Skip to content

Αναθεώρηση ΑΕΠ και ανάγκες τραπεζών

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on October 27th, 2014 - 16 Comments
avatar

Δύο οι μεγάλες ειδήσεις που επηρεάζουν την οικονομία.  Η πρώτη είδηση είναι η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω με 9.5% για την Κύπρο, 7.6% για την Ολλανδία και πολύ μικρότερα ποσοστά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Η Στατιστική Υπηρεσία έχει δημοσιεύσει αναλυτικό πίνακα που υπολογίζει από που προήλθε η κάθε αλλαγή.

Δύο τα σχόλια.  Πρώτον, πιστεύω σε αυτούς τους αριθμούς δεδομένου του μεγέθους της μαύρης οικονομίας στην Κύπρο.  Υπάρχει μια πρόσφατη εμπειρική μελέτη[1] που έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα διεθνώς που δείχνει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έδιναν δάνεια βάση στο τι θεωρούσαν ότι κέρδιζε κάποιος παρά στο τι δήλωνε ότι κέρδιζε.  Αυτή είναι και μια εξήγηση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι η μοναδική μνημονιακή χώρα που οι προβλέψεις από την τρόικα ήταν πάντα χειρότερες από τους αντίστοιχους πραγματικούς αριθμούς.  Το λάθος που έκαναν οι Moody’s τον Οκτώβριο του 2013 είναι ενδεικτικό.  Προέβλεπαν τότε μείωση στο ΑΕΠ 12% για το 2013, κάτι που σήμαινε (δεδομένης της μείωσης στο ΑΕΠ μέχρι το Σεπτέμβριο 2013) ότι το ΑΕΠ θα έπρεπε να μειωθεί περισσότερο από 30% στους επόμενους 2 μήνες για να επαληθευθεί η πρόβλεψη[2].  Κάτι που ήταν εξαιρετικά μακρυά από το τι τελικά συνέβηκε (-5.4%), λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και την αστάθεια που υπάρχει στην ακρίβεια των οικονομικών προβλέψεων.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται να ήξερε και να προετοίμαζε το έδαφος εδώ και αρκετά χρόνια γι’ αυτές τις μεθοδολογικές αλλαγές.  Παρόμοιες αλλαγές στην Αμερική το 2010-2012 είχαν οδηγήσει σε αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 3.5%.  Αναρωτιέται εύλογα κανείς.  Στην Κύπρο, με την κύρια ανησυχία που οδήγησε στο κούρεμα καταθέσεων να είναι η μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, άρα 10% μεγαλύτερος παρανομαστής μπορούσε να άλλαζε την κατάσταση, που ήταν η Στατιστική Υπηρεσία το Μάρτιο του 2013 να πει κάτι; Έστω και σαν μορφή πιθανολογίας; Δεδομένου ότι αυτές οι πιθανολογούμενες θετικές αναθεωρήσεις στο ΑΕΠ θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τους τροϊκανούς. Και άρα να βοηθούσαν στο να γίνει το χρέος περισσότερο βιώσιμο.

Η δεύτερη μεγάλη είδηση έχει να κάνει με τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών πριν μπουν (επιτέλους και ευτυχώς) κάτω από την εποπτεία της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Έχει διαρρεύσει ήδη η είδηση ότι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια. Η είδηση ότι μάλλον θα χρειαστούν κεφάλαια κάποιες Γερμανικές ίσως να είναι και αυτή θετική επειδή μπορεί να κάνει τη Γερμανική ηγεσία να αναθεωρήσει τη λανθασμένη επιμονή στη διατήρηση μηδενικού δημόσιου ελλείμματος, ακόμη και σε καιρό ύφεσης.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School.

[1]Artavanis, Morse and Tsoutsoura, 2012, “Tax Evasion Across Industries: Soft Credit Evidence from Greece” University of Chicago working paper, http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2109500.

[2]¾ επί 5% μείωση στο ΑΕΠ περίπου για τα πρώτα τρία τέταρτα του χρόνου συν τη μείωση στο ένα τέταρτο του χρόνου θα ισούταν με τη μείωση στο 12%. Η απάντηση στην εξίσωση είναι 33%.

Categories → Οικονομία

16 Comments
 1. avatar
  T on October 27, 2014 - (permalink)

  Η απολυτη δικαίωση του Δημητριαδη το αποτέλεσμα του AQR για την ΠΙΜΚΟ και για την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα που δημιούργησαν πολλες ζημιες για Πειραιώς.

  • avatar
   The Invisible Hand on October 27, 2014 - (permalink)

   Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει.

   • avatar
    Επιλήσμων on October 28, 2014 - (permalink)

    Στην προκειμένη περίπτωση όμως φίλε Invisible, φαίνεται ότι όντως βρέχει, καταρρακτωδώς μάλιστα, ασχέτως της γωνίας της ράβδου.
    Και ναί, η PIMCO δικαιώνεται. Τι έχουν να πούν τώρα αυτοί που υποστήριζαν ότι η PIMCO και ο Π. Δημητριάδης φούσκωναν τον λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου και ξεφούσκωναν αυτόν του Συνεργατισμού?
    Που θα ήταν σήμερα η ΤΚ χωρίς το τελικό κούρεμα?

    • avatar
     The Invisible Hand on October 29, 2014 - (permalink)

     Φίλε Επιλήσμονα.

     Τον κ. Δημητριάδη τον εσχολίαζα όταν βρισκόταν στην εξουσία. Δεν ταιριάζει με το ήθος μου να του ασκήσω άλλη κριτική τώρα που καταστράφηκε από τα λάθη του και από τα λάθη των συνοδοιπόρων του. Ας τον αφήσουμε να ξανακτίσει επιτέλους την ακαδημαΐκή του καριέρα.

     Μην προτρέχεις όμως για τη σκευωρία Pimco και τη καταστροφή της Τράπεζας Κύπρου, που είχε πολλόυς υπεύθυνους, της νέας κυβέρνησης μη εξαιρουμένης. Δυστυχώς στον τόπο μας χρειαζονται μερικά χρόνια για να απομυθοποιηθούν οι ήρωες και τα είδωλα μας. Δες για παράδειγμα το λυκόφως των αγωνιστών μας, που μόλις τώρα άρχισε.

     • avatar
      Ιουλία on October 29, 2014 - (permalink)

      You may wish to note that Dr. Demetriades has been:
      • a Professor of Economics at the University of Leicester since 2000;
      • a member of the British Academy of Social Sciences (AcSS) since 2011.
      Your condescending comment ‘Ας τον αφήσουμε να ξανακτίσει επιτέλους την ακαδημαϊκή του καριέρα’ is very unfortunate and wide off the mark.

     • avatar
      Μ on October 29, 2014 - (permalink)

      Invisible Hand,

      Νομίζω έχεις λανθασμένο ορισμό σε σχέση με το τι εστί καταστροφή. Σίγουρα δεν καταστρέφεται κάποιος όταν τον δικαιώνουν τα γεγονότα και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον Δημητριάδη και με την PIMCO. Τα περί σκευωρίας ενώ πριν την Κυριακή είχαν υπόσταση αστείας προπαγάνδας, τώρα πια ούτε ο χαρακτηρισμός “γελοίες θεωρίες συνωμοσίας” δεν τους αρμόζει.

     • avatar
      Επιλήσμων on October 31, 2014 - (permalink)

      Φίλε Invisible,
      Σε αυτή την περίπτωση που το ήθος σου δεν σου επιτρέπει να ασκείς κριτική σε άτομα … κλπ, εάν έχεις την οποιανδήποτε κριτική η αρνητικό σχόλιον γιά την Διοικήτρια της ΚΤΚ καν Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μόλις και που προλαμβάνεις.

  • avatar
   Anonymous on October 28, 2014 - (permalink)

   Συμφωνώ απόλυτα. Μάλιστα δε ξεχνώ τον πόλεμο που του έκαναν για το τελικό κούρεμα στην ΤΚ. Που εχουν πάει όλοι αυτοί που μιλούσαν γιά φουσκώματα;

  • avatar
   Μ on October 28, 2014 - (permalink)

   Τ,

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Adjustment to provisions 2,709 δις για την Πειραιώς μόνο για το AQR και ακόμη 3,647 δις απομείωση δανείων στο ακραίο σενάριο (3,421 δις με δυναμικό ισολογισμό), με σημείο αναφοράς τον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2013, στον οποίον ήδη είχαν συμπεριληφθεί υψηλές προβλέψεις. Για την Τράπεζα Κύπρου 919 εκατομμύρια επιπρόσθετο κεφαλαιακό έλλειμμα. Η προπαγάνδα εναντίον του Δημητριάδη καταρρέει.

  • avatar
   Νεφέλη on October 28, 2014 - (permalink)

   Τώρα,το πως αυτά που λέει ο κ.Μιχαηλίδης,συνιστούν την κατά τον Μ…απόλυτη δικαίωση Δημητριάδη,είναι ένα μυστήριο.Και να ήταν … ραβδοσκοπική η ερμηνεία,όπως είπε κι ο Invisible Hand,τέλος πάντων.Ομως είναι κάτι πολύ πιό απλό.Ηθελαν πάση θυσία να μας κουρέψουν,και βρήκαν στο Δημητριάδη τον τέλειο φυσικό αυτουργό.Εκ των υστέρων,οι αριθμοί δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο,αλλά ”μετά την απομάκρυνση απο το ταμείο,ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”…

 2. avatar
  PES on October 28, 2014 - (permalink)

  Αρα το συμπερασμα ειναι οτι τα οποια στοιχεια τα διαβαζουμε και τα ερμηνευουμε κατα το δοκουν. Και πως αυτοι που κρατανε το μαχαιρι αποφασιζουν να αλλαξουν μεθοδολογιες απλα για να δωσουν τα νουμερα που θελουν. Αρα αυτοι οι ´επαγγελματιες´ και ´αριστοι τεχνοκρατες´ σε ΕΚΤ σε ΕΕ και στους ´εγκυρους´ οικους αξιολογησης υποκινουνται απο το αποτελεσμα που θελουν να δωσουν , σε αριθμους και ψυχολογια της αγορας, ωστε να εξυπηρετησουν αλλους σκοπους ( πολιτικους, οικονομικους, κερδοσκοπικους, κλπ κλπ) και προσαρμοζουν το αποτελεσμα αναλογα!!!!

 3. avatar
  soto on October 29, 2014 - (permalink)

  ερωτηση αδαους : αυτες οι αλχημιες θα κλεισουν τα κοινωνικα παντοπωλεια και τα συσσητια;

 4. avatar
  Alkis on October 29, 2014 - (permalink)

  Ερώτηση αδαούς: ποιες παραδοχές έγιναν στα stress tests για τον χρόνο εκποίησης στην Κύπρο; Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό στην Κύπρο, άρα τα test δεν είναι αξιόπιστα; Δεύτερη ερώτηση: όταν οι τράπεζες μας τεθούν κάτω από την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ, θα αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιόλογησης;

 5. avatar
  Marios on October 29, 2014 - (permalink)

  I am very confused about the ECB Stress Test Results and their interpretation.
  First all the Media say that BOC passed the Stress Test when in actual fact it failed the Stress Test.
  The Stress Tests were made with Reference Date of 31/12/2013 for Actual Results and 2014-2016 for Projections.
  Based on these BOC had a shortfall of €919 million on the adverse scenario.
  But the reports go on to say that since BOC has a Capital Increase of €1 billion in August 2014, then it actually has a €81 million surplus.
  AND therefore this vindicates the decision of CBC and BOC to proceed with the €1 billion capital issue.
  BUT since we are talking actual results in 2014 (not included in the stress tests) all actual results of 2014 should be taken into account.
  In addition to the €1 billion Capital, BOC also had a Profit of €73 million for the 6 months to 30/6/14. The adverse scenario shows a Projected Loss of €702 million for the whole of 2014. We do not know how this is analysed by quarter but say it is evenly distributed, then for the 6 months the projection of Loss of €350 million did not materiliase but instead a Profit of €73 million materialised, a Difference €423 million. BUT the projected loss for 2014 should not be evenly distributed, more should be allocated in the early quarters. So the difference would be more than €500 million.
  So the shorfall from the 31/12/2013 Stress Test is less than €500 million taking into account that the Adverse Scenario losses for the first 6 months of 2014 did not materialise. I cannot see how someone can take into account projected Adverse Scenario results for past events. The results are there (like the share capital increase is there)
  And with the 9 months results to be published soon, we can see even better whether this shortfal was as big as it is announced.
  And why the CBC and BOC feel vindicated with doing a €1 billion capital increase where less than 1/2 of it would be probably sufficient.

  • avatar
   Μ on October 29, 2014 - (permalink)

   Marios,

   The balance sheet as at December 31, 2013 was adjusted by incorporating 731 million of additional provisions, as per the results of the AQR before they ran the stress test.

  • avatar
   Anonymous on October 31, 2014 - (permalink)

   Marie, maybe I am not reading your comment correctly, but the Adverse Scenario is not supposed to materialize. The Adverse Scenario was not suggesting that in 2014 the bank was expected to have X amount of losses, but is rather saying that the bank should have enough capital to absorb the estimated total losses should the adverse scenario materialize (which are estimated to be equal to X).

   That the bank had some profit instead, does not imply anything for the adverse scenario (except perhaps through the impact on equity buffers) as the adverse scenario was never intended to be a prediction for what is expected to happen, but rather a counterfactual for a very bad economic shock (much like a bank’s regulatory capital is computed at its 99.9% VaR).

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS