Skip to content

Σπιθαμιαίοι ηγέτες, κολοσσιαίες ζημιές

Posted by (Author) on October 12th, 2011 - 67 Comments
avatar

Για μια στιγμή, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου, πίστεψα ότι το σχεδόν αδιανόητο θα μπορούσε να συμβεί: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναλάμβανε τις ευθύνες που ρητώς του απέδιδε το πόρισμα και θα παραιτούνταν.  Έτρεφα αυτή την αμυδρή ελπίδα όχι γιατί ο κ. Χριστόφιας μας είχε δώσει δείγματα μεγαλοσύνης ως ηγέτη, αλλά γιατί θεωρούσα ότι η λαϊκή καταγωγή του, για την οποία περηφανεύεται, θα είχε διαμορφώσει ένα άνθρωπο με μπέσα – κάποιον που τηρεί το λόγο του, που ενδιαφέρεται να προστατεύσει την υπόληψή του.  Ήταν νωπή στη μνήμη μου, βλέπετε, η διαβεβαίωσή του, στο διάγγελμα της 14ης Ιουλίου: «Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο.  Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν!».

Έκανα λάθος. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενήργησε ως ιδιοτελής πολιτικάντης, όχι ως υπεύθυνος ηγέτης.  Ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την εξουσία και λιγότερο για το καλό του τόπου.  Δεν σεβάστηκε διαδικασίες του κράτους δικαίου που ο ίδιος θέσπισε.  Θυμόμαστε όλοι ότι, με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκε ο έγκριτος δικηγόρος ο κ. Π. Πολυβίου ως μονομελής Ερευνητική Επιτροπή «για να εξετάσει το θέμα ευθύνης και/ή ευθυνών για την έκρηξη […] στο Μαρί».  Στους όρους εντολής περιλαμβάνονταν 12 προς διερεύνηση ζητήματα, πρώτο μεταξύ των οποίων ήταν «το σύνολο ενεργειών, παραλείψεων, γεγονότων, συνθηκών ή το συνδυασμό τους, που οδήγησαν στην έκρηξη».  Η ερευνητική διαδικασία υπήρξε άψογη, ουδείς την αμφισβήτησε.

Το Πόρισμα εκδόθηκε, οι ευθύνες αποδόθηκαν.  Ποιό είναι το στάτους του Πορίσματος; Συνιστά μια απλή έκφραση γνώμης του συντάκτη του; Όχι βέβαια.  Στη δημοκρατία μερικά κείμενα αποκτούν αυξημένη εγκυρότητα έναντι άλλων – δεν συνιστούν δηλαδή απλή έκφραση γνώμης – αφού στους συντάκτες των κειμένων αυτών έχουμε αναθέσει, με βάση τις διαδικασίες του κράτους δικαίου, τη συναγωγή συμπερασμάτων για θέματα που μας απασχολούν.

Με άλλα λόγια, όταν σε ένα κράτος δικαίου επιθυμούμε να γνωρίζουμε έγκυρα, εμπιστευόμαστε τους ισχυρισμούς γνώσης (knowledge claims) που διατυπώνονται στα κείμενα των αρμοδίων οργάνων.  Η διαδικασία συναγωγής της γνώσης προσδίδει εγκυρότητα στη γνώση.  Αυτός είναι ο λόγος που οι αποφάσεις των δικαστηρίων ή οι Εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Επιτρόπου Διοικήσεως, λ.χ., δεν συνιστούν απλώς μια ακόμη γνώμη, αλλά έχουν αυξημένη εγκυρότητα (και δραστικότητα) τα συμπεράσματά τους.  Αυτός είναι ο λόγος που οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα, όχι οι δημοσκοπήσεις, αποφέρουν έγκυρη γνώση σχετικά με τις απόψεις των πολιτών.

Δεν επιδέχονται αμφισβήτηση τα επίσημα Πορίσματα; Φυσικά και επιδέχονται.  Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει.  Όχι όμως οι εκπρόσωποι θεσμών – τους δεσμεύει ο ρόλος.  Εφόσον στην επιτροπή Πολυβίου ανατέθηκε «η εξέταση των ευθυνών για την έκρηξη», η άρρητη παραδοχή (που στο διάγγελμα Χριστόφια μετετράπη σε ρητή δέσμευση) είναι ότι τα συμπεράσματά της θα γίνουν αποδεκτά.  Όπως ο Νίξον για το σκάνδαλο Γουότεργκεητ ή ο Κένεθ Λέη στο σκάνδαλο της Enron, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δικαιούται να έχει τη δική του εκδοχή των ευθυνών για την έκρηξη, αλλά αυτή η εκδοχή είναι μια απλή γνώμη μεταξύ πολλών – στερείται της γνωσιολογικής εγκυρότητας του Πορίσματος.  Με απλά λόγια, σε ένα κράτος δικαίου, αν πρέπει να πιστέψουμε κάποιον, αυτός είναι ο κ. Πολυβίου, όχι ο κ. Χριστόφιας.  Γιατί; Διότι, μέσα από τις διαδικασίες του κράτους δικαίου, έχουμε προαποφασίσει ποιόν θα εμπιστευθούμε: Την ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή.

Κινήθηκε εκτός των όρων εντολής του ο κ.Πολυβίου; Όποιος διάβασε το Πόρισμα, γνωρίζει την απάντηση: Κατηγορηματικά όχι.  Ο κ. Πολυβίου προσκομίζει πλούσιο εμπειρικό υλικό και χρησιμοποιεί αμείλικτη καρτεσιανή λογική για τη συναγωγή των συμπερασμάτων του.  Το ερμηνευτικό κλειδί για να καταλάβει κανείς το Πόρισμά του είναι η ρητή θέση του ότι η άγνοια είναι ασυγχώρητη για έναν αξιωματούχο που έχει προσωπική εμπλοκή σε θέματα μείζονος κρατικής σημασίας.  Η θέση αυτή είναι απολύτως εύλογη, τόσο με βάση την κοινή λογική, όσο και με βάση τους όρους εντολής του, αφού ο κ. Πολυβίου κλήθηκε να ερευνήσει και τυχόν «παραλείψεις».  Η άγνοια, στο βαθμό που προκύπτει από αδικαιολόγητες παραλείψεις του αξιωματούχου, είναι ασυγχώρητη.  Ο κ. Πολυβίου, με αξιοσημείωτη επιμέλεια, αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος και γνώριζε (π.χ. για την επικινδυνότητα του φορτίου) και, εκεί που δεν γνώριζε, όφειλε να γνωρίζει.  Το Πόρισμα περιγράφει λεπτομερώς τις παραλείψεις του Προέδρου (βλ. 444-458).      

Το Πόρισμα Πολυβίου είναι αγγλοσαξονικών προδιαγραφών.  Ταράζει τα μεσανατολίτικα ήθη μας και γι αυτό εκπλήσσει.  Ο κ. Πολυβίου αντιμετωπίζει ίσος προς ίσον την εξουσία, δεν της χαρίζεται.  Με χειρουργική ακρίβεια πηγαίνει στην ουσία των ζητημάτων που ερευνά, δεν αρέσκεται σε γραφειοκρατικές υπεκφυγές για την «εγγενή παθογένεια της διοίκησης» κλπ.  Τα συστήματα διοίκησης τα κινούν άνθρωποι, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνες τους.  Όπως στα πορίσματα της Επιτροπής Ρότζερς για την έκρηξη του διαστημοπλοίου «Τσάλεντζερ» το 1986, της Διακομματικής Επιτροπής για τον τυφώνα «Κατρίνα» το 2005 ή της Επιτροπής για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, εντοπίζονται παραλείψεις συγκεκριμένων προσώπων και οργάνων, έτσι και στο Πόρισμα Πολυβίου καταλογίζεται «ασύγγνωστη αμέλεια, ολιγωρία, ανεπάρκεια», «αναβλητικότητα» και «μη εκτέλεση καθήκοντος» σε πολιτικούς αξιωματούχους, στους οποίους είχαμε εμπιστευθεί την ασφάλεια και την ευημερία μας.

Αν οι αξιωματούχοι αυτοί ήταν Ιάπωνες, το πιθανότερο είναι ότι θα έκαναν χαρακίρι.  Δεν θα άντεχαν το φορτίο των τύψεων.  Εδώ, αντιθέτως, έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλάνε για «πολιτικό πραξικόπημα»! Είναι εμφανές ότι δεν αναγνωρίζουν καμία άλλη αξία πέραν αυτής του προσωπικού και κομματικού συμφέροντος! Δεν σέβονται τις διαδικασίες του κράτους δικαίου, αρνούνται να υπαγάγουν τον εαυτό τους στους κοινά συμπεφωνημένους κανόνες, η τράπουλα αποδεικνύεται σημαδεμένη.  Ενεργούν ως «ιδιώτες» κλονίζοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς.  Ελπίζουν ότι θα ξεχάσουμε την 11η Ιουλίου 2011, απορροφημένοι καθώς θα είμαστε με τον πιθανό πλούτο που θα φέρει το φυσικό αέριο ή με – τι άλλο; – το Κυπριακό.  Λησμονούν ότι το στίγμα της εγκληματικής ανευθυνότητας ούτε εξαλείφεται, ούτε εξαγοράζεται.  Θα τους συνοδεύει για πάντα.

Αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναλάμβανε τις αποδεδειγμένες, πλέον, ευθύνες του με την παραίτησή του, θα είχε την ευκαιρία να περάσει στην ιστορία με μια ασυνήθιστη για τα ήθη μας πράξη, οποία θα πρόδιδε και σεβασμό των θεσμών και πολιτική γενναιότητα.  Το ίδιον συμφέρον θα υπήγετο στο συμφέρον της «πόλεως», η πολιτεία θα είχε την ευκαιρία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.  Η παραίτηση θα ήταν μια υποδειγματική και, για όλους, θεραπευτική ηγετική πράξη.  Αντ΄ αυτού, προσκολλημένος στην εξουσία, ο κ. Χριστόφιας διαπαιδαγωγεί μια ολόκληρη κοινωνία στην ανευθυνότητα και την ιδιοτέλεια, κλονίζει την εμπιστοσύνη μας στο αξίωμά του και την κυβέρνησή του, σπέρνει το διχασμό.  Η ανευθυνότητα του ανδρός αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά…

(*) Ο κ. Χ. Κ. Τσούκας είναι καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και καθηγητής Οργανωσιακών Σπουδών στο University of Warwick (http://htsoukas.blogspot.com)

Categories → Οικονομία

67 Comments
 1. avatar
  Ανώνυμα on October 12, 2011 - (permalink)

  Το κείμενο είναι εξαιρετικό αλλά μονόπλευρο. Θα ανέμενα από τους ακαδημαϊκούς μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση που να αναγνωρίζει ή τουλάχιστον να πραγματεύεται τα ουσιαστικά επιχειρήματα της άλλης πλευράς: ότι το Σύνταγμα είναι πιο σημαντικό έγγραφο από το πόρισμα Πολυβίου.

  • avatar
   Anonymous on October 12, 2011 - (permalink)

   Με βάση το επιχείρημα σου, κανένας πρόεδρος δεν πρέπει να αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη για οποιοδήποτε πράξη του και να παραιτείται, αφού το σύνταγμα είναι υπεράνω.

  • avatar
   αθηνα on October 12, 2011 - (permalink)

   Μα εδώ,δεν είναι θέμα σύγκρισης συντάγματος με ένα πόρισμα,όπως πονηρά υπονοείς.Απεναντίας,ένας άξιος πρόεδρος θα πρέπει να σέβεται όχι μόνον το γράμμα,αλλά και το πνεύμα του συντάγματος.Δηλαδή,ο κ.Χριστόφιας από τη στιγμή που διόρισε τον Πολυβίου,βάσει του συντάγματος τον κατέστησε οιωνεί θεσμό.Σε τελική ανάλυση Ανώνυμε,γιατί να χρεώσει τη δημοκρατία με όλ’αυτά τα έξοδα,γιά ένα πόρισμα που θα έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια; O πρόεδρος θα ήταν πιό σωστός, αν εκ των προτέρων έλεγε ότι δεν θα τον δεσμεύει το πόρισμα.Νομίζω;

 2. avatar
  Fil on October 12, 2011 - (permalink)

  Bravo k. Tsouka. Synexiste na grafete. To panepisthmio poly tyxairo pou sas exei.

 3. avatar
  Στάθης on October 12, 2011 - (permalink)

  Επομένως, κ. Τσούκα, ο ηγέτης που συνεχίζει να παραμένει στη θέση του παρά τη λαϊκή αντίδραση είναι σπιθαμιαίος; Και αυτός που επιλέγει να πάει σπίτι του είναι ο πραγματικός ηγέτης;

  Κάπως μπλέξαμε τους όρους, νομίζω.

  Δεν λέω, ο άνθρωπος τα έκανε θάλασσα. Αφήστε τον να φάει το κόστος και καταψηφίστε τον σε ενάμησι χρόνο.

  Γιατί βιάζεστε;

  • avatar
   Αξιοκράτης on October 12, 2011 - (permalink)

   Γιατί κύριε Στάθη, φαντάσου ενάμιση χρόνο επιπλέον θάλασσας που θα καταλήξουμε! Τσουνάμι θα είναι πια, όχι απλά θάλασσα. Αλίμονό μας, τι άλλο μπορεί να καταστραφεί πια!
   Αν ήταν γιατρός και η αμέλειά του σκότωνε κόσμο, πού θα ήταν τώρα; Θα λέγατε, άσε τον άνθρωπο, κάποια στιγμή θα αφυπηρετήσει και αυτός;

  • avatar
   αθηνα on October 12, 2011 - (permalink)

   Συμφωνώ μαζί σου,υπό ποίαν έννοιαν; Oτι σε τελική ανάλυση,εκείνος που είπε πως,κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει,πρέπει να ήταν πράγματι πολύ σοφός!

  • avatar
   Nicos on October 14, 2011 - (permalink)

   Me tin paretisi tou o proedros tha ekane tin arxi mias neas politikis stin kypro. O kypriakos laos isos ksipnisi kai mathi na timora ta adika kai na apeta afta pou tou aksizoun.Isws twra ksipnisi apo ton lithargo ton opoio briskete edo kai xronia. Isos katalaboume telika pos den imaste sklabomenoi kai exoume dikaiomata, koultoura i opoia kaliergithike stin kypriaki koinonia apo tous tosous kataktites pou perasan apo tin kypro diaxronika. Prepei na stamatisoume na ypoklinomaste stin eksousia.

 4. avatar
  Anonymous on October 12, 2011 - (permalink)

  γενικα εχει δικαιο αλλα εμπορουσε να τα πει σε 2 γραμμες. δεν δινει επιχειρηματα. υποτιθεται ο λογος που βαλλουν ακαδημαικους να γραφουν ειναι για να λεν μια γνωμη ειδικου και να αναφερουν κατι καλυτερο που εκεινα που ακους συνεχεια καθημερινα. εφοσον δεν ειχε κατι καλυτερο να γραψει απο το τι ακουμε καθε μερα, δεν επρεπε να το γραψει παρολο που γενικα εχει δικαιο.

  • avatar
   αθηνα on October 12, 2011 - (permalink)

   Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης,ειδικά σε στενοκέφαλους.

 5. avatar
  NAN on October 12, 2011 - (permalink)

  Πολυ καλο αρθρο. Νομιζω ομως αυτο που πρεπει ολοι να καταλαβουμε ειναι οτι το πορισμα δεν αποτελει απλα μια γνωμη ενος ανθρωπου. Αντιθετως, απλα μια γνωμη ειναι η αποψη του ΑΚΕΛ και του Χριστοφια και πολυ απλα πρεπει να αναλαβουν τις ευθυνες τους και να παραιτηθουν και ας εμμενουν στην γνωμη τους για το πορισμα. Οχι το αντιθετο.

  Η μονη μου απορια ειναι πως αποδεχεται την κριτικη (επιθεση θα ελεγα καλυτερα) ο κυριος πολυβιου και δεν τους σερνει στα δικαστηρια. Η μονη εξηγηση ειναι οτι απλα τους αφηνει αρκετο σχοινι για να κρεμαστουν απο μονοι τους και ισως μετα να το πραξει σαν τελειωτικο κτυπημα για τον χειροτερο και το πιο ανευθυνο προεδρο του πλανητη και της ιστοριας.

 6. avatar
  Λίζα on October 12, 2011 - (permalink)

  Πολύ καλό άρθρο. Καυστικό και αιχμηρό, όπως πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση.

  Σημειώνω την “θεραπευτική ηγετική πράξη.” Η παραίτηση στην προκειμένη περίπτωση είναι πράξη κάθαρσης.

  Το ερώτημα είναι αν θα λύσει το ευρύτερο πρόβλημα που εντοπίζει ο Πολυβίου και είναι γενικό γνωστό: της κομματοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της έλλειψης σεβασμού για τους θεσμούς.

  Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ίσως η παραίτηση να μην είναι όσο “θεραπευτική” όσο λέει ο πολύ συμπαθής κ. Τσούκας.

 7. avatar
  Mike on October 12, 2011 - (permalink)

  Αισθάνομαι ευγνώμον που έστω και για ένα εξάμηνο σε είχα καθηγητή. Μπράβο. Δυστυχώς ακόμα δεν είδαμε τον πάτο του βαρελιού. Η εξουσία είναι τόσο γλυκιά που ακόμα και η δολοφονία 13 ανθρώπων φαίνεται ασήμαντη. Ντροπή σε όλους όσοι δεν σεβάστηκαν τους νεκρούς, είστε το λιγότερο για κρέμασμα Δ. Χριστόφια και λοιποί…

 8. avatar
  Anonymous on October 12, 2011 - (permalink)

  Οπως πολυ ευστοχα αναφερε καποιος στα πιο πανω.. Αν τους δωσεις αρκετο σχοινι στο τελος θα κρεμμαστουν απο μονοι τους…Αυτο γινεται σημερα, και η μονη μου προσευχη ειναι να μην παρει ολη την κυπρο απο κατω αυτη η εκφραση… Συγχρητηρια στον Κο Τσουκα.

  • avatar
   αθηνα on October 13, 2011 - (permalink)

   Ουδείς αναντικατάστατος αγαπητέ μου σε μιά δημοκρατία.Η συγκεκαλυμμένη απειλή σου δεν περνά.Εκτός κι αν εννοείς ότι θα φύγει ο θεός.

 9. avatar
  Philippos on October 12, 2011 - (permalink)

  Θεωρώ το άρθρο σας περιγραφικά άρτιο και το πιο ενδιαφέρον που έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες με την έννοια της σαφήνειας με την οποία διατυπώνετε την αυξημένη βαρύτητα που φέρει η (υποκειμενική μεν αλλά εξ ορισμού τελεσίδικη) γνώμη μιας θεσμοθετημένης για το σκοπό αυτό ερευνητικής επιτροπής σε αντίθεση με την (υποκειμενική αλλά όχι τελεσίδικη φυσικά) γνώμη που δικαιούται ο καθείς (συμπ: το ΑΚΕΛ και του ιδίου του προέδρου),

 10. avatar
  Επιλήσμων on October 12, 2011 - (permalink)

  Μου προκαλεί εντύπωση, λάθος, θλίψη να ακούω έξυπνους άνθρωπους,ακαδημαϊκούς,πολιτικούς (ναι και πολιτικούς) να τοποθετούνται σε ενα θέμα βάσει της ιδεολογίας τους και όχι βάσει της λογικής και του ορθού λόγου.
  Η ιδεολογία,διαμορφώνει τον πυρήνα της σκέψης τους και η μόρφωση/εξυπνάδα(intellect) τους, τον ενδύει με τον μανδύα της σοβαροφάνειας και αληθοφάνειας.

  • avatar
   αθηνα on October 12, 2011 - (permalink)

   Θα μας ενδιέφερε ειλικρινά η άποψη του Επιλήσμονος,που δεν έχει ιδεολογικές παρωπίδες.

  • avatar
   Καθρέφτης on October 12, 2011 - (permalink)

   Σωστά τα λες. Γι′αυτό και το ΑΚΕΛ δεν έχει μάτια να δει και αυτιά να ακούσει το κακό που μάς έφερε ο πρόεδρος και την έκταση των ευθυνών του.
   Εξαιρετικό κ. Τσούκα.

 11. avatar
  GIORGOS on October 12, 2011 - (permalink)

  To arthro enai katapliktiko. Eimaste tyxeroi pou exoume tetoious anthrwpous sti diki mas koinwnia. Ta peri Syntagmatos einai ek tou ponirou. Oti kalyptetai apo tin asylia, i den empiptei stis stena perioristikes pronoies enos syntagmatos, oudolws simainei pws den apotelei adikima. Stin prokeimeni periptwsi i enoxi tou Proedrou einai fws fanari kai, to xeirotero, einai pou mia kala organwmeni kai katefthynomeni omada propagandas prospathei me vyxia kai me dontia na apoprosanatolisei tin koini gnwmi kai na kamei to mavro aspro.

 12. avatar
  doros on October 12, 2011 - (permalink)

  καμετε υπομονη 17 μηνες.μηπως φταιει γιατι ειναι παρα πολλη το φυσικο αεριο?

  • avatar
   αθηνα on October 12, 2011 - (permalink)

   Ευτυχώς είναι μόνο 16 μήνες και όχι 17.Κατά τα άλλα ”πού σου νέφκω πού πάεις”.

 13. avatar
  Philippos on October 12, 2011 - (permalink)

  Δέον να σημειωθεί ότι δεν είναι σωστό όποιος εκφράζει την οποιαδήποτε άποψη τυγχάνει να μην ταυτίζεται με την άποψη του ΑΚΕΛ ή της Κυβέρνησης να εκλαμβάνεται ότι ελαύνεται από ιδεολογικές άγκυλώσεις ή αντι-ΑΚΕΛικό μένος ή ότι είναι δεξιός ή συνένοχος στο ούτω καλούμενο “πολιτικό πραξικόπημα”.

  Κατανοώ πλήρως επίσης το ζήλο του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης να επινοούν και να εφαρμόζουν όλους τους τρόπους για να περισώσουν την αξιοπρέπεια τους και για να υπερασπιστούν εαυτούς μέχρι τέλους κάτι που σίγουρα εκλαμβάνουν και ως ευθύνη τους έναντι στον κόσμο του ΑΚΕΛ και τα 85 τόσα χρόνια ύπαρξης του.

  Εγώ πιστεύω ότι οποιοσδήποτε και να βρισκόταν στη θέση του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ ενδέχεται να ακολουθούσε παρόμοια πορεία δηλαδή να προσπαθεί εκ των υστέρων με νύχια και με δόντια να αποσείσει τις ευθύνες και το τεράστιο στίγμα που επέφερε το Μαρί. Τα άλλα κόμματα που εκ του ασφαλούς τώρα ανέλαβαν ρόλο επικριτή δεν είναι αγγελικά πλασμένα-απεναντίας θα έλεγα.

  Η ουσία όμως είναι ότι δυστυχώς ο κλήρος έπεσε στο Χριστόφια ο οποίος εθελούσια επέλεξε να δημιουργήσει ένα θεσμό τον οποίο όφειλε να σεβαστεί όπως υποσχέθηκε δημόσια και ενώπιον του λαού. Τελεία.
  Δεν διόρισε ένα ακόμα σύμβουλο ο Χριστόφιας για να τον συμβουλεύει. Διόρισε επιτροπή για να εντοπίσει και να απονέμει ευθύνες. Ούτε διόρισε επιτροπή υπό την προϋπόθεση ότι το όποιο πόρισμα της θα υπόκειτο σε δευτεροβάθμια αναθεωρητική εξέταση. Ερωτήματα του τύπου “αν το πόρισμα ήταν διαφορετικό πως θα αντιδρούσε η αντιπολίτευση κλπ” είναι τόσο υποθετικά σε βαθμό που δεν θα πρόκειται να ασχοληθώ.

  Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η στρεψόδικη και δικολαβική προσέγγιση που άποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ έναντι σε ένα θεσμό που οι ίδιοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί και ως προσπάθεια περίσωσης ό,τι περισώζεται στη βάση της υπόθεσης ότι η νοημοσύνη του μέσου πολίτη δεν αρκεί για να αντιληφθεί τις σοφιστικές αλχημείες που επιστρατεύουν για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

  Η προσέγγιση που υιοθέτησε ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ και που συνοψίζεται στο “Εγώ σε έκτισα φούρνε μου, εγώ θα σε χαλάσω” είναι μεν κατανοητή πολιτικά. Δυστυχώς όμως ο κόσμος δεν τρώει πλέον κουτόχορτο.

  • avatar
   Ρεαλιστής on October 12, 2011 - (permalink)

   Ο πολύς ο κόσμος τρώει κουτόχορτο.
   Τεκμήριο 1: Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και απαίτησης παραίτησης του προέδρου, σβήνουν σιγά σιγά. Ακόμα και στο ζενιθ τους, οι χιλιάδες των συμμετεχόντων ήταν πολύ λίγοι σε σχέση με το πόσοι θα έπρεπε να ήταν.
   Τεκμήριο 2: Οι αγγαλίες και οι εξάρσεις αγάπης, συμπαράστασης και στήριξης προς τον πρόεδρο από τους οπαδούς της παράταξης του
   Τεκμήριο 3: Το γεγονός ότι οι άλλες παρατάξεις περιορίζονται μόνο σε λόγια κριτικής και απόδοσης της ευθύνης, απλά και μόνο γιατί νοιώθουν πως αυτό χρειάζεται να κάνουν για να μείνουν ικανοποιημένοι οι δικοί τους οπαδοί. Και που οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, μένουν τελικά ικανοποιημένοι και περήφανοι για τις παρατάξεις τους.
   Απόλυτο τεκμήριο: που ο πρόεδρος είναι ακόμα πρόεδρος

   • avatar
    Philippos on October 12, 2011 - (permalink)

    Αυτή είναι η άλλη άποψη του νομίσματος με την οποία επίσης συμφωνώ σε κάποιο βαθμό.

    Επίσης πολύς κόσμος είναι δυστυχώς επιρρεπής στα συνθήματα και τις πρόσκαιρες εξάρσεις συναισθηματισμού γιατί έχει μάθει να ερμηνεύει την πολιτική ζωή με ποδοσφαιρικούς όρους. Δεν είναι συνεπής όμως ο κόσμος στις αξιώσεις του γιατί οι συναισθηματισμοί εξαντλούνται.

    Έχει εμπεδωθεί στον κοινωνικό ιστό μας ενα απίστευτα βαθύ αίσθημα καχυποψίας που δεν επιτρέπει τον ελεύθερο συλλογισμό και που περιορίζει τη θεώρηση των πάντων μέσα από το φακό ενός ατέλειωτου κομματικού παιγνίου μηδενικού αθροίσματος (zero sum game).

    Εάν π.χ κάνει κάποιο λάθος η Χ παράταξη ή ο Υ ηγέτης τότε εξ όρισμου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το λάθος από την παράταξη αυτή λόγω του ότι αποδοχή τέτοιου λάθους συνεπάγεται (αναπόφευκτα) κάποιο πολιτικό πλεονέκτημα για την άλλη πλευρά που μπορεί να εξαργυρωθεί σε επικείμενες εκλογές και ως εκ τούτου πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποτραπεί η επίτευξη του όποιου πλεονεκτήματος από τους άλλους έστω και αν αυτό λειτουργήσει εις βάρος του συνόλου.

    Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής (δυστυχώς με την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση μιας πλήρως ποδοσφαιροποιημένης κοινωνίας) δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργεία των θεσμών αφού επιβάλλει την θεώρηση όλων των πεπραγμένων μέσα από το πρίσμα των μάταιων και ατέλειωτων κομματικών διελκυστίνδων που διεξάγονται στο βωμό μιας διαχρονικά ανώριμης κοινωνίας που συνεχίζει να τελεί όμηρος της εκλογοκρατίας και των μεγάλων προσδοκιών που αυτή εμπνέει.

    • avatar
     Βάσος on October 14, 2011 - (permalink)

     το απόλυτο τεκμήριο είναι ότι και ο Χριστόφιας (ναι είναι ο χείριστος πρόεδρος που είχαμε) να φύγει το ερώτημα είναι…. ποιός μετά; Κοιτάζω το πολιτικό προσκήνιο και θέλω να κλάψω!!!

     • avatar
      Philippos on October 14, 2011 - (permalink)

      Η Κύπρος ήταν και παραμένει έρμαιο των συγκυριών και των γεωπολιτικών ζημώσεων.

      Η επιλογή ηγέτη είναι σημαντική αλλά δυστυχώς δεν συνιστά τελεσίδικο κριτήριο για την διασφάλιση της σταθερότητας στον τόπο αφού αυτή εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν ελέγχουμε αποτελεσματικά δυστυχώς. Η επιλογή ενός επαρκούς ηγέτη είναι παράγοντας συνυφασμένος με την διασφάλιση της ομαλής ενδεχομένως διακυβέρνησης του τόπου και την αποφυγή φιάσκων όπως για παράδειγμα το Μαρι αλλά ως εκεί.

     • avatar
      αθηνα on October 14, 2011 - (permalink)

      Aφού παραδέχεσαι ότι είναι ο χείριστος πρόεδρος,άρα οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να είναι ”το μη χείρον”.Εκτός κι αν είναι υποκριτική η παραδοχή σου.Σε τελική ανάλυση ένας υπερυπολογιστής θα έκανε καλύτερη διαχείριση.Ε μην τρελλαθούμε κιόλας ότι θα χαθεί ο ήλιος,αν παραιτηθεί ένας πρόεδρος σε μιά δημοκρατία,έστω του δικού μας επιπέδου.

 14. avatar
  Πικρός on October 12, 2011 - (permalink)

  Συμφωνώ με τον τίτλο και με τα γραφόμενα του κ. Τσούκα. Θα ήθελα όμως να προσθέσω και τα εξής:
  Οι έμμονες ιδέες που διακατέχουν τον κ. Χριστόφια απο νεαράς ηλικίας προκαλούν αποδεδειγμένα πλέον μεγάλη ζημιά. Να απαριθμήσω μερικές έμμονες ιδέες:

  1. Ο Άσσαντ, ο Αχματίνεντζατ, ο Κάστρο κλπ, είναι φίλοι μας. Η έκρηξη στο Μαρί απέδειξε το αντίθετο. Όσοι εξακολουθούν να διαφωνούν διότι απλά γεννήθηκαν αριστεροί, ας ρίξουν μια ματιά στον λογαριασμό της ΑΗΚ που πλήρωσαν τελευταία.

  2. Όσο είμαι πρόεδρος (είπεν ο Χριστόφκιας), δεν θα δεχτώ την ίδρυση Καζίνο στην (ελεύθερη) Κύπρο. Σύμφωνα με τον Φανιέρο, υπάρχουν 3 χιλιάδες μπούκκικα (= παράνομα καζίνο) αυτήν την στιγμή σε αυτό το ταλαίπωρο νησί. Ο υπόκοσμος εδράτζιασεν και η αστυνομία εδιαφθάρηκε.

  3. Μόλις κατέλαβε την προεδρική καρέκλα, έτρεξε σαν χαζοχαρούμενος να πάει στην Κούβα, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των Αμερικάνων μεταξύ των οποίων και πολλοί φίλοι της Κύπρου. Μας έφτυσαν όλοι και ούτε ο τελευταίος κλητήρας της Αμερικάνικης κυβέρνησης δεν δέχεται να συναντήσει τον νυν πρόεδρο μας (όπως και τον Τάσσσο, για τους γνωστούς λόγους).

  4. Η επιμονή του κ. Χριστόφκια να μην υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, απάλλαξε την Τουρκία απο ένα μεγάλο μπελά με κανένα απολύτως όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

  Τα πιό πάνω προκαλούν κατά την άποψη μου την υποψία οτι κάτι δεν πάει καλά με τον πρόεδρο Χριστόφια. Αν επιμένει να παραμείνει ακόμα 16 μήνες γαντζωμένος πάνω στην πολυπόθητη καρέκλα, ίσως κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερο κόστος. Αντέχουμε αυτήν τη δοκιμασία?

 15. avatar
  L.G. on October 13, 2011 - (permalink)

  Εξαιρετικό άρθρο. Φαίνεται ότι σωστοί άνθρωποι και λαμπροί επιστήμονες υπάρχουν σ’ αυτόν τον τόπο. Δυστυχώς για όλους μας βρίσκονται στο περιθώριο και τις αποφάσεις διαχρονικά λαμβάνουν πολιτικάντηδες με μόνη έγνοια το συμφέρον του κόματος και όχι του τόπου.
  Συμφωνώ με πλείστους τους πιο πάνω και προσθέτω και το εξής: Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής κύριε Πρόεδρε και κύριοι της αριστεράς στο επόμενο σκάνδαλο ή ατύχημα;
  Θα διοριστεί διερευνητική επιτροπή; Τα όποια πορίσματα τέτοιας επιτροπής ποιος θα τα αποδεχτεί; Μήπως οι ένοχοι έχουν πλέον αποκτήσει το δικαίωμα να απορρίπτουν τα όποια ευρήματα ΘΕΣΜΩΝ του κράτους; Και στο τέλος να καλούν τους … δικούς τους νομικούς ή άλλους συμβούλους και να εκδίδουν το δικό τους αθωωτικό πόρισμα; Λυπούμε κύριοι αλλά νομίζω έχετε ισοπεδώσει τα πάντα και μάλλον είναι από εσάς που απειλείται με κατάλυση το κράτος παρά από οποιονδήποτε άλλον.

 16. avatar
  Αγανακτισμένος με τους "αγανακτισμένους" on October 13, 2011 - (permalink)

  Σε μια ελεύθερη κοινωνία ο καθένας δικαιούτε να έχει ελεύθερη άποψη. Άποψη η οποία να είναι κριτική, πλήρως ελεύθερη χωρίς καμία παρέμβαση απο “εξωτερικές” παρεμβάσεις, που δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχουν πολλές. Άρα δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι περισσότεροι δεν παρασύρονται απο αυτές τις “εξωτερικές” παρεμβάσεις (πολιτικά κόμματα, εκκλησία και άλλα).

  Η οικογένεια μου έχοντας χάσει τις οικονομίες της στην φούσκα του χρηματιστιρίου, και έχοντας χάσει ζωές στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της “Ήλιος” δεν είδα κανένα να τιμωρείται και να αναλαμβάνει ευθύνες, ούτε κανένα “αγανακτισμένο” να ζητάει την παραίτηση κανενός! Εν αντιθέση βλέπω μια δίκη φιάσκο και “κάποιους” να απολαμβάνουν να “κέρδη” και να ζουν μεγάλη ζωή.

  Έπίσης, οι συγκιρίες έχουν φέρει τον τόπο σε δύσκολη θέση, η οικονομική κρίση έφτασε επιτέλους στην Κύπρο και άφησε τα σημάδια της και βλέπουμε τώρα μια αντιπολίτευση να κρατάει όμηρο το κράτος με αφορμή το Μαρί. Και μην μου πείτε ότι για όλα ευθύνεται η κυβέρνηση…όλες οι οικονομικές πολιτικές, προσλήψεις δημοσίων, στρατιωτικών κτλ έγιναν εδώ και καιρό.

  Φιλικά,

  Α.

  • avatar
   αθηνα on October 13, 2011 - (permalink)

   Προς πληροφορίαν σου,σήμερα 13/10/11 οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.Αρα με το σκεπτικό σου,η οικογένειά σου να ζητήσει την τιμωρία του Χριστόφια.Με την τραγωδία της ‘Ηλιος’ η δίκη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.Αλλά εκείνο που δεν καταλαβαίνω με τους υποστηρικτές του ΑΚΕΛ είναι το εξής:Δηλαδή τα όποια εγκλήματα έμειναν ατιμώρητα στο παρελθόν,είναι το άλλοθί σας γιά τα δικά σας εγκλήματα.Αν τρέχω με 180km,θα κλαψουρίζω ότι το κάνουν και άλλοι; Μα τότε πού είναι η δίκαιη κοινωνία που οραματιζόσασταν γιά τον Κυπριακό λαό,υποσχόμενοι αλλαγή;Mάλλον εννοούσατε αλλαγή προσώπων και μόνο.Και είδαμε τα χα’ί’ρια μας.

 17. avatar
  phylarchus on October 13, 2011 - (permalink)

  Ένα καλό άρθρο που διεισδύει σε σημαντικές πτυχές. Το μόνο που έχω να αντιπαραθέσω με πλήρη σαφήνεια είναι το εξής:
  Έστω ότι ο κ. Πολυβίου έκανε λάθος. Έστω ότι ισχύει πως ο Πρόεδρος δεν φέρει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης, όπως υπονοεί το πόρισμα, αλλά ένα μικρότερο, ας πούμε 10-20%, ποσοστό που ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος έστω και έμμεσα δεν αμφισβήτησε. Υπάρχει π. χ. η λογική άποψη ότι αν τα εμπορευματοκιβώτια τοποθετούνταν και εκρύγνηνταν σε μια απόμερη και έρημη τοποθεσία, τότε κανείς δεν θα κατηγορείτο, άρα το μεγαλύτερο ποσοστό της ευθύνης θα πρέπει να αποδοθεί στους στρατιωτικούς, αφού αυτοί θεώρησαν το φορτίο “αδρανές” και το στοίβασαν σαν σανό στο συγκεκριμένο χώρο. Το ότι κάποια, έστω μειωμένη ευθύνη φέρει, π. χ. για το ότι αυτός, ο Δ. Χ., είχε κάνει την επιλογή συνεργατών που εκείνοι είχαν άμεση εμπλοκή στην ιστορία αυτή, δεν πιστεύω ότι αμφισβητείται ακόμη και από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του.
  Εν πάση περιπτώσει έχω την άποψη ότι η παραίτηση Χριστόφια είναι και στην περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου του πορίσματος Πολυβίου, για την θεμελίωση των θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία απόλυτα αναγκαία. Δεν μπορεί να διορίζει κάποιος έναν διαιτητή εκθειάζοντας την εμπειρογνωμοσύνη του και αμέσως μετά τη γνωμάτευση να αμφισβητεί την κρίση του. Ακόμη και αν αισθάνεται οτι θυματοποιείται, η θυματοποίηση του κράτους και ο εξευτελισμός κάθε έννοιας συνέπειας και δικαιοσύνης από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πολλαπλάσια πιο σοβαρός από τη θυσία της καριέρας ενός ανδρός.
  Πολύ φοβούμαι όμως ότι δεν είναι ο ίδιος ο Δ. Χ. που αρνείται να παραιτηθεί, κάτι που στο τέλος θα τον απάλλασσε σε μεγάλο βαθμό από την κατηγορία ότι δεν έχει το ανάστημα να αναλάβει πολιτικές ευθύνες, αλλά ότι δεν τον αφήνουν εκείνοι που φοβούνται πως με αυτό τον τρόπο θα χάσουν πρόωρα τα σοβαρά κομματικά πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η εξουσία.

 18. avatar
  Επιλήσμων on October 13, 2011 - (permalink)

  Η διαπίστωση μου, αγ. αθηνα, δεν εστιάζεται αποκλειστικά στο άρθρο γιά το οποίο γίνεται τώρα η συζήτηση.
  Αυτό που θέλω να υποδείξω, είναι ότι όλες σχεδόν οι συζητήσεις έχουν πάρει την μορφή, και μου θυμίζουν, αίθουσα δικαστηρίου. ΔΕΞΙΑ ο κατήγορος και ΑΡΙΣΤΕΡΑ ο συνήγορος, ( ή το αντίθετο). Αυτοί είναι καί οι πρωταγωνιστές. Το θύμα είναι ο Δικαστής, πού σε αυτή την περίπτωση είναι το Σώμα των Ψηφοφόρων ή η Κοινή Γνώμη.

 19. avatar
  Philippos on October 13, 2011 - (permalink)

  Η ουσία είναι μια και την έθεσε πολύ καθαρά ο phylarchus.

  Οι τήρηση των θεσμών δεν είναι αλα κάρτ δηλαδή αν μας συμφέρουν συμμορφωνόμαστε μαζί τους και αν όχι επαναστατούμε και τους υποσκάπτουμε εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος που μας παρέχει η εξουσία.

  Λυπάμαι αλλά το ΑΚΕΛ είναι το τελευταίο που μπορεί πλέον να μιλά για τη σημασία της τήρησης των θεσμών ή να κατηγορά άλλους για την υπόσκαψη θεσμών ή του κράτους. Ρίχνοντας λάσπη σε άλλους για δήθεν συνέργεια σε μεθοδεύσεις ή επικαλούμενοι “πολιτικά πραξικοπήματα” και άλλα φαιδρά επικοινωνιακά κόλπα είναι τις δικές του μεθοδεύσεις που προσπαθεί με αδημονία να καλύψει με απώτερο σκοπό την απόσειση των ευθυνών του Προέδρου για το Μαρί.

  Να είστε βέβαιοι ότι το ΑΚΕΛ (που ρίσκαρε βέβαια με την κίνηση του αυτή με πλήρη επίγνωση των κινδύνων ) έχει συνειδητά παραχωρήσει με τη στάση του αυτή συν τοις άλλοις ένα τεράστιο επικοινωνιακό όπλο στα άλλα κόμματα (και δη το ΔΗΣΥ) ανάλογης επικοινωνιακής ισχύς τολμώ να πω με την προσφιλή πραξικοπηματολογία στην οποία καταφεύγει το ΑΚΕΛ όποτε θέλουν να συσπειρώσουν τον κόσμο τους.

  Η πραξικοπηματοκαπηλεία του ΑΚΕΛ απέκτησε τώρα ένα ετεροθαλές αδελφάκι που ονομάζεται “καπηλεία του Μαρί” και το οποίο θα συνιστά ιδιαίτερα προσφιλή επίκληση από όλους (ειδικά το ΔΗΣΥ) ενάντια στο ΑΚΕΛ.

  Καλά κρατεί ο πόλεμος των εντυπώσεων και των λέξεων στην Κύπρο. Θα έπρεπε εμείς να διδάσκουμε προπαγάνδα σε άλλους και όχι το αντίστροφο.

 20. avatar
  phylarchus on October 13, 2011 - (permalink)

  Για να γίνει και στους πιο αντίθετους κατανοητό το μέγεθος της αντινομίας που έγινε, ας μπούμε στον κόπο να υποβάλουμε στον εαυτό μας την ακόλουθη νοερή άσκηση:
  -1. Ο Πόλυς Πολυβίου λάθος. Υπερέβη τους στόχους του και εξήγαγε λανθασμένο συμπέρασμα.
  -2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αντικαταστήσει την διορισθείσα Επιτροπή με άλλη, διαφορετικά θα διαφωνήσει με τον εα

 21. avatar
  phylarchus on October 13, 2011 - (permalink)

  Για να γίνει και στους πιο αντίθετους κατανοητό το μέγεθος της αντινομίας που έγινε, ας μπούμε στον κόπο να υποβάλουμε στον εαυτό μας την ακόλουθη νοερή άσκηση:
  -1. Ο Πόλυς Πολυβίου λάθος. Υπερέβη τους στόχους του και εξήγαγε λανθασμένο συμπέρασμα.
  -2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αντικαταστήσει την διορισθείσα Επιτροπή με άλλη, διαφορετικά θα διαφωνεί με τον εαυτό του ότι χρειάζεται αυτή η Επιτροπή για να απονεμηθούν οι ευθύνες.
  -3. Η επόμενη Επιτροπή είτε βρίσκει στον Δ. Χ. δίκαιο, είτε άδικο. Στην πρώτη περίπτωση ακυρώνει το πόρισμα Πόλυ Πολυβίου και επικυρώνει το δεύτερο. Στη δεύτερη έχει τη δυνατότητα να το ακυρώσει και να προχωρήσει σε διορισμό μιας επιτροπής με την οποία να συμφωνεί.
  -4. Είναι πασιφανές πως, οποιονδήποτε δρόμο και να επιλέξει, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να πείσει πως δίκαιο θεωρεί μόνο αυτό με το οποίο συμφωνεί.

  Αυτό σημαίνει θάνατο της δικαιοσύνης της συνέπειας, του κράτους δικαίου.

 22. avatar
  Πικρός on October 13, 2011 - (permalink)

  Εν κατακλείδι, όπως έχουν τα πράγματα, ο Δημήτρης Χριστόφιας μου θυμίζει πάνα του μωρού:
  Πρέπει να αλλαχτεί διότι εβρώμισεν.
  Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα και για σχεδόν όλους τους πολιτικούς στην Κύπρο.

 23. avatar
  CPP on October 13, 2011 - (permalink)

  Αποψη μου οτι ολες αυτες οι συζητησεις ειναι ασκοπες. Αφου και μετα το πορισμα δεν παραιτηθηκε, δεν θα παραιτηθει ποτε. Ειναι φανερο οτι ο προεδρος δεν ειναι στα καλα του (δεν αντεξε την πιεση της προεδρικης καρεκλας ακομα και πριν απο την εκρηξη) και δυστυχως γι′αυτον (και για εμας) δεν εχει συμβουλους να τον πλαισιωνουν που να ειναι στοιχειωδως ικανοι.
  Αν η αντιπολιτευση ομως ηταν και αυτη στοιχειωδως σοβαρη, θα επρεπε τωρα να σκεφτετε πως θα περασουμε τους επομενους 16 μηνες οσο πιο ανωδυνα γινετε, αντι να συνεχιζουν να σπαταλουν ολη τους την ενεργεια στην εκδιωξη του προεδρου. Κοινως, αντι να τον πολεμας και αυτος να καμνει του νου του, προσπαθα να συνεργαστεις οσο παραπανω μπορεις μαζι του για να αποφυγεις τα χειροτερα. Και ας αργησει 16 μηνες η δικαιωση των 13 και των αγανακτισμενων.

 24. avatar
  kkyriacou on October 13, 2011 - (permalink)

  Exairetiko arthro … sygharitiria!!

  To tragikotero einai oti gia ena toso sovaro zitima kanenas politikos apo to AKEL den eihe ta kotsia na sikwthei kai na diafwnisei me tin stasi tou proedrou, epivevaionontas etsi, auto pou polloi upopsiazontai: oti to komma auto ektrefei athrwpakia provata pu den katanooun oti ena systima hwris arhes kai thesmous einai ena systima hwris themelia. Akoma heirotera, einai an to kanoun me pliri epignwsi tis zimias pou epiferoun, vazontas etsi to komma panw apo to kalo tou topou. Arga i grigora tha katanoisoun oti auti i epilogi tous, tha einai poly pio zimiogwna gia to komma tous kai oti me tin mikrotita tous autopirovolountai. Krima … giatt an kai pote den peistika oti o D.K. itan idanikos gia proedros, pistepsa oti panw ap’ola eihe “anthrwpia”. Stin teliki, omows kanena ihnos axioprepeias oute autos oute to AKEL.

 25. avatar
  Dionisos on October 14, 2011 - (permalink)

  Μια παράκληση, μην γράφεται σε greekglish! Είναι εκνευριστικό, δύσκολο στο διάβασμα και επιπρόσθετα είναι και ψυχρή δολοφονία της γλώσσας μας.

  Εισηγούμαι, όσα μηνύματα είναι γραμμένα σε greekglish να διαγράφονται από τον διαχωριστή.

  • avatar
   αθηνα on October 14, 2011 - (permalink)

   Συμφωνώ απολύτως,αλλά αυτό να ισχύει και γιά τα ψευδώνυμα.

  • avatar
   trallalas on October 14, 2011 - (permalink)

   lol mathe orthografia prota esi kai meta milas gia dolofonia tis glossas mas… px to grafetai einai me -e, o diaxoristis einai diaxeiristis, to teliko -n den mpainnei opou na ‘nai…

 26. avatar
  Επιλήσμων on October 14, 2011 - (permalink)

  Απορώ γιατί αυτή η υστερία. Τι θα αλλάξει εάν αλλάξετε Πρόεδρον?
  Θυμήθηκα ένα ποιήμα που πιστεύω είναι διαχρονικό και σχετικό με την “περίπτωση” μας.

  Ode pour l’Election de son Sepulchre.

  Free of Pisistratus,
  We choose a knave or an eunuch
  To rule over us.
  ……
  Tin andra, tin heroa, tina theon
  Shall I place a tin wreath upon!
  …….
  There died a myriad
  …..
  For an old bitch gone in the teeth,
  For a botched civilization.
  For two gross of broken statues,
  For a few thousand battered books.

  1920.

  Λίγες δεκαετίες αργότερα, γραψαμε και εμείς
  ……..
  Γιά ένα πουκάμισο αδειανό
  Γιά μιάν Ελένη.

  Μας έδωσαν και Nobel.

  • avatar
   Philippos on October 14, 2011 - (permalink)

   Αφού το γυρίσαμε στα ποιήματα να παραθέσω κι εγώ ένα:

   Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γή, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα,
   Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
   Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
   κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.
   Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει.
   Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
   ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
   που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα».

   Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
   Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
   τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
   και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.
   Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις –
   δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
   Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
   στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γή την χάλασες.

   Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1910)

   Το νόημα; Ως λαός οφείλουμε να κάνουμε αυτοκριτική. Διαφορετικά όποιο ηγέτη και να έχουμε η πόλις θα μας ακολουθεί.

  • avatar
   αθηνα on October 14, 2011 - (permalink)

   Eίναι απλό,ελπίζοντας ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα επιδείξει τοοοόση… ανεπάρκεια! Ομως αδικείς τους αριστουργηματικούς στίχους του Σεφέρη,πραγματικά.

  • avatar
   The Invisible Hand on October 14, 2011 - (permalink)

   Ελπίζω να μην ελησμόνησες ότι ο Ezra Pound ήταν φασίστας οπαδός του Μουσολίνι και η εμμονή του κατά της τοκογλυφίας (usury) ήταν βαθύτερη έκφρασις του αντισημιτισμού του. Κατά τα άλλα ήταν αρκετά πολυμαθής για να γράφει με Ελληνικούς χαρακτήρες το ” τιν’ άνδρα, τιν’ ήρωα, τίνα θεόν”. Γιατί το μεταγλώττησες;

   Αλλά μακάρι να μας διοικούσαν ευνούχοι, απαλλαγμένοι από τη μανία οικογενειακού πλουτισμού και νεποτισμών! Εξαιρετικά παραδείγματα οι Βυζαντινοί στρατηγοί και άρχοντες, οι πιστοί ευνούχοι των αυτοκρατόρων της Κίνας, οι πανίσχυροι και τίμιοι σύμβουλοι των Οθωμανικών σουλτάνων.

   Δυστυχώς παρ’ υμίν έχουμεν επιβήτορες όλων των κομμάτων…

 27. avatar
  Soto on October 17, 2011 - (permalink)

  Να φυγει ο Χριστοφιας να παει σπιτι του…..Το προβλημα ομως για μενα ειναι οτι παρολο που μεσα στο πορισμα πολυβιου, υπαρχουν 3 αλλα πορισματα συννημενα,(των βασεων, των Γαλλων και του κυριου Σιακαλλη) ο ιδιος επελεξε να μην κανει ουσιαστικα καμια αναφορα στο ΓΙΑΤΙ φτασαμε στην εκρηξη. Και δυστυχως μεσα απο την ακρατη αντι- Χριστοφιομανια που επικρατει , παλι θα χασουμε το δασος…Δυστυχως… αντι αλλου σχολιου ο Καρυωτακης.

  Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν
  σαν στήλες δύο δύο μες στα γραφεία.
  (Ηλεκτρολόγοι θα’ ναι η Πολιτεία
  κι ο Θάνατος, που τους ανανεώνουν.)

  Κάθονται στις καρέκλες, μουτζουρώνουν
  Αθώα λευκά χαρτιά, χωρίς αιτία.
  «Συν τη παρούση αλληλογραφία
  έχομεν την τιμήν» διαβεβαιώνουν.

  Και μοναχά η τιμή τους απομένει,
  όταν ανηφορίζουμε τους δρόμους,
  το βράδυ στις οχτώ, σαν κουρντισμένοι.

  Παίρνουν κάστανα, σκέπτονται τους νόμους,
  σκέπτονται το συνάλλαγμα, τους ώμους
  σηκώνοντας οι υπάλληλοι οι καημένοι.

  • avatar
   αθηνα on October 17, 2011 - (permalink)

   Δηλαδή εσένα, η μεγάλη σου απορία είναι γιατί ”εκρέπαραν” τα εκρηκτικά; Γι′αυτό ζητάς την εκδοχή Σιακαλλή; Μα Soto μου,το ασύγγνωστο λάθος του προέδρου σου,είναι ότι γιά το χατήρι των αδελφών Σύριων,ξεχάσαμε μέσα στο λάλλαρο, ένα εν δυνάμει επικίνδυνο φορτίο,που στο κάτω-κάτω αν ήταν γιά τη δική μας άμυνα χαλάλι οι νεκροί.Πόσα χρόνια ήθελε ακόμα γιά να αποφασίσει ο κ.Χριστόφιας τι θα τα κάνει;Mήπως στην επόμενη θητεία του,η οποία έγινε όνειρο θερινής νυκτός; Ομως δίνεις το στίγμα των πεποιθήσεών σου με τα αφελή σου στιχάκια.Αλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε.

 28. avatar
  Soto on October 17, 2011 - (permalink)

  Εγω δεν εχω καμια απορια οσον αφορα το λογο που φτασαμε στην εκρηξη. Με ανησυχει το γεγονος, οτι κανεις ασχολειται με αυτο.
  Επεδειχθη εγκληματικη βλακια. παραθετω το πρωτο συμπερασμα των βασεων και αποσπασμα απο τον κωδικα διαχειρισης επικυνδινων φορτιων

  ” Conclusion

  13. The method of storage of the explosives was one of the main factors in causing this catastrophic explosive event.”

  IMDG Code volume 1.page 425 . Segregation within class 1.

  7.2.7.2.1.2 When goods requiring different stowage arrangements are permitted by 7.2.7.2.1.4 to be transported in the same compartment, magazine, cargo transport unit (container) or vehicle, the apropriate stowage arrangement shall conform to the most stringent provisions for the entire load.

  Με λιγα λογια. Και ο τελευταιος ναυτης ξερει οτι κοντεινερς με φορτια της κλασης 1. δεν πρεπει να στοιβαζονται κοντα το ενα στο αλλο.(υπαρχει πινακας στον ιδιο κωδικα που δινει τις αποστασεις.)
  Παρεμβληθηκαν μεχρι την στοιβασια τους στη βαση τοσοι ειδικοι και παραειδικοι.Ουτε ενας δεν ειδε.Ουτε ενας δεν μιλησε.Συγνωμη αλλα η βλακια πρεπει να περιοριζεται εφοσον δεν μπορει να ελεχθει.

  Καθημερινα φορτοεκφορτωνονται κοντεινερς με επικυνδινα φορτια στο λιμανι.

  • avatar
   αθηνα on October 17, 2011 - (permalink)

   Μα εγώ δέχομαι ότι, ΜΕΤΑ από το μέγιστο λάθος της πολιτικής απόφασης να κρατηθεί επ’αόριστον το φορτίο,κάποιοι υπηρεσιακοί τα έκαναν θάλασσα.Τους λόγους ύψιστου εθνικού συμφέροντος να μην δυσαρεστήσουμε τον Ασσαντ, είναι που κακίζω.Εσύ υποθέτω τους ασπάζεσαι ασμένως.Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά και εδώ βρίσκεται η κακοδαιμονία μας,που δεν ξορκίζεται με όλους τους στίχους της γης,και όσο και αν ξελαρυγγιστούν οι στρατευμένοι τραγουδιστές στην τάφρο Ντ’Αβίλλα.

 29. avatar
  Επιλήσμων on October 17, 2011 - (permalink)

  Το λογοπαίγνιο σου – “να μην ελησμόνησες …” με το όνομα μου – “Επιλήσμων” , είναι χαριτωμένο.(Ιδίως γιά αυτούς που γνωρίζουν την λέξη.)
  Έχεις δίκαιο, δεν υπήρχε λόγος μεταγλώττισης.
  τιν’ άνδρα,τιν ήρωα,τίνα θεόν [E.Pound]
  τ’είναι θεός?τι μη θεός?και τι τ’ανάμεσό τους [Σεφέρης]
  ποιό προτιμάς?
  Το να περιγράφει κάποιος τον E.Pound απλώς “αρκετά πολυμαθή” είναι σαν να λέμε ο Picasso είναι ένας ακετά καλός ζωγράφος. Ευτυχώς πού ο Picasso δεν ήταν οπαδός του Μουσσολίνη, γιατί τότε αν είχαμεν μερικά έργα του, θα τα ρίχναμεν στη φωτιά.
  Πρέπει όμως να σεβαστώ το blog καί να σταματήσω ως εδώ, διότι ξεφεύγω από το πνεύμα του. Καί απολογούμαι.

 30. avatar
  Soto on October 17, 2011 - (permalink)

  Η πρωτη μου προταση ηταν να φυγει ο Χριστοφιας να παει σπιτι του. Τελεια. Ισως να πιστευω οτι πρεπει να φυγει για αλλους λογους και οχι για αυτους που εσυ πιστευεις αγαπητη Αθηνα. Αυτο το θεμα δεν εχει λογο να το συζητω περεταιρω….
  Αυτο ομως που εσυ βλεπεις ως ελασσωνος σημασιας για μενα ειναι μεγιστης.Η εκρηξη δεν θα εγινετο αν εστω και ενας ανοιγε το δεφτερι του IMDG Code . Για μενα το τι εγινε ειναι εγκληματικη αμελεια και βλακια.
  Διοτι ο τροπος που αντιλαμβανεσαι εσυ και ολοι οι αλλοι το ζητημα εχει να κανει με το οτι προεδρος ειναι ο Χριστοφιας.Εμενα δεν με νοιαζει ποιος ειναι προεδρος.
  Με νοιαζει να μην ξανασυμβει.Και απο οτι βλεπω θα ξανασυμβει γιατι ο ενοχος εβρεθηκεν,εδικαστηκε και εκαταδικαστηκε.Και αμα φυγει θα ειναι ολα καλα και ολα ωραια. Φτανει να φυγει.

  • avatar
   αθηνα on October 17, 2011 - (permalink)

   Soto,αναγκάζομαι να επανέλθω γιατί αν πράγματι πίστευες στην πρώτη σου πρόταση,αυτή θά’πρεπε να μην συγκρούεται βάναυσα με την τελευταία.Εκτός και αν θα ξεχάσουμε τα Ελληνικά που μάθαμε.Απ’εκεί και πέρα όλα τ’άλλα είναι υπεκφυγές και σοφιστείες.Με όλη μου την εκτίμηση γιά την κουλτουριάρικη σου προσέγγιση των γεγονότων.

   • avatar
    Soto on October 18, 2011 - (permalink)

    Εχω την εντυπωση οτι η δεν καταλαβαινεις η κανεις πως δεν καταλαβαινεις αγαπητη Αθηνα. Η τελευταια μου προταση δεν εχει να κανει τιποτα με την πρωτη για την παραιτηση Χριστοφια.Την εγραψα για να σχολιασετε και να καταλαβετε το τι μπορει να συμβει ανα πασα στιγμη με την μεταφορα επικυνδινων φορτιων, που πασιφανως ΔΕΝ λαμβανεται κανενα μετρο κατα την φορτοεκφωρτωση και μεταφορα τους μεσα απο τους δρομους.
    Κατα τα αλλα πιστευω οτι η προσεγγιση μου ειναι πραγματιστικη και καθολου κουλτουριαρικη.
    Και για να το κανω ποιο κατανοητο, θεωρω οτι οι πολιτικες ευθυνες ωχρειουν μπροστα στην εγκληματικη αμελεια η βλακια ολων των εμπλεκομενων τμηματων του δημοσιου.
    Γνωριζω το αντικειμενο της μεταφορας και διαχειρισης τετοιων φορτιων και εχω μεταφερει.

    • avatar
     αθηνα on October 18, 2011 - (permalink)

     Soto,κατάλαβα πολύ καλά,άνκαι γιατρός και όχι μεταφορέας φορτίων όπως λες ότι ήσουν κάποτε.Η μέγιστη διαφορά μας όμως δεν έγκειται στο misunderstanding όπως υπαινίσσεσαι.Εγώ λέω,σε αντίθεση με σένα,ότι οι πολιτική ευθύνη του προέδρου είναι πασιφανής.Αλήθεια γιατί βάλαμε τον Πολυβίου να βγάλει πόρισμα,αφού γιά τους υπηρεσιακούς ερευνούσε η αστυνομία,μπορείς να μου απαντήσεις; Απορία ψάλτου βηξ;Tώρα αν εσύ θες να επιμένεις ότι το έγκλημα αυτό,ήταν μόνο θέμα ερμηνείας κανονισμών,δικαίωμά σου,και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους γιά να δικαιούσαι να το διαλαλείς.

  • avatar
   αθηνα on October 17, 2011 - (permalink)

   A fascinating suggestion would be, to substitute Mr.President,or to be succeeded anyway by the IBM’s Deep Blue Supercomputer.At least we should be free of tears and emotional explosions.

 31. avatar
  Taylor on October 18, 2011 - (permalink)

  If you listened to ex attorney general Mr Alekos Markides recently on TV who is perhaps the MOST knowledgeable person on the Cypriot Constitution he said in no uncertain words that what the Polyviou findings say about Tofias cannot be used to lift his “Asylia” as these are acts of NEGLIGENCE not criminal acts as per the clause in the constitution that allows the Attorney General to lift the president’s Asylia…
  As such Mr Markides concluded that we must accept our constitution and be realists and realise that we have Christofias until 2013, patience until then. It is not the first time that a minority President is in charge this is part of the Presidential system we are not in a parliamentary democracy as in Greece.
  The only good thing is of course in May 2012 the governor’s term expires and Tofias will change him, to someone who knows about bank regulation. other than that hold on tight it will be a bumpy ride…

  • avatar
   Παρατηρητής on October 18, 2011 - (permalink)

   Ναι ευτυχώς Taylor που ο θάναι ο κ. Χριστόφιας που θα αποφασίσει και για το ποιος θα είναι κατάλληλος για Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Είμαι σίγουρος πως όσο σωστά πήρε όλες τις αποφάσεις και για όλα τα θέματα ο κ.Χριστόφιας από τότε που ανέλαβε πρόεδρος, με την ίδια ορθότητα/αμεροληψία/αξιοκρατία θα πάρει και την απόφαση για τον νέο Διοικητή. Να κοιμασαι ήσυχα λοιπον Taylor, η Κύπρος βρίσκεται σε καλά χέρια, η οικονομία μας πετά, ο λαός στηρίζει τον πρόεδρο και εσύ θα πας και στην συναυλία….”πολιτισμού” για να γιορτάσεις τα όσα πέτυχε η παρούσα διακυβέρνηση. Και εις ανώτερα φίλε…

 32. avatar
  Taylor on October 18, 2011 - (permalink)

  I am not for Christofias or Akel I just don’t like the governor and it is not only Tofias who will decide who will replace him but many people will be consulted! I will not go to any musical event to support the president or his party. You continue your blinkered view of things. All parties and politicians on this island are useless to my mind. I would like the whole system cleaned not just to get rid of Christofias and put as president Anastasiades, Averof or Nicholas Papadopoulos or any other politician we have and you want as leader due to personal benefit or pelatiakes sheseis. A country has the rulers it deserves and you my friend are a komatoskilo, I cannot explain otherwise this mentality that if we change one president who is very bad to an equally bad one our country will improve!

  • avatar
   Παρατηρητής on October 19, 2011 - (permalink)

   Ναι Taylor, επειδή έτσι αποφάσισες εσύ, είμαι κομματόσκυλο, ότι πεις. Όμως έχω μια απορία: πως ξέρεις ότι ο Χριστόφιας δεν θα αποφασίσει μόνος του ΚΑΙ για τον νέο Διοικητή και πως ο νέος Διοικητής θάναι με τις προδιαγραφές που θέτεις εσύ? Εκτός βέβαια και αν οι προδιαγραφές σου παραπέμπουν σε επιλογές τύπου Μολέσκη, Παπασσάβα κλπ. Μάλλον έτσι θα είναι για να δίνεις τόση πίστη στις επιλογές ενός προέδρου που μόνο με την λογική δεν έχουν σχέση, ενώ εσύ περιμένεις να έχουν σχέση με την …καλή εποπτεία. Κύριε ελέησον, wake up my friend…

 33. avatar
  Taylor on October 19, 2011 - (permalink)

  I am not for Christofias or Akel I just don’t like the governor and it is not only Tofias who will decide who will replace him but many people will be consulted! I will not go to any musical event to support the president or his party. You continue your blinkered view of things. All parties and politicians on this island are useless to my mind. I would like the whole system cleaned not just to get rid of Christofias and put as president Anastasiades, Averof or Nicholas Papadopoulos or any other politician we have and you want as leader due to personal benefit or pelatiakes sheseis. A country has the rulers it deserves and you my friend are a komatoskilo, I cannot explain otherwise this mentality that if we change one president who is very bad to an equally bad one our country will improve!!

 34. avatar
  Παρατηρητής on October 19, 2011 - (permalink)

  Και κάτι άλλο Taylor, επειδή ισοπεδώνεις τα πάντα στην προσπάθειά σου να μας πεις πως και να φύγει ο Χριστόφιας όλοι το ίδιο θα είναι: δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ πρόεδρος “equally bad” όπως τον σημερινό. Ο Κυπριανού πέτυχε το οικονομικό θαύμα των 80′s, ο Βασιλείου έθεσε τα θεμέλια εκσυγχρονισμού της οικονομίας, ο Κληρίδης μας έβαλε στην ΕΕ και ο Τάσσος στην ΟΝΕ. Ο Χριστόφιας, τι πετυχε επιτέλους, τι, και τον εξισώνεις με τους άλλους? Πέτυχε την ανατίναξη της οικονομίας κυριολεκτικά και μεταφορικά και το χειρότερο δεν αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος, ούτε ο σκληρός πυρήνας του ΑΚΕΛ, ούτε και εσύ, τι έχει γίνει…και οργανώνει και συναυλίες για να γιορτάσει τι σε παρακαλώ?Τι??? Την κατάρρευση της χώρας?????

  • avatar
   αθηνα on October 19, 2011 - (permalink)

   Πες τα Παρατηρητή,γιατί δεν μπορώ να τα πω εγώ.

   • avatar
    Soto on October 21, 2011 - (permalink)

    Οικονομικο θαυμα των 80′s και δημιουργια καποιων “δικων” νεοπλουτων
    Εξυχρονισμος της οικονομιας και προαγγελια (καπου το 90) οτι μια ημικατεχομενη χωρα θα εξαρτα την σιτιση της (ακομα και τα αγγουρακια ελεγε) απο τις εισαγωγες.
    Εισδοχη στην ΕΕ. Η ιστορια θα δειξει αν αυτο ηταν επιτυχια η αποτυχια. Μεχρι στιγμης εγω δεν εχω καταλαβει κανενα οφελος.
    Εισδοχη στην ΟΝΕ.Επιτυχια. Η εξοδος τι θα ειναι???

    • avatar
     αθηνα on October 21, 2011 - (permalink)

     Soto,αν εννοείς διάλυση της ευρωζώνης τότε ασπάζομαι τους φόβους σου. Ομως αν εννοείς ότι θα διώξουν μερικούς άτακτους σαν εμάς,τότε τα παράπονα σου στο Χριστόφια,γιά την κατάντια μας.Εδώ η Σλοβακία που μέχρι πρό τινος ήταν ”παττισμένη”,με τη σωστή διακυβέρνηση έφθασε στο επίπεδο να κάνει το δύστροπο δανειστή της Ελλάδας.Και ο Χριστόφιας τα φορτώνει όλα στον κακό παγκόσμιο καπιταλισμό,ενώ ένας δούρειος ίππος του ΑΚΕΛ,μέσα στο blog,τα φορτώνει όλα στον Ορφανίδη.

 35. avatar
  vassilis on November 5, 2011 - (permalink)

  Ο Χριστόφιας είναι η μεγαλύτερη μορφή προέδρου έως σήμερα. Είναι Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ. Λάθη κάνει ο καθένας μας. Στο φινάλε δεν μπορεί να απολογείται για την ανικανότητα άλλων.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS