Skip to content

Θλιβερό και ανησυχητικό!

Posted by (Regular StockWatch Contributor) on October 11th, 2011 - 11 Comments
avatar

 Μόλις ενημερώθηκα ότι κατόπιν κομματικών παρεμβάσεων ακυρώνεται η διάλεξή μου με τίτλο Για μια νέα πολιτική πορεία μετά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου που προγραμματιζόταν να δοθεί στις 7 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ελευθέρου Πανεπιστημίου με το Δήμο Αμμοχώστου στη Λεμεσό.

 Η ακύρωση ήρθε μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα από το Δήμο για να αλλάξω το θέμα της διάλεξης.  Φαίνεται πως κάποιες πολιτικές ομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφώνησαν με το θέμα της ομιλίας.  Προφανώς, κάποιες απόψεις θεωρήθηκαν επικίνδυνες και δεν «έπρεπε» να ακουστούν.

 Λυπάμαι, διότι οι κομματικοί δημοτικοί σύμβουλοι ενός δήμου που αγωνίζεται για την ελευθερία του δεν φαίνεται να κατανοούν την έννοια του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ Πανεπιστημίου.  Όποτε, λοιπόν, οι κύριοι/κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι κρίνουν ότι οι δημότες τους θα ήθελαν να ακούσουν έναν ακαδημαϊκό να αναπτύσσει τη σκέψη του για μια νέα πολιτική πορεία μετά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου θα ανταποκριθώ πρόθυμα.

 Τώρα, η μόνη βοήθεια που μπορώ να προσφέρω σε έναν Δήμο που αγωνίζεται για την ελευθερία του είναι να παρατηρήσω ότι η καλύτερη υποστήριξη στην υπόθεση της ελευθερίας είναι η ελευθερία της έκφρασης

 Και πιο ήταν το θέμα της ομιλίας που προκάλεσε αντιδράσεις; Ακολουθεί η πλήρης περίληψη όπως έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ελεύθερων Πανεπιστημίων σε όλες τις πόλεις –περιλαμβανομένου και του Δήμου Αμμοχώστου πριν την αντίδραση των κομματικών ομάδων.

 Για μια νέα πολιτική πορεία μετά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου

 Τρία ερωτήματα θα απασχολήσουν τη διάλεξη: 1.  Πώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε; 2. Πώς οραματιζόμαστε την νέα Κύπρο; 3.  Πώς ξεκινάμε την νέα πορεία μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011;

 Η διάλεξη θα αναλύσει πώς η τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011 κινητοποίησε ισχυρά κοινωνικά ρεύματα που απαιτούν εκσυγχρονισμό του πολιτικο-διοικητικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η κοινωνία συνειδητοποιεί ότι χρειαζόμαστε βαθιές τομές και εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση, το πολιτικό σύστημα και τη γενικότερη νοοτροπία που διαπερνά το δημόσιο βίο.

 Οι πολίτες διερωτώνται «Υπάρχει ελπίδα;».  Η απάντηση είναι ΝΑΙ, υπάρχει ελπίδα, έχουμε προοπτική.  Στο χέρι μας είναι να οικοδομήσουμε μια νέα, σύγχρονη, δημιουργική Κύπρο.  Μέσα από την τραγωδία, μας παρουσιάζεται μια σπάνια ευκαιρία. Αν θέλουμε να τιμήσουμε με έργα και όχι με λόγια τους νεκρούς δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη.  Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό και ακολουθεί συζήτηση.

 Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και πρόεδρος της Συνόδου των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Norwegian school of Economics, και senior fellow στο Wharton School, University of Pennsylvania. Διετέλεσε πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών (2007-2015) και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2002-2010). Έχει δημοσιεύσει πέραν το 150 επιστημονικών άρθρων σε χρηματοοικονομικά και διοικητική επιστήμη. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα κινέζικα και βραβεύτηκαν από την Αμερικανική Επιστημονική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας. Το 2006 βραβεύθηκε με το Βραβείο Αριστείας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρησιακής Έρευνας. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από Princeton University (1986) και διετέλεσε επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής καθηγητής στο University of Pennsylvania.

Categories → Οικονομία

11 Comments
 1. avatar
  CPP on October 11, 2011 - (permalink)

  Απιστευτο! Μου κανει εντυπωση διοτι ειχα δει το Κ. Γαλανο στη τηλεοραση προ ημερων και μιλουσε για την αναγκη ενοτητας και εκσυγχρονισμου του πολιτικου συστηματος! Και ερωτω ξανα, υπαρχει ελπιδα?

 2. avatar
  NAN on October 11, 2011 - (permalink)

  πολυ λυπηρο να γινετε αυτο με τετοιο τροπο. Επρεπε να ντρεπονται που προσβαλουν με αυτο τον τροπο εναν ακαδημαικο τεραστιου κυρους οπως τον κυριο Ζενιο. Εγω σαν παλιος φοιτητης του πανεπιστημιου Κυπρου ειχα την τυχη να παρακολουθησω διαλεξεις του τις οποιες εχω συγκρατησει στην μνημη μου οσο τιποτε αλλο.

  Κριμα πραγματικα. Η πολιτική δειλία εχει φτασει στην Κυπρο σε ανισηχυτικα επιπεδα.

 3. avatar
  pete on October 11, 2011 - (permalink)

  Dr. Zenios,

  Don´t give up, we support you 100%!

  CIIM MBA grad

 4. avatar
  Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς on October 11, 2011 - (permalink)

  Αγαπητέ μου κ. Ζένιο και λοιποί. Όσο εμείς οι πολίτες δίνουμε υπόσταση στους κομματικούς θα έχουμε και άλλα δυστυχήματα και άλλους νεκρούς. Η κομματική δικτατορία είναι παντού. Για αυτό λυπάμαι που υπάρχει τρόπος να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις σήμερα στην Κύπρο.

 5. avatar
  αθηνα on October 11, 2011 - (permalink)

  Μα κ.Πρύτανη,θα έπρεπε να είστε προετοιμασμένος γιά την επέλαση του οδοστρωτήρα του ΑΚΕΛ,που βαυκαλίζεται να θεωρεί πως ανήκει-λέει-στις προοδευτικές δυνάμεις [εδώ γελάτε!].Αυτοί είναι φανταμενταλιστές του χειρίστου είδους,την πρόοδο γιατί την φέρνουν στα χείλη τους;Εκείνον που λυπάμαι πραγματικά είναι το Γαλανό,παρόλο που δεν ξέρω το παρασκήνιο της ληφθείσας απόφασης.Γιατί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν όρθωσε το ανάστημά της; Αναμένουμε λεπτομέρειες.

 6. avatar
  Anthony V on October 11, 2011 - (permalink)

  Please arrange a new venue and let us know on Facebook.
  Do not let the system cancel your thoughts!

 7. avatar
  Lefthy Georgiou on October 12, 2011 - (permalink)

  Tι άλλο θα μπορούσε κανείς, να φανταστεί στην Κύπρο του 2011;
  Μόνοι μας βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας, αλλά έστω και τυφλοί επιμένουμε να λέμε ,είχαμε δίκαιο ,είμαστε αθώοι, αγωνιζόμαστε για την “Σωτηρία της Κύπρου!”
  Διευθετήστε διάλεξη στη Λάρνακα! Δεν είδατε πως οι Λαρνακείς ΤΟΛΜΗΣΑΝ και προπηλάκισαν τον Ντάουνερ αλλά και τον Δήμαρχο τους όταν αυτοί αρνήθηκαν να απαντήσουν σε καυτά ερωτήματα για την μελλοντική λύση που μας προδιαγράφουν;
  Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ανησυχητικά σημεία λογοκρισίας, μονό μας όπλο το ΙΝΤΕΡΝΕΤ (μέχρι να μας το κλείσουν όπως του κ.Παπαξενόπουλου).
  Μέχρι που θα φτάσουμε σε τούτο το τόπο, για να αντιληφθούν αυτοί που πρέπει, ότι πρέπει να αφήσουμε την παλαιοκομματική πολιτική και να αφήσουμε ανθρώπους με ανεπτυγμένοι Ευφυΐα να οδηγήσουν την Κύπρο στην Ειρηνική και Εύπορη συνύπαρξη του Λαού της!

 8. avatar
  αθηνα on October 12, 2011 - (permalink)

  Γαλανέ ακούς; Mάλλον πρέπει να περνά το καράβι σου απ’την ακρογιαλιά των Σειρήνων.Η άλλη εξήγηση είναι να εξασφάλισες δέσμευση του προέδρου γιά αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού,οπότε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

 9. avatar
  GIORGOS on October 12, 2011 - (permalink)

  Ke Zenio

  Na thewreis ton eafto sou tyxero. Se alli xwra (apo aftes me tis opoies mas taftizei syxna o polyxronemenos mas Proedros) mallon tha katadikazosoun se 49 mastigwseis kai kamia 10ria xronia se kapoio mpoutroumi. Edw o kosmos akoma den einai etoimos gia tetoia, – den kseroume stin ekseliksi. To simantiko einai na synexiseis ton agwna ton kalo. H favlokratia stin Kypros einai panisxyri, oxi omws kai anikiti.

  Tromeri apogoitefsi o A. Galanos. Na aposyrei tin ypopsifiotita tou. Den to aksizei.

 10. avatar
  Anonymous on October 12, 2011 - (permalink)

  ke esi kyrie zenio iroas.

  gemosame iroes se afto to nisi den mas foroun i topoi

  • avatar
   αθηνα on October 12, 2011 - (permalink)

   Ο άνθρωπος είχε προσκληθεί να μιλήσει στο δήμο Αμμοχώστου.Κάποιοι ομο’ι′δεάτες σου, που προφανώς δεν αντέχουν την πολλή δημοκρατία,έκαναν το αδύνατο-δυνατό να τον εμποδίσουν και τα κατάφεραν.Μπράβο τους! Τώρα, αν εσύ οπτασιάζεσαι ήρωες, είναι καλύτερα να το ψάξεις το θέμα.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS