Skip to content

Πολιτικό βραχυκύκλωμα στην οικονομία

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on February 24th, 2015 - 5 Comments
avatar

Οι κύπριοι πολιτικοί, ίσως λόγω της ατέρμονης απραξίας στο κυπριακό, έχουν επιλέξει να μην αντιμετωπίζουν άμεσα τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.  Αναφέρομαι σε όλους τους πολιτικούς, από την κυβέρνηση μέχρι το τελευταίο κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχουν μάλλον παρεξηγήσει την πολυπλοκότητα και το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η κυπριακή οικονομία.

Θα το πω απλά.  Ο κ. Χούρικαν, ξένος τυγχάνων, έχει δίκαιο όταν λέει ότι για πολιτικούς λόγους δεν ψηφίζεται ταυτόχρονα το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και για την αφερεγγυότητα.  Ναι υπάρχουν κίνδυνοι από την ψήφιση του νόμου.  Κίνδυνοι εκποιήσεων αυτών που δεν πληρώνουν.  Υπάρχουν όμως πολύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την απραξία των τελευταίων δύο χρόνων, και πολύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι με το να τίθεται η αξιοπιστία του κυπριακού προγράμματος υπό αμφισβήτηση.

Ποιοί είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

Το μεγαλύτερο μάθημα από το πάθημα της τελικής κατάληξης τον Μάρτιο του 2013 θα έπρεπε να ήταν ότι η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων είναι η χειρότερη θεραπεία.  Μόνο η καθυστέρηση από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 κόστισε στην Κύπρο παρά πολύ καθώς σταμάτησαν οποιεσδήποτε επενδύσεις και πάγωσε η αγορά, ενώ η έξοδος καταθέσεων επιταχύνθηκε δεδομένης της διαρροής των πληροφοριών για επερχόμενο κούρεμα (ακόμη και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρακαλώ!).  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα, και ελπίζουμε να τα καταφέρει να αποφύγει χειρότερα ατυχήματα στο άμεσο μέλλον.  Τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα έχουν παγώσει όλες οι πληρωμές φόρων, όλες οι επενδύσεις και ακόμη και απλά καταναλωτικά αγαθά δεν αγοράζονται μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.  Η διαρροή καταθέσεων και η συνεπακόλουθη αύξηση στην επείγουσα ρευστότητα έχει οδηγήσει την περασμένη Δευτέρα τον οικονομολόγο Hans Werner Sinn, που έχει σημαντική επιρροή στη Γερμανία, να ζητήσει άμεση επιβολή κεφαλαιουχικών περιορισμών στην Ελλάδα, για να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στην Κύπρο με αυτή τη χρηματοδότηση.  Υπ΄ όψιν ότι όλα αυτά είχαν αρχίσει πριν από τις εκλογές, ακριβές αντίγραφο του τι είχε συμβεί στην Κύπρο τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

Αυτό συμβαίνει ξανά τώρα και στην Κύπρο.  Τα πράγματα παγώνουν καθώς δεν φαίνεται να προχωρά τίποτε προς τα μπροστά.  Η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι στον αυτόματο πιλότο και να αυτο-ικανοποιείται με το γεγονός ότι η μείωση στο ΑΕΠ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο προέβλεπε η τρόικα.  Η δε αντιπολίτευση επίσης αυτο-ικανοποιείται με το γεγονός ότι το ΑΕΠ μειώθηκε χρονιαία 1.9% το τελευταίο τρίμηνο του 2014, άρα μεγαλύτερο από το μείον 1.8% του προηγούμενου τριμήνου και άρα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο λέει η κυβέρνηση.

Όντως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.  Αλλά δεν είναι τόσο ρόδινα επειδή το σύστημα έχει πάθει ένα πολιτικό βραχυκύκλωμα από το οποίο η χώρα έχει σταματήσει να δουλεύει.  Μόνο οι δικηγόροι φαίνεται να απασχολούνται, αλλά αυτό δεν λύνει προβλήματα.

Δεν θα επεκταθώ στις ανάγκες της χώρας τώρα.  Θα εστιασθώ στις επισημάνσεις του κ. Χούρικαν.  Πόσο ποιό πιθανό είναι το σενάριο να υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις χωρίς να περάσει ο νόμος περί εκποιήσεων; Πόσους μήνες νομίζετε θα μας αντέξουν και οι ξένοι επενδυτές που ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες, αλλά και η τρόικα; Νόμο αφερεγγυότητας και εκποιήσεων έπρεπε να είχαμε από τότε που είπαμε ότι θέλαμε (θέλουμε;) να είμαστε επενδυτικός προορισμός.  Τόσο απλά.

Υπάρχουν κίνδυνοι από το να περάσουν τώρα οι νόμοι και να αλλάξει το πεδίο για τους παλιούς δανειζομένους; Ναι, υπάρχουν.  Πολύ μεγαλύτεροι όμως είναι οι κίνδυνοι από την απραξία.  Δύο χρόνια μετά την επισημοποίηση της χρεωκοπίας της κυπριακής οικονομίας, ανοικτά παραμένουν τα θέματα καζίνο, ιδιωτικοποιήσεων, φερεγγυότητας και πτωχεύσεων, αποδοτικότητας του δημοσίου, για να αναφέρω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.  Πιστεύετε είναι από αχαπαροσύνη ή από επιμελή πολιτική συνδιαβούλευση για να μην πληγούν διάφορα συμφέροντα, που δημιουργείται καθυστέρηση και δεν προχωρά τίποτα μπροστά; Ξέρουμε τι σκέφτεται ο κ. Χούρικαν.  Εσείς, μπορείτε να πείτε ότι διαφωνείτε μαζί του;

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School.

Categories → Οικονομία

5 Comments
 1. avatar
  Παναγιώτης Σαββίδης on February 24, 2015 - (permalink)

  Μήπως είναι νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός, όταν κάποιος λέει ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι κίνδυνοι με το να τίθεται η αξιοπιστία του κυπριακού προγράμματος υπό αμφισβήτηση; Δηλαδή, πάνω από όλα το πρόγραμμα;

 2. avatar
  K.K. on February 24, 2015 - (permalink)

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τις ευθύνες των κομμάτων και προσθέτω και κάτι ακόμα χειρότερο σχετικά με το θέμα. Το χειρότερο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλο δίκαιο ο κ Xούρικαν , εντούτοις τα κόμματα με τις διάφορες πιέσεις που εξάσκησαν τις τελευταίες μέρες πάνω του, τον έχουν αναγκάσει να ανασκευάσει τις προηγούμενες του δηλώσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας.
  Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές από τα κόμματα είναι πολύ πιο επικίνδυνες και ζημιογόνες για τη χώρα !!!

 3. avatar
  Επιλήσμων on February 26, 2015 - (permalink)

  Από την στιγμή που η πολιτική έχει καταντήσει επάγγελμα γιά τον πολιτικόν (διότι δεν έχει τα φόντα να κάνει κάτι άλλο) ή ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο γιά κερδοσκοπία, η χώρα αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στην καταστροφή.
  Δεν υποστηρίζω ότι μόνο οι πλούσιοι ή αυτοί που δεν έχουν ανάγκη από άλλο εισόδημα, πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική. ( Αν και κάτω από ιδανικές συνθήκες, θα ήταν το καλύτερο). Γνωρίζω μερικούς και έχω ιδίαν – αρνητική – άποψη, to say the least!
  Τα πρόσφατα γεγονότα με τους 2 “επιφανείς”πολιτικούς στην Αγγλία, μιλούν από μόνα τους. Στην Κύπρο έχουμε τα δικά μας – μερικά δε, και πολύ γνωστά σε όλους.

  Το άλλο και εξ ίσου μεγάλο πρόβλημα, είναι η έλλειψη κοινής λογικής, η έλλειψη διορατικότητας και τα συναφή, και η αφθονία λαϊκισμού. Αυτά όμως είναι ευθύνη των ψηφοφόρων. Η λαϊκή ρήση “εγώ στραβώνω και πουλώ και εσύ βλέπε (άμπλεπε) και αγόραζε” ισχύει και εδώ – δλδ γιά τους ψηφοφόρους. Όμως κύριοι Καθηγητές κλπ, η θετική (ή αρνητική)σας ψήφος, ακυρώνεται με την αντίθετη ψήφο του οιουδήποτε άσχετου/αχάπαρου κλπ.

 4. avatar
  IoannisTakis on February 27, 2015 - (permalink)

  Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη συμφωνώ απόλυτα με όσα αναφέρετε. Δυστυχώς παρά το ότι βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής -και χωρίς ακόμη να έχουμε απομακρυνθεί από αυτή- δεν φαίνεται να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και συνεχίζουμε να διαπράττουμε τα ίδια σφάλματα που μας έφεραν στα σημερινά χάλια.

  Λαϊκισμός, αδράνεια, καθυστέρηση, αναβλητικότητα, καμία διάθεση για σύγκρουση με τα διάφορα κατεστημένα που κατέστρεψαν τον τόπο. Η μη-έγκαιρη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων όχι μόνο καθυστερεί την εξυγίανση και την ανάπτυξη αλλά δημιουργεί και αρνητική ψυχολογία σε όλους όσους επιθυμούν να σπρώξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

  Αντί άλλου σχολίου παραθέτω κάποια χαρακτηριστικά ρητά σε σχέση με την καθυστέρηση/αργοπορία στην λήψη σωστών αποφάσεω ή/και υλοποίηση έργων.

  “Veritas odit moras: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση”.
  Σενέκας, 4 μ.Χ-65 μ.Χ., Ρωμαίος φιλόσοφος

  “Άργησα τόσο στην πορεία μου στον κόσμο, που ήρθε το σούρουπο κι έχασα τον δρόμο μου για πάντα.”
  Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος συγγραφέας

  “Δεν πρέπει ποτέ να αφήνει κανείς να συνεχίζεται μια ανωμαλία για να αποφύγει έναν πόλεμο, γιατί δεν τον αποφεύγει, αλλά μόνο αλλάζουν οι συνθήκες προς όφελος των αντιπάλων του.”
  Νικολό Μακιαβέλι, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

  “Η καθυστέρηση πάντα φέρνει κίνδυνο. Και το να αναβάλλεις ένα μεγάλο σχέδιο σημαίνει, συχνά να το καταστρέφεις.”
  Μιγκέλ Θερβάντες, 1547-1616, Ισπανός συγγραφέας

  “Η καθυστέρηση είναι η πιο θανατηφόρα μορφή άρνησης.”
  Northcote Parkinson, 1909-1993, Βρετανός ιστορικός

 5. avatar
  Επιλήσμων on March 2, 2015 - (permalink)

  Αγαπητέ Ioanni Taki,

  Ευχαριστούμε γιά τα ενδιαφέροντα ρητά που παραθέτεις.
  Εάν όμως ακολουθήσουμε την συμβουλή του Μακιαβέλι, τότε την επόμενη φορά που θα μας “επισκεφθεί” το BARBAROS PASA, θα πρέπει να στείλουμε τον στόλο μας να το βυθίση.
  Ή τουλάχιστον να κρατήσουμε τα προσχήματα και να προτάξουμε έστω και φραστική αντίδραση.

  Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την ιστορική φράση του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου το 1976 όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση επί μακαρίτη Κωνσταντίνου Καραμανλή, “ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ!”
  Άσχετο αν δεν το βυθίσαμε και αργότερα μετονομάσθηκε σε Sismic I.

  Γιά κάτι πιό θεαματικό μπορείτε να ζητήσετε την αγγλικής παραγωγής ταινία του 1959 (δυστυχώς μαυρόασπρη) “ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΒΙΣΜΑΡΚ” όπου οι Άγγλοι όντως βύθισαν το Γερμανικό πλοίο στις 27 Μαϊου 1941.

  Υποθέτω την φράση “Βυθίσατε το Μπαρμπαρός” όφειλε ή οφείλη να την εκστομίση ο κ. Παπαδόπουλος παρόλο που το ΔΗΚΟ δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση – όπως ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ – διότι δεν νομίζω ο κ. Κυπριανού του ΑΚΕΛ να του επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία του γιά κάτι τέτοιο!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS