Skip to content

Χάνεται το τρένο των μεταρρυθμίσεων

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on July 17th, 2015 - 14 Comments
avatar

Οι μεταρρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Όχι μόνο δεσμευτήκαμε στα μνημόνια που δέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και υπέγραψε η παρούσα, αλλά και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.  Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και για πολλά από αυτά είχα γράψει από το 2011 στο βιβλίο Δημιουργική Κύπρος.

Ωστόσο ανησυχώ πολύ ότι χάσαμε το τραίνο.  Με τη μεταπήδηση του ΔΗΚΟ στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο η κυβέρνηση έχασε τη δυναμική που χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις, εξαντλήθηκε η δυναμική των πρώτων 100 ημερών, ξεχάσαμε τη δυναμική του 2013 όταν όλοι αντιλήφθηκαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα με αναχρονιστικές νοοτροπίες.

Η καρδιά της κυβέρνησης κτυπά για μεταρρυθμίσεις, αλλά μετρά πλέον πολύ το πολιτικό κόστος και τι είναι πολιτικά εφικτό.  Δέστε το πρωτάκουστο για μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα διορισμών που αρχίζει το 2018 και ολοκληρώνεται το 2027.  Το 2014 έπρεπε να αρχίσει και το 2018 να ολοκληρωθεί.

Πέσαμε στην παγίδα του pretend and extend, προσποιήσου ότι όλα είναι καλά και περίμενε, κρύψε να περάσουμε.  Είδαμε την τραγική κατάληξη της Ελλάδας με αυτή τη νοοτροπία.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία κινείται πολύ προσεκτικά.  Ωστόσο φρονώ ότι ένας πρόεδρος μπορεί να διαμορφώσει κοινή γνώμη, να μεταφέρει τη συζήτηση στην ευρύτερη κοινωνία για να ασκηθεί πίεση στα κόμματα.  Αυτό αναμένεται από την ηγεσία σε περιόδους κρίσης, να διαμορφώνει κοινή γνώμη, όχι να επιδιώκει συμβιβασμούς διαπλεκόμενων συμφερόντων.  Αυτά κατέστρεψαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, με αυτά συνεχίζει να συνδιαλέγεται αντί με την ευρύτερη κοινωνική βάση.

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω θετικά τις προσπάθειες του υφυπουργού παρά τω προέδρω, είναι στη σωστή κατεύθυνση, προσεκτικά μελετημένες.  Αλλά απαιτούν ρήξη με νοοτροπίες και φοβάμαι όταν έρθει η ώρα της κρίσης θα οδηγηθούμε σε πρόσκαιρους ευκαιριακούς συμβιβασμούς.

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Norwegian school of Economics, και senior fellow στο Wharton School, University of Pennsylvania. Διετέλεσε πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών (2007-2015) και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2002-2010). Έχει δημοσιεύσει πέραν το 150 επιστημονικών άρθρων σε χρηματοοικονομικά και διοικητική επιστήμη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα κινέζικα και βραβεύτηκαν από την Αμερικανική Επιστημονική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας. Το 2006 βραβεύθηκε με το Βραβείο Αριστείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρησιακής Έρευνας. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από Princeton University (1986) και διετέλεσε επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής καθηγητής στο University of Pennsylvania.

Categories → Οικονομία

14 Comments
 1. avatar
  anonymous on July 17, 2015 - (permalink)

  Κύριε Ζένιο, δυστυχώς έχετε δίκαιο ότι χάσαμε το τραίνο. Άλλη μια κυβέρνηση υποσχέθηκε τομές, αλλά δεν θα καταφέρει πολλά πράγματα. Τι κρίμα… Ολόκληρη κρίση δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει η πορεία της χώρας.

 2. avatar
  Παναγιώτης Σαββίδης on July 17, 2015 - (permalink)

  Και ας ελπίσουμε ότι η συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, αρχίσει την συζήτηση στην Κύπρο για τις επαγγελματικές συντάξεις (όχι του ΤΚΑ) των δημοσίων και ημικρατικών υπαλλήλων, οι οποίες ήταν €450εκ το 2014, ποσό διπλάσιο από την φορολογία εισοδήματος των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Οι επαγγελματικές συντάξεις και αν χρειάζονται μεταρρύθμιση.

 3. avatar
  Σαββας Τταντης on July 17, 2015 - (permalink)

  ΚΥΠΡΟΣ 2017

  Οι κυπριακές τράπεζες θα ξαναχρειαστούμε κεφαλαία για πολλούς λόγους μεταξύ αυτών και τις μεγάλες επισφάλειες που θα έχουν λόγο οικονομικής κρίσης και υπερβολικού δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα με ψηλά επιτόκια . Η Κύπριακη οικονομία έχει συνολικό χρέος τριπλάσιο του ΑΕΠ με ψηλά επιτόκια. Οι τράπεζες έχουν ψηλά λειτουργικά κοντά και στην πραγματικότητα δουλεύουν στην ζημιά τους αφού μεγάλο μέρος των τόκων και εξόδων που χρεώνουν στα δάνεια δεν θα τα εισπράξουν ποτέ. Μια οικονομία με ΑΕΠ 16 δις δεν μπορεί να πληρώνει τόκους και έξοδα 4 δις κάθε έτος.

  Ο συνεργατισμού θα χρειαστεί κεφαλαία. Με βάση κάποιους υπολογισμούς που ΕΣΥ κάνει , χρονικά οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούνε κεφαλαία το 2016 με 2017. Εάν οι εκποιήσεις είναι επιθετικές τότε τα κεφαλαία που θα χρειαστούν θα είναι μεγάλα.
  Εάν το κράτος έως το 2016 , δηλαδή σε λίγους μήνες, δέν περάσει σε σημαντικά πλεονάσματα για να μπορέσει να βγει με ευκολία στις αγορές , τότε θα βρεθούμε ως Κύπρος μπροστά από μεγάλα διλήμματα . Θα ξαναχρειαστούμε προγράμματος στήριξης από την Τρόικα.

  Όπως κινούμαστε, η οικονομία, τράπεζες και κράτος, λήξη πρώτου προγράμματος Τρόικας, όλα μαζί θα έχουν μια χρονική σύγκλιση το 2017 πολύ αρνητική για την Κυπρο.

  Μεγαλη ευθύνη για αυτά που θα συμβούν φέρει και το πρώτο μνημόνιο στο πιο δεν υπάρχουν πρόνοιες για διοχετεύσει τεράστιων ποσών μέσα στην πραγματική οικονομία τα οποια χρειάζεστε επείγοντος. Η προσπάθεια μείωσης του κρατικού ελλείμματος μόνον με μέτρα λιτότητας θα αποτύχει.

  Η οικονομία είναι υπερδανεισμενη και οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται εύκολα Να διοχετεύσουν κεφαλαία. Μια υπεδανεισμενη οικονομία χρειάζεστε μείωση του κόστους δανεισμού και αύξηση της ρευστότητας πράγματα που δεν συμβαίνουν στην Κυπρο αυτήν την στιγμή.

  Οι αριθμοί δεν είναι καθόλου καλοί και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι. Έρχονται χειρότερες μέρες.

  Σάββας Τταντης 17.7.2015

 4. avatar
  Σαββας Τταντης on July 17, 2015 - (permalink)

  ΚΥΠΡΟΣ 2017

  Οι κυπριακές τράπεζες θα ξαναχρειαστούνε κεφαλαία για πολλούς λόγους μεταξύ αυτών και τις μεγάλες επισφάλειες που θα έχουν λόγο οικονομικής κρίσης και υπερβολικού δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα με ψηλά επιτόκια . Η Κύπριακη οικονομία έχει συνολικό χρέος τριπλάσιο του ΑΕΠ με ψηλά επιτόκια. Οι τράπεζες έχουν ψηλά λειτουργικά κοςτα και στην πραγματικότητα δουλεύουν στην ζημιά τους αφού μεγάλο μέρος των τόκων και εξόδων που χρεώνουν στα δάνεια δεν θα τα εισπράξουν ποτέ. Μια οικονομία με ΑΕΠ 16 δις δεν μπορεί να πληρώνει τόκους και έξοδα 4 δις κάθε έτος.

  Ο συνεργατισμος θα χρειαστεί κεφαλαία. Με βάση κάποιους υπολογισμούς που έχω κάνει , χρονικά οι τράπεζες θα ξαναχρειαστούνε κεφαλαία το 2016 με 2017. Εάν οι εκποιήσεις είναι επιθετικές τότε τα κεφαλαία που θα χρειαστούν θα είναι μεγάλα.
  Εάν το κράτος έως το 2016 , δηλαδή σε λίγους μήνες, δέν περάσει σε σημαντικά πλεονάσματα για να μπορέσει να βγει με ευκολία στις αγορές , τότε θα βρεθούμε ως Κύπρος μπροστά από μεγάλα διλήμματα . Θα ξαναχρειαστούμε προγράμμα στήριξης από την Τρόικα.

  Όπως κινούμαστε, η οικονομία, τράπεζες και κράτος, λήξη πρώτου προγράμματος Τρόικας, όλα μαζί θα έχουν μια χρονική σύγκλιση το 2017 πολύ αρνητική για την Κυπρο.

  Μεγαλη ευθύνη για αυτά που θα συμβούν φέρει και το πρώτο μνημόνιο στο οποιο δεν υπάρχουν πρόνοιες για διοχετεύςη τεράστιων ποσών μέσα στην πραγματική οικονομία τα οποια χρειάζετε επείγοντος. Η προσπάθεια μείωσης του κρατικού ελλείμματος μόνον με μέτρα λιτότητας θα αποτύχει.

  Η οικονομία είναι υπερδανεισμενη και οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται εύκολα Να διοχετεύσουν κεφαλαία. Μια υπεδανεισμενη οικονομία χρειάζετε μείωση του κόστους δανεισμού και αύξηση της ρευστότητας πράγματα που δεν συμβαίνουν στην Κυπρο αυτήν την στιγμή.

  Οι αριθμοί δεν είναι καθόλου καλοί και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι. Έρχονται χειρότερες μέρες.

  Σάββας Τταντης 17.7.2015

  • avatar
   Savvakis C Savvides on July 18, 2015 - (permalink)

   Αγαπητέ Σάββα,
   Συγχαρητήρια για την ξεκάθαρη σκέψη σου και που για μια ακόμα φορά δείχνεις το θάρρος της γνώμης σου.

   Το μόνο που θα πρόσθετα είναι ότι τα 2/3 περίπου των καταθέσεων στις υπερφουσκωμένες τράπεζες μας οι οποίες έχουν μείνει χωρίς capital controls ανήκουν σε ξένους. You do the math on that…

   Επισης, πριν από την ρευστότητα (η οποία παρεπιπτόντως υπάρχει και σήμερα – αλλά δυστυχώς αξιόχρεοι αιτητές δανείων δεν υπάρχουν) χρειαζόμαστε άμεση λύση, όπως έχω γράψει εξάλλου αρκετές φορές, για απομείωση στους ισολογισμούς των τραπεζών και ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους. Ως επίσης και την ανάγκη για μια πραγματική Τράπεζα Αναπτύξεως για να πάρει την πρωτοβουλία επανασύνθεσης (reconstruction) νέων και αξιόχρεων επιχειρηματικών μονάδων (on project finance criteria and standards).

  • avatar
   Φεραίος on July 19, 2015 - (permalink)

   Σάββας Τταντής
   Τί εννοείς όταν λές ότι το μνημόνια δεν προνοεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποσά για επενδύσεις?? Πιστεύεις ότι η τρόικα έπρεπε να μας δώσει λεφτά για επενδύσεις???

 5. avatar
  Erol Riza on July 20, 2015 - (permalink)

  Stavros,

  The MOU was the perfect opportunity to reform and remodel the economy. The government had the best intentions but such reforms clash with vested labour interests, the privileged public and semi public sector and those business groups which have done well prior to the financial crisis.
  However, I would not be disappointed since what is not forthcoming from within Cyprus for change will come from Bruseels as the recent crisis has brought home to the Eurzone leaders that what is needed is more Europe and hence change and reform will come from Europe; see President Hollande’s comments. Those who oppose change will have to decide whether they want to have the euro or some other currency, call it Cyprus pound or Drachma. We cannot have our cake and eat.

 6. avatar
  Σάββας Τταντής on July 20, 2015 - (permalink)

  Αγαπητέ Φεραίος

  Αυτό που εννοώ λέγοντας οτι στο μνημόνιο δεν υπήρξαν προνοιες η κεφάλαια για βοήθεια στην πραγματική οικονομία ειναι τα ακολουθα.

  Στην Ελλάδα μέρος της βοήθειας που δόθηκαν το 2011 διοχετέυτηκε σε ένα “ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας” το οποίο με την σειρά του στήριξε κεφαλαιουχικά τις τράπεζες. Αυτό ήταν μια καλή κίνηση για βοήθεια στην πραγματική οικονομία αφου η 4 πλέον “συστημικές” τράπεζες θα μπρορούσαν πιο ευκολα να διοχευουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

  Στην Κύπρο, το μνημόνιο το δικο μας , έδωσε λεφτά στο κράτος και ένα μέρος πήγε για βοήθεια του Συνεργατισμού. Τα κεφάλαια που δόθηκαν στον συνεργατισμο δεν θα είναι αρκετά…….

  μια υπερανεισμένη οικονομια οπως η δική μας, οι οποία ειναι 3 φορές πιο δανεισμένη απο την Ελληνική πραγματική οικονομια ειναι ξεκάθαρο οπως ήταν και το 2013 ξεκάθαρο οτι είχε , εχει και θα συνεχίσει να έχει σοβαρό προβλημα το οποίο οσο περνά ο καιρος θα χειροτερευει…και οι τράπεζες δεν έχουν την δυνατότητα και ουτε και θα την έχουν στο σύντομο μέλλον απο μονες τους να διοχετευουν χρήμα στην αγορά….

  Ενα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να γίνει ειναι το εξης……

  Να δημιουργηθεί ένα ταμειο/τράπεζα με κεφάλαια απο Τροικα (βλέπε ελληνικο ταμειο χρηματ. σταθεροτητας) στο οποίο να ελέγχουν/εποπτέυει η Τροικα (σε καμια περίπτωση Κυπριοι) στο οποιο να βάλει η Τροικα π.χ 2 δις και τα οποία να δανειζουν/διοχετευτούν σε επειχηρήσεις που χρειαζονται ρευστότητα. Σε νέες επειχηρηματικές ιδέες . Σε υφισταμενες εταιρειες που εχουν προοπτική και δεν εχουν ρευστότητα. Να δινονται δάνεια με 1% εως 2 % επιτοκιο……να δινονται στεγαστικά σε νέα ζευγάρια με πολυ χαμηλά επιτοκια….

  ετσι δημιουργάς ανάπτυξη. Με φρέσκα καινουργια κεφάλαια στοχευμένα. Οι τραπεζες μας ειναι οπως το τριγωνο των βερμούδων . Οτι κεφάλαια πάνε μέσα ΄χανονται…..

  Ξερετε τι σημαινει 65 δις δάνεια σε μια οικονομια με ΑΕΠ 16.5 δις? Ξερετε τι σημαινει 50% μη εξυπηρετούμενα? δεν εχουν αρκετες προνοιες οι τράπεζες για τις ζημιές που θα έχουν…..

  Σάββας Τταντης…….20/07/2015

  • avatar
   Φεραίος on July 21, 2015 - (permalink)

   Αγαπητέ Σάββα
   Κατανοητή η απαισιοδοξία σου ΄οπως και κατανοητές οι θέσεις σου για κεφάλαια για ανάπτυξη. Θα πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε και το συντομότερο δυνατό να το δεχτούμε ότι στην Κύπρο θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να επανέλθουμε σε αναπτυξιακούς ριθμούς που ζήσαμε στο παρελθόν. Αυτό διότι το μνημόνιο που υπεγράψαμε δεν το επιτρέπει, και διότι τον Μάρτη 2013 οι δανειστές μας μάς ξεκαθάρισαν το μέγεθος της οικνομίας που θα μας επιτρέψουν να έχουμε. Να θυμηθούμε μόνο τον Υπουργόν Οικονομικών της Φιλλανδίας (νομίζω) που μας συμβούλεψε να οργανοθούμε για να τους εξυπηρετούμε παρέχοντας τους ομπρέλες στην θάλασσα μας!!!

   Εκείνο, πιστεύω, που μπορούμε να κάμουμε τώρα, και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανένας, είναι να οργανώσουμε ένα νέο είδος ανάπτυξης που θα χρειάζεται λίγα χρήματα, να εναρμονίζεται με την νοοτροπία του λαού μας και την γεωγραφική μας θέση έτσι ώστε οι δανειστές μας όχι μόνο να μήν έχουν αντίδραση αλλά και να θέλουν να το βοηθήσουν. Να θέλουν να το βοηθήσουν διότι θα πιστεύουν ότι με αυτόν το τρόπο βοηθούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

   • avatar
    Φεραίος on July 21, 2015 - (permalink)

    Φοβάται ο Σταύρος Ζένιος ότι χάσαμε το τραίνο αναφορικά με το μνημόνιο. Συμφωνώ μαζί του. Θα τα βρούμε όλα σύντομα μπροστά μας. Ξέρουμε πόσο σκληροί είναι οι δανιστές μας. Τους βιώσαμε και εδώ και στην Ελλάδα. Είναι και αυτός ένας λόγος που πρέπει να φανούμε έξυπνοι.
    Ενα νέο είδος ανάπτυξης μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός απο την επέκταση στον τουρισμό και την παραπέρα ανάπτυξη στις υπηρεσίες να κοιταξουμε τες γνώσεις μας. Επέκταση Ινστιτούτου Γενετικής σε ΕΕ επίπεδο. Παναπιστήμιο Κύπρου θα μπορούσε σε επίπεδο ΕΕ να γίνει κέντρο σπουδών σε δημόσια και τραπεζικά οικονομικά. Οι ακαδημαικοί μας απέκτησαν τεράστια πείρα με το πρόβλημα Κύπρου και Ελλάδας. Όπως επίσης γνωρίζουν την νοοτροπία και λειτουργία της Ευρωζωνης και της ΕΕ γενικά. Να τους εκμεταλευτούμαι.
    Ιατρική Σχολή ειδικευμένη στην μεσογιακή αναιμία. Εχουμε τεράστια πείρα. Παραπέρα ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας μας για να καλύπτει χώρες με μεγάλους πληθυσμούς στην περιοχή μας.κτλ.κτλ.

 7. avatar
  Σαββας Τταντης on July 21, 2015 - (permalink)

  Αγαπητέ Φεραιος

  Πολύ ορθός ο τρόπος σκέψης σου όπως επίσης και οι εισηγήσεις σου. Ρομαντικός τρόπος σκέψης . Καλό να βλέπουμε συμπολίτες μας να έχουν οραμα……

  Όσα ανάφερες ίσος γίνουν σε 30 χρόνια. Κινούμαστε αργά, η δημόσια υπηρεσία δεν ασχολείτε, οι δημόσιοι λειτουργοί απλά θέλουν να σχολάσουν να πάνε σπίτι τους , δεν θέλουν ρίσκα ούτε πρωτοβουλίες. Ότι κάνει ο ιδιωτικός τομέας , ο οποίος δεν έχει ρευστότητα η βοήθεια από κανένα…..

  Αρχες του 2011 ζήτησα συνάντηση και είδα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών όπου εξήγησα τους λόγους που θα πτωχεύσουν οι τράπεζες με πρώτη την λαικη και ότι θα πάμε σε μνημόνιο ….. Έκανα συγκεκριμένη εισήγηση , να κάνουμε ένα ταμείο χρηματωπιστωτικης σταθερότητας , (όταν η οικονομία μας ήταν ακόμα οκ.) το οποίο να στηρίξει την λαικη όταν αυτή θα έχει πρόβλημα……….ξέρεις ποια ήταν η απάντηση ..? Εάν δεν πετύχει η άντληση κεφαλαίων?

  Δεν ασχολείτε κανένας αγαπητέ Φεραιος,,,,,,,από το 2011 έγραψα 130 άρθρα ότι θα πτωχεύσουμε και ότι η λαικη ήταν πτωχευμένη . Κανένας δεν ασχολήθηκε , κανένας δεν συγκινήθηκε. Όλοι οι πολιτικοί και δημισιοι υπάλληλοι ανώτατα στελέχη ζούμε σε ένα μικρόκοσμο με εξαίρεση τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος υποφέρει. Τίποτα από όσα λες δεν θα γίνει.καμια πρωτοβουλία. Όλοι Ευθυνοφοβοι, κοντόφθαλμοι, κτίσουν καριέρες πάνω στα μέσα και όχι στις ικανότητες η στην παραγωγικότητα…

  Καταστράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζα της Κύπρου η οποια έκανε ζημιά στην οικονομία μας 20 δις , μιας μικρής οικονομίας των 17 δις ΑΕΠ. Η μεγαλύτερη πτώχευση στον πλανήτη σε σχέση με ΑΕΠ χώρας και. Ακόμα ψάχνουν να βρούνε που ηταν τα λάθη . Έγιναν αδικήματα, εγκλήματα, μαγειρέματα τα οποια είναι εκεί μπροστά στα μάτια τους , τα έχουμε γράψει σε αυτό το φόρουμ, και κανένας δεν ασχολείτε…….κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους, κοροϊδεύουν τον λαό και η ζωή συνεχίζετε.

  Έρχονται άσχημες μέρες .

  Θα χαθεί μια γενιά……..είμαστε στο μέσο της κρίσης και όχι στο τέλος της. Είμαστε στην αρχή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας μετατόπισης πλούτου και απομόχλευσης της οικονομίας . Θα χαθούν πολλά περιουσιακά στοιχεία από κυπριακά συμφέροντα. Ίδη πουλήθηκαν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

  Πολλές εταιρίες θα πτωχεύσουν .

  Σαββας Τταντης. 21/7/2015

 8. avatar
  Φεραίος on July 22, 2015 - (permalink)

  Αγαπητέ Σάββα
  Φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα συμφωνήσουμε. Αντιρίζουμαι το πρόβλημα απο δύο εντελώς διαφορετικές γωνίες. Όλοι γνωρίζουμε για τα οικονομικά εγκληματα και μερικοί τα ξέρουν καλύτερα απο άλλους. Αν “κολλίσουμε εκεί“ ποτέ δεν θα πάμε μπροστά.
  Ο λαός μας δεν θα ξεπλύνει την ντροπή, την ταπείνωση που υπέστει τον Μάρτη 2013 με επιπρόσθετα δανεικά όπως λές (ακόμα 2 δίς). Πάντοτε απεχθάνουμουν την μοιρολατρεία και επαιτεία.
  Πρέπει ο λαός μας να ξεδιπλώσει όλην την δυναμική του, τες γνώσεις του, την ενέργεια του και να τες διοχεύσει σε νέους τομείς. Μερικούς ανάφερα πιό πάνω.
  Σκέψεις, ιδέες και θεωρίες υπάρχουν πολλές. Τώρα χρειάζονται εκτελεστικοί. Είμαι σίγουρος ότι τους έχουμαι κα αυτούς.
  Εάν ο λαός μας δεν ξεπλύνει μόνος του την ταπέινωση που υπέστη, με το κεφάλι ψηλά, με τες δικές του δυνάμεις τότε φοβούμε ότι πιθανό να χαθεί ακόμα μιά γενιά.

 9. avatar
  Thinkingaloud on July 22, 2015 - (permalink)

  Φίλε Σάββα,
  Συμφωνώ πως απο το 2011 υπήρχαν τεράστια προβλήματα στην οικονομία τα οποία όμως κανένας δεν άγγιζε. Οι τράπεζες συνέχιζαν να δανέιζουν και να εξυπηρετούν αλλήλους ενώ ο πλείστος ιδιωτικός τομέας βασανιζόταν. Αυτά τα γνώριζαν και οι ελεγκτές οι οποίοι τώρα συνεχίζουν ακάθεκτοι ωσάν να μην έχουν καμία ευθύνη, αλλά και τα διάφορα στελέχη των τραπεζών και η ΚΤΚ. Ελπίζς πως μια μέρα θα πάθουν όλοι αυτοί ότι τους αρμόζει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο.
  Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα; Πώς μπορεί να βρεθεί μια λύση με τις τράπεζες και τα τεράστια ποσοστά ΜΕΔ που έχουν στα βιβλία τους; Βοήθα με σε παρακαλώ με το απλοικό λογισμό μου πιο κάτω. Το 2013 όταν έγιναν οι μελέτες απο την PIMCO, οι τράπεζες κλήθηκαν να κάνουν προβλέψεις στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Έκ τότε κάθε χρόνο κάνουν κιάλλες προβλέψεις με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν σχεδόν διαγράψει/ξεγράψει τα δάνεια αυτά. Δεν θα έπρεπε οι τράπεζες να μπούν σε μια διαδικασία μερικης διαγραφής χρεών απο τους δανειολήπτες ούτως ώστε να καταφέρουν να πληρώσουν οι άνθρωποι ττουλάχιστον κάποιο μέρος των δανείων τους αντί να τους κυνηγούν και να τους αυξάνουν διαρκως τα ποσά τους με διάφορες χρεώσεις; Αφου θα κληθούν στο τέλος της ημέρας να τα πουλήσουν σε ξένα ταμεία (δεν με ενδιαφέρει προσωπικά αν είναι ξένα ή όχι) σε ένα ποσοστό 15-20% της αξίας τους, γιατί δεν κάνουν οι ίδιες μια διαγραφή 50% και να επιτρέψουν στην οικονομία να λειτουργήσει;

 10. avatar
  Σαββας Τταντης on July 23, 2015 - (permalink)

  Αγαπητέ thinkaloud,

  Κάποιοι στους οποίους αναφέρεστε θα πληρώσουν , λίγη υπομονή ακόμα.

  Στην λαικη το έγκλημα άγγιξε την τελειότητα, υπήρξε μεγάλο φαγοπότι με πολλούς να βοηθούν τους απατεώνες , πολλούς να συγκαλύπτουν . Δυστυχώς για όλους αυτούς , όπως φυσικά δυστυχώς και για τους καταθέτες , κατόχους αξιογράφων , και μετόχους, η τραπεζα πτώχευσε.

  Επειδή η τραπεζα πτώχευσε κάποιοι ασχολήθηκαν και αποκοδοικοποιησαν το τροπο και τις μεθόδους που ακολούθησαν οι απατεώνες και θα κάνουν οτι είναι δυνατόν για να πληρώσουν όσοι με τις ενεργείες τους παραπλάνησαν και έκλεψαν ένα ολόκληρο λαό.

  Όσο αφορά τις πρόνοιες των τραπεζών. Οι υφιστάμενες τους πρόνοιες οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 5 δις είναι πολύ χαμηλές και αμελητέο ποσό για το βοηθήσει το πρόβλημα . Σύνολο τα μη εξυπηρετούμενα ξεπερνούν τα 30 δις. Το σύνολο του δανεισμού είναι 65 δις. Ακόμα και εάν χαριστούν 5 δις σε δανειολήπτες, είναι απλά οι Τόκοι ενός έτους……..σίγουρα είναι μια καλή βοήθεια, όχι η λύση. Η λύση είναι η ανάπτυξη και η μείωση του κόστους δανεισμού ……

  Αγαπητέ Φεραιος , συμφωνώ σε όσα εισηγήσε. Η διαφορά μας είναι οτι Εσυ θες να γίνουν άμεσα και εγώ λέω οτι θα γίνουν σε 30 χρόνια.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS