχει ιδανικά και προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις.
   Είμαι Αριστερός και δηλώνω ευθαρσώς ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση με το Μαρί. Να αποδοθεί όμως τεκμηριωμένα και όχι στην βάση εντυπώσεων που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι, οι οποίοι ενδεχομένως και να έχουν αλλότρια συμφέροντα.
   Χάρηκα όταν έμαθα ότι θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα Πολυβίου, καθώς και όταν άκουσα άτομα ειδικά στο αντικείμενο να το αμφισβητούν αυτό το πόρισμα. Γιατί στην δική μου αντίληψη πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, αλλά και αμφισβήτηση των όσων πλασάρονται ως θέσφατα.
   Με λίγα λόγια, να υπάρχει κριτική σκέψη. Όχι όπως έγινε στην υπόθεση «Ήλιος», που το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής θάφτηκε ένα θεός ξέρει που, για μα γίνει χρόνια μετά μια δίκη παρωδία, με όλους τους άμεσα υπεύθυνους να είναι εκτός κατηγορητηρίου.

 13. avatar
  Παρατηρητής on January 30, 2012 - (permalink)

  Κ. Τσούκα,
  χίλιες φορές Μπράβο! Αυτό θα πει δημοκρατική συνείδηση, αυτό θα πει αρχές, αυτό θα πει κότσια. Μόνο υποκριτές και φαρισαίοι (εκτός από την σκληρό πυρήνα του ΑΚΕΛ)μπορούν ακόμα να παρεβρίσκονται σε τελετές στις οποίες παρεβρίσκεται ο κ.Χριστόφιας.

  ΥΓ: Να υπενθυμίσω ότι ο κ.Χριστόφιας συχνά-πυκνά ανακυρήσσεται σε επίτιμο Διδάκτορα διαφόρων πανεπιστημίων(Αν είναι δυνατόν!!!!) Να κλάψει κανέις ή να γελάσει με αυτές τις φαιδρότητες που ίσως μόνο στον ελληνικό(κυπριακό και ελλαδικό) χώρο συμβαίνουν?

 14. avatar
  ΕΛΕΝΑ Μ. on January 30, 2012 - (permalink)

  Πολύ ωραία τοποθετημένη η άποψη του κου Τσούκα. Δικαίωμά του μέσα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς να υποστηρίξει την επιλογή του. Και πολύ περισσότερο να βρει το θάρρος να το πράξει δημόσια ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα δίσταζαν να έρθουν σε αντιπαράθεση είτε με τον εργοδότη τους είτε με “υψηλά ιστάμενα πρόσωπα”, λόγω φόβου αντιποίνων. Αυτή είναι η κοινωνία που ζούμε. Τώρα, επί του προκειμένου. Είναι λυπηρό που η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει την τραγωδία στο Μαρί σύμφωνα με τα πολιτικά του πιστεύω και όχι αντικειμενικά. Δυστυχώς, μόνο διαβάζοντας τα πιο πάνω σχόλια, αντιλαμβάνεσαι αμέσως σε πιο πολιτικό χώρο ανήκει ο καθένας! Εκεί φθάσαμε. Αν είσαι δεξιός “να παραιτηθεί ο Χριστόφιας” ή “να τον κρεμμάσουν”, ξέρω’γω. Αν είσαι αριστερός, θυμάσαι το πραξικόπημα και την εισβολή. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά? Ας αναλογιστούμε πώς φθάσαμε στο Μαρί. Ας εισπράξουμε κάτι καλό από την τραγωδία. Δεκαετίες ρουσφετιού και διορισμών σε ψηλές θέσεις των “δικών μας”, ωχαδελφισμός και αποφυγή ευθυνών οδήγησαν σε ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Επικεντρώθηκαν όλοι σε ένα κομμάτι του πορίσματος. Το σημαντικό είναι να παραιτηθεί ο Χριστόφιας και σωθήκαμε? Ε, και? πες πως παραιτήθηκε. Θα μπει άλλο ένα χαϊβάνι από τους γελοίους που έχουμε σαν πολιτικούς, και θα συνεχιστεί ο ίδιος χαβάς, ώσπου να γίνει τίποτε τραγικώτερο το οποίο ίσως μας ξυπνήσει από τη νάρκη που βρισκόμαστε.

  • avatar
   αθηνα on January 30, 2012 - (permalink)

   Αγαπητή μου,η ενέργεια του κ.Τσούκα ήταν εξόχως πολιτική,με την έννοια του ενεργού πολίτη.Τώρα αν η αφεντιά σου θέλει να είναι άχρωμη,άοσμη και άγευστη,όπως λέγαμε στη χημεία,είναι δικαίωμά σου.Δηλαδή με τι όρους ήθελες να σχολιάσουμε το άρθρο;Mε το συναίσθημα; Αλλά θα ήθελα να απαντήσω και στον ΚΑΙ. Βγάλαμε λέει πρόεδρο το 2008,άρα πρέπει να κλειδοστομιάσουμε γιά 5 χρόνια.Αυτού του είδους τη δημοκρατία δεν τη δέχομαι αγαπητέ ΚΑΙ. Δημοκρατία σημαίνει να έχεις άποψη καθημερινά,και όχι ανά 5ετία.Επίσης αγαπητέ ΚΑΙ, να ξέρεις ότι ο κορυφαίος Ελύτης,έγραψε και κάποιο ποίημα που ξεκινούσε με το στίχο ”μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου”.

   • avatar
    ΚΑΙ on January 30, 2012 - (permalink)

    Kego gia dimokratia milisa agapiti Athina. Tin opia vionoume kathimerina ston topo mas meso tis ELEFTHERIS ekfrasis apopseon ke se takta xronika diastimata, ta opia kathorizode apo to sidagma, meso eklogon. Pouthena den milisa gia fimosi tou opkioudipote. Opos eksigo stin paremvasi mou omos, diafono katheta me energies i opies akrivos akironoun akrivos afto pou esi i idia les oti ipostirizis: tin dimokratia!

   • avatar
    Ποσειδώνας on January 30, 2012 - (permalink)

    Αγαπητή Αθηνά

    όπως λέει και η λαϊκή σοφία, αδκιασερός παπάς θάφκει ζωντανούς…Με την φορά που πήρες, θα μας θάψεις όλους σε τούτο το φόρουμ…

    Φιλιά

    Ποσειδώνας

    • avatar
     αθηνα on January 30, 2012 - (permalink)

     Kαλά βρε Ποσειδώνα και συνοδοιπόροι,αν δηλαδή ο κ.Τσούκας έκρινε πως πρέπει να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του,πού είναι το κακό;Mα δεν πληρώνεται από το ΑΚΕΛ,γιά να τον φιμώσετε.Κατά τα άλλα θεωρείτε εαυτούς και προοδευτική δύναμη.Ο δε Ποσειδώνας θα μπορούσε να αντιτάξει κάποια επιχειρήματα και όχι να μιλά γιά ζωντανοθάφτες.Αλλά νομίζει πως έτσι μας κατακεραυνώνει.

     • avatar
      Ποσειδώνας on February 1, 2012 - (permalink)

      καλά βρε Αθηνά, ποιος σου είπε ότι έχει πρόβλημα που ο καθηγητής είπε την άποψη του; Κάθε δικαίωμα έχει ο άνθρωπος και την άποψη του να πει και να κάνει ό,τι θέλει. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του, ασχέτως αν διαφωνώ με την απόφασή του ως καθηγητής του πανεπιστημίου και διανοούμενος να μην παραστεί σε μιαν εκδήλωση που εορτάζει ένα μοναδικό γεγονός για το πανεπιστήμιο και τη χώρα μας (πόσο συχνά ξέρεις να ασχολούμαστε με το να κάνουμε μια βιβλιοθήκη…) και την ευκαρία να ευχαριστήσουμε μια από τις λίγες οικογένειες που έχουν ευεργετήσει τόσο αφειδώλευτα τον τόπο μας, την οικογένεια Στέλιου Ιωάννου. Απλά με την ίδια πίστη που προασπιζόμαστε το δικαίωμα του καθηγητή ή του όποιου άλλου να εκφράζεται, θεωρώ ότι πρέπει να προασπιζόμαστε και το δικαίωμα του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου αναγνώστη να τον κρίνει ή να τον κατακρίνει. Κι αυτό με φέρνει στην πολύ ιδιάζουσα περίπτωσή σου.

      Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ανελλιπή σχόλια σου στο κάθε άρθρο (αλήθεια με τόσο χρόνο που αφιερώνεις γιατί δε γράφεις και κανένα άρθρο, θα χαιρόταν ιδιαίτερα η σύνταξη κι εμείς να σε σχολιάσουμε με διάφορα παρατσούκλια) και διερωτούμαι πόση μονομανία και φανατισμό μπορεί να έχει κάποιος για να καταφέρεται με το πάθος που σε χαρακτηρίζει προς μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη όπως επίσης κι όποιον θεωρείς -με μια ιδιαίτερα ευφάνταστη ελαφρότητα- πως είναι υποστηρικτής της. Σταμάτα να εκφέρεσαι ως μαινόμενη ταλιμπάν στο φόρουμ με τον όποιον διαφωνείς κι απλά προβληματίστου. Δε χρειάζεται να μου απαντήσεις, το ξέρω πως είναι δύσκολο αλλά προσπάθα…

      Υ.Γ. Αθηνά, ξέρεις πολύ καλά ότι φίμωση υπήρχε τόσο σε κουμμουνιστικά όσο και φασιστικά απολυταρχικά καθεστώτα. Όπως επίσης ξέρεις, στην Κύπρο δεν είχαμε κουμμουνιστική διακυβέρνηση, αντίθετα είχαμε πολύ σύντομη και τραγική ακροδεξιά διακυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα. Αλλά αυτό είναι άσχετο με το δια ταύτα.

      Θα ήμουν ιδιαίτερα υπόχρεος προς τη σύνταξη αν επέτρεπε τη δημοσίευση της απάντησης μου στην κατά τ άλλα φίλτατη Αθηνά.

     • avatar
      αθηνα on February 6, 2012 - (permalink)

      Ποσειδώνα,αν αρνείσαι το κομμουνισμό,τότε απολογούμαι.Κατά τα άλλα,όλα καλά κι όλα ωραία,για να μη χαλούμε και τη διάθεσή μας.

  • avatar
   Επιλήσμων on January 30, 2012 - (permalink)

   Αγ. Ελενα Μ. , Συμφωνώ με την κεντρική ιδέα του σχόλιου σου, αλλά διαφωνώ κάπως με τα επίθετα που χρησιμοποιάς.
   Ο καθηγητής κ. Τσούκκας, σε άρθρο του εδώ ημ. 14 Οκτ.2011, με τίτλο “Σπιθαμιαίοι Ηγέτες Κολοσσιαίες Ζημιές”, και σχόλια που ακολούθησαν, είναι σχετικά με το πνεύμα του πιό πάνω άρθρου του. Εγώ τότε εσχολίασα παραθέτοντας αποσπασματικά ένα ποίημα πού θεωρώ σχετικό και με τα δικά σου ερωτηματικά. Εάν ενδιαφέρεσε, το ποίημα είνα του E.Pound, “Ode pour l’Election de son Sepulchre”.(Το ποίημα είναι γραμμένο στα αγγλικά με λίγες ελληνικές λέξεις). Ο Invisible Hand με επέκρινε διότι ο E.Pound υπήρξε φίλος του δικτάτορα Μουσσολίνι, πού είναι αλήθεια, αλλά δυστυχώς δεν κατάλαβε το ποίημα και εξέλαβε την λέξη “ευνούχος” που χρησιμοποίησε ο Pound, με τους βιολογικούς ευνούχους της εποχής των Αυτοκρατόρων της Κίνας και των Σουλτάνων της Τουρκίας.

   • avatar
    The Invisible Hand on January 30, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ μου Επιλήσμονα

    Θυμούμαι την αναφορά σου στο ποίημα του Pound, του οποίου τα Cantos μου αρέσουν, όπως και η καταπληκτική ευρύτητα της παιδείας του. Και νομίζω ότι τα καταλαβαίνω καλά, τουλάχιστον όσα γράφει με ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο. Για τα Κινέζικα θα περιμένω να μου τα μεταφράσεις…

    Μήπως εσύ δεν κατάλαβες την ειρωνική μου διάθεση όταν εισηγήθηκα ότι θα ήταν καλύτερα να εκλέγονται μόνο ευνούχοι για να μας κυβερνούν, χωρίς συζύγους και τέκνα, παρά οι κομματικοί επιβήτορες που μας διοικούν και που φροντίζουν (οι πλείστοι) να εξασφαλίσουν πρώτα την οικογένεια τους δια γενεές δεκατέσσερεις, μετά το κόμμα τους και σπανίως τον τόπο τους;

    Παρόμοιες φαντάζομαι θα ήταν οι σκέψεις των Σουλτάνων και των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και της Κίνας όταν επέλεγαν συμβούλους, στρατηγούς και νομοθέτες.

 15. avatar
  Παρατηρητής on January 30, 2012 - (permalink)

  Εγώ θα ήθελα να ακούσω και τα σχόλια του λαλίστατου Taylor :-)

 16. avatar
  Χρίστος on January 30, 2012 - (permalink)

  Νομίζω ότι πολλοί σχολιαστές, είτε δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, είτε προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν. Το θέμα δεν είναι η προσωπική άποψη του Τσούκα για την ουσία του συμβάντος και τις όποιες ευθύνες του Προέδρου. Το αίσχος αφορά το ότι ο κορυφαίος θεσμικός παράγων, ο Πρόεδρος, δεν υποτάσσεται στο πόρισμα ενός άλλου θεσμικού παράγοντα, της Επιτροπής Πολυβίου. Όχι ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον Πολυβίου, αλλά ο ένας θεσμός -κορυφαίος μάλιστα- δεν εμπιστεύεται τον άλλο. Γιαυτό γράφει κάπου ο Τσούκας ότι ο Χ. “διαπαιδαγωγεί μια ολόκληρη κοινωνία στην ανευθυνότητα”.
  Ως Ελλαδίτης, δηλαδή προερχόμενος από μια κοινωνία σε προχωρημένη σήψη της οποίας τώρα πληρώνει τον βαρύ λογαριασμό, ο Τσούκας, αν μπορώ να τον “ψυχαναλύσω”, είναι ευαίσθητος απέναντι σε συμπτώματα ιδιωτικής μεταχείρισης των δημοσίων πραγμάτων, όπως είναι τα δημόσια αξιώματα και οι θεσμοί. Ξέρει πού οδηγούν οι συμπεριφορές αυτές και προειδοποιεί. Διακινδυνεύει, όχι πολλά, αλλά σίγουρα την ησυχία του, για να αντισταθεί στον ωχαδελφισμό που αποκοιμίζει και διαβρώνει συνειδήσεις. Ο Τσούκας είναι δάσκαλος και κάνει καλά τη δουλειά του: διδάσκει με λόγια, αλλά -κι αυτό είναι το δυσεύρετο- και με έργα.

  • avatar
   Δημήτρης on January 30, 2012 - (permalink)

   αγαπητή σύνταξη

   εβάλατε στόχο να φτάσετε τα επίπεδα της Β. Κορέας στο θέμα της λογοκρισίας;

   Ο κ Τσούκας δεν θα πάει σε μιαν εκδήλωση, δικαίωμα του ανθρώπου, κι έγραψε ολόκληρη πραγματεία επί του θέματος.

   Γιατί θεωρείτε ότι δε δικαιούμαι να του πω ότι ως φορολογούμενος, που πληρώνει τους ακριβούς μισθούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προτιμούσα αν οι καθηγητές μας έκαναν έρευνα και πρότειναν πρακτικές κι ουσιαστικές λύσεις στα σοβαρά οικονομικά – κοινωνικά προβλήματα που έχουμε παρά να μας γράφουν επί παντός άσχετου επιστητού απλά και μόνο για να ικανοποιούν το εγώ τους;…

   Η ελευθερία της ατομικής έκφρασης πρέπει να είναι καθολική, κύριοι…

 17. avatar
  Φρίξος Κυπριανού on January 30, 2012 - (permalink)

  Εγώ θέλω να πω στον ανόνυμο και τον οιονδήποτε ανόνυμο ότι έχει να πει να το λέει με το όνομα του και όχι να κρυβεται πίσω από ψευδόνημα. Η ιστοσελίδα νομίζω ότι έχει υποχρέωσει να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κοροιδία.

 18. avatar
  Eleni on January 30, 2012 - (permalink)

  Η αναφορά μου δεν είχε σκοπό να πλήξει τον κο Καθηγητά. Απλά κατάθεσα δημόσια τον προβληματισμό μου ότι για να είναι κάποιος αξιόπιστος, θα πρέπει πρωτίστως ο δικός του βίος να αποτελεί το λαμπρό παράδειγμα. Δηλαδή το γνωστό “Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.” Δεν μπορώ να μιλήσω για “δημοκρατική συνείδηση” ούτε ακόμη για την όποιας μορφής συνείδησης όταν ένας καθηγητής αναιρεί ο ίδιος με τις πράξεις του αυτό που εκφράζει στο άρθρο του. Ζήτησα εξήγηση από τον ίδιο τον καθηγητή εάν είναι πράγματι διπλοθεσίτης όπως αυτό διαφαίνεται από συγκεκριμένη ιστοσελίδα συγκεκριμένου πανεπιστημίου ότι απασχολείται πλήρως… Θα ήθελα να αναφέρω στον Ανδρέα ότι δεν προσπαθώ να πλήξω ΚΑΝΕΝΑ όμως δεν δέχομαι μαθήματα από κανένα ιδίως όταν αυτός με τις πράξεις του δείχνει ο ίδιος πλήρη ασέβεια των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας…

  Στο δε Παρατηρητή απλά να αναφέρω ότι οι θέσεις του που εκφράζει κατά καιρούς είναι ξεκάθαρες καθώς και η αγάπη και η αδυναμία που έχει προς τον Taylor. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να συμπληρώσω σε αυτό που ανάφερε ο Παρατηρητής ότι “Μόνο υποκριτές και φαρισαίοι…” και αυτοί που εποφθαλμούν θέση ή θέλουν διατήρηση της θέσης τους…

 19. avatar
  Anonymous on January 30, 2012 - (permalink)

  O KATHIGITIS EKAME ENA LATHOS STO KIMENO TOU.APOKALI TO ATYXHMA STO MARI ETHNIKI TRAGODIA.

  KYRIE KATHIGITI DIORTHOSTE TO LATHOS GIA NA ISTE PISTIKOS OTAN KALITE TOUS ALLOUS NA ANALABOUN EFTHINES GIA LATHOI TOUS.

  DEN ASXOLOUME ME OTI DHPOTE ALLO KOMMATA KLP APLA THELO NA GINI I DIORTHOSI GIA LOGOUS ARXIS.

  • avatar
   αθηνα on January 30, 2012 - (permalink)

   Ανώνυμε,επειδή αντιλαμβάνομαι ότι σε απασχολεί έντονα το κατά πόσον η τραγωδία στο Μαρί, είναι ή όχι εθνική,και επειδή επιμένεις σε διόρθωση,θα σε ρωτήσω κατά πόσον θα μπορούσαμε να τη λέμε τραγωδία μίνι.” Γιά λόγους αρχής ”,όπως λες.

  • avatar
   Παρατηρητής on January 30, 2012 - (permalink)

   Anonymous,
   To Μαρί δεν ήταν “ατύχημα”, ήταν έγκλημα. Ατύχημα , σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη είναι ένα “ΤΥΧΑΙΟ συμβάν που προκαλεί τραυματισμό, θάνατο ή ζημιά”. Το Μαρί δεν ήταν ασφαλώς τυχαίο συμβάν, ήταν ένα έγκλημα για το οποίο πολύ συγκεκριμένα άτομα φέρουν ευθύνη σύμφωνα με το πόρισμα Πολυβίου.Επομένως αγαπητέ ανώνυμε, για λόγους αρχής εσύ θα πρέπει να προβέις σε διόρθωση και όχι ο κ. Τσούκας, ο οποίος πολύ ορθά και έχει κάθε δικαίωμα, να θεωρεί το έγκλημα αυτό εθνική τραγωδία. Εκτός βέβαια και αν θέλετε να το αποκαλούμε…Λαική τραγωδία, εγώ πάντως αποδέχομαι και αυτό τον όρο…

   • avatar
    Eleni on January 30, 2012 - (permalink)

    Να υποθέσω ότι επειδή ήταν “Λαϊκή τραγωδία” ώθησε και κάποια άτομα που προέρχονταν οι γονείς τους από το “Λαϊκό Κίνημα” να μαζεύονται έξω από το Προεδρικό μαζί με άλλους αγανακτισμένους;

    • avatar
     Παρατηρητής on January 31, 2012 - (permalink)

     Μπορείς να υποθέσεις ότι θέλεις αγαπητή Έλένη, σε δυτική δημοκρατία ζούμε και όχι σε λαική, επομένως οι υποθέσεις επιτρέπονται :-)

     • avatar
      Eleni on January 31, 2012 - (permalink)

      Ευχαριστώ αγαπητέ Παρατηρητή που μου επιτρέπεις να υποθέτω ότι θέλω!! Θα πρέπει να έζησες “τραυματική εμπειρία” όταν ήσουν παιδί για να σου βγαίνει τόση πίκρα για το Λαϊκό Κίνημα…Και αυτή υπόθεση είναι που κάνω…

     • avatar
      Παρατηρητής on January 31, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή Ελένη, φαινεται πως η Λαική φαντασία και Λαική κωμωδία δεν έχουν όρια :-)

   • avatar
    Νικόλας on January 31, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ ανώνυμε

    ο κ. Πολυβίου είναι ο ίδιος με τον Πολυβίου το δικηγόρο της Ήλιος που οδήγησε στο θάνατα 180 τόσους, ναι 180+ συμπολίτες μας, που ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες, μωρά, γυναίκες, άνδρες, νέους, ηλικιωμένους, νιόπνατρους κοκ; Η’ είναι απλή συνονυμία;
    Θέλω ν ακούσω τις απόψεις του κ Πολυβίου επί του εγκλήματος της Ήλιος.
    Θέλω να ακούσω την άποψη του, όπως του κ. Τσούκα που “δεν ξεχνά και πράττει αναλόγως” (να περιμένουμε κατά συνέπεια ακόμη ένα άρθρο κ καθηγητά;) και τη δική σας, για εκείνο το έγκλημα, εκείνη την τραγωδία που πέρασε και συνεχίζει να περνά ατιμώρητη, ασχολίαστη -ναι ανερυθρίαστα κ καθηγητά – παρά το συνεχιζόμενο δράμα των τόσων οικογενειών, των τόσων ορφανών που άφησε πίσω της… Αλλά είναι εντάξει αυτή. Το αεροπλάνο έπεσε στην Ελλάδα, τόσα χλμ απ εδώ. Δεν άφησε κανένα τον Δεκαπενταύγουστο χωρίς τον κλιματισμό του για να ταλαιπωρηθεί και να θυμάται…

    Κύριοι. Η κατάσταση είναι πιο τραγική απ ότι νομίζουμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καν να κάνει πόρισμα για μιαν τέτοια τραγωδία που άφησε 180 τόσους νεκρούς. Η παρούσα μας οδήγησε με τους τραγελαφικούς της χειρισμούς στην τραγωδία/’εγκλημα/πες το όπως θες στο Μαρί. Η δε αντιπολίτευση, η ίδια τότε και τώρα, να περιμένει ανυπόμονα στη γωνιά να έρθει η σειρά της για να κάνουν κι αυτοί τα δικά τους…Κι οι ακαδημαϊκοί μας ν αγνεντίζουν αγέρωχα κι ανέμελα το υπερπέραν -αλήθεια, πόσο εύστοχη είναι η φωτογραφία του κ Τσούκα πιο πάνω- γράφοντας εκθέσεις ιδεών για το αν θα παν ή όχι στην εκδρομή του σχολείου… υπέροχα. Θεωρώ ότι πρέπει να νιώθουμε αισιόδοξοι…Καλή τύχη συμπολίτες

    • avatar
     αθηνα on February 1, 2012 - (permalink)

     Νικόλα,απλά να σου επισημάνω δύο λάθη.Πρώτον,οι νεκροί του ‘Ηλιος’,ήταν κατά το 1/3 λιγότεροι,αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία γιά τους χαροκαμένους συγγενείς.Εκείνο που δεν ξέρω γιατί σου διέφυγε,είναι πως έγινε το πόρισμα Καλλή,απλά μπήκε στο ντουλάπι όπως και του Πολυβίου.Τελικά είναι αυτό που ισχύει πάντα.Οταν θέλουν οι κυβερνώντες να καταχωνιάσουν ένα σκάνδαλο,διορίζουν μιά επιτροπή και καθαρίζουν.

 20. avatar
  Demetris on January 30, 2012 - (permalink)

  Το θέμα κ. Τσούκα τελικά είναι αν θα πάς ή αν δεν θα πάς στην εναπόθεση του θεμέλιου λίθου της βιβλιοθήκης – του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου»;

  Αν θές να πας πήγαινε, αν δεν θες να πας μην πας. Σε δημοκρατική χώρα ζούμε. Τωρά αν θες να γράψεις και μια γραμματεία επί του θέματος, επίσης δικαίωμά σου.

  Απλά παρεπιπτόντως και μέσα στο ευρύτερο πνεύμα περισυλλογής, θα συνιστούσα όπως ο ακριβοπληρωμένος χρόνος των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου -που πληρώνει ο ταλαιπωρημένος Κύπριος φορολογούμενος, συμπ. κι εμού- αφιερώνεται σ’ εποικοδομητική ακαδημαϊκή έρευνα παρά σε διακηρύξεις που δυστυχώς δεν έχουν καμιά ουσιαστική συνεισφορά είτε στη λύση κάποιου προβλήματος είτε στον εμπλουτισμό του δημόσιου διαλόγου…

  Καλή σας μέρα

  • avatar
   ΚΑΙ on January 30, 2012 - (permalink)

   Simfono apolitos. Ke epafksano legodas: An o kirios kathigitis ergodotito apo idiotiko panepistimio palin tha adidrouse me ton idio tropo??

   • avatar
    Ανδρέας on January 31, 2012 - (permalink)

    Αν ο κος καθηγητής εργοδοτείτο σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ασφαλώς ΔΕΝ θα αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο γιατί δεν θα του το επέτρεπε ο εργοδότης του. Κανείς ιδιώτης δεν θα τα βάλει με το κράτος από το οποίο εξαρτάται. Ίσως θυμάστε πριν κάποια χρόνια που κάποιος απολύθηκε από υψηλή θέση σε μεγάλο όμιλο γιατί επέκρινε δημοσίως τον τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

    Για αυτό αγαπητέ να είσαι ευτυχής που έχουμε δημόσια πανεπιστήμια όπου οι καθηγητές έχουν την ελευθερία να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς το φόβο επιπτώσεων.

    • avatar
     αθηνα on January 31, 2012 - (permalink)

     O κ.Τσούκας μπορεί να είναι ευτυχής που διδάσκει στο δημόσιο πανεπιστήμιο λόγω του επιπέδου του ιδρύματος,ή έστω και γιά τους καλούς όρους εργοδότησης.Εκείνοι που αισθάνονται δυστυχείς,είναι όσοι δεν μπορούν να τον απολύσουν.Οπότε την ανάγκην,φιλοτιμίαν ποιούμενοι,το παίζουν και υποστηρικτές της πλέριας [sic] δημοκρατίας.

 21. avatar
  Georgios on January 30, 2012 - (permalink)

  Ευγε κύριε καθηγητά!

  Μακάρι και άλλοι πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμάσου.
  Εάν υπήρχαν πολλοί πολίτες με παρόμοια τόλμη και πιστεύω είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάναμαι στο Μαρί, ή και εαν φτάναμε πολύ σύντομα θα διορθωνόμασταν. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πώ το ίδιο και για τις μέρες μας. Φοβάμαι, είμαι σιγουρος δηλαδή, ότι θα συμβούν κι άλλα σαν το Μαρί μέχρι να βρούμαι το δρόμο μας.

 22. avatar
  Anonymous on January 30, 2012 - (permalink)

  Ευχαριστούμε για την ανάλυση και μπράβο για το θάρρος της γνώμης σας. Αν αυτό γινόταν και στην Ελλάδα πριν 5-10 χρόνια, ίσως τώρα να μην ήταν η Ελλάδα σε τέτοιο χάλι, όπως σωστά πιστεύω σας “ψυχανάλυσε” ο Χρίστος.

  Εθνική τραγωδία όντως είναι όταν ο ανώτατος άρχοντας της χώρας δεν αποδέχεται το πόρισμα εκείνου που αυτός διόρισε για να επιρρίψει ευθύνες. Η αναδυόμενη αναρχία από τέτοιες πράξεις είναι όντως εθνική τραγωδία.

  Όσο για την Ελένη, θα πρέπει να ζητήσει το συμβόλαιο του καθηγητή από το Πανεπιστήμιο για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της, που μπορεί κάλλιστα να συνοψιστεί σαν “δεν μπορώ να δέρω το γάδαρο και δέρνω το σαμάρι″.

  Προς το παρόν, και όταν έχετε δύο ώρες να διαθέσετε, απολαύστε τον κο Τσούκα εδώ:

  http://www.ert.gr/webtv/index.php/component/k2/item/1516-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%82.html

  • avatar
   Eleni on January 30, 2012 - (permalink)

   Άστοχη η χρήση της λαϊκής ρήσης που χρησιμοποιήσατε…Δηλαδή εσείς αποδέχεστε την εκμετάλλευση που κάνει ο κος Καθηγητής προφανώς ταμπουρομένος από λανθασμένα στεγανά και διαδικασίες; Όπως είπε και πρόσφατα ο Πρόεδρος της Γερμανίας: “‘Οτι είναι νόμιμο δεν είναι και σωστό”. Είναι κρίμα που εμποτισμένοι απο εμπάθεια αφήνουμε κακώς έχοντα να περνούν στο ντούκου γιατί ο κος Καθηγητής εκφράστηκε εναντίον του Χριστόφια. Και επιμένω “Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια”. Μήπως και ο κος Καθηγητής δεν καταχράζεται με τις πράξεις του τους θεσμούς?

   • avatar
    Anonymous on January 31, 2012 - (permalink)

    Αυτό το ωραίο του Προέδρου της Γερμανίας το έχετε επαναλάβει και στον Πρόεδρο της Κύπρου;

    Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι καθηγητές που θα μπορούσαν να ξόδευαν 3 εβδομάδες το χρόνο σε εγνωσμένης αξίας Πανεπιστήμια στον κόσμο. Περισσότερο κερδίζει ο Κύπριος φορολογούμενος από αυτό παρά χάνει, ρωτείστε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου που έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακά σε τέτοια πανεπιστήμια. Τα λανθασμένα στεγανά και οι διαδικασίες είναι η μεγάλη ισοπέδωση όλων που προσπαθείτε να κάνετε αγαπητή Ελένη γιατί νομίζετε ότι σας πρόσβαλαν τον Πρόεδρο σας για προεκλογικούς σκοπούς, αντί να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα των λαθών που έχουν γίνει (ειδικά με τη διαχείριση του ατυχήματος στο Μαρί).

 23. avatar
  Χαρίδημος Τσούκας on January 30, 2012 - (permalink)

  Ευχαριστώ για τα σχόλια. Σέβομαι τις αντίθετες απόψεις, μερικές απο τις οποίες δίνουν εναύσματα για περαιτέρω γόνιμο προβληματισμό (π.χ. ο ρόλος ενός ακαδημαϊκού σε σχέση με ευρύτερα κοινωνικά-πολιτικά θέματα, γιατί συνέταξα ολόκληρο κείμενο να αιτιολογήσω μια ιδιωτική πράξη, προσωπική στάση έναντι της ανάγκης για λειτουργία του κράτους, κλπ). Δεν αρκεί ένα σχόλιο για να τοποθετηθώ στα θέματα αυτά, αλλά ένα άλλο κείμενο, το οποίο, όμως, ίσως δώσει λαβή για επικριτικά σχόλια ότι, αντί να κάνω την έρευνά μου, κάθομαι και αρθρογραφώ! Οπότε, ας το αφήσουμε για μια άλλη φορά!

  Θα ήθελα όμως να κάνω μια διόρθωση και μια διευκρίνηση.

  Πρώτον, τώρα που το ξαναβλέπω, είναι μάλλον υπερβολικός ο χαρακτηρισμός “εθνική τραγωδία”. Είναι προτιμότερο να κρατήσουμε αυτό το χαρακτηρισμό για μεγαλύτερης έκτασης καταστροφές (π.χ. 1974). Γι αυτό και στο ιστολόγιό μου αναθεώρησα το κείμενο στο σημείο αυτό.

  Δεύτερον, όσοι νομίζουν ότι θα πλήξουν την ουσία του επιχειρήματός μου σπέρνοντας αμφιβολίες για την προσωπική μου αξιοπιστία , διάλεξαν λάθος στόχο. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται! Σύμφωνα με το νόμο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους κανονισμούς του ιδρύματος, μου έχει δοθεί γραπτή άδεια από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου να διδάσκω και να ερευνώ και στο Πανεπιστήμιο Warwick. Ακριβώς επειδή όλα είναι σύννομα και διαφανή, υπογράφω τόσο τα ακαδημαϊκά μου κείμενα όσο και τα πολιτικά μου άρθρα, και με τις δύο ιδιότητες. Δεν χρειάζεται να μπεί κανείς στον ιστοχώρο του Warwick για να το διαπιστώσει. Αρκεί να δει το προσωπικό μου ιστολόγιο (htsoukas.blogspot.com).

  • avatar
   Παρατηρητής on January 31, 2012 - (permalink)

   Κ. Τσούκα,
   δεν πρέπει να σας εκπλήττει η προσπάθεια κάποιων να σας πλήξουν (έτσι νομίζουν) με ότι ανοησία σκαρφιστούν. Έχετε επικρίνει τον Μεγάλο Ηγέτη, επομένως, ως “εχθρός του λαού” θα είστε από εδώ και στο εξής στόχος και καλά κάνετε να είστε προετοιμασμένος γιατί δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Την αντίθετη άποψη δεν την εκλαμβάνουν ως βασικό συστατικό της δημοκρατίας, αλλά ως αμάρτημα το οποίο πρέπει να τιμωρείται…να υπενθυμίσω απλά, σε αυτό εδώ το Blog, τις απειλές του Taylor εναντίον μου για να “εγκαταλείψω αμέσως το βυθιζομενο πλοίο Ορφανίδη(να σταματήσω δηλαδή να υποστηρίζω τις θέσεις Ορφανίδη)” γιατί “αν δεν το πράξω έγκαιρα ” μετά τον Απρίλη θα την πληρώσω ακριβά….αυτό είναι το ήθος και η νοοτροπία τους και αλίμονο αν υποκείψουμε…

  • avatar
   Eleni on January 31, 2012 - (permalink)

   Κε Καθηγητά, δεν μας απαντάτε επί της ουσίας. Είσαστε ή δεν είσαστε διπλοθεσίτης; Παίρνετε ή δεν παίρνετε δύο μισθούς και ο ένας μάλιστα εις βάρος του κύπριου φορολογουμένου. Όσον για την “άδεια” που επικαλείστε απλά να σας θυμίσω ότι και στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο Κύπρου έδωσε άδεια σε κάποιο ακαδημαϊκο η οποία αργότερα κρίθηκε από το δικαστήριο ως αντισυνταγματική και βεβαίως ως παράνομη. Περαιτέρω, κε Καθηγητά εσείς είσαστε ήσυχος με τη συνείδησή σας ότι αποτελείται το παράδειγμα και δείχνετε σεβασμό στους θεσμούς; Εγώ δεν ζήτησα να φιμωθείτε. Ζήτησα απλά να σεβαστείτε έστω και στο ελάχιστο τον φορολογούμενο. Και ξανά, επαναλαμβάνω, “Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια”.

   Προσπαθώ να πάρω τις πιο πάνω απαντήσεις από το Σάββατο αλλά η λογοκρισία της ιστοσελίδας γίνεται πολύ ευαίσθητη σε αυτό το σημείο. Υπάρχει λόγος;

   • avatar
    αθηνα on February 1, 2012 - (permalink)

    Συγκρίνεις πράγματα ανόμοια αγαπητή Ελένη.Υποθέτω πως αναφέρεσαι στον πρώην υπουργό Παιδείας που κρατούσε και τη θέση του στο Πανεπιστήμιο.Σ’αυτή την περίπτωση δεν ετίθετο θέμα διπλοθεσίτη,αλλά ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργικής και καθηγητικής ιδιότητας.

  • avatar
   ανεξάρτητος on February 1, 2012 - (permalink)

   Κ. Τσούκα

   Χαίρομαι που απαντήσατε στην πρώτη ερώτηση της Ελένης αλλά πρέπει να πώ πρώτα ότι δυστυχώς αυτο-αναιρείστε. Γιατι δεν υπογράψατε το άρθρο σας εδώ και ως καθηγητής του Warwick, αφού λέτε ότι υπόφράφετε όλα σας τα άρθρα και με τις δύο ιδιότητες;

   Και επίσης επειδή παραμένουν αρκετά συννεφάκια στον ξεκάθαρο ουρανό, θα ήταν καλό να απαντήσετε στη δεύτερη ερώτηση της Ελένης, εφ’οσον, όπως λέτε και στο άρθρο σας, δεν είναι τόσο τα νομικιστικά που έχουν σημασία αλλά το ήθος αι η ηθική. Εξ’ όσων γνωρίζω από έγκυρες πηγές η διπλοθεσία απαγορεύεται τόσο στα Κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια, όσο και στα Βρετανικά. Εκτός και αν κάποιος είναι μερικής απασχόλησης και στα δύο.

   • avatar
    αθηνα on February 1, 2012 - (permalink)

    Aνεξάρτητε,είναι αυτό που λέμε αντιπερισπασμός.Οσονούπω περιμένουμε την απόλυση του κ.Τσούκα.Γιά τη ταμπακέρα καμμιά κουβέντα.

 24. avatar
  Κάποιος.... on January 30, 2012 - (permalink)

  Φόρτσα κ. Τσούκα!!!! Και σε όποιον δεν αρέσει η στάση σου, ας μην πράξει το ίδιο. Εγώ προσωπικά εγκρίνω και επαυξάνω.

  Και για να προλάβω μερικούς καλοθελητές, όχι κύριοι, δεν είμαι δεξιός, και μέχρι πριν από λιγα χρόνια έβλεπα τον κ. Χριστόφια με πολλή συμπάθεια.

  Από τη στιγμή που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του καταλόγισε η επιτροπή που ο ίδιος διόρισε, δεν του αξίζει κανένας σεβασμός και καμμιά συμπάθεια, μάλλον δε, πρέπει να κρίνεται τόσο πιό αυστηρά από ένα κοινό πολίτη, όσο είναι ψηλότερο και το αξίωμα που κατέχει.

  Και ας αφρίζουν ορισμένοι (κυρίως λόγω πολιτικών κατευθύνσεων (μάλλον αγκυλώσεων)).

  Η ιστορία θα κρίνει τον κύριο Πρόεδρο για την συνολική ‘προσφορά’ (;;;) το στον τόπο, και ειλικρινά χαίρομαι που δεν είμαι στη θέση του.

  Το δηλητήριο σας ορισμένοι…. παρακαλώ, ελεύθερα.

 25. avatar

  Μέ τον Ηρωα Σπύρο Τταντή δεν είμαστε απλά πρώτα ξαδέλφια αλλά μεγαλώσαμε σαν αδέλφια, μέσα στην ίδια αυλή μεγαλώσαμε , μέσα στο ίδιο χωράφι παίζαμε μαζί ποδόσφαιρο, μέσα στην ίδια τάξη είμαστε στο δημοτικό σχολείο και η τύχη μας έφερε να υπηρετήσουμε μαζί στο ίδιο τάγμα την θητεία μας στην Εθνική φρουρά. 7 μήνες μετά τον άδικο θάνατο του συνεχίζω σε τακτά διαστήματα να τον βλέπω ακόμα στον ύπνο μου ενώ όταν βλέπω την φωτογραφία του ακόμα δεν το πιστέυω οτι δεν θα τον ξαναδώ η ότι είναι νεκρός…

  Εχω να δηλώσω τα εξής ¨

  Στην Κύπρο έχουμε μεγάλο πρόβλημα εμείς σαν λαός , και όλα μας τα προβλήματα τα δημιουργούμε μόνοι μας, χάσαμε την μισή μας πατρίδα, σκοτώνουμε συνεχώς συμπολίτες μας στο στρατό μας,ρίξαμε αεροπλανο και σκοτώσαμε δεκαδες συνανθρώπους μας, ανατινάξαμε το Μαρί, σκοτώσαμε 13 ηρωες, καταστρέψαμε τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό μας, χάνουμε σιγά σιγά την μισή Κύπρο οριστικά, καταστρέφετε η οικονομία μας και ακόμα δεν αντειληφθήκαμε την σοβαροτητα της κατάστασης …..

  Για Ολα τα πιο πάνω έχουμε ολοι τεράστια ευθυνη επιδή¨

  1 Είμαστε συντηριτικοί, κοντόφθαλμοι, βολεμένοι, φοβιτσιάριδες, γλύφτες, φοβούμαστε τις αλλαγές και τις πρωτοβουλίες ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάληλοι . Είμαστε υποκριτές. Δεν μας ενδιαφέρει η πατρίδα μας ούτε ο συνάνθρωπος μας αλλά μονον ο Εαυτός μας. Είμαστε οι ήρωες του καναπέ, της τηλεόρασης του φραπέ και της καφετέριας …..

  2. Όλα τα πιο πάνω είναι γύρω μας και όλοι γινόμαστε ένα, δεν μιλάμε , δεν παιρνουμε πρωτοβουλίες …δεν έχουμε βάθος σαν λαός , είμαστε ρηχοί.

  Ολα μας τα προβλήματα τα δημιουργούμε απο μονοι μας λόγο των πιο πάνω, το ίδιο έγινε και με το Μαρί…..

  Ερωτήματα/στοιχεία.

  Γιατί τα κοντέινερ είταν μέσα στον Ηλιο για 2 χρόνια?
  Γιατί τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο και οχι να είναι στο έδαφος σε αποσταση το ένα απο το άλλο?
  Γιατι κανείς δεν έλεγξε το περιεχόμενο τους? π.χ ΚΥΠ / Αστυνομία.
  Γιατί η ηγεσία της πυροσβεστικής άφησε την ΕΜΑΚ και τους στρατιώτες να πλησιάσει ενώ γινονταν εκρήξεις απο η ώρα 3?
  Γιατι οσοι επιθεώρισαν το Μαρί μια εβδομάδα πρίν την έκρηξη δεν έκαναν τίποτα ?
  Γιατι η ηγεσία του στρατού δεν προστατευσε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες ?

  Η απάντηση είναι πολύ απλή…….και είναι στην νοοτροπία μας,,,,,,”βριξετε να περάσουμε” ” μα είναι δυνατό να γίνει έκρηξη?” “δεν είναι η δουλεια μου εμένα” ” ας το διωρθώσει άλλος” κλπ κλπ

  Παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση και πιο σημαντική συνεδρίαση/ ανακριση της επιτροπής αμυνας για την έκρηξη στο Μαρί, ρωτήθηκε ο ΑΡΧΗΓΟΣ της ΚΥΠ εαν γνώριζε η ΚΥΠ το περιεχόμενο των κοντείνερ , και η απάντηση ειταν ένα απλο ΟΧΙ. Καμία άλλη ερώτηση δεν έγινε. Επαθα σόκ, όχι μόνον απο την απάντηση αλλά επιδή η επιτροπή δέκτηκε αυτή την απάντηση ως πολύ φυσιολογική!! Η δουλειά της ΚΥΠ ποιά άλλη είναι τελικά απο την ασφάλεια των πολιτών και του κράτους? το κουτσομπολιό και η παρακολούθηση τηλεφώνων? Θα μπορούσε στο Ισραήλ να δώσει τέτοια απάντηση ο Αρχηγός της Μοσάτ?????? και να την δεκτεί μια ερευνητική επιτροπή?

  Να αναφέρω επίσης οτι Βουλευτές παρόντες γελούσαν και έκαναν αστειάκα μεταξύ τους στην διαρκεια μιας τόσο σοβαρής έρευνας ενώ 5 μέτρα πίσω κάθονταν συγγενεις των θυμάτων…….σε άλλο κόσμο αυτοί …

  Μόνον στην Κύπρο και και σε αφρικανικές χώρες θα μπορούσε να συμβ
  εί τέτοιο κακό.

  τώρα , η οικονομία μας χειροτερέυει μέρα με την μέρα, για αυτό φταίει μόνον ο Σταυράκης? οχι φυσικά , όταν ο Σταυράκης έλεγε οτι η οικονομία μας είναι μια χαρά, γιατί δεν βγήκε ένας διευθηντής του υπουργείου οικονομικών να διαφωνήσει μαζί του και να εισηγηθεί κάποια μέτρα? δεν θέλω να πιστεψω οτι ΟΛΟΙ στο υπουργείο οικονομικών τα έβλεπαν όλα ρόδινα όπως τα έβλεπε ο Σταυράκης. Θέλω να πιστεύω οτι υπάρχουν καλοί αναλυτές στο υπουργείο….αλλά το πρόβλημα είναι οτι ολοι είναι βολεμένοι, δεν θέλουν να ρισκάρουν, φοβούνται μήπως τους “κολλησει″ ο υπουργός τους…το ίδιο συμβαίνει και τώρα, αφήνουν τον Υπουργό να λέει συνεχώς οτι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν βοήθεια απο το κράτος, να λέει οτι προσπαθεί να πείσει τους ξένους οίκους να μην μας κάνουν σκουπίδια και σε λίγες μέρες θα εκτεθεί (χωρίς να φέρει ευθύνη ) διότι θα γίνει το αυτονόητο , θα μας κάνoυν σκουπίδια και οι Μoodys και μακάρι να κάνω εγώ λάθος…..

  Είναι θέμα χρόνου, η θεωρία του Χάους, μια αλυσίδα απο λάθη που σιγά σιγα μεγαλώνουν το πρόβλημα και μακροπρόθεσμα δημιουργουν το Χάος, την κατάρευση ενος συστήματος……

 26. avatar

  και μιά διευκρίνηση , ο λόγος που αποκαλώ και τους 13 νεκρούς του Μαρί Ηρωες είναι επιδή¨

  Γίνονταν εκρήξεις ώρες πριν την μεγάλη έκρηξη και άρα ήξεραν τον κίνδυνο ( ίσος οχι την Δυναμη της πιθανής έκρηξης αλλά ήξεραν οτι υπήρχε κίνδυνος για ί) αλλά επέλεξαν να παραμείνουν έκει και πήγαν κοντά στα κοντέινερ ενώ μπορούσαν να μείνουν μακριά π.χ στην Πύλη οπου είταν αρχικά και έβλεπαν τις εκρηξεις….

  ειτε διατάχθηκαν να πάνε στα κοντεινερ είτε ενεργησαν απο μόνοι τους , είταν ΗΡΩΕΣ διότι για μια τουλάχιστον ώρα ειταν (η ΕΜΑΚ) στην Πυλη και βλέπανε τις εκρηξεις…

 27. avatar

  Στήν Κύπρο πρέπει επειγόντος να

  1. αγαπήσουμε περισσότερο την πατρίδα μας.

  2. Να αγαπήσουμε περισσότερο τον συνάθρωπο μας .

  3. Να μην φοβούμαστε να λέμε την άποψη μας ειδικά εαν νομίζουμε οτι η άποψη μας μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας, τον συνάθρωπο μας . Δέν είναι το τέλος του κόσμου εάν κάνουμε ένα λάθος.

  4. Να μην φοβούμαστε τις αλλαγές .

  5. Να είμαστε πιο οργανωμένοι, να έχουμε στρατηγικη και να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε βαζοντας στόχους μακροπρόθεσμους ….

  κλπ κλπ

 28. avatar
  loukas on January 30, 2012 - (permalink)

  συμφωνω και επαφξανω με την ΕΛΕΝΑ.Μ.ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

 29. avatar
  Phil Efstartiou on January 31, 2012 - (permalink)

  Min perimenete re pedia na vgoun oi aristeroi ke na poun oti kanane lathos.

  Mpravo kathigita pou exis tin dinami na ekfrazese opos pragamtika niothis.

  Se kapious allous tous pirane ke to dikeoma ti skepsis……

 30. avatar

  διευκρινήσεις

  Πιο πάνω όταν λέω “εμείς” βάζω μέσα και τον εαυτό μου.
  Ισχύει για την πλειοψηφία, υπάρχουν και εξαιρέσεις.
  Ισχύουν και για την πλειοψηφία των πολιτικών όλων των κομμάτων.

  το πρόβλημα είναι γενικό, πρέπει να γίνουμε πιο σοβαροί σε οτι κάνουμε…….

 31. avatar

  Θεωρώ ότι ο τίτλος του άρθρου είναι προπαγανδιστικός. Η φράση «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» συνδέθηκε ιστορικά με την μεγάλη τραγωδία η οποία έπληξε την Κύπρο το 1974. Μια τραγωδία που μοίρασε το νησί, επέφερε το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι ακόμη αγνοούνται.
  Ασφαλώς και το συμβάν στο Μαρί αποτελεί τραγωδία. Δεν μπορούν όμως ούτε να ταυτιστούν αλλά ούτε και συγκριθούν τα δύο γεγονότα.
  Ας πάμε όμως στην ουσία του άρθρου. Το πόρισμα Πολυβίου έχει αμφισβητηθεί από έγκυρους νομικούς και ειδικούς σε θέματα στρατού.
  Επιπρόσθετα, πέραν από το πόρισμα Πολυβίου υπάρχει και το πόρισμα της Αστυνομίας, ενώ εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία.
  Δυστυχώς ο κ. Τσούκας υιοθετεί ένα αμφιλεγόμενο πόρισμα (Πολυβίου), αγνοεί παντελώς τις επισημάνσεις των ειδικών αλλά και το πόρισμα της Αστυνομίας, και δικάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  Ας ανέμενε τουλάχιστον την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας. Η μήπως περιφρονεί και το Δικαστήριο; Γιατί αν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι πολύ τραγικό ένας ακαδημαϊκός να αμφισβητεί την Αστυνομία, τη Γενική Εισαγγελία, τα Δικαστήρια και γενικά κάθε θεσμό.
  Είναι θεμιτό ασφαλώς σε μια δημοκρατία να εκφράζει ο καθένας ελεύθερα τις απόψεις του. Με σεβασμό όμως στους υπόλοιπους και ιδιαίτερα στους θεσμούς, αλλά και με μετριοπάθεια. Η υπεροψία και οι εμμονές παραπέμπουν σε άλλες πεποιθήσεις, τις οποίες ελπίζω ότι δεν υιοθετεί ο καθηγητής.
  Διερωτώμαι τέλος γιατί ο κ. Τσούκας θέλησε να μας γνωστοποιήσει ότι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Όλοι δέχονται καθημερινά δεκάδες προσκλήσεις. Σε μερικές ανταποκρινόμαστε θετικά, σ’ άλλες πάλι όχι, είτε γιατί δεν μπορούμε να πάμε είτε και γιατί δεν θέλουμε να πάμε.
  Κατά την άποψη μου ο κ. Τσούκας δεν ήθελε να μας γνωστοποιήσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση. Ήθελε να ασκήσει κριτική στον Πρόεδρο. Φαίνεται ότι μπήκε και αυτός στον προεκλογικό αγώνα…. όχι παραθέτοντας επιχειρήματα, αλλά προπαγανδίζοντας.

  • avatar
   αθηνα on January 31, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Κωνσταντίνε,θα σε ρωτήσω ένα-δυό πράγματα,κι άμα θες μου απαντάς.Πρώτον,θεωρείς το πόρισμα Πολυβίου αμφιλεγόμενο.Πιθανόν να είναι,μα δεν το ζήτησα εγώ,αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος.Θα ήταν σωστό και εκ των προτέρων,ο κ.Χριστόφιας να το ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τον δεσμεύει το πόρισμα.Ειδάλλως αν αποφασίζει a la carte,τότε γιατί το ζήτησε; Γιά να φορτώσει το δημόσιο με επιπλέον έξοδα και μετά να το βάλουμε στο ντουλάπι; Ας περιοριζόταν να περιμένει μόνο το πόρισμα της Αστυνομίας.Το δεύτερο που ήθελα να σε ρωτήσω.Πότε θεωρείς ότι κάτι είναι προπαγάνδα; Oταν δεν συμφωνείς εσύ;

   • avatar
    Anonymous on January 31, 2012 - (permalink)

    Esi athina ime siguros pos otan den simfonis me kati to theoris propaganda.

    Nomizo oloi se katalavame se afto to bloc. ke polla comments pros esena pou graftikan to epiveveonoun. Exis emmones me to xristofia. Den xero an ine ke prosopiko

    Kame ipomoni ena xrono ke tha figi na isixasis

    • avatar
     αθηνα on January 31, 2012 - (permalink)

     Ανώνυμε,ο Κωνσταντίνος πιό κάτω απάντησε στην ερώτησή μου,και είναι προς τιμή του.Εσύ μιά ζωή ”κλωτσάς τη μπάλλα έξω”,νομίζοντας ότι κάνεις μεγάλο παιγνίδι.Θα εκθέσω την άποψή μου ακόμα μιά φορά,και αν έχεις απάντηση, να την ακούσουμε.Λοιπόν,ο κ.Χριστόφιας γιά να κερδίσει χρόνο και να καταλαγιάσει το θυμό του κόσμου,διόρισε τον Πολυβίου,ελπίζοντας ότι θα τον δικαιώσει.Οταν δεν του βγήκε,την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.Τόσο απλά! Τώρα κατά πόσον θα φύγει σε ένα χρόνο,εσύ ξέρεις καλύτερα.Αν θέσει ξανά υποψηφιότητα και εκλεγεί, αυτό είναι δημοκρατικό δικαίωμα του λαού.Διότι σε τελική ανάλυση,κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει.

   • avatar

    Αθηνά,
    το πόρισμα Πολυβίου ασφαλώς και δεν πρέπει να μπει στο συρτάρι, όπως έγινε στην υπόθεση «Ήλιος». Σωστά δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως έχει επισημάνει και εσύ, έγινε με δημόσιο χρήμα και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.
    Δεν επικρίνω τον καθηγητή γιατί λαμβάνει υπόψη το πόρισμα Πολυβίου, αλλά γιατί αγνοεί όσους το αμφισβήτησαν (και είναι πολλοί) αλλά και το πόρισμα της Αστυνομίας. Πιστεύω στην δικαιοσύνη αλλά όχι στα λαϊκά δικαστήρια. Κατά την άποψη μου η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται στο Δικαστήριο και ως πολίτης έμαθα να σέβομαι τους θεσμούς.
    Όσο για το τελευταίο ερώτημα, όχι δεν θεωρώ ότι κάνει προπαγάνδα όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου. Σέβομαι απόλυτα την αντίθετη άποψη, και δεν διεκδικώ το αλάθητο. Το να χρησιμοποιεί όμως κάποιος φράσεις που παραπέμπουν στην μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε ποτέ ο τόπος, για να αποδώσει ένα άλλο γεγονός, ναι είναι προπαγάνδα. Το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» παραπέμπει σ’ ένα συγκεκριμένο γεγονός και δεν μπορεί να συγκριθεί ή έστω να παραλληλιστεί με οτιδήποτε άλλο.
    Χαρακτήρισα προπαγάνδα το άρθρο, γιατί πολύ απλά ο καθηγητής δεν θέλει να μας ενημερώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση. Αυτό αφορά τον ίδιο και ασφαλώς έχει κάθε δικαίωμα να πράξει όπως ο ίδιος αισθάνεται. Το άρθρο έχει ξεκάθαρα, κατά την άποψη μου, ένα και μόνο στόχο: να ασκήσει κριτική στον Πρόεδρο.
    Σέβομαι τη διαφωνία σου, διατηρώ όμως το δικαίωμα να έχω άποψη.

    • avatar
     Παρατηρητής on February 1, 2012 - (permalink)

     Μα Κωνσταντίνε,
     ασφαλώς και με το άρθρο του ο Καθηγητής έχει στόχο να ασκήσει κριτική στον Πρόεδρο. Και ασφαλώς υπό την έννοια αυτή έχει νόημα και σημασία το άρθρο του ανεξάρτητα αν συμφωνεί η διαφωνέι κανείς με τις απόψεις του. Θα ήταν αστείο να έγραφε ένα άρθρο για να μας πει απλά πως δεν θα παραστεί σε μια εκδήλωση. Αυτό που μας λέει και είναι ξεκάθαρο είναι πως δεν θα παραστεί σε μια εκδήλωση ακριβώς γιατί σε αυτή θα παραστεί ένας πρόεδρος για τον οποίο έχει την συγκεκριμένη άποψη που έχει. Είναι μια ξεκάθαρη και τολμηρή στάση αντίδρασης σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί λανθασμένο.Που βρίσκεται το αθέμιτο?

   • avatar

    σημείωση: Αθηνά έμαθα στην ζωή μου να ακούω όλες τις απόψεις και να μην κρίνω με παρωπίδες και εμμονές. Άκουσα με προσοχή το πόρισμα Πολυβίου, αλλά και όσους το αμφισβήτησαν. Με την ίδια προσοχή παρακολούθησαν και τα όσα ανακοινώθηκαν και διέρρευσαν από το πόρισμα της Αστυνομίας, αλλά και την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας.

  • avatar
   L.G. on January 31, 2012 - (permalink)

   Μα αν αγαπητέ Κωνσταντίνε ο κύριος Πολυβίου είναι τόσο ανίκανος και εάν το πόρισμα του τόσο εκτός θέματος και τόσο “αμφιλεγόμενο”, τα πυρά σου πρέπει να στραφούν σε εκείνον που τον διόρισε. Ο οποίος υπερασπιζόταν σθεναρά και για μήνες την ορθότητα του διορισμού και ενώπιον όλων μας διαβεβαίωνε ότι θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα.
   Ήταν τελικά ακόμη ένας πολύ – πολύ λανθασμένος διορισμός;
   Πάντως χαίρομε γιατί τουλάχιστον εσύ ασχολήθηκες με την ουσία του άρθρου κάτι που δυστυχώς “ξεχνά” να πράξει η πλειοψηφία.

 32. avatar
  Ioannis Georgiou on January 31, 2012 - (permalink)

  Ετσι θέλουμε τους πανεπιστημιακούς καθηγητές και οχι σφωγκοκωλάριους και γλείφτες της εξουσίας, και ειδικά αυτής της επικίνδυνης εξουσίας της αχαπαροσύνης.

 33. avatar
  observer on January 31, 2012 - (permalink)

  Some little people tryed to reduce the fundamental message of the article by looking into the fine detail of every word or phrase,
  1974 and 1922 v Mari
  Respect towards the president.What about respect by the president towards us
  Warwick University
  Spending accademic time to write articles
  Indirect threats about his employment
  All in all arguments of little people.You make me sick.
  Well done professor

 34. avatar
  moriarty on February 1, 2012 - (permalink)

  Professor Tsoukas expressed his opinion in a very concrete and decent manner with a strong rationale. Some people who disagree and dislike the criticism to Our Beloved Great Leader are trying the old game of raising doubts about Tsoukas’ credibility, honesty, motives, mentioning unrelated issues such as the ’74 coup, etc. They also seem to believe that the Party somehow owns the state and that it should be in a position to dictate what people think, write or say. Obviously, they are not concerned equally with the many scandals occurring under the governance of Our Beloved Great Leader; all is nice and dandy in our beautiful constituent state.

  I doubt if this kind of petty reaction (quite characteristic of a deeply reactionary thinking and undemocratic behavior) will have any effect to anyone but their own kin. I also doubt if Tsoukas’ pledge will have much effect to our opportunistic society. If we were not morally bankrupt, we would not have bankrupted nationally and financially.

  However, I need to congratulate prof. Tsoukas for his article, if not for any other reason, but because it will be a comfort to the families of the heroes of Mari and to the memory of the lost souls.

  • avatar
   αθηνα on February 1, 2012 - (permalink)

   Just brilliant.Congratulations.

 35. avatar
  Krymmenos Pantou on February 2, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Τσούκα,

  Ανέμενα πως και πως τα βήματα της δημιουργίας αυτού του κτιρίου για πολλούς λόγους, κυρίως όμως την αρχτεκτονική του και τους σκοπούς που θα εξυπηρετεί. Ένας από αυτούς είναι η διάνθηση του πνεύματος το σπάσιμο των καλουπιών που καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητείας μου από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο περιλαμβανομένου προσπαθούν οι διδασκάλοι μου να κτίσουν. Ένας άλλος είναι η ελευθερία του μυαλού που είναι όπως το αλεξίπτωτο – δουλεύει καλύτερα όταν είναι ανοιχτό.

  Γι αυτό τον λόγο δεν έχω διαβάσει κάποια από της απαντήσεις που ακολουθούν το “άρθρο” και ούτε θα επανέλθω για να απαντήσω σε εσάς η όποιον απαντήσει στην ανάρτηση μου.

  Ευχαριστώ λοιπόν που έστω και έτσι εσείς είστε αυτός που πρώτος με ενημέρωσε για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου αυτού του εξαίσιου κτιρίου, και σας ενημερώνω πως θα είμαι εκεί για να ζήσω την αρχή της ύπαρξης ενός ακόμη μοναδικού έργου στον τόπο μας.

  Κρυμμένος
  παντού

  • avatar
   Επιλήσμων on February 2, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Κρυμμένε, Δεν με ενοχλεί που δεν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε ή να απαντήσετε. Φαντάζομαι αυτό βοηθά στο να δουλεύει, όπως μας λέτε, καλύτερα το μυαλό σας.
   Με βάζετε όμως στο πειρασμό να επισκεφθώ αύτό το κτήριο ( το κτη το γράφω με η ως είναι ετυμολογικά ορθό αλλά δέχομαι και το ι), διότι από τα κτήρια που έχουν κτιστεί τα τελευταία 30 χρόνια δεν βρήκα κάποιο που να μην είναι κατάλληλο για κατεδάφιση.

  • avatar
   αθηνα on February 2, 2012 - (permalink)

   Γιατί φαντάζομαι,οι αναμνήσεις επιτρέπονται.

  • avatar
   αθηνα on February 2, 2012 - (permalink)

   Θα μπορούσες να εκφράσεις τη διαφωνία σου με τον κ.Τσούκα στο φως της μέρας,χωρίς να κρύβεσαι παντού.

 36. avatar
  Foititis on February 2, 2012 - (permalink)

  meta apo mia sizitisi pou 8ixtike to 8ema auto stin ta3i mpika kai to vrika endiaferon !!

  merika sxolia apo emena .

  «Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν».

  auta logia tou proedrou einai !! ta anerei monos tou !! auto den mporeite na to e3igisete agapitoi aristeroi kai lipoi kivernontes ??

  oi dikigoroi etsi einai , mia ergazontai gia tous kalous kai mia gia tous kakous !!

  pios sas eipe oti den kanei ereunitiki ergasia o ka8igitis ?? eimai foititis kai 3ero oti oi ka8igites sto panepistimio den kanoun 8 ores ma8ima tin imera !! mporei na kanoun 10 ores tin eudomada !!! tin allin ora einai ipoxreoi na kanoun ereunes !!

  to an einai diplo8esitis einai douleia tou panepistimiou kai tou idiou !! kai efoson to 3erei to panepistimio kai den ton exei idi apolisiei tote ola einai ok !!

  pios perimenete na ton apolisei ?? i kivernisi ?? to panepistimio einai ane3artito kai autodioikoumeno !! kai an kanoun tipota tetoio 8a perasoun apo emas prota !!

  Kirie ka8igita ego eimai mazi sou !! Simfono me ola osa gra4ate .

  • avatar
   Επιλήσμων on February 3, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Foititis,
   Πρόσεξα ότι ο υπολογιστής σου έχει την δυνατότητα να γράφει και με ελληνικούς χαρακτήρες (εφ’όσον τα λόγια του προέδρου τα αντέγραψες στα ελληνικά).
   Γιατί τα δικά σου σχόλια επέλεξες να τα γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες? Μήπως φοβάσαι τα ορθογραφικά λάθη? (Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά!).
   Άδικα φοβάσαι. Αυτό το blog είναι πολύ φιλικό και δεν νομίζω κανείς να δίνει σημασία στα ορθογραφικά λάθη.

   Την παρορμητικότητα σου να δηλώνεις ότι θα περάσουν από εσάς πρώτα, πριν αγγίξουν τον κ. Τσούκα, την αποδίδω στο νεαρόν της ηλικίας σου.

   • avatar
    αθηνα on February 4, 2012 - (permalink)

    Επιλήσμονα,πού το βρίσκεις το κακό να αντιδρά ένας φοιτητής σε απόπειρες φίμωσης της σκέψης; Εκτός κι αν οι φοιτητικοί αγώνες είναι αποκλειστικό δικαίωμα της κομμουνιστικής νεολαίας.

    • avatar
     Επιλήσμων on February 4, 2012 - (permalink)

     Αγαπητή Αθηνά, Σου απαντώ διότι το θεωρώ υποχρέωση μου.
     Είμαι σίγουρος ότι εάν χρειαστεί, ο κ. Τσούκας είναι σε θέση να υπερασπιστεί δεόντως τον εαυτό του.
     Εάν όντως είναι “διπλοθεσίτης” και αυτό είναι παράτυπο ή παράνομο, πρέπει να δεχτεί τις όποιες συνέπειες.
     Επομένως, δεν θα χρειαστεί η συντηρητική νεολαία να κατέλθει σε φοιτητικό αγώνα υπέρ του κ. Τσούκα.

     • avatar
      αθηνα on February 4, 2012 - (permalink)

      Είμαι σίγουρη πως ο κ.Τσούκας μπορεί να υπερασπίσει εαυτόν.Οπως επίσης είμαι σίγουρη και για το μηχανισμό λάσπης.Εκείνο που δεν είμαι καθόλου σίγουρη,είναι κατά πόσον έχεις το δικαίωμα να χαρακτηρίζεις ένα κομμάτι της νεολαίας σαν συντήρητικό.Δηλαδή έτσι για να καταλάβω και γω η άσχετη,ότι αυτοαποκαλείται αριστερά είναι προοδευτικό; Μα εδωπέρα έχουμε μιά κυβέρνηση με αριστερή ταμπέλα,που έχει αναγάγει τη συντήρηση σε επιστήμη,ανακυκλώνοντας τους συνταξιούχους σε θέσεις κλειδιά.Και μετά μου λες πρόοδο.

   • avatar
    foititis on February 4, 2012 - (permalink)

    αγαπητέ επισλήμων !!

    copy paste to ekana !! δεν μπορούσες να το σκεφτείς αυτό ??

    σου κάνω την χάρη και γράφω ελληνικά τότε !!

    αν είναι παράνομο το να είσαι διπλοθεσίτης τότε παω πάσο !!

    αν όμως είναι ηθικό το ζήτημα δεν υποχρεούται ο καθηγητής να παραιτηθεί ή να κινηθεί κάποιος νομικά εναντίων του !!

    απο ηθικότητα να βλέπεις τον Χριστόφια !!

    • avatar
     Επιλήσμων on February 5, 2012 - (permalink)

     Αγαπητέ Φοιτητή,
     Κατά πρώτον, σε ευχαριστώ ειλικρινά γιά την απάντηση σου και γιά την εξήγηση που μου έδωσες. Επίτρεψε μου όμως να σου πω ότι το να γράφεις ορθά τα ελληνικά, δεν μου κάνεις μόνο εμένα χάρη, αλλά πρωτίστως στον εαυτό σου. Αυτό θα το καταλάβεις αργότερα.
     Συμφωνώ ότι εάν το ‘θέμα’ είναι “ηθικό”,τότε εναπόκειται στο άτομο περι του πρακτέου.
     Με παραπέμπεις στον Χριστόφια σχετικά με την ηθικότητα.
     “Politics have no relation to morals” N. Machiavelli.
     Σε αυτό συμφωνώ με τον Μακιαβέλλι.
     Και κάτι που είναι σχετικό, όχι μόνο γιά τους πολιτικούς,
     αλλά σχετικό και με την ηθική που έχεις αναφερθεί. “It is not titles that honour men, but men that honour titles”.
     Σου εύχομαι καλές σπουδές και κάθε πρόοδο στη ζωή σου.

     • avatar
      αθηνα on February 6, 2012 - (permalink)

      Συμφωνώ πλήρως.Ξέρεις,λίγο πριν την καταστροφή στο Μαρί,ο κ.Χριστόφιας βρισκόταν στην Αυστραλία,και τό’φερε η κουβέντα για τον Αρχιεπίσκοπο. Τα ράσα,είπε,δεν κάνουν τον παπά.Σοφή κουβέντα! Οταν έγινε το κακό στο Μαρί,θυμήθηκα την ίδια φράση που έγραψες πιό πάνω στο φοιτητή : ”It is not titles that hono[u]r men,but men that hono[u]r titles.”

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS