Skip to content

Η παραίτηση Δημητριάδη προκαλεί: Διαφάνεια στη Διερευνητική Επιτροπή

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on March 19th, 2014 - 131 Comments
avatar
 Η διευθέτηση μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης για την εθελούσια αποχώρηση του ήταν η μόνο δυνατή συνετή διέξοδος.  Τονίζω το συνετή, διότι υπήρχαν και πολλές μη συνετές επιλογές.  Αφού τις ακολουθήσαμε όλες – «παράνομα» συμβόλαια, «παράνομες» κάμερες και «παράνομοι» φρουροί — καταλήξαμε στη μόνη συνετή που απέμεινε: Βελούδινο διαζύγιο.  Όταν αρθρογραφούσα τον περασμένο Νοέμβριο για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα προτείνοντας «παύσατε πυρ» στην Κεντρική Τράπεζα, πίστευα στις εισηγήσεις μου.  Ακόμη και η περίοδος των τριών μηνών που εισηγήθηκα τηρήθηκε εκ των πραγμάτων.

Τέλος καλό, όλα καλά; Όχι ακριβώς.

Πριν το διορισμό μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας είχα αρθρογραφήσει για τα λάθη του διοικητή αλλά ως μέλος του ΔΣ εργάστηκα για να προωθείται το έργο της Κεντρικής χωρίς συνεχείς αντιπαραθέσεις.  Ορισμένοι θεώρησαν οτι διορίστηκα για να διώκω το διοικητή και άλλοι ότι ταυτίστηκα μαζί του.  Θεωρώ προσβλητικό να νομίζουν κάποιοι ότι πουλιέσαι για €30,000 – αλήθεια, είμαστε ένας λαός που πουλιόμαστε; Βρίσκω υποτιμητικό να θεωρούν ότι ταυτίζεσαι με κάποιον — μόνο όσοι στερούνται δικών τους απόψεων ταυτίζονται με άλλους.  Έχοντας λοιπόν επιχειρηματολογήσει εναντίον του διοικητή εκτός Τράπεζας και έχοντας τον στηρίξει καθηκόντως εντός, καταθέτω για την παραίτηση του τα εξής:

 1. Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μόνο ζημιά προκαλούσε.  Βρέθηκε συναινετική διέξοδος αλλά θα προτιμούσα από όλους περισσότερη ειλικρίνεια: Ο Διοικητής δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και αυτό όφειλαν να του το υποδείξουν χωρίς απειλές για τάχα πλαστογραφίες και κάμερες ασφαλείας.  Μέσω της νομικής οδού θα σερνόμασταν για μήνες και χρόνια σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, με την Κεντρική Τράπεζα ακυβέρνητη σε μια κρίσιμη περίοδο της κυπριακής οικονομίας.
 2. Ανταμοιβή για παραίτηση για προσωπικούς λόγους δεν προβλέπεται στο συμβόλαιο, ενώ αλλαγή του συμβολαίου είναι παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.  Γιατί; Διότι με αλλαγές συμβολαίων μπορεί μια κυβέρνηση να αναγκάσει το διοικητή σε παραίτηση μειώνοντας το μισθό του ή να τον εξαγοράσει με πρόσθετα ποσά.  Δυστυχώς τέτοιες πρακτικές δεν είναι ασυνήθεις στην Κύπρο.  Να θυμίσω τι λέχθηκε στην διερευνητική επιτροπή  αναφορικά με τις αποζημιώσεις που ζητούσε ο Χαρίλαος Σταυράκης όταν έφευγε από την Τράπεζα Κύπρου για να αναλάβει το υπουργείο οικονομικών: «Λέγαμε όχι, όχι, αλλά η πλειοψηφία αποφάσισε να του δώσουμε κάτι, ήταν να πάει να γίνει υπουργός, τράπεζα είμεθα, είναι πράγματα τα οποία δυστυχώς δεν μπορείς να τα αποφύγεις σε τέτοιες περιπτώσεις οπότε αποφασίσαμε και δώσαμε πρόσθετα ποσά» (Κατάθεση Ε. Ξενοφώντος, 16/7/2013).  Δίνει πρόσθετα ποσά η Τράπεζα Κύπρου, δίνει πρόσθετα ποσά η κυβέρνηση και μετά διερωτόμαστε γιατί πτωχεύσαμε!
 3. Η καταβολή της ανταμοιβής σε τράπεζα του εξωτερικού εγείρει μείζων θέμα ηθικής τάξης – αν όχι και νομιμότητας.  Αυτό αφορά πρωτίστως το διοικητή που εποπτεύει τα περιοριστικά μέτρα και δευτερευόντως την κυβέρνηση.  Αναλογιστήκαμε τι μήνυμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα στέλνει αυτή η ενέργεια; Πολύ θλιβερός τρόπος να τελειώσει η θλιβερή θητεία του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Η συναινετική διευθέτηση δεν σημαίνει ότι ο διοικητής δεν έχει ευθύνες.  Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν οι ευθύνες ήταν ποινικές ή επαγγελματικές, ή αν τα προβλήματα που προκλήθηκαν επί θητείας του ήταν αποτέλεσμα δόλου, αμέλειας ή ανικανότητας.  Ως κοινωνία έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε πως οδηγήθηκε η χώρα στην οικονομική καταστροφή.  Αλλά, εφόσον δεν προχωρά δικαστική δίωξη του διοικητή, μένουμε ως κοινωνία στα σκοτεινά.  Ένας τρόπος απομένει για να μάθουμε τι ακριβώς έγινε: Να δοθεί στη δημοσιότητα όλο το μαρτυρικό υλικό και τα τεκμήρια της Διερευνητικής Επιτροπής Πική.

 Ουσιαστικά έγγραφα που εξασφαλίστηκαν από την Επιτροπή χαρακτηρίστηκαν ως «εμπιστευτικά» και δεν περιλήφθηκαν στο πόρισμα.  Η 100σέλιδη Έκθεση μου προς την Επιτροπή – αναρτημένη, εν μέρη, στο zenios.wordpress.com – περιέχει παραρτήματα που αφορούν το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας.  Αυτά χαρακτηρίστηκαν «εμπιστευτικά» και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.  Εμπιστευτικό έχει χαρακτηριστεί όλο το υλικό που έχει συλλεχθεί.  Τί ακριβώς είχε συλλεχθεί? 1030 σελίδες μαρτυρίας, 114 τεκμήρια με 198 συνοδευτικά έγγραφα έκτασης χιλιάδων σελίδων, βάσεις δεδομένων πέραν των 2 Gbytes.  Έχουμε αλληλογραφία και πρακτικά συνεδριών Διοικητικών Συμβουλίων και κυβερνητικών οργάνων, μυστικές συμφωνίες, διαγραφές χρεών, εκθέσεις ελεγκτών, μελέτες διεθνών οίκων για τις οποίες έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια (A&M, KPMG, PIMCO, Clayton/Eurorisk).  Ελάχιστα από όλα αυτά περιέχονται στο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής.

 Θα βρείτε στο διαδίκτυο αρχεία της Διερευνητικής Επιτροπής των ΗΠΑ[1], της Ισλανδίας[2] και της Ιρλανδίας [3].  Το αρχείο της Διερευνητικής Επιτροπής της Κύπρου δεν θα το βρείτε πουθενά.  Εκθέσεις για ELA και πωλήσεις υποκαταστημάτων, διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων, μυστικές συμφωνίες διευθυνόντων συμβούλων με μεγαλομετόχους, πληροφορίες για συνδεδεμένα πρόσωπα και συγκρούσεις συμφερόντων….! Αποδεχόμαστε να μείνουν όλα αυτά σε κυβερνητικά αρχεία σφραγισμένα «εμπιστευτικό?».

 Ζητώ λοιπόν,

 Από το Υπουργικό Συμβούλιο,

από την Κυπριακή Βουλή,

από το Γενικό Εισαγγελέα,

 όπως δώσουν στη δημοσιότητα όλο το μαρτυρικό υλικό και τα τεκμήρια της Διερευνητικής Επιτροπής.  Έχουν την δύναμη να το πράξουν.  Το οφείλουν στους κουρεμένους καταθέτες, στους άνεργους νέους, στους εξαπατημένους κατόχους αξιογράφων, στους απογοητευμένους πολίτες.

 Με την παραίτηση Δημητριάδη αγοράσαμε το μπελά.  Ας μην θάψουμε και την ιστορία του.

 <i>Αναρτήθηκε στο zenios.wordpress.com</i>

 

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Norwegian school of Economics, και senior fellow στο Wharton School, University of Pennsylvania. Διετέλεσε πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών (2007-2015) και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2002-2010). Έχει δημοσιεύσει πέραν το 150 επιστημονικών άρθρων σε χρηματοοικονομικά και διοικητική επιστήμη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα κινέζικα και βραβεύτηκαν από την Αμερικανική Επιστημονική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας. Το 2006 βραβεύθηκε με το Βραβείο Αριστείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρησιακής Έρευνας. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από Princeton University (1986) και διετέλεσε επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής καθηγητής στο University of Pennsylvania.

Categories → Οικονομία

131 Comments
 1. avatar

  Όταν διάβαζα στη παρα. 2. «Δυστυχώς τέτοιες πρακτικές δεν είναι ασυνήθεις στην …» περίμενα να διαβάσω Swaziland, Tuvalu ή κάτι παρόμοιο. Δυστυχώς, ακολούθησε η χώρα «Κύπρος». Και πάλιν…!

  Ατυχής όμως, κατά την δική μου γνώμη, η συσχέτιση με την παραίτηση του Χαρίλαου. Εκείνον, πολλοί ήθελαν να τον ξεφορτωθούν και δεν θα φείδοντο χρημάτων για να το πετύχουν. Ήταν όμως εντελώς αχρείαστος στη κυβέρνηση, θα μπορούσαν να το αποφύγουν. Τι άραγε τους ώθησε σ’ εκείνη την επιλογή για υπουργοποίηση;

  Η απόφαση για βελούδινο διαζύγιο με τον διοικητή ήταν πραγματικά συνετή. Δεν με ενοχλεί ότι δόθηκε μια αποζημίωση, ήταν ο μόνος ορθός τρόπος υπό τας περιστάσεις. Παρά να εξακολουθούσε η καταστρεπτική για τον τόπο και την οικονομία αχαλίνωτη έχθρα μεταξύ προέδρου και διοικητή. Τώρα, για το ότι τα λεφτά πήγαν στην Αγγλία, ναι, δεν μοιάζει ορθό, όμως το χρήμα, έστω και με τα σημερινά περιοριστικά μέτρα, εύκολα διακινείται. Εξ’ άλλου, από την Αγγλία τον φωνάξαμε να έλθει να μας διασώσει και εκεί είχε ο άνθρωπός την δουλειά και το σπίτι του. Τώρα τον στέλλουμε πίσω.

  Τυχόν ευθύνες του διοικητή καθώς και πολλών άλλων, πρέπει να ξεσκεπαστούν, πρέπει η έκθεση της διερευνητικής επιτροπής όπως και άλλες εμπιστευτικές ή αν θέλετε «σουλουπουτικές» εκθέσεις και έγγραφα να γίνουν προσιτά σε όλους. Γιατί άραγε, φοβίζει η διαφάνεια στη χώρα μας; Γιατί δεν εισακούει ο πρόεδρος τις παραινέσεις τόσων ανθρώπων, της ευρωπαϊκής ένωσης και της κοινωνίας εν γένει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στη Κύπρο; Μήπως φοβούμαστε ότι δεν θα ξέρουμε πώς να καθαρίσουμε πια τις βρωμιές που θα βρούμε; Θα πρέπει όμως τόσον ο πρόεδρος αλλά και η βουλή και οι άλλοι μας άρχοντες να ακούσουν το μήνυμα για διαφάνεια. Θα πρέπει να ακούσουν επιτέλους, το μήνυμα που φέρνει ο Αρτεμίδωρος!(*)

  (*)βλέπε Κ. Καβάφη «Μάρτιαι Eιδοί».

  • avatar
   Andreas Ioannou on March 20, 2014 - (permalink)

   Ο Διοικητής δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και αυτό όφειλαν να του το υποδείξουν χωρίς απειλές για τάχα πλαστογραφίες και κάμερες ασφαλείας.
   Dr.Zenio,

   Why was the Governor unable to do his job?
   Was it lack of knowledge of the banking business? I don’t think so.
   You know the real reason and you should be ashamed of yourself.
   You collaborated with the most reactionary forces for your personal advancement.
   Tough Mrs. Giorgadgi is the new Governor who is an expert in banking!
   The economics minister, another expert in economics with Mr. Noephitou and your help I’m sure will save the country.

   • avatar
    αθηνα on March 20, 2014 - (permalink)

    Τhe country φίλε μου δε σώζεται με τίποτα,έτσι που τα έκανε μαντάρα η διακυβέρνηση Χριστόφια,μαζί με τους άσπονδους φίλους του, τους τραπεζίτες. Διότι η μεγάλη μας ατυχία ήταν ότι είχαμε έναν αμετανόητο μαρξιστή,που απλά φόρτωνε όλα τα προβλήματα στους κλεφταράδες της υφηλίου,καβάλλα σ’ένα καπιταλιστικό άλογο.Εμ,πώς να μη γκρεμμοτσακιστούμε. Εκείνο όμως που δεν μας ξεκαθαρίζεις,είναι γιατί ο απερχόμενος διοικητής,του οποίου τις γνώσεις,δείχνεις να μην αμφισβητείς, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.Εκτός κι αν υπονοείς ότι φταίγανε όλοι οι άλλοι,εκτός απ’το Χατζηπετρή…

    • avatar
     Andreas Ioannou on March 22, 2014 - (permalink)

     Athina I go by facts.
     From Wikipedia
     After obtaining his PhD he worked for 5 years in the Economic Research Department at the Central Bank of Cyprus.
     His academic work has been influential, as evidenced by over 2,500 citations in Google Scholar. According to the RePEc rankings, he is in the top 2% of the world’s most widely read economists.
     Panicos Onisiphorou Demetriades had to go. I’m sure you have the brains to comprehend why.

     • avatar
      αθηνα on March 22, 2014 - (permalink)

      Mα αν δεν κάνω λάθος,τα ίδια θα σου πουν κι οι fans του Ορφανίδη,για το δικό του CV.Το πρόβλημα στη Κύπρο φίλε μου,δέν είναι το πόσα ξέρεις,αλλά πόσο επιρρεπής σε πιέσεις είσαι.Διότι όταν κάποιος σε διορίζει με τέτοιες φοβερές απολαβές,ε δεν γίνεται, κι ο θεός να είσαι,θα ανταποδώσεις την εξυπηρέτηση.

 2. avatar
  Savvakis Savvides on March 19, 2014 - (permalink)

  “Θεωρώ προσβλητικό να νομίζουν κάποιοι ότι πουλιέσαι για €30,000 – αλήθεια, είμαστε ένας λαός που πουλιόμαστε;”

  Dah! Μα που ζεις?

  Most of us sell ourselves for a lot less!

  • avatar
   euclid on March 20, 2014 - (permalink)

   Αν δεν λανθάνομαι, το ‘συνολικό αργύριον’ είναι €30 000 επί πέντε έτη, δηλαδή €150 000, ποσό το οποίο δεν είναι ευκαταφρόνιτον ούτε από αγίους.

  • avatar
   Επιλήσμων on March 21, 2014 - (permalink)

   Ο κ.Ζένιος, κατά την δική μου άποψη, αποφάσισε να προσγειωθεί στην κυπριακή πραγματικότητα. Εάν θέλεις να ανελιχθείς, εάν στοχεύεις σε αξιώματα, εάν δεν σε ικανοποιούν αυτά που έως τώρα έχεις επιτύχει, η οδός είναι μία. Εδώ και λίγο καιρό ο κ. Ζένιος την ακολουθεί.
   Το ποίημα του Καβάφη “Μάρτιαι Ειδοί” που πολύ εύστοχα μας προτείνει ο φίλος ‘Και να Καθαρίσουμε τους Κακομούτσουνους’ με το μήνυμα/προειδοποίηση που φέρνει ο Αρτεμίδωρος, είναι σχετικό και γιά τον κ.Ζένιο, όχι οι τελευταίοι στίχοι αλλά οι 5 πρώτοι.

   ΜΑΡΤΙΑΙ ΕΙΔΟΙ

   Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
   Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις αν δεν μπορείς,
   με δισταγμό και προφυλάξεις να τες ακολουθείς.
   Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
   τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.

   …………………………

   [1911]

   Κρίμα, διότι είμουν “fan” του καθηγητή Ζένιου.

   • avatar
    αθηνα on March 21, 2014 - (permalink)

    Αγαπητέ Επιλήσμων,δέν μπορούμε να είμαστε fans κάποιου a la carte. Και σε ρωτώ.Είσουνα fan του κ.Ζένιου όσο αναφωνούσε ”παύσατε πυρ” κατα του Δημητριάδη,και μόλις έγραψε το τωρινό του άρθρο,ζήτησες να διαγραφείς απο τη λίστα των Zenio’s fans.Eκείνο που θα μπορούσες να μας διευκρινίσεις,είναι τους λόγους.Μήπως η διαφωνία του κ.Ζένιου για τον τρόπο που φυγαδεύτηκαν οι 300.000 στο εξωτερικό; Μήπως η δημοκρατικότατη απαίτησή του για δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής Πική,σε σχέση με των απερχόμενο διοικητή.Εκτός και αν,λέω αν, διαφωνείς ακόμα και με το χαρακτηρισμό του πορίσματος Πολυβίου, ως εξαίρετου.Γιατί τότε όλα εξηγούνται.

    • avatar
     Επιλήσμων on March 21, 2014 - (permalink)

     Αγαπητή αθηνα, γιά τίποτα από αυτά που αναφέρεις και σίγουρα όχι γιά τον χαρακτηρισμό του πορίσματος Πολυβίου ως εξαίρετου. Γνωρίζω τον κ. Πολυβίου και τον εκτιμώ ως νομικόν, αλλά προπαντός θαυμάζω την ανεξαρτησία και ευφυία του και το έξυπνο χιούμορ του.
     Όσο γιά τον κ. Ζένιο, ας πούμε ότι διαφωνώ με τα εξής δύο:
     1) Αποδοχή συμμετοχής στο ΔΣ της ΚΤΚ (όχι γιά τις 30.000 Χ 5 ευρώ)
     2) Αποδοχή συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ (ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος).

 3. avatar
  Ανώνυμος on March 19, 2014 - (permalink)

  κ. Ζένιο,

  Η κυβέρνηση δεν υπόκειται στα περιοριστικά μέτρα, θα έπρεπε μαλλον να το γνωρίζετε ως μέλος του ΔΣ της Κεντρικής, αρα οτιμεκανε ειναι καθόλα νόμιμο. Οσο για την ηθική πτυχή του θέματος, δε γνωρίζετε ότι ο διοικητής υποχρεώθηκε να στείλει την οικογένεια του στο εξωτερικό λόγω των απειλών που δέχθηκαν; Μήπως αυτό είναι ηθικό;

  • avatar
   αθηνα on March 19, 2014 - (permalink)

   Πολύ ωραία λογική.Αφού δέχθηκε απειλές η οικογένεια του απερχόμενου διοικητή,άρα και οι 300.000 του απειλούνται [απο ενδεχόμενο νέο κούρεμα;] Oπότε,μήπως και πεινάσουν τα παιδιά του ανθρώπου, ας πάνε κι αυτές στο Λονδίνο. sic!

 4. avatar
  Trianon on March 19, 2014 - (permalink)

  There goes the Central Bank Independence. One sets up a Kangaroo Court, throws a lot of mud about, add a bit of spice like a generous compensation and presto you force a resignation.

  Only goes to prove once again what a mickey mouse country we are. Nobody bothers to address/correct the deeper institutional and social causes of our troubles. It is always the other guy. The scapegoat.

  Does any body doubt that in few years time we would be looking for who to blame for a new catastrophe as we always do. History does repeat it self again and again.

 5. avatar
  R on March 19, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ κύριε Ζένιο,

  Σίγουρα τα λεγόμενά σας είναι πάντοτε σοβαρά και τεκμηριωμένα. Το τι συνέβηκε στην Κύπρο μας το γνωρίζουμε όλοι.

  Συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω. Αποτελεί απαίτηση τόσο δική σας όσο και όλης της λογικής Κύπρου να αποδειχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης πως και γιατί φτάσαμε στην καταστροφή αλλά και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όσων είχαν την εξουσία. Όσων, ως εκ της θέσεώς τους, έπραξαν αντίθετα με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όσων, επίσης ως εκ της θέσεώς τους, έπρεπε να ενεργήσουν σε αντιδιαστολή με τους πιο πάνω και δεν το έπραξαν.

  Θα ήθελα εδώ να πω ότι είστε υπερβολικός. Είστε υπερβολικός να ζητάτε «Από το Υπουργικό Συμβούλιο, από την Κυπριακή Βουλή, από το Γενικό Εισαγγελέα, όπως δώσουν στη δημοσιότητα όλο το μαρτυρικό υλικό και τα τεκμήρια της Διερευνητικής Επιτροπής».

  Έχουν την δύναμη να το κάνουν. Αλλά δεν θα το κάνουν.

  1974! Χάσαμε την μισή Κύπρο. Ποιος πλήρωσε; ΚΑΝΕΝΑΣ. Συγνώμη, ένας πήγε φυλακή αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα τον στείλαμε για διακοπές στην Γαλλία.

  2013! Πτώχευση του μισού κράτους που μας έμεινε!

  Ακόμα και να το δώσουν στην δημοσιότητα ο κόσμος ξέρει τι ακριβώς συνέβηκε.

  Γιατί δεν αντιδρά; Διότι αντιλήφθηκε ότι έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης. Αντιλήφθηκε ότι, όταν πήγαινε μπροστά στην κάλπη, εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε τα μάτια του ανοικτά. Δυστυχώς με την επιπόλαια στάση του έδωσε την δυνατότητα σε άτομα πολύ κατώτερά του να τον κυβερνήσουν. Έδωσε την ευκαιρία σε άτομα των οποίων η προστασία και εξυπηρέτηση ημετέρων υπερείχε της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

 6. avatar
  Anonymous on March 19, 2014 - (permalink)

  Κ. Ζένιο κατά καιρούς κατηγορείτε (και καλά κάνετε) τα διάφορα πολιτικά κόμματα για αδιαφάνεια, αναξιοκρατία κ.λ.π.. Όταν όμως ο ίδιος αποδέχεστε και μπαίνετε ως αριστίνδειν υποψήφιος ευρωβουλευτής ενός εκ των κομμάτων (ΔΗ.ΣΥ. στην προκειμένη περίπτωση), τότε αυτόματα χάνετε την όποια αξιοπιστία σας.

  Οπότε, τα πιο πάνω καλέσματά σας προς το Υπουργικό, τη Βουλή κλπ, παρακαλώ απευθύνετέ τα στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (εφόσον έχετε τις προσβάσεις) και παραθέστε μας την απάντησή του.

 7. avatar
  IoannisTakis on March 19, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Ζένιο,

  Συμφωνώ με τις περισσότερες από τις διαπιστώσεις και τις εισηγήσεις σας. Στην Κύπρο συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη καταστροφή μετά από την εισβολή του Αττίλα, οικονομική αυτήν την φορά η οποία ήταν το αποτέλεσμα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ που είχαν στα χέρια τους τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Η/ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ (διοικητών της ΚΤΚ, προέδρου, υπουργών, πρώην γενικού εισαγγελέα, κεφαλαιαγοράς κ.α.) που είχαν την ευθύνη προστασίας της Κυπριακής οικονομίας.

  Οι περισσότεροι από όσους έφταιξαν για την οικονομική τραγωδία της Κύπρου έχουν ήδη καταδικαστεί από την κοινή γνώμη. Αυτό που απομένει ο κόσμος ο οποίος υποφέρει λόγω των δικών τους ενεργειών ή παραλείψεων είναι να καταδικαστούν και από τα δικαστήρια για τα εγκλήματα τους να οδηγηθούν πίσω από τα σίδερα και να τους κατασχεθούν οι περιουσίες τους.

  Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω του φιάσκου της ερευνητικής επιτροπής, του μη-διορισμού ξένων εμπειρογνωμόνων ειδικών για το οικονομικό έγκλημα και των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην διερεύνηση των οικονομικών εγκλημάτων από την πρώην και νυν γενική εισαγγελία. ΩΣΤΟΣΟ στο παρόν στάδιο, θα διαφωνήσω μαζί σας κ. Ζένιο γιατί πιστεύω ότι τυχόν δημοσιοποίηση τυχόν στοιχείων, εκθέσεων, μαρτυρικού υλικού και ευρημάτων της ερευνητικής επιτροπής που δεν έχουν δημοσιευτεί θα βάλει ίσως και την ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες υπάρχουν για να αποδειχτεί στα δικαστήρια η ενοχή των πρωταίτιων της οικονομικής καταστροφής. Εάν σε κάποιο κατοπινό στάδιο αποδειχτούν κούφιες οι υποσχέσεις του νέου γενικού εισαγγελέα ότι οι ένοχοι (τα μεγάλα και όχι τα μικρά ψάρια) θα οδηγηθούν στα δικαστήρια ας ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ!

  Υ.Γ.1 Η απομάκρυνση του διοικητή έστω με αποζημίωση ήταν η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις περιστάσεις καθώς η παραμονή του θα έφερνε πολύ περισσότερα αρνητικά παρά θετικά. Την καταβολή αποζημίωσης την είχαμε εισηγηθεί εδώ και μήνες αλλά το πείσμα του Πανίκου δεν τον άφηνε να παραδεχτεί ότι ήταν ανίκανος να βρίσκεται στο πηδάλιο της ΚΤΚ.
  Υ.Γ.2 Η καταβολή της αποζημίωσης του σε τράπεζα του εξωτερικού πέραν του ότι έστειλε τα λάθος μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου αφήνει βασικά εκτεθειμένο τον ίδιο ο οποίος ακόμα και μα την τελευταία του ενέργεια απόδειξε ότι κάθε άλλο παρά ήταν το κατάλληλο άτομο για διαφύλαξη της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος του τόπου και σίγουρα δεν μπορούσε να βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης στο σύστημα…ένας στόχος που επικαλείτο για να παραμένει στην θέση του.
  Υ.Γ. 3 Αυτό που απαιτεί ο κόσμος είναι όπως η εθελούσια παραίτηση του να μην έχει συνοδευτεί με τυχόν “συμφωνία” για παύση των όποιων ερευνών γίνονται εναντίον του σε σχέση με πιθανή συμμετοχή του στην οικονομική καταστροφή του τόπου.

 8. avatar
  Σάββας Τταντής on March 20, 2014 - (permalink)

  Κύριε Ζένιο ακολουθούν μερικά απο τα λάθη του Δημητριάδη τα οποία έγραψα πολλές φορές. Η Συνέχεια θα είναι στα δικαστήρια όπου θα τον πάρουν οι παλιοί και νέοι μέτοχοι της ΤΚ οπως επίσης και μέτοχοι της Λαικής.

  Ο Δημητριάδης έφυγε. Μείνατε εσείς το ΔΣ. Το τραπεζικό μας σύστημα συνεχίζει να ειναι στημένο λάθος. Ψηλά επιτόκια . Αφήνετε την ΤΚ με ολα αυτα τα μη εξυπηρετουντα δάνεια και δεν τα πέρνεται σε ένα ξεχωριστό ταμείο όπως το έχω εισηγηθεί πολλές φορές. (βλέπε ΝΑΜΑ , Ιρλανδια) . Οι οικονομία καταστρέφεται λόγο της απραξίας σας . Οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούνε κεφάλαια σε μερικούς μήνες. Τώρα είστε εσεις το πρόβλημα και οχι ο Δημητριάδης. ΤΙΠΟΤΑ δεν κάνατε, περιορίζεστε σε ακαδημαικές θεωρίες. 1 χρόνο και η μετοχή της ΤΚ είναι εκτός ΧΑΚ. 14 μήνες και ακομα να ενώσετε 2 μικρές τράπεζες.

  Πώς περιμένετε να μας εμπιστευτούνε ξένοι καταθέτες και επενδυτές γενικώς οταν βλέπουν αυτή την γύμνια μας?? Κύριε Ζένιο και Κύριοι Του ΔΣ της ΚΤ θα έπρεπε να τουλάχιστον να νιώθετε άβολα για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το τραπεζικό μας σύστημα…….

  Σάββας Τταντής 19/03/2014

  ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ.

  1. θα άνοιγε τις Τράπεζες αμέσως μετά το κούρεμα. Ετυχώς τον σταμάτησε η Κυβέρνηση . Θα κατάρεε το τραπεζικό σύστημα αφού όλοι θα έτρεχαν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.
  2. Πούλησε τα καταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα με 3.4 δις ζημιά. Επρεπε να κλείσουν τα ζημιογόνα καταστήματα και τα κερδοφόρα να μείνουν στην κατοχή των τραπεζών μας. Τα πούλησε στον πάτο του ΧΑΑ. Απο τότε το ΧΑΑ ανέβηκε 50%.
  3. Λογο της πιο πάνω ζημιάς η ΛΑΙΚΗ δεν μπορούσε πλεον να σωθεί και έκλεισε. Εγκλημα να κλείνουμε συστημική τράπεζα..
  4. Δήλωνε ότι τα εποπτικά της ΤΚ θα ήταν 18% μετά το κούμερα αντι 18% τελικα ήταν μόνον 10.3%.
  5. Δήλωνε οτι θα άφηνε τα κακά δάνεια στην κακή Λαική , τελικά έφερε και τα κακά δάνεια της Λαικής στην Τράπεζα Κύπρου.
  6. 8/4/2013 ανάφερε γραπτώς στην επιτροπή οικονομικών της βουλής οτι θα άφηνε περιουσιακά στοιχεια στην κακή Λαικη υψους 3.9 δις χωρις τις μετοχές της ΤΚ. Τα περιουσιακά στοιχεια της Λαικής σήμερα δεν ξεπερνουν τα 800 εκ.
  7. Εδωσε στην Λαική 840 εκ μετοχές της ΤΚ για 425 εκ καθαρά περιουσιακά στοιχεια που πήρε η ΤΚ απο την Λαικη. Αυτο είχε ώς αποτέλεσμα να υποστούν οι ΝΕΟΙ μέτοχοι της ΤΚ, οι καταθέτες, 420 εκ ζημιά.
  8. Η πώληση των καταστημάτων της ΤΚ στην Ελλάδα στοιχισε στους καταθέτες/νεους μετόχους 1.3 δις ζημιά .
  9. το 7 και 8 πιο πάνω έρχονται σε αντίθεση με την νομοθεσια που ψηφισε η βουλη για το κούρεμα , αφού έπρεπε να δοθούν στους καταθέτες μετοχές αξιας οσο τα λεφτα που έχασαν. Με το 7 και 8 πιο πάνω οι νέοι μέτοχοι έχασαν αμέσος σχεδόν την μιση αξια τους. (1.7 δις ζημιά σε σύνολο κεφάλεου 4.5 δις)
  10. Αρχικά έκανε 5 κατηγοριες μετοχών της ΤΚ και μετά το άλλαξε αφού πηρε επιστολή απο την ΕΕ οτι αυτο δεν μπορει να συμβεί.
  11. Οταν πηγε στην βουλη να ζητήσει το 1.8 δις για την Λαική παρουσιάσε στην βουλη ένα επειχηριματικό πλάνο εντελώς εκτος τόπου και χρονου. Εάν το έκανε επιτηδες ήταν παραπλάνηση της βουλής εάν πραγματικά πιστευε αυτα που έλεγε το επειχηρηματικό πλάνο τότε ήταν εντελώς ανεπαρκής…
  12. Δήλωνε συνεχώς οτι με το κούρεμα των καταθέσεων η ΤΚ δεν θα ξαναχρειαζότανε κεφάλαια . Αυτό θα το δούμε στα 6μηνιέα της ΤΚ τον Αυγουστο…….
  13. 14 μήνες πέρασαν και ακόμα δεν κατάφερε να ενώσει 2 τράπεζες μικρές. (τράπεζα Κύπρου και Λαική)
  14. 14 μήνες και ακομα η μετοχή της ΤΚ είναι εκτος χρηματηστηριού με αποτελέσματα κεφάλαια ύψους 4.6 δις να ειναι εγκλωβισμένα. Οταν η Bank of America αγόρασε την Bear Sterns το 2008, οι οποίες είναι 50 φορές πιο μεγαλες απο την ΤΚ , η συμφωνία έκλεισε Παρασκευή νύκτα και οι μετοχές και των 2 εταιρειών διαπραγματευονταν κανονικά την επομένη δευτερα.
  Τα σημεία 13 και 14 πιο πάνω λογικά είναι παγκοσμια ρεκόρ δεν ξαναδιάβασα ποτέ να μένει μετοχή εκτος χρηματηστηριού 14 μήνες και συγχώνευση να διαρκά 14 μήνες……

  15 . Για ολα τα πιο πάνω λάθη και άλλα πολλά που δεν γράφω η ΚΤΚ πλήρωσε την Αλβαρεζ δεκάδες εκατομύρια για να μας συμβουλέυσουν πώς να αναδιαθρώσουμε το τραπεζικό μας σύστημα . Αντι αυτου μας διάλυσαν το τραπεζικό σύστημα…..Ολα τα πιο πάνω λάθη θα μπορούσαν να τα κάνουν πρωτοετής φοιτητές δωρεάν .

  16. Εδωσε εντολές στην Αλβαρεζ να ελέγξουν την ΤΚ και περιόρισε τις ερευνες για την καταρευση της Λαικής σε μονον 1-2 θέματα. Η Λαική οπως έχω αναφέρει πολλές φορές και οπως θα γίνει γνωστό σε όλους σε μερικές μέρες ήταν μια καλοστυμένη πυραμίδα, μια καλά οργανωμένη παδιγα εξαπάτησης μετόχων, κατοχων ομολογων κ, καταθετων , Κυπριακης Βουλης κλπ.

  Πολύ σωστά έπραξε η Κυβέρνηση και απομάκρυνε τον Κύριο Δημητριαδη . Η ζημιά που έκανε στο τραπεζικο μας σύστημα και γενικα στην οικονομια είναι τεράστια. Εχει το ιδιο μερίδιο ευθύνης με τον προηγούμενο διοικητή ο οποίος περιορίστηκε σε ρόλο τροχονόμου και οχι επόπτη…….

  Σάββας Τταντής Χρηματιστής 12/03/2014

 9. avatar
  Σάββας Τταντής on March 20, 2014 - (permalink)

  Κύριε Ζένιο και άλλα μέλη του ΔΣ της ΚΤΚ.

  1.Τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο έπρεπε να ήτανα 0.5% και τα δανειστικα΄για επειχηρήσεις 3.5% και τα στεγαστικά 2.5%. Να έχουν ένα περιθόριο 3% το οποιο είναι αρκετο για τις τραπεζες.

  2. Πολλά δις μη εξυπηρετούντα δάνεια πρέπει να φύγουν άμεσα απο τους ισολογισμους των τραπεζών και να πάνε σε ένα ξεχωριστο ταμείο για να ξαλαφρύνουν οι ισολογισμοί και η ρευστότητα των τραπεζών έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ξεκινήσουν να ξαναδανείζουν αμέσως και να ξαναξεκινήσει η ανάπτυξης.

  3. Να ενωθούν επιτέλους οι 3 τράπεζες και να επιστρέψει η μετοχή της ΤΚ στο ΧΑΚ……

  Οσο αφορά την μετοχή της ΤΚ . Υπάρχουν 4.6 δις! μετοχες παγωμένες. Μιλάμε για τεράστια ρευστότητα που ΔΕΝ μπορεί να διοχετευτει μέσα στην οικονομία επιδή ειναι Χαρτια …..Μια εταιρεία που θέλει ρευστότητα μπορει να πουλήσει μετοχές της ΤΚ και να αποκτήσει ρευστότητα για τις εργασίες της. Υπάρχουν ξένοι επενδυτές αυτην την στιγμή που θέλουν να επενδύσουν σε μετοχές της ΤΚ…..με αυτο τον τρόπο φερνουμε ξενους επενδυτές στην Κύπρο……

  Αυτα ειναι που πρέπει να κάνετε άμεσα Κύριοι της ΚΤΚ. Εαν δεν μπορείτε να αντειληφθήτε την σοβαρότητα των πιο πανω κάνετε καλά να πάτε και εσείς σπίτι σας . Αρκετή ζημιά προκαλέσετε στην οικονομία μας. Αρκετά πειράματα έκανε η ΚΤΚ με το τραπεζικό μας σύστημα. Αντι εξυγιανση το διαλύσατε.

  Δεν πέρασε η κρίση Κύριοι, η Κρίση τώρα αρχίζει, δεν έχουμε ακόμα δει τον πατο και ούτε έχουμε ακόμα δει τις τραγικές συνέπειες των λαθών την ΚΤΚ της Κύπρου και της πτώχευσης της Λαικης…….

  Σάββας Τταντής χρηματιστής…

 10. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 20, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ Ioannis Takis,

  η ανησυχία οτι δημοσιοποίηση των στοιχείων θα επηρεάσει την διακαιοσύνη δεν με βρίσκει σύμφωνο: Από πότε η απονομή δικαιοσύνης στηρίζεται σε εμπιστευτικές πληροφορίες?

  Όταν λέμε είναι ΤΥΦΛΗ η δικαιοσύνη δεν εννοούμε οτι είναι και ΑΔΙΑΒΑΣΤΗ.

  Κατηγορούμενοι και κατήγορος έχουν πλήρη πληροφόρηση. Ακόμη και σε συστήματα δικαιοσύνης με ΕΝΟΡΚΟΥΣ (π.χ. ΗΠΑ) δημοσιοποιήθηκε το υλικό! Δες και τις άλλες χώρες που αναφέρω.

  Το ίδιο μας είχε λεχθεί για το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Πόρισμα Πολυβίου -τελικά όχι μόνο δήθηκε στην δημοσιότητα αλλά και οδηγήθηκαν κάποιοι στη φυλακή.

 11. avatar
  The Invisible Hand on March 20, 2014 - (permalink)

  Παρά τες συχνές διαφωνίες μου με το (σχεδόν) τέως διοικητή, θεωρώ άσκοπο να συνεχίσουμε τη κριτική ενός άνθρωπου που φεύγει και που φεύγει τραυματίας (ανεξάρτητα από την αποζημίωση).

  Αν θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί πρέπει να εστιάσουμε τη κριτική μας και τες έρευνες σε αυτούς που τον διόρισαν και στα κομματικά στελέχη που τον καθοδηγούσαν στες ατυχείς του ενέργειες. Αυτοί δεν έχουν φύγει, έχουν δικτυωθεί στες δημόσιες υπηρεσίες και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

 12. avatar
  Anonymous on March 20, 2014 - (permalink)

  Mr Zenios

  Now that you are a candidate for election to the European Parliament don’t you think you have a conflict of interest remaining as a board member of the central bank? Don’t you also think that there is an ethical aspect into your own role in the governors resignation, especially given what Mr Averof said the other day about ‘mission accomplished’?

 13. avatar
  M on March 20, 2014 - (permalink)

  Κύριε Ζένιο, η κατά καιρούς κριτική που ασκήσατε στον κ. Δημητριάδη είναι κατά την άποψη μου ατεκμηρίωτη και υπεραπλουστευμένη.

  Η παροχή ELA δεν προσέκρουε κατά την άποψη μου στο άρθρο 123 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι το σκεπτικό ότι η παροχή ELA σε αφερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα εμπίπτει στις πρόνοιες του εν λόγω άρθρου, βασίζεται στην αντίληψη ότι η εθνική κεντρική τράπεζα αναλαμβάνει ένα βάρος που ανήκει στο κράτος. Στη δική μας περίπτωση φαινόταν ότι το κράτος είχε αναλάβει αυτό το βάρος (μέχρι την αλλαγή σχεδίου) καθότι υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα που προέβλεπε 10 δις για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και βάσει του ακραίου σεναρίου της PIMCO το τραπεζικό σύστημα χρειάζονταν 8,6 δις για να ανακεφαλαιοποιηθεί.

  Εάν εισηγείστε ότι η παροχή ELA θα έπρεπε να σταματήσει μπορείτε να μου εξηγήσετε βασιζόμενος που εσείς θα σταματούσατε την παροχή ELA? Στο ότι η τράπεζα φαινόταν ότι θα ανακεφαλαιοποιηθεί με δάνειο που είχε δρομολογηθεί να συνάψει το κράτος? Στο ότι δεν υπήρχαν νομικά εργαλεία εξυγίανσης και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων? Στο ότι τα εν λόγω εργαλεία δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας ευρωπαϊκού επιπέδου καθότι ενδεχομένως να μην συνάδουν με τις πρόνοιες του άρθρου 63 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης? Στο ότι το κράτος θα έπρεπε να βρει αρκετά δις για να καλύψει τους ασφαλισμένους καταθέτες της Λαϊκής καθότι το ταμείο αποζημίωσης καταθετών είχε μερικά εκατομμύρια?

  Επ’ ευκαιρία μιας και πολύς λόγος γίνεται για την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, παρόλο που δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου να έχετε εκφράσει άποψη επί τούτου σε σχέση με το ρόλο του κ. Δημητριάδη, θα ήθελα την άποψη σας. Η πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι ήταν πολιτική απόφαση και όχι απόφαση του κ Δημητριάδη (ανακοινώσεις Eurogroupημερομηνίας 16 Μαρτίου 2013 και 25 Μαρτίου 2013). Ο ίδιος σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε δηλώσει ότι η ΚΤΚ δεν συμμετείχε στον καθορισμό της τιμής πώλησης. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού? Εσείς ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤ τον διαψεύδετε?

  Σε τι οφείλετε κατά την άποψη σας η θέση που εκφράζετε ότι “ο Διοικητής δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του”?

  Κλείνω λέγοντας ότι εάν για εσάς η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη ήταν “θλιβερή”, για εμένα το μόνο θλιβερό είναι ότι μερικοί το πιστεύουν και ότι τελικά παραιτήθηκε.

  • avatar
   Προβληματισμενος πολίτης on March 21, 2014 - (permalink)

   Συμφωνώ ότι η κριτική που κάνει ο κ. Ζένιος για το ΕLA είναι ατεκμηρίωτη. Ειτε δεν αντιλαμβάνεται τι ολεθρια καταστροφη θα ακολουθόυσε αν η ΚΤΚ σταματόυσε το ELA έιτε κάνει πως δεν καταλαβάινει. Τώρα που κατεβαίνει και για ευρωβουλευτής με το ΔΗΣΥ έχει πέσει και η μάσκα.

   • avatar
    αθηνα on March 21, 2014 - (permalink)

    Τώρα μάλιστα.Συνεχίζαμε να αντλούμε ELA για να μην καταρρεύσει η Λα’ι′κή και επέλθει η καταστροφή,ο Δημητριάδης εξοφλούσε την υποχρέωσή του στο Χριστόφια που τον διόρισε,και απο την άλλη μπορούσε ο κάθε Βγενόπουλος να τα παίρνει ελεύθερα στην Αθήνα.Και στο τέλος τί έγινε;Πάλι με το ψευδοδίλημμα: Mνημόνιο ή χάος,ο Αναστασιάδης δέχθηκε το κούρεμα.Και γλυτώσαμε την…καταστροφή.

    • avatar
     Αλέξανδρος on March 21, 2014 - (permalink)

     αθηνά
     φαινεται ξέχασες οτι το τιμόνι της Λαικής το κρατούσε ηδη ο Σαρρής οταν ανέλαβε ο Δημητριάδης το 2012. Επίσης ξέχασες οτι το ELA στο Βγενόπουλο το εδινε ο Ορφανίδης.

     • avatar
      αθηνα on March 22, 2014 - (permalink)

      Μπράβο.Αφού άρχισε η Λα’ι′κή να αντλεί ELA επι Ορφανίδη,κάτι που δέν ήταν κατ’ανάγκην κακό,τότε έπρεπε ο Δημητριάδης να την αφήσει να το πάρει μέχρι τα 9 δις,που ήταν εξωφρενικά ψηλό.

     • avatar
      Αλέξανδρος on March 22, 2014 - (permalink)

      Τα 9 δις και πλέον η Λαικη τα είχε αντλήσει από το ευρωσύστημα πριν την αφιξη του Δημητριάδη. Κατά την περίοδο Δημητριάδη αντικαταστάθηκε η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα με ELA γιατί η Λαική ανακεφαλαιοποιήθηκε με κρατικό ομόλογο αμφιβόλου αξίας, αφού δεν ειχαμε πργραμμα, τον Ιούνιο του 2012. Ετσι γιά την ιστορία.

  • avatar
   Michael Olympios on March 21, 2014 - (permalink)

   Συμφωνώ με την ανάλυση του Μ σε σχέση με τον ELA. Είναι πολύ εύκολο σήμερα για όλους μας να λέμε εκ των υστέρων πως η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα και έπρεπε να κλείσει. Θυμίζω πως οι τελικές κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών καθορίστηκαν από την έκθεση Pimco τον Φευρουάριο 2013. Με το ίδιο σκεπτικό και η Τράπεζα Κύπρου ήταν αφερέγγυα αφού και αυτή είχε αρνητικά κεφάλαια. Το ίδιο και ο Συνεργατισμός. Το 2012 δεν υπήρχε πρόγραμμα στήριξης (ανεξαρτήτως των ευθυνών της κυβέρνησης Χριστόφια και του Αθανάσιου Ορφανίδη για την καθυστέριση συνομολόγισης συμφωνίας) της κυπριακής οικονομίας. Προκύπτουν λοιπόν κάποια ερωτήματα πέραν αυτών που κατέγραψε ο Μ

   1. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα αν έκλεινε η Λαϊκή το 2012 στην απουσία προγράμματος;

   2. Πως θα εξασφαλίζονταν οι ασφαλισμένοι καταθέτες (μέχρι 100.000 ευρώ) της Λαϊκής (Ελλάδα και Κύπρο);

   3. To 2012 ήταν πολιτική της ΕΕ το bail-in ή το bail-out;

   4. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την ευρήτερη οικονομία το κλείσιμο της ΛαΪκής το 2012 εν όσο η χώρα ήταν εκτός προγράμματος;

   5. Μήπως και η νέα κυβέρνηση δεν αναζήτησε εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης πριν αλλά και μετά το πρώτο eurogroup?

   6. Η βουλή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση παρακολουθούσαν αποτελεσματικά την πορεία της Λαϊκής Τράπεζας μετά την κρατική στήριξη που έλαβε τον Μάϊο του 2012;

   Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που μπορεί κάποιος να θέσει και ίσως σημαντικότερα. Όσο και να διαφωνούμε όμως με τον κ. Ζένιο στο θέμα το ELA στο τέλος της ημέρας όμως δεν είναι το ELA που πήρε την οικονομία στον κατήφορο. Είναι οι κακές πολιτικές και πρακτικές των τραπεζών αλλά και η κακή εποπτεία. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ακόμα ότι και η κυβέρνηση (ως lender of last resort) φέρει ευθύνη γιατί δεν παρακολουθούσε την κατάσταση. Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό και αυτή η κριτική έχει κάποια βάση διότι όταν έχεις ένα τραπεζικό τομέα 8 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της οικονομίας σου και οι οίκοι αξιολόγισης σου το επισημαίνουν φέρεις και εσύ ως κυβέρνηση κάποια ευθύνη ασχέτος εάν την άμεση ευθύνη της εποπτείας φέρει μια ανεξάρτητη αρχή όπως η ΚΤ. Το ίδιο όμως θα πρέπει να λεχθεί και για την αντιπολίτευση γιατί αν και εκ της θέσεως της φέρει λιγότερη ευθύνη μπορούσε να αναδείξει αυτές τις προκλήσεις και δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου (που ήταν και πλειοψηφία) να λάβει πληροφορίες και τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και τον πρώην διοικητή προ των ευθυνών τους κατά ποιο τεκμηριωμένο όμως τρόπο απ’αυτόν που επέδειξε στην περίπτωση του Πανίκου Δημητριάδη.

   • avatar
    Μ on March 21, 2014 - (permalink)

    Ολύμπιε,

    Είναι λυπηρό το ότι αναγκαζόμαστε να μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τα αυτονόητα και το γεγονός ότι έχει πεισθεί η κοινή γνώμη ότι ο Δημητριάδης είναι ο “Διοικητής που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του”, που έφθασε η ώρα να τελειώσει η “θλιβερή του θητεία”. Συμφωνώ με τη ριζοσπαστική (για τα Κυπριακά δεδομένα) άποψη που εκφέρει ότι οι πρακτικές ελλιπούς διαχείρισης κινδύνου ενδεχομένως να ευθύνονται για την κατάρρευση τραπεζικών ιδρυμάτων και λέω ριζοσπαστική διότι σύμφωνα με την Κυπριακή αντίληψη, τα τραπεζικά ιδρύματα καταρρέουν συνεπεία της περιγραφής οι εν λόγω πρακτικών (casino banking) και όχι ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των εν λόγω πρακτικών.

    • avatar
     Michael Olympios on March 21, 2014 - (permalink)

     Μια και το έφερε η κουβέντα για την άποψη της κοινής γνώμης για τον Δημητριάδη να θυμίσω πως φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι (όχι κατ’ανάγκη το έντυυπο που εργάζονται) είχαν ξεκινήσει πριν τον διορισμό του μια έντονη πολεμική εναντίον του και την ίδια ώρα στήριζαν τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Ο Δημητριάδης κρίθηκε ακατάλληλος από αυτούς που ζητούσαν έντονα τον επαναδιορισμό του Ορφανίδη περιλαμβανομένου του Σταύρου Ζένιου. Θυμίζω πως μερικές μόνο μέρες μετά την αποχώριση του Αθ. Ορφανίδη η Λαϊκή ζήτησε κρατική στήριξη αλλά στη κοινή γνώμη πέρασε στη συνέχεια η άποψη πως ευθύνεται ο ο Δημητριάδης που της έδωσε ELA για να μην καταρρέυσει όχι μόνο η ΛαΪκή αλλά ολόκληρο το σύστημα. Θυμίζω επίσης τις θέσεις τόσο του Ορφανίδη όσο και του Ζένιου για τις επενδύσεις αλλά και για την μη πώληση στη συνέχεια τον ελληνικών κρατικών ομολόγων. Θυμίζω επίσης πως τα ΕΚΟ από τον Απρίλιο του 2010 είχαν αξιολογηθεί ως σκουπίδια από τους οίκους αξιολόγησης αλλά οι κυπριακές τράπεζες συνέχιζαν να τα κρατούν και ο Ορφανίδης μας είπε στην ερευνητική πέρσι ότι πήρε προφορικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα αγόραζαν άλλα. Κρίμα πραγματικά που πρέπει να υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα …

     • avatar
      M on March 22, 2014 - (permalink)

      Μιας και το έφερε η κουβέντα για τα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα, θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι άσχετα με τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς, υπήρχε κατά την άποψη μου η ευχέρεια να απαγορευθεί εμμέσως η επένδυση σε Ελληνικά Ομόλογα μέσω των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Μπορεί όπως έχει ακουστεί κατά κόρον σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια τα ομόλογα των κρατών μελών της Ευρώπης να λαμβάνουν μηδενική στάθμιση κινδύνου, αλλά αυτό συμβαίνει στην ομοιόμορφη προσέγγιση του πυλώνα 1. Η εκάστοτε αρχή έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το Supervisory Review Process του Πυλώνα 2 και να ζητήσει επιπρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει κινδύνους που ο Πυλώνα 1 δεν καλύπτει επαρκώς (κίνδυνο χώρας, συγκέντρωσης κλπ) και ως εκ τούτου να καταστήσει μια υψηλού ρίσκου επένδυση ως αδύνατη.

      Φυσικά αυτό αποτελεί εργαλείο εποπτείας και τα εργαλεία εποπτείας δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως για παράδειγμα όταν ο κ. Δημητριάδης δέχθηκε δριμεία κριτική επειδή υπήρξαν αλλαγές στον τρόπο ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν θα αρκούσε απλώς ένα οικόπεδο και η υπόθεση ότι αυτό θα πωληθεί ανά πάσα στιγμή, αλλά θα λαμβανόταν υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του δανείου και καταβολής δόσεων που συμβάλλουν στην ρευστότητα της τράπεζας.

 14. avatar
  IoannisTakis on March 20, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Ζένιο,

  Δεν διαφωνώ ότι η διαφάνεια θα βοηθήσει στην γνώση για το τι πραγματικά έφταιξε για να φτάσουμε στην οικονομική καταστροφή και ως εκ τούτου γνωρίζοντας, θα μπορέσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουμε τα κακά του συστήματος και να αποφύγουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

  Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι αδιάβαστη αλλά θα μπορούσε να διαβαστεί… και μετά από λίγους μήνες. Αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα αυτήν την στιγμή είναι να πληρώσουν όλοι όσοι έφταιξαν και όχι η διαφάνεια για σκοπούς ακαδημαϊκής διδασκαλίας ή κουτσομπολιού. Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους ενόχους να καλύψουν τα ίχνη τους, δεν υπάρχει λόγος να γίνει σήμερα μπορεί να περιμένει ακόμα λίγο… Στην Κύπρο έχουμε πικρή πείρα από τις καθυστερημένες έρευνες οι οποίες βοηθούν τους ενόχους να εξαφανίσουν σκληρούς δίσκους, να κατασκευάσουν τιμολόγια και να πληρώσουν φορολογίες για να μην κατηγορηθούν κ.λ.π.

  Επομένως αντί να φωνάζουμε για διαφάνεια σήμερα, θα ήταν καλύτερα να απαιτήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΧΤΕΣ! Εάν αποδειχτεί ότι η τιμωρία των ενόχων οδηγείται στις Ελληνικές καλένδες τότε ο κόσμος δεν θα αρκεστεί μόνο στην αναγκαία διαφάνεια αλλά να είστε σίγουροι ότι θα προβεί σε πολύ πιο ακραίες και μη-αναμενόμενες ενέργειες…

  Υ.Γ. Πραγματικά η έκθεση του κ. Πολυβίου ήταν εξαιρετική και παρότι δόθηκε στην δημοσιότητα δυστυχώς δεν βοήθησε στην εξεύρεση και στην διόρθωση των εγγενών αιτιών του προβλήματος αφού δεν είδαμε να αλλάζει ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η ευθυνοφοβία, ούτε η ανευθυνότητα, ούτε η αναβλητικότητα στην λήψη αποφάσεων, ούτε η κουμπαροκρατία, ούτε η κομματοκρατία, ούτε η αναξιοκρατία, ούτε η διαφθορά και η διαπλοκή και κυρίως ούτε ο τρόπος που ο λαός επιλέγει τους ηγέτες του. Είναι γεγονός ότι οδηγήθηκαν κάποιοι στην δικαιοσύνη αλλά δεν οδηγήθηκαν όλοι όσοι είχαν ευθύνη με το Μαρί και κυρίως οι πρωταίτιοι και… σε αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι δεν βοήθησε και η γνώση του μαρτυρικού υλικού και η προσπάθεια αλλοίωσης και διαγραφής αποδεικτικών στοιχείων καθώς και η ένοχη συνεννόηση μεταξύ μαρτύρων ή/και υπόπτων.

  • avatar
   αθηνα on March 21, 2014 - (permalink)

   Εχετε την εντύπωση αγαπητέ μου ότι υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα,και μιλώ για την τραγωδία στο Μαρί,να οδηγηθεί στο δικαστήριο ο πρωταίτιος,και αντιλαμβάνεστε ποιόν εννοώ;Oταν είσαι στην εξουσία σε δημοκρατίες τύπου Κύπρου,η έρευνα θα περιοριστεί μέχρι εκεί που δέν σε αγγίζει.Κι άμα λάχει,κλείνουμε για λόγους…δημοσίου συμφέροντος και το Twitter,όπως καλή ώρα ο Ερτογάν.

 15. avatar
  anonynous on March 21, 2014 - (permalink)

  http://www.centralbank.gov.cy/nqcontent.cfm?a_id=12262

  Ομιλία Διοικητή στις 28/06/2012

  Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας τι συνέβηκε αργότερα και τι ειπώθηκε σε αυτή την ομιλία

  1) για τα συνεργατικά
  2) για τις ανάγκες των τραπεζών (6 στο βασικό και 10 στο ακραίο)
  3) για τη μείωση κινδύνου από Ελλάδα

  Μπορεί ο καθένας να ερμηνεύσει αυτή την ομιλία και να διερωτηθεί για τις πολιτικές αποφάσεις για τα παραρτήματα, για τον συνεχιζόμενο ELA, για το πως μειώθηκαν οι κίνδυνοι από Ελλάδα και για το πόσο μεγάλη ευλογία είναι τα συνεργατικά

 16. avatar
  Marios on March 21, 2014 - (permalink)

  Use your time wisely:

  Did Demetriades have a positive contribution to the Banking sector and the economy? NO

  Should he get a bonus for leaving? Hell no!!!

  Will anything happen against him? Of course not.

  So what should we do?

  First, start by ordering the deposit interest rates to go below 1% and the loan rates below 4% and then you ll see the economy restarting…

  (dont forget the ECB basic rate is 0.25%…)

  But, Demetriades is only one person who failed this country, there is armies of them currently staffing the high echelons of government and banks…

  We do not stand a chance waiting for them to do something…

  Enjoy your weekend everybody!

 17. avatar
  Michael Olympios on March 21, 2014 - (permalink)

  Θα ήταν χρήσιμο να δωθούν όλα τα στοιχεία που δόθηκαν στην επιτροπή όπως λέει και ο κ. Ζένιος. Κατά την άποψή μου όμως θα έπρεπε να είχαν κληθεί και πολλοί άλλοι για να δώσουν κατάθεση. Από τη Λαϊκή για παράδειγμα θα έπρεπε να κληθούν τόσο από το προηγούμενο όσο και από το τελευταίο συμβούλιο. Οι ελεγκτές της Λαϊκής, εκπροσώποι των οίκων αξιολόγησης, ο Προβόπουλος, θεσμικοί επενδυτές ξένοι και εγχώριοι και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μήπως αυτοί δεν είχαν σημαντικά στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις να καταθέσουν; Αν συμπληρωθεί το παζλ χρονικά για το πως έφθασαν στη κατάσταση μέχρι έκδοση της έκθεσης της Pimco πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα μάθει ποτέ όλη την αλήθεια. Το ίδιο ισχύει βέβαια για την οικονομία. Η βουλή που ψήφιζε προϋπολογισμούς και καλούσε τους διάφορους κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους έχει ή όχι ευθύνη για την εξέλιξη της οικονομίας;

 18. avatar
  Marios Pap on March 21, 2014 - (permalink)

  Αφού πήρες και συμπληρωματικά μπόνους μετά από τα 30 αργύρια (Αριστίδην υποψήφιος Ευρωβουλευτής ) μας έδωσες και την επιστημονική μαρτυρία σου για τον κεντρικό τραπεζίτη. Δυστυχώς μετά την υποψηφιότητα σου έχασες και την επιστημονική αξιοπιστία

  • avatar
   αθηνα on March 21, 2014 - (permalink)

   Ωραία λογική,πράγματι.Οποιος βάζει υποψηφιότητα για την ερυρωβουλή,αυτομάτως πρέπει να πετά στον κάλαθο των αχρήστων το CV του!

 19. avatar
  The Invisible Hand on March 21, 2014 - (permalink)

  Φίλε Σταύρο

  Τώρα που διέβασες και τα βιτριολικά σχόλια ορισμένων, θυμάσαι τι σου λεγα για τον Κικέρωνα;

  Να ανησυχείς μόνο αν είσαι αρεστός σε όλους.

 20. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 21, 2014 - (permalink)

  Αγαπητοί,

  1. Για τον αν η ανάλυση περί ELA είναι αρτεκμηρίωτη μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου Fairness and reflexivity in the Cyprus Banking Crisis. http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2409284

  2. Υπάρχει ΓΝΩΜΗ της ΕΚΤ ημ. 2 Ιουλίου 2012 που μας έλεγε τι να κάνουμε με την Λαική. Την έχω αναφέρει και προηγουμένως…αλλά μερικοί δεν ΘΕΛΟΥΝ να την διαβάσουν. Βρίσκεται εδώ http://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/el_con_2012_50_f_sign.pdf

  H ΓΝΩΜΗ της ΕΚΤ είναι σε πλήρη συμφωνία με την δική μου εκ των υστέρων ανάλυση όπως η Λαική έπρεπε να εξυγιανθεί και όχι να τραβά ΕΛΑ.

  Και εγείρει τα εξής ερωτήματα που έθεσα προς την Διερευνητική Επιτροπή αλλά έμειναν αναπάντητα:

  2.1 Γιατί δεν ζητήθηκε έγκαιρα η ΓΝΩΜΗ και ποιού ευθύνη ήταν να ζητηθεί?
  2.3 Γιατί έμεινε εμπιστευτική 6 μήνες μετά που εκδόθηκε?

  • avatar
   M on March 22, 2014 - (permalink)

   Κύριε Ζένιο,

   Σε πιο ακριβώς σημείο η γνώμη της ΕΚΤ συνάδει με τη δική σας? Κατά την άποψη μου δεν ισχύει αυτό που λέτε. Σας επισύρω την προσοχή στην παράγραφο 3.2.1, η οποία πιστοποιεί αυτό που έχω πει σε προηγούμενο post μου. Έπειτα της κρατικής στήριξης των 1,8 δις, η Λαϊκή τράπεζα θεωρήτο φερέγγυα βραχυπρόθεσμα και δυναμικά φερέγγυα μακροπρόθεσμα αφού λήφθηκε υπόψη η γνώμη της της ΕΚΤ και το βάρος της χρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας το είχε αναλάβει το κράτος το οποίο σύναψε καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ως εκ τούτου υπήρχε εν εξελίξει πρόγραμμα (bailout). Το κράτος θα έπρεπε να το κάνει σε προγενέστερο στάδιο? Κατά την άποψη μου ναι, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Τρανή απόδειξη της μη συσχέτισης των δικών σας θέσεων με τη γνώμη της ΕΚΤ, είναι ότι με πλειοψηφία 2/3 των μελών του διοικητικού της Συμβουλίου συνέχισε να μην φέρει ένσταση στην παροχή του ELA (υπόκειται σε no objection από την ΕΚΤ). Εκτός εάν εννοείται ότι η ΚΤ δεν θα έπρεπε να περιμένει να συνομολογηθεί η καταρχήν συμφωνία που είχε δρομολογηθεί και ως εκ τούτου θα έπρεπε η ΚΤ να κλείσει τη Λαϊκή τράπεζα, με ότι αυτό συνεπάγετο. Εσείς αυτό θα κάνατε εάν ήσασταν Κεντρικός Τραπεζίτης?

   Τώρα σε σχέση με την εργασία σας, που μας προτείνετε να διαβάσουμε, εγώ προσωπικά θα τα κάνω, αλλά από τις πρώτες σελίδες ήδη μου φάνηκε ελλιπής, καθότι κριτικάρετε τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν διότι φαίνεται ότι κατά τη γνώμη σας προκάλεσαν δυσμενείς παρενέργειες, αλλά δεν φαίνεται να λαμβάνετε υπόψη τις επιπτώσεις που θα είχε η μη χρησιμοποίηση τους και το κατά πόσο υπήρχαν άλλα διαθέσιμα. Ωστόσο ολοκληρωμένη άποψη θα έχω όταν το τελειώσω.

   Ευκαιρίας δοθείσας, θέλετε να μου απαντήσετε μερικά από τα ερωτήματα που σας έχω θέσει σε προηγούμενο post μου?

  • avatar
   Αλέξανδρος on March 22, 2014 - (permalink)

   κ. Ζένιο,

   Η χρήση εργαλείων εξυγίανσης τον Ιούνιο του 2012 δεν αποτελούσε επιλογή, γιατί η νομοθεσία δεν υπήρχε αλλά ούτε υπήρχαν και τα χρήματα που θα απαιτούνταν αφού η Κύπρος δεν είχε μπεί σε πρόγραμμα, ούτε και η Κύπρος θα μπορούσε τότε να εφαρμόσει από μόνη της το bail-in. Η νομοθεσία γιά την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων εγινε με τη βοήθεια της Τρόικα και ολοκληρώθηκε τον Μάρτη του 2013. Αρα η μόνη επιλογή που είχε η ΚΤΚ πριν το Μάρτη γιά να ‘κλείσει′ τη Λαική ήταν να την ρευστοποιήσει, κάτι που θα ήταν καταστροφικό γιά τη χώρα, η οποία θα οδηγείτο αμεσα σε ατακτη χρεοκοπία και εκτός της ζώνης του ευρώ.

   H ΕΚΤ συχνά δημοσιευεί γνωματεύσεις με κάποια καθυστέρηση οταν κρίνει οτι η δημοσίευσή τους ενδέχεται να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στην προκειμένη περίπτωση αν δημοσιεύετο η γνωμάτευση τον Ιούνιο του 2012 θα μπορούσε να προκαλέσει bank run.

   Πιστεύω πρέπει να επιλέξετε αμεσα μεταξύ πολιτικού και τεχνοκράτη, τα δύο είναι ασυμβίβαστα. Είμαι σίγουρος οτι σαν πολιτικός θα μπορέσετε να προσφέρετε πολύ περισσότερα στη χώρα μας παρά σαν τεχνοκράτης.

  • avatar
   Αλέξανδρος on March 22, 2014 - (permalink)

   Να προσθέσω επίσης οτι η ευθύνη να ζητηθεί γνωμάτευση γιά την προτεινόμενη μεθοδο αναkεφαλαιοποίησης με κρατικό ομόλογο, η οποία ήταν μιά από τις φαεινότερες ιδέες Ορφανίδη- Καζαμία, ήταν (οπως είναι γιά ολες τις νομοθεσίες που αφορούν θέματα ευρωσυστήματος) του Υπουργείου Οικονομικών.

   Ηταν πράγματι περίεργο πως ο κ. Ορφανίδης υιοθέτησε μιά μέθοδο ανακεφαλαιοποίησης της Λαικής η οποία ενδεχομένως να αντιβαίνει με το Αρθρο 123 της Συνθήκης το οποίο απαγορεύει τη δημιουργία χρήματος. Το ορθότερο ήταν να πείσει την κυβέρνηση να κάνει αίτηση γιά πρόγραμμα στήριξης, κάτι που εκανε ο κ. Δημητριάδης τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή ενα μήνα μετά που ανέλαβε.

   Το ομόλογο ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε γιά παροχή χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα μέχρι που η Κύπρος μπήκε σε πρόγραμμα, και το ομόλογο εγινε αποδεκτό από την ΕΚΤ γιά πράξεις νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο του 2013.

 21. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 21, 2014 - (permalink)

  Αγαπητοί Marios Pap και Anonymous:

  καμία σχέση το άρθρο μου με τις ευρωεκλογές. Γράφτηκε πριν καν μου ζητήσουν να είμαι αριστίνδην υποψήφιος και δημοσιεύτηκε ενώ ακόμη το συζητούσαμε.

  Δεν γράφω για να ικανοποιήσω σκοπιμότητες, ούτε δέχομαι τα γραφόμενα μου να απορρίπτονται με μόνο επιχείρημα οτι γράφτηκαν για σκοπιμότητες.

  Αν μη τι άλλο το άρθρο μιλά και για ευθύνες της Κυβέρνησης και πως πλήγηκε η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από την συμφωνία. Όπως και οτι αυτά για τα οποία κατηγορούσαν τον Διοικητή ήταν αβάσιμα.

  Αλήθεια, ποιός θα ασκούσε κριτική στην Κυβέρνηση ελπίζοντας να τον επιλέξει το κυβερών κόμμα για πολιτικό αξίωμα???

 22. avatar
  Πεισινόη on March 22, 2014 - (permalink)

  Το άρθρο του κύριου Ζένιου μου έφερε στο μυαλό το γνωστό: «όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, αυτός κοιτούσε το δάκτυλο». Στην προκειμένη περίπτωση, ισχύει για όσους κατηγορούν το Δημητριάδη, είτε εθελοτυφλώντας, είτε επί σκοπού, το ανάλογο: «Όταν ο Διοικητής μας έδειχνε τις ευθύνες εκείνων που μας κατέστρεψαν, αυτοί πυροβολούσαν και συνεχίζουν να πυροβολούν το δάχτυλο».
  Μεταξύ τους δυστυχώς κι εσείς, κύριε Ζένιο, που με τόση άνεση τολμάτε να δηλώνετε πως «τα προβλήματα που προκλήθηκαν επί θητείας του ήταν αποτέλεσμα δόλου, αμέλειας ή ανικανότητας». «Δόλου» ποιανών κύριε Ζένιο, «αμέλειας» ποιανών και «ανικανότητας» ποιανών; Μήπως των πραγματικών ενόχων που με τη στάση σας ακόμη κι εσείς συγκαλύπτετε;
  Όσα λέτε, προκαλούν από απορία (γιατί τα λέτε) έως οργή, σε όσους κατανοούν πόσα βρώμικα οικονομικά παιχνίδια παίχτηκαν εις βάρος του λαού τα τελευταία χρόνια, με τις «ευλογίες» σύσσωμου του πολιτικού κατεστημένου – παιγνίδια που μας οδήγησαν στην κατάρρευση, με υπαίτιους αυτούς που κατάφεραν με ανέντιμες μεθόδους να εκπαραθυρώσουν το Διοικητή.
  Μιλάτε για “συνετή λύση” κύριε Ζένιο; Συνετή για ποιους;
  Γι′αυτούς που εδώ και μήνες, εξαπέλυσαν την πιο ύπουλη επίθεση κατά του Δημητριάδη, είτε ενεργώντας εν κρυπρώ, για να κατασκευάσουν κατηγορίες, είτε βαδίζοντας συχνά πυκνά προς το προεδρικό, για να εξασφαλίσουν τη στήριξη της απόλυτης εξουσίας πως δε θα κληθούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα δις με τα οποία αφαίμαξαν τις τράπεζες και τα οποία φορτώθηκε ο κυπριακός λαός, είτε λαϊκίζοντας στα κανάλια και νομίζοντας πως ο λαός τρώει κουτόχορτο και θα τους ξαναεκλέξει; «Συνετή λύση» για το οικονομικο-πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, το οποίο συνεπικουρούμενο από το καρτέλ των ΜΜΕ και την εκκλησιαστική ολιγαρχία, επιδίωξε συστηματικά και μεθοδικά την απομάκρυνση του ανθρώπου που ενόχλησε με την εντιμότητά του όσους δεν ήθελαν ούτε πραγματική εξυγίανση, ούτε απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους;
  “Συνετή λύση” για όσους συγγενείς και συνεργάτες πολιτικών και οικονομικών παραγόντων έβγαλαν εκατομμύρια από τις τράπεζες ανάμεσα στα δύο eurogroup, γιατί είχαν προνομιακή πληροφόρηση; «Συνετή λύση» για τους πολιτικούς που δήθεν κόπτονται για απόδοση δικαιοσύνης, ενώ στην ουσία αλληλοκαλύπτονται;
  «Συνετή λύση» για το σύστημα δικαιοσύνης που απογοητεύει καθημερινά όσους συνεχίζουν να πιστεύουν στη σημασία της ανεξαρτησίας όλων των θεσμών, και ιδιαίτερα της δικαστικής εξουσίας;

  Το μόνο θλιβερό σε αυτή την υπόθεση κύριε Ζένιο, είναι ότι οι εκβιαστικές μέθοδοι αυτών που κι εσείς υπηρετείτε, υποχρέωσαν το Διοικητή να παραιτηθεί.
  Από εδώ κι εμπρός, αλίμονο σε όλους εμάς, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους αυτοτελώς εργαζόμενους, που ως τίμιοι πολίτες πληρώνουμε τους φόρους μας και δεν παίρνουμε ούτε οφφίκια, ούτε χαριστικά δάνεια…. γιατί, όπως είπε και ο νυν πρόεδρος του κόμματος που σας διόρισε “ο σκοπός επιτεύχθη”: Από δω και μπρος οι κάθε λογής απατεώνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Κανένας “ενοχλητικός” Δημητριάδης δεν θα τους είναι εμπόδιο στο “θεάρεστο έργο τους”.
  Όμως, επειδή μακριά από τα οφφίκια υπάρχει και πολύς κόσμος που αντιστέκεται στην προπαγάνδα, σας αφιερώνω, κύριε καθηγητά, τους στίχους του ποιητή μας Κώστα Μόντη:
  « Μη πια τα μεγάλα λόγια,
  μη πια τις ρητορείες για όνομα του Θεού!»

  • avatar
   αθηνα on March 22, 2014 - (permalink)

   Ακόμα λίγο θα ζητήσεις να στήσουμε του Δημητριάδη και ανδριάντα έξω απο το κτήριο της ΚΤ,για να θυμίζει στους επιγενομένους ότι θυσιάστηκε για το καλό της πατρίδας του.

   • avatar
    Πεισινόη on March 22, 2014 - (permalink)

    Προς αθηνά: Όχι. Γιατί ανδρειάντες στήνουν στους νεκρούς, όπως πολλοί θα τον ήθελαν, φαντάζομαι, τόσους μήνες, γι αυτό εξάλλου και φρόντιζαν να τον απειλούν με κάθε μέσο. Ελπίζω μόνο η πίεση που δέχτηκε να μην έφτασε στο σημείο τέτοιων απειλών που να μην μπορεί να μιλήσει σε ένθετο χρόνο. Και τότε αναρωτιέμαι πού θα τρέχουν να κρυφτούν τα παπαγαλάκια που αναμασούν τα ίδια και τα ίδια εδώ και μήνες (π.χ. για τον ΕΛΑ), ενώ έχουν απαντηθεί τεκμηριωμένα και εξηγηθεί πολλάκις.
    Αλλά, κι αν ακόμη ο ίδιος, με τόση πίκρα που του προκάλεσε η οργανωμένη υστερία εις βάρος του δεν αποκαλύψει τίποτα, ελπίζω ότι έχει δώσει τα τεκμήρια στις ανακριτικές αρχές.
    Ελπίζω βέβαια ο Γενικός Εισαγγελέας να ανταποκριθεί με πλήρη εντιμότητα στην ευθύνη του και να καταλάβει ότι “Ιδού η Ρόδος…”, έστω και σε αυτό το σύστημα ελλειματικής δημοκρατίας που έχουμε, όπου η Δικαστική Εξουσία υποτάσσεται κατ’ανάγκην στην Εκτελεστική που τη διορίζει.
    Και τότε θα τα ξαναπούμε με κάποιους από εσάς που αναλάβατε εργολαβικά τη λάσπη εναντίον του Δημητριάδη. Να ξέρετε όμως ότι ο κάθε μη κατευθυνόμενος και νοήμων πολίτης καταλαβαίνει πως όση λάσπη και να του έχετε ρίξει μεθοδευμένα και οργανωμένα, χάρη στο Δημητριάδη γλυτώσαμε την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας τις κρίσιμες ώρες.
    Η ιστορία κάποια στιγμή θα μιλήσει, κυρία αθηνά, και θα μιλήσει με Νέμεση από τον οργισμένο λαό.

   • avatar
    M on March 22, 2014 - (permalink)

    Αθηνά,

    Σου προτείνω να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μεταφερθείς σε κάποιο site μόδας ή κυπριακών ειδήσεων, διότι προφανώς δεν έχεις επαφή με το θέμα και τα σχόλια σου ταιριάζουν στη θεματολογία και τεκμηρίωση αυτών των χώρων. Όσον αφορά για τον ανδριάντα του Δημητριάδη, κατά την άποψη μου όσοι έχουν ένα βασικό τεχνικό υπόβαθρο και ελεύθερο από κομματικά στεγανά πνεύμα, ευχαρίστως θα του έστηναν ανδριάντα.

    • avatar
     R on March 23, 2014 - (permalink)

     Κύριοι,

     Παρακαλώ σταματήστε να αναπαράγετε τις φυλλάδες.

     Μπορεί να είναι προσβλητικό αλλά… Έχετε καταλάβει ότι το μισό μας κράτος πτώχευσε; Έχετε καταλάβει ότι το άλλο μισό το κρατούν οι Τούρκοι;

    • avatar
     αθηνα on March 24, 2014 - (permalink)

     Πεισινόη & Μ,τιμώντας τη μνήμη του Τάσου που αποχαιρετούμε σήμερα,του ανδρός που κατα γενική ομολογία ενσάρκωνε το μέτρο και το ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου,θα σας απαντήσω όσο πιό ήπια γίνεται. Το μακροχρόνια άνεργο φίλοι μου,ολίγον τον ενδιαφέρει αν πράγματι ο Δημητριάδης έσωσε τη Κύπρο απο πλήρη κατάρρευση.Διότι περιμένοντας στην ουρά, έξω απο το κοινοτικό παντοπωλείο,είναι λίγο δύσκολο να τον πείσετε ότι η Κύπρος… σώθηκε για να μπορεί να παίρνει λίγα ψίχουλα φιλανθρωπίας,ελέω και Δημητριάδη,που θα απολαμβάνει στο μακρινό Leicester,τους καρπούς της θυσίας του.

    • avatar
     αθηνα on March 24, 2014 - (permalink)

     M,τεχνικό υπόβαθρο και μάλιστα εξελιγμένο,έχουν τα ρομπότ,και γω πάντως δεν είμαι.

     • avatar
      αθηνα on March 24, 2014 - (permalink)

      Κατα τα άλλα περι site μόδας,μάλλον όζουν φυλετικού ρατσισμού.

 23. avatar
  Σάββας Τταντής on March 23, 2014 - (permalink)

  Κύριε Ζένιο

  Δεν μου απαντήσατε το ερώτημα μου. Γιατί τα επιτόκια τώρα στην Κύπρο είναι 3% τα καταθετικά και 8% τα δανειστικά?

  Τα καταθετικά επιτόκια θα έπρεπε να ήταν 0.3%-0.5% και τα επειχηρηματικά δάνεια 3.5% και τα στεγαστικά 2.5% .

  καθημερινά οι τράπεζες , λοτο των πιο πάνω επιτοκίων καταστρέφουν χιλιάδες επειχηρήσεις , στερούν το κράτος απο εκατομύρια σε φόρους (ΦΠΑ, μεταβιβαστικά δικαιώματα ακίνητης περιουσίας) και οδηγούν ουσιαστικά τα οικονομικά του κράτους και των επειχηρήσεων σε ένα φάυλο κύκλο.

  Τι κάνατε για να μειωθούν τα επιτόκια και άρα να μην έχουμε σαν οικονομια εκατομύρια ζημιές?

  Τι κάνατε για να επανέλθελι η μετοχή της ΤΚ στο πάτωμ η οποία στερεί την οικονομία απο 4.6 ΔΙΣ!! σε κεφάλαια?
  (12 μηνες εκτος ΧΑΚ και ΧΑΑ) Στο ΧΑΑ οι Ελληνικές τράπεζες κάνουν πάρτυ και η ΤΚ ειναι εκτος ΧΑΑ)

  12 μήνες και ακομα να ενώσουμε 2 μικρές τράπεζες .

  12 μηνες 2 μικρές τραπεζες και ακομα να τις ενώσετε και η ΤΚ εκτος ΧΑΑ μιλάμε για παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ. Δεν έχω ξαναδεί σε κανένα χρηματιστήριο τέτοιο ρεζίλεμα..

  Λογικά θα έπρεπε να ντρέπεστε που ειστε μελος του ΔΣ της ΚΤΚ λογο των πιο πανω…

  Σάββας Τταντής Χρηματιστης 23/03/2014

  • avatar
   Alkis on March 24, 2014 - (permalink)

   Τη στιγμή που ο κόσμος φοβάται να καταθέσει λεφτά στην Κύπρο, θυμούμενος τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο θα κουρεύονταν ασφαλισμένες καταθέσεις ακόμα και σε υγιείς τράπεζες, υπάρχει η πίεση για αυξημένα καταθετικά επιτόκια. Στο κάτω κάτω, αν είναι να παίρνει κάποιος 0,5% τόκο στην Κύπρο, καλύτερα να τα στείλει σιγά σιγά στο συγγενή του στο εξωτερικό, όπου θα παίρνει 1% και θα είναι τα λεφτά του σε χώρα όπου οι θεσμοί δουλεύουν.

 24. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 24, 2014 - (permalink)

  Για όσους με ρωτάνε να τοποθετηθώ για τρέχουσες υποθέσεις της ΚΤΚ νομίζω οτι αντιλαμβάνεστε οτι αν το κάνω δημόσια θα είναι σε ολοκληρωμένο άρθρο και όχι ως αποσπασματική απάντηση σε σχόλια.

  Αναφέρομαι στα θέματα επιτοκίων, NAMA και άλλα συναφή.

  Στην παρούσα φάση προτιμώ να τα χειρίζεται συλλογικά το ΔΣ και να απαντά εκ μέρους της ΚΤΚ ο Διοικητής ως ωφείλει.

  Επίσης βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο που αναλαμβάνει νέος Διοικητής.

  Οι ευθύνες της ΚΤΚ και του ΔΣ βεβαίως δεκτές για ότι συμβαίνει τώρα, επι δικής μας θητείας -αλλά όχι για λάθη του παρελθόντος.

 25. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 24, 2014 - (permalink)

  @Μ ερωτάς:

  Σε πιο ακριβώς σημείο η γνώμη της ΕΚΤ συνάδει με τη δική σας?

  Όταν μας έλεγε να μην ανακεφαλαιοποιήσουμε την Λαική και προειδοποιούσε για τους κινδύνους αστάθειας και εισηγήθηκε εργαλεία εξυγίανσης.

  Παραθέτω τα αποσπάσματα στο τέλος.

  ΝΑΙ, δεν υπήρχε τότε ο νόμος περί εξυγίανσης!

  ΩΣΤΟΣΟ, γιατί δεν τον κάναμε από το 2011 όταν τα stress tests της ΕΒΑ πρειδοποιούσαν για τα προβληματα?

  Οσοι, βεβαίως, απαντήσουν οτι εδώ φέρει ευθύνη και ο προηγούμενος Διοικητής έχουν δίκαιο.

  Στο επόμενο ποστ τα σχετικά αποσπάσματα της ΕΚΤ….

  • avatar
   Μ on March 24, 2014 - (permalink)

   Κύριε Ζένιο,

   Δεν είχα αντιληφθεί ότι συμφωνείτε με το συγκεκριμένο κομμάτι της γνώμης της ΕΚΤ.

   Η γνώμη μου για το συγκεκριμένο θέμα είναι η εξής:

   Τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε καν ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το resolution τραπεζών. Το χρονικό της δημιουργίας της εν λόγω οδηγίας μπορεί να το βρει κάποιος στο: http://ec.europa.eu/internal_market/bank/crisis_management/index_en.htm.

   Η γνώμη της ΕΚΤ στο συγκεκριμένο σημείο λοιπόν, δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος (οι οποίες ενδεχομένως να της ήταν και άγνωστες), όπου οι πιστωτές των τραπεζών ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι καταθέτες.

   Σε ένα τραπεζικό σύστημα όπως της Κύπρου, όπου οι πιστωτές των τραπεζών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταθέτες, είναι εμφανές θεωρώ ότι κανένα μέτρο εξυγίανσης δεν θα ήταν αρκετό χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών ή χωρίς τη συμμετοχή του κράτους.

   Η συμμετοχή των καταθετών θα προκαλούσε μαζική φυγή κεφαλαίων (bank run) και ως εκ τούτου χρειαζόταν άλλο νομικό εργαλείο για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων. Η εφαρμογή ενός τέτοιου εργαλείου δεν θα ήταν δυνατή κατά την άποψη μου χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας σε Ευρωπαϊκό επιπέδου, διότι όπως έχω προαναφέρει ενδεχομένως να μην συνάδει με τις πρόνοιες του άρθρου 63 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Η δημιουργία κακών τραπεζών χωρίς να πληγούν οι καταθέτες, προϋποθέτει τη συμμετοχή του κράτους, το οποίο θα αγόραζε τα τοξικά στοιχεία των τραπεζών με κρατικό κεφάλαιο και θα ανακεφαλαιοποιούσε τις καλές τράπεζες. Το κράτος δεν είχε αυτό το χρήμα και για αυτό άλλωστε αποτάθηκε (καθυστερημένα κατά την άποψη μου) στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για δάνειο (10 δις για τράπεζες και 7 δις για δημοσιονομικά). Στο μεσοδιάστημα το στεγνό από ρευστότητα τραπεζικό σύστημα, χρειαζόταν ELA για να μπορεί ο καταθέτης να λαμβάνει χρήματα από το λογαριασμό του και όχι αέρα κοπανιστό. Η παροχή ELA ήταν και συνετή και συμβατή με τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άποψη μου, για τους λόγους που έχω αναφέρει σε προηγούμενο post μου.

   Θεωρώ ότι είναι εμφανές τι προσπαθούσε να αποφύγει ο Δημητριάδης δεδομένης της ιδιάζουσας μορφής του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ότι αυτό επετεύχθη στην αρχική συμφωνία με την Τρόικα.

   Ως εκ τούτου συνεχίζω να θεωρώ την προσέγγιση ότι “η Λαική έπρεπε να εξυγιανθεί και όχι να τραβά ΕΛΑ” ως υπεραπλουστευμένη και ατεκμηρίωτη.

   Συνεχίζω να θεωρώ τις αναφορές περί “Διοικητή που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του” και για “θλιβερή θητεία του κεντρικού τραπεζίτη”, ως θλιβερές.

   Επίσης με απογοητεύει το ότι αυτές οι προσεγγίσεις προέρχονται από έναν ακαδημαϊκό και μέλος του ΔΣ της ΚΤ.

   Έχοντας αναφέρει τα πιο πάνω επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω τα εξής:

   Θα έπρεπε να προχωρήσουμε με το κούρεμα καταθέσεων εθελουσίως σε προγενέστερο στάδιο? Δεν θα έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία να βρούμε άλλα μέσα όπως αυτά που είχαν αρχικά ανευρεθεί προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή των καταθετών?

   Θα εκτιμούσα τη θέση σας και στα υπόλοιπα ερωτήματα που έχω θέσει.

 26. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 24, 2014 - (permalink)

  As quoted in my paper published at http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2409284:

  An ECB opinion on recapitalizing CPB is revealing (my underlines):

  (a) Recapitalization versus resolution

  “In view of the fact that the support measures aim to address solvency problems at a financial institution, the ECB considers that the objectives pursued may be better achieved through bank resolution tools. A fully-fledged resolution regime, comprising tools such as bridge banks, asset separation and transfer of business would offer legally sound means of resolving institutions on the brink of insolvency, safeguarding financial stability, whilst addressing stakeholder rights.”

  (b) Financial stability considerations

  “recapitalization of banks with funded or, a fortiori, unfunded government bonds has a number of drawbacks from a financial stability perspective. More specifically, market participants may not regard the injection of unfunded recapitalization bonds as a credible recapitalization technique, as it does not result in the provision of fresh cash to the bank, and thus may not help restore market access. Despite the fact that it can serve as a means of meeting the capital adequacy ratio, recapitalization through the injection of such unfunded recapitalization bonds can only change the risk absorption capacity of the bank gradually over time, as cash flows associated with these bonds are accumulated. Also, recapitalizations through government bonds forming part of the bank’s assets can reinforce the feedback loop between the state and the bank. This is to be avoided.”

  ECB was concise in its warnings. However, its opinion was requested by the Ministry of Finance on 30 May, twelve days after the recapitalization measures were enacted into law, and was issued on 2 July, two days after the recapitalization deadline passed. (It then remained confidential for six months.) ECB has a mandate to provide opinions on measures that affect financial stability and its opinion should have been solicited on time and made available to the Parliament. From the EBA warnings of December 2011 until June 2012 when action was needed, there was ample time to seek ECB opinion.

 27. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 24, 2014 - (permalink)

  @ΕΠΙΛΗΣΜΩΝ

  Γιατί διαφωνείς με την αποδοχή μου όπως συμμετέχω στο ΔΣ της Κεντρικής?

  Για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές ως αριστίνδην βεβαίως ωφείλω εξήγηση την οποία θα δώσω σύντομα….

  • avatar
   Επιλήσμων on March 24, 2014 - (permalink)

   Αγαπητέ Καθηγητή,
   Διαφωνούσα τότε με τη συμμετοχή σας στο ΔΣ της Κεντρικής όταν Διοικητής ήταν ο κ. Δημητριάδης. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζατε, κριτήριο γιά τον διορισμό σας (όπως και των υπολοίπων 4 καθώς και των 2 εκτελεστικών) ήταν η αντίθεση (ή η έχθρα από μερικούς – όχι από εσάς) προς τον κ. Δημητριάδη. Λέτε ότι καθηκόντως, εντός της Κεντρικής, τον στηρίξατε, δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Υπό τας συνθήκας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας θα ήταν προτιμητέο να μην αποδεχθείτε, οπως λέμε…η γυναίκα του Καίσσαρα κλπ.

   • avatar
    Επιλήσμων on March 24, 2014 - (permalink)

    …. συνέχεια της πιό πάνω απάντησης μου,

    Με την πάροδο του χρόνου, πιθανόν να αλλάξετε και γνώμη γιά μερικές από τις “κινήσεις” ή αποφάσεις του κ. Δημητριάδη που τώρα θεωρείτε λανθασμένες (αν και η προδιαγραφόμενη συμπόρευση σας με τον ΔΗΣΥ, Πρόεδρον Αναστασιάδη , κ. Αβέρωφ κλπ, μάλλον το αποκλείει).

    Η νέα Διοικητής κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, πρέπει να είναι ευτυχής που σας έχει στο ΔΣ, καθώς είμαι σίγουρος θα χρειαστεί τις γνώσεις σας. Θα ήταν ευχής έργο εάν υπήρχε τρόπος να χρησιμοποιήσει και τον κ. Σταυρινάκη, αν και υπό τις περιστάσεις είναι αδύνατον. Ο ρόλος πλέον του ΔΣ θα είναι καθοριστικός και οι ευθύνες σας άμεσες – ( χρησιμοποιώ το επίρρημα “άμεσα” ως τροπικό και όχι ως χρονικό που λανθασμένα πολλοί και ιδίως δημοσιογράφοι αρέσκονται να το χρησιμοποιούν!).

 28. avatar
  Επιλήσμων on March 24, 2014 - (permalink)

  I write the following comment in an effort to offer some food for thought and in the hope that I am not cosidered pedantic.

  The real powerful (people, countries, organizations etc) have a special black book, like an ordinary old-type accounts ledger, with one side for debit and the other for credit. But their entries are not figures, like accountants use. They debit and credit other people, other countries etc, on a scale of their own. And once you are debited, you must be sure that in due time you will pay. The weak, if they are clever, will try to avoid to get debited and try, if possible, to get credited.
  We, (our politicians) manage to have Cyprus debited all the time – since 1960 at least. (Remember our Non-Aligned Policy?!)

  Here are a few of the latest debit entries:
  -Rejection of the UN Annan Plan for Cyprus.
  -Refusal to sign in time the Memorandum (By President Christofias).
  -Objections and treatment of UN envoy Alexander Downer.
  -The forced resignation of CBC Governor P. Demetriades.

  PS Please note that whether we are right or wrong makes no difference. It is the way we do it that matters.

 29. avatar
  MM on March 24, 2014 - (permalink)

  Mr. Zenios,

  I disagree with your assessment of the situation with the former Governor because:-

  1. The banking sector of Cyprus was bankrupt well before Demetriades took over as Governor;
  2. The options available where practically non-existent (we were shouting that the PIMCO worst-case assessment for the NPL’s was joke at the time only to find out today that the percentage of NPL’s may be even more!) hence the Government bond of € 1.8BN (which by the way had no collateral) granted to Laiki to keep it alive;
  3. Had Laiki gone insolvent it would have brought down the whole banking sector due to systemic reaction;
  4. The blame for todays mess lies with the House of Representatives which voted the famous ‘NO’ of the first Eurogroup decision to tax deposits with 10%;
  5. Based on the dead-end the country came at, Troika came in and solved the problem for us with both banks (BoC was also technically bankrupt given the level of the NPL’s as is proven today);
  6. The sale of BoC Greece was done with an account loss, but that loss (which was a profit for Trapeza Pireos) has to be off-set against the future NPL’s of the BoC Greek loan portfolio; This riddance is a blessing in disguise for Cyprus since the crisis in Greece is not yet over, and the country still faces serious risks of bankruptcy, and so keeping BoC connected would have kept our economy bleeding;
  7. Mr. Demetriades has been used as the scapegoat by all politicians to hide their own failings. He was and is an easy target.

  This country is immature to govern itself. Just remind yourself of the history from 1960 till today.

  Thank you.

 30. avatar
  Επιλήσμων on March 24, 2014 - (permalink)

  Πολλές φορές έχω εκφρασθεί αρνητικά γιά τους πολιτικούς μας. Μία εξαίρεση είναι ο Τάσος Μητσόπουλος, που πραγματικά υπήρξε ξεχωριστός. Δεν ταίριαζε με τους υπόλοιπους.
  Το ποίημα που ακολουθεί, κάλλιστα μπορούσε να είχε γραφτεί γιά αυτόν, αλλάζοντας λίγο τον τίτλο, αντί “Στρατηγού” να έγραφε “Πολιτικού”.

  ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΑΝΑΤΟΣ

  Το χέρι του ο θάνατος απλώνει
  κ’ ενός ενδόξου στρατηγού το μέτωπον αγγίζει.
  Το βράδυ μιά εφημερίς το νέον φανερώνει.
  Το σπίτι του αρρώστου με πλήθος πολύ γεμίζει.

  Εκείνον το παρέλυσαν οι πόνοι
  τα μέλη και την γλώσσα του. Το βλέμμα του γυρίζει
  και ώρα πολλή σε πράγματα γνώριμα προσηλόνει.
  Ατάραχος, τους παλαιούς ήρωες ενθυμίζει.

  Απ’ έξω – τον εσκέπασε σιγή κι′ ακινησία.
  Μέσα – τον σάπισε ο φθόνος της ζωής, δειλία,
  λέπρα ηδονική, μωρόν πείσμα, οργή, κακία.

  Βαρυά βογγά. – Ξεψύχισε. – Θρηνεί κάθε πολίτου
  φωνή, “Την πολιτεία μας ερήμαξ’ η θανή του!
  Αλοίμονον η Αρετή απέθανε μαζύ του!”

  Καβάφης [1899?]

 31. avatar
  Σάββας Τταντής on March 24, 2014 - (permalink)

  επιλήσμων καλό αυτό που είπες για το μαυρο βιβλίο.

  επέτρεψε μου να προσθέσω το ακόλουθο

  “The world is ruled by signs and symbols and not by politicians or words.”

  SMIB

 32. avatar
  Michael Olympios on March 26, 2014 - (permalink)

  Νομίζω αν είναι κάτι που προκαλεί τώρα είναι η παραμονή του Σταύρου Ζένιου στο ΔΣ της ΚΤ ενώ είναι υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές. Εκ των πραγμάτων ο ίδιος έπαψε να είναι ανεξάρτητος έστω και στα χαρτιά. Αν ο κ. Ζένιος εννοεί αυτά που λέει πως δεν είναι για τα χρήματα που παραμένει στο ΔΣ της ΚΤ οφείλει να παραιτηθεί άμεσα από τη ΚΤ. Εύστοχο το σχόλιο της Κυριακάτικης Καθημερινής στη σελ 8.

  • avatar
   θωμάς on March 27, 2014 - (permalink)

   Δεν είμαι δικηγόρος του κ.Ζένιου αλλά ειναι εξαιρετικά προκλητικό κ. Ολύμπιε εσύ ειδικα να ανεφέρεσαι στην εννοια της “ανεξαρτησίας” του οποιουδήποτε. Ακόμα και αν ο κ.Ζένιος τοποθετείται με βάση πολιτικές φιλοδοξίες, αυτό δεν ειναι κάτι το εντελώς αθέμιτο. Το αθέμιτο είναι να τοποθετείται κάποιος εναντι του οποιουδήποτε Διοικητή π.χ με βάση την απάντηση που ο συγκεκριμένος Διοικητής του έδωσε στην παράλογη απαίτηση του για…κούρεμα προσωπικού χρέους. Ξέρεις και ξέρουν πάρα πολλοί τι εννοω… μένω ως εδώ!

 33. avatar
  cpav on March 26, 2014 - (permalink)

  Εγώ θα σταθώ σε αυτά που γνωρίζω μόνο. Δεν γίνεται κάποιος να καταλογίζει ευθύνες χωρίς αποδείξεις, εκτός και αν οι ευθύνες απορρέουν ως συνέπεια της θέσης που κατέχει κάποιος (αυτή η περίπτωση δεν ισχύει δυστυχώς στην Κύπρο- όσο πιο ψηλή η θέση και η μισθολογική κλίμακα τόσο πιο λίγες ευθύνες αποδέχονται και καταλογίζονται συνήθως σε περίπτωση λάθους!).

  Η πώληση των εργασιών των Τραπεζών στην Ελλάδα φαίνεται να ήταν μεν πολιτική απόφαση (enforced downsizing) αλλά πoιός διαπραγματεύθηκε την αξία τους; Kαι γιατί δεν τέθηκε έστω κάτω (παρά τις διαφωνίες για τις μελλοντικές εκτιμήσεις της PIMCO) να έχει δικαίωμα (option) ο (εξ αναγκασμού) πωλητής να δικαιούται συμπληρωματική πληρωμή σε περίπτωση μη επαλήθευσης των μελλοντικών απωλειών που υπολόγισε η PIMCO (δύσκολα εδώ να ισχυριστεί κάποιος αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία).

  Οπότε για μένα ευθύνες υπάρχουν κυρίως στη διαπραγματευτική ομάδα (όποια και να ήταν αυτή).

  Το ELA είναι πιο λεπτό θέμα και κάποιος πρέπει να εξετάσει «πότε» και «πόσα», δηλαδή πόσο ήταν το ELA όταν ανέλαβε ο νέος Διοικητής (απ’ ότι θυμάμαι μαζί με τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ήταν περίπου 5-6 δις-διορθώστε με αν κάνω λάθος). Το κατά πόσο το ELA έπρεπε να δοθεί ή όχι είναι θέμα εκτίμησης του ρίσκου που αναλαμβάνονταν για το τραπεζικό σύστημα (systemic risk) και για τη χώρα (country default risk) με τις ανάλογες συνέπειες (που ζούμε τώρα). Κατ’ εμένα τη στιγμή που το ELA σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας (ΑΕΠ) μεγάλωνε επικίνδυνα, κάθε επιπρόσθετη ποσοστιαία μονάδα έπρεπε να κτυπά κόκκινο, γιατί βρισκόταν σε κίνδυνο όλη η χώρα (DEFCON 1) και οι δύσκολες αποφάσεις έπρεπε να παρθούν συλλογικά (Πολιτική Ηγεσία, Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζες- όπως έγινε στην Αμερική το 2007). Χωρίς επίρρηψη και απόσειση ευθυνών (φταίνε οι τράπεζες!), με πλήρη υπευθυνότητα για να σωθεί ο τόπος (που να βρεθεί όμως;). Έτσι το ELA θα έπρεπε να σταματήσει από νωρίς 3-4 δις (μπορεί και να ήταν λιγότερα) και να παρθούν άμεσα μέτρα (π.χ. απορρόφηση κάποιων εργασιών από άλλες τράπεζες, πώληση περιουσιακών στοιχείων και bad bank με στόχο να αποπληρωθεί και το ELA σε βάθος χρόνου + εξασφάλιση ρευστότητας από ΕΚΤ). Αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο για να αποσοβηθεί το Χρηματοοικονομικό σύστημα και να ισχυροποιηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Ποιος φταίει εδώ; Όπως μας αποδεικνύει ο κ. Ζένιος μας προειδοποιούσε η ΕΚΤ, αλλά δυστυχώς εδώ έλειπε πλήρως η πολιτική θέληση! Ευθύνη εδώ είναι κυρίως της κυβέρνησης και ακολούθως του Διοικητή της ΚΤΚ που δεν αντέδρασε (σε προσωπικό επίπεδο και μετά δημοσίως αν είχε ισχυρές διαφωνίες). Παραθέτω γεγονότα χωρίς να αναφέρω ποιος/ποιοι ήταν τότε στην εξουσία για να αποφύγω ετικέτες (μπορεί να ήταν οποιοσδήποτε, δεν με ενδιαφέρουν τα χρώματα).

  Μένω σε αυτά τα θέματα προς το παρόν για να μην μακρηγορώ!

  Και κάτι πρόσκαιρο: H “κακή τράπεζα” φαίνεται να είναι ήδη στο τραπέζι ως επιλογή κατά Hourican! Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος κατ’ εμένα (και για άλλους που εξέφρασαν τη ίδια γνώμη σε αυτή την ιστοσελίδα και αλλού)!

  • avatar
   Μ on March 26, 2014 - (permalink)

   cpav,

   Η συνολική χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες, είχε ξεπεράσει τα 5-6 δις από το 2010. Σας επισύρω την προσοχή στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 (http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/April30_2012_CPB_FinalResults2011.pdf). Στη σημείωση 31 μπορείτε να δείτε ότι οι οφειλές σε κεντρικές τράπεζες ξεπερνούν τα 9 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2011 και τα 6 δις κατά την ημερομηνία αναφορά το 2010. Η χρηματοδότηση από Κεντρικές Τράπεζες δεν συνδέεται με το ΑΕΠ της χώρας αλλά με τα περιουσιακά στοιχεία που ενεχυριάζει η τράπεζα που τη λαμβάνει. Στη σημείωση 19, μπορείτε να δείτε την αξία των περιουσιακών στοιχείων που είχαν ενεχυριαστεί για χρηματοδότηση από Κεντρικές Τράπεζες στις 31 Δεκεμβρίου 2011 (σχεδόν 13 δις). Τώρα εάν θα έπρεπε να σταματήσει η παροχή ELA και κατά πόσο η εξυγίανση θα ήταν δυνατή σύμφωνα με τη γνώμη της ΕΚΤ, ημερομηνίας 2 Ιουλίου 2012 (ο Δημητριάδης ανέλαβε στις 3 Μαΐου 2012 και η στήριξη της Λαϊκής αποφασίστηκε στις 18 Μαΐου 2012), έχω παραθέσει τη γνώμη μου σε προηγούμενα post μου. Κατά την προσωπική μου άποψη η ευθύνη που έχει ο Δημητριάδης είναι προς τον εαυτό του, που δεν κατάφερε να τον στηρίξει επικοινωνιακά.

   • avatar
    cpav on March 27, 2014 - (permalink)

    Μ,

    Ευχαριστώ για την διόρθωση. Ο δανεισμός από ELA ήταν πράγματι περισσότερος (9 δις) όταν ανελάμβανε ο πρόσφατος Διοικητής.
    Την σύνδεση ELA με ΑΕΠ την έκανα για σκοπούς αντίληψης του μεγέθους του δανεισμού (όπως γίνεται και με άλλα δάνεια: από κυβέρνηση, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, Τράπεζες). Συνδέεται άμεσα με Δάνεια των πελατών της Τράπεζας ως εξασφάλιση. Λόγω όμως και του γεγονότος ότι η Λαϊκή ήταν κρατικοποιημένη η σύγκριση ELA με ΑΕΠ έχει την ιδιαίτερη σημασία της.

    • avatar
     cpav on March 27, 2014 - (permalink)

     Κρατικοποιημένη εκ των υστέρων εννοώ.

 34. avatar
  Σάββας Τταντής on March 26, 2014 - (permalink)

  H Τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί και πάλι κεφάλαια πριν τελειώσει το 2014. Εδώ και 1 χρόνο το έλεγα συνέχεια. Τίποτα δεν κάναμε .

  Σκέφτονται τώρα να σπάσουν την ΤΚ σε καλή και κακή τράπεζα. Εδω και μήνες φωνάζω να κάνουμε ένα ξεχωριστό ταμείο να πάνε τα μη εξυπηρετούντα δάνεια. Αρθρογράφησα για το θέμα αυτό πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο.

  Στο ταμείο πρέπει να πάνε τα κακά δάνεια του συνεργατισμού οχι μόνον της ΤΚ επιδή το 2015 θα θελει και ο συνεργατισμός καινούργια κεφάλαια.

  Κύριε Ζένιο για αυτά που έρχονται στο τραπεζικό μας σύστημα φέρεις τοσο εσύ οσο και τα άλλα μέλη του ΔΣ της ΚΤ τεράστια ευθύνη. (εξήγησα τους λόγους σε προηγούμενα μυνήματα πιο πάνω) .

  Το Πάρτυ στο ΧΑΑ στις τραπεζικές μετοχές το βλέπετε Κύριε Ζένιο? Βλέπετε τους ξένους επενδυτές που τοποθετοπούνται στις Ελληνικές Τράπεζες? Που είναι η μετοχή της ΤΚ στο ΧΑΑ Κύριε Ζένιο? 4.6 δις κεφάλαια και τα έχετε στα χαρτια………Τρέχει Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητιανέυει στην Γερμανία να μας δώσει η Μέρκελ 200 εκ δάνειο για τις μικρομεσέες επειχηρήσεις και εσεις έχετε 4.6 δις εκτος ΧΑΑ…..

  Υποβάλετε ολα τα τα μέλη του ΔΣ της ΚΤΚ άμεσα. Ειναι η καλύτερη προσφορά που μπορείτε να κάνετε για την πατρίδα….

  Σάββας Τταντής Χρηματιστής.

 35. avatar
  IoannisTakis on March 26, 2014 - (permalink)

  Cpav συμφωνώ μαζί σου, ο χειρισμός του ELA δεν ήταν και δυστυχώς ακόμα χειρότερα ούτε και σήμερα δεν είναι απλή υπόθεση. Θα έπρεπε σίγουρα να διαπιστωθεί πολύ πιο έγκαιρα -από διοικήσεως της ΚΤΚ Αθανάσιου Ορφανίδη- η αυξητική πορεία του ELA και κυρίως να εξεταστούν οι λόγοι αύξησης του οι οποίοι σχετίζονταν τόσο με την ευρύτερη αρνητική φημολογία που αναπτυσσόταν σκοπίμως ή μή γύρω από την Λαϊκή όσο και με την αποστολή καθημερινά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς Ελλάδα μεριά για να καλύπτουμε τις λειτουργικές ζημιές της δήθεν τράπεζας Μαρφίν-Εγνατία αλλά και τις αποσύρσεις των καταθέσεων από τους Έλληνες αδελφούς. Όλα αυτά συνέβαιναν κάτω από την καθοδήγηση της τριανδρίας Προβόπουλου-Σάλλα-Βγενόπουλου ενώ οι δικοί μας εδώ διοικητές ΚΤΚ, διοικήσεις Λαϊκής μετά τον Βγενόπουλο, υπουργοί οικονομικών, κυβέρνηση και βουλή συνέχιζαν να κοιμούνται. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόβλημα της Λαϊκής και του ELA αυτής δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, δραστικά και με ομογνωμία για να μην διαταραχθεί το τραπεζικό σύστημα και οι εδώ καταθέτες.

  Σε ότι αφορά το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε καλή και κακή -θα πρόσθετα στην κακή να ενσωματωθούν και τα “κακά” κομμάτια όλων των τραπεζών- είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή αλλά όπως πάντοτε σε αυτόν τον τόπο προχωρούμε να αλλάξουμε κάτι όταν πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή, φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο με αποτέλεσμα όταν και εφόσον αυτή η λύση υλοποιηθεί να αποκομίζουμε πολύ λιγότερα ωφέλη σε σχέση με αυτά που θα είχαμε εάν η λύση αυτή προωθείτο την στιγμή που έπρεπε. Το θέμα είναι ότι -όπως λέει και ο Χούρικαν- μια ολοκληρωμένη κακή τράπεζα θα ήταν μια χωριστή νομική προσωπικότητα που δεν θα πληρούσε τα κριτήρια για χρηματοδότηση από την Κεντρική αφού το ELA είναι διαθέσιμο για ιδρύματα που έχουν καταθέσεις και γι αυτό θα χρειάζονταν ιδιωτικά κεφάλαια – ενδεχόμενα ομόλογα ή μετοχές – για να υποστηριχθεί. Το εγχείρημα για εξεύρεση των ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται θα πρέπει να γίνει με συνεργασία του κράτους και της ΚΤΚ οι οποίοι θα πρέπει να απαιτήσουν την βοήθεια της ΕΚΤ η οποία μας χρωστά πολλά σε σχέση με αυτά που μας επέβαλε να αποδεχτούμε για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της Ελλάδας με το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων, κούρεμα των εδώ καταθέσεων, αποξένωση Ελληνικών καταθέσεων, ξεπούλημα τραπεζών στην Ελλάδα, διοχέτευση ELA στην Ελλάδα.

 36. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 26, 2014 - (permalink)

  Michael Olympios

  με προβληματίζει το θέμα της παρουσίας μου στο ΔΣ της Κεντρικής ενόψη ευρωεκλογών.

  Για κανένα ωστόσο από τους λόγους που λες!

  – Δεν είμαι κομματικό στέλεχος -και οι διαφωνίες με κομματικά στελέχη στα ΔΣ είναι με όσους επιλέγονται με ΜΟΝΟ κριτήριο την κομματική τους ιδιότητα. Δεν φαντάζομαι να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο…..

  – Μου ζήτησαν να είμαι υποψήφιος, δεν ζήτησα εγώ, και αποδέχθηκα ακριβώς διότι υπάρχει μια σαφής κατανόηση οτι μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, όπως ήμουν μέχρι τώρα.

  Έτσι που βλέπεις οτι έπαψα να είμαι ανεξάρτητος?

  Που ακριβώς το στηρίζεις? Σε ποιά χαρτιά αναφέρεσαι?

  Το άλμα της συλλογιστικής σου με έχασε….

  Το ερώτημα που με απασχολεί είναι αν θα μπορέσω να συνεχίσω να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντα μου…και επι τούτου θα τοποθετηθώ σε κατάλληλο χρόνο. Ακόμη δεν ξεκίνησε η εξτρατεία. Σήμερα είχα συναντήσεις αναφορικά με ΚΤΚ από τις 8.30 μέχρι 5.30….

  • avatar
   Exposure on March 27, 2014 - (permalink)

   Dear Zenios,

   Here is your tweet on the 14th of March regarding Panicos.

   “Ο @Averof_Neofytou χαρακτήρισε παρωνυχίδα την υπόθεση του Διοικητή με την Α&Μ στο ΜΕΓΑ. Όταν το έλεγα άλλοι την έκαναν πρωτοσέλιδα…”

   Can you please explain what you mean?

  • avatar
   Michael Olympios on March 31, 2014 - (permalink)

   Stavros Zenios

   Δεν έχει καμία απολύτος σημασία αν είσαι ή όχι μέλος κόμματος. Ακόμη και ως “ανεξάρτητος” να κατέρχεσουν και πάλι θα είχες μια πολιτική ατζέντα. Να σου υπενθυμίσω πως για τον διορισμό μελών σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών αποκλείωνται πλέον οι πολιτικοί και στελέχοι κομμάτων.

   Στην δική σου περίπτωση υπάρχει προηγούμενο του Πάμπου Παπαγεωργίου όπου όταν ανακοινώθηκε από το ΑΚΕΛ η υποψηφιότητα του για τις βουλευτικές εκλογές του 2011 είχε παραιτηθεί. Ούτε ο Πάμπος Παπαγεωργίου ήταν μέλος του ΑΚΕΛ. Δεν ανάμενε το εκλογικό αποτέλεσμα για να παραιτηθεί από το ΔΣ της ΚΤ. Θεωρώ λοιπόν ότι ο Πάμπος Παπαγεωργίου έθεσε ψηλά τον πήχη της ανεξαρτησίας για τα μέλη του ΔΣ της ΚΤ. Ίσως γι′αυτό δυσκολεύεσε να περάσεις από πάνω.

 37. avatar
  θωμάς on March 27, 2014 - (permalink)

  Νομίζω πως ειναι πλέον καιρός να αφήσουμε πίσω τις αντιπαραθέσεις και την άγονη επανάληψη χιλιοειπωμένων επιχειρημάτων είτε υπέρ ειτε κατά του απερχόμενου Διοικητή και να επικεντρωθούμε στο μέλλον. Είπαμε χίλιες φορες ο καθένας μας τα ίδια επιχειρήματα, ούτε αυτοί που τάσσονται υπέρ του απερχόμενου Διοικητή πρόκειται να πείσουν εμάς που αγωνιστήκαμε για να απαλλεί η χώρα από αυτόν, ουτε και εμείς πρόκειται να πείσουμε το άλλο στρατόπεδο. Επομένως πρέπει να βάλουμε τελεια και να κοιτάξουμε μπροστά.

  Σε λίγες μέρες θα αναλάβει η νέα Διοικητής. Τα κίνητρα και τα προσόντα της οποιας δεν αμφισβητει κανένας, ουτε καν το ΑΚΕΛ που κρυβόταν πίσω από τις πλειστες πολιτικές Δημητριάδη. Η χώρα χρειάζεται ΚΤΚ που επιτέλους να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, μακριά από αντιπαλότητες και με μόνο στόχο το πραγματικό συμφερον του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.

  ΥΓ:Σε ότι αφορα τον κ.Ζένιο και την υποψηφιότητά του στο ΔΗΣΥ, να του ευχηθω καλή επιτυχία αν και σε προσωπικό επίπεδο δεν αποφάσισα αν θα του δωσω την ψήφο μου, εξακολουθώ να θεωρώ εσφαλμένη την αρχική του κρίση σε ότι αφορά καιρια ζητήματα που συζητήθηκαν στο ΔΣ της ΚΤΚ κατά την πρώτη περίοδο που ανέλαβε ως μέλος. Παρόλα αυτά θεωρώ πως κατάλαβε σχετικά νωρίς το τι πραγματικά συνέβαινε και όντως αναγνωρίζω ότι έκανε την απαραίτητη διόρθωση . Είτε τον ψηφίσω είτε όχι, επαναλαμβάνω του εύχομαι καλή επιτυχία.

 38. avatar
  Επιλήσμων on March 27, 2014 - (permalink)

  @ θωμά,
  Επιβεβαιώνεις το σύνδρομο της κεκτημένης ταχύτητας.
  Από τη μιά λες να βάλουμεν τελεία και να σταματήσουμε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του κ. Δημητριάδη, και να κοιτάξουμε μπροστά, και αμέσως μετά συνεχίζεις να μας λες και να επαναλαμβάνεις ότι το ΑΚΕΛ κρυβόταν πίσω από τις πλείστες πολιτικές Δημητριάδη. ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΝ.
  Ο Δημητριάδης ήταν υπέρ της υπογραφής Μνημονίου όταν ο τέως Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ ήταν εναντίον.
  Ο Δημητριάδης ήταν (είναι) υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, και μόνο το ΔΗΣΥ είναι φανερά και ξεκάθαρα υπέρ.
  Ο Δημητριάδης ήταν (είναι) υπέρ της πιστής τήρησης και εφαρμογης των όρων του Μνημονίου.
  Όλα τα πιό πάνω, μάλλον ΔΗΣΥ θυμίζουν παρά οτιδήποτε άλλο!
  Και αυτό είναι που κάνει την μανία καταδιώξεως του Διοικητή από τον ΔΗΣΥ και άλλα πολιτικά κόμματα, περίεργη – to say the least!

  Όσο γιά την νέα Διοικητή, ήδη της έχω ευχηθεί. Τα κίνητρα της ουδόλως τα αμφισβητώ αλλά τα προσόντα της ως Κεντρικού Τραπεζίτη, δεν είμαι εις θέση να τα προεξοφλήσω, αλλά γιά να μας το λες εσύ, κάτι θα ξέρεις.

  • avatar
   θωμάς on March 27, 2014 - (permalink)

   Επιλήσμων

   Με αναγκαζεις να επανέλθω και θα σχολιασω ένα ένα τα όσα λες μπας και ξεκαθαρίσει η κατάσταση:

   1.Ποιος προπαγάνδιζε από το καλοκαίρι του 2012 ότι για όλα φταιν οι τράπεζες και ποιος οδήγησε εσκεμμένα με βάση την προπαγάνδα αυτη στο φούσκωμα των ποσών ανακεφαλαιοποιησης του τραπεζικού τομέα? Μόνο το ΑΚΕΛ ή μονο ο Διοικητής? Η απάντηση είναι ασφαλώς και οι δύο σε απόλυτη ταυτιση και τις ίδιες δημόσιες δηλωσεις. Σας παραπέμπω σε όλες τις τότε ομιλίες του Διοικητή και σε όλες τις τότε δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης Χριστόφια.

   2. Ο Δημητριάδης ήταν υπέρ της υπογραφής μνημονίου λες ενώ ο Χριστόφιας όχι. Αυτο και αν είναι κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ο κ.Δημητριάδης ξαφνικά τάχτηκε υπέρ της υπογραφής μνημονίου όταν και μόνον όταν ο τότε ηγέτης του ΔΗΣΥ και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας ένημερώθηκε-όχι από την ΚΤΚ αλλά από άλλες πηγές- για το τελεσίγραφο της ΕΚΤ για τον ELA και τα συναφή. Ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τότε τον Διοικητή προ των ευθυνών του σε κατ ιδίαν συνάντηση αλλά και δημόσιες δηλώσεις και τον ανάγκασε να αποδεχτει την θέση για άμεση υπογραφή μνημονίου και μάλιστα να πιέσει και αυτόν που τον διόρισε, τον κ.Χριστόφια να αποδεχτει αυτή την θέση. Να υπενθυμίσω ότι ο Διοικητής τότε ειχε τόσο πολύ γίνει έξαλος για το γεγονός ότι ο ηγέτης του ΔΗΣΥ έμαθε αυτη την πληροφορία, που διέταξε αστυνομική έρευνα για την σωτήρια αυτή διαρροή που εμπάση περιπτωση δεν έγινε όμως από μέσα στην ΚΤΚ.(αυτά είναι γεγονότα δημόσια καταγραμμένα από τα ΜΜΕ τις ημέρες εκείνες, δεν κάνω καμιά νέα αποκάλυψη εδώ).

   3. Ο κ. Δημητριάδης ειναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων λες ενώ το ΑΚΕΛ οχι. Αυτό έλειπε ο Διοικητής της ΚΤΚ να τασσόταν τώρα και δημόσια εναντίων των όρων του μνημονίου.Οι οποιοι διαμορφωθηκαν όπως διαμορφωθηκαν εξ αιτίας ακριβως των δικών του ενεργειών που οδήγησαν στο παραφούσκωμα των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

   Το θέμα είναι πολύ απλό:αν ήταν όπως τα λες τα πράγματα αγαπητέ Επιλήσμων, τότε ο ΔΗΣΥ ασφαλώς δεν θα είχε κανένα θέμα με τον απερχόμενο Διοικητή. Υπήρξε θέμα και μάλιστα σοβαρό γιατί ακριβως τα πράγματα έγιναν όπως ακριβώς τα περιγράφω εδω(και πολύ χειρότερα για να είμαι ειλικρινης αλλά δεν μπορω να επεκταθω γιατί δεν θα περάσει το σχόλιο μου) και αν η κατάσταση συνεχιζόταν, δεν θα έμενε πλέον καμία κυπριακή τράπεζα όρθια σε αυτό τον τόπο.

 39. avatar
  The Invisible Hand on March 27, 2014 - (permalink)

  Φίλε επιλήσμονα

  Υπάρχει η πραγματικότητα ότι οι αποτυχίες του Διοικητή μπορούν να θεωρηθούν σαν επιτυχίες παραδοσιακών στόχων ΑΚΕΛ.
  Δεν μπορώ να αποδείξω αν αυτό είναι απλή σύμπτωσις ή αιτιότητα. Αλλά “if it looks like a duck, walks like a duck, swims like a duck…”

  • avatar
   θωμάς on March 28, 2014 - (permalink)

   Ακριβως έτσι ειναι: στόχος του ΑΚΕΛ ηταν πάντα να διαλύσει τον λεγόμενο “πλουτο” της χώρας! Αυτός όμως που υλοποιησε στην πράξη το όραμα του ΑΚΕΛ ήταν ο κ.Δημητριάδης. Αυτός ειναι ο πραγματικός κομμουνιστής και όχι οι θεωρητικοί του ΑΚΕΛ.

 40. avatar
  Επιλήσμων on March 27, 2014 - (permalink)

  @ κ. Ζένιο.
  Αγαπητέ κ. Καθηγητά, μιά απορία.
  Χρησιμοποιείτε εισαγωγικά γιά τις λέξεις:
  <> συμβόλαια
  <> κάμερες
  <> φρουροί.
  Αντιλαμβάνομαι ότι με την χρήση των εισαγωγικών, επιδιώκετε να υπογραμμίσετε την απόσταση και αμφισβήτηση σας από την συγκεκριμένη λέξη. (Αυτός είναι και ο ρόλος των εισαγωγικών στον γραπτό λόγο).***
  Δηλαδή δεν δέχεστε ότι υπήρχαν παράνομα συμβόλαια, παράνομες κάμερες κλπ.
  Όλα τα πιό πάνω, λέτε ήταν “μη συνετές επιλογές” (στην προσπάθεια εξαναγκασμού του Διοικητή σε παραίτηση.
  Από πότε όμως ο εκβιασμός θεωρείται απλώς “μη συνετή επιλογή?”

  ***Επίσης και στην περίπτωση που περικλείουν παράθεμα, διάλογο ή αναφέρονται σε μεμονωμένες λέξεις/φράσεις, οι οποίες πρέπει να διαχωριστούν από την ροή του κειμένου.

  • avatar
   Επιλήσμων on March 27, 2014 - (permalink)

   Σημ. Γιά κάποιο λόγο το πληκτρολόγιο μου δεν μεταφέρει τα κατωφερή εισαγωγικά και τις λέξεις που ύπήρχαν εντός.
   Μπροστά από τις λέξεις: συμβόλαια, κάμερες και φρουροί,
   έπρεπε να υπήρχαν σε κατωφερή εισαγωγικά οι λέξεις: παράνομα, παράνομες και παράνομοι.
   Τις ξαναγράφω με ανωφερή εισαγωγικά,
   “παράνομα” συμβόλαια
   “παράνομες” κάμερες
   “παράνομοι″ φρουροί.

   Εάν κάποιος φίλος γνωρίζει πως μπορεί να με βοηθήσει θα με υποχρεώσει.

 41. avatar
  KikisM on March 27, 2014 - (permalink)

  Καλή επιτυχία στίς Ευρωεκλογές Σταύρο Ζένιο. Θα δυσκολευτώ να πειστώ ότι πρέπει να σε ψηφίσω. Είσαι υποψήφιος κόμματος , και θα χρησιμοποιηθούν κομματικά κονδύλια για την προεκλογική σας εκστρατεία.

  Τα κόμματα δέχονταν πολεμική από εσας , για την προέλευση των κομματικών πόρων – επισημάνσεις GRECO – τις οποίες πολλές φορές μας θυμήσατε. Εκτοτε τα κόμματα δεν αποκάλυψαν οτιδήποτε για τίς πηγές χρηματοδότησης τους , αλλά εσείς αποδέχεστε να χρησιμοποίησετε αυτά το κονδύλια για προεκλογικό. Δεν θα επαναλάβω το χιλιοειπωμένα για την γυναίκα του Καίσσαρα.

  Ωφείλετε όμως να ξεκαθαρίσετε στούς πιθανούς ψηφοφόρους σας , αν θα κάνετε γαργάρα τίς θέσεις αρχών σας.

 42. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 27, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ Θωμάς,

  ανεξάρτητα το πως θα ψηφίσεις, δεν είμαι σίγουρος με ποιά θέση μου διαφωνείς στα πρώτα βήματα μου στο ΔΣ της Κεντρικής?

  – Στο οτι στην πρώτη συνεδρία που ήμουν παρόν τήρησα αποχή από την ψηφοφορία επί ενός θέματος που ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης και για το οποίο δεν είχα μπροστά μου κανένα έγγραφο?

  – Ή στο ότι διαφώνησα με τις διερευνήσεις κατά του απερχόμενου Διοικητή για το συμβόλαιο της Α&Μ για το οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας τελικά δεν προχωρεί σε δίωξη?

  Μετά από 4 μήνες νειώθω και για τα δύο όχι μόνο άνετα αλλά και απόλυτα δικαιωμένος.

  Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα politics της Κεντρικής αλλά τα policies για το τραπεζικό σύστημα.

  • avatar
   θωμάς on March 28, 2014 - (permalink)

   κ. Ζένιο,

   ναι μιλώ για τα θέματα που αναφέρεστε αλλά δεν θα επιμένω επειδή κυρίως αντιλαμβάνομαι ότι τουλάχιστον δημόσια οφείλω να ευθυγραμμιστώ με την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, όχι κατανάγκην γιατί πιστευω πως δεν υπήρξαν παράνομα συμβολαια (σας παραπέμπω στη σαφέστατη έκθεση του auditing committee της ΚΤΚ) αλλα γιατί δέχομαι και εγω πως ο χειρισμός που τελικά έγινε ήταν ο πιο ανώδυνος για την Κύπρο ως χώρα μέλος του ευρωσυστήματος. Οπότε θεωρώ το θέμα λήξαν.

   Δεν θεωρώ πως οι εν λόγω αποχή που τηρήσατε ήταν κακοπροαίρετη, σας πιστώνω με τις καλύτερες προθέσεις και με μια έντιμη προσπάθεια που κάνατε για να κτιστούν γέφυρες συνεργασιας με τον Διοικητή για το καλό της Κύπρου. Όμως δυστυχώς και εσείς (όπως και πολλοι άλλοι ενωρίτερα από άλλα πόστα), ήταν σαν να ρίχνατε αυγά πάνω στους τόιχους. Με το συγκεκριμένο Διοικητή και το στενότερο του περίγυρο ειναι αδύνατο να συνεννοηθεί κανένας. Βέβαια αυτό δεν έχει πλέον σημασία, αποτελουν παρελθόν.

 43. avatar
  αθηνα on March 28, 2014 - (permalink)

  Μ’αυτά και με κείνα,σημασία έχει ότι οι χαζοκούμπαροι Κύπριοι,νομίζοντας, ο Χριστόφιας δηλαδή, ότι είμασταν πλούσιοι,αποδεχτήκαμε το προαιρετικό κούρεμα του ελληνικού χρέους,οπότε οι τράπεζες Κύπρου και Λα’ι′κή, μπήκαν κατά Τταντή σε σπιράλ θανάτου.Μετά οι φωστήρες Αναστασιάδης και Δημητριάδης δέχτηκαν το δικό μας κούρεμα για να σώσουμε λέει το κράτος,δηλαδή τις λιμουζίνες και τους ηγεμονικούς μισθούς τους, και έρχεται τώρα ο Σάλλας στον οποίο χαρίσαμε τα υποκαταταστήματα στην Ελλάδα,να το παίζει μεγάλος και τρανός,με τα 1.7δις που άντλησε απο το εξωτερικό,δείγμα εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 44. avatar
  Επιλήσμων on March 28, 2014 - (permalink)

  @ θωμά,

  Αγαπητέ θωμα, παρασύρθηκα προς στιγμήν από τις “εξηγήσεις” σου, που δεν είναι τίποτε άλλο από φτηνή απομίμηση Γκαιμπελικής προπαγάνδας. Σε αυτό συμβολή είχε και το γεγονός ότι διάβασα το σχόλιο σου πρωτού πάρω τον πρωινό καφέ μου.
  Εν πάση περιπτώσει, θα σταθώ μόνο σε αυτά που λες γιά παραφούσκωμα των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  Πραγματικα! έχει ακόμη νοήμων άνθρωπο που ειλικρινά πιστεύει ότι οι ανάγκες των τραπεζών είχαν παραφουσκωθεί?
  Όσο για τα δημοσιονομικά, ο Διοικητής της ΚΤΚ δεν είναι καθόλου αρμόδιος αλλά και ούτε υπεύθυνος και ούτε έχει δικαιοδοσία. Γιά τα χάλια των δημοσιονομικών φταίει η Κυβέρνηση Χριστόφια.
  Γιά τα χάλια των τραπεζών και την μαύρη τρύπα (πραγματικά Black Hole) που βρήκε σε πλήρη εξέλιξη ο Διοικητής από την πρώτην ημέρα που ανέλαβε την ΚΤΚ, φταίει η ελλιπής εποπτεία του πρώην Διοικητού ΚΑΙ η ασυδοσία και εγκληματικές ενέργειες των τραπεζιτών, τόσο των εμπορικών τραπεζών μας όσο και του Συνεργατισμού.

  ΥΓ. Υπόσχομαι να μην επανέλθω σε αυτό το θέμα, εάν μου επιτραπεί.

  • avatar
   Θωμάς on March 28, 2014 - (permalink)

   Αγαπητέ Επιλήσμων,
   είτε επανέλθεις είτε δεν επανέλθεις, είτε εγω είτε εσύ, “η οκκά τετρακόσια”! Οπως πολύ εύστοχα δήλωσε ο Αβέρωφ “ο σκοπός επιτεύχθη”!!! :-)

 45. avatar
  IoannisTakis on March 28, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ Επιλήσμων,

  Απολογούμαι που επεμβαίνω στον ενδιαφέρον διάλογο σου με τον θωμά αλλά…

  Επειδή θέλω να πιστεύω ότι είμαι νοήμων και ναι θεωρώ ότι το δεδομένο χρονικό διάστημα (Ιούλιο με Νοέμβριο του 2012) που διεξαγόταν η έρευνα αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου των Κυπριακών τραπεζών από την εκλεκτή εταιρεία του τέως διοικητή επ’ονόματι PIMCO ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΦΟΥΣΚΩΘΕΙ και μάλιστα… αυτό έγινε σκοπίμως με οδηγίες της κυβέρνησης Χριστόφια στον τότε εκλεκτό της, νεοπροσληφθέντα διοικητή κ. Δημητριάδη, παίρνω την πρωτοβουλία για να υποστηρίξω με επιχειρήματα την πιο πάνω πάγια θέση μου. Πριν προχωρήσω στην παράθεση των λόγων που στηρίζω αυτήν μου την θέση, πρέπει να σημειώσω ότι δεν πρέπει να συγχύζουμε την σημερινή τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και επομένως και των κεφαλαιακών αναγκών σαν αποτέλεσμα του κουρέματος και της κατάρρευσης ουσιαστικά του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας που ακολούθησε, για να εξαγάγουμε λανθασμένα συμπεράσματα και να καταλήγουμε στο ότι οι προβλέψεις της PIMCO ήταν σωστές.

  Γιατί πολύ απλά όταν κάποιος προβλέψει ότι ο γείτονας του θα πάθει ένα πολύ σοβαρό ατύχημα και αυτός που το έχει προβλέψει πληρώσει κάποιον τρίτο για να πάρει ένα αυτοκίνητο και να πατήσει τον γείτονα του τραυματίζοντας τον κρίσιμα… ε τότε αυτό δεν ονομάζεται πρόβλεψη! αλλά σκόπιμη αλλαγή των δεδομένων με στόχο να επαληθευτεί η «προφητεία» αυτού που την έκανε. Κάτι παρόμοιο έγινε και με τις προβλέψεις της PIMCO αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και ειδικότερα με αυτούς που επέλεξαν την PIMCO και της έδωσαν τις βασικές «παραδοχές» και παραμέτρους για την πραγματοποίηση της άσκησης της.

  Η θέση μου για σκόπιμη εκτόξευση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στηρίζεται στα επιχειρήματα που ακολουθούν και εάν υπάρχει κάποιος νοήμων άνθρωπος που τα αμφισβητεί μπορεί πολύ απλά να το κάνει…αλλά παρακαλώ εάν είναι δυνατό μέσα στα πλαίσια αντιπαραβολής λόγων που να τα αντικρούουν και όχι με γενικόλογες δηλώσεις που βασίζονται σε πεποιθήσεις ή εμμονές για άτομα και πράγματα. Συγκεκριμένα:

  1) Η επιλογή της PIMCO δεν ήταν καθόλου τυχαία και συνέβαλε στην εκτόξευση των κεφαλαιακών αναγκών.
  a.Επρόκειτο για μια εταιρεία η οποία επιλέχθηκε ενώ αποδεδειγμένα δεν είχε καθόλου εμπειρία στην διεξαγωγή παρόμοιων ασκήσεων σε τραπεζικά συστήματα μεσογειακών χωρών σε αντίθεση με την BlackRock η οποία διεξήγαγε παρόμοια άσκηση στην Ελλάδα και κατέληξε σε πολύ πιο μετριοπαθείς προβλέψεις και σε μια οικονομία η οποία βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτής της Κύπρου.
  b. Η εταιρεία αυτή ήταν γνωστό ότι ακολουθούσε πολύ πιο αυστηρή μεθοδολογία για την εξακρίβωση των κεφαλαιακών αναγκών. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής θεσμών της βουλής, οι υπολογισμοί της Pimcο και κυρίως αυτά που αφορούσαν στην αναμενόμενη πορεία των τιμών των ακινήτων στην Κύπρο, ενδεχομένως να μην αποτελούν ασφαλείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες προβλέψεις για το σκοπό που χρησιμοποιήθηκαν.
  c.Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι αυτή τελικά επιλέχθηκε παρά το ότι υπέβαλε πιο ακριβή προσφορά από την BlackRock γεννά ακόμα μεγαλύτερες βάσιμες υποψίες ότι η επιλογή της έγινε με βάση προδιαγεγραμμένους όρους εντολής για να καταλήξει στο χείριστο σενάριο των €10δις. (το ποσό αυτό κρατείστε το… γιατί έχει σημασία για τα παρακάτω).
  d. Πως είναι δυνατό να είσαι ο διοικητής της ΚΤΚ ο οποίος υποτίθεται πρέπει να είσαι ο θεματοφύλακας της ομαλότητας του τραπεζικού συστήματος και να επιλέγεις μια πιο αυστηρή εταιρεία, χωρίς εμπειρίες στα δεδομένα της Κύπρου και μάλιστα πιο ακριβή?

  2) Ο ίδιος ο τέως διοικητής έδωσε πολύ αυστηρές παραδοχές/υποθέσεις (assumptions) για την προβλεπόμενη πορεία της οικονομίας και την αναμενόμενη ύφεση πάνω στις οποίες βασίστηκαν εν μέρει και οι αυστηρές προβλέψεις της PIMCO. Αυτό εξυπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του δοκιμαζόμενου τότε τραπεζικού συστήματος?

  3) Ο τέως διοικητής δήλωνε σε «ανύποπτο» χρόνο σε διάφορες διαλέξεις και ομιλίες του πριν καν διοριστεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα έφταναν τα €10δισ. ένα ποσό που ως δια μαγείας πρόβλεψε αργότερα και η PIMCO. Αυτά είναι όλα τυχαία?

  4) Ο τέως διοικητής «φρόντισε» με την ανάληψη των καθηκόντων του σε καιρό ύφεσης και προβλημάτων των Κυπριακών τραπεζών να υιοθετήσει τον αυστηρότερο ορισμό σε όλη την Ευρώπη σχετικά με την αναγνώριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση και των NPLs και των κεφαλαιακών αναγκών.

  Όλα τα πιο πάνω δεν έγιναν τυχαία αλλά με συγκεκριμένες οδηγίες για να κατευθυνθεί η προσοχή του κόσμου από την άθλια διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αποκλειστικά και μόνο προς την τρισάθλια διαχείριση και εποπτεία των τραπεζών. Με όλες αυτές τις προσχεδιασμένες κινήσεις ο τέως διοικητής και ο τέως πρόεδρος κατάφεραν να επαληθεύσουν τον «χρισμό» της PIMCO κάτι που όμως έφερε τραγικές συνέπειες για την οικονομία του τόπου. Πρώτα δόθηκε η αφορμή στους ξένους «εχθρούς» μας να πατήσουν πάνω στην μη-βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και να επιβάλουν κούρεμα καταθέσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, της οικονομίας και την εκτόξευση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα ίσως ακόμα ψηλότερα και από αυτά της PIMCO. Με βάση τα πιο πάνω θα συμφωνήσω!… οι προβλέψεις της PIMCO για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν ήταν καθόλου!… παραφουσκωμένες… αλλά προδιαγεγραμμένες με ένα εγκληματικό τρόπο για την πατρίδα μας.

  ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ?

  • avatar
   αθηνα on March 29, 2014 - (permalink)

   Θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο.Απλά θα επιμείνω ότι το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο.Ξεκίνησε με το παραφούσκωμα των αναγκών των τραπεζών,για να φαίνεται σημαντικότερο απο το δημοσιονομικό μας χάλι. Σ’αυτό,εγκληματική ήταν η συμβολή Δημητριάδη με τους όρους εντολής και την αμφιλεγόμενη επιλογή της PIMCO. Ακολούθησε η αποξένωση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.Σ’αυτό,εμφανής ήταν ο ρόλος της Τρόικα,που το επέβαλε εκβιαστικά στον Αναστασιάδη.Take it or leave it.Με αυτό τον τρόπο,αφ’ενός το ήδη παραφουσκωθέν χρέος θα ήταν βιώσιμο,και αφ’ετέρου θα έπαυε η Κύπρος να είναι συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη.Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι,αν κάποιος μετέφερε την προηγούμενη του κουρέματος,τις καταθέσεις του,απο την Λαική σε υποκατάστημα στην Ελλάδα,έπαυε αυτομάτως να είναι υποψήφιος για κούρεμα!

  • avatar
   Αλέξανδρος on March 29, 2014 - (permalink)

   Προς Ιωάννη Τάκη

   Η προπαγάνδα που χρησιμοποιείς εναντίον του Δημητριαδη είναι της περσινής χρονιάς και εκείνοι που την χρησιμοποιούσαν την έχουν ήδη εγκαταλείψει διότι:

   Η Pimco έχει επαληθευτεί πέραν του δέοντος μάλιστα μακάρι να μείνουμε στις προβλέψεις εκείνες και να μη χρειασθούν και άλλα κεφάλαια οι τράπεζες. Η KPMG η οποία ήμασταν μάλιστα επιλογή της νέας κυβέρνησης επιβεβαίωσε την Pimco τον Ιούλιο του 2013.

   Πληροφοριακά σου αναφερω ότι η black rock δεν επελέγη γιατί είχε συμφεροντα σε επενδύσεις στην Κύπρο και ότι η επιλογή της Pimco έγινε από συντονιστικη επιτροπή στην οποία την πλειοψηφία την είχαν οι πιστωτές μας.

   • avatar
    IoannisTakis on March 29, 2014 - (permalink)

    Προπαγάνδα είναι να λες ότι η PIMCO επιβεβαιώθηκε! ξεχνώντας σκόπιμα να αναφέρεις ότι αυτό έγινε ως άμεση συνέπεια της επιβολής του κουρέματος καταθέσεων και της τραπεζικής και οικονομικής κατάρρευσης που ακολούθησαν. Ή μήπως η PIMCO και ο Πανίκκος γνώριζαν το ενδεχόμενο κουρέματος και το υιοθέτησαν μέσα στις προβλέψεις τους από τον 07/2012? Όσο για την KPMG να σε θυμίσω ότι αυτή διεξήγαγε την ίδια άσκηση αλλά τον 05/2013 μετά δηλαδή τις καταστροφικές συνέπειες του κουρέματος. Ζούμε όλοι στην Κύπρο και βλέπουμε ποιες ήταν οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δυνατότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων για να πληρώνουν κανονικά τα χρέη τους μετά το τραγικά γεγονότα του Μαρτίου οπόταν και αυξήθηκαν οι άνεργοι, οι πτωχεύσεις εταιρειών, εξαφανίστηκαν οι ξένες επενδύσεις και κυρίως χάθηκαν περιουσίες δισεκατομμυρίων ευρώ σε αξιόγραφα, μετοχές και καταθέσεις. Αλήθεια ποιος καταθέτης ή κάτοχος αξιογράφων που έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπορεί πλέον ή θέλει να πληρώνει τα χρέη του σε τράπεζες? Ναι με αυτά τα δεδομένα θα επιβεβαιωνόταν όχι μόνο η PIMCO αλλά και ο περιπτεράς της γειτονιάς μου…

    Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί θα πρέπει να εξετάσουμε γιατί φτάσαμε στην επιβολή του κουρέματος και να καταγράψουμε τις ευθύνες όλων χωρίς μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα (προηγούμενης και νυν κυβέρνησης και πρώην αντιπολίτευσης, όλων των προηγούμενων διοικητών της ΚΤΚ, των κομμάτων και σίγουρα των διοικήσεων των τραπεζών).

    Για τις ευθύνες όλων των πιο πάνω χωρίς καμιά εξαίρεση έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν τοποθετώντας μάλιστα περισσότερες ευθύνες στον Αθανάσιο παρά στον Πανίκκο. Αυτό που δεν καταλαμβαίνω είναι γιατί κάποιοι αρνούνται να δουν τις τεράστιες ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων όπως του τέως και του πρώην διοκητή και μόλις αναφερθεί κάποιος σε αυτούς αρχίζουν την υπεράσπιση. Δηλαδή, εσείς πραγματικά πιστεύετε ακόμη ότι ο Πανίκος δεν έκανε κανένα λάθος και έπραξε στο ακέραιο το καθήκον για προάσπιση του τραπεζικού συστήματος?! Θυμίζω μόνο την τελευταία του πράξη του η οποία έδωσε πράγματι! τα σωστά μηνύματα αναφορικά με τον στόχο για επάνοδο της εμπιστοσύνης στις Κυπριακές τράπεζες αφού ζήτησε το έμβασμα των €300.000 που δεν δικαιούταν να αποσταλεί σε Αγγλική τράπεζα. Τα συμπεράσματα δικά σας….

    • avatar
     Αλέξανδρος on March 29, 2014 - (permalink)

     Προπαγάνδα έιναι να συγκαλείπτεις τα οικονομικά εγκλήματα πουδιέπραξαν διεφθαρμένοι η/και διαπλεκόμενοι τραπεζίτες, πολιτικοί και developers. Προπαγάνδα έιναι να αγνοείς τα πραγματικά αίτια της κρίσης, τα MIGδάνεια του Βγενόπουλου, τις αγορές τραπεζών στοεξωτερικό όπως η uniastrum με κόστος 1δις, δηλαδή όλους τους λόγους που οδήγησαν στις κεφαλαιακές τρύπες των τραπεζών.

     Γκαιμπελική προπαγάνδα έιναι να διαδιδεις συστηματικά ψευδολογίες όπως πχ ότι ένας αμερικάνικος κολοσσος όπως η PIMCO κάνει συνωμοσίες με τον Δημητρίαδη και ο τελευτάιος με το ΑΚΕΛ γία να διογκώσει τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών.

     • avatar
      IoannisTakis on March 30, 2014 - (permalink)

      Αγαπητέ Αλέξανδρε,

      Φαίνεται ότι δεν διαβάζεις τα όσα αναφέρω στο blog εδώ και ένα χρόνο σχετικά (α) με τις ευθύνες όσων σκόπιμα ή μη, έφεραν την οικονομική καταστροφή στον τόπο και (β) με την μεθοδολογία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται με την διενέργεια ταχύτατων ερευνών με την συνεισφορά και ξένων ειδικών εμπειρογνωμόνων του οικονομικού εγκλήματος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν είδαμε να γίνεται τίποτα ουσιαστικό που να οδηγεί τους ενόχους στην φυλακή. Μια ερευνητική επιτροπή που θα ερευνούσε υποτίθεται το γιατί φτάσαμε στην οικονομική τραγωδία αλλά κατέληξε σε φιάσκο και χάσιμο σημαντικού χρόνου. Από την άλλη εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε ακόμη προσλάβει ξένους εμπειρογνώμονες ειδικούς στο οικονομικό έγκλημα ενώ δεν έχουμε καταφέρει να στείλουμε κάποιον από τους πρωταίτιους ενώπιον του δικαστηρίου.

      Τεράστιες ευθύνες φέρουν όπως αναφέρεις οι διεφθαρμένοι η/και διαπλεκόμενοι τραπεζίτες, οι πολιτικοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν το σάπιο σύστημα και το κατεστημένο του τόπου. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ προσθέτω και τις εποπτικές και εισαγγελικές αρχές (ΚΤΚ και Γενική Εισαγγελία) που για χρόνια έβλεπαν το τραπεζικό σύστημα να καταρρέει αλλά δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την καταστροφή. Μια ευνονούμενη πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να οδηγήσει όλους όσους ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή στα δικαστήρια και μέχρι να γίνει αυτό θα καταντήσω γραφικός να το επαναλαμβάνω.

      Σε ότι αφορά την PIMCO δεν αμφισβήτησα το μέγεθος της ούτε ανεφερα ότι έκανε συνωμοσίες με τον Δημητριάδη αλλά το ότι ήταν γνωστό ότι ακολουθεί πολύ αυστηρή μεθοδολογία που στην κατάσταση που ήταν το τραπεζικό μας σύστημα, τυχόν επιλογή της δεν θα το βοηθούσε (εκτόξευση αναγκών με όλα τα συνεπακόλουθα), ότι ήταν πιο ακριβή από άλλες εταιρείες και δεν είχε εμπειρίες από τα τραπεζικά συστήματα χωρών της μεσογείου. Κατά τα άλλα, δεν ευθύνεται η PIMCO αλλά αυτοί που της έδωσαν τις πολύ αυστηρές παραδοχές για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, την αλλαγή του ορισμού των μη-εξυπηρετούμενων, που άφησαν την Λαϊκή στον αναπνευστήρα, που διόρισαν ένα ανίκανο Δ/Σ, που έβλεπαν άπρακτοι και άφηναν €δισεκ. ELA να διοχετεύεται προς Ελλάδα μεριά κ.λ.π.

      Γκαιμπελική προπαγάνδα είναι να διαστρεβλώνεις αυτά που γράφει ή αναφέρεις κάποιος…

     • avatar
      Αλεξανδρος on March 31, 2014 - (permalink)

      Χαίρομαι για τις διευκρινίσεις που έδωσες. Οσον αφορά τις αυστηρές παραδοχές με τις οποίες εργάστηκε η PIMCO και αυτές συμφωνηθηκαν από την συντονιστική επιτροπή. εξ οσων ειμαι σε θεση να γνωριζω τα ξένα μέλη της οποίας επέμεναν για ακόμη πιο ακραίες παραδοχές. Εκ των πραγμάτων η ανεργία ξεπέρασε το ακραίο σενάριο της Pimco από το Γενάρη του 2013. Είναι εκείνες οι παραδοχές που έχουν σήμερα προστατεύσει την ΤΚ. Αν τα stress tests δεν είναι αυστηρά δεν έχουν και την αξιοπιστία που απαιτούν οι αγορές, κυτταξε τι κάνουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη για παράδειγμα και ποιες τράπεζες εμπιστεύονται περισσότερο οι αγορές.
      Σε πληροφορώ επίσης ότι η αλλαγή ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δεν οδηγεί σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες παρά μόνον αν οι εξασφαλίσεις δεν είναι επαρκείς.

  • avatar
   Θωμάς on March 29, 2014 - (permalink)

   Ετσι είναι ακριβώς τα γεγονοτα όπως τα παραθέτει ο κ.Ιωαννης Τάκης. Αφού πρώτα οι Δημητριαδης και ΑΚΕΛ οδήγησαν εσκεμμενα με τους χειρισμους τους (PIMCO etc) τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των ταπεζών στα ύψη, στη συνέχεια παρέδωσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ενεργοποιημένη ήδη βόμβα του κουρέματος η οποια είχε προετοιμαστει καλά και μεθοδικά από την ΚΤΚ από την πρωτη μέρα που ανέλαβε ο Δημητριάδης. Στην συνέχεια οδηγηθηκαμε αναπόφευκτα στην κατάρρευση του ρυθμού ανάπτυξης γεγονός που εκτόξευσε τα ποσά ανακεφαλαιοποίσης στα ύψη και έτσι…”δικαιώθηκε” ο Δημητριάδης, το ΑΚΕΛ και η PIMCO!!!

   Υπενθυμίζω οτι από τις 13 Ιουνίου 2012, δηλαδή πριν καν η Κύπρος κάνει αίτηση για ένταξη στον Μηχανισμό στηριξης, πριν καν η Τρόικα αφιχθεί για να εξετάσει την οικονομία της Κύπρου, ο Δημητριαδης έθεσε και υποστήριξε ΞΕΚΑΘΑΡΑ και δημοσίως σε ομιλία του τις εξής θέσεις:

   (http://www.centralbank.gov.cy/media/pdf_gr/SPEG_GOVSPEECH_130612__.pdf)

   1. Οι φορολογούμενοι πολίτες δεν πρέπει να επωμίζονται τις ζημιές των τραπεζών (κάτι που έγινε μόνο στην Κύπρο με το κούρεμα καταθέσεων)
   2. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου πρέπει να σμικρύνει
   3. Οι τράπεζες πρέπει να διαχωριστούν σε λιανικό και επενδυτικό κομμάτι
   Αυτές οι θέσεις ουδέποτε στο παρελθόν είχαν υποστηριχτεί είτε από το ΔΝΤ ή την ΕΕ ή την ΕΚΤ στις εκθέσεις τους για την Κύπρο. Ειναι ξεκάθαρο επομένως ποιος πρωτοκαλλιέργησε τις θέσεις αυτές και ποιος καθοδήγησε την τρόικα προς αυτή την κατεύθυνση.

   ΥΓ: η μόνη διαφοροποίηση του Δημητριάδη με τις μετέπειτα θέσεις της τρόικας για το τραπεζικό σύστημα ηταν η υποστήριξη του προς τη θέση του ΑΚΕΛ για ξεχωριστή εποπτεία στον συνεργατισμό. Η θέση όμως της τρόικας για ενιαία εποπτεία ήταν η μόνη από τις πιο πάνω θέσεις που είχαν για την Κύπρο ανέκαθεν – και πολύ ορθά – οι μετέπειτα δανειστές της.

   Όλα αυτά τα γεγονότα, κατα τον φίλτατο επιλήσμωνα, ειναι …”φτηνή γκαιμπελική προπαγάνδα του θωμά “!!

 46. avatar
  Μ on March 29, 2014 - (permalink)

  Τάκη,

  Το όσα γράφεις εσύ και ο Θωμάς είναι απλώς μια επανάληψη των όσων ανυπόστατων έχουν ακουστεί κατά κόρον τον τελευταίο χρόνο. Η PIMCO επιλέχθηκε από πολυμελή συντονιστική επιτροπή και όχι από την ΚΤ. Οι ανάγκες των τραπεζών δεν παραφουσκώθηκαν. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων καθορίζονται από την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων ως διαμορφώνεται από τις πρακτικές διαχείριση κινδύνου που εφαρμόζουν. Ο χαρακτηρισμός των πρακτικών ελλιπούς διαχείρισης κινδύνου ως casino banking δεν δύναται να συνεισφέρει στην κατάρρευση κανενός ιδρύματος. Η αναφορά σε διάλεξη που αναφέρεσαι αφορούσε στους φόβους μερικών ότι οι ανάγκες μπορεί να ανέρχονται σε αυτό το πόσο, χωρίς ο ίδιος να το υιοθετεί. Αυτοί οι κάποιοι ενδεχομένως να ήταν να μέλη της Τρόικα καθότι στην καταρχήν συμφωνία αυτό ήταν το ποσό που θα παραχωρείτο ως δάνειο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εάν τελικά παραφουσκώνονταν οι ανάγκες των τραπεζών και οι παραδοχές της PIMCO ήταν υπερβολικές τότε απλώς θα είχαμε τράπεζες με τεράστια αποθέματα ιδίων κεφαλαίων και όχι τράπεζες που τα ίδια τους κεφάλαια κυμαίνονται στα όρια των εποπτικών απαιτήσεων. Επίσης μπορείς να μελετήσεις τις παραδοχές της PIMCO και να τις συγκρίσεις με τη σημερινή πραγματικότητα προκείμενου να δεις εάν είναι υπερβολικές η όχι. Μη ξεχνάς επίσης ότι η PIMCO είχε δυο σενάρια. Η απόφαση για υιοθέτηση του ακραίου δεν έγινε από την ΚΤ, αλλά δεν κατακρίνω την εν λόγω απόφαση διότι εκ των πραγμάτων φαίνεται ορθή. Ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αυτός που υιοθετείται πλέον σε όλη την Ευρώπη και σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό η ΕΚΤ θα διενεργήσει το επικείμενο stress test σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης (http://uk.reuters.com/article/2013/10/23/uk-ecb-banks-nonperformingloans-idUKBRE99M05G20131023). Ο προηγούμενος ορισμός που υπήρχε στην Κύπρο, συνέβαλε κατά την άποψη μου στη δημιουργία τραπεζών ζόμπι, στεγνών από ρευστότητα.

 47. avatar
  Πεισινόη on March 29, 2014 - (permalink)

  Προς Ιωάννη Τάκη και αθηνά,

  Μιλάτε με τόση βεβαιότητα και οι δυο σας για “προσχεδιασμένο έγκλημα”, επαναλαμβάνοντας ζητήματα που έχουν ήδη απαντηθεί (π.χ. φουσκωμένα σενάρια, επιλογή της Pimco) αγνοώντας μάλιστα επιδεικτικά απαντήσεις για το ότι τα σενάρια έχουν επαληθευτεί και για το ποιοι επέλεξαν τη συγκεκριμένη εταιρεία (αναφέρομαι π.χ. σε σχόλια του Επιλήσμονα, του Αλέξανδρου, του Μ και άλλων)
  Όμως, όπως πιθανόν γνωρίζετε, στοιχειώδης κανόνας της εγκληματολογίας για τα προσχεδιασμένα εγκλήματα είναι η ύπαρξη κινήτρου (εκτός από τις περιπτώσεις σχιζοφρενών εκγληματιών). Ποιο ήταν το κίνητρο του απερχόμενου Διοικητή για το “προσχεδιασμένο έγκλημα” ; Αυτό δεν καταφέρατε ακόμη να το ανακαλύψετε, γιατί δεν υπάρχει.
  Και μη μου απαντήσετε το χιλιοειπωμένο “να καλύψει την κυβέρνηση Χριστόφια”, γιατί η διαφοροποίησή του από τις πολιτικές της κυβέρνησης Χριστόφια και του ΑΚΕΛ είναι ηλίου φαεινότερη (την έχει εξηγήσει ο Επιλήσμων λίγο πιο πάνω, προσθέτω κι εγώ την άκρως αντίθετη άποψη μεταξύ ΑΚΕΛ/Δημητριάδη για την έξοδο/παραμονή στο ευρωσύστημα, την έχει πει κι ο ίδιος πολλάκις στις συνεντεύξεις του, όπου φάνηκε ότι δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνοκράτης). Το ότι τα έκανε θάλασσα με τα δημοσιονομικά το ΑΚΕΛ είναι ένα ζήτημα. Το ότι η δεινή θέση των τραπεζών μας πήρε στον πάτο, είναι κι αυτό ένα ζήτημα, που ούτε αναιρεί το πρώτο, ούτε όμως εμφανίστηκε για να το καλύψει. Ήταν υπαρκτό και εντονότατο.
  Για τα “προσχεδιασμένα εγκλήματα” των ΔΣ των δύο τραπεζών, που διαπράττονταν για χρόνια, το κίνητρο ήταν πιθανότατα οικονομικό (δείτε απλώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των 7 δις, τα δανεικά κι αγύριστα στους “επενδυτές μεγάλων έργων” – με χρήματα των άλλων – και θα καταλάβετε τι εννοώ)
  Για τον απερχόμενο διοικητή δεν υπήρχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό κίνητρο. Ήταν νομίζετε τόσο χαζός να καταστρέψει το επαγγελματικό του μέλλον απλώς “για να ξεπληρώσει στο Χριστόφια τη χάρη που τον διόρισε;”
  Το ζήτημα με τα σχόλια αυτού του τύπου που κυκλοφορούν συχνά πυκνά σε αυτό τον ιστοχώρο και αλλού, δεν είναι απλώς η ανόητη ψευδοεπιχειρηματολογία. Το ζήτημα είναι πως με τέτοια ανόητα σοφίσματα επιτυγχάνεται η παραπλάνηση του κόσμου, ώστε να αφήνεται περιθώριο ούτε να κατανοήσει τι έγινε (και άρα να ζητήσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι), ούτε να αντιληφθεί τι θα στηθεί εις βάρος του τώρα που “ο σκοπός επιτεύχθη”…
  (Καλή και τίμια η νέα Διοικητής, πόση γνώση για το συγκεκριμένο τομέα έχει, όμως… αυτό θα φανεί στη συνέχεια, όταν άλλοι θα διοικούν πίσω της ή, όταν τα βρει σκούρα… και προφανώς θα τα βρει…)

  Γι αυτό αθηνά, δεν με απασχολεί ποσώς ο ανδρειάντας του Δημητριάδη, αλλά ως μη χειραγωγούμενη πολίτης δεν ανέχομαι να κατηγορούν αδίκως έναν αξιωματούχο του κράτους που αντιστάθηκε στο κλειστό κύκλωμα που είχε συνηθίσει στο φαγοπότι χωρίς έλεγχο. Και με απασχολεί ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι με τη λάσπη και την ψευδολογία, συστηματικά στήνονται ανδρειάντες σε αυτούς που συγκαλύπτουν τους απατεώνες που μας ξεπούλησαν και που θα συνεχίσουν το πάρτι εις βάρος μας.
  Διαπιστώνω πως αυτή την έγνοια δεν την έχω μόνο εγώ, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας. Κι αν κάποιοι επιμένουν να νομίζουν πως όλοι τρώμε κουτόχορτο, απλώς τους λέω ότι είμαστε πολλοί, κι ας μη βγαίνουμε να κράζουμε στα κανάλια.

  • avatar
   Μ on March 29, 2014 - (permalink)

   Σκέφτομαι εάν χρειάζεται να μπω στον κόπο να σχολιάσω τα καινούρια φρούτα πχ
   “Οι φορολογούμενοι πολίτες δεν πρέπει να επωμίζονται τις ζημιές των τραπεζών”, παραλείποντας το ότι αποτελούν συμπεράσματα της έκθεσης μιας πενταμελούς επιτροπής στην Αγγλία και αφήνοντας πίσω τη συνέχεια “Τους κίνδυνους αυτούς πρέπει να επωμίζονται οι ιδιοκτήτες της τράπεζας των οποίων τα κεφάλαια πρέπει να είναι σε θέση να απορροφούν τυχόν ζημιές”.
   Το ring fencing που το παρουσιάζουν ως κάτι κακό χωρίς να μπορώ να αντιληφθώ το λόγο.
   Τη σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα που τη θεωρούν παράλογη, ενώ χρειαζόταν στήριξη από ένα κράτος με ΑΕΠ 8 φορές μικρότερο από το μέγεθος του.
   Το ότι η PIMCO επαληθεύτηκε διότι έγινε κούρεμα καταθέσεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι εάν το κράτος δανειζόταν αυτά τα χρήματα, τα μέτρα λιτότητας και οι φορολογίες θα ήταν πολύ χειρότερα και ως εκ τούτου το ΑΕΠ θα επηρεαζόταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και τα αποτελέσματα τις PIMCO θα ήταν πολύ πίσω από την πραγματικότητα.
   Αλλά μάλλον εδώ θα βάλω μια τελεία, διότι δεν βλέπω επιχειρήματα που να αξίζουν το debate.

  • avatar
   Θωμάς on March 30, 2014 - (permalink)

   Αγαπητή Πεiσινόη

   Με προβλημάτισαν πολύ τα όσα γράφεις, όχι με την εννοια ότι αλλάζω γνώμη για τα όσα καταστροφικά έγιναν από την ΚΤ από τότε που ανάλαβε ο κ.Δημητριάδης(και υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν μπορω να αναφέρω εδω γιατί o moderator του Blog δεν αφήνει να περάσουν). Αυτό που με προβλημάτισε ειναι ο κατά πόσον ο κ.Δημητριάδης ειχε πλήρη αντίληψη του τι συναίβεναι στην ΚΤΚ από τους στενοτερους συνεργάτες του και αν αντιλαμβανόταν ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα αυτων ων 3-4 ατόμων που τον περιστίχοιζαν. Δεν είναι λίγοι από το δικό μου “στρατόπεδο” που πιστεύουν ότι ο κ.Δημητριάδης ηταν απλώς εξαιρετικά αφελής και απλώς διοκούσαν οι 2-3 που οδήγησαν και τον ίδιο και τη χώρα στην καταστροφή. Προσωπικά συμμερίζομαι ως ένα βαθμό την άποψη αυτή αλλά όσο και να τη συμμερίζομαι δεν μπορω να απαλλαξω από τις ευθύνες του ένα Διοικητή που απλώς εκτελούσε χωρίς να αντιλαμβάνεται την ατζέντα συγκεκριμένων ατόμων με ξεκάθαρο συμφέρον να διαλύσουν ο κυπριακό τραπεζικό σύστημα για λόγους που γνωρίζω πέραν πάσης αμφιβολίας.

   Και μια ερώτηση: αφού ο κ. Δημητριάδης είναι αθωος, πως και αποδέχτηκε να παραιτηθεί και μάλιστα με ένα τόσο πενιχρό ποσό σε σύγκριση με αυτό που αρχικά απαιτούσε?

   Αγαπητη Πεισινόη, κλεινοντας σου υπογραμμίζω πως καμία προσωπική έχθρα και αντιπάθεια δεν έχω προς τον ίδιο τον κ.Δημητριάδη. Μάλιστα του έστειλα και κατα καιρούς συγκεκριμένες προειδοποιήσεις μέσω δικών του ατόμων πως κάποιοι, αν δεν κάνει άμεσα διορθωτικές κινήσεις, θα τον καταστρέψουν και πως έπρεπε να αλλαξει άμεσα πορεία αν ήθελε όντως το καλό της χωρας και μια αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση.
   Φαινεται πως ειτε τα μηνύματα αυτά δε έφτασαν ποτέ στον κ.Δημητριάδη, η δεν ήθελε να τα ακούσει και συνέχισε να ενεργει στην βάση των όσων υπαγόρευαν τα τρία, τεσσερα άοτομα που τον οδήγησαν στην καταστροφή,,, ίσως αυτη την στιγμή να άρχισε και ο ιδιος να το αντιλαμβάνεται…ίσως…αν όχι, δεν μπορεί, κάποτε θα το αντιληφθεί…

   Όπως και νάχει,ότι και να έγινε, εύχομαι στον κ.Δημητριάδη ότι καλύτερο για το μέλλον και το λέω με κάθε ειλικρίνεια…άλλωστε δεν έχω λόγο να υποκρίνομαι, ουτε όταν ήταν Διοικητής υποκρινόμουν, πόσο μάλλον σήμερα που αποχωρεί…

  • avatar
   αθηνα on March 30, 2014 - (permalink)

   Πεισινόη μου,μα και βέβαια το εγκληματικό κούρεμα ήταν προσχεδιασμένο.Και απορώ που δεν το είδες.Ηδη απο το 2011-12 μας φόρτωναν ELA,που το ζητούσαμε απεγνωσμένα, όπως ο ναρκομανής τη δόση του,και κάποτε όταν ήρθε η ώρα να κάνουμε ταμείο,φάνηκε το θεόρατο μέγεθος του προβλήματος.Εγώ δεν είπα ότι ο Δημητριάδης συνέπραξε συνειδητά στην καταστροφή της Κύπρου.Απλά η Τρόικα ήθελε κάποιους εδώ για να γίνει η δουλειά της.Και ο Δημητριάδης πήρε σ’αυτό τον τομέα άριστα.Μήπως ξέχασες τον Ντράγκι που ωρυόταν στο ενδεχόμενο να παυθεί ο Δημητριάδης.Τώρα που συντελέστηκε το έγκλημα,ούτε κρύο,ούτε βράστη.Αλλά κι ο Εφιάλτης στις Θερμοπύλες,πιθανόν να μην συνειδητοποίησε τι έκανε.Ισως και να νόμιζε ότι διευκολύνοντας τους Πέρσες να περάσουν τα στενα,μπορεί και να έφερναν στην φτωχή Ελλάδα τις πολυπόθητες ξένες επενδύσεις.

   • avatar
    Γιούλα on March 30, 2014 - (permalink)

    Τα σχόλιά σου αρμόζουν σε κουτσομπολίστικη φυλλάδα παρά σε οικονομολογικό διάλογο. Φαίνεται ότι ο χαρακτήρας, τα προσόντα και η πείρα σου σε εμποδίζουν να διαγνώσεις ότι μετατρέπεις σε travesty όποιο θέμα θίξεις.

    • avatar
     αθηνα on March 31, 2014 - (permalink)

     Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σου.Ομως θα ήταν πιό παραγωγικό αν ψέλλιζες έστω και κάτι για την ταμπακέρα.Τώρα, κατα πόσον μετατρέπω τα θέματα σε travesty,νομίζω ότι δεν κατάλαβες.Μάλλον για τραγωδία μιλούμε.

     • avatar
      Θωμάς on March 31, 2014 - (permalink)

      Που να καταλάβουν Αθηνά μου, αφού την οικονομική τραγωδία που οι ίδιοι προκάλεσαν, τη θεωρούν και “δικαίωση θέσεων” και από πάνω!!!

 48. avatar
  Anonymous on March 30, 2014 - (permalink)

  Εκείνο που προκαλεί σήμερα είναι η εμμονή του κ. Ζένιου να παραμένει στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας ενώ είναι και επίσημα υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ. Χρωματιζει την κεντρική τράπεζα με κομματικά χρώματα και δίνει και στην υποψηφιότητα του ένα unfair advantage σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους λόγω της προνομιακής πληροφόρησης για τραπεζικά και αλλά θέματα στην οποία θα έχει πρόσβαση κατα τη διάρκεια της υποψηφιοτητάς του. Σε μια περίοδο μάλιστα που τα θέματα οικονομίας είναι πρώτος της σημασίας για τον κάθε πολίτη.

 49. avatar
  Επιλήσμων on March 30, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ Ιωάννη Τάκη,
  Εκ των υστέρων αντιλαμβάνομαι ότι έκανα λάθος να χρησιμοποιήσω την λέξη “νοήμων” άνθρωπος. Αντ’ αυτού το ορθό θα ήταν η λέξη “πληροφορημένος” άνθρωπος. Και οπωσδήποτε “μη προκατειλημμένος”.
  Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά που γράφεις περί διορισμού της PIMCO από τον Διοικητή (και τα υπονοούμενα που αφίνεις), είναι προϊόν άγνοιας ή παραπληροφόρησης, παρά εσκεμμένης προσπάθειας προπαγάνδας εκ μέρους σου.
  Και πριν αρκετούς μήνες, έγραψα εδώ στο blog ποιοί είναι αυτοί που έχουν διορίσει την PIMCO. Βασικά οι δανειστές μας.
  Αλλά τι ποιό βολικό από το να βρούμε ένα αποδιοπομπαίο τράγο ή επι το κυπριακότερο, την συτζιά του μαύρου.

  Αγαπητέ θωμά
  Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. MISSION ACCOMPLISHED! Σε συνάρτηση βεβαίως και με την παύση πριν μερικούς μήνες του Υποδιοιηκητή της ΚΤΚ, του διορισμού των ΔΣ της ΤΚ και της ΚΤΚ, και προχθές την παύση του Αρχηγού Αστυνομίας.
  Γνωρίζεις την σημασία της φράσης Ethnic Cleansing? ή ακόμη της εξ ίσου αποτρόπαιας Final Solution?

 50. avatar
  Σάββας Τταντής on March 30, 2014 - (permalink)

  Πολλές καλές αναλύσεις και καλές τοποθετήσεις απο πολλά μέλη του Μπλόκ. Θέλω να κάνω τα ακόλουθα σχόλια.

  Α) Η μεθοδολογία της ΠΙΜΚΟ, με την οποία συμφώνησε η ΚΤΚ και ζήτησαν τεράστια κεφάλαια για τις Τράπεζες μας και είχαμε τα γνωστά γεγονοτα Μαρτίου, βασίστηκαν σε μελλοντικές ζημιές πέραν του 1 έτους. Δεν υπάρχει κανένα διεθνές λογιστικό πρότυπο που να επιτρέπει η να προτήνει τέτοια μεθοδολογία. Εμεις οι Ελεγκτές μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις εώς ένα έτος (forceable future) και εάν πιστευουμε οτι η εταιρεια θα έχει προβλήμα βιωσημότητας το αναφέρουμε στην έκθεση μας (qualified Audit report) . Δεν είμαστε προφήτες και η Πιμκο προσπάθησε να γίνουν προφήτες. Τα δεδομένα αλλάσουν απο την μια μέρα στην άλλη και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τους προφήτες. Παράδειγμα. Εαν Οι Τράπεζες μας το 2008-2009 αγόρασαν Χρυσό αντι να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα σήμερα θα ήταν απο τις πιο κεφαλαιοποιημένες Τράπεζες στον Κόσμο. Ισος η ΤΚ να κατάφερνε στο μέλλον να πετύχει καλές αποδόσεις απο διαχείριση κεφαλαίων οι οποίες να κάλυπταν μέρος η όλες τις ζημιές απο τα δανειακό χαρτοφυλάκιο.

  Να το θέσω αλλιώς. Ολοι μας γνωρίζουμε οτι μια μέσα θα πεθάνουμε. Κανένας ομως δεν έχει δικαίωμα να έρθει να μας σκοτώσει σήμερα. Ειναι αδίκημα. Αυτό έκανε η Πιμκο μαζι με την ΚΤΚ “σκώτοσαν” τους μετόχους της Λαικής και της ΤΚ. Η πραγματικότητα ενω εμεις ξέρουμε σίγουρα και 100% ότι θα πεθάνουμε με τις τράπεζες ΔΕΝ ξέραμε με σιγουριά οτι θα πέθαιναν . Κανένας δεν ειχε το δικαίωμα να τις σκοτώσει.

  Δεν ειναι τυχαίο που ο Αρχιεπίσκοπος έχει παράπονα και οργανώνεται με τους παλιούς μετόχους της ΤΚ για αγωγές. Ο σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου ο Κύριος Χαριλάου ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του ΣΕΛΚ δεν είναι κανένας τυχαίος. Είναι ένας εξερετικός επιστήμονας και απο τους καλύτερους συναδέλφους ,,,,,,,,

  Για αυτό γράφω συνεχώς οτι στο σύντομο μέλλον θα διαταχθεί έρευνα για όλες τις αποφάσεις απο τον Μαρτιο μέχρι σήμερα.

  Β) Κύριε Ζένιο ρωτάς εάν διαφωνούμε με κάποιες απο τις ενέργειες σας η πράξεις σας σαν μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ. Πως μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με κάποια ενέργεια σας αφού δεν κάνατε ΤΙΠΟΤΑ. Το μηδέν είναι μηδέν όπως και εάν το κοιτάξεις. Δεν θα ξαναγράψω αυτά που έπρεπε να κάνατε και δεν κάνατε ώς ΔΣ της ΚΤΚ, τα αναφέρω πιο πάνω. Η Αδράνεια σας και πολλές ενέργειες σας έκανε τεράστα ζημιά στην ΤΚ και στην οικονομία.

  Μια συμβουλή και πιστεψε με δεν το λέω ειρωνικά. Υπόβαλε την παραίτηση σου απο το ΔΣ της ΚΤΚ και ασχολήθου με τον πολιτική αφού το αποφάσισες να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ερχονται δύσκολες μέρες και δύσκολες αποφάσεις για τις τράπεζες. Θα ξαναχρειαστούνε κεφάλαια. Θα υπάρξουνε αγωγές για όλα τα λαθη και παραλήψεις που κάνατε τοσο το παρών συμβούλιο της ΚΤΚ οσο και το προηγουμενο οπως και σε άλλα πρόσωπα φυσικά . Υπάρχει ο κίνδυνος να σε τραβάνε και εσένα μέσα στα δικαστήρια……

  Δεν χρειάζεται να γράψω τους λόγους που οι νέοι μέτοχοι της ΤΚ , δηλαδή οι καταθέτες έχουν το δικαίωμα να σας κινήσουν όλους αγωγές στην ΚΤΚ , είμαι σίγουρος ότι μπορείς να καταλάβεις τους λόγους…….

  Σάββας Τταντής 30/03/2014

  • avatar
   Αλεξανδρος on March 31, 2014 - (permalink)

   Τταντη

   Τα stress tests δεν είναι μέρος λογιστικών προτύπων, ειναι ασκησεις που γινονται απο εποπτικες αρχες, σε πληροφορώ ότι βασίζονται παντοτε σε μελλοντικές προβλέψεις για τις αναμενόμενες ζημιές την επόμενη τριετία. Το ιδιο γίνεται τώρα επι πανευρωπαϊκό επίπεδο από την ΕΥρωπαικη Αρχή Τραπεζών. Πήγαινε στην ιστοσελίδα της EBA (European banking authority) να πληροφορηθείς. Εκτός και αν ο σκοπός σου εδώ είναι να παραπλανείς.

 51. avatar
  Erinya on March 30, 2014 - (permalink)

  Κύριε Ζένιο, καλά τα λές για τη διαφάνεια. Συνάδουν όμως όσα λες με τα όσα κάνεις???

  Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος της Κύπρου. Πώς αποδέχεστε να μπείτε στο ψηφοδέλτιο όταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν κάνει το προφανές, δηλ. να επιτρέψει το άνοιγμα των φακέλλων της επιτροπής Πική?

  Επίσης, πώς συνάδει η διαφάνεια και η απεξάρτηση του κράτους και της κοινωνίας από τα κόμματα, για την οποία έχετε γράψει τόσα πολλά, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας στο χώρο του πανεπιστημίου Κυπρου και με εκμετάλευση του λογότυπου του πανεπιστημίου; Τι σχέση έχει το πανεπιστήμιο με τα κόμματα; Αν αύριο κάποιος συνάδελφός σας κατεβεί με το ΑΚΕΛ ή το ΔΗΚΟ, δικαιούται να στήσει ένα πόντιουμ με το σύμβολο του πανεπιστημίου και να διακηρύξει την υποψηφιότητα του?

  Μήπως η διαφάνεια και η ανεξαρτησία είναι σήμερα ότι η πατρίδα και το έθνος το 1974? Ενας τρόπος να κοροιδεύουμε και να εξαπατούμε τον αγνό κόσμο?

 52. avatar
  Σάββας Τταντής on March 30, 2014 - (permalink)

  Αγαπητή Πεισινόη , Συμφωνώ μαζί σου ότι τον Δημητριάδη κακώς τον κατηγορούν οτι κατάστρεψε τους μετόχους των τραπεζών επίτηδες. Δεν το έκανε επίτηδες. Εδωσε το τελικό κτύπημα στις τράπεζες επιδή δεν το κατείχε το θέμα. Δεν μπορούσε να διαχειριστή σωστα την τραπεζική κρίση.

  Σου παραθέτω 2 απλές , πρακτικές, χωρις θεωρίες ερωτήσεις.

  1) Γιατί ακολούθησε και ζήτησε απο την ΠΙΜΚΟ να υπολογίσει μελλοντικές ζημιές για τις τράπεζες πραγμα το οποίο δεν προβλέπετε απο κανένα λογιστικο πρότυπο?? ( Βλεπε το προηγούμενο μυνημα μου) Σκοτωσε τους μετοχους της ΤΚ. ….

  2) Γιατί οταν έφερε 420 εκ καθαρά περιουσιακά στοιχεια απο την ΛΑική στην ΤΚ , έδωσε προς την ΛΑΙΚΗ 850 εκ μετοχες, με αποτέλεσμα να περαστει μια ζημιά 430 εκ απο το κεφάλαιο των ΝΕΩΝ μετόχων? Ποιος του έδωσε το δικαιωμα να “κουρέψει″ τις μετοχές των νέων μετόχων?

  Ξέρεις τι προνοούσε η νομοθεσία περι εξυγιανσης του 2013?

  Δεν θα γράψω άλλα , δεν θα μπω σε ποιο βαθιά νερά. Περιμένω τις απαντήσεις σου να δώ πόσο βαθιά μπορείς να κολυμπησεις ΄πριν αναφέρω άλλα λάθη του Δημητριάδη……

  • avatar
   Αλεξανδρος on March 31, 2014 - (permalink)

   Τταντη

   Πάλι επιμένεις για πράγματα που δε ξέρεις: τα stress tests γίνονται βάσει κανόνων της ευρωπαϊκής αρχής τραπεζών που έχουν συμφωνηθεί σε αν ευρωπαϊκό επίπεδο από όλες τις ευρωπαϊκές εποπτικες αρχές. Είναι πιο αυστηρά από τα λογιστικά πρότυπα γιατί οι εποπτικες αρχές λαμβάνουν υπόψη τις αναμενομενες μελλοντικές ζημιές για την επόμενη τριετία στο βασικό και το ακραίο σενάριο. Οι τράπεζες πρεπει να ανακαεφαλαιοποιουνται προτού πραγματοποιούνται οι ζημιές αυτές για να πείθουν τσάι και οι επενδυτές ότι είναι δυναμικά φερεγγυες.

 53. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on March 31, 2014 - (permalink)

  @Erinya

  Και βέβαια ΝΑΙ.

  Επί Πρυτανείας μου οι κοι Παπαδόπουλος, Χριστόφιας, Κασουλίδης και Κληρίδης μίλησαν ως υποψήφιοι από το βήμα του Πανεπιστημίου.

  Θα χαιρόμουν αν και άλλοι πανεπιστημιακοί υποψήφιοι παρουσίαζαν την υποψηφιότητα τους στο Πανεπιστήμιο….

  Το Πανεπιστήμιο προσφέρει ΒΗΜΑ, δεν παίρνει ΘΕΣΗ.

  Θα ήταν καλύτερα κατ΄εσένα να πάρω την πανεπιστημιακή μου ιδιότητα και να την κρύψω?

  • avatar
   Researcher on March 31, 2014 - (permalink)

   ΝΑΙ, θα ήταν καλύτερα να “κρύψετε” την ακαδημαϊκή σας ιδιότητα παρά να προσφέρετε το πανεπιστημιακό βήμα στους κομματάρχες.

   Με λυπεί ιδιαίτερα η στάση σας, καθότι τα κατά καιρούς λεγόμενά σας δεν συνάδουν με τις πράξεις σας.

 54. avatar
  Σάββας Τταντής on March 31, 2014 - (permalink)

  Αλέξαντρε

  Γνωρίζω αυτά που λες. Εσύ γνωρίζεις με ποιο μοντέλο ανακεφαλαιωποιήθηκαν οι Ελληνικές Τράπεζες?

  Με warrants, σε βάθος χρόνου οπως έρχονται οι ζημιές. Δεν μπορουσαμε να το κάνουμε και εμείς?

  Να ανακεφαλαιωνονται οι τράπεζες σε βάθος χρόνου οπως θα έρχονται και οι ζημιές…..

 55. avatar
  Επιλήσμων on March 31, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ θωμά,
  Σε χθεσινό σχόλιο σου σε απάντηση της Πεισινόης, λες,
  “… καμιά προσωπική έχθρα και αντιπάθεια δεν έχω γιά τον ίδιο τον κ.Δημητριάδη. Μάλιστα του έστειλα κατά καιρούς συγκεκριμένες προειδοποιήσεις… πως κάποιοι, αν δεν κάνει άμεσα διορθωτικές κινήσεις, θα τον καταστρέψουν και πως έπρεπε να αλλάξει άμεσα πορεία αν ήθελε το καλό της χώρας και μιά αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση.”

  Θα μπορούσες να μας πεις τι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις του έστειλες, και τι πορεία έπρεπε να ακολουθήσει γιά το καλό της χώρας και ιδίως γιά να έχει μιά αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, δλδ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη?

  Υποθέτω αυτές τις προειδοποιήσεις / συμβουλές, και πλεύση πορείας γιά αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τώρα θα τις μεταφέρεις στη νέα Διοικητή της ΚΤΚ κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη γιά το καλόν της ιδίας και της Κύπρου.

  • avatar
   Θωμάς on March 31, 2014 - (permalink)

   Αγαπητέ Επιλήσμων,
   αν τύχει να μιλήσω στον κ.Δημητριάδη στο μέλλον όταν καταλαγιάσουν τα πράματα θα του πω τι και σε ποιους μίλησα και τι τους είπα κατά καιρούς να του μεταφέρουν ώσπου ακόμα υπήρχε ίσως αμυδρό περιθώριο να διορθωθούν τα πράματα. Αν δεν του είχαν μεταφέρει οτιδήποτε, τότε ο κ.Δημητριάδης θα πρέπει να αρχίσει να αναθεωρεί ποιους θεωρεί πραγματικά φιλους του. Γιατί αυτοί οι “φίλοι″ του είναι που τον οδήγησαν εκει που τον οδήγησαν και τη σχέση του με την κυβέρνηση Αναστασιάδη στα άκρα. Περισσότερα από αυτό το Blog δεν μπορω να πω.

   Για την κ. Γιωρκάτζη αγαπητέ Επιλήσμων, μην ανησυχείς. Δεν χρειάζεται καμία απολύτως συμβουλή από μένα για να πράξει αυτό που ούτως η άλλως θα πράξει με βάση αποκλειστικά και μόνον το συμφέρον της Κύπρου. Αυτό έπρατε πάντοτε η κ.Γιωρκάτζη και απλώς αυτό θα πράξει και τωρα από το πόστο του Διοικητή της ΚΤΚ.

   Η πρόταξη του συμφέροντος της Κύπρου πάνω από όλα και μακριά απο κομματικά συμφέροντα θα πρέπει να είναι, και θα είναι πιστεύω, το ένα και μοναδικό κριτήριο μέ βάση το οποιο θα εξασφαλιζεται η αγαστή συνεργασία μεταξύ της νέας Διοικήτριας και του Προέδρου Αναστασιάδη.

   • avatar
    Μ on March 31, 2014 - (permalink)

    Από τη μια λες ότι “αγωνιστήκαμε για να απαλλαγεί η χώρα από αυτόν”. Από την άλλη ότι δεν έχεις έχθρα μαζί του και του έστελνες tips με φίλους που μπορεί να μην είναι και τόσο φίλοι. Ο συλλογισμός σου με μπερδεύει και τα όσα γράφεις μόνο με χιούμορ μπορεί κάποιος να τα αντιμετωπίσει. Αν μη τι άλλο, αυτό μπορεί να μην το έχασε ακόμα.

    • avatar
     Θωμάς on April 1, 2014 - (permalink)

     Μ
     Γιατί να έχω προσωπική έχθρα μαζί του? Μου έκανε τίποτε ο άνθρωπος σε προσωπικό επίπεδο, πέραν βεβαίως των συνεπειων της οικονομικής τραγωδίας που κακά τα ψέματα, ως ένα βαθμό, μικρό ή μεγάλο, τις έχουμε υποστεί όλοι?

 56. avatar
  Σάββας Τταντής on March 31, 2014 - (permalink)

  Αλέξαντρε να αναφέρω ακόμα μια φορά την εισήγηση που είχα κάνει πολλές φορές ΠΡΙΝ το κουρεμα για το πώς έπρεπε να γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και ειδικα της Τράπεζας Κύπρου.

  Εφόσον οι ζημιές θα είναι το μέλλον το ιδιο θα έπρεπε να ειναι και αυξηση κεφαλάιου, δηλαδή σταδιακά. Σαλαμοποίηση του προβλήματος σε βάθος χρόνου. Πρακτικά πως μπορούσε να γίνει αυτό. Να γίνει όπως εγινε στην Ελλάδα.

  Π.Χ 10% του κεφαλαίου τώρα με προτερεότητα στους υφιστάμενους μετόχους και ΟΣΟΙ πληρώσουν το 10% τώρα να πάρους και 90% σε warrants τα οποια θα έχουν διάρκαια 5 χρόνια (οσο δηλαδή διακρκει και οι εκτιμήσεις της ΠΙΜΚΟ)

  Εάν το 10% δεν καλυπτότανε ΤΟΤΕ να κάνεις BAIL IN με την διαφορά και πάλι οι καταθέτες να πάρουν warrants. ΤΟ κούρεμα της ΤΚ θα ηταν μονον 5-10 % μόνον.

  τα warrants θα διαπραγματευονταν στο ΧΑΚ και ΧΑΑ και οσοι δεν ηθελαν /θελουν να τα εξασκήσουν στο μέλλον, να τα πουλούν και να τα αγοράζουν άλλοι ακριβώς οπως γίνεται στην Ελλάδα αυτή την στιγμη.

  Με την πιο πάνω ιδέα ΔΕΝ καταστρεφεις μετόχους, κατοχους ομολογων και καταθέτες οπως κάναμε εμεις……..

  Εμεις κάναμε Ιατρική θεραπεια 15 αιώνα…..(βλεπε σχετικό άρθρο μου)

  • avatar
   Μ on March 31, 2014 - (permalink)

   Σάββα,

   Στην Ελλάδα το κράτος ήδη συνέβαλε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τεράστια ποσά και οι τράπεζες σίγουρα δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν με warrants. Με το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες και τη σχετική τροποποίηση του άρθρου 8 του Νόμου 3864/2010, φαίνεται ότι το κράτος θα επωμιστεί τεράστιες ζημιές καθότι παρέχεται η δυνατότητα διάθεσης των μετοχών που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες όχι μόνο της τιμής κτήσης, αλλά και της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας.

   Προσπάθειες εξεύρεσης κεφαλαίων, είχαν γίνει και από τις δικές μας τράπεζες. Εάν καθίσταντο επιτυχείς δεν θα χρειαζόταν κρατική παρέμβαση.

  • avatar
   Αλεξανδρος on April 1, 2014 - (permalink)

   Τταντή

   Η σαλαμοποιηση σε βάθος χρόνου που εισηγείσαι είναι συνταγή για τράπεζες Ζόμπυ, αφού η αβεβαιότητα που θα τη συνοδεύει θα προκαλέσει αργό θάνατο στις τράπεζες λόγω εκροων και θα στρογγυλό ζει ταυτόχρονα την υπόλοιπη οικονομία αφού οι τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας δε θα μπορούν να δανείσουν. Θα είναι ένα repeat του πρωτου εξαμήνου του 2012, με μεγαλύτερη εκταση, οταν οι τράπεζες έλεγαν ότι θα βρουν ιδιωτικά κεφάλαια αλλά λίγοι το πίστευαν. Διάβασε λίγο τη βιβλιογραφία για θέματα financial fragility αλλά και capital adequacy προτού παριστάνεις τον ειδήμονα.

 57. avatar
  Σάββας Τταντής on March 31, 2014 - (permalink)

  Αγαπητε M , οι τράπεζες στην Ελλάδα βρήκαν κεφαλαια ώς ακολούθως..

  1. το 2009 δοθηκαν προνοημούχες μετοχες στο κράτος,το κράτος έδωσε μετρητα. .

  2. 2011-2012 πήραν κεφάλαια Μεσω ΤΧΣ . Αλλα οι ιδιώτες ειχαν την ευκαιρεια εάν έπερναν το 10% μονον του συνολικού κεφαλαιου θα έπερναν δικαιώματα και καθώς παιρνούν τα χρόνια οταν εξασκούν τα δικαιώματα τους , εξοφλούν το ΤΧΣ και τους μένει η τράπεζα τους.

  Τέλεια ιδέα. Αυτήν εισηγούμουν συνεχώς και για την Κύπρο.

  3. Η Αλφα έκανε προσφατα αυξηση κεφαλαιου και πήρε λεφτα απο ΙΔΩΤΕΣ. Η Πειρεώς στις επομενες μέρες. Και οι 2 τράπεζες και με βάση δηλώσεις αξιωματούχων τους θα ξεπληρώσουν Το Κρατος της προνοημιούχες μετοχες που εκδωσαν προς την Ελλαδα το 2009. Ειναι καπου 1.7 δις ευρω ! Η Ελλάδα παιρνει πισω τα λεφτα της και οι τράπεζες εξοικονομουν 10% τοκο τον χρόνο.

  Στην Αλφα και Πειρεώς μπαινουν καθημερινα θεσμικοι ξένοι.

  Στην Ελλάδα γίνεται πάρτυ και εμας η ΤΚ εκτος πατώματος.

  Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται . Παιρνει ο Χουριγκαν 800 κ μισθο τον χρονο και έχει την μετοχή εκτος πατώματος. Ειμαστε μια τραγωδια….

  Και ένα τελευταιο. Ειδα ένα δημοσιευμα χτες οπου έλεγε οτι το ΤΧΣ επενδυσε στις Ελληνικές τράπεζες κάπου 40 δις και έχει 19 δις κέρδη. Ολοι ευτηχισμένοι. Οι μέτοχοι θα έξασκούν τα δικαώματα τους. Το ΤΧΣ θα παίρνει πισω τα λεφτα του με κέρδος και οι μέτοχοι θα έχουν ξανα την Τράπεζα τους και να ανακτήσουν κάποιες απο τις ζημιές τους…………….Στην περίπτωση μας σκοτώσαμε τους παλίους μετοχους της ΤΚ και τους κατοχους ομολογων.

  Και ένα τελευταιο. Οταν ανακαιφαλαιώθηκαν οι ελληνικές τραπεζες απο το ΤΧΣ , (βλεπε σημειο 2 πιο πάνω) ειχαν ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ , ακομα και η ΕΤΕ , ΑΡΝΗΤΙΚΑ κεφάλαια. (εκτος η ΑΛΦΑ ) Δηλαδή τεχνικά ειχαν ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ. Ειχαν χειρότερους ισολογισμούς απο την ΤΚ. Παρολα αυτα , με το σχέδιο οπως περιγράφω πιο πάνω οι μέτοχοι ΔΕΝ θα χάσουν ολα τα λεφτα τους οπως επιβάλανε κάποιοι κύριοι στους μετοχους της ΤΚ.

  Ολα όσα αναφέρω πιο πάνω είναι σωστά.

  Μ, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρασε για την Eurobank.(και ισος χρεαστει για την ΕΤΕ ) Ας το αφήσουμε ώς εδώ δεν θέλω να μπώ σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατι έπρεπε να ψηφιστει……

  Το ΤΧΣ εβαλε λεφτα στη ΑΛΦΑ στα 0.44 η οποία είναι τώρα 0.72 και σην Πειρεώς στα 1.71 και η οποια ειναι σήμερα 2 ευρω……ΤΟ ΤΧΣ δεν θα χάσει λεφτα…….

  Υ.Σ μην μου πείτε οτι εάν η Τροικα έβαζε λεφτά σε κυπριακο ΤΧΣ θα άυξανε το δημόσιο μας χρέος κλπ κλπ κλπ

 58. avatar
  Μ on March 31, 2014 - (permalink)

  Σάββα,

  Προσωπικά έχω τις ακόλουθα ερωτήματα:

  Πόσα δις ήταν οι εισροές στο ΧΑ πέρσι?
  Πόσα δις σε μετοχές κατέχει το ΤΧΣ?
  Πόσα δις εισροών είχε στο pick του το ΧΑ, τις εποχές των παχέων αγελάδων?
  Εάν αποφάσιζε τώρα να πωλήσει τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ, θα ολοκληρωνόταν με επιτυχία η πώληση των μετοχών, βάσει των απαντήσεων στις πιο πάνω ερωτήσεις?
  Μήπως υπάρχει κάποιος λόγος που το ΤΧΣ βάσει νόμου θα δύναται να πωλεί τις μετοχές που κατέχει σε τιμή χαμηλότερη της τιμής κτήσης?

 59. avatar
  Σταύρος Α. Ζένιος on April 1, 2014 - (permalink)

  @Resarcher

  Με δυσκολεύεις να σε παρακολουθήσω. Αν κρύψω την ακαδημαική μου ιδιότητα τι απομένει να προσφέρω? Θα είμαι ακόμη ένα πολιτικός καριέρας?

  Μου φαίνεται παράδοξο οτι όλοι αυτοί που θέλουν ανεξάρτητες και νέες φωνές στην πολιτική μόλις δούνε μια αρχίζουν τις διαμαρτυρίες…Δεν είναι με διαμαρτυρίες και φωνές που λύνεις προβλήματα αλλά με ενεργό συμμετοχή.

  • avatar
   ΛΚ on April 1, 2014 - (permalink)

   Ο κόσμος είναι δύσπιστος διότι πολλοί λίγοι από αυτούς που συμμετέχουν στην πολιτική είναι πραγματικά ανεξάρτητες φωνές. Το γεγονός πως κάποιος δεν είναι πολιτικός καριέρας σε όλη του την ζωή και τώρα (;) μπαίνει στο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας συμμετέχοντας με κόμμα συνένοχο αυτού του συστήματος δεν είναι απόδειξη πως είναι ηθικό ή ανεξάρτητο άτομο. Η απόδειξη πως είσαι αυτό που δηλώνεις θα έρθει από τις πράξεις και με το πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως το να δηλώνεις κάτι που δεν γνωρίζουμε εάν είσαι χωρίς ποτέ να αποδείξεις την μεγαλοσύνη που δηλώνεις πως έχεις, είναι η αγαπημένη συνηθείας των ανήθικων και διεφθαρμένων μας πολιτικών που εάν πιστέψεις το τι λέει ο καθένας για τον εαυτό του θα νομίσεις πως ζεις την καλύτερη χώρα με άγιους πολιτικούς.

   Και σίγουρα το πρόβλημα σε αυτό τον τόπο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι δυναμικές διαμαρτυρίες ενάντιων των κακών εχόντων. Και αυτό είναι κάτι που και οι άλλοι πολιτικοί αρέσκονται στο να λένε διότι αυτό που συμφωνούν όλοι είναι πως θέλουν ένα παλαβό λαό ο οποίος δεν διαμαρτύρεται.

 60. avatar
  Σάββας Τταντής on April 1, 2014 - (permalink)

  Αλέξαντρε παρόλο που είμαι 15 χρόνια χρηματιστής και 18 χρόνια qualified λογιστης ουδέποτε είπα οτι είμαι ειδικός.

  Ειμαι ένας απλός μαθητής των αγορών σε ΧΑΑ και ΧΑΚ ο οποίος ασχολήτε με αυτες 10 ώρες την ημέρα .

  Η Ελλειψη ρευστότητας και η Ζομπυ τράπεζα έγινε με το bail in το οποίο απλά ήταν μια λογιστική πράξη. Χρεώθηκαν οι πιστωτές , οι καταθέτες και οι κατόχοι ομολόγων και πιστώθηκε το κεφάλαιο. ΔΕΝ ήρθαν μετρητά στην τράπεζα οπως γίνεται σε μια κανονική αυξηση κεφαλαιου.

  Το ελληνικό μοντέλο κεφαλαιωποιησεις των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ ειναι / θα ήταν η καλύτερη λυση και για την Κύπρο. Ερχονται μετρητα στην τράπεζα, οι μέτοχοι έχουν την ευκαιρια να πάρουν την τράπεζα τους πισω στο μελλον και να πάρει πισω τα λεφτα του το ΤΧΣ.

  Μ, Το ΤΧΣ μπορεί να πουλήσει και εκτος ΧΑΑ σε θεσμικους. Το Χαα κάνει κάθε μέρα 120 εώ 200 εκ την ημέρα.

  η νομοθεσια πέρασε επιδη η προηγούμενη αυξηση ήταν σε ψηλότερη τιμή απο αυτήν που θα κάνουν σε μερικές εβδομάδες. Ισος το ιδιο ισχυσει και για την ΕΤΕ………

 61. avatar
  Πεισινόη on April 2, 2014 - (permalink)

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κολυμπήσει κανείς, αγαπητέ κ. Σ. Ττανή, όταν μπορεί να συλλογάται ελεύθερα. Επιλέγω να απαντήσω με το δικό μου τρόπο, όχι γιατί δεν καταλαβαίνω, αλλά γιατί το βρίσκω μάταιο, μετά από τόσες εξηγήσεις που έχουν δοθεί τόσο από τον ίδιο το Δημητριάδη, όσο και μέσα από μια προσεκτική ανάγνωση όλων των εγγράφων και μαρτυριών που έχουν κυκλοφορήσει. Αρκεί να διαβάσεις αμερόληπτα, για να αντιληφθείς το σκηνικό που στήθηκε για να μεταφέρονται αλλού οι ευθύνες. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι γνώσεις στα χρηματοοικονομικά που κάνουν τους πολίτες να καταλαβαίνουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε ένα κράτος διαφθοράς και προκλητικής συμπαιγνίας ανάμεσα σε όσους συνήθισαν να κάνουν πάρτι με ξένα χρήματα.

  Προς όσους εξακολουθούν (αφελώς ή εσκεμμένα) να ισχυρίζονται ακόμη ότι “ο κ.Δημητριάδης ηταν απλώς εξαιρετικά αφελής” ή “ανίκανος” να χειριστεί την κρίση, ή “εγκάθετος της Τρόικας για να μας καταστρέψει″ ή (ακόμη πιο ανεδαφικοί) ” συνεργάστηκε με το Χριστόφια για να μας καταστρέψει″ ή ότι το πρόβλημα ήταν πως δεν κατάφερνε την “αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο”, επιλέγω να απαντήσω – όπως κι ο Επιλήσμων – με τη σοφία του Κώστα Μόντη.

  “Μα σας παρακαλώ,
  ποιανού τα λέμε όλα αυτά,
  ποιο νομίζουμε ότι κοροϊδεύουμε;” (1980)

  Όσο για τα συγκεκριμένα ερωτήματα που μου θέσατε, αγαπητέ Θωμά κι αγαπητέ κ Ττανή, υιοθετώ προς το παρόν τις απαντήσεις του Αλέξανδρου και του Μ, και αναμένω το χρόνο να δείξει αυτά που συνειδητά μας αποκρύπτονται, παραποιούνται ή διαστρεβλώνονται, όμως, ως πολίτες σκεπτόμενοι τα αντιλαμβανόμαστε, αφού οι ενέργειές των πραγματικών ιθυνόντων της καταστροφής θυμίζουν στρουθοκάμηλο.
  Αναμένοντας λοιπόν την ώρα της αλήθειας (που θαρθει νομοτελειακά κάποτε, όσο κι αν κάποιοι νομίσουν ότι θα καταφέρουν να τη θάψουν) επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμη ένα στίχο του Μόντη:

  “Κ’ η Ιστορία απλώς ένα κατεστημένο που περιέργως παραμένει εκτός
  στόχου.”

  Γιατί άραγε η αλήθεια παραμένει εκτός στόχου;

  Την απάντηση τη βρίσκω και πάλι στην ποίηση, συγκεκριμένα στον Αναγνωστάκη:

  “Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών
  ―εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι αυτός συναλλάσσεται―
  Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως
  ―εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν―
  Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο Ποιητής
  Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία, τις ωραίες εκκλησιές

  Η Ελλάς των Ελλήνων. ” (1969)

  Κι αν αναρωτιούνται κάποιοι γιατί, αντί να απαντήσω με όρους οικονομικούς, απαντώ με στίχους, τους δίνω την απάντηση μέσα από το Σεφέρη, και ο νοών νοήτω:

  “Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
  είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
  δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή
  γιατί είναι αμίλητη και προχωράει~”

  Γιατί, επιτέλους, δεν είναι ανάγκη να έχεις σπουδάσει οικονομικά ή λογιστική, για να διαθέτεις μυαλό και να κατανοείς τη φρίκη που μας περιβάλλει!

  • avatar
   αθηνα on April 3, 2014 - (permalink)

   Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.Ομως θα σε πίστωνα με το τεκμήριο της αμεροληψίας, αν στους υπεύθυνους της κατάντιας μας,έβαζες πρώτο τον τέως πρόεδρο,χωρίς να παραγνωρίζω τις ευθύνες της παρούσας διακυβέρνησης. Οσο για τον απερχόμενο διοικητή,εκτός των αριστοτεχνικών κινήσεων στις οποίες προέβη,τώρα που αποχωρεί μας δίνει και συμβουλές ανάπτυξης.Μειώστε λέει το εργατικό κόστος.Το ερώτημα είναι γιατί δεν τό’λεγε πριν δύο χρόνια σ’αυτόν που τον διόρισε.

 62. avatar
  Σάββας Τταντής on April 2, 2014 - (permalink)

  Αγαπητή Πεισινόη ουδέποτε έχω ασχοληθεί εις βάθος με την ποίηση και άρα ποτέ δεν σκέφτηκα οτι μπορεί να έβρισκα κάποιες απαντήσεις μέσα απο το αναμφισβήτιτο μεγαλείο της ποίησης.

  Προτιμώ να βρίσκω λύσεις στα ερωτήματα μου μέσω των αριθμών και μέσω των ……μυστικών μυστηριών της επιστήμης και της φύσης .

  Οσο αφορά τον Κύριο Δημητριάδη τα έγραψα πολλές φορές τα λάθη τους ας το αφήσουμε ώς εδω…..

 63. avatar
  Πεισινόη on April 3, 2014 - (permalink)

  Προς αθηνά:
  Έχω ήδη βάλει στο πρόβλημα των δημοσιονομικών, τον τέως πρόεδρο, αν δεις τις προηγούμενές μου αναρτήσεις, για τα λάθη του οποίου πληρώνουμε όλοι, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών ωφελημάτων, ανεργία… απελπισία…

  Αυτό όμως δεν αφαιρεί την τεράστια ευθύνη των τραπεζών, που οδήγησαν στο κούρεμα. Γι αυτό και δεν ανέχομαι αυτούς που καλύπτουν τα διαχρονικά σκάνδαλα των τραπεζών, τους καρχαρίες “επιχειρηματίες ανάπτυξης γης” με δεκάδες εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα ο καθένας, τους επικεφαλής των τραπεζών που έπαιζαν ρώσικη ρουλέτα με ριψοκίνδυνες επενδύσεις για να κάνουν τους ωραίους στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Ποιος έπρεπε να πληρώσει το λογαριασμό στο τέλος για τα δις των τραπεζών; Όχι φυσικά το κράτος, δηλαδή όλοι εμείς. Αν το κράτος φορτωνόταν με τα δις του χρέους των τραπεζών, αυτό θα σήμαινε κατάρρευση του κράτους, ήτοι αδυναμία πληρωμής μισθών, συντάξεων κτλ. κτλ., κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και όλων των κρατικών υπηρεσιών, άρα πλήρης κατάρρευση της οικονομίας. Γι αυτό, όσοι δαιμονοποιούν γενικώς και αορίστως το κούρεμα, ας πρότειναν άλλη λύση, εδώ που μας έφεραν όσοι για χρόνια φόρτωναν τις τράπεζες με δάνεια και χρέη.
  Και συμφωνώ κ. Ττανή, ας το αφήσουμε εδώ, γιατί αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές σε ώτα μη ακουόντων, οι οποίοι απλώς αναμασούν το ποιηματάκι εναντίον αυτού που μετέτρεψαν σε εξιλαστήριο θύμα της απληστίας τους.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS