Skip to content

Τράπεζες και ανάπτυξη – Μέρος Α

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on February 29th, 2012 - 39 Comments
avatar

 Μέσα στις σημερινές συνθήκες η άποψη ότι μπορεί να υπάρχει θετική σχέση μεταξύ του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος και του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας μπορεί να ακούγεται σαν ένα κακόγουστο αστείο.  Μια κριτική όμως ανάλυση του θέματος αυτού, καθοδηγούμενη από ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι υπό «κανονικές» συνθήκες – δηλαδή όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα υπόκειται σε αυστηρή ρύθμιση και εποπτεία – η σχέση αυτή υφίσταται.  Η ίδια ανάλυση οδηγεί επίσης στο πολύ σημαντικό συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός χαλαρής ρύθμισης με ατελή εταιρική διακυβέρνηση σε ιδιωτικές τράπεζες, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υπόλοιπη οικονομία.

 Η σχέση μεταξύ τραπεζών και ανάπτυξης ήταν και παραμένει να είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στα οικονομικά της ανάπτυξης κατά τα τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες.  Είναι επίσης ένα θέμα με τις διάφορες πτυχές του οποίου έχω ασχοληθεί σαν ερευνητής από την αρχή της ακαδημαϊκής μου καριέρας, δηλαδή από το 1990.

 Η εξέλιξη της βιβλιογραφίας πάνω στο θέμα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την πολιτική των φιλελευθεροποιήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες που προωθήθηκε από τη Διεθνή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πολλά χρόνια.  Δεν είναι επίσης άσχετη με την απορύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις αναπτυγμένες χώρες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 Από τη δεκαετία του 1970 ερευνητές όπως οι McKinnon, Gurley, Shaw και άλλοι προώθησαν την ιδέα ότι οι πιο φτωχές χώρες στον κόσμο είχαν να ωφεληθούν από τη μεγέθυνση και εμβάθυνση του χρηματοοικονομικού συστήματος.  Εισηγηθήκαν επίσης ότι ο λόγος που τα χρηματοοικονομικά συστήματα παρέμειναν υπο-ανάπτυκτα ήταν ο υπερβολικός κρατικός παρεμβατισμός, ο οποίος περιλάμβανε περιορισμούς στα επιτόκια και διοχέτευση δανείων σε τομείς προτεραιότητας, όπως και υψηλά ποσοστά ρευστότητας.  Οι πολιτικές αυτές, στο σύνολό τους, βαφτίσθηκαν από τον McKinnon «χρηματοοικονομική καταστολή» (financial repression). 

Η πεποίθηση ότι η φιλελευθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα μπορούσε να ωθήσει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας κέρδισε έδαφος διεθνώς από τις αρχές της  δεκαετίας του 1980.  Η περίοδος αυτή σημαδεύθηκε και με  ανάλογες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές όπως π.χ. η άνοδος του Θατσερισμού και η άνθηση της Σχολής των μακροοικονομικών του γλυκού νερού.

 Οι φιλελευθεροποιήσεις, όπως η κατάργηση περιορισμών στα επιτόκια και στις συναλλαγματικές ροές, επιβλήθηκαν μέσω προγραμμάτων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής από το ΔΝΤ και τη ΔΤ, αλλά ακολουθήθηκαν συχνά από τραπεζικές κρίσεις και χρηματιστηριακές φούσκες και κραχ, μεγάλη ανεργία και ύφεση.  Η εμπειρία χωρών της Λατινικής Αμερικής από αυτό το πρώτο κύμα φιλελευθεροποιήσεων είχε συνοψισθεί από τον Carlos  Diaz Alejandro στο περίφημο άρθρο του που δημοσίευσε το περιοδικό Journal of Development Economics με τον τίτλο “Good-bye Financial Repression, Hello Financial Crash”.  Η ανάλυση του Diaz Alejandro, αλλά και άλλων που ακολούθησαν καταλόγισαν ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων αυτών στο συνδυασμό έλλειψης αποδοτικών αγορών και χαλαρής εποπτείας χρηματοπιστωτικών οργανισμών.  Παρόμοια ήταν και η εμπειρία πολλών χωρών της Ανατολικής Ασίας την ίδια και την επόμενη δεκαετία, η οποία κορυφώθηκε με την Ασιατική κρίση του 1997-98.

 Η αποτυχία του πρώτου κύματος φιλελευθεροποιήσεων οδήγησε τον ίδιο τον Ronald McKinnon να αποδώσει ευθύνες στη χαλαρή ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για τον McKinnon η χρηματοοικονομική φιλελευθεροποίηση, για να είναι επιτυχής, πρέπει πλέον να συνοδεύεται με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.  Ο κύριος λόγος είναι η ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των αυξημένων χρηματοοικονομικών κινδύνων που απορρέουν από φιλελευθεροποιήσεις, ιδιαίτερα λόγω των προβλημάτων ασυμμετρικής πληροφόρησης. 

 Η έλλειψη διαφάνειας σε συνθήκες χαλαρής εποπτείας ή/και ρύθμισης και αδύνατης εταιρικής διακυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει ακόμη και σε λεηλασία τραπεζών (δηλαδή αποταμιεύσεων), όπως εξηγούν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι George Akerlof και Paul Romer σε άρθρο τους με τίτλο «Looting: The Economic Underway of Bankruptcy for Profit».  Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1990 με την είσοδο εκατοντάδων νέων καιροσκοπικών τραπεζών σε συνθήκες σχεδόν ανύπαρκτης εποπτείας και ρύθμισης.  Σε σχετικό άρθρο που συνέγραψα με τις συνεργάτιδές μου Svetlana Andrianova και Anja Shortland και δημοσιεύθηκε στο Journal of Development Economics (με τίτλο «Government Ownership of Banks, Institutions and Financial Development»), δείχνουμε ότι σε τέτοιες συνθήκες οι καταθέτες εμπιστεύονται περισσότερο τις κρατικές τράπεζες παρά τις ιδιωτικές.  Για παράδειγμα, στη Ρωσία η κρατική τράπεζα αποταμιεύσεων Sberbank διατηρούσε μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς καταθέσεων παρά το γεγονός ότι πρόσφερε τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων.

 Στο επόμενο μέρος του άρθρου θα αναλύσω την εξέλιξη της βιβλιογραφίας που επικεντρώνεται στη σχέση του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την ανάπτυξη.  

  Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο του Leicester

Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου

Categories → Οικονομία

39 Comments
 1. avatar
  Taylor on February 29, 2012 - (permalink)

  Another great historical and academic account of this issue. Last night on RIK 1 Dr Sarris, Mr Stavrakis, George Charalambous and Pambos Papageorgiou (the most interesting is that despite the fact that Papageorgiou was on the CBC board he and the board were NEVER told by the governor of the plans of the Cypriot banks to buy more GGB’s and for their expansion in Greece post 2010, so Orphanides hid or judged as “non important” this aspect and dealt with it himself or ignored it altogether!!) spoke about the Cypriot Banking system, everyone except Sarris agreed that the regulatory authority the Central Bank and Governor Orphanides in particular, have massive responsibilities along with the board of directors of the commercial banks. Sarris only blamed the ex boards of the commercial banks in order to protect Orphanides who was instrumental in appointing him at the helm of Laiki and likewise Sarris brought Orphanides to the CBC. Today at 12:00 Kazamias and Orphanides are meeting to discuss the banking system…and today Laiki is announcing its record losses and writedowns thought to be 3bn Euro!!

  • avatar
   Παρατηρητής on February 29, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Taylor,

   Στην ψεσινή τηλεοπτική συζήτηση στην οποία αναφέρεσαι όντως ο κ.Σαρρής έβαλε τα πράγματα στη θέση τους απέναντι στις ανυπόσταστες κατηγορίες Σταυράκη -Παπαγεωργίου για τον Ορφανίδη. Συγκεκριμένα ο κ.Σαρρής είπε πως δεν υπήρχε κανένας απολύτως νομικός τρόπος να παρέμβει η ΚΤΚ και να σταματήσει την αγορά όποιονδήποτε ομολόγων ευρώ από οποιανδήποτε τράπεζά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα κυπριακά ομόλογα όπως είπε. Θα μου πεις τώρα βέβαια προφανώς αυτά που λέει και ο Σταυράκης. Πως για τα κυπριακά ομόλογα, όπως τον έχουν ενημερώσει-λέει- μέλη ΔΣ τραπεζών, ο Ορφανίδης έκανε συστάσεις προς τις τράπεζες να τα αποφεύγουν. Ενώ, όπως ισχυρίζεται ο Σταυράκης, το αντίθετο (όπως του είπαν και πάλι μέλη ΔΣ τραπεζών που δεν θέλει λέει να αποκαλύψει και δικαίωμά του) έπραξε για τα ελληνικά.

   Η Απάντηση λοιπόν Taylor και η αλήθεια για τα ελληνικά ομόλογα που είμαι σε θέση να γνωρίζω και εγώ από μέλη ΔΣ τραπεζών είναι ότι φυσικά και έγιναν και ΓΡΑΠΤΕΣ παρατηρήσεις/επιστολές από την ΚΤΚ για τα ελληνικά ομόλογα ζητώντας εξηγήσεις για την επενδυτική πολιτική των τραπεζών επ αυτού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς όμως δεν έχω κανένα δικαίωμα ούτε εξουσιοδότηση από το μέλος ΔΣ τράπεζας που μου έδειξε αυτές τις επιστολές να πω κάτι παραπάνω, εύχομαι όμως προσωπικά πως σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας και τότε θα λάμψει η αλήθεια. Η ουσία είναι όμως πως νομικά δεν μπορούσε ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πέραν των προειδοποιήσεων αυτών να παρέμβει η ΚΤΚ και να εξαναγκάσει εκ των προτέρων τα ΔΣ των τραπεζών να αλλάξουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις. Οι οποίες ήταν ασφαλώς λανθασμένες και τα ΔΣ που πήραν τις αποφάσεις ασφαλώς και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Και η ΚΤΚ μπορεί και από ότι βλέπουμε όλοι πράττει πολλά για το θέμα αυτό …

   Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του κ.Παπαγεωργίου για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει και το οποίο δήθεν αποδίδει την άσκηση εποπτείας στο ΔΣ της ΚΤΚ και όχι στον Διοικητή, προφανώς δεν θα γνώριζε ο κ.Παπαγεωργίου ΚΑΙ την χτεσινή γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί του θέματος. Και είναι κρίμα γιατί ο κ.Παπαγεωργίου έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός αν ήθελε να έχει αξιοπιστεία.

   Τελιώνοντας, θα ήθελα να κάνω ένα πιο γενικό σχόλιο: θα έλεγα πως είναι τουλάχιστον γελοίο, για να μην χρησιμοποιήσω πιο βαριά έκφραση, όσοι υποστήριζαν με τόσο πάθος (και δημόσια και υπόγεια) τον Βγενόπουλο στην γνωστή κόντρα με τον Ορφανίδη, να βγαίνουν σήμερα και να επικρίνουν τον Ορφανίδη-αν είναι ποτέ δυνατόν- για την σημερινή κατάσταση στην Λαική Τράπεζα. Όποιος όμως εν αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του!

   • avatar
    Kosta P on February 29, 2012 - (permalink)

    Poly diplomatika to ethese o kyrios Sarris NOMIKA. Otan h epoptiki arxi h rythmistiki arxh thelei na epivalei metra sto rytmizomeno gyrizei tou ta ISHIA PANOOOOOOOO!!! Otan ta kamei plakakai tzai pinoun kafedes mazi tote krfyfkountai piso pou ta NOMIKA TELEIA KAI PAVLA. Ta alla oulla en gia to text books to panepistimion this is real life and in real life ORFANIDES is a proven failure end of story.

    • avatar
     Παρατηρητής on February 29, 2012 - (permalink)

     Mπορείτε να παραμιλάτε όσο θέλετε, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, end of story :-)

   • avatar
    Taylor on February 29, 2012 - (permalink)

    My dear Paratiriti,

    Have you read the Cypriot Banking Law? If not which is obvious, read it I especially recommend the sections on country risk and concentration risk. I suggest after you read that great law that gives the CBC governor the right to intervene and stop the commercial bank boards from putting themselves at risk and endangering the Cypriot banking system that you speak to that great scientist/technocrat and inform him about the powers he had but did not use.
    Let me tell you something else my dear Paratiriti it is very convenient for Drs Sarris and Orphanides to talk about bonds in euro. However German 10 year bunds are rated AAA and yield 2% and Greek government bonds (GGB’s) have a 30% yield and are rated CCC or selective default. So talking as if all bonds of Eurozone nations, since they are denominated in euro are the same is a fallacy, we are not in the US where there are just one set of government bonds in the Eurozone as we all know each country despite being Eurozone members have very different credit ratings and saying legally the CBC can’t stop investments in bonds in the home currency is just false. GGB’s are the most dangerous bonds in the world based on their selective default rating worse than African nations worse than Venezuela. Cypriot public opinion can’t be hoodwinked by this false argument therefore.

    Now GGB’s are a one off hit but they are just the tip of the iceberg. The big two banks have around 25 bn euro loans to Greek businesses and households at the moment these are around 10% Non Performing… The true amount is around 20% given that the Greek businesses and households are struggling to make ends meet thanks to the Troika so we will have another 5 billion in losses from the loans…they have not taken this into account for their recapitalization plans! Why did this great economist allow BoC to open 20 more branches in 2010 in Greece if that was stopped would our banks not be better off?? Why go you not comment on this aspect?
    Even if there are written questions to bank boards by the CBC this does not explain why the country risk and concentration risks of the Cypriot banking law were not applied by the MIT PhD holder was he negligent?

    • avatar
     Παρατηρητής on March 1, 2012 - (permalink)

     Taylor,
     τον νόμο δεν τον έχεις διαβάσει μόνο εσύ, τον έχουν διαβάσει και πολλοί άλλοι και ο κ.Σαρρής που έκανε τα σχόλια στα οποία προαναφέρθηκα, τον διάβασα και εγώ και τον σχολίασα εκτεταμένα στον διάλογο που είχαμε εδώ στο blog με τον Μιχάλη Ολύμπιο, πήγαινε πίσω αν θες και δες τα σχόλιά μου.

     Επειδή βαριέμαι να επαναλαμβάνω τα ίδια, αυτή τη φορά απλά να πω πως υπάρχει τεράστια διαφορά στο να διαβάζεις τον νόμο από το να διαστρεβλώνεις τον νόμο και να τον εξηγείς αυθαίρετα όπως σου καπνισει. Εσύ έκανες με τον νόμο ότι έχουν κάνει και οι Μάρτυρες του Ιαχωβά με την Βίβλο: μια κατάφωρη διαστρέβλωση και επεξήγηση που μόνο εσύ και οι έχοντες τα ίδια συμφέροντα μαζί σου αποδέχονται.

     • avatar
      Taylor on March 1, 2012 - (permalink)

      You are misinforming and changing reality to a warped false reality that suits only your hero but not the population at large, especially the taxpayer. My reply was censored inappropriately, I have read the law and the law says the CBC’s Governor can prevent banks from expanding in countries that will put the Cypriot taxpayer at risk. BoC opened 20 more branches in Greece (You avoid to reply to this FACT like the plague!!) and your hero did NOT apply the law in preventing them to do just that very thing…
      GGB’s are just the tip of the iceberg the Non performing loans are going to be much more and again it is Dr O who did not regulate well by letting them expand even more into the botmless pit…

   • avatar
    Athina on March 1, 2012 - (permalink)

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κόλλησες στον Βγενόπουλο. Οι ενέργειες της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής που δεν είχαν «εχθρούς και κόντρες» τι αποτελέσματα είχαν; Αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός γιατί δεν το σχολιάζεις;
    Το να επαναφέρεις ένα θέμα που τέλειωσε εδώ και αρκετό καιρό, σημαίνει πως είσαι γυμνός από επιχειρήματα. Βέβαια, σου απάντησα και στις τοποθετήσεις σου στο προηγούμενο άρθρο και αν θές ρίξε μια ματιά για να μην τα επαναλαμβάνω.
    Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως δεν έχει σημασία αν ο διοικητής είναι αρεστός ή όχι αλλά επί εποπτείας του τι έχει συμβεί. Αυτό θα μείνει.

    • avatar
     ανεξάρτητος on March 1, 2012 - (permalink)

     Αγαπητή Αθηνά,

     Γιά να καταλάβεις καλύτερα τον παρατηρητή, εισηγούμαι να διαβάσεις το λεξιλόγιο κρίσης παρατηρητή, το οποίο αρχισα να συντάζω μετά που πείσθηκα ότι ο παρατηρητής έχει απόλυτο δίκαιο σε όλα όσα μας λέει και φαίνεται να μην το έχεις προσέξει.

     Ελπίζω να εκδοθεί και αυτό μαζί με το βιβλίο γιά τα 50 χρόνια της Κεντρικής και να παραδίδεται δωρεάν σε όλους το κύπριους φορολογούμενους γιά να αντιληφθούν καλύτερα γιατί πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια. Αυτή είναι μάλιστα και η καλύτερη δημόσια επένδυση χρόνου και χρήματος τις επόμενες βδομάδες γιά να λάμψει και η αλήθεια, αφού την τραπεζική κρίση (που όπως γνωρίζουμε όλοι ηταν δημοσιονομικής προέλευσης, με κύριο υπαίτιο τον Σταυράκη), θα τη διευθετήσει το αόρατο χέρι – το οποίο δουλεύει αθόρυβα εστω και αν τελευταίως έχει σιωπήσει.

     Λεξιλόγιο κρίσης παρατηρητή (μιά μικρή επιλογή)

     ΑΚΕΛικός = όποιος κάνει κριτική στην Αυτού Μεγαλειότητα (αντιλαμβανόμαστε όλοι που έχουν πάει τα ποσοστά του κόμματος τελευταίως με αυτό τον ορισμό)
     Αλήθεια = οτι γράφει ο παρατηρητής
     Λασπολογία = το αντίθετο της αλήθειας, όπως αυτή ορίζεται πιό πάνω
     Αξιοπιστία = μιά σπάνια ικανότητα την οποίαν έχει μόνο ένας Κύπριος οικονομολόγος
     Δημοκρατία = η απόλυτη επικράτηση της Σχολής του Σικάγο
     Εποπτεία τραπεζών = μιά έννοια η οποία προωθείται από αυτούς που συκοφαντούν τον Ορφανίδη
     Ελλάδα = χώρα διαφθοράς και σπατάλης
     Ελληνικά ομόλογα = η καλύτερη επένδυση του αιώνα
     Αντίφαση = τίποτε από τα πιό πάνω
     Ηθικός αυτουργός του δημοσιονομικού χάους = Κρούγκμαν και οι οπαδοί του π.χ. Δημητριάδης
     Λιτότητα = ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη in the long run
     Short run = σήμερα
     Long run = αύριο
     Νεοκευνσιανισμός =μιά αστεία αλλά και επικίνδυνη ιδεολογία
     Σοβαροί οικονομολόγοι = οσοι συμφωνούν με την Αυτού Μεγαλειότητα
     Μη σοβαροί οικονομολόγοι= οσοι δεν κάνουν κριτική στο Χριστόφια
     Τραπεζική κρίση = το αποτέλεσμα έλλειψης δημοσιονομικής πειθαρχείας

     Παρανοικός η/και επικίνδυνος = όποιος διαφωνεί με τα πιό πάνω

     ——————————-
     Θα ήταν καλό να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια να εκδοθεί το λεξικό όσον το δυνατόν συντωμότερο, γιατί όπως λέει και ο Ελύτης “Γιά να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή”. :)

     • avatar
      Παρατηρητής on March 2, 2012 - (permalink)

      Ανεξάρτητε,
      νομίζω πως το λεξικό σου εμπεριέχει κάποια λάθη. Για παράδειγμα γράφεις

      “ΑΚΕΛικός = όποιος κάνει κριτική στην Αυτού Μεγαλειότητα ”

      Μα καλά, ο κ. Καζαμίας και ένα σωρό άλλοι στο ΑΚΕΛ που στηρίζουν τον Ορφανίδη δεν είναι ΑΚΕΛΙΚΟΙ???Η μήπως αποφάσισες να τους εκδιώξεις από το κόμμα για να μείνουν όσοι δεν στηρίζουν “την αυτού μεγαλειότητα”??? :-)

     • avatar
      αθηνα on March 2, 2012 - (permalink)

      Η άριστη γνώση της γλώσσας είναι” εκ των ών ουκ άνευ ”,γιά να αποτολμήσει κάποιος,έστω και ερασιτεχνικά,να γράψει ένα λεξικό.Οπότε έχε υπ’όψιν σου Ανεξάρτητε,ότι δεν’ συντάζω ‘λεξικό,αλλά’ συντάσσω ‘[ή' συντάττω', στην καθαρεύουσα].

 2. avatar
  καχ on February 29, 2012 - (permalink)

  Πολύ χρήσιμη η ανασκόπηση.Όταν μιλάτε για εποπτεία Κε Δημητριάδη ίσως στα επόμενα άρθρα μας εξηγήσετε τι γίνεται σε άλλες χώρες,διότι αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλές εποπτικές αρχές στην Αμερική,στην Αγγλία είναι η FSA εκτός από την Κεντρική.Ειδκά στην Αμερική ακούμε τις Κεντρικές να κινούν αγωγές σε τράπεζες,άλλες φορές τους Γενικούς Εισαγγελείς των πολιτειών ενώ στην Κύπρο έχουμε μόνο την ΚΤΚ.Τά άρθρα που παραπέμπετε θα τα διαβάσω βράδι που θα έχω χρόνο αλλά διερωτώμαι αν και στις μελέτες η Εποπτεία είναι στο μακροεπίπεδο μόνο.Διότι στην Κύπρο σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό από όλους διαχρονικά καθορίζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών οι εκτιμητές που δεν ξέρω με ποιά προσόντα ενεργούν σαν συνδιασμός Goldman Sachs και Blackrock.Όταν οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να αμφισβητηθούν η εποπτεία τι να κάμει???Είναι σαν να μην υπάρχει.

 3. avatar

  “Ένα άλλο μεγάλο μέρος των ζημιών περιλαμβάνει τη διαγραφή της υπεραξίας που υπάρχει στα βιβλία της Τράπεζας, κυρίως λόγω της τριπλής συγχώνευσης της Marfin Financial Group, της Egnatia και της Laiki Hellas.

  Η υπεραξία που θα διαγραφεί αναμένεται να είναι κοντά στα €800 εκ. και είναι αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου ξένου οίκου”

  Εγραφα συνέχεια για την υπεραξία στα βιβλία της Λαικής….οι ελεγκτές έχουν ευθύνη, δούλεμα κανονικό, χρειάστηκε ξένος οικος να μας πει οτι έπρεπε να διαγραφεί?? εδώ τιθονται και θέματα αγωγών προς ελεγκτές…..

  Κύριε Δημητριάδη, το μεγάλο τραπεζικό συστημα στην Κύπρο βοήθησε στην αναπτυξη, έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και φέρνει πολλά κέρδη απο το εξωτερικό, ενα σωστό τραπεζικό σύστημα μπορεί να είναι οσο μεγάλο μπορεί φτάνει να διοικήται και να εποπτέυετε σωστά…..στην Κύπρο ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο…..

  Γιατί να μην έχουμε μεγάλο τραπεζικό σύστημα? επιδή διοικήτε και εποπτέυεται απο ανίκανους και πιθανόν τσαρλατάνους?? γιατι να μικράνει το τραπεζικό μας σύστημα? να πάνε σπιτι του οι ανίκανοι και ερασιτέχνες΄….

  πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούνε εάν μικράνει το τραπεζικο μας σύστημα?? ποσα κέρδη θα χαθούνε??

  Ολα αυτά που αναφέρονται στο άρθρο είναι θεωρίες εαν το ένα , εάν το άλλο……….εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει ειναι πως βελτιώνετε η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ κατάστασης η οποία είναι τραγική….τίποτα δεν γίνετε, περιμένουν όλοι απο τους ιδιώτες μετόχους, η κεντρικη τράπεζα κάνει διαλέξεις, το υπουργείο οικονομικών τρέχει τα δικά του προβλήματα ενω οι τράπεζες οδηγούν την οικονομία σε αποσύνθεση με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τα ψηλά επιτόκια…….κάθε μέρα ακούω πολλές περιπτώσεις όπου τράπεζες καθυστερούν την εκδοση δανείων (στεγαστικα) επιδή δεν μπορούν να δανείσουν…στεγαστικά έτοιμα να ξεκινήσουν σπιτια, να δουλέψει κόσμος και δεν μπορούν να δώσουν ……..

  είμαστε πάνω σε ένα μικρό πλοίο σε φουτρουνιασμένα νερά, πρέπει να πιάσουμε το τιμόνι απο τους καπετάνιους (που τα κάνανε θάλασσα) και να οδηγήσουμε το πλοιο στην στεριά , με θεωρια δεν πάμε στην στεριά….είμαστε στην μέση μιας πολεμικής σύραξης, δεν μπορούμε να λέμε εαν κάναμε αυτό η εαν κάναμε το άλλο, πρέπει να πολεμήσουμε…..είμαστε φοβιτσιάριδες, τα περιμένουμε ολα απο τους μετοχους….οι μέτοχοι καταστράφηκαν ΤΕΛΟΣ, δεν θα πάρουν ποτέ τα λεφτα τους πίσω, οι εκδοσεις ειναι τεράστιες….περιμένουμε να στηρίξουν τις τράπεζες οι καταστραμλενοι μέτοχοι? η περιμένουμε να μας εξαγοράσουν σε εξευτελιστικες τιμές τις τράπεζες μας ξένοι???? και τι θα γίνει εαν περάσει ο έλεγχος σε ξένα χέρια? απολύσεις? μειώσεις μισθών? ειμαστε έτοιμοι για αυτα???

 4. avatar
  καχ on February 29, 2012 - (permalink)

  Κάτι άλλο εφόσο ο Taylor ανέφερε τη χθεσινή συζήτηση.Ο Πάμπος ήταν με τρομερή διαφορά ο καλύτερος από τους τέσσερις,ακόμα κι αν λάβει κάποιος υπόψη ότι οι άλλοι δύο περιορίζονταν ο ένας από τη θητεία του στο υπουργείο και ο άλλος από τη σημερινή του θέση.Όσο για την απομείωση που έπρεπε να γίνει στα Ελληνικά ομόλογα ,στο καλό σενάριο που προχωρήσει το κούρεμα θα μας το πουν οι αγορές.Λίγο δύσκολο να λεν όλοι οι άλλοι 73-74% και εμείς 60%.

  • avatar
   Taylor on February 29, 2012 - (permalink)

   We have discussed this matter before I think Hellenic Bank was again more prudent and conservative than the big two (as with its investments in EU periphery bonds) by announcing a 70% GGB bond writedown.
   The nominal value of the writedown is 53.5% but the NET PRESENT VALUE of this comes to around 70% as the remaining amount NOT written down is split between cash and new bonds these new Greek Gov Bonds have a LOW interest rate to allow Greece easier repayment terms and therefore when one does a simple NPV calculation the writedown should be around 70% (this is what the French Banks Societe Generale and BNP Paribas announced in their annual results) on the other hand BoC and MPB continue to hide the true losses from GGB’s by only writing down 60% of the value…So at the next quarter they will be forced to have an additional 10% writedown and in the case of Laiki a further writedown of their Intangible assets…

   • avatar
    vegetarian on February 29, 2012 - (permalink)

    Dear Taylor:
    Do you know how much capital would have been left if Laiki and BOC wrote down the bonds by 70%? Could this have made one or both of them technically insolvent?

   • avatar
    καχ on February 29, 2012 - (permalink)

    Taylor
    Το είχαμε συζητήσει πριν να ξέρουμε πως δουλεύεικαι υποψιαζόμαστε τι γινόταν.Τώρα ξέρουμε ότι χάννουν τα 53.5, παίρνουν 15 βασικά μετρητά και τα υπόλοιπα με χαμηλό επιτόκιο που προεξοφλούμενο με 12% δίνει καθαρή τρέχουσα αξία 26-26.5%.Όταν έγραφα το πρωί δεν ήξερα τα αποτελέσματα της Λαικής αλλά το 60% της τράπεζας Κύπρου και τις δηλώσεις σαρρή ότι η ζημιά μπορεί να είναι λιγότερη.Επομένως όταν μπουν στην αγορά θα φανεί αν είναι σωστό το 60,62 η το 73.5.Ποιό νομίζω εγώ το σωστό είναι φανερό,Πάντως αν από 32.5 χάνουν περίπου τα 26.5 το επιπρόσθετο ρίσκο είναι αμελητέο.

 5. avatar

  μια παράλειψη, για την υπεραξία στα βιβλί της Λαικής, δηλαδή τον άερα, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά απο τια αγορές φουσκων του Βγενόπουλου , φέρει τεράστια ευθήνη η κεντρική τράπεζα για τους ακόλουθους λόγους..

  1. δεν έπρεπε να επιτρέψει τις εξαγορές φούσκες, η να τις επιτρέψει με λιγότερο τίμημα αγοράς..εδώ έπιασε και τον έλεγχο της λαικής ο Βγενόπουλος με τα αποτελέσματα που θα δείτε σήμερα……..(και δεν θα είναι τα τελευταία σήμερα αφού υπάερχουνε και άλλες μαυρες τρύπες)

  2. Η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να ζητήσει την διαγραφή μέρος του Αέρα εδώ και χρόνια επιδή είταν ζημιογόνες οι θυγατρικές εδώ και καιρό………..

  η Κεντρική τράπεζα συνεχίζει να μην βοηθά , έχω γράψει και για το γεγονος οτι δέκτηκε αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζώ τώρα,,γιατί τώρα , γιατι οχι σιγά σιγα? οπως λεει η Βασιλεια ιιι…γιατί να ακούσουμε αυτο που είπε η ΕΑΤ? γιατι δεν έγιναν παραστάσεις προς την Ευρωπαικη αρχή τραπεζών??

 6. avatar

  31-12-2010 Λαική Total Equity 3.6 billion

  losses announced today= 3.3 billion

  equity after losses 300 million

  στα βιβλία υπάρχει ακόμα 800 εκ αέρας που δέν διαγράφηκε…….

  εαν δεν έχει κέρδη στην κατάσταση κεφαλαίων (statement of movement in reserves) τότε μιλάμε για 300 εκ Ιδια κεφάλαια μόνον και μόλις τώρα ξεκίνησε η κρίση……..

  έγραφα συνεχώς οτι πτωχέυσαν οι τράπεζες μας, αυτά εννοουσα…….

  • avatar
   vegetarian on February 29, 2012 - (permalink)

   Κ. Ταντή,
   παρακαλώ να μας διυεκρινίσετε τι εννοείτε. Η Λαική έκανε διαγραφή λογιστικής υπεραξίας €796 εκ.. Υπάρχει και άλλη λογιστική υπεραξία; Αν υπάρχει από που προέρχεται;

 7. avatar

  “Γιατί να μην έχουμε μεγάλο τραπεζικό σύστημα? επιδή διοικήτε και εποπτέυεται απο ανίκανους και πιθανόν τσαρλατάνους??”

  “τσαρλατάνους” δέν εννοώ την Κνετρική τράπεζα αλλά ούτε και τις υφιστάμενες διοικήσεις των τραπεζών………..

  • avatar
   vegetarian on February 29, 2012 - (permalink)

   κ. Τταντή
   ποιοι είναι οι τσαρλατάνοι και οι ανίκανοι τότε, εφόσον, όπως λέτε, δεν είναι η εποπτική αρχή και οι διοικήσεις;

 8. avatar

  vegetarian , ΝΑΙ η Λαική έχει ακόμα 900 εκ υπεραξίες στα βιβλια της

  κοιταξε την ετησια έκθεση του 2012, υπαρχει ανάλυση στην σημειωση 27

  1.2 δις ειταν απο εξαγορές φούσκων στην Ελλάδα κυρίως
  400 εκ υπεραξίες για “πελατολόγιο στο εξωτερικο” κλπ κλπ

  αέρας καθαρός ο οποίος μεγάλος μέρος θα έπρεπε να διαγραφεί προηγουμένος και τα βρήκε η παρούσα διοικηση και προσπαθει να καθαρίσει το μαγαζι…….

 9. avatar

  οχι 900 εκ αερας, 800 εκ περίπου , απολογούμε για το λάθος

 10. avatar
  louis georgiou on February 29, 2012 - (permalink)

  Συμφωνώ με τον κ. Δημητριάδη ότι οι τράπεζες μας είναι μεγάλες και δυστυχώς εξ αποτελέσματος διοικούνται από ανίκανους οι οποίοι έχουν δημιουργήσει φέουδα και θέλουν να διοικούν για πάντα. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω ούτε να αντιληφτώ την λογική που χρησιμοποιήθηκε ιδικά από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Κύπρου για την αγορά των ελληνικών ομολόγων εν μέσω κρίσης από την δευτερογενή αγορά η οποία κατέληξε να είναι το Βατερλό της τράπεζας Κύπρου. Μια άλλη εξέλιξη η οποία είναι ποιο επικίνδυνη από τα ομολόγα είναι η έκθεση της τράπεζας στην ελληνική αγορά όπου με δανεισμό της τάξης των 19 δισεκατομμυρίων στην ελληνική αγορά θα πρέπει οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια να ξεπεράσουν κατά πολύ τις ζημιές των ομολόγων. Άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.
  Η μόνη περίπτωση να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η συμμετοχή ξένων μεγάλων επενδυτών στις κυπριακές τράπεζες για να σταματήσει η διοίκηση των κυπριακών τραπεζών από ορισμένους οι οποίοι νομίζουν ότι οι τράπεζες είναι δικές τους και ότι θέλουν κάνουν, όπου θέλουν επενδύουν, όποιους θέλουν προσλαμβάνουν κ.ο.κ.
  Το πρόβλημα των τραπεζών πλέον δεν περιορίζονται μόνο σε εμάς μετόχους αλλά σε όλους τους κύπριους οι οποίοι θα καλεστούν να πληρώσουν όλες αυτές τις ζημιές με διάφορους τρόπους. Θέλω να ελπίζω ότι ούτε ένας από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν θα μείνει στο σύντομο μέλλον και ότι θα βρεθούν και τρόποι να πληρώσουν αυτά τα λάθη που θα στοιχίσουν πολύ ακριβά στον κυπριακό λαό

  • avatar
   kax on February 29, 2012 - (permalink)

   Πριν να φτάσουμε σε ευθύνες και παραιτήσεις ας περιορίσουν λίγο τα ωφελήματα ενός πρώην Προέδρου και κάποιων πρώην Συμβούλων.Σήμερα εκαμαν άλλην αγορά από Σύμβουλο,΄χωρίςπολλές εξηγήσεις.Για προηγούμενη αγορά οικογενειακής επιχείρησης δεν μας είπαν πόσα κερδίζουν,αν κερδίζουν κάθε χρόνο.Ούτε ποτέ μας είπαν αν έχουν υπαλληλους αποσπασμένους σε πρώην.
   Για τις αγορές ομολόγων μου εξήγησαν κάποτε εμένα.Η λογική είναι η ακόλουθη.Στην Ολλανδία τα καταθετικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από ότι στην Κύπρο αλλά οι Ολλανδοί δεν φέρνουν εδώ τις καταθέσεις τους.Στην Νιγηρία υπάρχουν σπουδαίες τράπεζες που δίνουν ακόμα ψηλότερα επιτόκια αλλά οι Κύπριοι φοβούνται να στείλουν τις καταθέσεις.Άρα όι Ολλανδοί(Γερμανοί,Γάλλοι)κλπ που φοβούνται τις; Κυπριακές τράπεζες όπως εμείς τις Νιγηριανές έτρεμαν τα Ελληνικά ομόλογα.Εμείς όμως όπως ξέραμε καλύτερα από τους Ολλανδούς ότι η Κύπρος δεν είναι Νιγηρία είχαμε καλύτερη πληροφόρηση για τα Ελληνικά ομόλογα που είμασατε σίγουροι ότι είναι απολύτως ασφαλή τους τα τρώγαμε ‘μούχτι′.

  • avatar
   Enexoumeypothesi on March 1, 2012 - (permalink)

   eno ta dania pou dothikan apo tis kipriakes trapezes edo stin kipro asfalos den ine katholou provlimatika (ide real estate fouska)….mono afta pou dothikan stin elladan ine episfali….en giafto pou en na katapontistoume san kratos (ide iceland) dioti aploustata ke tin istati stigmi apofevgoume na paroume metra ke oxi millosfotsismata gia na men vithistoume…ta xirotera distixos gia tis trapezes alla genika gia tin kipriaki ikonomia akoma den irthan, tha erthoun veveos ke meta tha kleme vevea….ke kati allo, afti pou exoun katathesis stis trapezes den tha itan asximi idea na tis sikosoun

 11. avatar

  vegetarian η απάντηση ειναι ΑΥΤΟΙ που έφυγαν , αυτοί που μπήκαν στην Λαικη μέχρι τώρα ειναι ΟΚ, το είχα ξαναγράψει, σωστά διαγραψαν καμπόσα σήμερα,,,,,,έχει και άλλες τρύπες η Λαική αλλά δεν μπορούσαν να διαγράψουν άλλες

  Οι της Κύπρου και της Κεντρικής , απλά είναι ερασιτέχνες, θεωριτικοί και καλοί μόνον για θεωριτικές διαλέξεις. Δεν υπολόγισαν σωστα την σοβαρότηατα και την φύση αυτής της κρίσης. Νομιζαν οτι 2 χρονια θα περνούσε …(για αυτό αγόρασαν την Ρωσσικη φούσκα, για αυτό εδιναν μερισματα, για αυτό δεν έκαναν αυξήσεις κεφαλαιων νωριτερα σε ψηλότερες τιμες) ούτε και τώρα κατάλαβαν οτι η κρίση θα ειναι εδώ ακομα 5 χρόνια…..οτι πρέπει να καθαρίσει η φουσκα δανεισμου και μετά να βελτιωθει η καταστασης….

  Για αυτους που εφυγαν εισηγούμε να μεπεις στο youtube και να πάξεις την εκπομπή κουτί της πανδώρας με θέμα Βατοπαιδι και Εφραιμ, δες προσεκτικά το Β μέρος,,,,,να δεις τι κάνανε εκει …………πόσα δώσανε χωρίς σοβαρές εγγυησεις……….

  εμας οι δικοί μας είναι ερασιτέχνες, δεν κατάλαβαν τίποτα μέχρι που είταν πλεον αργα………

  καταστρεψαν 180,000 μετόχους 5-6 ερασιτέχνες…..

 12. avatar

  Vegetarian μιλούσα για τους Τσαρλατανους για αυτούς που έφυγαν

  “ανικανοι″ και ερασιτέχνες ειναι οι δικοι μας…….

  • avatar
   vegetarian on February 29, 2012 - (permalink)

   ευχαριστώ κ. Τταντή γιά όλες σας τις απαντήσεις, σας καταλαβαίνω καλύτερα τώρα. Αν η Λαική διέγραφε ακόμη 800 εκ. “αέρα” θα ήταν φύσικά χρεοκοπημένη, η μήπως κάνω λάθος;

 13. avatar

  Εχω δεί τα αποτελέσματα της Λαικής, είναι ένα έργο τρόμου,είμαι στο επάγγελμα 12 χρόνια, πρώτη φορά είδα τοσο μεγάλη τραγωδία., τραγωδίες και φούσκες είχαμε κατα καιρούς πολλές , σαν τη Λαική καμιά. Χάθηκαν τεράστια ποσά, θα χαθούν και άλλλα. Χαθηκαν για πάντα τα λεφτα των επενδυτών, αυτών που αγόρασαν στα 3-4 ευρω. Τίποτα δεν κάναμε να βοηθηθούν οι Μέτοχοι, τώρα περιμένουμε να τελειώσει η σφαγή των επενδυτών με ένα τεράστιο dillution αφού μάλλον θα δοθουν μετοχές σε ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές. Θα θυσιαστούν οι μέτοχοι για να σωθεί το Μαγαζι. Φώναζα για Κυπριακο ταμείο χρηματωπιστωτικής σταθεροτητας….ΤΙΠΟΤΑ. Να σωθούν οι τράπεζες με λεφτα του ταμειου με μετοχές εξαγοράσιμες για να σωθούν και οι μέτοχοι. ΤΙΠΟΤΑ. Γιατί να δεκτούμε την απόφαση της ΕΑΤ για αυξήσεις κεφαλαιων τώρα? ΤΙΠΟΤΑ δεν κάναμε για αυτό το θέμα….

  Ολοταχώς προς σφαγή οι μετοχοι οπως στην Σιωπή των Αμνών, (silence of the lambs) Ο διοικητής θεατής σε ένα έργο τρόμου για το οποίο φέρει τεράστια ευθήνη. Αφησε τον Dr Lecter (αυτον που έφυγε) να σφάξει τα αρνία.

  800 εκ Ιδια κεφάλαια η Λαικη. Σε αυτά υπάρχουν 800 εκ αέρας (υπεραξια) που δέν διαγράφηκε. Τα NPL πήγαν 13.9% και προνοια υπάρχει μονον για το 52% , πρέπει να ανέβει η προνοια κατά 1.5 δις τουλάχιστον. Στην Ελλάδα υπάρχουνε ακομα 10 ΔΙΣ δάνεια (ποσα θα χαθούνε απο αυτά? ποσα απο αυτά δοθηκαν σε φούσκες του πρώην?.

  Η περίπτωση της Λαικης ειναι απο τις κλασσικές περιπτώσεις οπου το κράτος πρέπει να παρεμβαινει να σώζει οτι σώζετε και να αφήνει ένα μεγάλο κομμάτι της Κυπριακής οικονομιας να πουλιέτε σε ξένους…….διοτι ξένοι είταν και οι πρώην και μας ρημάξανε το μαγαζι, σφάξανε τους μετόχους και κατέβηκαν απο το πλοίο όταν το ειδαν να βουλιάζει…….η περίπτωση της Λαικής ειναι απο τις κλασσικές περιπτώσεις οπου χρειάζετε ΘΑΡΡΟΣ, αποφασιστικοτητα να γίνουν εκεινες οι κινήσεις που να σωθούν και να επωφεληθούν ολοι…….ΤΙΠΟΤΑ δεν θα γίνει , ολοι κρύφτηκαν και περιμένουν τον ξένο επενδυτή να έρθει να ολοκληρώσει την σφαγή των μετοχων……..

 14. avatar
  Andreas on February 29, 2012 - (permalink)

  Τελικα ειναι καλο η κακο να συνεχισουμε να εχουμε μεγάλο τραπεζικο σύστημα?

 15. avatar

  στην τελευταία παράγραφο πιο πάνω μου έφυγε ενα ΜΗΝ, “να μην αφήνει το κράτος να πουλιέτε ένα μεγάλο κομμάτι ………”

  vegetarian,,,,,το θέμα διαγραφής της υπολοιπης υπεραξιας ειναι θέμα συμβουλιου, εαν οι φούσκες που αγοράστηκαν κάνουν κάποια κέρδη η υπολοιπη υπεραξια μπορεί να Μην διαγραφεί. Εχω τις αμφιβολίες μου για το πιο πάνω θέμα και θα επανέλθω οταν εξετάσω τα κέρδη/ζημιες που κάνουν οι εταιρειες που αγοράστηκαν……

  Υπάρχουν δυστηχώς προβλήματα με πολλά δάνεια στην Ελλάδα για τα οποια δέν έχουν γίνει ακομα προνοια. Η διοίκηση ανάφερε σήμερα οτι προνοιες υπάρχουνε μονον για το 52% των μη εξηπηρετούντων δανείων……….

  • avatar
   καχ on March 1, 2012 - (permalink)

   Σάββα
   Παραβλέπεις ότι οι μέτοχοι των φούσκων όπως τις αποκαλείς πληρώθηκαν με μετοχές.Άρα αυτό επηρεάζει την αναλογία ιδιοκτησίας μετόχων Λαικής και Μαρφ΄ν/Εγνατία αλλά δεν επηρεάζει τα ίδια τα αποτελέσματα.Η υπεραξία ήταν λογιστική εγγραφή,δεν δόθηκαν χρήματα.Επίσης σαν θέμα αρχής η ανταλλαγή έγινε μετά από συμφωνία.Εκ των υστέρων είναι ακκή δεν νομίζω να μπορεί κανένας να πεί ότι οι τότε μεγαλομέτοχοι ήθελαν να δώσουν παρά τιμής την αλική στον βγενόπουλο.Άλλωστε αυτοί χάννουν τα πιό πολλά,ήταν όμως οι ίδιοι και άτομα της εμπιστοσύνης τους στο Συμβούλιο.
   Δεν θέλω να υποστηρίξω τον Βγενόπουλο αλλά η δική μου εντύπωση ότι το Συμβούλιο της Λαικής ήταν πιό διαφανές από της Τράπεζας Κύπρου. Θα έλεγα λειτουργούσε πιό δημοκρατικά,πρός όφελος όλων των μετόχων.Αν η επέκταση στην Ελλάδα αποδεικνύεται λάθος όλοι να κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους,από όλες τις Τράπεζες στα δικαστήρια όμως αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες,όχι να φύγουν με χοντρή αποζημίωση.Οι μεγαλομέτοχοι της Λαικής έχασαν ενώ οι παλιοί μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου σε κάποιες περιπτώσεις όχι.Μόνο του σημαίνει πολλά,αλλά στον βομβαρδισμό των διαφημίσεων κανένας δεν μιλά δυνατά.

 16. avatar
  Taylor on March 1, 2012 - (permalink)

  I agree with Mr Savvas he has been speaking about this banking/regulatory mess for a long time along with Prof Demetriades, Mr Olymbios, myself and others and Paratiriti and others here like Invisible etc were rubishing our claims saying that the downgrades were due to bad fiscal policy!!! and they spoke of austerity etc, now our claims on banks and bad regulation are fact (4.4 bn Euro losses in 3 banks) and the losses are there for all to see (shareholders, regulators, journalists, the public taxpayer) instead of Paratiriti’s hero resigning for the sake of good order together with the bank execs and bank boards that caused this mess they say “now is not the time for an inquiry” now IS the time for resignations and demonstrations of shareholders outside the banks and the CBC!! The culprits must resign before any inquiry as a matter of principle!!

 17. avatar

  KAX επιδή τώρα έχω δουλεία, θα σου απαντήσω απόψε με αριθμούς πως έχασαν τεράστια ποσά οι μέτοχοι απο τις εξαγορές φουσκων του Βγενόπουλου, δεν έχει σημασία εαν δεν πληρώθηκαν σε μετρητά οι εξαγορές, πάλι χασανε οι μέτοχι αφού έγιναν diluted. Eαν θυμάμε καλά εκδοθηκαν κάπου 800 εκ νέες μετοχές για να εξαγοραστούνε φούσκες ενώ οι υφιστάμενες μετοχές ειταν μονον 300 εκ.

  εαν οι 300 εκ μετοχές βγάζανε κάπου 150 εκ κέρδη,,,,,,τότε το κέρδος ανα μετοχή είταν 50 σεντ.

  εαν οι νέες μετοχες οι 800 εκ, δοθηκαν για να βγάζουνε μονον 50 εκ κέρδη (ουτε τοσα δεν βγάζουν)

  τοτε έχουμε 1100 εκ μετοχες και βγάζουν 200 εκ κέρδη, δηλαδη κέρδος ανα μετοχή ειναι 18 σεντ

  οι παλιοι μέτοχοι βγάζανε 50 σεντ ανα μετοχή και μετά βγάζουνε μονον 18 λεπτα ανα μετοχη

  αυτο ειναι το dilution…..

  • avatar
   καχ on March 1, 2012 - (permalink)

   Κι εγώ είμαι δουλειά γι αυτό και τα πολλά λάθη διότι γράφω βιαστικά.Ακριβώς αυτό είπα,έχασαν οι μέτοχοι,η τράπεζα δεν εχασε,τα ιδια χρήματα θα χρειαζόταν αν η σχέση ανταλλαγής ήταν άλλη.
   Θυμάσαι την υπόθεση που ξεκίνησε ο πρώην Διοικητής με τους “αετονύχηδες’?Ο Διοικητής έφυγε,ξέρεις οι άλλοι αν επηρεάστηκαν και πώς?Για να επικεντρώνεσαι στην Λαική σημαίνει δεν ξέρεις διότι εκείνο είναι πολυ χειρότερο.Άλλο η μεγαλομανία που έφερε την καταστροφή για όλους και άλλο ορισμένοι να μην επηρεάζονται όταν οι μέτοχοι χάννουν 96% της περιουσίας τους.

 18. avatar

  ΚΑΧ και η Τράπεζα έχασε με την εξής λογικη,,,,,,εάν Η τράπεζα εκδιδε νέες μετοχές με rights issue θα έπιανε μετρητά, τα οποια θα μπορούσε να επενδύσει και να έχει περισσοτερα κέρδη.

  με τις 800 εκ νέες μετοχές θα μπορούσε να πιάσει π.χ 800 εκ μετρητά. (με τιμή της μετοχής το 2006-2007 θα μπορούσε να πιάσει περισσότερα)

  υπάρχει δηλαδή opportunity cost, θα μπορούσαν να αγοραστούν καλές επιχειρήσεις που να αποδόσουν περισσότερα απο τις φούσκες . Ειδες πόση είταν η προνεια για επισφάλειες στην Ελλάδα? 800-900 εκ και μονον 200εκ στην Κύπρο. Αγοράστηκαν τεράστιες ζημίες στην Ελλάδα.

 19. avatar
  louis georgiou on March 2, 2012 - (permalink)

  Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό μια μεγάλη προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι υπεύθυνοι του μεγάλου σκανδάλου των ομολόγων. Διότι αν δεν το αντιληφτήκαμε ακόμα περί σκανδάλου πρόκειται. Όποιος πιστεύει ότι κάποιοι μέσα στην τράπεζα Κύπρου αποφάσισαν να αγοράσουν εν μέσω κρίσης από την δευτερογενή αγορά, από γερμανική τράπεζα, ομολόγα με μεσολαβητές και έκπτωση διότι ήταν μια καλή ευκαιρία είναι το λιγότερο αφελείς.
  Σαφώς κάποιοι πιστεύω ότι ρίσκαραν με το αζημίωτο χωρίς φυσικά να ανέμεναν την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Τώρα που τα πράγματα έφτασαν σε αδιέξοδο αυτοί χάθηκαν και τα πληρώνει όλα ο μέτοχος και ο κύπριος φορολογούμενος.
  Και δεν αρκεί αυτό αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι εκτός εξαιρέσεων λένε να μην ασχολούμαστε με το παρελθόν αλλά τι θα κάνουμε στο μέλλον.
  Βεβαίως κάποιους δεν τους βολεύει να ασχοληθούμε με το παρελθόν διότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Και γνωρίζουν φυσικά ότι οι δικαιολογίες τους δεν θα περάσουν .
  Το τραγικό είναι ότι τα πλείστα μέσα ενημέρωσης τους καλύπτουν πλήρως ίσως διότι οι διαφημίσεις των τραπεζών είναι πολύ σοβαρό εισόδημα η διότι θα χρωστούν πολλά και θέλουν με αυτό το τρόπο να τα έχουν καλά με τους τραπεζίτες.
  Με πρόσχημα να μην τρομοκρατήσουμε την αγορά δεν συζητούν ούτε για τις ευθύνες του διοικητή της κεντρικής Τράπεζας, ούτε για τις ευθύνες των διοικητών των δυο μεγάλων τραπεζών και ιδιαίτερα της τράπεζας Κύπρου , αλλά προσπαθούν εντέχνως να ηρεμίσουν τον κόσμο με θεωρίες οι οποίες προσωπικά πιστεύω ότι θα αποδειχτούν όνειρα.
  Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει το τι πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός. Θεωρώ όμως ότι για να μην επαναληφτούν ξανά παρόμοια φαινόμενα πρέπει οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά και να αλλάξει πλήρως το τραπεζικό μας μοντέλο.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS