Skip to content

Μαθήματα της 11/07/11

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on July 27th, 2011 - 24 Comments
avatar

Επειδή έρχονται χρόνια δύσκολα για την οικονομία πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα βοηθήσουμε, ο καθένας και η καθεμιά όπως καλύτερα μπορεί, να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος μετά την αυτοκαταστροφική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011.  Θα προσπαθήσω μελλοντικά να δώσω τη γνώμη μου για τις μακροπρόθεσμες αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομία (για τις βραχυπρόθεσμες η κυβέρνηση μπορεί να διαβουλευθεί με την Κεντρική Τράπεζα), αλλά θεωρώ περισσότερο χρήσιμο να αναλύσουμε πρώτα μερικά μαθήματα από την τραγωδία.  Το θεωρώ χρήσιμο διότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας («φταίνε πάντα οι άλλοι») και ίσως τα μαθήματα να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίζω οι συμπολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές να αντιλαμβάνονται τώρα ότι η αποχή από την πολιτική διαδικασία δεν είναι λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.  Η αποχή όχι μόνο ενθαρρύνει τους «αθκιασερούς» κάθε λογής να ασχοληθούν με την πολιτική, αλλά αποθαρρύνει και τους πετυχημένους επαγγελματίες από κάθε επάγγελμα από το να ασχοληθούν με την πολιτική.  Οι «αθκιασεροί» δεν χάνουν τίποτα και το παίζουν και παράγοντες γυρίζοντας από γάμο, σε μνημόσυνο, σε κηδεία, σε βαφτίσια προς αναζήτηση ψήφων.  Από την άλλη μεριά οι πετυχημένοι επαγγελματίες πρέπει να δουλεύουν για να συνεχίσουν να είναι επιτυχημένοι και, ακόμη πιο σημαντικό, νοιώθουν ότι με δεδομένη την αποχή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει έτσι κι αλλιώς.  Δυστυχώς, υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς που με διαβάζετε, η «γενιά του διαδικτύου», δεν πήγατε να ψηφίσετε στις βουλευτικές εκλογές του Μάη.  Ελπίζω τώρα να αντιλαμβάνεστε ότι η αποχή δεν είναι λύση.  Αντίθετα, η αποχή περισσότερο αποθρασύνει το πολιτικό σύστημα, την ανεπάρκεια του οποίου, με μαθηματική ακρίβεια, θα βρείτε μπροστά σας σε κάποιο στάδιο της ζωής σας σε αυτή τη χώρα, είτε προσωπικά είτε οικογενειακά.

Το δεύτερο μάθημα είναι ότι από τώρα και στο εξής, για κάθε διορισμό που κάνει ο (οποιοσδήποτε) πρόεδρος της δημοκρατίας, θα πρέπει να απαιτούμε τον ελάχιστο σεβασμό προς το φορολογούμενο πολίτη.  Ποιός είναι ο ελάχιστος σεβασμός; Ο ελάχιστος σεβασμός είναι να δίδεται το βιογραφικό του προτεινόμενου διορισμού στη δημοσιότητα και να υπάρχει άμεσα στο διαδίκτυο για τον καθένα από μας να μπορεί να έχει άποψη για την ικανότητα του διορισμένου λειτουργού να εκτελεί το καθήκον του/της.  Πηγαίνετε αν θέλετε στα διορισμένα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των διάφορων ημικρατικών οργανισμών και θα αντιληφθείτε ότι ούτε καν μπαίνουν στον κόπο οι διορισμένοι να αναρτούν κάτι για τον εαυτό τους.  Για παράδειγμα, αν δεν έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό με τηλεποικοινωνίες οι διορισμένοι στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΗΚ, τουλάχιστον ας μας εξηγήσουν γιατί θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να είναι σε ένα τέτοιο διοικητικό συμβούλιο.  Τουλάχιστον, ας μας πουν ότι ενδιαφέρονται για «μοντέρνες τηλεποικοινωνίες» στον ελεύθερο τους χρόνο.

Αν άτομα με τις ανάλογες εμπειρίες θεωρούνται πολύ δύσκολο να βρεθούν, τότε ας ιδιωτικοποιηθούν αυτοί οι οργανισμοί και ας αφήσουμε τους μετόχους να κάνουν όπως νομίζουν αυτοί καλύτερα.  Ας αναλάβει ο κύριος Σιακόλας στο κάτω κάτω… Ίσως ο αποκομματισμός της οικονομικής ζωής αυτού του τόπου να μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της μείωσης του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.  Σε ανύποπτο χρόνο σε άρθρο του στον ημερήσιο τύπο, ο κ. Νίκος Τιμοθέου, πρώην διευθυντής της ΑΤΗΚ, είχε τον εξής προβληματισμό για τους διορισμούς στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.  «Εφ’ όσον οι διορισμένοι ανά ώρα εργασίας παίρνουν περίπου €10 την ώρα, γιατί υπάρχει τόση ζήτηση για διορισμό σε αυτά τα συμβούλια;» Θα αφήσω τη δική σας φαντασία να υποδείξει απαντήσεις στο ερώτημα του κ. Τιμοθέου.  Εγώ απλώς θα προσθέσω στο ερώτημα το εξής: «Ποιοί επιλέγουν να αποδεχθούν αυτούς τους διορισμούς, ξέροντας εκ των προτέρων, ότι η μόνη νόμιμη αντιμισθία είναι το υπέρογκο ποσό των €10 την ώρα;».

 Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Categories → Οικονομία

24 Comments
 1. avatar
  Nicos M on July 27, 2011 - (permalink)

  Ο λογος που θελουν να διοριζονται ειναι αφενος για το prestige και αφετερου για το λαδομα. Πριν περιπου 6 μηνες δωθηκαν οδηγιες απο την Επιτροπη Έλεγχου της Βουλης για ερευνα σχετικα με ενα από τα μελη του ΔΣ του ΚΟΤ ο οποιος φερεται να εχει κανει ψευδη δηλωση σχετικα με το επαγγελμα του. Κανεις δεν μας ειπε το αποτελεσμα της ερευνας (αν ηταν ενοχος αντιμετωπιζε μεχρι και φυλακιση) και αυτος εξακολουθει να βρισκεται στο ποστο του και να καμαρωνει τη θεση του!!!! Ειναι βλεπεις στελεχος του ΑΚΕΛ και υπαρχει και ενας Παπασαββας στην Εισαγγελια για να ‘αναλαμβανει′ τις υποθεσεις των ‘συντροφων’ του

 2. avatar
  kax on July 27, 2011 - (permalink)

  Κύριε Μιχαηλίδη
  Χαιρετίζω την προσπάθεια που ξεκινήσατε για να συνειδητοποιήσετε τους πολίτες.Συμφωνώ βεβαίως με την ουσία του άρθρου ότι όλα κατευθύνονται από συμφέρον.Προσθέτω όμως ότι πολλοί από αυτούς που αποκαλείτε πετυχεμένοι επιχειρηματίες /επαγγελματίες οφελούνται από τις γνωριμίες τους και ίσως ο λόγος που είναι πολυάσχολοι είναι οι πολλές δουλειές που παίρνουν από τα διάφορα κατεστημένα με συνοπτικές διαδικασίες.Πολλές φορές αυτοί που διορίζονται σε ημικρατικούς,δημοτικά συμβούλια,σχολικές εφορίες είναι οι λιγότεροι απαιτητικοί από τα κομματόσκυλλα,η συγγενείς παραγόντων που αρχίζουν την ένταξη στο κατεστημένο.Αυτοί θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για το προνόμιο να μπουν σε ημικρατικό συμβούλιο και την επαγγελματική/πολιτική ανέλιξη που ελπίζουν ότι θα οδηγήσει ο διορισμός τους.

 3. avatar

  Είσαι ένας παίκτης!

  Όχι μόνο κατάφερες να παρουσιάσεις την πραγματική κατάσταση της ανεκτικής μας κοινωνίας, αλλά και να υποδείξεις το πού/πως μπορεί κάποιος να έχει αλλότρια κίνητρα όταν υπηρετεί σε διάφορα συμβούλια.

  Το μεγάλο ερώτημα το οποίο πάντα είχα/ έχω είναι το ποιος θα επιβάλει όλους αυτούς τους νόμους τους οποίους λέμε ότι θα περάσουμε; Ίσως αν μπούμε υπό επιτήρηση να είναι για καλό – οι πολιτικοί μας θα πουν ‘δεν είμαι εγώ που μειώνω τους μισθούς, δεν είμαι εγώ που καταργώ την ΑΤΑ, δεν είμαι εγώ που αυξάνω φόρους, κτλ’ και έτσι θα μπορέσουμε να σωθούμε από τον κακό μας εαυτό.

  • avatar
   Anonymous on July 27, 2011 - (permalink)

   file Pavlo an mpoume ipo epitirisi ke mas epiriasoun to Corporate tax apo ton opio zoun ta Servises Mas (Legal, Accounting, Fiduciary,Banking) den nomizo na ine for the best.

   Ala sumfono pios tha epivali aftes tis alages

 4. avatar
  Kostas P on July 27, 2011 - (permalink)

  Το πρόβλημα είναι ότι εξ αρχής δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσα συμβούλια για τους διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς και τα πλείστα θα έπρεπε να κλείσουν πριν 5-6 χρόνια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ. Άρα λύνεις το 70% του προβλήματος απο την ρίζα. Για τα υπόλοιπο 30% απλούστατα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συμβούλια. Αν κάποιος φοβάται τους ΓΔ των ημικρατικών ότι θα έχουν υπερεξουσίες ας δοθούν οι ανάλογες υπερεξουσίες στην Γενική Ελέγκτρια για να τους αποκεφαλίζει.

  • avatar
   NAN on July 27, 2011 - (permalink)

   Pes ta Chrysostome!!! Dioti poly apla opoiadipote metra kai na parQoun, ean den mpoun oi katallhloi elegktikoi mixanismoi, tote apla den mporeis na eisai bebaios oti Qa doulepsoun.

 5. avatar
  SOFO on July 27, 2011 - (permalink)

  Συγχαρητήρια κύριε καθηγητά για το άρθρο σας.

  Στις Τράπεζες και σε όλες τις σοβαρές επιχειρήσεις στην Κύπρο, τα μελή των διοικητικών συμβουλίων απαρτίζονται από άτομα με ακαδημαϊκή μόρφωση και γνώσεις, στο αντικείμενο που δραστηριοποιείται η επιχείρηση που διοικούν. Επίσης έχουν στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουν και αν πετύχουν τα κέρδη που προβλέπουν οι στόχοι, παίρνουν bonus εκτός από τον καλό μισθό που παίρνουν (όπως ο κάθε επαγγελματίας).

  Στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών δυστυχώς τα κριτήρια για διορισμό μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι άλλα. Βλέπουμε μέλη να διορίζονται χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα (π.χ. στην ΑΗΚ εξ όσων γνωρίζω ένα μέλος του Διοικητικού συμβουλίου είναι καθηγητής Φιλολογίας, ενώ ένα άλλο μέλος είναι Τραπεζικός Υπάλληλος). Όπως αναφέρει και ο καθηγητής παίρνουν μισθό πείνας. Δεν παίρνουν ούτε bonus!!!

  Με λίγα λόγια οι άνθρωποι δεν είναι επαγγελματίες, είναι με μια λέξη ερασιτέχνες, και σίγουρα αυτός που τους διόρισε είναι ερασιτέχνης και οδηγεί την επιχείρηση του στο κλείσιμο. Να σημειώσουμε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι περιουσία του Κυπριακού λαού και τους διαχειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Κύριε καθηγητά δεν χρειάζεται να βάλουμε την φαντασία μας να υποδείξει απαντήσεις στο ερώτημα του κ. Τιμοθέου. Ξέρουμε!!!!!!!

  Όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για να διοριστούν μέλη σε διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών είναι ευνοούμενοι των κομμάτων και έχουν ως σκοπό και στόχο με τον διορισμό τους να προωθούν το ρουσφέτι (προαγωγές, προσλήψεις κ.α.)έτσι ώστε οι ίδιοι και το κόμμα τους να έχουν στις επόμενες εκλογές κέρδη σε ψήφους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι όπου μετά τη θητεία τους σε διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών υπουργοποιήθηκαν ή έγιναν Βουλευτές.

  «Το χρήμα πολλοί εμίσησαν την Δόξα ουδείς!!!!»

 6. avatar
  phylarchus on July 27, 2011 - (permalink)

  Συμφωνώ μέχρις ένός σημείου αλλά οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες και συχνά προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Ας δούμε τα πράγματα ήρεμα και προσεκτικά.
  Αλοίμονο αν όλοι ή η πλειονότητα των διορισμένων στα Διοικητικά Συμβούλια βρίσκονται στς θέσεις τους διότι επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν το προσωπικό τους συμφέρον. ΔΕΝ είναι έτσι. Οι ίδιοι, σχεδόν όλοι αλλά με σημαντικές εξαιρέσεις, θέλουν να προσφέρουν όσο και όλοι εμείς οι άλλοι. Η διαφορά είναι ότι δεν είναι σε θέση να το κάνουν γιατί δεν έχουν την κατάλληλη μόρφωση ή προπαίδεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κύριος λόγος που διορίζονται είναι απλά η κομματική τους ταυτότητα. Δεν είναι κατ’ ανάγκη ανήθικοι, δεν είναι όμως ούτε οι πιο κατάλληλοι, αφού το πρωτεύον κριτήριο επιλογής δεν είναι η απόδοση στην συγκεκριμένη θέση.
  Στην Κύπρο όμως, μια μικρή κοινωνία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακάμπτουμε τους πολύ λίγους πιο άξιους και να ικανοποιούμαστε με τους μέτριους. Στη Γερμανία ή μια άλλη μεγάλη χώρα αν γίνεται αυτό δεν είναι και τόσο ζημιογόνο. Λόγω του μεγέθους υπάρχει ανταγωνισμός, ακόμη και μεταξύ των “μετρίων”, με τελικό αποτέλεσμα την τελική επιτυχή επάνδρωση θέσεων.
  Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στην κομματική δομή της κυπριακής κοινωνίας. Καταντήσαμε να έχουμε ξεχάσει το κριτήριο της αξιοσύνης και να επιβραβεύουμε (μόνο με άριστα) την κομματική ταυτότητα. Μέσα στα ίδια το κόμματα δε υπάρχει ακόμη μικρότρη αξιοκρατία, διότι εκεί κυριαρχεί πιο μεγάλο βαθμό το προσωπικό συμφέρον και η δημιουργία “φίλων” καιμ κλικών παρά η ανιδιοτελής ανέλιξη ικανών στελεχών.
  Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;
  Κατά τη δικιά μου άποψη όλες οι θέσεις Διοικητικών Συμβούλων και νδιευθυντών ημικρατικών και άλλων οργανισμών, είτε αμειβόμενες είτε όχι, να δημοσιεύονται και να γίνονται δεκτές αιτήσεις από όλους τους Κυπρίους γι′ αυτές. Οι διορισμοί να γίνονται με ανοικτές και ελέγξιμες διαδικασίες και τα κριτήρια να είναι όσο το δυνατό μετρήσιμα, ας είναι και ένα από αυτά η ταυτότητα ενός κπόμματος! Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπουν επί τέλους νέοι και ικανοί στα σημαντικά πόστα. Όσον αφορά τον τελεώς ανόητο και στρουθοκαμηλίστικο ισχυρισμό ότι “πρέπει να διορίζονται από την κυβέρνηση με κριτήριο την εφαρμογή της πολιτικής της”, αυτό και αν είναι η μεγαλύτερη και αισχρότερη απάτη των κομμάτων έναντι της Κύπρου.

  • avatar
   ap on July 27, 2011 - (permalink)

   Poly kales topo8ethseis kai apopseis Phylarxe. Se sygxairw.

 7. avatar
  Marios on July 27, 2011 - (permalink)

  Αγαπητοι ενα πραγμα στο οποιο ολοι αναφερεστε ειναι στη διαπλοκη των κομματων που πηγαζει απο τη δυναμη που μπορουν να εξασκουν. Η εισαγωγη οριζοντιας ψηφου μπορει να ανατρεψει σε καποιο βαθμο αυτη τη κατασταση γιαυτο και τα κομματα αντιδρουν σαν το διαολο στο λιβανι σε τετοια αλλαγη.

 8. avatar
  αθηνα on July 27, 2011 - (permalink)

  Συμφωνώ με τον κ.Παύλο Λο’ί’ζου, ουδέν κακόν αμιγές καλού.Παρά να αποφασίζει ένας άσχετος πρόεδρος,καλύτερα να αποφασίζουν άλλοι γιά μας [η Τρό'ι'κα]. Λυπούμαι πραγματικά πού το λέω αλλά η χθεσινή στάση τού ΑΚΕΛ σχετικά με την οικονομία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.Αντιλαμβάνομαι τους φόβους τού Ανώνυμου γιά το Corporate tax και τα Services που θα χάσουμε, αλλά νομίζεις ότι με τα μυαλά που έχουμε,δεν θα χαθούν anyway;[ελπίζω να μην είσαι ο γνώριμος Ανώνυμος γιατί μάλλον χάνω το χρόνο μου μαζί σου-sorry].

  • avatar
   Anonymous on July 27, 2011 - (permalink)

   Den nomizo na xathoun anyway an den iparksi alagi kirios sto foro. Stin ousia gia auto erxonte i xenoi stin kipro. Iparxoun omos ke aloi paragontes pou mpori na epireasoun opos i statherotita tu trapezikou sistimatos (sto opoio exun tis katathesis).

   Na ta isopedosume ke na parakalame gia mia troika aplos ke mono gia na apodiksume otis of proedros den mpori na antepekselthi den nomizo pos ine lisi.

   Etsi ke alios to apedikse o idios. Den xriazete na dialisume tin xora gia na enisxisume to esthima oti o xristofia ine aniparkis

 9. avatar
  Takis Xenopoulos on July 27, 2011 - (permalink)

  Πράγματι ειναι ενα επίκαιρο αρθρο μέσα σ’ αυτό το κλίμα που υπάρχει σήμερα για αναδιάρθρωση τοσο της Οικονομίας όσο και των κομμάτων αλλά ταυτόχρονα και των Πολιτικών μας. Επιτέλους πρέπει να παύσουν τα Κόμματα να διεκδικούν θέσεις εις τα Συμβούλια των Υμικρατικών Οργανισμων, αλλά να αφήνονται εις τον εκάστοτε Πρόεδρο που θα εχει και την ευθύνη δια την επιτυχή πορεία των, διαφορετικά θα έχει και τις συνέπειες τυχών αποτυχίας των. Ετσι αφού θα έχει όλες τις ευθύνες, αλλά και για ένδειξη χρηστή διοίκησης, επιβαλλεται και η δημοσίευση των θέσεων δια πλήρωση των, με αξιοκρατικά κριτήρια και οχι κομματικά, δίνοντας μάλιστα και το βιογραφικό τους σημειωμα. Νομίζω πως ειναι μαι καινοτομία στο τόπο μας που νομίζω εαν εφαρμοσθεί, μόνο καλά θα εχει… και στην οικονομία αλλά και εις την ευρυθμη λειτουργία δια ανάπτυξη και πρόοδο των.
  Αλλά και για τα Κόμματα που δεν θα έχουν πλέον τον βραχνά της Λίστας ονομάτων και παρεξηγήσεων τόσο μεταξύ των, αλλά και των μελών τους, που θα ειναι ενα βήμα πιο μπροστά, που τώρα μάλιστα ολος ο κόσμος τα απαξιώνει, με απόδειξη τίς πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές.
  Ακόμα πιστεύω σήμερα μετά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου η αποχή θα ειναι πολύ πιό μεγάλη ένεκα ακριβώς που οι πολίτες έχασα την εμπιστοσύνη των στα Κόμματα.

 10. avatar
  P. Demetriades on July 27, 2011 - (permalink)

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και καλή συζήτηση.

  Η είσήγηση γιά ανοικτές διαδικασίες, γιά όλα τα συμβούλια του δημόσιου τομέα, με βάση μετρήσιμα κριτήρια, είναι πολύ καλή και θα προωθήσει την αξιοκρατία.

  Αυτοί που ενδιαφέρονται για τα κοινά – γιατί ίσως έχουν πολιτικές φιλοδοξίες, αυτό δεν είναι κακό – θα ενδιαφερθούν ακόμη και με 10 ευρώ την ώρα. Αλλά θα λειτουργήσουν πιό αξιοκρατικά αν ο διορισμός τους γίνεται χωρίς πολιτικά κριτήρια.

  Αυτό θα βοηθήσει ώστε η επόμενη γενιά των πολιτικών θα μάθει να λειτουργεί με βάση την αξιοκρατία.

  Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται ευρέως και στη Βρετανία σε δημόσιους οργανισμούς. Και μάλιστα συνήθως χωρίς καθόλου αντιμισθία, εκτός από τα έξοδα.

 11. avatar
  Yiannis Papamichael on July 27, 2011 - (permalink)

  Κύριε Μιχαηλίδη έχω μια απορία. Που ήταν τοσα χρόνια ο κύριος Τιμοθέου όταν προίστατο της ΑΤΗΚ? Γιατί τώρα θυμήθηκε να μιλήσει? φέρνω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα με άρθρο του κατακεραύνωνε το Δ.Σ. της Αρχης (και πολυ καλά έκαμε) για διασπάθιση χρημάτων με διοργάνωση δείπνου. Όταν ήταν ο ίδιος δεν γίνονταν ανάλογα πράγματα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ωτην εκύπωση πολυτελέστατων εντύπων (με πανάκροβο χαρτί) με την ετήσια έκθεση της Αρχής όταν η ΑΤΗΚ είχε το μονοπώλιο!!!

 12. avatar
  Christos Savva on July 27, 2011 - (permalink)

  Τα Συμβούλια καταρτίζονται ήδη από μορφωμένους ανθρώπους, και νομίζω μιλάτε πολύ γενικά και απαξιωτικά. Εάν εννοείται ότι πρέπει να απαρτίζονται από ακαδημαϊκούς, αυτό δεν το έχω δει πουθενά στο κόσμο. Επίσης τι εννοείται επιτυχημένοι; εννοείται όποιος έχει κάνει τα πιο πολλά λεφτά ή όποιος καθόταν στο θρανίο μέχρι τα 35 του με μόνη εμπειρία την διδασκαλία σε πρωτοετής φοιτητές; Και τι προτείνεται για τους πολιτικούς, να κάθονται προεισαγωγικές εξετάσεις για να δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητες ή να είναι μόνο μεγάλο γαιοκτήμονες; Προτείνεται κάτι διαφορετικό από την Δημοκρατία; Και προτείνεται την εκποίηση του κρατικού πλούτου τώρα; Και αλήθεια τώρα που όλα τα multiples είναι κάτω, θεωρείται ότι είναι η καλύτερη ώρα να ξεπουλήσουμε; Και ποιος θα μας πει τι αξίζουν; Ο κολλητός του αγoραστή; Και τους υπαλλήλους να τους κάνουμε όλους ωρομίσθιους για να έχουμε 10 άξιους πλούσιος και τους υπόλοιπους νηστικούς; Εγώ λέω ας κάνουμε εισηγήσεις αλλά ας διατηρήσουμε και κάποια νηφαλιότητα και ψυχραιμία, για να μην κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο χειρότερα από ότι είναι.

 13. avatar
  NAN on July 27, 2011 - (permalink)

  Δυστηχως απο οτι εχει φανει, οι αχρηστοι που μας κυβερνουν αυτη την στιγμη φαινεται οτι εχουν αντιληφθει πλεον οτι εχουν χασει το παιγνιδι και ηθελημενα μας οδηγουν στην επιτηρηση απλα για μπορουν μετα να καταδικαζουν τα μετρα που θα μας επιβαλλονται και να ριχνουν το φταιξιμο στην κακη δυση και στην κακη ευρωπη. Την ωρα που γραφω τα πιο πανω ακουω οτι το ΔΗΚΟ επιτελους κανει κινησεις για να φυγει απο την συγκυβερνηση. Ισως τωρα να μπορεσουμε να οδηγηθουμε σε αλλαγες που τοσο χρειαζονται.

 14. avatar
  αθηνα on July 27, 2011 - (permalink)

  Κύριε Γ.Παπαμιχαήλ, συγγνώμη που παρεμβαίνω,αλλά ο τρόπος που προσεγγίζετε το θέμα, είναι κατά τη γνώμη μου αντιπαραγωγικός.Τον κ.Τιμοθέου δεν τον γνωρίζω προσωπικά,αλλά αποφάσισε τώρα να μιλήσει.Ας απαντήσουμε στις απόψεις του εαν διαφωνούμε με γνώμονα το καλό του τόπου,γιά τόν οποίο είμαι σίγουρη πως και σεις αγωνιάτε το ίδιο.Διότι με αυτή την τακτική θα κοιτάζουμε συνεχώς πίσω και προκοπή δε θα βλέπουμε.Αυτά με όλη μου την εκτίμηση.

  • avatar
   Yiannis Papamichael on July 27, 2011 - (permalink)

   Αγαπητή Αθηνά ούτε και εγω τον γνωρίζω μάλιστα ακουσα απο τρίτους (υφιστάμενους του) πολύ καλά σχόλια για την τεχνική του κατάρτιση και γενικά για τις ικανότητες του. Αλλά νομίζω είναι καιρός να εκλείψει το φαινόμενο, που παρατηρείται στην Κύπρο που κάποιος όσο καιρό κατέχει καποια θέση δεν αρθρώνει λόγο ακόμα και για πολυ σοβαρά θέματα και μόλις φύγει απο τη θέση του, αρχίζει και μιλά για πράγματα που ίσχυαν και στη διάρκεια της θητείας του.

 15. avatar
  ANNA CHARALAMBOUS on July 27, 2011 - (permalink)

  Kyrie NAN exo tin entiposi oti isai ligo ektos thematos i kano lathos?

 16. avatar
  Αλέξανδρος Μιχαηλίδης on July 28, 2011 - (permalink)

  Christos Savva on July 27, 2011:

  “Τα Συμβούλια καταρτίζονται ήδη από μορφωμένους ανθρώπους, και νομίζω μιλάτε πολύ γενικά και απαξιωτικά. Εάν εννοείται ότι πρέπει να απαρτίζονται από ακαδημαϊκούς, αυτό δεν το έχω δει πουθενά στο κόσμο. ”

  Κοιτάξετε, δεν εννοώ ακαδημαϊκούς. Αλλά αν κοιτάξετε πως χρησιμοποιούνται μερικοί ακαδημαϊκοί στον υπόλοιπο κόσμο θα αντιληφθείτε ότι έχετε λάθος (Bernanke, Council of Economic Advisors στην Αμερική, Mervin King στην Αγγλία, Axel Webber στην Ευρώπη, και ακόμη και ο Strauss-Kahn για να μην νομίζουμε ότι όλοι οι ακαδημαϊκοί είναι τέλειοι).

  “Επίσης τι εννοείται επιτυχημένοι; εννοείται όποιος έχει κάνει τα πιο πολλά λεφτά ή όποιος καθόταν στο θρανίο μέχρι τα 35 του με μόνη εμπειρία την διδασκαλία σε πρωτοετής φοιτητές; ”

  Εννοώ όποιος κάνει καλά τη δουλειά του, είτε είναι γιατρός είτε είναι δάσκαλος είτε είναι οτιδήποτε που είναι γενικά παραδεκτό από τους κοντά σε αυτόν ή αυτή ότι “κουμαντάρει″.

  “Και τι προτείνεται για τους πολιτικούς, να κάθονται προεισαγωγικές εξετάσεις για να δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητες ή να είναι μόνο μεγάλο γαιοκτήμονες; Προτείνεται κάτι διαφορετικό από την Δημοκρατία; ”

  Αδυνατώ να παρακολουθήσω. Δεν μίλησα για εκλογές, μίλησα για διορισμούς.

  “Και προτείνεται την εκποίηση του κρατικού πλούτου τώρα; Και αλήθεια τώρα που όλα τα multiples είναι κάτω, θεωρείται ότι είναι η καλύτερη ώρα να ξεπουλήσουμε; Και ποιος θα μας πει τι αξίζουν; Ο κολλητός του αγoραστή; Και τους υπαλλήλους να τους κάνουμε όλους ωρομίσθιους για να έχουμε 10 άξιους πλούσιος και τους υπόλοιπους νηστικούς; Εγώ λέω ας κάνουμε εισηγήσεις αλλά ας διατηρήσουμε και κάποια νηφαλιότητα και ψυχραιμία, για να μην κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο χειρότερα από ότι είναι.”

  Αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη συζήτηση. Ο κρατικός πλούτος μπορεί να μη συνεχίσει να είναι πλούτος όπως το διαχειριζόμαστε. Πόσα νομίζετε άξιζε η ΑΗΚ πριν 3 εβδομάδες και πόσα αξίζει τώρα; Δεν είναι της ώρας αλλά ο κρατικός πλούτος μπορεί να δοθεί σαν κρατικός πλούτος σε όλο τον πληθυσμό στα ίσα σαν μετοχές και είναι πολλοί συμπολίτες που θα προτιμούσαν αυτό το διαμοιρασμό του κρατικού πλούτου παρά από το τι συμβαίνει μέχρι σήμερα.

 17. avatar
  phylarchus on July 28, 2011 - (permalink)

  Θάθελα να απαντήσω στον κ. Χρίστο Σάββα που προφανώς αντιτίθεται σε αλλαγή της μεθόδου επιλογής Διοικητικών και άλλων Συμβουλίων από την εκάστοτε κυβέρνηση:
  - Εγώ δεν έγραψα ότι δεν είναι μορφωμένοι οι κατέχοντες θέσεις στα διάφορα Δ. Σ. Άλλωστε στην Κύπρο σήμερα θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια να βρει κανείς αμόρφωτους
  με την ευρύτερη έννοια. Απλά από τα αποτελέσματα είναι σαφές ότι η λειτουργία των πλείστων οργανισμών που έχουν εξάρτηση από την κυβέρνηση είναι αποτυχημένη. Εγώ δεν αναφέρομαι ούτε σε Ακαδημαϊκούς, γιατί η επιτυχής διοίκηση δεν είναι άμεση απόρροια ακαδημαϊκής μόρφωσης ή πείρας. Η ίδια η πράξη της επιλογής Διοικητικών (ή άλλων) Συμβούλων απαιτεί ειδική εμπειρογνωμοσύνη, που συχνά εξαρτάται και από το είδος της δουλειάς που στοχεύεται, και η οποία σίγουρα δεν βρίσκεται στον Πρόεδρο ή τα πολιτικά πρόσωπα που κάνουν τις επιλογές. Ένα απλό παράδειγμα: μια εταιρεία του μεγέθους των Κυπριακών Αερογραμμών στο εξωτερικό έχει το πολύ 5-7 Διοικητικούς Συμβούλους (βασική αρχή του μάνατζμεντ για να λαμβάνονται αποφάσεις), στην Κύπρο 18 αν δεν λανθάνομαι. Αντιλαμβάνεστε ότι από ένα σημείο και πέρα το όποιο πλήθος δημιουργεί…χάος.
  “Επιτυχημένοι″ δεν το είπα εγώ, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι υπονοείται να έχουν μια κάποια σχέση με τη συμβουλευτική δουλειά που τοποθετούνται να κάνουν για να μπορούν να προσφέρουν. Να μην είναι για παράδειγμα…ποδοσφαιριστής ο Δ. Σ. των Κ.Α. Για τους πολιτικούς θα προτείνω κάτι, αν εσείς μού δώσετε τον ορισμό του πολιτικού, γιατί εγώ δεν τον ξέρω. Υποψιάζομαι όμως, απ’ αυτό που γράφετε, ότι πολιτικός είναι εκείνος που διορίζεται σε δημόσιες θέσεις ή που αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιος για να διορίζεται. Όχι, κ. Σάββα, και οι πολιτικοί να υποβάλλουν την αίτησή τους και στα προσόντα να αναφέρουν και την…πολιτική τους ιδιότητα, τι άλλο; Δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη Δημοκρατία το προτεινόμενα, όπως ισχυρίζεστε, είναι η ίδια η Δημοκρατία.
  Τα άλλα που γράφετε, περί μεγαλογαιοκτητών, εκποίησης του κρατικού πλούτου, ωρομίσθιους υπαλλήλους, 19 άξιους πλούσιους και τους υπόλοιπους νηστικούς, νομίζω δεν με αφορούν.

 18. avatar
  αθηνα on July 28, 2011 - (permalink)

  Επι τού προκειμένου κ.Παπαμιχαήλ,συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Καί μιά διαφωνία με την κ.Αννα Χαραλάμπους: ο ΝΑΝ δεν είναι καθόλου εκτός θέματος αγαπητή μου.Ισα-ίσα κτύπησε στο κέντρο του θέματος.

 19. avatar
  Louis Solomou on August 6, 2011 - (permalink)

  In this one, I’ll have to disagree on one small issue. I believe that democracy Greek style is not working (regardless of the turnout rate in elections). I believe we have to move to a more western style democracy and I explain.
  Even though it would be better to increase the turn out rates in elections for the reason you explain, I believe it is not feasible in developed countries, like ours, to do so because citizens’ time is expensive. Citizens find it not in their immediate best interest to spend their scare time in politics. Also, democracy as a checking mechanism has many drawbacks which even ancient Greeks, Plato for example, recognized. Plato made the radical but WRONG suggestion of the dictatorship of philosophers. However, I believe Plato got the direction of his suggestion right. The power of politicians and democracy should be balance with some form of independent agencies that employ experts on the different issues. The returns of this experts should be contingent on the success of their agency performance. This reduction in the power of politicians by independent and incentive compatible authorities is what I call Western style democracy. This is what we need in my opinion.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS