Skip to content

Διαφάνεια Τώρα -Τολμούμε;

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on October 2nd, 2013 - 8 Comments
avatar
 Ο πρόεδρος της βουλής ανακοίνωσε οτι οι αρχηγοί των κομμάτων αποφάσισαν την πλήρη εναρμόνιση με την έκθεση GRECO για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.  Αυτό βεβαίως προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στις 5000 πολίτες που υπέγραψαν το αίτημα προς τους πολιτικούς αρχηγούς.  Οι ομάδες πολιτών που συνενώθηκαν στην πλατφόρμα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ! δικαιούνται να νιώθουν ικανοποίηση με την εξέλιξη και περηφάνια για τις προσπάθειες τους.  Η κυπριακή κοινωνία όχι μόνο συνειδητοποιεί την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις αλλά και αναλαμβάνει δράση.  Οι πολίτες επιτέλους τολμούν να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους.  Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε καλό είναι να αναγνωρίσουν οι πολίτες τη δύναμη που έχουν.  Κατάφεραν να συνενωθούν για ένα κοινό στόχο.  Πίστεψαν στο όραμα για μια διαφορετική, σύγχρονη και δημιουργική πορεία για τη χώρα μας, συντονίστηκαν, μίλησαν δημόσια, έπεισαν την κοινή γνώμη να ενεργοποιηθεί.  Και οι 5000 υπογραφές δεν πάνε χαμένες.
 
Γιατί είναι τεράστιας σημασίας η εξαγγελία του προέδρου της βουλής; Και γιατί τον κρατάμε υπόλογο οτι θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς την ανακοίνωσε: Πλήρως; Διότι δεν φθάσαμε όμως ακόμη στο τέλος της διαδρομής.
 
Για χρόνια τα πολιτικά κατεστημένα ασκούνται στην τέχνη της πολιτικής λοξοδρομίας, την ικανότητα δηλαδή να μην παίρνεις σαφή θέση και παρόλα αυτά να επιβιώνεις ωραιότατα, όπως το έθεσε ο παλαιστίνιος διανοούμενος Έντουαρτ Ντ. Σάιντ.  Σήμερα πληρώνουμε ως λαός πολύ ακριβά αυτή την πρακτική.  Δεν παίρναμε τολμηρές αποφάσεις εξυγίανσης της δημόσια ζωής και μετά από χρόνια αδιαφάνειας η διαφθορά εμφανίζεται παντού.
 
Από μια άποψη τα οικονομικά των κομμάτων δεν είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα.  Μάλλον δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια χάθηκαν, που είναι αμελητέο ποσό μπροστά στα δισεκατομμύρια της κρίσης.  Ωστόσο οι νοοτροπίες που κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των κομμάτων ευθύνονται για την κρίση πολύ περισσότερο από οτι η κακοδιαχείριση των τραπεζών και των δημόσιων οικονομικών.  Ποιός τομέας της οικονομίας αναμένουμε να δουλέψει έντιμα και αποτελεσματικά όταν στο προεδρικό διατηρούνται μυστικά ταμεία με άγνωστους χρηματοδότες και ημέτερους χρηματοδοτούμενους; Πως να νομοθετήσουμε συνετά για οτιδήποτε όταν εκατοντάδες χιλιάδες κατατίθενται στους λογαριασμούς επαρχιακών επιτροπών κομμάτων από ύποπτες αγοραπωλησίες γης; Και μια ερώτηση για το γενικό εισαγγελέα: Δεν είναι παράνομες οι εισφορές πέραν των €50,000 ετησίως;
 
Ας μην ξεγελιόμαστε λοιπόν οτι μια εξαγγελία για ένα μόνο θέμα θα λύσει τα προβλήματα μας.  Μετά από χρόνια κατρακύλας αντιμετωπίζουμε επίπονα χρόνια ανάβασης.  Βιώνουμε ακόμη την αντίφαση μεταξύ του τρόπου σκέψης και του τρόπου δράσης στην κοινωνία μας.  Ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται βαθιές τομές και γενναίες μεταρρυθμίσεις βλέπουμε τα κεκτημένα συμφέροντα, τις αναχρονιστικές νοοτροπίες, τη δειλία μπροστά στο πολιτικό κόστος να σηκώνουν συνεχώς το άσχημο πρόσωπό τους.  Ενώ είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε συλλογικά για χάρη του κοινού καλού, παρατηρούμε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που αμφισβητούν ότι είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πορεία, και αντιδράσεις μπροστά σε κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία όταν θίγονται κεκτημένα συμφέροντα.
 
Η αντιμετώπιση της έκθεσης GRECO υπήρξε ένα θλιβερό παράδειγμα της τέχνης της πολιτικής λοξοδρομίας.  Κάναμε κάθε χρόνο κοσμητικές αλλαγές και περιμέναμε την επόμενη έκθεση GRECO να μας κατακεραυνώσει εκ νέου.  Αντιλαμβάνονται τα πολιτικά κόμματα πόση απαξίωση θα είχαν αποφύγει και πόσα σκάνδαλα λιγότερα θα είχαμε σήμερα αν υιοθετούσαμε την έκθεση GRECO όταν οι πολίτες το είχαν ζητήσει. 
 
Σημαντική συνεισφορά σε θέματα διαφάνειας αναμένουμε να έχει και το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής αφού σε αυτήν κατατέθηκαν σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν διαπλοκή και διαφθορά.  Κατά πόσο έχουν βρει τη θέση τους στο τελικό πόρισμα δεν γνωρίζουμε ακόμη.  Σύντομα θα μάθουμε. 
 
Βλέπουμε σήμερα τα πράγματα να αλλάζουν στη χώρα μας.  Οι πολίτες εγκαταλείπουν νοοτροπίες απάθειας και δεν ανέχονται πλέον να ρίχνεται το φταίξιμο για τα προβλήματά μας σε επιβουλές ξένων ή σε κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο.  Πολλοί δούλεψαν για να φθάσουμε ως εδώ.  Το κίνημα ανεξάρτητων πολιτών ΖΥΓΟΣ έβαλε την έκθεση GRECO στο λεξιλόγιο μας.  Η οργάνωση Πολίτες Μπροστά μετάφρασε την έκθεση σε συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση.  Η πρωτοβουλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-για Πρόοδο και Περηφάνια δραστηριοποιήθηκε για να διαμορφωθεί κοινή γνώμη.  Οι νέες και νέοι του Wake Up Cyprus έστρεψαν τη δικαιολογημένη οργή τους για την κατάντια της χώρας σε δημιουργική ενέργεια.  Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ πρόσθεσε το αίτημα για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων στο πάγιο αίτημα της για πρόσβαση στις πληροφορίες και ο ΟΠΕΚ στους προβληματισμούς του.  Οι Ανεξάρτητοι Ελεύθεροι Πολίτες ενεργοποίησαν τα μέλη τους.  Και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ένωσε τις δυνάμεις του με τις ομάδες πολιτών χωρίς την αλαζονεία που χαρακτηρίζει, δυστυχώς, όσους κατέχουν πολιτική εξουσία.
 
Οι πολίτες τολμούν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους–και η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς.
 
Ο Σταύρος  Α.  Ζένιος είναι μέλος του προεδρείου της πρωτοβουλίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-για Πρόοδο και Περηφάνια, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών.
 
Αναρτήθηκε στο μπλογκ zenios.wordpress.com στις 2 Οκτωβρίου 2013.
Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Norwegian school of Economics, και senior fellow στο Wharton School, University of Pennsylvania. Διετέλεσε πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών (2007-2015) και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2002-2010). Έχει δημοσιεύσει πέραν το 150 επιστημονικών άρθρων σε χρηματοοικονομικά και διοικητική επιστήμη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα κινέζικα και βραβεύτηκαν από την Αμερικανική Επιστημονική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας. Το 2006 βραβεύθηκε με το Βραβείο Αριστείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρησιακής Έρευνας. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από Princeton University (1986) και διετέλεσε επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής καθηγητής στο University of Pennsylvania.

Categories → Οικονομία

8 Comments
 1. avatar
  andreas on October 2, 2013 - (permalink)

  EUGE KIRIE ZENIO ALLA STOU KOFOU TIN PORTA OSO 8ES BRONTA…. EMEIS 8A SINEXISOUME NA KTIPAME PANTOS

 2. avatar
  K.K. on October 3, 2013 - (permalink)

  κ Ζένιο δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση με την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι όπως και με το πόθεν αίσχες, οι συζητήσεις και οι προφάσεις των κομμάτων κράτησαν πάρα πολλά χρόνια.
  Ένας άλλος λόγος που με κάνει πολύ επιφυλακτικό είναι και το εξής παράδοξο που είδαμε σήμερα, δηλαδή άνθρωποι που κατηγορούνται για σκάνδαλα και μίζες να συγκεντρώνουν υποστηρικτές (κουβαλιτούς) να τους χειροκροτούν αντί να τους προπηλακίζουν.
  Αυτά δεν είναι συμπεριφορές ευρωπαϊκής χώρας του 20ου αιώνα Δυστυχώς !!!

  • avatar
   αθηνα on October 4, 2013 - (permalink)

   Μα αν βρισκόμασταν ακόμα στον 20ο αιώνα φίλε μου,μπορεί και να ήταν υποφερτό.Ομως έχουμε διανύσει ήδη το 1/7 του 21ου:)

 3. avatar
  11637 on October 3, 2013 - (permalink)

  έχω την εντύπωση πως ο τεράστιος αριθμός προσώπων που ενεγράφησαν σαν μελη στο ΔΗΚΟ δεν ειναι καθόλου ενθαρρυντική εξέλιξη. για μένα, η απόγνωση και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αντί κάθαρσης, θα επιφέρουν περισσότερες ακαθαρσίες αφού πολλοί θα αποζητησουν την ´λύσή μέσω του ´κόμματος´, είτε αυτό είναι ΔΗΚΟ ή οτιδήποτε άλλο για να μη παρεξηγηθώ.

  και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω, δεν βοηθά τον κύριο ζενιο σε αυτά που λέει και γράφει η δημοςια παρουσία που είχε δίπλα απο προεδρικό υποψήφιο.

 4. avatar
  Παναγιώτης Σαββίδης on October 4, 2013 - (permalink)

  Πιστεύω ότι η τελευταία παράγραφος δείχνει το προσχέδιο με το οποίο τέτοιου είδους ζητήματα θα μπορούσαν να προωθούνται στην πολιτική, παρόλο που η ευρύτερη κοινωνία έμεινε λίγο εκτός σε αυτό το θέμα.

  Ίσως η επόμενη ρύθμιση θα πρέπει να είναι η εισαγωγή των δημοψηφισμάτων όπως γίνεται στην Καλιφόρνια και στην Ελβετία.

 5. avatar
  Phylarchus on October 4, 2013 - (permalink)

  Όσον αφορά στη διαφάνεια, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφεθεί η παραμικρή υποψία ότι η κάθαρση γίνεται επιλεκτικά εναντίον μιας μερίδας πολιτών ή ενός μόνο κόμματος. Ειδικά σε σχέση με το σημερινό κύριο θέμα της επικαιρότητας, μετά το διορισμό του συγκεκριμένου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα προφανώς κυρίως λόγω προεκλογικών δεσμεύσεων (και ενώ στο κοντινό παρελθόν υποστηρίχτηκε η άποψη από το ίδιο το κόμμα που σήμερα κυβερνά ότι η θέση αυτή είναι περιττή αφού, όπως και η του Υποδιοικητή της ΚΤ, ήταν μόνο γεννήσεις-αποβολές προερχόμενες από τον γάμο της Ζυρίχης) πρέπει να λεχθεί ότι για την Κύπρο χιλιάκις χειρότερα από τα εξελισσόμενα στην Δρομολαξιά ήταν τα αποτελέσματα ύποπτων συναλλαγών από μέρους υψηλά ιστάμενων, που ξετίναξαν δισεκατομμύρια από τράπεζες, αρχής γενομένης με τη διευκόλυνση της εισόδου στην Κύπρο ενός από τους κύριους υπεύθυνους της σημερινής μας μιζέριας. Γι′ αυτό το θέμα έγιναν γνωστές, με την πρωτοβουλία να προέρχεται από την Ελλάδα, αδρές πληρωμές που κατέληξαν σε τότε πανίσχυρο Κύπριο τεχνοκράτη. Αυτή η υπόθεση καθυστερεί και αποσιωπάται ανεξίγητα, δεδομένης της τεράστιας σημασίας της. Ελπίζω πραγματικά αυτό να μη οφείλεται σε λόγους κομματικής αλληλοκάλυψης, διότι σε τέτοια περίπτωση πραγματικά θα ήμαστε άξιοι της τύχης μας.

 6. avatar
  anon on October 4, 2013 - (permalink)

  Δημοσίευση όλων των αναλυτικών τραπεζικών λογαριασμών των πολιτικών κομμάτων ΤΩΡΑ… Καθαρός ουρανός αστραπές δεν σκιάζεται…

 7. avatar

  Σημαντικό το επίτευγμα κύριε καθηγητά. Είναι μια σοβαρή αρχή προς την ορθή κατεύθυνση.

  Επί της ουσίας, βεβαίως, της αναζητούμενης διαφάνειας, δεν πιστεύω να ελπίζετε ότι θα γίνουν πολλά. Έχουμε από καιρό όλοι και ειδικότερα οι πολιτικοί και άλλοι δημόσιοι, τραπεζικοί και άλλοι αξιωματούχοι μάθει τέχνες και κόλπα, πώς να επιτυγχάνουμε δια της πλαγίας και αθέατης οδού να παρακάμπτουμε νόμους και κανονισμούς για να είμαστε ασφαλείς από τις δαγκάνες της δικαιοσύνης. Και αν παρ’ ελπίδα «μας πιάσουν», ρίχνουμε με στόμφο το επιχείρημα πως πρόκειται για πολιτική σκευωρία και πάλι ξελασπώνομε.

  Και επειδή μου αρέσει όταν κατά καιρούς διαβάζω ποιήματα του Καβάφη σ’ αυτό το μπλοκ, ας παραθέσω κι εγώ το πιο κάτω από τα αποκηρυγμένα του.

  Κτίσται

  Η Πρόοδος οικοδομή είναι μεγάλη — φέρει
  καθείς τον λίθον του• ο εις λόγους, βουλάς, ο άλλος
  πράξεις — και καθημερινώς την κεφαλήν της αίρει
  υψηλοτέραν. Θύελλα, αιφνίδιός τις σάλος

  εάν επέλθη, σωρηδόν οι αγαθοί εργάται
  ορμώσι και το φρούδον των υπερασπίζοντ’ έργον.
  Φρούδον, διότι καθενός ο βίος δαπανάται
  υπέρ μελλούσης γενεάς, κακώσεις, πόνους στέργων,

  ίνα η γενεά αυτή γνωρίση ευτυχίαν
  άδολον, και μακράν ζωήν, και πλούτον, και σοφίαν
  χωρίς ιδρώτα ποταπόν, ή δούλην εργασίαν.

  Aλλ’ η μυθώδης γενεά ουδέποτε θα ζήση•
  η τελειότης του αυτή το έργον θα κρημνίση
  κ’ εκ νέου πας ο μάταιος κόπος αυτών θ’ αρχίση.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS