Skip to content

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on October 17th, 2012 - 62 Comments
avatar

 Πώς διαπραγματευόμαστε με την τρόικα;

 Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.  Από την απάντηση που θα δώσουμε θα εξαρτηθεί η επιτυχής διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης.  Ωστόσο το πολιτικό σύστημα και η κρατική γραφειοκρατία παραμένει σε παραδοσιακούς σχεδιασμούς συντονισμού και διαβούλευσης.  Αντί για συντονισμό και διαβούλευση οι πολίτες παρακολουθούν δηλώσεις, αντιδηλώσεις και αντιπαραθέσεις.  

 Η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί την κρίση λαμβάνοντας μέτρα που θα συμφωνηθούν από κοινού με την τρόικα σε ένα μνημόνιο.  Η τρόικα αποτελείται από σοβαρούς και έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι όμως δεν γνωρίζουν τη χώρα μας και την οικονομία της όπως εμείς.  Οι κανόνες λένε ότι θέλουν τα χρήματα τους πίσω και αυτό τους το οφείλουμε.  Η βελτίωση της οικονομίας μας είναι γι’ αυτούς το μέσο και όχι ο σκοπός, ενώ τυχόν κοινωνικά προβλήματα εμείς θα τα ζήσουμε.  Οφείλουμε επομένως να αναγνωρίσουμε ότι σε εμάς επαφίεται να προτείνουμε έξυπνες λύσεις που να βελτιώνουν την οικονομία και να διατηρούν την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν αποπληρωμή των χρεών.

 Ο σχεδιασμός έξυπνων λύσεων για ένα σύνθετο πρόβλημα απαιτεί σύγχρονους θεσμούς.  Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η κρίση τυγχάνει βεβαίως πολιτικής διαχείρισης και εγείρεται επομένως το ερώτημα «πώς τη διαχειριζόμαστε επιτυχώς;».

 Μελέτες άλλων κρίσεων υποδεικνύουν τους παράγοντες που εγγυούνται επιτυχία: (1) Αναγνώριση και αποδοχή της πραγματικότητας και ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από ένα κοινό όραμα, (2) αποφασιστική ανάληψη δράσης για εφαρμογή εθνικής στρατηγικής, (3) διαφάνεια με απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες, (4) σχεδιασμός μακροοικονομικών πολιτικών που αναγνωρίζουν την αλληλεξάρτηση του τραπεζικού συστήματος και της πραγματικής οικονομίας, (5) επαρκές νομικό και θεσμικό πλαίσιο για έγκαιρη κρατική παρέμβαση, (6) αποφασιστικότητα του κράτους στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, (7) διασφάλιση πως όταν το κράτος προσφέρει βοήθεια με χρήματα του φορολογούμενου οι μέτοχοι απορροφούν πρώτοι τις απώλειες αποφεύγοντας έτσι τον «ηθικό κίνδυνο» (moral hazard) ιδιωτικοποίησης των κερδών και κρατικοποίησης των ζημιών. 

 Για να τα επιτύχουμε αυτά δεν μπορεί να παραμένουμε στις παραδοσιακές μεθόδους συντονισμού και ανάληψης δράσης του κράτους.  Η 16μελής ομάδα για την οικονομία της πρωτοβουλίας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Πολίτες για Πρόοδο και Περηφάνια» με αυτό το ερώτημα άρχισε τη μελέτη-πρόταση «Κυπριακή οικονομία, πραγματικότητα και επιλογές» και αυτή την πρόταση καταθέτουμε για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό.

 Εισηγούμαστε την άμεση σύσταση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, η οποία να έχει πολιτική νομιμοποίηση, τεχνοκρατική εμπειρογνωμοσύνη και διαφάνεια.

 Για να είναι αποτελεσματική η Ομάδα πρέπει να έχει πρωτίστως πολιτική νομιμοποίηση και αυτό συνεπάγεται συμμετοχή της κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Υπουργούς των κρίσιμων Υπουργείων, καθώς και της Βουλής που έχει τις νομοθετικές αρμοδιότητες αλλά και ως το σώμα όπου επιτυγχάνεται η πολιτική συναίνεση.

 Πρέπει επίσης να έχει επαρκή επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, πέραν αυτής που φέρνουν οι Υπουργοί μέσω των τεχνοκρατών των Υπουργείων και των εποπτικών αρχών οι οποίες έχουν θεσμικό ρόλο να διαδραματίσουν και είναι οι πλέον ενήμερες για αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων που μας επηρεάζουν.  Εισηγούμαστε τη σύσταση Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που να συνεπικουρεί την πολιτική διαδικασία τροφοδοτώντας με σύγχρονη επιστημονική γνώση για τα προβλήματα.  Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να γίνει με προσοχή για να είναι ανεξάρτητο από κομματικές και κυβερνητικές επιρροές, αλλά ταυτόχρονα να έχει κύρος πέραν των ακαδημαϊκών κύκλων.  Επίσης η συμμετοχή νέων επιστημόνων και γυναικών στο Συμβούλιο αφενός αναγνωρίζει έμπρακτα τις σύγχρονες ιδέες που έχουμε ανάγκη και αφετέρου ενεργοποιεί ευρύτερη κοινωνική συμμετοχή.  Μπορεί οι νέοι μας και οι γυναίκες να μην κατέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό πολιτικά αξιώματα, αλλά διαθέτουν γνώσεις για να συνεισφέρουν και ας μην ξεχνάμε οτι είναι οι νέοι που θα καταβάλουν σημαντικό μέρος του τιμήματος της κρίσης. 

 Τέλος, απαιτείται διαφάνεια.  Το κοινό πρέπει να έχει πληροφορίες διότι θα κληθεί να στηρίξει τα μέτρα μέσα από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και να νιώθει εμπιστοσύνη ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας χειρίζεται υπεύθυνα το μέλλον του.  Χρειάζεται ένας αξιωματούχος υπεύθυνος να ανταποκρίνεται σε αιτήματα του κοινού για παροχή πληροφοριών και δημοσίευση βασικών πληροφοριών.

 Χωρίς Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης οι ικανότητες μας για ανταπόκριση στις προκλήσεις είναι περιορισμένες.  Δυστυχώς, μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση από τις πολιτικές δυνάμεις για τη σύσταση της.

 Αναρτήθηκε στο μπλοκ zenios.wordpress.com στις 14 Οκτωβρίου 2012, @ 23:13

 

 

 

 

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι μέλος του προεδρείου της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  Είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών.  

 

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Norwegian school of Economics, και senior fellow στο Wharton School, University of Pennsylvania. Διετέλεσε πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών (2007-2015) και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2002-2010). Έχει δημοσιεύσει πέραν το 150 επιστημονικών άρθρων σε χρηματοοικονομικά και διοικητική επιστήμη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα κινέζικα και βραβεύτηκαν από την Αμερικανική Επιστημονική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας. Το 2006 βραβεύθηκε με το Βραβείο Αριστείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρησιακής Έρευνας. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από Princeton University (1986) και διετέλεσε επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής καθηγητής στο University of Pennsylvania.

Categories → Οικονομία

62 Comments
 1. avatar
  K. K. on October 17, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κ Ζένιο, Συγχαρητήρια ακόμη μια φορά για τον απλό και ξεκάθαρο τρόπο με τον οποίο καυτηριάζετε την τραγική και αναποτελεσματική διαδικασία με την οποία γίνεται προσπάθεια από τους πολιτικούς μας ακόμα και σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα μας, επιχειρούν να κλείσουν – σκεπάσουν λέω εγώ προβλήματα για να είναι αρεστοί πότε στους μεν και πότε στου δε, αντί να τα αναδείξουν και να δώσουν επιτέλους λύσεις έστω και τώρα.
  Πραγματικά απορώ γιατί δεν γίνεται τίποτε από όλα αυτά δυστυχώς με τον σωστό τρόπο, γιατί θεωρώ ότι όλα αυτά που περιγράψατε πιο πάνω θα έπρεπε να ήταν ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ αντί αυτού βλέπουμε τρεις μήνες μετά από την κατάθεση των προτάσεων της Τρόικας, εμείς ακόμα τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος τους έφερε ή ακόμα αν έπρεπε να έρθουν λες και έχουμε και άλλες επιλογές …. ΕΛΕΟΣ

 2. avatar
  panayiotis on October 17, 2012 - (permalink)

  Ακαδημαϊκοί (και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι) μόνοι ψάχνουν καρέκλες για να κάτσουν.

  Μου αρέσει η προσέγγιση του Σταύρου. Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων “να είναι ανεξάρτητο από κομματικές και κυβερνητικές επιρροές” δηλαδή αφήστε τους μόνους τους, “αλλά ταυτόχρονα να έχει κύρος πέραν των ακαδημαϊκών κύκλων” δηλαδή η σοφία του κόσμου βρίσκεται ως επί το πλείστο στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Έτσι για να έχουμε και λίγη ποικιλία ρίξτε και κανένα νέο επιστήμονα και γυναίκα. Δηλαδή δεν μπορείτε να βάλετε και καμία γυναίκα επιστήμονα;

  Καιρός να σοβαρευτούμε. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με οικονομικά μοντέλα που ψήνονται στις κουζίνες των πανεπιστημίων.

  Υπάρχουν μοντέλα άλλων χωρών και το καλύτερο, κατά την άποψή μου, είναι το Congressional Budget Office στις ΗΠΑ.

  The CBO’s mandate is to provide Congress with:

  Objective, nonpartisan, and timely analysis to aid in economic and budgetary decisions on a wide array of programs covered by the federal budget;
  And the information and estimates required by the Congressional budget process.

  Αν κοιτάξετε τα βιογραφικά των τελευταίων τριών διευθυντών τους, ήταν όλοι οικονομολόγοι αλλά όλοι ανήκαν σε κόμματα. Αλλά κανείς τους δεν ήταν ακαδημαϊκός και αυτό λέει πολλά.

  Οι αποφάσεις πάντα είναι πολιτικές και όχι μαθηματικές. Πάντοτε όμως χρειάζεται η εμπεριστατωμένη άποψη για να μην γίνονται μεγάλα λάθη ή τουλάχιστον οι πολιτικοί να είναι ενήμεροι για το τι κόστος θα έχει αυτό που ψηφίζουν. Δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει στην Κύπρο.

 3. avatar
  Γιαννος on October 17, 2012 - (permalink)

  Όλα καλά και πολύ σωστά αυτά που λέτε κ Ζένιο, αλλά δυστυχώς εγώ έχω χάσει πάσα ελπίδα η εμπιστοσύνη στην γκάμα των πολιτικών που μας περιτριγυρίζει σήμερα για να περιμένω ότι θα κάνουν έστω και 10% αυτών που λέτε στην διακήρυξη σας. Είναι όλοι κατώτεροι των περιστάσεων και το κομματικό συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα. Δεν μας σώζει τίποτα και κανείς. Καλά κάνουμε να δούμε πώς θα τους αναγκάσουμε όλους αυτούς τους πολιτικούς της καρέκλας να μας ακούσουν και να ενδιαφερθούν ειλικρινά για τον τόπο τους.

  • avatar

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας με εξαίρεση το ότι δεν μας σώζει τίποτα. Οι λύσεις από εμάς εξαρτώνται. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε πιο ενεργό ρόλο αντί απλά να εκφράζετε τις ανησυχίες και την απογοήτευση σας.

   http://cypcm.org

 4. avatar
  αθηνα on October 18, 2012 - (permalink)

  Μπορεί οι προθέσεις να είναι καλές,αλλά να μου επιτρέψετε κ.Πρύτανη να είμαι καχύποπτη με όλα αυτά τα συμβούλια οικονομικής πολιτικής.Σε τελική ανάλυση, γιατί να πληρώνουμε όλους αυτούς τους καρεκλοκένταυρους στο υπ.Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα και δεν ξέρω που αλλού,και να δημιουργήσουμε ακόμα έναν οργανισμό.Εκτός και αν στις προτάσεις σας υπάρχει σκέψη για κατάργηση μερικών δεκάδων διευθύνσεων,απο τις εκατοντάδες που ξεφύτρωναν τη περίοδο των παχειών αγελάδων,προκειμένου να βολέψει η κάθε κυβέρνηση τη κομματική της πελατεία.

 5. avatar
  Economist on October 18, 2012 - (permalink)

  Overall good ideas by Mr Zenios, however: these Committees should have been in place long ago, now its way too late for them to be effective.

  Now the economy will be mostly ruled by Troika and our sovereignty will be largely diminished.

  Of course this will hold if we manage to agree on an MOU. To put it better, this will hold if they decide to lend a country with an unsustainable debt. I will say no more.

  personal opinions of a mandarin

 6. avatar
  Sancho Panza on October 18, 2012 - (permalink)

  have to agree with Yiannos unfortunately….
  The sorry truth about Cyprus is that we have turned it all on its head. Voters need to adapt to parties rather than parties expressing the views/needs/wants of voters.
  However, we cannot be defeatist and surrender to this. Too many people on the street recognise this, most blogers (and commentators) here express similar views to this. One can only hope that pressure groups and coordinated efforts such the professors’ will bear fruit
  Insha Allah

 7. avatar

  Αγαπητοί,

  την εισήγηση για Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων δημοσίευσα για πρώτη φορά το 2001 (!) στο περιοδικό ενδείκτης, την επαναλαμβάνω στο βιβλίο μου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ που κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο και την προωθώ συστηματικά.

  Στα πλαίσια της υφιστάμενης κρίσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αλλά δεν είναι το Συμβούλιο ή κύρια πρόταση μας, κύρια πρόταση είναι η σύσταση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης.

  Η πλήρης πρόταση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ προβλέπει για καταργήσεις θεσμών που είναι ξεπερασμένοι και δημιουργίας καινούργιων που χρειαζόμαστε.

  Όσο για την αναφορά στις ΗΠΑ ως αντεπιχείρημα στην εισήγηση να υποδείξω οτι εκεί λειτουργεί Συμβούλιο όπως το εισηγείται η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Με σύσταση παρόμοια με αυτή που εισηγούμαστε. http://www.whitehouse.gov/administration/eop/cea

  Λειτουργεί παράλληλα με το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής της Βουλής (όπως μας εισηγείται και η Τρόικα), καθώς και αντίστοιχο Συμβούλιο στον Λευκό Οίκο. http://www.whitehouse.gov/omb/gils_gil-home

  Το παράδειγμα των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την πρόταση δεν την απορρίπτει.

 8. avatar

  @panayitois.

  Δεν αποδέχομαι ούτε ανέχομαι υπαινιγμούς οτι «Ακαδημαϊκοί μόνοι ψάχνουν καρέκλες για να κάτσουν».

  Την πρόταση την έκανα το 2001. Γύρω στο 2001 έκανα και εισήγηση για Risk Management Bureau που να ενοποιούσε τις βάσεις δεδομένων για credit risk. Σήμερα μας ζητά η η Τρόικα να το φτιάξουμε. Αν το είχαμε από το 2001 θα είχαμε ελέγξει τον υπέρμετρο δανεισμό.

  Στρέψε την ανώνυμη ειρωνεία σου εναντίον όσων οδήγησαν την χώρα στην θλιβερή κατάσταση που έφθασε. Όχι εναντίον πολιτών που επωνύμως καταθέτουν προτάσεις.

  Αγανακτώ με την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος.
  Αγανακτώ με όσους δεν θέλουν να αντικρίσουν τα αληθινά και πραγματικά προβλήματα.

  Αγανακτώ και καταθέτω προτάσεις διότι:

  “I criticize by creation, not by finding fault.”

  ― Marcus Tullius Cicero

 9. avatar
  NAN on October 19, 2012 - (permalink)

  κ. Ζενιο, πολυ καλα ολα αυτα που εισιγηστε ακομα μια φορα. Δυστηχως ομως αυτο που αρνειστε να καταλαβετε ειναι οτι με τετοια συμβουλια απλα θα διαφανει η πληρης ανικανοτητα των πολιτικων και των κομματων που βασιζονται στην ψηφοθυρια μεσω εντυπωσιασμων, προπαγανδας, ρουσφετιου, λασπης, αποπροσανατολισμου κλπ, αλλα ποτε μεσω ικανοτητας. Αφου οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι διαφοροι χασοδικες, συντεχνιακοι, αδκιασεροι, και ξερολες με καμια αλλη γνωση.

  και κατι σχετικο που διαβασα σημερα και με εκνευρισε,

  Το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε αλλαγή στην κλιμάκωση των αποκοπών στους μισθούς δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, που μετέδωσε χθες βράδυ το ΡΙΚ, παραμένουν εκτός περικοπών οι μισθοί, έως 1000 ευρώ.

  Σε απολαβές από 1000 έως 1500 ευρώ, η περικοπή θα είναι 6,5%, αντί 5% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

  - Από 1501 έως 2000 ευρώ, αντί για 7,5%, η περικοπή ανεβαίνει στο 8,5%

  - Από 2001 έως 3000 ευρώ, από 9 αυξάνεται στο 9,5% και από 3001 ευρώ μέχρι 4000, η περικοπή ανεβαίνει στο 11,5 από 11% που ήταν αρχικά.

  - Για μισθό από 4000 ευρώ και πάνω, η περικοπή θα είναι 12,5 αντί 12%

  Οπως δήλωσε συνδικαλιστική πηγή, με την εφαρμογή και των νέων περικοπών, αφαιρουμένου του παγώματος των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα υποστούν απώλεια εισοδήματος, που θα κυμαίνεται από 17 έως 20%, δηλαδή το ένα πέμπτο του μισθού τους.

  Κατακριβεια ομως οι μειωσεις μετα τον φορο θα ειναι 2% για μισθους 1500, 3% για 2000, 4% για 3000 και 5% για 4000. Και να μην ξεχναμε οτι τα τελευταια 4 χρονια πηραν αυξησεις περαν του 30% οταν οι ιδιωτικοι υπαλληλοι δεν πηραν ουτε σεντ και 25% απο αυτους εχει χασει την δουλεια του. μιλαμε για την πληρη αχαριστεια και προπαγανδα.

 10. avatar
  Georgie on October 21, 2012 - (permalink)

  NAN sosta theteids to thema oti oi apolabes meionomtai epireazontai kai apo to meiomeno foro eisodimatos. Auto pou ksexnas omos einai oti i ektakti eisfora epireazei KAI tous dimosious ypallilous opos kai to 5% pou epivlithike ton genari gia ta syntaksiodotika, opos kai i auksisi kata 0.5% gia to TKA pou mpainei se isxy apo tou xronou. Kane ti souna kai des ti vgainei. To 15-20% pou akoustike leei tin alitheia. Est san idiotikos ypallilos gia pea mas poses meioseis eixes,alla na se parakaleso na mou eksigiseis kai giati symfona me ta stoixeia ton koinonikon asgaliseon to 70% ton ypallilon tou idiotikou tomea dilonei mistho kato ton 1000 euro.. Tora gia to kata poso poran auksiseis tis taksis tou 30% oi dimosioi ypalliloi ta proigoimena xronia mono na gelaso mporo. Ton septemvrio mpikame idi sto deutero xrono pagopoiisewn twn misthon sto dimosio tin ora pou ta stoixeia tis statistikis deixnoun auksisi apolavon ston idiotiko tomea.

  • avatar
   αθηνα on October 21, 2012 - (permalink)

   Georgie,ακόμα λίγο θα μας πεις ότι θα προτιμούσες να μεταπηδήσεις στον ιδιωτικό τομέα,λόγω των… συνεχών αυξήσεων που απολαμβάνει.Ιδού λοιπόν φίλε μου η Ρόδος,ιδού και το πήδημα.Μόνο βιάσου ,γιατί σε λιγάκι μπορεί να μην υπάρχει ιδιωτικός τομέας.

  • avatar
   Επιλήσμων on October 21, 2012 - (permalink)

   Αγ. Georgie,
   Υποθέτω γνωρίζεις, εάν διαβάζεις τα σχόλια μου, ότι δεν συμμερίζομαι τις απόψεις σου περί της μισθοδοσίας των κρατικών/δημοσίψν υπαλλήλων. (Γράφω ‘κρατικών’ και ‘δημοσίων’ μιάς και ο κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου μας διευκρίνησε την διαφοράν των δύο!)
   Προτείνω, επομένως, την δημιουργία ξεχωριστής συντεχνίας γιά τους Κρατικούς υπαλλήλους, προς αποφυγή σύγχΥσης, με το προφανές όνομα: ΠΑΣΥΚΡΑ.)

   Επίσης, είναι καιρός επιτέλους να αντιληφθούμε και την μεγάλη ζημιά που προκαλούν στο τέλος, πολλοί Κύπριοι, που με την ανάληψη κάποιας υπεύθυνης θέσης,που την περνούν γιά εξουσία, πχ ΓΓ κάποιου οργανισμού, συντεχνίας κλπ, αποκτούν έξαφνα την νοοτροπία του δικτάτορα, ένα από τα γνωστότερα συμπλέγματα γνωστά στη ψυχιατρική.

   ΥΓ Παρ’ ολίγο να ξεχάσω να αναφέρω πως η συνέντευξη/ομιλία του κ. Χατζηπέτρου προχτές στο Πρωινό Δρομολόγιο με την αναφορά του στο ‘μηχανάκι′ του κ.Σιαρλή, ήταν από τις καλύτερες του.

  • avatar
   nan on October 22, 2012 - (permalink)

   egw file exw 4 ptyxia, eimai egkekrimenos logisths, doulevw 60 k pleon wres thn bdomada, den exw parei auksish apo to 2008, pote den phra ata sthn zwh mu kai katakribeia me thn apolopi kapoiwn wfelimatwn mu exw dexthei meiwsi 15% sto mistho mu k epontai ki alla. gia pes mas k ta dika su twra.

   • avatar
    Georgie on October 22, 2012 - (permalink)

    Pes to kathara tote NAN, apla exases to bonus sou. Exoume kai emeis sygkeneis kai filous pou i moni epiptosi pou eixan itan na min paroun mponus. Afou thes na akouseis ta dika mou mathe oti meta apo 6 xronia empeirias ston idiotiko tomea stin agglia mpika me mistho 1700 euro to 2007, me ta nea metra tha peso ston arxiko mou mistho kai epere kai synexia. Eimai megali i trypa ton trapezon vlepeis. Kai afou mas les gia ta ptyxia sou, einai kai alloi me 3 ptyxia kai ena proffessional qualification, den einai vlepeis pronomio tou idiotikou tomea, mporei na tygxaneu de na proedreuoun mesa se ola ta alla kai mia omada me 27 antiprosopous apo kapoia EE en tin exeis akousta. Kai gia ma sou lyso tin aporia oxi den apotelo ekseresi, eimai enas apo tis para polles idies periptoseis ton meon anthropon pou mpikan sti dimosia ypiresia kai prospathoun na allaksoun kapoia pragmata.
    Athina epeidi eironeutikes arketes fores mexri tora taxa giati den feugeis apo ti dimosia ypiresia, mathe oti oxi mono ego alla kai arketoi synaderfoi pou mpikan tin teleutaia 5etia sti dimosia ypiresia exontas idi dianisei mia kariera ston idiotiko tomea to skeftontai sovara. Mporei na min einai amesa alla isos se 2-3 xronia otan i agora to epitrepsei. Gia ton dimosio upallilo tou opoiou tou akyrosan 5 xronia douleias sto dimosio kai alla 5-7 ston idiotiko tomea auti einai i pio pithani odos. Den einai oi apokopes to kyrio thema alla i akyrosi kathe prooptikis. Ean gia ton NAN pou tou ekopsan to bonus gia 2-3 xronia einai provlima to opoio einai anastrepsimo mia kali xronia tou grafeiou tou se 2-3 xronia na parei to bonus tou, gia ena dimosio ypallilo pou tou ekopsan 15% tou misthou i epanakyisi autis tis apolopis den mporei na ginei prin to 2020 afou isxyoun oi pagopoiiseis mexri to 2016 eno to 15% gia na epanaktithei xreiazete 4 prosaiksiseis. Kai ola auta an ola pane kala kai den xreiastei 2o mnimonio, to opoio gia mena einai dedomeno apla giati oi apokopes den ginonyai gia dimoaionomikous logous alla gia na kalyfthei i trypa pou dimiourgisan oi trapezes.
    Prosopika den perimeno apo kanena sas na katalavei ta pio pano afou diakatexeste oi pleistoi apo antipathia apenanti sto dimosio tomea, tin opoio os ena simeio katalambaino logo tis daimonopoiisis pou proothisan kai proothoun diaforoi me ti voitheia ton MME. Edo to 60% tou plythismou pisteuei oti gia ta provlimata tis oikonomias ftaiei o dimosios tomeas kai kapoios grafikos tis pasydi.

    • avatar
     NAN on October 23, 2012 - (permalink)

     Μακαρι τοσο καιρο να επαιρνα bonus και να ηταν αυτο που μου ειχαν κοψει. δυστηχως ομως δεν ηταν αυτο. Οσο και να προσπαθειται εσεις στον δημοσιο τομεα να δικαιολογησετε τα δικαιολογητα, δεν μπορειτε παρα απλα να εκτειθεστε περισσοτερο. μιλατε για τις κατακτησεις των τελευταιων 5 ετων. για πειτε μας πραγματικα τι έχετε βελτιωσει για να τις δικαιουστε. Και εμεις στον ιδιωτικο τομεα που μας εχουν βγαλει το λαδι γιατι δεν δικαιουμαστε τιποτε? Το εθεσα παλια και το ξαναγραφω τωρα. Ο μονος τροπος να αποδεχτουμε την ΑΤΑ ειναι αν δια νομου ισχυει για ολους τους υπαλληλους ανεξαιρετως. Σε διαφορετικη περιπτωση απλα ειναι μια μιζα που εχει επιτευχθει εναντι της κοινωνιας.

     Και για να μην παρεξηγουμε. Δεν λεω οτι ΟΛΟΙ οι δημοσιοι ειναι αχρηστοι κλπ κλπ. αλλα λογω της ανεχειας που μεχρι τωρα επιδυκνειουν και αυτοι που κοπτονται οτι αγωνιζονται, ειναι απλα συνενοχοι στο εγκλημα και πρεπει καποια στιγμη να το καταλαβουν. Δυστηχως για σας σε ολα τα παρτυ ο τελευταιος πληρωνει και το λογαριασμο.

     • avatar
      Georgie on October 23, 2012 - (permalink)

      Οι απαντήσεις σου είναι αυτές του κλασσικού ιδιωτικού υπάλληλου / λογιστή / δικηγόρου / χρηματιστή κλπ κλπ, που απολάμβανε τόσο καιρό την λάφυρα της στρεβλωμένης οικονομίας της κύπρου και του οικονομικού μοντέλλου που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ναι ανήκεις στην τάξη αυτών που ευνοήθηκαν όσο κανένας άλλος την περίοδο της ευμάριας. Τώρα όλοι κλαίγεστε και θερμοπαρακαλείται να μην αυξηθεί ο εταιρικός φόρος μπας και επηρεαστεί η τάξη σας αλλά ταυτόχρονα στήνεται μια άλλη τάξη, αυτή των δημόσιων υπαλλήλων στον τόιχο και την πυροβολείτε έχοντας την ψευδαίσθηση ότι το ρητό “ο θάνατος σου η ζωή μου” μπορεί να τύχει εφαρμογής.

     • avatar
      Stelios on October 23, 2012 - (permalink)

      Georgie, αν αυξηθεί ο εταιρικός φόρος και επηρεαστεί η τάξη των λογιστών/ δικηγόρων κλπ, ο μόνος ουσιαστικά κλάδος που φέρνει λεφτά στην Κύπρο μαζί με τον τουρισμό και με τα οποία λεφτά πληρώνονται και οι μισθοί σας, τότε είναι που θα ψάχνουμε όλοι χώρα να μεταναστεύσουμε.

    • avatar
     αθηνα on October 23, 2012 - (permalink)

     Georgie,δεν έχω τίποτα με τον απλό δημ.υπάλληλο που για διάφορους λόγους επέλεξε την εργοδότηση στο δημ.τομέα.Χθες όμως έτυχε να βρεθώ στο Κτηματολόγιο για να μεταβιβάσω στα παιδιά μου που μόλις ενηλικιώθηκαν,ένα αγροτεμάχιο κληρονομιά απο τη μητέρα μου[για να μη νομίζεις ότι το απόκτησα απο την εργασία μου].Και τί είδα; Γεμάτα γραφεία απο προσωπικό που οι μισοί κουβέντιαζαν με τους άλλους μισούς.Σε παρακαλώ μην βγεις απο τα ρούχα σου με αυτό που είπα.Μπορεί σε μερικούς τομείς να υπάρχει πολλή δουλειά,αλλά και στο υπ.Υγείας που βρέθηκα τις προάλλες για ένα θέμα της ειδικότητάς μου,την ίδια ‘ησυχία’ πρόσεξα.Θέλω να πω ότι διαχρονικά δημιουργήσαμε έναν θηριώδη δημόσιο τομέα,αλλά και μια τοπική αυτοδιοίκηση[αν είναι δυνατόν να έχουμε 38 δήμους,για πληθυσμό πολύ λιγότερο απο 1 εκατομμύριο] που μας έχει ταράξει στις φορολογίες.Εγώ ως ένα σημείο καταλαβαίνω το φοροφυγά,γιατί πως να αποκτήσει φορολογική συνείδηση,όταν ξέρει ότι τα λεφτά του θα καταλήξουν σ’ένα πιθάρι με τρύπιο πάτο.Θα κλείσω με ΄το θέμα του ΓΕΣΥ. Ξοδεύουμε για την υγεία εκατοντάδες εκατομμύρια σε Τουρκοκύπριους, Κοινοτικούς,πολιτικούς πρόσφυγες,ακόμα και υπηκόους τρίτων χωρών,χωρίς να πληρώνουν σεντ,γιατί λέει έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω απο 20.000.Ενώ με την εφαρμογή ενός σχεδίου,ακόμα και αυτοί θα πληρωναν το ασήμαντο ποσό των 60-70 ευρώ το μήνα για την υγεία τους,χωρίς να έρχεται το κράτος να αυξάνει την έμμεση φορολογία που σπάει κόκκαλα.Γιατί φίλε μου,στο τέλος της μέρας,τίποτα δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ.

     • avatar
      Georgie on October 23, 2012 - (permalink)

      Που λες Αθηνά, χτές πήγα σε στο Γερμανό στο Mall και τι νομιζεις είδα? Είδα μια ουρά από 8-10 πελάτες, 1 υπάλληλο σε 1 από τα 2 ταμεία τζαι άλλους 3-4 υπαλλήλους στο βάθος να συζητούν μεταξύ τους. Παρόμοιο περιστατικό μου έτυχε και σε πολυκλινική που πήγα πρόσφατα, όπου έξω από το ιατρείο κάθονταν 4-5 ασθενείς και μέσα στο ιατρείο ήταν 2 γιατροί με δύο νοσοκόμες και μια γραμματέα και συζητούσαν, ενω τα γέλια τους ακούγονταν στο διάδρομο. ΑΡΑ με βάση τη λογική σου, ο ιδιωτικός τομέας είναι χαραμμοφάης, δεν έχει παραγωγικότητα και είναι ως επι το πλείστο ένα ματσο άχρησοι. Μην τπ παίρνεις προσωπικά όμως γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις. (ακολουθόντας τη δική σου λογική)

     • avatar
      αθηνα on October 23, 2012 - (permalink)

      Georgie, μα δεν είπα ότι απαγορεύεται να συνομιλούν οι δημ.υπάλληλοι.Εκείνο που λέω,είναι ότι υπάρχει σε πολλά τμήματα υπεράριθμο προσωπικό,σαν αποτέλεσμα του διαχρονικού βολέματος ημετέρων.Εξάλλου είναι η Εurostat που λέει ότι έχουμε έναν απο τους πολυπληθέστερους δημόσιους τομείς στην ΕΕ. Εκτός κι αν επικαλούμαστε τη Στατιστική επιστήμη,μοναχά όταν μας βολεύει.

     • avatar
      αθηνα on October 24, 2012 - (permalink)

      Εξάλλου Georgie,είναι πολύ δύσκολο για έναν άνεργο ή χαμηλόμισθο,να κατανοήσει ότι ένας αστυνομικός μπορεί ”με καμμία κυβέρνηση”,που λέει ο λόγος,να πάρει έξι προαγωγές σε 8χρόνια,και από τις 2500 χιλιάδες να βρεθεί σήμερα βοηθός αρχηγός με 8500 ευρώ.Εσείς οι ίδιοι οι δημ.υπάλληλοι θα έπρεπε να κάνετε τη δική σας ‘επανάσταση’,γι′αυτά τα προκλητικά βολέματα,και όχι να μέμφεστε τους αυτοεργοδοτούμενους ότι είναι φοροφυγάδες.Μα πως να μην εκτρέφεται το φαινόμενο της φοροδιαφυγής,όταν βλέπουμε όλο αυτό το φαγοπότι στο δημόσιο.Εχει και η συνείδηση του αγαθού=βλάκα πολίτη,τα όριά της.

 11. avatar
  Georgie on October 21, 2012 - (permalink)

  Athina parakalo na mou apantiseis an ksereis ti croma einai i forologiki dilosi. Kai afou esy epilegeis na epitetheis stous dimosious ypallilous, pos krineis to gegonos oti apo to synolo ton synaderfon sou idiotikon giatron mono 218 dilonoun etisio eisodima pano apo 30,000 euro? An to amfisviteis kai auto na sou steilo ta stoixeia. NAN afou thimithike oti o foros eisodimatos epireazei tis apokopes na sou ypenthimiso oti aparaititi proypothesi einai na filoneis tis apolaves sou kai na plironeis tous forous sou. An thes na sou steilo kai esena ta stoixeia ton koinonikon asfaliseon. Sygkekrimena 67.7% ton synaderfon sou tou idiotikou tomea dilonoun eisodima 0-1000 euro. Asxeto an symfona me tis ereunes tis statistikis ypiresias o mesos misthos kseperna ta 2100 euro.. Prosopika to ksanaeipa kai se proigoumeno post, an nomizete oti me to na diorthoneis kapoies strevloseis oso afora ta dimosionomika(pou prepei na ginei) tha lyseis ena allo poly megalytero provlima pou oxi mono den exei amesi sxesi me ta dimosionika tis kyprou alla einai amesa synifasmeno me to dimosionomiko risko mias allis xoras tote gelieste. To 2o mnimonio den to glitonoume oute kai to kourema poly apla giati den einai dynato na sviseis mia fotia pou anapse ston korifi enos ouranoksisti ricnontas nero sto isogeio. Telos mporeite na kopsete osa thelete apo tous dimosious ypallilous, na kserete omos oti auta den tha erthoun na ta disoun se esas. Tha pane stous trapezites mas pou me toso sthenos kapoipi apo esas ypostirizan toso kairo..

  • avatar
   αθηνα on October 22, 2012 - (permalink)

   Georgie,το τι εισόδημα δηλώνουν οι συνάδελφοι γιατροί,δεν είναι δουλειά μου να ξέρω.Και είναι το λιγότερο άδικο να με αποκαλείς εμένα προσωπικά φοροφυγά,χωρίς κάν να με γνωρίζεις,επειδή άλλοι γιατροί φοροδιαφεύγουν.Με το τρόπο που πραγματεύεσαι το θέμα,χάνεις την αξιοπιστία σου και σε άλλα σημεία που πιθανόν να έχεις δίκιο.Τώρα,το ότι φταίνε οι τράπεζες κατά μεγάλο ποσοστό,συμφωνούμε.Αν δεν υπάρχει αναδρομικότητα στην ανακελαλαίωση απο τον ESM,ζήτω που καήκαμε.

  • avatar
   nan on October 22, 2012 - (permalink)

   san idiotikos ypallilos den mporw na apokripsw oute cent. epitrepse mu na gnwrizw toulaxiston auto logw epaggelmatos. twra autous pu forodiafeugoun exoume ekatontades an oxi xiliades ypallilous sto foro eisodimatos pu einai h doulia tous na tous vroun. mantepse omws! einai k autoi dimosioi ypalliloi k ! ! !

   • avatar
    Anonymous on October 24, 2012 - (permalink)

    Pe mu file nan gia to elektika grafia pu apolioun kosmo me 20 xronia prosforas stous organismous tus.

    Na mi agiksume to 10% giati ferni lefta stin kipro afto ipe of filos o stelios. Giati tote aftoi i anthropoi pou evgalan ekatomyria afti tin stigmi apaitoun na prostatefsume to industry tous ala aftoi apolyoun kosmo.

    Exume katantisi sklavoi tus ke oi doikountes afto ton organismon vgazun ekatomyria

    enas synadelfos (fysika nan esi mpori na ise ke partner)

 12. avatar

  8 μήνες εισηγούμε να γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών με cocos και οχι με κανικές μετοχές. Φένεται οτι ο νέος διοικητής της Κεντρικής τράπεζας αντιλαμβάνετε καλύτερα τις αγορές απο οτι ο προηγούμενος. Πιο κάτω ακολουθά μέρος απο άρθρο ενος Ελληνικού site……….

  “Η πρόταση των Κυπριακών τραπεζών και ειδικά της Κύπρου να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους με ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές cocos 100% χωρίς αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ώστε να αποφευχθεί το dilution αλλά και οι προτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προς την Τρόικα επιδρούν στην συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών που καταγράφουν κέρδη έως 29% η Λαϊκή και έως +20% η Κύπρου.

  Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κύπρου αν περάσει θα είναι πολύ θετική για τους μετόχους καθώς με την έκδοση ομολογιακών μετατρέψιμων στο μέλλον σε μετοχές δεν θα υποστούν dilution.
  Εν τω μεταξύ η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου έχει υποβάλλει προτάσεις για τις τράπεζες προς την Τρόικα με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου που θα δοθεί στην Κύπρο για εφαρμογή αυστηρότερων εποπτικών ρυθμίσεων.”

  • avatar
   kkyriacou on October 23, 2012 - (permalink)

   Mr Tanti, you have been right on most of your predictions. I would agree with you that this central banker may understand the markets better than the previous one, but whose interests is he protecting? the existing bank shareholders or the tax payer? If CoCo bonds are better for the existing bank shareholders, because of non-dilution, that means they are not so good for the new investors. If the new capital comes through the Cyprus government, (i.e. not directly to the banks) any benefit gained for existing bank shareholders will be at the expense of the Cypriot taxpayer that will be footing the bill. If that’s the reason the bank stocks are up today, the markets may be rushing to judgement.

   • avatar
    G on October 23, 2012 - (permalink)

    Ο νεος Διοικητης μας εχει εκπληξει ολους ευχάριστα οι μόνοι που ακόμα να πειστουν ειναι 2 πολιτικοί που ηταν πολύ φίλοι του πρωην διοικητη που τα εκανε θαλασσα.
    Τα ΜΑΕΚ δεν ειναι κατ’αναγκη χειρότερα για τον φορολογούμενο διότι παιρνουν τόκο και ειναι χαμηλότερου ρίσκου για τους φορολογουμενους, αν μπορει να βρεθει μια τομή που θα ευνοει και τους παλιους μετόχους αλλα και τους φορολογούμενους γιατί να μην γινει; Ομως δεν νομιζώ πως έχει ακόμη αποφασιστεί για ΜΑΕΚ και όχι μετοχες το κλειδι είναι η Τροικα που θελει core tier 1 10% αν δεχεται τα ΜΑΕΚ χωρις μετατροπη ως core Tier 1 καλως αλλιως αδικα πανυγηριζουμε ολοι.

  • avatar
   noob on October 23, 2012 - (permalink)

   kkyriacou is spot on here. Furthermore, essentially you are saying that they should buy coco bonds that cannot be converted! If they have convertibility clauses then they have to be converted because the bank will not be meeting the necessary criteria. So basically these are not CoCos! Also, there are a lot of legal implications involved with that i.e preferential treatment of government vs other coco bond holders who will be wiped out.
   In any case this means transferring wealth from the taxpayer to the shareholders.
   I am not sure if this constitutes “knowing how the market works”.

 13. avatar

  Κυκλοφορούν φήμες οτι μπορεί να γίνει συγχωνευση Λαικης -Κύπρου. Εγώ εισηγούμε να γίνει , το ανάφερα πριν μερικές μέρες.

  Να γίνει εκδοση μετοχών της Κύπρου προς μετόχους Λαικής.
  Αυτή η πράξη θα έχει πολλά πλεονεκτήματα , ξανααναφέρω μερικά απο αυτά…

  1. Η νεα Κύπρου θα χρειάζετε λιγοτερα χρήματα απο οτι και οι 2 μαζί τράπεζες.

  2. Τεράστιες οικονομίες κλιμακος.

  3. Προσελκυση μεγάλων θεσμικών επενδυτών

  4. Ξαναεπιστρέφει η εμπιστοσύνη στο Κυπριακο τραπεζικο σύστημα

  κλπ κλπ

  είμαι σιγουρος οτι ο Κύριος Δημητριάδης αντιλαμβάνετε πως δουλέυουν οι αγορές , αντιλαμβάνετε τα πιο πάνω και ελπιζω να ενοποιήσει τις 2 τράπεζες . Φυσικά ακομα και εάν δεν το πράξει ο δοιηκητις θα το εισηγηθει η Τροικα και θα γίνει……

  Καλο κουράγιο σε ολους, 15% η ανεργία Απριλιος 2013……ακόμα δεν είμαστε πατο….πλησιάζουμε , το ξύλο θα ειναι μεγάλο….

  • avatar
   noob on October 23, 2012 - (permalink)

   Sounds too theoretical Mr Ttantis. How much less capital?
   Cost savings will only be enjoyed if banks are willing to close 30% of their branches and fire 30% of their employees, are you sure they are willing to do that? And that alone is definitely not enough to bring confidence back, just remember what happened with Alpha and Eurobank..

  • avatar
   noob on October 24, 2012 - (permalink)

   How is Demetriades showing that he knows how markets work?
   By suggesting that greek branches should be turned into subsidiaries? This shows he is in another planet, where the governor of the Bank of Greece will make a gift to Cyprus, not going to happen in this world..

   He then suggested that cypriot banks exchange their greek loans with cypriot loans of greek banks? Did he actually think how they would do that?? What does he think, greek banks are stupid? Is this being realistic and knowing how the market works?

   Let’s get serious. The only good think he has done is that he has cornered banks and their boards, but I am afraid these are for the wrong reasons, i.e because it suits the person who actually appointed him, and also to make the point that whatever happens is his predecessor’s fault.

   But knowing how markets work? Where did he learn that? At leicester university? Let’s not forget that through this blog he criticised the austerity path followed by Troika, yet now he suddenly turned around 180 degrees to say that Troika measures will be beneficial, what a shocking turnaround.
   He claims to have predicted Greece’s downfall and cypriot bank problems yet he was writing in this blog in July 2011 that Moody’s downgrade of Cyprus to Baa1 was uncalled for! Now we are at B3, that’s 8 notches below what was uncalled for! Yeah, he knows how markets work…

   • avatar
    T on October 24, 2012 - (permalink)

    Noob chill out dude! At least this governor is proposing things that would solve the Cypriot problems that his predecessor brought upon us. It was Orphanides that turned Egnatia into a branch of Laiki we are now as Cypriot tax payers asked to cough up 4.5billion for that silly error of Thanasis!!
    The governors’ suggestions are not up to te Bank of Greece to accept or not if the Troika adopt these measures Greece will have to comply so on this planet Demetriades suggestions can work! Maybe not on noob’s planet!
    The cornering of the bank boards is the best thing that happened in Cyprus since the import of sliced bread and you think it was done for the wrong reasons is ludicrous it is just supervising well something that his predecessor refused to do as the Fed under Greenspan acted in the banks interest!
    Great leaders are those that realise their mistakes and change course to steer their ship towards a safe harbour Orphanides until now has not realised how the banks he regulated for 5 years crashed and is in denial still listen to his Skype talk on Sigmalive! thank God we have Demetriades, the only good decision Christofias made, This decision will help Cyprus immensely!!

    • avatar
     noob on October 24, 2012 - (permalink)

     T, why are you bringing Orphanides in this? My comment was directed to those that said Demetriades knows how markets work. So your mention of Orphanides is completely irrelevant.

     Now, it seems that you do not wonder why his proposals I mentioned are not even discussed and were discarded almost immediately after he mentioned them. You seem to indicate that Troika can force Greece to bailout the greek parts of cypriot banks. That is preposterous. It’s like saying Troika could force Cyprus bailout Marfin Egnatia if it was a greek subsidiary instead of a branch! For the sake of argument, even if this could happen, it would have happened in this round of negotiations of Troika and Greece. It clearly did not.

     • avatar
      T on October 24, 2012 - (permalink)

      noob His proposals have not been discarded by Troika and are being discussed in fact the IMF is for them!

    • avatar
     Chris on October 24, 2012 - (permalink)

     Αν η Ελλάδα καταρρεύσει κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ. Αν η Κύπρος καταρρεύσει, … η φοράδα στο αλώνι. Σε ποιον πλανήτη λοιπόν η Τρόικα θα υποστηρίξει την Κύπρο σε βάρος της Ελλάδας;

    • avatar
     αθηνα on October 24, 2012 - (permalink)

     Taylor,το nickname σου έχει ρίξει στο πλύσιμο,ή οφείλεται στην κρίση; Ας όψεται ο Ορφανίδης.:)

    • avatar
     The Invisible Hand on October 24, 2012 - (permalink)

     Dear T

     The moves made by Dr Demetriades so far are positive and commendable but they are like the forced moves in chess, totally against the principled views he advocated from his former ivory tower and in his well publicised letter to the FT.

     http://www.ft.com/intl/cms/s/0/67c66cfc-819b-11e0-8a54-00144feabdc0.html#axzz2A9TnEGjD

     I fully support his efforts to clean up the Boards of Directors and senior managers of the banks, but before showering him with rose petals it is wise to wait and see what replacements he accepts or appoints, as the Cyprus economy cannot bear the additional cost of a second round of bank mismanagement – or worse.

     The governor would rise enormously in everyone’s esteem if his instructions to Alvarez & Marsal include a full accounting of the relationship between his predecessor (Dr Orphanides), President Christophias, Minister Stavrakis and the Vgenopoulos-Bouloutas team in the Marfin affair. We all insist on the independence of the Central Bank. I hope it is still independent.

 14. avatar
  Επαμεινώνδας on October 24, 2012 - (permalink)

  Τι ωραία, ήταν πολύς ο ανταγωνισμός με δύο τράπεζες, δεν τον άντεχαν οι καημένες, να τις ενώσουμε να κάμουμε μια για να μην αγχώνονται ποια θα μας κλέψει περισσότερο….

  Συγγνώμη για την ειρωνεία αλλά διαβάζω απίστευτα πράματα εδώ…

 15. avatar

  Συνεχίζουν να κοροιδευουν οι διάφοροι πολιτικοί τους κατόχους ομολόγων . Δέν υπάρχει περίπτωση η Τροικα να δεχθεί να πληρώσουν ολοι οι φορολογούμενοι πολίτες, η μόνον οι κάτοχοι μετοχών την ζημία στίς τράπεζες αλλά θα ζητήσει να μετατραπούν τα ομόλογα σε μετοχές η να υποστούν σημαντικό κούρεμα.

  Οσοι κάτοχοι ομολόγων εξαπατήθηκαν λέγοντας τους ότι αυτά που αγόραζαν είταν εξασφαλισμένα προιοντα μπορούν να κινήσουν αγωγές.

  Εθνική Κυριαρχία. Φώναζα για μήνες οτι θα χαθεί εθνική κυριαρχία. Αυτό θα είναι πλέον δεδομένο. Οχι μόνον θα ελεγχετε προυπολογισμό που θα εγκρίνει η βουλή (η μάλλον θα εγκρίνει η Τροικα) αλλά μάλλον θα μας ζητήσουν να δευσμευτούμε απο τώρα στο μνημόνιο τα μελλοντικά εισοδήματα απο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου (π.χ οτι τα εισοδήματα θα εμβαζονται σε ειδικό λογαριασμό και θα αποδεσμευονται κονδύλια αφού πρώτα πληρωθούν οι δόσεις μας προς την Τροικα)

  Τετέλεσθεν………..ο κύβος ερίφθην….αργήσαμε πολύ…

  • avatar
   Επιλήσμων on October 24, 2012 - (permalink)

   Έχεις δίκαιο, κ.Τταντή. Οι δανειστές μας θα επιβάλουν όρους. Και επειδή το δάνειο θα το πάρει το Κράτος και όχι ιδιώτες, τότε είναι επόμενο και αυτονόητο (μα γιατί, τέλος πάντων, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε και να το δεχτούμε?) ότι μέχρι εξοφλήσεως, θα υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στην εθνική κυριαρχία μας – όση δλδ μας έχει απομείνει. Τόσο απλό!

   ΥΓ1 Εξ’ ου και η μεγάλη προσπάθεια που “κάποιος” καταβάλλει γιά απ’ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, ούτως ώστε το δάνειο που θα χρειαστεί το κράτος (Κυβέρνηση) να μειωθεί κατά αρκετά δις ευρώ.

   ΥΓ2 Λες …. “τους κατόχους ομολόγων…” .Υποθέτω εννοείς κατόχους αξιογράφων. (Και η ίδια η λέξη “αξιόγραφον” είναι παραπλανητική).
   Συμφωνώ. Αυτοί που πιστεύουν ότι εξαπατήθηκαν, οφείλουν να κινηθούν νομικά εναντίον της τράπεζας που τους εξαπάτησε. Έτσι, θα αποφασίζει η Δικαιοσύνη ποιός όντως εξαπατήθηκε και ποιός γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τους κινδύνους. (Διότι έχω την αίσθηση ότι πολλοί που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία προσπαθούν με την γενίκευση του θέματος να την “γλυτώσουν”!).

 16. avatar

  noob, this is exactly what I have in mind by saying “economies of scale” , reducing salaries, closing brances and fire employees.

  By saying less capital will be needed its not theoretical . If BOC issues ordinary share capital to exchange with CPB’s shares , then the tier 1 capital of BOC increases .

  • avatar
   noob on October 24, 2012 - (permalink)

   Mr TTanti, again that’s highly theoretical. This is not the USA. In Cyprus you cannot downsize and fire employees so easily!! It just doesn’t work that way I’m afraid. I’m not saying it cannot happen in the long run, but it will take a LOT of years to achieve that. In the meantime the new bank will be highly inefficient adding to the problem.
   Even as we speak CPB has a negative capital base. It will not in all likelihood lead to a real reduction of capital needs. I just don’t see how adding two problematic banks is the solution here. The problems will still be there, they will not magically disappear. What’s more you are risking adding more problems to BOC which could ultimately lead to its demise.

 17. avatar
  αθηνα on October 24, 2012 - (permalink)

  Εισηγούμαι,στην ομάδα διαχείρισης κρίσης,να συμμετέχει και η ‘καινούργια’,[όπου καινούργιος για τη νυν κυβέρνηση σημαίνει συνταξιούχος], υπουργός Υγείας & Εμφυτευμάτων.Γιατί το σίγουρο είναι ότι με την ευρύτερη έννοια του όρου,ένα special εμφύτευμα που πραγματικά θα πονέσει, θα το δεχθούμε σίγουρα απο την Τρόικα.Και η κ.Αγρότου έχει ειδικότητα παλαιόθεν.

 18. avatar

  Κυριε Επιλήμων , έχεις δίκιο, εννοούσα τους κατόχους αξιογράφων. Συμφωνώ με τα σχόλια σου.

 19. avatar

  Σάββας Τταντής 4-6-2012 (blogs stockwatch)

  Η πορεία είναι μη ανατρέψιμη, πάμε ολοισια ΔΝΤ , μακάρι να βρεθεί τρίτη χώρα να μας δανείσει τον Νοέμβριο……

  Γιατί συζητάμε ακόμα το θέμα του μηχανισμού στήριξης? εαν δεν δοθεί παράταση για τις αυξήσεις κεφαλαιών τότε θα πιάσουμε απο μηχανισμό το 10% του Αεπ που δικαιούμαστε . 1.7 δις. Το πρώτο εγκλημα είναι που βάλανε οι τράπεζες 32 δις στην Ελλάδα και το δευτερο εγκ
  λημα που δεκτήκαμε αυξήσεις 23% του ΑΕΠ μας, μιας χώρα που ειταν σε υφεση? πώς θα πετύχαιναν οι αυξήσεις?

  ΔΙΑΦΩΝΩ με εκτιμήσεις/υποδειξεις ευρωπαικής επιτροπής για ¨”αποδεκτο” έλλειμα 2.5% του ΑΕΠ για το 2012. ( Ασε που συνεχίζω να το βγάζω πάω απο 3%) τι σημαίνει Ελλειμα? γιατι έλλειμα? και πώς θα μπούμε στις αγορές εαν έχουμε έλλειματα? ποιος θα μας επιστευτει το Νοεβριο που θα πρέπει να ετοιμάσουμε 3 δις για το 2013? το Ελλειμα σε μια χώρα της οποίας ο δανεισμός της έχει ξεπεράσει το 60-70% του ΑΕΠ ειναι αυτοκτονία……..

  Η πορεια μας ειναι ξεκάθαρη, ευκολα προβλέψιμη και μη ανατρέψιμη με τον τροπο που είμαστε δομημένοι και πως κινούμαστε. Θα πάμε ΔΝΤ, θα χάσουμε εθνική κυριαρχία και θα χάσουμε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεια οπως το φυσικο αέριο (εάν έχουμε τις ποσότητες που υπολογιζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.)

  ειλικρινά διερωτάμε εαν είναι σύμπτωση όλα αυτά τα μαζεμένα λάθη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και εάν ειναι σύμπτωση , είμαι σίγουρος οτι οι ΓΥΠΕΣ θα τα εκμεταλευτούν ….το έργο σταμάτησε να ειναι ρομαντικό τέλος του 2007,,,,,απο τότε έγινε έργο αγωνίας, σε μερικούς μήνες θα γίνει έργο τρόμου………

  • avatar
   The Invisible Hand on October 25, 2012 - (permalink)

   Φίλε G

   Πόσες ανακρίβειες επιτέλους; Μπορείς να μου πείς που βρίσκονται “αυτοί οι όροι εντολής “που ήδη δόθηκαν από την Κεντρική στην δημοσιότητα” για να τους ξέρουν και όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο συρτάρι του Διοικητή;

   Απάντησε επιτέλους!

   Δεν με ενοχλεί να γίνει έρευνα για τον Ορφανίδη, για να ξέρουμε όλοι τα συν και τα πλην, που είναι πλέον ιστορικής σημασίας, που το πολύ να ενδιαφέρουν ποινικούς ανακριτές, αν οι απόψεις σου είναι τεκμηριομένες.

   Αλλά ελπίζω να μην είσαι “κάθετα αντίθετος” σε έρευνες για συνεχιζόμενες σήμερα ανομαλίες στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, που ενδιαφέρουν τη τσέπη μας από δώ και μπρός. Λίγα μόνο παραδείγματα:

   1. Τι κρύβει ο συνεργατισμός και δεν θέλει εποπτεία από τη ΚΤΚ;

   2. Τι δάνεια έχει δώσει η Λαϊκή από τότε που την ελέγχει η πολιτεία και με τι ανταλλάγματα; Ευνοήθηκαν ‘αμεσα ή έμμεσα αθλητικά σωματεία και χρεωκοπημένοι ημικρατικοί με δάνεια που θα διαγραφούν;

   3. Τι μεγάλες επενδύσεις και δάνεια έχουν πραγματοποιήσει τα μεγάλα ταμεία προνοίας και συντάξεων ημικρατικών κατα την θητεία των σημερινών συμβουλίων, ταμεία που εγγυάται ο φορολογούμενος;

   4. Θα εγγυηθεί ο φορολογούμενος καταθέσεις τραπεζών με έδρα σήμερα τη μαύρη Αφρική, και με ποιό αντάλλαγμα;

   Σε θερμοπαρακαλώ να κατεβείς από τον κομματικό οδοστρωτήρα, να ξεχάσεις τον Νικόλα και τον Αβέρωφ, και να απαντήσεις απλά και καθαρά στες ανησυχίες μου, που δεν είναι καθόλου, μα καθόλου κομματικές.

 20. avatar
  αθηνα on October 25, 2012 - (permalink)

  Οι όροι εντολής προς την Α&Μ,που τόσο καλά κρύβει ο εντολοδόχος του κ.Χριστόφια διοικητής της ΚΤ,περιλαμβάνουν και τα τοξικά δάνεια της τράπεζας Κύπρου που χαρίστηκαν στις συνδεδεμένες με τη ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ εταιρείες,ή εδώ είναι της παπαδιάς τα ξύλα; Εξάλλου,μιλάμε για 10 εκατομμύρια μόνο,δηλαδή… ψίχουλα μπροστά στα δισεκατομμύρια που χάθηκαν στην Ελλάδα.Δεν είναι έτσι Taylor,ή T,αν προτιμάς;Eκτός κι αν φταίει και γι αυτό ο Ορφανίδης.Γιατί πλέον θα μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό.Να φταίει ο αστυνόμος[Ορφανίδης] που δεν πρόλαβε το έγκλημα,και να τη βγάζει καθαρή ο αυτουργός[Σιαρλή],που διέγραφε κατα το δοκούν τα δάνεια,οπότε για τις υπηρεσίες προς το …έθνος,επιβραβέφθηκε με το υπουργείο Οικονομικών.

  • avatar
   αθηνα on October 25, 2012 - (permalink)

   ‘επιβραβεύθηκε’,ήθελα να γράψω.

  • avatar
   G on October 25, 2012 - (permalink)

   Νομίζω πως το έργο είναι πλέον γνωστό, βγαίνουν σαν twin η Αθηνά και ο Αόρατος και ρωτάνε με άλλα λόγια, το ίδιο πράγμα, συντονισμένα, με απώτερο σκοπό να προστατευόσουν τον πρώην προστάτη τους τον Ορφανίδη…
   Τα δάνεια σε όλα τα πολιτικά κόμματα που δόθηκαν στο παρελθόν και κυρίως αυτά του Ακελ που έβγαλε στην φόρα, ένας πρώην τραπεζίτης, που είναι τώρα με αναγκαστική άδεια, οφείλει να τα ερευνήσει η επιτροπή θεσμών της Βουλής πρωτίστως και ας το κάνει, κανείς δεν την σταματά! Η Κεντρική έχει οδηγία για ελεγχο των δανείων σε συμβούλους τραπεζών και αυτά τα ερευνά, αλλά απ’οτι ξέρω, ως τώρα στην Κύπρο με απόφαση της βουλής το πόθεν εσχες γενικά αλλά και των πολιτικών κομμάτων κρατείτε μυστικό…για λογούς προσωπικών δεδομένων…
   Νομίζω πως ο νέος διοικητής έχει δείξει το δάκτυλο προς τον Σιαρλη ήδη, εκεί βεβαίως πάει όλο το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά ο Φιλελεύθερος έχει όλα τα ονόματα της πρώην και νυν διευθυντικής ομάδας της Τράπεζας Κύπρου που είχαν σχέση με την πώληση των αξιογράφων. Όλοι αυτή η ωραία παρέα ήταν οι φίλοι του πρώην αρχηγού τους, του Ορφανίδη, είναι με την κάλυψη του Θανάση (που τους είπε βρείτε κεφάλαια γρήγορα αμάν αμάν για να μην φανεί το πρόβλημα) που μας τα έκαναν όλα, ευτυχώς άλλαξε ο διοικητής και τα έβγαλε στην φόρα ο νέος…ακόμα έχουμε πολλά ν’ακούσουμε. Φαντάζεστε δηλαδή να έμενε ο Θανάσης, όλα αυτά θα μας τα έκρυβε ακόμη!!
   Όσον αφορά τον οίκο A&M μελετά την μεγάλη επέκταση των τραπεζών σε Ελλάδα, το πως Η Λαϊκή Ελλάδος έγινε παράρτημα της Κυπριακής Λαϊκής, την υπόθεση αγοράς των Ελληνικών ομολόγων και τις εύθηνες της ίδιας της εποπτικής αρχής, αυτοί οι όροι εντολής (που ήδη δόθηκαν από την Κεντρική στην δημοσιότητα) θα τα βγάλουν όλα στην φόρα και μετά θα μπορεί να λάβει δράση και ο γενικός εισαγγελέας αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Η έρευνα για τα αξιόγραφα έγινε από την ίδια την Κεντρική για το εξειδικευμένο αυτό θέμα. Η PIMCO έρευνα τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και συνεργατικών. Όλες οι έρευνες θα έχουν ως το τέλος του έτους προκαταρτικά αν όχι και τελικά αποτελέσματα. Ο νέος διοικητής έχει αλλάξει τα φώτα σε όλο το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου και αντί να του πείτε μπράβο μένετε προσκολλημένοι στην πολιτική σας ταυτότητα, πραγματικά σας λυπάμαι!! Ο Αβέρωφ και ο Νικόλας οι δυο φίλοι του Ορφανίδη δεν μπορούν να δεχτούν πως ο φίλος τους έκρυβε όλες αυτές τις βρωμιές στο σύστημα που ήταν δήθεν επόπτης ας έχουν το θάρρος να πουν πως λανθασμένα ήθελαν να μείνει ο Θανάσης, εξάλλου ο Λευτέρης Χριστοφόρου μιλάει ξεκάθαρα για ευθύνες του Θανάση ας το παραδεχτούν και οι προστάτες των Τραπεζιτών και του Ορφανίδη.

   • avatar
    αθηνα on October 25, 2012 - (permalink)

    Μα δέν είμαι καμμιά … καλλιτέχνιδα,για να έχω ανάγκη προστασίας κύριε G. Και σε παρακαλώ να μη χάνεις τη ψυχραιμία σου,προσέχοντας τις εκφράσεις σου.Δηλαδή εσύ που έχεις αντίθετη άποψη,και την εκφράζεις με παρρησία,σημαίνει ότι έχεις προστάτη,και ποιός είναι; Εξάλλου νόμιζα ότι πιστεύεις στην ”πλέρια δημοκρατία”,όπως έγραφε και ο Ριζοσπάστης του ΚΚΕ, τη δεκαετία του ’80.Αλήθεια,τον διάβαζες καθόλου,ή σπούδαζες πιό ανατολικά; Ομως,για να μιλήσουμε και για την ταμπακέρα,δηλαδή στο κατα πόσον διαγράφηκαν τα χρέη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ. Ξέρεις φίλε μου,οι ινστρούχτορες της ιδεολογίας σου,όταν τα βρουν ζόρικα,πετάνε το καπνογόνο ”όλοι τα πέρνανε”,ρίχνουν και την ιδέα της ”εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής”,και μετά απο μερικούς μήνες ποιός θα ασχολείται με το θέμα.

    • avatar
     G on October 26, 2012 - (permalink)

     Σε πληροφορώ ευθαρσώς πως έχω σπουδάσει στις πιο καπιταλιστικές χώρες κι ότι ουδέποτε διάβασα Ριζοσπάστη. Καταδικάζω απερίφραστα την όποια διαγραφή χρεών πολιτικών κομμάτων και ειδικά του ΑΚΕΛ αλλά δεν νομίζω να είναι το μόνο κόμμα με λερωμένα!

     • avatar
      αθηνα on October 26, 2012 - (permalink)

      Εξακολουθείς να βαδίζεις την πεπατημένη,ότι δηλαδή ‘όλοι τα παίρνανε,άρα δεν πληρώνει κανείς’.Την επόμενη φορά που θα με τσακώσει ο τροχονόμος να οδηγώ μεθυσμένη,θα του μεταφέρω την άποψή σου,και ελπίζω να μου το χαρίσει το πρόστιμο και τους βαθμούς ποινής. Αλλά,αφού γνωρίζεις ότι και άλλα κόμματα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους,γιατί δεν το δίνεις το λαβράκι στη Χαραυγή ή στη Γνώμη;

     • avatar
      G on October 28, 2012 - (permalink)

      Και τι σε κάνει να λες πως είμαι με το Ακελ; Εκτός αν είσαι τόσο αδαης να πίστευεις πως ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ουδέποτε είχαν χρέη και ουδέποτε εξησκησαν την πολιτική τους επιρροή για διαγραφή!
      Δυστυχώς αυτο που λες με τον τροχονομο ισχύει και με το παραπάνω εσύ θα είχες και καλύτερες πιθανότητες να γλίτωσεις απο ποινή απο άνδρα, αλλα γίνεται και το ακόμη καλύτερο, οι τροχονόμοι μας να κάνουν παρατήρηση μόνο σε αυτούς που βλέπουν π.χ να παρκάρουν παράνομα ενω ήδη υπάρχουν παρκαρισμένοι ακόμα πέντε παράνομοι και βαριουνται ν’ασχοληθουν!

     • avatar
      αθηνα on October 29, 2012 - (permalink)

      Ωραία λοιπόν,και ο Μαλάς δεν ανήκει στο ΑΚΕΛ,όπως εσύ,αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι ο εκλεκτός του γιά τη προεδρία.

  • avatar
   Επιλήσμων on October 25, 2012 - (permalink)

   Αγαπητή αθηνα,

   Οι διαφορές μας δεν έχουν τέλος. Ο λόγος που αναφέρεις εδώ τον Διοικητή της ΚΤ, είναι μόνο και μόνο γιά να τον κατηγορήσης προσδίδωντας του το απαξιωτικό επίθετο “εντολοδόχος” του κ.Χριστόφια.
   Επίσης, θέλεις να διατυμπανίσης (υποθέτω αληθεύει) ότι η Τράπεζα Κύπρου διέγραψε δάνεια αξίας 10 εκ. ευρώ προς συνδεδεμένες με τη ΠΕΟ και ΑΚΕΛ εταιρείες.

   Πραγματικά, πιστεύεις ότι ο Διοικητής στους όρους εντολής προς την Α&Μ έκανε ειδική μνεία γιά τα 10 εκ. αυτών των εταιρειών?
   Τους γενικούς όρους εντολής προς την Α&Μ τους γνωρίζουμε. Γιατί δεν περιμένεις το πόρισμα και μετά να αρχίσεις τον πολυβολισμό – εάν δεν ικανοποιηθείς? Είμαι σίγουρος ότι και εσύ σύντομα θα αντιληφθείς (ασχέτως εάν δεν το παραδεχθείς) ότι ο διορισμός του κ.Δημητριάδη ήταν ο καλύτερος και πιο επιτυχημένος διορισμός εκ μέρους του κ.Χριστόφια.

   Ο αστυνόμος Σαϊνης – συγνώμη Ορφανίδης ήθελα να πω – ας πρόσεχε τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν στην Ελλάδα όπως και εσύ η ίδια πιό πάνω μας λες, και γιά τα 10 εκ. των συνδεδεμένων κλπ εταιρειών, βλέπουμε. Γιατί αυτά τα δισεκατομμύρια σίγουρα χάθηκαν επί εποπτείας του.

   Όσο γιά τον αυτουργό (Σιαρλή, μας λες), έχεις στοιχεία?
   Εάν όπως λες, “διέγραφε κατά το δοκούν τα δάνεια” και αυτό αληθεύει, τότε μετά λύπης μου να σε πληροφορήσω ότι έχει πολύ καλά καλυμμένες τις πλάτες του, και έτσι εξηγείται και η “επιβράβευση” του! Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κ.Χριστόφιας γνώριζε τον κ.Σιαρλή και τις ικανότητές του, και απο μόνος του τον διάλεξε. Όμως τώρα τι περιμένεις? Στη μετέωρη κατάσταση που βρισκόμαστε, έχει ο Πρόεδρος εκλογή? Μπορείς να φανταστείς τον αντίκτυπο που θα είχε τυχόν αντικατάσταση του? Εξού και η τόσο
   περιγραφική και συγκινητική κάλυψη που ο κ.Στεφάνου το τελευταίο 24ωρο του προσφέρει. Αυτό, αγαπητή φίλη, είναι ένα παράδειγμα Κυπριακού realpolitik!

   • avatar
    αθηνα on October 26, 2012 - (permalink)

    Eπιλήσμονα,το ουσιαστικό ‘εντολοδόχος’ [λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη],δέν είναι κατ’ανάγκην απαξιωτικό,αντιθέτως κοσμεί εν δυνάμει επίδοξους πρωθυπουργούς,ειρηνοποιούς κλπ,βάσει συγκεκριμένων όρων εντολής. Ομως εδώ είναι και η απορία μου.Η A&M θα ελέγξει και τις χαριστικές διαγραφές χρεών στη Κύπρο,ή θα περιοριστεί στις κακές επενδυτικές επιλογές των Τραπεζών μας στην Ελλάδα.Μπορείς με βεβαιότητα να μου απαντήσεις; Αυτός είναι ο λόγος που θα έπρεπε οι όροι εντολής στην A&M,να κοινοποιηθούν.Τώρα,σχετικά με τον κατά τα άλλα συμπαθή Σιαρλή.Βγήκε και διέψευσε ότι είχε αρμοδιότητα με τα ΜΑΕΚ. Δεν τον άκουσα όμως να λέει λέξη για το κατά πόσον είχε εμπλοκή στη διαγραφή των χρεών του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ. Εσύ δηλαδή σαν απλός πολίτης,δεν έχεις την περιέργεια να μάθεις;

    • avatar
     T on October 28, 2012 - (permalink)

     Shiarly denied being on the committee that designed the CoCo’s he never denied selling them to the public though!!

     • avatar
      αθηνα on October 29, 2012 - (permalink)

      Δηλαδή με το σκεπτικό σου,είναι σαν να πάμε να αποενοχοποιήσουμε τη διακίνηση ναρκωτικών και τα βαποράκια,και ψάχνουμε στις οροσειρές του Αφγανιστάν,για να βρούμε τους Ταλιμπάν παραγωγούς του οπίου.Να κτυπήσουμε τη πηγή του κακού δηλαδή!

 21. avatar
  The Invisible Hand on October 25, 2012 - (permalink)

  Friend Taylor

  You have been cloned! And congratulations on your Greek.

 22. avatar
  G on October 26, 2012 - (permalink)

  http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=110284

  Έκλεισε τα μάτια στα αξιόγραφα (και) ο Ορφανίδης

  Υπήρχε καταγγελία αλλά ο Ορφανίδης δεν διέταξε έρευνα – καμία έρευνα παρά μόνο τυπική

  Εκπρόσωπος της Κ.Τ. παραδέχθηκε ενώπιον της Βουλής ότι όντως υπήρξε καταγγελία από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά δεν δόθηκαν οδηγίες για έρευνα

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS