Skip to content

Μην μειώσετε το ΦΠΑ στο ρεύμα!

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on February 28th, 2012 - 45 Comments
avatar

 Οι τιμές της ενέργειας, εφόσον αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής της ενέργειας και το περιβαλλοντικό κόστος από τη χρήση καυσίμων και ηλεκτρισμού, δεν μπορεί παρά να είναι υψηλές σε σύγκριση με αυτές που επικρατούσαν παλαιότερα.  Αν οι τιμές λάμβαναν υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους ως τώρα, θα είχαμε θερμομόνωση στα σπίτια μας εδώ και μερικές δεκαετίες και δεν θα θέλαμε τόσα καύσιμα ή ρεύμα για να ζεσταθούμε το χειμώνα ούτε τόσο ρεύμα για να δροσιστούμε το καλοκαίρι – οι μηχανικοί λένε ότι τα σπίτια μας έχουν από τους υψηλότερους συντελεστές θερμικών απωλειών στην Ευρώπη.  Ούτε θα είχαμε τόσο πολλά μεγάλα αυτοκίνητα, ούτε θα επεκτείναμε τις πόλεις μας τόσο εύκολα προς νέα προάστια, που συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων.

 Οι «σωστές» τιμές είναι μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνει κανείς την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, πολύ πιο αποτελεσματικός από ό,τι οι ειδικές χορηγίες, οι εκστρατείες συνειδητοποίησης και τα ενημερωτικά φυλλάδια.  Νιώθουμε στην τσέπη μας τις συνέπειες της ενεργειακής σπατάλης και παίρνουμε τα μέτρα μας.  Μακροπρόθεσμα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσαρμόσουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά, όμως και βραχυπρόθεσμα οι επιλογές μας δεν είναι τόσο λίγες όσο συχνά νομίζουμε: Δείτε π.χ. πρακτικές συμβουλές άμεσης εξοικονόμησης ηλεκτρισμού εδώ.  Επίσης, σε πρόσφατη μελέτη του ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει ότι, στο σκέλος των δημόσιων εσόδων, τα πιο αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι οι φορολογίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και η φορολογία ακίνητης περιουσίας.

 Οι πρόσφατοι λογαριασμοί ρεύματος μας έχουν επηρεάσει όλους.  Φυσικά και θα θέλαμε να πληρώσουμε λιγότερα.  Οπότε η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό μας «συμφέρει» όλους ως άτομα – αρκεί να ξεχάσουμε για λίγο ότι, εκτός από άτομα, είμαστε φορολογούμενοι πολίτες του ίδιου κράτους που θα χάσει έσοδα και θα τα ζητήσει πάλι από μας.  Και αν μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στο ρεύμα, πότε θα επανέλθει στο κανονικό επίπεδο; Οπωσδήποτε μετά τις προεδρικές εκλογές.  Άρα θα έχουμε για τουλάχιστον για έναν χρόνο μειωμένο ΦΠΑ, δηλαδή μειωμένους λογαριασμούς κατά 10% περίπου.

 Η λύση δεν είναι καλή.  Μειώνει τα δημόσια έσοδα σε δύσκολη περίοδο και μας «χαϊδεύει τα αυτιά», καθυστερώντας την προσαρμογή μας στην καινούργια εποχή των υψηλών ενεργειακών τιμών: Είτε λόγω σπανιότητας ενεργειακών πόρων (μην είμαστε και τόσο σίγουροι γι’ αυτό) είτε λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων είτε λόγω δημοσιονομικών ελλειμμάτων, φαίνεται ότι ο καιρός της φθηνής ενέργειας τελείωσε.

 Ωραία και καλά ως εδώ.  Ειδικά όμως στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχει και ένα «αλλά»: Το κόστος του ρεύματος μπορεί να είναι σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους σε μικρές επιχειρήσεις, άρα μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δραστηριότητά τους.  Επίσης, οι δαπάνες των κυπριακών νοικοκυριών για ηλεκτρισμό, σε αντίθεση με τις δαπάνες για καύσιμα, είναι «αντίστροφα προοδευτικές» (regressive): Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά δαπανούν 5% του εισοδήματός τους για ρεύμα, ενώ τα πλουσιότερα μόλις 1,5%.  Επομένως η ελάφρυνση που θα προέκυπτε από τη μείωση του ΦΠΑ θα ωφελούσε πράγματι περισσότερο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

 Πηγή: Σχόλιο Οικονομικής Πολιτικής Αρ. 19, Κέντρο Οικονομικών Ερευνών Πανεπιστημίου Κύπρου, Οκτώβριος 2008.  Η κατανομή αυτή προκύπτει από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2003, δεν έχω υπόψη μου τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ίδιας Έρευνας που έκανε η Στατιστική Υπηρεσία το 2009, αλλά είναι απίθανο να έχουν αλλάξει αισθητά.

 Δεν είμαι σίγουρος ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες έκαναν αυτήν ακριβώς την ανωτέρω ανάλυση, ωστόσο, εφόσον δεν θέλουμε να αγνοήσουμε τον παράγοντα της άνισης επιβάρυνσης φτωχών και πλουσίων, είναι λογικό να σκεφτούμε μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ.  Παρόλα αυτά, θα ήταν νομίζω προτιμότερο να γίνουν άλλες διευθετήσεις, π.χ. ο διακανονισμός πληρωμής σε πολλές άτοκες δόσεις, ώστε να επιμεριστεί η δαπάνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μεγαλύτερη περίοδο (δεν ξέρω βέβαια τι πρόβλημα ρευστότητας θα δημιουργούσε αυτό στην ΑΗΚ).  Ακόμα και άμεσες μεταβιβάσεις θα ήταν δυνατές (π.χ. επιπλέον βοήθημα €100 στα φτωχότερα νοικοκυριά 2 φορές το χρόνο θα τους βοηθούσε περισσότερο από ό,τι η μείωση του ΦΠΑ) – όμως η στόχευση μπορεί να είναι δύσκολη και γραφειοκρατική.

 Συμπερασματικά, όσο γρηγορότερα πάρουμε απόφαση ότι η εποχή της φθηνής ενέργειας παρήλθε, τόσο καλύτερα θα προετοιμαστούμε για το μέλλον.  Οι οπωσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού και επιχειρήσεων ας αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους και όχι με περιορισμένης διάρκειας «ασπιρίνες» όπως η μείωση του ΦΠΑ, που απλώς μεταθέτουν τα προβλήματα στο μέλλον.

 Θεόδωρος Ζαχαριάδης

Επίκουρος Καθηγητής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Categories → Οικονομία

45 Comments
 1. avatar
  αθηνα on February 28, 2012 - (permalink)

  Αυτά που λέτε αγαπητέ μου,μπορεί να είναι σωστά από την άποψη του ειδικού επιστήμονα.Σ’αυτή τη χρονική συγκυρία όμως,χρειάζονται έκτακτες λύσεις.Γιατί στα αυτιά του απλού πολίτη ή και τών επιχειρήσεων που ασφυκτιούν,οι υποδείξεις σας μοιάζουν με το σύνθημα: Πέθανε σήμερα,μπας και ζήσεις αύριο.Υπάρχουν ‘απλά’ πράγματα που αυτός ο πρόεδρος θα μπορούσε να κάνει, για να σώσει το λαό του και την οικονομία .Και εξηγούμαι:H μείωση του ΦΠΑ στο 5% στο ρεύμα,σημαίνει απώλεια για τα κρατικά ταμεία 60 εκ.ευρώ,έλεγε ο κυβ.εκπρόσωπος.Ωραία,ας πείσει τον ηγέτη του να δώσει άμεσα άδειες για καζίνο,να εισπράξει 100-150 εκατομμύρια,για να ‘ρεφάρει′.Φτάνει να μη μείνει το μυαλό του στο προηγούμενο αιώνα.

  • avatar
   Παρατηρητής on February 28, 2012 - (permalink)

   Εγώ Αθηνά θα προτείνω το εξής: Ας μην μειωθεί ο ΦΠΑ αλλά ας αναλάβει το επιπρόσθετο κόστος που προέκυψε από την ανατίναξη του Βασιλικού, το ΑΚΕΛ. Με τον τρόπο αυτό δεν θα στερηθούν τα κρατικά ταμεία και θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τους διογκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού. Που θα βρει το ΑΚΕΛ αυτά τα χρήματα? Μα είναι απλό: να εκδώσει Ακελικά ομόλογα τα οποία μπορεί να διαθέσει στα μέλη του αλλά και στις διεθνείς αγορές
   :-)

   • avatar
    Athina on February 28, 2012 - (permalink)

    Και το κόστος από τις ζημιές των τραπεζών να τις αναλάβει ο διοικητής. Να εκδόσει και αυτός ομόλογα . Γιατί να επωμισθούν οι πολίτες τα δικά του λάθη και των τραπεζών; … Και ας τα διαθέσει όπου θέλει

    • avatar
     Παρατηρητής on February 28, 2012 - (permalink)

     Athina,
     νομίζω πως όσοι κάθονται σε γυάλινο σπίτι, καλό είναι να μην ρίχνουν πέτρες. Ποιοι υποστήριζαν μανιωδώς τα (απερχόμενα) συμβούλια των τραπεζών (π.χ Βγενόπουλο) που πήραν τις καταστροφικές αποφάσεις και τώρα βγαίνουν και ζητούν και τα ρέστα από άλλυς που δεν ευθύνονται γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ λέω και το τονίζω, επί του συγκεκριμένου θέματος δεν είχαν αρμοδιότητα να παρέμβουν? Γιατί δεν ρωτάς τον Κίκη Καζαμία να σου εξηγήσει καλύτερα αφού τις δικές μου εξηγήσεις είμαι σίγουρος πως δεν θα τις αποδεκτείς?

     • avatar
      Athina on February 28, 2012 - (permalink)

      Παρατηρητή δεν ζω σε γυάλινο σπίτι και ελπίζω να μην ζεις ΟΥΤΕ και εσύ.
      Ποιος ελέγχει τις τράπεζες;
      Γιατί ο διοικητής δεν παρενέβη όταν οι τράπεζες πώλησαν τα ελληνικά ομόλογα και άρχισαν αγοράζουν με τη σέσουλα από τη δευτερογενή αγορά, όταν τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν πλέον πέραν από ορατά;
      Μήπως γιατί τα κέρδη που νόμιζαν ότι θα αποκομίσουν ήταν πολύ μεγάλα;
      Γιατί δεν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι πολύ ψηλό, καθώς η Ελλάδα δεν είχε πλέον κανένα εχέγγυο; Οι άλλοι ήταν βλάκες που πωλούσαν και εμείς οι έξυπνοι που θα κάναμε την πάζα μας;
      Δεν είναι ο διοικητής που επικαλείται την ανεξαρτησία της Κεντρικής; Γιατί τότε να έχουν άλλοι την ευθύνη; Τον ενημέρωσαν ή όχι οι τράπεζες για τις αγορές τους από τη δευτερογενή αγορά; Τι έκανε; 

      Μου … προκαλεί απορία πάντως η ΣΙΓΟΥΡΙΑ σου ότι δεν θα αποδεχθώ τις εξηγήσεις σου … λες και σε γνωρίζω προσωπικά…

     • avatar
      Παρατηρητής on February 29, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή Athina,

      Ο Μιχάλης Σαρρής ήταν απόψε σαφής στην τηλεόραση του ΡΙΚ(εκπομπή Αιμιλίας Κενεβέζου): δεν μπορούσε με κανένα τρόπο η ΚΤΚ να παρέμβει νομικά και να σταματήσει την αγορά οποιονδήποτε ομολόγων ευρώ. Και, όπως επίσης εύστοχα δήλωσε, όσοι σήμερα επικρίνουν τον Ορφανίδη, είναι αυτοί που εναντιώθηκαν σε κάθε κίνηση που έκανε στο παρελθόν για επιβολή αυστηρότερων κανόνων εποπτείας σε πολλά θέματα.

      Αλήθεια όμως, γιατί δεν απευθύνεις τις ερωτήσεις σου στον κ.Κίκη Καζαμία? Τι φοβάσαι? Μήπως ότι αυτά που θα σου πει πιθανώς να μην σου αρέσουν? Ή μήπως γιατί, σε αντίθεση με τον Ορφανίδη, τον Κίκη Καζαμία για ευνόητους λόγους δεν θα τολμήσετε (όσον και αν δεν τον χωνεύετε με τίποτε γιατί λέει την αλήθεια και στηρίζει απόλυτα τον Ορφανίδη) να τον επικρίνετε δημόσια? Το ξέρω, είναι δύσκολο να το χωνέψετε αυτό αλλά τι να κάνουμε, δημοκρατία έχουμε και θέλετε δεν θέλετε θα ακούτε και την αντίθετη άποψη που δυστυχώς για σας τυγχάνει να είναι και πλειοψηφική. Η μήπως δεν έχεις δει αγαπητή athina τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου του Αντ1 την περασμένη βδομάδα όπου η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης βαθμολογεί θετικά το έργο του Ορφανίδη? Αν δεν το έχεις δει να μου το πεις να επανέλθω με λεπτομέρειες.

     • avatar
      Athina on February 29, 2012 - (permalink)

      Εκπλήττομαι Παρατηρητή, γιατί περιορίστηκες μόνο στις θέσεις του Σαρρή και δεν αναφέρεσαι στις απόψεις των υπολοίπων συνομιλητών όπως του Πάμπου ο οποίος επικαλέστηκε τη Βασιλεία ΙΙ και δεν τον διόρθωσε ο Σαρρής.
      Εφόσον η ΚΤΚ ΔΕΝ έχει δικαίωμα να παρέμβει νομικά σε μια διαφαινόμενη κατρακύλα τι σόι εποπτικό όργανο είναι;
      Και εφόσον ξέρεις τόσο καλά τον Κίκη και τον επικαλείσε θα γνωρίζεις επίσης, ότι δεν παρελθοντολογεί αλλά εξετάζει πως να διορθώσει τα πράγματα από εδώ και πέρα. Κι αυτό γιατί ο Κίκης είναι πραγματικός πολιτικός και τεχνοκράτης και όχι κινδυνολόγος όπως κάποιοι άλλοι που μπορεί αυτά που έχουν στο νου να μην τα δημοσιοποιούν επίσημα … αλλά τα διαρρέουν. Ξέρεις εσύ.
      Δυστυχώς διαπιστώνω ότι έχεις σκοτεινό μυαλό και μεγάλη φαντασία. Γιατί αυτά που λες ότι δεν χωνεύουμε τον Κίκη, μάλλον εννοείς πως έτσι θα ήθελες να είναι τα πράγματα.
      Δυστυχώς για σένα και χωνεύουμε και συμπαθούμε και αγαπούμε τον Κίκη.
      Υποστηρίζεις επίσης, πως δεν θέλουμε να ακούμε την άλλη άποψη. Αυτός ο διάλογος που κάνουμε τι είναι; ‘Η μήπως είναι εσύ που φοράς παρωπίδες και δεν αντέχεις την άλλη άποψη και την κριτική;
      Οσο για τις δημοσκοπήσεις τι να πω. Ας κάνει ο Αντ1 δημοσκόπηση για τον διοικητή σε λίγες μέρες… καθότι τώρα βγήκαν όλα στη φόρα και δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Τώρα οι πολίτες έχουν την πραγματική εικόνα για τις ευθύνες όλων!
      Χαίρεται!

     • avatar
      Παρατηρητής on February 29, 2012 - (permalink)

      Πράγματι Αθηνά, τον…”αγαπάτε” πααααρα πολύ τον Κίκη. Όμως έχω μια απορία: αφού τον αγαπάτε τόσο πολύ και τον Ορφανίδη δεν τον θέλετε γιατί δεν προτείνετε τον Κίκη να αναλάβει ο ίδιος ως νέος Διοικητής? Η μήπως η “αγάπη” σας είναι …περιορισμένης ευθύνης επειδή ακριβώς ο Κίκης είναι και έντιμος και δεν πρόκειται, στην θεωρητική περίπτωση που θα διοριζόταν διοικητής, να μετατρέψει, όπως στην ουσία ονειρεύστε,(γι′ αυτό και δεν χωνεύτε τον Ορφανίδη) να μετατρέψετε την Κεντρική Τράπεζα σε αμπελοχώραφο του παππού σας?

      ΥΓ: το ποιοι αγαπούν και ποιοι πολέμησαν τον Κίκη να μου επιτρέψεις να σου πω πως το γνωρίζει πολύ καλύτερα ο ίδιος. Και θυμάται είμαι σίγουρος πολύ καλά ποιοι από το ίδιο του το κόμμα τον πολέμησαν και ποιοι από άλλες παρατάξεις σε ώρες κρίσιμες στάθηκαν δίπλα του ανιδιοτελώς.Επομένως, η υποκρισία αγαπητή Athina, πρέπει να γνωρίζεις πως έχει και όρια!

   • avatar
    The Invisible Hand on February 28, 2012 - (permalink)

    Φίλε Παρατηρητή

    Είναι σωστή η ρήση ότι “η βλακεία πληρώνεται″, αλλά έχεις άδικο να τα φορτώνεις όλα στο Κόμμα. Αλλά επειδή το ΑΚΕΛ δεν μονοπωλεί τες τραγικές και καταστροφικές αποφάσεις (τη πολυετή καθυστέρηση στην εισαγωγή φυσικού αερίου και την ανατίναξη στο Μαρί), θα εισηγούμουν να αυξηθεί το ΦΠΑ στο ρεύμα στο 30% για όλους όσους ψήφισαν τόσο ανίκανη κυβέρνηση, να μειωθεί το ΦΠΑ στο 0% για όσους ψήφισαν άλλα κόμματα και να μείνει το ΦΠΑ στο 15% για τους απέχοντες.

    Οι αντίθετες απόψεις να φορολογηθούν περισσότερο οι έυποροι και οι μεγάλοεπιχειρήσεις έχουν μια (ξεπερασμένη) ταξική λογική, αλλά δεν αποδίδουν σωστά τες ευθύνες:)

  • avatar
   Επιλήσμων on February 28, 2012 - (permalink)

   Το στοίχημα δεν θα το κερδίσουμε στα ΚΑΖΙΝΟ και ούτε με την μείωση του ΦΠΑ, αλλά με την μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
   Και ας αφήσουμε την τραγωδία στο Μαρί κατά μέρος (να τύχει χειρισμού από την Δικαιοσύνη) και να δούμε πώς και με ποιό τρόπο, με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την χρήση του φυσικού αερίου, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας.

 2. avatar
  Andreas on February 28, 2012 - (permalink)

  Ωρες ωρες απογοητευομαι απο την (μη) σκεψη αυτου του λαου.
  Αντι να ζητα περαιτερω χρεωσεις για ενισχυση των ΑΠΕ , ακουει λευτερη χριστοφορου να ζητα μειωση των εσοδων του κρατους την στιγμη που εχουμε ηδη βαλει στοιχημα και ηδη τρεχει για μειωση του ελλειματος κατω απο το 3%.
  Και τι προτείνει ενας απλος πολιτης.Λεει για εκδοση αδειων καζινο.
  Τα 60 εκατομμυρια αγαπητη μου θα ειναι ΓΙΑ ΚΑΘΕ χρονο.Οι αδειες θα ειναι μια φορα ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ το νομικο πλαισιο.

  Νομιζω ο λαικισμος και η ευκολη λυση εχει ξεπερασει καθε οριο σε τουντο τοπο.

  Επισης για πολλοστη φορα παλε οι μεγαλες επιχειρήσεις να ωφεληθουν απο τον λαικισμο καποιων βουλευτων .
  Γιατι δεν γινεται η χρεωση με την κιλοβατωρα ετσι ωστε ο φτωχος να πληρωνει μειωμενο ΦΠΑ και οι μεγαλοεπιχειρηματιες υψηλο φπα.
  Να μια μεταβιβαση κοστους απο τους εχοντες στους λιγοτερο εχοντες.
  Αλλα που.
  Αν πει κατι τετοιο η κυβέρνηση αμεσως θα βγουν οι βουλευτες που καμνουν χρονια πλατες στον πλουτο και θα πουν “πληττονται οι μικρομεσαιες επιχειρησες”
  ΕΛΕΟΣ

  • avatar
   αθηνα on February 28, 2012 - (permalink)

   Tώρα ποιός λα’ι′κίζει μιλώντας για αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες,λέει,είναι ηλίου φαεινότερον.Μα το μεγάλο κεφάλαιο κ.Andreas,όπως το λέτε εκεί στην Εζεκία Παπα’ι′ωάννου,απλά θα μετακυλίσει το κόστος στον καταναλωτή,οπότε σκοτώνουμε και την κατανάλωση.Ειναι τόσο απλό! Οσον αφορά τα καζίνο,που ειρήσθω εν παρόδω έχουν ακόμα και η Ρόδος,η Κέρκυρα,η Σύρος και η Ξάνθη,απορώ με την κοντόφθαλμη λογική σας.Δεν είναι μόνο τα 100-150 εκατομμύρια των αδειών,αλλά και οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.Και μη μας αντιτάξετε το κοινωνικό κόστος.Οπως το λύνουν οι άλλοι,να το λύσουμε και μεις.Εξάλλου είναι επι των ημερών σας που γέμισε η Κύπρος με on-line casino.Πότε θα τα κλείσετε επιτέλους,του χρόνου που θα είναι άλλος στην προεδρία;

   • avatar
    Andreas on February 28, 2012 - (permalink)

    Ποιος λαικίζει?
    Μα προφανως τα κομματα που εκαθυστέρησαν την ελευση του Φ.Α.
    2ο.
    Αντι το 2000 (τοτε επρεπε να ληφθουν τα μέτρα) ο νους μας ως λαος να ήταν πανω στις ΑΠΕ και το πως θα κάμουμε πιο εύκολη την διαβίωση των πολιτων , επρεπε να το παιξουμε εθνικιστες με το να επιμένουμε να
    φέρνουμε
    α) Πυραύλους που τελικα δεν τους εφεραμε
    β) αφαλατωσεις , εστω κάποιες , που τελικα δεν εγιναν ποττε
    γ) την 100% εξάρτηση μας που το πετρόλαο.

    ΤΑ ΤΟΤΕ ΛΑΘΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ .
    Αυτο εν το κύριο πρόβλημα.
    Αλλα βλέπεις τοτε ηταν η εποχή των πυραύλων και το βόλεμα ηματέρων σπαταλωντα πάμπολλα χρήματα σε μη παραγωγικες δαπανες , αφηνοντας μας η κρίση γυμνους
    .
    Ο λαος γιατι δεν αντιδρα και να ζητα ευθυνες απο αυτους που πραγματικα τις έχουν??

    Οσο για τα καζίνα ακουετε τοσο αστειο που εννα πω κατι που είπε μου κάποιος.
    Εχουμε έλλειμα?
    ΚΑΖΙΝΟ.
    Θελουμε να λαικισουμε δίνοντας παροχες?
    ΚΑΖΙΝΟ
    Γενικως να κλειουμε τρύπες
    ΚΑΖΙΝΟ.

    Η ασπιρίνη για ολα τα προβλήματα.
    Οπως τοπα.Ασπιρίνη…

  • avatar
   SP on February 28, 2012 - (permalink)

   Αρκετά εύστοχο σχόλιο. Αυτό είναι το πρόβλημα της Κύπρου (και θα μείνει για πολύ ακόμα) σκέφτονται μόνο το τώρα, προσπαθούν να βρούν μια εύκολη προσωρινή λύση αγνοόντας πλήρως την ύπαρξη του αύριο (αφήνοντας το στην τύχη).

   • avatar
    αθηνα on February 28, 2012 - (permalink)

    Αν το υπονοούμενό σου αφορά το δικό μου σχόλιο [επειδή δεν ήταν σαφές],θα σου απαντήσω κ.SP ευχαρίστως. Το καζίνο δεν είναι καθόλου προσωρινή λύση και μην το παίζετε οι άγιοι της υφηλίου.Εξάλλου αν σας ενοχλεί,τα παράπονά σας στον Καζαμία.

 3. avatar
  Andreas on February 28, 2012 - (permalink)

  Επισης κάτι παρεμφερες στο πολύ εύστοχο σχόλιο σας για το ρεύμα κ. καθηγητα , είναι και το θέμα με το νερο.
  Για πάρα πολλά χρόνια είχαμε σκανδαλωδως χαμηλες τιμες στο νερο, πραγμα εξαιρετικα πολυτιμο για τον τόπο μας.

  Είμαι σίγουρος οτι με την δική σας λογική κ. καθηγητα θα συμφωνει και ο επιτροπος περιβαλλοντος.
  Σκεψεις μακρια απο εύκολους λαικισμους των πολιτικαντηδων μας.

  Υ.Γ. Στην δανια , παραδοξως , εχουν το ακριβοτερο ρευμα.Παραδοξως?Ας το δει ο μέσοος κύπριος γιατι .

  • avatar
   αθηνα on February 28, 2012 - (permalink)

   Και μεις οι περιβαλλοντιστές-τρομάρα μας,το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα.Παραδόξως; Αυτό να το πεις,όχι του μέσου Κύπριου,αλλά του άνεργου.Είμαι σίγουρη ότι θα δείξει κατανόηση.

   • avatar
    Andreas on February 29, 2012 - (permalink)

    Εγω θα του το πω κ. Αθηνά.
    Εσεις έχετε τα κουράγια να κατακρίνετε τις τακτικες του τοτε κομματος που αντι να δημιουργήσει κουλτουρα περιβαλλοντος ο νους τους ηταν πας τους σ-300?
    ΔΙοτι βλέπετε οτι ηταν ευκολος ο λαικισμος , πραμα που διακρινω στον λογο σας (αν σας ενοιαζε ο ανεργος εν θα εμεταφερετε “ευκολες ” κουβεντες βουλευτων).
    Τοτε βεβαιως επαιρνε τους να λαικιζου διοτι το βαρελι ηταν 15 δολλαρια.

    Τωρα ομως πληρωνουμε την αναλγησια του τοτε.

    Υ.Γ. Απο τα λεγομενα σας εν νομιζω να ειστε περιβολλοντιστρια .

    • avatar
     αθηνα on February 29, 2012 - (permalink)

     Eπειδή δεν ανήκω στο κίνημα Οικολόγων,δεν νομίζω πως πρέπει να πάρω την άδεια κανενός Andreas, για να αγαπώ το περιβάλλον.

     • avatar
      Andreas on February 29, 2012 - (permalink)

      Οχι δεν εχει σχεση το κομμα των περιβαλλοντιστων με το περιβαλλον.
      Δεν εχετε καμια σχέση απο τον τροπο που (δεν ) σκεφτεστε τις λυσεις βασει του ωφελιμου για το περιβαλλον μας.

     • avatar
      αθηνα on March 1, 2012 - (permalink)

      Ενώ εσείς εκεί στο Ανορθωτικό κόμμα[ένα είναι το κόμμα],τόσο πολύ σκέφτεστε το περιβάλλον,που τη χορηγία για απόσυρση παλιών ενεργοβόρων οχημάτων,θέλατε να την καταργήσετε.Αλλά τι να σου πω πλέον,όταν έχεις το…θάρρος,για να μην πω κάτι άλλο και λογοκριθώ,να λες ότι οι Οικολόγοι δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον!

  • avatar
   Θεόδωρος Ζαχαριάδης on February 28, 2012 - (permalink)

   Σχετικά με την τιμολόγηση του νερού έχω γράψει παλαιότερα. Δείτε εδώ: http://ucy.ac.cy/data/ecorece/water_comment.pdf, στις σελίδες 3-4.

   • avatar
    Andreas on February 28, 2012 - (permalink)

    Ευχαριστουμε κ. Καθηγητα.
    Ειστε πολυ κατατοπιστικος
    Ημουν σίγουρος για την ορθοτητα της σκέψης σας και κυρίως βλέπω μια συνέπεια.

 4. avatar
  Πολίνα on February 28, 2012 - (permalink)

  Όσον αφορά το γράφημα Δαπάνες Νοικοκυριών για ηλεκτρισμό (% εισοδήματος): «Με το σχόλιο είναι απίθανο να έχουν αλλάξει αισθητά», ο κ. Ζαχαριάδης εννοεί ότι η σχέση ποσοστού μεταξύ φτωχότερης και πλουσιότερης εισοδηματικής κατηγορίας έχει παραμείνει σταθερή από το 2003 που μας παραθέτει στοιχεία; Γιατί τα ποσοστά ως απόλυτοι αριθμοί, που δαπανούνται για ηλεκτρισμό, για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, σίγουρα είναι πολύ πιο ψηλά σήμερα από ότι ήταν το 2003…Από στατιστικές του Eurostat Final consumption expenditure of households by consumption purpose, η κατηγορία Housing, water, electricity, gas and other fuels από το 2003 μέχρι το 2010 αυξήθηκε περίπου 30% από 14.5% σε 18.9% για την Κύπρο, η δεύτερη πιο μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη. Και σίγουρα για το 2011 θα είναι ακόμα πιο ψηλή. Βέβαια, δεν ξέρουμε πιο κομμάτι της συγκεκριμένης αύξησης διεκδικεί ο ηλεκτρισμός αλλά σίγουρα το γεγονός ότι συζητείται αυτό το θέμα τόσο πολύ είναι ενδεικτικό. Δεν διαφωνώ με τις εισηγήσεις του κ. Ζαχαριάδη καθεαυτό, απλά πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια ανάλυση, πριν να καταλήξει κάποιος σε εισηγήσεις πρώτα να αναλογιστεί τι ποσοστό ακριβώς των εισοδημάτων (κυριότερα των φτωχότερων κατηγοριών) δαπανείται για ηλεκτρισμό στην Κύπρο, ποια είναι η τάση τα τελευταία χρόνια, αν αυξήθηκε ποιοί είναι οι λόγοι, κυριότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες τάσεις σε άλλες χώρες κλπ. Η σχέση του ποσοστού μεταξύ εισοδηματικών κατηγοριών είναι δευτερεύουσας σημασίας στον καθορισμό πολιτικής αν σήμερα η φτωχότερη κατηγορία πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο που δαπανεί το εισόδημα της (νοουμένου ότι έχει την δυνατότητα να το κάνει) απλά για να πληρώσει το ρεύμα!

  • avatar
   Θεόδωρος Ζαχαριάδης on February 28, 2012 - (permalink)

   Την απάντηση για τις δαπάνες των νοικοκυριών για ηλεκτρισμό ως ποσοστό του εισοδήματός τους το έτος 2009 θα μας τη δώσει η επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας (έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών 2009). Ελπίζω ότι το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Παν/μίου Κύπρου σε λίγους μήνες θα είναι σε θέση να μας πει.

 5. avatar
  Andreas on February 28, 2012 - (permalink)

  Μπορείτε να το στριφογυρίζετε το θέμα και να αποπροσανατολίζετε τον κόσμο όσο θέλετε, αλλά η αλήθεια μιά είναι: το ρεύμα στη Κύπρο είναι ακριβό λόγω λαθών της κυβέρνησης, απληστίας της κυβέρνησης, ανικανότητας της κυβέρνησης να περιορίσει τις σπατάλες της (έτσι απομυζά το κόσμο μέσς του ρεύματος) και επίσης λόγω του ότι η ΑΗΚ λειτουργεί με υπεράριθμο προσωπικό χωρίς καμμιά προσπάθεια μείωσης των εξόδων της. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Ας μας πεί κάποιος πόσους υπαλλήλους εργοδοτεί η ΑΗ άλλων χωρών και η δική μας ΑΗΚ κατά αναλογία πληθυσμού, έκτασης και συνολικής παραγωγής ενέργειας.

 6. avatar
  XYZ on February 28, 2012 - (permalink)

  Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά δαπανούν 5% του εισοδήματός τους για ρεύμα, ενώ τα πλουσιότερα μόλις 1,5%.
  Δεν έχω υπόψη μου τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ίδιας Έρευνας που έκανε η Στατιστική Υπηρεσία , αλλά είναι απίθανο να έχουν αλλάξει αισθητά.

  Εχουν αλλάξει αισθητά !!!
  Τα φτωχότερα νοικοκυριά δαπανούν 30% του εισοδήματός τους για ρεύμα, και τα πλουσιότερα 10%. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. avatar

  Kύριε Ζαχαριάδη, λυπάμε που θα το πώ με αυτό τον τρόπο αλλά δέν μπορώ να το θέσω διαφορετικά,,,,,,είσαι σε άλλη χώρα και σε άλλο χρόνο, δέν είσαι στην Κύπρο του 2012, την Κύπρο της ανεργίας του 10% και του ακριβότερου ρευματος στην ευρώπη….ακριβότερο ρευμα σημαίνει ψηλότερο κόστος για τις μικροεπειχηρήσεις , αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ζημίες, αυτό σημαίνει και άλλες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ…….

  αυτό που λές μπορούσε να γίνει σε δυνατή οικονομία , σε μια χώρα που δέν είχε προβλημα με την ανεργία……ξέρεις πόση ζημία η λιγότερα κέρδη απο την αυξηση στην ηλεκτρική ενεργεια….ειδες τα αποτελέσματα του ΟΡΦΑΝΙΔΗ? 1.7 εκ κοστος αυξημένο απο το ρευμα,,,,,το Βασιλικό? 2 εκ λιγοτερα κέρδη απο την αυξηση στο ρυεμα, ξέρεις ποσους λιγότερους φόρους εισπράσει το κράτος?ο

  έχεις ελέγξει ποσο αυξηθήκαν τα λειτουργικα κοστα την ΑΗΚ απο το 2000 εως το 2010?? 300%!!!!!!!!!!!!!! πόσα απο αυτά είναι μισθοί? έλεξες??

  σταματήστε τις θεωρίες, η κυπριακή οικονομία οδέυει σε μεγάλες περιπέτειες……..η ανεργία ανεβαίνει η κατανάλωση μειωνετε συνεχώς…….και ασχολήστε με θεωρίες περί ευεσθητικοποιησης για την ενέργεια…….να σοβαρευτεί πρώτα η ΑΗΚ, να μην έχει για κάθε 5 εργάτες 8 διευθυντές….και μετά να μάθετε και στο κόσμο να έχει εγνοια στο ρέυμα του , και εγώ λέω οτι με την ακριβεια ο κοσμος θα είναι πιο προσεκτικός,,,,,η ΑΗΚ όμως θα σοβαρευτει με τα λειτουργικά της έξοδα?????

  τελείωσαν οι ακαδημαικές θεωρίες και ο ρομαντισμός, τελείωσαν η μάλλον χρεωκόπησαν οι ακαδημαικές θεωρίες………….

 8. avatar
  Andreas on February 28, 2012 - (permalink)

  Κ.
  Το 2000 λένε οτι κάποια κόμματα απέρριψαν την έλευση του φυσικου αερίου.
  Ξέρει κανένας ποια ήταν τουτα?

  Αυτοι έχουν την κύρια ευθύνη (βάσει και λεγομένων της ΑΗΚ) για την κύρια αύξηση του κόστους.

 9. avatar
  Thomas Ioannou on February 28, 2012 - (permalink)

  Μα αρέσει να διαβάζω τα Blogs και τις γνώμες των ανθρώπων αλλα κουράστηκα να βλέπω παντού τα σχόλεια της ΑΘΗΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΗΣΜΩΝ what ever….., να μιλουν συνέχεια για το ίδιο θέμα μπλα,μπλα και μπλα…………….again and again the same things…………….. Ευχομαι ολόψυχα να βγει ο Αναστασιάδης να πνάσουμε……

  • avatar
   αθηνα on February 29, 2012 - (permalink)

   Θα μας ενδιέφερε πιό πολύ η άποψή σου για το θέμα και όχι το ότι είσαι κουρασμένος.

  • avatar
   Επιλήσμων on February 29, 2012 - (permalink)

   Αγ. κ. Ιωάννου,
   Λυπάμαι που σας κούρασαν τα σχόλια μου και το μπλα,μπλα,μπλα μου. Σας υπόσχομαι οτι θα προσπαθήσω να τα περιορίσω.
   Δεν κατάλαβα όμως τον συσχετισμό του Αναστασιάδη με την ανάπαυση σας.

 10. avatar

  Kύριε Ζαχαριάδη να σου δώσω ένα παράδειγμα απο αληθινή εταιρεια με αριθμούς.

  Μικρή αλυσίδα φούρνου με 10 καταστήματα, ετήσιο κόστος ρευματος 600,000 ευρω.

  μια αύξηση ρέυματος 10% = αυξηση 60,000 ευρω ετησιος…..

  τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης?να αυξήσει τιμές? δεν μπορεί λόγο ανταγωνισμού, ακόμα και εαν γίνει αυτό σημαίνει ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, να μειώσει κοστος αγορών ? δεν μπορεί…..μειωση τοκων ? δεν μπορεί,,,,,,,η μόνη μειωση που μπορεί να κάνει είναι στο μισθολόγιο….μείωση μισθών η απολύσεις…….αυτό τι επιπτώσεις θα εχει στην οικονομία? αυξηση ανεργιας και μείωση κατανάλωσης,,,,,,

  η ΑΗΚ είναι μια προβληματική εταιρεία όπως οι Κυπριακές αερογραμές την οποία το κράτος φοβατε να τα βάλει μαζί της ούτε και η βουλή θα τα βάλει με την κακοδιαχείριση της ΑΗΚ οπως δεν έκανε τοσα χρονια με τις Κυπριακές αερογραμές,,,,,,,,,το πρόβλημα με τις Κυπριακές αερογραμές βγήκε στην επιφάνεια επιδη το κράτος δεν μπορει πλεον να την πριμοδοτά λόγο ΕΕ, με την ΑΗΚ κάνουν ολοι τις η πάπιες επιδή η ΑΗΚ ειναι μονοπώλιο και περνά ολη την κακοδιαχείριση στον κυπριακο λαο……..

  • avatar
   Andreas on February 28, 2012 - (permalink)

   To 2002 αγαπητε μου η εταιρεια εργοδοτουσε 2100 υπαλληλους.
   Μιλω για τις κυπριακες.
   Ναι επι κυβέρνησης Κληριδη οπου εγινε το μεγάλο φαγοπότι.
   Μονο που τουτο καταλαμβαινει καποιος το ποσο κομματικα εχρησιμοποιειτο απο τους τοτε κυβερνωντες.Ουτε τα λαθη τους εν παραδεχουνται.
   Πληρωνει ο φορολογουμενος τους ημετερους της τοτε κυβερνησης , πληρώνει και τις αποζημιωσεις.

   2ο. Μιλατε για αυξήσεις στα προιοντα που δεν μπορουν να γινουν.
   Ε δαμε σταματα η κουβεντα.Δεν θα τ αυξήσει ελεω ανταγωνισμου??
   Παντελως λανθασμένη εκτίμησηση.
   Ουτως η αλλως και να τους χαρίσουν τον φπα στο ρευμα αποπληθωρισμο εν θα δουμε.
   Αρα τελειως λαθος εκτίμηση.

   3ο. Την αηκ ποιος την εκαμε προβληματικη με την μη ελευση του Φ.Α. απο το 2000?
   Τα κομματα.Ποια ομως αρνηθηκαν τοτε στην ελευση του αερίου?
   Θα μας πει κάποιος?

   Υ.Γ. Τον κ. καθηγητη ξερεις τον προσωπικα?Νομιζω λλιο στον πλυθηντικο εν θα έβλαφτε.

  • avatar
   Θεόδωρος Ζαχαριάδης on February 29, 2012 - (permalink)

   Δεν διαφωνώ με αυτά που λέτε ούτε αμφιβάλλω για την πολύ δύσκολη συγκυρία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Όμως δεν είμαι βέβαιος ότι η μείωση του ΦΠΑ θα δώσει σοβαρή ανάσα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

   • avatar
    αθηνα on February 29, 2012 - (permalink)

    Δηλαδή, αφού αφού αυτές οι επιχειρήσεις είναι ούτως ή άλλως προβληματικές,να τους δώσουμε τη χαριστική βολή με την ”ηλεκτροπληξία”.Αυτό περίπου εισηγείστε κ.καθηγητά;

    • avatar
     Andreas on February 29, 2012 - (permalink)

     Κ. Αθηνα ο λαικισμος εν εμφυτος στο λογο σας.
     Επειδη ομως θελετε ξεκαθαρες απαντησεις θα σας πω εγω τ αυτονοητα και θα βγάλω τον κ. Καθηγητη απο τον κοπο.

     ΔΕΝ θα γινει τπτ ουσιαστικο με την μειωση του ΦΠΑ.
     Αντιθέτως , θα κυνηγα συνεχως η κυβέρνηση να βρει απο αλλου τα λεφτα.
     Αντι λοιπον να το βλεπετε κοντοφθαλμα , ας λοιδορησετε αυτους που το 2000 δεν επετρεψαν στην αηκ να φερει το αεριο αλλα κι αντι να επενδυσουν στην εταιρεια, εκαμαν τα πυραυλάκια εδαφους αερος για να καταλήξουν στο νερο.
     Απλα να πω οτι η συνοχη και συνεχειας της σκέψης του κ. Καθηγητη φαινεται και στην περιπτωση του νερου.
     Ενας αλλος ωραιος τροπος για να παρει τα λεφτα της κυβέρνηση θα ηταν η φορολογηση των μεγαλογαιοκτημονων.
     Αμαν εσιεις συναγερμο και νικολα παπδοπουλο ετσι πραμα εν περνα.
     Μετα λαλουμε για καζινα πρασιν αλογα.
     Ιδου η ροδος.

     Εχω λάθος?Τα γεγονοτα μιλουν (και ειναι πολυ περισσοτερα)
     Το τι σπαταλες ειχαν γινει μες την δεκαετια , δεν μας επιτρεπουν τωρα ιδιαιτερες … χάρες

     • avatar
      αθηνα on February 29, 2012 - (permalink)

      Συνεχίζετε να κάνετε αντιπολίτευση στην πρό-προηγούμενη κυβέρνηση,και νομίζετε πως με αυτό τον τρόπο θα αποσείσετε τις βαρύτατες ευθύνες σας για την κατάντια της οικονομίας.Μα ακόμα και μετά το φιάσκο των S-300[πάλι καλά που δε θυμήθηκες και το πραξικόπημα],ο Τάσσος σας άφησε κομπόδεμα 600 εκατομμυρίων,που το κάνατε χρέος δισεκατομμυρίων.Και μετά μου μιλάς για πράσινα άλογα,επειδή τόλμησα όχι εγώ,αλλά ο Καζαμίας,να μιλήσει για καζίνο.Ομως φαίνεται του τραβήξατε το αυτί,και ανέκρουσε πρύμναν.

     • avatar
      Andreas on February 29, 2012 - (permalink)

      K. αθηνα δεν εχετε αντιληφθει ΠΟΣΩΣ τι εχω πει.
      Λεω ξανα.
      Ολα αυτα που ζουμε σήμερα, ειναι αποτελεσμα ΤΟΥ ΤΟΤΕ.
      Ποτε?Το 2000.
      Τοσον απλα.
      Οσο το παραβλέπετε , τοσο θα ειμαι εδω να σας το υπενθυμίζω.
      Επισης το πλεονασμα της προηγουμενης κυβερνησης , ειναι ενα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του ποσο μονοδιαστατη ειναι η οικονομια μας και πρεπει να επενδυσουμε πλεον στην καινοτομια και ερευνα , πεδιο που ασχολειται ο κ. καθηγητης.
      Γι αυτο και η γνωμη του εχει ιδιαιτερη αξια.

      Οσα και να λες για πλεονασμα και απο που θα εβρουμε λεφτα, αυτη η κυβέρνηση εχει καμει παρα πολλες προτασεις , οι πλειστες των οποιων επεφταν στην εμμονη αντιπολιτευσης για προστασια του προκλητικου κεφαλαιου ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟ!!
      Προσφατα γεγονοτα , ολοι τα εζησαμε.Ο καθεις ας κρίνει

      Κατακλειδα.
      Εαν σκφτομαστε με τον ιδιο κοντοφθαλμο τροπο οπως τουτο του λαικιστη Λευτερη χριστοφορου να εισαι σίγουρη οτι μετα απο 10 χρονια σιγουρα θα εχουμε ,τουλαχιστον, τα ιδια ακριβως προβλήματα

     • avatar
      αθηνα on February 29, 2012 - (permalink)

      Ωραία λοιπόν,το εμπεδώσαμε Andreas,για όλα τα προβλήματα που έχουμε,φταίει η διακυβέρνηση Κληρίδη!!! Μεσολάβησε η κυβέρνηση Τάσσου,αγωνιστήκατε συγκυβερνώντες να διορθώσετε την κατάσταση,αλλά δεν είχατε πολλά περιθώρια γιά τη μεγάλη αλλαγή.Βγάλατε το Χριστόφια για να σώσει την κατάσταση και να αλλάξει το σάπιο σύστημα,οπότε με τους αριστοτεχνικούς του χειρισμούς,μετά απο 4 χρόνια μας έχει φέρει στην κατηγορία σκουπίδια,διανθίζοντας την καθημερινότητά μας,με το Μαρί.Πού να βρούμε καιρό να ασχοληθούμε με την έρευνα και τη καινοτομία,όπως λέει και ο καθήγητής.Χρειαζόμαστε ακόμα μιά 5ετία.

 11. avatar

  Δέν μιλώ μόνον για το ΦΠΑ, εγώ μιλώ γενικώς για το κοστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο…..είναι πολύ ψηλό και καταστρέφει επειχηρήσεις….

  υπάρχει κακοδιαχειρηση, δεν γίνετε τώρα, τα κόμματα δεν μπορούν να αλεγξουν την κατασταση, διορίζουν συμβούλια που δεν κάνουν τίποτα…..δεν μιλώ μονον για τώρα αλλά εδω και πολλά χρόνια, δεν φταιει ένα κόμμα , ολοι φέρουν ευθύνη , οπως και με τις Κυπριακές αερογραμμές, το φαγοπότι συνεχίζετε για χρόνια……

  τώρα οι Κύπριακες αερογραμμές θέλουν άλλα 31 εκ απο το κράτος……..

  • avatar
   Andreas on February 29, 2012 - (permalink)

   Παντως οτι και να λεμε ανταγωνισμος στην Κυπρο σοβαρος εν υπαρχει.
   Αυριο μπαινει και ο ΦΠΑ.
   Τζιαμε να δουμε την λυπητερη…

 12. avatar
  Andreas on February 29, 2012 - (permalink)

  Να πω και κατι προσθετικα .
  Εγω αντιθετως ειμαι υπερ της ΑΥΞΗΣΗΣ της τιμης του ρευματος αλλα η αυξηση να καταληγει στο ταμειο για τΙς ΑΠΕ.

  Γι αυτο τουντο θεατρο που βλεπω τωρα που πολλους πολιτικαντηδες ειναι για να κλαιμε μιας και ουτε ευρωπαικη κουλτουρα δεν καλλιεργουν (και ας επαιρονται οτι ταχατες εν ευρωπαιοι τρομαρα τους)

  Γι αυτο και δεν θα παραστω στην διαμαρτυρια απ εξω απ την ΑΗΚ.

 13. avatar

  Αγαπητέ καθηγητή,
  Συμφωνώ μαζί σας ότι οι τιμές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το κοινωνικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξωτερικότητες που προκαλούνται από τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Συμφωνώ επίσης μαζί σας ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα με το μονοπώλιο της ΑΗΚ, ωστόσο διαφωνώ με την προσέγγιση σας η οποία εάν σωστά αντιλαμβάνομαι θεωρεί ότι το ΦΠΑ είναι συστατικό μέρος του κόστους ή ότι το υψηλό ΦΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο ενεργειακής πολιτικής. Να παρατηρήσω επίσης ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν τον ΦΠΑ εξ ορισμού επι της προστιθέμενης τους αξίας και ότι μπορεί να διεκδικήσουν από την Υπηρεσία ΦΠΑ επιστροφή (εάν βεβαίως οι εκροές είναι μεγαλύτερες από τις εισροές τους). Όσο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω των τιμολογίων της ΑΗΚ νομίζω ότι αυτό έχει μερικώς επιλυθεί με την διατίμηση 8, δικαιούχοι της όποιας είναι οι πολύτεκνοι και οι δυσπραγούσες οικογένειες. Εγώ βλέπω την αγορά ενέργειας από το πρίσμα του ανταγωνισμού. Εκεί εστιάζω το μεγάλο πρόβλημα. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Η ΑΗΚ σήμερα υποχρεώνεται να αγοράζει επιπλέον μονάδες ρύπων από το από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων μετακυλώντας το κόστος στους καταναλωτές, μετά από απόφαση της ΡΑΕΚ. Η ΑΗΚ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για περιορισμό των ρύπων που εκπέμπουν οι μονάδες παραγωγής της, προφανώς διότι ήταν βέβαιη ότι η ΡΑΕΚ θα της επέτρεπε να μετακυλήσει το κόστος των ρύπων στους καταναλωτές της. Αντιθέτως η Τσιμεντοποιεία Βασιλικού που επίσης είχε έλλειμμα ρύπων εγκατέστησε ειδικά φουγάρα ώστε να περιορίσει τους ρύπους του εργοστασίου της. Εάν η ΑΗΚ λειτουργούσε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και εάν η ΡΑΕΚ δεν ήταν «αιχμαλωτισμένη» από την ΑΗΚ, η τελευταία θα είχε προνοήσει ώστε να περιορίσει τους ρύπους της. Δυσκολεύομαι επίσης να αντιληφθώ γιατί το ΦΠΑ αλλά και τα τιμολόγια της ΑΗΚ πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοινωνικές πολιτικές. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να τερματιστεί το μονοπώλιο της ΑΗΚ. Τότε θα δούμε και μειώσεις στα τιμολόγια, όπως αναντίλεκτα είδαμε και με τα τιμολόγια της ΑΤΗΚ. Τέλος μία σύγκριση της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ. Η μεν ΑΤΗΚ πιέζει το ΓΕΡΗΕΤ να της επιτρέψει να μειώσει τα τέλη της, η δε ΑΗΚ συνεχώς αιτείται αυξήσεις των διατιμήσεων της στην ΡΑΕΚ. Για περισσότερα σε σχέση με την αγορά ενέργειας δείτε μπορείτε να βρείτε Αγαπητέ καθηγητή,
  Συμφωνώ μαζί σας ότι οι τιμές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το κοινωνικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξωτερικότητες που προκαλούνται από τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Συμφωνώ επίσης μαζί σας ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα με το μονοπώλιο της ΑΗΚ, ωστόσο διαφωνώ με την προσέγγιση σας η οποία εάν σωστά αντιλαμβάνομαι θεωρεί ότι το ΦΠΑ είναι συστατικό μέρος του κόστους ή ότι το υψηλό ΦΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο ενεργειακής πολιτικής. Να παρατηρήσω επίσης ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν τον ΦΠΑ εξ ορισμού επι της προστιθέμενης τους αξίας και ότι μπορεί να διεκδικήσουν από την Υπηρεσία ΦΠΑ επιστροφή (εάν βεβαίως οι εκροές είναι μεγαλύτερες από τις εισροές τους). Όσο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω των τιμολογίων της ΑΗΚ νομίζω ότι αυτό έχει μερικώς επιλυθεί με την διατίμηση 8, δικαιούχοι της όποιας είναι οι πολύτεκνοι και οι δυσπραγούσες οικογένειες. Εγώ βλέπω την αγορά ενέργειας από το πρίσμα του ανταγωνισμού. Εκεί εστιάζω το μεγάλο πρόβλημα. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Η ΑΗΚ σήμερα υποχρεώνεται να αγοράζει επιπλέον μονάδες ρύπων από το από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων μετακυλώντας το κόστος στους καταναλωτές, μετά από απόφαση της ΡΑΕΚ. Η ΑΗΚ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για περιορισμό των ρύπων που εκπέμπουν οι μονάδες παραγωγής της, προφανώς διότι ήταν βέβαιη ότι η ΡΑΕΚ θα της επέτρεπε να μετακυλήσει το κόστος των ρύπων στους καταναλωτές της. Αντιθέτως η Τσιμεντοποιεία Βασιλικού που επίσης είχε έλλειμμα ρύπων εγκατέστησε ειδικά φουγάρα ώστε να περιορίσει τους ρύπους του εργοστασίου της. Εάν η ΑΗΚ λειτουργούσε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και εάν η ΡΑΕΚ δεν ήταν «αιχμαλωτισμένη» από την ΑΗΚ, η τελευταία θα είχε προνοήσει ώστε να περιορίσει τους ρύπους της. Δυσκολεύομαι επίσης να αντιληφθώ γιατί το ΦΠΑ αλλά και τα τιμολόγια της ΑΗΚ πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοινωνικές πολιτικές. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να τερματιστεί το μονοπώλιο της ΑΗΚ. Τότε θα δούμε και μειώσεις στα τιμολόγια, όπως αναντίλεκτα είδαμε και με τα τιμολόγια της ΑΤΗΚ. Τέλος μία σύγκριση της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ. Η μεν ΑΤΗΚ πιέζει το ΓΕΡΗΕΤ να της επιτρέψει να μειώσει τα τέλη της, η δε ΑΗΚ συνεχώς αιτείται αυξήσεις των διατιμήσεων της στην ΡΑΕΚ. Για περισσότερα σε σχέση με την αγορά ενέργειας http://cycompetition.blogspot.com/2012/03/blog-post.html.

  • avatar
   Θεόδωρος Ζαχαριάδης on March 12, 2012 - (permalink)

   Ευχαριστώ για το σχόλιο, που το είδα καθυστερημένα. Δεν ζητώ να χρησιμοποιηθεί ο ΦΠΑ ως εργαλείο κοινωνικής ή ενεργειακής πολιτικής, το αντίθετο: ας μείνει εκεί που πρέπει να μείνει, δηλ. στον συντελεστή που εφαρμόζεται για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Αν είναι να αυξομειωθεί η τιμή, αυτό να γίνει λόγω αυξομείωσης του πραγματικού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού – συμπεριλαμβανομένου του περιβαλλοντικού και όποιου άλλου “εξωτερικού” κόστους. Περί ανταγωνισμού δεν γνωρίζω. Τέλος, δεν νομίζω ότι η Τσιμεντοποιΐα Βασιλικού εγκατέστησε “ειδικά φουγάρα”, αλλά – για σκοπούς μάλλον ανεξάρτητους των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων – σχεδίασε εξ ολοκλήρου νέο εργοστάσιο – στο οποίο βεβαίως έχουν ληφθεί υπόψη και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS