Skip to content

Προς την κυβέρνηση και την υπεύθυνη αντιπολίτευση: Μνημόνιο τώρα

Posted by (Author) on October 8th, 2012 - 96 Comments
avatar

Αν και φέρει μόνο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε, αυτή η κυβέρνηση καλείται να διορθώσει το σύνολο των προβλημάτων που προέκυψαν.  Δεν μπορεί να επιχαίρει κάποιος για το γεγονός πως ένας άνθρωπος είναι αναγκασμένος σήμερα να αυτοαναιρεθεί και να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους πολλά από αυτά που διαχρονικά ο ίδιος υποστήριξε.  Κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί και τον παράγοντα της ιστορικής ατυχίας.  Όπως και να έχει το πράγμα, τα γεγονότα έφεραν αυτόν τον άνθρωπο να έχει το καθήκον να καθορίσει το οικονομικό μέλλον όλων μας σε μεγάλο βαθμό για τις επόμενες δεκαετίες.  Η ευθύνη που πέφτει εκ των πραγμάτων στους ώμους του είναι τεράστια εώς και ασήκωτη.

Η υπεύθυνη αντιπολίτευση έχει καθήκον να αναγνωρίσει το πιο πάνω γεγονός.  Η υπογραφή του μνημονίου δεν μπορεί να περιμένει.  Δεν το αντέχει η οικονομιά μας, οι τράπεζες μας, και εν τέλει δεν θα το αντέξει η κοινωνία μας. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα έχει θετικά στοιχεία.  Η μείωση των μισθών και συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα εώς και 15 τοις εκατό, η ευελιξία στο ωράριο των δημόσιων υπαλλήλων, η παγοποίηση των προσλήψεων, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, και η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, είναι σημαντικά έως και γενναία μέτρα.  Η υπεύθυνη αντιπολίτευση πρέπει να επικροτήσει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Πρέπει επίσης να επισημανθούν τα προβλήματα αυτής της αντιπρότασης και να προταθούν επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειάστουμε και νέο μνημόνιο με νέα οδυνηρά μέτρα εντός του 2013 ή του 2014, έχοντας πλέον μπει σε ένα φαύλο υφεσιακό κύκλο.  Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι το να βασίζεσαι σε μεγάλο βαθμό σε φορολογίες όπως γίνεται στην αντιπρόταση της κυβέρνησης, δεν φέρνει συνήθως τα απαιτούμενα έσοδα, και ανοίγει νέες δημοσιονομικές τρύπες με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκ των υστέρων μπαλώματα με νέες περικοπές μισθών και νέους φόρους που διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης.  Αυτό πρέπει να αποφευχθεί έτσι ώστε να μην παραταθεί αχρείαστα η διάρκεια της ύφεσης που θα ζήσουμε.

Πρέπει λοιπόν τα μέτρα που προτείνουμε να είναι πειστικά ως προς τη δυνατότητα τους να φέρουν την αναγκαία δημοσιονομική διόρθωση, και να είναι τέτοια που θα καθιστούν τον ευρύτερο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα καθώς και το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και το σύστημα υγείας, βιώσιμα.  Ένα τέτοιο μέτρο είναι η αύξηση του ποσοστού περικοπών των κοινωνικών παροχών απο το 3.5% στο 5% για το 2013, και από το 4.5% στο 8% για κάθε έτος της περιόδου από το 2014 ως 2016.  Η μη πληρωμή του 13ου για το 2012 φαίνεται επίσης αναγκαία για να κλείσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό τη δημοσιονομική τρύπα.  Η κατάργηση του 13ου για τα επόμενα χρόνια θα ήταν ένας άλλος ξεκάθαρος και εύκολα κατανοητός τρόπος μείωσης του κρατικού μισθολογίου.  Ένα τρίτο μέτρο θα ήταν η περαιτέρω σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67.  Τέταρτο, η αύξηση του τέλους χρήσης των νοσοκομείων στα €20 θα βοηθούσε στο κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας και στην κάποια αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.  Πρέπει επίσης να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, ειδικά όταν διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα αυτοί να μη μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι κερδοφόροι τα επόμενα χρόνια, λόγω κόστους, στο νέο περιβάλλον με τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν.  Αυτό είναι ένα μη υφεσιακό μέτρο που αποφέρει σημαντικά αρχικά έσοδα, πιο αποδοτική διαχείριση, αλλά και συστηματικά μελλοντικά έσοδα μέσω της φορολογίας ή μέσω του μειοψηφικού πακέτου προνομιακών μετοχών που μπορεί να διατηρήσει το κράτος σε αυτούς τους οργανισμούς.

Η παράλληλη ενδυνάμωση των θεσμών (επιτροπή ανταγωνισμού, επιτροπή κεφαλαιαγοράς, κτηματολόγιο, πάταξη της γραφειοκρατείας, ενοποίηση βάσεων δεδομένων από διάφορους κρατικούς φορείς, βελτίωση του δικαστικού συστήματος) επιβάλλεται, και θα υποβοηθούσε την καλύτερη λειτουργία των νέων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που θα προέκυπταν, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου.  Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης πως χωρίς δομικά διαρθρωτικά μέτρα δύσκολα μπορεί να έρθει η ανάπτυξη.  Τέλος, ο προσεκτικός χειρισμός του προβλήματος των τραπεζών και η σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για το συγκεκριμένο ορισμό για τα κακά δάνεια που θα επιλεγεί, καθώς και για τη σταδιακή αντί απότομη αύξηση των απαιτούμενων κεφαλαίων, είναι ίσως το πλέον σημαντικό κομμάτι που θα καθορίσει εν τέλει και το ύψος του δανεισμού που θα χρειαστούμε σαν κράτος.

Ο κ. Μάριος Ζαχαριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με ειδικότητα στα Διεθνή Μακροοικονομικά και την Οικονομική Μεγέθυνση και Ανάπτυξη.

Categories → Οικονομία

96 Comments
 1. avatar
  αθηνα on October 8, 2012 - (permalink)

  Κύριε καθηγητή,δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ο κάθε σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος με τη φιλοσοφία των απόψεών σας.Να μου επιτρέψετε όμως να πω ότι μιλώντας γενικόλογα και ισοπεδωτικά,υπάρχει ο κίνδυνος,όχι μόνο να θυματοποιηθούν κάποιοι που ίσως να είναι και το λιγότερο,αλλά να οδηγηθούμε σε χειρότερη ύφεση.Υποστηρίζετε την αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας,συμφωνόντας με το εύηχο σύνθημα του ΑΚΕΛ για να πληρώσουν ”οι έχοντες και κατέχοντες”.Θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα που μου έλεγε χτες ένας φίλος,απ’αυτούς που την περίοδο της μεγάλης ανόδου των ακινήτων αυτοχρίσθηκαν developers.Βρέθηκε λοιπόν στη Λεμεσό με γη αξίας 5 εκατομμυρίων σε τιμές φούσκας,αλλά και με χρέος 4 εκατομμυρίων.Και καλείται τώρα που ουσιαστικά είναι άνεργος στα 52 του χρόνια,να πληρωσει με τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης 6000 ευρώ φόρο,γιατί κατά το ΑΚΕΛ θεωρείται ”συσσωρευμένος πλούτος”.

  • avatar
   Αχιλλεας on October 8, 2012 - (permalink)

   Ρε Αθήνα,
   Αν πουλήσει τα ακίνητα θα πιάσει 5εκ, εξοφλεί και έχει και ένα εκ. στην τράπεζα. Στην χειρότερη να τα δώσει της τράπεζας και να αποφύγει τόκους και φορολογίες. Επίσης θα γλυτώσει και η τράπεζα από το ΚΑΚΟ δάνειο. Επίσης θα κερδίσει και κάτι που πολύ λίγοι μπορούν να αποκτήσουν χωρίς κόστος. Την ΣΟΦΙΑ, έτσι την επομένη φορά δεν θα αυτοχρισθει οτιδήποτε

  • avatar
   Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

   Αθηνά, για να καταλάβω πρέπει να λύπηθούμε κάποιο που κατέχει περιουσία 5 εκατομυρρίων?? Στο τέλος-τέλος ας τη δωρίσει σιόρ αφού εν τόσο βάρος τζαι εν μπορεί να πληρώσει τον φόρο των 6000 ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποια εισοδήματα ο εν λόγω κύριος απόκτησε αυτή την περιουσία? Ο φόρος εισοδήματος το γνωρίζει? Από καταθέσεις πως τα πάει, γιατί δεν πάει κάποιος ετσι απλά να αγοράσει ακίνητη περιουσία της τάξης των 5 εκατομυρρίων χωρίς να έχει κάσια.

   Πέραν των πιο πάνω σε ένα πιο σοβαρό τόνο, η φορολόγηση της ακίνητης περιούσίας ήταν ένα μέτρο που επιβάλλετο να γίνει εδώ και δεκαετίες. Είναι ίσως η μόνη αναπτυξιακής φύσης φορολογία η οποία ελπίζω να πίασει και την εκκλησία. Το τελευταίο εξηγεί και εν μέρη γιατί τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ καταψήφισαν δύο φορές μέχρι τώρα την εν λόγω νομοθεσία. Γιατί απλά στην Κύπρο η εκκλησία είναι μέρος του κεφαλάιου και κατέχει μεγάλο μέρος αυτού που αποκαλούμε συσσωρευμένο και αδρανή πλούτο που είναι ότι πιο χειρότερο για μια οικονομία.

   • avatar
    αθηνα on October 8, 2012 - (permalink)

    Πρώτη φορά ακούω ότι η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας,είναι αναπτυξιακή.Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε!

 2. avatar
  Άλκης Ηρακλέους on October 8, 2012 - (permalink)

  Η αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών θα έχει και το πρόσθετο όφελος ότι τα κόμματα δεν θα μπορούν να έχουν πια το δάκτυλο στο βάζο με το μέλι.

  Εξαιρετικό άρθρο, γιατί αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει μόνο μέρος της ευθύνης για ότι έγινε και την κύρια ευθύνη για ότι πρέπει να γίνει στις επόμενες μέρες.

  • avatar
   NAN on October 8, 2012 - (permalink)

   συμφωνω απολυτα. επισης, να μην ξεχναμε οτι οι εταιρειες αυτες που μπορει να ειναι κερδοφορες σημερα δεν σημαινει οτι θα ειναι και αυριο. με την ελευθεροποιηση των επικοινωνιων και της ηλεκτρικης ενεργειας απο την ευρωπαικη ενωση, λογω ανταγωνισμου, οι ημικρατικοι μπορει (μαλλον σιγουρα θα ελεγα) να καταληξουν ζημιογωνες εταιρειες που δεν θα αξιζουν μπακκιρα, κατι σαν ΚΑ και eurocypria εναν πραμαν, και μετα τι θα τις κανουμε? να εξακολουθουμε να τις πριμοδοτουμε απλα γιατι εν κριμα? γιατι ολες αυτες τις μερες το μονο επιχειρημα που εχω ακουσει οσων αφορα τα μετρα ειναι οτι δεν πρεπει να καμουμε τιποτε γιατι εν κριμα.

 3. avatar
  ARGYRIA on October 8, 2012 - (permalink)

  USD$50 billion dollar sovereign loan to the Republic of Cyprus for 100 years

  TORONTO, Sept. 5, 2012 /CNW/ – The Canadian Bureau of END (End National Debt) a Philanthropic NGO, on behalf of Mr Artemios Sorras, a founding member of END and benefactor of the loan, announces that the New York Head Quarters of END via its Chairman Dr. Emmanuel Lambrakis have officially offered a sovereign loan to the Republic of Cyprus in the sum of up to Euro 40 billion (USD$50 billion dollars) without interest, with a tenor of up to 100 years, and with partial repayment privileges in full or in part every 5th year anniversary of the loan to:

  A) Refinance and pay the existing sovereign debt of the Republic of Cyprus in the sum of about Euro 28 billion.

  B) With the balance of the loan being sequestered to fund and refinance the Cypriot business sector, assist hard hit consumers, and provide trade finance and development financing to encourage growth and creation of new jobs, and new economy, thus assisting the efforts of His Excellency The President of Cyprus Mr. Dimitrios Christofias to avoid any financial assistance from the IMF, the EU and ECB (European Central Bank,) which will wrack and destroy Cyprus as they have destroyed Greece.

  END via its chairman Dr Emmanuel Lambrakis and on behalf of Mr. Artemios Sorras benefector of the loan, further announces that, the sum of up to Euro 400 billion (USD500 billion dollars) shall be offered officially to Greece, by September 9th, 2012, with interest at 0,5% per annum, for up to 100 year tenor, with prepayment privileges in full or in part every 5th year, and in order that :

  A) Greece pay in full all of its lawfully owed debt, with the lawfulness of such debt being determined by constituting an International Audit Committee (not unlike what President Correa of Ecuador did), to determine which part, if any of the said debt is odious debt.

  B) To fund and refinance private company and consumer, and housing debt, and fund the growth plans of the industrial sector, trade finance, and farm land sector, thus assisting Greece to rebound to bigger and better things from more than five years of severe recession.

  END will oversee and manage such debt determination, and the further funding of the consumer and commercial development program throughout Greece.

  SOURCE: END NATIONAL DEBT (http://cnw.ca/rn90J)
  http://www.newswire.ca/en/story/1030629/usd-50-billion-dollar-sovereign-loan-to-the-republic-of-cyprus-for-100-years

 4. avatar
  Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

  Κατ’ αρχην να πω ότι το άρθρο είναι ίσως το πιο αντικειμενικό που διαβάσαμε στο stockwatch μέχρι σήμερα αφού θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και μένει μακρια από μικροκομματικές σκοπιμότητες (έτσι δεν είναι Αθηνα?). Για αυτό συγχαρητήρια στον κύριο Ζαχαριάδη.

  Επιτρέψετε μου όμως να διαφωνήσω με το θέμα του 13ου μισθού όχι γιατί έχω κόλλημα με το θέμα αλλά για τον πολύ απλό λόγο ότι περεταίρω μείωση στους μισθούς του δημοσίου και ειδικά οριζόντια, όπως η αποκοπή του 13ου μισθού θα οδηγήσει με περαιτέρω μεγάλη ύφεση.

  Από την μια όλοι οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας οριζόντιας μείωσης στους μισθούς. Από την άλλη αν κάποιος πάρει τον μέσο δημόσιο υπάλληλο που αμοίβεται με 240 ευρώ (ακάθαρτα) τότε θα δεί ότι από τα 2 συνολικά πακέτα μέτρων που είδαμε μέχρι τώρα ο μισθός του έχει μειωθεί κατά 20 περίπου τοις εκατό (8% με τα 2 πρώτα και 12% με τις προτάσεις της κυβέρνησης). Μια επιπλέον αποκοπή του 13ου μισθού αναλογεί σε άλλο 7.7% που σημαίνει συνολικές μειώσεις 27.7%. Για τον μέσο δημόσιο υπάλληλο εν υπήρχε σε καμία περίπτωση θέμα καταθέσεων μέρος του μισθού αφού τα δάνεια τρέχουν. Οπότε ΟΛΟΚΛΗΡΟ αυτό το 27%+ αφαιρείται από την κατανάλωση.
  Πέραν των πιο πάνω με βάση τους δικούς μου υπολογισμούς με το πακέτο αφαιρούνται 1,05 δις από τον δημόσιο τομέα που αποτελεί το 15-16% των εργαζομένων και μόνο 350 εκατομύρια από το υπόλοιπο 85% τον ιδιωτικό τομέα (υπάλληλοι και εργοδότες). Οπότε τα δακρύβρεχτα που ακούμε από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου (Παπαδόπουλο, Αβέρωφ και κατ΄επέκταση ΔΥΣΗ-ΔΗΚΟ) περί πακέτου που φορτώνει το βάρος της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα είναι το λιγότερο παραπλανητικά για να μην πω και κατευθυνόμενα.

 5. avatar
  Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

  2400 ευρώ (ακάθαρτα) η αμοιβή του μέσου δημοσίου υπαλλήλου και όχι 240 όπως αναφέρεται πιο πάνω (typo)

  • avatar
   αθηνα on October 8, 2012 - (permalink)

   Georgie,ακόμα και αν οι αριθμοί που αναφέρεις είναι σωστοί,τα μέτρα είναι υφεσιακά,και αμφίβολης αποτελεσματικότητας,διότι είναι φορολογικού χαρακτήρα,και άντε να εισπράξεις απο έναν παττισμένο,φόρο ακίνητης περιουσίας.Πολύ φοβούμαι ότι ακόμα και να τα δεχθεί η Τρόικα,που χλωμό το βλέπω,θα κληθείς όπως στην Ελλάδα,σε μερικούς μήνες να ξαναβάλεις το χέρι στη τζέπη.Δυστυχώς.

   • avatar
    Αλέξανδρος on October 9, 2012 - (permalink)

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο αλλά και μαζί σου στο θέμα του 13ου μισθού. Αθηνά δεν καταλαμβαίνει κανένας τι λες. Μας λες για ένα παττισμένο που έχει περιουσία 5 εκατομμύρια???!!

 6. avatar
  Αχιλλεας on October 8, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Κύριε Ζαχαριάδη,
  Πολύ σωστή η διατύπωση της κατάστασης και οι συμβουλές σας προς την αντιπολίτευση. Συμφωνώ μαζί σας στις πρώτες δυο παραγράφους άλλα διαφωνώ στις επόμενες δυο.
  Ζητάτε επιπρόσθετα μέτρα για να αποφύγουμε υφεσιακό κύκλο μέσα στο 2013 και το κάνετε αυτό προτείνοντας υφεσιακά μέτρα για το 2012 όπως τον 13ο μισθό και μείωση κοινωνικών παροχών. Επίσης προεξοφλείτε μη τήρηση κερδοφορίας των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών για να δικαιολογήσετε την θέση σας για ιδιωτικοποίηση τους χωρίς να έχετε κανένα στοιχειό που να δικαιολογεί μείωση κερδοφορίας. Αντιθέτως η μείωση του μισθολογίου γύρο στο 10% θα ενισχύσει την κερδοφορία και όχι να την μείωση. Επίσης διαφωνώ κάθετα και έντονα με το μέτρο της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης όχι γιατί δεν θα φέρει αποτελέσματα αλλά γιατί θεωρώ ότι δεν πρέπει να παίρνουμε μέτρα τα οποία μειώνουν την ποιότητα ζωής μας. Το συνταξιοδοτικό χρειάζεται εκσυγχρονισμό, το να το αυξάνουμε διαρκώς είναι απαρχαιωμένο μοντέλο σκέψεις και η εύκολη λύση. Εσείς κύριε Ζαχαριάδη σας αρέσει να δουλεύετε μέχρι τα 67 σας ? Ε τότε γιατί προτείνετε να το κάνουν άλλοι ?
  Κατά την γνώμη μου ο τρόπος να αποφύγουμε μελλοντικούς υφεσιακους κύκλους είναι σε συνδυασμό με τα μέτρα να γίνει ενίσχυση των τραπεζών και αυστηρή εποπτεία τους ούτος ώστε να χρηματοδοτούν σωστά και στοχευόμενα την αγορά. Ακόμα ένα μέτρο είναι η ενδυνάμωση και πιο αυστηρή λειτουργιά του τμήματος είσπραξης φόρων και η καταπολέμηση της φόρο διαφυγής. Αυτά τα μέτρα μαζί με αυτά που αναφέρετε στο τέλος του μηνύματος σας θα αποφέρουν περισσότερα χωρίς κανένα υφεσιακο ρίσκο.
  Στο κάτω κάτω αν χρειαστεί, ας κάνει και κάτι η νέα κυβέρνηση η οποία όπως φαίνεται θα ελέγχει την εκτελεστική αλλά και νομοθετική εξουσία.

  • avatar
   Marios Zachariadis on October 9, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Αχιλλέα, εγώ βεβαίως θα εργαστώ ως τα 67 όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Ελπίζω μάλιστα να αυξηθεί το όριο για 2 επιπρόσθετα χρόνια που θα σήμαινε στα 69 για μένα, στα 67 για τους Δημόσιους υπάλλήλους και σε πιο χαμηλό σημείο για τα χειρωνακτικά επαγγέλματα. Αν δεν συμβεί αυτό απλά δεν θα πάρουμε σύνταξη, εκτός και αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι συνεισφορές σε απίστευτα ψηλά επίπεδα. Αυτό και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι από τα πολύ λίγα μη υφεσιακά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε εν μέσω κρίσης. Εγώ θα εφάρμοζα αυτά πρώτα μαζί με μικρότερες περικοπές στους μισθούς και μια μείωση σε διάφορες κοινωνικές χορηγίες, μαζί με πολλά διαρθρωτικά μέτρα και (κυρίως!) μεγάλες διορθώσεις στο τραπεζικό σύστημα που θεωρώ ότι έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. το πακέτο που προτάθηκε) κινδυνεύουμε με καλές πιθανότητες να μπούμε σε ύφεση πενταετίας-δεκαετίας.

   • avatar
    Αχιλλεας on October 9, 2012 - (permalink)

    Κύριε Ζαχαριάδη,
    Μην λέτε μεγάλα λόγια. Μόλις ακούστηκε η λήξη μνημόνιο ένας τεράστιος αριθμός δημοσιών υπαλλήλων βγήκε σε πρόωρη σύνταξη. Όταν κουτσουρευτεί κι άλλο ο μισθός σας το ίδιο θα κάνετε και εσείς. Αφού είσαστε τόσο χουβαρντάδες και θα δεχόσασταν αύξηση ορίου αφυπηρέτησης μέχρι τα 69 και αποκοπή 13ου για χάρη της ανάπτυξης τότε γιατί να μην σας κοπεί όλο το εφάπαξ? Να δείτε πόσο εύκολα και άπλα λύνετε το πρόβλημα του ελλείμματος. Γιατί δηλαδή να παίρνουν όλοι η κυβερνητικοί εφάπαξ ? Εγώ πληρώνω ένα κομμάτι του μισθού μου σε επενδυτικά σχέδια με το ρίσκο να τα χάσω όλα για να μπορέσω να έχω εφάπαξ.
    Και κάτι τελευταίο, στις πρώτες δυο παραγράφους σας επικροτούσατε το πακέτο που πρότεινε η κυβέρνηση και τώρα μας λέτε ότι θα οδηγήσει σε ύφεση. “Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. το πακέτο που προτάθηκε) κινδυνεύουμε με καλές πιθανότητες να μπούμε σε ύφεση πενταετίας-δεκαετίας.”
    .Επίσης εσείς και άλλη κυβερνητικοί οικονομολόγοι κάνετε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και ζητάτε περισσότερες αποκοπές από τους εαυτούς σας (δημοσίους υπαλλήλους) και είναι πραγματικά πολύ οξύμωρο το γεγονός ότι ο πρόεδρος τις συντεχνίας δεν δέχεται ούτε καν τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση αντιθέτως λέει ότι είναι σφαγιαστικά. Γιατί δεν τα βάλετε μαζί του και τα φορτώνετε όλα στην κυβέρνηση? Δεν είδα ούτε μια επίθεση μέσω δηλώσεων προς εκείνη την κατεύθυνση. Τελικά πόσο συντονισμένη και επαγγελματική προπαγάνδα γίνετε στην Κύπρο? Σχεδόν αγγίζει το τέλειο

    • avatar
     Marios Zachariadis on October 9, 2012 - (permalink)

     Επικροτώ μέρος των μέτρων που προτάθηκαν. Και προτείνω αλλαγές, έχοντας επίγνωση του τι θα γίνει αν δεν βρούμε λύσεις. Αυτά που προτείνω θα καθιστούσαν το σχέδιο λιγότερο υφεσιακό και με προοπτικές ανάπτυξεις. Αν η χώρα μου βουλιάξει για μια δεκαετία λόγω του ότι δεν πάρθηκαν οι σώστες αποφάσεις σε αυτά τα θέματα που κατέχω, τότε πως θα με χαρακτήριζε η τυχόν σιωπή μου; Θα προτιμούσατε να μην εκφέρω την αποψή μου ως ειδικού σε αυτό το θέμα (έστω δημόσια αφού η Πολιτεία δε με συμβουλεύτηκε); Όσον αφορά την επίθεση προς τους Πανεπιστημιακούς, θα ήταν καλό να γνωρίζετε ότι σε αντίθεση με το ευρύτερο Δημόσιο και τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, οι ακαδημαϊκοί στο Παν. Κύπρου δεν έχουν ασφάλεια εργάσιας μέχρι να φτάσουν στη βαθμίδα του αναπληρωτή (κάπου στην ηλικία των 40+).

     • avatar
      Αχιλλεας on October 9, 2012 - (permalink)

      Πολύ καλά κάνετε και τα λέτε. Αυτό που ξενίζει είναι η κατεύθυνση που τα λέτε. Εμείς δεν έχουμε πότε ασφάλιση Κύριε Ζαχαριάδη ούτε καν στα 40 μας.

     • avatar
      Άλκης Ηρακλέους on October 11, 2012 - (permalink)

      Μπορείτε να δώσετε κάποια στατιστική για το θέμα της ασφάλειας εργασίας; Για παράδειγμα, τι ποσοστό προσληφθέντων ακαδημαϊκών δεν μονιμοποιείται σε σχέση με τα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια, που νομίζω αυτά είχε το πανεπιστήμιο ως πρότυπο όταν ξεκίνησε; Πάντως, στην Αγγλία υπάρχει μόνιμο διδακτικό προσωπικό που παίρνει σχετικά χαμηλούς μισθούς.

 7. avatar
  Marios Zachariadis on October 8, 2012 - (permalink)

  Αγαπητή Αθηνά, ο φόρος ακίνητης περιουσίας που προτάθηκε αφορά τιμές του 1980, προ της φούσκας. Άρα δεν θα επηρεαστεί σε τέτοιο μεγάλο βάθμο κάποιος που έχει ακόμα και μεγάλες εκτάσεις γης. (Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει σε σημερινές τιμές και πολύ μικρότερους συντελεστές φυσικά.) Το κόστος για τους πιο πολλούς ιδιοκτήτες γης θα είναι μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ.

  Αγαπητή Georgie, η αναφορά μου στον 13ο για τα επόμενα χρόνια είναι σαν εναλλακτική μέρους της τετραπλής μείωσης που θα έχουμε τώρα. Η αναφορά μου στον 13ο για το 2012, είναι κυρίως για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο εντός του 2013 ή 2014, κάτι πολύ πιθανόν αν βασιστούμε κυρίως σε φορολογίες. Και πάλι θα μπορούσε να γίνει σε συνδιασμό με κάπως μικρότερες μειώσεις απο το σημείο του 15%-17% που προτείνεται τώρα. Ελπίζω να βοηθούν οι επεξηγήσεις.

 8. avatar
  petros on October 8, 2012 - (permalink)

  No doubt about what you are saying Mr Zachariades.
  The most of the measures proposed by the IMF are logical and should be implemented. And to be honest, we have reached a point where the options for us are limited.

  As for your comment Georgie regarding the 13th I believe it is not realistic. 13th salary is something you can have when there is surplus of money. There are many countries where the 13th salary does not exist and the economies are not suffering as you state. Do you actually believe that if the 13th salary is given (which we don’t have the money to give) to the public servants then these people will spend that money so the economy can be stimulated? I don’t think so.

  As for you comment regarding the private and public sector I should remind you that the private sector is the one that is suffering for the past 4 years. We have been paying losses for 4 years so its time for the public sector to pay the price.

  Anyone not happy with the public sector and the cuts they are free to resign and come work in the private sector and see how life is there.
  The mean salary in the public sector is 2400 and in the private is 1200. And you still think that they should give 13th salary and the private sector should pay the price? Get real.

  • avatar
   Άλκης Ηρακλέους on October 8, 2012 - (permalink)

   The 13th salary is largely a slogan. Much better to have no 13th salary rather than have a much less transparent, equivalent reduction in the yearly salary. It has become almost impossible for a non-accountant to calculate end salaries in the public sector.

 9. avatar
  Marios Zachariadis on October 8, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Αχιλλέα, οι ιδιωτικοποήσεις είναι μη υφεσιακό μέτρο που προσφέρει επιπρόσθετες προοπτικές ανάπτυξης. Ιστορικά, για πολιτικούς λόγους οι χώρες που δέχονται βοήθεια καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις (επειδή οι πολιτικοί ή τα κόμματα έχουν να χάσουν πολλά από αυτές) και προτιμούν αρχικά τις μειώσεις μισθών και αυξήσεις φορολογιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η έξοδος από την ύφεση. Στην Λατιτική Αμερική πήρε μέχρι και 15 χρόνια! Στο Μεξικό, ήταν σε ύφεση 4 χρόνια πριν η πολιτική ηγεσία ενδώσει στις ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που έφεραν ανάπτυξη 1-2 χρόνια μετά. Στην Ελλάδα… Στην Κύπρο;

  • avatar
   Αχιλλεας on October 8, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Κύριε Ζαχαριάδη,
   Κατ αρχήν δεν είπα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι υφεσιακο μετρό. Αντιθέτως συμφωνώ ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει το κράτος να αναπνεύσει. Αυτό όμως ισχύει μόνο για οργανισμούς που φορτώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό όπως πχ Κυπριακές Αερογραμμές. Ιδιωτικοποίηση όμως κερδοφόρων οργανισμών ? Δεν βλέπω καμία λογική. Είναι όπως που να έχω ένα όμιλο εταιρειών και να πουλώ την καλύτερη μου θυγατρική για να επενδύσω κάπου αλλού (πχ ανάπτυξη που αναφέρατε). Γιατί να μην πουλήσουμε το χρυσό τότε? Η Ελλάδα γιατί να μην πουλήσει τον Παρθενώνα. Επίσης η θέση να τα πουλήσω για να μην κερδίζουν οι πολιτικοί η να τα πουλήσω γιατί στο μέλλον θα έχουν ζημίες είναι πραγματικά ξεκαρδιστική. Δηλαδή το ΑΚΕΛ που είναι κάθετα αντίθετο έχει να χάσει τόσα πολλά αν ιδιωτικοποιηθεί η ΣΥΤΑ? Η ΣΥΤΑ κύριε Ζαχαριάδη είναι το μοναδικό αξιόλογο πράγμα που έχει το απαρχαιωμένο κράτος και αυτό το λέω με μεγάλη λύπη. Η διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να φέρουν ανάπτυξη όχι η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων οργανισμών που είναι παράδειγμα προς μίμηση.

   • avatar
    Αλέξανδρος on October 9, 2012 - (permalink)

    Αντιθέτως εγώ συμφωνώ με τον κύριο Ζαχαριάδη. Ναι τώρα η CYTA κάνει κέρδη αλλα μέχρι πότε. Μια μέρα θα σταματήσει αυτό. Όπως όλοι οι ημικρατικοί οργανισμοί. Καλύτερα να πωληθεί τώρα σε ψηλή τιμή παρά αργότερα να γυρεύουμε να την ξεφορτωθούμε (βλέπε Κυπριακές Αερογραμμές).
    Είναι από όλους αποδεχτό ότι το δημόσιο σύστημα δεν είναι αποδοτικό. Ο δημόσιος υπάλληλος παίρνει αυξήσεις αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας του και όχι της αποδοσης του, δεν φοβάται ποτέ την απόλυση του.. Οποιοσδήποτε δουλεύει σε τέτοιο σύστημα άθελα του θα το εκμεταλλευόταν.
    Γι′αυτό όσους λιγότερους έχουμε τόσο το καλύτερο. Ούτε Κ.Α. θελουμε, ουτε CYTA, ουτε ΡΙΚ ουτε ουτε ουτε

    • avatar
     Αχιλλεας on October 9, 2012 - (permalink)

     Έχεις λάθος φίλε μου. Στην ΣΥΤΑ υπάρχουν και αξιολογήσεις και μετρούν στην ανέλιξη του κάθε ενός. Γι αυτό είπα ότι είναι οργανισμός προς μίμηση και πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχτεί αλλά να χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα. Υπάρχουν και εκεί σημεία που χρήζουν διαρθρωτικών αλλαγών αλλά αυτό ισχύει σε όλους τους οργανισμούς ακόμα και τους ιδιωτικούς . Όσο για την τιμή δεν την πιάνεις σε περίοδο κρίσης αντιθέτως ο αγοραστής θα αγοράσει μόνο για να την φάει μουχτη. CASH IS THE KING.

  • avatar
   mariaki on October 15, 2012 - (permalink)

   Καλό θα ήταν να μας πεις σε ποια περίοδο της ιστορίας του Μέξικο αναφέρεσαι και δώσε στοιχεία που να είναι “διαψεύσιμα” (με την ποπεριανή έννοια). Επίσης όταν λες “ότι οι χώρες που δέχονται βοήθεια καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις” κατονόμασε ποιες χώρες εννοείς, γιατί η ιστορία του ΔΝΤ λίγο διαφορετική μοιάζει να είναι(για περεταίρω κριτική περιμένω τις διευκρινήσεις σου, παρότι λέω εκ των προτέρων ότι τα συγκεκριμένα που αναφέρεις είναι ανεδαφικά, οι λόγοι που καθυστερούνται οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παιδικοί).

   Πιστός ως είσαι στα δόγματα των λεγόμενων και οικονομικών επιστημών (αναφέρομαι εδώ στα νεοκλασικά οικονομικά) θεοποιείς τις ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως, παρά την επιστημοσύνη σου, δεν μπαίνεις στο κόπο να αναφέρεις τα αόριστα παραδείγματα που συνηθίζεις, για να υποστηρίξεις το επιχείρημα περι αναπτυξιακότητας των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι θέσφατο. Και όπως κάθε θέσφατο, είναι και αυτό αυταπόδεικτο και αυτονόητο (άσε που έχει και την αξιακή χροιά που πρέπει να έχει: είναι το σωστό/καλό).

   Είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναπτυξιακό μέτρο.
   Με την ίδια γλώσσα όμως θα μπορούσε κάποιος να πει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιωτικοποιήσεις είναι υφεσιακό μέτρο.
   Επίσης, ισχύουν και οι ενίοτε συμπληρωματικές του θέσεις.
   Σε κάποιες περιπτώσεις οι κρατικοποιήσεις είναι υφεσιακό μέτρο(αν λάβουμε υπόψη μας τον Κέυνς το τελευταίο πίνει νερό).
   Όπως επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις οι κρατικοποιήσεις είναι αναπτυξιακό μέτρο.

   Θα ασχοληθώ μόνο με την πρώτη περίπτωση(που είναι είτε το 25% των περιπτώσεων, ή σε μια κατοπτρική συμπληρωματικότητα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%. Το θέμα είναι ότι ο Ζαχαριάδης έκανε το μέρος σύνολο, αφού προηγουμένως κάποιες πτυχές της πραγματικότητας της εξόρισε. Θυμίζει την Αθηνα του πιο πάνω σχολίου που ότι δεν έχει ξανακούσει δεν υπάρχει. Και αφού έχει τόση καλή ακοή και όραση γιατί δεν έχει ξανακούσει ότι η αύξηση του κόστους παρακράτησης ενός αντικειμένου παρακινεί στην κυκλοφορία του )
   Ένα από τα παραδείγματα, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις λειτούργησαν αναπτυξιακά(με την παρέμβαση του ΔΝΤ) είναι στην Γουατεμάλα. Η οικονομική μεγέθυνση της χώρας είναι τα τελευταία χρόνια 4-5%. Η φτώχεια και η εξαθλίωση όμως είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Οι ιστορικές περιπτώσεις παρέμβασης του ΔΝΤ και της ακόλουθης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των πάντων είναι πάρα πολλές(στην Λατινική Αμερική, πράγμα που αποσιωπά η αόριστη αναφορά του πολύ κύριου ζαχαριάδη, που κρύβει είτε ογκώδη αγνοια είτε σκοπιμότητα, σε κάποιες περιπτώσεις το δίπτυχο ΔΝΤ-ιδιωτικοποιήσεις, ήταν παρεπόμενο πραξικοπήματος ή/και δικτατορίας). Με λίγα λόγια υπάρχει η ιστορική εμπειρία η οποία επιτρέπει σε κάποιον που θέλει να τηρήσει τις ελάχιστες επιστημονικές προδιαγραφές, να προβεί σε μια συνολική αποτίμηση των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή των εφαρμογών και τον αποτελεσμάτων τους σε πραγματικό κοινωνικό χώρο και χρόνο, που είναι ένας χώρος πολύ πιο διαφορετικός από τον εξιδανικευμένο ευκλείδειο άχρονο χώρο των νεοκλασσικών οικονομικών, και της προσομοίωσης του τελευταίου στο κεφάλι του φίλου ζαχαριάδης.

   Τελικά είναι αστείο να επικαλείται κάποιος τις ιδιωτικοποιήσεις για λόγους ανάπτυξης την στιγμή που όλα τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνει είναι υφεσιακά(τα δικά σας κ. ζαχαρηαδη). Στο πλαίσιο της ευρωζώνης ό μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας είναι η συμπίεση του κόστους εργασίας ανα μονάδα προϊόντος. Και ασφαλώς ο συνειρμός αυτού είναι ότι η μόνη στρατηγική (στο κεφάλι τους) για την λύση του προβλήματος είναι (στρατηγική που ακολουθείται ευρέως στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή) είναι η υφεσιακές συνθήκες. Και το πράγμα χοντραίνει ανάλογα με το ποιον θα θεωρήσουμε ως ανταγωνιστή(π.χ. Βουλγαρία, Ινδία, Κίνα, Ρουμανία).

   Υ.Γ. Αλήθεια στο ενδεχόμενο όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα προς τις κυπριακές τράπεζες είναι από 20δις εως 32 δις όπως τα τοποθετούν οι αναλυτές, ποια θα είναι η μοίρα του τόπου. Θα αναλάβει πάλι τη ζημιά το κράτος; Τελικλα μήπως θα πρέπει κάποιοι να ξανασκεφτούμε την τραπεζιτική λειτουργία;

 10. avatar
  Επιλήσμων on October 8, 2012 - (permalink)

  @ αθηνα

  Δεν μπορούμε, αλλά ούτε είναι και δίκαιο, να επιβραβεύσουμε και να προστατεύουμε τους “κακούς” επιχειρηματίες.
  Η επιχειρηματικότητα (entepreneurship) πρέπει να τυγχάνει κάθε ενθάρρυνσης και να υποβοηθείται με όλα τα μέσα από το κράτος διότι είναι η λεωφόρος που οδηγεί στην ανάπτυξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να την επιδοτεί και ούτε να θεωρούμε το κράτος συνασφαλιστή του επιχειρηματία.
  Τώρα, όσο γιά τον “developer” φίλο σου, η συμβουλή μου είναι να πωλήσει κάποιο μικρό τεμάχιο γιά να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τυχόν μικρές φορολογικές του υποχρεώσεις, μέχρι να ανακάμψει η αξία της ακίνητης περιουσίας. Το έχω ξαναπεί: Οι Άγγλοι δεν είναι τυχαίο που ονομάζουν την ακίνητη περιουσία real property – real estate. Να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που επένδυσε στη γη και όχι σε μετοχές.

  @ Georgie

  Η μη αποκοπή και η άρνηση αποκοπής του 13ου εξηγείται μόνο από την επιστήμη της ψυχολογίας και όχι των οικονομικών.
  Η αποκοπή του 13ου πρέπει να είναι επιπλέον των όσων ήδη αντιπροτείνει η κυβέρνηση, και αυτά τα λεφτά να διοχετευτούν αμέσως και άμεσα σε αναπτυξιακά έργα, όπως έργα υποδομής, αναβάθμιση γεωργίας, επικοδομητική απασχόληση ανέργων σε έργα παραγωγής πλούτου.

  @ ΌΛΟΥΣ και ιδίως κυβέρνηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση

  Εάν είναι δυνατό και όντως θέλετε το καλό της πατρίδας σας – ή μάλλον την επιβίωση της – σας κάνω έκκληση, γιά λίγες εβδομάδες να παραμερίσετε ιδεολογίες, πολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές φιλοδοξίες και τα γνωστά, και να πράξετε το καθήκον σας: Μνημόνιο τώρα.

  @ όποιο ανησυχεί γιά την υστεροφημία του.

  Νομίζω δεν υπάρχει αντικείμενο. Είμαστε πολύ μικροί.
  Δέστε τι συνέβη στον Μάο τσε Τούγκ. Ποιός του το’ λεγε!

  • avatar
   αθηνα on October 8, 2012 - (permalink)

   Eπιλήσμων,κανένας δεν σου ζήτησε να στηριχθεί ο κακός developer.Ε όχι όμως τώρα που ο τομέας αυτός πνέει τα λοίσθια,να έρχεται κι απο πάνω το κράτος να του δίνει τη χαριστική βολή με το χαράτσι του φόρου ακίνητης περιουσίας,ασχέτως αν χρωστά τα μαλλιοκέφαλά του διότι ξεφούσκωσε η φούσκα των ακινήτων.Κατά τα άλλα όλοι πιπιλάμε τη καραμέλα της ανάπτυξης. Τώρα,αν κάποιος έγινε απο τη μιά μέρα στην άλλη εκατομμυριούχος διότι είχε ένα μεγάλο αγροτεμάχιο που έγινε οικιστικό,τότε είναι λογικό να τον φορολογήσεις γερά για την υπεραξία του ακινήτου,διότι η αλλαγή πολεοδομικών ζωνών είναι εθνικός πλούτος.

  • avatar
   Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

   Επιλησμων εγω εισηγουμε επιπλεον οριζοντια φορολογια σε ολους τους υπαλληλους, εταιρειες ιδιωτικου και δημοσιου τομεα και να δωθει στην αναπτυξη. Πως σου φαινεται; Θα σκοτωσει την αναπτυξη και τον ιδιωτικο τομεα; Ε τοτε γιατι να σκοτωσουμε τον μεσο δημοσιο υπαλληλο των 2000 ευρω ριχνοντας το μισθο του απο τα 1600 ευρω που τον εχουμε ηδη ριξει με τα νε μετρα στα 1450 ευρω; Μηπως για να συνεχισεις και οι υπολοιποι ιδιωτικοι υπαλληλοι ολοκληρο το μισθο σας;

 11. avatar
  Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

  Για όσους θεωρούν ότι μειώσεις μισθών στους δημοσιους υπάλληλόυς της τάξης του 30% είναι ο τρόπος εξόδου από την κρίση τότε ας απαντήσουν αν αποδεχονται γενικές μειώσεις μισθών στην οικονομία της τάξης του 30%.

  Πέτρο υπάρχουν στατιστικές για το πόσος είναι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα οπότες σε προτρέπω να πριν γράψεις κάτι να ανατρέχεις σε αυτές γιατί στο τέλος παραπληροφορείς, εσκεμμένα για μένα.. Με βάση τα στοιχεία ημερομηνίας 28/9/2012 της στατιστικής υπηρεσία ο μέσος μισθός ήταν 2035 και όχι 1200 ευρώ. Αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας. Εαν δε κάποιος ανέλυε σωστά τα στοιχεία θα κατανούσε ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα συμπιέζεται προς τα κάτω από τους 80,000+ ανειδίκευτους εργάτες καθώς και απλο το γεγονός ότι δεν δηλώνονται το σύνολο των εισοδημάτων για σκοπούς φοροαποφυγής.
  Τα πιο πάνω δεν είναι να διαχωρίσω ιδιωτικούς και δημοσίους αλλα για να διορθώσω κάποιες πράγματα που λέγονται ακόμα και απο ΜΜΕ και σκοπό έχουν να δαιμονοποιήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους.

 12. avatar
  Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

  Περαιτέρω με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το 2ο τρίμηνο του 2012 οι μισθοί στην οικονομία στην ολότητα της παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2011 κατά 1.8%. Αν κάποιος λάβειθ υπόψη ότι με το πακέτου του Νοεμβρίου του 2011 υπήρξαν συνολικές αποκοπές στους δημόσιους υπάλληλους της τάξης του 5-6% τότε ο καθένας μπορεί να συμπεράνει ότι η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά το 2-2.5%.
  Για όσους βέβαια θέλουν να μιλούν με στοιχεία και όχι να πετούν αρλούμπες και ότι πιάσει..

  http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/labour_31main_gr/labour_31main_gr?OpenForm&sub=1&sel=2

  • avatar
   Επιλήσμων on October 8, 2012 - (permalink)

   Λοιπόν, τι εισηγείσαι? Να δωθεί 14ος στους δημόσιους υπαλλήλους και αναδρομική αύξηση γιά αυτά που “έχασαν”? Αυτά εισηγούμε να τα πεις
   στη κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, που είναι και πονόψυχη, και σίγουρα θα σας λυπηθεί. Εσύ όμως, επειδή είσαι δημόσιος υπάλληλος, στερείσαι το τεκμήριο της ουδετερότητας.

  • avatar
   Anonymous on October 8, 2012 - (permalink)

   You have to understand that in the private sector you get paid for what you produce. If an employer is willing to pay more to employees, he does not do it out of the good of his heart, he does it to reward the outcome of their efforts and their productivity.

   On the other hand measuring productivity is an unknown concept in the public sector. Everybody is excellent in their work :)

   The public sector should be more productive and efficient. They dont produce enough in relation to their salary. For me this is the core of the problem which needs to be fixed.

   However i dont think that through wage cuts ( as a measure on its own )will improve their efficiency. I would suspect it will make it worse.

   They might get less money but the will be evenmore unproductive. The relationship of productivity and salary will be the same (could be worse).

   In effect we are not solving the problem. What needs to change is the system of evaluation, promotion incentives etc.

   But again when i think of CYPRUS political system and how the public sector has been used by all parties to get votes by giving jobs, i say
   Is change possible in our island???

   • avatar
    Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

    Anonymous and the solution for the low productivity as you decided is to lower the salary of the average civil servant to 1400-1500 euros. The civil service as with any organisation is not a homogenous group of people and skills vary.
    Measuring productivity in the civil service is not easy as any economist would tell you. How do you measure regulation, inspection, coordination, or even the level of professionalism in chairing the EU Council? This is not a private company that outputs can always be measured on a euro base, so spare me the attitude about productvity.
    I will give you an example, the Danish during ther EU presidency used a tenfold number of civil servants only in Brussels. The CY presidency of the EU so far is proving better and more productive than the Danish one. Does this mean that the CY civil service is more productive and efficient and that the Danish wasted hundred of million to do the job?

    • avatar
     petros on October 9, 2012 - (permalink)

     Yes right. You have made the answer to the solution very clear. Since we are incapable of controlling, monitoring and evaluating productivity, quality of work…etc of the public sector then there is only 1 solution. This is to Privatize many possible existing public services that are inefficient.

     Even though i disagree with you that it is hard to monitor the public sector. How can this be achieved in the private and not i public? The difference is that in the public sector there is no willingness to change. No willingness to produce.

     And yes i would prefer to privatize a number public services and get a better service from them rather than paying millions for unproductive public servants. And this is done in many countries in the world and it works.

    • avatar
     Anonymous on October 9, 2012 - (permalink)

     So Georgie

     DO YOU THINK THE PUBLIC SECTOR IS EFFICIENT?

     First of all please read all of my comments and then write back. I said that wage cuts are not the solution on its own.

     According to you since we can not measure (as you say) lets leave it as it is. DO NOTHING. This is a very good reasoning for solving the problems. I cant blame you are obviously a public servant.

     You can measure public sector depending on what you are looking at.

     At least I can see the outcome of inefficiency:

     Education and teachers. One of the highest paid class in cyprus but our ranking of our high school students performance are one of the worst in
     europe. Private schools have become a very lucrative business in cyprus due to the mess of public schools. They charge up to 8000 euro a year. Obviously there is a lot of demand.

     Tax Evasion. Who collects the taxes . Inefficient

     Hospitals – ginete to ela na dis

     Companie House – which is considered a vital service for fiduciary industry which evybody want to protect. You need 10 working days to get a company. If you are lucky.

     and many more ….

     IF you believe that the public sector is efficient and no changes are needed since we are perfect. then what can I say

     WE DISAGREE

     • avatar
      Georgie on October 9, 2012 - (permalink)

      Anonymous, I do not believe in the do nothing solution as you imply. Inefficiency may be links to a number of other factors that do not relate to skills of employees.
      You mentioned tax collection. In this case inefficiency is linked to the parliament. The tax collection department has asked numerous times for change in the legislation so that the online tax forms filing becomes obligatory, only to be denied by our MPs. This means that the department is flooded every year with hundred of thousands of tax forms that need to be processed manually. Checking, filing and inputing data into the taxis net is inefficient as it wastes a considerable amount of time and human resources. The alternative was to make submitting of tax forms online..
      Now explain to me which is the source of inefficiency here…

      Efficiency is linked to a number of factors including technology, proper legislation, staff skills for which employees may not be the ones to blame.

      As for your examples with schools etc, please to not confuse outcomes with outputs. Outputs are specific and can be used for measuring productivity. Outcomes may relate to a number of other factors that are unrelated to the tranformation process of inputs.

     • avatar
      Anonymous on October 9, 2012 - (permalink)

      Key Performance Indicators can be quantitive and qualitative.

      As for the tax authorities …. well there is always some one else to blame.

      Lets as here your suggestions about how to improve the public sector ?

      But first answer whether or not you consider the public sector efficient?

      At least to have a basis on which we agree on.

     • avatar
      Georgie on October 9, 2012 - (permalink)

      Wherever key performance indicators were used had significant side effects and lead to more paperwork and bureuacracy. The UK is only an example, you can search for the relevant OECD report for more info. In my opinion efficiency gains can only be achieved with less bureucracy, more delegation and by empowering civil servants at the lower lebels of hierarchy. The current system does mot allow this as everything has to be approved from the highest levels of hierarchy. The civil service is maybe onw pf the richest organisations in cyprus in terms of employee skills. What is needed in my opinion is to release these skills and not to suppress them. In addition the civil service needs major restructuring and to move towards evidence based policies. To do that mimisteies need to be re organised so that all have their own analysis division which will independendly report on every proposal-policy put forward. This independent reporting should accompany every proposal so that ministers, policy makers and the parliament think twice before approving or disapproving any proposal. Performance appraisal systems should also be reworked so that the civil service can get rid of staff that are in fact liability. In short this is what i think should be done. Asking the civil servants to pay for most of the debt that 3 private companies created in order nnot ro affect private sector employees and companies is the easy thing to do. Now answer how you justify your demand for civil servants to pay even a greater share of the 60%+ that they are currently asked to pay pf the 1.1 billion package.

     • avatar
      Anonymous on October 10, 2012 - (permalink)

      If you had read carefully what I said in my first comment you will understand that we agree almost completely. From your writing you obviously agree that the public sector is inefficient (mainly due to how its run) and needs restructuring.

      See below what i have written before

      However i dont think that through wage cuts ( as a measure on its own )will improve their efficiency. I would suspect it will make it worse.

      They might get less money but the will be evenmore unproductive. The relationship of productivity and salary will be the same (could be worse).

      In effect we are not solving the problem. What needs to change is the system of evaluation, promotion incentives etc.

      To continue on your comment i will add that the issue is who will make this changes. I havent seen the public servants whose income is being threated doing any suggestions. They just dont want their wages being cut and demand that the private sector employees to share the burden. Dont worry they already do.

      You have the strongest union in CYPRUS. TRY to bring the change. However change will mean that you have to work harder. Are you willing to?

      The public perception about your union is that you want everything to stay the same. If the employees are willing to be more efficient and do offer suggestions to its employer on how they can improve their productivity at everybody’s benefit i dont think the employer will turn them down. But on the other hand i dont see the PASIDI offering any solution – only we dont want further cut.

      The issue is not the cuts is what you analysed above and I agree with you. Polititian are no cabable for implementing the change, then you do.

      As for the banks i would like to remind you that the CENTRAL BANK who was the regulator is made up of public servants. Have they done their work properly ?????

      Your problem should be with the bankers and not the private sector employees. The employees of the bank are getting for startets a fair share their wage cuts.

  • avatar
   αθηνα on October 8, 2012 - (permalink)

   Georgie,έχω την εντύπωση ότι οι αλχημείες με τους αριθμούς μπορεί να οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.Δηλαδή είναι κατα τη γνώμη μου αυθαίρετο να λέμε ότι εφ’όσον οι μισθοί στο δημόσιο έχουν μειωθεί κατα 5-6%,και το μισθολόγιο αυξήθηκε στην ολότητά του,άρα είχαμε αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.”Ράβδος εν γωνία,άρα βρέχει”.Μία εξήγηση μπορεί να είναι η αύξηση των εργοδοτουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα [τοπική αυτοδιοίκηση,ημικρατικοί κλπ].

   • avatar
    Georgie on October 8, 2012 - (permalink)

    Μα και για αυτά υπάρχουν στατιστικά αγαπητή μου, αν ανατρεξεις στα μηνιαια στοιχεία που δημοσιεύει η στατιστική υπηρεσια θα δεις ότι για το πρωτο 8μηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντιστοιχο οκτάμηνο του 2011 υπάρχει μεση μειωση 800 υπαλλήλων ή 1.6%. Αρα την ειρωνεια σου στρεωψε την αλλου. Τα στοχεια ειναι εκει και μου κανει εντύπωση που ολοι οι “ειδημονες” δεν κανουν καν τον κοπο να ανατρέξουν σε αυτά.
    Θα παρακαλεσω οσους επιτίθενται να παραθετουν στοιχεια και όχι εντυπωσεις που εσκεμμενα δημουργουν καποιοι σαν τον πετρο, επιλήσμων και εσενα. Εσυ πως το εξηγεις αυτό? Οι οικονομολογοι του φορουμ πως το εξηγούν? Εινα ωραιο να πεταμε κατι για να δημιουργήσουμε εντυπωσεις. Που το στηριζουμε ομως?

 13. avatar
  ARGYRIA on October 8, 2012 - (permalink)

  Ως φαντασιακό μόρφωμα της Ευρώπης, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε στην Ασία τη δεκαετία του 1990, ούτε αργότερα στην Αργεντινή, ούτε και σήμερα στην Ευρώπη, καταγγέλλει τη στρατηγική λιτότητας, ο διεθνώς γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε σημερινή συνέντευξή του (4/10/2012) στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

  Όπως σημειώνει, με τα πακέτα λιτότητας, η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει, η Ισπανία βυθίζεται σε ύφεση, έχοντας ποσοστό ανεργίας 25% και το ίδιο ισχύει επίσης για την Ελλάδα, ενώ η ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να επανακτήσει την αξιοπιστία της και δεν θα το καταφέρει, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της στρατηγικής αυτής.

  Ο ίδιος θεωρεί ως μόνη έξοδο την «περισσότερη Ευρώπη» με μια από κοινού ανάληψη των χρεών και, καθώς το χρέος της ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χώρες- μέλη της θα μπορούσαν να λαμβάνουν από κοινού δάνεια στις αγορές, με ευνοϊκότερους όρους. Επιπλέον, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ασφάλειας των καταθέσεων για τις τράπεζες, καθώς δεν είναι επαρκής μόνο μια κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, όπως σχεδιάζεται αυτήν τη στιγμή.

  Σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτς, χωρίς μια από κοινού εγγύηση των καταθέσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει η Νομισματική Ένωση, διότι, διαφορετικά θα ρέει μόνιμα χρήμα από τις οικονομικά αδύναμες χώρες. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν γνωρίζει αν μπορούν να πειστούν γι′ αυτό οι Γερμανοί, σίγουρο όμως είναι πως η εναλλακτική επιλογή είναι η κατάρρευση του ευρώ, πράγμα που θα έχει μεγάλο κόστος για όλους.

  Ο νομπελίστας οικονομολόγος ασκεί κριτική στη μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη χειροτέρευση μάλιστα της κατάστασης μετά το 2008, σημειώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το ότι οι τράπεζες είναι υπερμεγέθεις ώστε να αφεθούν να χρεοκοπήσουν, ωστόσο η συγκέντρωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει ενταθεί.

  Συγχρόνως καταγγέλλει πως δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στα συστήματα «μπόνους» που παρασύρουν τα διευθυντικά στελέχη σε ανάληψη υψηλών κινδύνων, ενώ η αγορά με τα περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως τα ασφάλιστρα κινδύνου, εξακολουθεί να είναι αδιαφανής.

  Όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, στη συζήτηση για την περίπτωση της διαγραφής χρέους της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμενε στη μη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, διότι αυτό θα κόστιζε δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες που είχαν προβεί στην αγορά τέτοιων ασφαλίστρων. Κατά την άποψή του, αυτός ο φόβος της ΕΚΤ υπήρξε υπερβολικός, όμως το εντυπωσιακό είναι, ότι ακόμη και τώρα κανένας δεν γνωρίζει πόσες τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί.

  Πρόσφατα, μιλώντας στη Βιένη, σε εκδήλωση απονομής γνωστού βραβείου, ο διάσημος οικονομολόγος είχε απευθύνει σαφέστατη προειδοποίηση πως «με αυτή την πολιτική λιτότητας η Ευρώπη οδηγείται σε μια αυτοκτονία», καθώς, όπως είχε τονίσει, «ποτέ προγράμματα λιτότητας δεν μπόρεσαν να βγάλουν μια μεγάλη χώρα από την κρίση», καθώς όταν υπάρχει συρρίκνωση της ανάπτυξης, μειώνονται οι εισπράξεις φόρων και αυξάνονται τα ελλείμματα. Σε σχέση με το μέλλον της ευρωζώνης, είχε προειδοποιήσει πως, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί τη λιτότητα, τότε το ρεαλιστικό σενάριο είναι να διαλυθεί η ευρωζώνη και να παραμείνει μόνον ένας πυρήνας με τη Γερμανία, ίσως την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

 14. avatar
  axcy on October 8, 2012 - (permalink)

  Νομίζω ότι οι περισσότεροι απο εκείνους που καθηκόντως ή λόγω ιδιότητας μπορούν να μιλούν εμπεριστατομένα για το όλο ζήτημα, είναι υποταγμένοι στο τραπεζικό σύστημα και προσπαθούν να συμβάλουν στην μετακίληση των συνεπειών των εγκλημάτων των Κυπριακών τραπεζών στις πλάτες των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Τρόικα, το κρατικό χρέος είναι λιγότερο απο δισεκατομμύριο, μέσα στο (ανώτερο) αποδεκτό όριο του 70% . Η οικονομία δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Οταν ο κ. Κληρίδης παρέδηδε την εξουσία στον μ. Παπαδόπουλο, το χρεός ήταν υπερδηπλάσιο και η οικονομία δεν χρειάστηκε μνημόνια, την παρέδοσε δε ο μ. Παπαδόπουλος στο 48% και με πλεονασματικό προϋπολογισμό.
  Η οικονομία αποκτά πρόβλημα απο τη στιγμή που θα δανιστει για να στηρίξει τα εγκληματα των τραπεζών, τοτε το χρέος εξοκτεύεται στο 120% και η οικονομία μπένει σε περιπέτιες με απρόβλεπτες εξελήξεις.

  Γιατί λοιπόν όλοι εσείς οι οικονομολόγοι και οι καθηκόντως υπεύθυνοι, δεν στρέφεστε στην αναζήτηση λύσεων για το πως οι τράπεζες θα συμβάλουν στην επίληση του προβλήματος που εκείνες δημιούργησαν, και πως το κράτος θα μπορούσε να βγει κατα το δυνατό αλώβητο από αυτό τον τυφώνα αλλά με ένα στόμα μια φωνή υποστηρίζεται ότι τα εγκληματα των τραπεζών πρέπει να πληώθούν με το αίμα των δημοσίων και των ιδιωτικών εργαζομένων ;

 15. avatar
  soto on October 9, 2012 - (permalink)

  Φαινεται οτι τελικα θα την φαμε την παττιχα οπως και να εχει το πραμα. Εκαταληξαμεν να σκοτονωμαστε οι δημοσιοι με τους ιδιωτικους υπαλληλους για το ποιος ευθυνεται για την κατασταση.
  Εμενα ομως, που ειμαι φυσει καχυποπτος τιποτε απο αυτα δεν με πειθει. Θεωρειτε ολοι σας οτι η δραση πρεπει να ειναι μεσα απο το σημερινο συστημα. Γιατι? δεν υπαρχουν αλλες διεξοδοι? Το ευρω ταχατε ειναι δεδομενο και δεν πρεπει να λλαξει τιποτε? Η ΕΕ ειναι δεδομενη και δεν πρεπει καν οπως ελεγε και ο Επιλησμων να συζητουμε για πιθανη εξοδο? Θεωρω ολα τα μεχρι τωρα αρθρα οτι ειναι πολυ επιφανιακα και δεν αγκιζουν σφαιρικα το προβλημα. Γιατι δηλαδη να μη συζητηθει πιθανει επιστροφη στην ποιο ελεχομενη οικονομια που ειχαμε (με καθορισμενες τιμες για ψωμι,γαλα,βενζινη,χοιρινο,φορολογια στο τελωνειο ειδων πολυτελειας,ελεχο εξαγωγης συναλλαγματος κλπ κλπ) Ηταν ασχημα τοτε? Η μεγαλυτερη παρεμβαση στην ταχατε ελευθερη οικονομια ειναι η χρηματοδοτηση τραπεζων. Αυτο επιτρεπεται συμφωνα με τουσ ταγους. Να πιασεισ καποιον απο το αυτι γιατι αισχροκερδα ομως δεν επιτρεπεται γιατι ειναι ελευθερη οικονομια και οσα θελει πουλα.
  Εδω οι εμπειριες μας πρεπει να μας κανουν ποιο σοφους. Σημερα επικαλουνται τις ΒRIK και το Μεξικο ,την Τουρκια, την Σαουδικη Αραβια για να μας πεισουν οτι εκει που δεν υπαρχουν εργασιακες σχεσεις οι οικονομιες παν καλα. Και ας ψοφα ο κοσμος απο την πεινα. Πειτε μας ΜΙΑ χωρα που διασωθηκε απο το ΔΝΤ. Δεν υπαρχει. Μονο καταστροφη φαιρνει οπου παει. Πειτε μας μια χωρα που οι ιδιωτικοποιησεις επικερδων κρατικων επιχειρησεων ελητουργησε θετικα για την οικονομια και το λαο. Πειτε μας τελος τι καλο ειδαμε απο την ημερα ενταξη μας στην ΕΕ. Τωρα που θα υπογραφτει και η παραχωρηση του ελεχου των εισοδηματων απο το αεριο εβρετε τζιε τοπο να μεταναστεψετε… Εγω ειμαι μαθημενος.

  • avatar
   petros on October 9, 2012 - (permalink)

   Φίλε soto

   Δυστυχώς είτε το θέλουμε είτε όχι στην Κύπρο υπάρχουν δύο τάξεις στην κοινωνία και ΔΕΝ είναι οι φτωχοί και οι πλούσιοι αλλά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Για αυτό το αποτέλεσμα δεν φέρουν καμία ευθύνη οι άνθρωποι του δημοσίου τομέα αλλά αυτοί που τους κατάντησαν έτσι (κόμματα, κυβερνήσεις).

   Όσο αφορά την ΕΕ και το ΕΥΡΟ. Δηλαδή πιστεύεις ότι αν ήμασταν στην λίρα δεν θα βρισκόμαστε στην ίδια και αν όχι και σε χειρότερη κατάσταση από ότι είμαστε τώρα? Δηλαδή αν ήμασταν στην λίρα οι δημόσια υπηρεσία θα ήταν πιο αποτελεσματική και λιγότερο σπάταλη? Τα σκάνδαλα και οι μίζες θα ήταν λιγότερα?
   Το ξέπλυμα χρήματος θα ήταν λιγότερο και οι τράπεζες δεν θα επένδυσαν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία? Αν μέναμε στην λίρα δεν θα είχαμε έκρηξη στο Μαρί για να πλερώνουμε το πιο ακριβό ηλεκτρισμό παγκόσμια?

   Είναι εύκολο να τα ρίχνουμε την μπάλα σε τρίτους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας και κανενός άλλου.

   Αυτή την μανία με το ΔΝΤ δεν την καταλαβαίνω. Δηλαδή θέλετε να μας δώσουν χρήματα και εμείς να συνεχίζουμε το βιολί μας? Ο γερμανός, ο γάλλος ο αμερικανός που πλερώνουν χρήματα στο ΔΝΤ και αφυπηρετούν στα 67 και δεν έχουν ΑΤΑ είναι βλάκες και εμείς έξυπνοι?

   Αν δεν ήταν η ΕΕ θα ήμασταν χαμένοι από χέρι. Η Τουρκία θα μας είχε γονατίζει οικονομικά. 1 μαχητικό την ημέρα πάνω από την Λεμεσό και να σου ποιός Ρώσος θα έβαζες τα χρήματα του εδώ μέσα. Επιπλέον 80% των έργων που γίνονται στην είναι από τα ταμεία της ΕΕ.

   Πόσοι επικερδείς κρατικοί οργανισμοί υπάρχουν όταν λειτουργούν σε υγιείς οικονομίες. Δηλαδή όχι μονοπώλια όπως εδώ μέσα? Το πρόβλημα δεν είναι οι κρατικόι οργανισμοί αλλά στο σύστημα στο οποίο λειτουργούν. Είναι εκεί για να βολεύονται και να κάνουν τις δουλίες τους οι διάφοροι.

  • avatar
   Επιλήσμων on October 9, 2012 - (permalink)

   @ soto,
   Πράγματι! Στο προηγούμενο άρθρο των κας Νικολάου και κ. Ζένιου “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κλπ”, έθεσα το ερώτημα της συμμετοχής και παραμονής μας στην ΕΕ. Είχα την εντύπωση ότι λογοκρίθηκε και μόνο στο δικό μου ΗΥ υπήρχε. Δεν γνωρίζω γιατί κανένας δεν σχολίασε, έστω και αρνητικά, διότι εγώ το έθεσα σαν προσωπική μου απορία. Τα ερωτήματα που έθετα ήταν υπό τύπο “δικηγόρος του διαβόλου” και όχι κατ΄ ανάγκη οι δικές μου απόψεις. Η απαξίωση όμως, είναι και αυτή μιά στάση, την οποία και αντιλαμβάνομαι και αποδέχομαι.
   Εκτός και εάν τους φάνηκε βαρετός ο στίχος του Καβάφη με το “διδώ”!

   Τώρα, για τις ιδιωτικοποιήσεις επικερδών κρατικών επιχειρήσεων, φαινομενικά έχεις δίκαιο, αλλά να έχεις υπ’ όψη ότι συχνά τα φαινόμενα απατούν. Το κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση, δλδ κάποιο πολιτικό κόμμα η συνασπισμός τέτοιων, δεν είναι και ο καλύτερος επιχειρηματίας, όχι λόγω ανικανότητας αλλά γιά τους γνωστούς λόγους. Να τα λέμε τώρα?

   Όσο για το ΔΝΤ, νομίζω το αδικείς. Λες ότι όπου πάει μόνο καταστροφή φέρνει. Μπορεί και να έχεις δίκαιο, αλλά πρέπει να λάβεις υπ’ όψη σου και ένα απλό κανόνα της στατιστικής επιστήμης. Δεν πάμε σε ένα νοσοκομείο και μετά βγάζουμε στατιστικό αποτέλεσμα ότι το 90% του πληθυσμού της χώρας νοσεί! ( Το 10% είναι το προσωπικό του νοσοκομείου).

   • avatar
    soto on October 11, 2012 - (permalink)

    Αγαπητε Επιλησμων,
    ειχα απαντησει στο σχολιο σου στο προηγουμενο αρθρο αλλα λογοκριθηκα.
    Αντι περεταιρω σχολιων προς τον Πετρο και Επιλησμων θα αναφερω μονο τι διαμηφθηκε μεταξυ του Βικτωρα Παπαδοπουλου και καθηγητη οικονομολογου εξ Ελλαδοσ την Τριτη το βραδυ στις ειδησεις του ΜΕΓΑ.
    ” Η κριση στην Κυπρο ειναι σε ολους γνωστο οτι προηλθε απο την μαυρη τρυπα των Τραπεζων και τις επενδυσεις στα τοξικα Ελληνικα ομολογα. Οποιαδηποτε προσπαθεια διασωσης των τραπεζων μεσω του κρατους ειναι καταδικασμενη και θα βαλει την Κυπρο σε φαωλο κυκλο υφεσης.” Ο Βικτωρας ρωταει″ μα δεν καλεσαμε την ΤΡΟΙΚΑ μονο για τις τραπεζες αλλα και για τα δημοσιονομικα” Η απαντηση ” κυριε Παπαδοπουλε ειναι αστειο να λεγεται σε καιρους υφεσης οτι ελλειματα της ταξης του 3-4-5 % ειναι προβληματικα” ” πρεπει να βρεθει τροπος να απαγκιστρωθουν τα προβληματα των τραπεζων απο τα κρατη. Η δημιουργια ισως κοινου μετωπου ολων των Ευρωπαικων τραπεζων που εχουν προβληματα και η απευθειας διαπραγματευση με την ΕΚΤ ειναι ο μονος λογικος τροπος να λυσει αυτου του ειδους τα προβληματα. Δεν θα μπορεσει η Κυπρος να διαχειριστει απο μονη της το προβλημα των τραπεζων και η λυση του μνημονιου δεν ενδεικειται.”

 16. avatar
  Kosta P on October 9, 2012 - (permalink)

  Ενά πράγμα θα ήθελα να δω απο όλους που είναι ειδικοί στο θεμά όπως το Καθηγητή. Ένα δικό τους πακέτο. όλοι επικρίνουν το πακέτο καλώς η κακώς και λένε πως θέλει βελτίωση. Αρά σημαίνει ότι ξέρουν εναλλακτικές λύσεις. Ας παρουσιαούν λοιπόν προτάσεις με εκατομύρια που θα γλύτώσουμε και επεξηγήσεις γιατί οι θέσεις τους είναι καλύτερες απο αυτές του ΥΠΟΙΚ. Τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά είναι δημοσιευμένα όλοι τα ξερούμε η μπορούμε να τα βρούμε ιδού οι Ρόδος ίδου και το πήδημα για τους ειδήμονες. Η κρτιτική απο μόνη χωρίς προτάσεις είναι χάσιμο χρόνου κατα την άποψη μου. Σημείωνω πώς ούτε σε κόμμα ανήκω ούτε τον ΥΠΟΙΚ συμπάθώ ούτε κανένα πολιτικό γενικά συμπαθώ. Απλώς βαρέθηκα να ακούω απο όλους του ειδικούς και πολιτικούς πως θέλει βελτίωση αλλά να προτείνουν αποσπασματικές γενικολογίες χωρίς αριθμούς…

  • avatar
   Andreas on November 7, 2012 - (permalink)

   ,,,,,,
   Φιλε Κωστα εξαναειπα το τζιαι απλα εννα το ξαναθυμισω.Εσιει 5 χρονια εσπάσαν μας .Ουλλο εν τους αρεσκουν τα μετρα τζιαι καταψηφιζουν τα ωσαν κυβερνωσα βουλη.Εννεν προς την σωστη κατευθυνση.
   ΠΟΙΑ ΕΝ Η ΣΩΣΤΗ?Επιτελους ας ειναι και στο παρα 1 ας το πουν

   • avatar
    αθηνα on November 7, 2012 - (permalink)

    Μα για ποιά μέτρα της κυβέρνησης μιλάς,την εύκολη λύση=διάλυση, της φορολόγησης του πλούτου;Που εννοούν τη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας απο 40.000 ευρώ; Της καραμέλας ‘να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες’;[καιρό έχουμε να το ακούσουμε αυτό].Μα αγνοείς ότι οι φορολογίες αυτού του τύπου εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα,και έπνιξαν εντελώς την ανάπτυξη,που όλοι ορκίζεστε στο όνομά της; Εδώ, ένα μέτρο ‘πράσινης ανάπτυξης’ ήρθε χτες στη βουλή,το net metering[εγκατάσταση οικιακών φωτοβολτα'ι'κών],και το ΑΚΕΛ έσχιζε τα ρούχα του ότι θα χάνει το κράτος λεφτά από το ΦΠΑ στο ρεύμα που θα γλυτώνουν τα νοικοκυριά.Κατα τα άλλα,βγήκαν με το σύνθημα για δίκαιη κοινωνία,και το παίζουν και περιβαλλοντιστές,εισπράττοντας μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ,διμηνιαίο χαράτσι με τα τέλη για ΑΠΕ.

    • avatar
     Andreas on November 7, 2012 - (permalink)

     Καραμελα Ξικαραμελα τα μετρα επροωθηθηκαν στην Βουλη και οι μεγαλογαιοκτήμονες που κατακρατουν ΑΔΡΑΝΟΥΣΑ γη θα επληρωναν με τιμες σημερινες.Τα ποσα που λαλεις εσει τα φκαλεις που το νου σου μονο και μονο για να σε βολεψει το σεναριο.
     Επισης εαν διαφωνει η αντιπολιτευση ας μεν φανει ανεθυνη και ας αντιπροτεινει ΙΣΟΠΟΣΑ μετρα.Ειδες τα πουθενα?Μονο ανευθυνα ως κυβερνωσα βουλη εκαταψηφιζε τα.
     Στην ελλαδα εγιναν τελειως διαφορετικα πραματα αλλα τουτο εννεν θεμα συζητησης.Απλα να πω οτι δηθεν που δαμεσα οι νεοφιλελευθεροι παιζουν μας το ευρωπαιοι, στας ευρωπας η ακινητη ιδιοκτησια φορολοφειται με τιμες σημερινες….
     Ας το πουν και μια φορα επιτελους.ΝΑΙ καμνουμε πλατες στο προκλητικο κεφαλαιο τζι ας αφηκουν τους εργαζομενους εξω που τον λαικισμο τους

     • avatar
      Marios Zachariadis on November 8, 2012 - (permalink)

      Αντρέα, συμφωνώ με την φορολόγηση ακίνητης περιουσίας (δες και το άρθρο πιο πάνω ξανά) όπως και οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι (αφού συνήθως δεν αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.) Σε αυτό που διαφωνούν τα οικονομικά είναι στην φορολόγηση της εργασίας. Θα πρότεινα μάλιστα σημαντική μείωση στον φόρο της εργασίας για τους εργαζομένους και παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ συνδιασμένη με κάποια μέτρα κοινωνικής στήριξης των πολύ χαμηλά αμοιβόμενων. Το σκεπτικό μας θα πρέπει πάντα να είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων και τη διάρκεια της ύφεσης καθώς και τις επιπτώσεις της σε αυτούς που είναι στο όριο της φτώχειας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σπάσει ο μονωπολιακός χαρακτήρας πολλών αγορών, μαζί με άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, και να αφαιρεθούν πολλά υπερπρονόμια που έχουν κάποιες ομάδες (ημικρατικοί, δημόσιο, τράπεζες, κτλ).

     • avatar
      αθηνα on November 8, 2012 - (permalink)

      Μα δεν μπορείς να διαψεύσεις τα αδιάψευστα,όσο φιλότιμα και να προσπαθήσεις. Αν ήθελε η κυβέρνησή σου να φορογήσει με σημερινές τιμές,δεν την εμπόδισε η κυβερνώσα βουλή [που μακάρι να ήτανε τέτοια,σε όλα τα θέματα,για να γλυτώναμε από την καταστροφική 5ετία].Απλά το κτηματολόγιο χρειαζόταν 3 χρόνια,για να κάνει εκτίμηση με σημερινές τιμές,οπότε έγινε φοροεπιδρομή απο τις 40.000 σε τιμές του ’80.Τώρα αν εσύ θεωρείς ότι,έστω με τιμές του ’80,ένα ακίνητο 40.000 θεωρείται συσσωρευμένος πλούτος και αδρανούσα γη,που έχουν μόνο μεγαλογαιοκτήμονες,αυτό μόνο στα κομματικά σας ακτίβ,μπορείτε να το περάσετε.Οσον αφορά τον ‘εργαζόμενο’, για το καλό του οποίου κόπτεστε ότι μοχθείτε,ξέρεις φίλε μου ότι αυτό το είδος ανθρώπου,τείνει προς εξαφάνιση,λόγω της ανεργίας.Στο σπίτι του κρεμασμένου,δεν μιλάνε για σχοινί.

     • avatar
      Andreas on November 8, 2012 - (permalink)

      K. Zαχαριάδη
      ευχαριστω για τη απαντηση σας.
      Ki εγω ειμαι συμφωνος με τα οσα προτεινεται ΕΙΔΙΚΑ με τα μονωπολια κτλ.
      Αυτο γενικα που έχω προβλημα με το ολο σκηνικο ηταν οτι ενω τοτε η κυβερνηση εκκινησε να παρει καποια μετρα , ηρτασιν 2 κομματα εκοψαν τα τουντα μετρα και ΧΩΡΙΣ να προτεινουν τπτ.Ενα που τουντα μετρα ηταν και η φορολογηση των μεγαλογαιοκτημονων που ειχαν αδρανη γη με αποτελεσμα την μοχλευση της τιμης μιας και ειμαστε μιτση νησι και μαλιστα μοιρασμενο.Διαφωνω (απο ενστικτο ) με την ελαφρα αυξηση του εταιρικου φορου που επηε να γινει τοτε αλλα περα τουτου τι?Επροτεινε καποιος αλλος κατι αλλο?
      Η απολυτη ανευθυνοτητα.Τωρα ας τα δουν καποιοι ξεκαθαρα τουντα πραματα.Εν γινεται να χουμε κυβερνηση τζιαι να κυβερνα η βουλη.
      Θελει ο λαος νεοφιλελελευθερισμο?Πεδιο δοξης λαμπρον με την ψηφο του.
      Ο καθε ενας να λειτουργει που το ποστο του και να χρεωνεται αποτυχιες – επιτυχιες.

     • avatar
      αθηνα on November 8, 2012 - (permalink)

      Αν και η τελευταία μου πρόταση θα ήταν πιό τραγικά επίκαιρη,αν έλεγα ότι στο σπίτι του πεινασμένου,δεν μιλάμε για ψωμί.Ισως,για παντεσπάνι…

     • avatar
      Andreas on November 8, 2012 - (permalink)

      Οι τιμες π αναφερεις ειπα σου εν λανθασμενες και ακουεις οτι σε συμφερει. Ειπεν ο υπουργος οτι οσοι δεν επληρωναν ηταν να μεν πληρωνουν πάλε.Ο αβερωφ και η παρεα του τα γνωστα .Εννεν ετσι.Ξανα ο υπουργος “Αφου εγω εννα ετοιμασω το νομοσχεδιο εννα μου πεις εσυ τι εννα περιλαμβανει?”
      Ξανα ο αβερωφ τα δικα του …τα γνωστα.Και μετα μιλουμε για μεση λογικη…
      Ναι σε 3 χρονια απο τοτε!!!Τωρα θα τα ειχαμεν ετοιμα.Τωρα εννα πάρουν αλλα 3.Μεχρι και η τροικα των αμερικανων ηβρε το σωστο.Μονο ο νεοφιλελευθερισμος των Δυση και νικολα παπαδοπουλου ηβρε το λανθασμενο!!
      Τι να καμουμε .Ειτε ετσι ειτε αλλοσπως ευτυχως εννα εφαρμοστει . Παλε καλα.Μονο που ο νεοφιλελευθερισμος του ΔΝΤ εν εσιει συνεταιρους τουτους που εισιει ο νεοφιλελευθερισμος του Δησυ και του νικολα

     • avatar
      αθηνα on November 8, 2012 - (permalink)

      Aνδρέα,επιτέλους έχει και η προπαγάνδα τα όριά της.Δηλαδή αμφισβητείς ότι έφερε η κυβέρνηση πριν μιά βδομάδα στη βουλή νομοσχέδιο που επιβάλλει για το ’12 φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας σε ακίνητα πάνω απο 40.000,έστω με τιμές του ’80; E τότε πες μας εσύ που τα ξέρεις όλα,τους σωστούς αριθμούς,χωρίς υπεκφυγές,και το αφήνω στη κρίση των φίλων του blog.

     • avatar
      Andreas on November 8, 2012 - (permalink)

      Τουτο λεω τζιαι γω .Εσιει τζι η προπαγανδα τα ορια της ….
      Στο προηγουμενο ακριβως ποστ μου αναφερα την!!!

      11 Φορους???Ειμαι ολος αυτια (η μαλλον μαθκια ) για να τους δω

     • avatar
      Andreas on November 8, 2012 - (permalink)

      Επισης εν μ απαντησες εαν ολα οσα προαναφερα εν αληθη.
      Απαντα πρωτα τουτα γιατι τωρα εν τωρα τοτε ηταν τοτε και το τοτε ηταν 4- 3,5 χρονια παρελθοντος χρονου

     • avatar
      αθηνα on November 8, 2012 - (permalink)

      Πλίνθοι και κέραμοι,ατάκτως ερριμμένοι. Ε δεν πρόκειται να σπάζω αυγά πάνω στον τοίχο.Ζήσε στη κοσμάρα σου.

     • avatar
      Andreas on November 8, 2012 - (permalink)

      Εγω απλα να σου ευχηθω στην πραγματικοτητα και κυριως να καμνεις διαλογο.
      Τιθενται ερωτηματα ν απαντας σε ερωτηματα.Οι να πετασσεσαι που το ενα θεμα στο αλλο μπας και που τες πολλες οφτζιαιρες να πιασεις τυχαια καμια γεματη.Σε παρακαλω..

     • avatar
      Andreas on November 8, 2012 - (permalink)

      Παρεπιπτοντως αθηνα εσυ απαντας σ εμενα , εγω ειμαι υποχρεωμενος να διδω τις απαντησεις μου εφ οσον ζητας εξηγησεις , απ εκει και περα γιατι το καμνεις αφου διαλογο εν εισαι διατεθειμενη ποτε να καμεις αφου καμνεις τον εκπροσωπο ενος κατ εσε κομματος?
      Εγω εννα συνεχισω ν απαντω με παραδειγματα διοτι μονο τουτη εν η πραγματική πραγματικοτητα οποτε αν δεν σ αρεσκει δεν μπορω να σε βοηθησω

     • avatar
      αθηνα on November 9, 2012 - (permalink)

      Ανδρέα,θα ήταν προτιμότερο να βοηθούσες τον εαυτό σου στην ορθή εκφορά του λόγου,για να μπορεί κάποιος να σε παρακολουθήσει.Ο ειρμός της σκέψης σου είναι τόσο παραληρηματικός,που η δική μου ιατρική ειδικότητα δεν μπορεί να σου προσφέρει βοήθεια.Ισως κάποιος άλλος κλάδος της Ιατρικής.Αλλά,και επειδή συνεχώς με ψέγεις στο ότι δεν απαντώ στις περισπούδαστες αναλύσεις σου.Μα εγώ έναν αριθμό σου ανάφερα,και κάνεις το παν για να αποφύγεις.Και σε ξαναρωτώ για τρίτη φορά,είναι συσσωρευμένος πλούτος ενός μεγαλογαιοκτήμονα,οι 40.000 ευρώ που ζητά η κυβέρνηση να φορολογήσει; Ναι ή όχι; Αλλά δεν περιμένω να μου απαντήσεις,διότι το νομοσχέδιο είναι εκεί στη βουλή,ρώτα και το Πάμπο τον Παπαγεωργίου,ή αν προτιμάς τον Αντρο τον Ευαγόρου.

     • avatar
      Andreas on November 10, 2012 - (permalink)

      Τουτα που ειπες στο και πεντε ειπα σου τα εγω παρα πεντε.
      Μεν μου επαναλαμβανεις σε παρακαλω τουτα που ειπα εγω για σενα.
      Τα πραματα εν απλα.Εβαλα σου καποιες ερωτησεις ν απαντησεις.Εν εμπορεσες ν απαντησεις τελος.Αυτο θα πει διαλογος.
      Εγω παντως για γιατρο εν θα σε επελεγα.
      Οι διαγνωσεις σου ειναι παντελως αστηριχτες οπως συνηθως και οι χαρακτηρισμοι σου.Λυπουμαι…

      Ν απαντησω στο εξης ΕΑΝ πρωτα απαντησεις στις δικες μου ερωτησεις που προηγουνται.Ετσι εν ο διαλογος και επιμενω.Ειμαι θωρεις της σκληρης γραμμης.
      Εξαναειπα σου δε , οτι κοφκεις και ραφκεις για να σου φκει το σεναριο.Επαληθευκεις τα λεγομενα μου πολλακις.
      Οι 40000 προφανως αναφερουνται για τιμες 80 και μπα μπλα μπλα.Ξερεις εσυ ποσον επηαν σημερα?
      Αλλα ειπα σου τις εξηγησεις που εδωσε ο Συλικ στο 1ο νομοσχεδιο που εκατατεθηκε ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ…

 17. avatar
  αθηνα on October 9, 2012 - (permalink)

  Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα εν όψει μνημονίου,είναι η μη προετοιμασία του κόσμου για το ότι το επίπεδο διαβίωσής του για τα επόμενα χρόνια, θα υποβιβασθεί.Το να αναλώνονται οι κυβερνώντες σε κορώνες του τύπου ”δεν πρόκειται να δεχθούμε αποκοπή του 13ου” ή ακόμα χειρότερα ” πετσόκομμα της ΑΤΑ ”,απλά αποκοιμίζουν την κοινή γνώμη.Μέχρι πριν λίγο καιρό,πολλοί νόμιζαν ότι το πρόβλημα ήταν περίπου ανύπαρκτο και …ψυχολογικό.Αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι μας,ελάχιστα μας κατανοούν όταν ακούνε ότι και η κουτσή Μαρία στη Κύπρο,έχει οικιακή βοηθό.Οτι κάθε σπίτι έχει 3-4 αυτοκίνητα.Οτι οι δάσκαλοί μας είναι στη δεύτερη ψηλότερη μισθολογική θέση στην ΕΕ,και ότι οι κλίμακες Α14-Α16 φύτρωναν μέχρι πρότινος,όπως τα μανιτάρια.Τώρα δυστυχώς ήρθε η ώρα να κάνουμε ταμείο.

 18. avatar
  Andreas on October 10, 2012 - (permalink)

  Καλως σας ξαναήβρα ουλλους φίλοι.
  2 σημεια .Ενα καλο και ενα κακο.
  Το πιο σημαντικο κατ εμε κ. Ζαχαριάδη , στο πολλα καλο ομολογουμενως αρθρο σας , είναι
  “Πρέπει επίσης να επισημανθούν τα προβλήματα αυτής της αντιπρότασης και να προταθούν επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειάστουμε και νέο μνημόνιο με νέα οδυνηρά μέτρα εντός του 2013 ή του 2014″
  Μια προταση που κρυβει την πιο δυσκολη καμπή της ολης προσπαθειας.

  Κατι με τα οποιο εννα διαφωνησω εν το εξης.Εστω να συμφωνησω με την ιδιωτικοποιηση της συτα.
  Θεωρειται οτι κατι τεθκιο πρεπει να γινει και με τα ρευμα?

 19. avatar
  αθηνα on October 10, 2012 - (permalink)

  Εκείνο που με προβληματίζει,είναι η πρόβλεψη ότι μέχρι το 2020 το χρέος μας δεν θα είναι βιώσιμο-διαχειρίσιμο.Απο την άλλη ακούσαμε τον πρόεδρο χτες να λέει ότι θα δυσκολευτούμε 3-4 χρόνια,και μετά θα έρθουν καλύτερες μέρες,έχοντας βέβαια κατα νούν το φυσικό αέριο,και εκεί είναι ο κίνδυνος εάν τα περιμένουμε όλα απο τα έγκατα της γης.Και διερωτάται ο απλός πολίτης που θα πληρώσει το μάρμαρο.Να ελπίζω ότι οι θυσίες μου δεν θα πάνε χαμένες,ή θα μπούμε σ’έναν φαύλο κύκλο γιατί δεν μπορούμε κι αλλοιώς,ελπίζοντας σε ένα θαύμα.

 20. avatar
  Georgie on October 10, 2012 - (permalink)

  Αθηνά τελικά έχεις να κάνεις καμια πρόταση η θα μείνεις στο ίδιο μοτιβο, δηλαδη να επικρίνεις την κυβέρνηση; Τουτοι μας τελειώνουν αισίως σε ενα τρίμηνο και αναλαμβάνει,κατα πως φαίνεται, ο εκλεκτός σου. Προς το παρόν έχετε κάτσει κλούβα και απλα πυροβολείτε το κάθε τι κάνει η παρούσα κυβέρνηση αραδιάζοντας ένα σωρο γενικολογίες χωρίς ουσία. Ε λοιπόν τα ψέματα τελιώνουν και για την αντιπολίτευση και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάρει θέση έστω και αν το αποφεύγει μέχρι σήμερα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Όταν θα κρατά η καυτή πατάτα περάσει στα χέρια του εκλεκτού σου θέλοντας και μη θα πρέπει να την χειριστεί. Ίδωμεν, τα μακρά, κοντά εγινίκαν…

  • avatar
   αθηνα on October 10, 2012 - (permalink)

   Μα απο μένα περιμένεις προτάσεις φίλε μου;Εγώ ένα απλό γιατρουδάκι είμαι.Αν όμως νομίζεις ότι με το να λέμε ότι φταίνε οι τράπεζες,αυτομάτως θα λυθεί και το πρόβλημα,τότε θα φωνάζω και γω μαζί σου.Εκείνο που θεωρώ ότι μας έχει απομείνει,είναι να επιστρατεύσουμε τη σοφία ανθρώπων όπως ο Πισσαρίδης,που μπορεί να μην είναι θεοί,αλλά γνωρίζουν δυό πράγματα περισσότερα απο μας.

 21. avatar

  Χθές έχει ανακοινωθεί οτι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει με ομόλογα αντι με κανονικές μετοχές. Ειχα κάνει αυτήν την εισήγηση πρίν μερικές μέρες.

  Σήμερα εχω να κάνω της εξής εισήγηση. Την Λαική συγχωνευστε την με την Τράπεζα Κύπρου με την Τράπεζα Κύπρου να είναι η τράπεζα που εξαγοράζει. Η πράξη να γίνει με έκδοση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου προς τους μετόχους της Λαικής.

  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες θα είναι λιγότερες και άρα το κράτος θα χρειαστεί να δανειστεί λιγότερα.

  2. Οικονομίες κλίμακος αφού πολλά καταστήματα μπορούν να κλείσουν (π.χ οσα ειναι ενοικιαζόμενα και οχι ιδιοκτητα) και πολλές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται με λιγότερο προσωπικο….

  Υπάρχουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα,(π.χ ξένοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν για μια μεγάλη τράπεζα) δεν υπάρχει λογος να τα γράφω , ειναι αυτονοητα….

  Ειμαι σίγουρος οτι την πιο πάνω εισήγηση θα την κάνουν και αξιωματούχοι της Τροικας……….

  αυτές είναι κινήσεις ουσίας με τεράστια οικονομικά οφέλη για το κράτος και την οικονομια γενικότερα. Το κράτος έχασε 1 δις απο την Λαική σε 2 μήνες,(βλέπε προηγούμενο άρθρο μου) θα χάσει και άλλα εάν δεν γίνουν τα πιο πάνω ……..

 22. avatar
  Nick on October 10, 2012 - (permalink)

  The problem with immovable property tax is that it does not take into account real wealth. A trading property (eg a hotel) is loss making yet the owner is asked to pay increased taxes irrespective of the fact that the hotel may be more than matched by a loan. A fully geared company trying to survive in a loss making business is asked to pay more taxes. Hardly progressive.

  On another note, if someone invests in gold, he does not get taxed. If he invests in shares, he does not get taxed. If he invests in property abroad, he oes not get taxed. But if he invests his money in property in Cyprus, thereby keeping his money in the Cypriot economy then …. TAX him. Ανήκει στους έχοντες και κατέχοντες!

  • avatar
   Anonymous on October 11, 2012 - (permalink)

   Nick you have to consider this as well.

   If you are a land owner at the moment you will not sell your land since you will be waiting to apreciate but at the same time you will no use it to develop something unless you assess that economic conditions are favourable.

   In effect you are holding it their doing nothing. If the state taxes u on it you will have a cost. The cost will drive the owner to do something about the land to cover the cost. His actions can stimulate the economy.

   In my city there are big pieces of land in the middle of the city which are just there sitting there since i remember. The land owner is rich he does not need to sell unless he gets his price which is overpriced.

   As a result a whole city has a big pice of its center undeveloped which is at the expense of everybody else. If he had a cost though of holding the land he could search for alternative actions which could be for the benefit of all.

 23. avatar
  Καχ on October 10, 2012 - (permalink)

  Συμφωνώ με τα μέτρα που προτείνει ο Κος Ζαχαριάδης τόσο στο κυρίως άρθρο όσο και στα σχόλια του.Διαφωνώ όμως με την κεντρική ιδέα ότι πρέπει να υπογράψουμε μνημόνιο τώρα,πριν να έχουμε μπροστά μας τα αποτελέσματα για τις ανάγκες των τραπεζών.Αυτά τα μέτρα η παρόμοια μπορούμε να τα πάρουμε μόνοι μας και να αποφασίσουμε μετά αν θα δεκτούμε βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους όταν ξέρουμε πόσα ακριβώς χρειαζόμαστε.

  Όπως και ο ίδιος ο Κος Ζαχαριάδης τονίζει το δύσκολο είναι το τραπεζικό κομμάτι.Ουσιαστικά θα κληθούν όλοι,δημόσιοι,ιδιωτικοί ακόμα και τραπεζικοί υπάλληλοι μαζί με όλους τους πολίτες να πληρώσουν για να διασώσουν κάποιους τραπεζίτες και μερικές δεκάδες οικογένειες που κυβερνούν εδώ και χρόνια τον τόπο.Οι τραπεζίτες έχουν καταφέρει να βάλουν όλους τους υπόλοιπους να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιός θα πληρώσει τις ζημιές και συνεπικουρούμενοι από ορισμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους προετοιμάζουν τον κόσμο με την μέθοδο του σαλαμιού για τις ζημιές που θα έχει ο καθένας.Διαβάζουμε για υπαλληλους της ΣΥΤΑ με κινητά,για υπάλληλους των Κυπριακών Αερογραμμών με δωρεάν εισιτήρια αλλά πουθενά δεν μας λέει κανένας αν η μη κρατικοποιημένη τράπεζα που χρειάζεται στήριξη μείωσε τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα πρώην που ουδέποτε ανακοινώθηκαν σε Ετήσιες Εκθέσεις. η έκανε περικοπές αλλού.

  Υπάρχουν σε εξέλιξη δύο έρευνες κατ εντολήν της Κεντρικής και της Τρόικας.Είναι υποχρέωση όσων ξέρουμε κάτι να ενημερώσουμε τους ξένους οίκους ενισχύοντας την προσπάθεια τους και να περιμένουμε τα αποτελέσματα.Υπάρχουν θέματα που απαιτείται απάντηση.Συνήθως όσοι δραστηριοποιούνται σε ένα κλάδο έχουν περίπου τους ίδιους όρους εμπορίου.Για παράδειγμα όσοι πουλούν ένα είδος εμπορεύματος σε υπεραγορές πληρώνονται σε κάποιους μήνες μετά την πώληση.Δεν πληρώνεται ο ένας σε ένα μήνα και ο άλλος σε έξη.Οι αναγνωρισμένες επισφάλειες στους ισολογισμούς των τραπεζών που δραστηριοπιούνται στις ίδιες αγορές παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους και σίγουρα η επιβεβαίωση από την PIMCO είναι απαραίτητη. Η συνεχής κινδυνολογία για την ανάγκη άμεσης υπογραφής χωρίς καν να ξέρουμε τα ποσά με προβληματίζει.Πιστεύω ότι έχοντας διασώσει μια τράπεζα έχουμε τον χρόνο και την πολυτέλεια ενός δημοψηφίσματος να αποφασίσει ο λαός αν είναι πρόθυμος να δάνειστεί 6,8,10 δις εξτρα για να διατηρήσουμε τους τραπεζίτες και το στάτους κβο ορισμένων αφού μας εξηγηθεί πρώτα πώς και πότε θα αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά.Το πρωί ο φίλτατος πρώην Υπουργός Μιχάλης Σαρρής έκαμε την ρητορική ,όπως θεωρούσε ερώτηση,αν θέλουμε η όχι τράπεζες.Η ερώτηση θα ήταν καλύτερα να διατυπώνετο αν θέλουμε όλες τις τράπεζες(μια ήδη κρατικοποιήθηκε και διασώθηκε)να συνεχίσουν να λειτουργούν αν δεν μπορούν από μόνες τους.Απάντηση πρέπει επαναλαμβάνω να δώσει ο λαός.

  • avatar
   Marios Zachariadis on October 11, 2012 - (permalink)

   Ότι θα γίνει για τις τράπεζες θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού. Για να έχουμε χρόνο για σχεδιασμό, χρειαζόμαστε πρωτίστως άμεσα μέτρα αλλά και άμεσο ρευστό από την Τρόικα, με το ποσό για τις τράπεζες να μένει ανοικτό μέχρι την συμπλήρωση των ερευνών και των υπολογισμών.

   • avatar
    Καχ on October 11, 2012 - (permalink)

    Ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα συμφωνώ και ήδη το είπα.Εκείνο που λέω είναι ότι τον προσεκτικό σχεδιασμό για τις τράπεζες που δεν έχουν ήδη κρατικοποιηθεί να τον κάμουν τα Συμβούλια τους και να επιτύχουν η να υποστούν τις συνέπειες.Δεν γίνεται να πληρώνει ο κόσμος ώστε ορισμένοι συνταξιούχοι να συνεχίζουν να απολαμβάνουν βασιλικές σουίτες μες την συνοδεία έμμισθων τραπεζικών υπαλλήλων.Αντί να πω οτιδήποτε άλλο μεταφέρω όπως τις άκουσα σήμερα πρωί πρωί δηλώσεις στο Bloomberg του πιό επιτυχημένου τραπεζίτη στον κόσμο,του Jamie Dimon ” I agree with those who criticise the system.People whoose banks failed and brought the country to its knees had no consequences.Some left with 50 million in compensation. This pisses me too. ” Μετά έβαλα το ΡΙΚ 1 και άκουσα τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ρωτά αν θέλουμε να διαλύσουμε τις τράπεζες.Εδώ λέω τη απάντηση να δώσει ο λαός με δημοψήφισμα αφού ακουστούν μελετημένες απόψεις και όχι δογματισμοί.Άτε και κλείει μια τράπεζα όπως την Αγροτική.Τι συνέπειες θα υπάρχουν?Ας τις μετρήσουμε.

    Όσο για τα λεφτά που θα λείψουν έτσι για χάρη του επιχειρήματος αφού συμφωνώ με λήψη μέτρων , ας πληρώνει η Κυβέρνηση από τώρα όλους; αναλογικά λιγότερα ,πχ 2/3 του μισθού και να χρωστά τα υπόλοιπα.Αφού με τα μέτρα θα κοπούν οι μισθοί και δεν θα έχουν να παίρνουν οπι υπαλληλοι,καλύτερα να παρουν λιγότερα τώρα και να έχουν να παίρνουν.Όταν με το καλό μας πεί η PIMCO το νούμερο και αποφασίσουμε τι θα γίνει μπορούν να γίνουν οι αναπροσαρμογές ανάλογα.,

    Είναι νομίζω τραγικό για να πάρουμε κάποια λεφτά σήμερα να καταδικάσουμε στην φτώχεια ολόκληρο το λαό.Διότι ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ,ο αριθμός θα είναι μεγάλος.Στον αριθμό που γράφει ο Αχιλλέας πιό κάτω εγώ θα πρόσθετα ένα μηδενικό αν έπρεπε να πω τι νομίζω ότι θα είναι το νούμερο.Η Κύπρος δεν μπορεί να διασώσει όλες τις τράπεζες της και συμφωνώ να μην κινδυνολογούμε,από την άλλην όμως να μην κάμνουμε ότι δεν έχουμε ιδέα τι μας περιμένει.

    Αν μπορείτε σχολιάστε και την αίτηση της FBME(για την οποία μας ετοίμασε ο Αβέρωφ) να μεταφέρει την έδρα της από την Τανζανία στην Κύπρο,στην οποία για όσους δεν το ξέρουν είναι Διοικητικός Σύμβουλος ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.Ίσως και αυτή να είναι μια πηγή,να μαζέψουμε καμμιά δεκαριά τραπεζες και να τις αδειοδοτήσουμε με αντάλλαγμα αγορά ομολόγων.(Και όχι τρίμηνων γραμματίων)

  • avatar
   αθηνα on October 11, 2012 - (permalink)

   Φίλε Καχ,συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Γιατί,ανεξάρτητα ποιός φταίει για το χάλι των τραπεζών,η νεκροψία πάνω σε ένα πτώμα απο την PIMCO,το καλύτερο που θα πετύχει είναι να δώσει συμβουλές για καλύτερες τράπεζες στο εφεξής,ενώ η Α&Μ θα δείξει τους υπεύθυνους.Μα και φυλακή να τους στείλεις, τι να το κάνουμε,τα δισεκατομμύρια χάθηκαν.Λαμβανομένων υπ’όψιν των εξοντωτικά τεράστιων ποσών που χρειάζονται οι τράπεζες σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου,το χρέος που θα επωμισθούμε, δεν θα είναι με τίποτα διαχειρίσιμο.Εάν δεν υπάρξει απ’ευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω του νεόδμητου ESM,θεωρώ ότι όσες θυσίες και να υποστεί ο κόσμος,στο τέλος της μέρας θα είναι μάταιες.

 24. avatar
  Αχιλλεας on October 11, 2012 - (permalink)

  @ΚΑΧ
  Πολλά σωστή η άποψη σου ότι πρώτα πρέπει να ξέρουμε ολόκληρο τον λογαριασμό πριν υπογράψουμε μνημόνιο αλλά υπάρχει το έξης πρόβλημα. Η Τράπεζα Κύπρου θα ξέρει το πραγματικό πόσο ανακεφαλαίωσης κοντά στο τέλος του χρόνου και δικαιούται 6 μήνες για να βρει τα λεφτά από μόνη της. Άρα μέχρι τον Ιούνιο περίπου δεν θα ζήτηση κρατική στήριξη πέραν τον 730 εκατομμυρίων που ζήτησε . Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορεί το μνημόνιο να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο. Επίσης μέχρι τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί κρατική στήριξη εάν ολοκληρωθεί το ΕΣΜ (αν θέλουν να σώσουν την Ευρώπη πρέπει να το κάνουν σύντομα λόγο Ισπανίας)

 25. avatar
  Καχ on October 11, 2012 - (permalink)

  Αχιλλέα και Αθηνά

  Για τις ζημιές του τραπεζικού συστήματος θυμάστε που έγραφα για αστρονομικά νούμερα από την αρχή του μπλογκ.Όταν οι καθηγητές και οι οίκοι αξιολόγησης μιλούσαν για 1,2 η 3 δις είπα ότι δεν ξέρουν τι γίνεται και ορισμένοι κακοφανίστηκαν.Ακόμα και τώρα η Moody’s βασίζεται στις καταστάσεις των τραπεζών.Εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να δεκτώ ως σωστά όσα μας λέγουν γι αυτό και από την άρχή είχα διαφορετική άποψη.

  Αθηνά,όπως θυμάσαι πολλές φορές διαφωνήσαμε για τον Ορφανίδη.Πριν χρόνια του έκαμα επίσημη καταγγελία για πιθανή απάτη από συγκεκριμένη (όχι Κυπριακή η Ελληνική)τράπεζα και με αγνόησε.Αν αντί να μου απαντήσει μέσω του αρμόδιου διευθυντή ότι η Κεντρική δεν επεμβαίνει με είχε καλέσει και συζητούσε και άκουε όσα ξέρω,έβλεπε τα “χαρτιά” που είχα (εικονικά δάνεια,επιταγές, υπεράκτιες) δεν ξέρω για το τραπεζικό σύστημα αλλά θα είχε υπερ του ανισοζύγιο διαπραγματευτικής με έναν από τους κύριους αντίζηλους του.Τότε ήμουν έτοιμος να κελαηδήσω.Τώρα γίνονται έρευνες…..

  • avatar

   Αν τα νούμερα είναι τόσο ψηλά όσο φοβόμαστε, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ο φορολογούμενος. Θα χρειαστεί, έχοντας πρώτα πάρει όλα τα απαραίτητα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, να πείσουμε την Τρόικα πως το πρόβλημα μας είναι τότε τραπεζικό έτσι ώστε να πετύχουμε απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών ή των βιώσιμων τους κομματιών.

 26. avatar
  soto on October 12, 2012 - (permalink)

  Τελικα ειδατε οτι χωρις φανατισμο και προσωπικες αντιπαθειες μπορουμε να καταλειξουμε και σε σωστα συμπερασματα? Ειναι γεγονος κυριοι οτι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σωσουμε τις τραπεζες σαν κρατος και πρεπει κατεπειγον να αππαλλαγουμε απο αυτη την υποχρεωση….Ασ συστρατευτουν οι τραπεζες με τισ υπολοιπες πρβληματικες Ευρωπαικες και να πανε στην ΕΚΤ. Ουτως η αλλως τα μεγαλα προβληματα τους δημιουργηθηκαν και με την συμμετοχη της ΕΚΤ.

 27. avatar
  Σταύρος Βρόντης on October 15, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Κύριε Ζαχαριάδη,

  Σε διαβεβαιώνω ότι το άρθρο σου έκανε πραγματικά αίσθηση, αφού ακόμα συζητείτε εκτός από το block και σε προφορικά «πηγαδάκια». Μου δίνει χαρά που σαν μορφωμένος οικονομολόγος τολμάτε να μιλάτε ξεκάθαρα για θέματα και να κάνετε εισηγήσεις που στην Κυπριακή κοινωνία θεωρούνται ταμπού αλλά μου κάνει εντύπωση που τολμάτε να συμφωνείτε στην ολότητα με την τακτική άμεσης αφαίμαξης κονδυλίων που εισηγείται η τρόικα «εδώ και τώρα».

  Αυτή η ευθύτητα σας όμως δίνει και το δικαίωμα να έχετε ανάλογη κριτική με επιχειρήματα στην βάση της απλής λογικής, η οποία λυπούμαι να παρατηρήσω δυστυχώς έχει χαθεί και το μόνο που υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα είναι το δίκαιο του ισχυρού.

  Ίσως και εσείς ισχυρός να αισθάνεστε από την θέση σας, αφού σαν αναπληρωτής καθηγητής του πανεπισστημίου Κύπρου μπορείτε να μιλάτε με μεγάλη ασφάλεια, αφού κανένα μνημόνιο δεν προβλέπει να σας απολύσει, τα εισοδήματα σας είναι πέραν από την κλίμακα Α14, Α15 (περίπου €6000 με €7000 ακάθαρτα) με επιπλέον €1000 το μήνα σαν κίνητρο για νέους επιστήμονες, δικαιούστε χορηγίες στα project που χειρίζεστε και έχετε το δικαίωμα να δίνεται επί πληρωμή συμβουλές στον ιδιωτικό τομέα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο που μπορεί να μου διέφυγε.

  Όσα όμως και να σας κόψουν δεν πέφτετε στο σημείο όπου να μην βγαίνουν τα ιδιαίτερα των παιδιών, τα καύσιμα διακίνησης, ο μπακάλης , το τηλέφωνο το ρεύμα που το χρυσοπληρώνουμε για να καλυφθούν οι ανευθυνότητες των υπεύθυνων ανεύθυνων που μας ανατίναξαν στο Μαρί και οι δόσεις δανείων για ιδιοκατοίκηση προς ένα τραπεζικό σύστημα που κατέρρευσαν κάποιοι που ξέρουμε, αλλά επίσης ξέρουμε ότι κανείς από αυτούς δεν θα τιμωρηθεί όπως δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανένας εκ των κεφαλών αυτού του τόπου. Ο κοσμάκης αγαπητέ πάντα καλά την πληρώνει.

  Είναι άξιο απορίας πως δεν αντιληφθήκατε την κλίση που είχε το καράβι της Κυπριακής οικονομίας και πως και δεν ξεπεταχτήκατε να δώσετε εισηγήσεις δύο τρία χρόνια πριν όταν αυτοί που μας λες τώρα έχουν ασήκωτη ευθύνη και να τους στηρίξουν όλοι, έλεγαν ότι η κρίση δεν θα μας αγγίξει. Δηλαδή η ειδικότητα σας στα διεθνή μακροοικονομικά και στην οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη δεν σας έδιναν μάτια να δείτε και στόμα να μιλήσετε τότε;

  Αν θέλετε κατηγορείστε με ότι είμαι επιθετικός μαζί σας αλλά εσείς δεν είστε επιθετικός και στην πραγματικότητα αλαζονικός στις θέσεις σας, σαν συνεταίρος του συστήματος που οδήγησε και οδηγεί στην εξαθλίωση ολόκληρους λαούς ενώ το κεφάλαιο αυξάνει όχι μόνο τις καταθέσεις του αλλά και τις εξουσίες του; Αν έχετε την εντύπωση ότι τάχα θα κτυπηθούν οι «καλοπερασάκιδες» κυβερνητικοί από τις κοσμογονικές αλλαγές όπως προτείνονται έχετε μεγάλο λάθος. Η μπουλντόζα του κεφαλαίου όλους θα τους γκρεμίσει.

  Θα ήθελα να μου απαντήσετε αν έχετε την καλοσύνη στα πάρα κάτω εύλογα σχόλια και ερωτήματα με βάση το άρθρο σας:

  Γιατί δεν εισηγείστε προς το κράτος μας ή και την τρόικα:

  • Να αυξηθεί άμεσα ο φόρος εισοδήματος και μάλιστα με μηδενικό συντελεστή χάριτος και έτσι να πληρώνουν όλοι φόρο; Έτσι θα συνεισφέρουν όλοι: Ο κάθε γιατρός, δικηγόρος ελεύθερος επαγγελματίας, ξένος εργάτης και ο κάθε ένας που χρησιμοποιεί το αφορολόγητο των €19500 σαν ασπίδα για να μην πληρώνει και μάλιστα να αξιώνει και επιδόματα.

  • Να φορολογηθεί άμεσα τις καταθέσεις και την ενεργή ακίνητη περιουσία π.χ τα ενοίκια; Ή μήπως φοβάται ο κάθε εργοδότης τσιφλικάς και κεφαλαιοκράτης για τα κεκτημένα του;

  • Να μειωθούν τα επιδόματα στους πολιτικούς πρόσφυγες και στον κάθε επαίτη που δεν πλήρωσε ποτέ σεντ προς το κράτος;

  • Να γίνει μελέτη βιωσιμότητας της οικονομίας μας σε σχέση με την ανεξέλεγκτη παρουσία των κοινοτικών και άλλων εργατών στην Κύπρο. Μόνο από τους ξένους εργάτες έκανε κανένας οικονομολόγος σκέψη τι κεφάλαια διαφεύγουν από την Κύπρο χωρίς το κράτος να κρατήσει ένα σεντ;

  Σαν έγκριτος οικονομολόγος και γενικά σαν ενεργός πολίτης παρακαλώ να μου εξηγήσετε γιατί:

  • Ο κοσμάκης να πληρώσει τα χρέη που έκαναν οι τράπεζες αφού οι ίδιες ποτέ δεν μοίρασαν από τα δεκαετίες κέρδη τους; Μπας και το κεφάλαιο πάλι μεγαλουργεί σε συνεργασία μάλιστα με αρκετούς πολιτικούς που δεν εξηγούν καν στον κόσμο ότι αυτά του πρώτου μνημονίου δεν είναι ακόμα για να καλυφτούν οι τράπεζες.

  • Εκεί που ακολουθήθηκε η πεπατημένη που θέλετε (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλλία κ.λ.π) θεωρείτε εξυγίανση την εξαθλίωση που προέκυψε; Δηλαδή να πιστέψω ότι αξίζει για τα λάθη των λίγων, που είναι στο απυρόβλητο και ατιμώρητοι να βγαίνει τόσο μένος στα κεκτημένα του εργαζόμενου σε σημείο που να μην στέκει τίποτα στην θέση του πλην από τους ίδιους που δημιούργησαν τα προβλήματα;

  • Δεν εννοείται ότι η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης δεν δίνει δικαίωμα στους άνεργους να ελπίζουν; Δεν αντιληφτήκατε ότι στην Κύπρο ξεκίνησε ήδη δειλά δειλά κύμα μετανάστευσης λόγο της ανεργίας και του γεγονότος ότι εργάζονται γύρο μας παντού ξένοι;

  • Τόση πίεση από το ΚΕΒΕ για υλοποίηση των έργων ανάπτυξης που τάχα θα βοηθήσουν την οικονομία ενώ όλοι ξέρουμε ότι θα υλοποιηθούν με την χρήση ξένου εργατικού δυναμικού ή από ξένες εταιρείες που είναι κάποιοι εκ των έσσω συμβαλλόμενοι ενώ ο Κύπριος πρέπει να παραδώσει την ΑΤΑ γιατί χάνει λέει την ανταγωνιστικότητα του.

  • Τόση επιμονή να καταργηθεί ο θεσμός του 13ου; Αν αναιρεθεί ο θεσμός από του κυβερνητικούς «καλοπερασάκιδες» δεν θα δώσει δικαίωμα στον κάθε ιδιώτη εργοδότη να τον «κόψει πάραυτα» και τελικά να στραγγαλιστεί εντελώς η αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ τα Χριστούγεννα πλέον θα πάψουν να υπάρχουν όπως τα ξέρουμε;

  Αν σκοπός πέραν του να ξοφλήσουμε την τρόικα με το να ξεζουμιστούμε για τις τράπεζες χωρίς μάλιστα να πληρώσει κανένας από τους αίτιους, είναι όπως είπατε να βοηθηθούν οι νέες λίγες μεγάλες εταιρείες που θα προκύψουν, τότε ναι αγαπητέ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στις άρων άρων εισηγήσεις σου αλλά να μου απαντήσεις και τι θα γίνει με όλες αυτές τις εταιρείες που άρχισαν να κλείνουν η μία μετά την άλλη, τους επιπλέον άνεργους που θα προκύψουν και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα ακολουθήσουν αφού ο κόσμος δεν θα έχει να πληρώσει. Θα είστε τόσο ένθερμος και με το τέταρτο ή πέμπτο μνημόνιο;

  • avatar
   Επιλήσμων on October 16, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ κ. Βροντή,

   Γιά όλα αυτά που κάνετε κριτική/ ερωτάτε/κατηγορείτε κλπ τον κ.Ζαχαριάδη, δικαίωμα σας και ελπίζω να σας απαντήσει.
   Γιά εκείνο που έχω ένσταση είναι η απορία σας (και η απαίτηση σας) ο κ. Ζαχαριάδης “…να είχε αντιληφθεί την κλίση που είχε το καράβι της κυπριακής οικονομίας… και γιατί η ειδικότητα του κ. Ζαχαριάδη στα διεθνή μακροοικονομικά και στην οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη δεν του έδιναν μάτια να δεί και στόμα να μιλήσει τότε”.

   Σε άρθρο εδώ στο blog ημ. 25/8/2011 ο κ. Δημητριάδης (ναί, ο νυν Διοικητής) έγραψε: ” Τον Νοέμβριο του 2008 η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, επισκέφθηκε το London School of Economics …. Η βασίλισσα … πάγωσε τους παρευρισκόμενους με την εξής ερώτηση: “Γιατί εσείς οι οικονομολόγοι δεν προβλέψατε την κρίση?”.
   (Υποθέτω ήταν και ο κ. Πισσαρίδης παρών?).
   Μετά από 11 μήνες, στις 22 Ιουλίου 2009, η Βρεττανική Ακαδημία απέστειλε στη Βασίλισσα απαντητική επιστολή επιχειρώντας να εξηγήσουν τι πήγε στραβά.

   Και εσείς έχετε την απαίτηση να γνώριζε ο κ. Ζαχαριάδης?

   • avatar
    Σταύρος Βρόντης on October 16, 2012 - (permalink)

    Αγαπητή / Αγαπητέ Επιλήσμων,

    Ευχαριστώ που με διάβασες,

    Το παράδειγμα που μου ανάφερες και δεν το γνώριζα, μου δίνει άφεση αμαρτιών για το αμάρτημα που κατά την άποψη σας έπραξα. Όταν η αυτού εξοχότης βασίλισσα της Αγγλίας τόλμησε και αυτή να διερωτηθεί το ίδιο με μένα, τιμή μου.

    Από την άλλη, όλοι αυτοί οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν, αν το κατάλαβα καλά αισθάνθηκαν ότι θα έπρεπε να ξέρουν και για αυτό απάντησαν έστω και έντεκα μήνες μετά.

    Αλλά να το πω και πιο απλά ότι δεν θέλεις να είσαι και οικονομολόγος να αναγνωρίσεις ότι αν παίρνεις πέντε και ξοδεύεις δέκα και δανείζεις και δανείζεσαι θα πάθεις ότι πάθαμε. Αν δεν το κατάλαβες κάτι τέτοιοι ειδικοί οικονομολόγοι το έπρατταν που χρυσοπληρώνονταν και με επιπλέον βαρετά μπόνους, σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών σε υπουργεία οικονομικών και άλλα καίρια πόστα και τώρα πρέπει να πληρώσει ο κοσμάκης ενώ αυτοί αγέρωχοι….

    • avatar
     Επιλήσμων on October 18, 2012 - (permalink)

     Αγαπητέ Σταύρο Βρόντη,
     Δεν διαφωνώ με αυτά που λες γιά τους διάφορους αξιωματούχους/Συμβούλους τραπεζών κλπ.
     Και όντως δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, όπως λες και εσύ, γιά να καταλάβεις τι θα γίνει όταν παίρνεις 5 και ξοδεύεις 10. Και όσοι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να το καταλάβουν, τώρα σίγουρα θα το μάθουν!

     Όμως έχεις άγνοια περί του πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας της αριστοκρατίας! (Κάποτε είχαμεν υφυπουργό Εθιμοτυπίας, θυμάμαι τον κ.Πελαγία, τι απέγινε ο θεσμός?).
     Η Βασίλισσα είναι Μεγαλειοτάτη και την προσφωνούν ” Η Αυτής Μεγαλειότης” . “Εξοχότατος” είναι προσφώνηση γιά κάποιο επίσημο πρόσωπο, πχ Πρέσβη, Πρόεδρο κράτους κλπ, δλδ απλούς θνητούς.(!)

     • avatar
      αθηνα on October 18, 2012 - (permalink)

      Eπιλήσμων,ένα απο τα χαρίσματά σου,εκτός βέβαια της επιτήδειας ουδετερότητας και της κουλτουριάρικης προσέγγισης της καθημερινότητας,είναι και η ικανότητά σου να σφάζεις με το γάντι.Το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε περίπτωση να αναβιώσει ο θεσμός του υφ.Εθιμοτυπίας,η θέση θα σου ταίριαζε ασυσητητί.:)

     • avatar
      αθηνα on October 18, 2012 - (permalink)

      Ασυζητητί,ήθελα να πω.

     • avatar
      Σταύρος Βρόντης on October 22, 2012 - (permalink)

      Αγαπητέ / αγαπητή Επιλήσμων, χαίρομαι που δεν διαφωνείς όπου δεν διαφωνείς μαζί μου και σε ευχαριστώ για την δήλωση.

      Όσο αφορά τους τίτλους που λες ότι δεν έχω ιδέα σου δηλώνω ότι το παραδέχομαι ότι έχω άγνοια περί του πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας της αριστοκρατίας! Πρέπει και εσύ όμως να παραδεχτείς ότι στην συζήτηση μας δεν έχει ουσία αν τους γνωρίζω ή όχι, αλλά σε ευχαριστώ για τον κόπο σου να μου τους εξηγήσεις.

      Φιλικά,

      Σταύρος.

  • avatar
   Marios Zachariadis on October 18, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Σταύρο, θα σου απαντήσω σε γενικές γραμμές ότι διαφωνώ με την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή. ’Οσον αφορά τη σωστή δημοσιονομική προσαρμογή, θα συμφωνούσα γενικά με τις ακόλουθες θέσεις που προτείνουν σταδιακή προσαρμογή στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν: http://blog-imfdirect.imf.org/2010/06/24/ten-commandments-for-fiscal-adjustment-in-advanced-economies/
   Δες επίσης τα προηγούμενα σχόλια μου πιο πάνω (π.χ. στις 9 Οκτωβρίου) για το τι θα θεωρούσα με υφεσιακή δημοσιονομική προσαρμογή.
   Η βασική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές διαρθωτικές αλλαγές που συμπεριλαμβάνουν και ενδυνάμωση θεσμών αλλά και απλοποίηση διαδικασιών που θα έσπαζαν επιτέλους και τα διάφορα ιδιωτικά ή κρατικά μονοπώλια και καρτέλ. Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε ανάπτυξη, με το να γίνουμε πιο παραγωγικοί κυρίως στις υπηρεσίες κάνοντες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές (πολλές από τις οποίες προτείνει και η Τρόικα δες σελίδα 37 των προτάσεων στο φιλελεύθερο ή σημείο 5.1 των προτάσεων της Τρόικας στα αγγλικά π.χ.). Σημείωσε οτί η Ελλάδα ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ να κάνει αυτές τις αλλαγές που θα έσπαζαν και τα κάθε λογής μονοπώλια και θα βελτίωναν τις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά επέλεξαν οι πολιτικοί της να μειώνουν μόνο μισθούς αντί να ενοχλήσουν τα διάφορα κατεστημένα.
   Σημείωσε επίσης ότι τα εμπειρικά ευρήματα δεν συμφωνούν στο ότι αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης αυξάνει την ανεργία. Απαντώ επίσης ότι η αύξηση των τελών στα νοσοκομεία π.χ. στα 20 εύρω (και αναλογικά περισσότερα αναλόγως της χρήσης) θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα που βλέπεις όσον αφορά την χρήση τους από μη Κύπριους φορολογούμενους. Το ίδιο και η στόχευση των επιδομάτων που εισηγούμαι (έτσι θα αυξάνονταν οι περικοπές επιδομάτων στο 8 ή περισσότερο τοις εκατόν.)
   Πιστεύω επίσης ότι θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα και οι υπαλλήλοι της ΑΤΗΚ από μια σωστή ιδιωτικοποίηση. (Το ΔΝΤ έμαθε από τα πολλά λάθη του και θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σωστά στην Κύπρο.) Π.χ. με μετοχές κίνητρα στους υπαλλήλους (αντί μειώσεις μισθών να παρακρατείται ένα ποσοστό μισθού σε αντάλλαγμα με πακέτο μετοχών της ΑΤΗΚ π.χ.). Επίσης επειδή αν καταντήσει η ΑΤΗΚ λόγω του ανταγωνισμού σαν τις Κυπριακές Αερογραμμές τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για τους υπαλλήλους.
   Για το τι έγραφα πριν περίπου 2 χρόνια και τι πιστεύω γενικά για τις τράπεζες κοίταξε πιο κάτω: http://homepages.econ.ucy.ac.cy/~mzachari/link1.htm
   Τέλος, σε διαβεβαιώ ότι το προσωπικό κόστος αυτών των μέτρων για μένα θα είναι μεγάλο. Σκεφτείται απλά ότι οι πιο πολλοι συνάδελφοι μπαίνουμε στην αγορά εργασίας γύρω στα 30 και (στο Παν. Κύπρου όπως και στις ΗΠΑ) παίρνουμε μονιμότητα συνήθως μετά τα 40 αν καταφέρουμε να δημοσιεύουμε σε ψηλό επίπεδο… Αυτό εξηγεί και τι κύριως έκανα μέχρι πριν 3 χρόνια ( http://homepages.econ.ucy.ac.cy/~mzachari/mzcv0112.pdf ) Απολογούμαι που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά δεν πρόσεξα το σχόλιο σου αφού το άρθρο αφαιρέθηκε από την κεντρική ιστοσελίδα πριν 8 μέρες…

   • avatar
    Σταύρος Βρόντης on October 22, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ Κύριε Ζαχαριάδη ευχαριστώ για την απάντηση σας.

    φαίνεται πλέον ότι εκτός από εσάς και η κυβέρνηση τώρα δηλώνει ότι θέλει ‘μνημόνιο τώρα’ και η προσωπική μου άποψη είναι ότι ναι αυτό θα γίνει και μάλιστα όπως της γουστάρει της Τρόικας άσχετα του τι λέμε εμείς εδώ.

    Ο λόγος που σας έγραψα την πρώτη φορά δεν ήταν και τόσο για το αν θα γίνει το μνημόνιο τώρα ή όχι, αλλά τι είδους μέτρα περιέχει ή δεν θα περιέχει αυτό και γενικά η πολιτική υποχρεωτικής εξυγίανσης του κράτους.

    Ακολούθησα στην απάντηση σας τις διάφορες παραπομπές που μου κάνατε αλλά θα προτιμούσα αντίς αυτές, ευθείς απαντήσεις σε όλα (μου απαντήσατε σε μερικά), τα ξεκάθαρα ερωτήματα μου, από εσάς που πραγματικά είσαστε επιστήμονας στον τομέα σας.

    Ειλικρινά αυτό ήθελα και όπως θα προσέξεται και εγώ αυτό έκανα στην απάντηση σας.

    Τα σχόλια και συμπεράσματα μου πάνω στην απάντηση σας είναι τα ακόλουθα:

    1. Όσον αφορά τη σωστή δημοσιονομική προσαρμογή, προτείνετε σταδιακή προσαρμογή στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν:

    Μα οι εισηγήσεις της Τροικά είναι σταδιακή προσαρμογή ή ανώμαλη προσγείωση από τα επουράνια;

    2. Συμφωνείται και εσείς σε τιμωρία ενόχων, ειδικά στις τράπεζες.

    Μου έδωσε χαρά το ότι συμφωνείται και εσείς, η απορία μου όμως σαν απλός πολίτης όχι προς εσάς αλλά προς την πολιτεία, είναι πως αναμένουμε οι ίδιοι που τώρα είναι υπό διερεύνηση και έχουν πιθανότητα να είναι ένοχοι να εξακολουθούν να αποφασίζουν ή τουλάχιστον να έχουν απόψεις που μπορεί να εκτελεστούν αμερόληπτα; Πρώτο και καλύτερος για παράδειγμα ο ίδιος ο νυν υπουργός οικονομικών, ο οποίος ως γνωστό ήταν στα κρίσιμα χρόνια των αποφάσεων γενικός διευθυντής της Τρ. Κύπρου.

    3. Διαφωνείται ότι η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης θα αυξήσει την ανεργία.

    Για να σας διευκολύνω να σας πω ότι συμφωνεί σε αυτό και ο Νομπελίστας μας Κος Πισσαρίδης, όμως επειδή είμαι άπιστος και επειδή είπατε για εμπειρικά ευρήματα που δεν συμφωνούν, θα ήθελα να δω αν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη με αριθμούς που να το δείχνει αυτό, γιατί στην πράξη στις προβληματικές χώρες της Ευρώπης, όπου εφαρμόστηκε, μόνο διψήφιους αριθμούς ανεργίας ακούω να λέγονται; (δεν δέχομαι π.χ την Γερμανία ή άλλες δυνατές χώρες προς παράδειγμα).

    4. Η βασική σας άποψη είναι ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές διορθωτικές αλλαγές που συμπεριλαμβάνουν και ενδυνάμωση θεσμών αλλά και απλοποίηση διαδικασιών που θα έσπαζαν επιτέλους και τα διάφορα ιδιωτικά ή κρατικά μονοπώλια και καρτέλ.

    Το παράδειγμα της CYTA που φέρνεται πάντα πρώτο πρώτο για αυτή σας την εισήγηση, (την οποία εισήγηση σας επικροτώ), να σας πω ότι είναι μάλλον ατυχές. Να σας θυμίσω ότι η CYTA λειτουργεί σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς εδώ και χρόνια και επιβιώνει κόντρα στα κύματα. Πέραν αυτού να σας πληροφορήσω ότι θεσμοί υπάρχουν και μάλιστα εναντίον της CYTA όπως ο επίτροπος ανταγωνισμού ο οποίος δεν κάνει άλλη δουλειά από το να την καταστέλλει από τις δραστηριότητες της και μάλιστα αρκετές φορές να την υποχρεώνει να είναι πιο ακριβή για να χάνει πελάτες με το ζόρι. Φυσικά από την άλλη, παραδέχομαι ότι η CYTA μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο όμως αυτή η βελτίωση δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι θα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ή η εκποίηση της. Αν όλα αλλάζουν τόσο εύκολα τόσο ριζικά γιατί να μην αλλάξει ο τρόπος που ορίζονται διοικητικά συμβούλια και γιατί να μην είναι παράλληλα και οι εργαζόμενοι μέτοχοι όπως εισηγείστε αλλά προπαντός, γιατί μα γιατί τόσο μένος να φαγωθεί αυτός ο οργανισμός για το καλό του;

    Είπατε ότι η Ελλάδα δεν τόλμησε. μα στον ΟΤΕ εξ’ όσων γνωρίζω τόλμησε και τώρα ο ΟΤΕ χαίρει απόλυτου ελέγχου από την Γερμανία και εντάξει το Ελληνικό Δημόσιο πήρε το λαβείν του. Σώθηκε τίποτα τελικά όμως από αυτή την χώρα ή έχασε και τον έλεγχο στις τηλεπικοινωνίες;
    Πέραν αυτού να σας πω και ότι όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν χρόνια έκανε το λάθος να μην δώσει το δικαίωμα στον ΟΤΕ να δραστηριοποιηθεί στην κινητή τηλεφωνία τα αδέλφια μας Έλληνες έτρεμαν στο κόστος του κινητού, ενώ εδώ είχαμε και έχουμε από τις πιο φτηνές τηλεφωνίες στην Ευρώπη γιατί η CYTA με τις τιμές τις λειτουργεί σαν πλαφόν προς όφελος του κόσμου. Από την άλλη αν πάρουμε το τι γίνεται εδώ στα καύσιμα, όπου όλα είναι στο έλεος των ιδιωτικών εταιρειών και ας λέει το κράτος ότι θα βάλει πλαφόν όταν παραπάει το υπερκέρδος, το ξέρει ο καθένας όποτε γεμίζει το αμάξι του τι γίνεται, αφού πάντα κάνουν το δικό τους οι εταιρείες.

    5. Στα νοσοκομεία να πληρώνουμε τέλος είκοσι Ευρώ για να καλύψουμε την χρήση τους από μη Κύπριους φορολογούμενους.

    Προσωπικά δέχομαι να πληρώνω για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, αλλά προτιμώ αυτοί που δεν είναι φορολογούμενοι με την ασπίδα του αφορολόγητου να την χάσουν γιατί έτσι θα σωθούν και πολλά άλλα.

    Τέλος αγαπητέ Κύριε Ζαχαριάδη για να λυθεί κάθε παρεξήγηση :

    • Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω τίποτε εναντίον εσάς προσωπικά (και σας συγχαίρω που δεν το είδατε έτσι) αφού ούτε καν προσωπικά δεν σας γνωρίζω και στο κάτω κάτω και εσείς την γνώμη σας εκφράζεται και μάλιστα σαν ειδικός και σας εύχομαι αντοχή στο έργο σας. Από την στιγμή όμως που γράφετε δημόσια αναμενόμενη είναι η κριτική και με την στάση σας δείξατε οριμότητα προς αυτή.

    • Δεν έχω τίποτε εναντίον Του τίτλου του άρθρου αλλά μέρος από το περιεχόμενο του άρθρου αυτού, με έκανε να γράψω ότι έγραψα και εξακολουθώ να ψαχνω ευθείς απαντήσεις στα ερωτήματα μου όχι μόνο από εσάς αλλά από παντού.

    Με εκνευρίζει που κανένας δεν δίνει ευθείς απαντήσεις στα τόσο συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσα όχι μόνο εγώ αλλά τόσος και τόσος άλλος κόσμος από τόσα άλλα βήματα εκτός του βήματος που δημιούργησε το άρθρο σας. Μήπως αυτές οι εισηγήσεις δεν βάζουν λεφτά στα ταμεία του κράτους και μάλιστα με πιο δίκαιη κατανομή βάρους;

    Όσο αφορά το προσωπικό κόστος που επικαλείστε και για μένα σε αυτά που εισηγούμαι και εισηγείστε υπάρχει μεγάλο, αλλά θεωρώ ότι κάποιες τάξεις ανθρώπων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες, βρίσκουν πάντα τρόπο να είναι στο απυρόβλητο και μάλιστα να βάζουν πάντα άλλους να πληρώνουν τα σπασμένα τους και άρα δουλειά μας είναι εμάς τους πολίτες ειδικευμένους και μη, να τους υποδεικνύουμε πως έχουν και αυτοί έστω μερίδιο στο λογαριασμό τους.

    Αυτά για προβληματισμό σας, από ένα ανειδίκευτο πολίτη στα οικονομικά, που επιμένει να προβληματίζεται αλλά και να έχει το θάρρος / θράσος να προβληματίζει.

    Με πραγματική εκτίμηση,

    Σταύρος Βρόντης.

 28. avatar
  john on October 16, 2012 - (permalink)

  Αγ.κ.Επιλήσμων,
  οι πολίτες αναμένουν απο τους καταξιομένους επιστήμονες
  μας να μπορούν να συμβάλλουν για την προόδο αυτού του τόπου.
  Το μνημοσυνο(εκ των υστέρων βέβαια)μπόρουν να το κάνουν
  πολλοί.(Ακόμα και εγω).

 29. avatar
  Επαμεινώνδας on October 17, 2012 - (permalink)

  Σταύρο Βρόντη, θα ήσουν πολύ πιο πειστικός αν δεν έκανες προσωπική επίθεση. Από τη στιγμή που ξεκινάς με το “εσύ καλά την έσιεις”, ότι κι αν πεις μετά δεν έχει σημασία.

  • avatar
   Σταύρος Βρόντης on October 18, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Επαμεινώνδα, ευχαριστώ που με διάβασες,

   Τα περί προσωπικής επίθεσης το ανάμενα και το κάλυψα ήδη από την πρώτη μου επιστολή.

   Μάλιστα είπα στον ίδιο τον κύριο Ζαχαριάδη αν θέλει και να με κατηγορήσει ότι το κάνω, όπως κάνεις και εσύ τώρα.

   Τα ερωτήματα όμως αγαπητέ όσο και αν θέλεις να τα διαγράψεις βρίσκοντας πάτημα στον “θυμό” μου δεν διαγράφονται.

   Είναι εκεί και φωνάζουν. Αν θέλεις σε προκαλώ εσένα και τον κάθε ένα να τα απαντήσει και πόσον μάλλον τον ίδιο τον συγγραφέα και άρχοντα της συζήτησης Κο Ζαχαριάδη ή άλλους ειδικούς στον τομέα που εγώ δεν είμαι.

   Πραγματικά θέλω απαντήσεις σε όλα και να μου υποδείξει κάποιος ότι εκτός από ευέξαπτος είμαι λάθος λάθος λάθος μερικώς ή στο σύνολο.

   Δεν είχα σκοπό να προσβάλω τον Κο Ζαχαριάδη και απολογούμαι αν έτσι το είσπραξε, αλλά να τον φέρω στην θέση του καθ’ ενός που θα επηρεαστεί με τον τρόπο που περιέγραψα και να υποδείξω τον καθένα υπεύθυνο ανεύθυνο που τελικά δεν θα επηρεαστεί με αυτά που υποστηρίζει. Πάντως ψέματα και υποθέσεις δεν έγραψα και διερωτώμαι αν είναι κατηγορία να λες την αλήθεια.

   Δηλώνω ότι τώρα πλέον είμαι νηφάλιος και ήρεμος να ακούσω τον Κο Ζαχαρίου και τον κάθε ένα για τα ερωτήματα που έθεσα.

   Ευχαριστώ.

 30. avatar
  Σταύρος Βρόντης on October 18, 2012 - (permalink)

  Ζαχαριάδη ήθελα να πω στο τέλος, απολογούμαι.

  • avatar
   Anonymous on October 18, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Σταύρο, δες την απάντηση κάτω από το αρχικό σου σχόλιο.

 31. avatar
  Sulamani on October 29, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ Σταύρο Βρόντη, μην ασχολείσαι με τους χαιρέκακους τυπάκους που βρήκαν δουλειά τώρα λόγω κρίσης και βήμα για να ρητορεύουν περί οικονομίας. Οι μέθοδοι για να βγεις από την κρίση είναι ακριβώς αντίθετοι από αυτούς που μας αραδιάζουν. Έξοδος από το ευρώ, υποτίμηση του νομίσματος και φύγαμε ξανά. Η αξία των 3,000 ευρώ του δημόσιου υπάλληλου δεν θα είναι τόση αλλά 2,600… όλοι αυτοί όμως τα καλώς έχοντα τους προσέχουν.

  Ελπίζω να μην χρειαστεί να μιλήσει ο λαός και να μάθετε πως λύνονται τα προβλήματα μια και έξω… οικονομολόγοι.

  Καλή σας μέρα και να προσέχετε.

  • avatar
   αθηνα on October 30, 2012 - (permalink)

   Πολύ απλοποιημένα,αλλά και απλο’ι′κά, μας τα λες φίλε Sulamani.Ούτε στο όνειρό σου,ότι οι 3000 του δημ.υπαλλήλου,με την έξοδο απο το ευρώ,θα γίνουν 2600. Παρόλο που δεν αποκλείω την επιλογή της εξόδου απο την ευρωζώνη σαν έσχατη λύση,και εφ’όσον η Τρόικα μας βάλει το μαχαίρι στο λαιμό,εν τούτοις να μου επιτρέψεις να σου επισημάνω ότι υπάρχουν και χίλια-δυό διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν,να έχεις έναν λαό που θα είναι έτοιμος να ματώσει πραγματικά για 2-3 χρόνια,αλλά προπάντων μιάν ηγεσία με ΟΡΑΜΑ.Ειδάλως,η φραστική σου κορώνα ”έξοδος απο το ευρώ,υποτίμηση λίρας,και φύγαμε ξανά”,θα είναι απλά ένα πυροτέχνημα για συναισθηματικούς τύπους.Και τότε,η δεύτερη πλάνη θα είναι χειρότερη απο την πρώτη.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS