Skip to content

Ανάγκη Σύστασης Έκτακτου Οικονομικού Συμβουλίου

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on May 14th, 2012 - 63 Comments
avatar

Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο μέσω των τραπεζών, του τουρισμού και των κυπριακών εταιρειών που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.  To Φεβρουάριο του 2011 είχα αρθρογραφήσει ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το χρέος το 2011 ήταν «ιδιαίτερα αισιόδοξες».  Αλλά τώρα δεν μιλάμε για λάθος πρόβλεψης ίσον με 10% του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος, πλέον μιλάμε για πολύ χειρότερες καταστάσεις (πολύ χειρότερες από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα).  Με την κατάσταση να χειροτερεύει στην Ελλάδα πολλοί οικονομολόγοι έχουν τώρα προσέξει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας (και αυτή η προσοχή δεν είναι καλή, καλύτερα να μη σε ξέρουν σε τέτοιες περιπτώσεις).  Για παράδειγμα, ο τελευταίος που μας έχει προσέξει είναι ο λεγόμενος (για τις προειδοποιήσεις του για την παγκόσμια οικονομική κρίση) Dr Doom, Nouriel Roubini, καθηγητής στο NYU.

Θεωρώ ότι κανένας τα τελευταία δέκα χρόνια (ή ακόμη και πέρσι) δεν είχε προβλέψει ότι το καλοκαίρι του 2012 θα βρισκόμασταν με τις αγορές (δηλαδή τις συλλογικές προσδοκίες των επενδυτών) να περιμένουν με πιθανότητα 50%-90% έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.  Έστω και αν παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ (πλέον το λιγότερο πιθανό σενάριο), η πολιτική αβεβαιότητα και ακυβερνησία κάνει δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.  Που σημαίνει ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά.

Όπως μετά από ένα τυφώνα ή ένα σεισμό δημιουργούνται έκτακτες ομάδες διαχείρισης κρίσεων, έτσι και τώρα ένα διακομματικό, έκτακτο συμβούλιο οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να δημιουργηθεί για να διαχειριστεί πιθανές δύσκολες οικονομικές εξελίξεις.  Προτείνω όπως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δημιουργήσει Έκτακτο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το οποίο θα προεδρεύει ο ίδιος (σαν ο ανώτατος πολιτειακός αξιωματούχος της χώρας).  Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κληθούν να στείλουν τους οικονομολόγους που εμπιστεύονται για να παρθούν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση των χείριστων σεναρίων που μπορεί να πρέπει να αντιμετωπιστούν.  Αν για παράδειγμα ξαφνικά επιστρέψει η δραχμή, πως πρέπει να αντιδράσει η κυπριακή κυβέρνηση; Μακάρι αυτό το σενάριο να μην πραγματοποιηθεί.  Μακάρι αυτό το Συμβούλιο να παραμείνει ανενεργό και να μη χρειαστεί να κάνει καμιά συνάντηση.  Αλλά δεν είναι με τα «Μακάρι» που πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πιθανές κρίσεις.

Θεωρώ επίσης σημαντικό αυτό το Συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις άμεσα, άρα θα πρέπει να δημιουργηθεί από κοινού από την Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία, καθώς και από την Κεντρική Τράπεζα.  Αν το προεδρεύει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παρίστανται οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, θεωρώ ότι μπροστά σε μία κρίση θα μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις που άμεσα μπορεί να χρειάζεται να παρθούν.

Δυστυχώς έχουμε μπει σε προεκλογικό αγώνα (δυστυχώς διότι η δημιουργία διακομματικού οικονομικού συμβουλίου γίνεται δυσκολότερη σε τέτοιο περιβάλλον).  Όμως η διογκούμενη οικονομική κρίση δεν θα μας περιμένει να κάνουμε προεδρικές εκλογές και δεν θα φύγει μόλις κάνουμε προεδρικές εκλογές.  Αυτό το Έκτακτο Οικονομικό Συμβούλιο θα έχει ζωή μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δημόσια οικονομικά, ο τραπεζικός τομέας και γενικότερα η οικονομία, έχουν σταθεροποιηθεί.  Δυστυχώς μπαίνουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη διογκούμενη οικονομική κρίση (θεωρώ ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα από αυτή την κρίση).  Το θέμα είναι εθνικό, μας αφορά όλους και εθνική πρέπει να είναι και η αντίδραση, έστω και με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε 10 μήνες.  Επαναλαμβάνω ότι έγραψα πιο πάνω.  Οι οικονομικές κρίσεις δεν φεύγουν με τη διενέργεια εκλογών, όπως έχουμε (ελπίζω) μάθει από την εμπειρία της Ελλάδας.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Categories → Οικονομία

63 Comments
 1. avatar
  Sancho Panza on May 14, 2012 - (permalink)

  Well spoken. This country has lived for too long on its luck, making success after success on pure reactionism. Thing today however are very different are not called to react to something good falling on our lap (like Lebanese fleeing their homes, Russian or a gas find) not we need a plan for survival. Dear politicians, think of it a second chance to make right for Mari (not that you can but at least prevent the worst from happening). Now we have a veritable bomb (or to bring it to Cypriot reality, 95 containers of explosives) sitting on our doorstep. Everyone agrees that a Greek exit from the Euro would be catastrophic for us, but no-one comes up with a plan. We all (I admit being such a moaner) just moan and whine about what’s about to hit us. Let get prepared for once and lets leave the parties out of it, they have never really helped. No disrespect meant, but they do not seem to understand the urgency nor do they have the human collateral to provide any constructive economic policies (if they did we would have seen it).
  Dr. M don’t expect anyone to tell you ‘what a good idea, go ahead’. you need to rally your colleagues and just do it!

 2. avatar
  SP on May 14, 2012 - (permalink)

  Επειδή όπως αναφέρεται πιο πάνω με το «Μακάρι» δεν αντιμετωπίζονται οι κρίσεις, μακάρι όμως κ.καθηγητά να δημιουργηθεί μια τέτοια επιτροπή. Ευτυχώς στο Παν. Κύπρου υπάρχουν εξαιρετικοί οικονομολόγοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο αυτό.

 3. avatar
  Andreas on May 14, 2012 - (permalink)

  Κι εγω συμφωνω.
  Δοξα σοι ο Θεος το πανεπιστημιο εχει καθηγητες οικονομικων με αξιοζηλευτα βιογραφικα , ας δοθει το μυνημα οτι ειναι διατεθειμενο το πανεπιστημιο να συμβαλει προς τετοια κατευθυνση

 4. avatar

  Αγαπητέ Μιχαηλίδη

  Χέρομαι που σιγά σιγά αυξάνετε ο αριθμός των συμπολιτών μας που αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, το κράτος , η βουλή σήμερα είπαν οτι θα ξεκινήσουν έρευνα, το θετικό με αυτό είναι οτι κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης . Οσοι δεν το κατάλαβαν , θα το καταλάβουν σε μερικές εβδομάδες και στους επόμενους μήνες….

  Τον Ρουμπίνι μην τον λαμβάνεις σοβαρά υπόψω, ακόμα περιμένει να πάει 5000 μονάδες ο Dow, αντι να πάει 5000 πήγε 13,000 μονάδες. Για την Κύπρο είπε μεταξύ άλλων το εξής “If a small group of countries, Greece, Cyprus, Portugal, restructure and exit, the Eurozone survives,” Η Κύπρος δηλαδή είναι κίνδυνος για το ευρω??? Μελέτησε πόσο είναι το συνολικό χρέος της Κύπρου σε σχέση με τις δυνατότητες του ΕΤΧΣ η του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζονης? Είμαστε ασήμαντοι μπροστά στο πρόβλημα της Ευρωζονης..συμφωνώ με όσα είπε για Ισπανία,,,ξέχασε Ιταλία νομίζω, συμφωνώ οτι η Ευρωζόνη θα αλλάξει μορφή αλλά οχι λόφο Κύπρου !!! (βλέπε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, πορτογαλία)

  Καλή ιδέα το οικονομικό συμβούλιο, θα γίνει και αυτό, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε σύντομα λόγο ασχημων οικονομικών εξελίξεων, Οι πολιτική ηγεσία δεν έχει τις εμπειρίες να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση, οι δημοσιοι υπάλληλοι π.χ του υπουργείου οικονομικών γιατί να ρισκάρουν? έχουν τους παχουλούς μισθούς και τα οφελήματα τους γιατί να πάρουν ρίσκο και να συμβουλευσουν για μέτρα η ιδέες οι οποίες αν δεν δουλέψουν και να κατηγορηθούν ? Αυτήν την κρίση πρέπει να την αναλάβει οικονομικό συμβούλιο στο οποιο να μην υπάρχουν ουτε πολιτικοί ουτε δημόσιοι υπάλληλοι. Θα αναγκαστούμε σύντομα να το κάνουμε…..

  Μίλησες για έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ? Εχω πεί πολλές φορές οτι η Ευρωζονη είναι ενα ερασιτεχνικό τσίρκο, είναι μια ομάδα ποδοσφαιριστών που γυμνάζονται ξεχωριστά ο κάθε ένας με διαφορετικό προπονητή σε διαφορετικά γύπεδα με διαφορετική τακτική και μαζευονται κάθε σάββατο να αγωνιστούν , τι θα γίνει? φυσικά και θα χάσουν το παιχνίδι …..δέν νομίζω όμως να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει απο το ευρώ , αλλά θα λυπηθούν/βοηθήσουν την Ελλάδα να παλέψει όλες τις πιθανοτητες που έχει…..

  ακόμα διαρωτάμε, γιατί το euro/usd είναι ακόμα 1.25+ ……έπρεπε να είταν 1=1, έτσι έπρεπε να γίνει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ευρωζονης πιο ανταγωνιστικές και οχι με μειώσεις μισθών και μέτρα λιτότητας τα οποία έφεραν μεγαλύτερη ύφεση ….΄τωρα άρχισαν να το καταλαβαίνουν σιγά σιγα….έγινε πολλή ζημία ….αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο μέτρο που έπρεπε να παρθει στην ευρωζόνη ……..

  • avatar
   Andreas on May 15, 2012 - (permalink)

   Φιλε Σαββα
   Εαν ειναι ο Ρουμπινι που προέβλεψε την κρίση του καπιταλισμου , τοτε εν νομιμοποιησαι να λεεις να μεν λαμβάνεται σοβαρα η γνώμη του

 5. avatar
  Επαμεινώνδας on May 15, 2012 - (permalink)

  Εντάξει, από τώρα στο εξής δεν θα ακούω Ρουμπίνι, θα ακούω Τταντή.

  Διερωτούμαι αγαπητέ κύριε Τταντή, θέλεις να σε παίρνουμε σοβαρά κιόλας;

 6. avatar
  kk on May 15, 2012 - (permalink)

  Kύριε Τταντή,
  Λίγος σεβασμός δεν έβλαψε ποτέ κανένα….!!! Δεν νομίζεις ?

 7. avatar

  ο Ρουμπίνι είναι σοβαρός να λέει οτι η ευρωζώνη κινδυνευει απο την Κύπρο?? Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει πρόβλημα της Ευρώπης. Θύμωσα με την δήλωση του διότι είναι ξεκάθαρο οτι η Κύπρος δεν αποτελεί απειλή για την ευρωζώνη, γιατί το είπε? Εγώ προσωπικά το είδα ύποπτο, επιτρέψετε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για την αγνότητα των προθέσεων του….για χρησιμοποίησα ανάλογο ύφος αναφερόμενος σε αυτόν.

  την κρίση του καπιταλισμού την έχουν προβλέψει χιλιάδες οικονομολόγοι δέν είναι μόνον ο Ρουμπίνι που την προβλεψε.

  Επαμεινώνδα , να με κρίνεις με όσα γράφω εδώ και μήνες , δηλαδή με την ουσία , με τις προβλέψεις και αναλύσεις μου και ΟΧΙ εαν μίλησα άσχημα για τον Ρουμπίνι. Το έπραξα κάτω απο θυμό διότι θεωρώ ύποπτες τις δηλώσεις του για την Κύπρο και ευρωζώνη….μακάρι να κάνω λάθος…εάν θυμάσε έχω γράψει πολλές φορές οτι εάν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου θα μας πολεμήσουν και οτι κινδυνευουμε? και οτι πρέπει να γυρίσουμε σε πλεονάσματα ΑΜΕΣΑ? Είπα, οτι τώρα εξαγοράζονται κράτη, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και αυτό θα βλέπουμε στο μέλλον να γίνετε και για αυτό ανησυχώ. Είμαστε πλέον ευάλωτοι, έχουμε πρόβλημα, θα γίνουμε στόχος.Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί , βλέπουμε εδώ και 3 χρόνια τι κάνανε στην Ελλάδα, την οδηγήσανε σε μεγαλύτερη ύφεση, την βάλανε σε ένα φαυλο κύκλο, κάνανε τους Ελληνες να μην ξερουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος πλέον………

  Μακάρι να έχω λάθος, μακάρι να μην οδηγηθούμε σε περιπέτειες αλλά δυστηχώς τα πράγματα για εμάς θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα, πριν βελτιωθούνε…..

 8. avatar

  Αντρέα και επαμεινώνδα, να θέσω 2 ερώτηματα και παρακαλώ ας το απαντήσει κάποιος , Ο Ρουμπίνι εδώ και τουλάχιστον 1 έτος λέει οτι η Ελλάδα πρέπει να φύγει απο το ευρώ και να πάει δραχμή και να την υποτιμήσει για να γίνει πιο ανταγωνιστική κλπ κλπ ,,,,,τα ερωτήματα μου είναι τα εξης….

  1. Εάν πάει δραχμή και την υποτιμήσει, τι θα γίνει με τον πληθωρισμο? με τα δάνεια που ειναι σε ευρω? με τις τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια?

  2. Αντι Η Ελλάδα να πάει δραχμή και να την υποτιμήσει δεν ειναι καλύτερα να υποτιμηθεί το ΕΥρω έναντι των άλλων νομισμάτων και του αμερικανικού δολλαρίου , να γίνουν ολες οι ευρωπαικές χώρες ανταγωνιστικές? η μήπως επιδή θα κτυπηθούν οι εξαγωγές των αμερικανών, αυτή η επιλογή δεν ειναι στις επιλογές του Κυρίου Ρουμπίνι..

  ευρω/δολαριο 1=1, υποτίμηση του ευρω κατα 25% και οχι μειώσεις μισθών και απολύσεις οι οποίες οδηγούνε σε μεγαλύτερη υφεση(βλεπε Ελλαδα 2009-2012)

  παρακαλώ τα σχόλια σας …

 9. avatar

  αποσπάσματα απο άρθρο στο Forbes, συμφωνώ με UBS και δημοσιογράφο του Frobes.

  ¨”UBS estimates that a Greek euro exit would be met with an initial 60% devaluation of the new currency, coupled with an equal level of tariffs and protectionism from the EU, effectively wiping out any increase in competitiveness that is connected to trade with the EU (which would probably constitute Greece’s largest market). UBS actually makes the case that it’s cheaper to bailout Greece than to see it exit the EU. (Read Greek Euro Exit: 60% Currency Devaluation, Default, Banking Sector Collapse).”

  along with a jump in the foreign euro liabilities of Greece’s government, banks, and companies, which would be coupled with a massive fall in the real purchasing power of Greeks. Core Eurozone financial institutions would suffer substantial capital losses, and these would need to be preemptively, and aggressively, recapitalized to avoid a crisis. (Read Central Banks’ Liquidity Bail Out For Euro Banks).

  The Greek banking system would be pushed to the brink, and saved through “Argentine-style measures-such as bank holidays and capital controls [and a unilateral ‘drachmatization’ or conversion of all euro debts].”

 10. avatar
  Andreas on May 15, 2012 - (permalink)

  Σωστα εν τζιαι λαλω.Η αληθκεια (τραγικη) εν οτι εχασαν και οι νομπελιστες τον πουσουλα.
  Αλλα ΑΛΛΟ οι διενεξη μεταξυ νομπελιστω και ΑΛΛΟ εμεις να τους απαξιωνουμε.
  Ο θυμος εν κακος συμβουλος εξ ου και η επιθεση ,ταυτοχρονη σχεδον , που εδεχτηκες που μας.
  Γραψε την αποψη σου με καλα ελληνικα και μια χαρα μπορεις να γινεις κατανοητος!

  *Οσο για την υποτιμηση του ευρω , ευρω =γερμανια και …ξερεις.Πληθωρισμος ειναι λεξη αμαρτωλη

 11. avatar
  Anonymous on May 15, 2012 - (permalink)

  Min akoute ton Roubini, Gia oikonomika yparxei mono o Ttantini. Ate, ama laxei kai ton k. Paniko Demetriade pou exei krystallini sfaira, alla mexri ekei!!

 12. avatar

  Αντρέα, γράφω γρήγορα και για αυτό κάνω πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, απολογήθηκα πολλές φορές για αυτό το θέμα ..

  Το σίγουρο με αυτήν την κρίση είναι οτι θα μάθουμε πολλά πράγματα στην πορεία , θα διδακτούμε απο τις λάθος πράξεις η εκτιμήσεις μας οπως επισης και απο τα λάθη άλλων !!

  • avatar
   Andreas on May 16, 2012 - (permalink)

   Φιλε μου ο κι εγω καποια στιγμη απολογηθηκα διοτι καμνω ενδεχομενα συντακτικα – ορθογραφικα στα κειμενα μου αλλα δεν μπορω αλλιως διοτι τα γραφω πολλα γληορα και δεν τα ξαναθωρω.
   Να πω οτι μπορει πολλοι μπορει να εβλεπαν την πτωση του καπιταλισμου (βλεπε αποφοιτοι του χαρβαρντ που μετα εδημοσιευσαν την μετανοια τους) αλλα ενας το ειπε επωνυμα.Μπορει και να επεφτε εξω.Απλα τουτοι μιλουν και γραφουν σε αλλα επιπεδα και εννεν καλα να τους απαξιωνουμε τοσο ευκολα.
   Τελος να πω οτι η τελευται προταση σου εν ουλλη η ουσια οσον αφορα το καλο κομματι απο αυτη την κριση που ζουμε

 13. avatar
  Anonymous on May 15, 2012 - (permalink)

  Η υποτίμηση του ευρώ εκτός από πληθωρισμό θα επιφέρει άμεσα και αναλογικά την μείωση στην αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων της Ευρωζώνης (25% βάση του παραδείγματος σας πιο πάνω). Δηλαδή θα πληρώσουν τα σπασμένα της νότειας Ευρώπης οι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί εργαζόμενοι. Νομίζετε θα δεχτούν ποτέ κάτι τέτοιο? Σας μοιάζουν κορόιδα ή μήπως ευεργέτες να επωμίζονται και να πληρώνουν τις ατασθαλείες άλλων?

 14. avatar
  αθηνα on May 15, 2012 - (permalink)

  Το ‘κακό’ είναι ότι ο κ.Χριστόφιας δεν θα είναι υποψήφιος για νέα θητεία.

  • avatar
   αθηνα on May 15, 2012 - (permalink)

   Aρα δε νομίζω να δεχθεί τέτοιες συναινετικές προτάσεις,γιατί δεν θα έχει ανάγκη τη ψήφο κανενός.

 15. avatar
  ThomasT on May 15, 2012 - (permalink)

  Επειδή ο Καθηγητής υποστηρίζει ότι: «… ότι κανένας τα τελευταία δέκα χρόνια (ή ακόμη και πέρσι) δεν είχε προβλέψει ότι το καλοκαίρι του 2012 θα βρισκόμασταν με τις αγορές … να περιμένουν με πιθανότητα 50%-90% έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», τον παραπέμπω (ενδεικτικά) σε διάλεξη του Paul Krugman «The Geopolitical Implications of the Financial Crisis» στις 14/05/10 όπου προβλέπει – ρητά – ότι «Euro exit plus debt restructuring [for Greece] is inevitable» (βλ. http://www.youtube.com/watch?v=0DsK6_lUrGA&feature=related).
  (Παρόμοιες ιδέες/προειδοποιήσεις εκφράζονταν φυσικά και από τον κύριο Π. Δημητριάδη)

  Τα «μπράβο κύριε καθηγητά», «συγχαρητήρια κύριε καθηγητά», «Δόξα σοι ο Θεός το πανεπιστήμιο έχει καθηγητές οικονομικών με αξιοζήλευτα βιογραφικά» και άλλα παρόμοια, παραπέμπουν σε μια αβάσιμη – υποτιθέμενη ηθική και τεχνοκρατική υπεροχή των οικονομολόγων / ακαδημαϊκών (και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Κύπρου) έναντι των πολιτικών και της πολιτικής (που υποτίθεται ότι είναι ανεπαρκείς ή/και διεφθαρμένοι).

  Που ήταν και την έκανε ο κύριος Καθυγητάς, ο κύριος Ζένιος και όλοι αυτοί οι έγκριτοι οικονομολόγοι όταν μπροστά στα μάτια τους και του αρνούμενου να αντιδράσει Διοικητή της Κ.Τ.Κ εκτυλισσόταν η σπέκουλα του αιώνα που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν (με κάποιους υπολογισμούς) γύρω στα €10 δυς από τις Κυπριακές Τράπεζες – με τις γνωστές συνέπιες και κινδύνους για την κυπριακή οικονομία; Η απάντηση είναι ότι έκαναν την πάπια και κτύπαγαν παλαμάκια στον κύριο Ορφανίδη.

  Τώρα οι εν λόγω σοφοί θέλουν να συστήσουν έξω και πέραν των δημοκρατικών θεσμών «διερευνητικές επιτροπές» – για τους άλλους – και «Έκτακτο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής» για να διαχειριστούν τη κρίση (για το καλό μας) υποβάλλοντας μας σε θεραπείες σοκ.

  Ο θεός φυλάξει…

  • avatar
   Alexandros Michaelides on May 15, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ ThomasT,

   υποθέτεις ότι θέλω να είμαι μέλος αυτού του Συμβουλίου. Λάθος Πρώτο.

   Λάθος Δεύτερο. Ο Krugman δε λέει ρητά αυτό που λέτε. Μιλά για possible euro exit and debt restructuring. Περίπου στο λεπτό 20. Μιλά επίσης για τις Μεσογειακές ανισορροπίες. Μιλά για τη δυσκολία να πει τι πρέπει να κάνει η ευρωζώνη (λεπτό 35).

   Λάθος Τρίτο. Ο κος Δημητριάδης δεν χρειάζεται δικηγόρους ούτε ερμηνευτές των πιθανών σκέψεων του.

   Λάθος Τέταρτο. Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι αντίθετες με επιτροπές που διερευνούν και προτείνουν, φτάνει οι επιτροπές να είναι όντως ανεξάρτητες. Πχ Επιτροπή Πολυβίου για παράδειγμα, έστω και αν φαντάζομαι ότι θα πείτε ότι ήταν “ατεκμηρίωτη”. Αλλά δεν ήταν καθόλου αντιδημοκρατική.

   Λάθος Πέμπτο. Αν είσαστε πολιτικός, μπορείτε να αγνοήσετε τη γνώμη μου. Ο καιρός θα δείξει ποιός θα είναι σωστός με την εξέλιξη των γεγονότων.

   • avatar
    Κώστας on May 16, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ Αλέξανδρε,

    Παραμένει γεγονός ότι τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα στην συντριπτική της πλειοψηφία στην Κύπρο όσο και η πολιτική ηγεσία στη συντριπτική πλειοψηφία της κλείνατε τα μάτια μπροστά στις κερδοσκοπικές κινήσεις των 2 μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα της απαθούς στάσης που διατήρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΚΤ υπό την καθοδήγηση του κ. Ορφανίδη. Μάλιστα όλοι εσείς, το σύστημα θα έλεγα γενικότερα, θέλατε σώνει και καλά επαναδιορισμό του κ. Ορφανίδη παρά το τεράστιο μερίδιο ευθυνών που έφερε ο ίδιος για το κατάντημα του τραπεζικού συστήματος.

    Λυπάμαι πολύ αγαπητέ Αλέξανδρε αλλά θα έπρεπε να γνωρίζατε ότι ο καιρός που οι Κεντρικές Τράπεζες ασχολούνταν απλά με τον έλεγχο του πληθωρισμού και με την άσκηση κριτικής προς τις κυβερνήσεις για τυχόν χαλαρή δημοσιονομική πολιτική έχει παρέλθει ανεπιστρεπτεί.

    Αυτό που χρείαζεται στην παρούσα φάση από τις ΚΤ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ευρωζώνης, είναι η άσκηση αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής.

    Θα πρέπει όλοι επιτέλους που είχατε βήμα για διατύπωση των απόψεων σας (ιδιαίτερα άνθρωποι σαν και εσάς με ψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, να αναλογιστείτε κατά πόσο το εν λευκώ χειροκρότημα και η απόλυτη στήριξη στην αποτυχημένη θητεία, κατ’εμένα, του κ. Ορφανίδη) απαιτεί να σκεφτείτε κατά πόσο θα πρέπει να πέιτε ένα mea culpa ή τουλάχιστον απο εδώ και πέρα να είστε λιγότερο απόλυτοι στις απόψεις σας.

    • avatar
     Κώστας on May 16, 2012 - (permalink)

     εννοούσα εποπτικής και όχι νομισματικής πολιτικής.

   • avatar

    Ομολογώ ότι με εξέπληξε η απάντηση του κ. Μιχαηλίδης.
    Κανείς δεν κατηγόρησε τον κ. Μιχαηλίδη ότι θέλει να γίνει μέλος αυτού του Συμβουλίου. Σεβαστές οι απόψεις του καθηγητή, σεβαστές όμως και οι απόψεις του ThomasT και οποιουδήποτε άλλου θελήσει να εκφράσει την άποψη του.
    Επίσης, δεν κατανοώ πλήρως την αναφορά του κ. Μιχαηλίδη ότι ο «κος Δημητριάδης δεν χρειάζεται δικηγόρους ούτε ερμηνευτές των πιθανών σκέψεων του». Σε ποιό ακριβώς σημείο ο ThomasT αναφέρθηκε στον κ. Δημητριάδη ή στις απόψεις του; Ή μήπως ήταν μορφή αυτοάμυνας για την αναφορά του ThomasT ότι κάποιοι έκαναν την πάπια και κτύπαγαν παλαμάκια στον κύριο Ορφανίδη;
    Και πως κατέληξε στο συμπέρασμα ή έσω στην υποψία ο κ. Μιχαηλίδης ότι ο ThomasT είναι πολιτικός; Δηλαδή όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη από τους ακαδημαϊκούς, για την μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο τόπος μετά το 1974, έχει κατ’ ανάγκη αλλότρια κίνητρα;
    Επειδή παρακολουθώ το blog και έχω διαβάσει και παλαιότερα άρθρα του κ. Μιχαηλίδη, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο συγκεκριμένος ακαδημαϊκός δεν έχει αλλότρια κίνητρα και δεν ήταν ποτέ χειροκροτητής είτε του Ορφανίδη είτε οποιουδήποτε άλλου. Έχω διαφωνήσει πολλές φορές με τις απόψεις του κ. Μιχαηλίδη. Αναγνωρίζω όμως ότι αυτές είναι οι θέσεις και απόψεις του και δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή ύποπτο πίσω από τα γραφόμενα του.
    Ο κ. Μιχαηλίδης έχει – και σωστά – προσωπική άποψη και καλά κάνει και την εκφράζει, άσχετα αν διαφωνώ μαζί του. Δεν κατανοώ όμως γιατί επέλεξε να επιτεθεί στον ThomasT σ’ αυτό μάλιστα το ύφος.

    • avatar
     Chris on May 17, 2012 - (permalink)

     Τελικά αυτή είναι η γραμμή του κόμματος; Το έγραψες και σε άλλο σχόλιο σε άλλο άρθρο, εγώ όμως επιμένω ότι η κατάσταση των τραπεζών ΔΕΝ είναι η μεγαλύτερη τραγωδία μετά το 1974. Το να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ένα πρόβλημα – τόσο σοβαρό όπως η τρέχουσα κατάσταση – για να ξεχαστούν άλλες χειρότερες καταστάσεις δείχνει από τη μια ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για την αντιμετώπιση του και από την άλλη το ποιόν της σκέψης (και σήψης) του πολιτικού συστήματος.
     .

   • avatar
    ThomasT on May 17, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη,

    Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατάφερα να απαντήσω άμεσα στο σχόλιο σου, αλλά έστω, με καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα σχόλια των Κώστα και Κωνσταντίνου. Ανταπαντώντας επιτρέψετε μου – για ευκολία – να διατηρήσω τις επικεφαλίδες και την αρίθμηση που προτείνεται:

    Λάθος Πρώτο: Σε κανένα σημείο δεν υπέβαλα και δεν υπέθεσα ότι θέλετε να είστε προσωπικά μέλος του όποιου συμβουλίου (άλλωστε αυτό δεν ενδιαφέρει). Αυτό που είπα αλλά αποφύγατε να αντιμετωπίσετε, είναι ότι προτείνεται την σύσταση ενός συμβουλίου από οικονομολόγους – που θα έχει υπερεξουσίες στον καθορισμό οικονομικής πολιτικής- όταν αυτοί οι ίδιοι απέτυχαν να δουν και ακόμα και όταν είδαν αρνήθηκαν να παραδεχτούν αυτό που έβλεπαν και αντί αυτού χειροκροτούσαν τον Μέγα Σοφό Ορφανίδη.

    Λάθος Δεύτερο: Όπως παραδέχεστε «ο Krugman … Μιλά για possible euro exit and debt restructuring. Περίπου στο 20ο λεπτό ». Προηγείται αυτού το σχόλιο ότι η κατάσταση είναι τρομερή/φοβερή («awesome») και έπεται το σχόλιο («it’s a mess»). Και δεν καταλαβαίνω πως διαφέρει η έννοια «possible euro exit and debt restructuring» από την πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη που χρησιμοποιείτε – ως μετά Χριστού προφήτης – εσείς.

    Λάθος Τρίτο: Σαν ακαδημαϊκός θα ανάμενα να γνωρίζεται και να αναγνωρίζεται την αξία και την αναγκαιότητα (αν μη τι άλλο ηθική και δεοντολογική ) ως προϋποθέσεις ενός σοβαρού διαλόγου, στο να γίνεται αναφορά και αναγνώριση της δουλείας και των απόψεων άλλων που ασχολήθηκαν προηγούμενος με ένα όποιο ζήτημα. Τίποτε άλλο για το σχόλιο σας ότι «Ο κος Δημητριάδης δεν χρειάζεται δικηγόρους ούτε ερμηνευτές των πιθανών σκέψεων του».

    Λάθος Τέταρτο: Αναφέρεται ότι «Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι αντίθετες με επιτροπές που διερευνούν και προτείνουν, φτάνει οι επιτροπές να είναι όντως ανεξάρτητες». Αλλά η αρχική σας πρόταση δεν μιλά επιτροπές που προτείνουν αλλά για επιτροπές με εκτελεστική αρμοδιότητα αφού προτείνεται ότι «Θεωρώ επίσης σημαντικό αυτό το Συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις άμεσα». Θα έπρεπε να γνωρίζατε ότι κανένας και καμιά πολιτική απόφαση δεν μπορεί να ανατρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να μεταβιβάσει εκτελεστικές εξουσίες που έχουν εκλεγμένα σώματα σε οποιαδήποτε επιτροπή. Εκτός φυσικά κατόπιν πραξικοπημάτων

    Λάθος Πέμπτο: Για τα περί « Επιτροπής Πολυβίου» και ότι φαντάζεστε ότι φαντάζομαι ότι θα πω ότι ήταν “ατεκμηρίωτη” και τα περί των υποψιών σας ότι μπορεί και να είμαι πολιτικός και για αυτό λέω αυτά που λέω, σας παραπέμπω στο σχόλιο του Κωνσταντίνου. Απλά να προσθέσω ότι δεν νομίζω να σας τιμά η πρακτική να προσπαθείτε να δολοφονείται χαρακτήρες – όταν νοιώθετε άβολα με τα επιχειρήματα τους -, χρησιμοποιώντας αστείες αιχμές παραπέμποντας τους στο Μαρί, τον Στάλιν και τα Γκουλακς.

  • avatar
   αθηνα on May 16, 2012 - (permalink)

   Ας είναι καλά τα δάνεια με υποθήκη το φυσικό αέριο.Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχω δει τη ρώσσικη Gazprom στους ενδιαφερόμενους.Εκτός κι αν έχω λάθος.

 16. avatar
  Ο χειμώνας έρχεται. on May 15, 2012 - (permalink)

  Καλά, μα τωρά σοβαρομιλούμε. Από που κι ως που δεν γίνεται να σχολιάζει και να κρίνει κάποιος έναν οικονομολόγο; Ο Ρουμπίνι ειναι εδώ και χρόνια αρκούδος με την παγκόσμια οικονομία και ειδικά με την Αμερικάνικη, όπως είπε ο και κ. Τταντής. Όταν είσαι σταθερά αρκούδος με την οικονομία τότε αργά ή γρήγορα θα πέσεις μέσα. Έχει και άλλους που προέβλεψαν τη φούσκα του 2007 και φυσικά πως το ευρώ είναι ένα μεγάλο λάθος.

  Δεν υπάρχει οικονομολόγος στον κόσμο που μπορεί να προβλέπει το μέλλον. Δεν υπάρχουν ιερά τέρατα στα οικονομικά και όσοι πιστεύουν σε αυτά τότε είναι βαθιά νυχτωμένοι με την οικονομική θεωρία γενικότερα. Επίσης την κρίση του καπιταλισμού που την είδατε εσεις; Εγώ το μόνο που βλέπω είναι η κρίση του σοσιαλιστικού ευρωπαϊκού κράτους που δεν θέλει να αλλάξει και την κρίση ενός νομίσματος που λάθος δημιουργήθηκε.

  Είναι πιο λογικό να υπάρξει νομισματική ένωση για τις χωρες που αρχίζουν με το γράμμα “Μ” παρά για τις χώρες που είναι τώρα στο ευρώ.
  http://www.theatlantic.com/business/archive/2012/05/the-funniest-graph-ive-ever-seen-about-why-the-euro-is-totally-doomed/256793/

  Ο Ρουμπίνι και ο κάθε Ρουμπίνι πρέπει να κρίνονται για αυτά που “προβλέπουν”.

 17. avatar

  συμφωνώ με τον Χειμώνα, οτι έρχεται χειμώνας. Συμφωνώ με τις αποψεις του. Εάν οι οικονομολόγοι είταν σωστοί δεν θα υπάρχαν οικονομικές κρίσεις , σωστός και ο ThomasT.

  Οσο αφορά τα ειρωνικά σχόλια τα θεωρώ ως κριτική, η κριτική και η διαφωνίες είναι ευπροσδεκτες. Ανταλάσοντας απόψεις γινόμαστε καλύτεροι,σοφότεροι, βοηθάμε τον σκοπό που είμαστε εδώ. Εχω αναφέρει ποιος είναι ο λόγος που είμαι εδώ. Τα τελευταια χρόνια βλέπαμε την κατάσταση και δεν μιλούσαμε στον βαθμό που έπρεπε. Π.Χ την Λαική την βλέπαμε, βλέπαμε την κακοδιαχείριση, νιώθω άσχημα που δεν μιλούσαμε τοσα χρόνια.Ειχαμε καθήκον να μιλήσουμε. Γράφω εδώ και μερικούς μήνες σε αυτό το blog, δυστηχώς ολες οι προβλέψεις μου έχουν βγεί σωστές . Εγραψα μερικά άρθρα πριν 2 χρόνια σε εφημερίδες οπου εξηγούσα λεπτομερως τους λόγους που αναπόφεκτα θα μας οδηγούσαν στην σημερινή κατάσταση( η οποία δεν τέλειωσε ακόμα). Δυστηχώς και λυπάμε που το λέω 1-2 εφημερίδες δεν δημοσιευαν όλα τα άρθρα μου στα οποία εξηγούσα τους κινδύνους και τα λάθη των τραπεζών στην Ελλάδα επιδή οι τράπεζες είναι καλοι πελάτες τους. Για αυτόν τον λόγο έκανα και το δικό μου blog. Συγχαίρω το stockwatch για το blog αυτό μέσω του οποιου έχουμε την δυνατότητα να ανταλάσουμε αποψεις τις οποίες είμαι σιγουρος οτι διαβάζουν και πολιτικά προσωπα , όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε με οποιο μέσο μπορούμε να βγάλουμε την Κύπρο απο αυτήν την δύσκολη θέση……

  • avatar
   Andreas on May 16, 2012 - (permalink)

   Κ. Ταντη
   μπουρουμε να εχουμε τα ονοματα των εφημεριδων?
   Οι για το οτι εν καλοι πελατες τους οι τραπεζες (ο καθεις ας το κρινει) αλλα για το οτι απλα εκοψαν κειμενα σου

 18. avatar

  Anonymous

  με την υποτίμηση, οι χώρες οπως Γερμανία στην οποια ζούνε παραγωγικοι εργαζομενοι οπως λές, θα έχουνε μεγάλη αυξηση στις εξαγωγές, άρα περισσοτερα κέρδη για τις επειχηρήσεις, οι οποιές θα δώσουν αυξήσεις μισθών. Στις άλλες χώρες ας μην πάρουν αυξήσεις μισθών, τουλάχιστον να μείνουν στους ιδιους μισθούς αλλα ΟΧΙ μειώσεις, οχι αυτό που έγινε με Ελλάδα. Η υποτίμηση θα κάνει τις χώρες του Νοτου βιώσιμες΄……..

  ας σκεφτούμε λιγο μακροπροθεσμα, εαν η Ελλάδα κατασταφεί οικονομικά και μετά το ιδιο η Ισπανια , Ιταλια κλπ κλπ δεν θα χάσουν και Η Γερμανια και η Ολλανδια ? θα χάσουν πελάτες τους οι οποιοι χρεωκόπησαν………σκεψου μια επειχήρηση που πουλά αυτοκίνητα, εάν ολοι οι πελάτες της έχουν οικονομικο προβλημα δεν θα αγοράζουν αυτοκινητα και στο τέλος θα έχει και η επειχήρηση προβλημα….

 19. avatar

  Σεπτεμβριος 2011……..

  “Δεν θα ασχοληθώ με την οικονομία μας διότι κανείς δεν μπορεί να την βοηθήσει oυσιαστικά. Η δυνατότητα του κράτους να επηρεάζει την οικονομία μας (στον μικρό βαθμό που μπορεί) έχει περιοριστεί στο ελάχιστο λόγο των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμάτων. Εύχομαι στα επόμενα χρόνια η οικονομική δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία να είναι παρόμοια με το 2010 και το 2011 παρόλο που αυτό θα είναι δύσκολο. Η Ελλάδα μάλλον θα χρεωκοπίσει. Είναι θέμα χρόνου διότι συνεχιζεί να έχει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμα (9% του ΑΕΠ) με αποτέλεσμα ο δανεισμός της να μην είναι διαχειρίσιμος πλέον. Πιστεύω ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά τις κυπριακές τράπεζες και κατεπέκταση την κυπριακή οικονομία (εισηγούμαι όπως ξεκινήσουμε όλοι να μελετούμε την περίπτωση της Ισλανδίας). Η Ευρωπαική Νομισματική Ένωση θα έχει πρόβλημα αφού και άλλες χώρες μέλη της όπως η Ισπανία και η Ιταλία, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος τους. Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να συνεχίσει με την υφιστάμενη της μορφή αφού είναι αδύνατο να λειτουργήσουν αρμονικά και συντονισμένα 17 διαφορετικές χώρες με 17 διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες με 17 διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές. Πως είναι δυνατό να λειτουργήσει αρμονικά μια νομισματική ένωση όταν κάποιες χώρες (οι χώρες του νότου) μέλη έχουν συνεχώς μεγάλα ελλείματα λόγω ανικανότητας ή διαφθοράς; Η ιδέα της νομισματικής ένωσης πολλών χωρών θεωρητικά είναι καλή αλλά πρακτικά δεν μπορεί να δουλέψει μακροπρόθεσμα υπό την παρούσα της δομή. Πρέπει όλες οι χώρες της νομισματικής ένωσης να έχουν κοινή οικονομική πολιτική κάτω από έναν κεντρικό φορέα, μέσα από τον οποίο θα καθορίζεται η ίδια οικονομική πολιτική σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Οι κυβερνήσεις στην κάθε χώρα πρέπει να έχουν περιορισμένη δυνατότητα άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η διαφθορά και η κακοδιαχείρηση δημόσιων πόρων. Θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαική Ένωση, οι οποίες θα μας επηρεάσουν αρνητικά. Τα πράγματα έχουν μπεί σε ένα μονόδρομο χωρίς επιστροφή.

 20. avatar
  kax on May 16, 2012 - (permalink)

  Πριν να μπορούμε να εκφράσουμε άποψη αν χρειάζεται η σύσταση έκτακτου συμβουλίου πρέπει να ξέρουμε τι αλλάζει αν η Ελλάδα πάει στην δραχμή για την Κύπρο.Όπως ο ίδιος ο Υπουργός είπε για τα επακόλουθα ότι όλα είναι εικασίες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πεί ακόμα τίποτε.Οι οποιεσδήποτε συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν προκαλέσει ντόμινο απλά μόνο να παρακολουθούμε μπορούμε και να κάμουμε ότι κάμουν οι άλλοι αν υποτιμηθεί το Ευρώ κλπ.Αφαιρώντας τις παρενέργειες αν υπάρξουνειδικά για την Κύπρο δεν βλέπω τι αλλάζει αν η Ελλάδα είναι στο Ευρώ η στην δραχμή δεδεομένης της τραγικής κατάστασης της οικονομίας της.Οι μόνες που ενδεχομένως θα επηρεάζοντο αρνητικά στην διαφορά καταθέσεων/δανείων σε ευρώ είναι οι τράπεζες αλλά ήδη είναι σε δύσκολη θέση.Αν δεν σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση,να αλλάξει το μνημόνιο ,να βοηθήσει και η ΕΚΤ η κατάσταση είναι ούτως η άλλως μη αναστρέψιμη και το συντομώτερο που κάμει έρευνα η Κεντρική το καλύτερο,κατά προτίμηση με την Blackrock για να μην μπορεί να μφισβητηθούν από καμμιά τράπεζα τα αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι στην Κύπρο δεν βλέπω να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το νόμισμα της Ελλάδας,και ορισμένοι θα επωφεληθούν,άρα χωρίς να προηγηθεί η εισαγωγή δραχμής δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνέπειες.
  Εκείνο που συμφωνώ με τον καθηγητή είναι ότι ο Πρόεδρος ,τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί γενικά οφείλουν να έχουν καλούς οικονομικούς συμβούλους και να τους ακούν με προσοχή.Διαφωνώ όμως ότι τωρα ο Ρουμπίνι και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι αντελήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά με την Κυπριακή οικονομία.Άλλο να σχολιάζεις δημόσια και άλλο να ξέρεις.
  Καταλήγοντας πιστεύω ότι αν πάει η Ελλάδα σε δραχμή οι τράπεζες θα δείξουν ζημιές που τώρα ήδη έχουν αλλά εθελοτυφλούν αλλά η υπόλοιπη οικονομία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την κατάσταση.Παρόλο που με τους πολιτικους κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν δουν ότι το Ευρώ πέφτει και η κατάσταση πάει εκτός ελέγχου δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να φύγει βοηθώντας την.

 21. avatar
  Κ Κωνσταντίνου on May 16, 2012 - (permalink)

  Ο Κρούγκμαν έγραψε τελευταία ότι για κάθε οικονομολόγο με μια άποψη υπάρχει ένας άλλος οικονομολόγος με την αντίθετη άποψη.
  Δεν είναι εμπειρογνωμοσύνη που χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη με ουδέτερη μη αξιολογική θεώρηση.
  Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα μίνιμουμ consensus το οποίο μας έλειψε τα τελευταία χρόνια όταν επιφανείς πολιτικοί της αντιπολίτευσης εφάρμοζαν στρατηγική κλεισίματος των αγορών και χρεωκοπίας της χώρας ενώ και η Κυβέρνηση αναλυσκόταν και εξαντλιόταν σε επικοινωνιακές δράσεις και αντιδράσεις.
  Και βεβαίως χρειάζεται προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, χωρίς όμως τους ακαδημαϊκούς. Τι σχέση έχουν αυτοί με τα τρέχοντα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και πόσο ευρύς είναι ο ορίζοντας των ενασχολήσεων τους για να πάρουν πρωτεύοντα ρόλο;
  Εξάλλου, τεχνοκράτες που ξέρουν καλά και εμπειρικά την κυπριακή οικονομία έχει και το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα αρκετούς.

 22. avatar
  Παντελής Παντελή on May 16, 2012 - (permalink)

  Εγώ πολλά ακούω και λίγα καταλαβαίνω. Δεν ειμαι ουτε καθηγητής, ούτε οικονομολόγος. Ξέρω μονο να δουλεύω και να κανω οικονομίες, όσο μπορώ.

  Αυτό που βλέπω και καταλαβαινω, ειναι ότι όλοι (οι ξένοι) λένε ότι είναι έτοιμοι για τήν εξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τα χρηματιστήρια τους, όμως, ολο και πέφτουν. Γιατί να πεφτει η μετοχή της Apple, επειδή μπορεί να βγει η Ελλαδα απο το ευρώ;

  Γιατί άραγε; Τι φοβούνται;

  Αν η Ελλάδα ακούσει του Τσίπρα (ή μαλλον ο Τσιπρας ακούει της Ελλάδας), θα κηρίξει στάση πληρωμών, στο κουρεμένο, αλλά αβασταχτο, χρέος και θα ανασάνει. Θά μπορεί τοτε να κάνει μία νέα αρχή, ξεκινώντας απο το μηδέν, όχι απο το πλήν. Φυσικά, πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και κακές συνήθειες, ορισμένοι (πολλοί).

  Οταν παρουν πρέφα οι Ισπανοι, οι Ιταλοί (ο κόσμος, όχι οι πολιτικοί) ότι είναι και αυτή μια σωτηρία, θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας.

  Αυτός είναι ο τρόμος των μεγάλων τραπεζών, ανα το παγκόσμιο.
  Ο πλούτος μιας χώρας πρέπει να μετριέται με την παραγωγή της, τη δουλειά των πολιτών της και με τους φυσικούς πόρους που έχει να αναθέσει στην αγορά. Οταν ρίξεις το κόσμο της χώρας στην ανεργία, διανεμίσεις το φυσικό της πλούτο σε ξένα χέρια και διαχείριση, τι μέλλον μπορείς να περιμένεις για αυτή;

  Παλια, το νόμισμα μιας χώρας, ηταν ενα απο τα πιο σημαντικα οπλα της. Τα ευρώ και τα δολλάρια, ειναι εργαλεια των τραπεζών. Τα δημιουργούν απλά και χωρίς κόπο, με την υπογραφή κάποιου δανειζόμενου (άνθρωπου, εταιρίιας, κράτους) που υπόσχεται ότι θα τα κερδίσει και θα τα επιστρέψει μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με τον τόκο βεβαίως. Οι τράπεζες, από τη μια παίρνουν κατάθεση ένα ευρώ, και γυρίζοντας απο την άλλη, το δανείζουν εκατό φορές, με εκατό υπογραφές. Ολα τα “ωραία” κι′ άδικα έχουν πάντα ένα κακό τελος.
  Οταν έσπασε η φούσκα (τυχαία), με τους Lehman Brothers, οι μεγαλες (too big to fail) τράπεζες έμειναν εκτεθημένες. Δημιούργησε τότε το Fed (private banking club) $16 τρισ. για να μπαλώσουν, προσωρινά, την διαρροή της φούσκας των $600 τρισ. Μετά, αφού πήραν λίγη ανάσα, σκαρφίστηκαν ότι μπορούν να μαζέψουν τα σπασμένα, απο τον απλό κόσμο, μέσω των κυβερνήσεων. Σταμάτησαν την ανάπτυξη, με το κόψιμο των δανείων, ανέβασαν την ανέργεια, υποβάθμισαν τα κράτοι και ανέβασαν τα επιτόκια.

  Αρχισαν πρώτα με την Ισλανδία. Ζήτησαν οι δανειστές (Εγγλέζικες και Δανέζικες τράπεζες) απο την Ισλανδική κυβέρνηση να δανειστεί για να ξοφλήσει τα χρέη των (ιδιωτικών) τραπεζών της χώρας. Η κυβερνηση εφερε το ζήτημα σε δημοψηφισμα, και ο κοσμος ειπε “go pound salt”. Θύμωσε η τραπεζο-οικονομική κλικκα, ανα το παγκόσμιο, δυσκολεύτηκαν για λιγο ο Ισλανδοί (διότι έπρεπε να ξαναρχισουν να δουλεύουν σκληρά και να ψαρεύουν, για να ζήσουν) αλλά μετά απο δυό, τρία χρόνια, τώρα εχουν ανάπτυξη και είναι κύριοι της χώρας τους.
  Μετά, οι τράπεζες γύρισαν στην Ιρλανδια. Το σύστημα τους, εκεί, δούλεψε καλυτερα. Τα υπόλοιπα εινα γνωστά. Στην Ελλαδα ολα πηγαιναν “καλά”, μέχρι που έγιναν εκλογές.

  Στην Κύπρο, τί πρέπει να κάνουμε;

  Θα δανειστούμε, ως κράτος, για σώσουμε τις τράπεζες που ανοίκουν, κατά μεγάλο ποσοστό στο Dubai Financial και στον Βγενόπουλο; Γι αυτο τον λογο κατεβηκε, ο τελευταίος στην Κυπρο προχθές; Και μετά, οταν θά τα πάρουν και αξαφανιστουν, ποιοί θα μείνουν πίσω, να κοιτάζουν ο ενας τον αλλο (σαν χαζοί);

  Εγιώ, εν καταλαβω. Να μας πουν οι οικονομόλογοι, που καταλάβουν.

 23. avatar

  Ο ThomasT έθεσε το θέμα στην πραγματική του διάσταση.

 24. avatar
  Επαμεινώνδας on May 16, 2012 - (permalink)

  Σάββα, έχει καιρό που παρακολουθώ τους διάφορους κατεβατούς που γράφεις. Για να είμαι ειλικρινής συνήθως τους προσπερνώ. Ο καθένας μας έχει περιορισμένο χρόνο στη διάθεση του. Δεν έχω χρόνο να διαβάζω τα παραληρήματά σου (με το συμπάθειο). Αν μπορείς να γράψεις μια συγκροτημένη άποψη σε 100 λέξεις, να την διαβάσω ευχαρίστως. Αν δεν μπορείς, τότε δεν αξίζει τον κόπο μου.

  Όσο για το Ρουμπίνι, δεν είπα ότι ό,τι λέει είναι σωστό. Διαφωνώ με την άποψή του για τη δραχμή και για οικονομικούς λόγους (νομίζω δεν αντιλαμβάνεται τι πάει να πει Ελλάδα) και για πολιτικούς λόγους. Αλλά διαβάζω τις απόψεις του προσεκτικά και τις λαμβάνω υπόψιν. Όπως και αυτές πολλών άλλων.

  Επί της ουσίας, γενικά συμφωνώ με τις ανησυχίες σου. Όμως πολλές από τις εισηγήσεις σου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κάθε τόσο γράφεις διάφορα για δημιουργία ταμείων και τέτοια. Με τι λεφτά; Πιο πάνω εισηγείσαι ισοτιμία ευρώ-δολλαρίου 1:1. Μα η ισοτιμία δεν είναι μοχλός που τον τοποθετούμε όπου θέλουμε. Καθορίζεται στην αγορά. Ασφαλώς μπορεί να τον επηρεάσει μια χώρα. Η Ευρώπη μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό για να υποτιμηθεί το ευρώ. Αφήνω κατά μέρος ότι αυτό δεν το δέχονται με τίποτα οι Γερμανοί. Νομίζεις θα το δεχτούν οι Αμερικανοί; Θα κάτσουν εκεί και να λένε, για κοίτα οι Ευρωπαίοι, υποτιμούν το νόμισμα τους για να επωφεληθούν εις βάρος μας, τι έξυπνοι που είναι;

  Ας σοβαρευτούμε λίγο λοιπόν. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Χρειάζεται να συμμαζευτούμε και να γίνουμε πιο παραγωγικοί για να επιβιώσουμε.

  • avatar
   Επιλήσμων on May 16, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Επαμεινώνδα, Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο σου. Να σοβαρευτούμε λίγο. Να συμμαζευτούμε. Να γίνουμε (πιό?) παραγωγικοί.
   Σαν λαός έχουμε πολλές αρετές. Τις τρείς όμως αρετές που αναφέρεις, αν και τις διαθέταμε στα πιό παλιά χρόνια, δυστυχώς τώρα είναι φανερό ότι μας είναι άγνωστες.
   Το πιό σημαντικό και επείγον είναι να γίνουμε πιό παραγωγικοί. Αλλά πως? ‘Οταν οι κυβερνητικοί κλείνουν το κατάστημα από το μεσημέρι και οι τράπεζες ακολουθούν? Όταν οι εργοδότες δεν επενδύουν ή δεν μπορούν πλέον να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία? (Και όταν μπορούσαν οι περισσότεροι επένδυαν γνωρίζετε που και πως), και όταν οι Συντεχνιακοί έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους?

   Σας προτρέπω να (ξανα)διαβάσετε το άρθρο του Επίκουρου Καθηγητή κ. Αντώνη Έλληνα “Το κράτος έχασε την κρίση” εδώ στο blog ημ.25 Ιανουαρίου 2012, που σχολιάζει ένα τουλάχιστο σκέλος του προβλήματος.

 25. avatar
  Andreas on May 16, 2012 - (permalink)

  Παντως εν ενθαρρυντικο που ενα ενα τα κομματα της συντηρησης αποχωρουν και σιγα σιγα ερχονται απο τον προοδευτικο χωρο.
  Που ξερετε.
  Και οταν αποχωρησει και η Μερκελ μπορει ν αλλαξει και η σταση της ευρωπης γενικα προς την κριση χρεους αλλα μπορει να δουμε και εκδοση ευρωομολογου

  • avatar
   αθηνα on May 16, 2012 - (permalink)

   Ζήσε Μάη,να φας τριφύλλι.Καλή η σκέψη σου,λαμβάνοντας υπ’όψιν και τη πιθανή νίκη του σύντροφου Τσίπρα τον Ιούνη.Εμπρός λοιπόν ν’αλώσουμε το κάστρο της ευρωπα’ι′κής συντήρησης,φτάνει να μην πάθουμε μέχρι τότε,οικονομική ασφυξία.

   • avatar
    Andreas on May 16, 2012 - (permalink)

    Xαιρομαι που συμφωνεις.
    Καιρος ν αλλαξει και η ιδια η ευρωπη και να γινει πραγματικα ενωμενη!.
    Σιγα σιγα θ αλλαξει και το τροπαρι ολων οσοι μας ελεαν …ευρωσκεπτικιστες.Καιρος να κοιταχτουν οι ιδιοι στον καθρεφτη

    • avatar
     αθηνα on May 17, 2012 - (permalink)

     Αλλο ευρωσκεπτικίστρια,όπως είμαι εγώ,και άλλο μαρξιστής,όπως εσύ.

     • avatar
      Επιλήσμων on May 17, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή αθηνά, είχα την εντύπωση ότι υπήρχε πλήρη συνταύτιση μεταξύ εσένα και του φίλου σου Παρατηρητή, που κάθε άλλο παρά ευρωσκεπτικιστής ήταν/είναι. Δεν πιστεύω να άλλαξες στρατόπεδο!

     • avatar
      Andreas on May 17, 2012 - (permalink)

      Εγω απ οσο ξερω η καστα της νεοφιλελευθερης αντιληψης καμια αντισταση εν εφεραν προς τις βουλες της Ευρωπης.

      Εσυ τωρα με ποιο σκεπτικο αυτοπροσδιοριζεσαι ως ευρωσκεπτιστρια εν καταλαβω αλλα δικαιωμα σου ν αυτοπροσδιοριζεσαι οπως θελεις βεβαια.
      Αργα η γρηγορα εκαταλαβετε το οτι εχουμε δικαιο.
      Απο τα καλα της κρισης !!!

     • avatar
      αθηνα on May 17, 2012 - (permalink)

      Πρός Επιλήσμονα & Andreas: Οι ελεύθερα σκεπτόμενοι,όπως εγώ,δεν είναι στρατιωτάκια σε παρέλαση.Ούτε έχω αλλάξει άποψη για την ΕΕ,και μην χαίρεστε.Σε παλαιότερο σχόλιό μου,είχα πει πως,ή θα γίνουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης,ή καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί.Απ’ότι θυμάμαι συμφώνησε και ο φίλος μου ο Παρατηρητής,καλή του ώρα όπου και νά’ναι.

     • avatar
      Andreas on May 17, 2012 - (permalink)

      Ε οι τζι ελευθερα σκεπτομενη οταν στην απεγνωσμενη σου πρσπαθεια να μεν περιεχει ο λογος σου ψιγμα καλης μαρτυριας για την αριστερα βριθει αντιφασεων και ανακολουθιων τοσο που ουτε τους φιλους σου τους νεοφιλελευθερους εν μπορεις ,εν τελει , να υπερασπιστεις διοτι τον καιρο που εκυβερνησαν σε καιρους πληρους νηνεμιας και μαλιστα επι 10 ετη ,ξερουμε τι οικονομια επαρεδωσαν…

     • avatar
      αθηνα on May 18, 2012 - (permalink)

      Μα ακριβώς εδώ είναι η διαφορά μας φίλε μου.Σε αντίθεση με την αφεντιά σου,εγώ δε φοράω παρωπίδες για να μη βλέπω την κατάντια μας,και εσύ τα φορτώνεις στην παγκόσμια κρίση εξ ολοκλήρου,αλλά δε βρίσκεις μισή κακή κουβέντα να πεις για τους κυβερνώντες.Εμένα δε με απασχολούν τα ιδεολογικά σου φληναφήματα περί νεοφιλελευθέρων και σοσιαλιστών.Αν κάποιος κυβερνά σωστά,ο λαός θα τον ξαναψηφίσει.Και ο δικός σου,δεν τολμά να βάλει ξανά υποψηφιότητα,γιατί ξέρει τι τον περιμένει.Αλλά ξέχασα,είναι επειδή το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα!

     • avatar
      αθηνα on May 18, 2012 - (permalink)

      Tώρα σχετικά με τους νεοφιλελεύθερους που κυβέρνησαν όπως λες προ 10ετίας,και ακόμα έχεις εφιάλτες,ένα θα σου πω:Εκαναν σοβαρά λάθη,αλλά δεν οδήγησαν τη Κύπρο στον προθάλαμο του μηχ.στήριξης.Και η δυστυχία μας είναι ότι 9 μήνες είναι αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η καταστροφή.

     • avatar
      Andreas on May 19, 2012 - (permalink)

      Aκριβως το αντιθετο ειναι που καμνεις αθηνα.
      Oι απαντησεις σου ειναι τοσον αντιφατικες που πολλες φορες ειναι και 180 μοιρων η αναστροφη και βεβαιως δεν εχουν καμια οικονομικου περιεχομενου υφη.

      Το αλλο με το ΔΝΤ προφανως και δεν εμπηκαμε (δεν ξερω αν το γνωριζεις) ελεω μεχρι στιγμης της προνοητικοτητας για δανειο εκ Ρωσσιας, αλλα αν μπουμε ειναι πολυ καλα γνωστο πλεον για ποιον λογο. Καποιοι για 3 χρονια εκαμναν πλατες προς τους τουντους ανθρωπους και τις τραπεζες τους αλλα μια φορα κατι να παει στραβα και μετα ξεμπροσκιαζεται ο αλλος και αναφερουμε βαβαιως για το σκηνικο που ειδαμε προσφατως με τον Βγενοπουλο.
      Να αρνειται ο βουλευτης μας οτι τον εσυναντησε.
      Αληθκεια .Πιστευκει τον κανενας???

     • avatar
      αθηνα on May 19, 2012 - (permalink)

      Ε τι να κάνουμε φίλε μου,δεν είμαστε όλοι οικονομικοί αναλυτές όπως…εσύ και ο…Χριστόφιας.Εγώ σχολιάζω με βάση τη κοινή λογική.Τώρα σχετικά με τις απόψεις μου,που ισχυρίζεσαι ότι αντικρούονται μεταξύ τους,δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι,γιατί μιλάς σαν τη Πυθία.Αλλά αν αναφέρεσαι σε προηγούμενο σχόλιό μου περί ευρωσκεπτικιστών,ένα θα σου πω. Μη διεκδικείς για τους ομο’ι′δεάτες σου την αποκλειστικότητα.Γιά παράδειγμα,ο συντηρητικός Βρεττανός πρωθυπουργός Κάμερον είναι βέρος ευρωσκεπτικιστής.Αυτό,με τη λογική σου,σημαίνει ότι συμπλέει με έναν κομμουνιστή όπως εσύ.Αν είναι έτσι,συγχαρητήρια.Αλλά και για τις τράπεζες,αν τους έκαναν κάποιοι πλάτες και δεν τους πήρε έγκαιρα είδηση η κυβέρνησή σας,τότε έχετε διπλή ευθύνη.

     • avatar
      Andreas on May 19, 2012 - (permalink)

      Δεν ειπα καν για οικονομικους αναλυτες.Για στοιχειωση οικονομικα εμιλησα στα οποια ουτε σε τουτα υπαρχει ο λογος σου.Μια φορα κατι επιχειρησες και εκαταφεες να δωσει τελειως λαθος νουμερα.
      Απλα (ξανα)λεω οτι ο στοχος των σχολιων σου εν αλλος και καμια σχεση με οικονομικα.
      Αν σχολιαζες με λογικη (ουτε καν κοινη) θα ειχε συνοχη ο λογος σου.Οχι μονο δεν εχει αλλα οι αντιφασεις σου ειναι τρανταχτες.
      Οσο για τον Καμερον αλλο ευρωσκεπτικιστης και αλλο ενα ο οποιος ουδεποτε εχωνεψε Ε.Ε. και νομισματικη ενωση (γι αυτο εν τζιαι εξω που το ευρω.

      Οσο για το ποιος εκαμνε πλατες στις τραπεζες ουλλοι ξερουμεν το.Οι νεοφιλελευθεροι τους οποιους ψηφιζεις.Απλα τοσο ερασιτεχνες ειναι που εκαταφεραν και ξεμπροσκιαστηκαν μονοι τους!!

     • avatar
      Επιλήσμων on May 19, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή αθηνά, Ο Μηχανισμός στήριξης, που λες δεν οδήγησαν στο προθάλαμό του πριν 10 χρόνια η προ-προηγούμενη κυβέρνηση, δεν μπορούσε ούτως ή άλλως να το κάνει γιά 2 λόγους.
      1ον. Η οικονομία της Κύπρου και οι τράπεζες μας, καθώς και η οικονομία γενικώς της ΕΕ , πήγαιναν τόσο καλά (και πριν και κατά την διάρκεια της κυβέρνησης που μας αναφέρεις) που και να ήθελες δεν χρειαζόταν ο Μηχ.Στήριξης. (Άσε που η Κύπρος δεν ήταν καν μέλος της ΕΕ).
      2ον. Αυτός ο Μηχανισμός, δλδ το EFSF (European Financial Stability Facility) -και όχι Ανδρέα το ΔΝΤ- ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 2010, και επομένως και να τον χρειαζόσουν, Αθηνά, δεν υπήρχε γιά να πάει κάποιος.

     • avatar
      Chris on May 19, 2012 - (permalink)

      @Andreas
      Πολύ ωραίο το αστείο σου για την προνοητικότητα! Το γεγονός ότι το κράτος δεν είχε λεφτά να πληρώσει τους μισθούς του 2012, εξ’ού και η ανάγκη για το ρωσικό δάνειο (στα τέλη του 2011), φαντάζομε ότι και αυτό οφείλετε στην προνοητικότητα! Αν η προνοητικότητα της κυβέρνησης εξαντλείται σε μόνο μερικούς μήνες τότε ας το κλείσουν το μαγαζάκι και ας πάνε σπίτια τους – καλύτερο έργο θα παράγουν από εκεί.
      Και ας ρωτήσω το εξής: αφού λοιπόν προνόησαν για το 2012, τι κάνανε για το 2013? Ή μήπως θα μας πουν όπως και για το Μαρί ότι δεν ήξεραν…

     • avatar
      Andreas on May 21, 2012 - (permalink)

      Φιλε Chris
      Δεν εχω καταλαβει τπτ απ οσα ειπες.Καμε τα πιο λιανα.Τα δανεια μια χωρα πιαννει το προφανως για να καλυπτει τις αναγκες .Μεσα σ αυτες ειναι και οι μισθοι.Αν δεν πιανναμε τουντο δανειο που τους ρωσσους θα ημασταν (προφανως )στο ΔΝΤ.
      Το τι θα γινει στο 13 δεν ξερω , δεν γνωριζω δεν ειμαι κυβερνηση.
      Το γεγονος που σ αναφερα ομως ειναι πραγματικοτητα.Αρα εαν ειναι σωστο να το δεχτει.Εαν όι πε μου αν υπαρχει λαθος.

     • avatar
      αθηνα on May 21, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ Επιλήσμων,ευχαριστώ για τις υποδείξεις σου,αλλά ήταν αχρείαστες.Διότι ακόμα και η γιαγιά μου ξέρει πως το EFSF,δεν υπήρχε το καιρό του Κληρίδη,που ούτως ή άλλως δεν είμασταν καν στην ΕΕ. Ο λόγος που μίλησα για μηχ.στήριξης,ήταν για να απαντήσω σε ένα φανατικό υποστηρικτή της τωρινής διαπρεπούς διακυβέρνησης του τόπου,ότι με όλα τα μεγάλα λάθη της,η δεκαετία Κληρίδη δεν μας οδήγησε στη χρεωκοπία.Χωρίς βέβαια να ισχυρίζομαι ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι άμοιρες ευθυνών για το σημερινό μας χάλι. Οπως και στην Ελλάδα,τα 300 δις χρέος ήταν ένα σήριαλ που ξεκίνησε απο τη μεταπολίτευση.Τώρα αν εσύ συμφωνείς με τον Αndreas,ότι τα σημερινά μας χάλια,οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πρό-προηγούμενη κυβέρνηση,θα ήθελα να το ακούσω.

     • avatar
      Chris on May 21, 2012 - (permalink)

      Προνοώ σημαίνει ότι βλέπω στο μέλλον τα πιθανά προβλήματα και φροντίζω να εξαλείψω τους παράγοντες που θα τα κάνουν πραγματικότητα. Αντιδρώ σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα και προσπαθώ να το λύσω. Η παρούσα κυβέρνηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αντιδρά σπασμωδικά. Δεν έχει δείξει ούτε ένα ψήγμα προνοητικότητας όπως άλλωστε αποδεικνύει και το Μαρί αλλά και η κατάσταση στο Κυπριακό. Προφανώς μια κυβέρνηση που δεν προνοεί είναι καταδικασμένη να αποτύχει γιατί αργά ή γρήγορα η τύχη θα την εγκαταλείψει (όπως και με το Μαρί).

      Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει είναι να προνοήσει να μην δημιουργηθούν οι ανάγκες που οδήγησαν στο ρωσικό δάνειο. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ανικανότητα να αποφύγουμε προβλήματα ως επιτυχία μόνο και μόνο επειδή καταφέραμε την αναβολή τους για λίγο αργότερα (το 2013 δεν είναι μακριά).

     • avatar
      Andreas on May 21, 2012 - (permalink)

      Δεν υπηρε ΔΝΤ διοτι πολυ απλα μας εδανειζαν.Εδανειζαν μας διοτι πολυ απλα δεν υπηρχε κρίση. Αρα διοτι εμπορουσε να κρύψει ο Κληρίδης τα προβληματα που εδημιουργησε κατω που το χαλι.
      Τωρα ομως με την κριση …τα προβληματα εγιγαντωθηκαν.Τους 11000 δημ υπαλληλους εν τους θρεφει ξερεις η κυβερνηση που του εδιορισε με κομματικα κτιτηρια αλλα και ολες οι επομενες.
      Οσο δε θελεις να δεις την κατασταση ως εχει , τις ιδιες αυτονοητες απαντησεις θα πιανεις.

     • avatar
      Andreas on May 21, 2012 - (permalink)

      @ Chris
      Σωστα με τους ορισμους αλλα δεν μ απαντησες στα ερωτηματα που σου εκαμα για να εχουμε μια αντικειμενικη αλήθεια.
      Τζιαι γω μπορω να πω οτι καθε φορα για οτι συμβαινει οτι καποιος αντιδρα σπασμωδικα διοτι …. ετσι με συμφερει.Τουτο εν μια προσωπικη γνωμη τζιαι σοβαρος διαλογος εν μπορει να γινει.Απαντα στα ερωτηματα για το αν η πργματικοτητα εν τουτη που περιεγραψα και να δουμε που εχω λαθος.

      Απο το Μαρι παεις στο Κυπριακο κτλ.Ξεφευγει.Μπορω τζιαι τζιαμε να καμω διαλογο αλλα εννεν το θεμα τουτο μιας τζιαι μιλουμε για οικονομικα θεματα.
      Επισης να πω οτι οταν λεεις “Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει είναι να προνοήσει να μην δημιουργηθούν οι ανάγκες που οδήγησαν στο ρωσικό δάνειο”
      προφανως ειναι εκτος πραγματικοτητας μιας και δεν ειναι στο χερι καμιας κυπριακης κυβερνησης μιας και ελεω τραπεζων αλλα και η παγκοσμια καπιταλιστικη κριση εφεραν στις συνεχομενες υποβαθμισεις με αποτελεσμα να βρεθουμε εκτος αγορων.Αλλωστε αν θυμασαι πριν 3 χρονια η κυβερνηση επηε ν αρχισει διαλογο με κοινωνικους εταιρους παιρνοντας καποια μετρα (ορθα η λανθασμενα δεν ειναι τουντο θεμα μας) αλλα η κυβερνωσα βουλη(κυριως ελεω Αβερωφ- Παπαδοπουλου) ουτε τουτο εν αφηκε διοτι εφορολογουσε,εστω κι ασθενως τον πλουτο.

     • avatar
      Επιλήσμων on May 21, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή Αθηνά, Συγνώμη εάν σε έθιξα με τις διευκρινήσεις μου, αλλά τα σχόλια σου τα διαβάζουν και άτομα που πιθανό να μην έχουν τις γνώσεις σου, (ή τις γιαγιάς σου!).
      Δεν είμαι σίγουρος εάν ο Andreas πιστεύει ότι τα σημερινά μας χάλια οφείλονται κατά κύριο λόγο στην προ-προηγούμενη κυβέρνηση (δλδ Κληρίδη) όπως εσύ μου λες.
      Εγώ πάντως, εάν διάβαζες τα σχόλια μου, θα γνώριζες ότι για τα σημερινά μας χάλια, όχι μόνο τα οικονομικά/τραπεζικά, αλλά και κοινωνικά και ιδίως ΠΟΛΙΤΙΚΑ, πιστεύω ότι η ευθύνη πάει πολλές δεκαετίες πίσω (5+) και έκτοτε συνεχίζεται αθροιστικά.
      Γιά τα οικονομικά μας χάλια, δεν ανησυχώ αλλά ούτε και αγωνιώ ιδιαίτερα.
      Η οικονομία της Κύπρου είναι (συγκριτικά) πολύ μικρή και εύκολα διορθώνεται. (“Διαχειρήσιμη” όπως θα έλεγε και ένας πολιτικός!).
      Σκέψου το σαν μιά οικοκυρά να έχει να ετοιμάσει φαγητό γιά 4 άτομα και μιά άλλη για 100 άτομα. Εάν η πρώτη κάψει το φαγητό, είναι ευκολο να διορθώσει την κατάσταση. Είτε θα δανειστεί από την γειτόνισσα νέα υλικά είτε θα βρεί από το ψυγείο/ντουλάπι της κάτι άλλο γιά να αναπληρώσει γρήγορα την ζημιά. Αυτή όμως με τα 100 άτομα θα είναι σχεδόν αδύνατο και σίγουρα πάρα πολυ δύσκολο να επανορθώσει.
      Τώρα όμως, πως και καταφέραμε και κάψαμε το φαγητό μας, ειναι άξιο απορίας.

     • avatar
      Andreas on May 21, 2012 - (permalink)

      Φιλε επιλησμων
      Φυσικα και δεν πιστευω οτι για τα σημερινα χαλια μας ευθυνεται κατα κυριο λογο η κυβερνηση Κληριδη.Απλα για τις (διαχρονικες) αδυναμιες της οικονομιας μας θα τις βρεις, ιδιαιτερα τοτε , σε ολο σχεδον το φασμα τους αλλα και σε εξαιρετικα μεγαλη ενταση.Ασχετως αν λεν σημερα , ας πουμε για το δημοσιο , οτι διαχρονικα στηριζουν λιγοτερο κρατος…
      Αυτο που παμπολλες φορες καμνει η αθηνα ειναι οτι επειδη τα επιχειρηματα τελειωνουν , πεφτει σ αντιφασεις , οι γνωσεις απ οτι αντιληφθηκα σε οικονομικα θεματα ειναι εξαιρετικα περιορισμενες βγαζει αυθαιρετα πορισματα απλα για να μετατοπισει- μετριασει μια κατασταση αρνητικη για εκεινη και προς αλλη κατευθυνση.Ε γι αυτο πολλες φορες οι κουβεντες της δεν εχουν συνοχη.
      Και μενα ειπεμε κομμουνιστη , μαρξιστη ….Αλλα εν τζιαι διω σημασια.Μαρξ εν εθκιεβασα ποτε και κομμουνισμος ξερω αμυδρα για το τι ηταν.
      Αλλα εσιει τζιαι χαζι το πραμα .Εσιει στιμγες που τουντη ασυναρτησια απολαμβανω την

     • avatar
      αθηνα on May 21, 2012 - (permalink)

      Andreas, δεν χρειάζονται καθόλου γνώσεις οικονομικών,για να αντιληφθεί ο μέσος Κύπριος ότι το οικονομικό μας χάλι οφείλεται βασικά στην ανεπάρκειά σας,σαν μαθητευόμενων μάγων.Τώρα,αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ σου Μαρξ,πρόβλημα δικό σου.Και αν ντρέπεσαι να παραδεχτείς ότι είσαι κομμουνιστής,δικαίωμά σου.Να ξέρεις όμως ότι το παραλήρημα και η ασυναρτησία,μπορεί να χαρακτηρίζει και έναν κρυπτοκομμουνιστή,και όχι μόνο τους νεοφιλελεύθερους.

     • avatar
      αθηνα on May 21, 2012 - (permalink)

      Kαι αφού απολαμβάνεις τις ασυναρτησίες μου,το εκλαμβάνω θετικά.Ομως δεν μπορώ να πω ότι απολαμβάνω και εγώ τις δικές σου,γιατί δεν είμαι μαζοχίστρια.

 26. avatar

  επαμεινώνδα

  διαφωνείς με κάποιες απο τις θέσεις μου? Ανάφερε τις διαφωνιες σου, να τις συζήτήσουμε όλοι έτσι ώστε να βγεί μια σωστή εισήγηση. Είπες οτι λέω μιλώ για σύσταση διάφορων ταμειων. 1 ταμείο εισηγήθηκα , το ΚΤΧΣ όπου μέσα να βάλουνε κεφάλαια και οι ίδιες οι τράπεζες. Ρωτάς που θα βρεθούν τα λεφτά, το δοκιμάσαμε και δεν πέτυχε?

  εισηγήθηκα αυξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΧ στέγης για να μπορεί να ξεκινήσει να δανείζει για να διοχετευτεί άμεσα ρευστότητα στην αγορά….
  Εισηγήθηκα διαχωρισμό των εργασιών των τραπεζών σε επενδυτικές και κανονικές τράπεζες για να μειωθούν οι αναγκες για αυξηση των εποπτικών κεφαλαίων…
  εισηγήθηκα να ΜΗΝ πάμε για τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων διοτι δεν θα πετύχουν και θα γίνει ζημία…να πάμε με βασιλεία 3 και οχι με απαιτήσεις της ΕΑΤ. Αυτό το γράφω εδώ και μήνες , τελικά δικαιώθηκα, τρέχει τώρα το κράτος να βρεί λεφτα να στηρίξει την Λαικη……

  Φαίνεται οτι δεν διαβάζεις όσα γράφω, έχεις δίκιο σε αυτό….για αυτό τα αποκάλεσες παραληρήματα….είναι παραληρήματα τα πιο κάτω?

  πριν 5 μήνες είπα οτι η Λαική έχει τεράστιες ζημίες, πρέπει να διαγραφεί η υπεραξία στα βιβλια και οτι θα χρειαστεί στήριξη….
  14-1-2012 , οταν ο Υπουργός έλεγε οτι θα έχουμε έλλειμα φέτος 2.6% εγώ έλεγα συνεχώς 4%. Διαφώνησα και με τις εκτιμήσεις της ευρωπαικής επιτροπής που συμφωνούσαν με τον Υπουργό… δυστηχώς δικαιώθηκα.(βλεπε μέτρα 300 εκ που ανακοινώθηκαν σήμερα)
  Στο ιδιο άρθρο μίλησα για ανεργία 10% ως τον Μάρτιο, οτι το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να μεγαλώσει,,,
  Εδώ και μήνες λέω οτι θα γίνουν σκουπίδια τα κυπριακά ομόλογα…..Οταν η διοίκηση της Λαικής έλεγε οτι υπάρχουν ξένοι επενδυτές , εγραψα να μην κάνουν τέτοιες δηλώσεις……που είναι οι επενδυτές?

  Για τον Ρουμπίνι , εξήγησα τον λόγο που θύμωσα μαζί του, δεν μπορεί ένας τόσος ικανός οικονομολόγος να λέει οτι η Ευρωζώνη κινδυνευει απο την Κύπρο….είναι ύποπτο αυτό…..θεώρησα κακόβουλη αυτή την δήλωση του.

  Λάθη έχω κάνει πολλά, κάθε μέρα κάνουμε λάθη, δέν έχω πρόβλημα εάν κάνω ένα λάθος η λάθος εκτίμηση και με διορθώσει κάποιος, δέν έχω κόμπλεξ, εάν είχα κόμπλεξ δέν θα έγραφα επώνημα. Εάν είχα κόμπλεξ θα έγραφα πρώτα τα άρθρα μου στην word, να διορθώνω τα ορθρογραφικά μου λάθη έτσι ώστε να μην έχω καθόλου ορθρογραφικά λάθη, με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρει η Κύπρος, έχουμε πρόβλημα, το πρόβλημα θα μεγαλώσει, έχουμε μπεί σε μια επικύνδινη πορεία, αυτή είναι η ουσία, η ευρωζώνη θα έχει μεγάλα προβλήματα στα επόμενα χρόνια (π.χ Ισπανία)….

  υπάρχουν και πράγματα που δέν μπορώ να τα γράφω, θα γίνει ζημία. π.χ μπορώ να υπολογίσω απο τώρα πόσα κεφάλαια θα πρέπει να βάλει το κράτος στην Λαική ,,,,(με ανησυχά αυτός ο αριθμός) για αυτό λέω συνεχώς οτι πρέπει να σκεφτούμε τον διαχωρισμό των εργασιών …….εσύ μπορεί να νομίζεις οτι είναι παραλήρημα αυτό, δεν μπορώ να γράψω νούμερα, αυτοί που πρέπει να ενεργήσουν καταλαβαίνουν τι λέω χωρίς να δώσω αριθμούς………

 27. avatar
  Επαμεινώνδας on May 17, 2012 - (permalink)

  Σάββα, δεν είπα ότι δεν λες τίποτα σωστό. Γενικά με τις διαγνώσεις σου συμφωνώ, είναι τις θεραπείες που δεν καταλαβαίνω. Μια από αυτές κατέκρινα, και δεν τη σχολίασες.

  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα ήσουν πιο αποτελεσματικός αν αφιέρωνες λίγο χρόνο να γράφεις πιο συγκροτημένα κείμενα που να τα διαβάζει ο αναγνώστης με την όρεξή του.

 28. avatar

  επαμεινώνδα

  σε τι δέν απαντησα , στην δημιουργία ΤΧΣ? Απαντησα, το δοκιμάσαμε και δεν πέτυχε? ενοοώ, δοκιμάσαμε να βρούμε λεφτα και δεν τα καταφέραμε?

  οσο αφορα την ισοτιμια ευρω/δολαριο 1=1 , απάντησα πιο πάνω για το θέμα πληθωρισμου. Οσο αφορά αυτό που ανάφερες για δυνάμεις αγορών, η Ελβετία τα κατάφερε, έχει το νομισμα της εκεί που θέλει. Ειμαι σιγουρος οτι θυμάσε τι έκανε με το νομισμα της πριν λιγους μήνες.

  εάν συντονιστουν όλοι το ευρώ μπορεί να έρθει πιο κάτω και να ΄γινουν οι χώρες πιο ανατγωνιστικές με αυτό τον τρόπο και οχι με μειώσεις μισθών γεγονος που οδηγά σε μεγαλύτερη υφεση…(βλεπε Ελλάδα)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS