Skip to content

Επιστολή Παραίτησης

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on November 28th, 2013 - 27 Comments
avatar

Επειδή θεωρώ ότι ο φορολογούμενος πολίτης δικαιούται να ξέρει τα πεπραγμένα στη δημόσια ζωή της χώρας, παραθέτω αυτούσια την επιστολή παραίτησης που έχω στείλει σήμερα στον υπουργό Οικονομικών, κοινοποιώντας την ταυτόχρονα στο διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ).

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

 Δια της παρούσης υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ).

Από το Σεπτέμβριο 2013 εργάζομαι στο Λονδίνο και δυστυχώς δεν προβλέπεται να επιστρέψω στην Κύπρο σύντομα, κάτι που δυσχεραίνει την παρουσία μου στις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Επίσης, όμως, πρόσφατα γεγονότα, όπως ενδεικτικά αναφέρω τη γνωμάτευση που ζήτησε ο διοικητής της ΚΤΚ από τον κ. Μαρκίδη αν παραβίασα το εμπιστευτικό απόρρητο γράφοντας δημόσια επιστολή προς το διοικητή για τη μονομερή αναβολή προγραμματισμένης συνεδρίας του ΔΣ, δεν μου αφήνουν μεγάλο περιθώριο συνεργασίας με τον υφιστάμενο διοικητή της ΚΤΚ. Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν και άλλα θέματα αλλά θα ήταν καλύτερα να μην αναφερθώ σε αυτά εκτός ΔΣ. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο μπορεί να γλιτώσει ο φορολογούμενος πολίτης λίγα έξοδα από πιθανές άλλες νομικές γνωματεύσεις.

 Προσωπική μου γνώμη και εισήγηση είναι ότι η οργάνωση της ΚΤΚ πρέπει να αλλάξει (είτε μέσω αλλαγής του συντάγματος, είτε μέσω του νόμου είτε και με τους δύο τρόπους) και να υιοθετηθεί ότι συμβαίνει σε άλλες καλά οργανωμένες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου.

Ενδεικτικά αναφέρω το παράδειγμα της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας: http://www.bundesbank.de/Navigation/EN/Bundesbank/Tasks_and_organisation/tasks_and_organisation.html

Εκεί, το εκτελεστικό συμβούλιο αποτελείται από 6 άτομα, με προεδρεύοντα το διοικητή. Αλλά όλες οι αποφάσεις (είτε εντός, είτε εκτός του Ευρωσυστήματος) παίρνονται κατά πλειοψηφία με το διοικητή να έχει απλώς τη νικώσα ψήφο. Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου πρέπει να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και άρα πρέπει να εγκρίνονται από τη βουλή. Στη δική μας περίπτωση μάλλον θα ήταν καλύτερα να εγκρίνονται (και) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κανένας στην ΕΚΤ δεν θα φέρει αντιρρήσεις αν αλλάξει η οργάνωση της ΚΤΚ και γίνει όπως αυτή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. Τονίζω ότι μια τέτοια αλλαγή είναι πλέον επιβεβλημένη για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της ΚΤΚ, πάντα κατά τη δική μου προσωπική άποψη.

Επίσης, θα ήθελα να θίξω το γεγονός ότι αν ποτέ λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αναδιοργανωθεί η ΚΤΚ επειδή δεν βλέπω πως θα δουλεύει με το υφιστάμενο σύστημα του ελληνοκύπριου διοικητή και τουρκοκύπριου υποδιοικητή (σύστημα του 1963). Οι συχνές απουσίες του διοικητή και υποδιοικητή στη Φρανκφούρτη θα μπορούν να υπερκαλύπτονται πολύ καλύτερα με ένα εκτελεστικό συμβούλιο. Επίσης, μεμονωμένοι λανθασμένοι διορισμοί (είτε από την μία, είτε από την άλλη πλευρά) δεν θα μπορούν να έχουν μεγάλη επιρροή σε ένα εκτελεστικό συμβούλιο αποτελούμενο από έξι άτομα.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School (με άδεια άνευ απολαβών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το 2013-2014).

Categories → Οικονομία

27 Comments
 1. avatar
  αθηνα on November 28, 2013 - (permalink)

  Υστερα απορούμε,πώς φτάσαμε στα όρια της χρεωκοπίας.’Το μεγάλο μας τσίρκο’,σε κυπριακή εκδοχή.

  • avatar
   Γιαννης on November 28, 2013 - (permalink)

   Μοναδικη διαφωνια ….οτι φτασαμε στα ορια της χρεωκοπιας

   • avatar
    αθηνα on November 29, 2013 - (permalink)

    Παρόλο που έπιασα το υπονοούμενό σου,αυστηρά ομιλούντες υποτίθεται ότι ο Αναστασιάδης δέχθηκε το κούρεμα ακριβώς για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών,που θα σήμαινε και τυπικά ότι χρεωκόπησε το κράτος.

 2. avatar
  Επιλήσμων on November 28, 2013 - (permalink)

  Παρ’ όλο που ο καθηγητής κ. Σταύρος Ζένιος συνέστησε/ζήτησε “παύσατε πυρ”, ο καθηγητής κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης φεύγει πυροβολώντας!

  • avatar
   αθηνα on November 28, 2013 - (permalink)

   Οπως θα ξέρεις φίλε Επιλήσμονα,στα τηλεοπτικά πάνελ των ελλαδικών πρω’ι′νάδικων,οι ευειδείς κοπέλες που πλαισιώνουν τους κεντρικούς παρουσιαστές,αποκαλούνται υποτιμητικά σαν γλάστρες.Ε δέν ήθελε και ο κ.Μιχαηλίδης να παίζει αυτό το ρόλο.Τουλάχιστον αυτός, δεν πούλησε την αξιοπρέπειά του για ”τριάκοντα αργύρια”,σόρρυ,τριάκοντα χιλιάδες ευρώ ήθελα να πω.

   • avatar
    Επιλήσμων on November 29, 2013 - (permalink)

    Αγαπητή μου αθηνα,
    Δεν είναι τόσο απλό όσο θέλεις να το παρουσιάζεις.
    Σίγουρα δεν αρμόζει και ούτε θα εδέχετο ο κ. Μιχαηλίδης να είναι διακοσμητικό στοιχείο στο ΔΣ της ΚΤΚ.
    Έχω την εντύπωση και θέλω να πιστεύω, ότι εάν προσέγγιζε την θέση του στη ΚΤΚ καλοπροαίρετα και πραγματικά ήθελε να βοηθήσει με τις γνώσεις του το ΔΣ, τότε η συνεργασία του με τον Διοικητή θα ήταν αρμονική.
    Το γνωρίζω ότι η υποστήριξη μου προς τον νυν Διοικητή (εδώ στο blog) είναι γνωστή. Προσπαθώ όμως να βλέπω και τις δύο όψεις του νομίσματος. Η παραίτηση του κ. Μιχαηλίδη είναι κατά την γνώμη μου, μία θεατρική έξοδος – Πράξη Α’.
    Και αυτό το θεατρικό έργο, που όλοι παρακολουθούμε, έχει την ιδιομορφία να έχει ταυτοχρόνως πολλούς συγγραφείς.
    Η συνέχεια και η πλοκή του έργου δεν είναι γνωστή. Μία υπόθεση που κάνω, είναι ότι ο κ. Μιχαηλίδης προαλείφεται γιά την θέση του Διοικητή της ΚΤΚ. Πιθανόν να εξαντλήθηκε η υπομονή του ή να έχασε τις ελπίδες του γιά γρήγορη αλλαγή στην Καρέκλα.

    ΥΓ1. Μου άρεσε, και πολύ πετυχεμένος, ο συσχετισμός των “τριάκοντα αργυρίων” με τις τριάκοντα χιλιάδες ευρώ μισθό των ΔΣ της ΚΤΚ. Νομίζω όμως ότι ο μισθός των 2 Εκτελεστικών ΔΣ είναι μεγαλύτερος?

    ΥΓ2. Όλα τα πιό πάνω είναι υποθέσεις (πιθανόν ορθές ή λάθος), και στο επίπεδο μας, ελπίζω να είναι και ανεκτές από όλους μας.

    • avatar
     αθηνα on November 29, 2013 - (permalink)

     Ναι Επιλήσμων,όταν έχεις να κάνεις με yes men,η συνεργασία μπορεί να είναι αρμονικότατη.Σχετικά με τις απολαβές των εκτελεστικών συμβούλων,ναι, είναι πάνω απο 100.000 ευρώ,αλλά χρησιμοποίησα το ”τριάκοντα”,ποιητική αδεία…Ομως αυτός ο υπερτριπλασιασμός,πολλαπλασιάζει και το βαθμό αξιοπρέπειας που επέδειξε ο κ.Μιχαηλίδης.Τώρα,αν υπάρχει ιδιοτελές κίνητρο σ’αυτή την ενέργεια,όπως σαφώς υπαινίχθηκες,είναι μία υπόθεση εργασίας.Φαίνεται ότι κρίνεις απο την προ’ι′στορία,όπου ένας αντίστοιχος καθηγητής χρηματοοικονομικών,του Leicester εκείνη τη φορά,κατάπιε όλες τις οικονομικές θεωρίες του καπιταλισμού,που δίδασκε στους έρμους τους φοιτητές του,για να στηρίξει εδώ στο blog έναν μαρξιστή πρόεδρο.Και η ανταμοιβή του, ήταν η θέση του διοικητή της ΚΤ. Η ιστορία,πολλές φορές επαναλαμβάνεται.

 3. avatar
  The Invisible Hand on November 28, 2013 - (permalink)

  Σκόρ: Δημητριάδης 1, Διοικητικό Συμβούλιο 0.

  Η συνέχεια στο επόμενο ημιχρόνιο;

 4. avatar
  IoannisTakis on November 28, 2013 - (permalink)

  «ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ». Δηλαδή το να επιμένεις σε κάτι αν και γνωρίζεις ότι έχεις λάθος μόνο και μόνο επειδή θέλεις να πας κόντρα σε κάποιον ή να μην έχεις το θάρρος να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος, όχι μόνο δεν είναι σωστή τακτική αλλά μερικές φορές είναι καταστροφική τακτική. Αν πρόκειται για προσωπικές υποθέσεις ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και το όποιο κόστος είναι προσωπικό. Αν πρόκειται για δημόσιες υποθέσεις πάλι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του (εάν βεβαίως δεν βρίσκεται στην Κύπρο και υπάρχουν οι κατάλληλοι θεσμοί για να του τις αποδώσουν), το όποιο κόστος όμως τώρα δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά το πληρώνουν όλοι οι πολίτες και μάλιστα χωρίς να φταίνε σε κάτι. Ας γίνω όμως πιο σαφής.

  Ο νυν διοικητής της ΚΤΚ θεωρεί ότι:
  (α) Χειρίστηκε τα των τραπεζών τόσο πριν το καταστροφικό κούρεμα (βλέπε διορισμό και οδηγίες που έδωσε στην PIMCO, υπογραφή συμβολαίων με A&M, κλείσιμο Λαϊκής, αναδιάρθρωση Τ.Κ. κ.λ.π.) όσο και μετά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,
  (β) Συνεχίζει σήμερα να διεκπεραιώνει τα καθήκοντα του άψογα και ότι προφανώς
  (γ) Η πατρίδα τον χρειάζεται να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του καθώς αυτός (όπως και αυτός που τον διόρισε) δεν διέπραξε κανένα σοβαρό λάθος και δεν υπάρχει κάποιος άλλος ικανότερος για να τον αντικαταστήσει σε περίπτωση που αποχωρήσει.

  Βεβαίως ο ίδιος δεν έχει την ικανότητα να προβεί σε μια έντιμη αυτοκριτική των δικών του πεπραγμένων συνεχίζοντας να πράττει συνεχή λάθη χειρισμών που σπρώχνουν την πατρίδα ολοένα και περισσότερο μπρος τον γκρεμό καθώς ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ. Η πιο πάνω εκτίμηση δεν πηγάζει από προσωπική αντιπάθεια ή ιδεολογική ή κομματική διαφορά με τον διοικητή αλλά από το αβίαστο συμπέρασμα που εξάγεται αξιολογώντας την μέχρι σήμερα πορεία και τις αποφάσεις του στο τιμόνι της ΚΤΚ. Ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι το γινάτι του είναι υπεράνω του συμφέροντος της πατρίδας περιγράφεται στην συνέχεια αναφορικά με τις
  ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΗ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

  Σήμερα η οικονομία της Κύπρου και ειδικότερα το τραπεζικό σύστημα υποφέρουν από:
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεχή εκροή καταθέσεων.
  • Συνέχιση της ύφεσης με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.
  • Αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων με δραματικούς ρυθμούς.

  Η συνεχής αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων εγκυμονεί κινδύνους για δημιουργία νέων αναγκών κεφαλαιοποίησης, περαιτέρω αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και καθυστέρηση στην επαναφορά της εμπιστοσύνης καθώς οι καταθέτες βλέπουν τον δείκτη των μη-εξυπηρετούμενων δανείων να έχει φτάσει το 40%.

  Βλέποντας κάποιος υγιής και σώφρων άνθρωπος τα πιο πάνω που αγαπά την πατρίδα του δεν θα έπρεπε εν καιρώ ύφεσης και με τα πιστωτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα να προσπαθήσει να υιοθετήσει ένα πιο ευέλικτο ορισμό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων? Και όμως αντί αυτού τι έκανε ο διοικητής? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗ-ΕΞΗΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. Σε αυτόν τον πολύ αυστηρό ορισμό οφείλεται η αύξηση των αναγκών σε κεφάλαια της Τ.Κ. και γιατί έπεσε έξω η εκτίμηση του Δ/κτη για δείκτη ιδίων κεφαλαίων στο 18% ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο 10%. Δεν είναι δυνατό η Κύπρος με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα να αναγνωρίζει όχι μόνο το καθυστερημένο ποσό αλλά ολόκληρο το ποσό ενός δανείου που δεν εξυπηρετείται πέραν των 90 ημερών ως μη-εξυπηρετούμενο απαιτώντας την εγγραφή ισόποσης πρόβλεψης για όλο το δάνειο αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη εξασφαλίσεων που θα μειώσουν την τελική ζημιά ενώ άλλες χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο όπως η Πορτογαλία ή δεν βρίσκονται όπως η Γερμανία να εφαρμόζουν πολύ πιο χαλαρούς ορισμούς.

  Είναι γι’αυτό τον λόγο που ο νέος εκτελεστικός της Τ.Κ. αντιλαμβανόμενος την ουσία του προβλήματος που είναι ο χειρισμός των προβληματικών δανείων και των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, έχει ζητήσει από την τρόικα και την ΚΤΚ να διαφοροποιήσει τον τρόπο ορισμού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.

  Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο με το πως ορίζουν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια οι διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης στο link http://www.oenb.at/…/feei_2013_q1_studies_bar...

 5. avatar
  Σάββας Τταντής on November 29, 2013 - (permalink)

  κύριε Μιχαηλίδη , είσουν και είσαι σύμβουλος του προέδρου . Τον Μάρτιο πήγατε με τον πρόεδρο και του δώσατε την βόμβα να την φέρει στην Κύπρο και η οποία “επεξε ” στα χέρια του. Ανάλαβε αυτος την ευθύνη και οι σύμβουλοι του χαθηκατε μερικούς μήνες…παρόλα αυτά σε διορισε στο ΔΣ της ΚΤΚ και εσύ με την πρώτη διαφωνία με τον Διοικητή φέυγεις…..

  Εάν θεωρείς οτι ο Διοιηκητής δεν ασκει τα καθήκοντα του σωστά εισαι υποχρεωμένος να μείνεις και να παλέψεις για το καλό του τόπου και για να βοηθήσεις τον Πρόεδρο που σε διόρισε στην προσπάθεια που καταβάλλει να σωθεί η οικονομία…….

  ΝΕΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡ

  1. Στις 8/4/2013 η ΚΤΚ έστειλε υπομνημα/ανάλυση στην Βουλή για τα δεδομένα των τραπεζών μας. Στην Σελίδα 6 αναφέρει οτι έμειναν στην Λαικη περιπου 6.8 δις καταθέσεις μαζι με Ομόλογα και άλλες υποχρεώσεις και έμειναν ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ στοιχεια 3.9 δις !!!!! εκτος ακόμα τις μετοχές που θα πάρει η ΛΑΙΚΙ απο την ΤΚ. Ο διοικητής παραπλάνησε ακόμα μια φορά την βουλή διότι η ΛΑΙΚΗ δέν έχει περιουσιακά στοιχεία 3.9 δις . Εαν η Λαικη είχε 3.9 δις περιουσιακά στοιχεια και μαζι με τις μετοχές της ΤΚ , θα είχε πάνω απο 4.3 δις περιουσιακά στοιχεία και άρα ΚΑΝΕΝΑΣ καταθέτης της Λαικής δεν θα χάσει ούτε ενα ευρώ!!!!!!!!

  Πρόκειται για ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο πολύ σοβαρό διότι καθαρά παραπλάνα την βουλή , τους καταθετες , μετοχους κλπ κλπ κλπ

  2. Η ΚΤΚ στην απόφαση της να πουλήσει τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα είπε οτι το έκανε για να μειωθούν οι ανάγκες για κεφάλαια γα τις τράπεζες μας και άρα μικρότερο κούρεμα.
  Στα αποτελέσματα της Τραπεζας Κύπρου βλέπουμε οτι πουλήθηκαν περιουσιακά στοιχεια 8 δις περιπου . Εάν αφήνε η Κυπρου αυτά τα καταστήματα θα ειχε υποχρέωση για ακόμα 800 εκ περιπου περισσότερα κεφάλαια (τιερ 1 10%) . ΟΜΩΣ τα πούλησε με ζημιά 1.3 δις!!! Η ζημιά ειναι μεγαλύτερη απο τα κεφάλαια που χρειζομασταν !!!!! Ποιός πλήρωσε την ζημιά και μάλιστα 500 εκ μεγαλύτερη?? δεν ειναι οι καταθέτες της ΤΚ που την πληρώσαν???
  Εαν δεν πουλουσαμε τα καταστήματα της ΤΚ στην Ελλάδα το κούρεμα των καταθετών της ΤΚ θα είταν 500 εκ λιγότερο !!

  Κύριε ΙωάννηςΤακης εισαι για μια ακόμα φορά σωστός.

  Σε μερικές εβδομάδες ξεκινά το έργο με τον Α. Βγενόπουλο ο οποίος συνεχίζει να είναι αλάζονας επιδή νομίζει οτι έκανε το τέλειο έγκλημα και για αυτό συνεχίζει να προκαλεί. Η αλαζονεία του και η απληστία του όμως είναι αυτή που τον έκανε απρόσεκτο αυτόν και τους δικούς του οι οποίοι κάνανε συγκεκριμένα σοβαρά λάθη. Κτίσανε μια πρόχειρη και απλή πυραμίδα με τα οχήματα να βγάζουν μάτια, το σενάριο να είναι απλό, το κόλπο απλό, η θύρα εξόδου να φένεται απο μακρία, τα θύματα να είναι ορατά, οι θύτες να είναι εκτεθιμένοι κλπ κλπ….

  εδώ πιάστηκαν οι Εnron, tyco,worldcom, olympus etc etc και εσύ κύριε Βγενόπουλε συνεχίζεις να είσαι αλάζονας…?? σε ποιούς νομίζεται οτι επευθύνεστε ΄κύριοι? σε πιθήκους??

  Σάββας Τταντής Χρηματιστής

 6. avatar
  K.K. on November 29, 2013 - (permalink)

  Δυστυχώς κ Τάκη έχετε απόλυτο δίκαιο και συμφωνώ μαζί σας ότι ο άνθρωπος είναι πλέον επικίνδυνος.
  Η μόνη του προσπάθεια προφανώς και δέσμευση που έχει αναλάβει, είναι να δικαιώσει αυτά που υποστήριζαν ο άλλος επικίνδυνος και το κόμμα του που μας τον έφερε, ότι δηλαδή εδώ που φτάσαμε φτενέ μόνο οι τράπεζες και όχι οι λάθος χειρισμοί η ατολμία και η τραγική καθυστέρηση στην υπογραφή μνημονίου της προηγούμενης κυβέρνησης Ακελ – Χριστόφια.

 7. avatar
  kax on November 29, 2013 - (permalink)

  Ιωάννη.
  Το λινκ δεν ανοίγει αλλά δεν νομίζω με τους νέους κανονισμούς να υπάρχει αναγνώριση για το εξασφαλισμένο μέρος μη εξυπηρετουμένων δανείων.Μέχρι τώρα παντού απότι ξέρω άλλο η πρόβλεψη για ζημιά και άλλο ο ορισμός τι είναι μη εξυπηρετούμενο δάνειο.Αποκλείω να γίνει ΄τέτοια αλλαγή αφού αν μια Τράπεζα έχει 40% μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τον τρόπο που εξηγάς τους νέους κανονισμούς και η πρόβλεψη θα πρέπει είναι η ίδια οπότε αμέσως όλες οι τράπεζες χρειάζονται νεα δις.Αν έχεις τους νέους κανονισμού η κάποιος άλλος ξέρει ας μας διαφωτίσει.

  • avatar
   IoannisTakis on November 30, 2013 - (permalink)

   Αγαπητέ KAX,

   1. Με τον ορισμό που υιοθέτησε η ΚΤΚ για τα μη-εξυπηρετούμενα όταν ένα δάνειο κατηγοριοποιηθεί ως εξυπηρετούμενο, αυτό καταχωρείται στο σύνολο του και δεν λαμβάνεται υπόψη εάν υπάρχει εξασφάλιση. Αυτός ο ορισμός δεν υιοθετείται από όλες τις χώρες της Ευρώπης αφού εναπόκειται στην κάθε ΚΤΚ να ορίσει τον δικό της.
   2. Σίγουρα άλλο η πρόβλεψη για ζημιά από διαγραφές προβληματικών χρεών και άλλο ο ορισμός του τι σημαίνει εξυπηρετούμενο δάνειο. Όμως εάν με τον τρόπο ορισμού των μη-εξυπηρετούμενων αυτά τα δάνεια αυξάνονται τότε αυξάνονται και οι προβλέψεις και συνάμα και οι ανάγκες σε κεφάλαια. Και εξηγούμαι:
   α) ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
   α1-Εάν έχεις δάνειο που δεν βρίσκεται στην κατηγορία των μη-εξυπηρετούμενων ύψους €100εκ. τότε το ποσοστό ρίσκου του μπορεί να είναι στο 70% και εάν θέλεις δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% τότε αυτό το δάνειο απαιτεί €7εκ. κεφάλαια. Εάν αυτό το δάνειο κατηγοριοποιηθεί στα μη-εξυπηρετούμενα τότε αυξάνεται αυτόματα το ποσοστό ρίσκου του στο 100% και άρα απαιτούνται άμεσα ακόμη €3εκ. για κεφάλαια κάτι βεβαίως που δεν θα συνέβαινε εάν έμενε εξυπηρετούμενο ή έστω λαμβάνονταν υπόψη οι εξασφαλίσεις και πήγαινε στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια μόνο το μη-εξασφαλισμένο ποσό.

   α2-Όταν ένα δάνειο κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενο τότε οι “κερδαινόμενοι″ τόκοι που απορρέουν από αυτό δεν μπορούν να αναγνωριστούν στα κέρδη. Σαν συνέπεια αυτού τα κέρδη μειώνονται ή εάν η τράπεζα -όπως συμβαίνει σήμερα- πραγματοποιεί ζημιές αυξάνονται οι ζημιές της. Αυτό σημαίνει μείωση του αποθεματικού των συσσωρευμένων κερδών (το οποίο εντάσσεται στα ιδία κεφάλαια) και άρα και ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.
   β) ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ.
   β1-Όταν ένα δάνειο κατηγοριοποιηθεί στα μη-εξυπηρετούμενα αυτόματα προκύπτει και η ανάγκη για αναγνώριση προβλεπόμενων ζημιών επί αυτού του δανείου. Ο υπολογισμός της πρόβλεψης θα λάβει υπόψη και τον τύπο της εξασφάλισης αναγνωρίζοντας ένα ποσοστό μείωσης επί αυτής αναλόγως του πότε θα εκποιηθεί και τι ποσό αναμένεται να εισπράξεις. Εάν το δάνειο αυτό δεν αναγνωριζόταν ολόκληρο ως μη-εξυπηρετούμενο και μαζί με αυτό δεν θεωρούνταν και οι υπόλοιπες διευκολύνσεις του πελάτη ως μη-εξυπηρετούμενες καθορίζοντας -όπως άλλες χώρες- π.χ. κριτήριο ότι μόνο εάν αυτό το δάνειο υπερβαίνει το 25% του συνόλου των διευκολύνσεων θα πάνε όλα τα δάνεια στα μη-εξυπηρετούμενα, τότε επίσης δεν θα υπήρχε ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις.
   β2-Επίσης η εγγραφή προβλέψεων έχει και ένα δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα αφού αυτές αυξάνουν τις ζημιές μειώνοντας το αποθεματικό των συσσωρευμένων κερδών (που βασικά θεωρείται κεφάλαιο της τράπεζας) και άρα δημιουργούν και πάλι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων.

   Συμπερασματικά, ο αυστηρός ορισμός του τι περιλαμβάνεται στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια -ειδικά σε περιόδους ύφεσης που προσπαθείς να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα στο σύστημα- έχει πολύ αρνητικές άμεσες παρενέργειες στις ανάγκες για νέα κεφάλαια είτε άμεσα λόγω αύξησης του ρίσκου αυτών των δανείων είτε έμμεσα λόγω των αυξημένων προβλέψεων και της αύξησης του αποθεματικού των συσσωρευμένων ζημιών/κερδών.

   • avatar
    καχ on December 1, 2013 - (permalink)

    Αγαπητέ Ιωάννη
    Ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή εξήγηση.Μου μένει η εξής απορία την οποίαν διατυπώνω με παράδειγμα.
    Αν ένας δανειολήπτης χρωστά 10 εκ και έχει εξασφάλιση 12 εκ.Ο τόκος ας πούμε είναι 6% άρα 600 χιλιάδες που με βάση όσα έγραψες δεν θα μετρήσουν στα κέρδη της τράπεζας.Δεδομένου ότι το χρέος με τους τόκους αναβαίνει στα 10.6 εκ,που είναι πλήρως καλυμμένα,πως επηρεάζονται τα αποτελέσματα?Μετρούν η δεν μετρούν η 600 χιλιάδες στον ισολογισμό της τράπεζας σαν αποθεματικό(ουσιαστικά εξουδετερώνωντας την επιπρόσθετη ζημιά) η όχι?

    • avatar
     IoannisTakis on December 3, 2013 - (permalink)

     Αγαπητέ KAX,

     1. Όχι καθώς οι €600Κ τόκοι δεν μετρούν στα κέρδη εάν το δάνειο καταχωρηθεί στα μη-εξυπηρετούμενα και επομένως δεν αυξάνονται τα αποθεματικά. Εάν η τράπεζα πραγματοποιεί ζημιές αυτές αυξάνονται κατά €600Κ και μαζί και το αποθεματικό των ζημιών ενώ αντίστροφα θα μπορούσαν να μειωθούν εάν τα κέρδη των τόκων αναγνωρίζονταν. Άρα εκτός από την κερδοφορία επηρεάζονται και τα αποθεματικά και επομένως πάλι χρειάζεσαι αυξημένα κεφάλαια.
     2. Σε ότι αφορά τα κεφάλαια, ανεξαρτήτως της εξασφάλισης λόγω του ότι το δάνειο κατεβαίνει κατηγορία (grade) και καταχωρείται στα προβληματικά δάνεια, αυτόματα αυξάνεται και το ρίσκο του στο 100% και άρα και τα απαιτούμενα κεφάλαια του από €700Κ (10% κεφάλαια Χ 70% ρίσκο) σε €1000Κ (10% κεφάλαια Χ 100% ρίσκο).
     3. Το ποσό της εξασφάλισης παίζει ρόλο στον υπολογισμό της πρόβλεψης που θα καταχωρήσεις. Εάν σήμερα έχει αγοραία αξία €12εκ. θα πρέπει να υπολογίσεις πόσα χρόνια θα χρειαστεί να την εκποιήσεις με βάση ένα ποσοστό έκπτωσης κάθε χρόνο και να υπολογίσεις την καταναγκαστική αξία πώλησης όταν θα μπορεί να εκποιηθεί (μετά από 7 χρόνια) Η διαφορά του ποσού που αναμένεις να εισπράξεις με σύγκριση με το υπόλοιπο του δανείου θα καταχωρηθεί στις προβλέψεις. Βεβαίως το κάθε πιστωτικό ίδρυμα και αναλόγως των οδηγιών της ΚΤΚ προβαίνει στις προβλέψεις με την μεθοδολογία που αποφασίζει το ίδιο.

     • avatar
      καχ on December 4, 2013 - (permalink)

      Ευχαριστώ Ιωάννη για τις διευκρινήσεις.Για την τρίτην παράγραφον είμαι σίγουρος,δεν νομίζω,ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες παίρνουν την καταναγκαστικήν αξίαν ενός ακινήτου που συνήθως κάμνει επιλεγμένος εκτιμητής και κάμνουν πρόβλεψη μόνον το μη εξασφαλισμένον ποσόν του δανείου.Συνήθως ο επιλεγμένος εκτιμητής αγνοεί έξοδα πώλησης,φόρους που πρέπει να πληρωθούν ώστε τα δάνεια ημέτερων να μην παρουσιάζουν(μεγάλον) πρόβλημα. όπου είναι δυνα΄τόν εξ ου και η ανάγκη νέων κανονισμών.

      Για την αλλαγή στο ρίσκο αυτή είναι δεδομένη και επηρεάζει το core tier 1 και όσο παραπάνω προβλέψεις κάμνει μια τράπεζα βλέπεις να μειώνεται η διαφορά του risk weighted capitalμε το κεφάλαιο που αναλογεί στους μετόχους (λογιστική αξία)ι.

      Για τις 600,000 νομίζω πρέπει να τα ψάξουμε στους νέους κανονισμούς.Συνήθως οι τόκοι επισφαλών δανείων δεν καλύπτονται από εξασφάλιση αλλά το παράδειγμα που έδωσα ίσως να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.Κάπου πρέπει να φαίνονται οι 600000.

      Ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω η Κεντρική να κοινοποιήσει με λεπτομέρεια τι θα ισχύει που να μην σηκώνει απορία.

 8. avatar
  Euclid on November 29, 2013 - (permalink)

  Ο καθηγητής οφείλει να αναφέρει τα ποσοστά στα οποία το πρόβλημά του στην Κεντρική Τράπεζα πηγάζει από: (1) το κυπριακό σύνταγμα, (2) τους κανόνες του ευρωσυστήματος, (3) την αντιζηλία προς τον διοικητή ή (4) άλλους αλλότριους με τον θεσμό λόγους.

 9. avatar
  K.K. on November 29, 2013 - (permalink)

  Κύριε Μιχαηλίδη καταρχήν συγχαρητήρια για την στάση σας αναφορικά με το θέμα της ΚΤ και την παραίτηση σας από το ΔΣ.
  Άσχετα όμως με αυτό, θα ήθελα πολύ την άποψη σας σχετικά με το θέμα της παραχώρησης από την Αρχή Εξυγίανσης τον Διοικητή δηλαδή στη Λαϊκή 18.1% των μετοχών όταν με βάση τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ΤΚ και συγκεκριμένα στην σελίδα 107 φαίνεται ότι η καθαρή θέση της Λαϊκής ήταν 424.550 εκ και συνεπώς θα έπρεπε να λάβει 424550 εκ μετοχές ονομ. αξίας € 1,00. Αντί αυτού της παραχωρήθηκαν 844014 εκ μετοχές. Πως γίνεται κάτι τέτοιο ?

 10. avatar
  Σάββας Τταντής on November 29, 2013 - (permalink)

  KK αυτό που αναφέρεις είναι ακόμα ένα λάθος της ΚΤΚ.

  Υπάρχει ουρά εδώ διότι λογιστικά πώς έγινε τετοια πράξη? Εγινε μια πίστωση στα βιβλία της ΤΚ η οποία είναι το κεφάλαιο της(844014). Εγιναν χρεώσεις/πιστώσεις με καθαρο αποτέλεσμα Χρέωση 424550κ. Η διαφορά που περάστηκε????? Υπεραξία?? δεν υπάρχει τέτοια υπεραξία στα βιβλία της ΤΚ…….

  μιλάμε για 420 εκ ευρω διαφορά !. ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗς ΤΚ έπρεπε να μην ισοζυγά και να έχει αυτήν την διαφορά…….. απλά έγινε το εξής¨

  Η αρχή εξυγίανσης διαγραψε μεγαλύτερο κεφάλαιο των παλιών μετόχων απο οτι έπρεπε και δώσανε την διαφορά ως κεφάλαιο στην Λαική για να ισοζυγίσει ο ισολογισμός.

  Οταν το πάρουν αυτο μυρωδιά οι παλίοι μετόχοι θα τους πάρουν με τις πέτρες.

  δεν μπορεί να διορθωθεί λογιστικά αυτο.

  Για αυτό η πιο δίκαιη πράξη που μπορεί να γίνει είναι να δοθούν στην λαική 424550κ μετοχές και οι άλλες να δοθούν στους παλιούς μετόχους της τράπεζας Κύπρου αναλογικά με τις μετοχές που κρατούσαν .

 11. avatar
  Σάββας Τταντής on November 30, 2013 - (permalink)

  KK, τελικά η χρέωση με τα 419 εκ έγινε στα αποθεματικά της Τράπεζας Κύπρου ώς ζημιά απο την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της Λαικης.

  εάν είναι δυνατόν. Ζήμιωσαν την ΤΚ 420 εκ .

  Τουλάχιστον θα έπρεπε να το δείξουν ως Υπεραξία … να έχει η ΤΚ μεγαλύτερο ισολογισμό. Διοτι το επιπλέον τίμημα που πληρώθηκε ουσιαστικά είναι υπεραξία.

  Δεν θυμάμε να έχω ξαναδεί εξαγορά οπου πληρώνει μια εταιρεία ένα ποσό περισσότερο απο την αξια των περιουσιακών στοιχειων που αγοράζει και αυτο το ποσο να διαγράφεται αμέσος απο τα αποθεματικά αντι να φένεται ώς υπεραξία. Η διαγραφή γίνεται εαν τα περιουσιακα στοιχεια που αγοράζονται δεν θα παράξουν μελλοντικές θετικές ροές μετρητών. Εάν ισχύει το τελευταίο, γιατί πληρώθηκε η υπεραξία έτσι κι αλλιος??

 12. avatar
  CP on November 30, 2013 - (permalink)

  Μάλλον Σάββα (χωρίς να είμαι σίγουρος) καθόρισαν την τιμή εξαγοράς με μετοχές της ΤΚ στο 50% της ονομαστικής τους αξίας(424.550/844.014), γι αυτό και χρέωσαν την “έκπτωση¨ στα αποθεματικά.

 13. avatar
  Anonymous on November 30, 2013 - (permalink)

  Πολύ θεατρική η παραίτηση του κ. Μιχαηλίδη, όπως και ηνπροηγουμενη επιστολή που έστειλε στα μέσα για να παραπονεθεί για την αλλαγή της ημερομηνιας μιας συνεδρίασης. Αν κάποιος αποφασίσει ότι θέλει να ζει στο εξωτερικό είναι δικαιωμα του και ειναι φυσιολογικό να δυσκολεύεται από τέτοιες αλλαγές, αλλά δε σημαίνει ότι η ευελιξία ενός οργανισμού πρέπει να ακυρωθεί για να τον ικανοποιήσει. Το ορθό είναι ο ίδιος να παραιτηθεί.

  Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί δεν παραιτήθηκε από το καλοκαίρι, οπότε και μετακόμισε στο Λονδίνο, εξ οσων έχω ακούσει στα κανάλια απο τοτε σταματησε να ερχεται στις συνεδρίες (Υποθέτω δε σταμάτησε όμως να παιρνει και τις 2500 το μήνα). Μήπως ήταν για να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες της ΚΤΚ και των τραπεζών;

  Νομιζω δεν ειναι σοβαρό να ισχυριζεται κάποιος οτι η Κυπρος με τις ιδιαιτεροτητες του συντάγματος της κλπ μπορει ξαφνικά να υιοθετήσει το γερμανικό μοντέλο της ΚΤ, σε μια περίοδο μάλιστα που λέμε οτι θέλουμε να λύσουμε το κυπριακό.

  • avatar
   αθηνα on December 1, 2013 - (permalink)

   Μα τώρα μόνο, είναι περίοδος που θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό; Αν δεν κάνω λάθος,εδώ και 50χρόνια αυτό το τροπάρι ακούμε.Ακουσε φίλε Ανώνυμε,εάν ένα άρθρο του συντάγματος χρειάζεται αλλαγή διότι δεν είναι λειτουργικό,να το αλλάξουμε. Διότι το Κυπριακό,άν δεν είναι ήδη λυμένο για τους Τούρκους, μπορεί να χρειαστεί άλλα 50χρόνια για να λυθεί.Απλά αυτά είναι προφάσεις για να διατηρηθεί η μονοκρατορία του διοικητή. ”Οποιος δε θέλει να πάει στο μύλο,πέντε μέρες κοσκινίζει”.Κατα τα άλλα θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτικοί.

 14. avatar
  Σάββας Τταντής on December 1, 2013 - (permalink)

  Αγαπητέ CP λογικά ενέργησαν όπως είπες.

  Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί να δώσουν 420 εκ. περισσότερες μετοχες στην Λαική. Αυτη είναι ζημιά για τους άλλους μετόοχους της ΤΚ διοτι μειωνεται το κέρδος ανα μετοχή. Οσο πιο χαμηλό είναι το κέρδος ανα μετοχή τοσο χαμηλότερη είναι η αξία της μετοχής της ΤΚ.

  Εάν πιστευει η ΚΤ οτι η αξία της μετοχής της ΤΚ είναι κάπου 50 λεπτά τότε θα έπρεπε να είχαν δώσει 2 μετοχές της ΤΚ για κάθε 1 ευρω του καταθέτη της ΤΚ.

  Η ΚΤΚ έπεσε σε μεγάλη γκάφα εδώ διότι με έμμεσο τρόπο λέει οτι στους καταθέτες δεν έδωσε αξίες ισες με αυτές που απόλεσαν όπως έλεγε το διάταγμα/νομοθεσία αλλά τους έδωσε την μισή αξιά!!!!

  Αυτό το σημείο εαν το προσέξουν καταθέτες της ΤΚ και δικηγόροι θα κινηθουν νομικά εναντιον της ΚΤΚ.

  υπάρχει ακόμα μια ένδειξη οτι η λογική αξία της ΤΚ δεν ειναι 1 ευρώ αλλά ας το αφήσουμε ώς εδώ……..

  Το πιο πάνω παράδειγμα είναι ένα παράδειγμα για αυτό που αναφέρω συνεχώς εδώ το Μπλοκ οταν λέω οτι η ΚΤΚ έκανε σοβαρά λάθη τα οποία θα οδηγήσουν σε νομικές περιπέτειες την ΤΚ , ΚΤΚ και ισος και το κράτος…..

 15. avatar
  Michael on December 2, 2013 - (permalink)

  Before one accepts the appointment of an official position, he should read the governing rules. Whether we like it or not, the rules of the CBC have around for years, and have served the country well for many decades.

  Trying to force changes to those rules by will, leaking of confidential information to the media in support is not the right thing to do, and this is what some of the memebers of the BoD has done. Now they are isolated, and 1 member has resigned and good luck to him. as Mr. Markides said, ‘let them change the Constitution’, if they want changes to the CBC!

  Who loses, we all do because instead of trying to cooperate with the Governor of the CBC (which is the extension of the ECB), we chose to blame them for everything, including our lenders. Its so easy and convenient for the politicians to do so.

  All this shows immature this country still is.

 16. avatar
  K.K. on December 2, 2013 - (permalink)

  κ Σ. Τταντή σε ευχαριστώ που συμμερίζεσαι τους προβληματισμούς μου για το παράδοξο της υπόθεσης για δίκαιη κατανομή των μετοχών της νέας ΤΚ (περιμένω και σχόλιο από τον κ Μιχαηλίδη ως πρώην μέλος του Δ.Σ της ΚΤ).
  Εξακολουθώ να επιμένω, είναι δυνατόν η ΚΤ να αντιμετωπίζει για αυτό το θέμα εντελώς διαφορετικά αυτές τις τρεις κατηγορίες που έλαβαν τις νέες μετοχές της ΤΚ, δηλαδή διαφορετικά τους παλιούς μετόχους της, διαφορετικά τους κουρεμένους καταθέτες της, και εντελώς διαφορετικά την ΛΤ.
  Και που είναι η διαφάνεια όταν ποτέ μα ποτέ δεν έχει εξηγηθεί από τον Διοικητή με ποια φόρμουλα έγιναν αυτοί οι ευφάνταστοι υπολογισμοί τους!!!

 17. avatar
  CP on December 2, 2013 - (permalink)

  Το θέμα είναι αγαπητέ Σάββα αν έμενε τίποτε να μοιράσουν; ‘Οπως τα έκαμαν, τα κεφάλαια της ΤΚ μετά την εκποίηση των Ελληνικών εργασιών ήταν αρνητικά, οπότε στην ουσία οι καταθέτες μοιράζονται την αξία (όποια και αν είναι αυτή) που έβαλαν οι ίδιοι για ανακεφαλαίωση.

  Τώρα οι δικαιούχοι της Λαικής τί επήραν; Πώς τους εκτίμησαν την καθαρή αξία (assets less liabilities); Απ’ οτι διαβάζω (σελίδα 7 στα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα) υπάρχει κάποια αναπροσαρμογή στην εύλογη αξία των δανείων ύψους 2 δις(19% προς τα κάτω – φτάνουν να καλύψουν μελλοντικές απώλειες;). Τα ομόλογα της ΚΔ σε ποιά τιμή τα εκτίμησαν (55%-70% ; υπάρχει upside potential;).

  Δεν έχουμε πλήρη καθαρή εικόνα.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS