Skip to content

Είναι βιώσιμη εναλλακτική επιλογή η έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη;

Posted by (Author) on April 29th, 2013 - 46 Comments
avatar

Ποιες οι προβλεπτές κρίσιμες συνέπειες;

Η Κυπριακή Βουλή καλείται να ψηφίσει ή να απορρίψει το Μνημόνιο την ερχόμενη Τρίτη. Η απόφαση αυτή είναι κρισιμότατη για την επιβίωση/συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταψήφιση του Μνημονίου θα μας οδηγήσει σε πτώχευση, έξοδο από το ευρώ, και πιθανότατη έξοδο ή αποβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που συνεπάγεται το Μνημόνιο θα είναι δύσκολο με σημαντικό κόστος και πολλές θυσίες απ’ όλους μεσοπρόθεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,5% αθροιστικά  για φέτος και του χρόνου. Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπει συρρίκνωση 9-12% για τo 2013 με αρνητικό ορίζοντα, ενώ η ανεργία ενδεχομένως να ξεπεράσει το 20%.

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αναπόφευκτα μεγάλες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κατατίθενται διάφορες «προτάσεις» και «εναλλακτικά σενάρια» τα οποία υπόσχονται διεξόδους με λιγότερο κόστος για την οικονομία. Όλες αυτές οι «προτάσεις» και τα «εναλλακτικά σενάρια» προϋποθέτουν την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη λίρα ή ένα καινούργιο νόμισμα, συνδεδεμένο ενδεχομένως με ένα άλλο νόμισμα, όπως το δολάριο Αμερικής, ή ένα καλάθι νομισμάτων.

Τέτοιες «προτάσεις» είναι άκρως επικίνδυνες. Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δε μπορεί να αποτελεί επιλογή αλλά και αν ήταν δε θα μπορούσε να γίνει επιπόλαια και ανορθόδοξα χωρίς σε βάθος ανάλυση και μελέτη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, της παραπληροφόρησης και της επιπολαιότητας, συγκαταλέγεται ένα έγγραφο το οποίο κυκλοφόρησε, ανυπόγραφο, που φέρει τον τίτλο, Estimating the Impact of the Troikas solution on Cyprus: Assessments and a Superior Alternative Scenario.  Η «πρόταση» κατατέθηκε από τον κ. Χαραλαμπάκη σε μέλη της «Δεξαμενής Σκέψης» Θουκυδίδης, επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την παρότρυνση μάλιστα να καταψηφίσουν το Μνημόνιο στη Συνεδρία της Τρίτης, γεγονός που θα οδηγήσει στη πτώχευση της χώρας και την έξοδο από το ευρώ. Αυτή είναι άλλωστε και η «πρόταση».

Τόσο το περιεχόμενο αυτής της ανυπόγραφης «πρότασης», όσο και η προσέγγιση του παρουσιαστή για ποδηγέτηση των Βουλευτών για καταψήφιση του Μνημονίου, μας βρίσκουν κάθετα εναντίον. Το ανυπόγραφο κείμενο για μια τάχα εναλλακτική επιλογή, στερείται στοιχειώδους επιστημονικότητας. Οι προθέσεις των εμπνευστών αμφισβητούνται και καλούμε τα κόμματα και τους Βουλευτές να το αγνοήσουν ως επιφανειακό και ανεύθυνα επικίνδυνο.

Η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα και λόγο να διαμαρτύρεται για την πολιτική του Eurogroup να επιβάλει το κούρεμα των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε μεταξύ των αποφάσεων του Eurogroup από τη μια και των όποιων εναλλακτικών επιλογών που πιθανό να υπάρχουν από την άλλη.

Ποιο κάτω σχολιάζουμε την «πρόταση» και παραθέτουμε θέσεις και απόψεις για το ευρώ και την παραμονή μας στην Ευρωζώνη.

 

Η καλούμενη «πρόταση» ως εναλλακτικό σενάριο είναι αβάσιμη

Η «πρόταση», ισχυρίζεται, χωρίς καμία βάσιμη επεξήγηση, ότι το πρόγραμμα της Τρόικα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 60% περίπου σε περίοδο τριών ετών, ενώ η εναλλακτική επιλογή εξόδου από το ευρώ οδηγεί σε συρρίκνωση 18% κατά το ίδιο διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν εξηγείται με ποιες υποθέσεις και παραμέτρους καταλήγει κανείς σε αυτούς τους αριθμούς.  Τα στοιχεία, οι υποθέσεις, και η όποια τυχόν «μεθοδολογία» εφαρμόστηκε για να στηρίξει τα ‘ευρήματα’ του πιο πάνω εγγράφου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστα. Στο βαθμό που μπορέσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τη μεθοδολογία του, αυτή είναι προβληματική αφού εκτιμά ταυτότητες αντί σωστές οικονομετρικές εξισώσεις, και ακόμα χρησιμοποιεί λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία σε κάποιες περιπτώσεις. Τα «πορίσματα» του δε, παραμένουν ατεκμηρίωτα και οι υποστηρικτές του επιχειρούν με ζήλο να ωθήσουν τα μέλη της Βουλής στην υιοθέτηση άκρως επικίνδυνων πολιτικών, ουσιαστικά στη βάση εικασιών, και όχι αντικειμενικής και επιστημονικά επαληθεύσιμης ανάλυσης.

Το έγγραφο θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση (!) ότι για να μετριασθούν οι επιπτώσεις και να περιορισθεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 60% στο 18%, από την εφαρμογή του «εναλλακτικού σεναρίου», θα πρέπει να «επαναπατρισθούν» €10 δισ. ως εξής: €5 δισ. από τις καταθέσεις των καταστημάτων εξωτερικού των δύο μεγάλων τραπεζών και άλλα €5 δισ. από το ELA της Λαϊκής. Το αν/πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί ουδόλως εξετάζεται.

Η προϋπόθεση αυτή είναι άκρως ανέφικτη μια και η εκροή των καταθέσεων εξωτερικού τίθεται χρονικά ένα χρόνο πριν, όταν συζητείτο έντονα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όταν δηλαδή οι Έλληνες καταθέτες φοβήθηκαν ότι η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε κάθετη μείωση της αγοραστικής αξίας των καταθέσεών τους.  Τότε ήταν που τα ρευστά διαθέσιμα της Λαϊκής Τράπεζας δεν ήταν αρκετά για να ανταποκριθούν στην εκροή καταθέσεων και χρειάστηκε η προσφυγή στο ELA.  Άρα η  προϋπόθεση της πρότασης που κατατέθηκε από τον κ. Χαραλαμπάκη απαιτεί να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2012 και να ακυρώσουμε τα τετελεσμένα.

Αφού λοιπόν επαναπατρισθούν αυτά τα €10 δισ., χωρίς να εξηγείται με ποιο τρόπο, οι ισολογισμοί των δύο τραπεζών, θα επανέλθουν στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν την 15η Μαρτίου 2013. Σημειώνεται ότι οι καταθέτες των εν λόγω  τραπεζών θα μπορούν, αν το θελήσουν, να ανταλλάξουν μέρος των καταθέσεων τους με στοιχεία ενεργητικού που υποθηκεύτηκαν για τη χορήγηση δανείων τα οποία κατέληξαν ως μη εξυπηρετούμενα.

Η Λαϊκή θα χωρισθεί σε «καλή» και «κακή» και θα ανακεφαλαιοποιηθεί από έκδοση κρατικών ομολόγων έναντι μελλοντικών εισοδημάτων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Η «κακή» Λαϊκή θα απορροφήσει όλα τα «κακά» δάνεια τα οποία και θα αναδιαρθρωθούν, πλην όμως δε μας λένε με τι χρήματα. Ενδεχομένως να απαιτηθεί επιπρόσθετη έκδοση κρατικών ομολόγων έναντι του φυσικού αερίου! Ποιους αγοραστές/επενδυτές θα μπορούσαν να προσελκύσουν οι αναγκαίες μεγάλες εκδόσεις κρατικών ομολόγων και πάλι δεν εξετάζεται.

Σύμφωνα με την «πρόταση», το ELA της Λαϊκής θα το αποκηρύξουμε και ταυτόχρονα θα διαπραγματευτούμε την έξοδο μας από το ευρώ, σε διάστημα 12 μηνών – δηλαδή, υποτίθεται πως ενώ θα διαπραγματευόμαστε την έξοδο μας από το ευρώ θα μπορούμε να εκδίδουμε κρατικά ομόλογα και να κρατάμε τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Το οικονομικό μας μοντέλο θα είναι κυριολεκτικά φανταστικό! Όχι μόνο θα βρούμε το σημαντικότατο ποσό χρημάτων που θα χρειαστούμε μέσω τις έκδοσης ομολόγων, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει για όλο το διάστημα των 12 μηνών, να χρηματοδοτεί το τραπεζικό μας σύστημα γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα σύμφωνα με την πρόταση! Και αν αυτό δε συμβεί τότε το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με την έκδοση εθνικού νομίσματος. Όλες οι πιο πάνω υποθέσεις της «πρότασης» αποτελούν ευσεβείς εικασίες.

Η «πρόταση» παραγνωρίζει τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας τόσο του τραπεζικού συστήματος, όσο και του κράτους για αποπληρωμή μεγάλων εκδόσεων δημοσίου χρέους που λήγουν τον Ιούνιο και το επόμενο έτος και για κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος που αναπόφευκτα θ’ αυξηθεί μεσοπρόθεσμα.

Και επειδή το όλο εγχείρημα, πέρα από προβλήματα ρευστότητας, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, σημείο όπου θα χρειασθεί βαθύτερη μελέτη η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, θα γίνει και με τη βοήθεια του Κου Paul Volcker, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την Προεδρία Reagan, θα προχωρήσουμε σε μια άλλη λύση: την υιοθέτηση ενός άλλου νομίσματος ή τη σύνδεση του νέου εθνικού νομίσματος με ένα άλλο νόμισμα, όπως το δολάριο Αμερικής, ή ένα καλάθι νομισμάτων.       

Αυτό λοιπόν το οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα εμπεριέχει μια αρχική υποτίμηση τουλάχιστον 30%, θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και το εμπορικό ισοζύγιο και θα ενθαρρύνει μάλιστα τις ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τους εμπνευστές του!

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας, σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο, εκτιμούνται γύρω στα €7,5 δισ. για περίοδο 18-24 μηνών. Μετά γίνεται αναφορά για €7 δισ. για 15 μήνες. Αυτά θα καλυφθούν με κάποια μορφή δανεισμού, έναντι πάντα των εξασφαλίσεων του φυσικού αερίου.  Η δυνατότητα άντλησης του αναγκαίου δανεισμού, το ενδεχόμενο ύψος του επιτοκίου και οι άλλοι όροι δανεισμού, καθώς και η δυνατότητα της κυπριακής οικονομίας να εξυπηρετήσει τα δάνεια, πάλι δεν εξετάζονται. 

Το κείμενο και η εναλλακτική πρόταση που επαγγέλλεται στερείται σοβαρότητας και επιστημονικότητας. Πώς είναι δυνατό να  κατατίθεται στους Βουλευτές με την παρότρυνση άρον-άρον να καταψηφίσουν το Μνημόνιο; Γιατί τόση βιασύνη;

 

Η έξοδος μας από το ευρώ αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο οικονομικά και γεωπολιτικά

Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα λόγου σε κανένα. Καταδικάζουμε όμως απερίφραστα την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια ποδηγέτησης της Κυπριακής Βουλής.

Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό αποτελούμε ομάδες επιστημονικής έρευνας και μελέτης. Αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα μας δοκιμάζεται και πρέπει να κάνουμε παν το δυνατό να επιταχύνουμε την προσαρμογή της οικονομίας.

Η έξοδος μας από το ευρώ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και τα πιο κάτω αποτελούν ορισμένα βασικά σημεία αναφοράς:

-          Είναι γεγονός ότι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος προκρίνεται συχνά ως ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να επανακτήσει μια οικονομία την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό όμως ισχύει κυρίως για βιομηχανικές οικονομίες που ήδη έχουν σημαντική εξαγωγική βάση και μπορούν με μια υποτίμηση να αυξήσουν γρήγορα τις εξαγωγές τους. Η Κύπρος είναι μια χώρα που εισάγει τα περισσότερα αγαθά, και κυρίως τις πρώτες ύλες (πετρέλαιο, σίδηρο, φάρμακα, κλπ., ακόμα και στοιχειώδη καταναλωτικά αγαθά όπως ρουχισμό και τρόφιμα) που χρησιμοποιεί σε τομείς όπως π.χ. ο Τουριστικός, ο Κατασκευαστικός και η Μεταποίηση. Σε μια μικρή οικονομία όπως η Κύπρος της οποίας η παραγωγή βασίζεται στις εισαγωγές, μια μεγάλη υποτίμηση απλά θα αύξανε το κόστος παραγωγής και θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα εκτός και αν οι μισθοί μειώνονταν δυσανάλογα υπέρμετρα για να καλύψουν τις αυξήσεις στο κόστος εισαγωγής. Με δεδομένο ότι ο Τουριστικός και ο Κατασκευαστικός αλλά και ο Αγροτικός τομέας βασίζονται ήδη σε πολύ φθηνό ξένο εργατικό δυναμικό, είναι πολύ δύσκολο (πρακτικά αδύνατο) να κερδίσουμε περαιτέρω ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με μια υποτίμηση.

 

-          Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεδομένων των περιορισμένων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, θα πρέπει να εξισορροπηθεί αμέσως. Οι εισαγωγές θα περιορισθούν αντίστοιχα, με συνακόλουθες ελλείψεις βασικών ειδών (τόσο πρώτων υλών παραγωγής, καυσίμων, φαρμάκων, κλπ.). Η εγχώρια παραγωγή θα καταρρεύσει. 

 

-          Η επιστροφή στην  λίρα θα σήμαινε επίσης άμεση τρομακτική μείωση της αξίας των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν υποστεί κούρεμα καταθέσεων, λόγω της συνεπαγόμενης μεγάλης αύξησης της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων και των έντονων πληθωριστικών τάσεων που θα εξελιχθούν. Η απότομη απομείωση πλούτου του πληθυσμού σε μια στιγμή όπου υποφέρουμε ήδη από πολλαπλό αρνητικό σοκ λόγω μόνιμης απώλειας κεφαλαίου επιχειρήσεων, έλλειψης ρευστότητας, περιορισμών στη διακίνηση χρήματος, απώλειας εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, απώλειας μεγάλου μέρους ενός σημαντικού τομέα όπως ο τραπεζικός, και εν μέσω των υφιστάμενων μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν εδώ και καιρό, θα είχε άμεσο και δραστικά αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό μας επίπεδο.

 

-          Η χώρα μας, ταυτόχρονα, στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ,  θα πρέπει να αποφασίσει τη νομισματική της πολιτική. Για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα απαιτηθεί η διασύνδεση του εθνικού νομίσματος με άλλο νόμισμα γεγονός που θα σημαίνει αυστηρότερη πολιτική και ψηλά επιτόκια καθώς επίσης και  αυστηρότατα μέτρα λιτότητας για την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δεδομένων των περιορισμένων έως ανύπαρκτων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, ενδεχομένως να απαιτηθούν και αυστηροί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Δηλαδή η χώρα θα καταλήξει σε ένα πρόγραμμα λιτότητας πιθανότατα αυστηρότερο από αυτό της Τρόικα που θέλουμε να αποφύγουμε. Από την άλλη, η εναλλακτική επιλογή της αλόγιστης κοπής χρήματος θα οδηγήσει σε υπέρ-πληθωρισμό και την εκμηδένιση της αγοραστικής αξίας των καταθέσεων ολόκληρου του πληθυσμού.  

 

-          Τέλος, η υποτιμημένη λίρα θα καθιστούσε το Κυπριακό χρέος σε ευρώ άμεσα μη βιώσιμο και θα μας ανάγκαζε σε άμεση στάση πληρωμών και σε μη ελεγχόμενη χρεωκοπία. Οι άμεσες και βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες από ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός είναι συνήθως αναμφίβολα σοβαρότατες (π.χ. οικονομική απομόνωση), αλλά στην περίπτωσή μας θα ήταν μόνο ή αρχή του κακού αφού η συνεπακόλουθη πολιτική απομόνωση θα έθετε σε κίνδυνο και την θωράκιση του κράτους που επιτύχαμε με την ένταξη στην ΕΕ που ήδη αποδίδει στα πολυσύνθετα θέματα του  φυσικού αερίου. Η επιτυχία του στρατηγικού στόχου της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε αμφιβολία.

Συμπερασματικά

Το σημεία πιο πάνω σχετικά με την τις επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ αποτελούν το περίγραμμα για περαιτέρω μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες της Κύπρου. Προτάσεις εξόδου από το ευρώ τώρα, όπως αυτή που κατατέθηκε, στερούνται σοβαρότητας και αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για την επιβίωση της χώρας μας. Είναι τεράστιο λάθος να σπρώξουμε τη χώρα στη πτώχευση για να αποφύγουμε το οικονομικό πρόγραμμα της Τρόϊκα. Και είναι πλάνη να συνδέουμε την επιστροφή στη λίρα με το οικονομικό περιβάλλον που βιώσαμε πριν την  ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Ελλείψει βιώσιμων εναλλακτικών επιλογών, η μόνη πρακτική επιλογή είναι η ταχύτερη υλοποίηση του Μνημονίου με στόχο την χαλάρωση των μέτρων, την ελάφρυνση του χρέους και την αναδιάρθρωση της οικονομίας μέσα από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλες τις ομολογουμένως δύσκολες προκλήσεις που αυτό επιβάλλει.

 Οι πιο κάτω συνυπογράφουν με την προσωπική τους ιδιότητα έχοντας συμβάλει στην τελική διαμόρφωση του κειμένου. Το παρόν δεν αποτελεί «αίτηση» (petition).

Έλενα Ανδρέου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομετρίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ηρακλής Βλαδιμήρου, Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μάριος Ζαχαριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μάριος Ηλιάδης, Πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων

Βάσω Ιωαννίδου, Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών, Tilburg University

Μιχάλης Καμμάς, Οικονομολόγος

Ιωάννης Κασπαρής, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μάριος Κληρίδης, Ελληνική Τράπεζα.

 Σωφρόνης Κληρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Άντρος Κούρτελλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Φίλιππος Μαννάρης, Αναλογιστής, Διευθυντής Aon Hewitt Κύπρου

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ανδρέας Μιλιδώνης, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μιχάλης Μιχαήλ, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο Κύπρου

Γιώργος Νησιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αλεξία Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πάνος Πασιαρδής, Καθηγητής Οικονομικών, Διευθυντής Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Άρης Σπανός, Καθηγητής Οικονομετρίας, Virginia Tech, ΗΠΑ

 Θανάσης Στέγγος, Καθηγητής Οικονομετρίας, University of Guelph, Καναδάς

Γιάννης Τιρκίδης, Τράπεζα Κύπρου

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

Λούης Χριστοφίδης, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

Categories → Οικονομία

46 Comments
 1. avatar
  Σάββας Τταντής on April 29, 2013 - (permalink)

  Κύριοι θαυμάζω την υπομονή σας πραγματικά. Συμφωνώ με όλες σας τις θέσεις .Αρκετά πειράματα κάνανε το Eurogroup και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε αυτό το κακόμοιρο νησί. Οι Κύπριοι δέν είμαστε πειραματόζωα .

  Επιτρέψετε μου να προσθέσω σε αυτά που λέτε την πρόταση που έχω ξανακάνει εδώ στο φόρουμ .

  Η ΚΡΕΤΥΚ κάνει μια θυγατρική εταιρεία στην οποία αρχικά κατέχει το 100% των μετοχών.

  - Σε αυτήν δίνει τα δικά μας δικαιώματα του οικοπέδου 12.

  - Το πιο πάνω να γίνει μετά την επιβεβαιωτική διάτριση .

  - Κάνουμε ένα ενημερωτικό δελτίο και το καταθέτουμε στην Χρηματιστήριο του Λονδίνου . Προσκληση για εγγραφή για το 30-40% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. (Θυγατρικής)

  - Πιάνει τα χρήματα η ΚΡΕΤΥΚ . Ενα μέρος απο αυτά π.χ 50% τα βάζει στο τερματικό (θυγατρική και πάλι της Κρετυκ) Το άλλο 50% δίνει μέρισμα στο κράτος για να ξοφλήσει το δάνειο απο την τροικα η μέρος του.

  - Η ιδια διαδικασία να γίνει και με τα άλλα οικοπεδα. Ολες θυγατρικές της Κρετυκ.

  - Ολες οι θυγατρικές πληρώνουν δικαιώματα στην θυγατρική Τερματικο.

  Και εάν το κράτος ανησυχά η νομίζει οτι δέν θα βρεί επενδυτές για πώληση μεριδίου της θυγατρικής (οικοπεδο 12) σας διαβεβαιώ οτι οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Μόλις είναι έτοιμο το ενημερωτικό δελτίο τις μετοχές μπορούμε να τις πουλήσουμε έυκολα.

  Σάββας Τταντής Λογιστής/Ελεγκτής-Χρηματιστής

 2. avatar
  Σάββας Τταντής on April 29, 2013 - (permalink)

  Εάν υπήρχε οποιαδήποτε βάση η λογική στο να έχουμε δικό μας νόμισμα και να τυπώνουμε συνέχεια χρήμα για να πληρώνουμε τα ελλείματα μας (δημοσιονομικό έλλειμα ) η ίδια λογική θα ισχυε και για τήν ακούλουθη ιδέα….

  Να τυπώσουμε 30 δις λίρες επιπλέον και να τις δώσουμε σε όλους τους Κύπριους να ξοφλήσουμε τα χρέη μας. Αυτό τουλάχιστον θα είχε κάποια οικονομική λογική επιδή αφού ολοι θα ξοφλούσαμε τα χρέη μας τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε επενδύσεις στην οικονομία και να αρχίσει έτσι ξανα ένας καινούργιος οικονομικός κύκλος. Επίσης οι ισολογισμοί των τραπεζών θα είταν υγιέστατοι αφού δεν θα είχαν μη εξυπηρετούντα δάνεια επιδή τα ξοφλήσαμε. !!

  Αυτα όμως γίνονται μόνον στα παραμύθια. Ο Αγιος Βασίλης υπάρχει μόνον στην φαντασία των μικρών παιδιών.

  Σάββας Τταντής Λογιστής/Ελεγκτής-Χρηματιστής

 3. avatar
  R on April 29, 2013 - (permalink)

  Κύριοι,

  Κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τα γραφόμενά σας. Αυτά που θα μπορούσε να προσθέσει σε επιστημονικό επίπεδο είναι ελάχιστα.

  Υπάρχει όμως το εξής βασικότατο ερώτημα:
  - Ποιοι βρίσκονται πίσω από την φλυαρία «περί εξόδου», σε τι αποσκοπούν και ποιο είναι το ιδεολογικό τους υπόβαθρο.

  Μόλις απαντηθεί το πιο πάνω τότε θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις. Μέχρι τότε, μέρα με την μέρα, θα βουλιάζουμε όλο και πιο πολύ μέσα στον βούρκο.

  • avatar
   Ashamed on April 30, 2013 - (permalink)

   R,
   Same applies to those being passionately against Cy-exit.

   Can one of the above academics pick up the textbook and enlighten us on possibilities to print money to aid growth and meet debt payment obligations when due? I thought that the whole point was exactly this. To me the whole point of cyexit is to get the full benefit of gas reserves through an appreciation of the pound.

   Apologies for my ignorance.

 4. avatar
  Σάββας Τταντής on April 30, 2013 - (permalink)

  29/04/2013 ,

  σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

  “Υπογράμμισε ότι «το κλειδί στην επιτυχία του προγράμματος είναι να συγκρατήσουμε τη πτώση του ΑΕΠ στα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο επίπεδα και πρέπει να παρθούν τέτοια μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας και αποκατάσταση τις εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, ώστε να συγκρατηθεί μέσα στους προβλεπόμενους στόχους η πτώση του ΑΕΠ και στη συνέχεια η ανάκαμψή του. Διαφορετικά θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο που θα απαιτούνται περισσότερα μέτρα».”

  το μνημόνιο προβλέπει ΑΕΠ 16.5 δις και προτωγενές έλλειμα 395 εκ ευρω. Η ΚΤΚ ακόμα πιστευει οτι το ΑΕΠ μας φέτος θα πέσει μονον 6%. Αυτή είναι η απόδειξη οτι οι Κύριοι της ΚΤΚ είναι επικύνδινοι και δέν ξέρουν τι τους γίνεται……….

  Κύπρος 2013 και Λάθη Μνημονίου. 29/04/2013

  Τα λάθη της απόφασης του Eurogroup και τα λάθη της ΚΤΚ που έγιναν στο τραπεζικό μας σύστημα τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές τις τελευτέες εβδομάδες. Σήμερα θα σχολιάσω τις πτυχές του μνημονίου οι οποίες αναφέρονται στα δημοσια οικονομικά και οι οποίες έχουν 2 λαθος εκτιμήσεις . Αυτές οι λάθος εκτιμήσεις θα μας οδηγήσουν στους επόμενους μήνες/χρόνια σε περιπέτειες. Οι 2 λάθος εκτιμήσεις που γίνονται στο μνημόνιο είναι οι ακόλουθες.

  1. Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα του 2013 οτι θα είναι 395 εκ ευρω.
  2. Το Αέπ μας το 2013 οτι θα είναι 16.5 δις Ευρω.

  Υπολογίζω οτι το πρωτογενές μας έλλειμα για το 2013 θα είναι διπλάσιο απο αυτό που υπολογίζει η ΤΡΟΙΚΑ και θα φτάσει μέχρι και τα 750εκ. Αυτό θα συμβεί επιδή η κατανάλωση η οποία είναι το 65% του ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί σημαντικά λόγο της απότομης μείωσης της ρευστότητας μέσα στην αγορά λόγο του πειράματος που αποφάσισε να κάνει το eurogroup στην Κύπρο. Χάθηκαν πολλά δισεκατομύρια ευρώ σε ρευστότητα ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επειχηρηματιών προς την Κυπριακή οικονομία έχει χαθεί. Η μειωμένη κατανάλωση θα οδηγήσει σε ΄μειωμένα εισοδήματα για το κρλατος τόσο απο άμεσους οσο και απο έμμεσους φόρους. Πολλές επειχηρήσεις θα κλείσουν και η ανεργία θα ανέβει ανεβάζοντας τις κρατικές δαπάνες (ανεργιακά επιδόματα) .

  Τα πιο πάνω θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συρρικνωση του ΑΕΠ απο οτι υπολογίζει η ΤΡΟΙΚΑ. Υπολογίζω οτι το ΑΕΠ μας το 2013 θα είναι 15.2 δις και οχι 16.5 δις που υπολογίζει η ΤΡΟΙΚΑ.

  Επιδή υπολογίζει τα πιο πάνω , η ΤΡΟΙΚΑ , ζήτησε απο την Κύβερνηση Ηπιες μειώσεις στις κρατικές δαπανες. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών. Οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν κατα 700 εκ το 2013 στο σύνολο τους. . Η μείωση στις κρατικές δαπάνες πρέπει να φτάσει το 10% των κρατικών δαπανών. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλύση τις δαπάνες της και να προβεί άμεσα σε περικοπές ύψους 700εκ ετησίως.

  εάν δέν γίνει το πιο πάνω τότε, στο τέλος του 2013 , αρχές του 2014 οταν η ΤΡΟΙΚΑ δεί οτι το έλλειμα μας για το 2013 δέν μειώθηκε , θα ζητήσει απο την Κυβέρνηση πολύ μεγάλες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες και είναι πολύ πιθανον να ζητήσει και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ δημοσίων υπαλλήλων ακριβώς όπως κάνει στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.

  Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις απο τυχόν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα είναι πολύ μεγαλύτερες απο οτι θα είναι π.χ μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σήμερα.

  Δυστηχώς, εδώ και 3 χρόνια έχουμε εισέλθει εδώ σε ένα σπιράλ θανάτου, σε ένα φάυλο κύκλο, σε ένα οικονομικό κανιβαλισμό. Εχω αναφέρει πολλές φορές οτι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι η πρώτη που πρέπει να βγεί απο αυτόν τον φάυλο κύκλο έτσι ώστε να μπορεί να βοηθά την πραγματική οικονομία και οχι να την τραυματίζει συνέχεια. Για να γίνει αυτό πρέπει το κράτος να περάσει σε πρωτογενές πλεονάσματα, οσο αυτό δέν γίνεται η προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας θα αποκρύνονται συνέχεια.

  Σάββας Τταντής Λογιστής/ελεγκτής
  .

 5. avatar
  ThomasTt on April 30, 2013 - (permalink)

  Ας σοβαρευτούμε επιτέλους κυρίες και κύριοι:
  1. Τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου για το 2013 κατά 1,7%. Τώρα η ίδια επιτροπή μας λέτε ότι προβλέπει συρρίκνωση κατά 12,5%.
  2. Το Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕΠΚ) στις 28 του Γενάρη προέβλεπε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2013 θα είναι 3,9% και σήμερα το ανεβάζεται στο 9-12%.

  Ερωτήματα:
  1. Πια η αξία αυτών των προβλέψεων (των δικών σας αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπή); Να τολμήσω να προτείνω ότι η στατιστική τουλάχιστον αξία τους προσεγγίζει το μηδέν.
  2. Είστε έτοιμοι να αναθεωρήσετε τις εισηγήσεις σας αν οι προβλέψεις σας – και πάλι – διαψευσθούν; Ή μήπως οι εισηγήσεις σας θα είναι ορθές έτσι και αλλιώς; Προτείνω ότι και σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις σας (μεθοδολογικά τουλάχιστον) θα είναι από αχρείαστες μέχρι άχρηστες.
  3. Που ήσασταν όλοι εσείς τα τελευταία χρόνια, για να μας προειδοποιήσετε για το μέγεθος της τραπεζικής κρίσης, την ανεπάρκεια της κεντρικής τράπεζας στο να εξασκήσει αποτελεσματικό εποπτικό ρόλο και για τα εγκλήματα των τραπεζιτών;

  Θα επιχειρήσω και πάλι μια πρόχειρη απάντηση, παίρνοντας ως παράδειγμα το περιοδικό του Παν/ιου Κύπρου «ενδείκτης» του Νοεμβρίου 2010: Συναγελαζόμενοι με τον κύρ. Ορφανίδη, τα βλέπατε όλα σαν πρόβλημα δημοσιονομικό (ψηλές συντάξεις και μισθοί):
  1. Ο Σωφρόνης Κληρίδης, λέει ότι με «…μια μετρημένη πολιτική συγκράτησης του ρυθμού αύξησης των μισθών στο δημόσιο … θα αρκούσε κτλ.»
  2. Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης ισχυρίζεται ότι «Αν υπήρχε Νόμπελ για κεντρικούς τραπεζίτες, ο Αθανάσιος Ορφανίδης θα ήταν ένας εξαιρετικά καλός υποψήφιος!» Το θαυμαστικό δικό του και προσθέτω και μερικά από μένα!!!!!.
  3. Ο φιλοξενούμενος τους Αθανάσιος Ορφανίδης παρουσίασε μιαν ομολογουμένως ενδιαφέρον θεωρητική εισήγηση για μικρο και μακρο προληπτική πολιτική και διαχείριση κρίσεων, που όμως όπως γνωρίζεται ποτέ δεν έγινε πράξη.
  4. Ο κύριος Σταύρος Ζένιος βλέπει ως δομικά προβλήματα το ψηλό κόστος των δημόσιων δαπανών και του μισθολογίου, την ψηλή συγκέντρωση στον τουρισμό και την οικοδομική βιομηχανία, αλλά καμιά αναφορά στην ιερή αγελάδα του τραπεζικού τομέα.
  5. Λαμπρή διαφοροποίηση ήταν φυσικά το άρθρο του Κώστα Δουζίνα.

  Αυτά και για την αξία των θεωρητικών μοντέλων και των επιστημονικών σας προβλέψεων.

  • avatar
   Σωφρόνης Κληρίδης on April 30, 2013 - (permalink)

   Αγαπητέ ThomasTt,

   Ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Το άρθρο του Ενδείκτη επικεντρώνεται στα διαρθρωτικά προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας, ανάμεσά τους και το δημοσιονομικό. Η πλήρης αναφορά στην οποία αναφέρεσαι λέει:

   “Είναι σαφές ότι τα δημόσια οικονομικά δεν είναι βιώσιμα με τις σημερινές τάσεις, όμως η κατάσταση φαίνεται διαχειρίσιμη. Μια μετρημένη πολιτική συγκράτησης του ρυθμού αύξησης των μισθών στο δημόσιο σε λογικά επίπεδα θα αρκούσε ίσως για να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.”

   Το Δεκέμβριο του 2010 που γράφτηκε το εν λόγω άρθρο το πρόβλημα με τις τράπεζες μόλις είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό. Παρόλα αυτά, στο άρθρο μου γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόβλημα της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης:

   “Για όσους παρακολουθούσαν από κοντά την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, η δημοσιονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν ήταν έκπληξη. Αρκετοί προειδοποιούσαν ότι η εξάρτηση από τις κατασκευές και την κτηματαγορά δεν ήταν υγιής. Ήταν αναπόφευκτο ότι αργά ή γρήγορα η δραστηριότητα στους τομείς αυτούς θα κόπαζε και το κράτος θα βρισκόταν εκτεθειμένο. Παράλληλα, η προσφορά άφθονου φθηνού χρήματος είχε οδηγήσει σε υπερδανεισμό τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.”

   Το γεγονός ότι το τραπεζικό πρόβλημα επισκιάζει σήμερα τα πάντα δεν σημαίνει ότι όλα τα άλλα προβλήματα παύουν να υπάρχουν.

   Η εν λόγω έκδοση του Ενδείκτη για όσους ενδιαφέρονται: http://www.ucy.ac.cy/data/puof/Endeikths/endiktis_v21_12_2010.pdf

 6. avatar
  Nick on April 30, 2013 - (permalink)

  Well done for a very well written paper. I hope our enlightened politicians take notice. Not that I have high hopes of them realising what is really happening. The majority will vote in favour of the MoU but only because of fear after what happened once they voted down the first Eurogroup decision. Not because they have a clue as to how they should react and what the way forward is.

  There are 7-10 different ideas being discussed at any particular time about what steps we should take for the economy. Most of them superficial to the point of bordering rediculous. And the decision makers are clueless as to what to do after all this bombarding of contradictory ideas. Hardly a script to provide confidence that we know how to steer the economy out of the current mess.

  Can we not get experts with knowledge on how to turn around economies and troubled banks who can help us take the right steps? And who will not base the key idea on shaky foundations like selling rights to natural gas? But to do the tough things that will reduce public sector cost and help the economy recover by ensuring interest rates are slashed? Do Greek banks only buy profitably the Greek operations of Cypriot banks or can they be encouraged to also buy local operations as well? eg Hellenic Bank and a good BOC/Laiki? And in the process inject some much needed liquidity to the market? Just a few thoughts for the experts to consider.

 7. avatar
  K on April 30, 2013 - (permalink)

  o kirios mavrides pos ke den ipograpse

 8. avatar
  Andreas on April 30, 2013 - (permalink)

  Μια πολύ απλή ερώτηση προς όλους αυτούς που με την υπογραφή τους στο ποιο πάνω κείμενο δίνουν βάρος στην περιγραφόμενη σε αυτό άποψη και θέση : Ποιο ποσοστό ανεργίας, πόση συρρίκνωση του ΑΕΠ, πόση πτώση του βιοτικού επίπεδου του λαού είναι για σας ας πούμε μια κόκκινη γραμμή και θα πείτε ότι κάτι πήγε λάθος και ίσως να υπήρχε ή υπάρχει και μια άλλη επιλογή;

  • avatar
   Nick on May 1, 2013 - (permalink)

   Και ποια ακριβώς είναι αυτή η άλλη επιλογή; Δηλ αν ανεβεί η ανεργία σημαίνει ότι ήταν λάθος η απόφαση να μην φύγουμε από το ευρώ; Τόσο απλά;

 9. avatar
  Παναγιώτης Σαββίδης on April 30, 2013 - (permalink)

  Το ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι 23 ακαδημαϊκοί και ειδικοί, (τους 15 τους πληρώνουμε πολύ παχουλούς μισθούς εμείς οι Κύπριοι φορολογούμενοι) ασχολήθηκαν με μια πρόταση που δεν έχει καθόλου πέραση στα πολιτικά δρώμενα.

  Καλά, μα πόσο πάθος τελικά για να αμφισβητήσετε οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με το Μνημόνιο; Τελικά οι μνημονιακοί είναι πιο φανατικοί από τους αντιμνημονιακούς.

  Στην θέση σας θα σταματούσα στην 2η παράγραφο και θα έκανα εισηγήσεις για το πως θα περιοριστεί η μείωση του ΑΕΠ και η αύξηση της ανεργίας.

  Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει για το καλό της πατρίδας μας. Μην γίνεστε αντιδραστικοί σε αυτά που λένε οι άλλοι, αλλά εποικοδομητικοί για το καλό του τόπου. Εκτός αν πιστευτέ ότι το καλό μας το ξέρει μόνο η Τρόικα και είναι γραμμένο στο μνημόνιο. Τότε πάω πάσο.

  • avatar
   Γιάννης Τιρκίδης on April 30, 2013 - (permalink)

   Αυτή η πρόταση με την οποία ασχοληθήκαμε προωθήθηκε από τον συγγραφέα της, στους βουλευτές με συγκεκριμένη εισήγηση να καταψηφίσουν τον μνημόνιο. Αυτό που γράψαμε ειναι η ελάχιστη οφειλόμενη απάντηση γιατί είναι πολύ αντιδεοντολογικό κάποιος να ζητή ουσιαστικά από τους βουλευτές μιας χώρας να ψηφίσουν ώστε ουσιαστικά να εξέλθει η χώρα από το ευρώ για μια μελέτη που θα κάνει, αλλά ξέρει το αποτέλεσμα. Όταν ακόμα το προσχέδιο της μελέτης είναι τρύπιο και αβάσιμο. Και όλα αυτά να συμβαίνουν παραμονές μιας κρίσιμης ψηφοφορίας. Και αν ακόμα κανείς συμφωνεί με έξοδο μας από το ευρώ, που δε συμφωνούμε΄, θα έπρεπε να καταδικάσει αυτή την ενέργεια.
   Έχεις απόλυτο δίκαιο όμως, σε ότι αφορά την κατάληξη της παρέμβασης σου. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας για να εξεύρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, στα πλαίσια του μνημονίου και της ευρωζώνης, ώστε να εξέλθουμε από την κρίση το συντομότερο.

 10. avatar
  Pablo on April 30, 2013 - (permalink)

  ThomasTt, επιτέλους και μια κριτική για την κατάντια της κυπριακής ακαδημαικής κοινότητας. Όταν κύριοι των πανεπιστημίων γίνεστε μέρος του κοινονικοοικονομικού κατεστημένου της Κύπρου, θα έρθει η ώρα που ο λαός θα ξεσπάσει και σε εσάς. Έχετε καταντήσει την επιστημονική σκέψη λάστιχο στα χέρια του κάθε τυχοδιώκτη επιχειρηματία/πολιτικού και έχετε ρίξει το κύρος του πανεπιστημίου κύπρου στα τάρταρα με τις πολιτικά ορμόμενες “επιστημονικές” σας αναλύσεις.

  Θέλω όμως να κάνω και ένα σχόλιο για τα δημοσιονομικά γιατί ακόμα κάποιοι θεωρούν ότι το κρατικό μισθολόγιο είναι εκεί και θα μπορούμε να βρίσκουμε τις οποιες επιπλέον εξοικονομίσεις απο εκεί.. Το κρατικό μισθολόγιο κύριοι δεν είναι ανεξάντλητο και όποιο λίπος υπήρχε έχει ήδη αποκοπεί…υπάρχει βέβαια ο 13ος που οι κυβερνώντες θα καταργήσουν, υπολογίζω μέχρι τον Σεπτέμβριο και από εκεί και πέρα θα έχει μείνει μόνο λιγοστό κρέας και τα κόκκαλα…

  Το κρατικό μισθολόγιο το οποίο ανέρχεται στα 2 δις ευρώ, έχει ήδη αποκοπεί πέραν του 17.5% από τον αύγουστο του 2011 μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό μειώσεις της τάξης του 4% σε προσωπικό (μειωση κατά 1600 άτομα σε τριμηνιαία βάση μεταξή 2012 και 2013 μόνο). Συνολικά δηλαδή έχουμε μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο μέχρι σήμερα πέραν του 20% ενώ προβλέπεται με βάση το υφιστάμενο μνημόνιο συνολική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2016 κατά 6000 άτομα ή 12.5%.
  Με βάση δηλαδή το ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, το κρατικό μισθολόγιο αναμένεται να μειωθεί μέχρι του 2016 κατά 25%-30% ή κατά 700 εκάτομύρρια + αντίστοιχες αποκοπές περίπου 20% ή 100 εκατομύρρια από τις συντάξεις.

  Όπως είπα και πιο πάνω υπολογίζω ότι το Σεπτέμβριο ανακοινώνεται και η κατάργηση του 13ου οπότε πάμε για συνολικές μειώσεις περίπου 35-38% στο σύνολο της 4ετίας (σε πραγματικούς αριθμούν λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό μιλάμε για περίπου 45-50% μέσα στην τετραετία 2012-2016)

  Αυτή είναι η κατάσταση οπότε ας το ξανασκεφτούν οι “ειδικοί” που θεωρούν ότι το κρατικό μισθολόγιο είναι η λύση.

  Σάββα, αν θεωρείς ακόμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στη δημόσια υπηρεσία είσαι λανθασμένος. Ακόμα και με το υφιστάμενο μνημόνιο είναι αδύνατο να μην υπάρξουν απολύσεις αφού οι αφυπηρετήσεις δεν αρκούν για να μειώσεις τους αριθμούς κατά 4000 μέσα σε μια τριετία. Πόσο μάλλον που οι φωστήρες της κυβέρνηση σε μια έκρηξη “κοινωνικής ευαισθησίας” αποφάσισαν να επαναπροσλάβουν 990 ωρομίσθιους, οι πλείστοι χωρίς αντικείμενο εργασίας αφού δεν υπάρχουν αναπτυξιακά έργα για να δουλέψουν, και 200 έκτακτους εκπαιδευτικούς για να ερθουν σε 1-2 χρόνια να απολύσουν αντί 1500, 3000 υπαλλήλους…

  • avatar
   αθηνα on April 30, 2013 - (permalink)

   Kαι όμως φίλε Pamblo υπάρχει ακόμα λίπος και κρέας στο δημόσιο.Αν σκεφτείς ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς παίρνει 4000 ευρώ,στη Κύπρο θα βρείς εκατοντάδες δημ.υπαλλήλους που παίρνουν περισσότερα.Οταν δε σκεφτείς ότι στα χαρτιά,τουλάχιστον, υπάρχει ακόμα η απόφαση της Σωτηρούλας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ,όταν ο μισθός του Ούγγρου βουλευτή είναι 850,αντιλαμβάνεσαι ότι ο πάτος είναι ακόμα μακριά.Και δέν το λέω με χαιρεκακία.Οι Τρο’ι′κανοί θέλουν να μας κάνουν τη ΒουλγαροΡουμανία της Μεσογείου.

   • avatar
    Pablo on April 30, 2013 - (permalink)

    Αν υπονοείς ότι οι μισθοί θα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 850 ευρώ τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε.

    • avatar
     αθηνα on April 30, 2013 - (permalink)

     Οχι φίλε μου,δεν υπονοώ τίποτα.Ομως η φοβερή ύφεση που θα έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια,εκ των πραγμάτων θα καταποντίσει το μισθολόγιο.Εκτός κι αν νομίζεις ότι στις χώρες που αναφέρομαι,οι κυβερνήσεις ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν ”ε όχι ρε παιδί μου,οι μισθοί είναι πολύ ψηλοί,ας τους κάνουμε μισθούς πείνας και όποιου δεν αρέσει ας ξενιτευτεί ”.Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ανελέητη.

  • avatar
   Παναγιώτης Σαββίδης on April 30, 2013 - (permalink)

   Το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να μειωθεί. Τον Ιαν 2013, οι δαπάνες ήταν €135.6 εκ, τον Φεβ 2013 ήταν €142.9 εκ και τον Μαρ 2013 ήταν €138.8.

   Αλλά το Μνημόνιο έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων που ήταν τον Ιαν 2013, €606 εκ, τον Φεβ 2013 ήταν €551 εκ και τον Μαρ 2013 ήταν €381.

   Και δωρεάν να εργάζονται οι δημ. υπάλληλοι, υπάρχει μια τρύπα εσόδων €170 εκ που πρέπει να καλυφθεί. Και όταν δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα να παράγει πλούτο που δημιουργεί φόρο εισοδήματος, εισφορές στο ΤΚΑ και ΦΠΑ, τότε είσαι χαμένος από χέρι.

   • avatar
    Georgie on April 30, 2013 - (permalink)

    Παναγιωτη, κανετε ολοι ενα τρομερο λαθος οταν Διαβαζετε τους αριθμους του Υποικ, αφου πολλες απο τις αποκοπες ειτε δεν εμφανιζονται ως μειωσεις του μισθολογιου, οπως πχ εκτακτη εισφορα η εισφορες για συνταξεις και ταμειο χειρων αφου τεχνιτα δεν μειωνονται οι ακαθαρτοι μισθοι και οι αποκοπεσ καταγραφονται ωσ εσοδα. Ειτε μπαινουν σε ισχυ απο τον επομενο μηνα η την 1/1/2014.
    Η κατευθυνση που θα πρεπει να ακολουθηθει απο εδω και περα ειναι η πιεση για πρακτικη εφαρμογη των φοροεισπρακτικων μετρων και η ενοσχυση του ΤΕΠ, ΦΠΑ κλπ με επιπλεον επιθεωρητες οι οποιοι θα πρεπει στοχευμενα να ξεσκονησουν επαγγελματικες κατηγοριες που συστηματικα φοροδιαφευγουν. Μια ματια στα στοιχεια του ΤΚΑ καταδικνυει το μεγεθος του προβληματος..

    • avatar
     αθηνα on May 1, 2013 - (permalink)

     Εάν η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που προτείνεις,συνεπάγεται πρόσληψη και άλλων δημ.υπαλλήλων,τότε να λείπει το βύσσινο.Γιατί δημιουργήσαμε έναν θηριώδη κρατικό μηχανισμό,πάντα στο όνομα της αύξησης της αποδοτικότητας μέσα απο την πρόσληψη και άλλων,και άλλων,και άλλων,και όχι με τη βελτίωση της παραγωγικότητας του υπάρχοντος δυναμικού,ή μέσα απο την εναλλαξιμότητα.Πόσο μάλλον τώρα που η ύφεση θα κτυπήσει κόκκινο,οπότε ”ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος”.

     • avatar
      ΓιάννηςΠ on May 1, 2013 - (permalink)

      Αθηνά, διαφωνώ εν μέρει και πιο κάτω παραθέτω τη θέση μου. Αρχικά πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φοροδιαφυγής. Οι πλείστες εταιρίες (και ιδιώτες) για χρόνια έτυχαν οποιουδήποτε σοβαρού ελέγχουν για χρόνια. Όπως είναι στελεχωμένα τώρα τα επιφορτισμένα με το θέμα κυβερνητικά τμήματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Εισηγούμαι αν υπάρχουν άτομα ικανά σε άλλες θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, να τα μετακινήσουν στα πιο πάνω τμήματα. Αν αρχίσουν εντατικούς ελέγχους, με επισκέψεις επι τόπου και άλλες τακτικές θα εκπλαγείς πόσα λεφτά θα μαζέψουν. Μιλώ εκ πείρας για το πόσο αποδίδουν αυτοί οι έλεγχοι. Αν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός απο τους ήδη υπηρετούντες να προσληφθεί νέο προσωπικο. Οι μισθοί που θα τους καταβάλλονται θα είναι μικρό πσοσστό αυτού που θα εισπράξουν.

      Υ.Γ. Στους επι τόπου ελέγχους σε εταιρίες πολλές φορές που δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε παρανομία, εντοπίζονται συνεργάτες της που φοροδιαφεύγουν.

     • avatar
      ΓιάννηςΠ on May 1, 2013 - (permalink)

      Παρακαλώ να διαβαστεί ‘ Οι πλείστες εταιριές (και ιδιώτες) δεν ετυχαν οπιουδήποτε σοβαρού ελέγχου για χρόνια’

 11. avatar
  kax on April 30, 2013 - (permalink)

  Συμφωνώ με το άρθρο αλλά θέλω να επισημάνω ότι οι διάφορες υπαλλακτικές λύσεις που είναι ανάξιες σχολιασμού στις περισσότερες περιπτώσεις ευδοκιμούν και ενθαρύνονται από την ομερτα που επικρατεί σε ότι αφορά την κατάσταση με τις τράπεζες.Είναι αδιανόητον κανένας να μην μπορεί να καταλάβει τις διάφορες ανακοινώσεις που εκδίδονται αφού πάντα είναι ελλιπείς και ασαφείς.Βασικά αντί καθηγητές και οικονομολόγοι άρθρα πρέπει να γράφουν ειδικοί στην αποκρυπτογράφηση που ίσως καταλάβουν περισσότερο τις κωδικοποιημένες ανακοινώσεις και δηλώσεις.

  Έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις δύο τράπεζες.Μέχρι τώρα δεν υπάρχει μια ανακοίνωση που να λέει καθαρά μερικούς αριθμούς που αφορούν το ποσό των ανασφάλιστων καταθέσεων σε κάθε τράπεζα,πόσες επηρεάζονται με τον χαμηλό συντελεστή κουρέματος,πόσες εξαιρούνται και πόσες αποτελούν αντικείμενο διαφοράς αν συμψηφίζονται η όχι.Έχουν ήδη εκδοθεί μετοχές έναντι του 37.5% και κανένας δεν λέει πόσες μετοχές εκδόθηκαν.Αν είναι δυνατόν.

  Ταυτόχρονα μια σειρά δημοσιευμάτων μιλά για βαθύτερο κούρεμα χωρίς να είναι καθόλου καθαρό σε τι αναφέρονται.Παράλληλα η Κεντρική χθες ανακοίνωσε ότι το παγοποιημένο 30% υπόκειται σε ολική η ΜΕΡΙΚΗ μετατροπή σε κατάθεση.Όσο τέτοια δημοσιεύματα αιορούνται που κακά τα ψέματα προιδεάζουν ότι έρχονται χειρότερα δεν μπορεί να υπάρχει ελπίδα ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.Οφείλουν κυβέρνηση και Κεντρική να πουν τους αριθμούς,ας είναι και βράδι της Πέμπτης που ακολουθούν αργίες ώστε ο καθένας να έχει στοιχεία τα οποία να μπορεί να αξιολογήσει.

 12. avatar
  Σάββας Τταντής on April 30, 2013 - (permalink)

  Αγαπητέ Πάπλο

  - Δέν θεωρώ οτι δέν θα υπάρξουν άλλες απολύσεις απο την δημόσια υπηρεσία. Θα υπάρξουν σίγουρα . Εκανα εισήγηση να μειωθούν άμεσα οι κρατικές δαπάνες κατα 700 εκ έτσι ώστε οι απολύσεις στο μέλλον να είναι λιγότερες. Οταν λέω κρατικές δαπάνες δέν εννοώ μόνον μειώσεις μισθών αλλά και άλλα λειτουργικά έξοδα…..

  - Οχι μόνον απο την δημόσια υπηρεσία αλλα και απο την ΑΗΚ και την ΑΤΗΚ θα φύγει κόσμος μετά που θα αγοράσουν κομμάτια τους ιδιώτες επενδυτες. ΑΗΚ/ΑΤΗΚ θα ιδιωτικοποιηθούνε σίγουρα στα επόμενα 1-2 χρόνια σίγουρα, δέν θα εχουμε άλλη επιλογή. Θα το ζητήσει η Τροικα ώς όρο για αποδέσμευση άλλων κονδυλίψν όπως κανει και με Ελλάδα…..

  - Οσο αφορά αυτα που λές για τους Ακαδημαικούς και σε αυτά που λέει και ο Thomas T έχω αρθρογραφήσει πολλές φορες τα τελευταια χρόνια. Οι οικονομικές θεωρίες έχουν πτωχέυσει, οι ψυχροί απλοί αριθμοί διοικούν. Άυτούς τους αριθμούς οι διάφοροι ακαδημαικοί τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσαν να τους αντιληφθούν. Π.χ δέν μπορούσαν να αναλύσουν τους ισολογισμούς των 2 τραπεζών μας και ειδικά της ΛΑΙΚΗΣ και οτι αυτή πτώχευσε απο το 2011. Δέν μπορούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της έκθεσης στην Ελλάδα των τραπεζών και οτι αυτες οι ζημιές δέν θα μπορούσαν να καλυφθούν απο το κράτος μας και οτι το κράτος θα πτωχευσει…….Καποιοι ακαδημαικοι μάλιστα έβλεπαν ανάκαμψη το 2012 ………

 13. avatar
  Κώστας on April 30, 2013 - (permalink)

  Σωστά αυτά που γράφετε, ότι δηλαδή τυχόν έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία και ότι η εφαρμογή του μνημονίου (όσο καλύτερα μπορεί να γίνει) είναι μονόδρομος.
  Ωστόσο, θα ανέμενε κανείς από μια ομάδα ακαδημαϊκών να είναι σε θέση να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα ως προς το πώς προχωράμε εδώ που βρισκόμαστε. Δεν είναι εύκολο πράγμα να προτείνεις άμεσες λύσεις, το γνωρίζω.. αλλά όταν υπογράφουν μια σειρά από ακδημαϊκοί αναμένεις να διαβάσεις κάτι περισσότερο από αυτά που μπορεί να ακούσει κάποιος σε ένα καφέ συζητώντας με τους φίλους του. Επίσης, θα ήταν καλό, και εσείς ως ακαδημαϊκή κοινότητα να πείτε το mea culpa σας όταν τα προηγούμενα χρόνια (τουλάχιστον κάποιοι από εσάς που υπογράφετε στο παρόν άρθρο) στηρίζατε με πάθος την ανύπαρκτη εποπτεία του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

 14. avatar
  IoannisTakis on April 30, 2013 - (permalink)

  Συμφωνώ με την θέση των ακαδημαϊκών ότι:
  “Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δε μπορεί να αποτελεί επιλογή αλλά και αν ήταν δε θα μπορούσε να γίνει επιπόλαια και ανορθόδοξα χωρίς σε βάθος ανάλυση και μελέτη.”
  Συμφωνώ επίσης με την θέση του Pablo ότι “το κρατικό μισθολόγιο δεν είναι ανεξάντλητο και όποιο λίπος υπήρχε έχει ήδη αποκοπεί… ή θα αποκοπεί ειδικά εάν τον Σεπτέμβριο ανακοινωθεί και η κατάργηση του 13ου θα πάμε για συνολικές μειώσεις περίπου 35-38% στο σύνολο της 4ετίας (σε πραγματικούς αριθμούν λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό μιλάμε για περίπου 45-50% μέσα στην τετραετία 2012-2016) Από εκεί και πέρα θα έχει μείνει μόνο λιγοστό κρέας και τα κόκκαλα…”
  Με αυτόν όμως που σίγουρα κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει είναι ο Κώστας ο οποίος επισημαίνει ότι: “θα ανέμενε κανείς από μια ομάδα ακαδημαϊκών να είναι σε θέση να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα ως προς το πώς προχωράμε εδώ που βρισκόμαστε”.
  Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα δεν υπάρχει χρόνος ή χώρος για αχρείαστες και άκαρπες αντιπαραθέσεις. Ο πρώτιστος και μοναδικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η επικέντρωση όλων μας των δυνάμεων και μυαλού που διαθέτει ο καθένας μας για να καταφέρουμε να βρούμε άμεσες, πρακτικές και έξυπνες λύσεις πέραν από τις συνήθεις πρακτικές και λαικίστικα συνθήματα που θα μπορούν να μας βγάλουν το συντομότερο έξω από τα τραγικά αδιέξοδα που βρισκόμαστε σήμερα. Σε αυτόν τομέα των εισηγήσεων δεν μπορώ παρά να μην συγχαρώ τον Σάββα Τταντή για τις εύστοχες και απλές εισηγήσεις που προτείνει κατά καιρούς σε αυτό το φόρουμ. Άλλωστε δεν χρειάζονται ευφάνταστες ιδέες και εισηγήσεις αλλά ΑΠΛΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΜΑΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ…

 15. avatar
  L.G. on April 30, 2013 - (permalink)

  Θεωρώ το άρθρο καίριο και ενδεικτικό των δραματικών στιγμών που περνά ο τόπος. Συγχαρητήρια κύριοι για την πρωτοβουλία σας και μακάρι αυτοί που αποφασίζουν να λάβουν σοβαρά τα γραφόμενα σας.
  Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει σε πόσο σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται ο τόπος μας. Εχουμε αντιληφθεί τι θα συμβεί αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο και η ΔΣ; Οχι τοσο γιατί το μνημόνιο είναι σωστό και ανώδυνο. Τουναντιον. Δεν έχει όμως τεθεί ενώπιον μας ΚΑΜΙΑ εναλλακτική λύση. Κάποια που να αξίζει τον κόπο να την συζητήσεις καν. Αρα, ρίχνουμε ακόμα ένα βροντερό όχι; Και μετά τι;
  Οσον αφορά τα σχόλια κάποιων, δεν διάβασα καθόλου σχόλια τους που αφορούν στην ουσία των γραφομενων. Ούτε αν συμφωνούν με τις εισηγήσεις του κ Χαραλαμπακη, ούτε αν διαφωνούν με την ουσία του άρθρου που συνοψίζεται στον τίτλο: “είναι βιώσιμη η λύση εκτός Ευρώ”. Ως γνήσιοι Κύπριοι (που δυστυχώς φαίνεται δεν έχουμε μάθει τίποτα παρά τα παθήματα μας) αφήνουμε την ουσία και ασχολούμαστε με αλλά παρεμφερή θέματα γιατί έτσι μας βολεύει. Ετσι διαβάζουμε σχόλια για το ΦΑ, τους μισθούς των δημοσίων, άρθρα που γράφτηκαν πριν 3 χρόνια (εδώ οι χθεσινές ειδήσεις και εξελίξεις έχουν ήδη ξεπεραστεί), τους μισθούς των ακαδημαϊκών κλπ κλπ.
  Θα έρθει η ώρα και γι αυτά. Τώρα προέχει να σωθεί ο τόπος. Και ο τόπος θα ζήσει να δει την επόμενη μέρα ΜΟΝΟ αν υπογράφουν και εφαρμοστούν κατα γράμμα το μνημόνιο και η ΔΣ.
  Αργότερα και όταν θα έχουμε κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο ας κάτσουμε να δούμε εναλλακτικά σενάρια. Αν φανεί ότι υπάρχουν τέτοια και είναι βιώσιμα γιατί να μην ακολουθηθούν. Μόνον όμως τότε και όχι τώρα!
  Και κάτι άλλο: όσοι πολιτικοί ψηφίσουν απόψε όχι ΧΩΡΙΣ να προτείνουν εναλλακτική βιώσιμη πορεία, διαπράττουν εθνική προδοσία (απολογουμαι για τον βαρύ χαρακτηρισμό) και πρέπει εάν έχουν ελάχιστη ευθυξια να παραιτηθούν.

 16. avatar
  IoannisTakis on April 30, 2013 - (permalink)

  Είναι κοινώς παραδεκτό ότι όσο πιο πολύ καθυστερούμε να λάβουμε μετρά τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα και όταν θα αποφασίσουμε να τα λάβουμε είτε θα είναι πολύ αργά είτε αυτά θα είναι επώδυνα (πολύ πιο επώδυνα από ότι αν λαμβάνονταν έγκαιρα).

  Θα είναι εγκληματικό εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, να στρουθοκαμηλίζουμε και να θεωρούμε ότι χωρίς δραστικά μέτρα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η κρίση θα αντιμετωπιστεί μόνο με άμεση λήψη μέτρων που η υλοποίηση τους θα διοχετεύσει άμεσα ρευστότητα στην πραγματική οικονομία κάτι που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα σταματήσει ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Για παράδειγμα:

  (α) Γιατί να χρησιμοποιηθούν 2,5 δις από την δανειακή σύμβαση για ανακεφαλαιοποιηση της ελληνικής και των συνεργατικών ιδρυμάτων;-θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα λεφτά για επανεκκίνηση της οικονομίας και οι κατάθετες των πιο πάνω τραπεζών να μετατρέψουν το ποσοστό των καταθέσεων τους που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στις οποίες έχουν τις καταθέσεις τους σε προνομιούχες μετοχές οι οποίες θα έχουν προτεραιότητα στο μέρισμα.
  (β) Εναλλακτικά, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ με το να βάλουμε ένα τέλος σε όλες τις καταθέσεις από €1 μέχρι όσα έχει ο καθένας για να μαζέψουμε €2δισ. -€3δισ.. Το τέλος αυτό θα μπει σε όλες τις τράπεζες πλην όσων έχουν κουρευτεί σε Τ.Κ. και Λαϊκή για να βοηθήσουμε το κράτος μας να διοχετεύσει λεφτά σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν ανάγκη, να δώσει κίνητρα για δημιουργία θέσεων εργασίας, ανάπτυξης, πληρωμής ανεργιακού έτσι ώστε το κράτος να μην μπει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με φόρους, μειώσεις μισθών, απολύσεις κ.λ.π.
  (γ) Άμεση παραχώρηση μέσω διατάγματος για 3-6 μήνες περιόδου χάριτος για μη-αποπληρωμή δανείων (πληρωμή μόνο τόκων) και κίνητρα για όσους μπορούν να πληρώνουν και κεφάλαιο για να μην στερέψει η ρευστότητα των τραπεζών, έτσι ώστε τα ποσά που θα πήγαιναν για αποπληρωμή δανείων να διοχετευτούν για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.
  (δ) Δραστική Μείωση επιτοκίων κατά 2%-3% μέσω διατάγματος
  (ε) Προπώληση 5 αδειών καζίνο ένα σε κάθε πόλη, η ανέγερση των καζίνο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και η λειτουργία τους θα φέρει έσοδα και θα κτυπήσει τον υπόκοσμο
  (ζ) Εξεύρεση 1000 ξένων αγοραστών με κίνητρο ότι με κάθε επένδυση για 3εκ. ευρώ σε ακίνητα ή αλλού θα λαμβάνει Κυπριακή Υπηκοότητα-έτσι μαζεύουμε 3δισ.
  (η) Πραγματοποίηση όλων των πληρωμών πάνω από 10 ή 20 ευρώ με την χρήση κάρτας και λήψη 0,5% επί του ποσού της πληρωμής από την JCC για το κράτος, έτσι εξαλείφεται και η φοροδιαφυγή και αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους αφού όλοι όσοι εισπράττουν πάνω από 10 ή 20 ευρώ ανά συναλλαγή (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, εστιατόρια κ.λ.π.) δεν θα μπορούν να κρύψουν εισοδήματα
  (θ) Να σταματήσει το ΓΕΣΥ και τα εκατομμύρια που ξοδεύουμε κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και να ψηφιστεί νομοθεσία για υποχρεωτική ασφάλιση υγείας φυσικών προσώπων, να πληρώνει ας πούμε καθένας μας ένα ποσό τον χρόνο (όπως ασφαλίζουμε το αυτοκίνητο μας) €700 για κανονική ασφάλεια (θα καλύπτει το 80% των εξόδων μας σε όποια ιδιωτική κλινική και 100% σε κρατικά νοσηλευτήρια), €1000 (ασφάλεια Gold) για κάλυψη 100% παντού και €1500 (ασφάλεια platinum) για κάλυψη 100% και στο εξωτερικό
  (ι) Μείωση του λίπους που υπάρχει στα δημόσια έξοδα/δαπάνες σε επιδόματα, ψηλούς μισθούς, διπλές συντάξεις και άλλα έξοδα. Τα ποσά που πάνε σε αυτά τα έξοδα δεν επηρεάζουν την κατανάλωση αλλά απλά αποταμιεύονται και έτσι δεν μειώνουν τα έσοδα του κράτους και (κ) Εκσυγχρονισμός/απλοποίηση διαδικασιών στις δημόσιες υπηρεσίες για μείωση χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών και αφοσίωση χρόνου σε παραγωγικές διαδικασίες, για παράδειγμα όπως έχουν γίνει τα ΚΕΠ, παρόμοιες διευθετήσεις να γίνουν σε κτηματολόγια, φόρους, κοινωνικές ασφαλίσεις, ΦΠΑ, νοσοκομεία με απλοποίηση διαδικασιών και αυτοματοποιήσεις, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ να ονομαστεί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΕΠ και να μπορεί ο πολίτης να ρωτά και να λαμβάνει την απάντηση τι χρειάζεται να κάνει, τι έγγραφα να συμπληρώσει που να πάει/ να αποταθεί για να διεκπεραιώσει ότι δουλειά χρειάζεται
  (λ) Τέλος δημιουργία ιστοσελίδας για καταχώρηση εισηγήσεων από πολίτες για βελτίωση της οικονομίας και της λειτουργιάς του κράτους οι οποίες θα αξιολογούνται από επαγγελματίες ειδικούς και να προωθούνται για υλοποίηση στα αρμόδια υπουργεία εκεί που κρίνεται χρήσιμο.

  • avatar
   ΓιάννηςΠ on April 30, 2013 - (permalink)

   Συνονόματε,
   Συμφωνώ με όσα γράφεις. Καμιά φορά υπάρχουν τόσο απλές και αποδοτικές λύσεις που διερωτούμαστε πως και δεν τις σκεφτονται οι εκάστοτε κυβερνώντες ή οι μανδαρίνοι των υπουργείων όπως τους ονόμασε ο τέως.

   Υ.Γ. Αν έχεις πρόσβαση θα ήταν καλό να προωθήσεις αυτές τις ιδέες στος κυβερνώντες. Πέραν τούτου θα ήταν καλό να της δημοσιοποιήσεις σε χώρους με ψηλότερη αναγνωσιμότητα΄, όπως εφημεριδες κλπ

 17. avatar
  Ashamed on April 30, 2013 - (permalink)

  “when all other contingencies fail, whatever remains, however improbable, must be the truth.”

  To the academics: no one says that Cy-exit is a good thing. Troika is for sure not a good thing, and you would have been more convincing if you had at least given us some more of a balanced view. How bad would it be in your opinion if we are under troika.

  In any case, your arguments are not a surprise to people with some knowledge on the topic, however, we all know how subjective economics are. Not to mention that on this specific topic you cover two Nobel prize winners have recently argued that Cy-exit should be considered.

  Can someone from you please explain whether under cy-exit we will be able to print more pounds when necessary and temporarily at least drive our way out the crisis?

 18. avatar
  Σταύρος Ζένιος on April 30, 2013 - (permalink)

  Αγαπητοί, είναι πράγματι θλιβερό να δαπανάται τόση ενέργεια για να απαντούμε σε ανόητες εισηγήσεις. Το κύριο μήνυμα είναι ότι όποιος απορρίπτει μια πρόταση πρέπει να προτείνει κάτι καλύτερο που να στέκει θεωρητικά και να δουλεύει στην πράξη!

  Όσο για την ευθύνη των ακαδημαικών που δεν διαπιστώσαμε έγκαιρα τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα βεβαίως αποδεκτή σε ένα θεωρητικό επίπεδο.

  Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2011 αρθρογράφησα στο Stockwatch για

  Το ναρκοπέδιο του τραπεζικού συστήματος
  Λεηλασία Τραπεζών

  Από τον Μάιο 2011 εισηγήθηκα πάλι με άρθρο στο Stockwatch σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής εξηγώντας γιατί έπρεπε να γίνει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ διερεύνηση. Αν γινόταν θα είχαμα αποφύγει τα χειρότερα της Λαικής. Θα βλέπαμε το καράβι να πηγαίνει στα βράχια.

  Όσο αφορά τις απόψεις μου για την οικονομία της χώρας δεν συνοψίζονται αγαπητέ ThomasTt στις τρείς γραμμές που μου αποδίδεις, αλλά σε τρία κεφάλαια του βιβλίου μου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ. Το βιβλίο γράφτηκε πριν αρχίσει η κρίση αλλά οι προτάσεις για

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  ΚΡΑΤΟΣ

  στέκουν και δείχνουν πορεία ανάπτυξης.

  Αν κάποιος ενδιαφέρεται θα το βρεί ηλεκτρονικά εδώ:

  http://www.fbrh.eu/zenios/

 19. avatar
  Σταύρος Ζένιος on April 30, 2013 - (permalink)

  Μνημονιακοί vs Αντι-μνημονιακών
  ή Ευρώ vs Αντι-ευρώ.

  Η πρώτη είναι απλουστευμένη ανάλυση ενός σύνθετου ερώτήματος.

  Το δεύτερο αξίζει σοβαρής ανάλυσης. Ανήκω στην σχολή που πιστεύει οτι το ευρώ είναι σχεδιασμένο λανθασμένα. Στην Κυπριακή κρίση είδαμε “πατσιαρίσματα” που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Γι′ αυτο είδαμε και τόσο διεθνές ενδιαφέρον, δεν είναι για την Κύπρο το ενδιαφέρον.

  Ανήκω επίσης στην σχολή σκέψης που θα ήθελε να δεί την ΕΕ να διορθώνει τα προβλήματα της, πιστή στα αρχικά της οράματα.

  Που μας αφήνει στην πράξη αυτή η προσέγγιση? Εντός του ευρω πληρώνουμε λάθη και δικά μας και άλλων, αλλά με βοήθεια. Ας μην ξεχνάμε επιτόκια 2.5% και μακρά περίδο χάριτος. Εκτός ευρώ πληρώνουμε μόνο τα δικά μας λάθη αλλά εντελώς μόνοι μας και με μια μακρά και αβέβαιη περίοδο προσαρμογής.

  ¨Ετσι, εντός ευρώ η λύση! Να πάρουμε ιδοκτησία της διαδικασίας και ταυτόχρονα να δουλέψουμε με άλλες χώρους και την ΕΕ για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του ευρώ που ευνοούν κά
  ποις βόρειες χώρες αλλά στο τέλος θα καταστρέψουν όλους.

 20. avatar

  to Thomas tt, Andreas, Pablo and others:
  Personally (to the extent that I contributed to this document) my intent has been to point out a number of serious flaws in the Charalambakis study: i.e. the use of identities rather than correctly specified econometric equations referring to gdp growth regressed on gdp growth for services and non-services, as well as issues with short sample (thus huge uncertainty characterizing these estimates) and big mistakes in the deficit to gdp figures in Table 1 for 2011 and 2012 (e.g. you have 11.5 rather than 6.3 for 2012.) These are summarised in the following quote and were explained in yesterday’s press conference: “Στο βαθμό που μπορέσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τη μεθοδολογία του, αυτή είναι προβληματική αφού εκτιμά ταυτότητες αντί σωστές οικονομετρικές εξισώσεις, και ακόμα χρησιμοποιεί λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία σε κάποιες περιπτώσεις.”
  Given the irrevocable nature of the choice Charalambackis had proposed for Cyprus, one should be more careful with making strong statements and providing such strong recommendations that will determine people’s lives here for a long time to come, using a study that is so inadequate. I think it is our job to defend Cyprus at an academic level when anyone comes in to promote such risky optons with such weak evidence.
  Having said that, I should also point out that the Troika estimates are also problematic. Thus, we should make sure we implement the program in a timely manner to fix structural problems but also to avoid the blame and even demand more from Europe (rather than being forced to implement more austerity at that time) when the Troika numbers eventually do not add up.
  My second personal iintention was to illustrate (again) the dangers of abandoning the euro in that (1) devaluation won’t help competitiveness as much in the case of Cyprus (2) it would imply huge loss of savings (big haircut) for all small depositors in all banks in addition and (3) it would make the debt in euro unsustainable causing default which then cause economic coss but also political costs related to political isolation and implications for our abiliity to utilized our natural gas in that scenario with Turkey in the neighborhood.

 21. avatar
  Σάββας Τταντής on May 1, 2013 - (permalink)

  Ξεκίνησε να φοβίζει τους Ευρωπαίους Ηγέτες το “Φάντασμα της Κύπρου” . (Βλέπε άρθρο 17/4/2013 “Τα λάθη της Τροικας και το Φάντασμα της Κύπρου”)

  Αυτό που κάνανε στην Κύπρο θα κατρέχει τις Ευρωπαικές Τράπεζας για χρόνια. Δώσανε ατομικές βόμβες σε δημοσιοδράφους και αναλυτές. Ενας δημοσιογραφος η αναλυτής θα μπορεί να γονατίσει Ευρωπαική Τράπεζα εάν αυτή έχει πρόβλημα και χρειάζεται κεφάλαια. ΟΙ Ευρωπαικές Τράπεζας , ακόμα και οι ίδιες οι χώρες της Ευροζώνης είναι πλέον όμηροι των S&P, Modys , Fitch. Περιμένω υποβαθμίσεις μεγάλων Τραπεζών στην Ευρώπη στους επόμενους μήνες……..

  “Να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα προσπαθούν τώρα οι Ευρωπαίοι, μετά το φιάσκο με το bail-in της Κύπρου, όταν και αποφάσισαν «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να προστατεύουν και τους μεγάλους καταθέτες από ενδεχόμενο «κούρεμα» σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας τράπεζας.”

  Σάββας Τταντής Λογιστής/Χρηματιστής

 22. avatar
  Σάββας Τταντής on May 1, 2013 - (permalink)

  Dear Ashamed

  printing money is not the right solution to get us out of the crisis. It will be a temporary ILLUSSION. Printing money to pay goverment deficits , public debt etc etc will create inflation and thus devaluation of the currency in the medium/long term. If printing money was the solution, why dont goverments also print money to capitalise their Banks or give millions of paper money to all their citizens to pay back their debt??

  The solution to the crisis is the increase in wealth/capital/job creation through real productivity , expansion of the economy , foreigh capital injections in the economy (exports, tourism etc ) etc etc etc

  Consider the following example …

  Cy Fantasy Island is a newly inhabited island by 1000 persons. On their first day on the Island the wise men of the Tribe decide to organise the country. Elections take place, the goverment is formed. A Central bank is created. 100 persons are employed by the goverment. The goverment must find ways to pay the goverment employees. They come up with a Briliant idea. PRINT paper money to pay goverment employees .

  Solution needed to be found for the 900 remaining persons who are still unemployeed. A politician comes up with another briliant idea. The goverment will built a factory that will produce cars, employ all 900 unemployeed persons .

  The goverment needs to import plant and machinery from Germany for the car factory.The cost of the machinery is Euro 10m. The new currency of the country is not accepted by the foreigh factory and payment needs to be made in Euros. The goverment makes a LOAN of Euro 10m from a foreign Banking institution that opened a Branch on the Island.

  The current structure of the New Economy is as follows:

  -Goverment foreign debt euro 10m.Foreign debt denominated in local currency 10M Cyprus Pounds.
  -Goverment employees, Central goverment 100.
  - Goverment eployees through the Car factory 900.
  -Unemployment in the Economy : 0%
  -The currency of the Island is Cypound and its value is fixed at a rate of 1:1 with the Euro.

  Factory production begins. The goverment needs car orders/sales and advertises a 10% discount on first 1000 units to be produced. Selling price for each car is Cypound 20,000 plus VAT of 20%. All citizens of the country apply and get approval for a Loan from a Foreign Bank Branch and place an order at the factory. 50% prepayment on the car price was paid.

  Production for the 1000 cars begins and will take 12 months. During these 12 months there was prosperity on the Island, everyone had a job, the goverment had income to pay its employees etc etc

  At the end of the first year everyone got their brand new shiny car. Everyone was happy….

  Year 2 begins. No more orders for cars are placed . Everyone on the Island has a car they do need a second car. No orders are placed from abroad as the car selling prices can not compete with similar japanese or even european cars. Production slows, stocks accumulate. Every week factory employees are fired. The factory is making losses.

  Unemployment increases every week.

  The goverment takes 2 measures. (a) Prints more Cypound to pay goverment employees . b) The currency is devalued by 50% compared to the Euro and the Japanese Yen in order for local car selling prices to be attractive.Some new orders are placed from abroad.

  The factory is still making losses. Only 100 workers are still working in the factory.

  The structure of the economy at the end of Year 2.

  -central goverment employees 100.
  -goverment employees through the factory 100.
  -unemployement rate 80%
  - Goverment debt in euros 10m .

  The factory continuous to make losses and closes. There is no demand for the Cypound. The goverment is paying unemployment benefits and does not have any income from Vat as noone buys cars anymore.

  The government decides to print more Cypouds and gives to all the 1000 citizens as unemployment benefits etc. The citizens repay back their local curency car loans.

  The 10 million euro Loan of the goverment/factory needs to be repaid in EUROS . The bank is not accepting the Cypound as a repayment currency as they can not “sell” the Cypound no one needs it and noone is ready to pay anything for it. The government can not repay back the Euro Loan. The government is bankrupt.

  The creditors/foreign bank get an international court order and take ownership of the Island.

  Structure of the economy at the end of year 3.

  - unemployment rate 100%
  - everyone has a new car but no money to buy petrol.
  -The government is bankrupt.

  everyone including the “wise men ” of the Tribe blame the Bank for loosing the ownership of their Island.

  Dear Ashamed the decision for own currency is not as easy and straight forward decisionas many might think . All parameters need to be carefully examined and especially the very basic principle of economics “demand ” needs to be seriously considered ….

  Savvas Ttantis 1/5/2013

  • avatar
   Ashamed on May 1, 2013 - (permalink)

   Savva,
   Thanks for your note. To my understanding, the US is exactly doing this, i.e. printing its way out of the crisis. I am not saying it is not crazy – we all know why the US chose this path though rather than the austerity path of the Germano-europeans. They have seen the consequences of austerity in the past.

   The barbarians are standing at our gate (troika), awaiting for our surrender of sovereignty. We maybe thinking of hyperinflation risks, static examples, ideas to write academic papers (this forum gives many ideas to academics), however, what makes us think that the consequences of troika are less than those of printing our way out of the crisis?

   I am inclined to say (no matter how stupid it does sound) that unfortunately cyexit needs to be at least considered as a solution of self dignity whereby the efforts and sacrifices of the cypriots along with the benefits of gas reserves would benefit their own currency in the long-run.

   • avatar
    A on May 1, 2013 - (permalink)

    Ashamed,

    The US is not printing its way out of the crisis.The Federal Reserve has created bank reserves (electronic entries really) mostly to remove MBS from the banks’ balance sheets and inject liquidity in the market. What you are probably referring to is “deficit spending” which, as the term suggests, involves spending more than you make and creating deficits along the way.

    The US is able to engage in deficit spending, because the markets somehow decided that the US can borrow as much as it needs at historically low rates. Cyprus cannot really engage in “deficit spending” without EU assistance because we cannot borrow. If we were to go back to the pound, we could try to fund our deficits by printing money (which, again, is not what the US is doing) but as Savvas explained this is a bad idea.

    But even if we could borrow at low rates it is not immediately clear that we should try to solve our problems through deficit spending. Deficit spending is a good idea to help demand pick up and get the economy “rolling” again. In our case, much of demand was fueled by excessive credit, and I sure hope that part of that demand never picks up again. Not to say there is no value to deficit spending, but one should only apply it where necessary. Pound or euro, the structural imbalances in the economy should be addressed and fat should be trimmed; there’s really no way around that.

    • avatar
     Ashamed on May 1, 2013 - (permalink)

     Perhaps the proof that cyprus is systemic could come from cyexit.

 23. avatar
  An opposite view on May 1, 2013 - (permalink)

  Ακόμα ένα κακό μονόπλευρο κείμενο το όποιο δημοσιεύεται στο στοκγουοτς στο όποιο δεν επιχειρηματολογούν οι συγγραφεις του στοιχειωδώς για αυτό που υποστηρίζουν. Αυτό που χρειάζεται πρέπει να είναι μελέτη μακροχρόνια αποτελέσματα μνημονίου- μακροχρόνια αποτελέσματα επιλογής μη μνημονίου.

  Η άλλη επιλογή είναι κακή άρα δεν είναι εναλλακτική είναι λανθασμένος τρόπος αντιμετώπισης τόσο περίπλοκων ζητημάτων καθώς χωρίς αρκετά στοιχειά θεωρείτε σίγουρα καλύτερη την επιλογή Α.

  Θεωρητικά θα μπορούσε χρεωκοπία σε συμφωνία με την ΕΕ και ακόμη και έξοδος από το ευρώ τώρα να είναι καλύτερη από χρεωκοπία στο μέλλον, η τροικοκρατία για πολλά χρόνια, με ναι χειρότερες συνέπειες για την κυπριακή παραγωγή. Με βάση τα δεδομένα είναι αρκετά πιθανή η χρεωκοπία μας και έξοδος από το ευρώ σε χειρότερη οικονομικά Κύπρο ή τροικοκρατία για παρά πολλά χρόνια με τρομακτική ανεργία όπου η διάλυση της παράγωγης θα φέρνει χειρότερα οικονομικά και μεγαλύτερο χρέος το όποιο θα φέρνει μεγαλύτερα υφεσιακά μετρά. Με τον δρομό και κίνδυνο και πάλι της χρεωκοπίας. Το σίγουρο είναι πως τα μακροχρόνια αποτελέσματα των σημερινών αλλά και αυριανών επιλογών μας θέλουν μελέτη.

  Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως πιθανόν μπροστά μας να μην έχουμε καμία βιώσιμη επιλογή άρα η υποστήριξη της οδού του μνημονίου δεν είναι τόσο εύκολη. Όπως και το αντίθετο.

  Θεωρώ πως όπως και οι πολιτικοί μας έτσι και οι ακαδημαϊκοί μας η για να είμαι δίκαιος αυτοί οι ακαδημαϊκοί δεν έδειξαν στοιχειά προγραμματισμού του μέλλοντος ώστε η Κύπρος είτε μέσα είτε εκτός του μνημονίου να είναι έτοιμη με σχέδιο και γνώση να αντιμετωπίσει το ότι θα ακολουθήσει. Η υποστήριξη στο μνημόνιο απαιτεί περισσότερη επιχειρηματολογία από αυτή που πρόσφεραν οι υποστηριχτές του. Ο φοβισμένος κόσμος αυτό απαιτεί.

  Γενικότερα τίποτε περισσότερο από ότι λένε πολιτικοί. Ελπίζω επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα και περίπλοκα να δω σοβαρό προγραμματισμό χωρίς ωραιοποιήσεις η μη λεπτομερής αναφορά των αρνητικών για τις επιλογές που υποστηρίζει κάποιος. Με λογική όχι μόνο το σήμερα αλλά μακροχρόνια προοπτική. Ο κόσμος δυστυχώς θα ζήσει με τις συνέπειες όλων των επιλόγων και όχι με την λογική των αρνητικών αυτών που δεν επιλεγούμε. Αυτό ισχύει και για αυτούς της αντίθετης από εσάς άποψης.

  Όταν διάβασα το κείμενο σας θυμήθηκα τους πολιτικούς που τρώνε περισσότερο χρόνο να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, παρά να επιχειρηματολογήσουν πως αυτά που κάνουν είναι σωστά και προγραμματισμένα. Ο λόγος αυτής της φιλοσοφία είναι διότι αδυνατούν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και την πολιτική τους η οποία ο κόσμος γνωρίζει είναι τρύπια και γεμάτη λάθη και τους είναι πιο εύκολο να κτυπούν τα λάθη του άλλου παρά να προβάλουν τα δικά τους σωστά. Αυτή η νοοτροπία του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου έχει αηδιάσει τον κυπριακό λαό.

  Ακόμα μια φορά κακίζω την μονόπλευρη, αντιεπιστημονική προσέγγιση σας όπου αρνείστε να εξετάσετε με λεπτομέρεια τα αρνητικά της επιλογής που υποστηρίζετε. Αυτό είναι πολύ κακή επιχειρηματολογία, συνηθισμένη από πολιτικούς και χειριστού επίπεδου όπου σκοπός δεν είναι η αναζήτηση της πλήρους αληθείας αλλά η προπαγάνδα. Αυτή η νοοτροπία είναι καταστροφική για μια χωρά η όποια έχει να αντιμετωπίσει πολύ περιπλοκές καταστάσεις που απαιτούν τεράστιο προγραμματισμό και ευελιξία και και η πολιτική αυτομάτου πιλότου διότι η άλλη επιλογή είναι χειρότερη ήταν και θα είναι καταστροφική. Αυτή η νοοτροπία είναι σύμμαχος και του συρε το πρόβλημα παρατζι καθώς σίγουρα η ψήφιση του μνημονίου αυτό κάνει για το θέμα χρεωκοπίας αλλά δεν σημαίνει πως είναι στρατηγικά ορθότερο καθώς βραχυπρόθεσμα αποφεύγεται μια κρίση αλλά το πρόβλημα παραμένει. Λόγω της ύπαρξης κατεστημένου και λανθασμένων νοοτροπιών όπου δεν υπάρχει προγραμματισμός πέραν αυτού που συμβαίνει άμεσα μπροστά μας για να περάσουμε το κείμενο σας που δεν έχει σωστή επιχειρηματολογία δεν διαφοροποιείται αρκετά από την νοοτροπία συρε το πρόβλημα παρατζι και ακολούθησε αυτό που βραχυπρόθεσμα φαίνεται ευκολότερη λύση. Αυτή την πολιτική πιστά ακολούθησε το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο με τα γνωστά αποτελέσματα. Ελπίζω κάποτε να αλλάξουν συγκεκριμένες νοοτροπίες στον τόπο μας. Ελπίζω η Κύπρος κάνει πολιτικές επιλογές με βάση πολύ σοβαρού προγραμματισμού για το μέλλον και να τελειώσει επιτέλους το σχέδιο αυτομάτου πιλότου το όποιο είναι πολιτική του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και η μονή σταθερά μέχρι τώρα ακόμα και εάν αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

 24. avatar
  ThomasTt on May 1, 2013 - (permalink)

  Για αυτούς που δεν γνωρίζουν την παραβολή του Paul Krugman για το «Capitol Hill Babysitting Co-op», επισυνάπτω περίληψη της:

  «The baby-sitting co-op consisted of a large group of professionals in the Washington D.C. area to look after each other’s babies. In order to run smoothly and avoid book-keeping hassles, the co-op issued scrip (money). Each scrip represented one-half hour of baby-sitting services. In this sense, the scrip was intended to serve as a unitof account and medium of exchange in this small economy. However, the co-op got into a recession when the scrip began serving as a store of value. In Krugman’s version of thestory, some members attempted to increase their reserves of scrip to use later in times of need. This attempt to increase reserves automatically implied fewer purchases of baby-sitting services. In other words, the desire to increase reserves had the natural consequence of a decrease in demand for goods (i.e., baby-sitting hours). The baby-sitting co-op found itself in the middle of a recession.

  …. One possible policy recommendation for the recession is to increase the total quantity of money. This will allow the public to hold more money without cutting back spending. In fact, after failed legislative remedies, the co-op board printed more scrip and the baby-sitting economy recovered…»

  Και ποιο αναλυτικά: http://www.academia.edu/857674/Krugman_Meets_Marx_and_Keynes_at_the_Baby-sitting_Co-op

 25. avatar
  Savvas Ttantis on May 1, 2013 - (permalink)

  Dear Ashamed

  I understand and respect the merits of having our own currency but I strongly believe that the solution to our financial crisis is not a printing machine.

  Our problem is not the Euro , its not the currency but unemployment, government deficit that leads to increasing government debt, trade deficit etc etc

  We need to create new jobs by growing our economy , by increasing exports and increase the number of tourists visiting the island. We need more foreign investments in the real economy. We need to produce more and spent less. Our gas reserves should be our exit strategy from TROIKA ….

  unfortunately the Eurogroup decision not to assist our banks and the bail in experiment will cause more damage to our economy in the next months. Its not the fault of the Euro currency but european politicians…..

  Its going to be very bad in the Island in the next months/years but if we exit the euro at this point of time the situation will be worse…..

 26. avatar
  IoannisTakis on May 1, 2013 - (permalink)

  Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος θα ήταν μέγα σφάλμα για οικονομικούς αλλά και συνάμα πολιτικούς λόγους η έξοδος μας από το Ευρώ. Η συζήτηση που γίνεται με βάση οικονομικές θεωρίες και όρους για το κατά πόσο είναι σωστό για μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση να μπορεί να τυπώνει το δικό της νόμισμα ρίχνοντας χρήμα στην αγορά μπορεί να έχει μια λογική βάση για χώρες όπως η Αγγλία και οι Η.Π.Α. οι οποίες διαθέτουν ένα διεθνώς, καθιερωμένο, αναγνωρισμένο, αποδεκτό για διεθνείς συναλλαγές και σχετικά “δυνατό” νόμισμα. Αυτές οι χώρες διαθέτουν επίσης πολυδιάστατες οικονομίες που βασίζονται κυρίως στην βιομηχανία με τις εξαγωγές των βιομηχανικών τους προϊόντων να αποτελούν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους και μπορούν με μια υποτίμηση να αυξήσουν γρήγορα τις εξαγωγές τους. ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Το επιχείρημα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επιλέξει να συναλλάσσεται με το Αμερ. Δολάριο αντί με μια νέα Κυπριακή Λίρα θα έπρεπε να τίθεται μετά που προηγουμένως θα είχαν λάβει την έγκριση των Η.Π.Α….
  Εάν η Κύπρος αυτοβούλως λάβει απόφαση για έξοδο από το Ευρώ και έναρξη εκτύπωσης του δικού της νομίσματος (νέα λίρα) θα ισοδυναμεί με πολιτική και οικονομική αυτοκτονία για λόγους (μείωση αποταμιεύσεων, ανυποληψία νέου νομίσματος, κυρίως εισαγωγική χώρα >>αύξηση κόστους όλων των εισαγόμενων προϊόντων, φάρμακα, φαγώσιμα, πετρέλαιο>> αύξηση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος>> κόστους παραγωγής κ.λ.π.) που έχουν εκτενώς εξηγήσει οι ακαδημαϊκοί αλλά και άλλοι εδώ φίλοι συνομιλητές. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε επίσης και τους πολιτικούς κινδύνους που συνεπάγεται μια έξοδος από το ευρώ σε σχέση με την παραμονή μας ακόμα και στην Ε.Ε. με την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε πολιτική απομόνωση με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις προοπτικές εκμετάλλευσης των Κυπριακών Υδρογοναθράκων να είναι και υπαρκτή και μεγάλη.
  Λέγοντας τα πιο πάνω δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας δεν θα πρέπει να έχουν έτοιμο σχέδιο για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ που μπορεί να προέλθει είτε (α) λόγω κατάρρευσης της Ευρωζώνης, είτε (β) λόγω του ότι η Κυπριακή Οικονομία δεν θα τα καταφέρει εντός μνημονίου και είτε (γ) διότι σε κάποια φάση στο μέλλον οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες θα ευνοούν κάτι τέτοιο.
  Πρώτιστος αλλά και μοναδικός στόχος στην παρούσα φάση θα πρέπει να είναι η παραμονή μας στο ευρώ και η επικέντρωση των προσπαθειών μας για την όσο το δυνατό γρηγορότερη έξοδο από την ύφεση και είσοδο μας σε φάση ανάπτυξης.
  Υ.Σ. Σε ότι αφορά την κριτική που γίνεται στους ακαδημαϊκούς για το ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την ένταση της οικονομικής κρίσης και κυρίως την ολέθρια κατάληξη της οφείλουμε για σκοπούς δικαιοσύνης να αναφέρουμε τα εξής:
  (α) Είναι γεγονός ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα ειδικά του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πρώτα χρόνια της παρουσίας της στην Κύπρο διατηρούσε μια στάση εσωστρέφειας αφού παρά το ότι παρήγαγε σημαντικό έργο, αυτό δεν παρουσιαζόταν έξω στην κοινωνία της Κύπρου. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια και ειδικότερα επί πρυτανείας των κ.κ. Ζένιου και Χριστοφίδη έχει αρχίσει να κάνει έντονη την παρουσία της με δεκάδες άρθρα και εισηγήσεις οι οποίες όμως τις πλείστες φορές μένουν στο στάδιο των εισηγήσεων και δεν προχωρούν σε αυτό της υλοποίησης. Παρά το ότι η ευθύνη της υλοποίησης δεν ανήκει στους ακαδημαϊκούς μας θα πρέπει να δεχτούν κριτική για το ότι δεν κατάφεραν να περάσουν τις απόψεις τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  (β) Συγκεκριμένα, όπως βγήκαν ξεκάθαρα χτες δημόσια και τοποθετήθηκαν για το που θα οδηγείτο η Κύπρος με πιθανή έξοδο από το ευρώ, θα έπρεπε, αφού έβλεπαν που πήγαιναν τα πράγματα να έκαναν το ίδιο πριν την απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup από την Βουλή. Θα μπορούσαν δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή να προτείνουν με πολλή ένταση την ψήφιση για γενικό καθολικό κούρεμα εξαιρώντας ίσως τις πρώτες 100 χιλ. και φορολογώντας με ψηλότερο ποσοστό τις καταθέσεις πάνω από 100 χιλ. σε όλες τις τράπεζες, κάτι που θα ήταν πιο δίκαιο και το κυριότερο θα μας παρείχε τον χρόνο για μια πιο ομαλή προσαρμογή του τραπεζικού τομέα και κυρίως της εξυγίανσης της οικονομίας.
  (γ) Σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να κατηγορεί τους ακαδημαϊκούς μας για τις ευθύνες άλλων. Διότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν ανέμενε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα έκανε αυτό που όφειλε για σωστή εποπτεία και πρόληψη, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση θα άφηνε τα πάντα να καταρρεύσουν χωρίς να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα νομίζοντας ότι έτσι δεν θα αναλάμβανε πολιτικό κόστος. Ούτε βεβαίως ανέμενε κάποιος λογικά σκεπτόμενος ότι στην τελευταία ευκαιρία που μας δόθηκε από την λανθασμένη πρώτη απόφαση του Eurogroup, το κατεστημένο που καθοδηγεί τα πάντα εδώ στην Κύπρο θα οδηγούσε την Βουλή να πει το ολέθριο από κάθε άποψη ΟΧΙ την στιγμή που κανένας ακόμα μέχρι και σήμερα (ένα μήνα μετά) δεν έχει να προτείνει κάτι άλλο.
  (δ) Συμπερασματικά ή όλη συζήτηση που γίνεται με βάση οικονομικούς και νομικούς όρους μπορεί να έχει βάσιμα επιχειρήματα εκατέρωθεν. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η διάσωση της οικονομίας αφορά στην ουσία την σωτηρία της πατρίδας μας και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν -αφού λάβουν βεβαίως υπόψη τα νομικά και οικονομικά επιχειρήματα- θα είναι πολιτικές και ελπίζουμε να είναι οι σωστές.

 27. avatar
  Ashamed on May 1, 2013 - (permalink)

  I do appreciate there are unknown consequences with cyexit.

  To a great extent my persistence to at least consider it as an alternative is due to my fears that troika will unlikely let us invest and reduce unemployment. Is anyone who doubts that austerity, layoffs and debt repayment will be troka’s priorities? At least with our own currency the chances of creating such investments are relatively higher.

 28. avatar
  Andreas K on May 2, 2013 - (permalink)

  Το κείμενο των ακαδημαϊκών πραγματικά μου θύμισε ένα απόφθεγμα από ένα Αυστριακό φιλόσοφο, που σημειωτέο έμαθα πρώτη φορά την ύπαρξή του σε μιαν εργασία για ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του αγαπητού καθηγητή Σταύρου Ζένιου, που έλεγε “Μπορεί κανείς να φυλακιστεί σ’ ένα δωμάτιο με ξεκλείδωτη πόρτα, αν τυχόν η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα και δεν του περάσει απ’ το μυαλό να τραβήξει αντί να σπρώξει.” Λούντβιχ Βίτγκενστάιν.

  Πραγματικά διερωτώμαι όλοι αυτοί οι πεφωτισμένοι ακαδημαϊκοί δεν έχουν κάτι άλλο να προτείνουν; Tα διλήμματα τύπου ΜΝΗMONIO ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ τα έχουμε δει σε επανάληψη δις, τρις… πολλάκις … στην Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Αργεντινή… μπορεί ένας από τους υποφαινόμενους να μου ονοματίσει μια χώρα που εφάρμοσε αυτές τις πολιτικές και δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή στα όρια της ανέχειας ή και πιο κάτω. Πραγματικά υπάρχει κάποια χώρα που εφάρμοσε τις προτάσεις του ΔΝΤ και ανάκαμψε;

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση των ακαδημαϊκών του ΠΑΝ.ΚΥΠ. περιορίζεται και φυλακίζεται σύμφωνα με τον Βίτγκενστάιν μέσα σε ένα ξεκλείδωτο δωμάτιο. Ακόμα κάτι που βασανίζει το μυαλό μου είναι γιατί δεν υπογράφει ούτε και ένας κοινωνιολόγος ή ένας πολιτικός επιστήμονας το παρόν άρθρο. Το θέμα άπτεται της κοινωνικής διάστασης της κυπριακής κοινωνίας και πραγματικά θα είχε περισσότερη βαρύτητα αν το παρόν άρθρο ήταν προϊόν πέραν από οικονομικής και κοινωνικής ανάλυσης, γιατί κύριοι οφείλουμε να θυμόμαστε ότι πέραν από τους αριθμούς, στο τέλος της ημέρας, η ουσία κρύβεται στον άνθρωπο και την ίδια του την ύπαρξη.

  Όταν ευδοκιμούν οι αριθμοί ενώ από την άλλη η πλειοψηφία ενός λαού υποφέρει, τότε πραγματικά αυτή η κοινωνία είναι προβληματική…

 29. avatar
  IoannisTakis on May 2, 2013 - (permalink)

  Αγαπητέ Ανδρέα Κ. δυστυχώς όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο δεν σου μένουν πολλές επιλογές. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε ή καλύτερα μας έχουν φέρει οι πολιτειακοί μας άρχοντες. Μπρος γκρεμός (χρεωκοπία και λίρα) και πίσω ρέμα (Μνημόνιο). Και από τον γκρεμό που σημαίνει σίγουρο θάνατο –μη έχοντας άλλη επιλογή- αποφασίζουμε να μπούμε στο αγριεμένο ρέμα υποχρεωτικά κολυμπώντας και παλεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις με την ελπίδα ότι μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνες θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ήρεμα νερά και στο τέλος θα πατήσουμε στεριά.
  Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος θα ήταν μέγα σφάλμα για οικονομικούς αλλά και συνάμα πολιτικούς λόγους η έξοδος μας από το Ευρώ. Η συζήτηση που γίνεται με βάση οικονομικές θεωρίες και όρους για το κατά πόσο είναι σωστό για μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση να μπορεί να τυπώνει το δικό της νόμισμα ρίχνοντας χρήμα στην αγορά μπορεί να έχει μια λογική βάση για χώρες όπως η Αγγλία και οι Η.Π.Α. οι οποίες διαθέτουν ένα διεθνώς, καθιερωμένο, αναγνωρισμένο, αποδεκτό για διεθνείς συναλλαγές και σχετικά “δυνατό” νόμισμα. Αυτές οι χώρες διαθέτουν επίσης πολυδιάστατες οικονομίες που βασίζονται κυρίως στην βιομηχανία με τις εξαγωγές των βιομηχανικών τους προϊόντων να αποτελούν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους και μπορούν με μια υποτίμηση να αυξήσουν γρήγορα τις εξαγωγές τους. ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Το επιχείρημα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επιλέξει να συναλλάσσεται με το Αμερ. Δολάριο αντί με μια νέα Κυπριακή Λίρα θα έπρεπε να τίθεται μετά που προηγουμένως θα είχαν λάβει την έγκριση των Η.Π.Α….
  Εάν η Κύπρος αυτοβούλως λάβει απόφαση για έξοδο από το Ευρώ και έναρξη εκτύπωσης του δικού της νομίσματος (νέα λίρα) θα ισοδυναμεί με πολιτική και οικονομική αυτοκτονία για λόγους (μείωση αποταμιεύσεων, ανυποληψία νέου νομίσματος, κυρίως εισαγωγική χώρα >>αύξηση κόστους όλων των εισαγόμενων προϊόντων, φάρμακα, φαγώσιμα, πετρέλαιο>> αύξηση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος>> κόστους παραγωγής κ.λ.π.) που έχουν εκτενώς εξηγήσει οι ακαδημαϊκοί αλλά και άλλοι εδώ φίλοι συνομιλητές. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε επίσης και τους πολιτικούς κινδύνους που συνεπάγεται μια έξοδος από το ευρώ σε σχέση με την παραμονή μας ακόμα και στην Ε.Ε. με την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε πολιτική απομόνωση με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις προοπτικές εκμετάλλευσης των Κυπριακών Υδρογοναθράκων να είναι και υπαρκτή και μεγάλη.
  Λέγοντας τα πιο πάνω δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας δεν θα πρέπει να έχουν έτοιμο σχέδιο για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ που μπορεί να προέλθει είτε (α) λόγω κατάρρευσης της Ευρωζώνης, είτε (β) λόγω του ότι η Κυπριακή Οικονομία δεν θα τα καταφέρει εντός μνημονίου και είτε (γ) διότι σε κάποια φάση στο μέλλον οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες θα ευνοούν κάτι τέτοιο.
  Πρώτιστος αλλά και μοναδικός στόχος στην παρούσα φάση θα πρέπει να είναι η παραμονή μας στο ευρώ και η επικέντρωση των προσπαθειών μας για την όσο το δυνατό γρηγορότερη έξοδο από την ύφεση και είσοδο μας σε φάση ανάπτυξης.
  Υ.Σ. Σε ότι αφορά την κριτική που γίνεται στους ακαδημαϊκούς για το ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την ένταση της οικονομικής κρίσης και κυρίως την ολέθρια κατάληξη της οφείλουμε για σκοπούς δικαιοσύνης να αναφέρουμε τα εξής:
  (α) Είναι γεγονός ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα ειδικά του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πρώτα χρόνια της παρουσίας της στην Κύπρο διατηρούσε μια στάση εσωστρέφειας αφού παρά το ότι παρήγαγε σημαντικό έργο, αυτό δεν παρουσιαζόταν έξω στην κοινωνία της Κύπρου. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια και ειδικότερα επί πρυτανείας των κ.κ. Ζένιου και Χριστοφίδη έχει αρχίσει να κάνει έντονη την παρουσία της με δεκάδες άρθρα και εισηγήσεις οι οποίες όμως τις πλείστες φορές μένουν στο στάδιο των εισηγήσεων και δεν προχωρούν σε αυτό της υλοποίησης. Παρά το ότι η ευθύνη της υλοποίησης δεν ανήκει στους ακαδημαϊκούς μας θα πρέπει να δεχτούν κριτική για το ότι δεν κατάφεραν να περάσουν τις απόψεις τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  (β) Συγκεκριμένα, όπως βγήκαν ξεκάθαρα χτες δημόσια και τοποθετήθηκαν για το που θα οδηγείτο η Κύπρος με πιθανή έξοδο από το ευρώ, θα έπρεπε, αφού έβλεπαν που πήγαιναν τα πράγματα να έκαναν το ίδιο πριν την απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup από την Βουλή. Θα μπορούσαν δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή να προτείνουν με πολλή ένταση την ψήφιση για γενικό καθολικό κούρεμα εξαιρώντας ίσως τις πρώτες 100 χιλ. και φορολογώντας με ψηλότερο ποσοστό τις καταθέσεις πάνω από 100 χιλ. σε όλες τις τράπεζες, κάτι που θα ήταν πιο δίκαιο και το κυριότερο θα μας παρείχε τον χρόνο για μια πιο ομαλή προσαρμογή του τραπεζικού τομέα και κυρίως της εξυγίανσης της οικονομίας.
  (γ) Σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να κατηγορεί τους ακαδημαϊκούς μας για τις ευθύνες άλλων. Διότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν ανέμενε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα έκανε αυτό που όφειλε για σωστή εποπτεία και πρόληψη, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση θα άφηνε τα πάντα να καταρρεύσουν χωρίς να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα νομίζοντας ότι έτσι δεν θα αναλάμβανε πολιτικό κόστος. Ούτε βεβαίως ανέμενε κάποιος λογικά σκεπτόμενος ότι στην τελευταία ευκαιρία που μας δόθηκε από την λανθασμένη πρώτη απόφαση του Eurogroup, το κατεστημένο που καθοδηγεί τα πάντα εδώ στην Κύπρο θα οδηγούσε την Βουλή να πει το ολέθριο από κάθε άποψη ΟΧΙ την στιγμή που κανένας ακόμα μέχρι και σήμερα (ένα μήνα μετά) δεν έχει να προτείνει κάτι άλλο.
  (δ) Συμπερασματικά ή όλη συζήτηση που γίνεται με βάση οικονομικούς και νομικούς όρους μπορεί να έχει βάσιμα επιχειρήματα εκατέρωθεν. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η διάσωση της οικονομίας αφορά στην ουσία την σωτηρία της πατρίδας μας και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν -αφού λάβουν βεβαίως υπόψη τα νομικά και οικονομικά επιχειρήματα- θα είναι πολιτικές… . Και αυτή την φορά ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις -όσο επώδυνες και αν είναι- βάζοντας το καλό της πατρίδας πάνω από κομματικά, συντεχνιακά, οικονομικά, ιδιωτικά κ.α. συμφέροντα.

 30. avatar

  Κύριε ΙωάννηςΤάκης

  πολύ σωστές οι τοποθετήσεις σου και πάρα πολύ καλές οι εισηγήσεις σου.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS