Skip to content

Διορισμός Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on March 6th, 2012 - 170 Comments
avatar

Στις 30 Απριλίου 2012 λήγει η πενταετής θητεία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) κ. Αθανάσιου Ορφανίδη.  Η θέση αυτή, με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωζώνη, είναι πολύ σημαντική για την κυπριακή οικονομία καθώς η Κεντρική Τράπεζα είναι ίσως ο περισσότερο ανεξάρτητος οργανισμός στην Κύπρο διότι έχει χρηματοδοτική αυτονομία από το κράτος.  Υπάγεται επίσης απ’ ευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία ελέγχει τις πράξεις της ΚΤΚ και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες υπερισχύουν των εθνικών νόμων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διορίσει διοικητή έγκαιρα και να αποφευχθούν τα περσινά λάθη όπου είχε μείνει ακέφαλη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αρκετούς μήνες.  Αυτή η απόφαση όμως πρέπει επίσης να παρθεί και να ανακοινωθεί άμεσα, είτε αυτή θα είναι ο επαναδιορισμός του κ. Ορφανίδη, είτε ο διορισμός κάποιου άλλου προσώπου.  Πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να ανακοινωθεί η απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που έχει το προνόμιο να διορίζει σε αυτή τη θέση) για (τουλάχιστον) τρεις λόγους.  Πρώτον, πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και στο ντόπιο τραπεζικό σύστημα ότι άμεσα κάποιος θα υπάρχει να αναλάβει την 1η Μαϊου.  Με αυτό τον τρόπο θα έχουν το χρόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (αγορές και τράπεζες) να αντιληφθούν πως, και αν, θα αλλάξει η οικονομική πολιτική της ΚΤΚ.  Όσο πιο γρήγορα εκλείψει αυτή η αχρείαστη αβεβαιότητα από ένα τραπεζικό σύστημα που γυρεύει κεφάλαια και ρευστότητα εν μέσω ύφεσης, τόσο το καλύτερο για την οικονομία της χώρας.  Δεύτερον, θα πρέπει να ξέρει και ο κ. Ορφανίδης αν θα συνεχίσει ή όχι.  Ο κ. Ορφανίδης ήρθε στην Κύπρο το 2007 μετά από 26 χρόνια στην Αμερική (9 χρόνια σπουδές για πτυχίο και διδακτορικό στα οικονομικά στο MIT και 17 χρόνια εργαζόμενος στην Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής) και είναι δίκαιο να ξέρει πριν τις 30 Απριλίου 2012 αν θα πρέπει να κάνει ενέργειες για την επαγγελματική του αποκατάσταση σε μία άλλη χώρα.  Τρίτον, αν δε θα επαναδιοριστεί ο κ. Ορφανίδης, θα ήταν χρήσιμο για τον επόμενο διοικητή/διοικήτρια να έχει κάποιο χρόνο ενημέρωσης από τον κ. Ορφανίδη για τις δυσκολίες που έρχονται, αλλά και ίσως να βοηθηθεί μέσω των δικών του τελευταίων επαφών με γνωριμίες στα ενδότερα (και ανώτερα) στρώματα της ΕΚΤ.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι αν πρέπει να επαναδιοριστεί ο κ. Ορφανίδης.  Θεωρώ ότι ο κ. Ορφανίδης πρέπει να επαναδιοριστεί.  Ο κ. Ορφανίδης έχει μία εξαιρετική διεθνή αξιοπιστία και απήχηση στα εξειδικευμένα θέματα νομισματικής πολιτικής και η επαγγελματική εμπειρία του για τη συγκεκριμένη δουλειά είναι ακαταμάχητη όχι μόνο στο τοπικό αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο.

Σαν ένδειξη της διεθνούς αξιοπιστίας του (από την οποία επωφελείται το όνομα της Κύπρου και πολιτικά αλλά και σαν διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο) αναφέρω ότι στο συνέδριο οικονομολόγων Αμερικής (που είναι πλέον διεθνές συνέδριο) στις 6-8 Ιανουαρίου 2012 είχε προσκληθεί να μιλήσει σε μία συζήτηση πέντε ατόμων για το μέλλον του ευρώ.  Οι άλλοι συμμετέχοντες ήταν ο κ. Αxel Webber (πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (2004-2011) και μελλοντικός (από το Μάϊο 2012) πρόεδρος της Ελβετικής UBS), ο καθ. Olivier Blanchard (από το MIT και τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), και δύο άλλοι διάσημοι καθηγητές (καθ. Jordi Galiαπό Βαρκελώνη και ο καθ. Markus Brunnermeier από το Princeton).  Ο κ. Ορφανίδης δεν προσκαλείται σε αυτά τα παγκόσμιας εμβέλειας συνέδρια διότι είναι διοικητής της ΚΤΚ, προσκαλείται λόγω της διεθνούς αξιοπιστίας του.  Θα πρέπει να αναρωτηθείτε, για παράδειγμα, γιατί σε αυτά τα συνέδρια δεν προσκαλούνται άλλοι διοικητές (όπως της Ελλάδας, Ιταλίας ή της Ισπανίας,για παράδειγμα, που λογικά τα προβλήματα των χωρών τους επηρεάζουν (λόγω μεγέθους) αμεσότερα το μέλλον του ευρώ (δηλαδή το θέμα της συζήτησης) παρά τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας).

Η επαγγελματική του εμπειρία είναι επίσης αξιοζήλευτη.  Είναι ίσως ο μόνος παγκόσμια που έχει δει από τόσο ψηλά πως δουλεύει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής.  Στην Αμερική ο κ. Ορφανίδης έχει δει από κοντά πως δουλεύει ίσως η καλύτερη Κεντρική Τράπεζα στον κόσμο και ερχόταν σε καθημερινή επαφή με τον κ. Bernanke (για τον οποίο έγραφε και πολλές ομιλίες σύμφωνα με οικονομολόγους στην Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής).  Αυτή η επαγγελματική πείρα είναι, θεωρώ, μοναδική στον κόσμο.  Απλώς έτυχε ο κ. Ορφανίδης να είναι Κύπριος.  Ο συνδυασμός εμπειρίας και αξιοπιστίας στο συγκεκριμένο τομέα των νομισματικών οικονομικών είναι σπάνιο φαινόμενο και ίσως ποτέ να μην ξαναβρεθεί διοικητής της ΚΤΚ με αυτό το συνδυασμό.

Στα πέντε χρόνια της θητείας του ο κ. Ορφανίδης ορθά προέβλεψε τα προβλήματα του δημόσιου χρέους και πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν το τραπεζικό σύστημα: Το αξιόχρεο των κυπριακών τραπεζών δεν θα μπορούσε να ήταν ποτέ καλύτερο από το αξιόχρεο του κυπριακού κράτους.  Το τραπεζικό σύστημα ήταν ήδη μεγάλο όταν ανάλαβε και προσπάθησε να μειώσει τη μόχλευση στο σύστημα, κάτω από ισχυρές πιέσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο να πράξει το αντίθετο.  Μπορεί να κριθεί στο γεγονός ότι δεν ήταν περισσότερο αυστηρός με τα δάνεια των τραπεζών, αλλά αυτό είναι εύκολο να γίνεται μετά τα γεγονότα, και εν μέσω της χειροτέρευσης της Ευρωπαϊκής κρίσης.  Θεωρώ ότι οι περισσότεροι που τον κριτικάρουν τώρα, τον κριτίκαραν ακόμη περισσότερο όταν δυσκόλεψε τους όρους δανεισμού στην οικονομία για να προστατέψει το σύστημα (δέστε τα γραφόμενα υποψήφιων βουλευτών για το θέμα ακόμη και χρονικά τόσο αργά όσο οι πρόσφατες εκλογές του Μαΐου 2011).  Περισσότερη ανάλυση (πχ για τα ελληνικά ομόλογα) μπορείτε να βρείτε στην Κατρακύλα προς Διαβάθμιση: Το σημαντικό σημείο είναι ότι συσχέτιση («τώρα έχουμε προβλήματα στις τράπεζες, άρα φταίει ο διοικητής της ΚΤΚ») δεν σημαίνει αιτιότητα («ο διοικητής της ΚΤΚ προκάλεσε τα προβλήματα στις τράπεζες»).  Με τον ίδιο τρόπο που περισσότεροι γιατροί στην Αφρική των πολλών θανάτων από μαλάρια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι οι γιατροί που προκαλούν τους θανάτους.

Ίσως θα πρέπει να σταθώ και στην κριτική από το βιβλίο του κ. Σταυράκη, ότι ο κ. Ορφανίδης άφησε τις τράπεζες (σελ. 187) να κάνουν δυσανάλογα μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα.  Είναι εύκολο να γίνεται αυτή η κριτική τώρα, από κάποιον που ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι «στην περίοδο 2008-2010 … το δημόσιο μας χρέος αυξήθηκε μόνο κατά 3 μονάδες» (σελ. 220), ενώ ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα μπορεί το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ να ήταν 58% στο τέλος του 2007, αλλά επίσης ήταν 48% στο τέλος του 2008, 61% το 2010 και 68% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.  Δηλαδή 20 μονάδες πάνω (και όχι τρεις) από τους προϋπολογισμούς που κατέθεσε ο κ. Σταυράκης (αυτοί ήταν όντως τρεις).  Θα ήταν επίσης περισσότερο αξιόπιστος ο κ. Σταυράκης αν έκανε αυτή την κριτική (των μεγάλων ανοιγμάτων στην Ελλάδα) το 2008 όταν ήδη τα τραπεζικά ανοίγματα βρίσκονταν στους ισολογισμούς του τραπεζικού τομέα από τον οποίο ο κ. Σταυράκης προερχόταν, ή έστω, σε κάποιο στάδιο στα επόμενα τριάμισι χρόνια της θητείας του.  Αντίθετα, δεν βρήκα κάποια υποστήριξη στον κ. Ορφανίδη όταν είχε σφίξει τους δανειστικούς περιορισμούς το 2008.  Ούτε κάποια υποστήριξη όταν ο εποπτευόμενος κ. Βγενόπουλος αποκάλεσε (με την περισσή ανοχή του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου) το διοικητή της ΚΤΚ «Δικτάτορα», κυρίως διότι δεν επιτράπηκε στον κ. Βγενόπουλο να κάνει ακόμη μεγαλύτερα ανοίγματα μέσω μείωσης της κεφαλαιακής επάρκειας για «μεγαλύτερη ευελιξία».  Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Λαϊκή έχουν αποδείξει ότι αν δινόταν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία από την ΚΤΚ στον κ. Βγενόπουλο, η κυπριακή οικονομία ίσως να ήταν πλέον σε μη ανατρέψιμη πορεία βαθύτατης ύφεσης.

Συνολικά, χωρίς να είναι κανένας αλάνθαστος, η θητεία του κ. Ορφανίδη κρίνεται (από μένα τουλάχιστον) σαν καλή, στο δυσκολότερο διεθνές περιβάλλον από το 1930, και στο δυσκολότερο ντόπιο οικονομικό περιβάλλον από το 1974 (με τα χειρότερα δυστυχώς να μην έχουν ακόμη περάσει).  Αν προτιμάτε, δεν νομίζω κάποιος άλλος να τα πήγαινε καλύτερα δεδομένης της επιδείνωσης στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια και της δημοσιονομικής χειροτέρευσης τα τελευταία τέσσερα.  Και κανένας αξιόπιστος κριτής δεν έχει αμφισβητήσει την ηθικότητα, τη σκληρή δουλειά, τη διεθνή αξιοπιστία, την εμπειρία, και τα προσόντα του.  Και σίγουρα δεν νομίζω κάποιος άλλος να μπορούσε να αντισταθεί καλύτερα στις επιθέσεις του κ. Βγενόπουλου, επιθέσεις που αποσκοπούσαν στην ακόμη μεγαλύτερη «ανάπτυξη» της Μαρφίν.

Εν κατακλείδι, ο μη επαναδιορισμός του κ. Ορφανίδη μόνο την κυπριακή οικονομία και μακροπρόθεσμα το κυβερνών κόμμα, θα βλάψει.  Σωστή ή λανθασμένη άποψη, αυτό ίσως το δείξει η ιστορία (η σύγκριση μεταξύ γενόμενων και μη γενόμενων γεγονότων είναι δύσκολη υπόθεση).  Αυτή τη στιγμή όμως προέχει, όποια και αν θα είναι η τελική απόφαση, αυτή άμεσα να παρθεί και να ανακοινωθεί.  Η αβεβαιότητα αυτού του διορισμού είναι κάτι που δε χρειάζεται η κυπριακή οικονομία αυτή τη στιγμή, ενώ η διεθνής αξιοπιστία του διορισμένου ατόμου είναι αναγκαία για την αποφυγή ακόμη χειρότερων οικονομικών εξελίξεων στην Κύπρο.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Categories → Οικονομία

170 Comments
 1. avatar
  Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

  Οι θέσεις μου είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να πω το τετριμμένο πως συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του κ.Μιχαηλίδη. Το μόνο που θα προσθέσω είναι οτι σε ΚΑΜΙΑ, μα ΚΑΜΙΑ απολύτως ευρωπαική χώρα δεν θεωρήθηκε υπαίτιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είτε για την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ή άλλα τοξικά ομόλογα είτε για τα κακώς έχοντα στο εποπτικό πλαίσιο της βασιλείας για το οποίο δεν ευθύνονται ασφαλώς οι σημερινοί Διοικητές των κεντρικών τραπεζών. Μάλιστα, στην Κύπρο καμία τράπεζα δεν έχει χρειαστεί την διάσωση από το κράτος σε αντίθεση με ένα σωρό άλλες τράπεζες στην ΕΕ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ακούονται αυτές οι ανοησίες κατά του Διοικητή της ΚΤΚ από “ειδήμονες σε εισαγωγικά” όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών την περασμένη Κυριακή. Αυτοί οι “ειδήμονες”, είναι ξεκάθαρο, πως δεν ασκούν καλοπροαίρετη κριτική με στόχο την βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, αλλά αντίθετα από τα λεγόμενά τους διακρίνεται ξεκάθαρα η επιθυμία να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα για να φορτώσουν την ευθύνη στον Ορφανίδη. Διότι ο Ορφανίδης δεν επέτρεψε ποτέ να γίνει η Κεντρική Τράπεζα αμελοχώραφο των δικών τους συμφερόντων εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

  Δεν γνωρίζω ασφαλώς τι θα γίνει, όμως όπως γράφει και ο Αλέκος Μιχαηλίδης στο άρθρο του, όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το σκηνικό τόσο το καλύτερο για την χώρα.

  • avatar
   Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

   In Iceland the CB governor was blamed directly (look it up). In Ireland and the UK the respective CB governors were heavily criticised, again Para distorting the facts to suit his hero!!!

   • avatar
    Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

    Taylor,
    Για να δούμε ποιος διαστρεβλώνει τα γεγονότα: Μου αναφέρεις δύο χώρες οι οποιες δεν ανοίκουν στη ζώνη του ευρώ(εγώ γι αυτές τις χώρες μιλούσα). Στην Ισλανδία την οποια αναφέρεις, κατέρρευσε κυριολεκτικά ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και ολόκληρη η χώρα λόγω των τοξικών 9όχι κρατικών) ομολόγων που κρατούσαν οι τράπεζες. Στην Βρετανία κατέρρευσαν επίσης ολόκληρες τράπεζες και αναγκάστηκε να παρέμβει το κράτος λόγω της έκθεσής τους σε τοξικά ομόλογα. Η Bρετανία και η Ισλανδία ΔΕΝ ανοίκουν στη ζώνη του ευρώ. Και τα προβληματα των τραπεζών τους ΔΕΝ είχαν καμία σχέση με το τι έγινε στη ζώνη του ευρώ. Στη οποία δεν μπορούσε καμία ΚΤ νομικά να παρέμβει για να σταματήσει την αγορά οποιονδήποτε ομολόγων εκφρασμένων σε ευρώ (αποστομοτική απάντηση στο θέμα αυτό σου έδωσε και ο EROL RIZA, να μην τα επαναλαμβάνουμε). Και όπου το πρόβλημα δημιουργήθηκε, και εδώ είναι η ουσία, από τους πολιτικούς όταν λανθασμένα αποφάσισαν να εισάξουν το PSI concept,δημιουργούντας credit risk από το πουθενά εκεί όπου προηγουμένως δεν υπήρχε (όχι μόνο στα ομόλογα της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων ευρωπαικών χωρών στις οποιες μεταδόθηκαν οι συνέπειες). Και το αναγνώρισαν μετά στη σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου το λάθος τους αλλά ήταν αργά και εσύ Ταυλορ ακόμα να το πάρεις χαπάρι προφανώς πως το λαθος δεν ήταν στις εθνικές ΚΤ και στους Διοικητές τους, ούτε στην ΕΚΤ. Γι αυτό και επαναλαμβάνω ότι ΚΑΜΙΑ ευθύνη δεν αποδόθηκε σε ΚΑΝΕΝΑ Διοικητή οποιασδήποτε χώρας μέλους του ευρώ για την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

    Επίσης Taylor, αφού αναφέρεις τα ψηλά ποσοστά έκθεσης σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου, να σε υπενθυμίσω πως άλλο το μέγεθος της Κύπρου και εντελώς διαφορετικοί οι δεσμοί της χώρας μας με την Ελλάδα από ότι συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη χώρα και επομένως δεν εκπλήτει το ποσοστό αυτό.

    Αν επίσης, όπως σωστά επισημαίνει ο κ.Μιχαηλίδης στο άρθρο του, υποχωρούσε ο Ορφανίδης στις επιθυμίες του Βγενόπουλου και ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ (εσείς στηρίζατε τον Βγενόπουλο), η κατάσταση σήμερα θα ήταν απείρως χειρότερη!!!

    Θα ήθελα όμως Taylor να σε ρωτήσω, ως ..”ειδήμονας” που είσαι, γνωρίζεις, έχεις καθόλου υπόψιν σου το κόστος που δημιουργήθηκε σε όλη την ζώνη του ευρώ από την εφαρμογή του PSI για την Ελλάδα? Γνωρίζεις ότι μόνο το κόστος που μεταδόθηκε από την λανθασμένη αυτή απόφαση στην Γαλλία την Ισπανία την Ιταλία και το Βέλγιο, (των οποίων το χρέος είναι 15 φορές μεγαλύτερο από το χρεος της Ελλάδας), υπερτερεί κατά πολύ από το “οφελος” που εξασφάλισε η Ελλάδα? Γνωρίζεις Taylor ότι αυτό είναι πλέον που συζητείται στην ΕΕ και όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν το τραγικό λάθος που έγινε? Γνωρίζεις ότι η ΕΚΤ προσπάθησε όσο μπορούσε,απεγνωσμένα, να αποτρέψει αυτό το λάθος? Γνωρίζεις Taylor ότι η ΕΚΤ-και ο Ορφανίδης-έχουν δικαιωθεί πλήρως σε αυτό το θέμα? Γνωρίζεις επίσης ότι στη Σύνοδο κορυφής που έγινε στο Παρίσι στις 5 Δεκεμβρίου οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζωνης αναγνώρισαν αυτό το λαθος και αποφάσισαν επισήμως την εγκατάλειψη του δόγματος PSI διευκρινίζοντας για πρώτη φορά (σε αντίθεση με τη σύνοδο της 26 Οκτωβρίου) πως το PSI δεν πρόκειται να ξαναεφαρμοστεί ποτέ και σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης επειδή ακριβώς η εφαρμογή του στην Ελλάδα δημιουργησε παραπάνω κόστος σε όλη τη ζώνη του ευρώ από το όφελος??Και ότι επομένως θα μπορούσε να εξευρεθεί άλλος τρόπος βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς δημιουργία credit risk? Τα γνωρίζεις όλα αυτά Taylor ή τα αγνοείς πλήρως εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμο της εμπάθειάς σου (με την υπόλοιπή παρέα σου)με μοναδική σου εγνοια, όπως εσύ παραδέκτηκες την περασμένη εβδομάδα εδώ στο Blog “Την απομάκρυνση του Ορφανίδη από τη θέση του Διοικητή”?

    Αν δεν τα γνωρίζεις Taylor όλα αυτά καλό είναι να κάτσεις να τα μελετήσεις. Γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας αγαπητέ και οι γνώσεις σου σε banking regulation, όσο καλές και αν υποθέσουμε ότι είναι, δεν είναι αρκετές, μακαθόλου αρκετές από μόνες τους για να σου ανοίξουν τα μάτια και να σε αφήσουν να καταλάβεις πως δημιουργήθηκε η κρίση χρέους στην ευρώπη τα τελευταία 2 χρόνια και ποιοι πραγματικά ευθύνονται.Γιατή η ευρώπη Taylor δεν είναι μόνο…banking regulation. είναι μια ζωντανή ομάδα κρατών με πολιτικούς, τράπεζες, ΚΤ κλπ. Και είναι πραγματικά αστείο να βασίζεται κάποιος αποκλειστικά και μόνο σε γνώσεις banking regulation για να εξηγήσει πράγματα, αποφάσεις και ενέργειες οι οποιες εκτείνονται κατά πολύ εκτός των ορίων του regulation στο καβούκι του οποίου taylor έχεις αποκλειστικά κλειστεί. Εκτός απο την εμπάθειά σου κατά του Ορφανίδη, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνειδητοποιώ ότι αντιμετωπίζεις.

    • avatar
     Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

     Para,
     Calm down first, stop getting over excited for your own benefit…
     Now, let us study your arguments one by one to see who is in fact misinforming, using half truths or his distorted and warped understanding of facts and reality.
     1. Is a AAA rated 10 year bund with yield 1.8% the same risk as a CCC rated 10 year GGB with yield 30%?
     It does not take a PhD in Risk management to know we are talking about apples and oranges, that old chestnut that “bonds denominated in euro” is the biggest lie ever mentioned. A Bund is not a GGB, that they are both denominated in euro is a side issue!!

     2. Ireland is in the Euro and the CLOSEST example to the crisis Cyprus is facing, a banking system 6 to 7 times its GDP and real estate property bubble, due to the lax regulation of the Central Bank of Ireland and Finacial regulation department of that bank, the governor was heavily criticised for that, not for Greek Bond exposure. You again ignore that for Cypriot banks GGB’s are just the TIP OF THE ICEBERG, non performing loans to property developers in Cyprus and to Greek households and businesses are truly between 15% to 20% of their BANKING BOOKS not trading books, it is not just the GGB’s that caused our bank losses dear Paratiriti or is the Central Bank and Dr O not responsible for regulating the Banking Books of the Cypriot banks using the Cyprus Banking Law and other directives? Is he just responsible for regulating their sovereign bonds???
     On a side issue, orally Dr O was egging on risk managers in the big two banks to re-buy GGB’s in 2010 as he mistakenly thought as you are saying that a GGB=a bund after the decision for PSI+ to RELIEVE our GREEK BROTHERS from their debt load, Orphanides SCRAMBLED and wrote in the FT against the PSI to cover himself personally for the wrong advise he gave to the banks he regulates.
     I never supported Vgenopoulos however I agree that Orphanides is a “dictator”.

     3. Tell us what the alternative for Greece other than debt forgiveness via the PSI was? How were you going to get the debt burden of our GREEK BROTHERS (the Greek taxpayer-not the greek banks) to manageable levels?? Those “politically naive” and half baked ideas (that were criticised and sneered at by the FT readers responding to Orphanides FT article) were NOT a viable alternative!

     4. Yes the European rulers said that they will not apply PSI to other countries to prevent MORAL HAZARD, however NOT a single EU politician has admitted that PSI for Greece was wrong and I supported having PSI for Greece not Portugal Italy or Spain or any other Eurozone nation, get your facts straight.

     Your ZERO KNOWLEDGE of Bank regulation and finacial stability is what is preventing you from seeing the truth. I have very good knowledge of Bank Regulation, Risk Management, Macroeconomics, I have much better all round knowledge than you and your hero with relation to Commercial Banks and Central Banking. It is you and your hero who only care about inflation and the monetary transmission mechanism and the yield curve of Europe as a whole, that are giving the wrong prescriptions to politicians. If Orphanides knew about bank regulation, commercial bank lending, deposit insurance, accounting etc he would be able to see that his policies with regard regulating our banks were nothing short of disastrous, hiding behind “high level” half baked ideas and warped arguments that a GGB=Bund is not even economics it is fantasy stuff!

     I also think that Orphanides given his character is not able to find consensus as he has proven many a times with all the arguments he has had with various “players” in Cyprus, his idea of consensus building is “listen to me or else!!!” I know that this is NOT how decisions are taken by the various EU stakeholders and as such Orphanides is not even suited for that role, he must resign today for sake of good order and go teach at the Chicago Uni Econ department about how to regulate banks (by doing nothing) to free market zealots attending that course.

     • avatar
      Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

      Taylor,
      you are really funny,
      you are the best in everyting, okey, we know that :-) Σε ποια ηλικία βρίσκεσαι στα αλήθεια, κάτω των 15 ή πάνω των 70-80? :-)

      Και τώρα σοβαρά: μόνο και μόνο από το εξής σου σχόλιο μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πόσο άσχετος είσαι στην ουσία με το θέμα που συζητάμε και την κρίση χρέους στην ευρώπη.

      Λες:”Yes the European rulers said that they will not apply PSI to other countries to prevent MORAL HAZARD, however NOT a single EU politician has admitted that PSI for Greece was wrong and I supported having PSI for Greece not Portugal Italy or Spain or any other Eurozone nation, get your facts straight.”

      Πρώτον αν ήταν σωστό το PSI για την Ελλάδα γιατί τότε κάτι που είναι σωστό να μην εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες? Η απόφαση και μόνο των πολιτικών να μην ξαναεφαρμοστεί είναι και η απόδειξη ότι κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος. Ανάμενες δηλαδή από τους πολιτικούς να σου το πουν με διαφορετικό τρόπο “συγνώμη κάναμε λάθος”? Είσαι πολύ αφελής Taylor. Τουλάχιστον όμως έστω και αργά οι πολιτικοί κατάλαβαν αυτό που ακόμα εσύ δεν έχεις καταλάβει.

      Και το κατάλαβαν από το ολέθριο αποτέλεσμα που είχαν οι αποφάσεις τους. Για το οποίο εσύ χαπάρι δεν πήρες ακόμα και η απόδειξη είναι το ότι λες: “I supported having PSI for Greece not Portugal Italy or Spain or any other Eurozone nation, get your facts straight.” Mπράβο Taylor, αυτό αποδεινύει την ΠΛΗΡΗ ασχετοσύνη σου στα μακροικονομικά (αν έχεις πτυχείο φαίνεται θα το πήρες σε προιστορική περίοδο!! :-) Δεν έχεις ακούσει αγαπητέ για το contagion effect?? Έχεις δει πόσο εκτοξεύτηκαν τα spreads των άλλων ευρωπαικών χωρών με την απόφαση για PSI on greek debt? Ξέρεις που πήγαν τα spreads την επόμενη μέρα της 21ης Ιουλίου και την επόμενη της 26 Οκτωβρίου όπου πάρθηκαν οι ανόητες αποφάσεις που και εσύ ο ίδιος ΑΚΟΜΑ υποστηρίζεις? Και ξέρεις τι σημαίνει σε κόστος για αυτές τις χώρες η εξέλιξη αυτή? Επειδή δεν ξέρεις να σου πω πως το κόστος αυτό έχει υπολογιστεί (και από την ΕΚΤ) σε πολλαπλάσιο του υποτιθέμενου οφέλους για τους έλληνες αδερφούς μας. Επομένως Ταυλορ, εγώ πολύ απλά λέω πως ακόμα και δωρεάν, εντελώς δωρεάν να δίνονταν τα χρήματα αυτά(που ισούνται με το επιπλέον κόστος που δημιούργησε το contagion effect στις άλλες χώρες του ευρώ)στους έλληνες αδελφούς μας, το κόστος για τη ζώνη του ευρώ και οι συνέπιες για το σύνολο της ευρωζώνης θα ήταν λιγότερες. Κατά τα άλλα νοιάζεσαι για τους …έλληνες αδελφούς μας. Τόσα ξέρεις όμως τόσα λες :-)

      ΥΓ:Εισηγούμαι Taylor αντι να διαβάσεις μόνο τα σχόλια που ο κάθε άσχετος μπορεί να κάνει στην ιστοσελίδα της FT για το τότε άρθρο του Ορφανίδη (μέσα στους άσχετους αυτούς μπορεί να ήσουνα και εσύ ο ίδιος, καθόλου παράξενο)να κάτσεις να διαβάσεις σοβαρά άρθρα από σοβαρούς οικονομολόγους και ομιλίες που έγιναν για τα θέματα αυτά. Και να φροντίσεις να μάθεις και τις θέσεις της ΕΚΤ, εκτός και αν “εσύ ξέρεις καλύτερα” όχι μόνο από εμένα και τον Ορφανίδη αλλά και όλη την ΕΚΤ!!!

      Δεν ξέρω ποιας ακριβώς δεκαετίας είναι το πτυχίο σου Taylor, το σίγουρο είναι πως χρειάζεται γερό ξεσκόνισμα :-)

     • avatar
      Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

      Para,
      Calm down, for a start my Economics degree is more recent than yours and I am definitely younger than you we can place a monetary bet on that, I’m telling you you have definitely mistaken me for someone else in your bling rage!!
      Now, if you were brought up at the time when Thatcherism was in fashion and no regulation or light touch regulation was the mantra then you really need an update of your skills go back to school learn some bank regulation, get off your high horse and once you update your knowledge on things of the real world not just economic models and forecasting then speak up!
      Greece, is a unique case 160% debt to GDP this is NOT sustainable although perhaps in your economics course that is considered still okay…
      All other countries have Debt to GDP well below that Italy the next highest is below 120% of GDP, quite simply NO other Eurozone country needs a haircut to make its debt sustainable, how were you and your hero going to reduce the debt to GDP for Greece without a haircut by magic??
      You are overemphasising the “contagion effect”, of course I know about it, in this case the spreads went up but the ECB intervened with its LTRO and calmed the spreads, if the ECB had been more forceful from the start and acted as a true Central Bank and had provided the unlimited liquidity early on then the contagion effect you mention would not even have taken the effect you mention, if banks knew that the ECB would lend as much as was required to calm the market before PSI (ECB being behind the curve as always-your hero on its board no wonder) then the contagion effect you mention would be much smaller and bond yields in the Eurozone periphery would not even spike with the PSI announcement, the ECB did not create the firewall early enough thanks to your German monetarists friends on the ECB, so blame the correct people…not the politicians.
      Is it just me or have you not replied wheter Bund=GGB?? Perhaps on your degree they tought you that it is one the same…

     • avatar
      The Invisible Hand on March 6, 2012 - (permalink)

      Ahhh, dear Taylor

      So many twists and turns, where to start?

      I believe I was the first on these blogs to point out that the GGBs were the tree in the forest you were ignoring, when the NPLs to Greek and Cyprus businesses and property buyers should really be the major worry. At least we agree on one thing! But to blame Dr O for these NPLs, given in the good times with (then) adequate security and (then) proven cashflows is too clever. If you were running a bank you would only make loans to AAA multinationals, I suppose.

      Your frequent call on our “Greek Brothers” to support your arguments, brings sentimental patriotism into the (quasi-)scientific realm of economics. Are you trying to remind us of the dictum by Samuel Johnson?

      And then this idea that consensus is a virtue: Consensus with whom? Consensus with the party hacks appointed to the CBC board? Consensus with a finance minister who cheated local and international (κουτόφραγκους και “αρχικλέφτες”) buyers into buying Cyprus bonds that lost 35% of their value in 12 months? Consenus with CBC staff who object to necessary pay concessions?

      But I guess any stick to beat Dr O is a good stick.

     • avatar
      Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

      Taylor,
      Προχτές μας έλεγες πως δούλευες για χρόνια σε ξένη τράπεζα του εξωτερικού, για την πολύχρονη πείρα σου, πως είσαι ο καλύτερος και με την μεγαλύτερη πείρα από όλους μας. Τώρα ξαφνικά έγινες …μικρός :-) Η μήπως υπάρχει μικρός Taylor, μεγαλύτερος Taylor και ένας ακόμα μεγαλύτερος taylor??? :-)

      Στις νέες σου διαστρεβλώσεις/ αντιφάσεις με έχει καλύψει πλήρως ο invisible hand.

     • avatar
      Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

      NO reply to the essence of my arguments. As to whether Invisible you spoke firstly about NPL’s being a bigger problem than GGB’s I could concede that although I have always been speaking about NPL’s here and Para always avoiding them.

      Now I do have 10 years at a foreign bank unaffected by the crisis under mu belt and yet I’m still younger than you Para is that impossible? Hehe.
      As to Para’s lap dog invisible let me reply once more Orphanides let BoC open 20 branches in Greece in 2010 to an economy in the doldrums these 20 more branches lent after 2010 and increased the NPLs on the banking book of that bank in Greece. Remember Greece in 2010 yes growth rate 8% better than China what better country to expand than Greece in 2010 with your regulators blessing!
      If you call Stavrakis a cheat for selling bonds of your country then you are warped too when Orphanides was encouraging banks to buy GGB’s as his chums at the ECB had not then decided on PSI now he is scrambling to say PSI was wrong bit does not explain how the debt burden of our brothers would fall but I forget in fantasy Friedman economics the debt will vanish on its own and become sustainable!
      Those party hacks on the CBC board asked for an audit committee and better corporate governance for the CBC to bring it in line with other Eurozone CB’s and the democratic and transparent Dr O said he is his own audit committee!!

     • avatar
      Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

      Taylor,

      Λοιπόν έχουμε και λέμε. Είσαι “μικρός”, έχεις 10 χρόνια πείρα σε ξένη τράπεζα, είσαι πολύ πολύ καλύτερα καταρτισμένος από τον Ορφανίδη, τον EROL RIZA, την ΕΚΤ και εμένα και ασφαλώς γνωρίζεις πράγματα και λεπτομέρειες (έστω και διαστρεβλωμένα) που μόνο ένας εντός της ΚΤΚ θα γνώριζε. Τι είσαι εσύ παιδί μου, παιδί θαύμα???? :-) !!!!

     • avatar
      The Invisible Hand on March 6, 2012 - (permalink)

      My good friend Taylor

      Working for 10 years in a great foreign bank has apparently left you seriously undereducated on the petty Cyprus realities.

      So the party hacks at CBC and other semi-governmental organizations in our banana republic have misunderstandings with management because they are into sound corporate governance. I appreciate your sense of humour, Taylor! But, seriously, you should ask your party pals to appoint you to such a board and you will note they are mainly concerned with hirings, promotions, tenders (I wonder why…) and the free perks. Believe me, I’ve been there and left in disgust.

      So you consider that government officials misrepresenting the Cyprus economy to foreign (and local) investors and stuffing them with paper at 100 which drops to 63 in a year, are “λεβέντες”, not cheats. Does your neo-Keynesian garb hide a late 19th century robber baron?

      I understand that they taught students at the graet soviet propaganda institutions to repeat unsound arguments almost daily and almost verbatim and if that failed to convince to turn to ad hominem attacks. In this context “lap dog” is fairly mild. I am disappointed, I thought you were a Cambridge grad…

     • avatar
      Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

      My answer to Invisible is being censored repeatedly for no real reason, however I will retry to respond as it is my right to respond to attacks against me.
      Whoever is not with A Orphanides and does not read his friendly media one english speaking daily and two senior journalists, one who writes for Simerini and the other who writes for Politis and doesn’t sing to the tune “4.4 bn Euro no problem”, he was the best governor ever and must be re-appointed to help us with the ECB buying our bonds, is immediately branded Soviet reading Propaganda etc. I let independent people be the judge of that, I think the average Cypriot is more clever than these PR spin doctors make them out to be, the average public opinion after the losses on our banks is no longer for Orphanides, I suggest a new poll is made now for Para and Invisible to see how futile their attempts have been on this blog to sway opinion that Orphanides is blameless and infaliable, as well as their socialising with the friendly journalists directing the line of defence and planning the re-appointment of the best regulator ever.

     • avatar
      Michael Olympios on March 7, 2012 - (permalink)

      Taylor

      I totally agree with you, particularly with what you said:

      “Is a AAA rated 10 year bund with yield 1.8% the same risk as a CCC rated 10 year GGB with yield 30%?
      It does not take a PhD in Risk management to know we are talking about apples and oranges, that old chestnut that “bonds denominated in euro” is the biggest lie ever mentioned. A Bund is not a GGB, that they are both denominated in euro is a side issue!!”

      It is obvious why Para/Dr. O and the bankers are not answering such questions and avoid them altogether. I think it is pointless at this stage to argue with Orphanides or whatever is left of his sympathasers that the Central Bank of Cyprus, like any central bank around the world, has a statutory responsibility to enforce it’s own regulation that aims to maintain financial stability and the integrity of the banking system. I think we have argued enough and in my opinion sooner rather than later things will come to surface for everyone to see.

      We know very well who will take the decision for the appointment of the governron of the CBC and we also know very well the name/s that will not even be considered by the president. So what’s the point of shooting up in the air?

 2. avatar
  Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

  The good relationship of the Professor with Dr Orphanides is well documented I will not remind readers of it.
  Now with regard Paratiritis’ points Cyprus is the only country that 26% of its GDP was lost due to its banks, if 4.4 Billion Euro was lost due to bad regulation and non application of CYPRIOT BANKING LAW then Orphanides should have the “gnothis auto” instead of apportioning blame everywhere else (EU politicians etc)to go quietly before he is pushed. To have the nerve to want to be re-appointed means the guy is living in his own dream.
  The arguments by the Professor as to the seminars and lectures Orphanides gives abroad to improve his personal CV do NOT improve the regulation of Cypriot banks, I would rather have a person as governor who would have prevented our banks from collapsing than a good lecturer on inflation.

  • avatar
   Anonymous on March 6, 2012 - (permalink)

   Strongly agree with Taylor. We need first and foremost a Governor who understands the vital role of the supervisory function of the Banking Sector.

   The Central Bank has the power to issue Directives to regulate the banks’ activities or even to withdraw a banking licence. What about the real-time monitoring of banks’ cash movements? Any ideas as to the huge amounts of deposits withdrawn from our local banks? Any preventative measures taken by the supervisory authority? Any proactive actions taken?

   We need change. We need a Supervisor to govern the Central Bank, not an academic who mainly grasps monetary issues. The ECB is responsible for the Eurosystem’s monetary policy anyway. The downgrades suffered by local banks and by Cyprus as a whole related to the exposure of the banks’ portfolio to Greek bonds. Claims that it was the deteriorating fiscal part of the economy (or even the explosion at Mari)that caused the downgrades, are ill-founded.

   The Central Bank of Cyprus is a supervisory authority for credit institutions and for payment institutions (a relatively new area). We need leadership and direction on such issues. The German banks are already getting ready for the scenario of a dissolution of the eurozone altogether, claiming that it would be naive to assume that the euro is here to stay. But, we are above and beyond this, right? Relax…keep walking kai o Theos Voithos!

  • avatar
   Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

   Dear Taylor,
   do you think that your relationship with Mr Stavrakis and certain other people (όνομα και μη χωριό)isnt well documented?? :-)

   • avatar
    Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

    I think you are very confused as to who I am…

    • avatar
     Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

     Dear Taylor, you told us many times exectly who you are. Maybe you just didnt realise it :-) But the truth is I really dont care and its really not of my business.

     • avatar
      αθηνα on March 6, 2012 - (permalink)

      Παρατηρητή, μπορεί να έχεις συγχίσει τον Taylor με τον … Cynic.

     • avatar
      Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

      Yes u think I’m someone else you are confused beyond reason!!!

 3. avatar
  Ανώνυμα on March 6, 2012 - (permalink)

  Το μεγαλύτερο ζήτημα που υπάρχει με το διοικητή είναι γενικότερο. Τα ομόλογα και οι μεγάλες επισφάλειες δεν είναι προϊόν παράβλεψης, αλλά το αποτέλεσμα της γενικότερης προσέγγισης του κ. Ορφανίδη στα εποπτικά ζητήματα.

  Είναι η προσέγγιση του ελάχιστου παρεμβατισμού, της laissez faire πολιτικής. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα των τραπεζών, γιατί έχουν συμβούλια και μετόχους, και αυτοί αποφασίζουν, όχι η Κεντρική Τράπεζα.

  Υπάρχουν πολλά παραδείγματα:

  1. Τους είπε να μην δώσουν μέρισμα, και το 2010, έδωσαν
  2. Τους είπε να μην δίνουν ψηλά καταθετικά επιτόκια, και δίνουν
  3. Τους επέστησε τον κίνδυνο με τα δάνεια, και είχαμε πιστωτική επέκταση 12%.

  Γιατί;

  Γιατί απλούστατα θεωρεί ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι κάποιες υποδείξεις, χωρίς πυγμή για υλοποίησή τους.

  Αυτός είναι λοιπόν που πρέπει να απασχολήσει τον πρόεδρο. Αν θέλει ένα διοικητή της laissez faire προσέγγισης, ή κάποιον που να έχει πυγμή.

  • avatar
   Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

   Όταν τα έβαλε ΜΟΝΟΣ με τον Βγενόπουλο ο Ορφανίδης(ΜΟΝΟΣ από όλο τον ελληνικό χώρο, όχι μόνο την Κύπρο), αυτό δεν ήταν πυγμή?? Ε-Λ-Ε-Ο-Σ

   Η μήπως …πυγμή επέδειξαν αυτοί που πισκαλούσαν και ακόμα πισκαλούν του Βγενόπουλου?

   • avatar
    Ανώνυμα on March 6, 2012 - (permalink)

    Όχι, δεν έδειξε πυγμή ούτε σε αυτό το ζήτημα. Αρνήθηκε πρόσθετη συμμετοχή της MIG στην τράπεζα στις αρχές του 2009, και χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να κάνει αυτό που ήταν προφανές (αφού πίστευε ότι δεν έπρεπε να αυξηθεί η συμμετοχή MIG).

    Δεν επέτρεψε την επιδείνωση της κατάστασης αλλά δεν συνέβαλε στη βελτίωση ή ρύθμισή της.

    Ακόμα και εδώ, απέτυχε μέχρι που τα πράγματα έφτασαν σε σημείο που να χρειάζεται σήμερα να ψάχνουμε νέους επενδυτές, σε βάρος των υφιστάμενων.

   • avatar
    Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

    and what was acheived Vgenopoulos still took over MPB and crashed it.

 4. avatar
  Cypriot Critic on March 6, 2012 - (permalink)

  Tο βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε ο τέως υπουργός οικονομικών Χ. Σταυρακης μας δίνει μια εικόνα της κατάστασης. Η κρίση των τραπεζών ξεκίνησε από την παραπλάνηση, στην οποία συμμετείχε ο κ. Ορφανιδης και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από το 2009 όταν πήραν χαμηλότοκα κρατικά χρεόγραφα και όχι μόνο δεν τήρησαν την υπόσχεση για χαμηλότοκα δάνεια στην κυπριακή αγορά. Αντι αυτού προχώρησαν σε υψιλού ρίσκου κερδοσκοπικές επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα. Ακολούθως το 2011, όταν φάνηκε η αποτυχία της κερδοσκοπικής επέκτασης, φαίνεται ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα κρίσης για να καλυφθούν μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα κρίσης και προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης. Με βάση αυτά που λέει ο Σταυρακης, μέλη της επιτροπής οικονομικών της βουλής προσπάθησαν να προκαλέσουν ένα είδος πανικού στην αγορά ενώ ο κ. Ορφανιδης πίεζε τις τράπεζες να μην αγοράζουν κυπριακά ομόλογα! Τότε είχαμε την απόπειρα κατασκευής κρίσης και πανικού που ζήσαμε πέρυσι τον Αύγουστο-Σεμπτέβρη. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που είχε πει και ο τέως υπουργό οικονομικών, τον Μάρτιο του 2011 ότι μερικοί διαπράττουν «εθνική προδοσία» στο θέμα της οικονομίας. Το ότι ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας προσπαθεί συνειδητά να υπονομεύσει την οικονομία της χώρας του είναι σίγουρα πρωτοφανές φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Ορφανιδης όμως είχε ήδη προϊστορία στο να χειρίζεται το δημόσιο λειτούργημα του με σχετικά ασυνεπή κριτήρια: τον Μάιο του 2011 αποκαλύφθηκε ότι ενώ είχε εισηγηθεί ο ίδιος το φθινόπωρο του 2007 να χρησιμοποιηθεί μέρος από τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής για να αντιμετωπιστεί η κρίση, φαίνεται να άλλαξε απόφαση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

  Τυχόν επαναδιορισμός του Ορφανίσδη θαήταν θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία και την αξιοπιστία της χωρας μας – εξάλλλου το alter ego του Ορφανίδη, δηλ. ο Παρατηρητής, ήδη μιλά ωσάν να έχει χάσει το παιχνίδι και ψάχνεια πό κάπου να πιαστεί από την αντιπολίτευση. Υποψιάζομαι ότι ούτε ο ΔΗΣΥ, αν δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες για τα αγκληματικά λάθη του τέως, δεν θα θέλει να συνδεθεί με αυτόν κι ας θέλει να το χρησιμοποιήσει για αντιπολιτευτικοιύς λόγους.

  • avatar
   CEO on March 7, 2012 - (permalink)

   Εάν υπάρχει ένα άτομο στην Κύπρο που εμιστεύονται οι Ευρωπαίοι αυτός σίγουρα είναι ο Ορφανίδης. Και άμα θέλουν να επέμβουν στα πολιτικά μιας χώρας έχουν τον τρόπο να το κάνουν (βλέπετε Παπαδήμο). Οποιαδήποτε κομματόσκυλλα του λαού θέλουν σίγουρα τη φυγή του Ορφανίδη για προωπικές τους εξυπηρετήσεις και θέλουν να το γιορτάσουν με σαμπάνιες και χαβιάρα.

   • avatar
    Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

    Confusion reigns supreme!

    What on earth has the trust of the ECB to Thanasis as a monetary policy economist have to do with whether or not Orphanides suceeded in his bank regulatory oversight and whether he should be re-appointed?? This is clearly a national matter and up to the president whether he will re-appoiunt O and Paratiriti who is close to O detests this president but hopes that he will be persuafed to change his mind!

    Who says that the ECB will not approve of the new governor, do we know a priori that the new person will be less well respected at the ECB?? Another old chestnut to scare people into wanting Dr O to stay, the same guy who you say is trusted at the ECB, oversaw the 4.4 billion euro losses at our banks, but what does the ECB care about that, it doesn’t affect them, their bonds do not face a haircut so they fail to grasp this risk management concept. Stavrakis today in Phileleftheros was clear and although he made mistakes as MoF and I have criticised him here for those and is NOT suited as next CBC governor, his criticism of Thanasis is more than justified.

    The argument now being used by the “Orphanides camp” (journalists, his lap dogs etc) who will lose their champagne, caviar, first class tickets etc and other generous non monetary perks that come from supporting Orphanides (and from the 1st of May will have withdrawal symptoms because of this, as they will no longer have their ego massaged) is that Orphanides will persuade the ECB to buy Cypriot Government bonds, the very same Cypriot gov bonds that Invisible and Paratiritis say are very risky and Stavrakis hoodwinked the “dumb foreigners” into buying when he was MoF.

    So Thanasis even though he thinks our Cypriot bonds are worthless bits of paper told Cypriot banks to avoid them like the plague and worse than GGB’s (for which he inexplicably told the Cypriot banks he regulates orally to keep buying!!) will persuade the ECB to buy these worthless Cypriot bonds in the secondary market to lower our yield, paving the way for that China man to buy 500 Million of these worthless bits of paper at normal interest rates!!!

    I have my severe doubts that the ECB can be persuaded to do that, although not a bad move from a Cypriot taxpayers perspective, the ECB did not buy Cypriot bonds in the secondary market when the “conatgion effect” mentioned by Paratiriti was in full swing, why would they buy them now???

    • avatar
     Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

     Taylor,
     νομίζω πως άρχισες να παραλογίζεσαι από την εμπάθεια :-) Είσαι σίγουρος οπως την EKT δεν την ενδιαφέρει ποιος είναι/θα είναι ο επόμενος Διοικητής για το αν θα αγοράζει τα “worthless Cypriot bonds” όπως τα ονομάζεις??? Aν έχεις εσύ αρκετά λεφτά Taylor και μπορείς να πας να αγοράσεις τα Bonds kai na ξελασπώσεις την κυβέρνηση, τότε να πεις στον Κ.χριστόφια να διορίσει εσένα :-)

     • avatar
      Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

      Well the ECB can’t dictate to a nation who the next governor will be. The president will decide whether you think he is qualified or not you might have to lick where you spat if you want your hero to stay on…

    • avatar
     CEO on March 7, 2012 - (permalink)

     Definitely our current president is competent in choosing the right candidate….

 5. avatar
  panayiotis on March 6, 2012 - (permalink)

  Υπάρχουν δύο θέματα. Η πυγμή του εκάστοτε διοικητή και ο επαναδιορισμός του Ορφανίδη.

  Σχετικά με την πυγμή ελπίζω να μην υπάρχει άτομο που να λέει ότι αν ήταν ο Σταυράκης θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Αν διοριστεί ο Σταυράκης ή η Πραξούλα τα πράγματα θα είναι καλύτερα; Πολύ αμφιβάλλω. Ο κάθε τραπεζίτης θέλει να ξέρει ότι υπάρχει ένα εποπτικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορεί να εργάζεται και δεν θα αλλάζει τακτικά ή θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από την άλλη, ως πολίτης φορολογούμενος θα ήθελα να έβλεπα περισσότερη διαχείριση ρίσκου εκ μέρους της Κεντρικής τράπεζας. Το μέγεθος της Κύπρου δεν της επιτρέπει να έχει διεθνείς εμπορικές τράπεζες τις οποίες να πρέπει να εγγυάται τις καταθέσεις. Αυτό αρκετοί το έμαθαν φέτος. Στην καλύτερη περίπτωση τοπικές και συνεργατικές. Απλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.

  Το τι δεν είδα από τον Ορφανίδη είναι μια πολιτική που να μπορεί να προστατεύσει τον φορολογούμενο σε περίπτωση καταποντισμού. Είναι τυχερός που μέχρι τώρα την ζημιά την πληρώνουν οι μέτοχοι. Μόλις αυτό αλλάξει θα πρέπει να πάει φυλακή.

  Παρά όλα αυτά όμως, θα ήταν καλό να συνεχίσει την πορεία του στην Κεντρική τράπεζα. Υπό των περιστάσεων δεν υπάρχει καλύτερος για την θέση και ελπίζω τα παθήματα να γίναν μαθήματα. Παράλληλα, δεν τον σταματά τίποτα εφόσον δεν θα είναι διοικητής να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος και να κάνει παιχνίδι σε νερά που ούτε Χριστόφιας ούτε Αναστασιάδης μπορούν να παίξουν. Πάντως θα έχει χάζι.

 6. avatar
  αθηνα on March 6, 2012 - (permalink)

  Συμφωνώ απόλυτα με τον κ.καθηγητή,ως συνήθως.Εκεί που δεν συμφωνούμε,είναι στις… ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις.Αλλά δεν πειράζει,όλοι έχουμε τα ελαττώματά μας.Αυτό το τελευταίο,υπο τύπον αστείου βέβαια.

 7. avatar
  vegetarian on March 6, 2012 - (permalink)

  Επειδή στο παρελθόν ο κ. Μιχαηλίδης εχει δώσει και πολλές αλλες χρήσιμες συμβουλές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, π.χ να παραιτηθεί και να κηρύξει αμεσα προεδρικές εκλογές

  http://blog.stockwatch.com.cy/?p=580

  πρέπει να μας πεί τι νομίζει πρέπει να πράξει πρώτα, να παραιτηθεί και να προκηρύξει αμεσα εκλογες η πρώτα να επαναδιορίσει τον κ. Ορφανίδη; :)

  • avatar
   αθηνα on March 6, 2012 - (permalink)

   Vegetarian,θα μπορούσαν να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.Αλλά θα σε ρωτήσω και γω κάτι.Ποιός πέτυχε πιό πολύ στο πόστο του,ο Χριστόφιας ή ο Ορφανίδης;

   • avatar

    Αθηνά,
    παρόλο που διαφωνώ με τον τρόπο που θέτει το θέμα (ο ένας εκλέχθηκε, ο άλλος διορίστηκε) θα συνεχίσω την συζήτηση στη βάση της δικής σου λογικής.
    Ας βάλουμε λοιπών τα πράγματα σε μια τάξη, ξεκινώντας από κάτι που μάλλον συμφωνούμε:
    Την μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία (ευρύτερα) την προκάλεσαν οι συνεχείς υποβαθμίσεις τόσο του κράτους όσο και των τραπεζών.
    Πάρε λοιπών τις κατά καιρούς ανακοινώσεις των οίκων και βρες έσω και μια στην οποία δεν αναφέρεται η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα. Μάλιστα σε πολλές υποβαθμίσεις αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος. Οι υποβαθμίσεις του κράτους, οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι αν υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες, δεν θα μπορέσει να τις στηρίξει. Και πως να μπορέσει, όταν το μέγεθος του τραπεζικού τομέα είναι 7 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου. Είναι σαν και ζητάμε από ένα μυρμήγκι να δώσει αίμα για να σωθεί ένας ελέφαντας. Υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει ποτέ?
    Ποιος θεωρείς εσύ ότι έχει την ευθύνη για το κατάντημα του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας;
    Είναι ασήκωτες οι ευθύνες του Ορφανίδη. Η ζημιές που προκάλεσε με τις λανθασμένες επιλογές του δεν συγκρίνονται ούτε με την Τουρκική εισβολή.
    Και ας σταματήσει επιτέλους αυτό τα παραμύθι ότι δεν ζητήθηκαν ευθύνες από κανένα Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη, για τις ζημιές των τραπεζών. Πουθενά στον κόσμο οι τράπεζες μιας χώρας δεν έχουν καταγράψει τόσο μεγάλες ζημιές, σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας. Είναι πρωτοφανές αυτές που έγινε στην Κύπρο. Αν η Αμερική έχανε μέσα σε μια νύκτα το 25% του ΑΕΠ λόγω λανθασμένων χειρισμών του Διοικητή της Κεντρικής, δεν θα συζητούσε κανένας αν θα του ανανεωθεί το συμβόλαιο ή όχι. Έλεος πια.

   • avatar
    vegetarian on March 6, 2012 - (permalink)

    Α, ναι αθηνά; Τι θα ελεγες ακόμη να ασπασθεί ο Χριστόφιας το νεοφιλελευθερισμό και να καταργήσει την ΑΤΑ, τις συντάξεις και ολες τις κοινωνικές παροχές προτού παραιτηθεί, αφού αυτό το δόγμα διέσωσε την Ελλάδα και ολη την παγκόσμια οικονομία τόσες πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Σταυράκης και το ακέλ κατάστρεψαν τις τράπεζες και την οικονομία; Και, γιατί οχι, να ψηφίσει και Αναστασιάδη. :)

    Για τα πιό σοβαρά με καλύπτει ο Κωνσταντίνος, αν ειχα περισσότερο χρόνο θα πρόσθετα και διάφορα αλλα.

    • avatar
     Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

     Δηλαδή Vegetarian για να καταλάβω την λογική σας, όποιος υποστηρίζει τον Ορφανίδη πρέπει να ασπαστεί τον νεοφιλελευθερισμό και να ψηφίζει Αναστασιάδη? Δηλαδή ο Κίκης Καζαμίας που υποστηρίζει τόσο ένθερμα τον Διοικητή αυτό έκανε? Να δούμε τι άλλες ανοησίες θα ακούσουμε απο εσάς!

     • avatar
      vegetarian on March 6, 2012 - (permalink)

      “τη λογική σας”, μου μιλάς στον πληθυντικό η νομίζεις οτι είμαι μέλος ομάδας ανθρώπων εναντίον σου; Κρίνεις υποθέτω από τον εαυτό σου αφου εσύ, ο αόρατος και η αθηνά φαίνεστε να είστε πολύ συντονισμένοι, ελπίζω να μην πληρώνεστε κιόλας απο το δημόσιο για αυτή την εκστρατεία. Που βρίσκεις τις ανοησίες, μήπως ο κ. Ορφανίδης δεν είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος του νεοφιλελευθερισμού στην Κύπρο;

     • avatar
      Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

      Να σου πω ευχαρίστως Vegetarian που βρίσκω τις ανοησιες: από πότε ο Ορφανίδης έγινε υπέρμαχος του νεοφιλελευθερισμού και δεν το γνωρίζω? Που τις είδες τις νεοφιλελεύθερες τοποθετήσεις ή τις τοποθετήσεις οποιασδήποτε ιδεολογικής χρειάς από τον Ορφανίδη? Ο Ορφανίδης είναι τεχνοκράτης οικονομολόγος διεθνούς εμβέλειας με τις τεχνοκρατικές τοποθετήσεις του οποίου μπορεί να συμφωνει και ένας νεοφιλελεύθερος(θεωρητικά μιλούμε πάντα) όπως εγώ και ένας σοσιαλιστής όπως ο Κίκης Καζαμίας. Οι τοποθετήσεις Ορφανίδης είναι τοποθετήσεις τετραγωνικής λογικής οι οποίες τυγχάνουν αναγνώρισης και στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι μόνοι που δεν τις αναγνωρίζουν είναι η γνωστή παρέα Σταυράκη στην Κύπρο, η οποία παρέα δεν αρκέστηκε με την ζημιά που προκάλεσε ως σήμερα, πιέζει κιόλας μανιωδώς για την αποχώρηση Ορφανίδη για να μπορέσει έτσι να συνεχίσει το…θεάρεστο έργο της ανενόχλητη. Αν γίνει όμως αυτό, είναι φυσιολογικό πως τις πολιτικές συνέπειες και μάλιστα δραματικές συνέπειες θα τις πληρώσει πρώτιστα το κυβερνών κόμμα. Αν το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος θα υποκείψουν σε αυτή την κλικα δεν το γνωρίζω. Να μην λεν όμως μετά πως ο Κίκης Καζαμίας δεν τους προοιδοποίησε επαρκώς και εγκαίρως.

     • avatar
      vegetarian on March 6, 2012 - (permalink)

      “Orphanides has argued against output-gap-based policy rules, such as the Taylor rule, and in favour of non-activist policy rules drawing on Milton Friedman and Knut Wicksell. ”

      Να υποθέσουμε δηλαδή οτι και ο εμπνευστής του Ορφανίδη Milton Friedman δεν ηταν νεοφιλελεύθερος και οτι δεν είχε ιδεολογική χρειά;

      Τι θα ελεγες να ξαναφραφτεί και η ιστορία της οικονομικής σκέψης;

     • avatar
      vegetarian on March 6, 2012 - (permalink)

      Το απόσπασμα που εβαλα πιο πάνω γιια τον Ορφανίδη ειναι απο την Wikipedia:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Athanasios_Orphanides

    • avatar
     αθηνα on March 6, 2012 - (permalink)

     Vegetarian,αυτά που προτείνεις για το Χριστόφια είναι μία καλή ιδέα,προκειμένου να αποτοξινωθεί από τον Μαρξισμό.

     • avatar
      vegetarian on March 6, 2012 - (permalink)

      αθηνά σε πιστώνω με καλό χιούμορ, ελπίζω να μπορείς να το μεταδώσεις και στον παρατηρητή που φαίνεται να βρίσκεται σε απόγνωση. :)

     • avatar
      Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ Vegetarian,
      εγώ είμαι που βρίσκομαι σε απόγνωση, επειδή είμαι εδώ για να υποστηρίζω το δίκαιο και την αλήθεια ενάντια στους “ειδήμονες σε εισαγωγικά” για τους οποίους μίλησε ο Κίκης Καζαμίας την κυριακή ή εσεις που ζητάτε την κεφαλή του Κίκη στο πιάτο?? :-)

     • avatar

      Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Παρατηρητής προσπαθεί εδώ και μερικές μέρες να ταυτίσει τις απόψεις του Διοικητή και του Κίκη. Πιάστηκε από μια φράση του Κίκη (περί ειδημόνων) να την έκανε καραμέλα.
      Συμφωνώ με τον vegetarian ότι ο παρατηρητής είναι σε απόγνωση. Παρατηρώ επίσης ότι έχει μερικά κοινά χαρακτηριστικά με τον Διοικητή: Αντικρίζει την αντίθετη άποψη όπως ο διάβολος το λιβάνι και πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο.
      Θα τολμήσω από τώρα να κάνω μια εκτίμηση: Όταν θα αποχωρήσει (επιτέλους) ο Διοικητής, θα χαθεί και ο Παρτηρητής.

     • avatar
      αθηνα on March 7, 2012 - (permalink)

      Kωνσταντίνε όχι, προς θεού,δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα χαθεί ο φίλος μου ο Παρατηρητής και να με αφήσει μόνη μου με τους…λύκους.Αλλά, εξίσου πιθανό είναι να χαθεί και ο Taylor στην αντίθετη περίπτωση,κάτι που θα με λυπήσει ιδιαίτερα

     • avatar
      vegetarian on March 7, 2012 - (permalink)

      προς παρατηρητή:

      Οταν απαντάς σε μένα και λές “εσεις που ζητάτε την κεφαλή του Κίκη στο πιάτο” γίνεσαι αστείος, γιατί πρώτον εγώ δεν εχω κάνει κάτι τέτοιο, και ούτε φυσικά θα μπορούσα να το κάνω και αν ακόμη το ηθελα που φυσικά δεν θέλω. Ισως να με εχεις παρεξηγήσει γιά κανέναν ισχυρόν πολιτικό. Οταν λές τέτοια πράγματα πρεπει να δίνες και τις πληροφορίες που εχεις διαφορετικά χάνεις εντελώς την αξιοπιστ(ε)ία σου :) .

      Θα ελεγα κιόλας οτι πολύς κόσμος, οχι μόνον της αριστεράς αλλά και του κέντρου και της δεξιάς, περιλαμβανομένου και εμού, θα εβλεπε θετικά τον Κίκη σττο πηδάλιο της Κεντρικής (οπως εγραψε σήμερα και η Financial Mirror), αν οχι και στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Κίκης ειναι οτι καλύτερο εχει η Κύπρος σήμερα. Οι προσπάθειες σου να ταυτίσεις αυτούς που κάνουν κριτική στον Ορφανίδη με τους εχθρούς του Κίκη – που αμφιβάλλω αν υπάρχουν – είναι αστείες.

      Φυσικά δεν αναμένω οτι παρά τη καιροσκοπική συμπαθεια που εχεις σήμερα στον Κίκη θα τον ψηφίζες και γιά πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού οπως μας είπες πολλές φορές εσύ στηρίζιες ΔΗΣΥ και περιμένεις με ανυπομονησία τους πανηγυρισμούς του 2013 αφού εισαι σίγουρος οτι θα εκλεγεί ο Αναστασιάδης. :)

     • avatar
      Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

      Κωνσταντίνο,
      πρώτον, όταν δεν ξέρεις καλύτερα να μην λες ότι σου καπνίσει αλλά σε συγχωρώ :-) Η συμπάθειά μου προς τον Κίκη δεν είναι ούτε σημερινή ούτε καιροσκοπική όπως λες αλλά εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια με ενυπόγραφο μου άρθρο το 2004 για την αξιοπρεπή στάση που τήρησε τότε.

      Δεύτερον, αν τον Κίκη Καζαμία τον συμπαθούν και τον στηρίζουν άτομα πέραν του κομματικού του χώρου όπως εγώ, αυτό είναι προς τιμή του και όσον αφορά το δικό μου άτομο δεν θα απολογηθώ γι′ αυτό ούτε θα πάψω να ανήκω εκεί που ανήκω ιδεολογικά. Δεν σημαίνει αγαπητέ Κωνσταντίνο πως όταν εκτιμάς κάποιον άνθρωπο για την σοβαρότητα και τις αρχές του σημαίνει πως σώνει και καλά θα πρέπει είτε εκείνος είτε εσύ να αλλάξετε ιδεολογία και να εγκαταλείψετε τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκετε.

      Αυτά τα πράματα είναι αυτονόητα Κωνσταντινο και διερωτάμαι ειλικρινά πως και δεν τα καταλαμβαίνεις..Εσύ μόνο …Ακελικά άτομα εκτιμάς?? :-)

     • avatar
      anonymous on March 7, 2012 - (permalink)

      παρατηρητή
      Που θα βρούμε το αρθρο που εγραψες γιά τον Κίκη το 2004 γιά να διαπιστώσουμε οτι δεν είναι και αυτό ενας μύθος οπως πολλά αλλα που διαδίδεις;

    • avatar
     αθηνα on March 6, 2012 - (permalink)

     Vegetarian,μιά και αναφέρεις το Σταυράκη,όταν θα πίνετε το καφέ σας εκεί στο Αperitivo,πες του σε παρακαλώ να δώσει στη δημοσιότητα κάποια δήλωσή του το καιρό που ήταν υπουργός και στην κρίσιμη περίοδο που αγόραζαν οι τράπεζες τα ομόλογα,που να πτοειδοποιά για τον πιθανό κίνδυνο.Ειδάλλως,το να γράφουμε κουτσομπολιά σε βιβλίο εκ των υστέρων,δεν μας απαλλάσσει των ασήκωτων ευθυνών μας για το χάλι της οικονομίας.

     • avatar

      Δηλαδή Αθηνά αισθάνεσαι αρνί και φοβάσαι μην μείνεις με τους λύκους; Παρατηρώ πάντως ότι έχετε μια αρμονία με τον Παρατηρητή. Όταν έχει διάθεση ειρωνείας ο ένας έχει και ο άλλος….

     • avatar
      αθηνα on March 7, 2012 - (permalink)

      Οι λύκοι Κων/νε,δεν τρώνε μόνο αρνιά.Αμα είναι λυσσασμένοι μπορεί να κατασπαράξουν και άνθρωπο.

     • avatar
      Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

      Κωνσταντίνο,

      σε διαβεβαιώ πως ο Παρατηρητής, δηλαδή εγώ, δεν πρόκειται “να χαθώ” αν αποχωρήσει ο Ορφανίδης από την θέση του Διοικητή και δεν πρόκειται να αφήσω την φίλη μου την Αθηνά με τους Λύκους :-) Εδώ θα είμαι Κωνσταντίνο συνέχεια γιατί δεν υποστηρίζω τον Ορφανίδη επειδή είναι Διοικητής της ΚΤΚ (θα ήταν πραγματικά αστείο!!!), υποστηρίζω τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο Ορφανίδη για τις θέσεις που εκφράζει και ο οποίος θα συνεχίσει να είναι αυτός που είναι και εγώ αυτός που είμαι ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην ΚΤΚ.

      Αν πρόσεξες Κωνταντίνε επίσης, εγώ σε αντίθεση με τον Ταυλορ συμμετέχω σε όλα σχεδόν τα θέματα που συζητούνται εδώ sto Blog (όπως π.χ με το θέμα που προέκυψε με τον Καθηγητή Τσούκα) σε αντίθεση με τον Taylor και άλλους οι οποιοι ξεκάθαρα έχουν σαν μόνη έγνοια την αποχώρηση Ορφανίδη. Είμαι εδώ για να υποστηρίζω τις αρχές τις οποιες θεωρώ εγώ ως ορθές, να υπερασπίζομαι τους ανθρώπους τους οποίους θεωρώ σωστούς. Αν αποχωρήσει από την θέση του Διοικητής ο Ορφανίδης Κωνσταντίνο και πάλι εδώ θάμαι να υπερασπίζομαι τις θέσεις του (και εύχομαι και ο Ορφανίδης να μείνει στην Κύπρο και να μιλά πλεόν χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς λόγω της θέσης του), όπως εδώ θα είμαι συνέχεια για να υπερασπιστώ και άλλους ανθρώπους και πολλά άλλα πράγματα τα οποία περίεχει η ατζέντα του 2012 προς 2013. Μην ανησυχείς λοιπόν φίλε και δεν θα πάω πουθενά, τέτοια χάρη δεν θα σας την κάνω -ακόμα και αν με στείλετε…Σιβηρία, κάπου θα βρω ένα computer να συμμετέχω στον διάλογο :-)

     • avatar

      Γιατί συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον Ταυλορ και γιατί θεωρείς ότι εγώ θα πάρω θέση στο συγκεκριμένο θέμα.
      Και άσε αυτές τις «εξυπνάδες» περί Σιβηρίας. Πες τα αν θέλεις της Αθηνάς και των άλλων που σε πιστεύουν.
      Όσον αφορά την ερώτηση σου αν εκτιμώ μόνο ΑΚΕΛικούς, σε διαβεβαιώνω ότι μερικοί από τους καλύτερους μου φίλους αλλά και αρκετά άλλα άτομα τα οποία εκτιμώ δεν ανήκουν στο ΑΚΕΛ. Μάλιστα, ορισμένοι απ’ αυτούς είναι μέλη του ΔΗΣΥ ή του ΔΗΚΟ.
      Εκτιμώ ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν αντίθετη άποψη από την δική μου. Είμαι εξ αυτών που αναγνωρίζουν ότι είναι υποκειμενικοί (πιστεύω πως αυτό ισχύει για όλους) και πάντα προσπαθώ να λαμβάνω υπόψη αυτή την παράμετρο όταν θέλω να κρίνω με αντικειμενικότητα μια πρόταση ή ένα γεγονός.
      Μπορεί να διαφωνήσω, αλλά πάντα σέβομαι την αντίθετη άποψη εφόσον αυτή είναι τεκμηριωμένη.
      Σου το έχω ξαναπεί. Δεν έχω πρόβλημα με τις αντίθετες σου απόψεις, αλλά με την εμπάθεια και το μίσος που δείχνεις έναντι της Αριστεράς.

     • avatar
      Παρατηρητής on March 8, 2012 - (permalink)

      Κωνσταντίνο,
      χαίρομαι για το ί’οτι σέβεσαι την αντίθετη άποψη αλλά από ότι φαίνεται μόνο στα λόγια γιατί έχεις ερμηνεύσει αυθαίρετα τη δική μου αντίθετη άποψη από την δική σου ως “μίσος για την αριστερά”. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να βαφτίσω και εγώ την δική σου άποψη ως μίσος για την δεξιά.

      Κωνσταντίνο φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεσαι κάτι απλό: άλλο η απέχθεια που ναι νιώθω έναντι κάθες μορφής ολοκληρωτισμού και έναντι οτιδήποτε υπονομεύει την πλουραλιστική δημοκρατία και άλλο η αριστερα, η δεξιά, ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ. Δεν είναι όλη η αριστερά το ίδιο πράμα, ούτε όλο το ΑΚΕΛ το ίδιο και ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για τη δεξιά και τον ΔΗΣΥ. Επίσης η δεξιά και η αριστερά δεν περιορίζονται στα όρια των δύο αυτών κομμάτων αντίστοιχα και αυτό φαίνεται να το ξεχνάς. Υπάρχουν πολιτικοί μέ ΗΘΟΣ από όλες τις παρατάξεις και το αντίθετο.

     • avatar
      αθηνα on March 8, 2012 - (permalink)

      Κωνσταντίνε,παρόλο που διαφωνούμε κάθετα στα πλείστα θέματα,εν τούτοις δεν έχω το complex να αναγνωρίσω, πως προσπαθείς να κρατήσεις σε ένα επίπεδο τη συζήτηση.Και τις περισσότερες φορές το πετυχαίνεις.

     • avatar
      Παρατηρητής on March 8, 2012 - (permalink)

      Αθηνα, και εγώ θα συμφωνήσω με το πιο πάνω σου σχόλιο όσον αφορά τον Κωνσταντίνο και να αναγνωρίσω αυτό που λες…

 8. avatar

  Ο Ορφανίδης παρέλαβε ένα τραπεζικό σύστημα που σημείωνε εκατομμύρια ευρώ κέρδη κάθε χρόνο, και το παραδίδει στον προθάλαμο της κρατικής βοήθειας, με την κοινωνία να τρέμει στην ιδέα ότι η Κύπρος μπορεί να αναγκαστεί να προσφύγει τελικά σε Ευρωπαϊκή βοήθεια, για να στηρίξει τις τράπεζες.
  Δεν υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τις γνώσεις του Ορφανίδη. Κρίνοντας όμως εκ του αποτελέσματος, ο Ορφανίδης απέτυχε παταγωδώς και έθεσε σε κίνδυνο τόσο το άλλοτε πανίσχυρο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όσο και την ίδια την κυπριακή οικονομία.
  Κατηγορούσε νυχθημερόν το «σπάταλο» κράτος. Είναι το ίδιο κράτος που καλείται σήμερα να σώσει το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως το κατάντησε ο Ορφανίδης και τα ΔΣ των τραπεζών.
  Ποιος θα πληρώσει τα τρις ζημιές από την υποβάθμιση της οικονομίας, λόγω του τραπεζικού συστήματος (όπως έλεγαν και ξαναέλεγαν οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά ο Ορφανίδης το βιολί του)?
  Οι ζημιές των τραπεζών μόνο από την έκθεση τους στα Ελληνικά ομόλογα, ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ποιος θα πληρώσει αυτή την καταστροφή?
  Και επιτέλους ο Ορφανίδης οφείλει να τοποθετηθεί στις βαρύτατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι απέτρεψε τις τράπεζες να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα και τους προέτρεπε να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα. Αν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες, ο Ορφανίδης είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ

  • avatar
   panayiotis on March 6, 2012 - (permalink)

   Σε σχέση με την Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ακόμη καλύτερη και από το Αγγλικό, το Ισπανικό, το Πορτογαλικό και το Ιταλικό. Στην Γερμανία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διασώσει τράπεζα, τουλάχιστο στην Κύπρο όχι ακόμα.

   Όσον αφορά την “…κοινωνία να τρέμει στην ιδέα…” δεν νομίζω να μας καίγεται καρφί.

   Το “…άλλοτε πανίσχυρο κυπριακό τραπεζικό σύστημα…” είναι μόνο στην Κυπρούλλα. Τα μεγέθη φίλε μου αλλάζουν διαστάσεις εκτός Κύπρου.

   Μπράβο σου που θεωρείς ότι το κράτος δεν είναι σπάταλο. Πρέπει να δώσεις εξηγήσεις τι είναι.

   Οι ζημιές δεν είναι “…τρις…” εκτός αν μιλάς για δραχμές. Αρκετά με την υπερβολή, κανεί πιον.

   Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους ήταν γιατί σε περίπτωση πτώσης μιας τράπεζας μας, δεν έχει την οικονομική ευρωστία για να δανειστεί και να πληρώσει τις καταθέσεις των πελατών της τράπεζας στις χώρες που δραστηριοποιείται, γιατί τις εγγυάται μέχρι €100,000 σε κάθε τράπεζα. Δηλαδή, Κωνσταντίνε, έχεις εγγυηθεί τις καταθέσεις κάποιου στην Κομοτηνή Ελλάδας ή Βαλέτα Μάλτας αν δεν το έχεις καταλάβει.

   Άλλες υπερβολές. Δεν έχασε η Κύπρος 25% του ΑΕΠ. Οι μέτοχοι των τραπεζών έχασαν ποσό ισοδύναμο με 25% του ΑΕΠ. Και σαν φορολογούμενος δεν θα πληρώσεις εσύ την ζημιά αλλά θα την πληρώσει ο μέτοχος.

   Αν ο Ορφανίδης απέτρεπε τις τράπεζες να αγοράσουν Κυπριακά ομόλογα, μπράβο του. Αν τις προέτρεπε να αγοράζουν ελληνικά, να δοθούν στους μετόχους των τραπεζών για να του κινήσουν αγωγή και να του τα πάρουν όλα.

   • avatar

    Παναγιώτη,

    όταν οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν την Κύπρο (ελέω τραπεζών) το κόστος το πλήρωναν και συνεχίζουν να το πληρώνουν οι δανειολήπτες. Η δραματική αύξηση του κόστους του χρήματος οδήγησε τελικά σε ύφεση, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και πολλοί να βρεθούν άνεργοι.
    Για να πιστεύεις ότι το κόστος το πληρώνουν μόνο οι μέτοχοι, προφανώς δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται γύρο σου ή έχει χρόνια να περάσεις από την Κύπρο.
    Και δεν είναι μόνο 25% του ΑΕΠ οι ζημιές από την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα. Είναι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επιδεινωθεί και άλλο η κατάσταση στην Ελλάδα.
    Ποιος θα πληρώσει αυτή την ζημιά? Αν προσέξεις τα αποτελέσματα των τραπεζών θα διακρίνεις σχετικά εύκολα ποια είναι η απάντηση: Οι δανειλήπτες. Δες πόσο αυξήθηκε το περιθώριο κέρδους… Έχει την εντύπωση ότι αυτά δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη?
    Δικαιούσαι να κρίνεις όπως εσύ νομίζεις την απόφαση του Ορφανίδη να αποτρέψει τις τράπεζες να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα και να τις ενθαρρύνει να αγοράζουν ελληνικά.
    Για εμένα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αποτρέπει τις τράπεζες να βοηθούν τον τόπο τους και να τις προτρέπει να ενεργούν κερδοσκοπικά σε βάρος της Ελλάδας. Θυμάσαι πόσες φορές το 2010 ο Γιώργος Παπαντρέου έκανε λόγο σε κερδοσκόπους?
    Να σου θυμίσω και κάτι ακόμη: Το Δεκέμβριο του 2009 ο Γ. Κυπρής της Τράπεζας Κύπρου δήλωνε ότι το Συγκρότημα μείωσε την έκθεση του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από €1,8 δις σε €0,1 δις.
    Προφανώς κάτι μεσολάβησε και βρέθηκε να κατέχει ελληνικά ομόλογα €2 δις. Και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα: αφού η τράπεζα σωστά διέκρινε τους κινδύνους, ποιος την ανάγκασε να αλλάξει στρατηγική?
    Επαναλαμβάνω: είναι ασήκωτες οι ευθύνες του Ορφανίδη

  • avatar
   αθηνα on March 6, 2012 - (permalink)

   Κωνσταντίνε,έχεις δίκιο όταν λες ότι ο Ορφανίδης παρέλαβε έναν εύρωστο τραπεζικό τομέα και τον παραδίνει με μεγάλες ζημιές.Oταν όμως το ίδιο ερώτημα απευθύνεται στο Χριστόφια για την ευρύτερη οικονομία,τότε είναι ”της παπαδιάς τα ξύλα”, και τα φορτώνετε στη παγκόσμια οικονομική και στους αρχικλέφτες της υφηλίου-προσφιλής έκφραση του προέδρου για τους οίκους αξιολόγησης. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσετε ποιός φταίει τελικά.

   • avatar
    Andreas on March 7, 2012 - (permalink)

    Και ο Κληρίδης το 2003 δημιουργησε χρεος 70% και 6.3% ελλειμα ( η χειροτερη οικονομια που επεδειξε ποτε κυβερνηση και σε καιρους αναπτυξης!!!) αλλα κανενας εν εταραχτηκε τοτε γιατι στον κοσμο είχαμε αναπτυξη και μετα επι τασσου ανθησε η εξοχικη κατοικία.

    Τοτε σημαινει οτι δεν είχαμε προβλημα?
    Τεραστιο.Απλα εχωσε τα η τοτε κυβέρνηση κατω που το χαλι και η κριση ανεδειξε την γύμνια μας
    Τοσο απλα

    • avatar
     αθηνα on March 8, 2012 - (permalink)

     Τουλάχιστον ο Κληρίδης,που δεν είπαμε ποτέ ότι φημιζόταν για τα επιτεύγματά του στην οικονομία,δεν ήθελε ιδιωτικό τζετ για τα ταξιδάκια του,ούτε καταδέχτηκε να ζητήσει επίδομα εξωτερικού.Ενώ τώρα,με τόσες χιλιάδες ανέργους δε χαρίζουμε κάστανο.

     • avatar
      vegetarian on March 8, 2012 - (permalink)

      athina
      you should be more afraid of politicians who do not need their salaries and perks, not those who do :)

   • avatar

    Αθηνά παρατηρώ ότι διαφωνείς και με τον εαυτό σου.
    Ανεξάρτητα από την δική μου άποψη. Αφού εσύ πιστεύεις ότι έκαναν λάθη και ο Χριστόφιας και ο Ορφανίδης, γιατί ζητά στην περίπτωση του πρώτου ζητάς την κεφαλή του επί πινάκι, ενώ στην περίπτωση του δεύτερου λες ότι πρέπει να τον επιβραβεύσουμε ανανεώνοντας τη θητεία του;
    Και άσε την παπαδιά και τα ξύλα στην ησυχία τους. Θες να υποστηρίξεις τους οίκους αξιολόγησης κάνε το ελεύθερα, όπως το κάνει και ο δικηγόρος τους στην Κύπρο (βλέπε Παρατηρητής), και άσε στην ησυχία τους τον παπά, την παπαδιά, το καμπαναριό κ.τ.λ.

    • avatar
     αθηνα on March 8, 2012 - (permalink)

     Μα τους οίκους αξιολόγησης,δεν είμαι εγώ που τους επικαλούμαι κάθε λίγο και λιγάκι για να με βγάλουν απο τη δύσκολη θέση,αλλά οι κυβερνώντες και εσείς οι υποστηρικτές της.Ειναι γι αυτό που ανάφερα την παπαδιά και τα ξύλα,εννοώντας πως παίρνετε απο τις αξιολογήσεις τους, μοναχά ότι σας συμφέρει. A la carte,γαλλιστί.

 9. avatar
  καχ on March 6, 2012 - (permalink)

  Καταρχήν δεν έχω τα δεδομένα για να εκφράσω άποψη σε τόσο σοβαρό θέμα .Πιστεύω ότι αν ο Κος Ορφανίδης ενδιαφέρεται να μείνει πρέπει να πει δημόσια τις απόψεις του για το τι πρέπει να γίνει αντεξεταζόμενος από βουλευτές η άλλους έγκριτους οικονομολόγους.Στην Αμερική,την Αγγλία και στην Ευρωζώνη οι Διοικητές τακτικά βρίσκονται απέναντι στους δημοσιογράφους.Είναι βασικό να μας πεί τι προτίθεται να κάμει με τα συμβούλια των τραπεζών και αν θα επεμβαίνει περισσότερο σε μιά δεύτερη θητεία και δεν θα περιορίζεται σε νουθεσίες.Είπε ότι δεν είναι τώρα η ώρα των ευθυνών.Αν εννοεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι στην μέση του δρόμου κρίσιμα τραυματισμένα από δυστύχημα και επιβάλλεται πρώτα να πάει στο νοσοκομείο συμφωνώ.Εκεί που δεν ξέρω αν συμφωνώ πότε επιτέλους θα έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών.
  Όσα αναφέρει ο καθηγητής για την ακαδημαική του πορεία είναι άσχετα με τυχόν διορισμό του.Θα έλεγα μάλιστα ότι αν δεν ήταν στην Κεντρική θα έκαμνε περισσότερη έρευνα και θα τον καλούσαν πιό συχνά σε πάνελ οικονομολόγων.Δεν αλλάζει το επίπεδο του με το να είναι στην Κεντρική Τράπεζα.Αντίθετα με το να πάεικαθηγητής σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο αυξάνει τις πιθανότητες του για επιστημονική διάκριση.
  Καταλήγοντας νομίζω πρέπει να δείξει μιά πιό ανθρώπινη πλευρά,να μιλά περισσότερο στις τηλεοράσεις,να είναι δεκτικός σε εισηγήσεις υφισταμένων η τρίτων σε θέματα που δεν κατέχει καλά ,γενικά να είναι πιό ευέλικτος και κοινωνικός.Ένας “Καζαμίας” στο πιό ακαδημαικό.Με αυτή την λογική ένας άλλος υποψήφιος που πληρεί τα κριτήρια αυτά μπορεί κάλλιστα να επιτύχει στην ΚΤΚ.

 10. avatar
  louis georgiou on March 6, 2012 - (permalink)

  Κωνσταντίνο, νομίζω ότι τα πράγματα είναι ως εξής.
  Ο διοικητής είναι όπως την αστυνομία και οι διοικήσεις των τραπεζών όπως τους λωποδύτες.
  Με λίγα λόγια αν γίνει ένα έγκλημα μπορεί να φταίει η εποπτεία της αστυνομίας και θα πρέπει να κριθή αλλά το έγκλημα το έχουν κάνει άλλοι και αυτούς πρέπει να καταδικάσουμε πρώτα. Αφού δηλαδή θέσουμε τους εγκληματίες έναντι των ευθηνών τους τότε σίγουρα θα στραφούμε και στις ευθύνες τις αστυνομίας.
  Κάτι παρόμοιο έχει γίνει και με τις τράπεζες. Κάποιοι διοικητικοί σύμβουλοι των τραπεζών για λόγους που πραγματικά χρίζουν σοβαρής και βαθιάς έρευνας επένδυσαν στα ελληνικά ομολόγα και όσο και αν φαίνεται υπερβολικό πιστεύω ότι εγκλιμάτισαν.
  Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν έχει να κάνει μόνο με την διεθνή κρίση αλλά περισσότερο από την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά. Και αυτή η έλλειψη έχει αφήσει την αγορά στεγνή από χρήμα διότι είναι φανερή η αδυναμία του τραπεζικού μας συστήματος . Παράλληλα έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού παράλογα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην αντέχουν πλέον και όλα αυτά γιατί???????????
  Διότι κάποιοι οι όποιοι ακόμη διοικούν τις τράπεζες έπαιξαν και ρίσκαραν με τα λεφτά μας.
  Αυτούς πρέπει πρώτα να πιάσουμε και μετά μιλούμε για τον διοικητή .

  • avatar
   anonymous on March 7, 2012 - (permalink)

   κ. Γεωργίου
   υπάρχουν και περιπτώσεις που η αστυνομία ενθαρρύνει τους εγκληματίες αλλά δεν πιστεύω οτι στην προκειμένη περίπτωση εγινε εγκλημα, απλά ήταν ενα πολύ μεγάλο λάθος κρίσεως αφού διεθνώς οι αγορές και οι αναλυτές εκτιμούσαν τον κίνδυνο κουρέματος ενώ οι διοικήσεις και η εποπτική αρχή αποφάσισαν να τους αγνοήσουν γιατί νόμιζαν οτι ειναι πιό εξυπνοι.

   • avatar
    louis georgiou on March 8, 2012 - (permalink)

    anonymous

    Το τι έχω πει είναι ότι τις ευθηνές τις αστυνομίας θα πρέπει να τις εξετάσουμε και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
    Και βεβαίως στην προκειμένη περίπτωση ο διοικητής φέρει μεγάλη ευθύνη .
    Από την άλλη όμως διαφωνώ με το να θεωρούμε απλά μεγάλο λάθος την αγορά ελληνικών ομολόγων. Η αγορά έγινε εν μέσω παγκόσμιας και ιδιαίτερα ελληνικής κρίσης (2010), από την δευτερογενή αγορά , από τους γερμανούς που τα ξεφορτώνονταν, και στο αστρονομικό ποσό των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.
    Είναι γνωστό ότι την συγκεκριμένη περίοδο στην Ελλάδα λόγω κρίσης η τράπεζα Κύπρου, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι εκπληκτικό μια τράπεζα με άνοιγμα 19 δισεκατομμύρια στην ελληνική αγορά τα οποία θα έπρεπε να μην αφήνουν τους διοικούντες να κοιμηθούν το βράδυ να προχωρούν και να αποφασίζουν να επενδύσουν ακόμη δυο δισεκατομμύρια σε ελληνικά ομολόγα με τις γνωστές τελικά συνέπειες.
    Αυτό αγαπητέ μου δεν είναι μεγάλο λάθος αλλά έγκλημα διότι δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την τράπεζα Κύπρου και τους μετόχους της αλλά είναι μια βόμβα στην κυπριακή οικονομία και αφορά όλους μας.
    Και να σου πω και κάτι προφητικό. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα ομόλογα λόγω των επισφαλειών στην ελληνική αγορά και τότε θα είναι που θα τρέχουμε και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε.
    Για αυτό επιμένω ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών πρέπει να δώσουν εξηγήσεις όχι προς τους μετόχους μόνο αλλά προς τον κυπριακό λαό τον οποίο τον έχουν βάλει μέσα σε ένα τσουβάλι προβλήματα

 11. avatar
  The Invisible Hand on March 6, 2012 - (permalink)

  Φίλε καχ

  Ρωτάς αν ο Ορφανίδης ή ο αντικαταστάτης του θα περιορίζονται σε νουθεσίες και αν θα μας πουν τι θα κάνουν με τα ΔΣ των τραπεζών. Δεν νομίζω αυτά τα θέματα να είναι κατάλληλα για συζήτηση στο γιαλί με δημοσιογράφους, γαλάζιους, ερυθρούς ή κίτρινους.

  Όποιος δεν έχει παροπίδες διαπιστώνει εύκολα ότι ο Ορφανίδης, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, υποχρέωσε σε παραίτηση το κ. Βγενόπουλο και τους συνοδοιπόρους του, που παράκαμψαν τη ΚΤΚ και άλωσαν τη Λαϊκή με τους ισχυρούς συμμάχους που είχαν στη κυβέρνηση και στα κόμματα. Παρόμοιες δυναμικές αποφάσεις λήφθηκαν και στην USB, χωρίς φλυαρίες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Υπάρχουν και στη Τράπεζα Κύπρου αλλαγές που έγιναν στο ΔΣ για ένα-δυό συμβούλους. Δεν θυμάμαι προηγούμενους Διοικητές να έχουν επιβάλει παρόμοιες αλλαγές στα Κυπριακά τραπεζικά φέουδα.

  Σίγουρα χρειάζονται και νουθεσίες και άλλες αλλαγές στα ΔΣ τραπεζών. Αλλά χωρίς το δημόσιο εξευτελισμό και υποβάθμιση του τραυματισμένου τραπεζικού συστήματος που σίγουρα θα προκύψει αν οι αλλαγές γινουν στα μπαλκόνια και στα κανάλια, όπως εισηγήσαι

  • avatar
   καχ on March 6, 2012 - (permalink)

   Αόρατε
   Συζήτηση είπα να κάμει με οικονομολόγους,π.χ.Μαυρίδη,Παπαγεωργίου κλπ όχι δημοσιογράφους να μιλήσει λίγο.Τον καιρό του Greenspan δεν υπήρχε καθόλου διαφάνεια και όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν από τα νοήματα του τι θα έκαμνε.Για την Λαική νομίζω ο Βγενόπουλος έφυγε όταν ήρθαν τα πράματα στο αμίν.Σίγουρα όμως πιστώνεται τον διορισμό Σαρρή και πριν καιρό είχα πει ότι χρειάζεται ακόμα ένας Σαρρής.Αφού εγώ δεν ξέρω άλλο Σαρρή ας πάρουμε το υποθετικό σενάριο να μπει ο Ορφανίδης Πρόεδρος στην Τράπεζα Κύπρου ,να φύγουν κάποιοι σύμβουλοι και να φέρει κάποιους δικούς του.Τι νομίζεις ότι θα γίνει το τραυματισμένο τραπεζικό σύστημα.Εγώ σου λέω ότι η μετοχή της Τράπεζας θα “πετάσει″σε έτσι ενδεχόμενο και θα βρεθούν και αξιόπιστοι ξένοι επενδυτές.Ήδη η Λαική έχει ψηλότερη κεφαλαιοποίηση παρόλο που τα θεμελιώδη είναι χειρότερα.Τα μέσα παίρνουν διαφημίσεις,οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ενοίκια,άλλοι πουλούν εμπορεύματα και υπηρεσίες,΄κλπ,και όλοι σιωπούν.Οι αγορές όμως μιλούν.Θέλουν διαφάνεια .

 12. avatar
  κκ on March 6, 2012 - (permalink)

  Μπορεί κάποιος να μας πει αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα για την κατάσταση των τραπεζών; Αν δηλαδή, οι επόπτες και οι διοικήσεις των τραπεζών μπορούν να καταλήξουν φυλακή για αμέλεια καθήκοντος;

  • avatar
   Taylor on March 6, 2012 - (permalink)

   We will soon see developments here when the new governor takes office 1st May 2012 one of his first actions other than sorting out the ruins left by Dr O by cleaning up and saving our banks will be to order an independent
   Inquiry on whose fault it was there we will enjoy the
   Show…

 13. avatar
  Επιλήσμων on March 6, 2012 - (permalink)

  Τα ακαδημαϊκά προσόντα του απερχόμενου Διοικητή της ΚΤΚ δεν αμφισβητούνται. Όμως η ΚΤΚ δεν είναι Πανεπιστήμιο που χρειάζεται Πρύτανη με τις γνώσεις και την αίγλη τέτοιων προσόντων.
  Οι γνωριμίες του στον διεθνή στίβο είναι όντως αξιοζήλευτες, όμως η ΚΤΚ δεν είναι Υπουργείο Εξωτερικών που να έχει τέτοια ανάγκη.
  Πέραν όμως αυτών, δεν είμαι ειδικός επί των προσόντων που πρέπει να έχει ο Διοικητής μιάς ΚΤ. Ελπίζω ο κ.Καζαμίας να ευστοχίσει.`
  (Μιά μικρή λεπτομέρεια. Δεν κατάλαβα τι σημαίνει η έκφραση “μη γενόμενων γεγονότων”. Μόνο κάτι που έχει ήδη συμβεί, είναι γεγονός).
  Ο γέγονε, γέγονε!

  • avatar
   Παρατηρητής on March 6, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ επιλήσμων,
   μόνο οι σοφιστείες και τα αρχαία ρητά μας μάραναν τώρα :-)

   • avatar
    Επιλήσμων on March 6, 2012 - (permalink)

    Έχεις απόλυτο δίκαιο, αγαπητέ Παρατηρητή.
    “…τα αρχαία ρητά μας μάραναν τώρα” όπως μου λες.
    (Ο Καβάφης το έθεσε λίγο πιό κομψά:”Γιά Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!”)
    Αντιμετωπίζουμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.
    Μήπως γνωρίζεις τον/τους υπεύθυνους?

    ΥΓ1. Η φράση “Ο γέγονε, γέγονε” δεν είναι αρχαίο ρητό, αλλά μιά νεοελληνική φράση με αρχαιοελληνικό τύπο.

    ΥΓ2. Η φράση του Αλκιβιάδη “Το διοικείν εστί προβλέπειν”
    είναι όντως αρχαία, αλλά δεν βλέπω που μπορεί να μας είναι χρήσιμη, και ούτε να έχει και κάποιον αποδέκτη.

    • avatar
     αθηνα on March 7, 2012 - (permalink)

     Επιλήσμονά μου,να μου επιτρέψεις να σου επισημάνω ένα μικρό ορθογραφικό λάθος.” Ω γέγονε γέγονε ”,και με συγχωρείς για την υπόδειξη.

     • avatar
      Stelios on March 7, 2012 - (permalink)

      Αθηνά που θα κάνεις και υποδείξεις… Μια χαρά το έγραψε ο Επιλήσμων! Το “Ο” είναι το ουδέτερο γένος της αναφορικής αντωνυμίας “Ος” δηλ. “ο οποίος”. Δεν είναι επιφώνημα!

      Δυστυχώς η ελληνική γλώσσα αργοπεθαίνει…

     • avatar
      Επιλήσμων on March 7, 2012 - (permalink)

      Ο γέγονε = αυτο που έχει γίνει, ότι έγινε, κλπ.
      και όχι κατά το “Ω ξείν αγγέλειν Λακεδομονίοις …”

     • avatar
      αθηνα on March 7, 2012 - (permalink)

      Ετσι είναι,αν έτσι νομίζετε.Δεν πρόκειται να σας αναγκάσω να μάθετε κάτι που δεν θέλετε.Μπείτε στο διαδίκτυο και θα το βρείτε.

     • avatar
      Andreas on March 7, 2012 - (permalink)

      http://www.acrobase.gr/showthread.php?t=424

      Ωρίστε μια απαντηση.
      Αθηνα μια συμβουλή.Οταν δεν γνωρίζει κατι απλα να λες ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.
      ΕΚΑΜΑ ΛΑΘΟΣ.
      ΣΥΓΝΩΜΗ.
      Η αδικαιολογητη ισχυρογνωμοσυνη σου , σου αφαιρει πόντους ακομα και εκει που έχεις δικαιο.
      Λεεις παγματα που δεν γνωρίζεις , πολλες φορες μισες κουβεντες κτλ νομιζες οτι μπορεις να διαλεχθεις?

      Λιγη σοβαροτητα δεν βλάφτει.
      Α
      Και υπεθυνοτητα

     • avatar
      Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

      Αθηνά μου,
      εδώ δεν ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από την προπαγάνδα, το λάθος από το σωστό, το πολιτικά ηθικό από το ανήθικο, τις αρχές από τα ευτελή κίνητρα, τους οικονομολόγους από τους “οικονομολόγους” και τους “ειδήμονες”, την σοβαρότητα από την σοβαροφάνεια και θα ξεχωρίσουν το Ο από το Ω??? :-)

     • avatar
      Stelios on March 7, 2012 - (permalink)

      Αθηνά, αφού εσύ τα ξέρεις όλα, ανάλυσέ μας σε παρακαλώ το “Ω”. Τι μέρος του λόγου είναι, σε ποια κλίση κλπ… Ευχαριστώ…

     • avatar
      Επιλήσμων on March 7, 2012 - (permalink)

      Η Αθηνά και ο φίλος Παρατηρητής μπορούν να αποταθούν στον κύριο
      Μπαμπινιώτη, στην ιστοσελίδα του δέχεται ερωτήσεις, αν και υποθέτω τώρα με τον διορισμό του στο Υπ. Παιδείας, θα αργήσει να τους απαντήσει.

     • avatar
      αθηνα on March 7, 2012 - (permalink)

      Στέλιο.ανεξάρτητα ποιό είναι τελικά το σωστό,εκείνο που με ρωτάς για το ουδέτερο του Ος,είναι το Ον,και όχι το Ο.

     • avatar
      Stelios on March 8, 2012 - (permalink)

      Αθηνά, σου απάντησα και χθες αλλά το σχόλιό μου λογοκρίθηκε. Αυτό που ήθελα να πω ήταν πως όσο περισσότερο επιμένεις, τόσο περισσότερο εκτίθεσαι.

     • avatar
      Κ. Κωνσταντίνου on March 8, 2012 - (permalink)

      ος η ο [ós] αντων. αναφ. : (λόγ.) μόνο στις εκφράσεις ο περί ου ο λόγος*. εκ των ων ουκ άνευ*. καθ΄ ο ή καθ΄ α, λόγω του ότι. ο μη γένοιτο*. εξ ου, από το οποίο. καθ΄ ου, εναντίον του οποίου. (απαρχ.) ων ουκ έστι* αριθμός. ο γέγονε γέγονε, αποδοχή μιας άσχημης κατάστασης που δεν μπορεί να διορθωθεί. ΣYN έκφρ. ό,τι έγινε έγινε.
      [λόγ. < αρχ. ὅς]

     • avatar
      Επιλήσμων on March 8, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ κ. Κ.Κωνσταντίνου, σας ευχαριστώ γιά τις πληροφορίες και ελπίζω να έχει πεισθεί και η αγαπητή Αθηνά γιά το πώς γράφεται το “Ο γέγονε,γέγονε”.

      ΥΓ1.Στις 23 Οκτωβρίου,2011, σε σχόλιο της εδώ στο blog, η Αθηνά εξέφραζε την ακόλουθη επιθυμία “…παρόλο που άνκαι γιατρός, θα προτιμούσα το Νόμπελ Λογοτεχνίας.”
      Σε ποιά γλώσσα θα έγραφε το λογοτεχνικό της έργο?

      ΥΓ2.Ο κ.Μιχαηλίδης μας μίλησε στο άρθρο του περί “μη γενομένων γεγονότων”, και αυτό ήταν το σημείο που έθειξα προχθές σαν μια μικρή απορία, πριν αρχίσει η Αθηνά την συζήτηση με το “Ο” και “Ω”.

 14. avatar
  F X on March 6, 2012 - (permalink)

  Πραγματικά δε μπορώ να πω αν και σε τι βαθμό ευθύνεται ο κος Ορφανίδης για την κατάντια του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Ναι μεν έχει ένα εντυπωσιακότατο βιογραφικό και πιστεύω τρομερές γνώσεις σε νομισματικά θέματα (αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η εκτίμηση που χαίρει στο εξωτερικό ως οικονομολόγος και Κεντρικός Τραπεζίτης), αλλά από την άλλη τα αποτελέσματα είναι πάραυτα πολύ άσχημα. Όπως πολύ σωστά προανέφερε κάποιος, παρέλαβε ένα τραπεζικό σύστημα που έτρεχε με χίλια (δε θα ξεχάσω ότι το 10/2007 όταν έκανα μια εργασία για το MBA μου οι δύο κυπριακές τράπεζες, θεωρούνταν τότε ως οι επικρατέστερες πίσω από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδως να κερδίσουν τη μάχη της κυριαρχίας στα βαλκάνια και τη μέση ανατολή) και σήμερα συζητάμε για τη σοβαρή πιθανότητα κρατικής στήριξης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου (κάποιοι για τη μία από αυτές το έχουν δεδομένο). Προβληματίζομαι επίσης έντονα κατά πόσο κάποιος άλλος στη θέση του κου Ορφανίδη θα τα πήγαινε καλύτερα, και ποιος μπορεί να ήταν αυτός.

  Το πρόβλημα όμως κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι ο Ορφανίδης, ούτε ο κάθε Ορφανίδης. Είναι ο τρόπος που λειτουργούμε γενικότερα σε αυτή τη χώρα. Πριν διορίσουμε τον οποιοδήποτε σε κάποια θέση, πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι πολιτική θέλουμε να εφαρμόσει (και κατ’ επέκταση τι προσόντα πρέπει να έχει ο επικρατέστερος υποψήφιος) και μετά να διαλέξουμε τον καταλληλότερο. Δυστυχώς όμως, οι πλειοψηφία τέτοιων θέσεων (συμπεριλαμβανομένης του κου Ορφανίδη) συμπληρώνεται στη βάση όχι κάποιου ευρύτερου σχεδιασμού και εφαρμογής του αλλά στο εντυπωσιακότερο του βιογραφικού των υποψηφίων (και δεν εξετάζω την άλλη παράμετρο των γνωριμιών, κλπ). Κάτι αντίστοιχο, έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό, και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο ο κος Μιχαηλίδης εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

  Και για να κλείσω, απλά να αναφέρω ένα ακραίο παράδειγμα που επεξηγεί τον προβληματισμό μου. Έναν απλό τοίχο αν θέλαμε να κτίσουμε, αν για τη δουλειά προσλάβουμε ένα πυρηνικό φυσικό, το πιθανότερο είναι ότι το όλο εγχείρημα θα αποτύχει παταγωδώς.

 15. avatar
  Σοφοκλής Μιχαηλίδης on March 6, 2012 - (permalink)

  Πριν περίπου ένα χρόνο διαβάσαμε το άρθρο σας στον Ενδείκτη, όπου γράψατε το εξής:

  “Αν υπήρχε Νόμπελ για Κεντρικό Τραπεζίτη, μετά τον Ben Bernanke πιστεύω ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης θα το κέρδιζε.”

  Οι μεγάλες επιτυχίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τις οποίες συστηματικά επικαλείσθε, δεν έχουν σχέση με την εποπτεία του συστήματος και την κατάσταση των τραπεζών. Μήπως χρίζει αναθεώρησης η άποψή σας περί Νόμπελ τώρα που γνωρίζετε τα σημερινά δεδομένα; Επίσης, πόσο σοβαρά μπορεί να ληφθεί η γνώμη σας από εκείνους που γνωρίζουν τη διαπλοκή των σχέσεών σας με το υποκείμενο του θαυμασμού σας;

 16. avatar
  Alexandros Michaelides on March 6, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Σοφοκλή,

  όταν μιλάτε για διαπλοκή θα έπρεπε να είσαστε προσεκτικός. Επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, θα το παραβλέψω και δε θα δώσω συνέχεια.

  Όσο για την άλλη ερώτηση σας. Πέστε μου, ακούσατε κανένα άλλο να πάρει το μέρος του κ. Ορφανίδη όταν περιόρισε τη δυνατότητα δανεισμού; Αν ναι, πέστε μου και μένα. Από τη στιγμή που έκανε κάτι που κανένας άλλος δεν έκανε, και εκείνη η πολιτική απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και στις τιμές ακινήτων, τότε δεν χρήζει αναθεώρησης η άποψη μου.

  Α Μιχαηλίδης

  • avatar
   Michael Olympios on March 7, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Αλέκο

   Απαντώ στο ερώτημά σου “Πέστε μου, ακούσατε κανένα άλλο να πάρει το μέρος του κ. Ορφανίδη όταν περιόρισε τη δυνατότητα δανεισμού;” Ίσως το θέτεις γιατί είναι ένα από τα λίγα πράγματα που ο Αθανάσιος Ορφανίδης έκανε πολύ σωστά.

   Μερικές βδομάδες μετά που τέθηκε αυτό το μέτρο, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών του ΔΗΣΥ επισκεύτηκε τον διοικητή. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με ορισμένα μέλη της επιτροπής, μεταξύ αυτών και ο νυν βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης και εγώ. Χωρίς προηγουμένος να μας διαβουλευτεί, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έθεσε αυτό το θέμα στον διοικητή και διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο θα μπορούσε μέρος της εξασφάλισης να ήταν και μετοχές!!! Τότε παρενέβηκα και του είπα μπροστά σε όλους ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος (η μετοχή της τράπεζας Κύπρου ήταν πάνω από 10 ευρώ) και ο Ορφανίδης του είπε επίσης ότι η ΚΤ θα ήθελε το ποσοστό συμμετοχής του αγοραστή να ήταν σε μετρητά. Ανάφερα επίσης ότι δεν θα κάνουμε την αγορά κατοικίας όπως το margin account. Μετά τη συνάντηση τόσο εγώ όσο και ο Μαυρίδης συμβουλεύσαμε κάποια πράγματα τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το θέμα έληξε. Είναι γνωστό ποιοι πίεζαν τότε όλα τα πολιτικά κόμματα για να αλλάξει πολιτική η ΚΤ.

   Όμως αγαπητέ Αλέκο δεν νομίζω ότι όταν κάποιος πατά στόπερ σε μερικές στροφές της διαδρομής αποτελεί επίτευγμα. Σημασία έχει να φθάσει το όχημα με τους επιβάτες ασφαλή στον προορισμό του. Και κανείς δεν δίνει σε έναν πιλότο τα εύσημα επειδή προσγήωσε το αεροσκάφος του με ασφάλεια…αυτή είναι η δουλειά του (εκτός και αν προκείψουν προβλήματα που δεν ήταν μέρος της ευθύνης του να τα προβλέψει παρά μόνο να τα διαχειριστεί). Στο τέλος της ημέρας, όπως και στη περίπτωση με το Μαρί, κρίνεται το τελικό αποτέλεσμα καθώς και οι πράξεις και παραλήψεις. Και επειδή ανάφερα το Μαρί, θα έλεγα ακόμα το εξής. Ουδείς θα έδινε τα εύσημα στον όποιο πρόεδρο της δημοκρατίας λάμβανε τα οποιαδήποτε μέτρα που θα απέτραπαν το τραγικό συμβάν. Γιατί αυτό απαιτούσε το καθήκον του…. και είναι κρίμα που μορφωμένοι άνθρωποι που αναγνωρίζουν τις ευθύνες για τη μια περίπτωση αδυνατούν να τις αναγνωρίσουν στην άλλη. Να θυμίσω τη δήλωση του Μάκη Κεραυνού που είπε ότι “εμείς δεν έχουμε κερδοσκοπήσει″ [εννοώντας την αγορά ελληνικών ομολόγων]. Αργά η γρήγορα όμως τα πράγματα θα έρθουν στην επιφάνεια και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξανασυζητήσουμε… χωρίς την πίεση του χρόνου.

   • avatar
    Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

    Ο Αβέρωφ ολύμπιε είχε το Θάρρος αν θυμάμαι καλά να προβεί σε αυτοκριτική για την θέση που πήρε τότε για τον περιορισμό του δανεισμού γιατί είναι πολιτικός με ήθος. Αυτά να τα “αποκαλύπτεις” δεν έχεις πρόβλημα. Για το …γνωστό σε όλους πλέον PSI που απαιτούσες σε μεταγενέστερο στάδιο και από τον Ορφανίδη και από τον ΔΗΣΥ και δεν ξέρω και εγώ από που αλλού, γιατί δεν μας ενημερώνεις επιτέλους?? Ξέρω , ξέρω, είμαι …”λασπολόγος” ο άτιμος :-)

    • avatar
     Michael Olympios on March 7, 2012 - (permalink)

     Παρατηρητή

     Συμφωνώ για τα επίθετα που είπες για σένα και αφορούν ουσιαστικά και τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Αυτό που ζήτησε ο ΠΑΣΕΧΑ είναι ένα πάγιο αίτημα επειδή η Κεντρική Τράπεζα τότε, δεν έκανε σωστά τη δουλειά της.

     Ορθά είπες ότι είσαι λασπολόγος διοτι η πρόταση νόμου του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη την οποία στηρίζουμε δεν κάνει αναφορά σε κούρεμμα…αλλά αναστολή του δικαιώματος είσπραξης των τραπεζών για επενδυτικά δάνεια που αφορούν τη περίοδο 1999-2001. Είναι το δικαστήριο που θα κρίνει αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για να δώσει τέτοια αναστολή και το χρονικό διάστημα. Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Ορφανίδης αλλά για λόγους που ο ίδιος πρέπει να απαντήσει στηρίζει τις θέσεις των τραπεζιτών όπως άλλωστε και τις ενέργειές τους που έφεραν το τραπεζικό σύστημα στο σημερινό χάλι.

     Βέβαια δεν με ενδιαφέρει τι νομίζεις ούτε εσύ ούτε ο Ορφανίδης ο οποίος διαφωνεί με τις αποφάσεις των 27 ηγετών της ΕΕ, την ΕΚΤ, τους οίκους αξιολόγισης και ενδεχομένος με τον Πάπα της Ρώμης. Και η Μαρικκού που τα Λεύκαρα διαφωνεί

     • avatar
      Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

      Χμμμ, ώστε η ΕΚΤ διαφωνεί με τον Ορφανίδη και ο Ορφανίδης με την ΕΚΤ ε???Το διαβάσατε αυτό αγαπητοί φίλοι?? Η ΕΚΤ διαφωνεί με τον Ορφανίδη και συμφωνούσε με την απόφαση για κούρεμα!!! Πόση ασχετοσύνη, πόση???? :-) Αυτοί είναι οι “ειδήμονες” που κερδίζουν μάλιστα και θέση σε σοβαρές-και το εννοώ δεν το λέω καθόλου ειρωνικά-εφημερίδες. Αυτή είναι η κατάντια μας. Άγαπητοί φίλοι της “αλήθειας” (μιας από τις πλέον αξιόπιστες διαχρονικά και σοβαρές εφημερίδες της χώρας) τα βλέπετε αυτά??? Προς θεού, δεν εννοώ να κόψετε τον Ολύμπιο, απλά να τον μεταφέρετε εισηγούμαι καλύτερα στις κωμικές στήλες ή έστω στο science fiction :-)

     • avatar
      Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

      Και κάτι άλλο Ολύμπιε,
      άλλο η πρόταση Χατζηγιάννη και άλλο η δική σου ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ απάιτηση. Καλά, πόσο υποτιμάς την νοημοσύνη μας? ΕΛΕΟΣ!

     • avatar
      Michael Olympios on March 7, 2012 - (permalink)

      Παρατηρητή

      Η ΕΚΤ συμφωνεί με το τελευταίο άρθρο του Ορφανίδη στη FT; Ξέχασες όμως να σχολιάσεις για τη διαφωνία του Ορφανίδη με τους 27 ηγέτες της ΕΕ και τους οίκους αξιολόγισης, όπως και διαφόρων αναλυτών ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

      Όσο για την πρόταση του ΠΑΣΕΧΑ είναι η ίδια η πρόταση του βουλευτή Κυριάκου Χ’Γιάννη. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και δημοσιοποιημένες και σε προκαλώ να μας υποδείξεις αυτά που ισχυρίζεσαι.

     • avatar
      Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

      H EKT ήταν εναντίον της απόφασης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους σε οποιοδήποτε ποσοστό Ολύμπιε. Και προσπάθησε, ανεπιτυχώς δυστυχώς, αλλά προσπάθησε έντονα, να το αποτρέψει…Το PSI θεωρείται λάθος από τον ΕΚΤ αλλά ότι έγινε έγινε, φυσικά όμως να μην επαναληφθεί ποτέ και σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης. Αυτά είναι καλό να τα γνωρίζεις και σου τα λέω με κάθε καλή πρόθεση και χωρίς καμία διάθεση να διαπληκτιστώ μαζί σου. Ότι είπαμε το ειπαμε, αν μορφωθείς σε κάτι και σοβαρευτείς και λίγο εσύ ειναι που θα ωφεληθείς όχι εγώ.

      Όσον αφορά την απόφαση που πήραν τότε οι πολιτικοί για εισαγωγή του δόγματος PSI ναι ασφαλώς διαφωνεί ο Ορφανίδης και το είπε 100 φορές δημόσια, τι δεν σχολιάζω? Οι ίδιοι όμως οι πολιτικοί έχουν αναγνωρίσει ουσιαστικά το λάθος που έγινε στην σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου, πήγαινε πίσω στα σχόλια μου να μην τα ξαναγράφω πάλι από την αρχή…

      Η θέση του Ορφανίδη για τους οίκους αξιολόγησης όπως τον έχω ακούσει τελευταία να την διατυπώνει σε ομιλία του που παρεβρέθηκα είναι πως όσο και αν διαφωνούμε με τους οίκους, είναι το πιο εύκολο πράγμα πάντοτε να ρίχνουμε την ευθύνη σε άλλους για τα δικά μας λάθη, δηλαδή το λάθος που έγινε με την απόφαση για PSI. Μπορεί όπως είπε να μην συμφωνούμε σε διάφορα με τους οίκους, μπορεί οι όικοι να μην διαδραμάτισαν και πολύ θετικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση αλλά δεν σημαίνει πως το πρόβλημα στην Ευρώπη οι οίκοι το προκάλεσαν.

      Για το δικό σου PSI ότι είχα να πω το είπα και εγώ και εσύ, ας μην κουράζουμε άλλο τον κόσμο,εξάλου το τι έγινε και ποιος λέει την αλήθεια, εδώ sto blog να το αποδείξουμε δεν μπορούμε. Ο καθένας όμως που μας διαβάζει έχει πιστεύω την κατάλληλη κρίση και μπορεί να καταλάβει ποιος από τους δύο ψεύδεται ασύστολα …ας αφήσουμε τον καθένα ήσυχο να κρίνει…

     • avatar
      vegetarian on March 8, 2012 - (permalink)

      κ. Ολύμπιε,

      ο παρατηρητής κόλλησε στoν Τρισέ οταν γράφει οτι “η ΕΚΤ ήταν εναντίον¨του PSI” ο οποίος ηταν σίγουρα εναντίον του κουρέματος. Ομως οταν ο Ορφανίδης εγραψε το αρθρο στην FT στις αρχές του 2012 η ΕΚΤ είχε ήδη αλλάξει τη στάση της και θεωρούσε το κούρεμα ευπρόσδεκτο, αλλά μοναδικό και εξαιρετικό, δηλαδή δε θα επαναληφθεί γιά αλλη χώρα. Ο Ορφανίδης συνέχισε να επιμένει στις θέσεις του παρελθόντος και ουσιαστικά εθεσε τον εαυτό του εκτός των αποφάσεων της ΕΚΤ να στηρίξει το κούρεμα. Ο Ντράγκι χρειάσθηκε να επέμβει γιά να τραβήξει το χαλάκι κάτω από τα πόδια του κ. Ορφανίδη με διπλωματικό φυσικά τρόπο οταν είπε:

      Draghi said that the ECB governing body believed PSI in Greece was “unique and exceptional” and welcomed this.

      http://www.cnbc.com/id/45953690/

     • avatar
      Παρατηρητής on March 8, 2012 - (permalink)

      Vegetarian,
      ότι θες λες και σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι στον Τρισέ που κόλλησα. Γνωρίζω πολύ καλά τι λέω… Ο Ντράγκι ΕΙΠΕ με λίγο πιο διπλωματικό αλλά ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ τρόπο αυτό που είπε και Ορφανίδης ..ότι η απόφαση εκείνη δεν ήταν της ΕΚΤ αλλά των πολιτικών και ότι επίσης ο τρόπος που έγινε και πάρθηκε η απόφαση ΔΕΝ ήταν ο ενδεδειγμένος κλπ…Διάβασε την συνέντευξή του στην Finacial Times πού έδωσε τον Δεκέμβριο και θα δεις αυτά τα πράγματα. Την έχω κάνει ξανά copy paste πρόσφατα εδώ στο blog εκείνη την συνέντευξη και την σχολίασα, να βάλω το σχετικό απόσπασμα άλλη μια φορά εδώ με την σχετική ερώτηση που του έκανε η FT:

      FT: the idea of introducing private sector involvement (PSI) in eurozone bail-outs was, in retrospect, a mistake?

      Draghi: The ideal sequencing would have been to first have a firewall in place, then do the recapitalisation of the banks, and only afterwards decide whether you need to have PSI. This would have allowed managing stressed sovereign conditions in an orderly way. This WAS NOT done. Neither the EFSF was in place, nor were banks recapitalised, before people started suggesting PSI. It was like letting a bank fail without having a proper mechanism for managing this failure, as it had happened with Lehman.

      … one has to address another side of this. The lack of fiscal discipline by certain countries was perceived by other countries as a breach of the trust that should underlie the euro. And so PSI was a POLITICAL answer given with a view to regaining the trust of these countries’ citizens.

      http://www.ecb.int/press/key/date/2011/html/sp111219.en.html

      Η θέση του Ντράγκι είναι ξεκάθαρη!

     • avatar
      Michael Olympios on March 8, 2012 - (permalink)

      Παρατηρητή

      Ανεξαρτήτως αν συμφωνώ ή όχι με το PSI όπως αποφασίστηκε, η ουσία είναι οι 27 έλαβαν αυτή την απόφαση και την επαναβεβαίωσαν. Συνεχίζεις να διαφωνείς μαζί τους και με αυτό τον τρόπο προσπαθείς να μας πείσεις ότι ο Ορφανίδης έχει αξιοπιστία στη Φρανκφούρτη. Δεν απαντάς επίσης αν η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράκι συμφωνούν με το τελευταίο άρθρο σου, σόρρυ εννοώ του Ορφανίδη στην FT. Και τώρα μας λες άλλα των άλλων για τους οίκους αξιολόγισης. Συμφωνούσες ή όχι με τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγισης για την Ελληνική οικονομία τα τελευταία 2 χρόνια; Συμφωνούσες ή όχι με τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγισης για την κυπριακή οικονομία;

      Προσωπικά εγώ συμφωνούσα με όλο το περιεχόμενο τους, όχι γιατί είμαι ο Ρουμπίνι αλλά γιατί εξέταζα αυτά τα οποία έλεγαν και τα έβρισκα ότι ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα και όχι στη φαντασία ορισμένων.

      Σε καλώ για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσεις αυτά που λες για τον ΠΑΣΕΧΑ και το PSI που λες ότι ζητούμε. Όσο για την πρόταση του βουλευτή Κυριάκου Χ’Γιάννη συμφωνείς δηλαδή;

      Ανατρέχοντας στα αρχεία του ΠΑΣΕΧΑ βρήκα και την πρόταση Συλλούρη που συζητήθηκε στη βουλή στις 18 Απριλίου 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με το πάγωμα του τόκου για επενδυτικά δάνεια της περιόδου 1999-2001 όταν το κεφάλαιο διπλασιαστεί. Η ΚΤ διαφώνησε στη βουλή με αυτή τη πρόταση, προφανώς γιατί οι χειραγωγήσεις μετοχών από τους τραπεζίτες και η τοκογλυφία είναι απολύτως θεμιτές αλλά και ηθικά αποδεκτές πρακτικές από τον Αθάνασιο Ορφανίδη. (Αναφέρομε και πάλι στα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με χειραγωγήσεις τιμών μετοχών μεταξύ των τραπεζών το 2000.) Όπως τότε έτσι και τώρα η Κεντρική Τράπεζα συνελήφθηκε κοιμώμενη με αποτέλεσμα τη νύφη να την πληρώνουν όχι μόνο οι επενδυτές αλλά ολόκληρη η οικονομία και οι φορολογούμενοι. Σημειώνω ότι σε ένα μόνο χρόνο οι τράπεζες έχασαν 4.5 δις ευρώ ή 26% του ΑΕΠ παρά την “αυστηρή” εποπτεία του Ορφανίδη. Η ζημιά αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη καταστροφή για την κυπριακή οικονομία από την Τουρκική εισβολή το 1974.

     • avatar
      CPP on March 8, 2012 - (permalink)

      Χορτοφαγε, Ξαναδιαβασε ξανα το αρθρο που ο ιδιος εσυ παραθετεις. Και επικεντρωθου στις τελευταιες δυο παραγραφους! Enough said.

      Ολυμπιε, το γεγονος οτι λες οτι η ΕΚΤ ειναι υπερ του κουρεματος δειχνει πραγματικα πολυ μεγαλη συγχυση.

      Ακομα λιγο θα μας πειτε οτι και ο Παπαδημος ειναι υπερ του κουρεματος και του PSI..

     • avatar
      Παρατηρητής on March 8, 2012 - (permalink)

      CCP,
      κατάλαβες τώρα φίλε με τι μπλέξαμε? Και με τι χάνουμε την ώρα μας??Και άμα σκεφτείς πως σε αυτούς τους “ειδήμονες” δίνουν και στήλες δικές τους οι εφημερίδες (και μάλιστες σοβαρές εφημερίδες) για να παραπληροφορούν κυριολεκτικά το κοινό με την ασχετοσύνη τους, είναι να τραβάς τα μαλιά σου….

     • avatar
      Taylor on March 8, 2012 - (permalink)

      CPP do you also like Orphanides believe a bund=a GGB? Of course they are both Euro denominated as Para has informed us!!
      Also if Greece’s debt burden would not be lightened via PSI then how would it be?
      I gather you also like Orphanides and Paratiriti think 160% debt to GDP is sustainable for Greece since you think PSI was wrong???
      Draghi obviously said he welcomes PSI for Greece. Everything else is bull. Trichet was a different kettle of fish. Papademos was against PSI but now due to his position is supporting it
      CPP are you for the IIF or the Greek taxpayer if you had to chose?

     • avatar
      vegetarian on March 8, 2012 - (permalink)

      Αγαπητητέ παρατηρητή,

      Προσπαθείς να μας πείσεις οτι δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά μεταξύ (α) να λεει κάποιος το PSI ηταν πολιτική απόφαση και δεν εγινε με την ιδεώδη σειρά (Ντράγκι) και (β) να λεει κάποιος αλλος (Ορφανίδης) οτι ηταν λάθος και πρέπει πρέπει να ακυρωθεί;

      Νομίζεις οτι μας πείθεις γιά την αξιοπιστία σου με αυτό τον τρόπο; Η γιά την εξυπνάδα σου η τους τροπους σου οταν προσπαθείς να προσβάλεις αυτούς που αντιλαμβάνονται αυτές τις λεπτές αλλά σημαντικές διαφορές;

     • avatar
      Anonymous on March 9, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ Vegetarian,

      Είναι ξεκάθαρο από κάποιον που ΞΕΡΕΙ να διαβάζει δηλωσεις, πως ο Ντράγκι έκανε την σωστή διάγνωση, χωρίς να μπορεί λόγω της θέσης του να προτείνει (δημόσια) και την συγκεκριμένη θεραπεία (αφού ήδη οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ότι αποφάσισαν). Αυτό ήταν πιο εφικτό να γίνει από ένα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Ούτε ο Παπαδήμος πλέον είχε την δυνατότητα να προτείνει δημόσια αυτό που και ο ίδιος πίστευε. Δυστυχώς η ΕΚΤ δεν εισακούστηκε για την Ελλάδα αλλά τουλάχιστον εισακούστηκε ως ένα βαθμό για το μέλλον αφού όλοι κατάλαβαν πλέον πως είχε δίκαιο…μένω ως εδώ.. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα να μην γίνουν άλλα λάθη…Τώρα αν εσύ επιμένεις σε άλλες αυθαίρετες ερμηνίες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, δικαίωμά σου, απλά για όσους γνωρίζουν το μόνο που καταφέρνεις είναι να εκτίθεσαι!

     • avatar
      Anonymous on March 9, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ Vegetarian,

      Μιας κια μιλάς για λεπτές αλλά σημαντικές διαφορές, αντιλαμβάνεσαι μήπως την λεπτή αλλά σημαντική διαφορά που υπάρχει μεταξύ εσένα και του Ορφανίδη όσον αφορά την δυνατότητα να γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις Ντράγκι και της ΕΚΤ? Άμα και αν το αντιληφθείς αυτό-αν και αμφιβάλω-τότε ίσως σταματήσεις να επιμένεις για πράματα τα οποία δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις και να εκτίθεσαι…

     • avatar
      vegetarian on March 9, 2012 - (permalink)

      αγαπητέ anonymous
      σε αυτό το μπλόγκ μόνο ο παρατηρητής γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στην ΕΚΤ και πως ακριβώς σκέφτεται ο Ντράγκι και ο Τρισέ. Επίσης μόνο ο παρατηρητής μπορεί να διαβάζει δηλώσεις στον τύπο και να αντιλαμβάνεται ακριβώς τι εννοούν. Αν είσαι ο παρατηρητής πες μας το γιατί διαφορετικά τίποτε από αυτά που λές εχει αξιοπιστία :)

     • avatar
      CPP on March 9, 2012 - (permalink)

      Χορτοφαγε, Δεν ξερω αν ο ανωνυμος ειναι ο Παρατηρητης η καποιος αλλος αλλα αυτο που λεει με καλυπτει πληρως. Αν εσυ δεν το βρισκεις λογικο και ακομα πιστευεις οτι το “Draghi said that the ECB governing body believed PSI in Greece was “unique and exceptional” and welcomed this.” σημαινει οτι ο Draghi welcomed the haircut (οπως μας λες πιο πανω) τοτε ας το αφησουμε μεχρι εδω..

     • avatar
      Παρατηρητής on March 9, 2012 - (permalink)

      Ναι, τα σχόλια ήταν δικά μου, δεν ξέρω πως εξαφανίστηκε το “Παρατηρητής”…Vegetarian, σε ευχαριστώ για την αναγνώριση της αξιοπιστείας μου :-)

     • avatar
      vegetarian on March 9, 2012 - (permalink)

      CPP: no one welcomed the haircut. It is not a pleasant thing to do but it was deemed necessary. Draghi welcomed the fact that it was unique and exceptional but he did not say it should be abandoned. Orphanides did. Can you and paratiritis not see the difference? It is rather big. If you cannot see it, it is pointless wasting my time, I have better things to do with it.

     • avatar
      CPP on March 11, 2012 - (permalink)

      Vegetarian,
      Are you kidding me?
      This is what you wrote a few days ago above:

      στις αρχές του 2012 η ΕΚΤ είχε ήδη αλλάξει τη στάση της και θεωρούσε το κούρεμα ευπρόσδεκτο

      And you then posted a link with a comment from Draghi that you had CLEARLY misinterpreted until we pointed it out to you!

      At least Olympios had the decency to keep quiet.
      By the way, I remember how you were accusing the ECB a while ago because of the launching of the LTRO programmes and it was again clear from our conversation that you were lacking basic knowledge on the subject, yet you were pretending, by being very aggressive (again!), to know everything about it.

      Really disappointing to say the least.

     • avatar
      vegetarian on March 11, 2012 - (permalink)

      Γιά να ενισχύσω αυτό που είπα πιό πάνω ιδού τι είπε το πρακτορείο Ρώϋτερς γιά την πρόταση Ορφανίδη να ακυρωθεί το PSI:

      Jan. 6 – Senior ECB member Athanasios Orphanides is wrong to urge an end to Greek debt haircuts, says Reuters Breakingviews.

      http://www.youtube.com/watch?v=2FTjWgfunQU

      Αν παρακολουθήσετε το φιλμάκι θα δείτε οτι ο αναλυτής, εκτός του οτι λέει οτι η πρόταση Ορφανίδη ηταν ελαττωματική, εξηγεί ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ της θέσης της ΕΚΤ και του Ορφανίδη.

 17. avatar
  Κ Κωνσταντίνου on March 6, 2012 - (permalink)

  Στην πραγματικότητα το πρόβλημα της χαλαρής εποπτείας είναι μόνιμο λειτουργικό πρόβλημα της ΚΤ και έχει να κάνει με εξαρτήσεις από τις τράπεζες και τη νοοτροπία των επαγγελματικών της στελεχών.
  Το λάθος του Ορφανίδη είναι ότι εμπιστεύτηκε απόλυτα τις πρακτικές και την κρίση τους.

 18. avatar
  Κώστας on March 6, 2012 - (permalink)

  Ας πούμε κ.κ. Taylor και συνοπρατζιά, ότι έχετε δίκαιο: ότι όντως το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ή το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε ερευνητικά κονδύλια από την Κεντρική Τράπεζα.

  Ας πούμε ότι πήρε 10 χιλ.

  Αυτό τι λέει;

  Νομίζω έχετε άγνοια πολύ βασικών στοιχείων:

  1. ότι οι ακαδημαϊκοί δημοσίων πανεπιστημίων δεν έχουν προσωπικό οικονομικό όφελος από τέτοια κονδύλια, και
  2. ότι η φήμη τους (από την τοποθέτησή τους σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της διοίκησης της ΚΤ) είναι μεγαλύτερη από τις ψωροδεκάρες που τους δίνει ένας φορέας.

  Χωρίς να ξέρω τον κ. Μιχαηλίδη, και χωρίς να συμφωνώ μαζί του, θεωρώ ότι η προσπάθεια να σπιλώσετε το επιχείρημα του με αυτές τις αστειότητες περί διακπλοκής, υποσκάπτει τα δικά σαςεπιχείρηματα.

  Με δεδομένα τα €4,3 δις, υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι να στηρίξει ή να κριτικάρει κάποιος τον Ορφανίδη από τα κονδύλια που δίνουν οι κεντρικές τράπεζες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, κτλ.

  • avatar
   αθηνα on March 6, 2012 - (permalink)

   Aπλή λογική.Μπράβο.

 19. avatar
  CPP on March 6, 2012 - (permalink)

  Πραγματικα απορω γιατι γινεται ακομα αυτη η συζητηση.. Στο κατω κατω και ολα να πηγαιναν περιφημα, το πιο πιθανο ο Χριστοφιας δεν θα ανανεωνε τον Ορφανιδη.

  Το θεμα ειναι ποιος θα τον διαδεχθει και αν ειναι καταλληλος για αυτη τη θεση. Και θα ειναι ενδιαφερον, αναλυοντας τις ενεργειες του καινουργιου ΚΤ το τελευταιο χρονο, να δουμε πως και με ποιους τροπους επεισε τον Χριστοφια οτι ειναι ο καταλληλος για τη θεση. Για να δουμε..

 20. avatar
  NAN on March 6, 2012 - (permalink)

  θα ηταν ενδιαφερον ολοι αυτοι που ειναι εναντιων του ορφανιδη να μας πουν ποιον εχουν υποψη τους για αντικαταστατη του. Γιατι ειναι γελοιο να σκεφτουμε τον Σταυρακη (αφου και ο ιδιος εχει δηλωσει οτι δεν ενδιαφερεται). μηπως τον σταυρο ευαγορου που οι γνωσεις του επι αυτων των θεματων κατατασσονται σε βαθμο νηπιαγωγειου? Ή θα μας βαλουν κανενα κοματοσκυλο για να πηγαινει και αυτου ο μισθος του στο ΑΚΕΛ ετσι απλα για κομματικους σκοπους.

  Ειναι ξεκαθαρο οτι αυτη η θεση θελει εναν αναγνωρισμενο τεχνοκρατη ο οποιος πρεπει να εχει την απαιτουμενη πυγμη να ελεγχει το συστημα. Και αν ο ορφανιδης δεν το εχει κανει με απολυτο τροπο μεχρι σημερα, ειναι στην καλυτερη θεση να το πραξει απο εδω και μπρος αφου ενας αγνωστος θα χρειαστει χρονια μεχρι να μπορεσει να δειξει το οποιοδηποτε εργο.

  πολυ φοβαμαι ομως οτι αυτη η κυβερνηση θα αγνοησει και παλι την απλη λογικη (οπως και με την παραγνωριση του πισσαριδη)

 21. avatar
  ch on March 6, 2012 - (permalink)

  Αναφέρεστε στις προσπάθειες του κ Ορφανίδη να περιορίσει το δανεισμό και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν. Είσαστε εκτός του τραπεζικού τομέα και γιαυτό δεν αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα που πήρε ο κ Ορφανίδης ήταν ελλειπή και διάτρητα. Γιαυτό και απέτυχαν. Μόνο κάποιος χωρίς πρακτικές γνώσεις από τραπεζικά συστήματα θα έπαιρνε αυτά τα μέτρα και αυτός ήταν ο κ Ορφανίδης.

  Επίσης, έγιναν πιο πάνω αναφορές για ”πυγμή” Ορφανίδη προς Βγενόπουλο και ότι τον ανάγκασε να παραιτηθεί. Αστεία πράγματα. Ουσιαστικά τον προστάτεψε και του επέτρεψε να φύγει χωρίς καμία συνέπεια.

  Έξυπνος ο κ Ορφανίδης, εξαίρετα ακαδημαϊκά, αλλά στην τραπεζική εποπτεία απέτυχε και τη στιγμή μάλιστα που ήξερε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο ήταν σημαντικότατο για τη χώρα μας.

  • avatar
   Michael Olympios on March 7, 2012 - (permalink)

   Συμφωνώ πλήρως CH…

 22. avatar
  CEO on March 6, 2012 - (permalink)

  Ο Ορφανίδης θα πρέπει να παραμείνει Διοικητής διαφορετικά θα γίνουμε Αφρική. Όχι πως τώρα δεν είμαστε αλλά θα μας το πιστοποιήσει το ΔΝΤ.

  • avatar
   Michael Olympios on March 7, 2012 - (permalink)

   Προς CEO.. εξαρτάτε για ποια χώρα μιλάς. Να μας πεις επίσης και σε ποια ομόλογα επένδυσαν οι τράπεζες της χώρας που έχεις υπόψη σου.

   • avatar
    CEO on March 7, 2012 - (permalink)

    Για την Κύπρο μιλώ φυσικά. Οι τράπεζες εδώ επένδυσαν στις χώρες που δραστηριοποιούνται, με την Ελλάδα να έχει τον πρώτο λόγο.

    • avatar
     Taylor on March 8, 2012 - (permalink)

     GGB are rated CCC lower than Venezuela and all African nations to merrily
     Say our banks invested in them without even pausing for thought as
     If it is the soundest investment decision is bordering on the preposterous!

 23. avatar

  H Κεντρική τράπεζα της Κύπρου και οι ελεγκτές της Λαικής τράπεζας είναι εκτεθημένοι έναντι των μετόχων της Λαικής για ένα σοβαρό θέμα. Το θέμα της υπεραξίας στα βιβλία της Λαικής. Αυτό το ανάφερα πριν 1-2 μήνες , πρίν η νέα διοίκηση σωστά αποφασίσει να διαγράψει μέρος της υπεραξίας…..

  Ελεγα οτι κακός δέν διαγράφηκε μεγάλος μέρος του ποσού αυτού τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια να μην δείχνουν μια αληθή εικόνα της πραγματικής καθαρής θέσης της Λαικής με αποτέλεσμα επενδυτές να νόμιζαν οτι η εσωτερική αξία της μετοχής ειναι ψηλότερη απο οτι είταν πραγματικά. Στα 9 μηνιαια αποτελέσματα υπάρχει “αναλυση” οτι ΔΕΝ υπάρχουν λόγοι να διαγραφεί μέρος της υπεραξίας επιδή η παρούσα αξιά…κλπ κλπ κλπ δούλεμα κανονικό!

  Τι άλλαξε σε μονον 3 μήνες και η Υπεραξία αυτή διαγράφηκε??? Οι ελεγκτές κάνανε 800 εκ λάθος κάθε χρόνο για 5 χρόνια στον υπολογισμό της παρούσας αξιας των μελλοντικών εκροών που θα έφερναν οι φούσκες του Βγενόπουλου? 800 εκ λάθος??

  Η νέα διοίκηση της Λαικής σωστά διάγραψε μεγάλος μέρος της υπεραξίας αυτής αλλά η πράξης τους αυτή ίσος οδηγήσουνε σε αγωγές απο μετόχους της Λαικής εναντιον των ελεγκτών της Λαικής και εναντιον της Κεντρικής τράπεζας η οποία για 5 χρόνια άφηνε αυτήν την υπεραξία στα Βιβλία της Λαικής, μια υπεραξία την οποία ολοι οι αναλυτές έβλεπαν………….

  • avatar
   The Invisible Hand on March 7, 2012 - (permalink)

   κ. Σάββα
   Μπορεί να έχουν ευθύνες οι ελεγκτές της Λαϊκής για τη διαγραφή ή μη διαγραφή του αέρα (goodwill) της τράπεζας.

   Αλλά για σκοπούς επάρκειας κεφαλαίων, που είναι η ευθύνη της Κεντρικής, ο αέρας έχει ήδη διαγραφεί αφού δεν λογίζεται ποτέ στα εποπτευόμενα κεφάλαια. Σίγουρα δεν είναι ευθύνη της Κεντρικής να γράφει νέα λογιστικά πρότυπα για τους ελεγκτές, ή να εποπτεύει τη πιστή εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων από τους ελεγκτές.

 24. avatar

  Kύριοι, μπορεί κάποιος που γνωρίζει τις εξουσιες της Ευρωπαικής αρχης τραπεζών να μας πει τι επιπτώσεις θα ειχαμε εαν δεν κάνανε αυξήσεις κεφαλαιων οι τράπεζες μας τώρα? Γιατι να κάνουμε αυξήσεις τώρα υψους 20+% του Αεπ μας απο μια οικονομία που ειναι σε υφεση? γιατί να γίνουν τοσο πολύ dilluted οι μέτοχοι? (βλέπε ανακοινωση Λαικης για εκδοση νέων μετοχών προς στρατηγικους επενδυτες χωρις προτερεοτητα στους υφιστάμενους μετόχους…) Γιατι να μην αυξάνονται τα εποπτικά 1% κάθε ετος? γιατι να μην εγγυηθει πη κεντρική τις τράπεζες σε αυτο?
  τι θα μας έκαναν ? ευρωπιακό δικαστηριο? προστιμο??? πάρακατο…..

  εαν μπορούσαμε να αποφύγουμε τις αυξήσεις και δεν το πράξαμε τοτε προκειται για μεγαλύτερη γκάφα απο αυτήν των ομολόγων προκειται για αυτογκολ …….γνωρίζει κάποιος τι θα μπορούσε να μας κάνει η ΕΑΤ εαν δεν κάναμε τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαιων??????????????

  κάθε μέρα σχεδον γράφω το πιο πάνω….ειναι πολύ σοβαρο θέμα, λογο των αυξήσεων αυτών χάνουνε οριστικα χιλιάδες μέτοχοι, ειδικα αυτοι τις Λαικης….πολλοι απο αυτους καταστρεφονται και πιθανον να περάσουν σε ξένον έλεγχο οι τράπεζες μας σε χαμηλές τιμές…..

 25. avatar
  Andreas on March 7, 2012 - (permalink)

  Παιδιά
  τι θέλετε δλδ
  να μας ξανάρθει κάποιος επιπεδου Χριστοδούλου που μας καμνει μεσω των καναλιων τον μάγκα?
  Κοιταξετε το βιογραφικο του κ. Ορφανιδη και αυτο του Χριστοδουλου…

  • avatar
   Σοφοκλής Μιχαηλίδης on March 7, 2012 - (permalink)

   Για όλες τις θέσεις, όπως για αυτή του Διοικητή, υπάρχουν τρία προαπαιτούμενα:
   • βαθιές γνώσεις συνδυασμένες με ευρεία πείρα·
   • χαρακτήρας που αναγνωρίζεται και για ευελιξία·
   • ικανότητα επικοινωνίας μέσω πειστικών επιχειρημάτων.
   Έχετε συγκρίνει το ‘πλούσιο’ βιογραφικό του Νυν με το ‘πτωχότερο’ βιογραφικό του Τέως για να εξαγάγετε το συμπέρασμα ότι ο Νυν είναι πολύ καλύτερος τον Τέως. Ερωτώ όλους όσους γνώρισαν αμφότερους τους Διοικητές. Ποίος είχε βαθύτερη γνώση, ευρύτερη πείρα, δυνατότερο χαρακτήρα, φιλικότερη προσωπικότητα, πειστικότερη προσέγγιση και ισχυρότερη επιχειρηματολογία από τους δύο; Όσον αφορά τα περισπούδαστα βιογραφικά, ουδείς θα σημειώσει ή θα θέλει να θυμάται ότι επί της πενταετίας του – λόγω επιμελώς κρυμμένων αδυναμιών – κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα που επόπτευε.

   • avatar
    Andreas on March 7, 2012 - (permalink)

    Ωραία .
    Ρωτω.Οταν ηταν ο τεως επι εποχης Κληριδη, παρεδωσε η τοτε κυβερνηση ναι η οχι την χειροτερη οικονομια ?
    Τα δεδομενα μιλουν απο μονα τους.
    Τοσο απλο.
    Ο ορφανιδης ειναι απειρως καλυτερος απο τον τεως που να θυμισω ηταν και κομματικο στελεχος του Συναγερμου.
    Μιαν απαντηση θέλω σας παρακαλω

    • avatar
     Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

     Christodoulou is better than Orphanides in: Administration and personel mangement but did not have the monetary policy credentials, Christodoulou did not let any bank under his watch crash, so he was better in bank regulation as well.
     Orphanides is better than Christodoulou in his CV (MIT PhD etc) and monetary policy and inflation fighting knowledge, he proved in practice worse that Christodoulou in mangging the CBC personel, bank regulation and general management.

     • avatar
      Andreas on March 7, 2012 - (permalink)

      Κοιτάξετε .
      Η θα κάμουμε σοβαρο διάλογο ή θα λαικίσουμε.
      Ο κ. Χριστοδουλου δεν άφησε(??? ) καμια τράπεζα να πτωχεύσει ????
      Δλδ θα επτωχευσε και δεν την άφησε?

      Κ. Ράφτη στον κύριο χριστοδουλου απλα δεν έτυχε η κρίση.
      Ενα κομματικο στέλεχος του ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ηταν , εμπηκε με μέσο μιας και το CV του ωχριά μπροστα σ αυτο του Ορφανίδη και οσον αφορα το δημοσιο χρεος που ήταν υπο την επιβλεψη της Κ.Τ. εκτοξέυθηκε επι Κληρίδη στο 70%.

      ΑΥΤΟΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
      Αυτο λεν , όι εγω , τα γεγονοτα και ας μεν κατηγορα απο αλλη θέση τους πάντες.

     • avatar
      Taylor on March 28, 2012 - (permalink)

      4.4 Billion losses-26% of Cypriot GDP lost under his expert watch and we are still having this discussion about Orphanides doing well?? it seems to me you have a problem with Synagermos and Christodoulou that is why you are against him, I speak with facts you speak with sentiment.

  • avatar
   Επιλήσμων on March 7, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Ανδρέα, Να’σαι καλά! Μου θύμισεσ την ιστορία της καμήλας του Χότζια, που την ρώτησε αν προτιμούσε τον ανήφορο ή τον κατήφορο.
   Γιά να πάρει την αποστοματική απάντηση της καμήλας: “Καλάν αφέντη, ξέχασες τον ισιον δρόμο?”.

 26. avatar
  phylarchus on March 7, 2012 - (permalink)

  Όσοι κατηγορούν τον Ορφανίδη, με πρώτο τον Ράφτη, ας μας απαντήσουν μια απλή ερώτηση. Αν φταίει ο Ορφανίδης για το μέγεθος και την έκθεση (exposure) των τραπεζών τότε τι γίνεται με τους προηγούμενους δυο Κεντρικούς τραπεζίτες, επί των οποίων άρχισε και θεμελιωποιήθηκε αυτή η θεόρατη επέκταση; Τι γίνεται με την οικονομία που βασίστηκε και ακόμη βασίζεται στην έλευση ξένων κεφαλαίων; Και πού ήταν τότε αυτοί οι φωστήρες, να παραπονεθούν για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα; Είναι πιο εύκολο να χαλάσεις έναν ουρανοξίστη από το να αποφύγεις να τον χτίσεις;

  • avatar
   Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

   Under Orphanides the banking assets exploded from 4 times GDP to 7 times GDP I also think the previous governors had responsibilities for their expansion but the current governor is by far the worst culprit when it comes to:
   1. Bad licensing making all Greek banks here subsidiaries.
   2. Telling Cypriot banks orally that GGB’s are safe whilst Cypriot bonds are not, result 4.4 Billion losses, no other CB governor oversaw such disastous results at the banks he regulates…
   3. Allowing the Cypriot banks as late as 2010 to open 20+ more branches in Greece, to thus be even MORE exposed to Greek loans to both households and businesses.

   If you can counter these three arguments Phylarche and your other friends on this blog who support the governor based on his good monetary policy and inflation targeting credentials, I will stop criticising Orphanides!

 27. avatar
  The Invisible Hand on March 7, 2012 - (permalink)

  Πρέπει να ευχαριστήσω το καθηγητή Μιχαηλίδη για ακόμη μια ενδιαφέρουσα ανάλυση ενός πολύ επίκαιρου θέματος και για την ευκαιρία που μας δίνει να εκφράσουμε απόψεις στα οικονομικά πράγματα που πρέπει να απασχολούν τη Κύπρο in real time.

  Άλλοι στηρίζουν ιδεολογικές θέσεις επικαλούμενοι θεωρείες και παραπομπές σε επιστημονικά και μη συγγράματα. Είναι αξιέπαινοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου μας που γράφουν στο stockwatch καθαρά, αχρωμάτιστα και με τα δικά τους λογικά επιχειρήματα.

  Μπράβο/

 28. avatar
  Andreas on March 7, 2012 - (permalink)

  Να προσθεσω κι εγω το οτι καθηγητες πανεπιστημιου που γραφουν τις αποψεις τους και μαλιστα με τοσο πλουσιο βιογραφικο ειναι ευλογια για εμας τους αδαης και κυριως για ολους οσοι δεν αγοραζουν περιοδικα εφημεριδες κτλ

 29. avatar
  καχ on March 7, 2012 - (permalink)

  Με αφορμή την διαφορετική στάση των τραπεζών στην αναγνώριση επισφαλειών και διαγραφή υπεραξίας
  θέλω να θέσω live όπως λέει και ο φίλος invisible και μπορούν οι φίλοι να σχολιάσουν κατά πόσον ο Ορφανίδης και η Κεντρική
  1.οφείλουν
  2.δικαιούνται
  3.δεν δικαιούνται
  να επέμβουν στον τρόπο που παρουσιάζουν οι τράπεζες τα οικονομικά τους αποτελέσματα.Σημειώνω ότι τώρα η κεφαλαιοποίηση της Λαικής είναι μεγαλύτερη από την Τράπεζα Κύπρου με ότι αυτό σημαίνει.

 30. avatar
  Θέμις on March 7, 2012 - (permalink)

  Συγχαρητήρια στον κ. Αλέκο Μιχαηλίδη.

  Όσον για τον κ. Αθανάσιο Ορφανίδη, πρόκειται για ένα κορυφαίο οικονομολόγο, σταθερό σε αρχές, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο.

  Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν αυτή την κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας ότι δεν είναι ο Αθανάσιος Ορφανίδης που χρειάζεται τη θέση του Διοικητή αλλά το ότι αυτή που τον χρειάζεται και τον έχει ανάγκη είναι η Κύπρος (ο τόπος μας). Από το λίγο που τον γνώρισα, με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι το καλό του τόπου και είναι αλύγιστος με οποιοδήποτε προσπαθεί να πλήξει ή βλάψει τα συμφέροντα της Κύπρου. Υπερασπίζεται θέσεις αρχών εντός και εκτός Κύπρου και συνάδελφοί του νιώθουν μέχρι και δέος όταν μιλά. Οι απόψεις του είναι πάντοτε τεκμηριωμένες και ουδέποτε ξεφεύγουν από θέσεις αρχών.

  Παρακολουθώ για πολύ καιρό το διάλογο που γίνεται εδώ στο blog και διαβάζω προσεκτικά όλων τα επιχειρήματα.

  Ας αντιληφθούμε ότι πρωταρχικό μέλημα όλων μας πρέπει να είναι το αυτονόητο, το καλό του τόπου, η προστασία της οικονομίας και του τραπεζικού μας συστήματος.

  Είναι τουλάχιστον λυπηρό αν κάποιοι βαζουν εμπάθειες και προσωπικά συμφέροντα πάνω από το καλό του τόπου. Μέλημα όλων πρέπει να είναι το καλό του τόπου, απολογούμαι αν καταντά κουραστική η επανάληψη, ακούγεται τόσο απλό και αυτονόητο, αλλά ένιωσα την ανάγκη να πω τα αυτονόητα. Όσοι αυτή τη στιγμή αγνοούν τι πρέπει να γίνει για το καλό του τόπου και βάζουν προσωπικά συμφέροντα πάνω από το καλό του τόπου, δεν είναι τον Αθανάσιο Ορφανίδη που αδικούν (νομίζω κανένας δεν έχει την αφέλεια να νομίζει ότι δεν είναι σε θέση να βρει καλύτερη δουλειά από αυτή του Διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης της Κύπρου) αλλά τους εαυτούς τους και πάνω από όλα την Κύπρο.

  κ. Κίκη Καζαμία εύχομαι να καταφέρετε να κρατηθεί αυτή η κοινή γροθιά (Καζαμία – Ορφανίδη) που δημιουργήθηκε (για το καλό του τόπου μας)! Ακριβώς αυτή τη δύσκολη στιγμή νιώθω ότι αναγνωρίζετε ότι η συνέχιση της άριστης συνεργασίας σας (όπως τουλάχιστον τη βλέπουμε στις κοινές σας εμφανίσεις) δεν μπορεί ούτε στιγμή να απωλεσθεί και ότι είναι απολύτως αναγκαία για την εμπιστοσύνη του κοινού, των αγορών και της ΕΕ.

  • avatar
   Ernesto on March 7, 2012 - (permalink)

   Αγαπητή Θέμις,
   Ακόμη και εάν όλα όσα έλεγαν σε αυτό το blog όσοι κατηγορούν τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ορθά, ένα είναι σίγουρο και το έχεις υποδείξει: Ότι ο Ορφανίδης δεν έχει ανάγκη την Κεντρική Τράπεζα για να κάνει καριέρα. Ούτε και την Κύπρο την έχει ανάγκη. Ακόμη και όσοι τον κατηγορούν, του αναγνωρίζουν τα προσόντα του. Άρα, ας μην αυταπατώνται. Ο Ορφανίδης δεν έχει προσωπική ατζέντα πέραν την προστασία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος λόγω της αίσθησης του καθήκοντος που διακατέχει ή θα έπρεπε να διακατέχει κάθε αξιωματούχο. Προσωπικές ατζέντες έχουν άλλοι. Άλλοι που αν ήταν αρκετά έξυπνοι θα μπορούσαν να φθάσουν πολύ ψηλά. Ψηλότερα από εκεί που έφτασαν…
   Αλλά, πως να το κάνουμε; Δεν ήταν αρκετά έξυπνοι…

   • avatar
    Taylor on March 14, 2012 - (permalink)

    Then instead of making his parrots, top journalists in Simerini, Politis, cyprus Mail Kathimerini and Sarris and Vasilliou try to cover up for him and say that we need him to speak to the ECB about still accepting our now junk bonds as collateral perhaps he should go quitely say a Mea Culpa and leave us alone rather than try with the well know parrot way or media blitz to persuade the healthy thinking Cypriot public that 4.4 billion losses are nothing and the very same person who forgot to regulate the banks with these losses will now come and “save” us via the ECB as if!!!

 31. avatar
  Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

  CBC is not required, banks follow international accounting standards to present their financial statements, what the CBC does is to workout their “capital position” which is a different matter the CBC is not an account stndard setter, although it can tell the international accounting authorities via the channel used by other central banks such as the BIS that it would like for example “mark to market accounting” or “historic value” for asset a b or c etc with reasons why one should be applied or the other, in case of say banking book or trading book assets taking into account Finacial stability issues and what each method would do in a time of crisis…Perhaps marking to market would make the situation more volatile but it may be more transparent and show the losses sooner etc

 32. avatar
  phylarchus on March 7, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Ράφτη συμφωνείς ή διαφωνείς ότι είναι ευκολότερο να μην αρχίσεις να χτίζεις έναν πύργο, στον οποίο μάλιστα, όταν ήλθε η σειρά σου κατοικούσε ήδη και εργαζόταν η μισή Κύπρος, παρά ξαφνικά να τον χαλάσεις, έχοντας εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας την κυβέρνηση με επί κεφαλής έναν υπουργό, εξ επαγγέλματος συνυπεύθυνο αυτής της επέκτασης που τελικά βγάζει βιβλίο για να κοροϊδέψει και από πάνω;
  - Το θέμα των υποκαταστημάτων ή θυγατρικών μη το επαναφέρεις γιατί δεν είχες δίκαιο στα όσα έλεγες για ανάγκη πλήρους κάλυψης από την Κ. Δημοκρατία των subsidiaries.
  - Αυτά που γράφεις ότι καθοδηγούσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τράπεζες λέγοντας πως τα Κυπριακά χρεόγραφα δεν είναι ασφαλή ενώ τα GGBs είναι, δεν είναι απλά αφελή, είναι και κακοήθη διότι υπαινύσσονται ότι ο Ο. παρανομούσε ασύστολα. Ή απόδειξε τους ισχυρισμούς σου ή απολογήσου!
  - Το να γράφεις ότι “επέτρεπε” στις κυπριακές τράπεζες να ανοίγουν καταστήματα είναι πάλι τόσο αφελές και κακόγουστο, που είναι για να γελά κανείς. Θα πρέπει να παρακολουθεί η Κ. Τ. τις εργασίες των τραπεζών και να τους υποδεικνύει πού και πότε να ανοίγουν καταστήματα! Το παράκανες στον εκδικητικό σου οίστρο αγαπητέ.
  - Finally believe me, I don’t give a ….if you stop critisising O. or not. In fact most of your comments quite honestly amuse me…

  • avatar
   anonymous on March 7, 2012 - (permalink)

   πράγματι εχιες δίκαιο φύλαρχε, αυτές είναι σοβαρές κατηγορίες αλλά πρώτος τις εκστόμισε ο κ. Σταυρακης και οχι ο Taylor. Ο κ. Ορφανίδης απέφυγε να τις σχολιάσει και το ιδιο κάνει και ο εκπρόσωπος του σε αυτό το μπλόγκ ο παρατηρητής.

  • avatar
   Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

   Arhaiolatri you do not answer to the points with evidence or facts, it is obvious that you also have personal benefit for Orphanides to stay. Having not read Cypriot banking law you are obviously blissfully ignorant that the governor can stop the expansion of Cypriot banks abroad if this expansion places at risk the stability of the Cypriot banking system the rest you say is just bull.

 33. avatar
  Παρατηρητής on March 7, 2012 - (permalink)

  Αγαπητοι φίλοι,

  ας αφήσουμε για λίγο τους διαπληκτισμούς και ας σταθούμε στη σημερινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία η οποία αποτελεί μια άλλη τρανταχτή απόδειξη του ήθους του ανθρώπου.

  Αντιγράφω από την είδηση της stockwatch: “Εκτός της μάχης που δίνεται στο παρασκήνιο για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θέτει εαυτόν ο Κίκης Καζαμίας.

  «Δεν με ενδιαφέρει η θέση. Ουδέποτε επέδειξα τέτοιο ενδιαφέρον. Άλλωστε δεν πληρώ τα προσόντα για μία θέση όπως αυτής του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε σήμερα στη StockWatch.

  Προσέξετε ήθος και μετριοπάθεια: “Δεν πληρώ” λέει τα προσόντα . Πόσοι αλήθεια θα είχαν το ήθος να κάνουν τέτοια δήλωση στην Κύπρο? Πόσοι από τους “ειδήμονες” που κατηγορούν καθημερινά τον Ορφανίδη θα είχαν ποτέ το ήθος και το θάρρος να παραδεκτούν κάτι ανάλογο? ΚΑΝΕΝΑΣ. Πόσοι από τους πολιτικούς μας επίσης συμπεριφέρονται με την ευπρέπεια του Κίκη? Πολύ λίγοι.

  Κίκη Καζαμία προσωπικά σε ευχαριστώ. Όχι γιατί στηρίζεις τον Ορφανίδη, όχι γιατί ψηφίζω-που δεν ψηφίζω- το κόμμα σου, αλλά σε ευχαριστώ πρωτίστως γιατί είσαι μεταξύ αυτών που αποδεικνύουν πως υπάρχουν ακόμα πολιτικοί με ήθος στην Κύπρο. Ελάχιστοι αλλά ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

 34. avatar
  Taylor on March 7, 2012 - (permalink)

  Ok let’s us study the theorem that Orphanides is a great academic technocrat and scientist:
  Good degrees from MIT check
  Good work experience 17 years at the Fed and became “Senior Adviser” ?not that brilliant if you ask me how many senior advisers are at the Fed-a lot! 17 years to rise from Economist to senior adviser isn’t the fast track career movement and only working at one place doesn’t give you broad Professional experience.
  Good publications? good for inflation targeting nothing on bank regulation.
  How many citations do his papers have other than on inflation??
  Then some people try to equate the above with an economics Nobel prize winner!!
  How do we know that the new governor will not be better academically with better all round publications and better work experience at more than one employer with better career progression and very good bank regulatory knowledge, since we don’t know who the mystery candidate Financial Mirror pictured Other than Kazamias who said he is not interested for the job then we cannot a priori say he will be worse than Orphanides or not liked by the ECB.

  • avatar
   καχ on March 8, 2012 - (permalink)

   Taylor
   Πολλές φορές συμφώνησα μαζί σου για την εποπτεία της Κεντρικής.Νομίζω όμως τώρα παίζεις εν ου παικτείς.Από την μιά λέμε ότι έτερον εκάτερον τα ακαδημαικά προσόντα του όποιου Διοικητή αφού είναι η εποπτεία των τραπεζών που μας απασχολεί στην Κύπρο (γι αυτό όπως λέγει και ο Σοφοκλής ο Χριστοδούλου ήταν πολύ καλός και συμφωνώ)και από την άλλην κάμνεις αυτό που όλοι εδώ είπαμε ότι δεν αμφισβητούμε τα ακαδημαικά προσόντα του Ορφανίδη.Νομίζω πρέπει να ανασκευάσεις το ποστ αυτό διότι όσοι παρακολουθούμε άλλοι λίγο άλλοι πολύ ξερουμε ότι πράγματι έχει παγκόσμια αναγνώριση για την έρευνα του.
   Είναι διαφορετικό να κριτικάρουμε ότι δεν επεμβαίνει όσο θέλουμε ,δεν γίνεται κοινωνός των επεμβάσεων του όταν κάμνει και έτσι δεν το μαθαίνουμε(όπως τον προηγούμενο) που είναι μιά άποψη που πιστεύω δικαιούμαστε να έχουμε και να εκφράζουμε από την πιο πάνω ανάλυση που έκαμες.

   • avatar
    Taylor on March 8, 2012 - (permalink)

    Kax, let me clarify, the ideal candidate for CBC governor would be someone with both the academic credentials and excellent knowledge of bank regulation.
    Now with regard my careful criticism of the “technocrat/scientist” thing that Paratiritis keeps drumming on about you will see that it is a very nuanced criticism, I have never dared to doubt Orphanides brilliance in Inflation targeting and monetary policy, I acknowledge his expertise in that area and have and never will attempt to say the guy is not excellent on that. What I have pointed out is that none of his academic papers touch the issues of bank regulation and by extension I don’t think that it is fair on our Nobel prize winner to put next to his name any other Economist who has not won a Nobel prize!
    To respond to my dear friend Erol Riza, It is in human nature to fear change and the unknown, we all know that as humans we would rather stay with “the devil we know” however in my humble opinion there are better candidates out there for the stage of the business cycle we are in…we do not need an inflation guru we need a bank regulation guru and if possible for him to also be of international calibre academically, why settle for less than best??

   • avatar
    vegetarian on March 8, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ καχ

    Μιλώντας με διάφορους ακαδημαικούς διαπίστωσα ότι η κύρια συμβολή του κ. Ορφανίδη στα οικονομικά επικεντρώνεται σε θέματα που εχουν να κάνουν με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και ιδιαίτερα με το αν η ΚΤ των ΗΠΑ ακολουθεί Taylor rules, ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα το οποίον όμως εχει μεγάλο ενδιαφέρον στα μακροοικονομικά, ιδιαίτερα όταν η ερευνα προέρχεται από την ίδια την ΚΤ των ΗΠΑ. Τα θέματα αυτά απέχουν πολύ από τη ρύθμιση και εποπτεία τραπεζών και ούτε προσεγγίζουν θέματα banking.

    Ο κ. Ορφανίδης στο πιο περίφημο του άρθρο (σύμφωνα με το Google Scholar που του δίνει 969 αναφορές) στο κορυφαίο περιοδικό American Economic Review to 2001 αποδυκνείει ότι πράγματι αν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία όπως τα είχε η ΚΤ των ΗΠΑ (real time data) – και όχι τα αναθεωρημένα – τότε διαπιστώνει κάποιος ότι πράγματι η ΚΤ των ΗΠΑ ακολοθούσε Taylor rule. Αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα πήρε ακόμη μεγαλύτερη αξία γιατί προήλθε από ερευνα που εγινε από Fed insider, δηλαδή τη χρηματοδότησε και την ενέκρινε, και πιθανό καθοδήγησε, η ίδια η ΚΤ των ΗΠΑ. Δεν είναι λοιπόν παράξενο οτι δημοσιέυθηκε σε πολύ καλό περιοδικό και ούτε γιατί αυτό το αρθρο είνα τόσο δημοφιλές. Αυτό, οπως μου εχουν εξηγήσει, είναι πολύ διαφορετικό μοντέλο ερευνητή από τη σύνηθη ακαδημαική ερευνα η οποία δεν καθοδηγείται και ούτε στηρίζεται από οργανισμό όπως μια τόσο σημαντική κεντρική τράπεζα (καποιος πολύ πετυχημένος ακαδημαικός μου είπε οτι το 80% της καλής ερευνας είναι η ιδέα). Ετσι δεν μπορεί να συγκριθεί εύκολα το βιογραφικό του κ. Ορφανίδη με βιογραφικά γνήσιων ακαδημαικών (self made) όπως ο κ. Πισσαρίδης, αφού και ο κ. Ορφανίδης ουδέποτε υπηρέτησε σαν ακαδημαικός. Εκείνο που μου υπέδειξαν και μπορεί ευκολα να διαπιστωθεί είναι ότι από τον καιρό που εφυγε από την ΚΤ των ΗΠΑ, ο κ. Ορφανίδης δεν εχει παράξει εργο του ιδίου επιπέδου όπως αυτό που εκανε όταν εργαζόταν στην ΚΤ των ΗΠΑ.

    Ο καθένας μπορεί να εξάξει τα δικά του συμπεράσματα γιά τους διάφορους μύθους που εχουν καλλιεργηθεί εδώ και αλλού.

    • avatar
     Anonymous on March 9, 2012 - (permalink)

     Αφού μιλάμε για μύθους, το πιο πάνω μου θυμίζει κι εμένα ένα γνωμικό: “Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”

    • avatar
     . on March 11, 2012 - (permalink)

     I would be embarrassed to even think of what Vegetarian has written.

     Unfortunately, this is common in Cyprus. If I would dare say, a significant proportion of Cypriots are characterized by the culture of the “average”, who think they are always “above average” and can very bravely dismiss and accuse world-renowned academics/professionals (i.e. Orphanides) and 969 more competing academics/professionals (around the WORLD; NOT CYPRUS!) that refer to his scientific work.

     Still shocked.

     P.S. Yes, there could be a better candidate than Orphanides out there. The government should find a better alternative or keep him.

     • avatar
      Taylor on March 12, 2012 - (permalink)

      Orphanides academically speaking with 969 citations in one paper back in 2001 is NOT an above average “scientist” as you say, there are candidates out there with better recent academic citations to be honest…

 35. avatar
  Erol Riza on March 8, 2012 - (permalink)

  Taylor, I have resisted the temptation to make comment but your personal views about the calibre and professional competence are not what matters. i think we have all heard from the likes of the Ministe of Finance, the ex Minister of Finance Mr Sarris and also from Mr Keravnos the CEO of Hellenic who I assume have a fairly good understanding of the banking system and what it has gone through. It would seem to an observer that you are either a disgrnutled ex member of staff of the Central Bank or one of these “authorities” who the Minister of Finance alluded. I think people are tired of your personal crusade to see that the Governor is not reappointed. I imagine there can be good candidates out there but in the midst of this financial storm one does not wish to change the captain. Once the banks are in a safe harbour there will have to be accountability and it is hoped the truth will shine since there are martters you are not aware of unless you have access to all the Central Bank minutes/letters or recommendations. It begs the question!

 36. avatar
  phylarchus on March 8, 2012 - (permalink)

  @ anonymous θα επαναλάβω ότι προσωπικά δεν έχω αντίρρηση να αντικατασταθεί ο Ο., νοουμένου ότι αναλαμβάνει κάποιος ικανότερος. Αυτός θεωρώ ότι στην Κύπρο είναι δύσκολο να εξευρεθεί. Τα “λάθη” που του αποδίδουν εδώ είναι ως επί το πλείστον, πάντα κατά την άποψή μου, άτοπα και προφανώς οφείλονται α) είτε στο γεγονός ότι δεν είναι και ο γελαστότερος και πιο ευχάριστος για κυπριακά δεδομένα εργοδότης ή συνομιλητής, είτε β) σε πολιτικούς λόγους.
  Το σημαντικότερο λάθος από όσα τού αποδίδουν, το θέμα της μη αναχαίτισης της επέκτασης των κυπριακών τραπεζών, είναι γεγονός ότι αφορά την Κεντρική, αλλά περισσότερο, (όπως γράφω πιο πάνω) τους προηγούμενους Διοικητές της ΚΤΚ, ενώ εξ ίσου, αν μη περισσότερο, αφορά και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σχεδίασε και εφάρμοσε την μετατροπή της Κύπρου σε “διεθνές οικονομικό κέντρο”, αλλάζοντας εκ βάθρων ακόμη και το ίδιο το φορολογικό μας σύστημα, . Οι διορθώσεις στα μεγέθη, για να γίνουν αργότερα επί Ορφανίδη, έπρεπε να “χυθεί αίμα” και σίγουρα δεν πιστεύω ότι από μόνη της η Κεντρική ή ο Ο. θα ήταν σε θέση να τες εφαρμόσει πια, μέσα στο πνεύμα ευφορίας που επικρατούσε. Εξ άλλου όλοι όσοι τώρα σκίζονται κατηγορώντας τον, όταν διάβαζαν για τα δισεκατομμύρια ρωσικά λεφτά που αδιάκοπα έρχονταν, απλά “εκάμναν μίλλες”. Το πρωτογενές φταίξιμο όμως της οικονομικής καταστροφής έτσι κι′ αλλοιώς το φέρουν οι αχάπαρες Διοικήσεις και Διευθύνσεις των τραπεζών, που συμπεριφέρθηκαν σαν νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες καμωνόμενοι από τη μια μέρα στην άλλη τους έμπειρους δισεκατομμυριούχους επενδυτές. Τέλος για το θέμα που αναφέρεις, ότι ο Ο. δεν μιλά δημόσια, παρόλη την καταβόθρα που του χύνουν καθημερινά, σε διαβεβαιώ ότι για μένα αυτός είναι ένας κύριος λόγος που τού βγάζω το καπέλο αφού προφανώς σέβεται τη θέση του.. Φαντάζομαι ότι όταν λήξει η θητεία του (ότι δεν θα επαναδιοριστεί εν όψει των κουρδισμένων αλαλαζόντων κυμβάλων το θεωρώ δεδομένο) θα μάθουμε και τις δικές του θέσεις.

 37. avatar
  CEO on March 8, 2012 - (permalink)

  Ε ε εκρύψαμε; Δεν είναι και άσχημα! Αφου τελειώσαν τα ψευδοεπιχειρήματα κατά του Α. Ορφανίδη, προκρίθηκε και ο ΑΠΟΕΛ, που να βρει κανείς δύναμη!

 38. avatar
  Anonymous on March 12, 2012 - (permalink)

  Όσοι εργάζονται στον τραπεζικό τομέα έχουν ζήσει και ζουν καθημερινά την αβεβαιότητα που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα. Πράγματα πρωτόγνωρα για τα Κυπριακά δεδομένα αποτέλεσμα ως είναι κοινά αποδεχτό της κακοδιαχείρισης σε πολλά φάσματα του συστήματος (συμπ. του εποπτικού και του διοικητικού). Το θέμα με τα χαμηλότοκα κρατικά χρεόγραφα που προαναφέρθηκε είναι ένα καλό παράδειγμα των κακώς εχόντων του τραπεζικού συστήματος σήμερα. Και δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κάποιος εάν η ζημιά των Ευρώ5δις. θα ήταν μικρότερη εάν η Εποπτική Αρχή ασκούσε αυστηρότερο έλεγχο στις Τράπεζες. Το κοινό αίσθημα που επικρατεί έντονα στις μέρες μας είναι ότι το «τραπεζικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως εξυγίανση και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από τα άτομα που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στη δημιουργία του προβλήματος».

 39. avatar
  Σοφία on March 12, 2012 - (permalink)

  Ως απλή πολίτης που αντιλαμβάνομαι πως στόχος του άρθρου είναι να “λιβανίσει″ τον κ. Ορφανίδη, υποβαθμίζοντας τις ευθύνες του για την οικονομική μας κατάντια, θέτω μία ερώτηση στον αρθρογράφο: Πώς είναι δυνατόν να έρθει η απαραίτητη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με διαφανείς διαδικασίες εποπτείας, εάν το πηδάλιο της οικονομίας αναλάβουν και πάλι τα ίδια πρόσωπα που (α) λόγω χαλαρής ή λόγω λανθασμένης εποπτείας και (β) λόγω λανθασμένων χειρισμών τους άφησαν τις τράπεζες να εκτεθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η οικονομία μας να βρίσκεται σήμερα σε τέτοια χάλια και να κινδυνεύει με ακόμη χειρότερα;
  Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι ευθύνες του ΔΚΤ και των ΔΣ των τραπεζών δεν είναι εξώφθαλμες για τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη, και επιχειρούν με επικοινωνιακά παιχνίδια να ξεγελάσουν τους πολίτες, μπορώ να τους πω απλώς ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει “ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”.

  • avatar
   αθηνα on March 13, 2012 - (permalink)

   Μα αν δεν κάνω λάθος,το πηδάλιο της οικονομίας αγαπητή Σοφία,δεν είναι ο διοικητής της ΚΤ που το κρατά,αλλά η κυβέρνηση.Αρα για τη κατάντια της οικονομίας που αναφέρεις,άλλους πρέπει να μέμφεσαι.Και μιά απορία,εκείνη η μακέττα-μα’ι′μού της πολυδιαφημισμένης ”επένδυσης” του Κατάρ,που μας έδειχνε πέρυσι έμπλεος περηφάνιας ο κ.Χριστόφιας, μήπως ξέρεις που βρίσκεται;

 40. avatar
  Σοφία on March 13, 2012 - (permalink)

  Αγαπητή αθηνά,

  Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θεωρείς ότι όποιος ασκεί κριτική στον κ. Ορφανίδη υποστηρίζει την κυβέρνηση Χριστόφια, ούτε γιατί ρωτάς εμένα για την επένδυση του Κατάρ. Σου υπενθυμίζω ότι σε αυτό τον τόπο, πέραν και έξω από το φανατικό διπολισμό που καλλιεργούν τα δύο μεγάλα κόμματα, υπάρχουν και οι σκεπτόμενοι πολίτες. Σ’ αυτούς ανήκω, γι′ αυτό και μπορώ να διακρίνω πού βρίσκονται οι ευθύνες της κυβέρνησης και πού οι ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες του εποπτικού συστήματος, για τα χάλια της οικονομίας μας.

  Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο τρόπος με τον οποίο μου απάντησες περνώντας στην επίθεση για το Κατάρ, είναι εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με όσα είπα. Πρώτον, γιατί δεν έχω καμία σχέση με την κυβέρνηση (όπως εμμέσως πλην σαφώς υπονοείς) για να ψάχνω να σου απαντήσω δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα, και δεύτερον, τα δύο ζητήματα είναι άσχετα μεταξύ τους.
  Όσο για το πηδάλιο, εφόσον όπως λες το κρατά μόνο η κυβέρνηση και άρα ο κ. Ορφανίδης είναι αμέτοχος ευθυνών, πώς τότε θα μας σώσει χάρη στις καλές του σχέσεις με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως ισχυρίζονται όσοι τον υποστηρίζουν; Μήπως τραβώντας κουπί, αντίθετα με την κατεύθυνση του πλοιάρχου – ΥπΟικ.;

  Και επειδή σε αυτόν τον ιστοχώρο μπαίνουν και άλλα άτομα μορφωμένα που μπορούν να διακρίνουν την επιχειρηματολογία από την απόπειρα αποπροσανατολισμού της συζήτησης), και αφού επιμένεις τόσο πολύ να υποστηρίζεις τον κ. Ορφανίδη, σου εισηγούμαι να τον υποστηρίζεις με τεκμήρια. Αλλιώς, απλώς φαίνεται να συγκαλύπτεις κι εσύ τα κενά της διαφάνειας.

  • avatar
   αθηνα on March 14, 2012 - (permalink)

   Ναι Σοφία μου,αλλά δεν είδα κανένα σου σχόλιο σε άλλα posts,που να κατακρίνει έστω κατ’ελάχιστον την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης,για να έχεις την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι δεν είσαι μονόπλευρη στις τοποθετήσεις σου.Το άλλο που ήθελα να σου επισημάνω σχετικά με τα πηδάλια,τα κουπιά και τον πλοίαρχο,αν δεν κάνω λάθος επι του νυν πλοιάρχου [Καζαμίας],νομίζω πως τα κουπιά κωπηλατούν προς την ίδια κατεύθυνση. Εκτός κι αν εννοείς την εποχή του πολύ ”πετυχημένου” Σταυράκη.

 41. avatar
  Σοφία on March 15, 2012 - (permalink)

  Αγαπητή Αθηνά,
  Επειδή αναφέρεσαι στην έξωθεν καλή μαρτυρία, να σε πληροφορήσω ότι έχω αναρτήσει διάφορα σχόλια σε προηγούμενα άρθρα του κ. Δημητριάδη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επικρίνοντας τα μέτρα που πάρθηκαν, ως μέτρα ενάντια στην ανάπτυξη. Επειδή, όμως, προφανώς για σκοπούς αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, παρατηρήθηκε από κάποιους που αναρτούν σχόλια εδώ, μένος εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων, και δη των εκπαιδευτικών, λες και το πρόβλημα αυτοί το προκάλεσαν (και εν τέλει αποδείχθηκε νομίζω ότι η κρίση αλλού έχει τις πηγές της και αλλού θα έπρεπε να αναζητηθούν οι λύσεις), φαίνεται ότι δεν πρόσεξες τα σχόλιά μου ή ξέχασες τι έγραφα. Δεν πειράζει. Δε θα σου θυμίσω τι έγραφες εσύ επί του θέματος. Σημασία έχει η όποια συζήτηση να γίνεται με επιχειρήματα και τεκμήρια και όχι με σοφιστείες που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό. Και η ξεκάθαρη δική μου θέση αφορά και τα σφάλματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, και τα σφάλματα της εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος, την οποία θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δεινή οικονομική μας κατάσταση, στην οποία μας οδήγησαν οι λανθασμένοι χειρισμοί των τραπεζών με ευθύνη και της ΚΤ. Νομίζω όταν μίλησα για σκεπτόμενους πολίτες έξω από τον κομματικό διπολισμό ήμουν σαφέστατη.
  Να προσθέσω, επίσης, ότι δεν αντιλαμβάνομαι πώς ένα άτομο σαν κι εσένα (που φαίνεται να κατέχεις “τα των οικονομικών”), μπαίνεις στην υπεραπλούστευση του “όποιος δεν είναι φίλος μας είναι εχθρός μας”, που στην προκειμένη περίπτωση μετέτρεψες σε “όποιος μιλά για τα σφάλματα του ενός σημαίνει ότι υποστηρίζει τον άλλο.” Γι αυτό σε παρακαλώ να μην βιάζεσαι τόσο πολύ να με κρίνεις, και φυσικά, να μη στρέφεις τη συζήτηση από τις ευθύνες του νυν ΔΚΤ στο αν ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να εκφράζει από εδώ τη θέση του. Ως πολίτης με άποψη, θα την εκφράζω ελεύθερα, έστω κι αν σε κάποιους αυτή δεν αρέσει.

 42. avatar
  Σοφία on March 15, 2012 - (permalink)

  Διευκρίνιση: το προηγούμενο σχόλιο απευθύνεται στην αθηνά και όχι στην Αθηνά. Απολογούμαι για το σφάλμα.

  • avatar
   αθηνα on March 16, 2012 - (permalink)

   Ωραία τα λες Σοφία.Είχαμε μιά ακμάζουσα οικονομία,όπως του Λουξεμβούργου ας πούμε,και λόγω της κακής εποπτείας του Ορφανίδη,πέσαμε στο γκρεμμό.Ακόμα λίγο και θα το πιστέψουμε και οι πλέον δύσπιστοι.

 43. avatar
  Taylor on March 17, 2012 - (permalink)

  Latest update:
  50% chances for Crystalla Yiorkatzi
  50% for mystery Econ Professor

 44. avatar
  savvas on March 20, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Κώστα Μιχαηλίδη, Συμφωνώ μαζί σας για τον επαναδιορισμό του κ. Ορφανίδη αν θέλουμε να δειξουμε ΄΄ εικόνα χρηματοπιστοτικής συνοχής΄΄ προς στα έξω. Ελπίζω πως ο Πρόεδρος θα αποφασίσει χωρίς αισθήματα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Χάσαμε ένα αξιο,τολμηρό, εργατικό και παραγωγικό υπουργό οικονομικό ( κ.ΚΑΖΑΜΙΑ) , ελπίζω να μην χάσουμε και τον νυν Διοικητή της Κ.Τ. για αισθηματικούς λόγους. Αν η απόφαση του Προέδρου είναι ο επαναδιορισμός του κ. Ορφανίδη πιστεύω θα ανεβάσει τις μετοχές του και θα αποδείξει οτι ο Πρόεδρος πήρε ιστορική απόφαση για την οικονομία όπου τα ωφελήματα θα φανούν στο μέλλον. Ευχαριστώ Σαββας.

 45. avatar
  R on March 27, 2012 - (permalink)

  Δυστυχώς ακολουθώντας την πολιτική της «καμένης γης» οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να επαναδιορίσουν τον κον Αθανάσιο Ορφανίδη. Είναι ο μόνος τρόπος για να βάλουν χέρι στο χρυσό της Κεντρικής.
  Και είναι ο μόνος τρόπος για να μοιράσουν “τσιεκκούθκια” στους γέρους και σε άλλους “αναξιοπαθούντες” ώστε να μπορέσουν να επανεκλεγούν (αφού δεν άφησαν κανένα άλλο ταμείο).
  Και για την «καμένη γη» θα μας πουν ότι ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδατε τι μας έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση;
  Τελικά, χωρίς να κοκκινίζουν, θα αναφωνήσουν ότι είχε δίκαιο το κόμμα που δεν επιθυμούσε να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS