Skip to content

Κρίση πολιτικής νομιμότητας

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on September 17th, 2012 - 109 Comments
avatar

Η σημερινή κρίση δεν είναι απλώς μια δημοσιονομική ή μια τραπεζική κρίση αλλά μια κρίση πολιτικής νομιμότητας.  Αν δεν αντιληφθούμε τις πραγματικές της διαστάσεις θα οδηγήσει, όπως αλλού, σε αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος.

Πολιτική νομιμότητα[1] (political legitimacy) είναι κατά τον Lipset η δυνατότητα ενός συστήματος «να παράγει και να συντηρεί την πεποίθηση ότι οι υφιστάμενοι πολιτικοί θεσμοί είναι οι πιο κατάλληλοι για την κοινωνία».[2]

Η πεποίθηση των πολιτών για την καταλληλότητα των πολιτικών θεσμών μπορεί να στηρίζεται στην αποτελεσματικότητά τους ή στις αρχές που αυτοί οι θεσμοί πρεσβεύουν.Η πολιτική νομιμότητα δυτικοευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων στηρίζεται εν μέρει στη δυνατότητα τους να παρέχουν αποτελεσματικές κρατικές υπηρεσίες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η εκπαίδευση και η έννομη τάξη.

Σε νοτιοευρωπαϊκές χώρες η νομιμότητα του πολιτικού συστήματος έχει δημιουργηθεί εν μέρει μέσω της διανομής κρατικών και χρηματοοικονομικών πόρων σε πελατειακή, αναξιοκρατική ή μη ορθολογιστική βάση.

Κρατικοί πόροι

Η πολιτική νομιμότητα του κυπριακού πολιτικού συστήματος έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της παραχώρησης ψηλών μισθών και θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω της ραγδαίας αύξησης καθολικών κοινωνικών επιδομάτων και μέσω της προνομιακής πρόσβασης που παραχωρούσαν τα κόμματα σε κρατικούς πόρους (π.χ. συντελεστές δόμησης, επαγγελματικές άδειες, χαμηλή φορολογία, ανοχή στη φοροδιαφυγή κτλ).

Δεν είναι τυχαίο που τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος έχει καταφέρει να έχει αναλογικά το πιο μεγάλο κρατικό μισθολόγιο στην Ευρώπη, χωρίς να έχει δημόσιες συγκοινωνίες, επαρκείς υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανταγωνιστική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Ούτε είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων δείχνει να είναι προσκολλημένη σε καθολικές παροχές και επιδόματα, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Χρηματοοικονομικοί πόροι

Το τραπεζικό σύστημα φαίνεται να αποτέλεσε διαχρονικά αναπόσπαστο μέρος του συστήματος διανομής θέσεων και πόρων σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και συντήρησης του πελατειακού πολιτικού συστήματος.  Στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών ίσως βρει κάποιος πολλούς ευνοούμενους του πολιτικού συστήματος και πολλές δανειοδοτήσεις που στηρίχθηκαν περισσότερο σε πολιτικά αντί οικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η επικίνδυνη μεγέθυνση του δανειστικού χαρτοφυλακίου των κυπριακών τραπεζών τα τελευταία χρόνια – από €28 σε €61 δις. – δεν εντοπίστηκε έγκαιρα ως πρόβλημα από έστω και ένα νομοθέτη, πόσο μάλλον από κάποιο πολιτικό κόμμα.

(Όσοι πιστεύουν στην ανεξαρτησία των εποπτικών θεσμών, πρέπει να διερωτηθούν γιατί η εξόφθαλμη αυτή ανάληψη υπερβολικού κινδύνου πέρασε απαρατήρητη από τους εκάστοτε επόπτες.  Αν, δηλαδή, η εποπτική αμέλεια είναι τυχαία.)

Κράτος, τράπεζες και κρίση

Η οικονομική κρίση, λοιπόν, έχει αφαιρέσει από το πολιτικό σύστημα τους δύο βασικούς μηχανισμούς διατήρησης της νομιμότητάς του.  Έχει αφαιρέσει από το κράτος τη δημοσιονομική δυνατότητα να διανέμει θέσεις, μισθούς και παροχές.  Και έχει περιορίσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα των τραπεζών να προσλαμβάνουν, να δανείζουν και να συντηρούν τον πολιτικό περίγυρο.

Αν η πολιτική νομιμότητα του συστήματος είχε δομηθεί στη βάση της αποτελεσματικότητας των θεσμών και της λειτουργικότητας του κράτους, τότε η κρίση θα ήταν μόνο οικονομική, και επομένως παροδική.

Επειδή όμως η νομιμότητα του κυπριακού πολιτικού συστήματος στηρίζεται στην καλλιέργεια και συντήρηση πελατειακών σχέσεων, η οικονομική τείνει να μετατραπεί σε πολιτική.

Σε συστήματα, δηλαδή, που αντλούν τη νομιμότητα τους από τη μη ορθολογική διανομή κρατικών ή χρηματοοικονομικών πόρων, η οικονομική κρίση μεταμορφώνεται σε πολιτική.  Και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Στην Κύπρο η κρίση απειλεί να απονομιμοποιήσει τη σημερινή πολιτική ελίτ, να κατακερματίσει το υφιστάμενο κομματικό σύστημα και να ριζοσπαστικοποιήσει τον ήδη πολωμένο πολιτικό διάλογο.

Η απότομη αύξηση της αποχής στις βουλευτικές εκλογές αποτελεί ισχυρό τεκμήριο για την απότομη διάβρωση της νομιμότητας του πολιτικού συστήματος εν μέσω της κρίσης.

Ακόμα πιο ισχυρό τεκμήριο είναι ο κατακερματισμός, η ριζοσπαστικοποίηση και, η διαφαινόμενη αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Λόγω της επίδρασής της στην πολιτική νομιμότητα, η κρίση δεν θα τελειώσει με τις μειώσεις μισθών, παροχών και δανείων.  Η κρίση θα λυθεί όταν το πολιτικό σύστημα αρχίσει να επανακτά την πολιτική του νομιμότητα.  Αυτό θα γίνει με την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

Φιλόδοξοι «τροϊκανοί» και επίδοξοι πρόεδροι οφείλουν να βάλουν το άλογο μπροστά από την άμαξα: Η μεταρρύθμιση πρέπει πρωτίστως να είναι πολιτική.

Του Αντώνη Α. Έλληνα

Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου

 [1] Κάποιοι χρησιμοποιούν, λανθασμένα κατά την άποψή μου, τον όρο νομιμοποίηση, αντί νομιμότητα.  Ο όρος νομιμοποίηση αντιστοιχεί με το αγγλικό legitimation, όχι με το legitimacy.

[2] Seymour Martin Lipset (1960) Political Man, New York: Doubleday Anchor, σελ. 64.

Categories → Οικονομία

109 Comments
 1. avatar
  Αχιλλεας on September 17, 2012 - (permalink)

  Χίλια μπράβο Κύριε Έλληνα. Αυτή είναι η δυστυχής πραγματικότητα της Κύπρου. Επίσης θέλω να προσθέσω ακόμα κάτι πιο δυστυχές. Αν ρωτήσεις τους οπαδούς των πολιτικών κομμάτων ο καθένας θα σου πει ότι το άρθρο σας δεν αγγίζει τον δικό τους πολιτικό. Μπορεί ακόμα να σου πουν ότι ο δικός τους πολίτικος προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική νομιμότητα. Είναι τόσο μεγάλη η πόλωση και ο φανατισμός που μοιάζει με υπνωτισμό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το κάθε κόμμα έχει τον πολιτικό που του αξίζει, η κάθε χώρα τον πρόεδρο που τις αξίζει και στα κυπριακά ‘’έτσι κκελλέ έτσι ξιουράφι θέλει’’

  • avatar

   Σωστά, αλλά να μας πει, ο Δόκτωρ Ελληνας, πότε ηταν η τελευταια φορα που παραπονεθηκε οτι ο μισθός του είναι πολύ ψηλός, ή πότε αρνηθηκε την τιμαριθμικη του αύξηση…

 2. avatar
  αθηνα on September 17, 2012 - (permalink)

  Νομίζω ότι θα δυσκολευτεί κάποιος,ακόμα και ο πλέον κακόπιστος,να διαφωνήσει με αξιόπιστα επιχειρήματα στην προσέγγιση του καθηγητή.Θα αναφέρω δύο παραδείγματα για να υποστηρίξω τα γραφόμενα του κ.Ελληνα.Πρώτον,παρόλο που όλοι παραπονούνται για χαμηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,εν τούτοις η μη στοχευμένη δωρεάν περίθαλψη στον κρατικό τομέα,αφ’ενός ρίχνει το επίπεδο για εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη,και αφ’ετέρου έχει διαλύσει την ιδιωτική ιατρική.Συνάδελφοί μου που είναι ιδιώτες παιδίατροι,μου είπαν ότι όλα τα εμβόλια δίνονται δωρεάν στα νοσοκομεία,ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.Δηλαδή ακόμα και ένας εκατομμυριούχος Κύπριος αλλά και οποιοσδήποτε ξένος,κοινοτικός ή μή, Αιγύπτιος,Βιετναμέζος,αλλά και πάμπλουτος Καταρινός,μπορεί να πάει στα νοσοκομεία μας,και χωρίς να πληρώσει σεντ,του κάνουν εμβόλια που κοστίζουν 100 ευρώ.Σε επανειλημμένες κρούσεις των συναδέλφων,προς στους υπουργούς υγείας για να βάλουν έστω ένα συμβολικό ποσό 20 ευρώ,’φωνή βοώντος εν τη ερήμω’.Το δεύτερο προκλητικό που έχει σχέση με τα γραφόμενα του κ.Ελληνα,είναι η χορήγηση τραπεζικών δανείων με κομματικά κριτήρια.Τρανό παράδειγμα η διαγραφή χρέους 3 εκατομμυρίων,εταιρείας συνδεδεμένης με την ΠΕΟ,απο τράπεζα που μας έφερε την Τρόικα στο νησί.Αλλά για τους κυβερνώντες,φαίνεται ότι οι κακές τράπεζες δικαιούνται να χαρίζουν τα φιλικά δάνεια.

 3. avatar
  Επαμεινώνδας on September 17, 2012 - (permalink)

  Μα τι μανία είναι αυτοί με τα εισοδηματικά κριτήρια; Η αναδιανομή γίνεται στη φορολογία. Οι πλούσιοι πληρώνουν πολλούς φόρους, οι φτωχοί πληρώνουν λίγους ή καθόλου. Άρα οι πλούσιοι πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές και με το παραπάνω. Γιατί γιατί να μην τις δικαιούνται; Αυτό είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο. Όλοι δικαιούνται δωρεάν παιδεία και ΙΦ περίθαλψη και πληρώνουν ο καθένας αυτό που του αναλογεί μέσω του φορολογικού συστήματος.

  Αυτό συντείνει και στην καλλιέργεια φορολογικής συνέιδησης. Οι πολίτες είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν φόρους όταν ξέρουν ότι θα πάρουν και κάποιες υπηρεσίες.

  Πολύ καλό το άρθρο του κου Έλληνα.

  • avatar
   αθηνα on September 17, 2012 - (permalink)

   Επαμεινώνδα,δηλαδή εσύ αυτό κατάλαβες ότι εννοούσα;Μα και βέβαια στα πλαίσια ενός σχεδίου Υγείας,που δεν έχουμε, θα συνεισφέρουν όλοι,αλλά και πάλιν θα είναι αναλογικό το σύστημα όπως το ΤΚΑσφαλίσεων.Μα και αν ακόμα εσύ ο πλούσιος ισχυρίζεσαι ότι πληρώνεις πιό πολλούς φόρους-αν δεν είσαι και φοροφυγάς- άρα θέλεις δωρεάν υγεία, απορώ που αγνόησες όλους τους ξένους[γι αυτό σου ανάφερα πχ έναν Καταρινό ] που δεν πληρώνουν σέντ,να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για δωρεάν εμβόλια.Αμα σου αρέσει το ισχύον σύστημα,τότε να μην μέμφεσαι την κυβέρνηση για τη κατάρρευση της οικονομίας.

   • avatar
    Επιλήσμων on September 17, 2012 - (permalink)

    Αγαπητή αθηνα,

    Επειδή προχτές κάτι έγραψες περί ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ, σε παρακαλώ να με ενθυμήσεις εάν πάντοτε υποστήριζες ότι είναι οι τράπεζες που θα φέρουν ή έφεραν την Τρόικα στο νησί.

    Όσο γιά τα εμβόλια, παρ’ όλο που δεν έχω ιατρικές γνώσεις, η κοινή λογική μού λέει ότι είναι ασφαλέστερο γιά το γενικό πληθυσμό εάν όλοι οι κάτοικοι που κυκλοφορούν μεταξύ μας, είναι εμβολιασμένοι έναντι των μολυσματικών και ιδίως μεταδοτικών ασθενειών. Ας χορηγούν λοιπόν, τα εμβόλια δωρεάν. Γιά άλλες ιατρικές πράξεις, συμφωνώ να γίνεται χρέωση με κριτήρια, αν και δεν γνωρίζω πως να τεκμηριώνει κάποιος τα εισοδήματα των κοινωτικών και των Τ/Κυπρίων.

    Ο Επαμεινώνδας πιθανό να ήρθε στη Κύπρο πρόσφατα. Μέχρι να αποκτείσουμε φορολογική συνείδηση, η Τρόικα θα πρέπει να αποκτήση μόνιμη βάση στη Κύπρο.

    • avatar
     αθηνα on September 17, 2012 - (permalink)

     Επιλήσμων,αν με διάβαζες συνεχώς,πιθανόν να είδες την άποψή μου για το ποιοί έφεραν τη Τρόικα στη Κύπρο.Είχα μάλιστα επικαλεσθεί μιά παροιμία,για να γίνω πιό παραστατικός για το οικονομικό μας χάλι : ” Hτανε στραβό το κλήμα [από τα κακά δημοσιονομικά], το έφαγε κι ο γά’ι′δαρος [τράπεζες] ”. Τώρα,σχετικά με τα εμβόλια,έχει επιστημονική και οικονομική βάση η προσέγγισή σου,αλλά ξεχνάς κάτι βασικό.Οταν θα ισχύσει το ΓΕΣΥ,που έχει καταντήσει το γεφύρι της Αρτας,θα είναι καθολικό,δηλαδή όπως τις εισφορές στο ΤΚΑ. Αυτή τη στιγμή,εσύ και γω,επιχορηγούμε το Σλοβάκο για δωρεάν πανάκριβα εμβόλια,που στη χώρα του τα πληρώνει απο τη τσέπη του,για να έρχεται μετά η πλούσια Σλοβακία να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας,και οσονούπω της Κύπρου.Αφού το θεωρείς λογικό,ας συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά και ας πεινάσουμε.Κάπως έτσι λειτουργούμε και με τα επιδόματα των λαθρομεταναστών,και υπάρχουν ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ σ’αυτό τον τόπο που τους ζηλεύουν.Κατά τα άλλα περιμένω την ερμηνεία σου για τη ‘Σατραπεία’ σε κυπριακή εκδοχή.

     • avatar
      Επιλήσμων on September 18, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή αθηνα,

      Αφού επιμένεις, θα προσπαθήσω να σου δώσω μιά ερμηνεία του ποιήματος ” Η Σατραπεία” (γιατί ο Καβάφης συνήθως έχει πολλές ερμηνείες), που να είναι “κυπριακή” αλλά και συνδεδεμένη με το άρθρο του
      κ. Έλληνα και την πολιτική νομιμότητα.

      Σου είπα ήδη, ότι είναι λάθος να συνδέουν είτε τον κ. Αναστασιάδη είτε τον
      κ. Χριστόφια, με τον “οδοιπόρο γιά τα Σούσα”. Εξ’ άλλου αυτοί – και οι όμοιοι τους- μόνο με λιμουζίνες διακινούνται!
      Εάν ψάξουμε, πιθανό να βρούμε μερικούς που να τους ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός. Δεν θα σου δώσω ονόματα από την Κύπρο αλλά ένα παράδειγμα είναι ας πούμε ο Σεφέρης που αναγκάστηκε να εργάζεται (στο Διπλωματικό Σώμα) γιά καθαρά βιοποριστικούς λόγους. Ο T.S.Eliot το ίδιο. Και ο Καβάφης από το 1892 εργάζεται στο Τμήμα Υδρεύσεων μέχρι το 1922 που δίνει παραίτηση και γράφει ” Επιτέλους, ελευθερώθηκα απ’ αυτό το μισητό πράγμα”.

      Μην νομίσεις όμως ότι όποιος εργάζεται και δεν το απολαμβάνει είναι και ένας οδοιπόρος γιά τα Σούσα! Αντιλαμβάνεσαι γιά τι μιλάμε. Όμως απλούς οδοιπόρους έχουμε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Είναι με αυτούς που το πολιτικό σύστημα της Κύπρου – από το 1960 μέχρι σήμερα- απέκτησε και προσπαθεί να διατηρήσει την πολιτική του νομιμότητα.

      Η Τρόικα πιθανό να βοηθήσει, έστω και εμμέσως, ούτως ώστε να μετακινηθούμε σε ένα ολιγότερο πελατειακό και περισσότερο αξιοκρατικό πολιτικό σύστημα.

     • avatar
      αθηνα on September 18, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ Επιλήσμων,νά’σαι καλά που με έβγαλες απο την απορία.Γιατί άσχετα αν ο Καβάφης αλλού το πήγαινε με το ψευδο’ι′στορικό του ποίημα,είχα μιά έγνοια μπας και στο υποσυνείδητό σου,έβαζες το Χριστόφια στη θέση του Δημάρατου:)

  • avatar
   Αχιλλεας on September 17, 2012 - (permalink)

   Για να είμαστε δίκαιοι και πάντα προσπαθώ να είμαι δίκαιος, ο φίλος ο Επαμεινώνδας έχει δίκαιο. Εφόσον ο πλούσιος πληρώνει κανονικά τους φόρους του δικαιούται και πρέπει να δικαιούται και εκείνος δωρεάν εμβόλια. Απλά ρε φίλε το κράτος χρειάζεται ρευστό και η κυβέρνηση πρέπει από κάπου να τα πάρει. Είναι λογικό ότι δεν θα τα πάρει από τον μη έχοντα. Είναι από τις περιπτώσεις που το καπιταλιστικό σύστημα ΔΕΝ ευνοεί τον καπιταλιστή.
   Όσο για την Αθηνά επιβεβαιώνει αυτό που είπα πιο πάνω ότι τον δικόν της πολιτικό δεν τον αγγίζει το άρθρο πάρα μόνο την τωρινή κυβέρνηση. Μας έδωσε δυο παραδείγματα που στόχευαν την τωρινή κυβέρνηση ενώ δίνει συγχωροχάρτι σε όλες που πέρασαν. Όλες αγαπητή πέρασαν και πήραν και κάτι. Απλά ο κλήρος έπεσε στην τωρινή.
   Ας προσέξουν όμως λίγο οι επιδοξοι μελλοντικοι κυβερνήτες γιατί ο λάκκος που έβγαλαν είναι πολύ μεγάλος και δεν θα μπορέσουν να τον αποφύγουν ούτε οι ίδιοι.

   • avatar
    αθηνα on September 18, 2012 - (permalink)

    Αχιλλέα, μπορεί εδώ στο blog να μην είμαστε οι decision makers της οικονομικής πολιτικής,αλλά ας είμαστε τουλάχιστον παραγωγικοί και να κοιτάζουμε μπροστά.Το να θυμόμαστε τα κακά της 10ετίας Κληρίδη,για να υπερασπιστούμε τα λάθη της σημερινής διακυβέρνησης,δεν οδηγεί πουθενά,εκτός απο την ικανοποίηση του κομματικού πατρωτισμού. Να είσαι σίγουρος ότι εφ’όσον εκλεγεί ο Αναστασιάδης,τα στραβά της προεδρίας του θα τα καυτηριάζω πρώτη εδώ στο blog,και δεν θα κάνω την πάπια.Δυστυχώς φίλε μου θα πρέπει όπως μιλάμε για π.Χριστού και μ.Χριστόν για να συνεννοούμαστε σε οικουμενικό βέβαια ιστορικό επίπεδο,να αναφερόμαστε πλέον και για την Κύπρο,σε πρό Τρόικας και μετά Τρόικαν εποχή.Μπορεί να θυμίζω λίγο τον κ.Τταντή,αλλά με ασπιρίνες του τύπου αύξηση του ΦΠΑ και λα’ι′κισμούς του τύπου οριζόντιας διατήρησης του 13ου,για να κινηθεί λέει το παζάρι τα Χριστούγεννα,απλά δεν οδηγεί πουθενά.Να πάρει 13ο μισθό εκείνος που παίρνει 1500 ευρώ,και να μην πάρει καθόλου αυτός που παίρνει πάνω απο 3000.ΑΥΤΟ, είναι η κοινωνική συνοχή.Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού για να μη χάσουμε τη ψήφο των δημ.υπαλλήλων.

    • avatar
     Αχιλλεας on September 18, 2012 - (permalink)

     Αγαπητή Αθηνά,
     Καταρχήν δεν μίλησα για τα κακά της δεκαετίας Κληρίδη αλλά για όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, ‘’απ οσιη μουγιαν μουγιαζετε’’. Επίσης να διευκρινίσω και να αναλάβω το λάθος που έκανα, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που πέρασαν αλλά και όλες οι ολομέλειες της βουλής. Γενικώς όλοι οι πολιτικοί. Αυτοί είναι που πέρασαν και πήραν και κάτι. Την βρομιά της βουλής κανένας δεν την διαρρέει στον τύπο. Αλλά ποιος να το κάνει αφού όλα τα κόμματα συμμετέχουν σε αυτή.
     Επειδή σε εμένα αναφέρεσαι, θέλω να μου υποδείξεις πότε εγώ υπερασπίστηκα τα κακά έχοντας της τωρινής κυβέρνηση είτε με το να επικαλεστώ παλιές κυβερνήσεις είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Αν το έκαναν άλλοι τότε να τους το αναφέρεις αυτούς και όχι εμένα.
     Επίσης αναφέρεσαι στο ΦΠΑ και αφήνεις αιχμές εναντίον της τωρινής κυβέρνησης. Όπως λέεις τα κακά να λέεις και τα καλά. Είναι λόγο αυτής της κυβέρνησης που έχουμε ακόμα τον πιο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη και αν θυμάσαι καλά είναι μετά βίας που ο Καζαμίας τους έπεισε να το δεχτούν.
     Όσο για τον 13ο μισθό δεχουμε την θέση σου και την υποστηρίζω. Η θέση του υπουργού οικονομικών η όποιου και αν την σκέφτηκε δεν έχει νόημα αν και ομολογώ ότι θα βοηθήσει κάπως την αγορά των Χριστουγέννων η οποία είναι το 1/3 ολόκληρου του χρόνου για τους καταστηματάρχες. Την θέση των άλλων κομμάτων δεν την ακούσαμε ποτέ όμως επίσημα. Αρά ποιοι προσπαθούν εκ του πονηρού να πάρουν ψήφους?

     • avatar
      αθηνα on September 18, 2012 - (permalink)

      Αχιλλέα,δηλαδή ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι η αντιπολίτευση φοβάται να εκδηλωθεί εκ των προτέρων για τα μέτρα; Διότι έχουμε μιά κυβέρνηση που ροκανίζει μιά ζωή το χρόνο σε όλα τα θέματα,και κάθεται στην κλούβα αναμένοντας κάποιον άλλο να προτείνει ένα επώδυνο μέτρο που έχει λα’ι′κό κόστος,όπως η αποκοπή του 13ου,και μετά το ενσωματώνει στο συνολικό πακέτο,οπότε μετά σου λέει,μα δεν είναι εμείς που το προτείναμε,αλλά ο ΔΗΣΥ ας πούμε.Οπως έγινε επι Καζαμία με την αύξηση του ΦΠΑ.Ελεγε λοιπόν τότε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ,σαν τον Αρτεμάκη,”μα εμείς έν τζιαι”.Παληά μας τέχνη κόσκινο.

     • avatar
      Αχιλλεας on September 19, 2012 - (permalink)

      Εγώ κατάλαβα πολύ καλά γιατί δεν εκδηλώνεται η αντιπολίτευση και το ανάφερα πιο πάνω. Το ‘’φοβάται να εκδηλωθεί’’ αποδεικνύει έλλειψη επιχειρημάτων εκ μέρους σου.
      Ήδη υπερασπίζεις τα λάθη της αντιπολίτευσης ενώ πιο πάνω μιλούσες για καυτηριασμούς.
      Το τι θα δούμε σε λίγες μέρες είναι το εξής: όλα τα κόμματα θα ταχτούν εναντίον των προτεινόμενων μέτρων της Τρόικας (ελέω εκλογών) άσχετα εάν τόσο καιρό κατηγορούσαν την κυβέρνηση για λήψη μέτρων. Ας μας προτείνουν τα μέτρα τους ευθαρσώς επιτέλους και να αποδείξουν την πολιτική τους νομιμότητα. Τι πιο απλό.

     • avatar
      αθηνα on September 19, 2012 - (permalink)

      Αχιλλέα μου,έχω κατ’επανάληψιν πεί ότι, όσο κοντεύουν οι εκλογές,θα υπάρχει πλειοδοσία λα’ι′κισμού,λίγο-πολύ απο όλους τους υποψήφιους.Αλλά γιατί ζητάς απο την αντιπολίτευση να πουν τι προτείνουν,και αφήνεις στο απυρόβλητο την κυβέρνηση,που όπως είπα,έχει κλειδοστομιάσει εδώ και μήνες αφ’ότου πήρε τις υποδείξεις της Τρόικα.Αφού σε τελική ανάλυση,δέν είναι η κυβερνώσα βουλή που θα αποφασίσει,αλλά η κυβέρνηση.Κατα τα άλλα δίνεις συγχαρητήρια στον κ.Ελληνα για το άρθρο του που μιλά για κρίση πολιτικής νομιμότητας.Εκτός κι αν στο θέμα αυτό δίνεις στην κυβέρνηση ΑΡΙΣΤΑ!

     • avatar
      Αχιλλεας on September 20, 2012 - (permalink)

      Ρε Αθηνά μην με αναγκάζεις να υποστηρίζω την κυβέρνηση γιατί με κάνει να φαίνουμε Ακελικος και δεν μου αρέσει. Τι εννοείς έχει κλειδοστομιάσει? Έχει δηλώσει ότι είναι κάθετα εναντίον αποκοπής 13ου και ΑΤΑ. Προσπαθεί για επέκταση του μνημονίου στα 5 χρόνια και μελετά αντίμετρα για άλλα επίπονα μέτρα του μνημονίου. Τι άλλο θέλεις δηλαδή? Επίσης έχει κατηγορηθεί από την Τρόικα ότι έχει διαρρεύσει το προσχέδιο τους. Όλοι οι άλλοι έχουν πράγματι κλειδοστομιασει. Η εκλογές θα είναι μνημονιακες και έκτος από γενικές αρλούμπες τίποτα άλλο δεν ακούσαμε. Να διαπραγματευτούμε να συστρατευτόυμε και πελαρες. Εσύ για παράδειγμα τάσσεσαι εναντίον της φορολόγησης του πλούτου και μετά λαϊκίζεις και μας λες όσοι πιάνουν κάτω από 1500 να μην χάσουν τον 13ο. Ε ποιος θα τα πληρώσει τελικά τα σπασμένα αποφάσισε. Όταν δεν έχεις επιχειρήματα καλύτερα να σιωπάς πάρα να λες αναλήθειες. Κανείς ακριβώς ότι κάνει το ΔΗΣΥ. Μηδενιστική προπαγανδιστική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να φαίνεσαι ασυνεπείς, συμφεροντολόγα και γενικώς να μην πείθεις.
      Σχετικά με το άρθρο έχω ήδη αναφέρει ότι όλο το πολίτικο μας σύστημα συμπεριλαμβανόμενου και της βουλής νοσεί. Που είδες ότι δίνω ΑΡΙΣΤΑ της κυβέρνησης? Η κυβέρνηση είναι το 1/3 του πολιτικού σώματος η καλύτερα της πολιτικής μη νομιμότητας.

     • avatar
      αθηνα on September 20, 2012 - (permalink)

      Αχιλλέα,με εντυπωσιάζει η λογική σου.Αφού δεν βγαίνει η σούμα εάν πάρουν 13ο μόνο οι χαμηλόμισθοι[<1500],τότε ας πάρουν όλοι,λες και κάνουμε Φυσική που ισχύει ο νόμος του 'όλον ή ουδέν'.Μα φίλε μου,το ποσό που χρειάζεται,θα είναι ένα σύνολο περικοπών,και μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.Το τί εννοώ με το κλειδοστόμιασμα της κυβέρνησης,είναι ότι άφησε την αντιπολίτευση στο σκοτάδι για μήνες,και διαβουλευόταν μόνο με το ΑΚΕΛ.Ούτε και θεωρώ ότι μερικές αποσπασματικές κόκκινες γραμμές,είναι οι θέσεις της κυβέρνησης,ας είμαστε σοβαροί.Τώρα,για να μην κινδυνεύει κάποιος να χαρακτηρισθεί Ακελικός,που δεν συνιστά έγκλημα βέβαια,είναι οι απόψεις του που το καθορίζουν,και το πράγμα μιλά απο μόνο του.Εξάλλου υπάρχουν και οι Δούρειοι Ιπποι.

     • avatar
      Αχιλλεας on September 21, 2012 - (permalink)

      Ρε Αθηνά ξέχνα το καλυτέρα. Άλλα λέμε και άλλα καταλαβαίνουμε. Εγώ απλά τόνισα την στάση σου να υποστηρίζεις την μη φορολόγηση του πλούτου στην περίπτωση των ακινήτων και μετά να υποστηρίζεις την αποκοπή του 13ου μόνο σε εκείνους με ψηλές κλίμακες (τον πλούτο δηλαδή). Ποιος από τους δύο μας χρησιμοποιεί Δούρειους Ίππους τελικά? Και σε ευχαριστώ που με βρίσκεις εντυπωσιακό (τον τρόπο σκέψης μου τουλάχιστον).

     • avatar
      αθηνα on September 21, 2012 - (permalink)

      Ετσι κι αλλοιώς Αχιλλέα,στις εκλογές δεν ψηφίζουν ένα κόμμα, μόνο όσοι έχουν κομματική ταυτότητα.Αλλά και υποψήφιοι πρόεδροι δηλώνουν ανεξάρτητοι,πχ Μαλάς,όμως η ουσία είναι ότι εκφράζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ.Το ίδιο ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών,και για τους ψηφοφόρους.Γιατί μετά την καταμέτρηση των ψήφων,δεν θα πεί ο Εφορος εκλογής ότι ο Αχιλλέας ανήκει στις Νέες Δυνάμεις,και όχι στο ΑΚΕΛ.

     • avatar
      αθηνα on September 21, 2012 - (permalink)

      Αχιλλέα μου, είναι απλό και καθόλου δεν αντιφάσκω.Η αποκοπή του 13ου απο τους Α14-16ηδες,όσο λίγοι και να είναι αυτοί,αλλά και από τους βουλευτές,υπουργούς,πρόεδρο,κλπ ‘σπουδαίους’,πλήν όμως κρατικοδίαιτους,είναι ‘εκ των ων ούκ άνευ’.Αυτοί δεν είναι ο Πλούτος,απλά είναι πλούσιοι.Αντίθετα,τρώνε τον πλούτο που δημιουργεί,αλήθεια για πόσο ακόμα,το παραγωγικό κομμάτι αυτής της χώρας.Και απορώ που δεν καταλάβεις τη διαφορά.

 4. avatar
  Georgie on September 18, 2012 - (permalink)

  Αθηνά βλέπω συνεχίζεις στο ίδιο ταμπλό με μια αριστερόστροφη αυτή τη φορά ανάλυση. Βλέπω εκέι στην πινδάρου προετοιμάζονται καλά για τις εκλογές. Τελικά ποιον να ακούσω, τον φουλή, τον εκπρόσωπο τύπου, τον αναστασιάδη ή τον βουλευτή που αηδιάζει τους δημόσιους υπαλλήλους? Μάθε κιόλας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που πέρνουν κάτω από 3000 ευρώ είναι πέραν του 90%. Οπότε η εισήγησή σου μάλλον δεν μπορεί να σταθεί.

  Ο Γιούνκερ χθές έκανε μια δήλωση για την Ελλάδα “στην Ελλάδα δεν είδα κανένα πλούσιο να κλαίει″ για να καταδείξει ότι τα μέτρα της τρόικας δεν άγγιξαν καθόλου τον πλούτο αλλά συνέθλιψαν τους εργαζόμενους. Στην Κύπρο η Βούλή μας απέρριψε εδώ και 2 χρόνια ουκ ολίγα νομοσχεδια για φορολόγιση του πλούτου – χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νομοσχέδια για την ακίνητη περιουσία – ενώ δεν ψήφισε άλλα τόσα για πάταξη της φοροδιαφυγής. Ιδού λοιπόν η ρόδος..

  Το να θεωρούν κάποιοι ότι οι αποκοπές από το δημόσιο είναι οι πλέον ενδεδειγμένες απλά δείχνει πόσο επιφανιακά βλέπουν τα πράγματα. Στο δημόσιο όσες αποκοπές κάνεις το ώφελος για τα δημοσια οικονομικά περιορίζεται περίπου στο μισό. Δηλαδή αν αποκόψεις 20 εευρώ από τον δημόσιο υπάλληλο, το πραγματικό ώφελος για το κράτος είναι 10 ευρω. πχ από τα 120 εκατομύρρια που θα αποφέρει η αποκοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων περίπου 40 εκατομύρρια επιστρέφουν στο κράτος ως φόρος εισοδήματος (βλέπεις οι δημόσιοι δεν φοροδιαφεύγουν) ενώ άλλα 20 εκατομύρρια ως φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ, άρα το ώφελος είναι μόνο 60 εκατομύρρια. Φαντάζομαι εσύ σαν ιδιωτικός υπάλληλος θα έχεις τον 13ο σου ή έτσι νομίζεις…οπότε ας πετσοκόψουν τους δημόσιους.

  Τέλος στην προσπάθεια σου να απαλλάξεις τον πολιτικό σου χώρο από οποιεσδήποτε ευθύνες λες να κοιτάζουμε μπροστά και να μην βλέπουμε τι έκαναν οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Μα αγαπητή μου αν δεν δούμε και εξετάσουμε εις βάθος τι πήγε στραβά δεν θα μπορούμε να πάρουμε εκέινα τα μέτρα που θα μας εμποδίσουν να διαπράξουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Τα δημοσιονομικά προβλήματα στη Κύπρο δεν είναι σημερινά, είναι διαχρονικά και απλά εμφανίστηκαν με την κρίση και την έξοδο της Κύπρου από τις αγορές κυρίως λόγω των τραπεζών, όσο και αν δεν σου αρέσει. Οπότε ναι πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε.

  • avatar
   panayiotis on September 18, 2012 - (permalink)

   Στην Κύπρο έκλαψαν οι πλούσιοι, μόνο που δεν τους βλέπεις. Έχασαν τις επενδύσεις τους στο ΧΑΚ, πήγαν κάτω τα οικόπεδα και δεν ποωλούνται τα σπίτια και διαμερίσματα. Οι διαρρήξεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

   Οι μόνοι που δεν έκλαψαν είναι αυτοί που έχουν καταθέσεις και πληρώνονται 4.5% για να κάθονται τα λεφτά στην τράπεζα και να τα δανείζει προς 9% σε εσένα και εμένα. Εκεί είναι ο πλούτος ο οποίος και είναι ρευστός. Αν φορολογήσεις τον πλούτο που είναι υπο μορφή χώματος και τσιμέντου, τι νομίζεις ότι θα πάρεις αν ο άλλος δεν έχει λεφτά να σε πληρώσει;;;

   Μην ξανακούσω δημόσιο υπάλληλο να παραπονιέται για φοροδιαφυγή. Πρέπει να ντρέπεστε γιατί στο Φόρο Εισοδήματος (ΤΕΠ) εργάζονται μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Αν διανοηθείς και πεις ότι δεν τους αφήνουν οι πολιτικοί, ας χάσουν 15% του μισθού τους για να μάθουν να αντιστέκονται και μετά να χάσουν και 25% της σύνταξης τους έτσι για να το έχουν ως ενθύμιο μέχρι να πεθάνουν(νοείται όταν πεθάνουν και οι χήρες των δημοσίων υπαλλήλων γιατί πληρώνουμε και για αυτές) για αυτό μην μιλάς για πηδήματα.

   • avatar
    Anonymous on September 19, 2012 - (permalink)

    otan gorazis fouskes file panayioti tote sigura tha pan kato. As ekanan kalitera tis meletes prin ependisoun.

    • avatar
     αθηνα on September 19, 2012 - (permalink)

     Aνώνυμε,μα ο Παναγιώτης δεν σου ζήτησε να του δώσεις κανένα επίδομα…λαθρομετανάστη, για τις ζημιές του απο τη φούσκα.Απλά σου είπε ότι στον όμορφο κόσμο των επενδύσεων,μπορεί και να χρεωκοπήσεις εν μιά νυκτί.Αρα αν έμεινε με ένα ακίνητο μιάς άλφα αξίας,και χωρίς ρευστό,ο μόνος τρόπος για να πληρώσει ένα χαράτσι στα ακίνητα,είναι να το πουλήσει όσα-όσα σ’αυτή τη δύσκολη περίοδο,για να πληρώνει αυξημένη φορολογία,που θα βοηθήσει το Χριστόφια να συνεχίσει το δημιουργικό της έργο.

 5. avatar
  Georgie on September 18, 2012 - (permalink)

  Και κάτι τελευταίο για το οποίο ενημερώθηκα χθές. Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για την έκτακτη εισφορά αποκαλύφθηκε ότι το 78% των εργαζομένων στην Κύπρο (περιλαμβανομένων των δημοσίων) δηλώνει εισόδημα κάτω των 2000 ευρώ (μεικτά). Αν θεωρήσουμε ότι 50% των δημοσίων υπαλλήλων αμοίβονται κάτω απο 2000 ευρώ, τότε προκύπτει ότι το 95% εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα δηλώνει εισόδημα κάτω των 2000 ευρώ. ΤΩΡΑ ΠΟΣΟ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ?

  • avatar
   The Invisible Hand on September 18, 2012 - (permalink)

   Φίλη Γεωργία

   Όπως συνήθως ξεφύγαμε από το θέμα. Ας είναι.

   Ώστε όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό χώρο, που οι πλείστοι θέλουν να γίνουν κυβερνητικοί και ας πληρώνουν φόρους θέλουν να γίνουν φτωχότεροι για να εξυπηρετήσουν τη πατρίδα; Είδες πόσοι αποτείνονται για κάθε θέση που προκηρύσσεται;

   Και είδες πολλούς δημόσιους που θέλουν να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα για να θυσαυρίσουν; (Πρωτού το εφ’άπαξ και τη σύνταξη βέβαια!)

   Συμφωνώ με τη σωστή σου θέση ότι πρέπει και οι μεν και οι δε να πληρώνουν τους φόρους τους. Αλλά είναι ανάγκη να λέμε τόσο χοντρά αστεία όταν στον ιδιωτικό χώρο έχει 40,000 δηλωμένους άνεργους και τα μισά μαγαζιά κλείσαν; Έλεος πιά.

  • avatar
   panayiotis on September 18, 2012 - (permalink)

   Μέσος όρος €2,035 με τους δημόσιους υπάλληλους.

   http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/C70C574ACFC9D9C5C2257752003A3993/$file/AV_MONTHLY_EARNINGS-Q112-EL-290612.xls?OpenElement

   • avatar
    Georgie on September 19, 2012 - (permalink)

    Απλά επιβεβαιώνεις τα στοιχεία που έδωσα..

    • avatar
     panayiotis on September 19, 2012 - (permalink)

     Δηλαδή πιστεύεις ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος αμοίβεται περισσότερα από ότι δηλώνει;

     Καινούργιο και τούτο, μετά από το ότι ο Αβέρωφ έχει την μισή Πάφο, οι βουλευτές αμοίβονται με €1 εκ και πρέπει από αυτούς να κόψουμε, τώρα θα πρέπει να βάλουμε και φορολογία στον υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα γιατί νομίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι φοροδιαφεύγει σε συνομοσία με τον εργοδότη του.

     Αχ, Τροικα που σας χρειάζεται!!!

     • avatar
      Georgie on September 19, 2012 - (permalink)

      Παναγιώτη, το λάθος που κάνεις και εσυ και οι υπόλοιποι είναι ότι συγκρίνεται κρατικούς αξιωματούχους με δημόσιους υπάλληλους. Εαν καταλάβεις τη διαφορά τότε ίσως συμφωνήσεις μαζί μου. Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτούν αυτοί που φοροδιαφεύγουν να πληρώσουν την κρίση μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και βεβαίως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεισφέρουν ίσως και περισσότερο από τους άλλους. Αλλά δεν είναι επιχείρημα να επικαλείται ο ιδιωτικός τομέας του 40,000 ανέργους από τη στιγμή που η φορολογία βασίζεται στο ability to pay δηλαδή όσο περισσότερα κερδίζει κάποιος είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός τόσο περισσότερο πρέπει να κληθεί να συνεισφέρει. Εαν πχ έχεις δουλεία και εισόδημα, ε ναι τότε πρέπει να συνεισφέρεις. Μην ξεχνάς ότι οι δημόσιοι θα την πληρώσουν διπλά, και με αποκοπές και με φορολογίες.
      Εδώ και 2 χρόνια ακούμε αυτους που τρώνε με 10 μασέλλες να πιέζουν για μη φορολόγηση είτε των κερδών είτε των εταιρειών είτε των ιδιωτικών υπαλλήλων. Ε δεν γίνεται, τα 10 δις χρέος ποθ μας φορτώνουν οι τραπεζίτες για να εξοφληθούν θα πρέπει να δουλεύουν δωρεάν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι για δέκα χρόνια..

      Τώρα αυτό που λες για το φούλη και το ότι έχει τη μισή Πάφο απλά απαντά στο γιατί οι βουλευτές μας έστειλαν απέρριψαν 2 φορές μεχρι τώρα νομοσχεδια για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

  • avatar
   αθηνα on September 18, 2012 - (permalink)

   Georgie,χαίρομαι που με αυτό το ευπρεπές σου σχόλιο,σε ξαναδιαβάζουμε στο blog.Να ξέρεις όμως ότι εδώ είμαστε όλοι υποκείμενοι σε moderation,για να μην παραπονιέσαι.Λοιπόν,το τι κάνουν εκεί στη Πινδάρου,δεν έχω ιδέα,απλά διότι δεν είμαι κομματόσκυλλο,όπως πιθανόν να νομίζεις.Τώρα,μας λες ότι το 90% των δημ.υπαλλήλων παίρνει κάτω απο 3000 ευρώ.Ε και;To άλλο 10%,συμπεριλαμβανομένων βουλευτών,υπουργών και προέδρου να μην πάρει καθόλου 13ο,έτσι για να δώσουν το καλό παράδειγμα.Μα ούτως ή άλλως μόνο με το 13ο,το πρόβλημα δεν λύνεται.Υποθέτεις ότι είμαι ιδ.υπάλληλος,και να μήν χαίρομαι λες ‘ γιατί γιορτή ,δική σας,παραμονή δική μας ‘.Αμ δεν,φίλε μου,αυτοεργοδοτούμενη είμαι,άρα δεν ξέρω τι χρώμα έχει ο 13ος.Ομως σπεύδω να σε προλάβω για να μη με αποκαλέσεις φοροφυγά,τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματά μας,προοδευτικά λιγοστεύουν,και κάτσε να αποδείξεις στο Φόρο,αλλά και σε σένα,ότι δεν είσαι ελέφαντας.

   • avatar
    Georgie on September 19, 2012 - (permalink)

    Αθηνά τώρα εξηγείται και το γιατί κόπηκαν 5 ποστ μου. Εαν όντως περιλαμβάνεσαι στους moderator του μπλοκ τότε δεν ξαφνιάζομαι καθόλου – σε προκαλώ δε να δημοσιεύσεις τα ποστ για να κρίνει ο κόσμος κατά πόσο ήταν ευπρεπή ή όχι. Εαν πάλι δεν είσαι, τότε τα περί ευπρεπών ή όχι ποστ να σε παρακαλέσω να τα αφήσεις για να μην προκαλείς εντυπώσεις για κάτι που δεν είδες..

    Προς Invisible Hand..το να επικαλείσαι σαν ιδιωτικός υπάλληλος ή αυτοτελώς εργαζόμενος τους 40,000 άνεργους για να αποφύγεις την οποιαδήποτε συνεισφορά δεν είναι και το καλύτερο επιχείρημα. Εσύ φαντάζομαι συνεχίζεις να έχεις τη δουλειά σου – οπότε συνεχίζεις να έχεις εισοδήματα τα οποία θα πρέπει επίσης να φορολογηθούν για να συνεισφέρεις στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το να κρύβονται οι υπάλληλοι/αυτοεργαζόμενοι/επιχειρηματίες πίσω από τους 40,000 ανέργους για να δικαιολογήσουν την απαίτηση τους να πληρώσουν για την διάσωση της οικονομίας και την κάλυψη των ζημιών, που στο τέλος της ημέρας εταιρείες του ιδιωτικού τομέα φόρτωσαν στο δημόσιο, μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν το 15% των εργαζομένων είναι τουλάχιστον ανήθικο.
    Σε μια δημοκρατία όλοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είτε αυτές αφορούν την σωστή δήλωση των εισοδημάτων τους, είτε ότι οι οποιεσδήποτε συνεισφορά του καθενός μας για αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπεί να βασίζεται στην ικανότητα του καθ’ ενός να συνεισφέρει, δηλαδή με βάση τα εισοδήματά του και τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει. Με την λοφική σας ο κος Ηλιάδης της Τράπεζας Κύπρου και ο κάθε Ηλιάδης που φεύγοντας πήρε και μια γερή αποζημίωση κάποιων εκατομμυρίων δεν θα έχει οποιαδήποτε σοβαρή συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης γιατί πολύ απλά δεν θα πρέπει να επιβληθούν οποιεσήποτε φορολογίες για τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει. Και ο κος Ηλιάδης είναι προφανώς στους 40,000 ανέργους που επικαλείστε για να τα φορτώσεται όλα σε μια ομάδα εργαζομένων που εν καιρώ ανάπτυξης (2000-2008) οι πλείστοι σας χλευάζατε γιατί επέλεξαν το δημόσιο.

    • avatar
     αθηνα on September 19, 2012 - (permalink)

     Georgie,μάλλον δεν κατάλαβες.Απλά σου είπα ότι και εμένα τα σχόλιά μου,έχουν κατά καιρούς λογοκριθεί κατά την κρίση του moderator,και ότι δεν συμβαίνει αυτό μόνο με σένα.ΟΚ; Τώρα,διερωτώμαι γιατί αποφεύγεις να απαντήσεις στον Παναγιώτη,γιατί οι συνάδελφοί σου στο ΤΕΠ,δεν έκαναν τα πάντα για να εισπραχθούν οι βεβαιωμένες φορολογίες,και μετά να ωρύεσαι για την υπόλοιπη,μή βεβαιωμένη φοροδιαφυγή.

    • avatar
     The Invisible Hand on September 19, 2012 - (permalink)

     Φίλη Γεωργία

     Σίγουρα υπάρχουν και στον ιδιωτικό και στο δήμόσια τομέα πολλά άτομα που φοροδιαφεύγουν. Λέγεται ότι η παραοικονομία ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ. Αν ο σκοπός τοων σχολίων σου είναι να τη περιορίσεις κατά το δυνατόν, με βρίσκεις σύμφωνο. Στρέψε το φαρμάκι σου στο ΤΕΠ.

     Αλλά ο τόνος σου είναι πολύ διαφορετικός:

     Μας λες, περίπου, ότι επειδή φοροδιαφεύγουν αρκετοί, δεν πρέπει να γίνουν τομές, οικονομίες και εκσυγχρονισμός στο δημόσιο. Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Βρέχει και λεφτά;

     Και για να μας αποστομώσεις μας επιτίθεσαι πάλι προσωπικά ότι δεν πληρώνουμε τους φόρους μας. Τέλος στη συζήτηση!

     Νομίζω, αν και δεν γνωρίζω τον άνθρωπο, ότι κακώς επέλεξες τον κ. Ηλιάδη για αποδιοπομπαίο τράγο. Μπορεί να έχει διαπράξει σοβαρά λάθη. Αλλά φαντάζομαι ότι ως έμμισθος τραπεζικός θα έχει καταβάλει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως σε φόρους για το μισθό του και τα μπόνους του. Θα είχα και εγώ ένσταση άν το εφ’άπαξ αφυπηρέτησης του δεν φορολογηθεί. Το ίδιο και για τους δημόσιους.

    • avatar
     panayiotis on September 19, 2012 - (permalink)

     Hold that thought που λαλλούν και οι Αμερικάνοι της Τρόϊκας.

     Λες ότι οι δημόσιοι υπάλλοιλοι είναι 15%.
     Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία (δημόσιοι άρα έγκυροι) το σύνολο των υπαλλήλων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ήταν 71,126. Ο αριθμός εργαζομένων στην Κύπρο ήταν 385,781 στην ίδια περίοδο. Δηλαδή οι δημόσιοι είναι 18.4%.

     Αν μου επιτρέπεις να κάνω κάτι μπακαλίσιμα μαθηματικά, το 2011 ο μέσος όρος δημοσίων υπαλλήλων τον μήνα ήταν 52,199. Το κόστος μισθών και ημερομίσθιων το 2011 ήταν €1,947,811,000 που αναλογεί σε €37,315 για κάθε υπάλληλο. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι συνεισφορές του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συνεπάγεται ότι το συνολικό κόστος μισθών για τους 71,126 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι περίπου €2,654,000,000.

     Σύμφωνα με την Στατιστική υπηρεσία ο μέσος μισθός είναι €2,035 και με 385,781 εργαζομένους στην Κύπρο, οι μισθοί είναι €9,420,772,020 περίπου. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολο των απολαβών είναι 28.2% .

     Συμπέρασμα, οι δημόσιοι είναι το 18.4% των εργαζομένων και παίρνουν 28.2% των μισθών.

     • avatar
      The Invisible Hand on September 19, 2012 - (permalink)

      Φίλε Παναγιώτη.

      A modest proposal, όπως θα έλεγε και ο Swift:

      Οι ψυχροί αριθμόι σου είναι δύσπεπτοι και μας κουράζουν. Ξέχασε τους.

      Γιατί να μην φορολογήσουμε κι′άλλο τον ιδιωτικό υπάλληλο και το συσσωρευμένο πλούτο και να διπλασιάσουμε τες απολαβές του δημόσιου τομέα; Θα πονέσουμε λίγο, εμείς που είμαστε εκτός νυμφώνος, αλλά τουλάχιστον θα επανεύρουν οι δημόσιοι την πνευματική τους ηρεμία. Ίσως και να αρχίσουν να μας απαντούν το τηλέφωνο και να είναι ευγενικοί με τη Τρόικα.

     • avatar
      Anonymous on September 20, 2012 - (permalink)

      ne ala oi ipoloipoi dilonoun to pragmatiko tous isodima???????/

      Sigura oxi. Tote ta statistika su ine axrista giati den exis oles tis plirofories.

   • avatar
    Anonymous on September 19, 2012 - (permalink)

    Oi giatroi pantos ine apo tous pio megalous forofygades. Fantazume athina gnorizis arketous to telefteo diastima pou ixan elegxo apo to foro ke plirosa ekino pou eprepe.

    • avatar
     αθηνα on September 19, 2012 - (permalink)

     Ανώνυμε,συμφωνώ μαζί σου,ότι πολλοί μεγαλογιατροί φοροδιαφεύγουν.Αλλά υπάρχουν και γιατροί που δεν βγάζουν τα προς το ζην.Μπορεί να μην το πιστεύεις,αλλά ένας γιατρός με 10-12 χρόνια σπουδών,είναι λιγάκι δύσκολο να αλλάξει επάγγελμα,ούτε και θα ζητιανεύει έξω απο την εκκλησία, για να πέσει στην αντίληψή σου.Ομως,όπως έλεγε και η γιαγιά μου,”ένα ολόασπρο γουρούνι,δεν σημαίνει ότι έχει και πολύ λαρδί ”.

 6. avatar
  Επιλήσμων on September 19, 2012 - (permalink)

  Εάν ορθώς κατάλαβα, ο κ. ΄Ελληνας μας προειδοποιεί ότι επέρχεται κρίση πολιτικής νομιμότητας επειδή το πολιτικό σύστημα της Κύπρου (δλδ όλα τα πολιτικά κόμματα) λόγω της οικονομικής κρίσης (δημοσιονομικής και τραπεζικής) δεν θα είναι εις θέση να συνεχίσει να “εξυπηρετεί” με τους γνωστούς και απαράδεκτους τρόπους τους ψηφοφόρους του.

  Καταλήγει με την προτροπή ” οι φιλόδοξοι τροϊκανοί και επίδοξοι πρόεδροι να βάλουν το άλογο μπροστά από την άμαξα” δλδ η μεταρρύθμιση μας λέει πρέπει πρωτίστως να είναι πολιτική.

  Δυστυχώς παραλείπει να μας εξηγήσει πως και με ποιούς τρόπους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ευκταία λύση, που εκτός όλων των άλλων, θα μας μετακινήσει και γεωγραφικώς απο τον 35ον παράλληλο σε ένα βορειότερο!. Και από νοτιοευρωπαϊκή χώρα θα μετατραπούμε σε δυτικοευρωπαϊκή.

  Εάν μερικοί φίλοι έχουν κάποια σχετικά σχόλια, θα προσπαθήσω να επανέλθω με 1-2 εισηγήσεις.

  • avatar

   Οι πολίτες του τόπου μας θεωρούν, τουλάχιστον έως τώρα, τα υφιστάμενα πολιτικά θέσμια ορθά ή αναγκαία, επομένως, σύμφωνα και με τον κ. Έλληνα υπάρχει η πολιτική νομιμότητα. Το θέμα είναι αν οι πολίτες του τόπου έχουν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη και να θεωρούν, παραδείγματος χάριν, θεσμούς όπως το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, την φοροδιαφυγή και πολλά άλλα ως λανθασμένες πρακτικές και να επιθυμούν να τα εξοστρακίσουν από τη καθημερινή πρακτική και να ακολουθήσουν πολίτες βορειοτέρων ευρωπαϊκών χωρών σε πρακτικές άλλες. Τότε, για να είμαστε και τυπικά νομότυποι θα πρέπει να τα ενστερνιστούν και οι πολιτικοί μας και να δράσουν ανάλογα. Για την ώρα, η πλειοψηφία των Κυπρίων, κατά την γνώμη μου, χλευάζει τους βορειοευρωπαίους που δεν μπορούν να πετύχουν την πρόσληψη του γιού ή της κόρης τους στην δημόσια υπηρεσία με την ευγενή μεσολάβηση πολιτικού ειδικευμένου στην άγρα πελατών και ψήφων ή την αποφυγή καταβολής φορολογίας που θα έπρεπε να είχαν πληρώσει.
   Επομένως, αγαπητέ Επιλήσμων, με την σταθεροποίηση των αξιών και θεσμών δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη μια μετακίνηση βορειότερα του 35ου παραλλήλου. Ενθυμίζω τον Αρχιμήδη, «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω».

   • avatar
    Επιλήσμων on September 20, 2012 - (permalink)

    Λες, “Το θέμα είναι οι πολίτες του τόπου (δλδ εμείς οι Κυπραίοι), … να θεωρούν θεσμούς… όπως το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, την φοροδιαφυγή και πολλά άλλα ως λανθασμένες πρακτικές…”

    Αγαπητέ φίλε Κ ν Κ τ Κακομούτσουνους, μακάρι όλα αυτά που λες να υπήρχε πιθανότης να πραγματοποιηθούν – even in the long run, ακόμη και αυτό του Keynes-. Δυστυχώς πιστεύω είναι στο DNA μας όλα αυτά που λες ότι πρέπει να αλλάξουμε, και μόνο εάν η ιατρική επιστήμη καταφέρει να επέμβει στο DNA θα επέλθει και η αλλαγή. ( Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο η δεδομένη νοοτροπία μας, επαναλαμβάνω κάτι που έγραψα και πριν λίγο καιρό και που είπε ο στωϊκός φιλόσοφος Χρύσιππος ” …και εάν πολιτεύομαι χρηστά θα γίνω μισητός στους πολίτες”.
    Όσο γιά τον Αρχιμήδη, εδώ στη Κύπρο το έχουμε διαφοροποιήσει λίγο γιά να ταιριάζει με την νοοτροπία μας. <>.

    • avatar
     Επιλήσμων on September 20, 2012 - (permalink)

     Όσο γιά τον Αρχιμήδη, εδώ στη Κύπρο το έχουμε διαφοροποιήσει λίγο γιά να ταιριάζει με την νοοτροπία μας “Δος μοι παστόν και τηγανίσω”.

   • avatar
    αθηνα on September 20, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ μου,αν περιμένεις ότι θα σταθεροποιηθούν οι θεσμοί και οι αξίες με την πάροδο του χρόνου,σαν προδιαγεγραμμένη φυσική εξέλιξη,έστω με την αρχιμήδεια προσέγγιση του χωροχρόνου,νομίζω πως θα περιμένεις για πολύ ακόμα.Η γνώμη μου,άνκαι Δαντική,είναι ότι μόνο με μιά ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή,μπορεί να αλλάξει το εν γένει σύστημα.Γιατί ακόμα και αν είμαι σίγουρη ότι με την αλλαγή του νυν προέδρου,που έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχυ,τα πράγματα θα αλλάξουν έστω κατά τι,προς το καλύτερο,εν τούτοις διατηρώ τις αμφιβολίες μου ότι το πελατειακό σύστημα θα καταρρεύσει εκ βάθρων,γιατί κάθε λίγο και λιγάκι όλο και κάποιες εκλογές θα πλησιάζουν.Και οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις και παραχωρήσεις στα άπληστα συνδικάτα,γίνονταν παραμονές εκλογών.Εκείνο όμως που πραγματικά με προβληματίζει για την διατήρηση του σημερινού status,είναι η προοπτική του φυσικού αερίου.Που ενώ σε μια πρώτη επιδερμική ανάλυση δείχνει φως στην άκρη της σήραγγας,εν τουτοις πολύ φοβούμαι ότι αυτή η ευλογία μπορεί να εξελιχθεί σε κατάρα,γιατί όλοι θα κάνουν πολιτική έχοντας κατά νουν ότι θα ρεφάρουν όταν θα ανοίξουν οι κρουνοί.Και τότε η δεύτερη πλάνη,θα είναι χειρότερη της πρώτης.

   • avatar
    Αχιλλεας on September 20, 2012 - (permalink)

    ”Οι πολίτες του τόπου μας θεωρούν, τουλάχιστον έως τώρα, τα υφιστάμενα πολιτικά θέσμια ορθά ή αναγκαία, επομένως, σύμφωνα και με τον κ. Έλληνα υπάρχει η πολιτική νομιμότητα.”

    Νομιζω συμφωνα με τον Κ.Ελληνα δεν υπαρχει πολιτικη νομιμοτητα. Η τα μπερδευσες ρε φιλε η τα μπερδεψες ενα που τα τρια.

    • avatar
     Επιλήσμων on September 21, 2012 - (permalink)

     Όχι έτσι ακριβώς, Αχιλλέα.
     Ο κ. Έλληνας, βασιζόμενος σε μιά θεωρία του Lipset, μας λέει ότι εάν η οικονομική κρίση στη Κύπρο συνεχίσει, θα μετατραπεί σύντομα σε πολιτική κρίση, και τότε καταρρέει η πολιτική νομιμότητα και επέρχεται αποσύνθεση του υφιστάμενου πολιτκού συστήματος.
     (Θα ήταν καλύτερα εάν ο κ. Έλληνας έδινε που και που μερικές διευκρινίσεις στα σχόλια. Η δική μου ερμηνεία δίνεται καλόπιστα αλλά δεν είμαι ειδικός.)

     • avatar
      Αχιλλεας on September 21, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ Επιλήσμων,
      Σεβαστή η άποψη και ερμηνεία σου αλλά αν διαβάσεις τις τελευταίες γραμμές θα πάρεις όλο το νόημα (αυτή είναι η δική μου ταπεινή άποψη)

      ”Λόγω της επίδρασής της στην πολιτική νομιμότητα, η κρίση δεν θα τελειώσει με τις μειώσεις μισθών, παροχών και δανείων. Η κρίση θα λυθεί όταν το πολιτικό σύστημα αρχίσει να επανακτά την πολιτική του νομιμότητα. Αυτό θα γίνει με την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

      Φιλόδοξοι «τροϊκανοί» και επίδοξοι πρόεδροι οφείλουν να βάλουν το άλογο μπροστά από την άμαξα: Η μεταρρύθμιση πρέπει πρωτίστως να είναι πολιτική.”

     • avatar

      @ Αχιλλέας: Παρόλο που μόνος αρμόδιος να εξηγήσει τα λεγόμενα του είναι ο κ. Έλληνας, θα συμφωνούσα με τον ‘Επιλήσμων’.
      Σου ζήτησα και με προηγούμενο σύντομο σχόλιο να επεξηγήσεις πώς εσύ τα εννοείς, πλην όμως το σχόλιο μου κόπηκε και πάλιν άδοξα από τον επιμελητή.

 7. avatar
  αθηνα on September 19, 2012 - (permalink)

  Kαι αφού Georgie μου,τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δημ.υπαλλήλων δεν είναι τόσο καλά,αλλά όπως έλεγε ο Χατζηπέτρου είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένα,γιατί σπεύδουν κατά εκατοντάδες οι συνάδελφοί σου,ζητώντας πρόωρη αφυπηρέτηση;

  • avatar
   Georgie on September 20, 2012 - (permalink)

   Προφανώς θα αηδιάζεις και εσύ τους δημοσίους υπαλλήλους όπως ο βουλευτής σου.

   • avatar
    ΓιάννηςΠ on September 21, 2012 - (permalink)

    Σε συγχαίρω γιατι ακολουθείς πιστά τη στάση του κόμματος που υποστηρίζεις. Ξέρεις πολύ καλά ότι ο βουλευτής δεν είπε ότι αηδιάζει τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά αηδιάζει το σύστημα. Και εν τούτοις γράφεις ότι είπε έτσι. ϊσως όντας δημόσιος υπάλληλος να παίρνεις γραμμή απο τον Φλουρέντζου που πρώτος αλλοίωσε τα λεγόμενα του βουλευτή η απο τον Χατζηπέτρου. ( να σημειωθεί ότι δεν υποστηρίζω το κόμμα στο οποίο ανήκει ο βουλεύτης)

 8. avatar
  καχ on September 20, 2012 - (permalink)

  Έχει απόλυτο δίκαιο ο Κος Έλληνας.Η διάγνωση κτύπησε κέντρο.Τώρα το ερώτημα είναι να βρεθούν κάποιοι που να ενεργήσουν ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.

 9. avatar
  Georgie on September 20, 2012 - (permalink)

  Αθηνά, δεν νομίζω να μίλησε κανένας για συνταξιοδοτικά. Το έχεις φαίνεται να πηγαίνεις από το ένα θέμα στο άλλο. Αν και δυσκολεύομαι να σε ακολουθήσω καλό θα είναι να ξέρεις ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν 8,75% για τα συνταξιοδοτικά τους, και αυτό θα αυξάνεται κατά 0,4% ανά 3ετία για τα επόμενα 6 χρόνια αν .

  Η λογική αρκετών, περιλαμβανομένης και εσένα, δυστυχώς, είναι ότι οι δημόσιοι υπεραμοίβονται άρα ας ξεζουμίσουμε αυτούς για να την γλυτώσουμε εμείς.

  Πραγματικά μου θυμίζεις την ιστορία του κουλλουφοκυπραίου που ζήλευε τον γείτονα του επειδή είχε γαίδούρι. Όταν κάποιος του είπε να του δωρίσει και αυτού ένα γαιδούρι ο κουλλουφοκυπραίος είπε του “μα εν τζαι θέλω γαδαρο, θέλω απλά να ψωφίσει του δίπλα”. Με τη λογική σου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απαιτούν να απολυθούν όλοι οι τραπεζικοί και να κλείσουν οι τράπεζες γιατί αλλιώς θα κληθούν να πληρώσουν αυτοί τη νύφη.

  • avatar
   αθηνα on September 20, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ/ή Georgie,θα αντιπαρέλθω τα απαξιωτικά που αναφέρεις περι ‘κουλλουφοκυπραίων’.Και θα σου πω ότι κατανοώ την αγωνία των χαμηλόμισθων δημ.υπαλλήλων.Εκείνο που δεν κατανοώ,είναι γιατί προστατεύετε τους υψηλόμισθους,κι ας είναι όπως λες το 10%.Μα επιτέλους γιατί θα πρέπει εφέτος τα Χριστούγεννα εκείνος που παίρνει 3-4 χιλιάδες ευρώ,να πάρει 6-8 χιλιάδες.Κι αν είναι ζευγάρι 12-16 χιλιάδες.Η αγορά των Χριστουγέννων μπορεί να κινηθεί και με τον 13ο των χαμηλόμισθων.Εκτός κι αν εννοείς ότι και ο Α15-16,όταν πάρει 15.000 τα Χριστούγεννα,θα κινήσει και την αγορά των σαλούν,κάνοντας δώρο στο παιδί του,ένα…αυτοκινητάκι,όχι βέβαια απο αυτά που χωράνε κάτω από το δέντρο των Χριστουγέννων.

   • avatar
    Georgie on September 21, 2012 - (permalink)

    Αθηνά έχεις ένα τρόπο να διαστρευλώνεις αυτά που λέει κάποιος και να υπερβάλλεις. Ποιός μίλησε για τους υψιλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους? Αν ήταν από το χέρι μου θα είχαν κοπεί και κάτι επιδόματα παραστάσεως διευθυντών, γενικών διευθυντών κλπ. Αντί αυτού όμως βλέπουμε την τρόικα να προτείνει απλά την φορολόγησή τους. Τωρα αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί χρειάζεονται οι διευθυντές 8, και 10 χιλιάδες ευρώ ετησίως ως επίδομα παραστάσεως από τη στιγμή που δεν χρειάζεται καν να κεράσουν σε κάποιο ξένο έστω και ένα καφέ να το δεκτώ…

    Το πρόβλημα με την κοινή γνώμη είναι ότι τα ΜΜΕ έχουν δαιμονοποιήσει τόσο πολύ τους δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούν ότι ένας μισθός της τάξης των 2,000 ευρώ για κάποιο πτυχιούχο μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας είναι παχουλός και θα πρέπει να πετσοκοπεί για να σωθούν οι υπόλοιποι..

    • avatar
     αθηνα on September 21, 2012 - (permalink)

     Georgie μου,νομίζω ότι κάποτε συμφωνούμε διαφωνώντας! Ομως δεν θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι η Τρόικα που αντιδρά στα επιδόματα παραστάσεως[δηλ.καφέδες κλπ] των υψηλόβαθμων του δημοσίου.Δηλαδή αν η κυβέρνηση το προτείνει,είναι βέβαιο πως θα γίνει ασμένως αποδεκτό απο τους δανειστές μας.Απλά φίλε/η μου,εδώ ”είναι της παπαδιάς τα ξύλα”.Οταν μιά απο τις πρώτες ενέργειες του κ.Χριστόφια,όταν ανέλαβε,ήταν να ζητήσει τα επιδόματα εξωτερικού,που ειρήσθω εν παρόδω δεν καταδέχτηκε κανένας προηγούμενος πρόεδρος να ζητήσει,τότε αντιλαμβάνεσαι για ποιές κόκκινες γραμμές μιλάμε,και για ποιά δίκαιη κοινωνία και πράσινα άλογα αγωνίζονται μερικοί.

 10. avatar
  Dinos on September 20, 2012 - (permalink)

  Ksipnate Kypraioi, Welcome to reality of the 21st century. Thank god we are part of Europe because alone we prooved that we can not control or govern ourselves. This is unfortunately a very sad conclusion and based on the the facts of the Cyprus situation. Can you imagine if Cyprus was not part of Europe? Where we will get support from? From “mother Greece”? Since inception of this “banana republic” (Klirides said it, not me). we have had only destruction which can only blamed to ourselves, the Greek Cypriots. I hope that this will be the last disaster which will bring all of us, especially our politicians -current and future, to our senses and start making the right choises. The government should have been the least desirible place for a carreer not the most desirable place. Our young and “clever” offsprings should have been educated to seek opportunities and challenges to make this place a better place for all not just get a job in the government or a bank to have a nice time, a disproportionate high salary and benefits compared to the private sector and security of employment. There are so much which have to change in this place but I am afraid is too late or too much. I hope for the best and my only consolation or hope is that we are part of this European union who is led by wise men from countries like Germany and Northen European states which they have their act together. Otherwise we are totally lost. We wanted independence from the “tyrrany” of the English. Who will save us from the tyrrany of ourselves? So the people who complain about the troika and the cuts should think twice because I think these people are the same people who created this situation now and in the past. And the people in general of this place shall start looking at realities and not to dogmas and “patriotic” slogans thrown to them by the people who, based on their past, had only brought problems and destruction to this place. Yes the judicial system and requlators of this place should start looking to accountability and the abusers of the system, either in government or in private sector, should pay. This is the only way forward and to give an example to our young and old that in this place we will stop doing whatever we want (oti theloume) and everything is permitted once you have the authority or you are in a position of power.

  • avatar
   Savvakis Savvides on September 20, 2012 - (permalink)

   “Who will save us from the tyrrany of ourselves?” That phrase tells it all! All our problems are self inflicted. Totally agree. Government, Bankers, Accountants, Lawyers and so on, all care only about how to make a quick buck (or political gain in the case of the politicians – and maybe also a quick buck…) with no matter what the consequences. Now, how can these very same people that created the problem also solve it!

  • avatar
   Anonymous on September 21, 2012 - (permalink)

   If we were not in eurozone we would have the option to tackle the problem through our currency. Due to the EURO we can’t.

   the same goes for the other countries which face troubles.

   Just a point to keep in mind dino

   • avatar
    Savvakis Savvides on September 21, 2012 - (permalink)

    Very good point. Totally agree. But this is why we should not dismiss the option of defaulting and falling back to our local currency.

    The debts that most Governments have, including those of Cyprus, are unsecured and with no legal recourse. They were made on the basis of a false rating (triple A in most cases) which implied practically zero risk for the investors. If it is likely for a country to have to codemn a whole generation of people to conditions of near poverty in order to let off the hook those greedy and irresponsible individuals and institution that kept leveraging Governents beyond their capability to repay, then the only way out is to default. Yes, we will back on the Cyprus pound and yes it will not be pleasant for a year or two. But we will be debt free and able to start again.

    Countries do not go bankrupt. This is the biggest fallacy. Our pound will fall in value and it will create conditions of rapid exchange loss and inflation on imported goods. But after the storm, at least there will be a chance to rebuild the economy and hopefully have our Government stay debt free for a while.

    Don’t get me wrong. I am not against most of the measures of the Troika that have to do with making the Government and Public sector in Cyprus smaller and more efficient. But the best solution would be to adopt these measures ourselves AND default going back to the Cyprus pound.

    It is not as bad or as disgraceful as some people would like us to think. Look at Iceland. It went trough and they are totally out of it and rebuilding their economy.

    • avatar
     kax on September 22, 2012 - (permalink)

     I agree that if we leave the Euro is not hte end of the world.Already Andros Kypiranou raised the issue for discussion.It is ironic that of all the economists speaking all the time the leader of the Communist Party said the obvious.In fact I agree with his position more than yours in the sense that we should be ready to negotiate with the Troika and if they mellow OK,otherwise we just leave the Euro.We shoulf of course take measures and shrink the public sector.I do not see this leading to a default,rather to privatisations of CYTA,EAC etc,closing down some osing organisations.As for banks CPB can take its 1.8billions Euros promised but in bonds and not one more cent for the bankers.They can raise capital by selling subsidiaries and other assets,demand the return of money “given:”to some of their own and generally let them sort the mess on their own.Of all the economists speaking not one goes into the trouble of doing some arithmetic which shows to the most ignorant that Cyprus is just not able to save the banks within the Euro if amounts needed are ten or twenty billion.Even the latter figure leaked by the Sunday Times and not dismissed by Shiarly in absolyte terms will prove small when dominos start falling .If we come to that all the political and banking elite wil fall with the system.

    • avatar
     Savvakis Savvides on September 22, 2012 - (permalink)

     Unlike AKEL I am totally against leaving the Euro in order to avoid having the measures imposed upon us. The question of whether we adopt most of the Troika measures that have to do with reducing the Government machine and making it more efficient for me has nothing to do with whether we receive a loan or not. It is imperative to take all such measures necessary to curtail the uncontolled expansion and waste produced by our bloated government. Moreover, and in addition to taking these measures, we (and Greece) should also be considering leaving the Euro. This way we may be out of the woods in 2-3 years rather than in 20-30 years.

 11. avatar
  Takis Xenopoulos on September 21, 2012 - (permalink)

  Εγώ θα ήθελα να συγχαρώ τον Κύριο Αντώνη Α. Ελληνα που ευθαρσώς αναλύει μια Πολιτική κατάσταση θεσμών και Αξιών που επικρατεί δυστυχώς εδώ και χρόνια στην Κύπρο και που καλιεργείτε απο το Πολιτικό κατεστημένο των Πολιτικών Κομμάτων με πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις ιδίων πρώτα, είτε δια πελατειακών σχέσεων, ειτε Λαικίζοντας δια απόσπαση Ψήφων, ενδυναμώνοντας την ύπαρξη των, παραγνωρίζοντας όμως τα καλώς νοούμενα συμφέροντα αυτού του Λαού και της Κύπρου.
  Παρά το γεγονώς οτι η Πατρίδα μας ευρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση, ένεκα των δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων αλλά και των μεγάλων ατασθαλειών των Τραπεζών μας που απωλέσθηκα δυστυχώς δισεκατομμύρια, εν τούτοις κανείς δέν μίλησε δια τα λάθη και παραλειψεις των, είτε του πρώην Διοικητη της Κεντρικής Τράπεζας είτε δια τους επόπτες τών Τραπεζών. Αντ’ αυτού όλοι αμοίφθησα και αποχώρησα, και ας πληρώσει γι′ αυτούς ο Κύπριος Φορολογούμενος δια τα λάθη, αλλά και για τη κακοδιαχείρηση των, χωρίς κανείς να πληρώσει η να κατηγορηθεί.
  Επιπλέον όλων των πιό πάνω σας αναφέρω και δια την μεγάλη απάτη των Αξιογράφων που με χίλιους δυο τρόπους ξεγέλασα τον Κυπριακό Λαό αποσπώντας τα χρήματα του τάχατε δια ενα καλύτερο επιτόκιο, και που στο τέλος πάλι κανείς δεν θα κατηγορηθεί για όλες αυτές τις παρανομίες, διότι πρόκειται δια κλοπή, με ψευδείς παραστάσεις και υποσχέσεις.
  Ενώ θα έπρεπε όλα τα Πολιτικά Κόμματα να συμπλεύσου και να βρούν μια κοινή συνισταμένη ξεπερνώντας εαυτούς και να βάλου πάνω απ’ ολα τόσο το Εθνικό όσο και την Εθνική Οικονομία που σήμερα βρίσκεται σε πολύ δεινή οικονομική θέση και με την βοήθεια της Τρόικας όλοι σαν μια γροθιά να επαναφέρουμε με ειλικρίνεια την Αξιοπιστία μας σαν Λαός και σαν Κύπρος, κι ‘οχι Λαικίζοντας δια απόσπαση λίγων ψήφων, διοτι ο Λαός πλέον σας έχει βαρεθεί και τον σπρώχνετε εσείς μόνοι σας με την ανεύθυνη συμπεριφορά να μην πάει να ψηφίσει.
  Σας ευχαριστώ. Τάκης Ξενόπουλος.

 12. avatar
  Dinos on September 22, 2012 - (permalink)

  Nomizo oti i thesi an den imastan sti EEC tha mporousame na ksefigoume apo th krisi ine lanthasmeni. Afti i “krisi” efere sti epifania ola ta kaka tou ifistamenou sistimatos (oikonomikou, koinonimou kai politikou) aftou tou topou. Mexri pote nomizete that mporousame na ksefigoume me tis asidosies kai ypervasis pou eginan? An perimenoume apo tous simerinous politikous kai kivernvontes aftou tou topou na mas lisoun afta ta provlimata pou ine proion olon, apo ti “aneksartisia” ke meta nomizo oti peripezoume tous eaftous mas. Hreiazontai anthropoi san ton neo dioikiti tis K.T. kai anthropoi pou ponoun afto to topo san tous grafontas se afti ti stili alla ke kapion na anagkasi aftous pou dimiourgisan ta provlimata kai mas empaizoun gia 52 xronia na logodotisoun. Mono oi europi/troika ke oi evropaikoi thesmoi nomizo mpori na kani kati tetio. Ine me afti ti ennia pou leo eftihos pou imaste melos. Isos mia lisi gia na mporesoume na valoume ta pragmata sti thesi tous ke na angkasoume allagi ine oloi mas (emis kai alloi pou sinfonoun me tis thesis opos anagrafonte se afto to forum) na prosfigoume sti evropi kai na katigorisoume tous ipetious (politikous ke mi) gia ta ola tis paranomies ke abuses pou ekanan enantia sto kiprio politi. Na tous paroume sti dikeosini ton evropaikon dikastirion afou ta dika mas dikastiria oi dioktikes arxes adinatoun na kanoun oti dipote afou elegxonte apo aftous.

 13. avatar
  The Invisible Hand on September 22, 2012 - (permalink)

  @ Anonymouσ & Savvakis

  Διερωτώμαι αν αντιλαμβάνεστε τι πρεσβεύετε με την επιστροφή στην λίρα Κύπρου και την συνεπακόλουθη υποτίμηση και πληθωρισμό.

  Ποιόι θα χάσουν;
  Οι συνταξιούχοι και άλλοι με σταθερά εισοδήματα, που θα μετατραπούν σε λίρες και θα κονοορτοποιηθούν με τες υποτιμήσεις.
  Οι μικροκαταθέτες και τα ταμεία προνείας που θα εξανεμιστούν.
  Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που οι αυξήσεις τους δεν θα προλαβαίνουν το πληθωρισμό.
  Οι Κύπριοι επενδυτές , ιδιώτες και ταμεία συντάξεων και ασφάλειες ζωής, σε κυβερνητικά χρεώγραφα (και οι ξένοι, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει;)
  Οι καταναλωτές εισαγομένων προϊόντων (βενζίνη, πετρέλαιο και τα συναφή ηλεκτρισμός και τσιμέντο) που θα διπλασιαστούν χωρίς αντίστοιχη αύξηση απολαβών

  Ποιοί θα κερδίσουν;
  Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων στες Κυπριακές τράπεζες και που θα τα ξεπληρώσουν μισότιμης.
  Οι πλούσιοι που, συνήθως, έχουν τη περιουσία τους σε γή και σε παραγωγικές μονάδες που ανταποκρίνονται θετικά στο πληθωρισμό.
  Οι φοροφυγάδες και άλλοι που μετέφεραν τες καταθέσεις του εκτός Κύπρου και που θα τες επαναπατρίσουν στη διπλή αξία.

  Θα κερδίσει φαινομενικά μόνο και η κυβέρνησις που θα απαλλαγεί από τα χρέη της αλλά ίσως χάσει πολύ περισσότερα από ξένες επενδύσεις με τη κατάταξη της στη κατηγορία Ζιμπάμπουε.

  Πρέπει να προσέχουμε τι επιθυμούμε, μπορεί η επιθυμία μας να πραγματοποιηθεί.

  Μήπως με τη Χρυσή Αυγή έχει εποικίσει τη Κύπρο και το λόμπυ της δραχμής;

  • avatar
   Savvakis Savvides on September 22, 2012 - (permalink)

   No one argued that we should pursue going back to the Cyprus pound. We should get our house in order (the black hole in the centre of our economy which goes by the name of extended public sector), we should default and let those that were lending money to our Government take their losses on their unsecured and speculative loans and if in the process of doing that we are forced to go back to the Cyprus pound, it may not be as bad as one thinks. Last but not least, before we give even a penny to bail our banks we should demand that they first divest from their insurance and investment and private banking activities.

   I don’t disagree with your sketching of who gains and who loses. In fact, I do believe we all lose. But it is not a question of who gains and who loses, even now some gain and some lose, but rather what is likely to take us out of this mess sooner rather than later.

   • avatar
    Επιλήσμων on September 24, 2012 - (permalink)

    @Savvakis,

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. κ. Άντρος Κυπριανού, μήπως είναι ο Ομηρικός “Κανένας”?

  • avatar
   Anonymous on September 24, 2012 - (permalink)

   iNVISIBLE I JUST STATED A POINT TO DINOS TO BE CONSIDERED.

   As for your arguments about the salaries..

   What someone should consider is the purchasing power of the salaries.

   if salaries in pounds have less purchasing power due to devaluation or existing salaries in EUROS are cut/decreased . The result is the same .

   People have less money to spent. The question is which one is more beneficial and the duration until recovery.

   I am not saying exit the euro. BUT it is an option.

   If staying in the EURO will mean, to be in a dead end without hope of survival like Greece then i would prefer out. How worse can an exit be??

   • avatar
    Επιλήσμων on September 24, 2012 - (permalink)

    @ Anonymous,

    You just cannot imagine! You wouldn’t want to know!

    Let’s see what Invisible has to say (if he answers you).

   • avatar
    The Invisible Hand on September 24, 2012 - (permalink)

    An exit from the euro for Greece and for Cyprus, would be much much worse than the Troika for the poor and middle classes, including civil servants. It would be tremendously beneficial for the rich and super-rich, which is why a powerful lobby of business tycoons in Greece is advocating it with clever propaganda.

    I am surprised that Andros Kyprianou and AKEL are taking such a line against their own constituency.

    What you fail to quantify is that a drop in euro salaries and pensions under Troika will be less than 25% (which is of course a lot) but the euros will still buy the same amount of petrol for your car. In a devaluation expect a drop of probably 50-60% of your salary purchasing value, which is much worse.

    Now if you owe 5 times your salary to the bank, you may come out ahead with the devaluation.

    • avatar
     Anonymous on September 25, 2012 - (permalink)

     Dear Invisible

     I do not disagree with you. I can understand what you are saying. But economist should be able to calculate the benefits and cost of each scenario in order to make a decision.

     What you are saying above in numbers are just assumptions. 25% cut might be the cuts for the first year. If we can’t make it the first year and we need another 25% cuts the next, and then more cuts and then what happens next??

     I am sorry but the Greece, Portugal examples of TROIKA measures are live examples and what can happen. We should be able to have all are options open.

     I dont know which is best. I assume the best think is to stay in the Euro that what logic says but people making the decisions should study the euro exit scenario to have a comparison, a benchmark of at least the worst case scenario

     @EPILISMON comments like You can imagine are do not convince any one or at least me an are not driven by scientific evidence but by your political or other perceptions. I am talking about a study by real economists as scientist and not policy advicers (there is a difference) – AN INDEPENDENT COST BENEFIT ANALYSIS.

     Ïndependent and cyprus are two thing than dont match but anw.

     • avatar
      The Invisible Hand on September 25, 2012 - (permalink)

      You say “I am sorry but the Greece, Portugal examples of TROIKA measures are live examples and what can happen.”

      What you cannot imagine is what could happen in Greece and Portugal if they had refused the Troika measures and printed valueless paper to pay bills and pensions and salaries. Forget debt repayment and imported essentials like fuel.

     • avatar
      Anonymous on September 27, 2012 - (permalink)

      You say “I can not imagine”. Well I say that I believe if 3 years ago greece was out of the euro then they would have been better off. I say that if the euro was devalued then things would have been better off (it devalued anyway after 3 yrs).

      You can say whatever you like its free.

      I am saying make a study a put it in perspective so that we/everybody can imagine.

      If the people are to chose give them the perspective to choose.

      If I am to argue here the prons and the cons and the ifs and the imaginations we would go for ages.

      Responsible parties should make a study and prove the degree of destruction in case of exiting the EURO as you suggest and frame it with numbers and arguments based on research to compare it with other options. (independent though if possible)

      How unreasonable is that??? Gather all the information to make a decision as simple as that.

      That is the only thing i am suggesting. Have the facts and the research present for the people to choose.

      If we are to die at least lets have all our options open to choose how. :)

   • avatar
    καχ on September 24, 2012 - (permalink)

    I agree 100 pcent.Lets make a study ,compare the scenarios within and outside the Eurozone and make a decision which solution we prefer.The numbers do not add up,the measures by the Troika are the first installment so first they (Troika and other supporters) must explain how we can repay loans of 15,20 or 25 billion by taking measures of about a billion over three years and we can see if this is feasible.I am not against the proposed measures but feel we will enter a Greek type depression if we even attempt to save the banks in their present form.What will happen if we agreee to the proposed terms will be a transfer of wealth from basically everybody,including bank employees to a few bankers.The next step we will all be bankrupt.

    I would support the Troika to come and implement a program for the public finances provided the bill for the banks is not included.Basically this is what the Central Bank Governor and others are saying when they suggest banks are recapitalised directly from the ESM and I agree with them.If the Troika insists the Government has to refinance the banks I feel we cannot accept.If we do it is Mission Impossible.

    • avatar
     αθηνα on September 25, 2012 - (permalink)

     Καχ,δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει με σοβαρά επιχειρήματα στην άποψή σου ότι το ιδανικό θα ήταν,η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γινόταν απ’ευθείας απο το πολυθρύλητο ESM.Αν όμως ήταν εφικτό,γιατί δεν το ζητήσαμε ήδη, αφού συμφωνεί και ο διοικητής της ΚΤ,που είναι ο κατ’εξοχήν αρμόδιος.Εκείνο που συμβαίνει,είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι feasible,άν και εφ’όσον καμφθούν οι αντιρρήσεις της Μέρκελ στις προτάσεις Ντράγκι για βελτίωση ουσιαστικά του ESM,και με ορίζοντα χρόνου το 2013-14.Το θέμα είναι τι λέει ο νέος κυβερνήτης της Κύπρου,H.M.the Troika.

     • avatar
      καχ on September 26, 2012 - (permalink)

      Αθηνά,Συμφωνώ, εγώ λέω με εύσχημο τρόπο οι τράπεζες να μην ανακεφαλαιοποιηθούν από την Κυπριακή κυβέρνηση,έμμεσα η άμεσα.Να πουλήσουν θυγατρικές,δάνεια,κτίρια ότι πουλιέται και να αποταθούν στον ESM .Αν δεν τους δώσει ο ESM ,έτσι δουλεύει το καπιταλιτικό σύστημα,ας λύσουν το πρόβλημα οι τραπεζίτες,οι ελεγκτές τους και οι πέριξ.

      Αόρατε,εγώ απαντώ για το Let’s make a study.Για το άλλο να απαντήσει ο Ανώνυμος.Όταν ήμουν σχολείο πριν δεκαετίες θυμούμαι τις οδηγίες όταν κάναμε μελέτες”State your assumptions which should be mutually exclusive and collectively exhaustive”.΄Μελέτη θέλω να γίνει όπου να μην είναι δεδομένο ότι συμφέρει να σώσουν οι πολίτες τους τραπεζίτες και πρέπει να χάσουν όλοι οι άλλοι διότι έτσι υπαγορεύει ένας άγραφος κανόνας.Εδώ από την αρχή του μπλόγκ είναι καταγραμμένες οι απόψεις μου και δεν έχουν αλλάξει.Δεν θεωρώ πανάκεια τον Εταιρικό φόρο,πιστεύω ότι αυτοί που ευημερούν επαγγελματικά το οφείλουν στους κανόνες του παιχνιδιού και όχι στις ιδιαίτερες ικανότητες τους (με εξαιρέσεις βέβαια)και δεν νομίζω ότι οι ξένες καταθέσεις φεύγουν εύκολα εκτός αν τους ζορίσουμε με έλέγχους.Μεγαλυτερη οικονομική άνεση από οποιονδήποτε νόμιμο επαγγελματία έχουν όσοι έκοψαν με χωράφια που έγιναν οικόπεδα,κατά προτίμηση εμπορικά.Για τους τραπεζίτες έγραψα από πολύ καιρό ότι είδαμε τις επιτυχίες όλων στις αερογραμμές και όπου αλλού εδοκιμάστηκαν τότε που θεοποιούνταν,πριν να γίνουν γνωστά τα χάλια των τραπεζών στο ευρύ κοινό.

      Άρα η θέση μου δεν σχετίζεται με εκλογές και νομίζω είναι περιττόν να αναφέρω ότι δεν είμαι με την κυβέρνηση,τώρα η και πριν να φύγουν οι συνέταιροι από μέσα.Αλλά είμαι εναντίον οποιουδήποτε μνημονίου μας μεταφέρει τις ζημιές των τραπεζιτών.Λέω τραπεζιτών διότι οι μέτοχοι είναι θύματα ,όπως και οι περισσότεροι υπάλληλοι ενώ οι τραπεζίτες κέρδισαν και πολλοί συνεχίζουν να κερδίζουν.Για να πάρω την συζήτηση ένα βήμα παρακάτω όπως βρέθηκε ο Βασιλείου το 1988 από το πουθενά ίσως παρουσιαστεί κάποιος να φέρει πραγματική αλλαγη νοοτροπίας.Μελέτη λοιπόν ζητώ διότι πιστεύω ότι θα με επιβεβαιώσει.Αν όχι ,και φανεί ότι όσα πρεσβεύω είναι λάθος και εγώ και όλοι οι άλλοι θα συμπορευτούμε σεβόμενοι το αποτέλεσμα ενός cost benefit analysis που ζητά ο Ανώνυμος.Αλλά όχι διότι έτσι έπεισαν τον κόσμο οι τραπεζίτες .

     • avatar
      αθηνα on September 27, 2012 - (permalink)

      Καχ,κατα βάση θα συμφωνήσω και πάλι μαζί σου,εκτός απο ένα σχόλιο και μιά διαφωνία.Πρώτον,ήδη σημερα ακούμε ότι τα tough guys της Ευρωζώνης [Γερμανία,Ολλανδία,Φινλανδία],αντιδρούν στην αναδρομική διάσωση τραπεζών,απ’ευθείας απο το ESM. Αρα υπο τις παρούσες συνθήκες θα περιμένουμε,αν μπορούμε,μπας και καμφθούν οι αντιρρήσεις τους απο την Ισπανία κυρίως,μήπως πάρουμε και μεις κανένα κόκκαλο.Το δεύτερο που ήθελα να σε ρωτήσω,ίσια και σταράτα,είναι κατά πόσον την Αλλαγή θα τη φέρει κάποιος σαν το Βασιλείου,όπως λες.Η άποψή σου θα ήταν καλή,εάν δεν αφορούσε άτομα μιάς ήδη δοκιμασμένης και οικτρά αποτυχημένης συνταγής.

     • avatar
      καχ on September 27, 2012 - (permalink)

      Καταρχήν διευκρινίζω ότι θεωρώ ότι είναι ο Βασιλείου με την ανοχή του Γλαύκου Κληρίδη που καθόρισε στις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις ποιοί κλάδοι θα ευημερήσουν (υπηρεσίες)και ποιοί θα σβήσουν(γεωργία,βιομηχανία)και με δεδομένο το αποτέλεσμα σήμερα φέρει ευθύνη για το σημερινό κατάντημα της οικονομίας.Ακούγοντας τον να εκφράζεται,χωρίς να μασά τα λόγια του,να έχει αέρα ,οπωσδήποτε τις γνώσεις και τις εμπειρίες ναι καθαρά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο Βασιλείου,ποιό δεν ξέρω ,που να είναι πρόθυμος να ταράξει τα νερά.Στην απουσία του θα ήμουν πολύ πιό θετικός σε υποψηφιότητα κάποιου χαμηλών τόνων με λιγότερη αλαζονία που να είναι έτοιμος να διορίσει και να ακούσει τις συμβουλές εμπειρογνωμώνων και να σέβεται ανεξάρτητους θεσμούς που πρέπει να ενδυναμωθούν.Ρόλο εμπειρογνώμονα θα παίξει η τρόικα άρα κάποιος στυλ Κασουλίδη,Καζαμία η ανάλογου προφίλ θα ήταν το μη χείρον .Είναι αδιανόητο μερικές οικογένειες να ελέγχουν τα πάντα ,κανένας να μην τολμά να τους κοντράρει.Αυτοί είναι υπεράνω του Νόμου και κάποιοι τώρα με τις έρευνες θα κριθούν,αν τελικά προχωρήσουν οι έρευνες που είναι μεγάλο αν.

     • avatar
      G on September 27, 2012 - (permalink)

      I Vouli zita epimona apo ton neo dioikiti tous orous gia tis ereunes tis A&M kai tis PIMCO, elpizo na min ine dioti fouvounte gia ta daneia ton komaton Kai ton mme!!

    • avatar
     The Invisible Hand on September 26, 2012 - (permalink)

     Αγαπητοί φίλοι

     1. Τούτο το “let’s make a study” ή “independent cost benefit analysis” που ζητάμε σίγουρα δεν είναι για να καθυστερήσει το αναπόφευκτο μνημόνιο μέχρι τες εκλογές. Έτσι;

     2. Και τι είναι πάλιν αυτός ο ευσεβής μας πόθος να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες μας από τους Ευρωπαίους απ’ ευθείας; Μα πιστεύουμε ότι η φίλη μας κυρία Μέρκελ θα βάλει κάτω λεφτά, χωρίς κρατικές εγγυήσεις, όταν τα εκάστοτε κυβερνώντα Κυπριακά κόμματα διορίζουν τα διοικητικά συμβούλια και τους διευθυντές με τα σύνηθη τους κριτήρια;

     • avatar
      αθηνα on September 26, 2012 - (permalink)

      Εγώ δεν είμαι και τόσο απαισιόδοξη.Αν δεχτούμε ότι ο πρόεδρος,με την πολυεπίπεδη και ευφάνταστη εξωτερική του πολιτική, έχει χτίσει μια ειλικρινή φιλία με τη Μέρκελ [όπως και με τον εμίρη του Κατάρ],τότε πού ξέρεις,μπορεί να την πείσει ότι τα λεφτά του γερμανού φορολογούμενου,δέν θα καταλήξουν στον Πίθο των Δανα’ί’δων [μάλλον δημοσίων θεραπαινίδων],όπως με το περσινό ρώσσικο δάνειο και το κομπόδεμα του Τάσσου.

     • avatar
      Anonymous on September 27, 2012 - (permalink)

      Dear Invisible,

      I consider that good decisions are based on good evaluation and examination of all available information. This is basically what some others and I are suggesting here

      I havent talked about the blame of parties or the goverment or the centrl bank or anything.

      If you want to degrade my very reosonable query or request (in my opinion) by trying to identifying me with AKEL or the goverment or god knows what this is your problem.

      When someone runs out of arguments he turns to phrases such as “YOU CAN NOT IMAGINE”, or trys to suggest that he has an ultimate conspircy goal.

    • avatar
     The Invisible Hand on September 27, 2012 - (permalink)

     Φίλε Καχ

     Δικαιολογημένα και συ και άλλοι αντιδρούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους φορολογούμενους.

     Εκεί και αν χρειάζεται μια σωστή ανεξάρτητη μελέτη για το μέγεθος των αναγκών, πόσα θα ανακτηθούν από τα επισφαλή δάνεια και πόσα θα ανακτηθούν από την τελική εκποίηση των μετοχών του κράτους. Και κυρίως ποιοί θα διοριστούν στα συμβούλια των τραπεζών και με ποιά κριτήρια για να περιορίσουν τη ζημιά ή και για να πραγματοποιήσουν κέρδος για το δημόσιο.

     Αλλά κακώς μπερδεύουμε τα προβλήματα των τραπεζών με τες άμεσες και αναμφισβήτητα οδυνηρές απαιτήσεις της Τρόικα για περικοπές εξόδων και αύξηση φόρων.

     Οι μέχρι τούδε “οδυνηρές” απαιτήσεις της Τρόικα αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας (Fiscal Policy, Fiscal-Structural Measures, Labour Market, Goods and Services Markets)και δεν σχετίζονται με τα τραπεζιτικά μας προβλήματα όπως προσπαθούν μερικοί να αποπροσανατολίσουν για να κρύψουν τες ευθύνες πολυετούς κακοδιαχείρισης.

     Για τες τράπεζες (Financial Sector Regulation and Supervision) η Τρόικα, επί του παρόντος, προτείνει μόνο μέτρα καλύτερης διαχείρησης και ελέγχου εντελώς άσχετα με τες μειώσεις κρατικών δαπανών και με τες φορολογικές αυξήσεις.

     Συστήνω σε όλους να μελετήσουν τες προτάσεις της Τρόικας, που δημοσιεύτικαν προ ημερών στον Φιλελεύθερο.

     • avatar
      The Invisible Hand on September 27, 2012 - (permalink)

      Οι προτάσεις της Τρόικα:
      http://media.philenews.com/Financial%20Sector%20regualation.pdf

     • avatar
      Savvakis Savvides on September 28, 2012 - (permalink)

      The Banks should first divest from all their insurance and investment banking activities. Thus they will fund at least partially their own bail out. What remains of a proper pure bank (savings and loans) should then be bailed out if necessary. We should regulate and closely monitor the system so that they do not expand into these activities again.

     • avatar
      καχ on September 28, 2012 - (permalink)

      Αόρατε

      Θα συμφωνούσα πλήρως μαζί σου αν το μνημόνιο για τα δημοσιονομικά το οποίο είναι απαραίτητο να μας επιβάλουν αφού δεν το κάνουμε μόνοι μας ήταν ανεξάρτητο απο το μνημόνιο των τραπεζών .Αλλά όπως καλά ξέρεις δεν είναι μενου α λα καρτ.Θα πάρουμε τώρα το μνημόνιο χωρίς καν να ξέρουμε την λυπητερή για τις τράπεζες και μετά θα διασώσουμε τις τράπεζες.Τότε κάποιοι θα διαπιστώσουν …με έκπληξη ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και θα παίρνουμε νέα μέτρα πάντα αναποτελεσματικά.Δεν νομίζω να νοιάζεται κανένας στην Ευρώπη αν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα η αν είμαστε νοικοκυρεμένοι.Η έννοια τους είναι να μην πάει από κάτω καμμιά τράπεζα που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε Ευρωπαικές,ορισμένες από τις οποίες έχουν παρόμοια χάλια με τις δικές μας.

      Όταν μιλούμε για μελέτη είναι για να βγούν στην φόρα πράματα που οι περισσότεροι δεν ξέρουν.Για παράδειγμα όλοι μιλούν για καταθέσεις ξένων χωρίς όμως να λεν ότι υπάρχουν σχεδόν ισόποσα δάνεια ξένων.Παρεπιμπτόντως πως δικαιλογούνται αυτά τα δάνεια,σχεδόν 80% των ξένων καταθέσεων πρέπει επίσης να εξηγηθεί όταν υποτίθεται ότι ελάχιστον ποσοστό των ξένων καταθέσεων επιτρέπεται να δανειστεί.Υπάρχουν και ξένοι κάτοικοι Κύπρου,να μας τους διαχωρίσουν και αυτούς να έχουμε ακριβή εικόνα τι γίνεται.Δεν είμαι εναντίον της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όπως το θέτεις αλλά επειδή πιστεύω ότι η Κύπρος δεν έχει την δυνατότητα να το κάμει.Οι τράπεζες τώρα δεν έχουν προσωρινό πρόβλημα λόγω προσωρινης( η έστω μόνιμης) απομείωσης επενδύσεων όπως πχ η UBS όταν διασώθηκε από την Ελβετική κυβέρνηση αλλά μόνιμο πρόβλημα.Ακόμα καλύτερα από καιρό η εικόνα ηταν διαφορετική από ότι παρουσιαζόταν και τώρα βγήκαν τα προβλήματα στην επιφάνεια,κάτι ανάλογο που έπαθε ο Madoff.Μια ανεξάρτητη μελέτη θα δείξει αν όντως οι τράπεζες είναι κερδοφόρες η αν απλώς η κερδοφορία ήταν αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής και ωραιοποίησης των λογαριασμών.Να δεκτούμε το μνημόνιο τώρα με 1 δις μέτρα έχοντας δεσμευτεί να διασώσουμε τις τράπεζες πολύ φοβούμαι ότι το 1 δις δεν θα καλύπτει τους τόκους για το δάνειο που θα πάρουμε για τις τράπεζες.

     • avatar

      Αφού οι τράπεζες συζητούν φανερά πλέον για τον τρόπο που θα ανα-μαγειρευτούν οι λογαριασμοί τους, όπως π.χ. με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κ. α. , είναι προφανές πως θα αναφανούν και άλλες ζημίες που θα χρειαστεί να καλυφθούν. Δεν αναμένω πως το ποσό του δανείου θα είναι αρκετό, θα χρειαστούμε κι άλλα που δεν θα ξέρουμε πού να τα βρούμε (και πάλιν).

     • avatar
      The Invisible Hand on September 28, 2012 - (permalink)

      Φίλε Καχ

      Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται άμεσα για τα δημοσιονομικά μας (ακόμη και χωρίς τες τράπεζες) επειδή τους ζητούμε δανεικά και θέλουν να είναι σίγουροι για την αποπληρωμή.

      Για το σχόλιο σου ότι οι τράπεζες δανείζουν το 80% των δολλαριακών καταθέσεων, νομίζω (μπορεί να κάνω λάθος) ότι αυτά τα “δάνεια” είναι καταθέσεις σε ξένες τράπεζες όπως προβλέπει ο κανονισμός της Κεντρικής.

      Θα μάθουμε ως το Δεκέμβρη και τα κεφάλαια που θα χρειαστουν οι τράπεζες, μετά τη μελέτη της Pimco. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να κρίνουμε αν συμφέρει να δανειστούμε κι′ άλλα για να τες σώσουμε ή αν είναι καλύτερα να δανειστούμε κι′άλλα πάλι για να αποζημιώσουμε τους καταθέτες που είναι ασφαλισμένοι μέχρι 100,000 ευρώ.

      Νομίζω όλα θα εξαρτηθούν από τη ποιότητα και επαγγελματισμό των διοικήσεων που θα διορίσει η κυβέρνησις. Δεν είμαι αισιόδοξος, κρίνοντας από προηγούμενα διορισμένα συμβούλια οργανισμών. Αλλά με σωστή διοίκηση δεν θα ανησυχούσα. Μακάρι να βοηθήσει και εδώ η Τρόικα για να μην ανακυκλώνουμε αποτυχεμένους και υπέργηρους.

 14. avatar
  Taylor on September 23, 2012 - (permalink)

  Having read the Troika measures I tend to agree with all they are proposing for the financial system and all the structural changes they are proposing, the ONLY concern I have is the 13th salary as in a country like Cyprus the consumption and the multiplier effect it creates more than compensates for its cost, perhaps we could reduce it but not abolish it. With regards COLA I think it must be reformed and only people with salary below 2500 Euro per month should receive it but with a ceiling so as not to create distortions with respect to higher paid workers.

  • avatar
   αθηνα on September 23, 2012 - (permalink)

   Taylor,απορώ πραγματικά με τη λογική όλων όσοι υποστηρίζετε την οριζόντια διατήρηση του 13ου,με το απλο’ι′κό αιτιολογικό ότι θα κινήσει την αγορά των Χριστουγέννων.Ακόμα και 1000 υψηλόβαθμοι δημ.υπάλληλοι και αξιωματούχοι να υπάρχουν [μαζί με τους βουλευτές,υπουργούς και πρόεδρο],είναι ανήθικο σε ένα παττισμένο κράτος,να το ζητούν.Γιατί εκείνος που παίρνει 6-12000 το μήνα,δεν θα ξοδέψει τα άλλα τόσα για ρούχα και παπούτσια.Εκτός κι αν εννοείς ότι μπορεί να κινήσει την αγορά ακινήτων,δίνοντάς τα σαν προκαταβολή για κανένα εξοχικό στο Πρωταρά,τώρα που οι τιμές έχουν ξεφουσκώσει.Αυτό βέβαια ισχύει για όσους απ’αυτούς δεν διαθέτουν already τέτοιο.

  • avatar
   The Invisible Hand on September 23, 2012 - (permalink)

   Dear Taylor

   Your comment that the 13th salary, if paid, will have a multiplier effect is of course correct. But that is not the full question:

   The Troika and our creditors are asking that we reduce the government deficit by an amount X that we will eventually agree. We can do that by either cutting the 13th salary, or by reducing monthly salaries further, or by increasing VAT, property and other taxes. Either way the reduction of our effective disposable income will be the same, and will have the same (negative) multiplier. The choice is not whether to cut the 13th salary or not. The choice is whether to cut the 13th salary or whether to take the same amount out of our collective pocket in a different way.

   It can be argued that taking from the wealthier who don’t spend all their income affecst the economy less than taking from the poor who spend all their income. But the amounts needed are so huge and the percentage of the “wealthy” so small, that the deficit will unfortunately have to be covered by the broad mass of earners and taxpayers.

   Christmas shopping will not save Makarios Avenue and Stasicratous this year, with or without the 13th salary.

   • avatar
    Taylor on September 24, 2012 - (permalink)

    I still don’t think cutting the 13th salary altogether is the most
    Efficient way to cut our costs given the ideosincracy of the Cypriots, other ways will be better. I did mention cutting a portion of it.
    With regard Athina read my comments on CoLA and you will see that I have already factored in your concerns about high earners.

 15. avatar
  αθηνα on September 24, 2012 - (permalink)

  Το δίλημμα της παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη,παρόλο που είναι επικίνδυνο, ακόμη και να συζητιέται σαν worst case scenario,εν τούτοις λόγω του ότι τέθηκε απο το γ.γ. του ΑΚΕΛ,καλώς ή κακώς μπήκε στην ατζέντα.Αλλά άν και είμαι ημιμαθής,η κοινή λογική λέει ότι υπο τις περιστάσεις,ένα εθνικό νόμισμα,με μιά σοβαρή νομισματική πολιτική και δημοσιονομική εξυγίανση,μπορεί να μην είναι και το τέλος του κόσμου.Ομως φανταστείτε μιά διακυβέρνηση τύπου Χριστόφια,να έχει το option να τυπώνει αβέρτα χρήμα.Τότε,ζήτω που καήκαμε.

 16. avatar
  Xanthos on September 24, 2012 - (permalink)

  Σήμερα 24/09/2012 μπήκα και διάβασα αρκετά απο τα σχόλια. Μπράβο μας.
  Θέλω να αναφερθώ σε μερικά πραγματάκια για τα οποία αισθάνομαι ντροπή και κατάντοια.
  Έδώ που τα φέραμε, θα πρέπει να πληρώσουμε όλοι.
  Φταίμε όλοι. Φταίει η κοινωνία μας, η νοοτροπία μας, ο τρόπος σκέψης μας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη ο κόσμος κάνει περισυλλογή εδώ και δεκαετίες, μάλον πάντα έκανε. Το δευτερο αυτοκίνητο το θεωρούν πολυτέλεια. Η αγορά διαμερίσματος είναι όνειρο ζωής, συνήθως απραγματοποίητο. Η μεσοβδόμαδη έξοδος πολυτέλεια. Εμείς εδώ στη Κύπρο του ονείρου τα είχαμε όλα. Δύο τρία και τέσσερα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέττα και σκάφος στο γκαράζ, διαμέρισμα 3ων ή και σπίτι 4 υπνοδωματίων ίσως και πισίνα, ταξιδάκι το καλοκαίρι, και κάνα δύο ενδιάμεσα για να ακούσουμε τον αγαπημένο μας τραγουδιστή στην Αθήνα, 2 με 3 φορές τη βδομάδα καφεδάκι σε γνωστή καφετέρια του €4.95 το φραπέ, διαμερισματάκι στο Πρωταρά, Αγία Νάπα, Πάφο, Λεμεσό…Νυχάκι των €30 κάθε 10μ, καινούργιο αμάξι (trendy και μεγάλου κυβισμού) ας είναι και μεταχειρισμένο απ αυτό το κουπέ το Γερμανικό το ακριβό που έχει και ο γείτονας (εν καλλύτερος εκείνος), αυτό που άμα σκάσει το λάστιχο το αφήνουμε στο γκαράζ κανα μήνα μέχρι να μαζέψουμε λίγα ευρώ για να πάρουμε αντικατάσταση. Αυτό που για να γεμίσει βενζίνη μπορεί και να χρειαστεί μας αφήσει χωρίς λεφτά τις τελευταίες δύο βδομάδες του μήνα. Αλλά να μήν έχουμε αυτοκίνητο απ αυτό του γείτονα??? Ντροπή.
  Όλοι με τα λευτά. Γιατροί να κλέβουν το σύστημα, δικηγόροι να τα κάνουν χρυσά, ας είναι καλά οι Ρώσσοι και οι παράνομοι νόμινοι φοιτητές (εργάτες), Τραπεζίτες ακόμα καμία προαγωγή για κάλυψη των στόχων, δημόσιοι αφού το παραδάκι έρχεται ας πάρουμε και άλλο αυτοκίνητοι, εργολάβοι έγιναν developers, developers έγιναν προέδροι ομάδων και μεγιστάνες που εντέλει αφού έβγαλαν καμπόσα χρεοκόπησαν εταιρείες και ομάδες.
  Είμαστε για τα πανηγύρια φίλοι μου. Και χρειαζόμαστε όχι μια τροϊκα αλλά δύο και τρείς. Ειλικρινά αναμένω με ανοικτές αγγάλες την Τρόϊκα, όχι για να σας σνομπάρω, ή να το παίξω ωραίος, αλλα απλά γιατί διαφορετικά δεν γίνεται. Ευελπιστώ αυτοί που θα καθίσουν μαζί τους να έχουν ως μέλημα τους το καλό του τόπου. Το Ελπίζω!!!

  Φίλοι μου πιστέυω ακράδαντα ότι σε αυτή τη μυζέρια μας έχουν οδηγήσει πολλά πράγματα και στάσεις, αλλά κρίνω ως το πιο σημαντικό παράγοντα, αυτόν που καθορίζει όλους τους άλλους και που μπορεί να χαράξει σωστή πορεία το πιο κάτω
  ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ Αναξοκρατεία στο έπακρον (αν οι άξιοι, οι καλύτεροι, και αυτοί που πρέπει έπερναν τις θέσεις σε όλα τα στρώματα τότε δεν θα φτάναμε μέχρι εδώ)
  Καλή συνέχεια

  • avatar
   ΓιάννηςΠ on September 24, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Ξάνθο,
   Συμφωνώ σε όλα όσα έγραψες. Αλλα θέλω να πω κάτι. Αν κάποιος στα προσωπικά του οικονομικά δεν συμπεριφέρεται με σωφροσύνη κάνει κακό μόνο στον εαυτό του και στην οικογένεια του. Αν όμως μια κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, επισύρει δεινά σε όλους τους πολίτες. Και ποιοί την πληρώνουν τελικα? Οι πιο αδύναμες οικονομικά ταξεις. Δηλαδή συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι.

   • avatar
    Taylor on September 25, 2012 - (permalink)

    Beware of the “fallacy of composition” a coutry’s finances are not like a big household’s! Sure, as a country you need to be prudent and not spend more than you earn over the medium term, however in theory a country does not go bankrupt per se,(As do households or businesses) as it has taxing powers over its citizens to infinity…it also has its own currency (not so helpful if it is a common one as it does not control it) also economic growth is more important over the medium term to debt sustainability dynamics and we must not forget that. Structutral change yes, but not to squeeze consumption to a point were we enter a downward spiral, as happened in Greece. Also Strong institutions and regulation are a must if we are not to repeat the same mistakes again.

  • avatar
   Savvakis Savvides on September 24, 2012 - (permalink)

   Δυστυχώς το ΑΚΕΛ σκέφτηκε να παμε πίσω στην Κυπριακή Λίρα μόνο για να αποφύγει αυτά που επιβάλλεται να γίνουν όπως πολύ σωστά λέγεις.

 17. avatar
  Economist on September 25, 2012 - (permalink)

  I heard some good arguments AGAINST trying to get out of the crisis here in Cyprus through internal devaluation, i.e by trying to increase our competitiveness through lowering wages and consecutively prices.
  This is the prescription by Troika that nobody can claim that there are concrete results proving its effectiveness. Our services sector, which is the bulk of our economy is relatively competitive and I dont think troika`s prescription will help much. I dont believe we can really compete in terms of prices with other much cheaper countries, we should mostly focus on improving quality of services.

  And by the way, there is no guarantee that there will be sufficient pass through from wages to prices, i.e prices will adjust according to lower wages. We will likely end up with lower wages and still “high” prices, which will be a disaster for our standard of living.

  This short analysis is just to give a perspective, I am not claiming that Troika measures are all detrimental to the economy. With their help, we will achieve structural changes much needed that due to high political costs, could not be undertaken so far.

  The above are personal opinions of a “mandarin”

  • avatar
   Επιλήσμων on September 26, 2012 - (permalink)

   @ Economist.

   You say: ” we will likely end up with lower wages and still ‘high’ prices, which will be a disaster to our standard of living “.

   Θα ήταν νομίζω ενδιαφέρουσα μιά συζήτηση γύρω από το κεκτημένο βιοτικό επίπεδο που απολαμβάναμε τα τελευταία χρόνια.
   Βασιζόταν σε πραγματική παραγώμενη αξία ή μήπως το χρηματοδοτούσαμε με δανεικά?
   Στον υπολογισμό πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη το φιάσκο των τραπεζών μας. Λέγω “φιάσκο” ενώ κάλλιστα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άλλη (και πιό αρμόζουσα) ορολογία.
   Ο κ. Ζένιος έγραψε άρθρο εδώ γιά “Λεηλασία τραπεζών”, από το κράτος ή επιτήδειους. Προς το παρών η λεηλασία έγινε εις βάρος των πολιτών από τις ίδιες τις τράπεζες. (Ακούω ότι πιθανό να επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο σε μία τράπεζα και τους Συμβούλους της. Εάν κάποιοι δεν εχουν ήδη πάρει το Bonus που με τόοοσο κόπο κέρδισαν, ελπίζω το πρόστιμο να είναι τουλάχιστο ισόποσο με το bonus).

 18. avatar
  αθηνα on September 26, 2012 - (permalink)

  Και ενώ η πολιτική νομιμότητα έχει φθάσει στο ναδίρ,εξακολουθούμε να έχουμε έναν πρόεδρο που όταν βρεθεί στο εξωτερικό,για να υπερασπισθεί-υποτίθεται- εκ μέρους όλων μας,τα εθνικά δίκαια της Κύπρου,μόλις δει μικρόφωνο βγάζει τα εσώψυχά του,με μιά ιδιότυπη συμπτωματολογία ‘συνδρόμου καταδίωξης’.Και το αποκορύφωμα ήταν μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ΥΠ.ΕΞ. Θα αντισταθούμε,λέει, μαζί με τον ελληνικό λαό,στις επιθέσεις των ‘κλεφταράδων της υφηλίου’,όταν ακόμα και η μικρή μου κόρη γνωρίζει ποιός τους κάλεσε στη Κύπρο.

 19. avatar
  Επιλήσμων on September 27, 2012 - (permalink)

  Αγαπητή αθηνα,

  Συγχίζεις την πολιτική νομιμότητα με την πολιτική δημοτικότητα (popularity), του προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ.

  • avatar
   αθηνα on September 28, 2012 - (permalink)

   Δεν έχω συγχίσει απολύτως τίποτα Επιλήσμων.Απλά εσύ, από κεκτημένη ταχύτητα και μέχρι να πατήσεις φρένο,έπεσες στη λακκούβα της προκατάληψής σου,που λέει πως,ότι γράφει η Αθηνά,έχει ως αποκλειστικό παραλήπτη τον πρόεδρο Χριστόφια.Η πολιτική νομιμότητα στη Κύπρο, βρισκόταν πάντα σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας,κάτι λίγο καλύτερο απο τη Νιγηρία λόγω πετρελαίου,όπου λόγω της ευμάρειας που είχαμε,τα προβλήματα απο την έλλειψη πολιτικής νομιμότητας,κρύβονταν κάτω απο το χαλί της καλοπέρασης,τόσο του κόσμου,όσο και της άρχουσας τάξης.Γιατί η ρήση του Πάγκαλου ‘μαζί τα φάγαμε’,είχε απόλυτη εφαρμογή και στη Κύπρο.Απλά τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι,κλαίμε σαν τις μωρές παρθένες της παραβολής,γιατί κοιμόμασταν όταν τέλειωνε το λάδι του λυχναριού.

   • avatar
    Επιλήσμων on September 28, 2012 - (permalink)

    Αγαπητή αθηνα,

    Είμαι υποχρεωμένος να επιμείνω, και μόνο εάν επέμβει ο κ. Έλληνας – που δεν το έχει συνηθίσει – θα υπάρξει κατάληξη.

    Εγώ στηρίζω την άποψη μου στο άρθρο του κ. Έλληνα (και αυτός στον Lipset). Κατ’ αυτούς, υπάρχουν 2 ξεχωριστά “είδη” πολιτικής νομιμότητας. Αυτό που χαρακτηρίζει τα πλείστα δυτικοευρωπαϊκά κράτη και το άλλο (που αφορά και εμάς) τα νοτιοευρωπαϊκά κράτη.

    Δεν αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει ηθική ή χρηστή διοίκηση σε ένα πολιτικό σύστημα γιά να υπάρχει πολιτική νομιμότητα. Φυσικά εάν συνυπάρχουν, τόσο το καλύτερο.

    Ένα παράδειγμα – ακραίο γιά να είναι καλύτερα αντιληπτόν – είναι το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας επί Χίτλερ. Υπήρχε πολιτική νομιμότητα ασχέτως εάν δεν ήταν αποδεκτό ως τέτοιο από πολλές άλλες χώρες.

    Τώρα, όσο γιά την κεκτημένη ταχύτητα μου και την προκατάληψη μου γιά τα γραφόμενα σου, εάν ή όχι έχουν παραλήπτη τον πρόεδρο Χριστόφια, τουλάχιστο στο σχετικό σχόλιο σου πιο πάνω, και το οποίο σχολίασα, σε παρακαλώ και σε προκαλώ να το ξαναδιαβάσεις.

    • avatar
     αθηνα on September 28, 2012 - (permalink)

     Eπιλήσμων,εάν η πολιτική νομιμοποίηση,με την έννοια της αποδοχής ενός καθεστώτος όπως το Τρίτο Ρά’ι′χ,απο το γερμανικό λαό,είναι συνώνυμη με την πολιτική νομιμότητα του Lipset,ομολογώ πως δεν το γνωρίζω.Επειδή όμως κατά τη γνώμη μου, η πολιτική Νομιμότητα θα έπρεπε να είναι συνυφασμένη με την πολιτική Ηθική,τότε αρνούμαι να συζητώ καν το θέμα ότι υπάρχει κρίση πολιτικής νομιμότητας στη Κύπρο,απλά επειδή έχουν εξανεμισθεί τα λεφτά με τα οποία απολάμβανε ο λαός ‘άρτον και θεάματα’,για τόσα χρόνια.Γι′αυτό σου ανάφερα τη φράση του Πάγκαλου οτι ‘μαζί τα φάγαμε’.Ισως θα πρέπει να βρεθεί άλλος όρος για να χαρακτηρίζει τα καθεστώτα στα οποία παραβιάζεται κάθε έννοια ηθικής,αλλά νομιμοποιούνται πολιτικά,γιατί έτσι θέλει ο λαός κατά τη δεδομένη χρονική συγκυρία.Λυπούμαι.

     • avatar
      αθηνα on September 30, 2012 - (permalink)

      Εξάλλου,διαφορετική έννοια και ποιότητα έχει το legitimacy σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς όπως ο ναζισμός ή ο κομμουνισμός,και άλλη σε μιά αστική δημοκρατία όπως η δική μας.Εκτός κι αν θεωρείς ότι η πολιτική νομιμοποίηση,ακόμα και σε δημοκρατικές χώρες,καθορίζεται απο την ιδεολογία του εκάστοτε προέδρου ή κυβερνώντος κόμματος,οπότε να λείπει τέτοια νομιμότητα.

     • avatar
      Επιλήσμων on October 1, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή αθηνα,

      Η νομιμοποίηση είναι μιά πράξη ενός θεσμικού οργάνου, πχ Δικαστηρίου, Υπουργείου,Κτηματολογίου,Εκκλησίας κλπ.

      Η νομιμότητα είναι μιά, κατ’ εξοχήν, έννοια, ( even an abstract idea).

      Ας μην δώσουμε συνέχεια διότι προφανώς δεν ενδιαφέρει κανένα άλλο εκτός από εμάς του δυό!

 20. avatar
  ARGYRIA on September 27, 2012 - (permalink)

  Cyprus is a member of EU and the Eurozone. As such, she has lost her sovereignty a long time ago. She has to play by the rules of the EU game.
  The rest is just rhetoric from the politicians to keep the appearance of democracy – which does not really exist. Our politicians are simply puppets of an EU political system more questionable than ours. The EU is not even a Federation, and yet they are trying to impose their will on member states and dictate policy outside the legal framework of a true United States of Europe. Barosso & Van Rombey are not democratically elected, yet they are running the most extravagant political machine …shouldn’t the citizens of the EU start questioning the administrative expenses of this undemocratic setup?

  I pray that the Cypriots start to realize that the politicians do not represent the interests of the people. They are simply playing a role capitalizing on the ignorance of the people, placating them and often times misleading them of the real issues.

  • avatar
   CPP on September 27, 2012 - (permalink)

   Not sure what you are trying to say Argyria and I don’t disagree with the statements above. But I for one believe that a European politician better represents the interests of the average cypriot compared to a Cypriot politician.

 21. avatar

  Πώς αυτοπυροβολήθηκε το κράτος με την Λαική και πώς το Κράτος έχασε 1 δις σε 2 μήνες….

  Τα γεγονότα είναι γνωστά, μετά το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων , η Λαική μετά απο απαίτηση της ευρωπαικής αρχής τραπεζών χρειάστηκε 2.3 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια. Παρόλες τις δηλώσεις της διοίκησης της ΛΑΙΚΗΣ ότι υπήρχαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές η αυξηση του μετοχικού κεφαάλιου της ΛΑΙΚΗΣ απέτυχε (όπως το αναμεναμε ) και έτσι το κράτος αναγκάστηκε να αγοράσει σχεδόν ολο το ανεξάσκητο κεφάλαιο.

  Το κράτος αγόρασε 18 δις μετοχές στην τιμή των 10 λεπτών ανα μετοχή επενδύοντας 1.8 δις ευρώ. Οταν έγινε αυτή η πράξη είχα αναφέρει εδώ στο stockwatch οτι η κίνηση αυτή είταν λάθος επιδή το κράτος θα έχανε πολλά λεφτα και ταυτόχρονα θα κατάστρεφε τους μετόχους. Ειχα πεί οτι η Λαική δέν θα δικαιολογούσε κεφαλαιοποίηση 2.3 δις ευρώ την ίδια στιγμή που μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες αξιζουν πολύ λιγότερο…….

  Απόψε θα εξηγήσω γιατί η κίνηση απο τα κράτος να σώζει τις τράπεζες με κανονικές μετοχές είναι μέγα λάθος. Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις τραπεζών σε οποιονδήποτε κράτος. (για αυτό στην Ελλάδα ο τρόπος κεφαλαιοποιησης των τραπεζών θα είναι διαφορετικός)Θα αποδείξω οτι οι κεφαλαιοποιήσεις τραπεζών θα έπρεπε να γίνονται οχι με κανονικές μετοχές αλλά με contigent convertible bonds η παρομοια ομόλογα . Είταν μια εισήγηση που έκανα πολλές φορές εδώ πολύ πριν την κεφαλαιοποίηση της Λαικής. Δυστηχώς η βουλή προχώρησε βεβιασμένα, χωρις να συμβουλευτούν ειδικούς και έχασε 1 δις ευρώ σε 2 μήνες.

  ΤΟ ΛΑΘΟΣ

  Είναι βασική αρχή της χρηματοοικονομικής οτι το Κοστος μετοχών είναι πολύ μεγαλύτερο απο το κόστος δανεισμού. Οταν οι μετοχές μιας εταιρείας είναι σε πολυ΄χαμηλή τιμή ΔΕΝ κάνουμε αυξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά δανεισμό. Παράδειγμα , εάν η Λαική ήθελε 2 δις ευρώ οταν η μετοχή της είταν 5 ευρώ ανα μετοχή , θα μπορούσε να εκδόσει μόνον 500 εκ μετοχές στην τιμή των 4 ευρώ ανα μετοχή.
  Η ΛΑΙΚΗ κατά την περίοδο της πρόσφατης αυξησης κεφαλαιου της είχε 1.7 δις μετοχές. Μετά το πιο πάνω παράδειγμα Η ΛΑΙΚΗ θα είχε 2.2 δις μετοχές.

  Η αυξηση κεφαλαίου που έγινε στην Λαική στα 10 λεπτά είχε ώς αποτέλεσμα η ΛΑΙΚΗ να έχει σήμερα 23 δις μετοχές απο τις οποίες οι 18 δις μετοχές ανήκουν στο κράτος. Στα 10 λεπτά που αγοράστηκαν οι μετοχές η κεφαλαιοποίηση της Λαικης είταν 2.3 δις ευρω. Σε καλές εποχές σε ένα χρηματιστήριο μια τράπεζα μπορεί να διαπραγματευετε σε τιμή που να πολλαπλασιάζει τα κέρδη 10 φορές .(p/e ratio 10) Σε καμιά περίπτωση η μετοχή της Λαικής δεν μπορούσε σταθεί στα 10 λεπτά αφού ούτε 230 εκ κέρδη έχει αλλα ούτε και τα χρηματιστήρια είναι σε τέτοια καλή κατάσταση που να δίνουν κεφαλαιοποιήσης 10 φορές των κερδών στις τράπεζες . Ειδικά αυτήν την περίοδο που οι ζημίες των τραπεζών είναι και θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες λόγο κακών οικονομιών σε Ελλάδα και Κύπρο. Εδώ διαπραγματέυετε στην Ελλάδα ο ΟΠΑΠ με πολλαπλασιαστή κερδών ΜΟΝΟΝ 4 φορές και ο ΟΤΕ το με p/e 3-4 φορές θα μπορούσε ποτέ μια Ελληνική η Κυπριακή τράπεζα να διαπραγματευετε με p/e 10??

  Ετσι αυτοπηροβολήθηκε το κράτος. Η μετοχή της Λαικής διαπραγματέυετε σήμερα στα 3.7 λεπτά ανα μετοχή , σε μια ζημιά 63% (πέραν του 1 δις )για το κράτος και κατεπέκταση για τον Κυπριακό λαό. Ο λόγος που η μετοχή είναι σε αυτήν την τιμή είναι η εσωτερική της αξία μετά τις ζημίες που ανακοικώθηκαν προσφατα και επιδή υπο κάποιες προηποθέσεις η Λαική μπορεί να έχει 100 εκ κέρδη τον χρόνο.

  ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ- ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

  οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε αυτήν την περίοδο ύφεσης και χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών θα έπρεπε να γίνουν με κάποιο είδος ομολόγου παρόμοιο με τα Co Co Bonds αλλά με μια διαφορά, να μπορούν οι τράπεζες να αγοράζουν πίσω τα ομόλογα αυτά σε κάποια φάση στο μέλλον καθώς τα δικά τους κεφάλαια αυξάνονται λόγο κερδών.

  Για παράδειγμα εάν η ΛΑΙΚΗ για το 2013 θα έχει 100 εκ κέρδη και αυξάνονται τα αποθεματικά της κατά 100 εκ και άρα βελτιώνονται τα εποπτικά της κεφάλαια, να της δίνετε αυτόματα το δικαίωμα να αγοράζει 100 εκ ομόλογα της που θα κρατα το κράτος. Με αυτό τον τρόπο έχουμε το εξής πλεονεκτήματα…

  1. Δεν αυξάνετε ο αριθμός μετοχών και δεν καταστρέφονται οι μέτοχοι…

  2. Το κράτος έχει μειωμένο ρίσκο αφού δεν κρατά μετοχές αλλα κρατά ομόλογα. Εχει έξοδο απο την ιδια την τράπεζα η οποία μπορεί να αγοράσει πισω τα ομολογα.

  3. Το κράτος δεν είναι μεγαλομέτοχος και αποφευγονται παραδείγματα όμοια με τις Κυπριακέ αερογραμμές και eurocypria.

  Τώρα θα προχωρήσω ένα βήμα και θα εισηγηθώ το εξής .

  Αντί να κρατά το κράτος τα ομολογα , να δημιουργηθεί ένα Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παρόμοιο με αυτό που έγινε στην Ελλάδα (και το οποιο εισηγήθηκα πολλές φορές) το οποιο να πιάσει τα λεφτά απο τον ευρωπαικό μηχανισμό σταθερότητας και μετά αυτό να αγοράσει ομόλογα απο τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ αυξάνετε το δημόσιο χρέος.

  Οι πιο πάνω ζημίες για το κράτος και τους μετόχους μπορεί να αυξηθούν αφού πιστευω οτι οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια στο σύντομο μέλλον . Οι πιο πάνω εισηγήσεις μου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη απο την βουλή και το κράτος . Η κρίση αυτή θα κρατήσει ακόμα 5 χρόνια τουλάχιστον δέν θα αντέξει το κράτος να αγοράζει συνέχεια μετοχές στις τράπεζες , θα χάσει τεράστια κεφάλαια ενώ θα καταστρέψει εντελώς όλους τους μετόχους των τραπεζών.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS