Skip to content

Για βιώσιμες δημόσιες συντάξεις

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on February 14th, 2011 - 19 Comments
avatar

Κυβέρνηση και βουλή προσπαθούν αυτή την περίοδο να διορθώσουν κάποιες από τις στρεβλώσεις που αφορούν συντάξεις προς δημόσιους υπαλλήλους και πολιτειακούς αξιωματούχους.  Μία από τις πιο προκλητικές στρεβλώσεις είναι οι πολλαπλές συντάξεις.  Η κατάργηση αυτού του φαινόμενου είναι επιβεβλημένη για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, έστω κι αν οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν είναι περιορισμένες.

 Η δεύτερη στρέβλωση είναι ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση του τελευταίου μισθού.  Η πρακτική αυτή είναι πολύ ζημιογόνα.  Πέρα από το προφανές οικονομικό κόστος, έχει οδηγήσει στην εμπέδωση μιας κουλτούρας όπου οι προαγωγές γίνονται με τη σειρά ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να επωφεληθούν από τις αυξημένες συντάξεις.  Αυτό καταργεί την αξιοκρατία και αποβαίνει σε βάρος της σωστής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών. 

 Η διόρθωση των δύο στρεβλώσεων – αν τελικά επιτευχθεί – θα είναι ασφαλώς ένα βήμα προς τα εμπρός.  Όμως η προσέγγιση που ακολουθείται είναι αποσπασματική και επιλεκτική.  Υπάρχουν και άλλες χτυπητές στρεβλώσεις, όπως το συντάξιμο των επιδομάτων παραστάσεως, οι οποίες δυστυχώς δεν φαίνεται να συζητούνται.  Πιο γενικά, η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στη θεραπεία των συμπτωμάτων χωρίς να αγγίζει τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος.  Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δίνονται συντάξεις χωρίς να γίνεται καμία συνεισφορά από μέρους των εργαζομένων.  Η συνεχής αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων συνεπάγεται όλο και μεγαλύτερες πληρωμές από τα ταμεία του κράτους χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες εισροές για να τις αντισταθμίσουν.  Αυτή είναι η ωρολογιακή βόμβα στην οποία αναφέρθηκε πολλές φορές ο υπουργός Οικονομικών.

 Δεν είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.  Όλοι γνωρίζουμε για την Ελλάδα, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα παραδείγματα.  Στις ΗΠΑ πολλές πολιτείες έχουν γονατίσει υπό το βάρος των συνταξιοδοτικών τους υποχρεώσεων προς τους πρώην υπαλλήλους τους, σε σημείο που – σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times – μερικές εξετάζουν το ενδεχόμενο πτώχευσης για να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

 Εμείς δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, όμως εκεί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια.  Τις λεπτομέρειες θα τις καταδείξει σύντομα η αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης (και η οποία ελπίζουμε να δημοσιοποιηθεί, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική).  Μέχρι τότε, κυβέρνηση και κόμματα θα μπορούσαν να δεσμευτούν σε κάποιες βασικές αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα: Ότι κανείς δεν μπορεί να παίρνει σύνταξη χωρίς να συνεισφέρει και ότι το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται από τις συνολικές εισφορές του καθενός και όχι από περιστασιακά μισθολογικά ή άλλα προνόμια.

 Το δίλημμα είναι πάντα το ίδιο.  Κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις τώρα ούτως ώστε οι επιπτώσεις να επιμεριστούν σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο και σε ευρύτερη μάζα επηρεαζόμενων.  Ή περιμένουμε να φτάσουμε στο γκρεμό, οπότε το χτύπημα θα είναι σκληρό και θα πλήξει δυσανάλογα τους νεώτερους. 

 Σωφρόνης Κληρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών 

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Σωφρόνης Κληρίδης κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2009 μέχρι και σήμερα. Έχει σπουδάσει στο Yale University (PhD Οικονομικά, 1998) και στο University of Wisconsin (BA Οικονομικά και Μαθηματικά, 1993). Προηγούμενη εμπειρία • Επισκέπτης Ερευνητής, Northwestern University, 2009-2010 • Επισκέπτης Καθηγητής, European University Institute, 11/2008 • Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2002-200 • Επισκέπτης Λέκτορας, Yale University, 2002-2003 • Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 1998-2002 • Ερευνητής, Παγκόσμια Τράπεζα, καλοκαίρια 1995, 1996 Συντακτικές επιτροπές και ερευνητική δικτύωση • Βοηθός συντάκτης (Associate Editor), International Journal of Industrial Organization • Βοηθός συντάκτης (Associate Editor), Economica • Ερευνητικός συνεργάτης, Centre for Economic Policy Research (CEPR) • Ανώτερος συνεργάτης, Rimini Centre for Economic Analysis (RCEA)

Categories → Οικονομία

19 Comments
 1. avatar
  Κ Κωνσταντίνου on February 14, 2011 - (permalink)

  Εξαιρετικό κείμενο. Λιτό, σαφές και εύστοχο.

 2. avatar
  Alkis on February 14, 2011 - (permalink)

  Τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια.
  10% μείωση στις υφιστάμενες συντάξεις του δημοσίου.
  Εφάπαξ και σύνταξη γαι τους υφιστάμενους στην Βάση του Μ.Ο του μισθού τα τελευταία 5 χρόνια.
  Και το πιο σημαντικό για να λυθεί οριστικά σε βάθος χρόνου. Καμία νέα πρόσληψη με το υφιστάμενο καθεστώες.
  Νέες προσλήψεις με ταμείο προνοίας και κοινωνικές ασφαλίσεις με συνεισφορές όπως στον ιδωτικό τομέα.

 3. avatar
  Takis Xenopoulos on February 14, 2011 - (permalink)

  Νομίζω αυτό το κείμενο ομιλεί αφ’ αυτού, οπότε περιττεύουν τα Σχόλια και τα λόγια, διότι δυστυχώς οι στρεβλώσεις ειναι εκεί και οφθαλμοφανείς, φτάνει όλοι να τις συνειδητοποιήσουν πριν να ειναι αργά….. για όλους μας.

 4. avatar
  jami3003 on February 14, 2011 - (permalink)

  Ειναι καιρος να βγαλει καπιος τα καστανα απο την φωτια και να αλλαξει αυτο το προβληματικο συστημα μισθοδοσιας συνταξιοδοτησης αλλα και ωφεληματων της κυβερνητικης μηχανης.Να τραβηξουν μια γραμμη και απο τουδε και στο εξης να αλλαξουν οι οροι εργοδοτησης αν θελουμε να μην περασουμε οσα περναει η ελλαδα.
  Μειωσεις συνταξεων και μισθων τωρα τερμα στα επιδοματα σε ολους τους ψηλα αμοιβομενος.
  Ειναι αδιανοητο να παιρνει κυβερνητικος μισθο 4-5 χιλιαδες ευρω και να εχει δωρεαν ιατροφαρμακευτικη και ενας ιδωτικος υπαλληλος μονο 1000 και να μην δικαιουτε τιποτα.

  Ντροπη!!!!

  Εμεις οσο που τα βγαζουμε περα και αυτοι εχουν και δωρεαν πραγματα

  Αισχος!!!!!

 5. avatar
  Evagoras Yakkeshis on February 14, 2011 - (permalink)

  Eαν δεν καταφέρατε εσεις να εργοδοτηθειτε στο Δημόσιο, δεν φταιμεν εμείς…

  Εάν τωρα μας τρέσιετε, δεν φταίμεν εμεις…

  Σαν εχετε τον νουν σας οταν αρχίζατε την καριέρα σας.

  Τα κεκτημένα μας δεν θα τα απωλέσουμε στον αιώνα τον απαντων, χονέψετε το και βρεστε αλλες λύσεις για τα χρεη της κυβέρνησης.

  Ευχαριστώ.

 6. avatar
  T. Iacovides on February 14, 2011 - (permalink)

  Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι σαν το φίλο Σωφρόνη και ρίχνουν φώς εκεί που κάποιοι μας θέλουν να μην βλέπουμε…Εφτασε όμως ευτυχώς, η αρχή του τέλους. Είτε το θέλουμε είτε όχι τα πράγματα αλλάζουν…Κατεστημένα σπάζουν, κεκτημένα χάνονται, συνήθειες αλλάζουν. Το ίδιο το σύστημα θα αλλάξει όπου τα δύο μέτρα και δύο θα εκκλείψουν.

  Ευχαριστώ.

  • avatar
   Anonymous on February 15, 2011 - (permalink)

   1. Ο κ. Σοφρώνης πρέπει να πούμε ότι και ο ίδιος ουσιαστικά είναι δημόσιος υπάλληλος διότι και αυτός με χρήματα του φορολογούμενου πληρώνεται. Και το επισημάνω αυτό γιατί ο κ. Σοφρώνης όπως και οι πλείστοι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν μιλάνε για μείωση μισθών και συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν την τάση να βγάζουν την ουρά τους απ’έξω και να βλέπουν τα πράγματα αφ’υψηλού.

   2. Ότι χρειάζονται αλλαγές στο δημόσιο τομέα χρειάζονται. Αυτές όμως θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί απλούστατα οι αυθεραισίες ανήκουν σε άλλες εποχές. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι ο κ. Σοφρώνης Κληρίδης θα ήταν καλά αυτά που λέει σήμερα και που με τόσο ζήλο κατακρίνει την κυβέρνηση να το έπραττε και κατά την προ του 2003 περίοδο.

   3. Είναι τραγική ειρωνεία η εκμετάλλευση που τυγχάνουν οι μάζες των χαμηλόμισθων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα και έχει καταφέρει το σύστημα να τους φέρει αντιμέτωπους με τους δημόσιους υπαλλήλους αφήνωντας στο απυρόβλητο κάποιους μεγαλόσχημους εργοδότες που τους εκμεταλλεύονται. Με μαθηματική ακρίβεια αυτό θα επιφέρει περαιτέρω μείωση στα ωφελήματα των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Εκτός και αν αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υποφέρουν και οι δημόσιοι μαζί με αυτούς, και όχι να διεκδικήσουν από τους εργοδότες τους να μειώσουν την κερδοφορία τους και να τους αυξήσουν τους μισθούς ώστε να μειωθεί το χάσμα με τους δημόσιους υπαλλήλους.

   4. Το θέμα της φοροδιαφυγής και της φορολόγησης του πλούτου επίσης δεν το αγγίζει κανείς.

   5. Τέλος ο κ. Σοφρώνης Κληρίδης γνωρίζει πολύ καλά πως μια χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση, μπορεί να επιφέρει μείωση του βιωτικού επιπέδου στο σύνολο μιας χώρας, όμως φέρνει μαζί και πολλές ευκαιρίες για κάποιους (οι οποίοι μπορεί να έβγαλαν και δεκάδες εκατομμύρια, ακόμη και εις βάρος της Ελλάδας (βλέπε τα ομόλογα της)) και δεν έχω ακούσει κανένα μισθωτό στον ιδιωτικό τομέα να βγει και να πει ξέρεις ο εργοδότης μου, μου έδωσε 20% αύξηση ή φιλοδώρημα. Γιατί άραγε? Που πάνε όλα αυτά τα κέρδη?

 7. avatar
  Loucas Gregoras on February 15, 2011 - (permalink)

  Αγαπητέ Ευαγόρα έτσι σκέφτονταν και οι αδελφοί Έλληνες πριν 10-15 χρόνια και τώρα ήρθε ο λογαριασμός. Μπορεί τώρα να κομπάζεις και να χαίρεσαι τα κεκτημένα σου (τα οποία με τα μυαλά που έχουν οι πολιτικοί μας μπορεί και να κρατήσεις) σκέψου όμως τα παιδιά σου και τα παιδιά μας που θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα.
  Όσον αφορά το άρθρο είναι άψογο και είναι κρίμα που ενώ έχουμε τόσους επιστήμονες που κατέχουν τα της οικονομίας, δυστυχώς τις αποφάσεις τις παίρνουν πολιτικοί που η μόνη τους έγνοια είναι πάντα οι επόμενες εκλογές και όχι το καλό του τόπου.

 8. avatar
  Panayiotis on February 15, 2011 - (permalink)

  Tο μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο δυστυχώς κάνεις δεν θίγει (εξαίρεση ο καθηγητής Πισσαρίδης) είναι το γεγονός ότι το όριο συνταξιοδότησης είναι χαμηλό. Τα πράγματα είναι απλά. Το 1960 το όριο τέθηκε στα 60 χρόνια γιατί οι άνθρωποι ζούσαν ως τα 60 κάτι και έπαιρναν σύνταξη για 5-6 χρόνια. Το 2011 το όριο είναι στα 63 και το προσδόκιμο ζωής είναι τα 80! Με απλά μαθηματικά ΌΛΑ τα ταμεία συντάξεων οδεύουν προς χρεωκοπία αν το όριο δεν τεθεί κοντά στα 70 (εκτός αν θεωρούμε τους Γερμανούς λιγότερο έξυπνους από μας που το όριο τους είναι ήδη στα 67.) Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το 1960 για κάθε γυναίκα αναλογούσαν 4-5 παιδία που σήμαινε ότι έμπαιναν περισσότερα άτομα στην αγορά εργασίας από αυτά που έφευγαν. Σήμερα αναλογεί στην κάθε γυναίκα 1,41 παιδία (βλ. Στατιστική Υπηρεσία) που σημαίνει ότι μπαίνουν λιγότερα άτομα στην αγορά εργασίας από αυτά που βγαίνουν για να συνεισφέρουν στο ΤΚΑ κάτι που και πάλι σημαίνει χρεωκοπία του. Άρα μπορεί να είναι ορθά όσα λέγει ο κος Κληρίδης αλλά είναι πολύ λίγα για να διορθωθεί το πρόβλημα.

 9. avatar
  DKC on February 15, 2011 - (permalink)

  ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΕΥΑΓΟΡΑ ΓΙΑΚΚΕΣΗΙ (Ε.Γ.)

  Ε. Γ. ‘Eαν δεν καταφέρατε εσεις να εργοδοτηθειτε στο Δημόσιο, δεν φταιμεν εμείς…’
  - Αλήθεια, πως τα καταφέρατε να εργοδοθείτε στο Δημόσιο?
  Ε. Γ. ‘Εάν τωρα μας τρέςιετε, δεν φταίμεν εμεις…’
  - Ποιος τρέχει ποιον, και ποιος έχει ανάγκη ποιον για να διατηρήσει τα ‘κεκτημένα’ του?
  Ε. Γ. ‘Σαν εχετε τον νουν σας οταν αρχίζατε την καριέρα σας.’
  - Όταν αρχίζει κάποιος την καριέρα του, πρέπει να προσπαθεί να την κτίσει βασιζόμενος όσο το δυνατό στις δικές του δυνάμεις και όχι στην κλίκα, συντεχνία, κόμμα που σκορπούν αβέρτα λεφτά που δεν είναι δικά τους, μια νοοτροπία που μας έφερε στα σημερινά χάλια.
  Ε. Γ. ‘Τα κεκτημένα μας δεν θα τα απωλέσουμε στον αιώνα τον απαντων, χονέψετε το και βρεστε αλλες λύσεις για τα χρεη της κυβέρνησης.’
  - Ο καημένος ο Μουπάρακ και οι βουλευτές και το κατεστημένο του, πρόσφεραν τόσα χρόνια υπηρεσία στην χώρα τους και στον λαό τους και αυτοί οι αχάριστοι τους έδιωξαν. Μόνο ένα κεκτημένο υπάρχει από την ημέρα που γεννιόμαστε και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει.
  Ευχαριστώ

 10. avatar
  Evagoras Yakkeshis on February 15, 2011 - (permalink)

  Καθήσαμεν εξετάσεις και πέρασαν οι καλύτεροι φυσικά αγαπητέ μου. Με το σπαθίν μας.

  Και θυσιάσαμε τους παχουλούς μισθούς για να έχουμε τουλάχιστο καλά υστερινά.

  Ξέρεις τι θα πει φίλε μου να δουλεύεις 20 ώρες την εβδομάδα υπερωρίες και να δηλώνεις μόνο 18 για το καλό του δημοσίου;

  Έχω την εντύπωση πως νομίζετε πως είναι όλα ρόδινα στο δημόσιο…
  Ε όχι κύριοι δεν είναι. Αλλά τουλάχιστο αυτά που έχουμεν κερδίσει βάση συγκεκριμένων συμβάσεων δεν θα τα απωλέσουμεν ποτέ.

  Ας παττίσει η κυβέρνηση, δεν είναι πρόβλημα του Γιακκέσιη τούτον! Άτε να σας δω… “αν ήταν η αζούλα πούζα” κύριοι!

  Ευχαριστώ.

  • avatar
   Anonymous on February 15, 2011 - (permalink)

   Φίλε Γιακκέσιη,

   η τελευταία σου κουβέντα δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας είσαι… Αν παττίσει η κυβέρνηση, εσείς οι κηφήνες είστε οι πρώτοι που θα μείνετε στους πέντε δρόμους… Όχι μόνο δε θα έχετε καλά υστερινά, αλλά θα καταντήσετε να δκιακονάτε…

   Άτε να σε δω!

 11. avatar
  DKC on February 16, 2011 - (permalink)

  ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΕΥΑΓΟΡΑ ΓΙΑΚ,ΚΕΣΗΙ (Ε.Γ.) 2

  Ε. Γ. ‘Καθήσαμεν εξετάσεις και πέρασαν οι καλύτεροι φυσικά αγαπητέ μου. Με το σπαθίν μας.’
  - Σε ποια κλίκα, συντεχνία, κόμμα ανήκει το σπαθί σας?
  Ε. Γ. ‘Και θυσιάσαμε τους παχουλούς μισθούς για να έχουμε τουλάχιστο καλά υστερινά.’
  - Και ΑΤΑ, αυτόματες αυξήσεις, προσαυξήσεις προαγωγές, άπαικτο ωράριο που εξυπηρετεί πρώτιστα τους δημόσιους υπαλλήλους, εξαίρετες άδειες, αργίες, απαραίτητες άδειες ασθενείας, μονιμότητα, ελάχιστη επιτήρηση και το κερασάκι στην τούρτα ‘άριστες αξιολογήσεις για το 95%’. Όσο αφορά παχουλούς μισθούς στις περιπτώσεις που υπάρχουν στην Κύπρο χρειάζεται ένα εργασιακό ήθος και νοοτροπία που δυστυχώς δεν υπάρχει στην δημοσιοϋπαλληλική τάξη.
  Ε. Γ. ‘Ξέρεις τι θα πει φίλε μου να δουλεύεις 20 ώρες την εβδομάδα υπερωρίες και να δηλώνεις μόνο 18 για το καλό του δημοσίου; ‘
  - Όχι, αλλά ξέρω τι είναι να σε δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  Ε. Γ. ‘Έχω την εντύπωση πως νομίζετε πως είναι όλα ρόδινα στο δημόσιο…- Ε όχι κύριοι δεν είναι. Αλλά τουλάχιστο αυτά που έχουμεν κερδίσει βάση συγκεκριμένων συμβάσεων δεν θα τα απωλέσουμεν ποτέ.’
  - Όπως εύκολα δόθηκαν από εμπλεκόμενα κόμματα και κυβερνήσεις που δεν τα έβγαζαν από την τσέπη τους άλλο τόσο εύκολα μπορούν να αφαιρεθούν.
  Ε. Γ. ‘Ας παττίσει η κυβέρνηση, δεν είναι πρόβλημα του Γιακκέσιη τούτον! Άτε να σας δω… “αν ήταν η αζούλα πούζα” κύριοι!’
  - Δες τη πιο πάνω απάντηση του ‘Ανώνυμου’
  Ευχαριστώ.

 12. avatar
  Κάποιος.... on February 16, 2011 - (permalink)

  Έγραψα ορισμένα σχόλια για τις απόψεις του κ. Ευαγόρα , τις οποίες η λογοκρισία δεν έγκρινε για δημοσίευση.

  Φαίνεται ότι ο πέλεκυς τους είναι ιδιαίτερα βαρύς και πέφτει με το παραμικρό στα σχόλια των συμμετεχόντων ώστε να τα απομακρύνει (ακόμα και στο σύνολο τους ) από το Blog.

  Τι δεν σας άρεσε κύριοι; Αναρτήστε όσα έγραψα και αφήστε τους υπόλοιπους να αποφασίσουν αν έγραψα κάτι άτοπο ή όχι…

  Για το ίδιο θέμα (της λογοκρισίας στο site αυτό) έχουν διαμαρτυρηθεί και άλλοι κατά καιρούς, γι΄ αυτό και δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα. Άλλωστε μπορούμε κάλλιστα να γράψουμε τις απόψεις μας αλλού όπου υπάρχει χώρος και για την αντίθετη άποψη.

  Διερωτώμαι όμως, σ’ αυτήν ειδικά την περίπτωση, μήπως προστατεύετε κύριοι τον κ. ‘Yιekkeshis’ μιάς και κάνει και λίγη κίνηση στο φόρουμ σας που από την πολλή του σοβαρότητα και ποιότητα έμεινε ‘τρείς και ο κούκος’;

 13. avatar
  Κάποιος.... on February 16, 2011 - (permalink)

  Εξ άλλου ο κ Γιεκκέσιης δεν είναι κυβερνητικός υπάλληλος, γράφει από την England και προσπαθεί μόνο να κάμει ‘παναύριν’ μέσα στο blog και τίποτε άλλο ….

 14. avatar
  Evagoras Yakkeshis on February 16, 2011 - (permalink)

  Αγαπητοί φίλοι,

  ειλικρινά θλίβομαι που καταλήγετε στο συμπερασμα οτι ειμαι εκτος πραγματικότητας.

  Είμαι σίγουρος πως η παρουσα κυβέρνηση θα βρει τους πορους για να καλυψει τες υποχρεώσεις της εναντι των δημοσιων υπαλλήλων με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την φορολογία του πλούτου.

  Σταματάτε να “πυροβολάτε” αδιακριτως τους κυβερνητικους, στο κατω-κατω εμεις είμαστε που εξυπηρετουμε τον κόσμο καθημερινά και κρατουμε όλο τον κρατικό μηχανισμό στα χέρια μας.

  Σίγουρα δεν θα θελατε να μας δειτε να απεργούμε για τα δίκαια μας, θα χάσετε ολοι πολλά.

  Ευχαριστώ

  • avatar
   Anonymous on February 16, 2011 - (permalink)

   Εσείς απεργήστε και μη σας νοιάζει για μας. Είτε απεργείτε είτε όχι το τι κάνετε είναι ένα και το αυτό: ΤΙΠΟΤΑ!

   Αντί να λες ότι εξυπηρετείτε κόσμο καθημερινά, θα ήταν ίσως πιο ακριβές να έλεγες “τσακρούμε τα νεύρα του κόσμου καθημερινά”.

 15. avatar
  Evagoras Yakkeshis on February 16, 2011 - (permalink)

  Αγαπητοί φιλοι,

  να δουμε τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτή την συζήτηση από φιλους που αντί για επιχειρήματα παρεκτρέπονται σε προσωπικές επιθεσεις και παρανοϊκούς ισχυρισμους (!).

  Προς διεύθυνση Stockwatch – δεν πειράζει, εγώ συγχωρω τον φίλο «Κάποιος». Η συζήτηση αυτή ειναι τετοια που όντως «βράζουν τα αιματα».

  Εμεις ως κυβερνητικοί θα συνεχίσουμε τον αγωνα για προστασία των κεκτημένων μας. Τα δημοσιονομικά προβληματα του κρατους δεν είναι δική μας ευθυνη.

  Εμεις απλώς υπηρετούμε το κρατος, προφανώς χωρις την αναλογη εκτίμηση.

  Ευχαριστω

 16. avatar
  Σωφρόνης Κληρίδης on February 22, 2011 - (permalink)

  Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. Καθυστέρησα να τα διαβάσω αυτή τη βδομάδα αλλά ήθελα έστω και καθυστερημένα να διευκρινίσω μερικά πράγματα, κυρίως προς τον Anonymous.

  Έχω γράψει πολλές φορές για την ανάγκη περιορισμού του ρυθμού αύξησης των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την ανάγκη οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνεισφέρουν για τις συντάξεις τους, και για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Η αναφορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνει και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνεπώς δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω.

  Το πιο πάνω άρθρο μου δεν επικρίνει την κυβέρνηση (με ζήλο ή χωρίς). Αντιθέτως, αναφέρεται συνολικά στην κυβέρνηση και τη βουλή. Ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί το προσωπικό μου ιστολόγιο (http://oikonomein.clerides.com) όπου υπάρχουν όλα τα κείμενα που έχω δημοσιεύσει από το 2002 και επικρίνουν (εποικοδομητικά ελπίζω) πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS