Skip to content

Επίτιμο Διδακτορικό Γιώργου Κωνσταντινίδη

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on September 9th, 2011 - 4 Comments
avatar

 Την ερχόμενη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα το Γιώργο Κωνσταντινίδη, καθηγητή χρηματοοικονομικής στη φημισμένη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης μεγάλωσε στην Κύπρο και πήγε να σπουδάσει στην Αμερική το 1968.  Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αμερική και στο Σικάγο διδάσκει από το 1978.  Είναι ο περισσότερο γνωστός Έλληνας καθηγητής στον τομέα της χρηματοοικονομικής στον κόσμο και είναι από τους περισσότερο φημισμένους καθηγητές χρηματοοικονομικής παγκόσμια.  Αυτό μπορείτε να το αντιληφθείτε αν χρησιμοποιήσετε το google scholar για να αναζητήσετε αναφορές στα έργα του.  

 Βασική ερευνητική δραστηριότητα του Γιώργου Κωνσταντινίδη είναι η ενασχόληση με το γιατί, μακροπρόθεσμα, οι μετοχές στο χρηματιστήριο δίνουν αποδόσεις μεγαλύτερες από το τι πολλές θεωρίες στα οικονομικά υποδεικνύουν.  Δύο κύριες θεωρίες που έχει αναπτύξει ο κ. Κωνσταντινίδης είναι η θεωρία του habit formation, δηλαδή της απόκτησης συνηθειών και η θεωρία του τι συμβαίνει όταν οι επενδυτές δεν μπορούν να δανειστούν όσο θα ήθελαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και αντιμετωπίζουν μόνιμη αβεβαιότητα στους μισθούς τους.  Και οι δύο θεωρίες διδάσκονται πλέον ευρέως σε πανεπιστήμια σαν πιθανές εξηγήσεις των υπεραποδόσεων των μετοχών σε σχέση με ομόλογα για μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες.  Η τελετή είναι ανοικτή στο κοινό και θα χαρούμε να σας δούμε στην τελετή αναγόρευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την άλλη Τρίτη.

 Επ’ ευκαιρία αυτής της τελετής, την ερχόμενη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ., η Έδρα Χρηματοοικονομικών της Τράπεζας Κύπρου και η Μονάδα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου συνδιοργανώνουν συζήτηση ανοικτή στο κοινό με θέμα «Οικονομική Κρίση: Διεθνής και Κυπριακή Διάσταση».  Η συζήτηση θα γίνει στη διεθνή γλώσσα έρευνας και του επιχειρείν, δηλαδή στα Αγγλικά, με τίτλο “Financial Crisis: Global and Local Perspectives”. Θα χαρούμε να σας δούμε και σε αυτή την εκδήλωση.

 Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Categories → Οικονομία

4 Comments
 1. avatar

  Αισθάνομαι την ανάγκη να σχολιάσω το απόσπασμα εξαιτίας του σοβαρού κινδύνου να προκαλέσει παράλογη ευφορία (irrational exuberance) ανάμεσα στο μη-μυημένο και εύκολα επηρεαζόμενο κοινό. Εν συντομία, οι παρατηρήσεις μου είναι οι ακόλουθες.
  1. Στρεβλοί δείχτες: Οι χρηματιστηριακοί δείχτες, που χρησιμοποιούνται για μέτρηση των αποδόσεων των μετοχών σε σχέση με άλλες αξίες, δεν είναι αντικειμενικοί διότι δεν περιλαμβάνουν τις δημόσιες εταιρείες που εν τω μεταξύ πτώχευσαν και καταπόντισαν τα κεφάλαια των χαμένων επενδυτών.
  2. Χρονικός ορίζοντας: Οι μετοχές, όπως όλες οι άλλες αξίες, υπόκεινται σε βραχυ-, μεσο- και μακρο- χρόνιες διακυμάνσεις, σύμφωνα με τους κύκλους που ταλανίζουν την οικονομία, την πολιτεία και την κοινωνία. Συνεπώς, οι αποδόσεις επηρεάζονται τα μέγιστα από τη χρονική βάση μέτρησής τους.
  3. Ποσοστιαία κατανομή: Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι οι μετοχές δημόσιων εταιρειών δεν αποδίδουν πάντοτε περισσότερα από άλλες αξίες, όπως τα ομόλογα και τα ακίνητα. Συνεπώς, εφαρμόζουν τον χρυσό κανόνα, που είναι η μέγιστη κατανομή των κινδύνων ανάμεσα σε επιλεγμένες κατηγορίες επενδύσεων.

 2. avatar
  Alexandros Michaelides on September 9, 2011 - (permalink)

  Αγαπητέ Σοφοκλή,

  με όλο το σέβας, υπάρχει βιβλιογραφία που αναλώνεται με το (1) και ειδικά με το (2). Το (3) είναι άσχετο αν διαβάσεις προσεκτικά τι έχω γράψει. Δε θα σε κουράσω με βιβλιογραφία διότι αμφιβάλλω αν θα τη διαβάσεις. Ο κόσμος αλλάζει, η επιστήμη προχωρά και εμείς πρέπει να προσπαθούμε να προχωρούμε μαζί της παρά να μένουμε σε αυτά που μάθαμε πριν 30 χρόνια. Πολύ φιλικά.

 3. avatar
  Σοφοκλής Μιχαηλίδης on September 9, 2011 - (permalink)

  Η απάντηση του καθηγητή όζει αυταρχισμού και σνομπισμού. Εάν θέλει να διαλογίζεται μόνο με νεαρούς πανεπιστημιακούς, υποβλέποντας τους ηλικιωμένους τραπεζικούς, ας το δηλώσει ευθαρσώς. Το σχόλιό μου απευθυνόταν προς το εύκολα επηρεαζόμενο κοινό και όχι προς τον ίδιο ή άλλους ακαδημαϊκούς που αυτοθαυμάζονται ενώ οι πλείστοι σκεπτόμενοι άνθρωποι, βασισμένοι στην κοινή λογική, αμφιβάλλουν για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των προσεγγίσεών τους. Όσον αφορά το τελευταίο, έχουν εμφανισθεί εκατοντάδες άρθρα, όπως ‘The Profession in Crisis’ το οποίο ο Νομπελίστας Paul Krugman δημοσίευσε πρόσφατα στην Eastern Economic Review. Όσον αφορά την κριτική της σύγχρονης χρηματοοικονομικής, η ευρύτατη υποδοχή των βιβλίων του Nicholas Taleb – ανάμεσα στα οποία είναι ‘The Black Swan’ – ομιλεί από μόνη της.

 4. avatar
  kax on September 12, 2011 - (permalink)

  Κύριε Μιχαηλίδη
  Συγχαρητήρια για την σημερινή εκδήλωση .Ήταν εξαιρετική και ιδιαίτερα μορφωτική.Νομίζω μετά την τόσο μεγάλη επιτυχία ίσως να πρέπει να διοργανώσετε και άλλες παρόμοιες ,όποτε έχετε την ευκαιρία.Είναι φανερό ότι οι Κύπριοι διψούν για έτσι ψηλού επιπέδου συζητήσεις.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS