Skip to content

Εισαγωγή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on October 7th, 2015 - 6 Comments
avatar

Ένα από τα μεγάλα μακροπρόθεσμα κακά της ελληνικής μεταπολίτευσης ήταν η σταδιακή μείωση στην ποιότητα της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με τελικό αποτέλεσμα να φοβάται κάποιος να μπει σε αίθουσα ελληνικού πανεπιστημίου.  Είναι και αυτός ένας από τους λόγους διάλυσης της ελληνικής οικονομίας μέσω της παραγωγής κακών επαγγελματικών προτύπων και άνεργων «επιστημόνων».  Σε αυτή την παγίδα είναι σημαντικό να μην πέσει και η Κύπρος.  Είναι δηλαδή σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αξιοκρατία στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ένας από τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ενός πανεπιστημίου είναι και η βελτίωση στην ποιότητα των εισακτέων φοιτητών.  Φέτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχθηκε 5 φοιτητές από 17 αιτήσεις φοιτητών που είχαν ήδη θέσεις σε άλλα πανεπιστήμια.  Οι εξετάσεις που είχαν περάσει και τα πανεπιστήμια που τους είχαν δεχθεί είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και, ουσιαστικά, είναι καλά πανεπιστήμια στην Αγγλία.

Αμέσως, στην κυπριακή πολιτική σκηνή δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα με αυτή την (ομόφωνη πιστεύω) απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου.  Προσέξτε ότι τα παιδιά δεν παίρνουν τη θέση κάποιου άλλου που έχει δώσει τις παγκύπριες εξετάσεις.  Οι εισακτέοι είναι με πλαφόν στο 3% (!) έστω και αν πολλές θέσεις στο πανεπιστήμιο μένουν αδιάθετες λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατανομής θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια (έχεις θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μπαίνεις στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη και η θέση μένει κενή).

Τα πέντε αυτά παιδιά, μάλλον για λόγους οικονομικούς, προτιμούν να μείνουν στην Κύπρο.  Και το Πανεπιστήμιο εν τη συλλογική σοφία του κάνει το αυτονόητο.  Δίνει τη δυνατότητα σε μερικές οικογένειες που έχουν ανάγκη, και έχουν παιδιά που αλλιώς θα πήγαιναν στο Εδιμβούργο ή στο Λονδίνο (ένας θα πήγαινε στο London School of Economics παρακαλώ), να σπουδάσουν στην πατρίδα τους. Και έρχονται οι βουλευτές στην επιτροπή παιδείας της βουλής να θέλουν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα αβασάνιστα και για τους δικούς τους αναχρονιστικούς λόγους.  Ενώ έπρεπε αυτό να μην ήταν καν θέμα, και όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονταν για το Πανεπιστήμιο Κύπρου να ενθάρρυναν και άλλους φοιτητές να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.

Πίστευα κάποτε ότι όλοι οι γονείς (και των ιδιωτικών και των δημόσιων σχολείων) θα πολεμούσαν γι’ αυτό το δικαίωμα αίτησης/μεταγραφής.  Οι γονείς στα ιδιωτικά θα είχαν μία ακόμη επιλογή, αλλά και οι γονείς στα δημόσια θα καταλάβαιναν ότι η ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου με περισσότερους καλούς φοιτητές θα έδινε μεγαλύτερη αξία στο πτυχίο του Πανεπιστημίου.  Πίστευα ότι δεν θα χρειαζόταν το Πανεπιστήμιο να δώσει και αυτή τη μάχη.  Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται, ίσως επειδή οι γονείς δεν έχουν την απαραίτητη εξοικείωση με τις ετερογενείς διαδικασίες εισόδου σε διάφορα πανεπιστήμια και ίσως επειδή δεν πιστεύουν ότι μερικά πράγματα όντως μπορούν να αλλάξουν σ’ αυτό τον τόπο.  Το αρνητικό και τραγικό αποτέλεσμα είναι το θέμα να αφήνεται στα χέρια των βουλευτών και των οργανωμένων συνδικαλιστών.  Αυτή είναι μία ακόμη κατρακύλα που πρέπει να σταματήσει.  Οι γονείς και οι πολίτες που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης οφείλουν να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School.

Categories → Οικονομία

6 Comments
 1. avatar
  Ioannis Takis on October 7, 2015 - (permalink)

  Συμφωνώ με την ουσία των όσων αναφέρεις στο άρθρο σου ότι δηλαδή η ποιότητα ενός πανεπιστημίου είναι θετικά συνδεδεμένη με την δυνατότητα προσέλκυσης/εισδοχής καλής ποιότητας φοιτητών, όπως βεβαίως και με την ποιότητα των καθηγητών, των προγραμμάτων σπουδών και κυρίως με την νοοτροπία/κουλτούρα που θέλει να εμφυσήσει σε όσους το αποτελούν και επηρεάζει.

  Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να καταγράψω ως πολύ αρνητικό το απαξιωτικό σου σχόλιο (μάλλον σου ξέφυγε) για τα παιδιά και τις οικογένειες τους ότι «Τα πέντε αυτά παιδιά, μάλλον για λόγους οικονομικούς, προτιμούν να μείνουν στην Κύπρο. Και το Πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα σε μερικές οικογένειες που έχουν ανάγκη, και έχουν παιδιά που αλλιώς θα πήγαιναν στο Εδιμβούργο ή στο Λονδίνο (ένας θα πήγαινε στο London School of Economics παρακαλώ), να σπουδάσουν στην πατρίδα τους.» Το πιο πάνω σου σχόλιο είναι ταυτόχρονα μειωτικό και για το ίδιο το ΠΚ ότι δηλαδή τα 5 αυτά παιδιά και οι οικογένειες τους δεν θα το επέλεγαν εάν δεν είχαν μάλλον… οικονομικό πρόβλημα.
  Εάν είχες την δυνατότητα να συζητήσεις με συμπατριώτες σου που οι γονείς τους δεν τους «στράτευσαν» από την γέννηση τους στον δρόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των μετέπειτα σπουδών σε σε ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα γνώριζες ότι αρκετοί συνανθρώποι μας επιλέγουν, όχι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά επειδή συνειδητά θέλουν να ακολουθήσουν την δύσκολη αλλά συνάμα περήφανη διαδρομή της δημόσιας εκπαίδευσης. Η μεγάλη αυτή λοιπόν πλειοψηφία των συμπολιτών μας επιλέγει συνειδητά, παλεύει και προετοιμάζεται για εισδοχή στο ΠΚ και θέλει να το δει να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται και να δέχεται για φοίτηση και παιδιά από ιδιωτικά σχολεία όχι γιατί αυτά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά γιατί πραγματικά το θεωρούν ώς ένα ισότιμο πολύ καλής ποιότητας πανεπιστήμιο.

  Τα πιο πάνω από ένα περήφανο απόφοιτο του ΠΚ και μετέπειτα μεταπτυχιακό φοιτητή του LSE μέσα από το οποίο διεύρυνε τις ακαδημαικές του γνώσεις και εμπειρίες και το οποίο δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να ολοκληρώσει καθώς το ΠΚ του παρείχε όλα τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις.

  • avatar
   Επιλήσμων on October 8, 2015 - (permalink)

   Αγαπητέ κ. Ιωάννη Τάκη,
   Λες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου να δέχεται και παιδιά από ιδιωτικά σχολεία όχι γιατί αυτά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό αλλα γιατί πραγματικά το θεωρούν ως ένα ισότιμο πολύ καλής ποιότητας πανεπιστήμιο.

   Συμφωνώ ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο.
   Όμως υπάρχουν περί τα 800 πανεπιστήμια που είναι/θεωρούνται καλύτερα/ανώτερα.
   Εάν ένας φοιτητής έχει την οικονομική ευχέρεια και γίνεται δεχτός να σπουδάσει σε ένα από τα “TOP” πανεπιστήμια του κόσμου, νομίζω το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα τον στερηθεί.

   • avatar
    Ioannis Takis on October 9, 2015 - (permalink)

    Αγαπητέ Επιλησμων

    Όπως το θέτεις συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μην σταματήσει το ΠΚ την προσπάθεια του για συνεχή βελτίωση και προσέλκυση καλής ποιότητας φοιτητών.

 2. avatar
  MM on October 8, 2015 - (permalink)

  The next thing we will hear is to accept students at Uni’s based on links with political parties.

 3. avatar
  Exposure on October 8, 2015 - (permalink)

  Too little too late !!
  Public Universities in Cyprus need to open up to competition not only in attracting better students but also attracting better academics. The first and most crucial step is to internationalize the education system by introducing English as the delivery language.
  This will allow for english speaking students and academics to join the Universities and this promote healthy competition. Why restrict you selection pool to 0.125% of the world population?

 4. avatar
  on October 9, 2015 - (permalink)

  Η σταση βουλευτων και συνδικαλιστων ειναι γνωστή και δεν χρειαζεται χαρακτηρισμο – τα ψεμματα, οι βρισιες, οι φωνες, η υποκρισια και οι υπογειες κομματικες παρεμβασεις για εισαγωγη “ειδικων περιπτωσεων” χαρακτηριζονται απο μονα τους και εν γνωστα στο χωριο μας. Το Πανεπιστημιο εχει σοβαρα επιχειρηματα για να εισαγει φοιτητες και με αλλες εξετασεις. Και η πολιτεια εχει επιχειρηματα οταν λεει οτι διεξαγει εξετασεις ανοικτες και κοινες για ολους τους νεους για εισαγωγη στη δημοσια εκπαιδευση με ενα ενιαιο τροπο. Κι ας ειναι οι εξετασεις μια καλλιεργεια της παπαγαλιας και της νοητικης ατροφιας. Το Πανεπιστημιο ομως, δικαιολογειται να ονομαζει την εισαγωγη, μεταγραφη, σαν τους μεσαιωνικους καλογερους που βαφτιζαν το κρεας ψαρι;

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS