Skip to content

Τεχνοκρατία και χρεοκοπία

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on October 15th, 2012 - 37 Comments
avatar

Από τους δεκάδες αριθμούς που ακούγονται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το κυπριακό μνημόνιο ξεχώρισα εδώ και πολύ καιρό ένα: Την απαίτηση της τρόικας όπως ο δείκτης core tier 1 όλων των κυπριακών τραπεζών αυξηθεί στο 10% μέχρι το τέλος του 2013.

Τον καιρό της φούσκας των ακινήτων και του οικονομικού μπουμ οι τράπεζες δάνειζαν μέχρι και 25 φορές τα κεφάλαια τους και με το 10% ο βαθμός μόχλευσης τους θα μειωθεί στις 10 φορές.

Τον Οκτώβριο του 2011 η European Bank Authority είχε βάλει – λανθασμένα, κατά πολλούς – τον πήχη στο 9% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωθώντας τις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες σε κρατική στήριξη.

Η αύξηση του πήχη στο 10% ίσως σημαίνει την κρατικοποίηση των πλείστων κυπριακών τραπεζών και συνεργατικών, και την αύξηση του πακέτου στήριξης των κυπριακών τραπεζών κατά κάποια δισεκατομμύρια.

Επειδή αυτά τα επιπλέον δισεκατομμύρια ίσως κάνουν τη διαφορά μεταξύ της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους και της χρεοκοπίας, είναι σημαντικό να τεκμηριωθεί επιστημονικά το αίτημα για την απότομη αύξηση του κεφαλαιακού πήχη στο 10%.

Ένα χρηματοοικονομικό κέντρο σαν την Κύπρο πρέπει αναμφιβόλως να σηματοδοτεί την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού του συστήματος, και το 10% σίγουρα βοηθά να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα σε ξένους καταθέτες και σε επίδοξους επενδυτές.

Αν το τίμημα όμως είναι η χρεοκοπία του κράτους – επειδή τα πρόσθετα κεφάλαια θα τα παραχωρήσει το κράτος, και όχι οι μέτοχοι των τραπεζών – τότε ποιο το όφελος από την απότομη αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών;

Επειδή δεν είμαι ειδικός στο θέμα υπέθετα μέχρι τώρα ότι υπάρχει ισχυρή βιβλιογραφία που να στηρίζει τη θέση των πιστωτών της Κύπρου – ότι δηλαδή, η απότομη αύξηση του εποπτικού πήχη είναι η συνταγή για έξοδο από την τραπεζική κρίση.

Αντιλήφθηκα όμως τις τελευταίες μέρες ότι ακόμα και οι ειδικοί έχουν παρόμοιες αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό ανέβασε το core tier 1 ratio τους πολύ πιο πάνω από το 10%, δεν φαίνεται να είναι συγκρίσιμη.  Ακόμα και μετά την τεράστια στήριξη των τραπεζών, το ιρλανδικό χρέος βρίσκεται στο 108%, που θεωρείται βιώσιμο.  Στην περίπτωση της Κύπρου το χρέος μπορεί να φθάσει το 140% ή το 160% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει λοιπόν οι διεθνείς τεχνοκράτες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση να είναι σε θέση να εξηγήσουν τη λογική της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διεθνές και το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν συσσωρεύσει πολλές και μεγάλες στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν.

Όπως ανέφερε σε φετινή ομιλία του το μέλος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας Michael Cohrs, «θα υπάρχουν πειρασμοί να εφαρμοστούν γρήγορες λύσεις ή νέο εποπτικό πλαίσιο».

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για το γεγονός ότι θα χρειαστεί χρόνος να θεραπευτούν τα περισσότερα από τα προβλήματα».

Όπως λέει ο κ. Cohrs, ο χρόνος που χρειάζεται υπερβαίνει τους εκλογικούς και οικονομικούς κύκλους.

Ο κίνδυνος που διατρέχουν όσοι επιμένουν σε άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η τεχνοκρατικά παρακινούμενη (technocratically-induced) χρεοκοπία κρατών.

Του Αντώνη Α. Έλληνα

Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Categories → Οικονομία

37 Comments
 1. avatar

  Πολύ σωστή ανάλυση! Και συνάδει με τα σχόλια του Αλέκου Μιχαηλίδη στο συνέδριο της Σχολής Οικονομικών το Σάββατο.

  Όταν μίλησα για κίνδυνο για “κούρεμα” του κυπριακού χρέους από αυτό το μπλογκ κάποιοι από την ΚΤΚ το απεκάλεσαν “nonsense” (γιατί στα αγγλικά?) Αν συνεχίσουμε όπως πάμε ούτε το κούρεμα δεν θα αποτελεί λύση και η “τεχνοκρατική χρεωκοπία” θα είναι μονόδρομος.

  Πολύ εύστοχο το μήνυμα επίσης οτι οι λύσεις των προβλημάτων θα πάρουν χρόνο. Γι΄αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε και σε αυτό στοχεύεη η μελέτη-πρόταση της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που δημοσιεύτηκε στο http://www.politicalportal.org/ProfileDetails.aspx?id=3

  • avatar
   G on October 16, 2012 - (permalink)

   Αν το Κυπριακό χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο αυτο θα γίνει λόγω ελλείψεις στην εποπτεία απο την προηγούμενη κατασταση στην ΚΤ και διότι μερικοί μεγάλο τραπεζίτες ήθελαν να έχουν τεράστιες τράπεζες με δίκτυο καταστημάτων σε Ελλάδα και ανατολική Ευρώπη, εάν τώρα ως λαός και φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουμε τα σπασμένα αυτα, είναι καλα απλα να κρύψουμε το πρόβλημα, η να το βγάλουμε μιας και έξω στην φορά και να τιμωρησουμε τους ενόχους;

 2. avatar
  The Invisible Hand on October 15, 2012 - (permalink)

  Τα ποσά που θα χρειαστεί να καταβάλει η πολιτεία για την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών τραπεζών θα μας τα πούν σε λίγους μήνες τα σαΐνια της Pimco και θα προστεθoύν στο δημόσιο χρέος. (Παρακάμπτω τες αφελείς σκέψεις ότι αν δεν μας αρέσει το νούμερο δεν θα δεχτούμε την ανακεφαλαιοποίηση στο μνημόνιο και «ας τα βρούν οι τράπεζες μόνες τους», που αγνοούν ότι η πολιτεία είναι ήδη εγγυήτρια για μεγάλο μέρος των καταθέσεων, που μάλλον ξεπερνούν την απαιτούμενη βοήθεια).

  Αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι πόσα από αυτά θα πληρώσει τελικά ο φορολογούμενος. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει το αρχικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης μείον επισφάλειες που θα εισπραχθούν και μείον την αξία των (εθνικοποιημένων πλέον) τραπεζών όταν εξυγιανθούν και πουληθούν.

  Αν συντηρητικά λογιστούν σαν επισφάλειες όλα τα χρέη με καθυστερημένες δόσεις ανεξάρτητα από τες εξασφαλίσεις, είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος θα εισπραχθεί εν καιρώ, αν υπάρχει σωστή διαχείρισις. Αν αυξηθεί το tier 1 κεφάλαιο στο 10% αυτό θα ανακτηθεί στη τιμή πώλησης.

  Δεν πρέπει να μας τρομάζει αν εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος στο 120% ή στο 160% με τη στήριξη των τραπεζών αν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας στες τράπεζες, ή ακόμη και όλη η βοήθεια, ανακτηθεί με την είσπραξη επισφαλειών και με την πώληση των τραπεζών.

  Θα ανέμενα από τους πανεπιστημιακούς μας να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα είναι το πραγματικό κόστος (ή κέρδος) για το δημόσιο.

  Ας ελπίζουμε ότι η εκάστοτε κυβέρνησις θα διορίζει έμπειρα και έντιμα στελέχη στες εθνικοποιημένες τράπεζες προς αποφυγή νέων λεηλασιών.

 3. avatar
  Επιλήσμων on October 15, 2012 - (permalink)

  Όταν η Λονδρέζικη τράπεζα HSBC πριν μερικά μόλις χρόνια ζητούσε και ενδιαφερόταν να αποκτήση σημαντικό μερίδιο μετοχών στη Λαϊκή Τράπεζα (πριν να την κάνουμε Μαρφίν!), ο/οί αρμόδιος/οι ετρεξαν και έφεραν εμίρηδες και Βγενόπουλον – αλήθεια! δεν μπόρεσαν να βρούν τον Κοσκωτά?-
  Ο επικεφαλής, “αποκεφαλίσθει″ πριν ο αλέκτορας δις φωνήσαι (κατά τα άλλα χαίρει άκρας υγείας).

  Το Core Tier 1 ratio της HSBC Holdings PLC, στις 30 Ιουνίου 2012, ήταν 11.3%.

  Δυστυχώς δεν διαθέτω την Μηχανή του Χρόνου γιά να γυρίσω τον χρόνον πίσω.
  Κάποιοι, όμως, διαθέτουν και την δύναμη και τα μέσα, γιά να πράξουν το καθήκον τους:
  1.Να μας πούν τι ακριβώς έγινε.
  2.Να εντοπίσουμε τους ενόχους.
  3.Να επιβάλουν τις κατάλληλες ποινές.
  4.Να βεβαιωθούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί.

 4. avatar
  Ashamed on October 15, 2012 - (permalink)

  Apologoume pou grafo sta agglika…

  I agree that it is the wrong time to push for an increase in the regulatory capital, given the bad state we are now in. It will be another type of self fulfilling prophecy.

  However, let’s note that other large European counterparts are arlready using BIS ratio for Core I of even 12%.

  I do not think the 10% was derived from a mathematical formula per se, but rather from the experiences we had so far in the banking system – the capital reserves were not enough relative to the risks and amount of assets.

  Wrong time to adopt this change, but I do not expect that our banks in Cyprus will be able to escape from such levels.

  Hence, I would go a step further and say that it maybe actually good to get to such levels of capital earlier than later to have a fresh start going forward.

 5. avatar
  Kax on October 15, 2012 - (permalink)

  Πιστεύω η λογική πίσω από την αύξηση των απαιτούμενων κεφαλαίων των τραπεζών είναι η απέλπιδα προσπάθεια των εποπτικών αρχών να ελέγξουν τις τράπεζες.Αυτές βοηθούμενες από συμβούλους πάντα “ξεγελούν”τους επόπτες.Είναι πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο του Jeff Connaughton The Payoff:Why Wall Street always wins και στην Κύπρο η αναλογική δύναμη των τραπεζών σε σύγκριση με τις Αμερικανικές για τις οποίες γράφτηκε το βιβλίο είναι αναλογία ελέφαντα με κουνούπι.Το ίδιο ισχύει και για την επιρροή,αφού όλοι σχεδόν που δεν έχουν συγγενική ,έχουν σχέση εξάρτησης με τραπεζες.Δεν επεκτείνομαι διότι στην Κύπρο ζούμε και είναι γνωστά .

  Ούτως η άλλως δεν νομίζω να επηρεάζουν την πιθανή χρεωκοπία τα κεφάλαια αν είναι 6,8,η 10% αφού προηγουμένως επαληθευτεί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κατάσταση από την PIMCO.Το ζητούμενο είναι η τρύπα,τα καθαρά αρνητικά κεφάλαια των τραπεζών τα οποία θα καλυφθούν.Τα υπόλοιπα που θα μπουν ,όσα και να είναι ,θα αντιπροσωπεύουν κάποιαν αξία ,άρα πιθανότατα να είναι πρόθυμοι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε ΑΜΚ για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων.

  Υ.Γ. Μέχρι να γράψω το σχόλιο βλέπω ότι ο φίλτατος Αόρατος μιλά για αφελείς που καλούν τις τράπεζες να αφεθούν να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα μόνες τους στους οποίους ασφαλώς με συμπεριλαμβάνει(μετά τα 1.8 δις που ήδη δόθηκαν) νομίζω έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε ώσπου να μάθουμε επισήμως το νούμερο(Το οποίο βεβαίως όλοι λίγο πολύ ξέρουν αλλά δεν θέλουν να πουν,λόγω της εξάρτησης από το σύστημα).Πέρα από τους τραπεζίτες όμως αν θέλει ο φίλος Αόρατος να κάμει ένα σχόλιο για τους ελεγκτικούς οίκους .Οι Αμερικάνοι διέλυσαν τον μεγαλύτερο μετά την Enron,οι Αφχανοί τους παίρνουν δικαστήριο διότι τράπεζα έχασε 900 εκ ενώ οι Ινδοί έβαλαν συνέταιρο στην φυλακή(Satyam)Στην Κύπρο επειδή εργοδοτούν πολλά άτομα,πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους η δεν πειράζει?Εδώ είναι Κύπρος και είναι όλοι φίλοι(μας/ και) μεταξύ τους?

  • avatar
   The Invisible Hand on October 15, 2012 - (permalink)

   Φίλε Καχ

   Δεν έχω λόγο να μην γίνει έρευνα στους ελεγκτές των τραπεζών για να ξεκαθαρίσουμε τι συνέβει και τι είναι κατινιές. Αλλά από ποιούς αδιάφθορους εισηγείσαι να γίνει;

   Για τες ΗΠΑ και την απάτη της Enron και τους Arthur Andersen που φαίνεται υποβοήθησαν την απόκρυψη στοιχείων, είχα ξαναγράψει ότι ο τότε general partner της Arthur Andersen είναι τώρα managing director της Alvarez & Marsal. Με κατακεραύνωσαν οι γνωστοί άγνωστοι στο μπλογκ, αλλά, αλήθεια, ποιός ελέγχει τους ερευνώντες;

   Και για το 1.8 δις που ήδη δόθηκαν στη Λαϊκή, δόθηκαν; Έχω την εντύπωση ότι η πολιτεία αγόρασε τη Λαϊκή χωρίς λεφτα ακόμη, με κάποια υπόσχεση…

   • avatar
    Kax on October 16, 2012 - (permalink)

    Φίλε Αόρατε,

    Είναι φανερό ότι συμφωνούμε στα περισσότερα και κυρίως ότι αμφισβητούμε τα όσα πλασάρουν οι διάφοροι.Όποιος και να κάμει την έρευνα ,από την ώρα που γίνεται θα έχει αποτέλεσμα.΄΄Ηδη άρχισαν να μας προιδεάζουν για επισφάλειες λόγω μείωσης της αξίας των υποθηκών,κατά 20% μέσον όρον όπως διαρρέουν.Δεν θα εκπλαγούμε ότι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η μείωση θα είναι περισσότερη από ότι στα “καλά” δάνεια.Επίσης ο Παύλος Λοίζου στο Inbusiness εγείρει θέμα παρανομιών στις οικοδομές και πως επηρεάζουν τις αξίες των εξασφαλίσεων.Είναι ένα από τα πολλ΄απροβλήματα με τις εξασφαλίσεις που έχω υπόψη μου.Κάμνοντας τα πειχειρήματα του μιλά για διαφορετικήν αξίαν ξενοδοχείου με 200 νόμιμα και 50 παράνομα δωμάτια σε σύγκριση με ένα με 250 νόμιμα.Τώρα όποιος θέλει ας τηλεφωνήσει σε οποιονδήποτε τραπεζίτη στο εξωτερικό που δεν έχει συμφέρον και να δούμε αν για εκείνον η αξία της εξασφάλισηςε ενός ζημιογόνου συνήθως ξενοδοχείου επηρεάζεται από το πόσα δωμάτια έχει.Ακόμα όμως και με το 20% ερχόμαστε περίπου στα 12 δις κεφαλαιουχικό έλλειμμα,πριν ν α αλλάξουμε μεθοδολογία.Από την ώρα που υπάρχει η απόφαση οι σύμβουλοι θα καταλήξουν στον αριθμό που υπολογίζει η Τρόικα και τα στοιχεία θα τα δώσουν οι ίδιες οι τράπεζες.

    Για την άλλην έρευνα που λες ίσως να είναι και πλεονέκτημα να έχουν ιδίαν πείρα οι ερευνώντες και να ξέρουν τα κόλπα.Μου θυμίζει ένα έργο,νομίζω με τον Alan Sandler,που έκαμνε κομπίνες με επιταγές και όταν μετά από χρόνια τον συνέλαβαν αντί φυλακή τον έκαναν συνεργάτη του FBI.

    Για την Λαική έχεις βέβαια δίκαιο και κανονικά το έδωσαν έπρεπε να ήταν σε εισαγωγικά,αλλά από την ώρα που είπαν είναι σαν να τα έδωσαν.Όταν λέμε οι Κεντρικές τυπώνουν δολλάρια και λίρες πάλι μεταφορικά μιλούμε,αφού απλώς κάμνουν μια λογιστική πράξη.

    Όσα λέει ο Ανώνυμος συμβαίνουν και με τον G συμφωνώ σχεδόν σε όλα.

   • avatar
    G on October 16, 2012 - (permalink)

    Άρα αγαπητέ Αορατε θα προτιμούσες να μην κάνει την έρευνα ο οίκος A&M διότι ένας απο τους managing partners (και δεν μας λες πως με αυτο τον τίτλο υπάρχουν εκατοντάδες στον οίκο Α&M) ήταν κάποτε στην Arthur Andersen, o συγκεκριμένος όμως ήταν αυτός που Κάρφωσε στην A&M την Enron και την Andersen και λόγω της μαρτυρίας του οι υπεύθυνοι της Enron Jeff Skilling και Kenneth Lay πιάστηκαν απο την Αμερικανικη διακαιωσυνη αλλα και με αυτο τον τροπο Έκλεισε και η Andersen!!
    Άρα πιο οίκο θα ήθελες να ερευνήσει το τι πήγε λάθος στις Κυπριακές Τράπεζες; π.χ θα βάζαμε Κυπρίους λογιστές που τυγχάνει να είναι και external auditors των ίδιων Κυπριακών τραπεζών που ζητούν σήμερα βοήθεια; Θα υπήρχε τεράστια σύγκρουση συμφερόντων! Θα ήταν καλύτερα η βουλή η ίδια να έκανε έρευνα και να μας παρουσίαζε ένα πόρισμα όπως αυτο του Χρηματηστηριου όπου κανείς δεν έχει τιμωρηθεί; Θα βάζαμε Κυπρίους ακαδημαϊκόυς που δεν έχουν γνώσεις εποπτείας αλλα και πολλοί απ´αυτούς είναι ταυτισμενοι με τους μεγάλο τραπεζίτες που θα κληθούν να διερευνήσουν αλλα και με πολιτικούς που είναι υπέρ των συμφερόντων των μεγαλο τραπεζιτών;

    • avatar
     The Invisible Hand on October 16, 2012 - (permalink)

     Φίλε G

     Δεν μου πέφτει λόγος ποιός (ή πώς) θα κάνει την έρευνα. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του Διοικητή της ΚΤΚ και εύχομαι να ανταποκριθεί στες ανάγκες της οικονομίας και στες ευθύνες τες δικές του. Νομίζω όμως ότι όλοι, δικαιολογημένα, θα θέλαμε να δημοσιοποιηθούν επίσημα οι όροι εντολής των Α&Μ και της Pimco.

     Μέχρι τη δημοσιοποίηση των όρων εντολής και του τελικού πορίσματος δεν βλέπω το όφελος να συζητούμε ποιοί φταιν και να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια και καρμανιόλες στες πλατείες.

     Ελπίζω, μιας και ήρθαν στη Κύπρο οι Α&Μ, να μας πουν και τι γίνεται σήμερα στη Λαϊκή που είναι πλέον ιδιοκτησία του λαού.

    • avatar
     αθηνα on October 16, 2012 - (permalink)

     Αγαπητέ G,δηλαδή πιστεύεις πραγματικά ότι απο το πόρισμα της Α&Μ,κάποιοι θα τιμωρηθούν; Η δική μου εντύπωση είναι ότι θα ξοδέψουμε τα εκατομμυριάκια μας για ακόμα ένα πόρισμα που θα κοσμεί τα ντουλάπια της ΚΤ.Κανένας δε θα πληρώσει,διότι σου λέει,κάναμε μεν κακές επενδυτικές επιλογές,αλλά ενεργούσαμε καλή τη πίστει.Εξάλλου,όλες οι επενδύσεις έχουν τα ρίσκα τους,μικρά ή μεγάλα.

     • avatar
      G on October 16, 2012 - (permalink)

      Αγαπητοί μου

      Αόρατε νομίζω πως η βουλη έχει ζητήσει τους όρους εντολής και των 2 ερευνών απο την ΚΤΚ και η τελευταία σύμφωνα με τον Νομό είναι υποχρέη να ενημερώσει την βουλη όταν αυτη ζητά πληροφορίες.
      Αγαπητή Αθήνα δεν ξέρω αν θα τιμωρηθεί κανείς απο την έρευνα της A&M, εύχομαι πως θα τιμωρηθούν, τουλάχιστο όμως κανοντας ερευνα απο διεθνή οίκο αυτο μας δίνει καλύτερες πιθανότητες να υπαρξει τιμωρία παρα έρευνα απο Κυπριους!

     • avatar
      The Invisible Hand on October 18, 2012 - (permalink)

      Φίλε G

      Διέβασα την ανταλλαγή επιστολών Βουλής και Διοικήτου ΚΤΚ για τους όρους εντολής της Α&Μ.

      http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/Oct18_2012_Vouli%20Antiproswpwn.pdf

      Η υποχρέωσις του Διοικητή, που αναφέρεις, να ενημερώνει τη Βουλή φαινεται δεν είναι τόσο δεσμευτική.

     • avatar
      G on October 19, 2012 - (permalink)

      Είναι ενδιαφέρον πως η βουλή δίνει στην δημοσιότητα την “εμπιστευτική” κατα τα άλλα απάντηση του διοικητού!! Προς τι αυτο;
      Απ’οτί φαίνεται η βουλή έχει υπόψη της ορισμένα πράγματα που θα ήθελε να περιλάβει ο διοικητής στους όρους εντολής…να μας εξηγήσει η βουλή, πως αυτή ξέρει/κατέχει καλυτέρα το τεχνοκρατικό αυτό θέμα!

      Οι πολιτικοί έχουν καταντήσει ολίγων τι γελιοι σ’αυτό τον τόπο, κανείς δεν τους εμπιστεύεται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και έχουν αναγάγει ΚΑΙ το θέμα αυτό σε μικροπολιτικό, εγώ τους λέω αφού ΔΕΝ τους ικανοποιεί η απάντηση του διοικητή και οι όροι εντολής, ας κάνουν την δικια τους καλύτερη έρευνα με δικά τους πολιτικά κριτήρια αλά Χρηματιστήριο και να ησυχάσουν!

     • avatar
      The Invisible Hand on October 19, 2012 - (permalink)

      Φίλε G

      Ούτε εγώ έχω εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.

      Αλλά συμφωνώ 100% με την απαίτηση οι έρευνες που γίνονται με έξοδα των φορολογουμένων να κοινοποιούνται και στους φορολογούμενους που τες πληρώνουν και να μην το παίζουμε με εμπιστευτικές επιστολές, που κατα την γνώμη μου καλώς διαρρέουν.

      Και εφ’οσον δεν εμπιστευόμεθα τους πολιτικούς, είναι λογικό, μεχρι αποδείξεως του αντιθέτου, να μην εμπιστευόμεθα και αυτούς που διορίζονται από τους πολιτικούς σε υψηλόβαθμα αξιώματα, όταν δεν σέβονται τη διαφάνεια και κρύβονται πίσω από το απόρρητο.

      Χρειάζεται καθαρός αέρας σ’ αυτό το τόπο.

     • avatar
      G on October 20, 2012 - (permalink)

      Η έρευνα δεν γίνεται με τα λεφτα των φορολογουμένων αλλα με τα λεφτα των τραπεζών.
      Συμφωνώ για διαφάνεια αλλα κατα την δικιά μου κρίση ο νέος διοικητής ήταν απόλυτα διαφανείς με την απάντηση του! Επίσης μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως με τον προκατόχο του οι πολιτικοί μιλούσαν με δέος για την ανεξαρτησία της εποπτικά αρχής ενω τώρα με τον νέο θέλουν να καταργήσουν την ανεξαρτησία. Εξάλλου είναι οι ίδιοι πολιτικοί που λίγο πολυ μας έλεγαν πως αν ο τέως Διοικητής δεν επαναδιοριζοταν θα καταστραφεί η οικονομία μας, δεν νομίζω κανείς σοβαρός πολίτης να πιστεύει πως αυτο ισχύει και μόνο η έρευνα της ΚΤ για τα αξιογραφα δηχνει με σαφέστατο τροπο πως ο πρώην διοικητής προστάτευε τους μεγάλο τραπεζίτες. Που θα βγει τέλη του χρόνου η Ανεξάρτητη έρευνα της A&M νομίζω πως η αλήθεια που όλοι υποψιαζομαστε θα λάμψει!

     • avatar
      Καχ on October 21, 2012 - (permalink)

      G

      Εγώ είμαι υπέρ των ερευνών της Κεντρικής αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν οι όροι άναθεσης στην Alvarez.Δεν θέλουμε το πόρισμα απλώς για να το καδρώσουμε η έστω να ενημερωθούμε.Οι ερευνούμενοι σίγουρα ξέρουν η τουλάχιστον καταλαβαίνουν από τις ερωτήσεις /έγγραφα που τους ζητούνται τι άλλο αναζητείται εκτός από τα γενικά που ξέρουμε όλοι και λαμβάνουν μέτρα που με την βοήθεια φίλων πολιτικών θα εξουδετερώσουν.

      Μόλις σήμερα στην Καθημερινή αναφέρεται ότι η Τράπεζα Κύπρου που οι Ετήσιες Εκθέσεις της έλεγαν ότι δεν είχετίποτε να φοβηθούν από την αγωγή για την Αρεμις σήκωσαν λευκή σημαία και δέκτηκαν να δώσουν αποζημίωση 11 εκ(που προστίθεται στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης)χωρίς δίκη.Ο τρόπος που παρουσιάζεται είναι τόσο εξωπραγματικός που ο δημοσιογράφος έχει συνέχεια εισαγωγικά αποδίδοντας τα σε άνώνυμο Διοικητικό Σύμβουλο.Παρουσιάζεται σαν νίκη της Τράπεζας διότι η αγωγή εναντίον όλων ήταν 500 εκ (από τα οποία εισπράχθηκαν μόνο από ένα 200 εκ ,ενώ υπάρχουν και άλλοι συμβιβασμοί που δεν αναφέρονται)ενώ “αν πήγαιναν σε δίκη τα έξοδα των δικηγόρων θα ήταν παραπάνω”.!!!!!!!Ο ανώνυμος Διοικητικός Σύμβουλος αγνοεί (?)ότι τα έξοδα της δίκης πληρώνει [πάντα ο χαμένος ενώ όταν κάποιος που υποστεί ζημιά και κινείται νομικά εναντίον πολλών εκτός από το ότι ζητά κάτι παραπάνω δικαιούται τη ζημιά που θα αποδείξει από όλους που πληρώνουν ανάλογα με την ευθύνη.Αν η Τράπεζα δεν είχε ευθύνη γιατί να αγοράσει τον μπελά?Μήπως βρήκε κάτι η Αλβαρεζ?Όσο περισσότερη διαφάνεια υπάρξει τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η έρευνα διότι η μυστικοπάθεια σε έτσι περίπτωση δεν ωφελεί.

      ι

     • avatar
      The Invisible Hand on October 22, 2012 - (permalink)

      Δηλαδή, φίλε G, η ΚΤΚ ανέθεσε την ανεξάρτητη έρευνα στους Α&Μ, αλλά οι Α&Μ θα πληρώνονται από τον Αρτέμη και τον Λευτέρη και θα είναι ανεξάρτητοι;

      Μελέτα το θέμα καλύτερα, οι φορολογούμενοι πληρώνουν και έτσι πρέπει να είναι.

      Εξ άλλου, με τη εθνικοποίηση που επίκειται, τα λεφτά των τραπεζών είναι και εκείνα των φορολογουμένων.

  • avatar
   Anonymous on October 16, 2012 - (permalink)

   KAX

   Just to add to your comments about the accountants. All the parties want to protect the fiduciary service and off shore comparines which made accountants and lawyers rich.

   However especially the big audit firms are firing people not because they have losses (for gods sake) but because they dont have the expected growth in profitability. They are exploiting the crisis but the irony is that they have a fair share of blame to the crisis.

   They are expecting the STATE to protect their industry but they fire people adding to the problem. They argue for cuts wages in the public sector, they have already froze the salries of their employees and decrease their benefits, fire people. But when they look at their own incoem they are not willing offer everything.

   This are the people who where issuing audited accounts on a going concern basis and few months afterwards the bank where proven bank rupt.

 6. avatar
  G on October 16, 2012 - (permalink)

  Η αλήθεια είναι πως αν θελουμε να έκπεμπουμε εμπιστοσύνη ως χρηματοοικονομικό κέντρο το 10% core tier 1 είναι το λιγότερο που θεωρείτε αποδεκτό πλέον παγκόσμια, εκτός αν οι τράπεζες μας όταν γίνεται απο ξένο καταθετη η σύγκριση της ασφαλείας μιας Κυπριακής τράπεζας π.χ με μια Μαλτεζικη η Ελβετική με core tier 1, 12%+ πιστεύουνε ότι θα πάρουν καταθέσεις με τα σημερινά δεδομένα. Είναι σαν να παραδεχομαστε πως ο μόνος λόγος να φέρει ο ξένος την κατάθεση του στην Κύπρο είναι για πλυντήριο. Αν αυτο θέλουν οι λογιστές, οι δικηγόροι και οι Τραπεζίτες τότε ας αφήσουμε το core Tier 1 στο 4% που είναι σήμερα η Λαϊκή, μετα την διάσωση του κράτους και ας πούμε στις Τράπεζες μας δανειστε ξανά ελεύθερα να κάνουμε ξανά αειφόρο ανάπτυξη!!!!
  Νομίζω η εσωστρέφεια μας εδω, καθώς και ο φόβος των Τραπεζιτών (μην χάσουν τα προνόμια τους) σταματά τον κόσμο απο το να δει τι είναι καλο για το Τραπεζικό Σύστημα, ν´ανακεφαλοποηθει δηλαδή στα Ευρωπαϊκά Και Παγκόσμια πρότυπα. Ακόμα όμως και Αραβικές τράπεζες έχουν core tier 1 απο 10% και βάλε…Μπορούμε να αυξήσουμε τα κεφάλαια των τραπεζών μας σταδιακά σε αυτα τα επίπεδα αλλα είναι καλύτερα να υπογράψουμε ένα μνημόνιο μιας εξαρχής παρα πολλά όπως έκανε η Ελλάδα. Εξάλλου η Τροικα και η Ιρλανδία, μας συμβουλεύουν με πλήρη διαφάνεια να βγάλουμε όλα τα προβλήματα στο φως, για να επανέλθουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε πορεία ανάπτυξης, δυστυχώς κανένας πολιτικός μας δεν έχει καταλάβει πως το μνημόνιο όπως το παρουσίασε η Τροικα στο τέλος έτσι θα υπογράφτει, διότι η Τροικα έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι! Αν δεν ύπογραψουμε απλα θα χρεοκοπίσουμε. Όλα τα μέτρα για τις τράπεζες η Τροικα δεν τα διαπραγματεύτε, επι της ουσίας, μόνο για της λεπτομέρειες δεχετε να το σκεφτεί, άρα Συνεργατικα θα εποπτεύονται απο ΚΤΚ με τον α η β τροπο, όσα πολιτικά μέσα και αν βάλουν οι συνεργατιστες, τα αξιογραφα θα γίνουν μετοχές όσον και αν φωνάζει ο σύνδεσμος κατόχων αξιογραφων, το core tier 1 θα παει στο 10% όσον και να φωνάζει οι Ακαδημαϊκοί, ο Αρτεμης και ο Κεραυνός και μη εξυπηρετουμενα θα είναι όλα όσα έχουν πάνω απο 90 μέρες καθυστέρηση, έχουν δεν έχουν εξασφάλιση, όσο και αν διαφωνούν Κύπριοι Λογιστες και Τραπεζίτες.
  Η Τροικα θα δεχθεί ν´αποζημιωθουν Απο τις Τράπεζες όσοι κάτοχοι άξιογράφων δείξουν στο δικαστήριο ότι εξαπατηθηκαν και μόνο για περιπτώσεις ιδιοκατοικησης θα δεχθούν να μην αλλάξει ο νόμος για εκποιηση υποθηκευμενης περιουσίας σε 18 μήνες. Η Κύπρος θα αλλάξει και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το χωνεψουμε!
  Όσον αφορά το χρέος αν θα γίνει μη βιώσιμο η όχι αυτο θα
  φανεί τον Δεκεμβριο με τον έλεγχο PIMCO, ως 9 δις για τις Τράπεζες μπορούμε ν´αντεξουμε απο κει και πέρα αν πάμε ως τα 12δις που ακούστηκε ως το χειρότερο σενάριο θεωρητικά το χρέος θα γίνει μη βιώσιμο αλλα όλα εξαρτονται και απο τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας η Ιαπωνία έχει βιώσιμο χρέος 200% του ΑΕΠ η Ιταλία βιώσιμο χρέος 120% του ΑΕΠ…Όμως δεν αποκλείεται η Τροικα να βάλει παραδοχή στο μνημόνιο που θα υπογράψουμε τώρα πως η Τράπεζες θα χρειαστούν 12 δις χρησιμοποιώντας μοντελο με ακραιο σεναριο και η PIMCO να έρθει και να βρει π.χ πως 9δις χρειαζονται στην πράξη και η Τροικα να το αλλάξει τον Δεκέμβριο.

 7. avatar
  Exposure on October 16, 2012 - (permalink)

  I have read/heard many so called specialists in the area claiming that letting the banks fend for themselves will end up costing more money than actually saving them. So far that is the only argument they pose. I would like to see some detailed study and numbers to prove this. I only know one person that has in the bank more than 100k Euros and I know a lot of persons. I really doubt that the deposit guarantee will cost more than the 12Bil scenario. In any case the 12 Bil scenario in my opinion is in fact way too low since it does not take into account all the dirt the banks are hiding.

  The funny and tragic issue here is that I as a tax payer and bank client have been paying for years interest rates far above the european norm. The reason for this was because the banks wanted more profit (before 2008) and now because they want to increase their core tier. Additionally I will have to pay more taxes and get a pay cut again to help the banks.

  The Cypriot people need to hear the reasons and well justified ones for all the sacrifices they have to make otherwise it will turn ugly.

  • avatar
   Πολίνα on October 16, 2012 - (permalink)

   Αγαπητέ Exposure, δυστυχώς ο κοινωνικός σου κύκλος δεν είναι αρκετά μεγάλος για να σου επιτρέπει να προβαίνεις σε υπολογισμούς για τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις τις κυβέρνησης όσον αφορά τα ταμεία προστασίας καταθέσεων, οπόταν θα ήταν καλά να μιλάς/γράφεις με περισσότερα στοιχεία και σοβαρότητα.

   Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους την οποία μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών το ύψος της συγκεκριμένης ενδεχόμενης υποχρέωσης στο τέλος του 2011 υπολογιζόταν στα 38,2 δισ. ευρώ ή 35,3 δισ. ευρώ σε καθαρή βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τα δάνεια των πελατών. Με άλλα λόγια είναι τριπλάσιο του ατυχές υπολογισμού που έχεις κάνει με βάση τον κοινωνικό σου κύκλο…Βέβαια δεν σε αδικώ γιατί με την ανάλογη έλλειψη στοιχείων και σοβαρότητας κάνουν δηλώσεις και οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί οπόταν και εσύ από πού να παραδειγματιστείς;

   • avatar
    Kax on October 16, 2012 - (permalink)

    Πωλίνα

    Να μου επιτρέψεις να πω το ίδιο πράμα με τον Exposure με διαφορετικό τρόπο .Η ζημιά για την Κύπρο είναι μικρότερη από 12 δις αν δεν διασώσει τράπεζες.Ο αριθμός που επικαλείσαι είναι άνευ σημασίας διότι περιλαμβάνει καταθέσεις σε τράπεζες που δεν κινδυνεύουν και εν πάσει περιπτώσει είναι άσχετος.Εκείνο που έχει σημασία είναι η ζημιά που θα προκύψει αν δεν διασωθεί μιά τράπεζα.Για να είμαι πιό καθαρός αν η Χ τράπεζα έχει 20 δις καταθέσεις,καλύπτονται από την εγγύηση οι 10 αλλά η καθαρή αρνητική της θέση της είναι 3 δις αυτά τα 3 είναι το μάξιμουμ της ζημιάς.Να το πω ΄με άλλη λογική ,μπακαλίστικα, η ζημιά μας όλους μαζί είναι το ποσό που θα μας ζητηθεί στο υποθετικό σενάριο που ζητήσουμε να πουλήσουμε τις προβληματικές τράπεζες.Πόσα λεφτά θα θέλουν οι αγοραστές για να πάρουν το 100% των μετοχών των τραπεζών που έχουν πρόβλημα .Είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ λιγότερ ααπό 12 δις.

    Συμφωνώ μαζί σου και αυτό ζητώ εγώ και πολλοί άλλοι να μας δώσουν νούμερα για να κάνουμε σοβαρή συζήτηση.

    • avatar
     The Invisible Hand on October 16, 2012 - (permalink)

     Φίλε Καχ, συμφωνώ μαζί σου, ως συνήθως. Αν στο παράδειγμα σου μια τράπεζα έχει καθαρή αρνητική θέση (ΚΑΘ) 3 δις, αυτή είναι και η ζημιά στο δημόσιο-εγγυητή. Αλλά αν η Τρόικα και Pimco αποφασίσουν ότι για την ανακεφαλαιοποίηση χρειάζονται ακόμη Χ δις για επισφάλειες που δεν είναι πραγματικές και για αύξυση πρωτοβάθμιου κεφαλαίου, το δημόσιο θα καταβάλει (με δανεικά του EMS) 3+Χ δις αλλά θα του επιστραφούν τα Χ δις με την πώληση, και ίσως και με ένα πολλαπλάσιο των κερδών όταν εξυγιανθεί και πουληθεί η τράπεζα. Η ζημιά του δημοσίου δεν θα υπερβεί τα 3 δις και στη περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης.

     Δηλαδή κατά την Κυπριακή ρήση, η οκά τετρακόσια.

     Φίλε Exposure, περιορίζεις το κύκλο σου σε φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλές μεγάλες καταθέσεις (>100,000) από ταμεία προνοίας και συντάξεων, ταμεία ασφαλειών ζωής, και κεφάλαια κίνησης εταιρειών και οργανισμών.

    • avatar
     Πολίνα on October 16, 2012 - (permalink)

     Αγαπητέ ΚΑΧ, όταν κάποιος θέτει ένα επιχείρημα με εντελώς λάθος αριθμούς που δεν βασίζονται σε στοιχεία, αυτό παύει να είναι επιχείρημα. Εφόσον το θέτεις διαφορετικά να σου πω ότι κάνεις μια σημαντική υπόθεση. Υποθέτεις ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είτε να αφήσει μια τράπεζα να αποτύχει ή να ‘πληρώσει′ κάποιους τρίτους να την αναλάβουν δεν θα πλήξει την αξιοπιστία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Το παράδειγμα της Lehman όμως, όπως επίσης και του κουρέματος στην Ελλάδα δείχνει πως μια πράξη/στάση εκλαμβάνεται και ερμηνεύεται ως προηγούμενο και έτσι μειώνει την εμπιστοσύνη των αγορών σε ευρύτερο επίπεδο. Από την άλλη και η συνεχής στήριξη των τραπεζών (από λεφτά φορολογούμενων) όταν αυτές αποτυγχάνουν, πέραν του ότι είναι κοινωνικά άδικη δημιουργεί λάθος κίνητρα στους τραπεζίτες αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις επιπτώσεις της ανάληψης υπερβολικών ρίσκων. Είναι ένα μεγάλο θέμα με το οποίο δυστυχώς γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι οι πολιτικοί μας δεν θα ασχοληθούν σωστά και αντικειμενικά λόγω διαπλεκόμενων συμφερόντων…

     • avatar
      Kax on October 17, 2012 - (permalink)

      Πολίνα

      Είναι πολλές οι υποθέσεις που έκαμα για να απομωνώσω το επιχείρημα.Ούτε εγώ,ούτε και κανένας άλλος θεωρεί ότι η τιμή που θα πληρωθεί για μιά τράπεζα είναι η Καθαρή της θέση.Υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι,όμως το έγραψα για σκοπούς της συζήτησης.

      Με τον φίλο Αόρατο συμφωνώ νομίζω στους αριθμούς και τα στοιχεία διαφψνώ όμως στο τι θα γίνει στο “η οκκά τετρακόσια “.Θυμούμαι την ερώτηση που μας έκαναν μικρούς .Έχει τρία πουλιά στο δέντρο ,πυροβολώ και σκοτώνω το ένα ,πόσα μένουν.Το σκοτωμένο πουλί είναι η αρνητική θέση της τράπεζας.Τα άλλα δύο είναι τα κεφάλαια που χρειάζεται για να δουλέψει,σύμφωνα με τους δείκτες.Εγώ απαντώ ότι δεν μένει πουλί στο δέντρο,(τα κεφάλαια θα χαθούν)ο Αόρατος λέει μένουν 2 ,άρα τα κεφάλαια υπάρχουν και μάλιστα θα “γεννήσουν”με κατάλληλη διαχείρηση.Ακούωντας με πειστικότητα τον πρώην Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου να υπερασπίζεται των αμοιβών των Συμβούλων,λέγοντας ότι οι ιδιώτες θα χρέωναν παραπάνω για τις ίδιες ώρες εξάγω τα συμπεράσματα μου.Το επιχείρημα είναι σωστό αν μετρήσουμε τις ώρες που θα χρέωνε ένας δικηγόρος με 600 Ευρώ την ώρα και τις ώρες που περνούν στην Τράπεζα οι Σύμβουλοι.Υπάρχουν όμως πολλά άλλα που δεν λαμβάνει υπόψη.Το γεγονός ότι όλοι θεωρούν ότι δικαιούνται να έχουν τεράστια ωφέλη από συμμετοχή τους σε συμβούλια με κάμνει απαισιόδοξο.Επειδή μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις,πριν λίγες μέρες ήταν σε κεντρικό καφέ Πρόεδρος τράπεζας με την οικογένεια του,θα έλεγα από τους πιό τίμιους που ασχολούνται με τράπεζες σε όποιονδήποτε αξίωμα.Φεύγοντας πήρε και τον λογαριασμό μαζί του(κάτω από 20 ευρώ).Τώρα μπορεί να συλλέγει λογαριασμούς για χόμπι,να κάμνει συγκρίσεις των τιμών στις διάφορες καφετέριες και να τον αδικώ,αλλά εμένα αλλού πάει ο νους μου.

 8. avatar
  11637 on October 16, 2012 - (permalink)

  Σε RWA περίπου 50 δισ για τις 2 μεγάλες τράπεζες η απαίτηση για κάθε μονάδα δείκτη 1% είναι 500 εκ. Αν το θέμα είναι επιπλέον δείκτης 2% τότε μιλούμε για 1 δισ επιπλέον κεφάλαια. Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα κε Έλληνα.

 9. avatar
  Φάνη on October 16, 2012 - (permalink)

  Ο κ. Έλληνας μιλά για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

  Πόσο είναι το RWA του συστήματος ολόκληρου; Και γιατί 8% και όχι 6%?

 10. avatar
  Chris on October 16, 2012 - (permalink)

  Αν διαβάζω σωστά το άρθρο αυτό που εισηγείται είναι αυτή η αλλαγή να γίνει σε βάθος χρόνου αντί του να γίνει άμεσα. Επομένως δεν καταλαβαίνω τα σχόλια που διαφωνούν. Υπάρχει κάποιο όφελος να πάμε στο 10% άμεσα; Πιο είναι αυτό; Μήπως η άμεση βελτίωση του χαρτοφυλακίου όσων έχουν μετοχές στις τράπεζες;

  Επειδή δεν έχω δει επιχειρήματα για το γιατί πρέπει να γίνει άμεσα (αν διαβάζω σωστά τα σχόλια απλά λένε ότι πρέπει να γίνει) αν μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει.

 11. avatar
  11637 on October 16, 2012 - (permalink)

  Πιθανώς τα RWA των δύο να είναι πέραν του 50% του συνόλου αφού λάβουμε υπόψη και την έκθεση τους στην Ελλάδα. Η απόσταση έως τα πολλά δισ της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης παραμένει!

 12. avatar
  αθηνα on October 16, 2012 - (permalink)

  Εάν το χρέος που θα επωμιστούμε απο τη διάσωση των τραπεζών,δεν είναι βιώσιμο,και απλά θα ψάχνουμε παράταση χρόνου με διαδοχικά μνημόνια για έναν ήδη προαναγγελθέντα θάνατο,τότε καλύτερα να μην υπογράψουμε μνημόνιο ελπίζοντας σε θαύματα,και ας χρεωκοπήσουμε τώρα.Αν μη τι άλλο,μέσ’απο τις στάχτες μπορεί να διαλυθούν οι μύθοι και θα δουμε όλοι τα πράγματα πιό καθαρά.Γιατί, όταν ακόμα και τώρα μιλούμε για 13ους και ΑΤΑ,σημαίνει ότι ακόμα δεν καταλάβαμε…

  • avatar
   Επιλήσμων on October 16, 2012 - (permalink)

   Αγαπητή αθηνα,
   Σε προηγούμενο σχόλιο σου στο ποίημα του κ. Χαραλαμπίδη, σε δικαιολόγησα ότι σαν γιατρός, που δηλώνεις στο blog, ήταν αναμενόμενο να ερμηνεύσεις την βάλανο με την ανατομική της έννοια. Απόρησα λίγο που η σεμνοτυφία σε ώθησε να γράψεις β….. και όχι όλη τη λέξη!

   Τώρα, είσαι υπέρ του άμεσου θανάτου της οικονομίας, χωρίς καν να προσπαθήσουμε με το “φάρμακο” μνημόνιο, έστω ελπίζοντας σε θαύμα.
   Μήπως ως γιατρός είσαι και οπαδός του μ. Dr Kevorkian, γνωστού ως Death Doctor?

   • avatar
    αθηνα on October 17, 2012 - (permalink)

    Αγαπητέ Επιλήσμων,μα και βέβαια ερμήνευσα τη β….. με την ανατομική έννοια του όρου,διότι οι καρποί της βελανιδιάς δεν κρύβουν κανένα υπονοούμενο,που γι′αυτό ακριβώς χρησιμοποιήθηκε η λέξη στους στίχους του ποιητή.Εξάλλου η Αφροδίτη σαν ερωτικό υποκείμενο,ή και αντικείμενο αν προτιμάς,μπορεί να είναι και ερμ-Αφρόδιτη.Οσον αφορά τον Δρα Κεβορκιάν,ναι συμφωνώ,εάν ο ίδιος ο ασθενής το ζητήσει.Τώρα κατά πόσον ο ‘αππωμένος’ Κύπριος θα κάνει την υπέρβασή του,ομολογώ πως δεν γνωρίζω.

 13. avatar
  G on October 16, 2012 - (permalink)

  Nα προσέξει ο κόσμος όταν ακούει ακαδημαϊκους να ταυτίζονται με μεγάλοτραπεζίτες και πολιτικούς που προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες των τραπεζιτών, πως κάτι δεν παει καλα και αυτο που προτινουν δεν είναι προς το συμφέρον του τραπεζικού συστήματος της χώρας αλλα και του φορολογούμενου!!!

  • avatar
   The Invisible Hand on October 19, 2012 - (permalink)

   Φίλε G

   Κάνεις γενικές και ατεκμηρίωτες επιθέσεις κατα των Κύπριων ακαδημαϊκών. Δεν είμαι εξ αυτών, αλλά έχω γνωρίσει αρκετούς και εκτιμώ την καθαρή τους σκέψη και τον επαγγελματισμό τους. Δεν αποκλείω να υπάρχει και ένα σάπιο μήλο στο βαρέλι, αλλά δεν μπορείς να τους κατακρίνεις όλους σαν τραπεζολάγνους. Έχεις πληροφορίες για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ακαδημαϊκών ερευνών στη Κύπρο ή ευνοϊκές δανειοδοτήσεις σε πανεπιστημιακούς; Μήπως πρέπει να μη διεβάζουμε τα αμαρτωλά τους συγγράματα στο stockwatch;

   Όσο για το Δρ Ορφανίδη και τη προστασία του στους μεγάλους τραπεζίτες, σίγουρα θα εννοείς τες άριστες του σχέσεις με το φιλο του Σταυράκη και του προέδρου μας, τον κ Βγενόπουλο. Άν είχε ακολουθηθεί η αυστηρή γραμμή Ορφανίδη δεν θα είχε ο Κύπριος φορολογούμενος σήμερα το άχθος της Μάρφιν Λαϊκής.

   Αλλά ξεχνάμε.

   • avatar
    G on October 20, 2012 - (permalink)

    Φίλε Αόρατε διαφωνούμε κάθετα σε αυτο στο τέλος της ημέρας είναι ο Δρ Ορφανιδης ο οποίος δέχθηκε να μετατραπεί η Μαρφιν Εγνατία απο Θυγατρική στην Ελλάδα, όπου η εποπτεία και η καταθέσεις της ήταν ευθύνη των Ελλαδιτων σε παράρτημα όπου οι καταθέσεις της είναι εγγυημένες απο το Κυπριακό ταμείο καταθέτων! Με αυτη του την λανθασμένη κίνηση ο Δρ Ορφανιδης πρόσθεσε εν μια νύχτι περίπου 4.5δις στις ανάγκες ανεκεφαλοποιησης του Τραπεζικου μας τομέα. Η διάφορα μεταξύ βιώσιμου χρέους και μη! Αν η Εγνατία παρέμενε Θυγατρική Η Λαϊκή δεν είχε καμία νομικη υποχρέωση να την έσωζε σε περίπτωση χρεοκόπιας ενω τώρα που είναι παράρτημα ο Κύπριος φορολογούμενος θα πληρώσει για να την σώσει. Εξάλλου πληροφορίες μου λένε πως όταν μετατράπηκε σε Θυγατρική της Λαϊκής η Τράπεζα της Ελλαδος άνοιξε Σαμπάνιες!

    • avatar
     The Invisible Hand on October 20, 2012 - (permalink)

     Εντάξει, φίλε G, όλοι οι ακαδημαϊκοί είναι αχυράνθρωποι των τραπεζών, ο Βγενόπουλος δεν μπήκε ποτέ στο προεδρικό, και ο Ορφανίδης ευθύνεται και για το Μαρί και για το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Έχεις δίκαιο.

     Και ο οδοστρωτήρας κυλά.

     Άγει δε προς φώς την αλήθειαν χρόνος

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS