Skip to content

Politics as usual

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on June 29th, 2012 - 34 Comments
avatar

Τρία γεγονότα των τελευταίων ημερών με έχουν πείσει ότι οι προοπτικές εξόδου από την κρίση είναι περιορισμένες, ακόμα και υπό την αυστηρή εποπτεία της τρόικας.

Το πρώτο είναι το πακέτο μέτρων που παρουσίασε στους αρχηγούς κομμάτων στο προεδρικό ο υπουργός Οικονομικών.  Δεδομένου ότι περιμέναμε αυτό το πακέτο εδώ και τρεις μήνες και δεδομένων των ξεκάθαρων συστάσεων της Κομισιόν για περικοπές δαπανών, το πακέτο είναι παρωδία.  Το ότι μόλις το ένα τέταρτο του πακέτου αφορά (λειτουργικές) δαπάνες, δείχνει ότι κάποιοι αποφάσισαν να θέσουν το κομματικό συμφέρον πιο ψηλά από την αξιοπιστία του κράτους.Το δεύτερο γεγονός είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου για αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά.  Το νομοσχέδιο δεν τέθηκε καν προς ψήφιση γιατί η αντιπολίτευση ζήτησε να έχει πλήρη εικόνα για τα φορολογικά μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση, προτού το εξετάσει.  Το αποτέλεσμα είναι ότι το κράτος χάνει – από το Μάρτιο, όταν αρχικά είχε προωθηθεί το νομοσχέδιο και πάλιν απορρίφθηκε – σημαντικά έσοδα από ένα μέτρο που δεν άκουσα κανένα να θεωρεί άδικο ή παράλογο.  Και πάλιν, η απόρριψη ενός μέτρου που τελικά θα ψηφιστεί δείχνει ότι κάποιοι προτιμούν να κερδίζουν πολιτικούς πόντους εντός έστω και σε βάρος του ευρύτερου στόχου της εξυγίανσης.

Το τρίτο γεγονός είναι η περίφημη – και πλέον παγκοσμίως γνωστή – διαρροή από τη σύσκεψη του προεδρικού της αναφοράς του προέδρου Χριστόφια για πιθανή απόσυρση της αίτησης για ένταξη στο μηχανισμό.  Η ίδια η αναφορά – αν έγινε όπως δημοσιεύθηκε – λέει πολλά για τον τρόπο που ο πρόεδρος φαίνεται να προσεγγίζει τόσο σοβαρά πολιτειακά ζητήματα.  Το ότι κάποιοι φρόντισαν να διαδώσουν αυτή την (άκομψη) τοποθέτηση, δείχνει ότι έκριναν ότι το να εκθέσουν τον κ. Χριστόφια αξίζει περισσότερο από τη διάβρωση της διεθνούς αξιοπιστίας της Κύπρου.

Τα τρία αυτά γεγονότα θα έμεναν ασχολίαστα αν συνέβαιναν πριν λίγους μήνες. 

Έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά τη διαπίστωση – μέσω της ένταξης στο μηχανισμό – της μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής μετά την εισβολή.

Το ότι μέσα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πολιτεία, κάποιοι πολιτεύονται ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα, αναδεικνύει τις εγγενείς δυσκολίες που θα προκύψουν στην προσπάθεια επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Η έντονα συγκρουσιακή πολιτική κουλτούρα της Κύπρου, η μόνιμη πολιτική πόλωση που φαίνεται να παράγει το πολιτικό σύστημα και η απουσία πολιτικής συναίνεσης θα δυσκολέψουν την υιοθέτηση και την εφαρμογή των απαιτούμενων λύσεων για έξοδο από την κρίση.

Όσοι λοιπόν ελπίζουν ότι η κάθοδος της τρόικα θα είναι η απαρχή μεγάλων αλλαγών στην οικονομία μάλλον θα διαψευσθούν.

Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική συμπεριφορά, η Κύπρος θα θυμίζει σε λίγα χρόνια την αποτυχημένη περίπτωση της Ελλάδας, αντί τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Όχι γιατί η τρόικα θα εφαρμόσει λανθασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές, ούτε επειδή θα επιβάλει υφεσιακά μέτρα. 

Αλλά επειδή το πολιτικό σύστημα που παρήγαγε αυτή την κρίση θα μείνει το ίδιο.

Του Αντώνη Α. Έλληνα, Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Categories → Οικονομία

34 Comments
 1. avatar
  The Invisible Hand on June 29, 2012 - (permalink)

  Σωστή και τεκμηριωμένη η διάγνωσις σας, κ Έλληνα, για την επιδημία της κομματοκρατίας.

  Πιο δύσκολη είναι η θεραπεία.

  Άραγε να ξεκινούσαμε με μια συνταγματική αλλαγή που να αποκλείει από αιρετά και άλλα αξιώματα όσους και όσες έχου IQ κάτω του 75;

  Η πρότασις δεν είναι ελιτιστική, ούτε αντιδημοκρατική, εφ’ όσον περιορίζει τα δικαιώματα μόνο του 5% του πληθυσμού προς όφελος του 95%.

 2. avatar
  Savvakis Savvides on June 29, 2012 - (permalink)

  Οι πολιτικοι μας κατα κανονα εξυπηρετουν τα στενα συμφεροντα των ενδιαφερομενων ομαδων που τους υποστηριζουν. Ισως να υπαρχουν καποιες μικρες εξερεσεις που απλως αποδικνειουν του λογου το αληθες. Το τραγικο ομως ειναι οτι και οταν καταλαβουν το σωστο για το καλο της χωρας, ακομα και τοτε, δεν μπορουν να βαλουν κατα μερος τις μισαλλοδοξιες και μικροπολιτικες τους.

 3. avatar
  καχ on June 29, 2012 - (permalink)

  Συμφωνώ πλήρως με τον Κον Έλληνα αν και ελπίζω ότι με την έλευση της Τρόικας η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι πολίτες σιγά σιγά θα δημιουργήσουν κινήσεις και νέα κόμματα να σπάσουν το κατεστημένο.

  Θα προσθέσω μιά άλλη παράμετρο στο άρθρο.Πέραν των πολιτικών κομμάτων,ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία ενεργεί και μιλά σύμφωνα με το ίδιον όφελος.Όταν τα συμφέροντα δεν είναι κοινά είναι δύσκολη η συμφωνία οπουδήποτε.Πάντα ένα νόμισμα έχει δύο όψεις,ο καθένας διαλέγει εκείνη που τον βολεύει.Θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου με την οποίαν ζητά βοήθεια 500 εκ λέγοντας ότι έχει καλύψει το υπόλοιπο 1 δις που της ζητά η ΕΒΑ με διάφορες ενέργειες.Πράγματι η μιά όψη του νομίσματος όπως την βλέπει το Συμβούλιο έτσι είναι.Εγώ επιλέγω την άλλην όψη.Η Τράπεζα είχε 900 εκ ΜΑΕΚ τέλος του χρόνου τα οποία είτε μετετρέπεντο ειτε όχι σε μετοχές πάλι μετρούν.900 συν 500 μας κάνουν 1.4 δις,όσα περίπου ζητά η ΕΒΑ χωρίς καμμιά ενέργεια.Με τις ενέργειες της Τράπεζας από τις οποίες πήρε νέα κεφάλαια 160 εκ μόνον(από τα οποία εκείνοι που τα έβαλαν χάνουν ήδη τα μισά)η αξία των μετόχων σε μετοχές και ΜΑΕΚ ΄έπεσε από το 1.6δις περίπου ακριβώς πριν τηνανακοίνωση της ΑΜΚ στα 400εκ(αφαιρώ τα 80 των ραιτς).Δηλαδή ενώ η Διοίκηση θεωρεί ότι έκαμε τις σωστές ενέργειες εγώ λέω ότι αν δεν έκαναν τίποτε θα γλίτωναν 1.2 δις για τους μετόχους.

  Η Κύπρος σαν χρηματοπιστωτικό κέντρο ωφελεί πολύ κάποιους,άλλους δεν τους επηρεάζει ενώ μιά μικρή μειοψηφία μπορεί να ζημιώνει κιόλας.Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει όλοι να πληρώσουν για να μείνει ο συντελεστής στο 10% και να θησαυρίζουν κάποιοι.Όποιος αγοράσει αγαθά πληρώνει ΦΠΑ,όποιος κυκλοφορεί αυτοκίνητα ,φόρο κυκλοφορίας,όποιος πετά ,φόρο αεροδρομίων.Γιατί να μην πληρώνουν αυτοί που επωφελούνται μέσω στοχευμένης φορολογίας?Με την λογική αυτή είναι δίκαιο να πληρώσει η Ρωσσική κυβέρνηση για να μπορέσει η Κύπρος να συνεχίσει να εξυπηρετά τις εταιρείες των Ρώσσων.Πρέπει όλα να ληφθούν υπόψη διότι αν οι πολιτικές καθορίζονται με βάση την δύναμη των εμπλεκομένων πάντα θα υπάρξουν αντιδράσεις.Παρενθετικά αναφέρω ότι η χθεσινή συμφωνία προνοεί ότι χώρες που δεν έχουν λάβει πακέττα διάσωσης θα δικαιούνται να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες χωρίς να φορτώνεται το χρέος το κράτος.Επομένως η ιδέα να πάρουμε ένα μέρος με διακρατικό δάνειο και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από την Ευρώπη έχει και την καλή όψη του νομίσματος.

  • avatar
   Savvakis Savvides on June 29, 2012 - (permalink)

   The first thing we need to do is to reduce the size of the banking sector. The pill that does that is the increase in the corporation tax to a more reasonable level. It will not be the anathema that all our politicians who have been conditioned by those that gain from this system keep say and repeat with every chance. I think it will be a blessing in disguise. It will divert scarce economic resources to the real economy with no country risks that are inevitably passed on to the tax payer. I wonder how much of the wasted billions the true beneficiaries of this screwed up system will actually be called to pay.

   But practically all our politicians, including the leftist Government, keep saying that they will protect our corporation tax from any change in order to save our economy. What b***s**t! Wouldn’t it be better to consider the pros and cons of every measure in an objective debate rather than a-priori excluding perhaps the biggest culprit?

   • avatar
    The Invisible Hand on June 29, 2012 - (permalink)

    Φίλε Σαββάκη

    Εισηγήσαι σμίκρινση του τραπεζικού τομέα για μείωση του επακόλουθου συστημικού κινδύνου για την οικονομία. Φυσικά αυτό θα μειώσει δραστικά και το τομέα υπηρεσιών (δικηγόρων, ελεγκτών κ.α.)και τους φόρους που πληρώνουν στο δημόσιο οι τράπεζες τους καλούς καιρούς.

    Θα ήταν λογικότερο, πιστεύω, αν παρέμενε ως έχει το μέγεθος του χρηματοπιστοτικού τομέα, ή ακόμη και να μεγάλωνε, με ανταγωνιστική χαμηλή φορολόγηση και με μόνο μιά αλλαγή που θα απομόνωνε την οικονομία μας από τυχόν λάθη του: Να επανέλθει μεγάλο μέρος του τομέα σε σοβαρή ξένη ιδιοκτησία με ανάλογες ευθύνες από σοβαρές ξένες κεντρικές ή μητρικές τράπεζες.

    Στη Κύπρο φροντίσαμε με εξυπνάδες να διώξουμε την Grindlays, thn Barclays (εκτός περιορισμένες δουλειές offshore, την HSBC (που την αντικατέστησε ο κ. Βγενόπουλος) για να τρώμε εμείς όλη τη πίττα.

    Αντί να περιορίσουμε ένα τόσο βασικό τομέα της οικονομίας θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σοβαρών ξένων, ακόμη και αν εξαγοράσουν υφιστάμενες Κυπριακές τράπεζες.

    Οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης και του Μιχάλη Σαρρή να φέρουν Άραβικά wealth funds ή Κινέζους επενδυτές στη Λαϊκή ίσως είναι από τες λίγες σωστές ενέργειες της κυβέρνησης.

    • avatar
     Savvakis Savvides on June 29, 2012 - (permalink)

     Είναι ανάγκη η οικονομία μας να αναδομηθεί πάνω σε στερεές και μη περιστασιακές βάσεις. Σημειώνω ότι μιλάς προσεκτικά για φόρους που πληρώνουν στους καλούς καιρούς οι Τράπεζες (όχι οι μεσάζοντες που αναφέρεις).

     Διερωτώμαι κατ’ αρχήν τι προσφέρουμε για να ελκύουμε ξένες καταθέσεις. Είναι αυτή αειφόρος (sustainable) ανάπτυξη και για πόσο καιρό; Δηλαδή η Κύπρος και η ανταγωνιστικότητα της έγκειται στην ικανότητα των λογιστών και των δικηγόρων μας να προσελκύουν λεφτά από το εξωτερικό και να χρειαζόμαστε τεράστιες τράπεζες που τις εγγυείται ο Κύπριος φορολογούμενος να τα φιλτράρουν πριν να τα κινήσουν πάρα κάτω; Πολύ λίγα από αυτά τα λεφτά επενδύονται στην Κύπρο.

     Εάν γίνει ένα πολύ απλό cost-benefit analysis είμαι σίγουρος ότι θα δείξει πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που πολύ έντεχνα προωθούν με κάθε ευκαιρία οι πολιτικοί μας. Είμαι της γνώμης ότι δεν πρέπει να δεχόμαστε μερικά πράματα σαν δεδομένα. Να σας θυμίσω μόνο ποσά χρόνια αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μας τα έψαλλαν για τον Εθνικό Μεταφορέα και πως είναι ο στυλοβάτης της Κυπριακής οικονομίας!

    • avatar
     Savvakis Savvides on June 29, 2012 - (permalink)

     What you say will not work because it would not serve the purpose of the clients of our lawyers and accountants and others as the foreign banks operating in Cyprus will be subject to the strict controls of their own native Central banks. Think about it…

     • avatar
      The Invisible Hand on June 29, 2012 - (permalink)

      1.The Vgenopoulos debacle would not have happened if HSBC had not been artfully pushed out of Laiki.
      2.Think Luxemburg: A successful financial centre with lower national risks.

     • avatar
      Savvakis Savvides on June 29, 2012 - (permalink)

      From what I understand HSBC was looking to get out of Cyprus. They had already decided to sell their shares in Laiki and in many other countries for that matter (with or without Vgenopoulos).

      I don’t know much about Luxemburg but I don’t think they get the same type and origin of clients we get in Cyprus. Most of the Luxembourg banking clients are wealthy Europeans. Moreover, the so called “Cyprus Banking Miracle” would never have happened if the Banks in Cyprus were not under the loose control of our own Central Bank.

     • avatar
      The Invisible Hand on June 30, 2012 - (permalink)

      You should be less negative in your thinking. True, we have attracted some malodorous funds in the past, this is no reason not to attract sound clients. Sound foreign owned and regulated banks are one way of doing this.

      True, HSBC wanted to leave (so did Barclays and Grundlays and Chartered). Have you asked yourself why? HSBC was unhappy with the then Laiki management, supported by the authorities. The others were discriminated against by the Central Bank which closed heir eyes to local bank misdeeds. They never received substantial deposits from EAC or CYTA. After 1974 they were forced not to accept deposits from depositors wary of the local banks. We WANTED them to go.

      Comparisons of sound shareholder owned banks with our eternally bankrupt nationalised and union controlled air carrier is not a relevant argument.

      Can you think of many other sectors that can be developed without subsidies in Cyprus that can provide good investment returns, employment for skilled professionals, taxes for the government?

     • avatar
      kax on June 30, 2012 - (permalink)

      Savvaki

      While I mostly agree with what you say there are no filters in the banking system which is rather a plumbing system with money flowing.The professionals you mention are benefitting from the existing “market realities” to profit but are not responsible.Otherwise if as you imply the customers are theirs they could take them,and the business,anywhere else and still make the profit.Instead we see them fighting for the 10% tax rate.

      My suggestion is to tax exactly these people who make profits and keep the rate 10%.If they are unwilling to pay the price I do not see why others ,who have no direct benefit, should make sacrifices .I agree that a cost /benefit analysis should be made before final decisions are made and I am sure the Troika will do it.You should not take into account what politicians change because they know nothing and when they catch up they will change (or not)their minds,depending on the interest of their party.I remind you when the Cyprus economy was first demoted because of its banks and everybody was talking about conspiracy thories.Then Moodies made a calculation of just over a billion loses and everybody again thought it was excesive.Even now Fitch calculate the capital needed for recapitalisation at up to 6 billion.Most thing its high.I think the losses from now,on top of what has been announced will be well in the 11 figures.To cut a long story short banks are to blame for their predicament and everybody else for saying how strong they were.Many did not know and spoke their uninformed opinions.Unfortunately others knew very well what was going on….

      Invisible is right if we can attract foreign banks and other big financial firms it would be ideal.We have the weather ,the tax system,qualified people.If the current mix of customers of our commercial banks is not ideal it doesn’t mean we cannot get the best customers around as well.

     • avatar
      Savvakis Savvides on June 30, 2012 - (permalink)

      I am not negative. I like to think of myself more as a realist. But to clarify. I am not against foreign banks coming to Cyprus and building around the Luxembourg model. I just doubt, and I hope I am wrong, that this is a realistic strategic objective for Cyprus.

      I don’t want to turn this debate into an attack against lawyers and accountants (many of whom are my friends). The fact is these special interest groups have a commanding position in bringing clients from abroad. Ask any banker to deny this. The lawyers register the companies and create the legal structures in Cyprus and the accountants keep the whole going with accounts and legal governance of these entities. They determine to a large extent where the money goes. Suffice it to say, and you should ask yourself, why is it that more often than not, where a deposit is opened, the client also requests and receives a loan against that deposit. How does this make any sense as the cost of the loan on which his deposit is used as a collateral is greater than the interest he receives on his deposit!

      In any case, I have the feeling that with the banking integration that was decided in Europe and the close direct monitoring and control from the European Central Bank all these things will gradulally become history. We should be asking ourselves, where to now? I hope you are right and that we can attract many foreign banks and become a major player in financial services (without taking on the risk). For me, so far, this is no more than wishful thinking. Many more things need to change before such a development is realistically possible.

 4. avatar

  Κύριε Ελληνα

  1. το Ελλειμα φέτος μέχρι σήμερα πάει για 4+%, δηλαδή 700 εκ.

  2. Η τρόικα δέν θα ρωτά τους πολιτικούς μας, απλά θα επιβάλλει μέτρα. Οι πολιτικοί θα κρυφτούν πίσω απο τις αποφάσεις της Τρόικας . Θα υπογράψουμε κανονικό μνημόνιο με δευσμέυσεις απο όλους τους πολιτικούς αρχηγούς οτι θα τηρηθούν αυτές οι δευσμέυσεις.

  Στην αρχή τα πράγματα θα είναι ήρεμα, μετά και όταν η τροικα μας ελέγξει καλά και δεί τα προβλήματα των τραπεζών και το μεγάλο έλλειμα του κράτους για το 2012 , η Τροικα θα σφίξει τα ζωνάρια.

  Η Κύπρος θα γίνει καλύτερη σε μερικά χρόνια, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η τροικα , τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε απο την κρίση.

  • avatar
   Anonymous on June 29, 2012 - (permalink)

   File Savva parakoloutho ti grafis ke simfono se polla.

   Ala se parakalo pos tha vgume apo tin krisi me tin troiko ke to IMF.

   I empiria ton telefteo trio xronon lei akrivos to antitheto. I ELLADA ine se xiroteri katastasi apoti prin tria xronia ke den vlepou kan to pato poso mallon to fos sto tunel.

   Oute i portogalia ala oute i Irlandia exoun veltiothi parolo pou theorunte i ipakoues xores. I katastasi tu xiroterevi ke ekinous.

   Prosopika den xero periptosi xoras diacronika opu mpike to IMF na voithisi ke veltiothike i katastasi gia ton kosmo ke tin oikonomia. (Afriki asia latiniki ameriki, den xero)

   Den vlepo pos tha mas vgaloun apo tin krisi. Mono na mas voithisun na ftasume sto pato. Ki otan afto gini na fane ke ligo fusika aeria an iparxoun, elpizo na min vgo alithinos.

 5. avatar
  DKC on June 29, 2012 - (permalink)

  Σωστή και τεκμηριωμένη η διάγνωσις σας, κ Έλληνα,
  Θα προσθέσω άλλη μία παράμετρο στο άρθρο.

  “Π. Δημητριάδης: Να αποτραπούν μέτρα λιτότητας. “http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=154989

  ???????????

 6. avatar
  αθηνα on June 29, 2012 - (permalink)

  Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σας κ.Ελληνα,αλλά εκεί που χωλαίνουμε είναι στο δια ταύτα.Θυμάστε πολύ καλά το κίνημα των αγανακτισμένων τον περασμένο Ιούλη.Πομφόλυξ ήν και διελύθη.Εκεί ποντάρει η εκάστοτε εξουσία,στην έμφυτη τάση του Κύπριου να ξεχνά πολύ εύκολα.Αρα κ.καθηγητή σας παρακαλώ μή ρίχνετε κι άλλο αλάτι στη πληγή μας.Μιά επανάσταση μας σώζει,αλλά οι επαναστάσεις είναι λιγάκι ντεμοντέ.

  • avatar
   αθηνα on June 29, 2012 - (permalink)

   Διότι δεν ταιριάζουν με τα σινιέ συνολάκια των κυριών που παρεπιδημούν στα πέριξ της κοίτης του Πεδιαίου.

   • avatar
    αθηνα on June 29, 2012 - (permalink)

    Aπολογούμαι.Που ‘παροικούν’,ήθελα να πω.

 7. avatar
  Επιλήσμων on June 29, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Έλληνα, Δεν είμαι δηκτικός άνθρωπος ούτε οπαδός του ειρωνικού πνεύματος, αλλά το σημερινό άρθρο σας δοκιμάζει τα όρια μου. Πραγματικά, παρακολουθώντας τα προηγούμενα και εξαιρετικά άρθρα σας, περίμενα κάτι περισσότερο από το αυτονόητο.
  Φυσικά, δεν αρθρογραφείτε ειδικά γιά χάρη μου, και μετά από δεύτερη σκέψη, αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο σας είναι χρήσιμο γιά την πλειονότητα των αναγνωστών του blog.

 8. avatar

  αγαπητέ Ανώνυμε

  Κάποια μέτρα που μπορούν να παρθούν για να βγούμε απο την κρίση είναι τα εξής (Η πολιτική ηγεσία δέν μπορεί να πάρει τέτοια μέτρα επιδή θα είχαν πολιτικό κόστος, για αυτό λέω καλύτερα που έρχετε το ΔΝΤ )

  1. Η Λαική γίνετε κρατική την άλλη εβδομάδα. Το ποσοστό του κράτους θα ξεπεράσει το 70% . Τί έγινε με τις άλλες κρατικές εταιρείες? βλέπε Κυπριακές αερογραμμές , eurocypria, ΡΙΚ κλπ? τίποτα, τεράστιες ζημίες τις οποίες πληρώνει ο φορολογούμενος. Κεφάλαια χάνονται τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά έργα. Το ιδιο θα γινόταν με την ΛΑΙΚΗ εαν δεν ερχόταν το ΔΝΤ. Τώρα το ΔΝΤ, θα εξετάσει μισθούς , φιλοδορήματα, δεν γίνετε στέλεχος της Λαικής να παίρνει 500,000 ευρω μισθο τον χρόνο και να είταν εκεί όταν γίνονταν όλες αυτες οι ατασθαλίες. Είμαι σιγουρος οτι το ΔΝΤ θα μειώσει τους υψηλόμισθους των τραπεζών έτσι ώστε η τράπεζα να εχει περισσότερα κέρδη, για να μπορεί το κράτος να πουλήσει τις μετοχές του και να πιάσει πίσω την επενδυση του. Εάν τελικά προχωρήσει η προταση για ανακεφαλαίωση των τραπεζών απευθείας απο τον ευρωπαικο μηχανισμό σταθερότητας, τοτε ο Μηχανισμός αυτός θα θέλει να πουλήσει μια μέρα με κέρδος……άρα μειώση απαράδεκτα ψηλών αμοιβών…

  2. ΡΙΚ, Κυπριακές αερογραμμές , ΑΗΚ θα τες στρώσουν, να σταματήσει η κακοδιαχείρηση..οι πολιτική ηγέτες λόγο πολιτικού κόστους δεν μπορούν να πάρουν μέτρα.

  3. Πολλαπλές συντάξεις, θα σταματήσουν.

  Τώρα όσο αφορά τον πάτο , και τα λάθη που έκανε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες, συμφωνώ μαζί σου…..Η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την Κύπρο, η Κύπρος έχει λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί και να μειωθεί το έλλειμα ενώ η Ελλάδα οταν πήγε το ΔΝΤ είταν διαλυμένη, 13% έλλειμα προς ΑΕΠ,,,,εμεις είμαστε στο 4% προς ΑΕΠ. Υπάρχουν και άλλες διαφορές αλλά προτιμώ να μην τις γράψω.

  Η δυσκολία εμάς στα επόμενα χρόνια είναι η μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, εκεί θα δυσκολευτει και το ΔΝΤ. Εισηγήθηκα το “σπάσιμο” των τραπεζών σε 2 εταιρείες, σε τραπεζικες εργασίες και σε επενδυτικές εργασιές…..πιστευω οτι το ΔΝΤ θα το κάνει…

  υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ,.εγραψα μερικά. Θα γίνουν.

  εάν δεν ερχόταν το ΔΝΤ και η βοήθεια απο ΕΕ τότε θα πράγματα θα είταν τραγικά . κινδυνευαμε με ατύχημα ειδικα τον Μαρτιο που λήγουν 2 δις ομόλογα…..Τρίτες χώρες πλέον για να δανείσουν θέλουν ανταλλάγματα…λογικό,,,,,,,,,,

  • avatar
   ARGYRIA on June 29, 2012 - (permalink)

   Mr. Ttantis, are you suggesting that the arrival of IMF is a good thing for Cyprus?

   Are you suggesting that this government could not avoid the involvement of troika?

   Five years ago, the CY government had a surplus….where did the money go? The present government saw that the EU was entering into recession…Why did they not take measures when they could? Is AHK not a profitable entity? where did the profits go? Is Cyta not a profitable entity? Again, where did the profits go?

   The excuse that Greece brought Cyprus to this deplorable condition is just that: an excuse. There was a lot that this government could have done 2 years ago to avoid this present day financial/economic invasion…

   • avatar
    Anonymous on June 29, 2012 - (permalink)

    Mpori i Ellada na min ine o monos logos alla oxi ke excuse gia to onoma tou theou

  • avatar
   ARGYRIA on July 1, 2012 - (permalink)

   ξεχασες να αναφερεις οτι η Κεντρικη Συνεργατικη Τραπεζα ειναι κατοχος CY bonds αξιας 4 δις…..

 9. avatar
  καχ on June 29, 2012 - (permalink)

  Τώρα που διάβασα και τα σχόλια που έγιναν έχω δεύτερες σκέψεις.Εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε ώστε ο ερχομός της Τρόικα να σημάνει την αρχή της αλλαγής που θα περιορίσει τα κατεστημένα κάνοντας την δική μας φωνή να ακουστεί.Τα ονόματα των υπεύθυνων για την Κύπρο έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.Η μπάλα είναι πάνω μας να τους ενημερώσουμε ,με στοιχεία βέβαια ,γι αυτά που ξέρουμε .Ίσως αυτοί μπορέσουν να πετύχουν αυτό που ο Κος Έλληνας και όλοι μας θεωρούμεν δύσκολο ως ακατόρθωτο,ενισχύοντας την προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών , του Διοικητή της Κεντρικής και των τεχνοκρατών.Διότι ο αντίπαλος δεν είναι η Τροικα αλλά βρίσκεται εντός των τοιχών.

 10. avatar
  Erol Riza on June 29, 2012 - (permalink)

  Dear Professor,

  It cannot be “politics as usual”. As you know being a member of the eurozone imposes obligations on the member states and while the EU Council just finished may seem that countries will get some support to help recapitalise their banks and reduce the cost of sovereign borrowing this will not come with out a price. We must remember that the trend in the EU is for more Europe and this in the first instance will be for a single EU bank supervisory agency, possibly the ECB. Hhence going forward the banks, and the co-ops banks, will have to report to the ECB and not via the Central Bank of Cyprus. Secondly any assistance will be conditioned on Cyprus moving to reform in accordance with the EU Council recommendations with structural reform of the public sector as critical especially on pensions. The trend is irreversible and the desperate attempts to avoid the ESM is the best evidence. Both the Minister of Finance and the Governor know better and despite what politicans say or do in Cyprus they will have to follow the EU recommendations as Cyprus cannot borrow from the markets unless you think they can apply and then if they secure funding from Russia or China to wihdraw their application. The EU is not a restaurant with a menu where Cyprus can order some food and then cancel their order becasue they do not like the restaurant. Despite the lack of credibility politcians have in Cyprus they must know that the EU is not of the mindset to tolerate such behaviour. Hence I am not as pessimistic and I think it will not be politics as ususal

 11. avatar

  Ms Argyria

  Yes, I am saying that the arrival of IMF is excellent news for Cyprus for the reasons I have explained above.

  No, this goverment at this point of time could not avoid the TROIKA. Loans from other countries could have a higher cost.

  This goverment was late in taking measures. Regarding Troika, they would arrive here one day even if the goverment reduced its deficit a few years ago. The reason is the 10 billion euro losses of banks (4 billion euro losses on greek goverment debt and 6 billion euro losses on bad debts andother investment losses.)

  The fact that the goverment did not reduce its deficit during the last four years will make things more difficult and the recession more severe.

  This is just the begining of a new era…….everything will change, be patient……

 12. avatar

  I agree with Erol Riza, its not going to be “politics as usual” , things will change……..

 13. avatar
  ... on June 30, 2012 - (permalink)

  Προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων. Η HSBC δεν ήθελε να φύγει.

  Η HSBC ήθελε να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στη Λαϊκή, για να έχει πλήρη έλεγχο. Όταν της το αρνήθηκαν, τότε έφυγε, γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει να είναι σε μια εταιρεία που έκαναν έλεγχο (και κοντραπάντα με το Μιλόσεβιτς), άλλοι.

  Αντί της HSBC ήρθε η άγνωστη σε όλους τότε Marfin Financial Group. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό.

 14. avatar
  Taylor on June 30, 2012 - (permalink)

  Alitheia brought to the fore via Averof some of the “paraskinio” involving our application to the Mechanism, basically as per Averof we tried to apply only to the EU council and ECB and purposefully? did not apply to the IMF as well, as per Foullis, the EU authorities said you also have to apply to the IMF and our Government was effectively compelled if we wanted assistance to go for the full Troika. I think on the one hand this reaction of the EU authorities was natural only the IMF has the necessary expertise to assess the needs of our government for years going forward and perhaps they also have greater experience in assessing the NPL of our banks. On the other hand after the decision of the EU that the ESM will when set up 9 July? be able to lend to banks directly, not via governments, for the sake of Spain (to break the link between banksand the sovereign) and will also be able to buy Government bonds in the market for te sake of both Italy and Spain, I am not a believer in conspiracy theories but the EU has clearly distinguished between large and systemic countries (Italy and Spain) and smaller non systemic ones Portugal, Greece, Ireland and Cyprus. On the other hand the ESM has at most 500billion of firepower which is about a fifth of the funds needed if Spain and Italy were to fully fall…the ECB may now come and bolster this decision with a 25basis point rate cut early in July and may also resume buying up Italian and Spanish bonds. Also the important decision to have a single bank regulator in the Eurozone perhaps at the ECB is also an important one. Without wanting to sound alarmist though I think yet again despite all the above action the markets will be appeased for a while longer this time but yet again they will start looking at the economic fundamentals of Spain and Italy. Italy has 120% debt to GDP and although they started austerity measures I Think with weak growth they have reached a very difficult threshold which is not sustainable. Spain also with debt to GDP that will go to at least 80% this year due alone to their very big budget deficit, even excluding the bank recapitalisations is again in dangerous territory, they might not fall now but 2.5 Trillion is needed to save both…the problem has been kicked down the road but not solved.
  It will also be interesting to see what the Troika says when it comes
  To Cyprus for sure our banks need the 1.8billion plus 0.5billion for re-capitalisation of their core tier 1 an this is before BoC reports it’s increased and more realistic provisions for bad loans for the end of this quarter at least 6 billion and possibly up to 8 billion will be needed for our banking sector alone and much tougher regulation as well as changes to governance will be demanded the end of the Orphanides approach to regulating banks and their execs. The methodology adopted by the troika for NPL’s are also the international rules any loan with 3 months delay is Bon performing irrespective of if it has security or not and also they will force the banks to re-value all the security with today’s depressed 2012 valuations not the 2008 ones at the peak of the property bubble. With regards the government needs we need 3 billion for 2013
  For sure and then it depends if we get other bilateral loans and how many years forward the IMF will go usually it is 3 years…also they will look into our pension system given the IMF chief Romanian technocrat specialises in that also ATA will be touched and structural changes are coming…

 15. avatar
  Green Field on June 30, 2012 - (permalink)

  Transparency is what we need in Cyprus. Troika will come down and after it finishes with the book analysis mainly of the Banks and the secondly the Govnt, it will become obvious just how many decisions were taken by the Ceo’s, BOD’s and a number of policy makers which were/are disgracefully against the banks shareholders and the country as a whole… only for a limited number of people to benefit from these decisions.
  Bank employees (non execs) who have access to info should provide this to troika and stop covering up with their silence the bank ceo’s and bank execs who have been rewarded outrageous salaries and bonuses all these years. They should face the fact that many of these non-exec bank employees, will have a big chunk of their salaries cut or even lose their jobs because of these bad decisions. They owe this to themselves, their families and future of their country. I agree with everybody who stated above that this is the opportunity to change the current sluggish situation which controls Cyprus today.

  • avatar
   ARGYRIA on July 1, 2012 - (permalink)

   To Green Field et al

   When Troika starts messing around with your interests you will be singing another tune.

   Do you think that the IMF & Co are transparent? Are you suggesting that there is transparency on Wall Street and the Fed, and there is none in Cyprus..?

   ..it is fascinating to see allegedly educated people in this forum fall victim to the global banking and political rhetoric going around since 2008……

   ..what is even more shocking is to see the member states having submitted to a single currency when there is no fiscal and monetary unity…..there lies the problem we are facing today….and if you expect to see this unity any time soon, you will be waiting for a long, long time to come….

 16. avatar

  Αργυρία κατανοώ τις επιφυλάξεις σου για το ΔΝΤ. Δέν ζούμε σε ένα αγγελικά φτιαγμένο Κόσμο. Ο ρομαντιμός τέλειωσε τέλος του 2007, οι ρομαντικές ακαδημαικές θεωρίες δεν μπορούν να διορθώσουν αυτήν την κρίση. Τα είχα αναφέρει πολλές φορές στο παρελθον οταν έβλεπα εδωμέσα ακαδημαικές ρομαντικές θεωρίες ….. Πτωχέυσαμε.

  Οι ιδιώτες επενδυτές δεν δίνουν λεφτά στο κράτος ούτε και στις τράπεζες μας. Ποιά άλλη επιλογή έχουμε? Δάνειο απο τρίτη χώρα? Και να συνεχίζετε αυτή η οικονομική ανωμαλία στην Κύπρο? η κακοδιαχείρηση και η σπατάλη πορών?(δεν μιλώ μονον για το κράτος αλλά π.χ τράπεζες) Εαν δεν αλλάξει αυτή η κατάστασης το κράτος σε 5 χρονια θα χρωτσά 20 δις. Πιος θα τα πληρώσει αυτα? Παλι οι φορολογούμενοι πολίτες?

  Να έρθει το ΔΝΤ να μας στρώσει, θα κακοφονήσουν πολλούς βραχυπροθεσμα , αλλά μακροπρόπεσμα θα επωφεληθούμε ολοι……..

  (τα 20 δις πιο πάνω είναι υπολογισμένα χωρις το δάνειο απο τις κοινωνικές ασφαλίσεις αλλά με στήριξη 5 δις στα κεφάλαια των τραπεζών)

 17. avatar
  R on July 1, 2012 - (permalink)

  Τελικά υπάρχει ο από μηχανής Θεός. Τον λένε Μάριο!

  Αν περιμέναμε από τους δικούς μας…

 18. avatar
  ARGYRIA on July 2, 2012 - (permalink)

  Politicians are not running the show.
  It is the banking system that has been sustaining the sovereign debt forever. And so, yes : “It is politics as usual”

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS