Skip to content

Όχι σε Έξοδο από Ευρωζώνη

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on May 21st, 2013 - 10 Comments
avatar

Έχει αρχίσει για τα καλά, μετά και τη δημοσιοποίηση της μελέτης του ΑΚΕΛ, η συζήτηση για παραμονή ή όχι στη ζώνη του ευρώ.  Ο Νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Πωλ Κρούγκμαν επίσης πρόσφατα υποστήριξε ότι η έξοδος, μαζί με τη μαζική υποτίμηση, θα ήταν ένας τρόπος να αποφευχθεί μεγάλη ύφεση και ανεργία.  Η υποτίμηση θα έκανε τη χώρα περισσότερο ανταγωνιστική, με χαμηλότερες τιμές στα κυπριακά προϊόντα (για τους έχοντες ξένο συνάλλαγμα).

Διαφωνώ με αυτή τη λογική όπως θα μπορεί να υλοποιηθεί στην Κύπρο λόγω των σοβαρών κινδύνων στην επιτυχή πραγματοποίηση της αλλαγής, και επίσης διαφωνώ με την ιδέα ότι έχει η κυπριακή οικονομία την πολυτέλεια να εισαγάγει, μέσω αυτής της συζήτησης, και αυτή την αβεβαιότητα στα μυαλά επίδοξων επενδυτών, καταθετών, τουριστών, καταναλωτών και επιχειρηματιών.  Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχασε (τουλάχιστον) μια ολόκληρη τουριστική περίοδο το 2012 με αυτή τη συζήτηση, και η μαζική εκροή καταθέσεων τότε ήταν ένας από τους λόγους αύξησης του ELA (έκτακτη παροχή ρευστότητας) στη Λαϊκή Τράπεζα.

Αλλά πέστε ότι κοιμήσαμε τους πάντες και ξαφνικά, επιτυχώς, καταφέρνουμε να εισαγάγουμε νέο νόμισμα.  Θα αντιμετωπίσουμε αμέσως δύο ταυτόχρονα οικονομικά προβλήματα από το γεγονός ότι έξοδος σημαίνει μηδέν δανειοδότηση από το εξωτερικό καθώς δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους υφιστάμενους δανειστές μας και άρα δεν θα μας δανείζει κανένας για ορισμένα χρόνια (ναι, ούτε η τρόικα).  Έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 3.1% στο δημόσιο προϋπολογισμό για το 2012.  Με μηδέν δανειοδότηση από το εξωτερικό, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα αυτά τα χρήματα (περίπου €580 εκ.) για να δουλέψουν οι δημόσιες υπηρεσίες και να πληρωθούν μισθοί.  Είτε αυτές οι δαπάνες κόβονται αυτόματα, είτε η κυβέρνηση τυπώνει χρήμα για αυτές τις ανάγκες.  Αυτό απλώς θα αυξάνει τον πληθωρισμό όμως και θα είχε τα ίδια κακά αποτελέσματα στο βιοτικό επίπεδο με τη μείωση δαπανών, απλώς με διαφορετικό τρόπο (αύξηση στο κόστος ζωής).  Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βρεθεί ξένο συνάλλαγμα για να εισαχθούν ήδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα και πετρέλαιο).  Άρα αμέσως αρχίζουμε με μείωση δαπανών €580 εκ., εξαιρετικά αυστηρών συναλλαγματικών περιορισμών και ελλείψεων πρώτων υλών.

Έξοδος σημαίνει επίσης σημαντική υποτίμηση.  Προσέξτε ότι η Κύπρος ποτέ στην ιστορία της (αντίθετα με την Ελλάδα) δεν χρησιμοποίησε την υποτίμηση για να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.  Ακόμη και μετά την τουρκική εισβολή η ανταγωνιστικότητα ήρθε εν μέρει με περίπου 25% μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.  Υπάρχει λόγος για αυτό.  Αν εισάγεις πετρέλαιο και εξαρτώνται τα πάντα από αυτό και πουλάς τουρισμό, μια υποτίμηση πχ στο 50%, θα διπλασιάσει το κόστος σου αλλά δυσκολεύομαι να δω πως θα διπλασιάσει τους τουρίστες σου για να έρθεις στα ίσια.  Γιατί πρέπει να καταστρέψουμε τελείως και τις αποταμιεύσεις του λαού μέσω υποτίμησης (πληθωρισμού) είναι κάτι που μου διαφεύγει (οι πραγματικοί μισθοί θα μειωθούν είτε μείνουμε, είτε φύγουμε, από το ευρώ).

Αυτό το τελευταίο σημείο πρέπει να τονισθεί από διαφορετικές σκοπιές.  Για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία θα πρέπει είτε να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί, είτε να αποδεχθούμε κάποιες μειώσεις πραγματικών μισθών, είτε με κάποιο συνδυασμό των δύο.  Αυτή την επίπονη αλλαγή είμαστε αναγκασμένοι να την κάνουμε.  Η ερώτηση τότε είναι αν αυτή η αλλαγή έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, και λιγότερο πόνο για τη μάζα του λαού, εντός ή εκτός ευρωζώνης.  Αν φύγουμε από το ευρώ, οι μειώσεις μισθών θα έρθουν από την αύξηση των τιμών (βενζίνης, ηλεκτρισμού και φαρμάκων) και θα επηρεάσουν περισσότερο τους φτωχότερους στην οικονομία που δεν έχουν λογαριασμούς σε ξένο συνάλλαγμα αλλά βασίζονται στο ντόπιο μισθό και μικρές καταθέσεις τους.  Αντίθετα, αυτοί που είτε έχουν ξένο συνάλλαγμα (σε καταθέσεις ή μετοχές), είτε έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν ξένο συνάλλαγμα, θα βρίσκουν την Κύπρο φθηνότερη, όσο το ποσοστό υποτίμησης.  Για αυτό το λόγο η έξοδος από το ευρώ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από φτωχούς προς πλουσίους που θα έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο.  Αν μείνουμε στο ευρώ, ο πόνος θα προέλθει από τις αλλαγές που θα περιλαμβάνουν είτε μια μείωση μισθών, είτε μια αύξηση της παραγωγικότητας, είτε ένα συνδυασμό των δύο (για να καταπολεμηθεί η ανεργία).  Στο δικό μου το μυαλό, το γεγονός ότι πληρώνουμε τον ψηλότερο ηλεκτρισμό στην ευρωζώνη δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει με το νόμισμα.  Δεν βελτιώνεται μακροπρόθεσμα η πραγματική παραγωγικότητα με αλλαγή νομίσματος, οι υποτιμήσεις της δραχμής το 1985 και 1998 θα έπρεπε να μας είχαν διδάξει αυτό το μάθημα.

Υπάρχει επίσης η γεωστρατηγική όψη.  Μπορούμε να αποχωρήσουμε από το ευρώ και να μείνουμε στην ΕΕ; Από πολιτική άποψη, μπορούμε να πάρουμε βελούδινο διαζύγιο όταν χρωστάμε μέσω του ELA περίπου €10 δισ. και έχουμε εξωτερικό χρέος περίπου ακόμη €7 δισ. το οποίο δεν θα πληρώσουμε; Τα ποσά είναι μικρά, αλλά τεράστια σαν ποσοστό του ΑΕΠ (100%).  Όπως είχα γράψει και τον Αύγουστο του 2011 για το επερχόμενο μνημόνιο, μάλλον η μικρή Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για παραδειγματισμό, για να μην επαναληφθεί σε μεγαλύτερο επίπεδο (Ελλάδας, Ισπανίας ή Ιταλίας) το ίδιο σενάριο.  Στη μελέτη ΑΚΕΛ υπάρχει η νομική ανάλυση αυτού του θέματος και συμφωνώ ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη η νομική διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη.  Στο τέλος της ημέρας όμως πιστεύω ότι η απόφαση θα είναι πολιτική, και θα έπρεπε να είχαμε ήδη μάθει τη σημασία συμμαχιών εντός της ΕΕ, για να μην ξαναβρεθούμε και πάλι μόνοι.  Άρα δε βλέπω πως πολιτικά θα είναι βελούδινο αυτό το διαζύγιο.  Άποψη μου είναι ότι θα είμαστε στο τέλος της ημέρας όχι μόνο εκτός ευρώ, αλλά και εκτός ΕΕ και σίγουρα με εκνευρισμένους πρώην συμμάχους σε μια επικίνδυνη περιοχή.  Και χωρίς αξιόπιστους συμμάχους σε αυτή την περιοχή δεν ξέρω αν θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό αέριο και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την εθνική μας ασφάλεια.

 Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.  Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αυστηρά προσωπικές.

Categories → Οικονομία

10 Comments
 1. avatar
  IoannisTakis on May 21, 2013 - (permalink)

  Αγαπητέ Αλέξανδρε, συμφωνώ με την ανάλυση και την επιχειρηματολογία στην οποία στηρίζεις την θέση σου για παραμονή στο Ευρώ. Το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να παραμείνουμε στο Ευρώ έχει απαντηθεί από σωρεία άρθρων παρόμοιας επιχειρηματολογίας. Η επανάληψη των λόγων που πρέπει να παραμείνει η Κύπρος στο Ευρώ το μόνο που προσφέρει είναι στην εμπέδωση του μηνύματος που στέλνεις και στην μη-επανάληψη λήψης τραγικά λανθασμένων αποφάσεων όπως ήταν η απόρριψη του πρώτου κουρέματος από την Βουλή στο βωμό του λαικισμού και της ικανοποίησης ιδιοτελών προσωπικών/κομματικών/επιχειρηματικών κ.α. συμφερόντων.

  Η μεγάλη πρόκληση για την ακαδημαϊκή κοινότητα, ειδικούς επαγγελματίες, την πολιτεία και ειδικά το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας του οποίου είσαι μέλος είναι η εξεύρευση έξυπνων, απλών και πρακτικά εύκολα υλοποιήσιμων λύσεων/εισηγήσεων που θα βγάλουν την Κυπριακή οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στον οποίο έχει εισέλθει και θα της επιτρέψουν να κάνει σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη. Μέχρι σήμερα οι λύσεις που έχουμε ακούσει από τον Πρόεδρο με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ φαινομενικά αγγίζουν αρκετούς τομείς του προβλήματος δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αγγίζουν την ουσία του προβλήματος καθώς:
  1) Δεν απαντούν στο μέγα ερώτημα που αφορά το πως θα υπάρξει διοχέτευση ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ στην αγορά.
  2) Δεν υπάρχει μια σφαιρκή αντιμετώπιση του προβλήματος παρά μόνο επιμέρους χειρισμοί.
  3) Κινούνται στην σφαίρα της θεωρίας και όχι της πρακτικής εφαρμογής.
  4) Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για αρκετά από τα μέτρα.
  5) Δεν υπάρχει διαχωρισμός και προτεραιοποίηση σε ότι αφορά τα ποια μέτρα μπορούν να φέρουν άμεσα αποτέλεσμα και άρα να εφαρμοστούν άμεσα, ποια θα αποφέρουν μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα και ποια μακροπρόθεσμα.

  Η πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε κυρίως λόγω δικών μας λαθών που έγιναν από τους πολιτειακούς μας άρχοντες (κυβέρνηση, Τράπεζες, Κεντρική Τράπεζα, Βουλή,) αλλά και από τον λαό γενικά δεν μπορεί να αντιστραφεί με συμβατικές μεθόδους και συστήματα διακυβέρνησης. Επιβάλλεται η δημιουργία ειδικής ομάδας διαχείρισης της κρίσης η οποία θα αποτελείται από ειδικούς επαγγελματίες η οποία θα καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης και κυρίως θα έχει την ευθύνη και τις ανάλογες εξουσίες για να το εφαρμόσει με ταχύτητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη πολτικό ή άλλο κόστος, αλλά έχοντας μοναδικό γνώμονα την διάσωση της πατρίδας μας.

  Κλείνοντας, εισηγούμαι ότι ο καθένας από εμάς που θα γράφει κάποιο σχόλιο σε αυτό το forum να εισηγείται παράλληλα και μια πρακτική ιδέα που θα βοηθήσει την Κυπριακή Οικονομία να εξέλθει από το αδιέξοδο. Η δική μου εισήγηση αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής την οποία ακόμη δεν έχει αγγίξει κάποιος. Εισηγούμαι όπως ψηφιστεί νομοθεσία για πραγματοποίηση όλων των πληρωμών πάνω από 20 ευρώ με την χρήση κάρτας και λήψη 0,5% επί του ποσού της πληρωμής από την JCC για το κράτος, έτσι εξαλείφεται και η φοροδιαφυγή και αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους αφού όλοι όσοι εισπράττουν πάνω από 20 ευρώ ανά συναλλαγή (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λ.π.) δεν θα μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. Παράλληλα θα μπορούσε να εισαχθεί και μέτρο για μετατροπή όσων επαγγελματιών (π.χ. ιατρών) που παραμένουν σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ να μετατραπούν σε συντελεστή με 1%. Η αποκοπή του 1% για να μην δημιουργείται αχρείαστη γραφειοκρατία και χάσιμο χρόνου αλλά και να ενισχύεται η ρευστότητα του κράτους θα μπορούσε να γίνεται αυτόματα μέσω πίστωσης από το μηχανάκι της JCC σε ένα ειδικό λογαριασμό του κράτους.

  • avatar
   solwv on May 21, 2013 - (permalink)

   Αγαπητέ Ιωάννη,
   Προσωπικά πιστεύω ότι η ερώτηση του μέσα ή έξω από το ευρώ είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί λόγω της γενικής οικονομικής αστάθειας που υπάρχει διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη.

   Πάντως συμφωνώ απόλυτα με το σχόιο σου για την ανάγκη πρακτικών εισηγήσεων. Αντιγράφω πιο κάτω αυτό που είχα εισηγηθεί τον Απρίλιο.

   Now, one idea which am not aware if it is being discussed or not (but could be linked to the innovative financial products part of this article) is to try to find ways to replace the Euro without exiting the Euro. This could be done through the creation of a virtual system leveraging on the state taxes. The system should be focused on helping the local population to obtain the basics at a “cheaper” price than the foreigners would be able to do and at the same time assist companies to maintain stuff/business by offering tax reductions. The thinking behind the strategy, for the state, would be that since local companies will close down due to lack of liquidity then the state would receive less taxes and would have to pay more unemployment benefits. Hence the strategy should be to maintain the companies alive and people working even if taxes would be reduced. In this way the state would loose some but not all revenues. Such a virtual system could make use of coupons worth say 5-10 euro each which will be provided by the state to employees for buying basic goods / services and could be exchangable at supermarkets/cloaths shops. The employee would receive say an amount of these coupons to replace his salary. He would contribute to it by a relatively small amount (say a euro). The benefit for him is that the coupons part of the salary would be tax free and in theory his buying power is not lowered. The employer/company would pay a bigger amount (say x2 or x3). The amount spent would be tax free (so benefitting by lowering wages and taxes). The state would contribute the rest through an agreement with supermarkets/shops that would accept the coupons subject to reduction of taxes by the amount provided by the state. Something like this system is used in Belgium. The optimum maths would need to be calculated for Cyprus. Other options to back local population is to create card schemes where the locals pay a reduced price based on cards that can only be bought in Cyprus and for a long term prospective. This would discourage foreigners in buying these cards since their stay would be short.

   • avatar
    Ashamed on May 23, 2013 - (permalink)

    Not so sure your suggestion is a practical one. I found it quite theoretical frankly.

 2. avatar
  Tefkros Papas on May 22, 2013 - (permalink)

  Πιστεύω ότι από την στιγμή που απλά συζητείται πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη, την στιγμή που σαν κράτος ψάχνουμε μα προσελκύσουμε επενδυτές, αυτό είναι μεγάλο λάθος. Προκαλείται μεγάλη ζημιά και καθυστερεί περισσότερο η αναμενόμενη σταθερότητα στις αγορές.

 3. avatar
  R on May 22, 2013 - (permalink)

  ΚΑΘΑΡΣΗ!
  Πολύ παλιό σύνθημα…
  Μια λέξη μόνο είναι αρκετή. MONO μετά την ΚΑΘΑΡΣΗ θα μπορέσει να πάρει μπρός η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας…

  Οποιαδήποτε «δημοκρατική συζήτηση» για λίρα ή ευρώ προέρχεται ασφαλώς από το ΑΚΕΛ. Με τον τρόπο αυτό χρονοτριβεί και κερδίζει χρόνο ώστε να επιτευχθούν οι τελικοί στόχοι:
  Α. Έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ,
  Β. Έξοδος της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και
  Γ. Όλες οι τράπεζες (και τα συνεργατικά) να καταστούν κρατικά.

  Κάθε μέρα που περνά χωρίς να γίνεται τίποτα από την κυβέρνηση, φαίνεται ότι βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων του.

 4. avatar
  Andreas Sergides on May 23, 2013 - (permalink)

  Dear Alexandre, your arguments appear valid but in my opinion are a little biased in favour of the Eurozone.Nevertheless at this poit in time we have very little choice but to keep the Euro as our currency.My principal woorrry is that as things will get worse with our economy drifting fast into deeper recession we cpuld conceivably be pushed out of the euro against oue will.

  We need to be reassured by the Eurozone that such event is definitely out of the question.

  Furthermore I dread to think what will happen to our economy should the Bank of Cyprus fail at some point.Here again we need a firm commitment by the European Central Bank that this will never be allowed.

  Tackling tax evasion and encouraging repatriation of deposits from abroad should be examine as a matter of urgency.

  Finally a political settlement of our National problem may create opportunities for economic growth and speed up the pumping to the surface our natural gas.

  Personally I can see a glimmer of light at the end of the tunnel!

 5. avatar
  SP on May 23, 2013 - (permalink)

  Cyprus can only survive within the Euro Zone.Any other thinking is catastrophic politically and economically. No Cypriot owned Company will survive, the exit will be the equivalent to FOR SALE sign that more powerful countries will buy every inch of Cyprus at a discount price, more than 200-300%. The natural resources will never be developed and will never benefit the Cypriots directly, because the Cypriots will sell them in order to survive, at the lowest possible price.
  The way to survival is ONE WAY, a restructuring of the economy, re-engineer the processes and controls and diversify the economy, within the EU. All is possible, if a master plan, becomes a National Plan, a plan to benefit all the Cypriots over time.The action needed is NOW.

 6. avatar
  Ζαχαρίας Χατζηαναστάση on May 24, 2013 - (permalink)

  Συγχαρητήρια Κύριε Μιχαηλίδη πολύ καλή ανάλυση, πολύς κόσμος νομίζει ότι η μόνη λύση είναι η έξοδος από το ευρώ, όμως ο κόσμος αγνοεί όλα τα πιο πάνω στα οποία αναφέρεστε ,το άρθρο είνια ότι πρέπει ειδικά λόγω των συζητήσεων που γίνονται γύρω από το θέμα

  Ζαχαρίας
  Εκπρόσωπος φοιτητών τμήματος
  Λογιστικής&Χρηματοοικονομικών ΠΚ

 7. avatar
  Βαγγελης Κολοκοτρωνης on June 3, 2013 - (permalink)

  Αυτο που προτεινει ο Κρουγκμαν δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια επαναφορα στην οικονομια του σπουδαιου ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ J.M.Keynes o oποιος υποστηριζε την αναγκη αναπτυξιακης πολιτικης μεσα απο ελλειματικους προυπολογισμους και με ενισχυση της απασχολησης με πληθωριστικη επεκτατικη πολιτικη.Αυτο που μπορουμε να πουμε οτι εκφρραζει ο Κρουγκμαν ειναι ενας νεοκενσιανισμος,δινει εμφαση στην αναπτυξη και την απασχοληση με μια σε λογικα πλαισια επεκτατικη δημοσιονομικη πολιτικη,παταξη της γραφειοκρατειας και της διαφθορας,αρση της μονιμοτητας των δημοσιων υπαλληλων,περιορισμος των αλογιστων κρατικων δαπανων.
  Αυτη ειναι η μονη μεθοδος της αναπτυξης και της ευημεριας.Η αλλη μεθοδος που εχει εκπορευτει απο τη σχολη του ΣΙΚΑΓΟΥ υποστηριζει την περιοριστικη οικονομικη πολιτικη με με περιορισμο και εξαλειψη των ελλειματων με καθεστως πολυ χαμηλου συντελεστη πληθωρισμου η και μηδενικου ακομα!!!!Μονο που με την προσπαθεια εξαλειψης του πληθωρισμου κ των ελλειματων εξαλειφουμε τους ανθρωπους!!!!!! Αυτα ολα τα κανει πραξη το Δ.Ν.Τ και ΤΡΟΙΚΑ της Μερκελ!!!
  Ηδη κυριε Μιχαηλιδη επρεπε να εχετε παρει χαμπαρι τι εχει γινει στην Ελλαδα με την δηθεν αναπτυξιακη πολιτικη της Τροικα και του περιορισμου των ελλειματων!!!!!Μιλαμε για αναπτυξιακη καταστροφη που εχει επιφερει ΣΟΚ & ΔΕΟΣ στην ελληνικη κοινωνια με 1,400,000 ανεργους με συνεχη ανοδικη ταση,560000 λουκετα επιχειρησεων και το 1/3 του πληθυσμου βυθισμενο στην απολυτη φτωχεια!!!
  ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ δεν μορει να γινει αναπτυξη χωρις ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ,αυτο κυριε Μιχαηλιδη και λοιποι επρεπε να το ξερετε καλα οταν κανετε μια λογιστικη καθαρα αναλυση για το μεσα η εξω απ την ευρωζωνη,γιατι επρεπε να γνωριζετε οτι η ανεργια και η υφεση που θα πληξει την Κυπρο θα ειναι τρομακτικη.Γιατι αλλο ειναι να εχεις εισοδημα και απασχοληση εστω και σε μια μετριου βαθμου πληθωριστικη οικονομια και αλλο να μην εχεις!!!!Για ρωτηστε τους ανεργους να δουμε τι θα πουνε?

 8. avatar
  SP on June 4, 2013 - (permalink)

  It is clear, that every decision taken by political and economic circles in Cyprus were simply miscalulated, every forecast was incorrect and every action badly implemented. Banks failed to forecast the coming disaster, and kept increasing interest rates, failed to assess the economic model for expansion and failed to negotiate a bail out deal with the Bank of Pireaus. The timing of every decision seems to be wrong. The governement failed to correctly read the warnings and downgrades for months, failed to protect their revenues and expenditures. Decision making is not based on commercial ideology and protectionism but on business intelligence, systems and processes that will provide the parameters for making the correct decisions. Are we going to fail again? Have we learned to think out of the box? Have we learned to listen to the signals sent to us? It is time to begin to PLAN, ACT and IMPLEMENT and stop saying we should, it is time to ask WHY?

  Why are we still allowing loss operating businesses to run and get subsidized by the people?
  An ex CEO of IBM once said. The world is not large enough and can be run by one computer, why do we think in Cyprus that we need more than one computer to control all the vital economic sources? The time to change is NOW , EURO or NO EURO will not save us.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS