Skip to content

Λάθη παιδείας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on July 4th, 2012 - 79 Comments
avatar

Διαβάσαμε στον τύπο την καινούργια φαεινή ιδέα της πλειοψηφίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.  Συγκεκριμένα, με πρόταση νόμου των ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, «παγώνουν οι προσλήψεις και οι προαγωγές του διοικητικού και του ακαδημαϊκού προσωπικού στα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου για τις οποίες οι υποψήφιοι πέρασαν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων».

Φανταστείτε τώρα να έχετε επιχείρηση, να φέρνετε ξένους ειδικούς να κάνουν τη συνέντευξη, να περνά κάποιος υποψήφιος από τη συνέντευξη, να περνά από εκλεκτορικό σώμα, να περνά από τη Σύγκλητο, να περνά από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου και να σκαλώνει στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.  Υπάρχει πιθανότητα η επιχείρηση σας να μην κλείσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Δεν ξέρω για σας, αλλά με όλες τις ατέλειες του Πανεπιστημίου Κύπρου, θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο παραμένει (μέχρι τώρα, που αναλαμβάνει η Επιτροπή Παιδείας ενεργό ρόλο) ένας αξιοκρατικός οργανισμός.  Αν προτιμάτε, είναι περισσότερο αξιοκρατικός από οποιοδήποτε άλλο οργανισμό στην Κύπρο.  Η Επιτροπή Παιδείας θα πρέπει να πάρει τηλέφωνο αυτούς τους υποψηφίους και να τους εξηγήσει ότι οι 100 ή 200 χιλάδες ευρώ (δεν ξέρω για πόσους υποψήφιους μιλάμε) θα σώσουν την οικονομία.  Θα πρέπει να εξηγήσει ότι δεν υπάρχουν μη παραγωγικές δαπάνες σε όλο τον προϋπολογισμό του κράτους και αυτός που πρέπει να κοπεί είναι ο λέκτορας.  Ή αυτός που πήρε προαγωγή αλλά όχι αύξηση, θα πρέπει επίσης να στερηθεί και της ηθικής επιβράβευσης της αλλαγής βαθμίδας.

Η Επιτροπή μαθαίνουμε πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω.  Συγκεκριμένα, «η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, δήλωσε ότι οι θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας».  Τόσο καλό έλεγχο μπορεί να κάνει η κομματικά ελεγχόμενη βουλή που θα πρέπει να αποφασίζει και ποιόν θα διορίζει στα Πανεπιστήμια.  Τέλεια.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι λίγοι θεσμοί έχουν μείνει ανεπηρέαστοι και ανεξάρτητοι από την κομματική παντοκρατορία σε αυτή τη χώρα.  Το Πανεπιστήμιο παραμένει ένας από αυτούς τους θεσμούς.  Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η Βουλή θέλει να διασύρει, διαφθείρει και καθυποτάξει και αυτό το θεσμό.  Κάτι όπως έχει γίνει στην Ελλάδα που σταδιακά τα Πανεπιστήμια διαλύθηκαν διότι τις αποφάσεις προσλήψεων και προαγωγών έπρεπε να τις παίρνει το Υπουργείο Παιδείας (που μερικές φορές φορούσε γαλάζια, μερικές κόκκινα και μερικές φορές πράσινα γυαλιά, μέχρι που είδαμε το αποτέλεσμα αυτών των «ελέγχων»).

Αγαπητή Επιτροπή Παιδείας, μπορείτε να κάνετε ότι εσείς θεωρείτε σωστό, αλλά να ξέρετε ότι τα αποτελέσματα λανθασμένων αποφάσεων θα πρέπει να τα εξηγήσετε σε κάποιο στάδιο στο λαό.  Δύσκολα κάτι κτίζεται, εύκολα διαλύεται.  Η απόφαση, και ευθύνη, σας ανήκουν.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι θέσεις που εκφράζονται είναι αυστηρά προσωπικές.

Categories → Οικονομία

79 Comments
 1. avatar
  Marios on July 4, 2012 - (permalink)

  Είμαι σίγουρος ότι αντιπαραγωγικές δαπάνες υπάρχουν και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να επικαλείτε παρενόχλιση απο τα κόμματα (που βέβαια αύτο ακριβώς κάνουν) όταν όλα τα χρήματα του προυπολογισμού του προέρχονται απο το κράτος (με τον γνωστό κομματικό τρόπο που λειτουργεί).
  Είμαι σίγουρος ότι το Πανεπιστήμιο σπαταλά πολύ μεγάλα ποσά σε υπεράριθμο προσωπικό. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η Βιβλιοθήση εργοδοτει περίπου 50 άτομα !!!! Ένα μέσο ιδιωτικό πανεπιστήμιο εργοδοτεί κάτω απο 10. Οι Τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου εργοδοτούν περίπου 60 άτομα !!!! Την στιγμή που τα περισσότερα κτήρια είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Αλήθεια δεν μπορούσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αγοράση υπηρεσίες για το κτιριακό του πρόγραμμα? Θα ήθελα να ακούσω τι κάνουν όλοι αυτοί.
  Αγαπητοί αν θέλετε ανεξαρτησία αυτήν θα τη αποκτήσετε όταν βρίσκετε απο μόνοι σας τα λεφτά που ξοδεύετε τόσο απλόχερα.

  • avatar
   ; on July 4, 2012 - (permalink)

   Έχετε μπλέξει τους ακαδημαϊκούς με τους διοικητικούς.

   Πολλοί ακαδημαϊκοί μπορούν εύκολα να βρούν δουλειά στο εξωτερικό με βάση τις δημοσιεύσεις τους αφού ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι στο κυπριακό “πρωτάθλημα”.

   Είμαστε έτοιμοι να διώξουμε τους καλύτερούς μας ανερχόμενους ακαδημαϊκούς;

   • avatar
    Marios on July 4, 2012 - (permalink)

    Δεν έχω μπλέξει τίποτα, δεν μπορεί να περιμένετε να εργάζεστε σε ένα οργανισμό που κατασπαταλά λεφτά των φορολογουμένων, ο οργανισμός αυτός να μη προχωρεί σε ορθολογιστική ανάλυση των προσαρμογών που πρεπει να κάνει για να διατηρήσει το ακαδημαικό του προσωπικό με τα νέα δεδομένα που είναι γύρο του και να περίμένετε τους φορολογούμενους να περιορίσουν τον σχολιασμό στη δική σας ατζέντα μόνο. Φαντάζομαι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να απολύσει κανένα απο τους 60 των Τεχνικών του Υπηρεσιών ή άλλους που δεν παράγουν ή είναι πλεόνασμα, γιατί είναι ‘μόνιμη’ υπάλληλοι άρα όλα τα λεφτά θα πρέπει να έρθυν από το κράτος. Μήπως εσείς ως ακαδημαικό μέλος έχετε ασχοληθεί με τις σπατάλες αυτές? Αν όχι τότε σας συμβουλεύω να το κάνετε αυτό, καλύτερα μάλιστα σε κάποιο δημόσιο χώρο όπως σε αυτό που γίνετε αυτή η συζήτηση τώρα γιατί η υποψία αρκετών πολιτών είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αρχίζει πολύ να μοιάζει με τη κρατική μηχανή.

    • avatar
     ; on July 4, 2012 - (permalink)

     Συμφωνώ με την εξυγίανση σε όλους τους τομείς.

     Πως όμως φαντάζεστε την ανάπτυξη σε θέματα έρευνας (http://www.ucy.ac.cy/goto/research/el-GR/ExternalFundingdel.aspx) με (αντι-) κίνητρα όπως την παγοποίηση προαγωγών που γίνονται με βάση την αξιολόγηση από επιτροπές, που έχουν κατά περίπου 50% (2/5 ή 3/5) ανεξάρτητους, διακεκριμένους ακαδημαϊκούς;

    • avatar
     Demos on July 5, 2012 - (permalink)

     gia mia stigmi re !!

     pantognostes tin idate oloi sas !! les kai 3erete ta panta !!

     na sas doso 1 asxeto paradeigma !!

     i ekklisia !! kane ergo fila8ropiko kai voi8a sunan8ropous mas pou xreiazontai voi8eia !! kai eseis kanete propaganda enantion tis dioti kanei ependiseis ktlp !! ego pou 3ero oti i ekklisia voi8aei kai to exo dei me ta matia mou !! den to diafimizei kiolas !! den vgenei me megales epikefalises stis efimerides an pei oti edose lefta gia ton tade skopo !!

     asxeto !! omos 8elo na po , eiste sigouri pos einai polla ta 50 atoma ?? 3ero oti i vivlio8iki exei polla parartimata !! ara se ka8e parartima 8eleis toulaxiston 2 atoma kai parapano an einai megalitero !!

     alla to 8ema einai 1 !!!

     i epemvasi tis vouli sta tou panepistimiou !!

     den ginete na zorizeis ton an8ropo me 1002 sinanteu3eis kai na ton kovoun oi boleutades !! autoi ergazontai ?? pane ka8e pempti stin vouli kai plironontai kai gia ka8e epitropi pou pigenoun !!

     perikopes nai !! meioseis 8eseon kai apoliseis oxi !!
     kai den einai oi dimosioi pou 8a ta plironoun ola !! ekeinoi den mporoun na forodiafigoun mias kai tous kovei to kratos ta lefta !!
     alloi einai pou prepei na plirosoun pou den ekdidoun apodei3eis kai den ennow ta periptera !!

 2. avatar
  NAN on July 4, 2012 - (permalink)

  Και τωρα ειναι το αρθρο αυτο αξιο σχολιασμου? με την τροικα να βγαζει τα πρωτα της αποτελεσματα διασυροντας τους πολιτικους, τραπεζιτες και ακαδημαικους για τις αποψεις και ερμηνιες τους, να αρχισουμε το μεγα παιγνιδι προπαγανδας και αποπροσανατολισμου και να ασχολουμαστε με αλλα θεματα. δεν επικροτω καθολου τις ενεργειες των βολεμενων βουλευτων αλλα μονο και μονο το οτι φερατε ως παραδειγμα οτι δεν θα σωθει το κρατος αν περιορισει τους μισθους των 100 χιλ των ακαδημαικων, αποτελει υβρη προς τον κοσμο και τεραστια προκληση. σαν δεν ντρεπεσται λεω εγω. Αν δεν σας αρεσει δικαιουστε παντα να επιστρεψετε απο εκει που ηρθατε. ουδεις αναντικαταστατος.

 3. avatar
  Αχιλλεας on July 4, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Κύριε Μιχαηλίδη,
  Καταλαβαίνω τον λόγο που χρησιμοποιήσατε αυτό τον τίτλο αλλά θα προτιμούσα να συμπεριλάβετε όλα τα κόμματα. Από καιρό εγώ προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα κακά του τόπου μας ξεκινούν από την βουλή. Με την προπαγάνδα εναντίον του Προέδρου έχουν καταφέρει να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το αποτέλεσμα τον προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Ένα αποτέλεσμα που έδειξε περίτρανα ποιος έχει ευθύνη για την κατάντια του τόπου (και όχι ο Χριστόφιας χωρίς να υποστηρίζω όμως ότι είναι άμοιρος ευθυνών). Ένα αποτέλεσμα που αποδοκίμασε ΟΛΑ ανεξαίρετα τα κόμματα αλλά τελικά κανένα κόμμα δεν πτοήθηκε για το φτύσιμο που έχει δεχτεί. Ακούμε καθημερινά να δηλώνουν πάρτε μέτρα και όταν έρθουν τα μέτρα τα εξαφανίζουν μαεστρικα (ειδικά εκείνα που τους αγγίζουν). Στο προηγούμενο σας άρθρο συμφώνησα γενικώς μαζί σας εκτός από το σημείο που υποστηρίξατε ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση εγκαίρως. Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει κανένα μέτρο που θα έφερνε η κυβέρνηση αγαπητέ καθηγητά και η απόδειξη αυτού είναι ότι τα μέτρα που πάρθηκαν τελικά, πάρθηκαν την υστάτη και έγιναν λόγο του ότι ήταν μονόδρομος και έτσι τα κόμματα δεν θα είχαν κανένα πολιτικό κόστος. Άκουσα με θαυμασμό κάποιους που σχολίασαν το προηγούμενο σας άρθρο να λένε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο που θα αλλάξει ο Πρόεδρος να δούμε πόσα αλλά θα πάθουμε λες και οι επόμενοι που θα διοικήσουν είναι οι μεσσίες και θα μας λυτρώσουν (είδαμε τους κι εκείνους δυστυχώς). Τέτοια ρίφια είναι που έχουν τα κόμματα και γι αυτό ακριβώς τον λόγο περνά η εκμετάλλευση του πολίτη.
  Σε μια συζήτηση που είχα παλιά με ένα άνθρωπο φανατικά αντικομματικό που προσπαθεί να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο ο οποίος βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες τις απόψεις μου με ρώτησε πως μπορεί να διορθωθεί αυτή η κατασταση. ‘’Δεν μπορείς να τα βάλεις μαζί τους ’’, είπα. ‘’Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κόμματα να καταστρέψουν αυτό τον τόπο’’ , είπε.
  Εδώ και μήνες είχα αυτό τον προβληματισμό (από το Μαρί συγκεκριμένα). Δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους αλλά δεν μπορούμε και χωρίς τα κόμματα τουλάχιστον έτσι όπως είναι το πολιτειακό μας σύστημα (και ποιος μπορεί να το αλλάξει αυτό η βουλή?). Τελικά με τον φακό που βλέπω τα πράγματα και κατά την ταπεινή μου άποψη ο μόνος τρόπος να σωθεί αυτός ο τόπος είναι ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. Να εκσυγχρονιστούν με νεαρά άτομα και σύγχρονο τρόπο σκέψης. Να αρχίζουν να καλλιεργούν το αίσθημα της προσφοράς προς τον πολίτη και όχι προς το κόμμα τους. ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ.
  Δεν θα βγάλω όμως την ουρά μου απέξω. Πρέπει και εγώ (ο απλός πολίτης) να αλλάξω νοοτροπία, τρόπο σκέψης, να μην υποστηρίζω ένα κόμμα λες και είναι η ομάδα μου, να μην προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τα ταμεία της κυβέρνησης( πχ να πάω σε καινούργια δουλεία και να πω του μαστρου μου: ‘’για 2 μήνες μην μου βάλεις κοινωνικές ασφαλίσεις για να πιάσω ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΚΟ ΜΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑ’’ λες και είναι δικό μου το ανεργιακό ταμείο) και άλλα πολλά. Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο έδωσα νομίζω τροφή για πολύ σκέψη και προβληματισμό.
  Καλή σας μέρα

 4. avatar
  Christos Savva on July 4, 2012 - (permalink)

  Ναι έτσι είναι κ. Καθηγητά, όταν πτωχαίνεις πρέπει να κάνεις περικοπές. Πόσο είναι το κόστος του πανεπιστημείου εάν το διαμοιράσουμε ανά φοιτητή σε σύγκριση με τα ιδιωτικά; Πως συγκρίνονται οι μισθοί σας με τον ιδιωτικό τομέα; Αυτά τα πράγματα πρέπει πλέον να τα δούμε, διότι λόγο του ότι ήμαστε αναξιόχρεοι kai κανένας δεν θέλει να μας δανεισει,δυστηχώς λεφτα δεν υπάρχουν.

 5. avatar
  αθηνα on July 4, 2012 - (permalink)

  Κύριε καθηγητά,μπορεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι να νοιώθουν αδικημένοι γιατί πληρώνουν τα σπασμένα της οικονομικής μας κατάντιας,χωρίς να φταίνε οι ίδιοι.Αλλά σας παρακαλώ μην το αναγάγουμε σε πλήγμα κατά της αυτονομίας των ΑΕΙ. Διότι όπως λέει και ο Μάριος πιό πάνω,τα κονδύλια αυτά είναι εξ’ολοκλήρου κρατικά.Και αν ευσταθεί αυτό που λέει ο Μάριος για 50 άτομα στη βιβλιοθήκη,τότε ζήτω που καήκαμε.Αλλο θέμα αν το ΑΚΕΛ,το παίζει μιά ζωή τζάμπα μάγκας,για ψηφοθηρικούς σκοπούς.Βέβαια θα μπορούσε να υπάρχει κάθε χρόνο ένας σφαιρικός προ’υ’πολογισμός για κάθε ίδρυμα,οπότε σε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη,να αναπροσαρμόζονται οι απολαβές.Γιατί δεν μπορεί να λέγεται ότι οι μέσες απολαβές στα βρεττανικά πανεπιστήμια,είναι πολύ πιό κάτω.Για να μην αναφερθώ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια,όπου η σύκριση είναι καταθλιπτική.

 6. avatar
  marios on July 4, 2012 - (permalink)

  ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΗΤΑΝ ΘΕΜΙΤΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ ΟΜΩς; ΝΑΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 100.000

 7. avatar
  ; on July 4, 2012 - (permalink)

  Εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα:

  Μία πολύ σημαντική πτυχή του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου αφορά στη συμμετοχή του ακαδημαϊκού προσωπικού σε ερευνητικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εξωτερικές πηγές και, κυρίως, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε 98 περίπου ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η συνολική χρηματοδότηση, κατά το 2009, ανέρχεται σε περίπου €6.639.000.

  http://www.ucy.ac.cy/goto/research/el-GR/ExternalFundingdel.aspx

 8. avatar

  Κύριε Μηχαηλίδη

  εάν έχεις κάποιο παράπονο να το κάνεις στην Τροικα και οχι στα κόμματα, θα αναλάβουν αυτοί πλέον

  να είστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχετε..

  σήμερα μας είπανε οτι οι τράπεζες θέλουν ακόμα 10 δις….ξέρεις τι σημαίνει αυτό? Η τράπεζα Κύπρου χάνει τώρα 9% , ξέρεις τι σημαίνει αυτό???

  η κατάστασης είναι πολύ σοβαρή , και όταν ακόμα βλέπω ακαδημαικούς να ενοχλούνται που παγοποιήθηκαν κάποιες προσλήψεις ανησυχώ περισσότερο διοτι ακόμα δέν καταλάβαμε τι πάθαμε η τι έρχετε…….

 9. avatar
  petros on July 4, 2012 - (permalink)

  Dear Michaelidies. I agree on all of your previous articles regarding the economy..etc but in this case I will disagree on some points.

  There is no doubt that NO political involvement should take place in Universities and what Mrs Kyriakidou has said is a total joke. Politicians in this country are a joke anyway so I think we are giving her too much credit on the b*ll*hit she is talking about.

  However it is well known that in Cyprus political interference is a fact.

  In my opinion Universities should be regulated by themselves, should make the decisions by themselves and should employee any academic personnel required by the institution by themselves but should also make money, bring money in for research and become self-sustainable and profitable.

  You will always have political interference like it or not …because the public is paying. Unless you privatize the institution then you will never solve the interference problem and you will never grow.

  A yearly funding should be provided by the government in order to help the institution grow but this funding must be limited. It is unacceptable for a lecturer to be awarded 45-50k first salary. It is unacceptable for universities to adopt governmental salary scales of A13 …etc. Keep in mind that basic salaries in the UK for lecturers start are from 30-35k and over there from 45-50. Why should someone be productive if he receives that amount of money regardless what he does? What are the incentives to work? Don’t tell me personal satisfaction….

  The other problem that the University of Cyprus faces is NON PRODUCTIVITY. Too many employees and staff, no productivity, huge salaries…..reminds me of Cyprus Airways.

  So in my point of view a model of minimum governmental funding will increase the productivity and research. Introducing minimum tuition fees can be an option.

  • avatar
   Bohr on July 4, 2012 - (permalink)

   Συμφωνώ με την άποψη του φίλου εδώ σε όλα σχεδόν τα σημεία. Το κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να έιναι υπεύθυνο για την κατανομή των χρηματικών πόρων του στο προσωπικό, αλλά αφού το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δημόσιο, θα έχετε και πολιτικές παρεμβολές.

   Υπάρχουν, επίσης και πολλές αντιπαραγωγικές δαπάνες στις οποίες δεν αναφερθήκατε. Το γεγονός, όμως, ότι το προσωπικό είναι δημόσιοι υπάλληλοι σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος παραγωγικότητας, ούτε (το πιο σημαντικό) απόλυση μη παραγωγικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι τα χέρια των διοικούντων ειναι, τρόπων τινά, δεμένα όσον αφορά την κατανομή των πόρων.

   Για το θέμα των αυξήσεων τώρα: Αν ιδιωτικοποιηθεί το πανεπιστήμιο, ίσως μια καλή λύση είναι, με κάποιο τρόπο, να συσχετιστούν οι μισθοί των καθηγητών με τις χορηγίες που φέρνουν στο πανεπιστήμιο. Χαμηλότερος βασικός μισθός και “μπόνους” χορηγίας. Ξέρω ότι το μπόνους είναι απαγορευμένη λέξη τώρα, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο κίνητρο για τους καθηγητές να αιτούνται πόρους από τα διάφορα ιδρύματα που προσφέρουν χορηγίες.

   Το ποσό των 6 εκατομμυρίων που αναφέρθηκε πιο πάνω για τα χρήματα που λαμβάνει το πανεπιστήμιο για τα ερευνητικά του προγράμματα είναι πολύ μικρό για 98 προγράμματα – το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζομαι λαμβάνει σχεδόν το ίδιο ποσό για 1 προγράμμα μόνο!

 10. avatar
  Kikis N. Agisilaou on July 4, 2012 - (permalink)

  Στο πιο πάνω άρθρο ο καθηγητής αναφέρει ότι, κατά τη γνώμη του, είναι λάθος ο πολιτικός χειρισμός που αφορά το πάγωμα των προσλήψεων και προαγωγών του διοικητικού και του ακαδημαϊκού προσωπικού στα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, όταν ήδη οι υποψήφιοι πέρασαν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων.

  Αν και πιστεύω ότι η άποψη του καθηγητή είναι ορθή, δεν θέλω να επικεντρώσω σε αυτό το σημείο. Όντως, δεν έχει και τόση σημασία αν θα γίνουν ορισμένες προαγωγές και προσλήψεις.

  Έχει σημασία όμως να δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο διάλογος όταν προκύπτει ένα θέμα.

  Και εξηγούμαι: αντί να ακουστούν απόψεις για το συγκεκρισμένο θέμα, για τα θετικά και για τα αρνητικά της πολιτικής σκέψης να παγοποιηθούν οι προαγωγές και για το όφέλος και το κόστος που θα προκύψει, η συζήτηση ξεφεύγει σε άλλα θέματα, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο τη σύγχυση, καθιστώντας (κατά τη γνώμη μου)το διάλογο αντιπαραγωγικό.

  Για παράδειγμα, οι ατάκες περι βολεμένων βουλευτών, η σύγκριση του κόστους ανα φοιτητή μεταξύ ιδιωτικών πανεπιστημίων και δημόσιων, τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν τον αριθμό των υπαλλήλων στη βιβλιοθήκη του ΠΚ κ.ο.κ είναι, κατά τη γνώμη, μου θέματα που δεν σχετίζονται με αυτά που λέγει ο καθηγητής. Υπήρξε δε και τοποθέτηση ότι ο καθηγητής προσπαθεί να αποπροσανατολίσει.

  Να σημεωθεί ότι και σε προηγούμενες τοποθετήσεις του καθηγητή, ο διάλογος συνήθως επικεντρωνόταν σε διαφορετικά θέματα απ¨αυτα στα οποία αναφερόταν ενώ στην ημερήσια διάταξη του διαλόγου υπήρχε πάντα η κατηγορία ότι είναι μεροληπτικός στις απόψεις του, κομματικά εξαρτώμενος κ.ο.κ.

  Τα πράγματα είναι πολύ πιο άπλά απ΄ότι παρουσιάζονται: λέγει αυτά που πιστέυει ο άνθρωπος.

  Προφανώς, δεν έχει την απαίτηση να συμφωνούν όλοι μαζί του. Ούτε και έχει ίδιον όφελος από τις τοποθετήσεις του. Δεν πιστεύω ότι όταν έγραφε το πιο πάνω άρθρο να είχε κατα νου το μισθό του ή την προαγωγή του.

  Συνεπώς, πιστεύω ότι οι απόψεις μας πρέπει να αγγίζουν το θέμα που θίγεται και να μην ξεφεύγουμε από την ουσία.

  Λίγα σχόλια για τα σχόλια των υπολοίπων

  1) Τους βουλευτές εμείς τους ψηφίζουμε. Είναι ισοπεδωτικό να λέμε ότι όλοι είναι βολεμένοι. Δεν είναι όλοι βολεμένοι. Ούτε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι.

  2) η σύγκριση κόστους μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου πανεπιστημίου ενέχει παγίδες. Και αυτό επειδή, όπως είναι η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο, το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει διαφορές με το ιδιωτικό.

  Παράδειγμα 1ο

  Το ΠΚ δεν επιλέγει το ίδιο τους φοιτητές του.

  Παράδειγμα 2ο

  Η ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου διαφέρει σε εύρος από αυτή των ιδωτικών πανεπιστημίων.
  Αναφέρω ενδεικτικά ότι πρόσφατα η σχολή οικονομικών του πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξένησε ένα από το καλύτερα συνέδρια στον κόσμο, στη Λεμεσό, στο οποίο συμμετείχαν σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο (ξεπέρασαν τους 600). Προηγουμένως, το ΠΚ φιλοξένησε το συνέδριο search and matching 2012, με περίπου 60 συνέδρους απ’ όλο τον κόσμο, και το συνέδριο σε θέματα βιομηχανικής οργάνωσης με περίπου 70 σύνεδρους.

  3) Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων στη βιβλιοθήκη του ΠΚ (απ΄ότι ξέρω εργάζονται αρκετοί φοιτητές στη βιβλιοθήκη). Όμως, να σημειωθεί ότι ποτέ ο καθηγητής δεν ισχυρίστηκε ότι το ΠΚ λειτουργεί στην εντέλεια. Όμως, το ερώτημα παραμένει: αν υπάρχει περισσότερο προσωπικό στη βιβλιοθήκη σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν προαγωγές καθηγητών; Kαι σημαίνει ότι ο καθηγητής δεν πρέπει να καταθέσει τη διαφωνία του;

 11. avatar

  Το άρθρο του κ. Μιχαηλίδη μου θύμισε την σοφή – κατά την άποψη μου – φράση του Αϊζενχάουερ: Αυτός που βάζει τα προνόμια του πάνω από τις αρχές του, σύντομα χάνει και τα δύο.
  Ο κ. Μιχαηλίδης μέχρι πρόσφατα μιλούσε για την ανάγκη μείωση του εργατικού κόστους (ακόμη και του κατώτατου μισθού), στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Θεωρούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίασμα να έχει ένας εργαζόμενος αξιοπρεπείς όρους εργασίας.
  Τώρα εν της παπαθκιάς τα ξύλα, όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ο παππούς μου.
  Συμφωνώ πάντως μαζί του ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανεξάρτητο και ακομμάτιστο, ώστε να προσφέρει στην κοινωνία μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια. Θα ήθελα όμως να του υποβάλω ορισμένες ερωτήσεις για προβληματισμό: Υπήρξε παρέμβαση από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα στην εκλογή του Πρύτανη; Υπάρχουν ακαδημαϊκοί που έχουν εμπλακεί τους τελευταίους ιδιαίτερα μήνες σε μικροπολιτικά παιχνίδια;

  • avatar
   αθηνα on July 4, 2012 - (permalink)

   Κωνσταντίνε,παρόλο που συμφωνώ μαζί σου στο θέμα του κατώτατου μισθού,εν τούτοις δεν μπορώ παρά να σχολιάσω τα ”παράπονά” σου,γιά το θέμα της εκλογής πρύτανη.Μα ο κ.Μιχαηλίδης τί είναι;Γραφείο παραπόνων;Aλλά και τί σχέση έχει το σχόλιό σου,με το άρθρο,με το οποίο και εγώ διαφωνώ.Και επιτέλους μην διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας εκεί στην Εζεκία Παπα’ι’ωάννου,όταν δεν σας βγαίνουν κάποιες εκλογές.Ποιό το κακό δηλαδή, αν έγιναν κάποιες συνεργασίες; Και μιλάτε εσείς, που και στην πιό μικρή σχολική εφορεία,προσπαθήσατε να συνεργαστείτε με άλλα κόμματα,προκειμένου να αποκλείσετε απο τις προεδρίες το Συναγερμό.Εκτός κι αν αλλάξατε τροπάριο και θέλετε να έχουμε ένα μή πολιτικοποιημένο πανεπιστήμιο.Εδώ εσείς ζητούσατε να μπεί ο μαθητικός συνδικαλισμός,ακόμα και στα δημοτικά σχολεία.Μήπως αλλάξατε γνώμη;

  • avatar
   Demos on July 5, 2012 - (permalink)

   mikropolitika paixnidia ennowntas ??

   to na ekfrasoun dimosia tin apo4i tous diafonontas i simfonontas me tin kivernisi ?? nomizo oti auto einai anafereto dikaioma tous os polites kai os didaktores kai ka8igeites afou einai diavasmena atoma !!

   • avatar
    kokos on July 5, 2012 - (permalink)

    Oxi omws na kanoyn kataxrhsh ths thesis toys, opos o prytanis prinliges meres kai ths ypodomis toy panepistimiou gia na kanei proothisi tvn prosopikvn toy filodoksivn kai mateodoksias kata th diarkeia tvn APOFITHSEVN!!!!
    Aisxos!!! Ntropi!!!!!
    Na ekmetaleyetai xiliades kosmo kai syggneis tvn apofoitvn gia na proothi tin prosopiki tou atzenta!!! Se ena toso simantiko gegonos!!!!
    Sto eksoteriko exi episimo proskeklhmno poy empnei toys apofoitoys. Edv o Zenios kai o Xristofidhs ekfylisan tis orkomosies tvn nevn mas se prosopikes toys politikes atzentes!!!! Ntropi!!!

    • avatar
     αθηνα on July 6, 2012 - (permalink)

     Αυτά που λες φίλε Κόκο,θεωρητικά είναι σωστά. Αλλά το ψάρι βρωμάει απ’το κεφάλι.Γιατί,όταν ο πρόεδρος σε κάθε ευκαιρία,ακόμα και σε ανίδεους για την κυπριακή πραγματικότητα ανθρώπους,όπως ελληνοαμερικάνους μαθητές στο προεδρικό,ή στη μακρινή Αυστραλία,βγάζει τα εσώψυχά του για την αντιπολίτευση ή για τον Αρχιεπίσκοπο,τότε δίνει κάκιστο παράδειγμα.Εκτός κι αν το παίζει Πάπας,παραχωρώντας στον εαυτό του το αλάθητο.

 12. avatar
  Επιλήσμων on July 4, 2012 - (permalink)

  Θα μπορούσε όμως οι υποψήφιοι πρώτα να περνούν από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και μετά να ακολουθεί η υπόλοιπη διαδικασία.
  Όσο γιά την επιχείρηση μου (εάν έχω) που ερωτάτε εάν θα κλείσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σας απαντώ πως βεβαίως και όχι. Εάν την επιχείρηση μου χρηματοδοτεί η Βουλή και το κράτος, τότε θα είμαι ευχαριστημένος με τις απολαβές μου και φυσικά το bonus σε περίπτωση κερδοφορίας.

 13. avatar
  Maria on July 4, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη,

  Έχετε δίκαιο σε αυτά που γράφετε εκτός από ένα, την αξιοκρατία που λέτε ότι χαρακτηρίζει το πανεπιστήμιό μας. Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί είναι μικρός ο τόπος μας, πόσο άλλωστε το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεστε, ότι το πανεπιστήμιο έχει καταντήσει πρότυπο αναξιοκρατίας και περιφρόνησης των νόμων. Υπάρχουν άριστοι καθηγητές που τιμωρούνται για καθαρά προσωπικές εμπάθειες και παραμένουν χωρίς προαγωγές ακόμη και όταν έχουν δικαιωθεί στο δικαστήριο και υπάρχουν άλλο σε ανώτατες βαθμίδες που ούτε για καφετζίες δεν θα τους προσλάμβαναν σε αξιόλογα πανεπιστήμια του εξωτερικού αφού δεν έχουν ούτε ένα κλάσμα των προαναφερθέντων.
  Τι κάνετε εσείς οι υψηλόβαθμοι για να τερματιστεί αυτή η αρρωστημένη αναξιοκρατία που τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν πρυτανεία, όχι απλά συγκαλύπτουν, αλλά παροτρύνουν?
  Τι κάνετε για τους προβιβασμούς σε ανώτατες βαθμίδες συναδέλφων σας που δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα, και τι κάνετε για τους μη προβιβασμούς άλλων που έχουν πολλαπλάσια προσόντα?
  Τι κάνετε για να διαφυλάξετε το όνομα του πανεπιστημίου το οποίο διασύρουν με τα καμώματά τους κάποιοι αξιωματούχοι του περιφρονώντας τόσο το νόμο όσο και την αξιοκρατία?
  Αυτά είναι που δεν επιτρέπουν σε ένα σώφρων νεαρό επιστήμονα να ξεκινήσει την καριέρα του στο πανεπιστήμιό μας γιατί ξέρει ότι θα προβιβαστεί μόνο και μόνο εάν δουλικά γλύφει και πουλά εκδουλεύσεις στους αξιωματούχους και υψηλόβαθμους και όχι λόγω του έργου του.
  Κοιτάτε γύρω σας πως έχουν καταντήσει το πανεπιστήμιό μας οι κλίκες τις οποίες πολύ καλά γνωρίζετε και οφείλετε να καταγγείλετε ως το μεγαλύτερο καρκίνωμα και κίνδυνο για την ανώτατη παιδεία του τόπου μας.
  Ευχαριστώ,
  Μαρία

 14. avatar
  Kikis N. Agisilaou on July 4, 2012 - (permalink)

  Υπάρχουν δύο βασικές προυποθέσεις για να βαδίσουμε σε καλύτερα μονοπάτια στο μέλλον:
  α) να κατανοήσουμε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην οικονομία.
  β) με βάση το (α) να γίνει εποικοδομητικός διάλογος και να εξευρεθούν λύσεις που μπορεί βραχυχρόνια να φαίνονται δύσκολες, να οδηγούν, ωστόσο, σε μακροχρόνια προοπτική.

  Σε αυτή τη διαδικασία βέβαια συμμετέχουμε όλοι μας. Απ’ ότι διαπιστώνω από τη νοοτροπία που εκπέμπουμε μέσω του διαλόγου (σε όλα τα επίπεδα), τα πράγματα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά.

  Δεν θέλω να γίνομαι δικηγόρος του καθηγητή. Όμως, ο τρόπος αντιμετώπισης των απόψεων του είναι πολύ ενδεικτικός του επιχειρήματος που θέλω να στηρίξω: ότι συνήθως βρισκόμαστε εκτός θέματος και περι άλλων τυρβάζουμε.

  Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι καλείται ο καθηγητής να απαντήσει αν υπήρχαν κομματικές παρεμβάσεις στην εκλογή του πρύτανη τη στιγμή που στο άρθρο του αναφέρεται για μια πρόσφατη πολιτική απόφαση της βουλής. Βέβαια υπάρχουν και πιο προχωρημένες απόψεις, εκτός θέματος πάντα, σύμφωνα με τις οποίες ο καθηγητής θεωρεί λίγο πολύ μίασμα ο εργαζόμενος να έχει αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

  Ώρα να μιλήσουμε για τον Κασιδιάρη…..

 15. avatar
  Μαριλενα on July 4, 2012 - (permalink)

  Εξυγίανση απαιτείται γενικά στο Δημόσιο αλλα προς Θεού δεν είναι οι βουλευτές που θα την κάνουν αφού αυτοί ευθύνονται σε πολυ μεγάλο βαθμό για την κατάσταση.Τώρα έν τη σοφία της η επιτροπη παιδειας αποφασίζει να υποβαθμίσει τα πανεπιστήμια. Έτσι είμαστε, αγωνιζόμαστε να κτισουμε κάτι και μετα το χαλαμε μετα μανίας. Χώρες της προκοπής σε καιρούς κρίσης στηρίζουν την παιδεία για να μη χάσουν το διανοητικο τους κεφάλαιο. Εμείς τους σπρωχνουμε να μας αποχαιρετήσουν και καταδικάζουμε τα παιδιά μας στη μετριότητα και κάτω.
  Σιγουρα προβλήματα υπάρχουν, κομματισμος,κατεστημενα, αναξιοκρατία, προνομιακή μεταχείριση, λάθος άτομα σε λάθος θέσεις αυτά δεν λύνονται μέσω παγοποιησεων κύριοι και κυρία βουλευτη, μη μας κοροιδευετε άλλο δεν το αντέχουμε! Υπάρχουν διάφορες λαϊκές ρήσεις που αρμόζουν στην περίπτωση…

  • avatar
   NAN on July 4, 2012 - (permalink)

   δυστηχως ομως οταν παιζεις μπαλα δεν μπορεις αλλζεις τους κανονες οποτε χανει η ομαδα σου. Οι βουλευτες εχουν εκλεγει απο εμας για να επιτελεσουν καποιο εργο. Αν αυτοι ειναι αχρηστοι τοτε δεν ειναι αυτοι που φταινε αλλα εμεις οι ηλιθιοι που ψηφιζουμε με κομματικα κριτηρια και οχι για την ικανοτητα του καθενος. Γιαυτο οτι μας κανουν, καλα να μας κανουν γιατι εμεις τους το ζητησαμε.

 16. avatar
  Anonymous on July 4, 2012 - (permalink)

  Μακαρι το πανεπιστημιο να παρει το τοπο ενα βημα περα απο τα κομματα

  • avatar
   ΕΡΑ on July 4, 2012 - (permalink)

   Σε μια άλλη ζωή μάλλον. Ενόσω τα κόμματα εκλεγούν την ηγεσία έχουν στο χέρι τα πάντα

 17. avatar
  Andreas on July 4, 2012 - (permalink)

  K. Μιχαηλιδη
  Πολυ κρυσταλλινο το μύνημα σας εννα συμφωνησω μέχρι κεραιας.
  Ειλικρινα δεν μπορω να διαφωνησω σε τπτ.
  Εγω παντως παρακολουθωντας τα τελεταια τουλαχιστον 3 χρονια την πολιτικη ζωη εν θ ανυσηχουσα τοσο πολλα που Δυση – Δηκο διοτι απεδειξαν οτι τουτα που καμνουν εν καμωματα ακα για τα μαθκια του κοσμου.Η παρουσα κυβερνηση εσιει τουλαχιστο 3 χρονια που τ ανεχεται.
  Η τροικα ενιξερω τι εννα καμει τζιια τουτην πρεπει να φοουμαστε…

  • avatar
   αθηνα on July 4, 2012 - (permalink)

   Μα εσύ,ακόμα και με τον Αντίχριστο θα συμφωνούσες,φτάνει να διαφωνεί με το Συναγερμό.Πολύ καλός τώρα ο κ.Μιχαηλίδης.

   • avatar
    Andreas on July 4, 2012 - (permalink)

    Με ενα ανυπαρκτο κομμα δεν μπορω να συμφωνω.Αλλα λεσειν τα στελεχη , αλλα εκαμναν οταν εκυβερνουσαν , αλλα υποσχονται.ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ γενικως.
    Παιδικη χαρα!!!

    • avatar
     αθηνα on July 5, 2012 - (permalink)

     Θα συμφωνήσω μαζί σου,ότι ΕΝΑ είναι το κόμμα,το ΑΚΕΛ. Με μιά στρατιωτική πειθαρχία,που θα τη ζήλευε και ο στρατός της Βόρειας Κορέας.Ε τι να κάνουμε φίλε μου,εμείς στο Συναγερμό έχουμε κατοχυρώσει τη διαφορετική άποψη μέσα στο κόμμα,αρκεί να συμφωνούμε στα κεφαλαιώδη.Εσείς δεν δικαιούστε να διαφωνείτε,ακόμα και στο καφέ του που πίνετε.

     • avatar
      Andreas on July 5, 2012 - (permalink)

      Πειθαρχια εχουν ολες οι χωρες με ανεπτυγμενες οικονομιες.
      Ξερω το οτι εν κατι αγνωστο για το κομμα σου η ευρωπη μιας και μονο στα λογια πιστευκει την .Δε και τα πεπραγμενα του οταν εκυβερναν.
      Εσυγχισαν φαινεται στο συναγερμο τη λεξη δημοκρατια με την λεξη αναρχια.

     • avatar
      αθηνα on July 6, 2012 - (permalink)

      Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι καλό πράγμα στην Οικονομία.Αλλά το δυστύχημα με σας,είναι ότι και σε αυτό τον τομέα μείνατε απροβίβαστοι,κατασπαταλώντας το πλεόνασμα του Τάσσου για ψηφοθηρικούς σκοπούς.Διότι δέν είναι επι διακυβέρνησης Κληρίδη,όπως σου αρέσει συχνά να λες,που προσλήφθηκαν 50 άτομα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου,μιάς και τό’φερε η κουβέντα.Τώρα αν είναι για μας κάτι άγνωστο η Ευρώπη,μόνο σαν αστείο θα το εκλάβω.Γιατί δέν είναι ο Συναγερμός που κρατούσε τα πλακάτ με το σύνθημα, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ,το ίδιο συνδικάτο.Αλήθεια, πότε πιστέψατε στην Ευρώπη των μονοπωλίων,κατά το ΑΚΕΛ; Τώρα που προεδρεύει ο δικός σας;

     • avatar
      Andreas on July 6, 2012 - (permalink)

      Πλαλατ?Που τα θυμηθηκες?Δε τα προσφατα.
      Ο κληριδης τοτε εδιελυσε τον οικονομια!!!Δε τα πεπραγμενα του.
      Εννεν εγω που ειχα προβλημα με αμπελοπουλια και εγιναμε διεθνως ρεζιλι κτλ.Εννεν εγω που επροσελαβα και τα δισεγγονα μου στο δημοσιο κτλ..
      Βεβαιως τουτα ειναι κατι αγνωστο για τον δυση η πειθαρχια και η αρχη .Αλλα νταξει.Απο λογια καλα πασιν (πατριδα ουκ ελαττω κτλ.. Μετα τα ξιαννεις)

     • avatar
      αθηνα on July 6, 2012 - (permalink)

      Δεν ξέρω αν γίναμε ρεζίλι διεθνώς για τα … αμπελοπούλια επί καιρώ Κληρίδη.Εκείνο που ξέρω είναι ότι επί των ημερων σας γίναμε οι ζητιάνοι της υφηλίου. Ούτε γνωρίζω γιά ποιές προσλήψεις δισέγγονων μιλάς προ 10 ετίας.Εκείνο που γνωρίζω είναι για προσλήψεις γαμπρών στο προεδρικό,επι της παρούσας προεδρίας.Μην πετάτε πέτρες από τα γυάλινα σπίτια σας.

     • avatar
      Andreas on July 6, 2012 - (permalink)

      Ως συνηθως παντα επιλεκτικη μνημη αλλα το κύριο γενικως ειναι οτι δεν γνωριζεις(με τα αμπελοπουλια ηταν σχετικα πολυ προσφατο το γεγονος οπου ο λευτερακης επαρεπεμπας τας ευρωπας να παν απεναντι προς κατεχομενα).
      Ειμαι δε σιγουρος οτι αν σου πω κι αλλα θα εκπλαγεις αλλα το οτι ψηφιζεις ανυπαρκτο κομμα τουτο επισκιαζει τα παντα

     • avatar
      αθηνα on July 8, 2012 - (permalink)

      Ακουσε φίλε μου,κατανοώ την δυσχερή κατάσταση,στην οποία έχετε περιέλθει εκεί στην Εζεκία Παπα’ι’ωάννου,όπως και τις περιβαλλοντικές σου ανησυχίες. Αλλά είναι προκλητικό να προσπαθείς να το πείσεις τον άνεργο,ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή,είναι τα αμπελοπούλια.Αυτό υποδηλώνει άγνοια της οικτρής πραγματικότητας,και θυμίζει το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέττας.Τώρα,το αν ο Συναγερμός είναι ή όχι κόμμα,αυτό είναι θέμα ιδεολογικό.Με τη σταλινική έννοια του όρου,που οι πάντες πρέπει να πίνουν βότκα και καφέ του Λα’ι’κού,ειδάλλως είναι πράκτορες του ιμπεριαλισμού,ο Συναγερμός είναι ένα ανύπαρκτο κόμμα,άσχετα αν εκφράζει σχεδόν 2 στους 5 κύπριους που πάνε στις κάλπες.

     • avatar
      Andreas on July 10, 2012 - (permalink)

      Δε ν κατανοεις τπτ γι αυτο και ο λογος σου δεν εσιει νοημα.
      Αντιθετως εγω κατανοω την δυσχερια σου απο το να δωσεις απαντησεις στα πιο πανω προβληματικα στοιχεια ,που σου επαραθεσα, ενος μορφωματος που εσυ αποκαλεις κομμα και ψηφιζεις το μαλιστα…

     • avatar
      αθηνα on July 10, 2012 - (permalink)

      Ανδρέα μου,επειδή το πράγμα εξελίσσεται σε μιά κατάσταση ‘πού σου νέφκω,πού πάεις’,δεν θα προσπαθήσω να σου απαντήσω,γιατί είναι χαμένος χρόνος.Γιατί με το να μιλούμε γιά την δεινή μας οικονομική κατάσταση,και αντί να ασχολείσαι,έστω ακροθιγώς με το θέμα,θυμάσαι τα…αμπελοπούλια,και σπαταλάς φαιά ουσία γιά το κάτα πόσον ο Συναγερμός είναι κόμμα,τότε τί να πει κανείς.Η μία εξήγηση είναι ότι το κάνεις για αποπροσανατολισμό από το μείζον,και η άλλη είναι ότι είσαι κάπου βολεμένος λόγω καταβολών,και αφού δεν σε απασχολεί η σκληρή πραγματικότητα,το έρριξες σε προβληματισμούς που θυμίζουν τους Βυζαντινούς,που λίγο πριν την Αλωση ασχολούνταν με το … φύλο των Αγγέλων!

     • avatar
      Andreas on July 25, 2012 - (permalink)

      Εγωpαλε θωρω το ιδιο φκιολι.Ποτε εν απαντας επι της ουσιας, ποτε να εισαι καπου προσηλωμενη, ποτε διαθεσιμη να μαθεις κατι..
      Εν δεν ηφταισιν αλλοι αν τουντ συστημα του νεοφιλελευθερισμου που θελει διακαως καποιοι να επιβαλουν εκαταρευσε.
      Δυστηχως εχασες…

 18. avatar
  petros on July 4, 2012 - (permalink)

  Only idiots will disagree with the main idea of the article that political interference is unacceptable and in reality it should be an illegal offence. And if Mrs Kyriakidou had an idea what she was talking about she should have resign straight away………..the problem is that she doesn’t understand the concept because this is the system that she grew up with.

  But people have taken it two steps further and disagree with Mr Michaelidis because:

  1) The University of Cyprus is not a non-corrupted organization with meritocracy. It might be better than other organizations.
  2) 100-200 k will not rescue the economy but a cut in salaries by the existing staff of university will rescue the economy and the institution. Maybe the IMF should pay a visit to the University and check out the situation.

  An example:
  Department of Civil Engineering of the University of Cyprus has

  10 Professors
  2 Lecturers

  How is this possible??? In no other university exists such a ratio.

  Also its not only DYSH – DHKO …its every single party….it just happened that now its them….someone had to disagree …this is how the game is played.

 19. avatar
  Ρεα on July 4, 2012 - (permalink)

  Προσλήψεις και προαγωγές στα δημοσιο/Υπουργεία γίνονται κανονικότατα Δεν ενοχλούν…..ενόχλησαν αυτές των Πανεπιστημίων που ως επι το πλείστον είναι χωρίς μεγάλη διάφορα στις απολαβές. Κάτι δεν παει καλα…. όλα αυτά περι ανάπτυξης καινοτομίας και έρευνας είναι μόνο για τα προεκλογικά τους προγράμματα φαίνεται.

 20. avatar
  ARGYRIA on July 4, 2012 - (permalink)

  Δρ. Μιχαηλιδης,
  Εχεται αντιληφθει οτι η Κυπρος εχει χασει την κυριαρχια της? Κονδυλια, χρηματοδοτησεις δεν θα υπαχουν πλεον….Εδω ουτε την οικονομια μας δεν μπορουμε να σωσουμε…

  Το αρθρο σου επιβεβαιωνει πως ολα ειναι “politics as usual”.

  Δωσε λυσεις Δρ. Μιχαηλιδης, λυσεις οχι παραπονα….

 21. avatar
  chris roletis on July 4, 2012 - (permalink)

  Ξυπνατε κυριοι οι τραπεζιτες αντι να κριβονται ακομα δινουν συνεντευξεις και ο λογος ειναι διοτι νιωθουν ακομα παντοδιναμοι επιδη οι εκαστοτε κυβερνησεις αντι να τους τιμορισουν τους επιβραβεβαν βλεπε διορισμους υποργων στα της οικονομιας

 22. avatar
  Michalis on July 4, 2012 - (permalink)

  κ. Μιχαηλίδη,

  Υπήρξα φοιτητής του ΠΚ, καθώς και ελληνικού πανεπιστημίου, και λυπάμαι ειλικρινά να σας πω ότι οι συγκρίσεις είναι συντριπτικά εναντίον του ΠΚ. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι, δυστυχώς, το επίπεδο σπουδών του ΠΚ είναι πολύ χαμηλό, με τεράστιες ελλείψεις στο πρόγραμμα σπουδών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν βρίσκουν ούτε θέμα πτυχιακής, αφού οι καθηγητές δεν ασχουλούνται παρά μόνο με τα ερευνητικά έργα από τα οποία έχουν οικονομικό όφελος.

  Είναι επίσης γνωστό σε όσους παρακολουθούν τις προκηρύξεις θέσεων ότι, ο μοναδικός δημόσιος οργανισμός που προκήρυξε νέες θέσεις τον περασμένο χρόνο είναι το ΠΚ, Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν ήταν πράγματι ευφάνταστες όπως: “λειτουργός μεταφορών” και “λειτουργός εκδηλώσεων”. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν υπάρχουν κυβερνητικά τμήματα που λόγω των παγοποιήσεων βρίσκονται ουσιαστικά προ του φάσματος της κατάρρευσης, τα κλαψουρίσματά σας, μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκαλούν.

  Το πλέον προκλητικό είναι ότι ενώ είσασταν από τους πρωτοκήρυκες των περικοπών και του πετσοκόματος θέσεων δικαιωμάτων και μισθών στο Δημόσιο, όταν αυτές αφορούν εσάς τότε αλλάζετε τροπάριο.

  Τέλος θα περίμενε κανείς να σχολιάσετε την τεράστια διαφορά που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των εκτιμήσεων των τραπεζών για τα κονδύλια που θα χρειαστούν, και της τροΐκα, και όχι να κλαψουρίζετε γιατί σας έκοψαν κάποια ψυχία από το μισθό σας, ενώ δικαιωματικά χαρακτηρίζεστε ως τα golden boys του Δημόσιου Τομέα, με κλίμακες εισδοχής στην Α12 και Α13, συν επιδόματα και δικαίωμα 2ης εργασίας.

  Υ.Γ. Θα ήταν ενδιαφέρον να σύγκρινε κάποιος τα επιτεύγματα του ΠΚ σε σύγκριση με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε σχέση με το κόστος ανά φοιτητή, καθώς και του μισθούς των καθηγητών. Θα αποκάλυπτε πολλά για το “Χαρβαρντ της Ανατολικής Μεσογείου” (sic)!

 23. avatar
  kax on July 4, 2012 - (permalink)

  Με την φόρα που πήραν οι πολιτικοί σε λίγο θα μας λέγουν και τι να τρώμε στο σπίτι μας.Η βουλή οφείλει να εγκρίνει ένα κονδύλι για το Πανεπιστήμιο και από εκεί να κάμνουν κουμάντο το Συμβούλιο ,ο Πρύτανης και η Σύγκλητος.Αν αυτοί που είναι η δουλειά τους θέλουν να δώσουν προαγωγές,να προσλάβουν ακαδημαικό η άλλο προσωπικό είναι δική τους δουλειά και αυτοί θα πρέπει να κριθούν στο τέλος από τα αποτελέσματα.Τα κόμματα δεν έχουν καμμιά θέση στο Πανεπιστήμιο και σε πολλούς άλλους οργανισμούς.
  Για να αναβαθμίζεται συνεχώς το Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει τα μέσα να προσελκύει τους καλύτερους καθηγητές και μαθητές.Επέμβαση της Βουλής η οποιουδήποτε άλλου με την δικαιολογία ότι υπάρχει κρίση δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.

 24. avatar
  john on July 4, 2012 - (permalink)

  αγαπητέ κύριε Μιχαηλίδη,

  μπορεί να θεωρείς το πανεπιστήμιο Κύπρου ακομμάτιστο, αλλά στην χώρα μας υπάρχει ακόμα ένα κρατικό ανώτατο ίδρυμα που είναι γνωστο στους ακαδημαικούς κύκλους ως ‘ΑΚΕΛ ΛΤΔ’. Είναι επίσης γνωστό ότι καταξιωμένοι ακαδημικοί με πλούσιο ακαδημαικό και ερευνητικό έργο δεν επιλεγηκαν και αντί αυτών ημέτεροι που μόλις είχαν αποκτήσει το διδακτορικό τους τίτλο ή ακόμα ήταν στη διαδικασία απόκτησης του διδακτορικού τους τίτλου. Επομένος ίσως να είναι σε αυτό το ίδρυμα που, ορθά κατ’ εμένα, θέλουν να ασκήσουν έλεγχο τα δύο κόμματα.

 25. avatar

  “Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής, ύστερα από συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας που ασχολείται με τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ότι υπάρχουν πιθανότητες 50:50 η Κίνα να γίνει μεγαλομέτοχος της Τράπεζας”

  O Κύριος Σαρρής συνεχίζει να κάνει λανθασμένες δηλώσεις οπως έκανε και πριν 2 μήνες οταν έλεγε οτι υπάρχουν ξένοι επενδυτές για την Λαική και οταν η Μετοχή είταν 40 λεπτά. Αόριστες κουβέντες χωρις ουσια και νόημα. Τι σημαίνει Κύριε Σαρρή 50 -50 ? εδώ παίζονται κεφάλαια δεν ειναι τηλεπαιχνίδι, εδώ υπάρχουν κανονισμοί χρηματιστηριου,,,,Ακου η Κινα, τι σημαίνει ΚΙΝΑ? το κράτος? ενδιαφέρετε το Κράτος της Κινας για την ΛΑικη?

 26. avatar
  Andreas on July 5, 2012 - (permalink)

  >>Επιλήσμων, με εκπλήττετε: «Θα μπορούσε όμως οι υποψήφιοι πρώτα να περνούν από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και μετά να ακολουθεί η υπόλοιπη διαδικασία.». Αν θέλετε να διαλύσετε τα Δημόσια Πανεπιστήμια αυτό σίγουρα θα το κάνει. Ακόμη και εγώ δεν μπορώ να κρίνω την ποιότητα των υποψηφίων σε ξένα ερευνητικά πεδία από το δικό μου. Πόσο μάλλον ο οποιοσδήποτε βουλευτής στην Επιτροπή Παιδείας. Είναι για αυτό που η αρχική Διοικούσα Επιτροπή έβαλε τον περιορισμό να έχουμε ειδικούς, ταυτόχρονα ξένους, στην αξιολόγηση.

  Τότε πως εξηγείτε το γεγονός ότι αποφάσεις για ανελίξεις χαμηλόβαθμων συναδέλφων σας με εξαιρετικό έργο, που θα κοσμούσε οποιοδήποτε σπουδαίο πανεπιστήμιο, οι οποίες αποφασίζονται μετά από κρίσεις ΕΙΔΙΚΩΝ επί του θέματος με ΑΡΙΣΤΕΣ αξιολογήσεις ανατρέπονται στο “κουκλοθέατρο” των παντελώς άσχετων golden boys της Συγκλήτου, γιατί περί αυτού πρόκειται, για καθαρά προσωπικούς λόγους?

  Και όλα αυτά ενώ πληρώνει το δημόσιο χιλιάδες ευρώ για να έχει αντικειμενικές αξιολογήσεις ξένων ειδικών, τις οποίες στο τέλος το ίδιο το πανεπιστήμιο τις περιφρονεί και πράττει βάσει των εμπαθειών του κάθε κομπλεξικού, διασύροντας διεθνώς τον τόπο μας.

  Εάν αυτά προσποιείστε ότι δεν τα βλέπετε και δεν τα ξέρετε ενώ συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σας, πως όλα τα άλλα τα αντιλαμβάνεστε τόσο καλά?

  Διορθώστε τα κακώς κείμενα στα του οίκου σας, ο οποίος κατάντησε πρότυπο διαφθοράς και αναξιοκρατίας, και μετά ασχοληθείτε με τους άλλους.

 27. avatar
  Alexandros Michaelides on July 5, 2012 - (permalink)

  Υπάρχουν μερικά ερωτήματα που είναι λογικά και θα ήταν χρήσιμo να δώσω τη δική μου άποψη. Με τη σειρά που δόθηκαν:

  1) «Είμαι σίγουρος ότι το Πανεπιστήμιο σπαταλά πολύ μεγάλα ποσά σε υπεράριθμο προσωπικό. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η βιβλιοθήκη εργοδοτεί περίπου 50 άτομα!!!! Ένα μέσο ιδιωτικό πανεπιστήμιο εργοδοτεί κάτω απο 10. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου εργοδοτούν περίπου 60 άτομα!!!! Τη στιγμή που τα περισσότερα κτήρια είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Αλήθεια δεν μπορούσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αγοράση υπηρεσίες για το κτιριακό του πρόγραμμα; Θα ήθελα να ακούσω τι κάνουν όλοι αυτοί».
  Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή Βουλής. Πρέπει να κάνει έλεγχο πως διαχειρίζονται τα λεφτά του φορολογούμενου.

  2) «Αγαπητοί αν θέλετε ανεξαρτησία αυτήν θα την αποκτήσετε όταν βρίσκετε απο μόνοι σας τα λεφτά που ξοδεύετε τόσο απλόχερα».
  Θα απαντήσω σε αυτό στο επόμενο άρθρο μου. Ελπίζω τότε να μη μου πείτε ότι δεν πρέπει να ανταγωνίζονται τα Δημόσια Πανεπιστήμια με τα Ιδιωτικά στην προσέλκυση φοιτητών.

  3) Για τα υπόλοιπα με κάλυψε ο:

  4) «ουδεις αναντικαταστατος». Συμφωνώ και επαυξάνω.

  5) «ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ». Μακάρι.

  6) «Πόσο είναι το κόστος του πανεπιστημείου εάν το διαμοιράσουμε ανά φοιτητή σε σύγκριση με τα ιδιωτικά;».
  Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα και πρέπει να απαντηθεί. Τα ιδιωτικά διαλέγουν τι πτυχίο να δώσουν. Σας διαβεβαιώνω ότι αν άνοιγα και εγώ μόνο τη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης και χρέωνα €10,000 το χρόνο, πιστεύω θα έβγαζα και εγώ κέρδος για το κράτος. Δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι τομείς, λιγότερο προσοδοφόροι, που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο. Υπάρχει και το επιχείρημα ότι γίνεται περισσότερη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά ελπίζω αυτό να αλλάξει στο μέλλον, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτό.

  Τελικά, σας διαβεβαιώνω ότι του χρόνου με το άνοιγμα της Ιατρικής Σχολής το κόστος θα ανεβεί ακόμη περισσότερο. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό ήταν λάθος δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης του κράτους αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσει η Επιτροπή Παιδείας και των Οικονομικών, όχι εγώ.

  7) «Πως συγκρίνονται οι μισθοί σας με τον ιδιωτικό τομέα;». Είναι ψηλότεροι. Αλλά αυτούς τους μισθούς είδαν οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί όταν προσλήφθηκαν και έπρεπε να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στην Κύπρο. Τους μισθούς που άφησαν πρέπει να δούμε και στους περισσότερους τομείς σας διαβεβαιώ ήταν ψηλότεροι.

  8 ) «ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΗΤΑΝ ΘΕΜΙΤΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ; ΝΑΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ €100.000». Συγγνώμη αλλά δε μίλησα για τα δικά μου. Για τους άλλους μίλησα. Για το λέκτορα που είναι άνεργος με 2 παιδιά και περιμένει την Επιτροπή Παιδείας να επικυρώσει τη πρόσληψη του, διαδικασία που πήρε 6 μήνες. Δεν ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες.

  9) Σάββα Τταντή: Στα περισσότερα που λες συμφωνούμε.

  10) «Υπάρχουν, επίσης και πολλές αντιπαραγωγικές δαπάνες στις οποίες δεν αναφερθήκατε». Δεν διαφωνώ.

  11) «Αυτός που βάζει τα προνόμια του πάνω από τις αρχές του, σύντομα χάνει και τα δύο.

  Ο κ. Μιχαηλίδης μέχρι πρόσφατα μιλούσε για την ανάγκη μείωσης του εργατικού κόστους (ακόμη και του κατώτατου μισθού), στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Θεωρούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίασμα να έχει ένας εργαζόμενος αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Τώρα εν της παπαθκιάς τα ξύλα, όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ο παππούς μου». Παρεξηγήθηκα. Δεν μίλησα για μισθούς. Μίλησα για προσλήψεις που έχουν περάσει τη διαδικασία και μη τήρηση των συμφωνηθέντων, θα βλάψει τη φήμη του Πανεπιστημίου σαν οργανισμός που πρέπει να τηρεί το λόγο του. Το πάγωμα/μείωση των μισθών έχει γίνει, το πάγωμα των προσλήψεων μπορεί να γίνει από χρόνου όταν δεν θα έχει εκτεθεί ο οργανισμός διότι δεν μπορεί να τηρήσει το στοιχειώδη επαγγελματισμό.

  12) Επιλήσμων, με εκπλήττετε: «Θα μπορούσε όμως οι υποψήφιοι πρώτα να περνούν από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και μετά να ακολουθεί η υπόλοιπη διαδικασία». Αν θέλετε να διαλύσετε τα Δημόσια Πανεπιστήμια αυτό σίγουρα θα το κάνει. Ακόμη και εγώ δεν μπορώ να κρίνω την ποιότητα των υποψηφίων σε ξένα ερευνητικά πεδία από το δικό μου. Πόσο μάλλον ο οποιοσδήποτε βουλευτής στην Επιτροπή Παιδείας. Είναι για αυτό που η αρχική Διοικούσα Επιτροπή έβαλε τον περιορισμό να έχουμε ειδικούς, ταυτόχρονα ξένους, στην αξιολόγηση.

  13) «Τι κάνετε για να διαφυλάξετε το όνομα του πανεπιστημίου το οποίο διασύρουν με τα καμώματά τους κάποιοι αξιωματούχοι του περιφρονώντας τόσο το νόμο όσο και την αξιοκρατία;». Προσπαθούμε. Όσο μπορούμε.

  14) «An example: Department of Civil Engineering of the University of Cyprus has 10 Professors 2 Lecturers, How is this possible??? In no other university exists such a ratio. « I need to see data on this. If we assume someone with a PhD gets hired at 30, gets tenure at 36 and retires at 65, then I would expect 5/35 to be lecturers. This might not be optimal. But it is definitely possible and expected according to the above calculation.

  15) «Δώσε λύσεις Δρ. Μιχαηλίδης, λύσεις όχι παράπονα….». Θεωρώ ότι δεν είναι παράπονο αλλά άποψη που έθεσα. Άποψη που συνάδει τουλάχιστον με την ιδέα ότι η κομματοκρατία δεν είναι λύση. Ούτε στο Πανεπιστήμιο.

  • avatar
   Επιλήσμων on July 5, 2012 - (permalink)

   @ κ. Αλέξανδρο Μιχαηλίδη.
   Αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο που σκέπτομαι και γράφω, θα αντιλήφθηκαν την ειρωνική μου διάθεση. (Maybe it was too subtle!).
   Πως είναι δυνατό μιά Επιτροπή Παιδείας αποτελούμενη από βουλευτές, να είναι εις θέση να αξιολογήσει ακαδημαϊκούς αυτού του επιπέδου, που κατά τεκμήριον βρίσκονται μερικές βαθμίδες πιό πάνω από τους κριτές τους. Το μόνο που θα καταφέρει η Επιτροπή, θα είναι να εκτεθεί η ίδια.
   Αυτό που μπορεί να γίνει, γιά να κρατηθούν τα προσχήματα και να ικανοποιηθεί ο εξωφρενισμός της Επιτροπής, είναι να τους γνωστοποιεί τα ονόματα των υποψηφίων το Πανεπιστήμιο, και εάν η Επιτροπή έχει αντίρρηση σε συγκεκριμένο όνομα, να το δικαιολογήσει.
   Η στάση μου, η άποψη μου και η αντιπάθεια μου στην κομματικοποίηση του καθετί, είναι γνωστή.

 28. avatar
  11637 on July 5, 2012 - (permalink)

  Όπως πάντα, τα μέτρα είναι για τους άλλους ……..

 29. avatar
  CPP on July 5, 2012 - (permalink)

  Κ. Μιχαηλιδη,

  7) «Πως συγκρίνονται οι μισθοί σας με τον ιδιωτικό τομέα;». Είναι ψηλότεροι. Αλλά αυτούς τους μισθούς είδαν οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί όταν προσλήφθηκαν και έπρεπε να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στην Κύπρο. Τους μισθούς που άφησαν πρέπει να δούμε και στους περισσότερους τομείς σας διαβεβαιώ ήταν ψηλότεροι.

  Παρολο που το κυριο point του αρθρου σας ειναι αλλο, ως προς το πιο πανω επιχειρημα πρεπει να πω οτι με εκπλησσει αυτη η λογικη σας, την οποια προσωπικα βρισκω σφοδρα εσφαλμενη. Με την ιδια λογικη, και οι δημοσιοι υπαλληλοι ειδαν τους μισθους που ειδαν και αποφασισαν να διοριστουν στο δημοσιο.
  Οσο αφορα το incentive για να επιστρεψει καποιος πισω στη Κυπρο και τους μισθους που αφησαν στο εξωτερικο, πιστευω οτι υπαρχουν τοσοι πολλοι Κυπριοι ακαδημαικοι στο εξωτερικο που μετα χαρας θα επαιρναν μια θεση στο Πανεπιστημιο Κυπρου με χαμηλοτερους μισθους απο αυτους που παιρνετε τωρα. Ετσι ευκολα μπορουν να μειωθουν τα κοστη του πανεπιστημιου χωρις να μειωθει η ποιοτητα εκπαιδευσης.

 30. avatar
  NAN on July 5, 2012 - (permalink)

  Εμενα μου θυμιζει την κουβεντα με το επιδομα λουστραδορου. Ναι χρειαζοταν καποιο κινητρο μολισ ανοιξε το πανεπιστημιο στην δεκαετια του 90. Να σινεχιζουν μετα απο 20 χρονια τα επιδοματα αυτα ειναι ακρως προκλητικα και πρεπει αμεσα να καταργηθουν.

  Τωρα απο την στιγμη που το ΠΚ ειναι δημοσιος οργανισμος ολες οι θεωρειες για αυτονομηση κλπ ειναι μη εφαρμοσημες οπως και οι συγκρισεις με τα ιδιωτικα πανεπιστημια. Ομως μαζι με τα πλεονεκτηματα που υπαρχουν σαν καθηγητες κρατικου πανεπιστημιου, δεν μπορειτε παρα να δεχθητε και ολα τα στραβα οπως οι διαφορες παρεμβασεις και ελεγχος απο βουλη, κυβερνηση κλπ.

 31. avatar
  chris roletis on July 5, 2012 - (permalink)

  Τι μηνιμα εστηλε προς τους αξιωματουχους των τραπεζων ο προεδρος της δημοκρατιας με τους διορισμους τραπεζιτων οπως οι Χαριλαος Σταυρακη και Σιαρλης και αλλου διορισμους και επιβραβευσεις συγκενων τραπεζιτων . Τι μηνημα εστηλε με τον διορισμο του προεδρου του ανωτατου δημαστηριου που ειναι αδελφος αντιπροεδρου τραπεζας
  Ενω ολη η κυπρος γνωριζει πολυ καλα για τις πραξεις των τραπεζιτων ιδιετερα την περιοδο 1999 -2001

 32. avatar
  Costas Hadjiefthyvoulou on July 5, 2012 - (permalink)

  Είναι λυπηρό ακαδημαϊκοί να μην αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που βιώνει ο μέσος Κύπριος.

  Απέδειξες ότι δε διαφέρεις από τους συνδικαλιστές και άλλους βολομένους που μόλις θιγούν τα προσωπικά τους συμφέροντα ξεχνούν το γενικότερο καλό.

  Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γίνονται απίστευτες σπατάλες και καλό είναι οι αρχές του Πανεπιστημίου να κάμουν τις αλλαγές πριν τις επιβάλουν εξωτερικοί παράγοντες.

 33. avatar
  Petros on July 6, 2012 - (permalink)

  Diladi oloi prepei na sinisferoun ektos apo tous akadimaikous?
  Kirie Alexandre me olo ton sebasmo den ta lete kala?
  Ta lefta pou dinei sto panepistimio einai tou forologoumenou kai oi bouleutes exoun kathikon,upoxreosi san antiprosopoi tou forologoumenou na elenxoun an auta ta lefta tuxanoun sostis diaxirisis. Opote gia mena mrabo sta duo auta komata pou ekanan auto pou o laos tous orise na kanoun.
  Episis i kuria Kiriakidou eipe i thesi na enkrinete apo tin bouli,den eipe to atomo pou tha parei tin thesi.
  Lupamai pou telika oi pio morfomenoi tou topou mas einai oi teleuteoi pou tha katalaboun oti i patrida mas antimetopizei megalo oikonomiko problima kai prepei oloi na upostoume kapoies thisies.

 34. avatar
  Petros on July 6, 2012 - (permalink)

  Τελικά το λάθος της παιδείας δεν ειναι αυτό που λές αλλά που έκανε τα κρατικά πανεπιστημια με τον τρόπο που τα έκανε. Θα μείνω ως εδώ ………γιατί αν πω να ανοίξω το στόμα μου για το τι γίνεται στο πανεπιστήμιο θα θέλω πολλές ώρες

 35. avatar

  “Αφήνει να αιωρείται όμως η πιθανότητα οι πρόσθετες ανάγκες να προκύπτουν από το φετινό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ότι, δηλαδή, το έλλειμμα του 2012 είναι μεγαλύτερο από το 3,5%, που από τις αρχές Απριλίου υποστηρίζει ο Βάσος Σιαρλή ότι θα είναι”

  απο την αρχή του έτους έλεγα οτι το έλλειμα θα είναι πέραν του 4%, πέρασαν 6 μήνες να το καταλάβουμε, δυστηχώς πολύ λίγα μπορεί να γίνουν για να είναι το έλλειμα κάτω του 2.5% που είταν ο αρχικός στόχος, αργήσαμε πολύ…..

 36. avatar
  αθηνα on July 6, 2012 - (permalink)

  Τελικά, γιατί εμένα μου θυμίζει την ‘αδικία’ που έγινε στον προπονητή της Ομόνοιας,από τη δικαστική της ΚΟΠ;

 37. avatar
  Spyros Spyrou on July 6, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη, το άρθρο σας δεν με εκπλήσει. Συνήθως όταν γίνονται περικοπές ο καθένας διαμαρτύρεται για το ποσό που τον αφορά, με τον ισχυρισμό ότι ο δικός του τομέας έπρεπε να εξαιρεθεί. Αρκετές φορές έχει δίκαιο, και γίνονται λάθη (ακόμη και στους καλύτερους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα). Δεν θέλετε την Βουλή να αναμυγνύεται, αλλά με το άρθρο σας δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να εξασκείτε πολιτική πίεση. Αν επιθυμείτε μικρότερη ανάμειξη των πολιτικών κομμάτων (που πιστεύω καλώς επιθυμείτε μικρότερη ανάμειξη τους) τότε πρέπει να φροντίσετε, αντί πολιτικής αρθρογραφίας να μειώσετε την εξάρτηση σας από τις κρατικές δαπάνες. Δύσκολος δρόμος βέβαια και επίπονος, αλλά τέλειος κόσμος δεν υπάρχει.

 38. avatar
  Anna on July 6, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Δρ Μιχαηλίδη,

  συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω. Να επισημάνω απλά ότι ο μόνος τομέας που δεν θα έπρπε ποτέ να επηρεάζεται από την εκάστοτε οικονομική κρίση είναι η παιδεία. Γιατί μόνο η παιδεία θα προσφέρει τα εφόδια στα άτομα που θα κάνουν κάτι για αυτό. Ν απω και κάτι άλλο. Πέρασα τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου σπουδάζωντας για να πάρω επιτέλους τη θέση που μου αξίζει σε ένα πανεπιστήμιο. Και την πήρα! Και μου αξίζει και η Α11 και η Α12 κλίμακα που μπήκα. Τα άτομα που παραπονιούνται πιο πάνω πιθανότητα έχουν βολευτεί με ένα πτυχιάκι και 1500 ευρώ μισθό. Τα άτομα όμως που έχουν παλέψει και έχουν κάνει θυσίες για να φτάσουν εκεί που είναι αξίζουν το κάτι παραπάνω. Σίγουρα Δρ Μιχαηλίδη ως ακαδημαϊκος αντιλαμβάνεστε πλήρως τις θυσίες για τις οποίες μιλώ. Συνιστώ λοιπόν στον κάθε πονεμένο λογιστή, δάσκαλο και ότι άλλο είναι τα άτομα που κλαίγονται πιο πάνω να σιωπήσει και να αφήσει τα άτομα που δούλεψαν παραπάνω να ανταμειφθούν.

  • avatar
   αθηνα on July 6, 2012 - (permalink)

   Λίγη μετριοπάθεια,δεν βλάπτει αγαπητή μου.Σκέψου απλά,πως πιθανόν άλλοι,να έχουν καλύτερο CV από σένα.Οσο για εκείνους που κατ’εσένα βολεύονται με το πτυχιάκι τους και τα 1500 ευρώ, ε τί να κάνουμε,υπάρχουν και οι ολιγαρκείς,αλλά εγώ λέω ότι μπορεί να είναι και οι τυχεροί που έχουν μιά δουλίτσα,όπως υποτιμητικά την αποκαλείς.Βγες λίγο έξω απο το βόλεμά σου,γιά να δεις τις στρατιές των ανέργων πτυχιούχων,και σκέψου ότι η Α12 που εσύ απολαμβάνεις,του χρόνου να είναι άπιαστο όνειρο.

   • avatar
    Anna on July 11, 2012 - (permalink)

    Αγαπητή Αθηνά,
    σε βλέπω να διαβάζεις και απαντάς στα σχόλια κάθε αναγνώστη μεταφέροντας τη συζήτηση σε μια κατεύθυνση που εσύ θέλεις και προσπαθώντας να περάσεις συγκεκριμένες ιδεολογίες. Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι το σενάριο της Άννας και της οποιασδήποτε Άννας θα σου τραβούσε την προσοχή. Σε ευχαριστώ που επιβεβαίωσες το ισχυρό κοινωνικό στερεότυπο που όλοι συντηρούμε και αναπαράγουμε. Οι άνθρωποι σε ανώτερες θέσεις ή ακριβοπληρωμένες θέσεις είναι καλοβολεμένοι και αλαζόνες. Δεν έχω αμφιβολία ότι υπάρχουν τέτοια άτομα. Αλλά αντί κάθε φορά να ασχολούμαστε με αυτό που είναι η ουρά και όχι το κεφάλι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Με το να παγώνονται προσλήψεις, διορισμοί και ανανεώσεις συμβάσεων σε όλα τα επίπεδα παιδείας δεν θα εξυπηρετήσει κανένα αλλά πιθανότατα θα πλήξει την ποιότητα παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας ήταν πάντα στο στόχαστρο για τα προνόμια και τους μισθούς τους. Αν οποιοσδήποτε όμως από μας ήταν στη θέση τους δε νομίζω ότι θα ένιωθε ότι δεν αξίζει να είναι εκεί. Κάποιοι έφτασαν εκεί πολύ εύκολα και κάποιοι πολύ δύσκολα. Αλλά με το να αναπαράγουμε στερεότυπα δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα που προέρχεται από το κεφάλι. Συμφωνώ ότι το σύστημα παιδείας έχει σοβαρά λάθη. Αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να κτυπούμε όποιο βρεθεί μπροστά μας. Αντιθέτως, θα πρέπει να τα ανοίξουμε καλά και να δούμε τα σοβαρά προβλήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας όπως αυτά πρόερχονται από το κεφάλι και άσχετα με τις πολιτικές πεποιθήσεις αυτού του κεφαλιού. Δεν είναι πολιτική φιλοσοφία Αθηνά, είναι η στερεοτυπική κυπριακή νοοτροπία μας που δημιούργησε όλα αυτά.

    • avatar
     αθηνα on July 11, 2012 - (permalink)

     Αννα μου,κατ’αρχήν σε ευχαριστώ που μου απαντάς.Είναι θετικό.Αλλά τα πάντα αγαπητή μου είναι θέμα ιδεολογίας,με την ευρύτερη έννοια του όρου.Και δε βλέπω ποιό είναι το πρόβλημα να κατευθύνω τη συζήτηση εκεί που νομίζω ότι βρίσκεται η ρίζα του κακού. Εξάλλου,ακόμα και συ,μιλάς για το κεφάλι,και όχι την ουρά.Ο λόγος καλή μου,που σχολίασα με καυστικό τρόπο το σκεπτικό σου,είναι ο ασυνήθιστα κυνικός τρόπος με τον οποίο υποτιμάς τους συνομήλικούς σου.Και αντί στη δευτερολογία σου,να δείξεις ότι παρεξηγήθηκες,αντίθετα επιτίθεσαι σε μένα που ήμουν ο αγγελιοφόρος της ευρύτερης αντίδρασης γιά την αλαζονία σου,μέσα στο blog.Γιατί, δεν είναι τυχαίο που άτομα τα οποία μέσα στο blog,έχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε,στην περίπτωσή σου έχουν αντιδράσει ομόφωνα.Ενα πράγμα θα σου πω: Aλλο μετριότητα,και άλλο μετριοφροσύνη.Για σένα,μου φαίνεται ότι είναι ταυτόσημες έννοιες.

  • avatar
   At on July 9, 2012 - (permalink)

   Τελικά η πραγματική ΜΟΡΦΩΣΗ και ο σεβασμός προς τους άλλους είναι αξίες που δεν αποκτούνται με τα πτυχία και τα διδακτορικά… Κρίμα, γιατί θα ζούσαμε σε μια καλύτερη κοινωνία…

  • avatar
   CPP on July 9, 2012 - (permalink)

   Το σχολιο της Αννας ειναι, για μενα, το πιο ανησυχητικο – σοκαριστικο σχολιο που εχω διαβασει σε αυτο το blog.

   • avatar
    αθηνα on July 9, 2012 - (permalink)

    Μα δεν είναι κακό,οι νέοι να είναι φιλόδοξοι.Ομως η κοπελιά μας, έχει φτάσει στα όρια της Υβρεως,με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

   • avatar
    Επιλήσμων on July 9, 2012 - (permalink)

    Εμένα, το σχόλιο της Annas, με έκανε να γελάσω.
    Εάν η “Μαντάμ Σουσού” του Δημήτρη Ψαθά, ήταν απόφοιτος Πανεπιστημίου, κάπως έτσι θα τα έλεγε.

   • avatar
    Taylor on July 10, 2012 - (permalink)

    For once I will agree with you CPP.

  • avatar
   S. on July 9, 2012 - (permalink)

   Άννα θα σου απαντήσω αφού δανειστώ μία και μόνο λέξη από μια γνωστή διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας: tragic…

 39. avatar
  The Invisible Hand on July 6, 2012 - (permalink)

  Πολύ σωστή η κριτική του καθηγητή στα κόμματα. Αλλά γιατί τον εκπλήττει αυτή η συμπεριφορά;

  Που ήταν ο κ Μιχαηλίδης όταν ο μέλλων πρόεδρος μας κουνούσε το δαχτυλάκι στη καταξιωμένη κα Τσουγοπούλου;

  Που ήταν όταν οι μικροπλανωδιοπώλες πατριωτισμού της βουλής απέρριπταν την σωστή σκέψη για χρήση της αγγλικής στο Πανεπιστήμιο για καλύτερη ακαδημαϊκή ποιότητα στες επιστήμες και για προσέλκυση ξένων φοιτητών με πληρωμή διδάκτρων;

  Που ήταν όταν οι λαϊκιστές της βουλής επέμεναν για δωρεάν εκπαίδευση στο ΠΚ σε όλους (και όχι μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους), και τώρα βλέπουμε στους χώρους στάθμευσης φοιτητών του ΠΚ τόσα Πορσε και BMW, πλήρη οικονομική εξάρτηση του ΠΚ από τη βουλή και φαιδρές οικονομίες στες προσλήξεις;

  Θα ανέμενα από τον κ Μιχαηλίδη, με τες εμπειρίες του, μια πιο ολοκληρωμένη αναφορά στη κομματοκρατία μας.

  • avatar
   Επιλήσμων on July 6, 2012 - (permalink)

   Γιά την κομματοκρατία στη Κύπρο χρειάζεται ολόκληρος τόμος. Δεν είμαι συνήγορος κανενός, αλλά είναι φανερό το πρόβλημα της κομματοκρατίας μέσα από το άρθρο.
   Η κα Νέλλη, έγραφε στα ελληνικά το επίθετο της με “ι” μεταξύ του γ και του ο. Τσουγιοπούλου.

  • avatar
   Επαμεινώνδας on July 9, 2012 - (permalink)

   Από το βιογραφικό του φαίνεται ότι ήταν φοιτητής τότε ο άνθρωπος αγαπητέ Invisible.

   Τι μανία σε αυτό τον τόπο, για να μπορεί κάποιος να καταθέσει μια άποψη πρέπει να δώσει πρώτα εξηγήσεις για όλο τον πρότερο βίο του.

   Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;

   • avatar
    The Invisible Hand on July 9, 2012 - (permalink)

    Φίλε Επαμεινώνδα

    Περιόρισα τες παρατηρήσεις μου στες αδικαιολόγητες επεμβάσεις των βολευτών όλων των αποχρώσεων στα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όποιος ενδιαφέρεται για το καλό του ΠΚ πρέπει να τες ξέρει και να τες θυμάται.

    Η ρήσις του Ισπανο-αμερικάνου φιλόσοφου George Santayana, ότι όποιοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν, ισχύει διαχρονικά.

    • avatar
     Επαμεινώνδας on July 9, 2012 - (permalink)

     Μην μου τα αλλάζεις Αόρατε. Δεν θύμιζες απλώς το παρελθόν, ρωτούσες που ήταν ο κος Μιχαηλίδης, και μάλιστα με ειρωνικό ύφος. Θα τον ρωτήσεις μήπως και που ήταν στην εισβολή; Στο πραξικόπημα; Στον αγώνα του 55; Στη μάχη των Πλαταιών;

     Τέλος πάντως, η ουσία είναι ότι τα κόμματα είναι καταστροφή. Δεν γίνεται να τα καταργήσουμε; Τελικά κάτι ήξεραν στη Σοβιετική Ένωση.

    • avatar
     Επιλήσμων on July 10, 2012 - (permalink)

     Αγαπητέ Invisible,
     Εάν ο Ισπανο-αμερικανός φιλόσοφος έχει δίκαιο, δεν γίνεται να ξεχάσουμε το ένδοξο παρελθόν μας ( πριν 2500 χρόνια) και επομένως να το επαναλάβουμε?

 40. avatar
  The Invisible Hand on July 10, 2012 - (permalink)

  Φίλε επιλήσμονα

  Από το λιγότερο ένδοξο μας παρελθόν οι πιο πολλοί ξεχάσαμε το Ρωμανό Διογένη και τη καταστροφή στη Μανζικέρτ το 1071, και την επανάληψη το 1453, το 1897, το 1922 και το 1974, με κύρια αιτία παρόμοιους εσωτερικούς διχασμούς.

  Να σου θυμίσω τον αγαπητό σου Αλεξανδρινό στο “Υπέρ της Αχαϊκής Συμπολιτείας Πολεμήσαντες” και κρίνε εσύ ποιοί είναι οι Δίαιοι και οι Κριτόλαοι μέσα μας.

  Είναι γεγονός ότι οι πιό ένδοξες μας σελίδες επαναλαμβάνονται λιγότερο συχνά. Περικλής, Πλήθων, Χριστόφιας;

  Αλλά ξεφύγαμε από το θέμα.

  • avatar
   Επιλήσμων on July 11, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Invisible,
   Ναί, μπορεί και να ξεφύγαμε από το θέμα. Το ποίημα που μου θύμισες όμως, είναι τόσο επίκαιρο γιά εμάς, που μας προκαλεί πόνο και μελαγχολία, αντί αισθήματα υπερηφάνειας.
   Ποιός Έλληνας δεν θα δακρύσει ενθυμούμενος τις καταστροφές / τραγωδίες του Έθνους.
   Το επίτευγμα του Καβάφη σε αυτό το “επιγραμματικό” ποίημα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το “Ω ξείν αγγέλλειν …” του Σιμωνίδη.

   ΥΓ Ας θυμηθούμε σήμερα και την πρώτη “μαύρη” επέτειο της τραγωδίας γιά εμάς εδώ στη Κύπρο, του Μαρί. (Και γιά τους κακόπιστους – δεν το συγκρίνω με το 1453, 1922, 1974). Το κάθε γεγονός έχει την δική του σημασία.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS