Skip to content

Η ιδιωτικοποίηση της τραπεζικής εποπτείας

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on May 30th, 2012 - 88 Comments
avatar

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει τις φωνές για την ανάγκη καθόδου εταιρειών τύπου BlackRock που θα συμβάλουν στην πραγματική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

 Το αίτημα για εξονυχιστικό έλεγχο των δανειστικών χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών τέθηκε αρχικά από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και έχει ενισχυθεί τελευταίως από αρκετούς άλλους (π.χ. τον πρόεδρο της ΕΤΥΚ). 

 Όταν ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε πρόσφατα αν ευνοεί μια έρευνα από τη BlackRock δεν την απέρριψε. «Εκείνο που έχει σημασία», είπε, «είναι ότι ο οίκος που θα αναλάβει ενδεχομένως την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών πρέπει να έχει διεθνές κύρος ούτως ώστε να είναι αξιόπιστος και τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα με τις πρόσφατες αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει για τις ελληνικές τράπεζες».

 Η ανάγκη πραγματικής εξυγίανσης των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έχει εντοπιστεί και αλλού, πέραν της Ελλάδας.  Η τεχνογνωσία της BlackRock έχει αξιοποιηθεί και από άλλες κυβερνήσεις, π.χ. της Ιρλανδίας.

 Σύμφωνα με τη Financial Times, θα αξιοποιηθεί και για την αξιολόγηση των δανειστικών χαρτοφυλακίων των ισπανικών τραπεζών.

 Το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την ανάμειξη εταιρειών τύπου BlackRock στην αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, είναι η έξωθεν καλή μαρτυρία που μπορεί να δώσουν τέτοιες εταιρείες στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 Λόγω της τεχνογνωσίας τους, αυτές οι εταιρείες μπορούν να προσδώσουν κύρος στη διαδικασία εντοπισμού των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, και επομένως, να συμβάλουν – με την έξωθεν καλή τους μαρτυρία – στον εντοπισμό νέων επενδυτών.  Επειδή οι επενδυτές αυτοί θα είναι βέβαιοι για τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, θα είναι πιθανότερο να επενδύσουν στις τράπεζες.

 Υπάρχει επίσης το επιχείρημα ότι, λόγω της εμπειρίας τους σε αυτού του είδους την άσκηση, εταιρείες τύπου BlackRock έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τον έλεγχο τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και επομένως να επιταχύνουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 Η ταχύτητα με την οποία η BlackRock ή παρόμοιες εταιρείες διενεργούν έλεγχο στα δανειστικά χαρτοφυλάκια τραπεζών, είναι το μόνο βέβαιο τεκμήριο που υπάρχει υπέρ της ανάληψης τέτοιων εργασιών από εταιρείες αυτού του είδους.  Στην Ελλάδα ολοκλήρωσαν τη διαγνωστική διαδικασία σε τρεις μήνες.

 Εξ όσων γνωρίζω, το πιο βασικό επιχείρημα για τη χρήση τέτοιων εταιρειών – ότι δίνουν κύρος και βοηθούν στην εξεύρεση κεφαλαίων για τις τράπεζες – δεν έχει δοκιμαστεί.

 Στην Ελλάδα η αξιοποίηση της BlackRock δεν φαίνεται να συμβάλλει προς το παρόν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

 Η Λαϊκή Τράπεζα, η μόνη κυπριακή τράπεζα που έχει αναθέσει σε «δύο ανεξάρτητους εξειδικευμένους οίκους εγνωσμένου κύρους» τη διαγνωστική αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου της, παρουσίασε τις μεγαλύτερες επισφάλειες στην τραπεζική ιστορία της Κύπρου – €1,2 δισ. για το 2011.

 Δεν «ανταμείφθηκε» όμως για την «ειλικρίνειά» της από ξένους επενδυτές, που παραμένουν άφαντοι, αναγκάζοντας το κράτος να παρέμβει.

 Άλλωστε, είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι ο όποιος σοβαρός επενδυτής θα κάνει και το δικό του due diligence πριν αποφασίσει να επενδύσει σε μια τράπεζα, και δεν θα βασιστεί αποκλειστικά στην διάγνωση της BlackRock.

 Πέραν της έλλειψης τεκμηρίων για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων τύπου BlackRock, προκύπτουν επίσης σημαντικά θεσμικά ερωτήματα.

 Δεν είναι ξεκάθαρο το νομικό καθεστώς που καλύπτει τέτοιες «κεφαλαιακές ασκήσεις».  Ποιές οι ευθύνες εταιρειών τύπου BlackRock σε περίπτωση που διαρρεύσουν ευαίσθητα στοιχεία για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών; Σε ποιον λογοδοτούν και πως; Πώς διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ των επενδυτικών και των διαγνωστικών δραστηριοτήτων μιας τέτοιας εταιρείας;

 Υπάρχει όμως και ένα μεγαλύτερο ερώτημα: Γιατί μια εθνική εποπτική αρχή να αναθέτει σε ιδιώτες αυτό που κατά νόμο είναι υποχρέωση και ευθύνη της;

 Τί μηνύματα στέλνει εντός και εκτός για την επάρκεια των εποπτικών μηχανισμών που είχε για αποφυγή των προβλημάτων στις τράπεζες;

 Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον: Αν μια κεντρική τράπεζα αποδέχεται η ίδια ότι δεν έχει σήμερα τους μηχανισμούς για να κάνει αξιόπιστους ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, γιατί να την εμπιστευθεί η πολιτεία στο μέλλον ότι θα το κάνει; 

 Και γιατί μια πολιτεία να συνεχίσει να της δίνει την ανεξαρτησία που της παραχώρησε για να το κάνει;

 Ποιές, δηλαδή, είναι οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για την αξιοπιστία μιας κεντρικής τράπεζας από την προσφυγή σε λύσεις τύπου BlackRock;

 Υπάρχουν άλλωστε και εναλλακτικές λύσεις: Θα μπορούσε να ενισχυθεί, για παράδειγμα, ο εποπτικός μηχανισμός της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας για να μπορεί να κάνει η ίδια αυτούς τους διαγνωστικούς ελέγχους στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.  Ή θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από άλλες ρυθμιστικές αρχές όπως η ΕΚΤ.

 Μου είναι αδιανόητο πως μια πολιτεία που αρνείται πεισματικά την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών ή του ηλεκτρισμού, ιδιωτικοποιεί χωρίς καν συζήτηση την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

 Του Αντώνη Α. Έλληνα

Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Categories → Οικονομία

88 Comments
 1. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on May 30, 2012 - (permalink)

  Το γεγονός οτι ο εκ των κύριων υπευθύνων της κατάρρευσης της Λαικής Τράπεζας έχει κάνει την διερεύνηση της Blackrock σημαία της επικοινωνιακής του τακτικής έπρεπε να μας προβληματίσει.

  Γνωρίζω την Blackrock, είχα δουλέψει μέ ένα εκ των συνιδρυτών της, δημοσιεύσα επιστημονικά άρθρα με δύο απο τους διευθυντές για διαχείριση κινδύνων. Γνωρίζω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εταιρεία.

  Όμως δεν έχω ακόμη απάντηση στους προβληματισμούς.

  Ο Αντώνης μας βάζει στο σωστό δρόμο σκέψης!

  • avatar
   Επιλήσμων on May 30, 2012 - (permalink)

   Και εμένα προς στιγμή με προβλημάτισε (η επιμονή του Βγενόπουλου γιά κάθοδο της BlackRock), αλλά αμέσως σκέφτηκα την παροιμία “Φωνάζει ο κλέφτης γιά να φοβηθεί ο νοικοκύρης”. Αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο. Το άλλο είναι αυτό της διαπλοκής και συνωμοσίας. Η συμβούλή όμως ειναι να ξεχάσουμε τον κ.Βγενόπουλο όπως ένα κακό εφιάλτη που πέρασε.

   Συμφωνώ με τον κ.Έλληνα στην αντίθεση του γιά επίσημη κάθοδο στην Κύπρο της BlackRock, δλδ με επίσημη πρόσκληση από το Κράτος και με τις ευλογίες της Κεντρικής Τράπεζας. Ο νέος Διοικητής πρέπει άμεσα και αμέσως να αρχίσει την διαδικασία ελέγχου των δανειστικών χαρτοφυλακίων των 2 συστεμικών τραπεζών μας. Αυτό θα ενισχύσει στη συνείδηση όλων, αλλά κυρίως των Τραπεζιτών και των Golden ‘Boys’, την εποπτική εξουσία της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και την αποφασιστικότητα πλέον του νέου Διοικητή να ασκεί πραγματικά αυτή την εξουσία που στην ουσία είναι βασική υποχρέωσή του.
   Αυτό, επιπλέον, θα εδραιώσει και την ανεξαρτησία της ΚΤΚ τόσο έναντι της οποιασδήποτε κυβέρνησης αλλά και της Βουλής.

 2. avatar
  καχ on May 30, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Κύριε Έλληνα
  Πρώτα από όλα σημειώνω ότι το άρθρο σας έρχεται σε άσχημο χρονικά σημείο για το κύριο επιχείρημα του λόγω της παραίτησης του Διοικητη της Κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας μετά την κριτική που δέχτηκε.
  Το κύριο επιχείρημα για την Blackrock θα το διατυπώσω κάπως διαφορετικά.Επειδή οι αγορές θεωρούν ότι οι ισολογισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα των τραπεζών ζητούμε ανεξάρτητη έρευνα.Στην περίπτωση της Ελλάδας η έρευνα της Blackrock έδειξε ότι η εικόνα είναι διαφορετική από ότι έλεγαν οι τραπεζίτες.Το ίδιο έδειξε και την έρευνα της Λαικής εξ ου και οι έξτρα πρόνοιες και διαγραφές.Αν τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων οίκων επιβεβαίωναν τους ισολογισμούς των τραπεζών(Ελληνικών και Λαικής)τότε θα είχατε δίκαιο ότι οι αγορές δεν αντάμειψαν την τιμιότητα των τραπεζών.Αλλά αντίθετα με ότι λέτε οι αγορές επιβεβαιώθηκαν ότι η εικόνα που έδιναν οι διοικήσεις δεν ήταν η πραγματική΄.Αν κάποιος υποψιαζεται ότι η Χ τράπεζα έχει Ψ επιπλέον ζημιές και φοαβάται να αγοράσει μετοχές ,αν στην πραγματικότητα οι ζημιές είναι λιγότερες τότε και μόνον τότε ενδεχομένως να δημιουργηθεί ενδιαφέρον.Άρα η θέση του Διοικητή είναι απόλυτα σωστή,αν είναι η Blackrock η κάποιος άλλος δεν έχει σημασία.

  Μιλατε για ιδιωτικοποίηση της εποπτείας.Συμβουλευτικές υπηρεσίες όλων των ειδών είναι παγκόσμια ευρύτατα διαδεδομένες.Αλοίμονο η κάθε κυβέρνηση,οργανισμός η εταιρεία να τα ξέρει όλα.Οφείλει κάποιος να αποτείνεται στους ειδικούς όταν ο ίδιος δεν έχει την τεχνογνωσία.Ότι οι εποπτικές αρχές απέτυχαν είναι δεδομένο,δεν είναι θέμα συζήτησης.

  Θα θίξω το κύριο όμως επιχείρημα εκείνων που αντιτίθενται στην Blackrock,ότι το ζητά ο Βγενόπουλος,ένας από τους υπεύθυνους της κατάστασης.Δεν νομίζω οι Ελληνικές αρχές να μην θέλουν να ακούσουν από τον τζοχατζόπουλο ποιοί άλλοι επήραν μίζες.Και στην Κύπρο ο εισαγγελέας χρησιμοποιεί συγκατηγορούμενους σαν μάρτυρες κατηγορίας και συνήθως το Δικαστήριο δεν τους κρίνει αναξιόπιστους.Ο Βγενόπουλος λέει ότι τα ίδια με εκείνον κάμνουν και οι άλλοι.Επειδή το λέει ο βγενόπουλος για να μην του κάνουμε το χατήρι πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να γλιτώσουν?

  Είναι λυπηρόν που ορισμένοι κύκλοι για λόγους πουθ οι ίδιοι οφείλουν να πούν αντιτίθενται στην διαφάνεια.Θα κλείσω με τον Λίνκολν,ειδικά αφιερωμένο στιος Διοικήσεις Κυπριακών τραπεζών. Μπορείς να ξεγελάσεις όλον τον κόσμο για λίγο διάστημα,λίγο κόσμο για πάντα αλλά δεν μπορείς να κοροιδεύεις όλους για πάντα.

  • avatar
   Anonymous on May 30, 2012 - (permalink)

   well done

   • avatar
    κ.κ. on May 30, 2012 - (permalink)

    Δυστυχώς, καχ, παραποιείς τα επιχειρήματα του κ. Έλληνα, για λόγους που μόνο εσύ γνωρίζεις.

    Το άρθρο δεν λέει πουθενά για Βγενόπουλους.

    Και δεν λέει να μην γίνει έρευνα.

    Απλώς παραθέτει κάποιους προβληματισμούς ότι ίσως αυτή η έρευνα να μην είναι αποτελεσματική και να μην πρέπει να γίνει από άλλους, πλην της ΚΤ.

    Πολύ καλές σκέψεις κ. Έλληνα, αν και νομίζω σύντομα θα πολιτικοποιηθεί η τοποθέτησή σας από τους γνωστούς αγνώστους του μπλογκ και όχι μόνο.

    • avatar
     καχ on May 30, 2012 - (permalink)

     Φίλε κκ
     Για το σχόλιο σου θέλω να παρατηρήσω
     1.Από την ώρα που μπαίνει το άρθρο εδώ σημαίνει ότι διακαιούμαστε να πούμε την γνώμη μας.
     2.Το θέμα είναι τέτοιο που η γνώμη οποιουδήποτε έχει την ίδια αξία είτε προέρχεται απο ακαδημαικό,πολιτικό,οικονομολόγο η οτιδήποτε άλλο.Είναι γενικό,δεν είναι πρωτοποριακή οικονομική θεωρία η μαθηματικό θεώρημα .Άρα η επίθεση σου ότι κινούμαι από αλλότρια κίνητρα η έχω οτιδήποτε με τον Κον Έλληνα η όποιονδήποτε άλλο καθηγητή είναι άτοπη.Έχω γνώμη επί του θέματος,γνωρίζω πολύ καλά το αντικείμενο και τα παρασκήνια και θεωρώ την δική μου θέση σωστή.
     3.Διάβασα την θέση του Κου Έλληνα,δεν είπε για τον Βγενόπουλο.Είπα εγώ.Λίγο μετά το έθεσε ο Κος Ζένιος ,άρα καλώς το ανέφερα.Το σχόλιο είναι δικό μου ,δεν είναι απάντηση σε ερώτηση σε διαγώνισμα και περιορίζομαι στο τι θα πώ.Αν υπάρχει ένσταση στην Blackrock,ας έρθει άλλος ξένος οίκος.
     4.Για τον φίλο m. λέω απλώς ότι μελέτησα καλά το αντικείμενο και ξέρω και συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία βεβαίως δεν μπορώ να γράψω εδώ.Το επιχείρημα μου είναι ότι η έρευνα θα βγάλει λαγούς.
     5.Νομίζω είναι καθαρή η τελευταία μου πρόταση όπως και του Taylor την οποίαν υιοθετώ.
     6.Για την Ρωσσία δεν ακούσα καμμιά εισήγηση.Εγώ εισηγούμαι να γίνει επί τόπου έρευνα από οποιονδήποτε,να ερωτηθούν χρεώστες αν αναγνωρίζουν το χρέος τους και προτίθενται να πληρώσουν.

     • avatar
      louis georgiou on May 30, 2012 - (permalink)

      Φίλε Καχ,

      Μια έρευνα σε βάθος στις τράπεζες δεν θα βγάλει μόνο λαγούς. Άποψη μου και το έχω εκφράσει πολλές φορές είναι ότι οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών μας, έχουν κάνει τόσες πολλές ατασθαλίες που θα χρειαστεί να συγκροτηθεί ιδική επιτροπή για να τις διερευνήσει. Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε με αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο με το τραπεζικό κατεστημένο. !!!!

  • avatar
   Επιλήσμων on May 30, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ καχ, αυτό που ειπε ο Λίνκολν και σωστά αφιερώνεις στους τραπεζίτες μας, (γιατί δεν το αφιερώνεις και στούς πολιτικούς μας?), ακούγετε πολύ καλύτερα στα αγγλικά. Επίτρεψέ μου, ” You can fool some of the people all the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all of the time”.

  • avatar
   Michael Pillos on May 31, 2012 - (permalink)

   Excellent analysis!

   Its very hopeful to see this level of argumentation taking place for such a crucial matter. I think the answer is obvious. Evgenopulos (which I worked for and he is a very short-minded man) is playing his last card for publicity because the golden boys are obviously very intimidated by possible transparency.

   Thank you gentlemen and thank you Antonis for bringing this up.

   (English keyboard)

 3. avatar
  louis georgiou on May 30, 2012 - (permalink)

  Αγ.κ. Ζένιο,
  Έχω ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό. Για να είμαι ειλικρινείς τόσο πολύ με εξέπληξε όταν τον άκουσα να εισηγείται την Blackrock που την ίδια στιγμή σκέφτηκα ότι κάτι πονηρό συμβαίνει.

  Επειδή τον συγκεκριμένο κύριο δεν τον εμπιστεύομαι καθόλου, και επειδή έχει αποδείξει με τα έργα του ότι είναι επικίνδυνος επιχειρηματίας , θεωρώ την εισήγηση του ότι χρήζει τριών ερμηνειών.

  Η πρώτη είναι ότι όσο σοβαρή και να είναι η Blackrock προφανώς θα έχει σοβαρές διασυνδέσεις που του επιτρέπουν να διαφημίζει από την μια ότι θέλει διαφάνεια κύρους αλλά από την άλλη νοιώθει ασφαλείς ότι θα μπορεί να σκεπάσει αυτά που δεν θέλει να βγουν έξω.

  Η δεύτερη περίπτωση θα είναι ότι μια έρευνα από την Blackrock πιθανόν να ξεσκεπάζει και πράγματα σε άλλη κυπριακή τράπεζα και νοιώθει ασφαλείς ότι κάποιοι άλλοι θα τρέξουν να σταματήσουν αυτή την διαδικασία. Δηλαδή θα έχουμε το παράδοξο ο ίδιος να ζητά την διαφάνεια κύρους και αυτή να μην γίνεται .

  Η τρίτη περίπτωση είναι να γνωρίζει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στις μεγάλες μας τράπεζες από ότι εμείς γνωρίζουμε και τόσο μεγάλη κακοδιαχείριση με πιθανότητα αν γίνει έρευνα από την Blackrock να βγουν στην φόρα πράγματα που αντί να προσελκύσουν επενδυτές προς τις τράπεζες μας να διώξουν και αυτούς που υπάρχουν.
  Επειδή είναι πολύ έξυπνος και γνωρίζει ότι πριν δοθεί οδηγία προς την Blackrock θα συζητηθεί σε κλειστές πόρτες με τους τραπεζίτες αυτός ο κίνδυνος νοιώθει σίγουρος ότι το τελευταίο πράγμα που θα επιλεγεί είναι η Blackrock.

  Για ένα από αυτούς τους λόγους λοιπόν η για συνδυασμό λόγων πιστεύω ότι κρατά ψηλά την σημαία της Blackrock αυτός ο κύριος.

 4. avatar
  Anonymous on May 30, 2012 - (permalink)

  δηλαδή, μπορεί να μας εγγυηθεί κάποιος ότι από αυτή τη διαδικασία δεν θα καταλήξουμε με περισσότερες κρατικές τράπεζες και δημόσιο χρέος;

  Αν ναι, τότε δεν βλέπω πρόβλημα με blackrok.

 5. avatar
  Ανδρέας Μ. on May 30, 2012 - (permalink)

  Μπράβο κ. Έλληνα. Χάνετε όμως την ουσία: η ιδέα της Blackrock είναι μια ΑΚΕΛική σκευωρία για κρατικοποίηση όλων των τραπεζών, στην οποία συμμετέχει και ο νέος διοικητής…

  • avatar
   louis georgiou on May 30, 2012 - (permalink)

   κ. Ανδρεα Μ. Τα προβλήματα στις τράπεζες δεν τα έφερε ούτε το ΑΚΕΛ ούτε το ΔΗΣΥ ούτε η Blackrock ούτε η κυβέρνηση. Τα έφεραν αυτοί που διοικούσαν τις τράπεζες και έχουν ονοματεπώνυμο.
   Πιστεύω ότι το να πολιτικοποιούμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι μέγα λάθος διότι μετά δίνουμε εμείς οι ίδιοι το δικαίωμα στα κόμματα να εκμεταλλεύονται πολιτικά το θέμα των τραπεζών.
   Όσον αφορά το φόβο σου για κρατικοποιήσεις μην ανησυχείς διότι την άλλη πενταετία δεν θα είναι ο Χριστόφιας στην κυβέρνηση. Εξάλλου το θέμα κρατικοποίησης δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά εξαναγκασμός.

 6. avatar
  m. on May 30, 2012 - (permalink)

  kax, fainetai den parakolouthises ta pragmata sthn ellada toso stena. enas apo tous basikous logous afxiseis twn episfaleiwn apo elegxo blackrock, itan epeidh allakse h methodologia: third party guarantees marked to zero…

  an einai na allaksei h methodologia, as thn allaksei h kt, den xreiazetai h blackrock.

 7. avatar
  Taylor on May 30, 2012 - (permalink)

  I return for a brief stint to say the article is interesting yet to my mind the reservations of Antonis Ellinas are misguided. Why?
  TRANSPARENCY shining light in the dark can only be a good thing, I think everyone knows that NPL’s are being undereported by certain banks, this is DECIEVING Investors! Now if this transparency shows that a certain bank’s NPL’s are say 20% rather than say 10% and because of the 30th June deadline that bank will also need the EFSF that is a GOOD thing as there will be a complete clean up of all the bank boards that brought us into this mess, “extending and pretending” loans and “delaying and praying” that loans will turn good is just shifting the problem down the line (kicking the can down the road), the SOONER our banks come clean the more certainty will be created for all. It is not a matter of decieving the EBA that only one bank needs assistance before 30.06.12, I think it would be best for all of us to come clean now that both our big banks need assistance instead of having one bank raise the 200 Million amount until 30.06 by selling profitable operations (selling the family silver) and then in 3 months time the same bank will need MORE capital to cover its exploding NPL’s especially in Greece, that will kill off any serious investors in the stock, better for all of us to take the hit NOW, find the bottom and have only upside going forward… this is exactly what US banks did in 2008 and now all of them have found private capital, on the other hand European banks are extending and pretending, hiding their NPL’s not coming clean and making a difficult situation worse going forward both for them and their governments…
  Now to the key question, why would the CBC want to use say a BlackRock and not do a tough examination of the banks it regulates itself?
  I think the answer is easy, under the previous Governor the regulation and supervision department took a “softly softly” approach with the Cypriot banks not wanting to rock the boat too much. Now with the new Governor however, it will be difficult to put the very same people who were “turning a blind eye” to Cypriot banks NPL’s to go back and say sorry we were wrong before this is the true picture now. As far as I’m aware the bank examiners for say BoC and CPB are the same people for 5 years now with no changes, even if you say shift the people who were examining CPB to BoC and vice versa still the incentives of the CBC employees would be to cover their colleague by undereporting the NPL’s to not get their colleagues in trouble…That is why someone independent is needed to at least check the portfolios of our banks in Greece as a first step enabling the CBC to use that as a base going forward for a tougher regulatory environment (and then we see whether they should also -personally I am for it- check the loans in Cyprus. I believe Mr Zenios also believes in full transparency so I don’t see the problem.
  Spain is being pilloried by the markets as it is in the middle of its 4th ATTEMPT to shore up its banks (Bankia etc) this uncertainty is also killing the spread of the 10 year Spanish bond in the secondary market, if instead of kicking the can down the road the Bank of Spain used a BlackRock or an Oliver Whyman to say NPL’s are X the uncertainty would go, we would all know Spain needs X amount of money to shore up its banks its public debt would be Y and it would help the Eurozone stabilise, the same with Cypriot banks and Cyprus. Why is Ireland seeing its 10 year bond spread fall despite debt over 100% of GDP? because it created NAMA for all the NPL’s had BlackRock identify its problem loans and put forward a credible fiscal policy with a lot of reduction in its budget deficit. Its spreads on the 10 year Irish bond are well below Cyprus and Portugal and it is being REWARDED for its full transparency.
  The only reason I see for BlackRock not to come is that one bank in particula is hiding skeletons in its closet and its execs want to keep paying themselves bonuses for failure!

  • avatar
   Επιλήσμων on May 30, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Taylor,
   Φαντάζομαι θα γιόρτασες δεόντως την αποχώρηση του τέως (Dr ‘O’), αλλά πέρασαν αρκετές μέρες από τότε, και τώρα είναι καιρός γιά δουλειά. Όχι μόνο γιά σένα αλλά και γιά τον κ.Δημητριάδη τον νέο Διοικητή.
   Δεν συμμερίζομαι την άποψη σου ότι η ΚΤΚ δεν μπορεί να ελέγξει τα NPL των τραπεζών μας με την δικαιολογία που παραθέτεις. Ότι δλδ επειδή η εποπτική ομάδα της ΚΤΚ τα κάλυπταν τότε, δεν μπορούν τώρα να πούν την αλήθεια. Είναι δουλειά και καθήκον του νέου Διοικητή να τους αναγκάσει να κάνουν σωστά την δουλειά τους (γιά την οποία είμαι σίγουρος πληρώνονται καλά). Δηλαδή θα τους αφήσουμε, αγαπητέ μου φίλε, να συνεχίσουν με την νοοτροπία του τέως? Τότε προς τι η αλλαγή (γιά την οποία τόσο μόχθησες)?

   • avatar
    Taylor on May 30, 2012 - (permalink)

    Sure the CBC examiners can become tougher however changing mentality takes time and time as a country we have not…. Also my friend, will international investors believe the same people who months before were saying there is no problem whatsoever with Cypriot banks? I think they will want the independent outside firm to do the first steps so that this outside seal of approval makes us more believable.
    Has someone not thought of the scenario where BlackRock or another firm JOINTLY with the CBC examiners do the bank loan examinations? Perhaps this middle path will allay the fears we hear, which are basically a deeply ingrained distrust of foreigners that we Cypriots tend to have, our ego is shot down and we see why we can’t do it ourselves, we can but the foreign investors will believe us less, unless the CBC is much more strict in its recognition of Non Performing Loans than what BlackRock was in both Greece and Ireland!

    • avatar
     Επιλήσμων on May 30, 2012 - (permalink)

     Of course, Taylor, I have thought of the possibility, even the desirability, of a joint investigation betwen the CBC and BlackRock. I am not sure,however, if BlackRock will accept it. If I were BRock, I wouldn’t (for obvious reasons).
     I cannot speak on behalf of other Cypriots, but I have no ingrained distrust of foreigners, as you put it.
     Moreover, I believe it will be a long time before a bona-fide foreign investor puts his good money in our Banks. I wish I am wrong.

 8. avatar
  marios on May 30, 2012 - (permalink)

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΖΕΝΙΟ

 9. avatar
  Outsider on May 30, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. ‘Έλληνα, πολύ εύστοχα σχόλια και συγχαρητήρια για το άρθρο σας.

  Σχετικά με τον κ. Teylor, που φαίνεται να έχει κάνει την BlackRock και αυτός σημαία του όπως ο κ. Βγενόπουλος, αλλά και που καθαρά φαίνεται να στοχοποιεί τα ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, ή και της Ελληνικής, θα ήθελα να προβληματιστεί κατά πόσον μια Blackrock που διαχειρίζεται 3 τρις. κεφάλαια:

  1) δεν έχει «conflict of interest» να διεξάγει τέτοιον έλεγχο. Έχει γίνει κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί κατά πόσον μια BlackRock η οποία θα βάλει την βούλα της στις τράπεζες όπως λέτε, δεν διαχειρίζεται κεφάλαια εταιρειών που μπορεί να έχουν σχέση με εξόρυξη ή και διαχείριση πετρελαίου, αερίου κτλπ? Ποιος μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δεν θα διεξάγει υπέρ του δέοντος αυστηρότερη έρευνα για να καταλήξει ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και άρα περισσότερη πίεση στο κράτος να βρει αυτά τα κεφάλαια και ενδεχομένως να επηρεάσει προς όφελος των εταιρειών που διαχειρίζεται τις όποιες σημαντικές αποφάσεις αδειοδότησης νέων οικοπέδων εξόρυξης αερίου της Κύπρου?

  2) κατά πόσο έχει βοηθήσει τις Ελληνικές Τράπεζες ή ακόμα και τις Ιρλανδικές που έχουν υποστεί τον έλεγχο, να βρουν νέους επενδυτές, ή κατά πόσον έχει βοηθήσει την Λαϊκή που διέγραψε ότι έχει και δεν έχει στον Ισολογισμό της και κατέληξε με αρνητικά κεφάλαια (αν εξαιρέσει κάποιος το Goodwill). Μήπως βρήκαν επενδυτές? Για την δε Λαϊκή η σταυροφορία του Σαρρή ήταν άκαρπη γιατί κανένας δεν θέλει να αγγίξει ότι έχει να κάνει με Ελλάδα, και χρειάστηκε το φορολογούμενος να την στηρίξει σε μια περίοδο που το κράτος παλεύει να αποφύγει Μηχανισμούς κτλπ. Έχουν βρει τον πάτο τους όπως λες και οι Ελληνικές Τράπεζες και άρα ξεκινά η ανάκαμψη?….Ακόμα ψάχνουν το πάτο του τρύπιου καλαθιού και οι επενδυτές σε ένα τέτοιο κλίμα είναι άφαντοι. Χρειάστηκε το ΤΧΣ θα να τις στηρίξει. Μια τέτοια έρευνα μόνο χειρότερο θα έκανε το επενδυτικό κλίμα και σήμερα είναι το χειρότερο «timing» για να γίνει…

  3) κατά πόσο θα βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποιαδήποτε ανάγκη νέων κεφαλαίων χρειαστούν μετά τον έλεγχο μιας BlackRock που σημειωτέων θα κάνει την έρευνα της με διαφορετικά κριτήρια από τα κριτήρια που θεσμοθέτησε η ΚΤΚ και τα οποία γίνονται αποδεκτά από την EBA. Δηλαδή τι σκοπό θα εξυπηρετούσε αυτό το χρονικό σημείο για παράδειγμα αν η έρευνα που θα γίνει με τα κριτήρια της Blackrock (πιο αυστηρά από αυτά της ΚΤΚ και της EBA) κατέληγε στο αποτέλεσμα ότι η Τράπεζα Κύπρου η Λαϊκή και η Ελληνική για παράδειγμα χρειάζονται ακόμα κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια για να πιάσουν το 9% της EBA? Δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν? Το μόνο που θα εξυπηρετούσε αυτή η έρευνα είναι την επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου κλίματος της Κύπρου με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και στον μοναδικό τομέα του νησιού που αναπτύσσεται, αυτόν των Διεθνών Επιχειρήσεων

  4) Αν δεν μπορεί η ΚΤΚ και το προσωπικό της από τον Διοικητή μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο να ελέγξει όπως λέτε τις τράπεζες, τότε πείτε μας ποιος είναι ο ρόλος της? Διακοσμητικός ή εποπτικός ? Αν οι λειτουργοί που προσλαμβάνονται για αυτό ακριβώς τον λόγο, όπως λέτε κάνουν «collude» με τις τράπεζες και τις καλύπτουν τότε δεν πρέπει μόνο τα ΔΣ των τραπεζών να πάνε σπίτι τους αλλά και όλοι εσείς πίσω από τα γραφεία της ΚΤΚ, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, που το ανέχεστε και παραδέχεστε ότι είσαστε άχρηστοι
  να διορθώσετε τα κακώς έχοντα, και αρνείστε να κάνετε την δουλειά που προσληφθήκατε για να κάνετε….

  Τέλος, εισηγούμαι η ΚΤΚ αν έχει τέτοιες σκέψεις να το ξανασκεφτεί και να προβληματιστεί για το γενικό καλό της Κυπριακής Οικονομίας και όχι κοντόφθαλμα στον βωμό της βραχυπρόθεσμης τιμωρίας του οποιουδήποτε να καταστρέψει την όποια ελπίδα έχουμε για ανάκαμψη.
  Η ΚΤΚ έχει τους πόρους, μπορεί αν θέλει να στελεχωθεί καλύτερα και να πάρει τις σωστές αποφάσεις για να διορθώσει από μόνη της (αυτή είναι η δουλειά της) τα κακώς έχοντα και εν καιρώ, όταν βελτιωθεί το κλίμα να τιμωρήσει το οποιοδήποτε ΔΣ θεωρεί ένοχο.

 10. avatar
  A on May 30, 2012 - (permalink)

  I do not know much about banking so please excuse me if the following question is naive. If understand the argument correctly, the reason to bring Black Rock would be to establish the creditworthiness of the loan portfolio of the Cypriot banks. If Black Rock (or any other investigator, local or foreign) finds a huge discrepancy between ACTUAL bad debts/creditworthiness of the banks and the REPORTED bad debts/creditworthiness in the annual/quarterly reports, wouldn’t the auditors of these banks also be at fault? That is, are the auditors of these banks also liable for the mess we are in? Common sense says yes, but I would appreciate any thoughts you might have on this…..

  • avatar
   Επιλήσμων on May 30, 2012 - (permalink)

   Dear A, You don’t need banking knowledge to answer this. I suppose you need some basic accounting knowlege and common sense. I am not an accountant but I wouldn’t expect an auditor to be in a position of knowing the financial worthiness of the thousand of debtors of the Bank, or to examine in detail the individual contracts between the Bank and the debtors. The Bank, however, should know the extent of the NPL it has. The Golden Boys are embarrased to tell us the truth.
   In case I’m wrong, perhaps a real accountant can enlighten us.

   • avatar
    A on May 30, 2012 - (permalink)

    Dear Epilismon, thanks for the clarification….my concern is about the provisions, which seem to be very judgmental…I would expect that auditors need to check collaterals for loans over a certain amount and estimate and projected future cash flows etc….

 11. avatar
  Taylor on May 30, 2012 - (permalink)

  Outsider it does not have to be BlackRock it can be Oliver Whyman that the Spanish are trying to use who has less of a conflict of interest as they are a pure consultancy with no investment management business. The suggestion that a strict foreign firm assist us to do this is on the right track and if Vgenopoulos suggested it that is besides the point, we all know the harm Vgenopoulos has done but a seal of approval from an outside firm will help transparency in this instance, I think the only reason BlackRock is mentioned is because having worked in Ireland and in Greece they have the experience to finish their examination very quickly and time is o the essence with a 30th June deadline, also the results of Cypriot Bank’s portfolios in Greece would be directly comparable to those of the Greek banks and that can only be a positive. In a climate of uncertainty any very conservative or strict estimate of our Bank’s Non Performing Loans will help. What the CBC wishes to do is to decouple the problems of the Greek operations from the Cypriot parent by cutting the cord between them Greek banks have not found investors despite BlackRock for a host of other trains including their political instability and the risk of them leaving the Euro. In the other hand a Cypriot bank has much better prospects with the natural gas findings and if the “cancer” of the Greek operations of our Banks is isolated as a first step this will only help with finding the private investors before the deadline of 30.06.12
  Unfortunately in a certain commercial bank two higher ups were ex CBC employees with a massive conflict of interest and the groundwork was there for collusion between the regulated entity and the regulator. So if I understand it you would have the CBC in the midst of this economic crisis hire loads more staff have you thought how that will sound and what staff will be hired even more young box ticking accountants that have no banking experience?
  In all advanced countries that needed to save their banks the top executives and the board of those banks were removed it is logical that those who led their banks to failure need not stay to save their Banks but must be removed.

 12. avatar
  ΜΣ on May 30, 2012 - (permalink)

  Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση, και μπράβο σε όσους συμμετείχαν, και στον κ. Έλληνα που την ξεκίνησε.

  Παρά το ότι και οι δύο πλευρές έχουν πειστικά σχόλια, παραμένει αναπάντητο ένα βασικό ερώτημα που θέτει ο κ. Έλληνας:

  Γιατί να ξαναεμπιστευτούμε την Κεντρική Τράπεζα στο μέλλον, αν η ίδια παραδέχεται – μέσω της ανάθεσης βασικών της εργασιών σε τρίτους – ότι δεν είναι σε θέση να ασκεί αποτελεσματική εποπτεία;

  Το όφελος από την ανάθεση είναι θεωρητικό και ίσως προσωρινό (ότι θα βρεθούν στο μέλλον κεφάλαια) αλλά η ζημιά είναι μόνιμη: απώλεια αξιοπιστίας ενός εποπτικού οργάνου που στηρίζεται αποκλειστικά στην αξιοπιστία που εκπέμπει για την επάρκεια της δουλειάς που κάνει.

 13. avatar
  Erol Riza on May 30, 2012 - (permalink)

  I think there can be conflicting reasons why some may want Blackrock to be invited to audit the loan portfoilios of Laiki and possibly for good reason the major banks in Cyprus. Some, like Mr V and some of his acolytes in Cyprus, may want to show that the Cypriot banking system has a lot of hidden risks and that the bad loans were not only extended in Greece. Others may genuinely want to produce the transparency which Taylor suggests and in this I agree with him. However, there are risiks and rewards in such an exercise and the Government and the Central Bank must be prepared for the outcome. Let me explain. The major problem of the Spanish banking system is not the likes of BBVA and Santande,r the two largest banks; the problem has been found to be with the Cajas, which are the savings banks in Spain. These banks had very bad corproate governance (rings a bell) and had many property related loans which were found to be valued incorrectly. hence the big loss of Bankia (a forced merger of cajas) and the need for the Spanish government to recapitlaise with €19bln which is up in the air as the issue of bonds (as in Laiki) by the government has not been accepted by the ECB. A lot of the property loans have gone sour and there are 1.7mln unsold properties in Spain (rings a bell). The reason Blackrock has been invited in Spain is to estimate what is the real value of the collateral of these property loans since the Central Bank is not a position to do so;pretty much the same applies to Cyprus. Blackrock has delveoped some technology/expertise, call it what you like, which for good reason is more acceptable in the current markets. Hence for those who advocate that Blackrock come to Cyprus should be prepared to hear that there may be a big downside if the property loans are incorrectly valued although one hopes that if the banks adhered to the Central Bank directive to use 70% loan to value there is not much downside. What if the banks did not? How does one value property when it is not possible to sell? What will happen if the ;property market were to suffer more thereby creating more problems for the banks as this could be a vicious circle. I am all for the evaluation of the banks loan portfoilios for the right reason but the findings may not be music to the ears of the Central Bank, the Minister of Finance and the governmen. IN the circumstancesthe EFSF/ESM is the best option not for bliateral government loans which are rumoured to be negotiated. The Governor knows that it is the only solution and has used cautious words so that some politcians do not jump on their high horses and start screaming that it is the end of Cyprus as a business centre; the Governor is to be commended for his departure form mainstream politcial calls to avoid the EFSF at all costs. I agree there is scope for transparency but must be prepared for the worst. The cries of foul by Mr V does suggest he knows something we do not but his motives are wrong.

 14. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on May 30, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Taylor

  το βρίσκω υποτιμητικό να ακούω για “Κύπριους που δεν εμπιστεύονται τους ξένους” ή το “εγώ τους πληγώνεται″. Ίσως να νιώθετε έτσι εσείς όμως όλοι όσοι σπουδάσαμε, και ζήσαμε και δουλέψαμε στο εξωτερικό ούτε φοβόμαστε ούτε θαυμάζουμε τους ξένους. Έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση για να τους βλέπουμε ως ίσοι, να τους επικρίνουμε όταν κρίνουμε ο τι σφάλλουν ή να τους θαυμάζουμε όταν μας ξεπερνούν.

  Ας αποβάλουμε επιτέλους μετα-αποικιοκρατικά σύνδρομα (περιλαμβανομένης και της χρήσης της αγγλικής στις καθημερινές μας συζητήσεις….).

  Γι’ αυτό ακριβώς παρατήρησα οτι η Blackrock είμαι μια πολύ ικανή εταιρεία. Γνωρίζετε όμως οτι η κύρια της επιτυχία ήταν τα παράγωγα προϊόντα από οικιστικά δάνεια της δεκαετίας του 1980? Αυτά που μετεξελίχθηκαν αργότερα σε NINJA loans – No Income No Jobs No Assets—και προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007.

  Πιστεύω οτι ως investment firm, και με δεδομένη την ιστορία της, είναι η καταλληλότερη να αποτιμήσει (pricing) τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αν θέλουμε να τα πουλήσουμε, ή να φτιάξουμε bad bank.

  Αν όμως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας ή κεφαλαιοποίησης τότε η χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Αν μια μηχανή δεν δουλεύει διότι ένα εξάρτημα είναι λίγο κοντό και εσύ μετρήσεις το βάρος του και το βρεις βαρύ, τότε μπορεί να το μικρύνεις και άλλο.

  Και ας μην μας διαφεύγει και το εξής. Ο μεγαλομέτοχος της Λαϊκής την χειρίστηκε ως Επένδυση αντί ως Τράπεζα. Προφανώς δεν αντιλήφθηκε ποια η ιδιαιτερότητα μιας Τράπεζας. Φαίνεται ο τι ούτε τώρα το αντιλαμβάνεται.

  Επομένως εξαρτάται από το τι ακριβώς θα κάνουν.

  Οπωσδήποτε όμως άρχισε να μας αποπροσανατολίζει από αυτό που θεωρώ προτεραιότητα. Την Ανεξάρτητη Διερευνητική Επιτροπή.

 15. avatar
  visionforcyprus on May 30, 2012 - (permalink)

  Very nice article. There are a few issues that i wish to contribute in the form of points;

  1) Who was heading the supervision section of the Central Bank? Mr Orf.

  2) Who claims that he sent a letter to the banks expressing his concerns on the risk of sovereign bonds? Mr Orf.

  3) It is therefore confirmed with Mr Orf’s own letter that he understood the risk, why then Mr Orf did not intervene sooner or later after his letter, as he could based on existing banking legislation, art. 30? His powers as Governor of CB were virtually unlimited.

  4) What was Mr Orf’s further involvement and actions? He said publicly he met the CEOs several times and he was expressing his concerns to them. Instead of telling them if you do not comply, I will enact article 30. Unusual supervision under such risky conditions as per his letter…

  5) Who authorised / approved the expansion of the banking system with new acquisitions and branch openings in the middle of the crisis and while as he claims, he wrote a letter expressing his concern of sovereign bonds and the extreme risks that the banks were exposed to? Mr Orf!

  Black Rock now… This is not a matter of privatizing supervision or competition, who can do the job better, CB supervision or Black Rock type of entity. I am sure both can do the job equally well. And i am sure that CB supervision could take the banks upside down if the Governor (Mr Orf) instructed them to do so. However, there is rightly or wrongly, a public debate whether supervision has failed or not failed. This debate by itself, creates a factor which impairs at inception, the results of any study undertaken from the CB. So getting the right results is one thing, but having results that are acceptable as a base for further corrective actions that can be used without further scrutiny at the level of the ECB, EFSF, ESM or any other authority is another.

  We are facing unusually difficult times, and debate should finally create convergence to save this country from this mess. And those who should pay, they should pay now because punishment is finally the biggest deterrent.

 16. avatar

  1. H Blackrock να μείνει μακριά απο την Κύπρο. Ούτε να το σκέφτεστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτήν την στιγμή, Κύριοι !!!! τι θα γίνει εάν έρθουν και μας πούνε θέλουν οτι τράπεζες μας ακόμα 3 δις? ποιος θα τα πληρώσει?? το κράτος? ο κυπριακός λαός?

  2. 5 μήνες γράφω συνέχεια ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ αυξήσεις κεφαλαίων, να πάμε σιγά σιγά διοτι θα αποτύγχαναν, θα έπρεπε να βάλει το κράτος κεφάλαια, να αυξηθει το δημόσιο χρέος, να αυξηθουν οι τόκοι πληρωτέοι, κλπ κλπ …ΧΑΡΗΚΑ ΑΠΟΨΕ όταν ακουσα οτι γίνονται παραστάσεις προς ΕΚΤ να καθυστερήσουμε τις αυξήσεις μέχρι τέλος του ετους,,,,,συγχαίρω τον νέο διοικητή, ελπίζω να τα καταφέρει να πάμε με αυξήσεις σιγα σιγα, πιστέυω οτι στο χέρι της κεντρικής Τράπεζας ειναι αυτή η αποφαση και οχι στην ΕΑΤ.

  3. Εαν δώσουμε της ΛΑικής 1.8 δις τώρα πιάνοντας τα απο τον μηχανισμό στήριξης, τότε, εξαντλούμε όλο το “οριο” μας (10% του ΑΕΠ) , τι θα γίνει στο τέλος του έτους οταν το κράτος θα χρειάζετε περιπου 3 δις για τις χρηματοδοτικές του ανάγκες του 2013????

  Τώρα έχει ξεκινήσει η κρίση, δεν ειναι σε πλήρη εξέλιξη, εχουμε ακόμα δρόμο, ο νέος διοικητής θα ζήσει την πλήρη εξέλιξη της Κρίσης, του ευχομαι καλή δύναμη , έχουμε ακόμα 5-6 χρόνια στην διάρκεια των οποίων θα ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις,, η ευρωζώνη θα αλλάξει μορφή, οσο και εάν το παλέυουν δεν θα τα καταφέρουν, ξέκινησε η Ισπανία……δύσκολο να τα καταφέρει μόνη της…..εμείς αργούμε πολύ να κινηθούμε, μας προλαβαίνουν συνέχεια τα γεγονοτα,,,,αντί να έχουμε οργανομένο σχέδιο κάνουμε αντάρτικο, θα τιμωρηθούμε για αυτο, δίνουμε στον ασθενή ασπιρίνες, ο ασθενής θέλει πολλαπλές εγχειρήσεις,,,,,,οι θεωρίες και το φαγοποτι τέλειωσαν………..

  • avatar
   whistleblower on May 31, 2012 - (permalink)

   Ο κυριος Ταντης εχει διαχρονικα τις καλυτερες αποψεις με διαφορα!! Μπραβο καισυνεχισε!!

 17. avatar
  KKyriacou on May 31, 2012 - (permalink)

  Interesting discussion. Blackrock is a good company and I do not share people’s concerns about conflicts of interest. Departments in big firms such as these are well separated by Chinese walls. But that aside, whoever does the analysis will come down to a couple of key pricing questions (some pointed out by Erol Riza). a) how do you value the collateral, when there’s no market; i.e. the properties (recently I requested a valuation on a plot of land in Cy from 3 appraisers. The variance between the high and the low was bigger than 60%, and I doubt you could find a buyer for it, even at the liquidation value of the lowest valuation, which had an additional 30% haircut. The valuation is further complicated by the prolonged Cy foreclosure process, court/ktimatologio that takes anywhere between 4-10 years. b) how do you value the Greek portfolio when the chances of being paid back in drachmas are not insignificant (Citibank assigned a 70% chance of that happening, others much less, but in reality, nobody knows because of the political uncertainty) c) how do you treat the Cyprus bonds that the banks hold? when in the secondary market they are trading at 30% discount. If Blackrock or any credible independent agency run their stress scenarios, all these will be taken into account, and the results I am afraid will shock even the insiders. … I am all for transparency, but Mr Tantis may have a point.

 18. avatar
  KAI on May 31, 2012 - (permalink)

  Οι προ Μαϊου λαλίστατοι Παρατηρητής και Invisible hand δεν έχουν άποψη επί του θέματος? Γιατί έχουν εξαφανιστεί από τις 3 Μαϊου και μετά? Σύμπτωση η ημερομηνία?!!

 19. avatar
  Θάνος on May 31, 2012 - (permalink)

  Εξαιρετικό άρθρο, τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

  Η εκτίμηση μου είναι ότι αυτή η ιστορία γίνεται για να βρουν αφορμή να διώξουν κάποιους συμβούλους από τα ΔΣ τραπεζών, ιδίως της Τρ. Κύπρου.

  Το ότι η ΚΤ προσφεύγει σε μια τέτοια λύση για να μπορέσει να διώξει συμβούλους, λέει πολλά για την πραγματική της κατάντια. Αν ήταν εποπτική αρχή με κότσια, θα το έκανε χωρίς να χρειάζεται ανάθεση σε τρίτους…

  Το ότι είναι πρόθυμη να κινδυνέψει την αύξηση του δημοσίου χρέους με μια πιθανή κρατικοποίηση και άλλων τραπεζών, απλώς και μόνο για να διώξει κάποιους συμβούλους, λέει ακόμα περισσότερα για την κατάντια της εποπτίας.

  • avatar
   Taylor on May 31, 2012 - (permalink)

   The fact that a few people on certain bank boards and their execeutives crashed our banks took their shareholders to the cleaners and now have come with the begging bowl in hand to the taxpayer does not seem to concern some people. These “golden boys” are living a delusion I’m afraid,(remembering past days of glory while lining their pockets still with extortionately high salaries even as their banks show losses) and part of the cleansing process will at some point involve their removal as is what happened in all advanced countries (US, UK and the rest of the EU), by keeping the people who failed us at the helm of our banks we are not achieving anything, but this is a side issue!!
   I think the foreign firm investigating the banks GreeK portfolios will help TRANSPARENCY, will help find the bottom of the barrel and it will at least be the start for some hope away from the current uncertainty that is killing off any hope. How will our banks start lending again if we hide the problems under the rug and “delay and pray” that the problems will disappear by magic? We must face up/own up, to our problems the soonest and fix the system not mollycoddle the people who brought us to the mechanism i.e the bankers and their ex regulator.

  • avatar
   louis georgiou on May 31, 2012 - (permalink)

   Θάνο αν τα διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Κύπρου που αναφέρεσαι συνεχίσει με την λογική όλα πάνε καλά και αν υποθέσουμε ότι αποκρύβει σοβαρά στοιχεία που αλλάζουν προς το θετικό την κατάσταση της τράπεζας ο διοικητής της ΚΤΚ δεν είναι σε θέση να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο όπως έγινε με την Λαϊκή καθότι δεν έχει την πραγματική εικόνα της τράπεζας .Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος είναι αναγκαίος για να διαπιστωθεί ότι όντως η τράπεζα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και σίγουρα θα είναι προς όφελος της η διαφάνεια .
   Εάν τώρα το Δ.Σ. της τράπεζας παραποιεί τα δεδομένα για να παρουσιάζει την τράπεζα σε καλύτερη κατάσταση και αποκαλυφθεί αυτό σε μια έρευνα τότε όλη την ευθύνη την φέρει το Δ.Σ της τράπεζας .
   Ως εκ τούτου δεν νομίζω να είναι ευθύνη του διοικητή αν στο τέλος μια έρευνα αποδείξει ότι και η τράπεζα Κύπρου είναι σε άσχημη κατάσταση .

 20. avatar
  louis georgiou on May 31, 2012 - (permalink)

  Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την Λαϊκή τράπεζα μας βάζει σίγουρα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η χωρίς όρια και όρους στήριξη της Λαϊκής μας αφήνει σαν κράτος ξεκρέμαστους σε πολλά άγνωστα δεδομένα τα οποία μόνο μια σωστή έρευνα χαρτοφυλακίου μπορεί να μας πληροφορήσει σωστά. Πρέπει λοιπόν να εμπεδώσουμε ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο λόγω της κακοδιαχείρισης που άρχισε ήδη να διαφαίνεστε οτι γινόταν στην Λαϊκή, το ποσό του 1.8 δις θα είναι μόνο η αρχή .
  Επιπρόσθετα και πάλι εξ αποτελέσματος διαφαίνεται ότι παρόμοια κακοδιαχείριση υπάρχει και στην τράπεζα Κύπρου της οποίας επίσης επιβάλλετε να ελεγχτεί το χαρτοφυλάκιο.
  Αυτοί όμως που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση των δυο μεγάλων τραπεζών είναι οι διοικητές και τα επιτελεία τους.
  Είναι λοιπόν αναγκαίο πριν παρθούν αποφάσεις που μπορεί να εκθέσουν το τραπεζικό μας σύστημα ανεπανόρθωτα ο διοικητής της ΚΤΚ να συγκάλεση σύσκεψη στην οποία οι διοικητές των δυο μεγάλων τραπεζών και τα επιτελεία τους θα καλεστούν να απαντήσουν σε καυτές ερωτήσεις και να καταθέσουν υπεύθυνα τα πραγματικά δεδομένα των τραπεζών που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Αυτή η συνάντηση ας γινει πίσω από κλειστές πόρτες.
  Είναι το ολιγότερο ηθική υποχρέωση αυτών που μας οδήγησαν εδώ να μιλήσουν και να ενημερώσουν τον διοικητή της ΚΤΚ που στέκονται πραγματικά οι τράπεζες μας .
  Αν στο τέλος της ημέρας θα αποδεικτή ότι η κατάσταση των τραπεζών μας είναι τραγική και θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα αν βγουν στην φόρα άγνωστες μέχρι στιγμής αδυναμίες ίσως θα πρέπει να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τον τρόπο ελέγχου των τραπεζών μας .
  Δυστυχώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι τραπεζίτες μας έχουν φέρει σε αδιέξοδα που αν δεν τα χειριστούμε με προσοχή και σοφία θα μας οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή.
  Όσο αφορά τους διοικητές κάποιων τραπεζών και τα επιτελεία τους οι οποίοι εντέχνως έχουν εξαφανιστεί διότι πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τις ερωτήσεις και δηλώσεις θα ήθελα να τους πω ότι θα ήταν ποιο έντιμο να βγουν να απολογηθούν και να εξηγήσουν σε όλους τους κύπριους πως φράσαμε σε αυτό το χάλι ανεξάρτητα αν αυτό θα σήμαινε και την ταυτόχρονη παραίτηση τους.
  Και για να δώσουμε και ένα τόνο της κακοδιαχείρισης αυτών των διοικητών να αναφέρω ότι σήμερα το πρωί στο ΡΙΚ αναφέρθηκε ότι βουλευτής δήλωσε ότι σε συζήτηση που γινόταν με ανώτερα στελέχη τράπεζας για την αγορά ελληνικών ομολόγων στο παρελθόν λόγω διαφωνίας που επικρατούσε για το μεγάλο ρίσκο που υπήρχε, επικράτησε η θέση ανώτερου στελέχους ο οποίος είπε την φράση ¨Ο Τολμών Νικά.¨.

 21. avatar
  καχ on May 31, 2012 - (permalink)

  Εμένα όσα λέει ο Taylor μου φαίνονται λογικά σαν στρατηγική.Όμως και η άλλη Εταιρεία είναι θυγατρική ασφαλιστικού κολοσσού.Πάλι μπορεί να υπάρξει η άποψη ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων,θέση με την οποίαν διαφωνώ για έτσι μεγέθους και κύρους εταιρείες.Εγώ θα έλεγα ας συνεργαστούμε και με τους δυό.

  Επί του κυρίου θέματος την αγορά υπηρεσιών σημειώνω ότι ο καθηγητής Darrell Duffie διεξάγει έρευνες (μόνος του η σε συνεργασία με στελέχη)για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.Δεν αντιλήφθηκα να υπάρχει ένσταση γι αυτό και τονίζω ότι είναι Director της Moody’s και consultant της Lehman Brothers Estate.Εδώ και αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων αλλά αυτό δεν εμποδίζει την FED να συνεργάζεται αγοράζοντας υπηρεσίες.Διότι νομίζω είναι αυτονόητο ότι κανένας καθηγητής δεν θα επηρεαστεί σε έρευνα που θα κυκλοφορήσει και θα την διαβάσουν άλλοι επαίοντες από οποιοδήποτε συμφέρον του.Το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους οργανισμούς.Είναι αδιανόητον να ενεργήσουν εναντίον του πελάτη τους προς όφελος άλλου.

  Τέλος σε όλη την κριτική κανένας δεν εσχολίασε την αποδοχή των ΜΑΕΚ από την ΕΒΑ,κάτι που αποτελεί θρίαμβο της Κεντρικής.Όχι μόνο για τα υπάρχοντα αλλά διότι ανοίγονται προοπτικές να γίνει νέα έκδοση με ορους αποδεκτούς στην ΕΒΑ και η κυβέρνηση να εγγυηθεί μόνο την πληρωμή των τόκων και όχι το κεφάλαιο.Σε έκδοση 1 δις με επιτόκιο 7% η κυβέρνηση θα έχει να δανειστεί μόνο 70 εκ τον χρόνο αντί το 1 δις που πιστεύω μπορούν να καλύψουν ιδιώτες.Είμαι σίγουρος ότι δημιουργούνται ελπίδες τις οποίες σίγουρα διερευνούν το υπουργείο και η Κεντρική.Για να μπορεί όμως Κεντρική και Υπουργείο να αποφασίσουν τι δέον γενέσθαι πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης και τους καλύτερους εξωτερικούς συμβούλους.

 22. avatar
  The Invisible Hand on May 31, 2012 - (permalink)

  Φίλε ΚΑΙ

  Δεν ασχολήθηκα με το μπλογκ πρόσφατα για τον απλό λόγο ότι συμφωνώ με όλες σχεδόν τες απόψεις που εκφράζονται από τους ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, που η επιστημονική τους επάρκεια και “κοινός νους” δεν χρειάζονται συζήτηση, ενίσχυση, ‘η αμφισβήτηση. Θα έχεις προσέξει βέβαια την εμμονή των ακαδημαϊκών μας στα γεγονότα και στη λογική, που είναι και η θρησκεία τους. Με σωστή επιστημονική δεοντολογία ΔΕΝ πολιτικοποιούν την οικονομική σκέψη, ΔΕΝ χρωματίζουν τη “θλιβερή επιστήμη” με ιδεολογικό οίστρο και ΔΕΝ πετούν λάσπες σε ad hominem επιθέσεις σε πρόσωπα που επιθυμούν να υποσκάψουν (και να αντικαταστήσουν για την επαγγελματική τους αναρρίχηση). Και ΔΕΝ προσφέρουν την έωλη καραμέλα ότι χωρίς αναδιάρθρωση της οικονομίας μας και χωρίς σκληρή δουλειά θα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα μας δήθεν με “ανάπτυξη”.

  Ίσως έχεις δίκαιο. Θα έπρεπε, παρά τη απόσυρση του Δρ Δημητριάδη από δημόσιες συζητήσεις και την συνεπακόλουθη σχετική σιγή του αγγλόφωνου Taylor, να συμμετέχω στο μπλόγκ για να επαινώ τους πανεπιστημιακούς μας.

  • avatar
   αθηνα on May 31, 2012 - (permalink)

   Μα ο ΚΑΙ,φίλε Invisible Hand,νομίζει ότι παίζει εντός έδρας,όταν τα άρθρα ασχολούνται με τα προβλήματα των τραπεζών.Αγνοώντας βέβαια,σκόπιμα,τις ασήκωτες ευθύνες της κυβέρνησης για τη κατάντια της οικονομίας,ακόμα και χωρίς την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Λα’ι′κής.Γιατί στη περίπτωσή μας,ταιριάζει γάντι η παροιμία ‘ ήτανε στραβό το κλήμα,τό φαγε κι ο γά’ι′δαρος’.

   • avatar
    KAI on June 1, 2012 - (permalink)

    Αγαπητή Αθηνά, καθόλου δεν αγνοώ τα προβλήματα της οικονομίας μας. Όπως επίσης δεν αγνοώ τα προβλήματα που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές οικονιομίες (σε παραπέμπω στη χθεσινί έκθεση της Commission).
    Κατηγοριοποιώ όμως ως πρώτιστο πρόβλημα αυτό των τραπεζών. Αυτό το οποίο μας οδηγεί στον μηχανισμό στήριξης. Αυτό το οποίο αναφέρουν ως πρώτο οι διάφοροι οίκοι αξιολόγησης. Αυτό το οποίο αναγνώρισαν οι αγορές ως το μεγαλύτερο μας αγκάθι και λόγω αυτού ζητούν επιτόκια πέραν του 13% για να μας δανείσουν.

    • avatar
     αθηνα on June 1, 2012 - (permalink)

     Θα συμφωνούσα μαζί σου,αν έβλεπα μιά κυβέρνηση ανασκουμπωμένη,να κινείται με γοργούς ρυθμούς.Αντ’αυτού,βλέπουμε το λα’ι′κισμό σε όλο του το μεγαλείο,με τον πρόεδρο να υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να φορτώσει τα προβλήματα των τραπεζών,στις πλάτες του λαού.Ωραίο ακούγεται,χα’ι′δεύοντας αυτιά.Εκείνο που δε μας είπε ο πρόεδρος,είναι αν θα τα πληρώσει κανένας άλλος.Εκτός κι αν θα ξανακούσουμε το εύηχο σύνθημα για τους ‘έχοντες και κατέχοντες’.Αλλά υπάρχει και η εύκολη λύση της αύξησης…ξανά του ΦΠΑ,με τη δικαιολογία ότι αλλού φτάνει μέχρι το 25%.

  • avatar
   KAI on June 1, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Invisible Hand,

   Συμφωνώ απόλυτα με όλες τις αρχές των ΔΕΝ που παράθεσες. Φτάνει να εφαρμόζονται πιστά και με συνέπεια από όλους μας.

  • avatar
   Taylor on June 1, 2012 - (permalink)

   How is Para? Has he recovered from the shock yet?
   I guess Invisible now you have more time to write in the blog.

   • avatar
    The Invisible Hand on June 1, 2012 - (permalink)

    Φίλε Taylor

    Χαίρομαι που χαίρεσαι!

    Συμφωνώ μαζί σου τώρα που ξαναμπαίνεις στο μπλογκ για να καταδικάζεις τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών μας για τες ανεπάρκειες ή/και ατασθαλείες τους που ζήμιωσαν την οικονομία μας 15% του ΑΕΠ, και ενδεχομένως και πολύ περισσότερο! (Να ξαναπεριαυτολογήσω ότι εγώ πρώτος ανέφερα στο μπλογκ ότι οι ζημιές από τα NPL θα ξεπερνούσαν τα κουρέματα των χρεογράφων, που τώρα όλοι – του Ταντή εξαιτουμένου – καθυστερημένα ζητούν τη βοήθεια κάποιου Blackrock για να τα εκτιμήσει σωστά).

    Αναμένω λογικά τώρα και την αντίστοιχη καταδίκη του “Διοικητικού Συμβουλίου” της Κυπριακής Δημοκρατίας που με τες ανεπάρκειες ή/και ατασθαλείες τους ζήμιωσαν την οικονομία μας πολύ περισσότερο.

    Όσο για τα τετελεσμένα των νυν και πρωην διοικητών της ΚΤΚ, η ιστορία θα κρίνει και τους δύο. Εύχομαι ο νύν να φανεί υπευθυνότερος τώρα στην εξουσία για το καλό του τόπου. Μακάρι να βγεί αυτή η δεύτερη σωστή επίλογη του Δημήτρη Χριστόφια (μετά τη σύντομη σταδιοδρομία του Καζαμία).

    Και, εσύ που σου αρέσουν και τα ρητά, μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

  • avatar
   Καχ on June 3, 2012 - (permalink)

   Φίλε Αόρατε
   Επειδή απευθύνεσαι στον Ταυλορ εγώ θα απαντήσω μόνο το σημείο που με πιάνει το κολάνι στούς όλους που καθυστερημένα θέλουμε την Blackrock να μας πει τις ζημιές,αν και είμαι σίγουρος ότι ξέρεις ότι το σχόλιο σου είαι εκτός πραγμνατικότητας.Αφού το έκαμες όμως ξεκινώ

   1.Η έρευνα που ζητά ο Κος Ζένιος είναι πιό ολοκληρωμένη και ενδεδειγμένη από μια απλή αποτίμηση χαρτοφυλακίων από οποιονδήποτε.Ακόμα καλύτερα να υπάρχει και εισαγγελική βοήθεια στην Ελλάδα ώστε αν μια Κυπριακή Τράπεζα έδωσε ας πούμε υποθετικά ένα δάνειο 100 εκ σε κάποιον τραπεζίτη να αγοράσει μετοχές της δικής του τράπεζας,όλοι ξέρουμε και δεν θέλουμε κανένα να μας το πει ότι τα λεφτά είναι bye bye.Είναι όμως ενδιαφέρον να μάθουμε αν και ο δανειζόμενος τραπεζίτης έδωσε από την δική του τράπεζα δάνεια στονδικό μας για να αγοράσει μετοχές σε δικές του Εταιρείες.Αφού κανένας δεν έχει πρόσβαση στην άλλη τράπεζα μας μένει η απορία όποιος και αν ελέγξει.Εν πάσει περιπτώσει από την πλευρά μου ζήτησα με επιστολές μου από τον Μάρτη σε όλους πανω κάτω αυτό που ζητά ο Κος Ζένιος,άρα νομίζω συμφωνώ παραπάνω μαζί του από σχεδόν οποιονδήποτε.Το ζητούμενο είναι ποιός μπορεί να διαταξει τέτοια έρευνα τώρα χωρίς να προηγηθούν άλλες αποκαλύψεις.
   2.Όπως βλέπουμε από τους Υπουργούς που διετέλεσαν Συμβουλοι η/και διευθυντές σε τράπεζα είναι αρκετα ευέλικτοι,μαθημένοι στα “εγέρθητω” δεν παρεξηγούνται,δεν παραπονούνται,δεν παραιτούνται.Άρα κατά την άποψη μου οι σύμβουλοι και οι διευθυντής για να κελαηδήσουν θέλουν καρότο η μαστίγιο.Την Κεντρική , το Υπουργείο και την Βουλή δεν την φοβούνται.Άμα όμως μιλησει η Blackrock με αριθμούς τότε θα φοβηθούν και κάποιοι σύμβουλοι (και οι υποστηρικτές τους δεν θα τολμούν να τους καλύπτουν φανερά)και θα αρχίσουν να μιλούν.Από αυτούς θα αρχίσει η αποκάλυψη.
   3.Εγώ θέλω γενικόν έλεγχο παντού σε όλες τις χώρες όλες τις τράπεζες και συνεργατικά.Αναγνωρίζω όμως ότι δεν είναι εφικτόν γι αυτό ας αρχίσει η έρευνα στην Ελλάδα με την προοπτική για αλλού μετά.
   4.Δεν είναι θέμα γνώσεων,τιμιότητας του οποιουδήποτε και το άρθρο για το οποίο έκαμα τις παρατηρήσεις ασχολείται με τεχνικά/διαδικαστικά ζητήματα και όχι αν πρέπει να γίνει έρευνα η όχ(Φάινεταιότι ο φίλος σου ο Ορφανίδης διαφωνεί με έρευνα αφού αν είναι δυνατές οι τράπεζες γιατί να γίνει έρευνα). .Αλλά η έρευνα πρέπει να έιναι αξιόπιστη και να μην δέχεται αμφισβήτηση.Για παράδειγμα εγώ και πολλοί άλλοι δεν θεωρούμε τη έρευνα Πολυβίου ως αξιόπιστη και αντικειμενική για πολλούς λόγους που εκτός θέματος,άρα δεν την αποδεχόμαστε σαν ορθή.Εδώ η έρευνα πρέπει να είναι υπεράνω αμφισβήτησης.
   Εν κατακλείδι αφού σου αρέσουν τα ρητά Exitus acta probat.

   Υ.Γ. Συμφωνώ μαζί σου για την Κυβέρνηση,τα κόμματα και όλους σχεδόν τους πολιτικούς.Κόκκινη κάρτα

   • avatar
    The Invisible Hand on June 3, 2012 - (permalink)

    Μα γιατί φωνάζεις σ’εμένα για τη Blackrock, φίλε Καχ;

    Υποστηρίζω και εγώ ανεπιφύλακτα μια ανεξάρτητη γενική έρευνα όπως αναφέρει ο καθηγητής Ζένιος, για να μάθουμε ποιοί και πώς μας έφεραν ως εδώ. Ποιά η διαφωνία μας;

    Ανέφερα τη “κάποια” Blackrock επειδή τώρα, πολύ καθυστερημένα κατά την άποψη μου, όλοι (πλην Τταντή) την απαιτούν για να μάθουμε όλη την πικρήν αλήθεια για τες οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών. Δεν με ενοχλεί διόλου αν η έρευνα για ενδεχόμενες επισφάλειες γίνει από τους ειδικούς της ΚΤΚ, όπως λέγει ο Δρ Έλληνας πιό πάνω, ή από άλλους Κύπριους επαγγελματίες.

    Ηρέμησε… Άγει δέ πρός φώς τήν αλήθειαν χρόνος.

 23. avatar
  chris roletis on May 31, 2012 - (permalink)

  Διερωτουμε δεν θα επρεπε να γινει διμοψηφισμα σε σχεση με τη κρατικη βοηθεια προς τις τραπεζες ?
  Διερωτουμε η Βουλη και η Κυβερνιση ειχα θεση το θεμα στους πολιτες πριν τους ψηφισουν ?
  Λογο του υψους της βοηθεια που τελικα μπορει και να φθασει το υψος του GNP της Κυπρου .
  Διερωτουμε ζουμε σε Δημοκρατια η ζουμε σε φασισμο

  • avatar
   Andreas on June 2, 2012 - (permalink)

   Αυτο το πραμα που εχεις πει , εχω το αναρωτηθει κι εγω παμπολλες φορες.Οτι ψηφισει η πλειοψηφια .Ας γινει μια διαφωτιση απο καποιους οικονομολογους για μια εβδομαδα και μετα ας παμε σε δημοψηφισμα.
   Επισης να μας πουν και γιατι οι ισλανδοι αφησαν τις τραπεζες τους να καταρρευσουν.
   Οι βικινκς και οι κελτες διδασκουν δημοκρατια σε αυτους που την εφηυραν!!!

   • avatar
    Επιλήσμων on June 3, 2012 - (permalink)

    Μα αγαπητοί φίλοι, Εδώ δεν είναι η Αθήνα του 5ου πΧ αιώνα γιά δημοψηφίσματα που πραγματικά να αντανακλούν την ανεπηρέαστη και ορθολογική βούληση των πολιτών. Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο από μιάς εβδομάδας μαθήματα απο οικονομολόγους γιά να μπορέσουμε πραγματικά να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της απόφασης μας επί αυτού του ζητήματος.( Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος επί του Σχεδίου Ανάν, φυσικά μία γρήγορη ανάγνωση του, ήταν αρκετή γιά τον κάθε ένα να λάβει την ορθή απόφαση. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εμείς οι Κύπριοι την πολιτική επιστήμη την γνωρίζουμε από την ‘κοιλιά της μάνας μας’).

    Επί του προκειμένου όμως, είναι κατανοητό ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα είναι ενάντια στη χρηματοδότηση τραπεζών από το κράτος. Η άποψη των πολιτών σε αυτή την περίπτωση εξηγείται και δικαιολογείται από την επιστήμη της ψυχολογίας και όχι των οικονομικών.

    ΥΓ. Όσο αφορά την κάθοδο της BlackRock στην Κύπρο, που είναι και το άρθρο του κ.Έλληνα, έχω δεύτερες σκέψεις. Δεν είμαι πλέον αρνητικός, και παρά το ότι εξακολουθώ να πιστεύω, όπως νομίζω και ο κ.Καθηγητής, ότι αυτό δεν θα προσελκύσει ξένους επενδυτές, η τεκμηριωμένη και ανεξάρτητη έκθεση της BlackRock, θα μας βοηθήσει να αντλήσουμε το αναγκαίο δάνειο από Ευρωπαϊκά ή άλλα ταμεία. Το 1.2 δις, είναι το hors d’oeuvre της υπόθεσης.

   • avatar
    αθηνα on June 3, 2012 - (permalink)

    Εκαναν όμως και κάτι άλλο οι Ισλανδοί,και απορώ γιατί σου διέφυγε Ανδρέα.Πήραν στο δικαστήριο τον πρόεδρό τους,για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος.Μιλάμε για τόση δημοκρατία,και συμφωνώ μαζί σου.

   • avatar
    Andreas on June 3, 2012 - (permalink)

    Μια ζωη μισα και οτι σε συμφερει.Πηγε στο δικαστηριο και αθωωθηκε!!!
    Γιατι εν το ολοκληρωσες?
    Αλλα αν ειναι για δικαστηρια θα συμφωνησω.
    Δαμε εσιει αλλους βουλευτες που εκαμναν μυστικες συμφωνιες και συναντησεις με μεγαλοτραπεζιτες, για μια ακομα φορα αποδειχτηκαν ανικανοι ν αποκρυψουν την υποκρισια τους, εξεσιεπασε τον ο φιλος του ο Βγενοπουλος και τι ελαλε ο γνωστος βουλευτης και μη εξαιρεταιος?
    Τιμη μου λαλει να μεν κατηγορα ο βγενοπουλος.
    Και να φανταστεις ο ιδιος και το κομμα του χρονια ολοκληρα εκλειαν το ματι στες τραπεζες.
    Τουτοι τωρα επρεπε να δικαστουν (που το λαο).Δεν μπαινουμε στο μηχανισμο που το ελλειμα μπαινουμε ελεω των τραπεζων μας.
    Να μας ζησουν.

    • avatar
     αθηνα on June 5, 2012 - (permalink)

     Ενώ τον δικό μας,ούτε που να διανοηθούμε να τον πάμε σε δικαστήριο.Μα αν είναι αθώος φίλε μου,θα δικαιωθεί.Γιατί φοβάσαι;Aλλά ξέχασα,πρέπει να το εισηγηθεί η αδιάφθορη Αστυνομία,και να το εγκρίνει ο αλάνθαστος Εισάγγελέας.Μιλάμε για τοοοόση Δημοκρατία.

     • avatar
      KAI on June 5, 2012 - (permalink)

      Μάλιστα, τώρα αμφισβητούμε και τον Γενικό Εισαγγελέα. Κατά τα άλλα καλούμε άλλους να σέβονται τους θεσμούς. Με άλλα λόγια ότι μας συμφέρει αγαπητή Αθηνά….

     • avatar
      αθηνα on June 5, 2012 - (permalink)

      Μα ΤΩΡΑ αγαπητέ ΚΑΙ,θυμηθήκαμε τους θεσμούς; Oταν τους πετούσαμε στον κάλαθο των αχρήστων – γιατί και οι διερευνητικές επιτροπές είναι οιωνεί θεσμοί – θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι ότι, σπέρνοντας ανέμους θα θερίζαμε θύελλες.

     • avatar
      Andreas on June 5, 2012 - (permalink)

      Μα θα παει!!!
      Γιατι τοση πρεμουρα για τον νυν και καθολου για πρωην?

     • avatar
      αθηνα on June 5, 2012 - (permalink)

      Andreas,έχεις κάτι που σε φέρνει σε δύσκολη θέση με το νυν;

     • avatar
      Andreas on June 5, 2012 - (permalink)

      Καμια απολυτως.Θα δικαστε ο νυν ειτε σε λλιο τζιαιρο ειτε σε 8 μηνες.
      Οι πρωην να δουμε πως θα δικαστουν που πολλακις επληξαν και οικονομια και ανθρωπινες ζωες.Να υπενθυμισω. 6,3% ελλειμμα και 70% δημ χρεος ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
      Απο χρηματιστηρια , πεσμενα ελπικοπτερα , κτλ και ποιος εδικαστηκε ?ΚΑΝΕΙΣ.Και να φανταστεις οτι διεκδικουν και προεδρια !!!
      Προφανως με τεθκιο βιογραφικο αποτελουν για σενα μαυρο προβατο(λογικα παντα)

     • avatar
      Andreas on June 5, 2012 - (permalink)

      Αυτα ηταν τ αποτελεσματα των νεοφιλελευθερων που ουτε τσιπα εν εχουν και ασκουν και κριτικη επιμενοντας οτι οι δικες τους προτασεις(οσες τολμουν να καμουν διοτι στις πλειστες των περιπτωσεων απορριπτουν μονο) εν οι σωστες!!!.
      Ε τ αποτελεσματα εν τζιαμε , τα γεγονοτα εν ξεγραφονται και για οποιον θελει να τα ξιαννει δαμε ειμαστιν για θυμισες

     • avatar
      αθηνα on June 6, 2012 - (permalink)

      Ανδρέα,ακόμα και στο καπιταλιστικό σύστημα που έχεις την ατυχία να ζεις,υπάρχουν οι ατζαμήδες που τυγχάνει να είναι και κομμουνιστές και πρόεδροι,οπότε αυτός ο συνδυασμός είναι θανατηφόρος. Και επιτέλους μην συγκρίνεις σε παρακαλώ τη πτώση του ελικοπτέρου του Φλωράκη,που ήταν ένα ατύχημα,έστω απο κακή συντήρηση,με τη συνειδητή και για 4 χρόνια κατακράτηση του φονικού φορτίου στο Μαρί,για το χατήρι του φίλου μας του Ασσαντ,αυτού του αιμοσταγούς δικτάτορα.Επιτέλους μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου.

     • avatar
      Andreas on June 6, 2012 - (permalink)

      Μα αθηνα αλλα καταδικνυουν τα παραδειγματα μου.Οι νεοφιλελευθεροι τους οποιους ασπαζεσαι τα καταφεραν χειριστα!!!Δεν το λεω εγω αλλα τα γεγονοτα.
      Οσο για το ελικοπτερο …να το πεις στους συγγεις των θυματων.Ατυχημα το λεμε τωρα.Εστω να συναινεσω.Ποιος επηε για δικη????Κανενας .Γι αυτο λαλω.Εχουμε πολλους να στειλουμε για δικη και πολλακις

     • avatar
      KAI on June 6, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή Αθηνά, αυτό ακριβώς είναι το σημείο μου. Ότι δηλαδή ‘επιλέγεις’θεσμούς. Ενώ αποδέχεσαι τον κ. Πολυβίου (και σωστά κάνεις) την ίδια στιγμή υποβιβάζεις τον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτό δεν σε κάνει διαφορετική από αυτούς που εσύ η ίδια κατακρίνεις.

     • avatar
      αθηνα on June 6, 2012 - (permalink)

      Ανδρέα,να είσαι παρακαλώ ακριβής.Ποιοί έπρεπε να δικαστούν για τη πτώση του ελικοπτέρου και γιατί δε δικάστηκαν; KAI,δηλαδή αποδέχεσαι το πόρισμα Πολυβίου;

     • avatar
      Andreas on June 7, 2012 - (permalink)

      Επρεπε να γινει ερευνα και να παν ΓΙΑ ΔΙΚΗ καποιοι.ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΠΗΑΝ!!!Γι αυτο μιλω για εγκλημα απο τον ιδιο τον τοτε υπουργο (και δεν ηταν το μονο).Το πορισμα πολυβιου το αποδεχομαι , αποδεχομαι και το πορισμα της αστυνομιας ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ.
      Επι αριστερας εχουμε δικη προσωπων , επι νεοφιλελευθερων ειχαν γινει τοσα πολλα και ΚΑΝΕΙΣ δεν οδηγηθηκε για δικη.ΚΑΝΕΙΣ.Το μεγαλυτερο βεβαιως ειναι το σκανδαλο το χρηματιστηριου.
      Αυτη ειναι η τεραστια διαφορα.Υπομονη παντως.Για δικη θα παει και ο νυν προεδρος και θα το δουμε!!Ηδη ο μαρκηδης ειχε πει οτι νομικες ευθυνες δεν προκυπτουν.Ετσι ακριβως ηταν και το πορισμα του πολυ αλλα πολλοι δεν το ακουσαν.Εφαν τους η μανια για κατι αλλο.
      Και να φανταστεις οτι σημερα τοτοι οι νεοφιλελευθεροι επαναδιεκδικουν την εξουσια χωρις ΙΧνΟΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ.Ε παει πολλα…

     • avatar
      Andreas on June 7, 2012 - (permalink)

      Και
      εχω μιλησει παμπολλες φορες για τις αντιφασεις της αθηνας οσο και για την επιλεκτικη της μνημη.Ακομα ενα κλασσικο παραδειγμα με την περιτπωση της ισλανδιας αλλα και την περιπτωση των δικων μας νεοφιλελεθυερων που δεν εχει απαιτηση (δεν ειχε) να δικαστουν για τα τοτε παμπολλα εγκληματα και σε ενα πολλα σημαντικο μερος ειχαν οδηγησει την οικονομια σε τελμα.

     • avatar
      καχ on June 7, 2012 - (permalink)

      Αθηνά
      1.Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιόν θα πάρει δικαστήριο και όποτε θέλει δικαιούται να αναστείλει την δίωξη.Ενίοτε εξασκεί το δικαίωμα του και σε ιδιωτικές ποινικές λόγω δημοσίου συμφέροντος.Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κατηγορούμενος δεν δικάζεται από το δικαστήριο για να κριθεί ναν είναι ένοχος η αθώος.Σε μιά περίπτωση ανέστειλε τέτοια δίωξη εναντίον δικηγόρου που του άσκησε για εξύβριση μετέπειτα υποψήφιος δήμαρχος.Σε αυτήν την περίπτωση συμφωνείς η όχι με τον Εισαγγελέα?

      2.Πριν λίγο καιρό το Υπουργικό διόρισε σε θέση κλειδί άτομο που προέρχεται από άλλο κόμμα άτομο που πριν χρόνια έκαμε αρκετές μέρες υπό κράτηση ως ύποπτος για σοβαρό οικονομικό έγκλημα.Το όνομα του έπαιζε στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες για μέρες τότε.Μετά δεν ακούσαμε τι έγινε.Τώρα που τον διόρισε φταίει ο Χριστόφιας,αυτός που τον σύστησε προφανώς διότι δεν τους είπαν την πιό πάνω λεπτομέρεια,το κόμμα που τον σύστησε,η το σύστημα?Η μήπως επειδή δεν καταδικάστηκε καλως διορίστηκε?

      3.Ανεμίζεις συνέχεια το πόρισμα Πολυβίου σαν να είναι ευαγγέλιο.Γιατί δεν επριμένεις να δεις αν οι άλλοι κατηγορούμενοι πρώην υπουργοί καταδικαστούν η αθωωθούν πριν να εκφράζεις γνώμη΄ότι έχει δίκαιο ο Πολυβίου και όχι ο Εισαγγελέας?Παρεπιμπτόντως χθες με “δημοσκόπησαν”τηκλεφωνικά και δεύτερος ανάμεσα στους υποψήφιους για υποψήφιος Πρόεδρος ήταν ο Κος Πολυβίου.Όλοι κριτίκαραν τον διορισμό Πολυβίου,μετά το πόρισμα εκείνοι που ήταν εναντίον πήγαν υπερ και εκείνοι που ήταν υπερ του πήγαν εναντίον.Τι άλλο χρειάζεται για να πειστείς ότι είναι το σύστημα που φταίει?

     • avatar
      αθηνα on June 7, 2012 - (permalink)

      Αφού επανέρχεσαι συνεχώς στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου,και νομίζεις ότι μιλάς απο θέση ισχύος,άκουσε αυτό.Με το σκεπτικό σου ότι φταίει η κυβέρνηση Κληρίδη,επειδή συνέβη επι των ημερών της,τότε σήμερα που οι τιμές στο χρηματιστήριο βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό,φταίει ο Χριστόφιας.Αυτή είναι η λογική σου.Οσον αφορά την … επιλεκτική μου μνήμη,σχετικά με την αθώωση του Ισλανδού προέδρου,τουλάχιστον οι Vikings τόλμησαν να κάτσουν έναν πρόεδρο στο σκαμνί.Αλλά εν πάση περιπτώσει,για να μην αγχώνεσαι,εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι ο πρόεδρος έχει ποινική ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί.Ομως αφού παραδέχεται ο ίδιος ότι έχει την ηθική ή θεσμική ευθύνη,θα έπρεπε αμέσως να παραιτηθεί.Δεν το έκανε,ο κόσμος τον έκρινε,όπως θα τον κρίνει και η Ιστορία.

     • avatar
      Andreas on June 7, 2012 - (permalink)

      Κατ αρχας αθηνα πολλακις δεν βγαζα νοημα με τα λεγομενα σου.Ωραια.Για τις σημερινες τιμες του χακ φταιει ο χριστοφκιας.Και?Σημερα κατω αυριο πανω κτλ.Το θεμα προφανως εν αλλο.ΔΕΝ ΕΠΗΡΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ Η ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.Γι αυτο εν ενοχοι οι τοτε κυβερνωντες.Και το χρηματιστηριο ηταν μονο ενα γεγονος.Ειχα υπαρξει παμπολλα τεθκια.Για μενα το χρηματιστηριο ηταν απλα η κορωνιδα τουτων.
      Μεν συγχεεςι αυτονοητα πραματα.

     • avatar
      αθηνα on June 8, 2012 - (permalink)

      Εντάξει Ανδρέα,υπόσχομαι ότι στο μέλλον δεν θα συγχίζω αυτονόητα πράγματα.Οπως π.χ.,ότι είναι μάταιος κόπος να περιμένω κάτι απο αυτή τη κυβέρνηση.Απλά ‘έκατσεν τον μύλον’,και το έριξε στα ταξιδάκια.Ισως είναι σύμπτωση,αλλά στη κρίσιμη συνεδρία των ανευθυνο’υ’πεύθυνων για τα εκρηκτικά στο Μαρί,ο πρόεδρος απουσίαζε σε ακόμα ένα σημαντικό για τα…εθνικά συμφέροντα ταξίδι.Βρισκόταν στη Μαριούπολη της Ουκρανίας,προκειμένου να αναγορευθεί σε διδάκτορα των πολιτικών επιστημών του εκεί πανεπιστημίου.

     • avatar
      Andreas on June 9, 2012 - (permalink)

      Το οτι ο λογος σου ηταν λιγοτερα δεικτικος φαινεται οτι σιγα σιγα καμνεις (και) 2ες σκεψεις.
      Με συγχωρεις αλλα τα γεγονοτα γεγονοτα και δεν μπορω να τα παραβλεπω.Ουτε και σε σενα να μεν τα υπενθυμιζω.

     • avatar
      αθηνα on June 9, 2012 - (permalink)

      Η απορία μου είναι πόσα ακόμα ταξίδια για λόγους … εθνικού συμφέροντος,θα κάνει ο πρόεδρος,στους εναπομείναντες 8 μήνες.Εξάλου στη ζωή,αυτά μένουν στο τέλος σαν αναμνήσεις.

   • avatar
    Andreas on June 3, 2012 - (permalink)

    Φιλε επιλησμονα
    Εγω λεω οτι ας ειναι μια βδομαδα.Ας διοργανωθει απο το κρατικο καναλι , να μιλησει ΟΠΟΙΟΣ θελει , να αναγραφεται απο κατω η ιδιοτητα του (για να ξερει και ο καθεις τι συμφεροντα ενδεχομενως να εξυπηρετει ) και μετα παμε σε δημοψηφισμα.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ για να μας τα πιασιν ετσι.
    Μεν νομιζεις παντως οτι ρεπω προς την αρνηση διοτι εν ξιαννω τις εγγυησεις του κρατους προς τις καταθεσεις και το κοστος τοτε θα ηταν πολλαπλασιο.ΑΛΛΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ.Προσφατως ακουσαμε και βουλευτες να διαλεγονται με μεγαλοτραπεζιτες πισω που κλειστες πορτες και καλουνται να λαβουν μετα αποφασεις για τουντο ζητημα!!
    Υ.Γ. Για το ανναν εδιεβασε το ολο ο Νικος Λυγερος και ειπε στον τοτε προεδρο για ποιο λογο εν θα λειτουργουσε.Το ποιο προφανες για το σωστο της αποφασης ειναι οτι ακομα και ο ανθρωπος που μας το εφερε (η καλυτερα ο πολιτικος του χωρος ) εστειλε το προσφατως στο πυρ το εξωτερον!

    • avatar
     Επιλήσμων on June 4, 2012 - (permalink)

     ΟΚ, φίλε Andrea, αυτό λέω και εγώ. Αφού ο κ.Λυγερός το διάβασε και το εξήγησε στον Πρόεδρο γιά ποιό λόγο δεν θα λειτουργούσε, τότε προς τι το δημοψήφισμα? Ή τουλάχιστον γιατί δεν το εξηγήσαν στη Βουλή, και οι Βουλευτές να πάρουν την ευθύνη και να αποφασίσουν? Αλλά επίτρεψε μου να αμφιβάλλω ότι ο τέως Πρόεδρος χρειαζόταν τον κ.Λυγερό γιά να καταλάβει στο απαιτούμενο βάθος το Σχέδιο. Η ιδιοφυία του κ.Λυγερού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, αλλά το Κυπριακό, όπως και πλειστα άλλα πολιτικά προβλήματα, δεν είναι θέμα εξισώσεων και ορθολογιστικών αποφάσεων. Δεν έχω ταχθεί είτε υπέρ είτε εναντίον του Σχεδίου, απλώς γνωρίζω ότι ένας πολιτικός, όχι μόνο το οποιοδήποτε Σχέδιο μπορεί να στείλει εις ‘το πυρ το εξώτερον’ αλλά και την ίδια του την μάνα, εάν αυτό απαιτεί το προσωπικό του συμφέρον.

     Τώρα σε ότι αφορά τις Τράπεζες μας και τα δάνεια από τα Ευρωπαϊκά ή Διεθνή Ταμεία, είναι περιπτώσεις που οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται εντός της ημέρας, και η οποιαδήποτε καθυστέρηση, ακόμη και γιά συζήτηση στη Βουλή, θα αποβαίνει ζημιογόνος,… πού καιρός και γιά δημοψηφίσματα!

     • avatar
      Andreas on June 4, 2012 - (permalink)

      Αγαπητε φιλε
      Δεν διαφωνω εν γενει με τα λεγομενα σου απλα σε μονο 2 σημεια να δωσω το δικο μου στιγμα.Βεβαιως εκει που δεν υπαρει χρονος πρεπει ν αναλαμβανεται αμεσα δραση αλλα στην περιπτωση των τραπεζων υπαρχει χρονος.Π.χ τωρα που μιλουμε μεχρι να ζητησει η τραπεζα βοηθεια απο την ευρωπη.Μεχρι τοτε μπορει να γινει ενα δημοψηφισμα.
      Παρε παραδειγμα και την ελλαδα.Ο γιωργακης κατασπαταλησε ολο το χρονο που ειχε σε ανουσιες συναντησεις και οταν ο χρονος εξαντληθηκε ανελαβε ο ιδιος την ευθυνη να…”σωσει″ την χωρα απο την χρεωκοπια μαζι την ιδιοφυια του τον κ. Παπακωνσταντινου.Τα αποτελεσματα ορατα.Ειναι τουτο σωστη τακτικη?

      Οσο για την περιπτωση του σχεδιου και την αναγνωση του απο τον Νικο Λυγερο , οσο δικαιο η αδικο να εχει ο ιδιος , αναφερεται σε πιο χαζο κοσμο και αυτος αυριο με μεση νοημοσυνη θα κληθει να το εφαρμοσει με τα οποια κακα ή αδυναμιες εχει τουτο να καμει.Καλως το διαβασε, καλως το εξηγησε αλλα τελικος κριτης ειν ο ιδιος ο λαουτζικος , αυτος δλδ που θα δεχτει αμεσα τα καλα και τα κακα του σχεδιου.

 24. avatar
  Αχιλλεας on May 31, 2012 - (permalink)

  Πολύ ωραία συζήτηση με πολύ εύστοχα επιχειρήματα (εκτός βέβαια του Κύριου Αντρέα Μ. που ακόμα λίγο θα μας πει ότι η απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου ήταν σκευωρία του μακαρίτη Εζεκία Παπαϊωάννου). Συγχαρητήρια στον Κύριο Έλληνα για το άρθρο του και κρίμα που η συζήτηση οδηγήθηκε αλλού(αν πρέπει να έρθει η Blackrock η όχι?). Η ουσία όμως του άρθρου είναι άλλη. Γιατί η εποπτική αρχή μιας ευρωπαϊκής χώρας με πολύ ψηλά ποσοστά μόρφωσης να μην μπορεί να κάνει την δουλεία που θα κάνει η Blackrock? Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι για ακόμα μια φορά αποδεικνύετε ότι οι περισσότεροι Διευθυντές του δημόσιου τομέα ΚΑΘΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΝΟΥΝΤΕ. Ο εκσυγχρονισμός δεν έρχεται από μόνος του και σίγουρα δεν είναι καθήκον του δημόσιου λειτουργού ενός τμήματος. Είναι καθήκον του Διευθυντικού προσωπικού και ο λειτουργός έχει καθήκον να το εκτελέσει. Χαίρομαι που βλέπω κάποια κινητικότητα από την μέρα που ανέλαβε ο Κύριος Δημητριάδης (ελπίζω να έχει και διάρκεια) και λυπάμαι να παρατηρήσω ότι τον Κύριο Ορφανίδη τον είδαμε περισσότερες φορές την εβδομάδα που παύτηκε παρά στα πέντε χρόνια θητείας του(και όταν τον είδαμε τι έκανε, απλά μείωνε τον εαυτό του σαν άνθρωπο) ¨Οι Μεγάλοι Άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους – ΠΛΑΤΩΝ¨
  Τώρα για χάρη της συζήτησης θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κύριο Ταντη. Η μισή αλήθεια τις περισσότερες φορές φέρνει ευεργετικές συνθήκες. Τώρα που μεγάλωσε ο καρκίνος η έντονη χημείο θεραπεία θα σκοτώσει τον ασθενή. Ας αφήσουμε τον χρόνο να προετοιμάσει τους υπόλοιπους για τον χαμό που θα έρθουν αντιμέτωποι.

 25. avatar
  Xanthos on June 1, 2012 - (permalink)

  Πολύ ενδιαφέροθουσα συζήτηση. Κρίνοντας μόνο απο τον αριθμό απαντήσεων και των ατόμων που έχουν απαντήσει καταλαβένουμε ότι είναι το μέγα θέμα, το οποίο πρέπει να δώσει λύσεις πολιτεία και εποπτικές αρχές.

  Ακολουθώντας τα οικονομικά δρώμενα και ιδιαίτερα τα τραπεζικά ανα το παγκόσμιο την τελευταία δεκαπενταετία θέλω να συμφωνήσω με πάρα πολλούς. Όλοι πρωταρχικό στόχο έχουμε το ξεκαθάρισμα της κατάστασης που εβρίσκονται οι τράπεζες σήμερα, την ανάδειξη των λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων με στόχο τα λάθη του παρελθόντος να μας γίνουν μαθήματα προς αποφυγή.
  Υπάρχουν όμως τρομακτικές ευθύνες απο διοικίσεις οι οποίες βγάζουν μάτια. Φένεται ξεκάθαρα ότι αρκετές επιλογές ήταν και είναι πολύ λανθασμένες. Μιλάμε για τράπεζες και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας διαφεύγει. Θυμάμαι όταν σπούδαζα στο εξωτερικό όταν συζητούσαμε για επιχειρισικά ζητήματα τραπεζών, πάντα η αντιμετώπιση θα έπρεπε να ήταν διαφορετική απο οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Αφενός γιατί μιλούσαμε για οργανισμούς όπου η σταθερότητα, τα σίγουρα μικρά αλλά πάντα σταθερά βήματα θεωρούνταν η μόνη επιλογή και εφετέρου γιατί υπήρχαν τρανά αντίθετα παραδείγματα του παρελθόντος προς αποφυγή.
  Ήταν όντως οι αποφάσεις στις τράπεζες μας συνετές, σταθερές, και σίγουρες;
  * Αγορά μόνο Ελληνικών Ομολλόγων
  * Εξαγορά Τραπεζών σε Ουκρακία, Ρωσσία, Ρουμανία, κλπ
  * Δεύτερη αγορά επιπλέων Ελληνικών Ομολόγων
  * Τεράστιες Δανειοδοτήσεις σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων τους
  * Υπέρμετρες Δανειοδοτήσεις σε Κύπριους αλλά και Ξένους για αγορά ακίνητης περιουσίας
  * Υπέρμετρος λανθασμένος ανταγωνισμός σε σημείο που εξωθούσε τις τράπεζες μας να αντιγράφουν η μια την άλλη στη προσπάθεια τους να μην μήνουν πίσω απο τα κέρδη.
  * και άλλα πολλά

  Η δική μου άποψη είναι ότι εάν δεν καθαρίσουν οι τράπεζες απο τέτοια άτομα που απλά τα έχουν κάνει όλα λάθος δε πρόκειται να ορθοποδήσουμε.
  Και πάλι ώς μέγα πρόβλημα παρουσιάζεται η αναξιοκρατία.
  Αν είχαμε άξιους …;
  ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ…..

 26. avatar
  χαρά on June 1, 2012 - (permalink)

  κάποιος να μας διαφωτίσει με την προταση προσφορας τησ λαικης τραπεζας γιατί υπάρχει κόσμος που δεν κοιμάτε τα βράδια…

 27. avatar
  chris roletis on June 1, 2012 - (permalink)

  Την ιδια χρονικη στιγμη που οι τραπεζες παραχωρουσαν αβερτα δανεια για αγορα ακηνιτων σε ανιποψιαστους συμπολιτες μας και κατα παραβασης των οδιγιων της Κεντρικης Τραπεζας, αξιωματουχοι των μεγαλυτερων τραπεζων του τοπου μας ξεφορτοναν τα ακηνιτα τους και μαλιστα διαφιμιζαν εξασφαλισμενη δανειοδοτηση

  • avatar
   Andreas on June 2, 2012 - (permalink)

   ανυποψιαστοι γιατι??

 28. avatar
  minotavros on June 3, 2012 - (permalink)

  Επειδή είμαι της γνώμης ότι πριν να βγάλουμε τα μάτια μας (με ή χωρίς την Blackrock ) θα πρέπει να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε και μετά την ερευνά, θα προσπαθήσω να μπω στην λογική που χρησιμοποιήθηκε από τους διοικητές των τραπεζών για να φτάσουμε σε αυτό το χάλι.
  Γιατί λοιπόν ένας τραπεζίτης επιλέγει να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα εν μέσω ελληνικής κρίσης ?
  Υπάρχουν κατά την άποψη μου οι εξής πιθανότητες.
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι διδάσκεται ακόμα και στους πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών ότι η αγορά κρατικών ομολόγων είναι η ποιο εξασφαλισμένη επένδυση.
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα βγει αλώβητη από την κρίση και θα μπορέσει με αυτή την επένδυση να προσφέρει μεγάλα κέρδη στη τράπεζα.
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι η κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά τα κέρδη της τράπεζας και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να καλύψει το κενό .
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι οι επισφάλειες έχουν φτάσει σε τόσο επικίνδυνο σημείο που μόνο με μια τέτοια κίνηση, αν επιτύχει θα καλύψει μέρος των επισφαλειών.
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι λόγω κρίσης έχουν μαγειρευτεί τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων και χρειάζεται πραγματικό κέρδος έστω και με μεγάλο ρίσκο για να καλύψει τα μαγειρέματα.
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι δεν έχει επιλογή, καθότι έχουν γίνει τόσο μεγάλες ατασθαλίες που αν δεν βρεθεί ένας δυναμικός τρόπος να εξευρεθεί κέρδος και να τις καλύψει θα είναι πολύ εκτεθειμένος .
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι αν δεν παρουσιάσει καλά αποτελέσματα δεν θα πάρει μπόνους.
  - Επιλέγει το ρίσκο διότι υπάρχει διαπλοκή και προσωπικό συμφέρον.
  Αυτές κατά την γνώμη μου είναι οι πιθανότητες και ο καθένας από εμάς ας επιλέξει αυτήν που νομίζει ότι είναι η ορθότερη.
  Και να θυμίσω ότι αν θέλεις να διώξεις ένα φίδι που μπήκε στο σπίτι σου υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο τελευταίος και χειρότερος είναι να το κάψεις για να καεί και το φίδι.

  • avatar
   louis georgiou on June 5, 2012 - (permalink)

   @ minotavros συμφωνώ με τους λόγους αλλά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ή βλάκες πρέπει να είναι ή το λιγότερο απελπισμένοι. Ότι και να συμβαίνει το γεγονός ότι οι μέτοχοι τους δεν είχαν ιδέα της κατάστασης είναι σίγουρα εγκληματικό.

 29. avatar
  chris roletis on June 4, 2012 - (permalink)

  Γιατι εχουμε φθασει ως εδω κανενας δεν διεροτατε ?
  Ποσες χιλιαδες αγωγες στελλουν οι τραπεζες σε πελατες τους ?
  Ποια δικιγορικα γραφεια αναλαμβανουν αυτες τις αγωγες ?
  Γιατι οι τραπεζες καιρδιζουν ολες τις αγωγες στα δικαστηρια ?
  Ποσα εκατομμιρια ετησιως ξοδεβουν σε διαφιμισης οι τραπεζες ?
  Σε ποια ΜΜΕ διαφιμιζουν περαν του 90% απο οσα ξοδεβουν ?
  Το διαφιμιστικο κονδιλι απο τις τραπεζες τι % αναλογει σε αυτα τα ΜΜΕ ?
  Μηπως οι Τραπεζες ελεγχουν την απονομη δικαιωσινης ?
  Μηπως οι Τραπεζες χειραγογουν αυτα τα ΜΜΕ ?
  Μηπως για τους ποιο πανω λογους σημερα οι τραπεζες οδηγουν την Κυπρο σε οικονομικη καταστροφη ?

  • avatar
   louis georgiou on June 5, 2012 - (permalink)

   @ chris roletis η δικαιοσύνη για να αποδοθεί σήμερα πρέπει να κρατά η τσέπη σου να πληρώνεις τους καλύτερους δικηγόρους για να σε γλιτώσουν από τα δόντια των τραπεζών. Οι τράπεζες όπως είναι γνωστό χρησιμοποιούν τους καλύτερους δικηγόρους οι οποίοι δεν μπορούν να χειριστούν ταυτόχρονα και υποθέσεις εναντίων των τραπεζών. Με λίγα λόγια εξαγοράζουν σχεδόν όλους του καλούς δικηγόρους. Έτσι η λίστα των καλών δικηγόρων που μπορεί κάποιος να διαλέξει είναι τόσο μικρή και τόσο ακριβή που καταδικάζει τους πλείστους σε αποτυχία. Αυτό κατά την γνώμη μου ονομάζετε εξαγορά δικαιοσύνης.
   Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΜΜΕ. Άσε που κάποια άρχισαν να ξυπνούν τώρα τελευταία. Πριν σχεδόν ένα χρόνο έστειλα επιστολές σε δυο εφημερίδες, οι οποίες ουδέποτε δημοσιεύτηκαν , που προειδοποιούσα για το που θα φτάναμε σήμερα με τις λανθασμένες επενδύσεις των τραπεζών μας. Όπως αντιλαμβάνεσαι κανείς δεν ρισκάρει να έρθει κόντρα με τις πολυδιαφημιζόμενες τράπεζες.

 30. avatar

  Η πορεία είναι μη ανατρέψιμη, πάμε ολοισια ΔΝΤ , μακάρι να βρεθεί τρίτη χώρα να μας δανείσει τον Νοέμβριο……

  Γιατί συζητάμε ακόμα το θέμα του μηχανισμού στήριξης? εαν δεν δοθεί παράταση για τις αυξήσεις κεφαλαιών τότε θα πιάσουμε απο μηχανισμό το 10% του Αεπ που δικαιούμαστε . 1.7 δις. Το πρώτο εγκλημα είναι που βάλανε οι τράπεζες 32 δις στην Ελλάδα και το δευτερο εγκλημα που δεκτήκαμε αυξήσεις 23% του ΑΕΠ μας, μιας χώρα που ειταν σε υφεση? πώς θα πετύχαιναν οι αυξήσεις?

  ΔΙΑΦΩΝΩ με εκτιμήσεις/υποδειξεις ευρωπαικής επιτροπής για ¨”αποδεκτο” έλλειμα 2.5% του ΑΕΠ για το 2012. ( Ασε που συνεχίζω να το βγάζω πάω απο 3%) τι σημαίνει Ελλειμα? γιατι έλλειμα? και πώς θα μπούμε στις αγορές εαν έχουμε έλλειματα? ποιος θα μας επιστευτει το Νοεβριο που θα πρέπει να ετοιμάσουμε 3 δις για το 2013? το Ελλειμα σε μια χώρα της οποίας ο δανεισμός της έχει ξεπεράσει το 60-70% του ΑΕΠ ειναι αυτοκτονία……..

  Η πορεια μας ειναι ξεκάθαρη, ευκολα προβλέψιμη και μη ανατρέψιμη με τον τροπο που είμαστε δομημένοι και πως κινούμαστε. Θα πάμε ΔΝΤ, θα χάσουμε εθνική κυριαρχία και θα χάσουμε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεια οπως το φυσικο αέριο (εάν έχουμε τις ποσότητες που υπολογιζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.)

  ειλικρινά διερωτάμε εαν είναι σύμπτωση όλα αυτά τα μαζεμένα λάθη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και εάν ειναι σύμπτωση , είμαι σίγουρος οτι οι ΓΥΠΕΣ θα τα εκμεταλευτούν ….το έργο σταμάτησε να ειναι ρομαντικό τέλος του 2007,,,,,απο τότε έγινε έργο αγωνίας, σε μερικούς μήνες θα γίνει έργο τρόμου………

  • avatar
   αθηνα on June 5, 2012 - (permalink)

   Κύριε Τταντή,ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί σας για τα εφιαλτικά σενάρια τρόμου που μας αναλύετε,σχεδόν καθημερινά,εγώ σπεύδω να πω ότι συμφωνώ μαζί σας.Και όταν είπα σε παλαιότερο σχόλιό μου ότι οι κυβερνώντες δεν πρέπει να κοιμούνται τα βράδια,εισέπραξα τη χλεύη.Και σας ερωτώ,βλέποντας τον πρόεδρο στη δημοσιογραφική του διάσκεψη να πίνει με ηρεμία το τσά’ι′ του,τί να υποθέσει κανείς; Οτι έχουν γνώσιν οι φύλακες,ή ότι, φευ,ζούμε σε μιά άλλη χώρα;

 31. avatar
  Επαμεινώνδας on June 5, 2012 - (permalink)

  Σάββα, εξήγα μας να δούμε πώς θα εξαφανίσεις το έλλειμμα. Και ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας μετά από αυτό.

 32. avatar

  Επαμεινώνδα. Εχουμε και στα 3 μεγαλα “κομμάτια” της οικονομίας πρόβλημα. Κράτος, τράπεζες, πραγματική οικονομία/ιδιωτικός τομέας.

  Ο πρώτος που μπορεί να βγει απο το πρόβλημα είναι το κράτος επιδή τα προβλήματα των τραπεζών δεν τελειώνουν τώρα ούτε και τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Το κράτος εάν βγει απο το πρόβλημα του, τοτε το κράτος με την σειρα του θα μπορει να βοηθήσει την πραγματική οικονομια με διαφορους τροπους τους οποιους ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαίνεις και δεν χρειάζετε να τους γράψω.

  Πώς βγαίνει το κράτος απο το πρόβλημα? σταματά να έχει έλλειμα . Με αυτο τον τρόπο θα το εμπιστευτούν οι αγορές και θα βρίσκει πιο ευκολα ρευστότητα. Ενας πιστωτής οταν ξέρει οτι τουλάχιστον θα παίρνει τους τόκους του , τότε θα μπορεί να μας εμπιστευτεί…

  πώς σταματά το έλλειμα? έχουμε λίπος, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τα εισοδήματα μας δεν θα αυξηθούν σημαντικά λόγο κρίσης , αλλα μπορούν να μειωθούν τα έξοδα, μη παραγωγικές δαπάνες , αχρείαστα έξοδα κλπ κλπ επίσης πλάνο για τις δημόσιες εταιρειες π.χ ΑΗΚ, Κυπριακές αερογραμμές, ΡΙΚ, δεν χρειάζετε να τα αναλύσω, ξέρεις τι λέω.

  Αθηνά , δέν είναι εφιαλτικά σενάρια, είναι φυσιολογικά σενάρια, είναι μια φυσιολογική ροή γεγονότων, δυστηχώς αρνητικές εξελίξεις για εμάς , εάν τα πράγματα βελτιώνονταν θα είχαμε μια ροή θετικών γεγονότων. Γράφω αυτά που βλέπω και πιστευω΄, λυπάμε εάν φαίνομαι αρνητικός συνέχεια, προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής …πολλές φορές η υπερβολική αισιοδοξία να μας κάνει να μην βλέπουμε απλά πράγματα τα οποία θα αποβούν πολυ σημαντικά και μοιραία…έτσι δεν πάθαμε τα τελευταία 4 χρόνια….? οσο αφορά τον μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, εμένα δεν με ανησυχούν τα μέτρα που θα επιβάλουν, φένεται οτι μονον αυτοί μπορούν να μας διωρθώσουν , εμένα με ανυσηχά η εθνική κυριαρχια και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να χαθούν (π.χ αέριο)

 33. avatar
  Επαμεινώνδας on June 5, 2012 - (permalink)

  Σάββα, δεν υπάρχει τρόπος να μην έχουμε έλλειμμα. Το 2012 η οικονομία θα είναι σε ύφεση, τα έσοδα θα είναι μειωμένα, για να μηδενιστεί το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες, κάτι το οποίο θα επιτείνει την ύφεση. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε ο μηχανισμός είναι η μόνη λύση.

 34. avatar

  επαμεινώνδα συμφωνούμε, για αυτό είπα πάμε ΔΝΤ εάν δεν μας δώσει τρίτη χώρα χρήματα τέλος του 2012. Εσύ μιλάς για μηχανισμό μόνον, μα αυτό θα γίνει με την Λαική, δεν θα μπορούμε να πιάσουμε άλλα απο τον μηχανισμό (10% του ΑΕΠ)

  διαφωνώ λίγο σε αυτό που ανάφερες οτι τυχόν εξοικονομησεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, ΟΧΙ όλες. Π.Χ κάποιος δημόσιος υπάλληλος έχει μισθο 10,000 ευρω τον μήνα. Δεν τα ξοδέυει ολα στην οικονομία. Αν του γίνει μείωση 2000 ευρω τον μήνα τότε δεν επηρεάζετε η οικονομία. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί οτι αποταμιευει, έχει ρευστότητα η τράπεζα η οποία δίνει την ρευστότητα σε κάποιον άλλον με την μορφή δανείων και έτσι κινητε το χρήμα,,,,,,δεν ισχύει στην περίπτωση μας διοτι οι τράπεζες τώρα ειναι όπως το τρίγωνο των βερμούδων…….

  υπερωρίες πόσες πληρώνονται? πόσες μη παραγωγικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν? έχουμε λίπος….μπορεί να γυρίσει το έλλειμα….κινούμαστε αργά όμως και δυστηχώς ολοι μας θα δουμε χειρότερες μέρες…

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS