Skip to content

Φορολογία Ακινήτων: Σωστή Πολιτική, Λανθασμένη Υλοποίηση

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on December 12th, 2012 - 56 Comments
avatar

Είχα στο παρελθόν υποστηρίξει ότι μεγαλύτερη φορολογία στα ακίνητα είναι και περισσότερο δίκαιη (προοδευτικός φόρος), αλλά και περισσότερο βοηθητική προς την οικονομική σταθερότητα (διότι το απόθεμα ακινήτων είναι περισσότερο σταθερό από τις αγοραπωλησίες κάθε χρόνου, τη ροή των πωλήσεων αν προτιμάτε).  Άρα σαν ιδέα προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο η φορολογία ακινήτων.

Η υλοποίηση μιας πολιτικής, όμως, είναι όσο σημαντική πολλές φορές όσο η ίδια η πολιτική, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όταν είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα λανθασμένων επιλογών κάτω από τη δικαιολογημένη πίεση της στιγμής.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε (φορολόγηση ακινήτων) αλλά πρέπει να απαντήσουμε πως, πότε και πόσο γρήγορα θα φθάσουμε εκεί, με όσο λιγότερες παράπλευρες απώλειες γίνεται.  Η τρόικα συμφώνησε να φορολογηθούν τα ακίνητα αλλά δεν μας είπε τους συντελεστές, ούτε πόσο γρήγορα θα πρέπει να παρθούν αυτές οι αποφάσεις.  Αυτές οι αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση πρωτίστως, και στη βουλή δευτερευόντως.

Θεωρώ ότι η υλοποίηση της φορολογίας είναι λανθασμένη και από μόνη της μπορεί να κάνει την ύφεση περισσότερο δραματική.  Θα περιοριστώ σε γενικά επιχειρήματα αυτή τη στιγμή και θα επανέλθω όταν μπορέσω να έχω περισσότερα στοιχεία (αν υπάρχει μελέτη που δείχνει τον καταμερισμό των προβλεπόμενων εσόδων, θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος μου την έστελνε).

Πρώτα, βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση και το 2013 αναμένεται στον προϋπολογισμό από την κυβέρνηση με 3.5% μείωση στο ΑΕΠ.  Είναι τώρα ο κατάλληλος καιρός να μπουν ψηλές φορολογίες στα ακίνητα; Αυτό πάει πίσω στο επιχείρημα που είχα και για τις τράπεζες: Δεν τους ζητάς επιπρόσθετα κεφάλαια σε μεγάλη κρίση διότι αυτό από μόνο του θα κάνει την κρίση ακόμη μεγαλύτερη, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην οικονομία.  Σε περίοδο κρίσης προσπαθείς να αποφύγεις όσο γίνεται τις οικονομικές αποφάσεις που θα εμβαθύνουν την κρίση περισσότερο.  Όπως λένε και μερικοί αναλυτές των Μεγάλων Υφέσεων στον 20ο αιώνα, πρώτο μέλημα των κυβερνήσεων πρέπει να είναι να αποφύγουν τα λάθη που θα κάνουν μια κρίση πολύ μεγαλύτερη.  Αυτό το ερωτηματικό πρέπει να βρίσκεται πάντα στους δέκτες των πολιτικών που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.

Δεύτερο, και στενά συνδεδεμένο με το πρώτο επιχείρημα, πρέπει να σκεφτούμε τους συντελεστές.  Δεν αυξάνεις δυσανάλογα τη φορολογία σε μια οικονομία που ούτε ρευστότητα υπάρχει, ούτε πωλήσεις ακινήτων, ούτε καν ενοικιάσεις (μια βόλτα στη Μακαρίου θα σας πείσει).  Τέτοιες αυξήσεις πρέπει να είναι μικρές για να μπορούν να γίνονται οι πληρωμές, τουλάχιστον αρχικά.  Ειδικά σε μια αγορά που το κράτος δεν προνόησε να εκδίδονται έγκαιρα οι τίτλοι ιδιοκτησίας.  (Αλήθεια, υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που σέβεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας και που αγοράζεις ακίνητο αλλά μπορεί να μην έχεις τίτλο ιδιοκτησίας; Δεν είναι τυχαίο που στους συγκεκριμένους δείκτες είμαστε κάτω από τη μέση σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα).

Τρίτο, πόσο γρήγορα πρέπει να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις; Από την τρόικα ζητήσαμε (σαν κράτος) 4 χρόνια μέχρι να φθάσουμε στο επίπεδο που μας θέλουν (μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με €1.2 δισ.).  Για την αγορά ακινήτων, ο πολίτης φαίνεται ότι θα έχει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 για τη συγκεκριμένη φορολογική δήλωση.  Το κράτος χρειάζεται 4 χρόνια για να ομαλοποιήσει τις υποχρεώσεις του.  Είναι ορθό κάτι αντίστοιχο να μην πρέπει να ισχύσει για την κατοχή ακινήτων;

Τέταρτο, πρέπει όλα τα ακίνητα να θεωρούνται τα ίδια; Είναι ένα ιδιόκτητο ξενοδοχείο που δεν έχει άδεια για καμιά άλλη χρήση το ίδιο με ένα ιδιόκτητο γραφείο στη Λευκωσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν διαμέρισμα; Είναι τα ακίνητα χωρίς εκδομένους τίτλους τα ίδια με αυτά που έχουν τίτλους; Η αγορά ακινήτων έχει αφεθεί για χρόνια χωρίς ρύθμιση και με πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν την αφήνουν πλέον να δουλέψει.  Η σταδιακή φορολογία θα βοηθήσει να μπει μια τάξη σταδιακά, πρώτα από όλα με περισσότερη έμφαση στην έκδοση τίτλων.  (Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η έκδοση τίτλων δεν μπορεί να γίνει άμεσα με ένα πενιχρό πρόστιμο για τα ακίνητα με «διακοσμητικές» παρανομίες.  Η έκδοση τίτλων θα βοηθήσει επίσης στα δημοσιονομικά, όπως είχα επιχειρηματολογήσει σε ένα άρθρο στο Φιλελεύθερο στις 22/11/2010).

Επαναλαμβάνω την αρχική μου τοποθέτηση.  Η ιδέα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι καλή, αλλά η υλοποίηση μου φαντάζει λανθασμένη διότι δεν έχει προσμετρήσει την καταλληλότητα της στιγμής, το επίπεδο των συντελεστών, τη χρονική διάρκεια προσαρμογής και των ακούσιων αποτελεσμάτων λόγω της πολυπλοκότητας αυτής της αγοράς, ιδιαίτερα στην Κύπρο.  Με τέτοιες αβεβαιότητες, μικρότερα βήματα (συντελεστές) είναι περισσότερο σοφά.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Categories → Οικονομία

56 Comments
 1. avatar
  Andreas on December 12, 2012 - (permalink)

  Απολυτα σωστο το κειμενο σας αλλα κ. Μιχαηλιδη τεθκια ωρα τεθκια λογια.
  Ο Θεος να βαλει το σιερει του.
  Αν δειτε παντως οι πρωτοι που αντέδρασαν εν τζινοι που εκερδιζαν αγριως σε αλλες εποχες τζιαι εκακομεταχειριστηκαν τους κυπραιους εργαζομενους σε καιρους κρισης.
  Τουτους να μεν τους λυπηθει καθολου η φορολογια , ουτε τζιαι γω

  • avatar
   Anonymous on December 12, 2012 - (permalink)

   Μα φίλε Αντρέα, νομίζεις ότι αν φορτώσεις τους παττισμένους ξενοδόχους, σουπερμαρκετάδες και επιχειρηματίες γης με εκατοντάδες χιλιάδες νέους φόρους, θα μπορούν να εργοδοτούν περισσότερο κόσμο και με καλύτερους όρους; Ήδη καθυστερούν μισθούς, κοινωνικές ασφαλίσεις, προμηθευτές και δάνεια.

   Ο φθόνος είναι κακός σύμβουλος στα οικονομικά θέματα.

   Θυμάμαι την ιστορία του απατημένου σύζυγου που έκοψε ξέρεις τι για να τιμωρήσει τη γυναίκα του.

  • avatar
   Andreas on December 12, 2012 - (permalink)

   Φιλε ανωνυμε
   Βασικα εν για τον Λοιζιδη που εμιλουσα και τους ξενοδοχους που ειδα τωρα να διαμαρτυρουνται.
   Αμαν εισιε τεραστια αυξηση ο τουρισμος μας(ακομα και για τα 2 τελευταια χρονια) εκαρπωνουνταν τα κερδη με τις γνωστες μεθοδους εργοδοτησης φτηνου εργατικου δυναμικου (εκμεταλλευση των ξενων) πληρωνοντας τον χαμηλοτερο εταιρικο φορο και συναμα με τιμες του 80.
   Τοτε εν ελαλουσαν τπτ.Τωρα που ηρτεν η ωρα να πιερωσουν με τιμες τωρινες διαμαρτυρουνται.Εκρυφτηκαν και πισω που καποια κομματα που αντιταχθηκαν στην αναπροσαρμογη των τιμων των ακινητων βασει του σημερα ( ευρωπαιοι γαρ) ε τζιαι τωρα με την τροικα ηρτεν τους ο ουρανος σφοντυλι.Λυπασαι τους?Ε ΟΙ.Ας δωκουν πισω που τα υπερκερδη που εκαμναν σ αλλους τζιαιρους.
   Παλε ο φτωχος να πιερωσει?
   Αθυμασαι που μας το λαλουσασιν και για τες τραπεζες οταν αρχιζε η κριση?Οι γνωστοι θιασωτες του νεοφιλελευθερισμου.ΕΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΠΟΥ ΣΙΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ!!!
   Ειδαμεν τον τομεα τωρα.
   Λοιπον.Ως εδω.Αδικη η φορολογια , σε κακο χρονο οπως λαλει και ο κ. Μιχαηλιδης αλλα ετσι ανθρωπους εν τους λυπασαι.Τουτοι εχουσιν…

   • avatar
    Νίκος on December 12, 2012 - (permalink)

    Ξέρει κανείς να μας πει πόσα στοιχίζει στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων η επιχορήγηση των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με την πληρωμή του ανεργιακού επιδόματος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά την χειμερινή περίοδο.

    Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την τουριστική μας βιομηχανία αλλά και οι Ξενοδόχοι πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Πήραν στήριξη από την Κυπριακή κοινωνία και είναι ώρα να την ανταποδώσουν τώρα που ο απλός Κύπριος πολίτης την χρειάζεται.

   • avatar
    Anonymous on December 12, 2012 - (permalink)

    Φίλε Αντρέα, είσαι κακά πληροφορημένος. Τα πλείστα ξενοδοχεία είναι παττισμένα, παρά τα σχετικά χαμηλά μεροκάματα και την σχετική αύξηση του τουρισμού, που είναι κυρίως χαμηλής στάθμης Βρεττανοί. Τα ξενοδοχεία δεν πληρώνουν προμηθευτές και δάνεια, και είναι μέρος του ευρύτερου προβλήματος των μη εξυπηρετουμένων δανείων των τραπεζών. Βάλε τους και δεκαπλάσιο φόρο, άν επιθυμείς, αλλά ουκ αν λάβεις.

   • avatar
    αθηνα on December 12, 2012 - (permalink)

    Ανδρέα,νομίζω ότι λιγότερος φθόνος για το πλέον παραγωγικό κομμάτι αυτού του τόπου,δεν θα έβλαπτε.

   • avatar
    Andreas on December 13, 2012 - (permalink)

    Φιλε Ανώνυμε
    Τωρα και να πάει πολλοι ναι.Ειναι παττισμενοι πολλοι.Αλλοι ομως οι.Κάποτε ομως εκαμνα υπερκερδη .
    Επισης οι ξενοδοχοι με την μεγαλη προσφορα ξενου δυναμικου που παρουσιαστηκε με την ενταξη μας στην Ε.Ε. και εντευθεν εν εφέρθηκαν έντιμα στους Κυπριους εργαζομενους βλεποντας μονο ενα προσκαιρα μεγαλυτερο κερδος.
    Αρα αν θελουν να τα κλεισουν καλως (ακα πτωχευση).Οι να επικαλουνται δυσκολιες οποτε αθθυμουνται διοτι καποτε εκαμναν μεγαλα κερδη(οπως τζιαι καποιοι αλλοι σημερα που μιλουμεν).Και κατι αλλο επισης.Νομιζω αποδιδουν και μειωμενο φπα στο κρατος.Να σταματησει λοιπον το γνωστο μπλοκ βολευτων να μιλουν ταχα για πληγμα στον τουρισμο διοτι ξερουμε ποιους θελουν να προστατευσουν.Εξαναειδαμεν το εργο με το χρηματοπιστωτικο τομεα.

    Αθηνα το ιδιο θα ελεα για σενα γι αλλη όμως ομάδα ανθρωπων..

 2. avatar
  αθηνα on December 12, 2012 - (permalink)

  Δυστυχώς με τον τρόπο χειρισμού της εξοντωτικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αποδεικνύεται για μιά ακόμα φορά ο ερασιτεχνικός και συνάμα καταστροφικός τρόπος που κυβερνάται ο τόπος την τελευταία πενταετία.Διότι άλλο είναι να αυξήσεις ορθολογικά έναν φόρο,και άλλο να σφάξεις την κότα με τα χρυσά αυγά.Και καλά οι κυβερνώντες,που ήθελαν να χα’ι′δέψουν τα αυτιά του κόσμου,περί φορολόγησης του …συσσωρευμένου πλούτου.Οι τεχνοκράτες του υπ.Οικονομικών,με πρώτο βιολί τον κύριο Πούφο του ΤΕΠ,δέν μπορούσαν να δουν πέρα απο τη σκιά τους;

 3. avatar
  Someone on December 12, 2012 - (permalink)

  Κατανοητή η ανάλυση της προκυκλικότητας των μέτρων φορολογίας. Αυτό όμως αφορά όλα τα μέτρα του Μνημονίου αφού εκ φύσεως είναι υφεσιακά μέτρα όπως ακόμα και η ίδια η Τρόικα αναγνωρίζει ειδικά για τα πρώτα χρόνια του μνημονίου. Αναφορικά με το τρόπο που επιβάλλεται αυτή η φορολόγηση δεν θα έλεγα πως διαφέρει με το τρόπο που και άλλα υφεσιακά μέτρα (όπως οι αποκοπές μισθών) έχουν επιβληθεί αφού ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (γιατί πλέον δεν εμπιστεύομαι ΚΑΝΕΝΑ δημοσίευμα) σε πρώτο στάδιο οι τιμές θα αναπροσαρμοστούν μόνο με το δείκτη τιμών (δεν περιλαμβάνουν δηλαδή την πραγματική απόδοση) και σε δεύτερο στάδιο η φορολόγηση θα γίνεται με βάση δείκτη ακινήτων. Άρα το έρωτημα που θα ήθελα να υποβάλω στον Αλέκο είναι γιατί στη βάση της προκυκλικότητας ο τρόπος της φορολόγησης ακινήτων είναι λανθασμένος ενώ οι αποκοπές μισθών (και άλλα μνημονιακά μέτρα) δεν είναι;

  • avatar
   Alexandros Michaelides on December 12, 2012 - (permalink)

   Νομίζω είναι θέμα βαθμού. Αν μειωθεί ο μισθός 10% και αυξηθεί η φορολογία του ακινήτου 10% τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα παραμένει ότι ούτε αυτό είναι δίκαιο από την άποψη ότι οι φόροι στα ακίνητα είναι πολύ χαμηλοί αυτή τη στιγμή. Άρα μάλλον πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 10%. Αλλά για μερικές περιπτώσεις δεν μιλάμε για 10% αλλά για τουλάχιστον τρεις φορές το προηγούμενο ποσό. Άρα θα ήταν καλύτερα να βρεθεί περισσότερο ισοζυγισμένη κατανομή, όχι μόνο από άποψη “δικαίου” αλλά περισσότερο, ίσως, από άποψη διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Αν το κράτος κοιμόταν από το 1980, δεν μπορεί να έρθει ξαφνικά και να οδηγήσει την οικονομία σε μεγαλύτερα προβλήματα με την αύξηση μαζικά των φόρων σε ένα (οποιοδήποτε, ακόμη και το μισθό σαν απόδοση στο ανθρώπινο κεφάλαιο) περιουσιακό στοιχείο. Υπάρχουν, νομίζω, αρκετοί κινδύνοι από τέτοιες απότομες, μεγάλες αλλαγές και μικρότερα βήματα είναι περισσότερο συνετά.

   • avatar
    αθηνα on December 12, 2012 - (permalink)

    Κύριε Μιχαηλίδη,αν ήταν μόνο 3 φορές η αύξηση,ίσως να ήταν υποφερτή.Εδώ μιλάμε ότι σε μερικές περιπτώσεις,η αύξηση θα είναι 8πλάσια.

 4. avatar
  Georgie on December 12, 2012 - (permalink)

  ΑΘηνά μήπως και εσύ θεωρείς ότι η μέση κυπριακή οικογένεια έχει ακίνητη περιουσία αξίας 300,000 ευρώ με τιμές του 80 παρακαλώ, όπως και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματός σου?
  Τελικά δεν μας είπατε τι προτιμάτε, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ή αύξηση του εταιρικού φόρου? Σημείωση: ο τελειαταίος είναι επί των κερδών.

  Και μια παρατήρη..σε ένα πακέτο μέτρων αξίας 1.25 δις από τα οποία το 90% αφορά εργαζομένους και μισθωτούς, το μόνο για το οποίο αντέδρασε βουλή και μμε ήταν τα 70 εκατομμυρια του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας…

  • avatar
   Anonymous on December 12, 2012 - (permalink)

   Οι επηρεαζόμενοι και η Βουλή ΔΕΝ αντιδρούν στα €60 εκατομμύρια, που αναφέρονται στο προϋπολογισμό και τα οποία απεδέχθηκαν οι πλείστοι επηρεαζόμενοι να συνεισφέρουν.

   Αντιδρούν δικαιολογημένα διότι η Κυβέρνησις αποπειράθηκε να εξαπατήσει τους πάντες ότι η πρόσθετη φορολογια είναι €60 εκ ενώ τα νούμερα δείχνουν καθαρά ότι η πρόσθετη φορολογία είναι σχεδόν €200 εκ.

   Θα σου άρεσε να σου έλεγαν ότι αποκόπτουν 10% μόνο του μισθού σου και στην νομοθεσία να σου αποκόπτουν 30%; Δεν θα τους αποκαλούσες και εσυ απατεώνες;

  • avatar
   αθηνα on December 12, 2012 - (permalink)

   Georgie,μπορεί να μην έχει η μέση κυπριακή οικογένεια,ακίνητη περιουσία 300.000 με τιμές του ’80,αλλά εκείνο που έχει σημασία δεν είναι αυτό.Ο φόρος ακίνητης περιουσίας ήδη για φέτος,πρό Τρόικας, αυξήθηκε κατά 100%.Και έρχεται η κυβέρνηση για να σου χα’ι′δέψει τα αυτιά σου,εσένα του δημοσίου υπαλλήλου,να τον αυξήσει ελέω μνημονίου,από 300-800%!!! Μα όσο εύρωστη και να είναι μιά ξενοδοχειακή επιχείρηση,όταν καλείται απο το ’12 που πλήρωνε 70.000,να πληρώσει 400.000 για το ’13,τότε για να μην κλείσει,θα απολύσει κόσμο και θα μετακυλήσει το κόστος στις χρεώσεις του,οπότε η ανταγωνιστικότητα πάει περίπατο.

 5. avatar
  NAN on December 12, 2012 - (permalink)

  Δεν προτιμουμε κανενα φορο που απλα θα πηγαινει στα ταμεια του κρατους για να κατασπαταλειται απο τους εκαστοτε κυβερνωντες. Απαιτουμε εκμηδενιση ολων των φορων και ενα κρατος συγχρονο και αποδοτικο που η μοναδικη του λειτουργεια να ειναι ο ελεγχος και οχι ενα κρατος επιχειρηματια. Απαιτουμε ενα κρατος με κοινωνικο προσανατολισμο και μονο.

  Βρεθηκατε ολοι να παραπονιεσται σαν κακομαθημενα μωρα του νηπιαγωγιου για τα παντα εκτος απο τις δικες σας ευθυνες.
  1. Στηριξη τραπεζικου τομεα – συμφωνω απολυτα στην παραδειγματικη τιμωρια των απληστων τραπεζιτων. Ομως δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η στηριξη ειναι για προσωρινο σκοπο. (τα εκατονταδες δισεκατομυρια που εδωσε η αμερικανικη κυβερνηση για στηριξη οργανισμων, εχουν μεχρι σημερα αποπληρωθει και με σημαντικο κερδος για το δημοσιο). Επισης, δεν ειδα να γινετε αυτος ο πολεμος εναντιων των τραπεζων και σε αλλες χωρες. γιατι? μηπως η κυβερνηση για να καλυψη τα δικα της λαθη υπερθεματιζει εσκεμμενα το θεμα?
  2, αξιογραφα – καλα κανουν να κατανοησουν οτι πλεον τους εχει μεινει η ζημια. γιατι ολοι εμεις οι υπολοιποι δεν παρασυρθηκαμε? οταν προσπαθησαν να μου το καμουν και εμενα τους πεταξα εξω απο το γραφειο μου γιατι οι οροι ηταν ιδιετερα επικυνδυνοι. Μαλιστα τους ειπα οτι μονο με αποδοση 15% και μετατροπη σε μετοχες αποκλειστικα οποτε θελω εγω θα μπορουσα να σκεφτω ισως τετοια επενδυση. Καποιοι απο αυτους που κλαιγονται τωρα στις τηλεορασεις καποτε ειρωνευονταν τους υπολοιπους οτι πετυχαν μια πιο κερδοφορα επενδυση.
  3. Δημοσιοι υπαλληλοι – κυριοι πρεπει επιτελους να καταλαβετε οτι ο εργοδοτης σας -το κρατος- εχει χρεοκοπησει. να ευχαριστατε το Θεο που εχετε τις δουλιες σας σε συγκριση με τους ιδωτικους υπαλληλους που αυτοι που εξακολουθουν να εχουν δουλεια δεν θυμουνται πλεον τι ειναι ο 13ος, τι σημαινει αυξηση, ενω δεκαδες χιλιαδες εχουν χασει την δουλεια τους και εχουν αρχισει και οι αυτοκτονιες.

  Το μυνημα ειναι απλο. Εδω που μας εφτασαν απλα πρεπει να καμουμε υπομονη και να αρχισουμε απο σημερα να χτιζουμε τα παντα απο την αρχη αλλα αυτη την φορα πρεπει να το καμουμε με τροπο που να προστατευει το λαο αυτης της χωρας.

 6. avatar
  R on December 12, 2012 - (permalink)

  Αγαπητοί,

  Στα ακίνητα υπάρχει μια τεράστια στρέβλωση εδώ και δεκαετίες.

  Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγκη φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Θα μπορούσε μάλιστα να ήταν κλιμακωτή από μηδενική βάση.

  Πιστεύω ότι κάποιος που έχει ένα διαμέρισμα αξίας 100 χιλιάδων ευρώ μπορεί άνετα να πληρώνει π.χ. 100 ευρώ τον χρόνο ως φόρο.

  Οπόταν ας πληρώσουμε!

  Και αυτοί που έχουν στην κατοχή τους 300 διαμερίσματα σίγουρα μπορούν να πληρώνουν ένα τουλάχιστον διαμέρισμα τον χρόνο ως φόρο. Αν δεν τα έχουν μεταβιβάσει στους αγοραστές αλλά εξακολουθούν -για δικούς τους λόγους- να τα έχουν στην κατοχή τους αυτό είναι πρόβλημά τους.

  Οπόταν να πληρώσουν!

  Οφείλω να ομολογήσω ότι τους ξενοδόχους τους βλέπω με λίγη συμπάθεια. Συμπάθεια διότι εργοδοτούν τόσο κόσμο και πληρώνουν ΦΠΑ και άλλα. Η συμπάθεια όμως αυτή χάνεται όταν βλέπω ότι οι πλειονότητα των εργοδοτουμένων είναι αλλοδαποί και κοινοτικοί, όχι Κύπριοι (το ποσοστό των Κυπρίων είναι περίπου από 5% ως 10% αναλόγως του ξενοδοχείου).

  Οπόταν να πληρώσουν!

  Άλλοι αγόρασαν χωράφια και μετά φρόντισαν οι ίδιοι να αλλάξουν τις ζώνες. Αποτέλεσμα να γίνουν πάμπλουτοι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

  Οπόταν να πληρώσουν!

  Σήμερα έχουμε 50 χιλιάδες άνεργους και πολλές άλλες χιλιάδες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
  Υπάρχουν εισηγήσεις και για αυτούς. Σήμερα ας μην πληρώσουν.

  Η χρονική συγκυρία δυστυχώς είναι η χειρότερη για τακτοποίηση της στρέβλωσης αυτής.

 7. avatar
  AKM on December 12, 2012 - (permalink)

  Κύριε Μηχαηλιδη,

  Έχω να κάνω κάποια σχόλια αλλα ήθελα πρώτα την άποψη σας για το εξής:

  - η φορολόγηση ακινήτων (που είναι μορφή διακράτησης πλούτου) σε σχέση με τη φορολόγηση αλλου είδους πλούτου (όπως καταθέσεις, μετοχές, αλλα αξιογραφα) στρεβλωνει τις επιλογές για τη διακράτηση πλούτου, όπως π.χ. Ο φόρος εισοδήματος σε σχέση με την επιλογή εργασία ή ανάπαυση. Με τη φορολόγηση ακινήτων παρέχονται αντικινήτρα για τη διακράτηση ακινήτων, τουλάχιστον των αδρανών και ετσι πιθανο να δημιουργουνται προυποθεσεις για αυξηση της αγοραπωλησιας των ακινητων (σχεδιαζεις να δημιουργησεις βαθος στην αγορα). Ποια η άποψη σας για αυτό?

  Τα σχόλια μου είναι τα εξής:

  - όλα τα μέτρα είναι υφεσιακά υπό τις παρούσες συνθήκες (δημοσιονομικοι πολλαπλασιαστες πέραν του 1) οπόταν και η φορολόγηση ακινήτων δεν διαφέρει σε σχέση με τα αλλα ως προς την ύφεση που δημιουργούν. Η ίδια φιλοσοφία ισχύει και για τα κεφάλαια των τραπεζών.

  -εκείνο που δεν λέτε, είναι ότι τα μέτρα λαμβάνονονται όταν η οικονομία είναι σε άνθηση (2003 – 2008 για την Κύπρο) ούτως ώστε να λειτουργήσει το crowding out effect.

  -εκείνο που επίσης δεν λέτε είναι την εναλλακτική πρόταση σας. Αύξηση των δημόσιων δαπανών? πώς θα γίνει αυτό? Με έξοδο από το ευρώ? επίσης για τις τράπεζες. Αν δεν ανακεφαλαιοποιηθουν πως θα γίνουν στόχος αγοράς από ιδιώτες?

  • avatar
   Alexandros Michaelides on December 13, 2012 - (permalink)

   Συμφωνώ ότι κάποιο κόστος στη διακράτηση ακινήτων θα ήταν χρήσιμο για να μην μένει ανενεργός αυτός ο πλούτος, η ερώτηση είναι πόσο μεγάλο πρέπει να είναι αυτό το “κάποιο”. Θεωρώ ότι ο φορολογικός συντελεστής δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλος που να μην έχει πλέον κανένας το κίνητρο να επενδύει στη γη. Ο προτεινόμενος ανώτατος συντελεστής ήταν 1%. Σε 33 χρόνια δηλαδή, το ένα τρίτο κάποιου κληροδοτήματος θα πάει στην Κυβέρνηση. Έχει και αλλού (πχ Λονδίνο) ακίνητα να αγοράζουν αυτοί που μπορούν και δεν θα μείνουν εδώ να επενδύουν με τόσο μεγάλους φόρους. Το επιχείρημα μου αυτό αντισταθμίζει και το σχόλιο περί πολλαπλασιαστών. Η αύξηση στους φόρους είναι απλά δυσανάλογα μεγάλη με το τι μπορεί να αντέξει η οικονομία.

   Δεν αντιλαμβάνομαι τα άλλα σχόλια. Προτείνω χαμηλότερους συντελεστές, με περισσότερο ευρεία κάλυψη (ναι αν ένα διαμέρισμα πληρώνει 50 ευρώ το χρόνο δε θα δημιουργήσει οικονομική κατάρρευση). Με 500,000 τέτοια ακίνητα που τώρα δεν θα πληρώνουν τίποτα θα μπορεί το κράτος να βρει τι χρειάζεται. Και ναι, αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν από το 2008, και πιο πριν, και πιο μετά, όπως μερικοί υποστήριζαν, πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

   • avatar
    Georgie on December 13, 2012 - (permalink)

    Το γιατί δεν πάρθηκε αυτό το μέτρο από το 2008 ή έστω το 2009 ας μας το απαντήση η φίλτατη Αθηνά και ο φίλτατος ΝΑΝ. Εγώ απλά θα πω ότι πήγε 2 φορές σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή..

    • avatar
     αθηνα on December 13, 2012 - (permalink)

     Georgie,δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα,και άσε τα υπονοούμενα για την αντιπολίτευση.Η φορολογία για το ’12,τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το ’11.Και έρχεται η κυβέρνηση τώρα,να τον αυξήσει για το ’13 απο 3-6 φορές.Αν αυτό για σένα,είναι λογικό,τότε πάω πάσο

    • avatar
     NAN on December 14, 2012 - (permalink)

     μα ειδες τι απλο που ειναι να καθεσαι απο εξω και να αραδιαζεις γνωμες? ο λογος που επιπροσθετες φορολογιες δεν γινονται αποδεχτες, τουλαχιστον απο εμενα, που παρεπιμπτοντος δεν λογαριαζομαι με κανενα τροπο μεσα στους εχοντες και κατεχοντες γιατι ειμαι απλα ενας ιδωτικος υπαλληλος που εκτος απο ενα διαμερισμα που καταφερα να αγορασω πολυ πριν πανε οι τιμες στα υψη, δεν εχω οποιοδηποτε αλλο ακινητο, ο λογος λοιπον που οι επιπροσθετες φορολογιες ειναι λαθος ειναι διοτι αποφευγουν να λυσουν τα υφισταμενα προβληματα π.χ. μη εκδοση τιτλων ιδιοκτησιας και τιτλοι ιδιοκτησιας με λανθασμενα στοιχεια. οι επιπροσθετες φορολογιες βασικα τιμωρουν ολους οσους εχουν τα σωστα χαρτια και αφηνει στο απυροβλητο ολους τους παρανομουντες. Ειναι αυτο δικαιο?

 8. avatar
  AKM on December 12, 2012 - (permalink)

  ΝΑΝ,

  Να θυμίσω ότι οι τράπεζες θελουν κεφάλαια περίπου πέραν του 50 τοις εκατον του ΑΕΠ και περίπου 80 τοις εκατον του δημοσίου χρέους (12.5 δις πριν το1.8 για τη Λαϊκή). Αυτα θα τα επωμιστεί το κράτος και για αυτο έχει πτωχευσει και για αυτο ο τόσος θόρυβος.

  • avatar
   NAN on December 13, 2012 - (permalink)

   μηπως εχεις την εντυπωση οτι δεν γνωριζω ακριβως τι γινεται φιλε? Αυτο που ξεχνουν ολοι αυτοι που με την μεγαλυτερη ευκολια κατηγορουν τον εναν και τον αλλον (παντα μονο εκ του ασφαλους μεσα σε κανενα blog ή απο τηλεορασεως αλλα ΠΟΤΕ μεσω δικαστικων μετρων) ειναι οτι οι τραπεζες ειναι κομματι της οικονομιας γενικοτερα και οχι κατι ξεχωριστο. οταν οι τραπεζες εισεφεραν σε αυτον το τοπο τα δισεκατομυρια σε φορολογιες, τις χιλιαδες θεσεις εργασιας, την πιστωτικη αναπτυξη των κυπριακων επιχειρησεων κ.λ.π. δεν το εκαναν χαριστικα. Το κρατος αφου απολαμβανει ολα τα πιο πανω, απλα εχει και την υποχρεωση της στηριξης του τομεα αυτου οταν χρειαστει. Και μην μου πει κανενας οτι η κυβερνηση ξεγελαστηκε με την μεταφορα της εδρας της Λαικης γιατι ολοι γνωριζουμε το γλυψιμο που εγινε τοτε για να παραμεινει στην Κυπρο για να μην χασει το κρατος καμποσα εκατομυρια απο φορολογιες. Ολα τα αλλα ειναι κουβεντες του καφενε που εξτομιζει η παρουσα κυβερνηση για να φανατιζει τους αδαης.

   Στην κυβερνηση μονο ενα πραγμα εχω να πω. Δεν μπορεις να κατηγορεις τους παντες χωρις να οδηγεις κανενα στο δικαστηριο. Ειναι προκλητικα ανηθικο και πρεπει να γνωριζουν οτι η ασυλια τους φθανει στο τελος της και μετα . . .

   • avatar
    Andreas on December 13, 2012 - (permalink)

    Φιλε ΝΑΝ
    Κορυφαιο το σχολιο σου
    Λεεις
    ” οι τραπεζες ειναι κομματι της οικονομιας γενικοτερα και οχι κατι ξεχωριστο. οταν οι τραπεζες εισεφεραν σε αυτον το τοπο τα δισεκατομυρια σε φορολογιες, τις χιλιαδες θεσεις εργασιας, την πιστωτικη αναπτυξη των κυπριακων επιχειρησεων κ.λ.π. δεν το εκαναν χαριστικα”

    Αμαν οι τραπεζες εννεν κατι ξεχωριστο γιατι λοιπον να τις σωσει το κρατος.
    2ο.Οι τραπεζες λεεις δεν το εκαναν χαριστικα δλδ χαττηρικα που λαλουμεν κυπριακα.Αρα γιατι να τους ευγνωμονουμε.
    Κατι εν εκαταλαβα σωστα η διατυπωσες κατι λαθος?

    • avatar
     NAN on December 13, 2012 - (permalink)

     οχι φιλε, μαλλον εκαταλαβες λαθος. Δεν αναφερομαι σε χατηρια. απλα τονιζω οτι το κρατος λαμβανει τις φορολογιες και ολα τα υπολοιπα πλεονεκτηματα των εργασιων των τραπεζων, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, εχει και την υποχρεωση της στηριξης του συγκεκριμενου τομεα. Γιατι πολυ απλα δεν πρεπει να παραγνωριζουμε τις υποχρεωσεις.

     Επισης θελω να ξεκαθαρισω οτι δεν υπαρχει υποχρεωση απο το κρατος να διασωσει οποιαδηποτε τραπεζα. Οι τραπεζες ειναι οργανισμοι ιδιωτικου δικαιου και εαν καποια ειναι ζημιογονα δεν μπορει απο το να κλεισει ή να πωληθει. Το κρατος ομως εχει την υποχρεωση να παρεχει βραχυπροθεσμη στηριξη για να διατηρηση την ομαλοτητα στην οικονομια και να προστατεψει τους καταθετες. Αυτη υποτειθεται ειναι και η ελεγκτικη ευθυνη της Κεντρικης. Δεν πρεπει ποτε να ξεχναμε ομως οτι η ολη ιστορια ξεκινησε με την αποτυχια των κυβερνησεων/κρατων στα οποια οι τραπεζες ειχαν επενδυμενα τα κεφαλαια τους.

     Τραγικη ειρωνεια ειναι οτι η επενδυση σε κρατικα ομολογα στη χρηματοοικονομικη θεωρεια γινεται για μειωση του ρισκου χαρτοφυλακιου ενω τωρα αποδεικνυεται οτι τα κρατη θεωρουνται πιο επικυνδυνα απο τις επιχειρησεις, και αυτο γινεται γιατι οι κυβερνησεις συμπεριφερονται σαν κακομαθημενα golden boys παρα σαν συντηρητικες ηγεσιες.

    • avatar
     Andreas on December 13, 2012 - (permalink)

     Φιλε ΝΑΝ
     Λεεις οτι
     “Οι τραπεζες ειναι οργανισμοι ιδιωτικου δικαιου και εαν καποια ειναι ζημιογονα δεν μπορει απο το να κλεισει ή να πωληθει. Το κρατος ομως εχει την υποχρεωση να παρεχει βραχυπροθεσμη στηριξη για να διατηρηση την ομαλοτητα στην οικονομια και να προστατεψει τους καταθετες.”

     Τουτη η στηριξη μεχρι που πρεπει να φτασει.Δαμε βλεπουμε το κρατος ναν απολυτα εξαρτημενο που τις τραπεζες και τελικα ολοι οι φοροι που επεστρεφε η τραπεζα στο κρατος να τα πιανει πισω η τραπεζα σε μεγαλυτερο βαθμο και οδηγει σε εξαθλιωση τους πολιτες.
     Τελικα τι σημαινει βραχυπροθεσμη στηριξη?

     • avatar
      NAN on December 14, 2012 - (permalink)

      Σε παρακαλω να μην χρησιμοποιεις την λεξη “τουτη” γιατι ειναι αποκλειστικης χρησης του Στεφανου Στεφανου, οπως και η λεξη “ταχατες” που ειναι του Αντρου Κυπριανου.

      Τωρα στο Θεμα μας, η απαντηση στην ερωτηση σου για το ποσο διαρκει η στηριξη ειναι συνηθως λιγοτερο απο 2-3 χρονια ή τουλαχιστον αυτο γινεται στην Αμερικη και σε αλλες χωρες. Τωρα για τα Χαλια της Λαικης μαλλον δεν το νομιζω αλλα για την Κυπρου, εαν αρχισει η Ελλαδα επιτελους να βελτιωνεται, πραγματικα το βλεπω να επιστρεφει οποιαδηποτε στηριξη λαβει πριν το 2016.
      Το σημαντικο ειναι οτι η στηριξη δεν θεωρειται μονιμου χαρακτηρα αλλα μετεπιστροφης μολις η καθε τραπεζα θα μπορει να τα επιστρεψει. Και αυτο ειναι σιγουρο γιατι οι διοικησεις θα προσπαθησουν να ξεφορτωθουν μολις κοπουν ολα τα επιδοματα, μπονους και ψηλοι μισθοι. Τουλαχιστον αυτο εγινε στην Citibank. BOA AIG κλπ.

 9. avatar
  NAN on December 13, 2012 - (permalink)

  Οσον αφορα το θεμα των ακινητων, προσωπικα πιστευω οτι οι κυβερνωντες εχουν απυθμενο θρασος να υπερδιπλασιαζουν την φορολογια οταν δεν εχουν πρωτα διορθωσει τα χιλια μυρια προβληματα που υπαρχουν οπως τα ακινητα που ειναι δηλωμενα ως οικοπεδα ενω εχουν χτισμενες πολυκατοικιες και σπιτια μεσα, τα χιλιαδες ακινητα χωρις τιτλους ιδιοκτησιας κλπ. Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι το χρημα που θα εξασφαλιζαν θα υπερκαλυπτε τα ποσα που χρειαζονται αλλα βλεπετε, ειναι πολυ πιο ευκολο να βαζεις φορους παρα να λυνεις προβληματα. Ντροπή τους.

 10. avatar
  Maraggos on December 13, 2012 - (permalink)

  Εγώ νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη και ο δανεισμός που σχετίζεται με ένα ακίνητο. Για παράδειγμα οι τόκοι που πληρώνονται στο συγκεκριμένο δάνειο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της φορολογίας (όπως αυτή θα καθοριστεί). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα (α) κάποιος που σκέφτεται να αγοράσει δεν θα τον αποτρέψει η νέα φορολογία (β) δάνεια στις τράπεζες που αφορούν κόσμο ο οποίος πιθανό να τα καταφέρνει με κόπο να ανταπεξέρχεται στις δόσεις, δεν θα επηρεαστούν περισσότερο (γ) ο νέος φόρος από μόνος του θα έχει λιγότερη επίδραση στη αγορά ακινήτων

 11. avatar
  loucas on December 13, 2012 - (permalink)

  Αγαπητοί,

  αν δεν κάνω λάθος ο Καβάφης είχε αναφέρει σε ένα απο τα ποιήματα του το “όταν έρθει η εποχή του θέρους εύχεσαι να είναι μόνο για τον γείτονα σου”. Έτσι και στην Κύπρο σήμερα, φταίν όλοι οι άλλοι εκτός μας εμάς. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για το τί γίνεται σήμερα άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στο βαθμό που επιτρέπεται. Αυτό λέγεται υπευθυνότητα κάτι που λείπει απο την δημόσια ζωή, κυρίως τους πολιτικούς μας και γενικότερα την κουλτούρα μας. Επιπλέον, η ατιμωρησία σε αυτό τον τόπο λόγω της κουμπαροκρατίας και του παροχημένου νομοθετικού πλαίσίου ζει και βασιλεύει και επιτρέπει σε οικονομικούς εγκληματίες να συνεχίζουν να ασελγούν ανενόχλητοι επι του λαού μας, των επιχειρήσεων και του κράτους του ίδιου.
  Όσον αφορά την Τρόικα και το μνημόνιο έχει πλέον καταντήσει γραφική η συζήτηση, διότι εδώ και τρία χρόνια είμαστε κάτω απο μνημόνιο αλλά επικυρώθηκε επίσημα μόλις πρόσφατα.
  Παραθέτω παρακάτω κάποιους προβληματισμούς μου για χάρην συζήτησης:
  1. η συνταγή που εισηγείται η τροίκα στην πλειοψηφία της (εξαιρούμε τα διαρθρωτικά μέτρα εξυγίνασης διαδικασίων κλπ, τα οποία έπρεπε εδώ και χρόνια να εφαρμόσουμε απο μόνοι μας) είναι υφεσιακή απο μόνη της και θα βυθίσει περισσότερο την χώρα μας. Η Ιρλανδία μετά απο 4 χρόνια μνημονίου και βγαίνοντας επιτυχημένα για χρηματοδότηση απο τις αγορές, μόλις πρόσφατα ζητήθηκε να περάσει απο το κοινοβούλιο της νέο μνημόνιο, το 4ο αν δεν κάνω λάθος.
  2.απουσιάζουν τα μέτρα ανάπτυξης και αντιμετώπισης της διογκούμενης ανεργίας, εκτός απο κάποιες γενικότητες. Δεν μπορεί απο μόνη της η επιβολή φορολογίας και η περικοπή μισθών και συντάξεων να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα όπως το ονομάζουν. Μπορεί να δημιουργήσεις πρωτογένες πλεόνασμα όταν ο κόσμος δεν χάσει τις δουλειές του, όταν οι επιχηρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν σε αναπτυξιακά προγράμματα, όταν οι φορολογίες μπορούν να πληρωθούν, όταν προσελκύεις νέες επενδύσεις που ανοίγουν θέσεις εργασίας, όταν επενδύεις στην έρευνα και ανάπτυξη, όταν έχεις υγιής παραγωγικές βιομηχανίες με εξαγωγικό χαρακτήρα,όταν πάψεις να εισάγεις το 95% των προιόντων που καταναλώνεις και όταν η οικονομία σου είναι ανταγωνιστική.Αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο.
  3.στο εν λόγω μνημόνιο και ειδικά όσον αφορά τον φόρο ακινήτων(ο οποίος είναι απο μόνος του μια μεγάλη γκρίζα ζώνη ασάφειας) αλλά και όλους τους φόρους και αποκοπές,δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για επαναφορά των δεδομένων στην προτέρα κατάσταση ή στο 50% τουλάχιστον της προτέρας/σημερινής κατάστασης. Το μόνο που αναφέρεται είναι όταν και εφόσον δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα και…βλέπουμε.
  4.οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. το ζήτημα είναι σήμερα οτι όποιος διαθέτει περιουσία δεν είναι πλούσιος, δεν διαθέτει κατ’ανάγκην και ρευστό ή είναι πλούσιος σε ρευστό (δεν κρίνω πότε και πως δημιούργησε την περιουσία του -κάποιοι επωφελήθηκαν απο αυτό συμπεριλαμβανομένου και του κράτους). Αν τα ακίνητα του είναι income generating aseets τότε θα διαθέτει και ρευστό να πληρώσει τους φόρους του.Τι γίνεται όμως με αυτούς που τα ακίνητα τους δεν παράγουν έισόδημα. Να πωλήσουν κάποια απο αυτά είναι μια κάποια λύση (οι τιμές πώλησης θα είναι έτσι και αλλιώς πιεσμένες) αλλά ποιοι θα αγοράσουν? Οι Τράπεζες μας δεν διαθέτουν ρεσυτό να δανείσουν αγοραστές και αυτοί που διαθέτουν ρεσυτά ταμειακά διαθέσιμα θα ζητήσουν τα ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.Ποιοι είναι αυτοί…μήπως πλούσιοι που είτε προγραμματισμένα είτε τυχαία διατήρησαν ρευστά διαθέσιμα για τους δύσκολους καιρούς? Άρα οι έχοντες πλούτο θα γίνουν πλουσιότεροι?
  5. Θα πρέπει να γίνει σαφείς διαχωρισμός μεταξύ των ακινήτων και της χρήσης αυτών σε επαγγελματικά, επενδυτικά κλπ.Ένας γεωργός ή κτηνοτρόφος ο οποίος λόγω της εργασίας του πρέπει να διατηρεί μεγάλες εκτάσεις γης πρέπει να φορολογηθεί το ίδιο με κάποιον που διαθέτει την ίδια αξίας περιουσία αλλά για άλλο σκοπό π.χ για επένδυση η εμπορική εκμετάλλευση?
  6.Η φορολόγηση αυτή θα έχει περεταίρω αντίκτυπο στην μείωση των τιμών των ακινήτων.Αυτό θα έχει αντίκυπο στις εξασφαλίσεις των Τραπεζών μας. Αν οι τράπεζες μας διατηρούν 40δις υποθήκες σε Αξίες Καταναγκαστικής Πώλησης και ο νόμος αυτός μειώσει τις εκτιμημένες τιμές περεταίρω 10% για παράδειγμα, σημαίνει ότι θα ανοίξουμε επιπλέον τρύπα ύψους €4δις στον τραπεζικό τομέα που θα αναγκαστεί να εγγράψει επισφάλειες ή να διαγράψει ανάλογα δάνεια. Μήπως πρέπει να το ξαναδούμε λίγο το θέμα?(Ειδικά για τα ακίνητα που η αξία τους καθορίζεται απο το εισόδημα τους, οι οποιεσδήποτε φορολογίες και έξοδα του ακινήτου αφαιρούνται απο τα εισοδήματα- ενοίκια του ακινήτου, πολλαπλασιάζονται με ένα συντελεστή και καταλήγεις στην αξία του).
  7.Οι Τράπεζες και κάποιο Τραπεζίτες έχουν κάνει τρομακτικά λάθη και κακή διαχείριση και αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Το ζήτημα είναι οτι η κυβέρνηση μεθοδευμένα πέρασε στον λαό (και το διαλαλούν και στο εξωτερικό) ότι για όλα φταινε οι Τράπεζες μας. Πως περιμένουμε να προσελκύσουμε είτε καταθέτες, είτε επενδύσεις, είτε θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν μέρος των Τραπεζών μας είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν αυτές απο ιδιωτικά κεφάλαια, όταν κάθε μέρα τις αναθεματίζει ο ίδιος ο Πρόεδρος?
  Το σοκ είναι μεγάλο και πρωτόγνωρο για την πατρίδα μας και την οικονομία μας. Νομίζω πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον στο τι διαλαλούμε και τι πράττουμε για το καλό της πατρίδας μας και μόνο.

  • avatar
   NAN on December 13, 2012 - (permalink)

   φιλε η τροικα κανει οτι θα εκανε ο οποιοσδηποτε προσπαθει να περισωσει οτι περισωζεται. Γιατι οταν εχεις καρκινο και κανεις χημειοθεραπεια, σκοτωνεις και τα υγιει κυτταρα και τα καρκινωματα και ελπιζεις οτι μετα θα αναπτυχθουν ξανα μονο τα υγιει. Αυτο κανει και η Τροικα. Προσπαθει με επιθετικες μεθοδους να ανακοψει την επεκταση του καρκινου με στοχο το γενικο καλο και το μελλον.

   Παντα ομως επαφιεται στον ασθενη να παλεψει για να σωθει ή να αποδεχτει ηττα και να σβησει.

  • avatar
   αθηνα on December 13, 2012 - (permalink)

   Το πλέον σοβαρό και μελετημένο σχόλιο που γράφτηκε σε αυτό το post.Μπράβο!

   • avatar
    Επιλήσμων on December 19, 2012 - (permalink)

    Αγαπητή αθηνα,
    Σαν γιατρός, όπως λες ότι είσαι, είναι κατανοητός ο ενθουσιασμός σου με το σχόλιο του ΝΑΝ που παρομοιάζει την Τρόικα με ένα ιατρόν ογκολόγο, που εξηγεί σε παιδάκια την λειτουργία της χημειοθεραπείας.

    • avatar
     αθηνα on December 20, 2012 - (permalink)

     Επιλήσμων,παρόλο το πικρόχολο σχόλιό σου,έχε υπ’όψιν σου ότι το μπράβο μου απευθυνόταν στο comment του Λούκα και όχι στο chemotherapy lecture του NAN.

     • avatar
      Επιλήσμων on December 20, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή αθηνά

      Συγνώμη γιά την παρεξήση και το όντως πικρόχολο σχόλιο μου.
      Σχετικά με το σχόλιο του Λουκά, συμφωνώ ότι είναι πολύ καλό και σε μερικά σημεία συμμερίζομαι τις απόψεις του, σε μερικά διαφωνώ.

      ‘Ομως σίγουρα ο Καβάφης δεν έγραψε ούτε αναφέρει σε κάποιο ποίημα του “όταν έρθει η εποχή του θέρους εύχεσαι να είναι μόνο γιά τον γείτονα σου”.
      Ο Λουκάς καλά θυμάται γιά κάποιο ποίημα με κάποια παρόμοια έννοια.
      Είναι το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη ” Τελευταίος Σταθμός “.
      Παραθέτω λίγους στίχους, γι′ αυτούς που ενδιαφέρονται.
      …………………….
      Ο άνθρωπος είναι μαλακός και διψασμένος σαν το χόρτο,
      άπληστος σαν το χόρτο, ρίζες τα νεύρα του κι′ απλώνουν,
      Σαν έρθει ο Θέρος
      προτιμούν να σφυρίξουν τα δρεπάνια στ’ άλλο χωράφι
      Σαν έρθει ο Θέρος
      άλλοι φωνάζουνε γιά να ξορκίσουν το δαιμονικό
      άλλοι μπερδεύουνται μες στ’ αγαθά τους, άλλοι ρητορεύουν.
      ……………..
      1944

     • avatar
      αθηνα on December 21, 2012 - (permalink)

      Επιλήσμων,δεχτό το mea culpa σου.Δεν θ’αντισταθώ όμως στον πειρασμό να σε ρωτήσω, κατά πόσον στο μόνο σημείο που διαφωνείς με το σχόλιο του Λούκα,είναι στο nο.7,όπου ακροθιγώς και μόνο, αφήνει ψήγματα κριτικής του πολυχρονεμένου μας βεζύρη.Μα τόση ευαισθησία βρε παιδί μου;

     • avatar
      Επιλήσμων on December 28, 2012 - (permalink)

      Αγαπητή αθηνα,

      Τώρα που κατά κάποιο τρόπο με ανάγκασες να ξαναδιαβάσω το σχόλιο του Λουκα, ανακαλώ την προηγούμενη εκτίμηση μου ότι δλδ ήταν πολύ καλό.

      Σχετικά όμως με το σημείο “7″, έχω να παρατηρήσω ότι ο Λουκας αναφέρει γενικότητες. Σίγουρα “κάποιοι Τραπεζίτες έχουν κάνει τρομακτικά λάθη και κακή διαχείριση”, όπως κατά λέξη γράφει ο Λουκας.
      Εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος εάν είναι μόνο “λάθη” που έχουν διαπραχθεί. Δηλαδή ο Οίκος Alvarez & Marshall κοιτάζει να βρεί λάθη? ‘Οπως γιά παράδειγμα διορθώνει ένας δάσκαλος το γραπτό ενός μαθητή? Και γιατί ο Διοικητής επισκέφθει τον Γ. Εισαγγελέα? Ενδιαφέρεται και ο κ. Κληρίδης γιά λάθη?

      Αγαπητή αθηνα, δεν βλέπεις ότι η λέξη “Τραπεζίτες” μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τον Κεντρικό Τραπεζίτη? Και σε αυτή την περίπτωση ο εμπλεκόμενος θα είναι ο τέως Διοικητής (θυμάσαι? το παλιό σου amore εδώ στο blog?- και γιά να είμαι δίκαιος όχι μόνο εσένα αλλά και πολλών άλλων επωνύμων) και όχι ο νυν, που ανέλαβε μετά το φιάσκο και προσπαθεί τώρα να διασώσει τις τράπεζες μας και το τραπεζικό σύστημα συμπεριλαμβανομένων και των Συνεργατικών?

     • avatar
      αθηνα on December 28, 2012 - (permalink)

      Επιλήσμονά μου,είναι εκπληκτικό για κάποιον που ξέρει να διαβάζει,όπως εσύ,να αποφεύγει σκόπιμα να αναφερθεί στην ουσία του σχολίου μου,που ήταν ο αναθεματισμός των τραπεζών, εκ μέρους του προέδρου σου.Ο κόσμος φίλε μου,και το έχω ξαναπεί, ψήφισε τον Χριστόφια για να τον προστατεύει απο τον κάθε Ορφανίδη.Εαν όμως αυτός έλειπε μονίμως σε ταξιδάκια αναψυχής,και αλώνιζαν οι κάθε λογής απατεώνες,αυτό μου θυμίζει την παροιμία,”λείπει ο γάτος και χορεύουν τα ποντίκια”. Κατά τα άλλα,θα σου ευχηθώ ”Καλή Χρονιά”,και ο θεός να μας ελεήσει!

 12. avatar
  Πικρός on December 13, 2012 - (permalink)

  Την μη φορολόγηση της κτηματικής περιουσίας της εκκλησίας, δεν ακούω κανένα να διαμαρτύρεται…

  • avatar
   The Invisible Hand on December 13, 2012 - (permalink)

   Φίλε Πικρέ

   ίσως από κεκτημένη ταχύτητα από το καιρό που διέγραφε χρέη στη τράπεζα, ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με τον κ.κ. Χρυσόστομο Β’ τη διαγραφή οφειλομένων φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας και κεφαλαιουχικων κερδών που συντηρητικά υπολογίζονται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Περαιτέρω συμφώνησε την αναστολή ες αεί πληρωμών φόρων ακινήτων της εκκλησίας εκτός όταν πωλούνται και μεταβιβάζονται.

   Η συμφωνία υπάρχει στο
   http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/252534

   Επίκειται η επικύρωσις από τη Βουλή, εκτός αν διαδηλώσεις και συ απ΄ έξω, ως έθισται.

   • avatar
    Πικρός on December 14, 2012 - (permalink)

    Σύντομα, πολλοί θα διαδηλώνουν έξω απο τη βουλή. Ο καθένας για δικούς του λόγους!

 13. avatar
  Takis Xenopoulos on December 13, 2012 - (permalink)

  Εγώ συμφωνώ και επικροτώ τις απόψεις του Κυρίου Μηχαηλίδη εις ότι αφορά τα Ακίνητα, αλλά δυστυχώς παρέλειψε να θίξει και το πιό σοβαρό θέμα για τις Χιλιάδες Υποστατικά που σήμερα ακόμα ειναι άνευ Τίτλου, που γι′ αυτά πολλά δυστυχώς πληρώθηκα η παραμένει κάποιο μικρό υπόλοιπο, ως προέβλεπα και τα Πωλητήρια Συμβόλαια και παραμένου ακόμα εις τους Εργολάβους ανάπτυξης γής, ένεκα ακριβώς εσκεμμένων παρανομιών και καθυστέρησεων της παράδοσης, με αποτέλεσμα να υποθηκεύουν τα ήδη αναγερθέντα,υποστατικά, Σπίτια, και Διαμερίσματα, σε μεταγενέστερο στάδιο, δι΄έναρξη Νέων και Νέων μονάδων…….

  Αντιλαμάνεσθε τώρα ένεκα των προβλημάτων της Οικονομίας δεν δύναντε αυτοί οι Κύριοι να ανταποκριθούν και κοροιδεύουν τον Κόσμο και τους Αγοραστές που τους εμπιστεύθηκα και πήρα τα λεφτά τους.
  Ισως με αυτό τον τρόπο πολλοί να υποχρεωθού να μεταβιβάσου αλλά αλλοι τόσοι που δεν θα δύναντε, θα πρέπει να υποχρεωθούν δια Νόμου στη Μεταβίβασην των ακινήτων εις στούς Νόμιμους Ιδιοκτήτες τους, νοουμένου ότι ειναι πλήρως τακτοποιημένοι, οι λογαριασμοί των ούτως ώστε να αναλάβου να πληρώνου οι Ιδιοι.
  Διότι δυστυχώς αυτό που συμβαίνει εδώ και 10 -15 χρόνια που όλες αυτές οι Εταιρείες των Κατασκευών έκτιζα και επουλούσα πάνω στα Σχέδια τις Οικοδομές και εκμεταλεύοντα τα λεφτα των Αγοραστών χωρίς τίτλους Ιδιοκτησίας των Οικοδομών. .

 14. avatar
  Maraggos on December 13, 2012 - (permalink)

  Σε όλα τα πραγματικά ενδιαφέρων θέματα που αναφέρει ο Λουκάς, εγώ δίνω έμφαση στο, κατά τη άποψη μου, πιο σημαντικό ‘ κάποιοι πρέπει να πληρώσουν’. Ότι μέτρα και να παρθούν, αν δεν αλλάξει ο πολιτισμικός μας πολιτισμός, ακόμα και να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση θα ακολουθήσει άλλη. Αν είναι δυνατό, 10 η 20 άτομα να έχουν φέρει τη κατάσταση σε αυτό το σημείο, και όλοι τους να κοιμούνται τα βράδια ανέμελα, τη στιγμή που κόσμος πεινά. Αυτοί οι απατεώνες που – πιστέψετε με – τη κρίση την έχουν γραμμένη στα παπούτσια τους, τρώνε και κοιμούνται ήσυχοι. Και εμείς όλοι, μέσα στη αφέλεια μας, να προσπαθούμε να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης της καταστροφής που έφεραν. Και το 1999 μετα τη κατάρρευση του ΧΑΚ, βρήκαμε τα πόδια μας. Ανατηχθήκαμε ραγδαία. Κανένας, ούτε και τότε δεν τιμωρήθηκε.
  15 χρόνια μετά, βρίσκουμε τη Κύπρο να είναι η δεύτερη χώρα ανά το παγκόσμιο σε δανεισμό σε σχέση με το ΑΕΠ. Αυτό λέει πολλά!! Ο κόσμος έχει δυνατότητες. Αλλά, ώσπου μένουν ατιμώρητοι οι εγκληματίες, δεν θα υπάρξει πραγματική βελτίωση της υποδομής της οικονομίας.

 15. avatar
  kleo on December 14, 2012 - (permalink)

  Eίναι εκπληκτικό. Εδώ και 2 χρόνια άρχισε η εισβολή νομοσχεδίων που πλήττουν την χαμηλή και μεσαία τάξη (ευάλωτες ομαδες πλυθυσμού, αναπήρους, φοιτητές, πολύτεκνους, ωρομίσθιους, συμβασιούχους,εργαζόμενους, πρόσφυγες κτλ) και όταν είναι η ώρα να «κτυπηθούν» οι μεγαλοκτηματίες επιστρατεύονται «Θεοί και δαίμονες» για στρεβλώσεις στην φορολογία ακινήτων (που παρεπιπτόντως όντως υπάρχουν). Μήπως θα ήταν καλά εκτός από του να κοπτόμαστε για τις συνέπειες των φόρων σε μεγαλοκτηματίες να προβληματιστούμε και για τις συνέπειες των μέτρων στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπου φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους, όπου οικογενειάρχες μεταναστεύουν για να μπορέσουν να ταίσουν τις οικογένειες τους, όπου συμβασιούχοι για πολλά χρόνια μένουν τώρα στην ανεργία, όπου πρόσφυγες ακόμη εξοφλούν δάνεια για να κτίσουν ένα σπίτι (συνέπειες τουρκικής εισβολής) και όπου πρόσφυγες μένουν ακόμα σε ετοιμόρροπους συνοικισμούς. Και τι θα γίνει τώρα με το δημογραφικό (ισοπεδωτική πολιτική κατά πολυμελών οικογενειών άρα λιγότερες γεννήσεις, άρα λιγότεροι φορολογούμενοι να πληρώνουν συνταξιούχους) που η Ecofin το ανέδειξε δίκαια ως το 2ο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης μετά το οικονομικό; Αναμένουμε από κ. Μιχαηλίδη ως όντως αξιόλογος καθηγητής που είναι, να μας κάνει παρόμοια ανάλυση που έκανε για φόρο ακινήτων και για συνέπειες σε κοινωνικό ιστό, από τα άλλα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν βάση μνημονίου.

  • avatar
   αθηνα on December 14, 2012 - (permalink)

   kleo,πολύ εύστοχο ρήμα χρησιμοποίησες.”Να κτυπηθούν”είπες, οι μεγαλοκτηματίες,οι μεγαλοξενοδόχοι,οι μεγαλοdevelopers,οι μεγαλοκαρχαρίες,επιτέλους οποιοσδήποτε μεγάλος.Γιατί,πολύ μας κάθονται στο στομάχι βρε παιδί μου,με όλα αυτά τα πλούτη τους.Αγνοώντας βέβαια ότι, ”κτυπώντας” το πλέον παραγωγικό κομμάτι αυτού του τόπου,οι άνεργοι για τους οποίους ανησυχείς,θα πάνε στις 100.000,διότι θα ”κτυπήσεις” διάνα και τις όποιες μηδαμινές πηγές επενδύσεων,αφού το ρευστό που πιθανόν να έχουν μερικοί επιχειρηματίες,θα το ρουφήξει το κράτος,μόνο και μόνο για να συνεχίζουν κάποιοι στο δημόσιο να παίρνουν μισθό πάνω απο 4.000 ευρώ.

 16. avatar
  Spyros Charalambous on December 14, 2012 - (permalink)

  Αγαπητέ κύριε Μιχαηλίδη,

  Συγχαρητήρια για το πολύ καλό το άρθρο και οι τοποθετήσεις σας.
  Δράττομαι της ευκαιρίας από την πρόταση σας ότι “Θεωρώ ότι η υλοποίηση της φορολογίας είναι λανθασμένη και από μόνη της μπορεί να κάνει την ύφεση περισσότερο δραματική” για να γράψω τα πιο κάτω που είναι η ταπεινή μου άποψη μόνο:

  • Η ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη θα πρέπει να συγκεντρωθεί και το συνολικό ποσό να φορολογηθεί με βάση κλιμακωτή φορολογία. Εάν αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ξενοδόχος ή ιδιοκτήτης καταστημάτων οι οποίοι μπορεί να έχουν ακίνητη περιουσία σε προνομιούχες περιοχές π.χ. δίπλα από την θάλασσα, στην καρδιά των εμπορικών κέντρων επαρχιών κοκ θα πρέπει να πληρώσουν ανάλογα. Ας μην ξεχνούμε απολάμβαναν για πολλά χρόνια μονοπωλιακές τιμές χρεώνοντας τους ενοίκους με υπέρογκα ποσά χωρίς να λογαριάζουν κατά πόσο μπορούσαν οι επιχειρήσεις να τα αντέξουν ή όχι.

  • Για τα ξενοδοχεία έχω να αναφέρω ότι ποτέ τους ΔΕΝ σεβάστηκαν τον εσωτερικό τουρισμό – ο οποίος και τους επέφερε υπέρογκα κέρδη μιας και δεν έμενε ο κόσμος με All Inclusive – ενώ τον εξωτερικό τουρισμό τον χρέωναν με εξευτελιστικά ποσά για να είναι ανταγωνίσιμοι έναντι της Τουρκίας ή των Τουρκοκρατούμενων ξενοδοχείων.

  • Όσον αφορά εκείνους τους επιχειρηματίες που για τόσα χρόνια “απολάμβαναν” τα δάνεια από τις τράπεζες κάνοντας συνεχώς ανακεφαλαιοποίηση από την επαναξιολόγηση των ακινήτων τους και εκμεταλλεύονταν την καλή πίστη των πιστωτών τους θα πρέπει να υποστούν και το ανάλογο βάρος αυτή τη στιγμή.

  • Αναφορικά με την ανεργία θα πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια από το κράτος σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες για στήριξη από τους καταναλωτές των Κυπριακών προϊόντων για να περιοριστεί η ανεργία και να αυξηθεί η παραγωγή των βιομηχανιών επομένως να μειωθεί το κόστος ανά παραχθέν προϊόν.

  • Όταν λέμε ανάπτυξη θα πρέπει να προσδιοριστεί από την Κυβέρνηση (εκάστοτε) και διάφορους άλλους φορείς π.χ. ΚΕΒΕ τι πρέπει να γίνει ακριβώς και να μην υπάρχει απλά σαν ένα όραμα!

  • Δημιουργία συνέργιας σε όλους τους Κυβερνητικούς φορείς μαζί με τους ημικρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις – όπου μπορεί να γίνει – για χρησιμοποίηση ίδιων πόρων και πάγιων ενεργητικών ειδικά αυτών που χρειάζονται μεσαία και μακροχρόνια απόσβεση. Για παράδειγμα όταν ανοίγονται από μιαν υπηρεσία οι δρόμοι για να περάσουν καλώδια θα ήταν σωστό με καλή επικοινωνία να περνούν όλοι ή όσοι είχαν προγραμματισμένα να περνούσαν καλώδια από αυτή την περιοχή. Το άλλο που θα μπορούσαν να γίνονται απίστευτες εξοικονομήσεις είναι το θέμα του προγραμματισμού και διαχείρισης οχημάτων ειδικά με τις τιμές των καυσίμων όπου οι 2 ημικρατικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να έχουν πιο λίγα οχήματα αν μπορούσαν να βρουν την κοινή συνισταμένη για την εξυπηρέτηση του καταναλωτή χρησιμοποιώντας κάποια οχήματα από κοινού.

  Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά νομίζω είναι καιρός οι Υπεύθυνοι στις διάφορες θέσεις, Υπουργία, επιχειρήσεις, κοκ να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του λαού και να αρχίσουν να παράγουν έργο!

  Για μια ακόμη φορά συγχαρητήρια για τόσο για αυτό το άρθρο σου αλλά και για τα προηγούμενα σας άρθρα τα οποία διαβάζω ανελλιπώς!

  Με εκτίμηση,
  Σπύρος Ο. Χαραλάμπους

 17. avatar

  “Στούς επόμενους μήνες περιμένω μεγάλα καταστήματα υπεραγορών να κλείσουν και θα έρθει μεγάλη ζημία στην οικονομία, θα έχουμε μεγάλη άυξηση στους άνεργους και χιλίδες έμποροι θα χάσουν τεράστια κεφάλαια απο πωλήσεις που έκαναν σε υπεραγορές με αποτέλεσμα πολλοί απο αυτούς να οδηγηθούν σε χρεοκωπία. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για τόσο μεγάλο αριθμό υπεραγορών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τεράστιος, το κόστος δανεισμού τους ψηλό ενώ το κόστος ρευματος είναι δυσανάλογο ψηλό σε σχέση με τα μικτά κέρδη τους . Εδώ θα έχουμε κραχ…. ”

  Σάββας Τταντής 14-11-2012

 18. avatar
  kleo on December 14, 2012 - (permalink)

  Aθηνά, γνωρίζω καλά την προσφορά των σε μια οικονομία και είναι σεβαστή και δεν είναι αυτό που σχολίασα. Σχολίασα το γεγονός του να μην μιλά κανείς για τις επιπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (23 νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε μια μέρα εναντίον μικρομεσαίων, εξαιρέθηκε μόνο αυτό του φόρων ακινήτων!) και όταν είναι να πληρώσει ένας κτηματίας με περιουσία 25 εκατομμυρίων 15 χιλ ευρώ αντί 1000 που πληρώνει σήμερα (τυχαίο παράδειγμα) όλοι σπεύδουν να αντιδράσουν. Επίσης αν για παράδειγμα τον καιρό των παχιών αγελάδων οι δεν κουμάνταραν τα κέρδη τους, αλλά αντιθέτως σπαταλούσαν αλόγιστα σε επενδύσεις ακινήτων στην Βαλκανική,αν αντί να επενδύουν σε εκπαίδευση προσωπικού, καινοτομίες, και προσλήψεις κυπρίων, επέλεγαν να προσλαμβάνουν ξένους (χαμηλά κόστα) και να αγοράζουν νέα φιλέτα γης με ρίσκο για ακόμη περισσότερα κέρδη (απληστία?) ε, τότε πιστεύω δεν είναι σωστό να ωθήσουμε έναν συμβασιούχο στην ανεργία επειδή ο πλούτος αστόχησε και τα έκανε μαντάρα. Συμφωνώ μαζί σου, υπάρχουν και στρεβλώσεις στον δημόσιο τομέα.

  • avatar
   αθηνα on December 17, 2012 - (permalink)

   Kleo,νομίζω ότι δέν διάβασες καλά το νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση για την ακίνητη περιουσία.Ο κτηματίας που έφερες σαν παράδειγμα,με το 1% που προνοούσε το νομοσχέδιο,θα πλήρωνε 250.000 ευρώ κάθε χρόνο,και όχι 15.000,όπως σκόπιμα ή από άγνοια ισχυρίζεσαι.

  • avatar
   αθηνα on December 17, 2012 - (permalink)

   Eξάλλου,ουδέποτε είπα ότι θα έπρεπε το κράτος να φανεί άστοργο απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού – αντιθέτως.Απλά υπάρχει το σκέλος των περικοπών,και το σκέλος των φόρων.Η αναλογία παγκοσμίως είναι γύρω στο 3:1.Θα μπορούσε η… φιλολα’ι′κή μας κυβέρνηση,στο σκέλος των περικοπών,λόγω έκτακτης ανάγκης να βάλει ένα πλαφόν στους μισθούς,με μάξιμουμ τις 5000 ευρώ,οπότε δεν θα έκοβε το επίδομα του ανάπηρου ή του άνεργου,και από την άλλη δεν νομίζω ότι θα πεινούσε κάποιος με τις 5000 ευρώ,για 3-4 χρόνια.Αλλά βλέπεις,πλησιάζουν εκλογές,και χρειαζόμαστε ακόμα και τις ψήφους των υψηλόμισθων του δημοσίου.

 19. avatar

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ –ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
  Πρίν λίγες μέρες ο υπουργός δήλωσε ότι μετά την στήριξη των τραπεζών από το κράτος το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 140% και ίσως να μην είναι βιώσιμο. Πολλά λάθη μαζεμένα σε μια πρόταση. Αυτό είναι μια απόδειξη για το πώς φτάσαμε σε αυτά τα χάλια και τα οποία θα χειροτερέψουν στους επόμενους μήνες. Κύριε υπουργέ επιδή το χρέος μας θα είναι 140% αυτό το κριτήριο από μόνον του δεν λέει τίποτα. Το χρέος της Ιαπωνίας σε σχέση με το ΑΕΠ της που είναι? Εάν μια χώρα έχει δανεισμό προς ΑΕΠ 160% αλλά ξεκίνησε να έχει πλεονάσματα 5% τον χρόνο , τότε το χρέος της δεν είναι βιώσιμο? Δεύτερο , στους υπολογισμούς σου Κύριε Υπουργέ δεν υπολόγισες ότι το κράτος θα κρατά περιουσιακά στοιχεία όταν αγοράσει κεφάλαια των τραπεζών. Π.Χ θα κρατά μετοχές. Το κράτος θα δώσει 10 δις στις τράπεζες αλλά θα κρατά 10 δις αξίες είτε μετοχές είτε ομόλογα . Αυτές οι αξίες μια μέρα θα μπορούν να πουληθούν και να αποπληρωθούν κρατικά δάνεια.
  ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΗΚΗΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  Κύριε υπουργέ εάν τελικά αποδεχτείτε το αίτημα της ΕΑΤ να πάνε τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στο 9% (κακώς το αποδεχτήκατε , θα έπρεπε τα εποπτικά τα πηγαίνουν πάνω 1% το έτος με ειδική συμφωνία) τότε θα πρέπει αυτό να γίνει με τον εξής τρόπο.
  1. Όχι με κανονικές μετοχές – αύξηση μετοχών/μειώση κέρδους ανα μετοχή/πτώση τιμής μετοχής καταστροφής μικρομετόχων. (βλέπε Λαική τράπεζα όπου η αύξηση κεφαλαίου με κανονικές μετοχές κατάστρεψε όλους τους μετόχους και έχασε το κράτος 900 εκ σε 3 μήνες-αυτοί που συνέταξαν το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου της λαικής με τον τρόπο που έγινε είναι ερασιτέχνες και επικίνδυνοι )

  2. Η αύξηση κεφαλαίων να γίνει με προνομιούχες μετοχές οι οποίες να είναι εξαγοράσιμες η να γίνει με co co bonds τα οποία να έχουν ειδική ρύθμιση ότι θα είναι εξαγοράσιμα (και όχι αορίστου διαρκείας). Αυτό το σημείο θα πρέπει να το ζητήσουμε από την ΕΑΤ και την Τρόικα. Οι προνομιούχες μετοχές θα φέρουν επιτόκιο 6-7% το οποίο οι τράπεζες να δεσμευτούν ότι θα πληρώνουν .(και αυτό θα θέλει ειδική συμφωνία με τρόικα)
  Θα πρέπει να το ζητήσουμε επιδή η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ τις οποίας ζητήθηκαν αυξήσεις 60% του ΑΕΠ μας, στην Ελλάδα οι τράπεζες θα ζητήσουν βοήθεια η οποία ΔΕΝ θα ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Εδώ είναι που θα πρέπει να αποδείξει η ΕΕ ότι είναι μια οικογένεια και ότι πρέπει να βλέπει ξεχωριστά το κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί της. Εμάς το δικό μας μεγάλο πρόβλημα αυτό είναι.

  Εάν γίνει η αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών με βάση την πιο πάνω εισήγηση μου τότε θα έχουμε τα εξής οφέλη…

  Α) οι μετοχές των τραπεζών θα ανέβουν (και θα ικανοποιηθούν και οι κάτοχοι αξιόγραφων και σχεδόν θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα )
  Β) Το ρίσκο για το κράτος θα είναι πολύ λιγότερο αφού δεν θα κρατά κανονικές μετοχές.
  Γ) το κράτος θα δανειστεί με επιτόκιο 3.5% ενώ θα εισπράττει 6% τις τράπεζες. Αυτό θα σημαίνει 200 εκ κέρδος για το κράτος κάθε έτος το οποίο θα μειώνει το έλλειμμα κατά 1.5% σε σχέση με το ΑΕΠ μας. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα βοηθήσει στο να πετύχουμε τους στόχους μας …….
  Δ) Αφού τα χρεόγραφα/προνομιούχες μετοχές θα είναι εξαγοράσιμες , οι τράπεζες στο μέλλον θα θέλουν να τα εξαγοράσουν (για να μην πληρώνουν τόκους) επιστρέφοντας τα κεφάλαια προς το κράτος το οποίο με την σειρά του θα αποπληρώσει δάνεια που θα πάρει από την Τρόικα.

  Πρίν γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίων πρέπει να γίνουν συγγενεύσεις μεταξύ των τραπεζών έτσι ώστε ο τελικός αριθμός κεφαλαίων που θα χρειαστούν να είναι λιγότερος. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για τόσα πολλά καταστήματα τραπεζών. Θα πρέπει να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας για να αυξηθούν οι κερδοφορίες των τραπεζών για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιστροφής κεφαλαίων προς το κράτος και αύξηση των μετοχών τους για να δημιουργηθεί πλούτος και άρα ανάπτυξη. Όταν καταστρέφονται μεγάλα ταμεία προνοίας , ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτές κλπ μειώνετε η αγοραστική δύναμη και άρα μειώνετε η ανάπτυξη.

  Πρέπει επίσης να ζητήσουμε από την ΕΚΤ φθηνή ρευστότητα για τις τράπεζες μας έτσι ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα στήριξης της ανάπτυξης όπως μείωση επιτοκίων για όλες τις επιχειρήσεις, διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας , διευκολύνσεις και κίνητρα για νέες επιχειρήσεις κλπ κλπ Η έλλειψη ρευστότητας που έχουν τα τραπεζικά μας ιδρύματα οδηγούν σε αύξηση των καταθετικών επιτοκίων με αποτέλεσμα να οδηγούνται ψηλότερα τα δανειστικά επιτόκια με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην αντέχουν τόσο ψηλό κόστος κεφαλαίου.
  Κινούμαστε αργά το έχω γράψει πολλές φορές , η ζημία που γίνεται κάθε μέρα που περνά είναι ανεπανόρθωτη. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ακόμα , οι άνεργοι θα φτάσουν τις 50,000, πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν, εκατοντάδες οικογένειες θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση, εκατοντάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα πτωχεύσουν . Το ΑΕΠ μας θα μειωθεί, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα μειώνεται με στο βαθμό που θα θέλαμε με τα μέτρα που παίρνουμε…..
  Είμαστε σε ένα φαύλο Κύκλο και όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι τέτοιες που θα μας αφήσουν στον φαύλο κύκλο για πολλά χρόνια ακόμα…..Πολλοί αναλυτές η πολιτικοί η και δημοσιογράφοι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι υπογράφοντας ένα μνημόνιο θα λυθούν τα προβλήματα μας , το ίδιο λάθος έχει και η Τρόικα, τα μέτρα που μας εισηγήθηκαν είναι πολύ…πεζά, απλά να τα σκεφτεί κάποιος , σχετικά εύκολα να εφαρμοστούν , καθαρή σφαγή των δημοσιονομικών εξόδων χωρίς να τους νοιάζει η πραγματική οικονομία , μέτρα χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη της Κυπριακής οικονομίας. Γιατροί του 17 αιώνα , την ίδια ιατρική θεραπεία για κάποιον που έχει πονόδοντο με κάποιον που τον πονά το πόδι του και εμείς αδιάβαστοι περιμένουμε να ακούσουμε με αγωνιά τους ¨γιατρούς¨ μας τι θεραπεία θα μας προτείνουν για να την ξεκινήσουμε αμέσως χωρις σκέψη, χωρις μελέτη , χωρις προγραμματισμό. Πειραματόζωα κανονικά σε μια αρρωστημένη και ανοργάνωτη «οικογένεια» …..(ΕΕ)….

  • avatar
   ΓιάννηςΠ on December 16, 2012 - (permalink)

   Κύριε Ταντή,

   Συγχαρητήρια για ακόμα ένα ακόμα σοβαρό και εμπεριστατωμένο σχόλιο. συνεχίστε εσείς και άλλοι επαίοντες πέρκι τους ανοίξετε τα μάτια τους!

 20. avatar
  Nick on December 14, 2012 - (permalink)

  Υπάρχει κρίση, δεν θελουμε να αυξήσουμε το φορολογικό συντελεστή (για τους πολλούς ορθους λόγους) αλλά χρειαζόμαστε φορολογικα εισοδήματα. Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Συμφωνώ. Συμφωνώ όμως και με τον καθηγητή, αν γίνει με λάθος τροπο τότε θα είναι άδικος και ως αποτέλεσμα θα είναι αναποτελεσματικός. Ο εκατομμυριουχος που επένδυσε σε μετοχές στην Κύπρο και στο εξωτερικό δεν φορολογείται. Ο εκατομμυριουχος που επένδυσε σε ραβδους χρυσου δεν φορολογείται. Ο εκατομμυριουχος που επένδυσε σε ακίνητα στην Αγγλία δεν φορολογείται. Αυτός όμως που κράτησε τα λεφτά του στην νησο των Αγίων και τα έβαλε στην οικονομία αγοράζοντας ακίνητα στην Κύπρο … δώστε του πουπανω!! Αυτός που δανείστηκε από τράπεζα και επένδυσε σε εμπορικά ακίνητα (πχ επέκταση του ξενοδοχειου του) και χρωστά τα πάντα στην τράπεζα με δεδομένη τη μείωση τιμών των ακινήτων και πληρώνει και τόκους που πιθανώς να εξαφανίζουν το κέρδος του … δώστε του και αυτού πουπανω! Δεκαπλασιασμο του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας!

  Οχι με τέτοιο τροπο κύριοι. Βρείτε εσείς τον δίκαιο και business-friendly τροπο φορολογίας ακινήτων αλλά κάντε το και κάντε το σωστά και δίκαια! Διαφορετικά οι επιχειρησεις θα αναγκαστόυν να απολαύσουν κόσμο και άρα τα επιπρόσθετα εισοδήματα από την πιο πάνω φορολογία θα μειωθουν λογο μειωσης φόρο εισόδηματος.

 21. avatar
  Georgie on December 17, 2012 - (permalink)

  Να φανταστώ κατά την αθηνά ο σωστότερος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων θα ήταν η αύξηση της φορολογικής βάσης ώστε είτε είσαι κτηματίας είτε ένας απλός πολίτης με 1 διαμέρισμα να πληρώνεις τον ίδιο φόρο. Κάτι σαν το έκτακτο τέλος εταιρειών ας πόυμε, που είτε είσαι μια μεγάλη τράπεζα είτε ένα μικρό περίπτερο της γειτονιάς το ίδιο τέλος πληρώνεις..

  Ναι αθηνά ξέρω, εσύ είσαι μια μικρή γιατρουδάκος και δεν πολυκαταλαμβαίνεις από οικονομία. Φαντάζομαι βέβαια με δηλωμένα εισοδήματα κάτω των 19,500 ευρώ, όπως και το 85% των συναδέρφων σου ιδιωτών γιατρών και δικηγόρων..

  • avatar
   αθηνα on December 17, 2012 - (permalink)

   Georgie,να μην φαντάζεσαι τίποτα που να αφορά τις απόψεις μου,γιατί η φαντασία σου οργιάζει,και στο τέλος θα το πιστέψεις σαν δεδομένο.Εν πάση περιπτώσει,εγώ απλά λέω ότι ένας διπλασιασμός της φορολογίας,θα είχε μία λογική.Το νομοσχέδιο όμως της κυβέρνησης,προέβλεπε αυξήσεις μέχρι 1000%.Και αυτό μόνο και μόνο για να διασώσει τους υψηλόμισθους του δημοσίου.Τώρα,μπορεί να μην ‘πολυκαταλαμβαίνω’ απο οικονομία όπως εσύ ο επα’ί’ων,απλά διότι δεν υπάρχει τέτοιο ρήμα.

 22. avatar

  “Το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα φθάσει το 172% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 αν δεν ληφθούν μέτρα για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”

  τα πιο πάνω είναι απόσπασμα απο σημερινό άρθρο του stockwatch. αυτο είναι ακόμα μια επιβεβαίωση οτι δέν υπάρχει σοβαρότητα στην ΕΕ, οι Κύριοι της Ευρωπαικής επιτροπής η οποίοι έβλεπαν έλλειμα στην Κύπρο μονον 2.5% για το 2012 , και οι οποίοι σε λιγοτερο απο ένα χρόνον έπεσαν έξω στο έλλειμα κατά 100% , τώρα κάνουν προβλέψεις για την Κύπρο για το 2030! μετά απο 18 χρόνια! Ερασιτεχνισμός , επικύνδινοι , το τσίρκο συνεχίζει τις παραστάσεις , ο Θιάσος συνεχιζει της περιοδιες ,,,,Κύριοι της Επιτροπής …

  1. Στην ανάλυση δεν υπολογίσατε εισόδηματα απο φυσικο αέριο

  2. δεν υπολογίσατε εισοδήματα απο πώληση των μετοχών η ομολογων που θα κρατα το κράτος στις τράπεζες…..

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS