Skip to content

Οφειλόμενη Απάντηση

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on April 25th, 2012 - 64 Comments
avatar

Την περασμένη εβδομάδα έγραψα ένα μικρό άρθρο με στοιχεία από την Eurostat κάνοντας την απλή σύγκριση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο με άλλες περισσότερο ανεπτυγμένες, ως επί το πλείστον, χώρες.  Θεωρώ ότι το άρθρο απλώς υπέδειξε ότι ανάλυσε ο καθηγητής Λούης Χριστοφίδης στο πρώτο ετήσιο συμπόσιο για την Κυπριακή οικονομία που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου 2011.  Ότι δηλαδή ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι υπέρμετρα ψηλός (μπορείτε να ξαναδιαβάσετε την ανάλυση είτε εδώ είτε από την Κατ’ οίκον Εργασία, που είναι αναρτημένη στο blog από τις 18 Ιανουαρίου 2012).Η αντίδραση στο blog ήταν εντυπωσιακά μοχθηρή (φαντάζομαι ευτυχώς που έχουμε και μεσολαβητή), ίσως και, αντιδημοκρατική.  Αν προτιμάτε, μη προοδευτική (όπως είναι, για παράδειγμα, η προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε άποψης μέσω των γνωστών μεθόδων ανώνυμης ειρωνίας και ατεκμηρίωτων κατηγοριών).   Κατηγορήθηκα/επικρίθηκα για προσωπική επίθεση στην Υπουργό Εργασίας, για επιλεκτική ανάλυση/σύγκριση αριθμών και χρονιών, για πολιτικά καθοδηγούμενη ανάλυση, για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, για έλλειψη αντίληψης των κοινωνικών συνεπειών του 1974, για προσπάθεια αποφυγής ανάλυσης των εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης με τη δημιουργία κάποιας μορφής αντιπερισπασμού, και ότι είμαι φερέφωνο (πληρωμένο (;)) των εργοδοτικών οργανώσεων.  Και ότι πρώτα πρέπει να μειωθεί ο μισθός μου σε αυτό το σημείο (του κατώτατου μισθού) για να δικαιούμαι να εκφέρω άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.  (Και ότι ξεχνώ τα πόσα εκατομμύρια μπαίνουν στην κατανάλωση από αυτή την αύξηση: Ας αυξήσουμε τότε τον κατώτατο στα €10000 να μπούνε περισσότερα χρήματα στην κατανάλωση, ας μη μείνουμε στα €924).  Για το μόνο που ακόμη (νομίζω) δεν κατηγορήθηκα είναι ότι είμαι πράκτορας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Δυστυχώς, πιστεύω στην ορθότητα της άποψης μου (όπως νομίζω έχει πειστεί η σιωπηλή πλειοψηφία).  Απλώς θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες για να αντιληφθούμε πόσο πιο άσχημη (ακόμη) θα γίνει η κατάσταση με την ανεργία.  Η προσπάθεια αύξησης κάποιου «κεκτημένου» πριν την αβεβαιότητα των επόμενων εκλογών απλώς θα κάνει την αλλαγή προς τα κάτω ακόμη πιο επώδυνη όταν έρθει.  Κάποιος πληρώνει αυτούς του μισθούς, δεν πέφτουν σαν μάννα από τον ουρανό και αυτός ο κάποιος θα πρέπει να κερδίζει περισσότερο από τι δίνει για να συνεχίσει να υπάρχει σαν επιχείρηση και να προσλαμβάνει κόσμο.

Εκείνο όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η σφοδρότητα της κριτικής χωρις κανένα τεκμηριωμένο επιχείρημα (στο 90% των περιπτώσεων).  Η αντίδραση σε μία άποψη με αυτό τον τρόπο είναι απόδειξη ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να μπορούμε με ηρεμία να συζητήσουμε σφαιρικά κάποιο θέμα και να πάρουμε μία απόφαση.  Και προσέξτε: Μιλούμε (έτσι νομίζουμε τουλάχιστον) για τον κατώτατο μισθό και όχι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη λύση του Κυπριακού! Και δυστυχώς πολλές φορές ισχύει για όλους αυτό.  Αν μεθαύριο ξαφνικά γράψω για την έντονη ανάγκη φορολογίας του πλούτου, τότε πρέπει να περιμένω την αντίστοιχη αντίδραση από την άλλη μεριά;

Αυτή η αντίδραση αποδεικνύει στο δικό μου το μυαλό ότι δεν είναι μόνο αλλαγή ηγεσίας και πολιτικών που χρειαζόμαστε.  Πρωτίστως, χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας.  Τέτοιο φανατισμό έζησα, όπως πολλοί άλλοι, όταν μεγάλωνα, αλλά πίστευα ότι με τον καιρό αυτές οι εμπειρίες θα ήταν γραφικές αναμνήσεις, διηγώντας τες να χαμογελάς.  Αντίθετα, πάνε να γίνουν αναμνήσεις, διηγώντας τες να διερωτάσαι τι συμβαίνει γύρω σου, καθώς τα πράγματα φαίνονται χειρότερα με κάθε χρόνο που περνά.  Διερωτάσαι αν θα πρέπει να πας σε άλλη γη και σε άλλα μέρη για να αποφύγεις την εμπέδωση τέτοιων αντιλήψεων στα παιδιά σου.  Επειδή δυστυχώς τα δύσκολα (και από οικονομική, και από εθνική, άποψη) ακόμη να έρθουν.  Συγγνώμη που χαλάω τη «θεωρία των ψυχολογικών ενέσεων» του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Σταυράκη, αλλά δυστυχώς με τα μυαλά εγκλωβισμένα σε τέτοιες προκαταλήψεις και συνωμοσιολογίες, είναι δύσκολο να πάμε μπροστά.

ΥΓ1. Το μόνο που με βρίσκει κάπως σύμφωνο είναι ότι αμέλησα να αναλύσω την τελευταία αξιολόγηση των Moody’s.  Πολλοί στο blog την ερμήνευσαν ότι είναι εμφανές ότι για όλες τις υποβαθμίσεις φταίει ο τραπεζικός τομέας.  Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα, πάντα κατά τη δική μου άποψη.  Και αυτό φαίνεται μέσα από την προσεκτική μελέτη αυτής της αξιολόγησης.  Υπόσχομαι, εν καιρώ, πέμπτο μέρος στην κατρακύλα προς διαβάθμιση από την κατηγορία επενδύσιμων, στην κατηγορία μη-επενδύσιμων, ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην έχουμε παραπονεμένα λόγια.  Για να μην έχουμε αυταπάτες ότι όταν θα μπούμε στο Μηχανισμό Στήριξης θα είναι μόνο λόγω των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

ΥΓ2. Μία λογική εξήγηση που δόθηκε για το ψηλό επίπεδο του κατώτατου μισθού είναι ότι δεν έχουμε το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών που υπάρχουν στις Σκανδιναβικές χώρες.  Υπόσχομαι να ασχοληθώ με αυτό το θέμα στο μέλλον.  Προς το παρόν πρέπει να αναρωτηθούμε αν η διαχρονική αποτυχία του κράτους να προσφέρει ικανοποιητικές κοινωνικές υπηρεσίες λύνεται με τον κατώτατο μισθό και όλων των ειδών των επιδομάτων, ειδικά σε μία χώρα που η φοροδιαφυγή, και γενικότερα η μη εφαρμογή των νόμων, μοιάζει να είναι ακαταπολέμητη.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Categories → Οικονομία

64 Comments
 1. avatar
  YiannisP on April 25, 2012 - (permalink)

  Κύριε Μιχαηλίδη,
  Αν και είμαι απο αυτούς που συμφώνησαν απόλυτα μαζί σας, και οπωσδήποτε δεν συμφώνησα με την πολεμική που σας ασκήθηκε απο ορισμένους,βρίσκω τη σημερινλη σας αντίδραση υπερβολική. Το ΄παράπονο’ που έχω μαζίσας, είναι ότι δεν απαντήσατε στην ερωτηση μου.
  Θα μπορούσε ο μισθός να καθορίζεται απο τη ζήτηση και την προσφορά όπως γίνεται με όλα τα αγαθα?
  Υ.Γ. συζητώντας με πολλούς φίλους (ακόμα και χαμηλόμισθους0 το θέμα, στη συντριπιτική τους πλειοψηφία συμφωνούν με τις θέσεις σας.

  • avatar
   Andreas on April 25, 2012 - (permalink)

   Mπορει φίλε να μεν είδες τα υπόλοιπα σχολια που ΜΑΛΛΟΝ εν τα επαρεθεσε ο κ. Καθηγητης.Γι αυτο μπορει και να μεν ενει υπερβολικη η αντιδραση του

  • avatar
   Alexandros Michaelides on April 26, 2012 - (permalink)

   Θα απαντήσω στο μέλλον. Είναι καλή ερώτηση. Γέρνω προς το όχι στην αγορά αλλά πρέπει να υπάρχει προσοχή στο επίπεδο του κατώτατου

  • avatar
   panayiotis on April 26, 2012 - (permalink)

   Θα ήθελα να επισημάνω ότι στον καθορισμό της τιμής θα πρέπει να προστίθενται και οι κοινωνικές επιπτώσεις όπως ανεργιακό επίδομα, εκπαίδευση παιδιών υπαλλήλων, ιατροφαρμακευτική κάλυψη κλπ.

   Θα ήταν άδικο για το κράτος, ο Χ επιχειρηματίας να φέρνει έναν εργάτη από την Βουλγαρία με την οικογένεια του και όταν μετά από έξι μήνες αφου βρει κάποιον πιο φθηνό από την Λιθουανία, να τον απολύει. Ποιος θα επωμιστεί το κόστος του ανεργιακού, κλπ της οικογένειας του Βούλγαρου;

 2. avatar
  Bohr on April 25, 2012 - (permalink)

  Ίσως η πρόταση σας για μείωση του κατώτατου μισθού να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της ανεργίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσπαθήσετε να τεκμηριώσετε την άποψη σας ήταν, κατά τη δική μου άποψη, ατυχής. Προσπαθήσατε να δείξετε στο προηγούμενο σας άρθρο ότι ο κατώτατος μισθός είναι υπερβολικά ψηλός, συγκρίνοντας τον με τους μισθούς σε άλλες Ευρωπαικές χώρες. Οι πλείστοι Κύπριοι δε θα κάνουν αυτή τη σύγκριση, αλλά όπως θα είδατε, θα κοιτάξουν τι γίνεται στη δική τους χώρα πρώτα, οπότε θα διαμαρτυρηθούν για τυχόν πρόταση ‘τιμωρίας’ της κατώτερης τάξης σε μια κρίση.

  Ένας καλύτερος τρόπος τεκμηρίωσης της άποψης σας θα ήταν μια ανάλυση του πώς μεταβάλλεται το ποσοστό ανεργίας με τη μείωση του κατώτατου μισθού. Αν αυτή η ανάλυση έδειχνε μια μείωση στο ποσοστό ανεργίας με τη μείωση του κατώτατου μισθού, τότε θα είχατε εντελώς διαφορετική αντίδραση.

  • avatar
   adkiaseros on April 25, 2012 - (permalink)

   Ο καθηγητής εξέφρασε μια άποψη τεκμηριωμένη, επιστημονική, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς.

   Είναι κατανοητό γιατί κάποιοι να νιώθουν θιγμένοι από τον τρόπο που εξέφρασε τις απόψεις του ο καθηγητής και για την ‘ψυχρή’ προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος.

   Η άποψή μου είναι πως ορθώς έπραξε. Ουαί και αλλοίμονο εάν οι ακαδημαϊκοί εκφράζονται στην βάση του συναισθήματος ή προσπαθώντας να μην θείξουν κάποιον. Τα νούμερα είναι εκεί, τα στοιχεία είναι εκεί και ο καθένας ας ‘πολεμήσει′ τις απόψεις του άλλου με στοιχεία, με δεδομένα και με προτάσεις.

   Φυσικά κάτι τέτοιο προυποθέτει παιδεία, γνώση, έρευνα, κόπο και ανοικτό μυαλό, ενώ το κλάμα, η επίρριψη ευθυνών, η προκατάληψη, η πολιτικοποίηση, οι γενικοί αφορισμοί, τα αναθέματα και το συναίσθημα είναι δωρεάν και πάντοτε στην άκρη των δακτύλων μας (ή της γλώσσας μας).

 3. avatar
  Μαριος on April 25, 2012 - (permalink)

  Αν και θεωρώ ότι υπάρχει μια δόση υπερβολής στα γραφόμενα σου θα επισημάνω 2-3 πράγματα.

  α. όταν εκφράζεις μια άποψη σε ένα ανοικτό φορουμ πρέπει να είναι σε γνώση σου ότι ναι υπάρχει η πιθανοτητα να δεκτείς κάποιας μορφής επίθεση. Δεν είναι το ίδιο να μιλάς σε μια διάλεξη φοιτητών σου οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο είναι εξαρτώμενοι.

  β. Ακόμα και αν είναι έτσι όπως τα λες κατά την άποψη μου αυτό είναι εφόσον δεν υπάρχουν αφορισμοί και βρισιές πιο δημοκρατικό και αυτό είναι το ωραίο του διαδικτύου.

  γ. Το φόρουμ και το γεγονός ότι είναι ανοικτο επιτρέπει στην παράθεση όλων ανεξαιρέτως των απόψεων που μπορεί να υπάρχουν σε μια κοινωνία, το δε γεγονός της ανωνυμίας δεν είναι κατά ανάγκη κακό αφού επιτρέπει ταυτόχρονα και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων, περιλαμβανομένου και αυτό του θυμού που είναι υπαρκτός σε μια κοινωνία.

 4. avatar
  Bohr on April 25, 2012 - (permalink)

  >>Αν μεθαύριο ξαφνικά γράψω για την έντονη ανάγκη φορολογίας του πλούτου, τότε πρέπει να περιμένω την αντίστοιχη αντίδραση από την άλλη μεριά;

  Είναι λογική ερώτηση αυτή; Περιμένετε ότι θα έχετε την ίδια αντίδραση όταν στοχεύετε τα ψηλότερα στρώματα των φορολογούμενων πολιτών με αυτή που είχατε όταν στοχεύσατε τα χαμηλότερα στρώματα;

  Σέβομαι το γεγονός ότι μένετε σταθερός στην άποψη σας παρά την αντίδραση, αλλά φαίνεται ότι τα σχόλια σας ενόχλησαν. Αν θέλετε να έχετε μόνο θετικά σχόλια, τότε δεν έχετε παρά να γράψετε για την ανάγκη μείωσης των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων στην Κύπρο, κάνοντας παρόμοια συγκριτική ανάλυση με άλλες Ευρωπαικές χώρες. Σας εγγυώμαι ότι θα έχετε απόλυτα διαφορετική αντίδραση.

 5. avatar
  Αχιλλεας on April 25, 2012 - (permalink)

  Πρωτα σημειωνω οτι ειναι το δευτερο σχολιο μου που δεν δημοσιευετε απο την stockwatch. Δεν πειραζει ομως. Με καλυψαν οι YiannisP, Bohr και Μαριος.

 6. avatar
  Μαριος on April 25, 2012 - (permalink)

  Βohr…ας γράψουμε όλοι τότε για τη συτζια του μαύρου τους δημόσιους υπαλλήλους..

  Η μάλλον ας απολύσουμε το 1/3 και να προσλάβουμε κοινοτικούς που πέρνουν πιο κατω από τον κατώτατο στη θέση τους για να μειωθεί ο μέσος μισθός και να συγκρίνεται επι ίσοις όροις με αυτό του ιδιωτικού τομέα.

  Είμαι ο μόνος σε αυτό το φόρουμ που βλέπω ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση των δύο μέσων μισθών λόγω του ότι υπάρχει στρέβλωση?

  • avatar
   αθηνα on April 25, 2012 - (permalink)

   Στρέβλωση μπορεί να υπάρχει.Αλλά προς τα πάνω.

 7. avatar
  Sancho Panza on April 25, 2012 - (permalink)

  DrM
  I sincerely apologise for not offering my full support to your previous article. In all honesty I read it as soon as it was posted and did not witness the ridiculous attack you suffered and did not revisit the article as I felt that your position was rational to the point of overstating the obvious.
  The attack though shows the national mentality that has indeed driven this island to the brink too many times. The tragedy however, is that we bounce back through no planning or concerted action on our behalf. We rebound simply by the fluke of being here and being a small economy. This has instilled a criminal arrogance in our compatriots which allows a bunch of corrupt politicians to run the country. I mean this across the board unfortunately – no party has a clean record, in fact all were involved in covering up the plethora of scandals (in Helios even the Greeks did a better job than us!!!!).
  We are doomed, I fear, by our national DNA. A DNA that was created through hundreds of years of being under someone else’s rule and focusing on ‘grabbing’ what we can today disregarding the future. We happily live with banks that overcharge for everything, professionals that are never liable, authorities that refuse to punish and people who admire and chance after those who took their money (Vgenopoulos, Lykourgos etc)
  It seems that those of us who are ready to work toward progress need to focus our attention abroad, as that is the most effective way of helping Cyprus. When the surrounding economies do well so will we. Trying, as you do, to rectify things in Cyprus will only get you into trouble…

 8. avatar
  R on April 25, 2012 - (permalink)

  Δεν θα σταθώ στο αν είναι σωστή ή όχι η άποψή σας περί του κατωτάτου μισθού.

  Εκείνο που είναι πράγματι ανατριχιαστικό είναι η αντίδραση σε αυτά που είπατε.

  Ευτυχώς ακόμα είμαστε σε δημοκρατία (μπορεί τελικά να νομίζουμε ότι είμαστε σε δημοκρατία) και ο καθένας δικαιούται να έχει και κυρίως να εκφράζει την άποψή του.

  Η αδυναμία του οποιουδήποτε να αντέξει την έκφραση της άποψης αυτής τον κατατάσσει αυτόματα σε οραματιστή άλλων πολιτειακών καταστάσεων δηλ. χουντικών/δικτατορικών ή κουμμουνιστικών καταστάσεων (οι δύο αυτές καταστάσεις δεν διαφέρουν μεταξύ τους).

  Δυστυχώς η ανικανότητα μας (ακόμα και σήμερα) να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από εκείνο που εμείς πιστεύουμε μας είχε οδηγήσει στην τραγωδία του 1974 τις συνέπειες τις οποίες εξακολουθούμε να βιώνουμε.

 9. avatar
  Anonymous on April 25, 2012 - (permalink)

  Αν μεθαύριο ξαφνικά γράψω για την έντονη ανάγκη φορολογίας του πλούτου, τότε πρέπει να περιμένω την αντίστοιχη αντίδραση από την άλλη μεριά

  as gelaso. den sinadi oute me tin ideologia sas oute me ta simferonta sas na grapsete gia auto.

  Den nomizo na doume tetio athro . toulaxiston apo esena

  • avatar
   αθηνα on April 25, 2012 - (permalink)

   Το μόνιμο απωθημένο του αμετανόητου μαρξιστή,η φορολογία του πλούτου.Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο πλούτος φέρνει θέσεις εργασίας και τα’ί’ζει τους κηφήνες του δημοσίου παρά τις όποιες εξαιρέσεις.Και μη μου επιτεθείτε γιατί δεν είμαι πλούσια,αλλά καταλαβαίνω πως δουλεύει το καπιταλίστικό σύστημα, που είτε σου αρέσει Ανώνυμε,είτε δεν σου αρέσει,αυτό έχουμε.

  • avatar
   Alexandros Michaelides on April 26, 2012 - (permalink)

   Κι όμως, έχεις λάθος

   http://blog.stockwatch.com.cy/?p=557

   • avatar
    Επιλήσμων on April 26, 2012 - (permalink)

    @ αγαπητήν Αθηνά. Δηλαδή πρέπει να φορολογούμεν την φτώχεια αντί τον πλούτον? (Αρκετοί Κύπριοι πλούσιοι, επενδύουν τα λεφτά τους σε πανάκριβα αυτοκίνητα, κότερα/θαλαμηγούς, κοσμήματα εισαγώμενα,σπίτια στο εξωτερικό κλπ). Και μη μου επιτεθείς, γιατί δεν είμαι φτωχός, αλλά καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι φτωχός αλλά και την νοοτροπία του Κύπριου πλούσιου. ΟΜΩΣ, να μη συγχίζουμε τον πλούτο και τον πλούσιο με τον επιχειρηματία/entepreneur που πολύ πιθανό να είναι και πλούσιος.

    @ Κον Αλέξανδρο Μιχαηλίδη. Διάβασα το σχετικό άρθρο σας που μας παραπέμπετε (Μιά Μικρή Φορολογική Μεταρρύθμιση). Παρ’ όλο που δεν γνωρίζω εάν στο μέλλον γράψετε κάτι γιά την “έντονη ανάγκη φορολογλιας του πλούτου”, αυτό που έχετε γράψει δεν μπορεί να θεωρηθεί, ούτε και από τον πλέον καλόπιστο υποστηρικτή σας, ως “έντονη ανάγκη φορολογίας του πλούτου” !!

    • avatar
     Alexandros Michaelides on April 26, 2012 - (permalink)

     @Επιλήσμων
     Δεν είναι έντονη ανάγκη όντως. Αλλά έιναι μέτρο φορολόγησης του πλούτου, με τους περισσότερο πλούσιους να πληρώνουν περισσότερο, που αντιμετωπίζει εν μέρη τη φοροδιαφυγή διότι τα σπίτια δεν κρύβονται. Αλλά είμαστε στον πέμπτο χρόνο αυτής της διακυβέρνησης και δεν άκουσα καμμιά σοβαρή πρόταση επί του θέματος ενώ θα περίμενα το αντίθετο. Ειδικά όταν “άτομα της δικής μου ιδεολογίας”, ότι και αν αυτό σημαίνει, υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο.

    • avatar
     αθηνα on April 26, 2012 - (permalink)

     .Aγαπητέ Επιλήσμων,επειδή ξέρω ότι είσαι μετριοπαθής άνθρωπος και δεν λα’ι′κίζεις,άκουσε αυτό :O πλούτος είναι ευλογία και όχι ανάθεμα,όπως τον καταντήσαμε σ’αυτό το δύσμοιρο τόπο.Αν θα αγοράσω θαλαμηγό,να μου τη φορολογήσεις σαν είδος πολυτελείας,ή ακόμα να τη θεωρήσεις σαν αντικειμενικό κριτήριο πλούτου και να πληρώσω.Οχι όμως να αυξήσεις τον εταιρικό φόρο και ο πλούσιος να το φορτώσει στο προσωπικό ή στην κατανάλωση,σφάζοντας την κότα με τα χρυσά αυγά.Είναι τόσο απλό!

     • avatar
      Επιλήσμων on April 27, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή Αθηνά, Μα δεν βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση ούτε και διαφωνία σε αυτό το σημείο.
      1. Εάν αγοράσεις θαλαμηγό με “καθαρά” λεφτά, την δηλώσεις και εγγράψεις στη Κύπρο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γιά μένα, και ευχαρίστως θα δεχόμουν πρόσκληση για κρουαζιέρα.
      2. Δεν έχω αναφερθεί στον εταιρικό φόρο. Τουναντίον, έχω επισημάνει την διαφορά μεταξύ του απλώς πλούσιου και του καλού επιχειρηματία/entepreneur, πού μακάρι να είναι και πλούσιος (φτάνει να είναι “σωστός”).

 10. avatar
  Andreas on April 25, 2012 - (permalink)

  Παιδια να πω οτι ο κ. Καθηγητης ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΥΦΟς ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΑΡΕΘΕΣΕ.
  Ναι εαν ηταν μονο τουντα σχολια μαλλον κι εγω θα εχαρακτηριζα την αντιδραση του καθηγητη καπως υπερβολικη αλλα εν νομιζω ναν μονο τουτα.
  Σκεφτειτε το και τουτο…

 11. avatar
  Tefkros on April 25, 2012 - (permalink)

  Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μιχαηλίδη. Κατ’ αρχήν δεν στοχεύευ τα χαμηλότερα στρώματα του πληθυσμού, στοχεύει την πολιτική της κυβέρνησης να αυξήσει εν καιρώ ανερχόμενης ανεργίας το κατώτατο όριο μισθού. Και ο άνθρωπος δεν τα έχει με την αντίδραση του κόσμου, αλλά με την νοοτροπία του

 12. avatar
  PES on April 25, 2012 - (permalink)

  mono ena sxolio sto ysterografo 2: diladi epeidi den katapolemate i forodiafygi apotelsmatika tha prepei na meinei o katwtatos misthos xamila? mipws einai oi liptes tou katwtatou misthou pou forodiafeygoun?
  kai ta dyo pio panw poious voleyoun kai den akoumpane katholou?

 13. avatar
  The Invisible Hand on April 25, 2012 - (permalink)

  Ως συνήθως ο Δρ Μιχαηλίδης εκφράζει σωστά και λογικά την αλήθεια: Ότι η δια νόμου αύξησις του κατωτάτου μισθού αυξάνει την ανεργεία και η μείωσις του την μειώνει. Σίγουρα ο κατώτατος μισθός ΔΕΝ είναι ικανοποιητικός ή επαρκής για να ζήσει ο εργοδοτούμενος. Αλλά είναι μεγαλύτερος από το εισόδημα ενός ανέργου, που επίσης είναι, δυστυχώς, πολύ ανεπαρκές.

  Υπάρχουν τόσοι επικριτές του καθηγητή που πυροβολούν προσωπικά το ταχυδρόμο επειδή δεν τους αρέσει το σωστό μύνημα. Πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά η πλύσις εγκεφάλου που έχει υποστεί τόσο σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας από αντιεπιστημονικά, ιδεολογικά και ευσεβοποθικά συνθήματα.

  Πράγματι ζούν ακόμη ο Che Guevara και η Rosa Luxembourg. Κοντεύει και η Πρωτομαγιά…

 14. avatar
  Panayiotis on April 26, 2012 - (permalink)

  Οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται καμιά επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση Χριστόφια. Είναι δωρεάν, και δεν τους ωφελεί ουδόλως, παρά μόνο τα κυβερνητικά ποσοστά συμπάθειας από το λαό. Το κράτος ωφείλει να στοχεύει στη μείωση του μισθολογικού κόστους της ίδιας της οικονομίας. Και αυτό, σημαίνει, το κράτος να κατανοήσει την αναγκαστική μείωση των ιδίων εισοδημάτων, εις όφελος της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Η συνέχεια εδώ (Ο κατώτατος μισθός, η Προοδευτική και τα τσαλιμάκια Χριστόφια – Σωτηρούλας): http://wp.me/p1L5L9-5u

 15. avatar
  Pavlos on April 26, 2012 - (permalink)

  Συμφωνώ με τον Κον Μιχαηλίδη.

 16. avatar
  Αχιλλεας on April 26, 2012 - (permalink)

  Φιλε Invisible Hand,
  Μηπως θα επρεπε καποτε να διερωτηθεις, μηπως εισαι εσυ που ετυχες πλησης εγκεφαλου. Γιατι δηλαδη η διαφορετικη αποψη παντα να σημαινει οτι εχουν λαθος οι αλλοι. Ο κυριος Μιχαηλιδης αυτη την φορα εχει λαθος. Πρωτον γιατι ασχοληθηκε με €20 τον μηνα(αυτο ειναι που ξενιζει περισσοτερο) το οποιο δεν φερνει ανεργια η για να μην ειμαι απολυτος (και ειμαι σε αυτο αλλα χαρη της συζητησης βαζω νερο στο κρασι μου)τουλαχιστον δεν φερνει στον βαθμο που φερνει η αυξηση 20% στα καυσημα, 35% στα επιτοκια και ο τερματισμος χρηματοδοτησης απο τις τραπεζες (με αυτα γιατι δεν ασχοληθηκε), δευτερο γιατι τα στοιχεια που παρεθεσε δειχνουν τον κατωτατο οτι ειναι ψηλος ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ με αλλες ευρωπαικες χωρες. Για τα δεδομενα της Κυπρου ομως τι γινετε ? ειναι χαμηλος για τα δεδομενα της Κυπρου και ο κυριος Μιχαηλιδης τα αγνοει παντελως και τριτο λαθος, θιγει ενα πολυ ευαισθητο θεμα για τους χαμηλα αμοιβομενους του ιδιωτικου τομεα την στιγμη που αυτος απολαμβανει τα πλουσια οφελειματα που του προσφερει ο δημοσιος τομεας. Ενας δημοσιος τομεας που δεν μπορει να αντεπεξελθει στα πλουσια οφελειματα που προσφερει στο προσωπικο του εντουτοις το προβλημα του κυριου καθηγητη ειναι αν πιανει ο καημενος ο πωλητης ακομα €20 τον μηνα.
  Ε ναι αν το καλο σκεφτουμε λιγακι, σε περιπτωσει που αυξηθει η ανεργια και η υφεση συνεχιση να βαθαινει τοτε ποιοι θα χασουν πρωτοι απο ολους τα πλουσια οφελειματα τους ?

  • avatar
   The Invisible Hand on April 26, 2012 - (permalink)

   Φίλε Αχιλλέα

   Έχεις βέβαια δίκαιο ότι η διαφορετική άποξη δεν σημαίνει πάντα ότι είναι λάθος. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η άρνησις από σένα και άλλους να δεχθούν τες θέσεις του κ. Μιχαηλίδη είναι λάθος. Και αυτό φαίνεται και από τα άσχετα με το θέμα επιχειρήματα που χρησιμοποίούνται για να τον αντικρούσουν! Ότι ο ίδιος καλοπληρώνεται και δεν ειναι φτωχός! Ότι την κρίση την επιρεάζουν περισσότερο το ψηλό κόστος ενέργειας, τόκων κλπ.

   Συμφωνώ ότι 20 ευρώ αύξησις είναι σχετικά μικρή. Αλλά πραγματικά πιστεύεις ότι μια (μικρή ή μεγάλη) αύξηση του κατωτάτου μισθού θα δημιουργήσει δουλειές για τους άνεργους; Για να μη χάνουμε το χρόνο μας με τους ψηλούς μισθούς του καθηγητή.

 17. avatar
  Αχιλλεας on April 26, 2012 - (permalink)

  Και κατι ασχετο θα σας προτιμουσαμε ανεξαρτητο Αποελιστα παρα δεξιο Ομονοιατη κυριε Μιχαηλιδη ειδικα λογο του τιτλου σας

 18. avatar
  observer on April 26, 2012 - (permalink)

  Dear Alexandros,
  Please keep writting your articles as they are rays of hope for better things to come in this country which is full of univrsity degree but uneducated citizens.I fully share your frastration and that of others for a society that is fully dogmatised and cannot distinguish the difference between economic theory and scientific analysis, but bases any comments on its dogmatic obsessions which are rarely backed by arguments.If arguments were present then the fanction of blogs such as this one would be maximised and I am absolutely sure that scientists like Mr Michaelides would be more than glad to enter into a debade for the benefit of all.

 19. avatar
  panayiotis on April 26, 2012 - (permalink)

  Θα επιχειρηματολογούσα υπέρ της αύξησης του κατώτατου ορίου γιατί το ψηλό εργατικό κόστος θα έδινε ώθηση στην εφαρμογή τεχνολογιών και οικονομιών κλίμακας προς αντικατάσταση των ακριβών εργατικών χεριών. Αυτό θα δημιουργούσε αρκετές θέσεις εργασίας και μάλιστα με ψηλές αποδόσεις.

  Στην Κύπρο υπάρχει ένα πλεόνασμα χαμηλόμισθων υπαλλήλων που είναι περίπου από 60,000 μέχρι 86,744+.(βλέπε 30,137 ανέργους με μόρφωση μέχρι τη μέση εκπαίδευση από τους 37,443(4/4/12) μαζί με 55,266 κοινοτικούς και 61,615 από τρίτες χώρες υπαλλήλους(Εκθ. Υπ. Εργ. 2010)

  Είμαι της άποψης ότι στην Κύπρο οι εργοδότες προτιμούν να εργοδοτούν φτηνό εργατικό παρά να επενδύουν σε τεχνολογίες για να μην χρειάζονται τόσο πολύ εργατικό. Ένα χαμηλότερο κατώτατο όριο απλά θα τους ενθάρρυνε περισσότερο.

 20. avatar
  DKC on April 26, 2012 - (permalink)

  Ζούμε σε βάρος των μελλοντικών γενεών

  http://www.youtube.com/watch?v=qUKn2n7q8e8&feature=relmfu

 21. avatar
  marios on April 26, 2012 - (permalink)

  τα δημόσια σχόλια δέχονται και δημόσιες κριτικές. ναι υπάρχούν και αντίθετες απόψεις βλέπε Γερμανία όπου χωρίς μείωση των μισθών υπήρχε ανάπτυξη. και ναι κυριοι που είσαστε σε θεσεις κλειδια οφείλεται να βρεί τους τρόπους αύξησης της παραγωγηκότητας και όχι την μείωση μισθών, αλλα αν επιμένεται στην μίωση των μισθών ας βρούμε τον σημερινό μέσω όρο και να έρθουν οι ψηλά να βρούν τον μέσο όρο.

 22. avatar
  Andreas on April 26, 2012 - (permalink)

  Πάντως κ. Καθηγητα μπορείτε να δειτε οτι όλοι όσοι ,ταχατες, εταχθησαν κατα του μέτρου , δεν επαράθεσαν κανενα στοιχείο που να δικαιολογεί τον λόγο αντίθεσης τους αλλα έπρεπε να ταχθουν α πριόρι κατα , μιας και το μέτρο επάρθηκε απο αριστερη κυβέρνηση και σε πολλους φέρνει “αλλεργιες” αυτο που λέμε φιλαλαικο μέτρο.
  Ειλικρινα προσέξετε τα σχόλια τους.Και τις δεν είπασιν.Απο κομμουνισμους μεχρι δικτατοριες και καταρρευση οικονομιας απο αυτη την αύξηση κτλ .

  Πάντως θα περιμενουμε ολοκληρωμένη την αναλυση σας μιας και μονο μια παραθεση του κατωτατου μεσω ενος πίνακα δεν λέει και πολλά ή τουλάχιστον είναι δύσκολο να πείσει .

  • avatar
   αθηνα on April 26, 2012 - (permalink)

   Μα η οικονομία έχει ΗΔΗ καταρρεύσει φίλε μου.Το δράμα μας είναι που δεν το καταλάβαμε και μοιράζουμε ακόμα τσιεκκούθκια,αυξάνουμε τους δημ.υπαλλήλους και ονειρευόμαστε τον εαυτό μας στην προεδρία της Ε.Ε. Ο μως θα σου πω και κάτι που ο πολύς κόσμος το αγνοεί.Η αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μόνο θα αυξήσει την κάθοδο κοινοτικών,άρα θα χειροτερεύσει τη δική μας ανεργία,αλλά έχει και παράπλευρες απώλειες.Στη χώρα τους,τα ακριβά εμβόλια για τα παιδιά τους τα πληρώνουν οι ίδιοι.Ενώ εμείς οι… large,τρομάρα μας,τους τα δίνουμε εντελώς δωρεάν.

   • avatar
    Andreas on April 26, 2012 - (permalink)

    Οταν εμπαιναμε στην Ε.Ε. οι νεοφιλελευθεροι τους οποιους αφουγκράζεσαι επαρουσιαζαν την σαν γη της επαγγελιας.
    Αληθες!
    Οταν εμπαιναμε ουτε καν εζητησαν εξαιρεση της χωρας μας οπως εκαμαν μαλτα και λουξεμβουργο για ελεγχο του αριθμου καθοδου κοινοτικων.
    Αληθες?Ισχυει για τουντες χώρες?
    Οταν εζησαμε το μεγαλο φαγοποτι της δεκαετιας με τους δημοσιους υπαλληλους και τους ημικρατικους γιατι τοτε εν εισιες πρόβλημα?
    Καλα εν τα καμωματα αλλα ας μιλουμε και λλιο σοβαρα.
    Τσας
    Διοτι ζουμε και σε εποχη καταρρευσης του νεοφιλελευθερισμου

    • avatar
     αθηνα on April 27, 2012 - (permalink)

     Καλά βρε Ανδρέα,γιατί εσύ,το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας,δεν προτείνετε έξοδο απο την ΕΕ, ή έστω απο την ευρωζώνη.Εγώ προσωπικά,που με αποκαλείς νεοφιλελεύθερη,σε περίπτωση δημοψηφίσματος,θα ψηφίσω μαζί σου.Αν όμως θα μείνουμε στην ΕΕ,τουλάχιστον διαχειριστείτε υποφερτά επαρκώς το καπιταλιστικό σύστημα που έχουμε,και μην κάνετε το παν για να παραδώσετε καμμένη γη στον επόμενο πρόεδρο. 9 μήνες έχουν απομείνει,και μετά θα αρχίσετε το τροπάριο: To καιρό του Χριστόφια,ο κόσμος είχε να φάει-γιατί έβρισκε ακόμα δανεικά!

     • avatar
      Andreas on April 27, 2012 - (permalink)

      Oυτε στατιστικη υπηρεσια εν πιστεύκεις για τους δημοσιους.ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι εσυ κατεχεις την πραγματικη αλήθεια.
      Δεν ειπα να βγουμε που την ευρώπη και ουτε θα το πω ποτε.
      Απλα κάποιοι οταν έφεραν αντιστασεις – αντιδρασεις για καποιες πρακτικες που καθε αλλο παρα ενωμενη την βλέπουν ή θελουν να την δουν , εχαρατκηριζονταν ως ευρωσκεπτικιστες κτλ.
      Το συστημα μπορεις να το διαχειριστεις οταν ειναι υγιες .Δαμε εχει πεθάνει και το ποιο βασικο που ξεχνας?Εδιελυσε οικονομιες και οικονομιες…
      Παντως οι νεοφιλελευθεροι , τους οποιους στηριζεις, ηταν που διελυσαν την οικονομια μας και το μαρτυτουν τα νουμερα( και τουτα δεν λεν ψεματα οσο και να το ελπίζεις !).

    • avatar
     αθηνα on April 27, 2012 - (permalink)

     Και επιτέλους μη χρησιμοποιάτε τη δεκαετία του Κληρίδη,γιατί δεν πείθετε κανέναν.Οι τιμές στο χρηματιστήριο χθες,σημείωσαν ιστορικό χαμηλό.Το δε μεγάλο φαγοπότι στο δημόσιο τομέα,συνεχίζεται με πλέον επιστημονικό τρόπο.Οι δημ.υπάλληλοι ”μειώνονται” στα χαρτιά,και στη πράξη αυξάνονται.Να δούμε τι έχει να γίνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

     • avatar
      Andreas on April 27, 2012 - (permalink)

      Αλλα λεμε αλου εν ο καημος σου.Δαμε ως και νουμερα εδωσες λάθος με τεραστια μάλισα απόκλιση !!
      Τοσο καλα παρακολουθεις οικονομια!!

     • avatar
      αθηνα on April 27, 2012 - (permalink)

      Μα εγώ,ουδέποτε είπα ότι είμαι οικονομολόγος.Αλλά δεν σημαίνει ότι θα μου στερήσεις το δικαίωμα σχολιασμού στο blog.Εξάλλου στα οικονομικά,τίποτα δεν είναι απόλυτο πλήν της βλακείας…Αλλά δεν είμαι εγώ που ζητούσα συμβουλές απο τον κ.Τταντη σε προηγούμενο άρθρο.Τώρα αν εσύ επιμένεις ότι οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημ.τομέα,μειώνονται,απλά διαφωνούμε.Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

     • avatar
      Andreas on April 28, 2012 - (permalink)

      Σωστα.Γιατι εγω αμαν ενιξερω κατι ρωτω.Eν αντιθέσει με σένα που ουτε καν τα στοιχειώδη δεν γνωρίζεις αλλα το πιο βασικο ουτε καν διατεθειμενη εν είσαι.
      Μια φορα επηες ν ασχοληθεις με σπλα νούμερα και τουτα έδωσες τα λανθασμενα . Εμφανως λανθασμένα!

      Αφου ουτε τουτο εν μπορεις να καμεις εγω σου συνιστω να κάμνεις οτι κάμνω κι εγω.Ν αρχισεις να ρωτας και το κυριότερο να είσαι διατεθειμενη ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ!!

     • avatar
      αθηνα on April 28, 2012 - (permalink)

      Τα νούμερα που αναφέρεις φίλε μου,αφορούσαν το μεγάλο δημ.χρέος της Ιαπωνίας,και τα ανάφερα για να σου πω ότι μιά αξιόχρεη χώρα δεν έχει πρόβλημα με το μεγάλο χρέος,σε αντίθεση με την Κύπρο που κόμπαζες ότι είναι πολύ πιό κάτω.Ε λοιπόν,στην προσπάθειά σου να με κατατροπώσεις για το λάθος,αύξησες το νούμερο χωρίς να αντιληφθείς πως με αυτό τον τρόπο δυνάμωσες τα επιχειρήματά μου.Σε ευχαριστώ πράγματι.

     • avatar
      Andreas on April 29, 2012 - (permalink)

      Κάμνεις λάθος.
      Στην πραγματικοτητα τπτ δεν ελάλες παρα τις πάμπολλες παρακλησεις μου να μιλησεις συγκεκριμένα , γενικως τπτ δεν λαλεις με τα σχόλια σου περι οικονομιας και οικονομικων, ο λογος σου βρίθει αντιφάσεων και τα λάθος νούμερα ήταν απλα η επιβεβαιωση αλλα και η κορωνιδα τουντης καταστασης.

     • avatar
      αθηνα on April 30, 2012 - (permalink)

      Μου αρέσει,που τις προκλήσεις σου, τις μετέτρεψες σε παρακλήσεις.Συνεχώς με ‘παρακαλείς’ να απαντήσω και ελλείψει επιχειρημάτων το αποφεύγω.Ωραία.Αφού εμφανίζεσαι σαν διαπρύσιος απολογητής της φιλολα’ι′κής μας κυβέρνησης,απάντησέ μου σε παρακαλώ πόσο φιλολα’ι′κ’ο μέτρο είναι η σημερινή είδηση του Stockwatch,για δανεισμό του κράτους[εγώ το λέω περιπαίξιμο] απο το ταμείο Κοιν.Ασφαλίσεων,7 δις με επιτόκιο 1.5%.Μα μέχρι σήμερα κορδώνατε πως είσασταν η πρώτη κυβέρνηση που δημιούργησε αποθεματικό.Αλλά δεν…Τι να κάνουμε φίλε μου,δεν είναι και τόσο εύκολο να κυβερνάς.Ευτυχώς μόνο 9 μήνες έμειναν.

     • avatar
      Andreas on April 30, 2012 - (permalink)

      Αρεσκει μου που μεινισκεις στα λόγια και όι στην ουσια.
      Απάντησε μου εσυ σε όλα τα προηγουμενα που σε ρώτησα και ευχαριστως ν απαντησω κι εγω με την σειρα μου.Ετσι γινεται διάλογος.
      Αλλωστε εν πιστευκω σοβαρα να σε πειραζει κατι τεθκιο οταν απο την διακυβερνηση των νεοφιλελευθερων και κατα την φαση της αποχωρησης τους αφησαν μας 70% δημ. χρεος και 6,3% ελλειμα .Το πιο τραγικο ηταν οτι ημασταν σε φαση αναπτυξης aka διαχειρησιμα τα οικονομικα!!
      Τι να κάμουμε .Προηγουνται αλλες απαντησεις.

     • avatar
      αθηνα on April 30, 2012 - (permalink)

      Εφόσον για σένα το μεγάλο δημόσιο χρέος που έχει τώρα η Ιαπωνία,>200% δεν είπες,είναι διαχειρήσιμο,με το σκεπτικό σου πάντα, το πολύ μικρότερο χρέος που παρέδωσε ο Κληρίδης[70%] σε φάση ανάπτυξης,ήταν μία παρωνυχίδα.Δες και τα δεδομένα τώρα,για να τραβάς τα μαλλιά σου.Kαι κάτι άλλο,όταν ψήφιζαν οι ηγέτες της ΕΕ για τη στήριξη των τραπεζών[EFSF],ο κ.Χριστόφιας έλειπε;

     • avatar
      Andreas on April 30, 2012 - (permalink)

      Αυτο ακριβως σου ελεα και ηταν η διαφωνια μας.Ξαναπηγαινε πισω να δεις οτι εν απαντουσες.Ελεα σου οτι το κυριο προβλημα μας εν οι τραπεζες αλλα επειδη τουντο σενάριο εν εσιει αριστερα και Χριστοφια αρνιοσουν να το συζητησεις και ελεες οτι εν η κυβερνηση που φταιει για την τοσο χαμηλη βαθμολογια.Επισης αναφερα σου και την περιπτωση του Κληριδη που ουσιαστκα εδιελυσε τοτε την οικονομια (ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) αλλα τετοια βαθμολογια απο τους οικους εν ειχαμε.
      Ηλιου φαεινοτερο μεσω απλης συγκρισης για το που βρισκεται, κυρια ,το φταιξιμο.
      Αλλα αμα το μυαλο σου εσιεις το αλλου και κυριως αρνεισαι να σκεφτεσαι αλλα και να μαθαινεις , βριθει , οπως προειπα , και ο λογος σου αντιφάσεων .

     • avatar
      αθηνα on May 1, 2012 - (permalink)

      Επειδή λειτουργούμε σε διαφορετικό μήκος κύματος,και επειδή ο moderator έκοψε την απάντησή μου,ας το αφήσουμε ως εδώ.

 23. avatar
  Andreas on April 26, 2012 - (permalink)

  Κύριε Μιχαηλίδη,
  Στο προηγούμενο άρθρο σας, υποστηρίζετε ότι επειδή ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι ΄ψηλός ΄ έχουμε προβλήματα ανταγωνιστικότητας, φέροντας μάλιστα το επιχείρημα ότι ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο είναι ακριβότερο από ένα στο Μανχάταν.
  Επίσης σε μια προσπάθεια σύγκρισης του κόστους ζωής στην Αγγλία, για να υποστηρίξετε ότι ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι ψηλός σε σχέση με την Αγγλία, αναφέρετε τα εξής:
  “ Φυσικά με €1000 στην Αγγλία δεν πληρώνεις καν το ενοίκιο και τα έξοδα φαγητού, ενώ στην Κύπρο μπορεί κάποιος να ζήσει (τουλάχιστον κάποιοι από μας σαν φοιτητές ζούσαν με αυτά τα χρήματα σαν μεταπτυχιακοί συνεργάτες καθηγητών στην Αμερική).”
  Ερώτηση1: είναι οι πιο πάνω τρόποι, επιστημονικά βάσιμοι για να γίνονται συγκρίσεις του κόστους διαβίωσης και της ανταγωνιστικότητας? (Με βάση τα στοιχεία Eurostat 2010 – επίπεδο τιμών στην Γαλλία 112, στην Αγγλία είναι 100 και στην Κύπρο 89, κατώτατος μισθός στην Γαλλία 1398, Αγγλία 1202 και στην Κύπρο 924)
  Ερώτηση 2: Η μείωση των μισθών είναι ο μόνος τρόπος μείωσης των τιμών? Είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας? Τι γίνεται με την δύναμη των επιχειρήσεων στον καθορισμό των τιμών? ( η οποία επηρεάζει και την ανεργία)

  • avatar
   Andreas on April 26, 2012 - (permalink)

   Φιλε μου καμε υπομονη και είπεν ο καθηγητης οτι εννα επανέλθει.

 24. avatar
  Αχιλλεας on April 26, 2012 - (permalink)

  Φιλε Invisible Hand,
  Μου φαινεται οτι την ωρα που διαβαζεις τα αρθρα εχεις το ενα ματι σου κλειστο(και πιθανοτατα το αριστερο ματι). Εγω δεν ειπα ποτε οτι μια αυξηση του μισθου θα ανοιξει θεσεις εργασιας. Επισης ειπα εμμεσος πλην σαφως οτι τα καταστηματα κλεινουν απο αυξηση καυσημων και επιτοκιων και δημιουργουν ανεργια και εσυ το θεωρεις αυτο ασχετο. Το χρημα φιλε κινητε στην αγορα κυκλικα. Οσο κυκλοφορει το χρημα κυκλικα ολα ειναι μελι γαλα. Ο εργοδοτουμενος πιανει τον μισθο του πληρωνει τα χρεοι του, τους φορους του, κανει τα ψωνια του. Ο επιχειρηματιας κανει πωλησεις, εχει κερδοι, πληρωνει τους φορους του, κανει επενδυσεις και μπορει να φυλαει και καμποσα στην παντα. Η κυβερνηση εισπρατει τους φορους πληρωνει παχουλα το προσωπικο της(που τα ξανα βαλει στην αγορα),κανει αναπτυξιακα εργα και δινει επιδοματα κλπ κλπ. Οταν ομως το χρημα δεν κινητε κυκλικα ο εργοδοτουμενος χανει την δουλεια του, δεν πληρωνει φορους, ουτε χρεη, κρεμαζει τις τραπεζες και το κρατος, ο καταστηματαρχης δεν πληρωνει υπαλληλους, κανει απολυσεις, δεν πληρωνει φορους και χρεη, η κυβερνηση βαζει φορους(που δεν θα εισπραξη γιατι δεν υπαρχη χρημα), κανει περικοπες(αρα στελνει πιο λιγα χρηματα στην αγορα), δεν κανει αναπτυξιακα κλπ κλπ. Μεταξυ των τριων εργοδοτουμενου, επιχειρηματια και κυβερνησης πιος ευθυνετε περισσοτερο για το σπασιμο του κυκλου και ποιος απο τους τρεις μπορει να τον ξανα ξεκινηση ?

  • avatar
   The Invisible Hand on April 26, 2012 - (permalink)

   Φίλε Αχιλλέα

   Χαίρομαι που επιτέλους αναζητάς λύσεις στην ύφεση της οικονομίας μας αντί να σχολιάζεις το μισθό του κ. Μιχαηλίδη.

   Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη και συζήτηση πώς να σπάσουμε το φαύλο κύκλο εργοδότες (κεφάλαιο) – εργοδοτούμενοι – κυβέρνηση εκεί που φτάσαμε. Και η ανάπτυξις θα έρθει γρηγορότερα αν κλείσουμε όλοι το αριστερό μάτι και να ξεκινήσουμε με το δεξί:
   1. Σε προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων (αντί να κλαψουρίζουν υπουργοί για έχοντες και κατέχοντες),
   2. Σε επένδυση κρατικών πόρων στην εκπαίδευση (με υψηλόμισθους καθηγητές) αντί να περικόπτεται ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου.
   3. Σε σωστή επάνδρωση ρυθμιστικών αρχών (πχ επιτροπή ανταγωνισμού, Κεντρική Τράπεζα) αντι κουμπαρλίκια που διαιωνίζουν καρκινώματα και μονοπώλια.
   4. Στην αποχώρηση του κράτους από μόνιμα ζημιογόνες “εθνικές” επιχειρήσεις που είναι στη πράξη κομματικά αμπελοχώραφα και φυτώρια ψήφων.

   Ίσως ο Δρ Μιχαηλίδης θα μπορούσε να αφοσιώσει το επόμενο του άρθρο στο θέμα της εξόδου από την ύφεση, με την απλή λογική του.

 25. avatar
  Αχιλλεας on April 27, 2012 - (permalink)

  Φιλε Invisible,
  Χωρις να συμφωνησω η να διαφωνησω με τα οσα παρεθεσες απλα να σημειωσω οτι σε κανενα απο τα σημεια δεν ευθυνετε και δεν αναφερετε ο εργοδοτουμενος. Αρα συμφωνεις οτι τον κυκλο ο εργοδοτουμενος ουτε μπορει να τον σταματησει αλλα ουτε και να τον ξεκινησει. Γιατι τοτε ο κυριος καθηγητης ασχολειτε τοσο πολυ με τα €20 του φτωχου μεροκαματιαρη ? η απαντηση ειναι απλη. Να μηδενησουμε τα παντα της αριστερης κυβερνησης και τιποτε αλλο. Ωσπου διαλεγουμε με πιο ματι θα βλεπουμε αριστερο η δεξιο δεν θα παμε ποτε μπροστα. Πρεπει να βλεπουμε και με τα δυο. Οπως κανω εγω. Εχω μαυροπινακισει τους δεξιους οταν πεταξαν το κυπριακο στα σκουπιδια για την προεδρια του Κληριδη και εκανα το ιδιο με τους αριστερους οταν εθαψαν το σχεδιο Αναν για την ενοτητα του κομματος. Δεν ψηφισα ποτε βουλευτη και ουτε προκειτε(εκει ειναι η ριζα του κακου) και ψηφισα για Προεδρο μονο τον Γιωργο Βασιλειου οχι οταν εκλεγηκε αλλα οταν εχασε της εκλογες και ηταν ο μοναδικος που αξιζε να συνεχισει το εργο του. Γι αυτο η συμβουλη μου σε ολους ειναι να βλεπετε και μετα δυο ματια και να ακουτε και με τα δυο αυτια μετα να ζυγιζετε τα πραγματα εχοντας πληρη εικονα και οχι μονοπλευρη. Ο κυριος καθηγητης αν θελει ας πιανει 10,000 τον μηνα χαλαλι του εγω δεν σχολιασα τον μισθο του αλλα τα λεγομενα του.

 26. avatar

  αρχές Ιανουαρίου είχα δημοσιευσει τις εκτιμήσεις μου για την Κυπριακή οικονομία και για τις κυπριακές τράπεζες , δυστηχώς όλες οι εκτιμήσεις έχουν επαληθευτεί η οδέυουν προς επαλήθευση. Ακολουθούν οι εκτιμήσεις μου για το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας …

  1. Η Κύπρος θα παραμείνει εκτός αγορών λόγο του οτι το μεγάλο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα (οχι μόνον τα Ελληνικά ομόλογα) . Ο δανεισμός που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες μας σε ιδιώτες και επειχηρήσεις στην Ελλάδα ξεπερνά τα 23 δις και αυτό ανέρχετε στο 150% του ΑΕΠ μας. Δέν έχουν διαγραφεί ακόμα όλες οι ζημίες στην Ελλάδα. Τώρα θα ξεκινήσουν και μεγάλα προβλήματα για τις τράπεζες στην Κύπρο αφού η Κυπριακή οικονομία έμεινε πολλή χρόνο χωρίς ρευστότητα, πράγμα το οποίο δεν θα διορθωθεί ουτε και μετά τις επεικιμενες αυξήσεις που προγραματίζουν οι τράπεζες μας διοτι τα κεφάλαια που θα αντλήσουν είναι λίγα μπροστά στα προβλήματα τους.

  2. Τα μη εξυπηρετούντα δάνεια των τραπεζών μας θα ξεπεράσουν το 15% των χαρτοφυλακίων τους.

  3. Η ύφεση για την Κυπριακή οικονομία για το 2012 θα είναι πέραν του 1%…

  4. Η ανεργία θα ξεπεράσει το 10% και τον Νοεμβριο-Δεκεμβριο θα πλησιάσει το 12% , ισος το ξεπεράσει….

  5. Το έλλειμα του κράτους για το 2012 είναι προς το παρόν 700 εκ. Παραμένω σταθερός σε αυτήν την θέση απο τις 14-1-2012. Εαν δέν παρθουν άλλα μέτρα ΔΕΝ υπάρχει περιπτωση το έλλειμα να είναι 2.5% του ΑΕΠ . Τώρα το αντελειφθηκε ο νέος υπουργός (αλλά Κύριε υπουργέ δεν λές απο τώρα, 8 μήνες πριν, σε δημοσίους υπαλλήλους οτι δεν θα τους πληρώσεις τον 13 μισθό, θα σου κλείσουν τα μαγαζία…) Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι μειώσεις στις μη παραγωγικές δαπάνες και οχι αυξήσεις φορολογιών διότι το δευτερο θα έχει αρνητικό αντικτοιπο στην ανάπτυξη και θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση. (βλέπε Ελλάδα)

  6 . Η Κύπρος είναι συνδιασμός την Ιρλανδίας και της Ισλανδίας. Ιρλανδίας λόγο μεγάλης έκθεσης των τραπεζών σε ακίνητα και φούσκα ανάπτυξης γής και Ισλανδίας λόγο μεγάλης έκθεσης των τραπεζών μας σε τοξικά δάνεια στην Ελλάδα και δάνεια προς συνδεδεμένα πρόσωπα χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και μετοχοδάνεια για αγορά μετοχών συνδεδεμένων εταιρειών……

  7. Η Κυπρος εώς τον Νοέμβριο του 2012 θα πρέπει να εξασφαλίσει ακόμα 2-3 δις απο τρίτη χώρα η θα αναγκαστεί να πάει στην Τροικα. Τα κεφάλαια αυτά τα χρειαζόμαστε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2013…..

  8. Η Λαική τράπεζα μάλλον θα χρειαστεί κρατική στήριξη. Αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και μήνες. Διαφωνώ με την θέση οτι πρέπει να περιμένουμε τον ιδιωτικό τομέα πρώτα να βάλει κεφάλαια και εαν χρειαστεί να παρέμβει το κράτος. Λυπάμε που δεν καταλαβαίνουμε ακομα οτι ο ιδιωτικός τομέας ΔΕΝ έχει τόσα κεφάλαια οσα χρειάζονται οι τράπεζες μας. Τι περιμένουμε? να μας τις αγοράσουν ξένοι? περιμένουμε να μας αγοράσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας ξένοι? Να μας αγοράσουν το πιο πολύτιμο κομμάτι τις οικονομίας μας ? και τι θα γίνει εάν οι ξένοι που θα πάρουν τον έλεγχο κάνουν τα ίδια με αυτά που μας κάνανε αυτοί που φύγανε??? τι θα γίνει εαν αποφασίσουν οι ξένοι επενδυτές οτι οι μισοι τραπεζικοί υπαλλήλοι θα πρέπει να πάνε σπίτι τους?

  9. Η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα είναι εδώ για τουλάχιστον ακόμα 5 χρόνια οπως την ζούμε τώρα . δεν θα αλλάξει τιποτα. Δέν είμαστε στον πάτο ακόμα. Μετά τον πάτο , εαν θα υπάρξει μια μικρή ανάπτυξης, αυτή δεν θα είναι ικανή να γυρίσει τα ελλειματα του κράτους σε πλεονάσματα και ούτε θα ειναι τόσο μεγάλη ώστε να μειώσει την ανεργία κάτω απο το 6% …….

  10. Είμαστε σε σπιράλ θανάτου εδώ και μερικούς μήνες, είμαστε σε φαυλο κυκλο, η οικονομία έχει εισέλθει σε μια κατάσταση η οποια θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη υφεση, η κυπρος έχει μπει σε ένα μηχανισμό αυτοκαταστροφής…..δεν υπάρχει ρευστοτητα, οι τράπεζες και το κράτος δεν μπορούν να διοχετέυσουν ρευστοτητα μέσα στη αγορά και η οικονομία εισέρχετε σε μεγαλύτερη ύφεση και η οποια “εκδικήτε” τις τράπεζες με μεγαλύτερες ζημίες και λιγοτερους φορους για το κράτος.

  11. Τα επιτόκια παραμένουν για μεγάλο χρονικο διαστημα πολύ ψηλά και καταστρέφουν την οικονομία…..τα επιτόκια μπορουν να μείνουν ψηλα για μικρό χρονικο διάστημα αλλά οχι για μεγάλο διάστημα οπως γίνετε στην Κύπρο τα τελευταια χρόνια διοτι αυτό οδηγά επειχηρήσεις σε πτώχευση, απολύσεις προσωπικού , αυξηση ανεργιας κλπ κλπ. Να δώσω παράδειγμα. 1 εκ δάνειο σε μια μικρομεσαια επειχήρηση = 90 χιλιάδες τόκοι και έξοδα τράπεζας. Εαν το κόστος του δανεια ειταν 5% και οχι 9% τότε τα έξοδα τράπεζας θα ειταν 50,000 . Η επειχήρηση θα είχε 40,000 μεγαλύτερο κέρδος, αυτό θα σημαίνει περισσότεροι φοροι για το κράτος η αυξάνει την δυνατότηα της επειχήρησει να προσληφθούν και άλλοι υπαλλήλοι και άρα μείωσει ανεργίας κλπ κλπ……..

  12. Ζούμε αυτό που προσπάθησαν και κατάφεραν σε μεγάλο βαθμο να αποφύγουν οι Αμερικανοί την περίοδο 2007-2008. Συμφωνώ με τις ενέργειες τών Bernake, Geithner , Paulson την περίοδο εκείνη…..εμείς δυστηχώς δεν έχουμε τέτοιους τεχνοκράτες…..

  13. Οσα ανάφερα πιο πάνω θα συμβούν σιγουρα και σύντομα. Αυτα που με ανησυχούν όμως πιο πολύ είναι όσα θα συμβούν με το φυσικό μας αέριο. Είμαστε σε ασχημη διαπραγματευτική θέση λόγο οικονομικών προβλημάτων την στιγμή που είμαστε η μοναδική ευρωπαική χώρα με αποδεδιγμένα αποθέματα φυσικού αεριού. Μετά απο 60 χρόνια κάναμε για πρώτη φορά σαν κράτος 2 σωστές κινήσεις . Ξεκινήσαμε στρατηγικής σημασιας δεσμούς με την ΣΩΣΤΗ χώρα, το Ισραήλ, και προχωρήσαμε σε ανακάλυψη του φυσικού αερίου μας. Η συμφωνία με το Ισραήλ έγινε δυστηχώς μετά που χάσαμε την μισή Κύπρο και η ανακάλυψη του φυσικού αερίου έγινε σε μια περίοδο μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και κατεπέκταση απόλεση ισχυρής διαπραγματευτικής δυναμης με αποτέλεσμα να κινδυνευουμε να το χάσουμε και αυτό ..(το φυσικό αέριο…)…………………………

  28/4/2012

 27. avatar

  Kύριε Μιχαηλίδη , σκέφτηκες ποτέ το ενδεχόμενο οτι ισος θα έπρεπε καλύτερα να έχουμε Μπλαφόν με Ανωτατο μισθό , δηλαδή ένα μισθό πέραν του οποίου να μην υπάρχουν αυξήσεις και ΟΧΙ αυτό που λές , δηλαδή μείωση του κατώτατου?

  αυτο που μόλις ανάφερα θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για μια οικονομία παρά αυτο που εσύ εισηγήθηκες……ειμαι σίγουρος οτι καταλαβαίνεις και τους λόγους, τους οποιους θα αναφέρω οταν έχω χρόνο….

  εάν κάποιος παίρνει 8,000 ευρω το μήνα δεν τα ξοδέυει ολα στην οικονομία έτσι?? ένας ο οποιος έχει μισθο 1000 ευρω τον μήνα το ξοδευει ολα σωστα????

  με τα υπολοιπα θα ασχοληθω μετά……

  • avatar
   Επιλήσμων on April 30, 2012 - (permalink)

   Πλαφόν με Ανώτατο μισθό?? Και να μην έχει αυτός ο ανώτατος μισθός αυξήσεις ??

   Καλά κ. Τταντή, και ΠΟΙΟΣ υποθέτεις ότι θα παρουσιάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή? Και μετά ΠΟΙΟΣ θα το ψηφίσει σε νόμο?
   (Διότι νομίζω ένα απλό Υπουργικό Διάταγμα δεν θα είναι αρκετό).

   Εχτός και εάν ελπίζεις σε αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος !

   Πριν μερικούς μήνες άκουσα τον πρώην Διοικητή της ΚΤΚ κ. Χριστοδούλου, να υπεραμύνεται της ανάγκης διατήρησης της ίδιας ποσοστιαίας αύξησης ΑΤΑ και γιά τους πλέον υψηλόμισθους.
   Το σκεπτικό του το δικαιολογούσε με πολύ απλό τρόπο.
   “Γιά να διατηρήσει την ίδια αγοραστική δύναμη ένας των 20.000 ευρώ μισθό τον μήνα με ένα άλλο των 1.000 ευρώ, πρέπει να πάρει την ίδια % αύξηση επί του μισθού του”.

   Τώρα που το σκέφτομαι, έχει βάση !
   Εάν ένα ζευγάρι συνηθισμένα υποδήματα από 40 ευρώ αυξηθεί στα 42,
   τότε ένα ζευγάρι υποδήματα, ας πούμε Salvatore Ferragamo, από 500 πιθανό να γίνει 600 ευρώ και ένα ζευγάρι Lapoutin γιά την σύζυγο από 1200 σε 1500 ευρώ. Το ίδιο πρόσεξα συμβαίνει και στα ρολόγια Rolex, τσάντες Louis Vuitton κλπ.

 28. avatar
  Πικρός on April 29, 2012 - (permalink)

  Δυστυχώς, άδικα συζητάτε για τον κατώτατο μισθό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παράκαμψης το νόμου αυτού, όπως γίνεται και με άλλους νόμους (πχ απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους).

  Για παράδειγμα, πολλοί ξενοδόχοι και εστιάτορες πληρώνουν μισθούς της τάξης των 400 – 600 ευρώ τους ανειδίκευτους κοινοτικούς εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα τους στιβάζουν ομαδικά σε δωμάτια τρώγλες.

  Το τίμημα το πληρώνουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι. Η παρούσα κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία και είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η Κυπριακή οικονομία.

  • avatar
   Andreas on April 29, 2012 - (permalink)

   Συμφωνω φιλε αλλα πανω απ ολα υπευθυνοι ειμαστεν εμεις που αν γνωριζουμε σιωπουμε , οι εργοδοτες βεβαιως και μετα το κρατος οπου φαινεται ακομα οτι εν ανημπορο να παταξει σε μεγαλο βαθμο το φαινομενο μιας και πολλες φορες κι εμεις εν βοηθουμε.

   • avatar
    Πικρός on May 1, 2012 - (permalink)

    Κάνεις λάθος στην ιεράρχηση των ευθυνών. Πάνω απ’όλα υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και το κράτος, μετά οι εργοδότες και τελευταίοι εμείς. Η αστυνόμευση δεν είναι δουλειά του απλού πολίτη.

    • avatar
     Andreas on May 2, 2012 - (permalink)

     Oκ.Συμφωνω.Μονο που η διαφορα μεταξυ κρατους – εργοδοτων να ειναι εξαιρετικα μικρη

 29. avatar
  Andreas on May 1, 2012 - (permalink)

  Κ. καθηγητα
  επειδη το θεμα παλε των ομολογων των τραπεζων μας εν επικαιρο και επειδη οι αποψεις πας στο συγκεκριμενο θεμα εννεν ξεκαθαρες, θελω να ρωτησω εσας για μια ξεκαθαρη απαντηση.
  Ο διοικητης της κεντρικης μπορει ν αποτρεψει αγορα ομολογων αν τα ομολογα παρουσιαζουν υψηλο ρισκο ?
  Αν οχι , δλδ αν δεν εχει τεθκια αρμοδιοτητα πως μπορει να παρεμβει για να μεν φορτωθουν οι τραπεζες τεθκιου είδους ομολογα?
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

 30. avatar
  Ελίνα Γεωργιαδου on May 17, 2012 - (permalink)

  Στο πανεπιστήμιο μέχρι πρόσφατα αγοράζατε iphones και ipads ανεξέλεγκτα, και μόλις πρόσφατα έχει θεωρηθεί σαν επιλέξιμη δαπάνη.
  Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα υπερπρονομια σας εκτος του μισθού. Και έχετε το θράσος να μιλάτε για τον κατώτατο μισθό.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS