Skip to content

Κανένα μάθημα από την κρίση

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on November 24th, 2014 - 17 Comments
avatar

Την περασμένη εβδομάδα έδωσα δύο όρους που είναι απαραίτητοι για να βγει η Κύπρος από το μνημόνιο: Την άρση των κεφαλαιουχικών περιορισμών από τη χώρα και τη δυνατότητα δανεισμού σε χαμηλότερο και εξίσου σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό που παρέχεται από την τρόικα.  Υπάρχει όμως και κάποιο άλλο στοιχείο που είναι αναγκαίο για να βγει η Κύπρος από το μνημόνιο.  Το αναγκαίο στοιχείο είναι να έχουν μάθει οι πολιτικοί και ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους τα μαθήματα από την κρίση.  Προφανώς, οι εξελίξεις και αυτή την εβδομάδα καταδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Θα μιλήσω με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη.  Η κ. Γιωρκάτζη μας είπε ουσιαστικά ότι έσβησε τον όρο που απαγόρευε στην οικογένεια της να έχει επαγγελματικές σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα επειδή κάποιος άλλος νόμος κάλυπτε αυτό το σημείο.  Όντως, αυτός ο όρος είχε μπει για πρώτη φορά σε συμβόλαιο διοικητή το 2007 όταν ο τότε πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ακολούθησε τη δημόσια προτροπή του κ. Βγενόπουλου να επαναδιορίσει τον κ. Χριστοδούλου και διόρισε τον κ. Ορφανίδη.  Αυτός ο όρος προστέθηκε στο συμβόλαιο είτε επειδή ο κ. Ορφανίδης θεώρησε, ερχόμενος από την αυστηρή Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις και η Κεντρική Τράπεζα δεν συνδυάζονται, είτε επειδή ο κ. Παπαδόπουλος ήθελε να αποφύγει την πιθανότητα τέτοιου συνδυασμού.  Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε με τον διορισμό του κ. Δημητριάδη από τον κ. Χριστόφια.  Ούτε ο κ. Ορφανίδης, ούτε ο κ. Δημητριάδης είχαν οικογενειακές επιχειρήσεις αναμιγμένες με τις υποθέσεις που διαχειρίζονταν σαν διοικητές.

Τον Απρίλιο του 2014, ένα χρόνο μετά την επισημοποίηση της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, ο όρος φεύγει από το συμβόλαιο με τον διορισμό της κ. Γιωρκάτζη.  Η διοικήτρια προσπαθεί να το δικαιολογήσει, και το προεδρικό δεν ξέρει τι συμβαίνει.  Η δικαιολογία την περασμένη Τρίτη από την κ. Γιωρκάτζη ότι αυτό καλύπτεται από άλλους νόμους δεν είναι ικανοποιητική: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ενισχύεται αυτός ο νόμος με όρο στο συμβόλαιο.  Προσέξτε ότι η Διοικητής δεν είναι διαζευγμένη, βρίσκεται σε διάσταση.  Νομικά, δηλαδή, ο όρος του συμβολαίου αυτόματα την αποκλείει από το να αποδεκτεί τη θέση δεδομένου ότι ο άντρας της νομικά παραμένει οικογένεια πρώτου βαθμού.  Ουσιαστικά, ένα χρόνο μετά την οικονομική κατάρρευση, πάμε πίσω στο 2002, ωσάν να μη συνέβηκε τίποτα.

Θα πρέπει όμως επίσης να διερωτηθούμε πόσοι άλλοι τεχνοκράτες στην Κεντρική Τράπεζα δύναται να έχουν τέτοιες πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων; Σε πόσα άλλα συμβόλαια πρέπει να μπουν τέτοιοι όροι, αν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που η ίδια η διοικητής μπροστά στην επιτροπή θεσμών της βουλής προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα; Αυτή η χώρα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει στο επίπεδο που πρέπει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.  Μέχρι εκείνο το αναγκαίο σημείο, η πειθαρχία που δίνει η τρόικα ίσως να είναι πολύ περισσότερο ωφέλιμη απ’ ότι νομίζουν οι άρχοντες και οι πολίτες αυτής της χώρας.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School.

Categories → Οικονομία

17 Comments
 1. avatar
  Anonynous on November 24, 2014 - (permalink)

  Η τρόικα είναι η μεγαλύτερη ευλογία που έτυχε ποτέ σε αυτόν το τόπο

 2. avatar
  T on November 24, 2014 - (permalink)

  http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/April04_2013_A&M.pdf

  On a day to day basis Mr Karydas, DR CHRISTAKIS PATSALIDES, Ms Despina Kyriakidou and Mr Alepis appear to have been involved in the discussions and decisions around GREEK GOVERNMENT BOND PURCHASES.

  http://www.sigmalive.com/news/local/38576/aftousia-ta-symperasmata-tis-alvarez-amp-marsal#sthash.jhUZrezK.dpuf

  Μαζικές διαγραφές υλικού διαπιστώθηκαν στους υπολογιστές των Αντρέα Ηλιάδη και Χριστάκη Πατσαλίδη. Επίσης στους συγκεκριμένους υπολογιστές εντοπίστηκε λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για τη διαγραφή του υλικού. Ο Χρίστος Πατσαλίδης διέγραψε πολύ υλικό στις 18 Οκτωβρίου 2012, διαπιστώνει η A&M.
  Our computer forensic technologists have found that the computers of two employees Mr Andreas Eliades and Christakis Patsalides have had wiping software loaded which is not part of the standard software installations at the BOC. Mass DELETION OF DATA APPEARS TO HAVE BEEN UNDERTAKEN ON THE PATSALIDES COMPUTER on 18 OCTOBER 2012. IT APPEARS THAT SOME DELETION WAS UNDERTAKEN AFTER A DATA PREVENTION NOTICE WAS ISSUED TO BANK OF CYPRUS BY THE CENTRAL BANK OF CYPRUS ON 21 AUGUST 2012.

  http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=210799

  Με 99% το ΔΣ Ackermann

  Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20/11/2014 12:42
  Οι υφιστάμενοι σύμβουλοι που εκλέγηκαν είναι ο CEO John Hourican, ο νυν αντιπρόεδρος Vladimir Strzhalkovskiy, ο Ιωάννης Ζωγραφάκης και ο Μάριος Καλοχωρίτης.
  Οι νέοι σύμβουλοι είναι o Josef Ackermann, o Arne Berggren, o Maksim Goldman, o Wilbur Ross, o Χριστόδουλος ΠΑΤΣΑΛίΔΗΣ και o Μιχάλης Σπανός.
  Οι δέκα εκλέγηκαν με ποσοστό σχεδόν 99%.

  Ερώτημα προς Κεντρική Τράπεζα εγκρίνατε ως “fit and proper” για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου άνθρωπο που σε έρευνα που διατάξατε έσβησε δεδομένα από τον υπολογιστή του και που έπαιρνε αποφάσεις για την αγορά Ελληνικών Ομολόγων Δημοσίου; Το είδαμε και αυτό αλλά τι να περιμένει κανείς όταν και ένας πρώην διοικητής σας Ορφανίδης πήρε τους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή του και έφυγε, που εκεί μάλλον υπάρχει αλληλογραφία για τις ευθύνες του για την κατάρρευση της οικονομίας. Ελπίζω η ΕΚΤ να ανατρέψει το λάθος σας τώρα που ανέλαβε την εποπτεία των Κυπριακών Τραπεζών!!!

 3. avatar
  Anonymous on November 24, 2014 - (permalink)

  Δυστυχώς η τρόικα συνωνοματε δεν θα επιληφθεί των βαθύτερων αιτιών της κρίσης δηλαδή της διαπλοκής και της διαφθοράς τους οποίους εμμέσως πλην σαφώς αναδυκνείεει ο κ. Μιχαηλίδης, για πρώτη ίσως φορά (;), έστω και έμμεσα.

  Μήπως ειναι εντελώς τυχαίο και συμπτωματικό οτι η έκθεση του προεδρικού για την κατάρρευση της Λαϊκής και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ρίχνει το φταίξιμο σε αυτους που διαχειρίστηκαν την κρίση και όχι σε αυτους που την προκάλεσαν; Δεν ειναι το Ιδιο πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο που κάλυπτε τις ατασθαλίες στην τράπεζα Κύπρου που δεν ήθελε το βγενόπουλο να μεταφέρει την έδρα της Λαϊκής στην Ελλάδα; Δεν ειναι οι ίδιοι που πολέμησαν κάθε προσπάθεια της τρόικας σε συνεργαςια με τη ΚΤ να βάλει τάξη στο τραπεζικό σύστημα; Δεν ειναι οι ίδιοι που παρουσιάζουν την τρόικα ως τους κακούς ξένους που μας κατάστρεψε την οικονομία;

 4. avatar
  Νεφέλη on November 24, 2014 - (permalink)

  Οπως έχω πει στο προηγούμενο post του κ.Μιχαηλίδη,η Τρόικα και το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό.Και εννοώ το χαρακτηρισμό ‘κακό’,υπο την έννοια ότι δεν έχει απαιτήσει κάθετες περικοπές απο τους υψηλόμισθους του δημοσίου.Γιατί είναι απαράδεκτο να ζητά ή να δέχεται οριζόντιες μειώσεις.Τυχαίο; Δεν νομίζω.Απλά οι δανειστές μας θέλουν να έχουν ευχαριστημένους αυτούς μέσω των οποίων γίνεται η δουλειά της.

 5. avatar
  LG on November 24, 2014 - (permalink)

  Το μόνο κακό με την Τρόικα είναι ότι άργησε πολύ.
  Έπρεπε να ήταν εδώ μια μέρα μετά την υπογραφή της ανεξαρτησίας μας από τους Άγγλους!!!
  Μόνο έτσι δεν θα ξεσαλώναμε όλοι, ηγεσία (πολιτική και θρησκευτική) και λαός (δεν έφαγαν όσοι δεν μπόρεσαν), εις βάρος των … παιδιών μας!

 6. avatar
  Andreas Sergides on November 24, 2014 - (permalink)

  Mr. Michaelides expresses the views of many people who are genuinely concerned and deeply worried about the sad state of affairs in our country.Lack of accountability, disrespect for laws , rules, regulations and conventions, have become the norm in Cyprus.The problem with the omission of the clause in the contrsact of employment of Mrs. Georkadji is not really the issue.The conflict of interest is not really wiped out because of the omission of the relevant clause.The decent and right thing to do is for Mrs. Georkadji to resign without further delay. I wonder why the ECB continues to tolerate this situation.

  • avatar
   Anonymous on November 26, 2014 - (permalink)

   Mr Sergides:
   Do you think the ECB is happy with the president?

 7. avatar
  IoannisTakis on November 24, 2014 - (permalink)

  Dear T συμφωνώ με το σχόλιο σου.

  Αγαπητέ Αλέξανδρε,

  Δυστυχώς καθημερινά ζούμε, αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε πολλά παραδείγματα από τα οποία εξάγεται το καταθλιπτικό και συνάμα εξοργιστικό συμπέρασμα ότι σχεδόν όλοι μας, από την “χαμηλότερη” μέχρι την “ψηλότερη” κοινωνική βάθμίδα δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα από την κρίση.

  Η πιο πάνω διαπίστωση μας παραπέμπει σε μια ακόμη τραγικότερη διαπίστωση ότι -όπως λέει συχνά και ο φίλος Τταντής- δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο…

  Όσο βλέπουμε πολιτειακούς αξιωματούχους όλων των επιπέδων, από υπουργούς μέχρι δημάρχους και κοινοτάρχες, πολιτικούς και βουλευτές, την ΚΤΚ, μέλη Δ/Σ και υπαλλήλους ημικρατικών, Δ.Υ., μεγαλοδικηγόρους, ελεγκτές και οικονομικούς “παράγοντες” να συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό που στόχο έχει να φάνε ότι προλάβουν αδιαφορώντας για το ευρύτερο καλό και το καλό του τόπου, όσο βλέπουμε την Γενική Εισαγγελία και την αστυνομία σχεδόν απούσες, χωρίς τιμωρία και εξυγίανση… και τον κόσμο να παραμένει σαν ναρκωμένος χωρίς να αντιδρά, όχι μόνο δεν φαίνεται να μαθαίνουμε από την κρίση αλλά το χειρότερο δεν φαίνεται να έχουμε και βάσιμες ελπίδες για να πάρουμε κάποια μαθήματα και να αλλάξουμε επιτέλους πορεία.

 8. avatar
  Marios on November 25, 2014 - (permalink)

  Πιστεύω ότι πολύς κόσμος έχει πάρει Μάθημα από την Κρίση,
  Η λύση στη Κρίση ήταν ‘Διάσωση με ίδια Μέσα΄ ή ΄καλύτερα με Οποιαδήποτε Μέσα’ και αρκετός κόσμος πήρε αυτό το μάθημα και το εφαρμόζει.
  Όχι ακριβώς το μάθημα που έπρεπε να πάρει αλλά είναι το unintended consequence του ότι έχει γίνει.
  Βλέποντας ότι οι θεσμοί και κυρίως η δικαιοσύνη είναι σχεδόν ανύπαρκτα και ότι μπορεί να βασίζεται μόνο στον ευατό του, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα (θεμιτά και αθέμιτα) στο βαθμό που μπορεί για να ξεπεράσει τη κρίση.
  Είναι σίγουρο ότι η διαφθορά, ρουσφέτι κλπ σε όλα τα επίπεδα θα αυξηθεί ως επακόλουθο της κρίσης και των ελάχιστων συνεπειών των εμπλεκόμενων.

  • avatar
   Alkis on November 25, 2014 - (permalink)

   η πιο σωστή άποψη που έχω διαβάσει εδώ και καιρό

 9. avatar
  Phylarchus on November 26, 2014 - (permalink)

  Τώρα έφταιξε η Διοικήτρια της Κεντρικής. Για λόγους πιθανής εκμετάλλευσης της θέσης της για προσωπικό συμφέρον! Ο κύριος λόγος που επιλέγηκε στη θέση αυτή (προσωπικά διαφώνησα τότε, για λόγους όμως έλλειψης κατάλληλης εμπειρίας) ήταν κυρίως η…τιμιότητά της ως Γενικής Ελέγκτριας! Οι δε κατηγορίες που της προσάπτουν είναι παιδαριώδεις και γελοίες. Άλλαξε λέει το συμβόλαιο της! Κανένας δεν εξηγεί ότι η αλλαγή έγινε με την έγκριση και την υπογραφή του Προέδρου και δεν έχει τίποτα το επιλήψιμο Αντιθετα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια το άλλαξε εκ των υστέρων!. Το πιο άσχημο απ’ όλα είναι ότι όλη αυτή τη χυδαιότητα τη συντηρεί και το Προεδρικό αντί να βγει και να πει σταράτα ότι αυτές είναι μαλ.κίες και να στηρίξει λεβέντικα τη σημαντική λειτουργό που το ίδιο διόρισε. Γιατί όλα αυτά τελικά είναι την Κύπρο που τραυματίζουν και κανένα δεν ωφελούν, κυρίως όχι τα κόμματα που πήραν νόμιμο διαζύγιο από τη λογική και αναδίδουν πια ακατάσχετη δυσωδία…

 10. avatar
  Επιλήσμων on November 26, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Καθηγητά,

  Γνωρίζω ότι είναι λάθος να κατηγορούμε κάποιο γιά άποψη που είχε στο παρελθόν και τώρα αποδεικνύεται λανθασμένη.
  Όμως είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και ιδίως να έχουμε πάντα υπ’ όψιν μας ότι κάποιες γνώμες που έχουμε μπορεί να μην είναι και οι ορθές.
  Στο άρθρο σας ημ. 14 Ιουλίου 2011 ” Επειδή…”, που νομίζω έχει και το ρεκόρ σχολίων (256 comments) γράφετε:
  “Επειδή επαγγελματίες όπως ο Αθανάσιος Ορφανίδης (Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας) και η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη (Γενική Ελέγκτρια) δεν έχουν διοριστεί από εσάς αλλά από τους Τάσσο Παπαδόπουλο και Γλαύκο Κληρίδη αντίστοιχα.
  Επειδή αντί να προστατεύετε τους πιό πάνω επαγγελματίες, είτε τους υπονομεύετε (Ορφανίδη) είτε τους αγνοείτε (Γιωρκάτζη).”

 11. avatar
  Επιλήσμων on November 26, 2014 - (permalink)

  Κ. Καθηγητά, αλλά και άλλοι ακαδημαϊκοί,

  “Κανένα μάθημα από την κρίση”
  Μάλλον, “Ανεπίδεκτοι μαθήσεως” θα ήταν το σωστό.

  “Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος” !
  Λέτε ο George Bernard Shaw, είχεν εμάς υπ’ όψιν του όταν έγραφε το ποιό πάνω?

  Φέρατε ως παράδειγμα το “φιάσκο” με το συμβόλαιο της Διοικήτριας.
  Από το 1959 (ο πατριωτισμός μου δεν μου επιτρέπει να πάω πιό πίσω) μέχρι σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα. Παραδείγματα που επέφεραν ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό.

  Θυμάστε τα άρθρα σας με τις “Συμβουλές Sheshinski”? Ποιά είναι η άποψη σας γιά τον χειρισμό της σημερινής κρίσης με την ΑΟΖ μας?

  Διώξαμε τον Ντάουνερ. Πανηγυρίσαμε και υποδεχθήκαμε με αγαλλίαση τον Άιντα. Τώρα τι θα κάνουμε? Το πιθανότερο είναι να καταπιούμε την γλώσσα μας, γιά λίγο, μέχρι να ξαναρχίσουμε τα ίδια… .

 12. avatar
  R on November 26, 2014 - (permalink)

  Αγαπητέ κύριε Μιχαηλίδη,

  Ψες είχαμε την τύχη να δούμε στο ΡΙΚ τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κον Ορφανίδη.

  Ο άνθρωπος δεν μας είπε τίποτα που δεν ξέραμε.

  Το ερώτημά του όμως είναι πολύ, πάρα πολύ βαρύ: Γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας; Γιατί ολόκληρο το σύστημα αποφεύγει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό; Γιατί δύο χρόνια μετά την καταστροφή όλοι προσπαθούν να σκεπάσουν την καταστροφή; Γιατί όλοι προσπαθούν να μην ασχολούνται με την καταστροφή;

  Την απάντηση ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τολμά να την δώσει. Ούτε προεδρικό, ούτε Βουλή, ούτε δικαστήρια, ούτε Κεντρική, ούτε κόμματα.

  Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει (και με το οποίο συμφωνώ απόλυτα) είναι ΔΙΑΠΛΟΚΗ και ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Υπάρχει κανείς που μπορεί να το αμφισβητήσει;

  Ως εκ τούτου κύριε Μιχαηλίδη είναι ουτοπία να μιλούμε για έξοδο από το μνημόνιο.

 13. avatar
  Σαββας Τταντης on November 29, 2014 - (permalink)

  Η Κύπρος τώρα είναι στην αρχή μιας μακροχρόνιας οικονομικής, ηθικής και κοινωνικής κρίσης η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

  Η μικρή βελτίωση που έχουμε στους οικονομικούς δείκτες το 2014 σε σχέση με το 2013 είναι το κλασικό τίναγμα της γάτας (dead cat bounce) το οποίο είναι μια φυσιολογική αντίδραση μετά απο μια μεγάλη και απότομη πτώση (π.χ βλέπε μετοχή) Το δευτερο εξάμηνο του 2015 οι δείκτες θα χειροτερεψουν και πάλι και οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούνε κεφάλαια…..Σκεφτήτε μια μπάλα να παιφτει απο ψηλα. Κτυπά στο έδαφος, αναπηδά και ξαναεπιστρέφει στο έδαφος, το κάνει μερικές φορές αλλά στο τέλος πάει στο έδαφος , στον πάτο….φέτος ζούμε την αναπήδηση της μπάλας., ακολουθά ο πάτος….

  Για να αναστηθεί η οικονομία μας θα πρέπει πρώτα να πεθάνει. Ο θάνατος πάντα φέρνει ζωή.

  Εχω ξανααναφέρει το εξής ORDO AB CHAO . Μετά το χάος ερχεται η τάξης. Για να υπάρξει τάξης πρέπει να προηγηθεί το χάος.

  η Κύπρος θα βιώσει καλύτερες μέρες και θα ζήσει το δικο της Novus Ordo Seclorum αλλά είναι ακόμα νωρίς, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας…

  Σάββας Τταντής 29/11/2014

  • avatar
   Savvakis Savvides on November 30, 2014 - (permalink)

   And only after a huge redistribution of wealth from Cypriots to foreigners takes place, I may add. And that, courtesy of our President’s ill-advised decision in Brussels to maintain/safeguard speculative foreign deposits amounting to almost three times our GDP in tact. Iceland did exactly the opposite and they have weathered the crisis.

  • avatar
   Επιλήσμων on December 4, 2014 - (permalink)

   Αγαπητέ κ. Τταντή,

   Και ενώ εσύ γράφεις γιά το αναπήδημα της νεκρής γάτας (σημ. δεν είναι και το ορθό παράδειγμα, διότι γιά να παρατηρήσουμε το αναπήδημα (bounce) πρέπει προηγουμένως να σημειωθεί απότομη και μεγάλη άνοδος και όχι μικρή βελτίωση), ο ΥΠΟΙΚ κ. Χάρης Γεωργιάδης ετοιμάζει road shows γιά να ενημερώσει επενδυτές ομολόγων γιά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην εγχώρια οικονομια. (Κρατά όμως και μιά “πισινή” και δηλώνει ότι η ενημέρωση θα έχει χαρακτήρα non deal). Επίσης μας ενημερώνει ότι η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί αυτή τη φορά κάτω από πίεση διότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη τρύπα γιά να καλύψει. Ο Υπουργός μας, εκτός από τα άλλα θετικά που ομολογουμένως διαθέτει, είναι και προνοητικός. Σίγουρα έχει υπόψιν του την φράση του Ευαγγελίου “… διά τον φόβο των Ιουδαίων” -Κατά Ιωάννην 7:13 , καθώς οι Βουλευτές μας μερικές φορές είναι πιό παρορμητικοί από τους Ιουδαίους της εποχής του Κυρίου. Επομένως δεν τον αδικώ να κάνει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες γιά κάλυψη μελλοντικών τρυπών από οπουδήποτε.

   Όσο γιά το Novus Ordo Seclorum , μόνο εάν μας αγοράσουν οι ΗΠΑ.

   ΥΓ. Το δικό σου παράδειγμα με την μπάλα (αντί το διεθνές με την γάτα), περιγράφει καλύτερα την (τωρινή) κατάσταση της οικονομίας μας, καθώς μιά μπάλα, ή καλύτερα μιά ΦΟΥΣΚΑ, θα αναπηδήση έστω και από μικρό ύψος.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS